Colombia wint voor het eerst in twaalf jaar van Argentinië

Argentinië verkeert al na de eerste wedstrijd op de Copa América in crisis. In de Arena Fonte Nova van Salvador verloor de ploeg van Lionel Messi zaterdagnacht (Nederlandse tijd) kansloos met 2-0 van Colombia. 

De Colombiaanse invaller Roger Martínez, die al na een kwartier in het veld moest komen voor de geblesseerde Luis Muriel, zette zijn ploeg twintig minuten voor tijd met een daverende knal op een verdiende voorsprong. James Rodriguez bereikte hem met een magnifieke pass, die de Argentijnse verdediging open spleet. Daarna kwam de aanvaller van Club América vanaf de linkerflank naar binnen en joeg de bal vanaf de rand van het strafschopgebiedin de verre hoek achter de Argentijnse doelman Franco Armani.

In de slotfase scoorde Colombia opnieuw, na een flitsende aanval die begon bij Martínez. Hij stuurde Jefferson Lerma de diepte in en diens afgemeten voorzet werd door spits Duvan Zapata van dichtbij hard en hoog achter Armani gewerkt. Armani was eveneens een wisselspeler, want hij kwam erin voor Radamel Falcao vervangen.

Argentinië, dat de laatste twee finales van de Copa América verloor, kon geen moment imponeren. De na een paar maanden afwezigheid weer in de nationale ploeg teruggekeerde Messi wist zich geen raad met de agressieve dekking van de Colombianen. Ook de andere ervaren krachten Angel di Maria en Sergio Agüero konden geen ruimte vinden in de Colombiaanse defensie, met onder anderen oud-Ajacied Davinson Sánchez.

De zege van Colombia, dat het toernooi één keer won (2001), was de eerste overwinning op Argentinië sinds november 2007. De Colombianen wonnen toen in de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Bogotá met 2-1. Argentinië en Colombia zitten in groep B van het toernooi. Andere landen in de groep zijn Paraguay en Qatar. Die twee landen ontmoeten elkaar zondag in Rio de Janeiro.

  

Samenvatting Argentinië - Colombia. (Bron: YouTube)

Yerry Mina probeert Messi nog een beetje op te vrolijken. (PRO SHOTS/Action Images)
Yerry Mina probeert Messi nog een beetje op te vrolijken. (PRO SHOTS/Action Images)