FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 juni 2019

Microsoft geeft info over nieuwe console Scarlett

Microsoft heeft zijn next-gen console aangekondigd, bijgenaamd Project Scarlett. De nieuwe console zal rond de feestdagen van 2020 uit komen met Halo Infinite als launchgame.

De console maakt gebruik van een aangepaste Zen 2- en Navi-processor van AMD en is viermaal zo krachtig als de Xbox One X. Het ondersteunt maximaal 8K-beelden en framesnelheden tot 120 FPS. Microsoft zei ook dat het ray-tracing zou ondersteunen. Scarlett krijgt een SSD-opslag om games veel sneller te laden.

Project Scarlett is backwards compatible met eerdere Xbox. Er wordt gezegd 'vier generaties aan content', dus naast games gemaakt voor Scarlett, ook games voor Xbox One, 360 en de originele Xbox.

Halo Infinite is launchgame bij Project Scarlett, de nieuwe Xbox

Master Chief is terug in een trailer van Halo Infinite die Microsoft zo-even toonde tijdens E3. De game wordt uitgebracht samen met Project Scarlett, de nieuwe Xbox die voor eind volgend jaar op de planning staat.

Halo Infinite wordt ontwikkeld door 343 Industries voor Xbox One, Windows 10 en Scarlett, waarbij gebruikgemaakt wordt van een gloednieuwe game-engine. Volgens de beschrijving wordt er qua verhaallijn voortbeborduurd op waar het in Halo 5: Guardians eindigde.

Tales of Arise krijgt eerste trailer

Bandai Namco heeft Tales of Arise voor PlayStation 4, Xbox One en pc aangekondigd op de Microsoft E3 2019-persconferentie. DE JRPG wordt uitgebracht in 2020.

Op de planeet Dahna wordt Rena, de planeet die te zien is in de hemel, gezien als een land van de rechtvaardigen en de goddelijken. Verhalen die generaties lang werden doorgegeven, werden waarheid voor de mensen van Dahna. Al 300 jaar regeert Rena over Dahna, plundert de planeet van zijn hulpbronnen en haalt mensen weg van hun waardigheid en vrijheid. Het verhaal begint met twee mensen, geboren op verschillende werelden, die elk hun lot willen veranderen en een nieuwe toekomst willen creëren.

Tales of Arise maakt gebruik van de Unreal Engine 4.

Van der Mark boekt 3e World Superbikes-zege

Michael van der Mark heeft zijn derde overwinning in het World Superbikes-kampioenschap te pakken, zijn eerste van het jaar. Op het circuit van het Spaanse Jerez de la Frontera was de Nederlandse Yamaha-coureur de beste na het wegvallen van kampioenschapsleider Alvaro Bautista.

Marco Melandri pakte vanaf de derde plek de leiding bij de start, voor polesitter Bautista en Van der Mark, wiens teamgenoot Alex Lowes al na een paar bochten in het grind lag. Melandri was nog voor het einde van de eerste ronde teruggevallen naar de vierde plek, terwijl Jonathan Rea achter Bautista de tweede plek in handen pakte.

De in zijn debuutjaar zo ongenaakbare Bautista liet in de tweede ronde zien niet perfect te zijn: de Spanjaard ging met Ducati en al onderuit en Rea nam de leiding over, voor Van der Mark, die zijn Yamaha echter snel voorbij de Kawasaki van de wereldkampioen drukte. Toprak Razgatlioglu was ook lekker bezig en de Turk ging voorbij aan Melandri naar plek drie.

Rea nam plek één weer terug, maar Van der Mark liet de Noord-Ier niet gaan en sloeg even later weer terug. Een paar posities achter hen probeerde Melandri zijn machine binnendoor bij Chaz Davies te drukken voor plek vier, maar dat ging niet goed en de twee oud-teamgenoten eindigden gezamenlijk in de grindbak.

Ook Ryuichi Kiyonari ging met zijn trage Honda het grind in en daardoor werd twee ronden voor het einde de rode vlag gezwaaid. Van der Mark had Rea inmiddels op een gat gezet en boekte zo de derde World Superbikes-zege uit zijn carrière, voor Rea en Razgatlioglu.

Forza Horizon 4 krijgt LEGO-DLC

Microsoft liet in LEGO-stijl een nieuwe uitbreiding voor Forza Horizon 4 zien. LEGO Speed Champions-uitbreiding racet 13 juni Forza Horizon 4 in.

De Forza Horizon 4 LEGO Speed Champions-uitbreiding nodigt je uit om te racen en een wonderlijke nieuwe LEGO Valley te ontdekken die tot leven is gebracht op het Horizon Festival. Vergaar je eigen Brick Collection en bouw een Master Builder's House met een garage van LEGO Speed Champions-auto's, waaronder de McLaren Senna, Ferrari F40 Competizione en 1967 Mini Cooper S Rally. Voltooi nieuwe LEGO Brick Challenges, verzamel verborgen bonusblokken en verdien 31 achievements voor 500 GS.

De uitbreiding is inbegrepen bij de Ultimate Edition of beschikbaar bij aanschaf van de Forza Horizon 4 Expansion Pass, Ultimate Add-Ons-bundel of als een opzichzelfstaande aankoop van $ 19,99. Leden van de Xbox Game Pass ontvangen 10% korting.

Breek de dodelijke tijdlus in 12 minutes

Zojuist zijn er tijdens de E3 nieuwe beelden getoond van de game 12 Minutes. In deze thrillergame moet je een tijdlus van 12 minuten zien te doorbreken, voordat de fatale afloop zich voltrekt. Een soort Groundhog Day met een dodelijke afloop, dus.

In 12 Minutes neem je de rol op je van een man die van zijn vrouw te horen krijgt dat ze in verwachting zijn. Wanneer een politiedetective de deur inbreekt en je vrouw beschuldigt van moord, verandert het romantische avondje in een ware hel. Je vrouw weet te vluchten en jij wordt doodgeslagen. Je wordt weer wakker vlak voor het moment dat de detective het huis bestormt. Weet jij de tijdlus te doorbreken?

12 Minutes moet ergens in 2020 uitkomen voor verschillende consoles en pc.

Nederland onderuit in Nations League-finale tegen Portugal

Nederland is er zondagavond niet in geslaagd om de eerste editie van de Nations League te winnen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman ging met 0-1 onderuit in de finale tegen Portugal. Gonçalo Guedes besliste in de tweede helft de wedstrijd met een hard schot. Nederland zette in de slotfase wel aan, maar wist de gelijkmaker niet te produceren.

Koeman koos voor dezelfde elf namen als tegen Engeland (3-1 winst). Quincy Promes werd door sommige media in de basisopstelling verwacht, maar de keuzeheer hield vast aan de vleugelspitsen Ryan Babel en Steven Bergwijn. Bondscoach Fernando Santos wijzigde de opstelling van Portugal op drie plekken. Danilo en Guedes kregen de voorkeur boven Rúben Neves en João Félix, terwijl José Fonte de geblesseerde Pepe verving.

In de openingsfase van de wedstrijd tastten beide ploegen elkaar af, waarna Portugal het beste van het spel had. Het eerste dreigende moment kwam na een klein half uur spelen van Fonte, die zijn kopbal gekeerd zag worden door Jasper Cillessen. De doelman van Oranje moest even later opnieuw handelend optreden bij een gevaarlijke poging van Bruno Fernandes. Nederland stelde daar vrijwel niets tegenover: het wist in de eerste helft geen enkel schot op doel te produceren.

Na rust was er direct meer te beleven in Estádio do Dragão. Georginio Wijnaldum kwam oog in oog met doelman Rui Patrício, maar bleek buitenspel te staan. Een Portugese hoekschop was daarna dreigend, maar Cillessen kon ingrijpen. Aan de andere kant brak Memphis Depay gevaarlijk door, maar de spits wist geen medespeler te vinden. Een kwartier na rust waren het de Portugezen die de ban braken.

Knap voorbereidend werk van Bernardo Silva leidde tot een schietkans van Guedes, die met een hard schot Cillessen verschalkte, De Oranje-doelman zat nog aan de bal, maar kon een tegentreffer niet voorkomen. Nederland ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg via Depay een vrije kopkans. De aanvaller mikte echter precies in de handen van Rui Patrício. Een afstandspoging van Marten de Roon ging net over.

Koeman bracht in de slotfase Luuk de Jong, die direct invaller Donny van de Beek met het hoofd aan het werk zette. De Ajacied kon de mogelijkheid echter niet benutten. Ook een kopbal van De Jong kon Portugal daarna niet verontrusten. De krachten leken weg te vloeien bij Nederland en het was voor Portugal steeds makkelijker om de tegenstander van het doel te houden.

De Jong in duel met Fernandes (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De Jong in duel met Fernandes (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Age of Empires II Definitive Edition aangekondigd

Tijdens E3 heeft Microsoft voor het eerst beelden laten zien van Age of Empires II: Definitive Edition. Ergens dit jaar nog moet de game voor pc verschijnen.

Vorig jaar kwamen Microsoft en Ensemble al met een definitieve editie van het eerste deel. Het tweede lijkt eenzelfde behandeling te hebben gekregen op grafisch vlak, en er is een fonkelnieuwe campaign om straks uit te proberen.

Snelle aanhouding na schietincident Rotterdam

De politie hield vanavond kort na het schietincident aan de Hietkamp in Rotterdam, een 33-jarige verdachte aan. Het slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis en was aanspreekbaar.

Het slachtoffer belde rond 19.00 uur de politie met de mededeling dat hij was beschoten. Het incident had zich even daarvoor afgespeeld aan de Hietkamp in Rotterdam-Zuid. Omdat het slachtoffer kennelijk niet direct door had dat hij was geraakt, liep hij eerst nog naar zijn woning aan de Oldegaarde. Voor zijn verwondingen moest hij uiteindelijk toch geholpen worden in het ziekenhuis.   

De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek in aan de Hietkamp en even later kon de verdachte aangehouden worden in zijn woning aan de Lelienstein. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht. De verdachte en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar en mogelijk lag de toedracht in een voorafgaande ruzie. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ren door de angstaanjagende bossen in Blair Witch

Zojuist is tijdens de E3-presentatie van Microsoft de horrorgame Blair Witch aangekondigd. Hierin krijp je in de huid van een detective en ga je in eerstepersoonsperspectief op zoek naar een verdwenen jongen.

Verwacht de nodige spanning, vreemde wezens en natuurlijk mindfuckende jumpscares. Bekijk de sfeervolle trailer hieronder. Tenzij je graag nog slaapt vannacht ...

Dames-voetbal?

Om alvast wat meer in de stemming te komen voor het al enige dagen bezige wereldkampioenschap voor dames hier een filmpje waarin te zien is hoe het vooral niet moet. Hoewel het rode slipje van Frederikke Thøgersen (Denemarken) op 0:25 wel heel charmant is natuurlijk. Verder veel succes aan de dames van het Nederlandse team natuurlijk!

Vergeet ook niet dat er op FOK! op het forum een eigen onderdeel is waarop je de verrichtingen van de dames kunt bepraten: https://forum.fok.nl/forum/239

Anderson en Wright winnen namens Schotland World Cup of Darts

Schotland is voor het eerst winnaar geworden van de World Cup of Darts. Gary Anderson en Peter Wright de surprise van het toernooi te verslaan: Ierland. In de finale werd het 3-1. 

De Ieren wisten zowel Engeland als Nederland te verslaan, de twee landen die alle edities tot dusver op hun naam hadden gezet. De energie bleek op en Schot wist in hun derde finale eindelijk toe te slaan. Het levert het koppel 35.000 pond op per persoon op. De Ieren gaan naar huis met 20.000 pond per persoon. 

Anderson was het hele toernooi subliem, maar kon in de openingspartij tegen Steve Lennon geen gas geven. Lennon opende met de break, al kon Anderson toch weer langszij komen. Toch kon Lennon de partij weer overnemen. Anderson was niet uit in vijf beurten en de Ier hield zijn eigen leg met een 110-finish (4-2). O’Connor wist ook sterk te starten tegen Wright en nam een 2-1-voorsprong. Na die voorsprong was het weg en dat gaf Wright de ruimte om de score om te buigen: 4-2.

Bij Ierland leek alle energie op. De koppelwedstrijd werd met 4-0 gewonnen door Schotland. Lennon moest in partij vier gelijk verder tegen Wright en kon zich niet herpakken. Met een 82-finish had Wright gelijk de break te pakken en zijn eigen leg werkte hij weg in vijf beurten. Een nieuwe break leek in de maak na de eerste 180’er, alleen vanaf 72 werd tops gemist. Lennon kon zo erin blijven hangen op tops, om een tweedart 86-finish om zijn oren te krijgen. Scorend liep Wright ook in de vijfde leg weg en maakte het af op tops.

Schotland wint de World Cup of Darts. (PRO SHOTS/Imago)
Schotland wint de World Cup of Darts. (PRO SHOTS/Imago)

Ori and the Will of the Wisps komt in februari 2020

Ori en de Will of the Wisps komt op 11 februari 2020 uit en zal  beschikbaar zijn met Xbox Game Pass. De game komt uit op Xbox One en Windows 10. Ook zal het via Steam te koop zijn.

Van de makers van Ori en het Blind Forest komt het langverwachte vervolg, Ori en de Will of the Wisps. Begeef je op een geheel nieuw avontuur in een uitgestrekte en exotische wereld waar je grote vijanden en uitdagende puzzels tegenkomt tijdens je zoektocht om Ori's ware bestemming te ontrafelen.

The Outer Worlds vanaf 25 oktober beschikbaar

Obsidian en Microsoft kondigen tijdens de E3-persconferentie aan dat The Outer Worlds op 25 oktober wordt uitgegeven voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De nieuwe trailer kun je hieronder bekijken.

In The Outer Worlds wordt je na decennia op een ruimteschip wakker dat onderweg was naar de rand van het universum. Je wordt wakker in het midden van een diepgaande conspiracy dat het bestaan van de Halcyon Kolonie bedreigt. Aan jou de taak om hier iets aan te doen, als je daarvoor kiest.

F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Brit finishte in Montreal als tweede achter Sebastian Vettel die door een straf van vijf seconden als tweede geklasseerd werd. De Duitser was hier na afloop kwaad over en maakte veel stampij richting de stewards van de race. Charles Leclerc eindigde op plek drie, terwijl Max Verstappen genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Voorafgaand aan de race waren er zorgen om de Mercedes van Hamilton, omdat de auto een hydraulisch lek had, maar de bolide was op tijd gerepareerd, zodat de kampioenschapsleider gewoon aan de start kon staan. Voor Kevin Magnussen was dat uit de pits, omdat zijn Haas dusdanig veel schade had opgelopen na zijn crash in de kwalificatie.

Vettel startte van poleposition en hield de eerste plek vast voor Hamilton en Leclerc. Daarachter was de vierde stek voor Daniel Ricciardo, voor Pierre Gasly, terwijl daarachter Nico Hülkenberg de Mercedes van Valtteri Bottas aftroefde. Max Verstappen bleef negende, achter Lando Norris. De Nederlander probeerde de McLaren in de beginfase wel in te halen, maar de Brit bleek te snel te zijn op het rechte stuk, tot zijn banden het begonnen te begeven. Verder naar achteren kwam Alexander Albon in de mangel bij een Force India en een Alfa Romeo en moest zonder neus naar de pits. Romain Grosjean moest uitwijken voor het incident en verloor veel tijd.

Na acht ronden was Gasly de eerste die stopte, waardoor de Fransman terugviel tot in het achterveld. Ook Ricciardo stopte vroeg, terwijl Norris uitviel met een gebroken ophanging van het rechter achterwiel. Het zorgde ervoor dat Verstappen langzaam naar voren kwam, maar de Nederlander zat vast achter de Mercedes van Bottas die op zijn beurt enige tijd opgehouden werd door Hülkenberg. Iets verder naar achteren raakte Antonio Giovinazzi de Wall of Champions, maar de Italiaan kon verder, al spinde hij nog wel een keer bij bocht een.

Van de toppers was Vettel de eerste die in de 26e van 70 ronden stopte, snel gevolgd door Hamilton. Leclerc moest van Ferrari buiten blijven, omdat hij geen veilige marge op Bottas had. Pas toen de Fin zijn stop maakte durfde Ferrari het aan, al kwam de Monegask achter Verstappen terug op het asfalt. De Nederlander trapte op zijn beurt zo hard mogelijk om een gat te slaan met de Renaults van Ricciardo en Hülkenberg, iets dat net niet lukte, maar op vers rubber kwam de Red Bull het duo snel voorbij.

Met nog ruim twintig ronden te gaan ging Vettel bij bocht vier even van de baan. De Duitser ging door het gras en kwam met de Ferrari het asfalt precies voor Hamilton weer op. De Brit moest remmen om een aanrijding te voorkomen. De stewards besloten om Vettel te bestraffen omdat hij op een onveilige manier het asfalt op kwam, al was lang niet iedereen het eens met dit besluit.

In het vervolg veranderde er vooraan niets meer, waardoor Vettel als eerste afgevlagd werd, maar Hamilton de zege kreeg. Leclerc eindigde op plek drie, voor Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Gasly, de sterk gefinishte thuisrijder Lance Stroll en Daniil Kvyat.

Na afloop blies Vettel zijn stoom af op de boordradio en hij parkeerde zijn Ferrari aan het begin van de pits in plaats van bij het podium. De Duitser verdween daarna in het motorhome van Ferrari om er even later weer uit te komen en toch naar het podium te gaan. Maar niet voordat hij bij de auto van Hamilton het bord van plek twee had gezet en op de lege plek het bord van de winnaar. Ook was hij in het podiuminterview uitgesproken richting stewards.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:29:07.084
2 Sebastian Vettel Ferrari +3.658s
3 Charles Leclerc Ferrari +4.696s
4 Valtteri Bottas Mercedes +51.043s
5 Max Verstappen Red Bull +57.655s
6 Daniel Ricciardo Renault +1 ronde
7 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
8 Pierre Gasly Red Bull +1 ronde
9 Lance Stroll Racing Point +1 ronde
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Carlos Sainz McLaren +1 ronde
12 Sergio Perez Racing Point +1 ronde
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
14 Romain Grosjean Haas +1 ronde
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 George Russell Williams +2 ronden
17 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
18 Robert Kubica Williams +3 ronden
DNF Alexander Albon Toro Rosso +11 ronden
DNF Lando Norris McLaren +62 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 162
2 Valtteri Bottas Mercedes 133
3 Sebastian Vettel Ferrari 100
4 Max Verstappen Red Bull 88
5 Charles Leclerc Ferrari 72
6 Pierre Gasly Red Bull 36
7 Carlos Sainz McLaren 18
8 Daniel Ricciardo Renault 16
9 Kevin Magnussen Haas 14
10 Sergio Perez Racing Point 13
11 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 13
12 Lando Norris McLaren 12
13 Nico Hulkenberg Renault 12
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 10
15 Alexander Albon Toro Rosso 7
16 Lance Stroll Racing Point 6
17 Romain Grosjean Haas 2
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 295
2 Ferrari 172
3 Red Bull 124
4 McLaren 30
5 Renault 28
6 Racing Point 19
7 Toro Rosso 17
8 Haas 16
9 Alfa Romeo 13
10 Williams 0

Ierland klopt zwak Nederland in halve finales World Cup of Darts

Nederland is in de halve finales van de World Cup of Darts uitgeschakeld. Na een moeizame zege op Canada in de kwartfinale ging het in de halve finale mis. Ierland dwong een koppel af en speelde daarin subliem met 100,2 per beurt. Zo staat Ierland tegenover Schotland in de finale.

Van Gerwen was net zoals in de middag niet sterk in zijn single, maar wist tegen Steve Lennon wel het voortouw te houden. Het liep naar een zevende leg en daarin gooide hij op het juiste moment een 180’er voor de dertiendarter. Jermaine Wattimena zakte in zijn partij volledig door het ijs tegen William O’Connor. In de tweede leg kreeg hij volop kansen om de leg te pakken, maar gooide geen dubbel. O’Connor liep naar 3-0 en maakte het in de vijfde leg af. Wattimena eindigde op slechts 75,96 per beurt.

In de koppelpartij konden Van Gerwen en Wattimena hun scorende vermogen niet tonen en was het de pijlen goed stond te raken. Hij gooide een 131-finish voor de break, waarop een solide dertiendarter al 2-0 betekende. Van Gerwen opende de derde leg met een 180’er, maar bulls-eye vanaf 86 viel niet. Lennon gooide vervolgens 128 uit voor 3-0. In de vierde leg bleven de Ieren rustig en maakten het af op tops.

In de andere halve finale had Schotland geen kind aan Japan. Het werd 2-0. De finale tussen Ierland en Schotland gaat zo beginnen. Eerst zijn twee singlepartijen, waarna er een dubbel wordt gespeeld. Indien nodig volgen nog twee singlepartijen tegen de andere speler van het duo. 

Uitslagen halve finales World Cup of Darts
Scotland 2-0 Japan
Singles One: Gary Anderson 4-2 Seigo Asada
Singles Two: Peter Wright 4-1 Haruki Muramatsu
Doubles: (Not Needed)

Republic of Ireland 2-1 Netherlands
Singles One: Steve Lennon 3-4 Michael van Gerwen
Singles Two: William O'Connor 4-1 Jermaine Wattimena
Doubles: Repubic of Ireland 4-0 Netherlands

'Shigeru Miyamoto naar Microsoft'

Shigeru Miyamoto schijnt te zien te zijn geweest in de buurt van de Microsoft Xbox persconferentie die over 1,5 uur te zien is. De videogame ontwerper van onder andere Super Mario zou daar een aankondiging doen.

Heeft Microsoft Nintendo opgekocht? Gaan Nintendo games naar Microsoft komen? Komt The Master Chief naar Smash Bros? Wie weet!

Engeland in eentonige Britse derby nipt langs Schotland

Engeland is met een overwinning begonnen aan het WK voetbal in Frankrijk. De formatie van manager Phil Neville won zondagavond in de Allianz Riviera in Nice met minimaal verschil van Schotland: 2-1. De Engelsen waren nagenoeg de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar door een late aansluitingstreffer werd het toch nog even spannend.

Engeland had aanvankelijk weinig te duchten van een armzalig Schotland. De blauwhemden begonnen nog wel enthousiast aan de wedstrijd, maar moesten het initiatief al snel aan de Engelsen laten. De openingstreffer viel uiteindelijk na veertien minuten voetballen. Een voorzet van Fran Kirby werd met de hand beroerd door Nicola Docherty, waarna de strafschop die, na tussenkomst van de videoscheidsrechter (VAR), volgde feilloos werd benut door Nikita Parris: 1-0.

De Engelse druk bleef daarna aanhouden. Ellen White was halverwege de eerste helft dicht bij de 2-0, maar haar krachtige schot werd onschadelijk gemaakt door keepster Lee Alexander. De ploeg van Neville bleef domineren en wist zijn voordelige marge op slag van rust alsnog te verdubbelen. Kirby won het duel van Rachel Corsie, waarna White oog in oog met Alexander doeltreffend uithaalde.

Engeland leek de wedstrijd vrijwel onmiddellijk na de onderbreking in het slot te gooien, maar Beth Mead had de pech dat haar doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Schotland mocht daardoor blijven hopen op een comeback en de ploeg kon elf minuten voor tijd plots de aansluitingstreffer vieren. Claire Emslie scoorde na een fraaie assist van Lisa Evans, maar verder dan de 2-1 zouden de Schotten uiteindelijk niet meer komen.

Ellen White (Engeland) in duel met de Schotse Rachel Corsie. (PRO SHOTS/Action Images)
Ellen White (Engeland) in duel met de Schotse Rachel Corsie. (PRO SHOTS/Action Images)

Hassan verslagen tijdens FBK Games, aanval Europees record mislukt

Atlete Sifan Hassan is er tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo niet in geslaagd de 5000 meter te winnen. Voor eigen publiek was haar bedoeling om haar eigen Europees record van 14:22,34 minuten, vorig jaar in Rabat gelopen, aan te vallen, maar dat zat er niet in.

Hassan liep lange tijd met drie andere dames voorop en in de slotronde probeerde ze de aanval te openen. Margaret Kipkemboi uit Kenia bleek in de eindsprint echter sterker en won in 14:37,22 minuten, een dikke seconde voor Hassan. Vlak achter de Nederlandse was plek drie voor de Ethiopische Hawi Feysa.

5000m mannen
Bij de mannen werd ook behoorlijk rap gelopen. De Ethiopiër Telahun Haile Bekele snelde in 12:57,56 minuten naar de winst, door de Keniaan Nicholas Kipkorir Kimeli in een fraaie sprint nét te kloppen. Met 13:02,08 minuten ging de derde plek naar Solomon Berihu uit Ethopië.

400m mannen
Het was geen geweldig indrukwekkende tijd, maar in 45,15 seconden snelde Michael Cherry uit de VS naar de winst. Baboloki Thebe uit Botswana werd tweede in 45,51 seconden, vlak voor de Amerikaan Vernon Norwood. Liemarvin Bonevacia (46,19) en Tony van Diepen (46,44) eindigden als zesde en zevende.

110m horden mannen
Namens Spanje ging de winst in 13,27 seconden naar Orlando Ortega, een aardige tijd. Antonio Alkana uit Zuid-Afrika pakte in 13,41 de tweede plek, enkele duizendsten van een seconde voor de Braziliaan Gabriel Constantino. Wereldrecordhouder Aries Merritt ging flink de fout in en eindigde als laatste in 14,65 seconden.

400m vrouwen
Alleen de nationale dames kwamen in actie en daar viel wat moois te melden: tiener Femke Bol pakte de winst in 53,15 seconden, een heel dik persoonlijk record en zelfs een nieuw Nederlands juniorenrecord.

Microsoft Game Pass voor pc nu in beta

Microsoft had al stiekem aangekondigd dat er ook een Game Pass voor pc-games zou komen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij over twee uur aangekondigd, maar je kunt je nu al inschrijven voor de bèta. De dienst gaat je vier euro per maand kosten, en de eerste maand is voor één euro te proberen.

Er zitten wel minder games in de abbo dan in de Xbox tegenhanger. Zoals een echte bèta betaamd zijn er nog wat probleempjes, zoals een lijst met games die in het abonnement zitten. Gelukkig heeft iemand er al doorheen gespit en kwam tot deze lijst. De enige grote speler die nog geen abonnement dient heeft is Ubisoft. Zou die morgen komen?

Schippers maakt indruk op FBK Games, Martina loopt goed

Atlete Dafne Schippers heeft tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo een uitstekend optreden laten zien. De Nederlandse, die enige tijd met een blessure kampte, snelde op de 100 meter naar winst in een uitstekende 11,06 seconden, haar beste prestatie van het jaar. Angela Tenorio uit Ecuador werd tweede in 11,20 seconden, voor de Braziliaanse Vitoria Rosa (11,24). Met 11,28 en 11,33 eindigden Jamile Samuel en Marije van Hunenstijn als vijfde en zesde.

100m mannen
De Ivoriaan Arthur Cissé kende een topstart en versnelde lekker door, wat hem in 10,05 seconden de winst opleverde. De Brit Chijindu Ujah pakte met 10,13 de tweede plek, voor de 10,19 van de Jamaicaan Tyquendo Tracey. Churandy Martina deed het met 10,19 uitstekend, Taymir Burnet eindigde twee honderdsten achter hem op de vijfde plek, Hensley Paulina werd met 10,25 zevende.

100m horden vrouwen
Zoals verwacht werd het een Amerikaans feestje, met winst voor Nia Ali in 12,75 seconden. Amber Hughes pakte de tweede plek in 12,89 tellen, vlak voor de 13,04 van de Duitse Cindy Roleder. Nadine Visser kwam in 13,10 als vierde over de streep en lijkt langzaam in betere vorm te komen. Eefje Boons werd vijfde in 13,23 seconden, zevenkampster Nadine Vetter werd achtste in 13,70.

Hoogspringen vrouwen
Erika Kinsey uit Zweden was een flinke maat te groot voor de rest: ze sprong als enige over 1,96 meter en klopte de in Nederland trainende Bulgaarse Mirela Demireva en de Italiaanse Alessia Trost met vijf centimeter. Ook Oksana Okuneva uit Oekraïne sprong over 1,91m, maar had meer pogingen nodig.

Polsstokhoogspringen mannen
Het was niet spannend, zelfs niet een beetje: de Amerikaan Sam Kendricks sprong over 5,91 meter en bleef de rest decimeters voor. Menno Vloon pakte met 5,51 meter een tweede plek, de Japanner Seito Yamamoto sprong daar eveneens overheen, maar met meer pogingen. Rutger Koppelaar slaagde er op zijn aanvangshoogte niet in de lat te slechten.

800m mannen
Cornelius Tuwei uit Kenia nam vrij vroeg de leiding en die wist hij op het nippertje vast te houden. Met 1:45,67 minuten bleef hij de Brit Kyle Langford twee tienden van een seconde voor, terwijl Alvaro de Arriba uit Spanje enkele tienden daarachter de derde plek pakte. Richard Douma kwam er met 1:49,13 en een laatste plek niet aan te pas.

Verspringen mannen
Alles moet 'innovatief' en nieuw in de sport en zo ook in Hengelo. Men kreeg daardoor een wat raar verspringformat voorgeschoteld, met kwalificaties en dan kwartfinales tot en met een finale. Voor geweldige prestaties zorgde het uiteraard niet, maar de winst ging naar Luvo Manyonga. In de finale sprong de Zuid-Afrikaan 8,35 meter en daarmee klopte hij de Zweed Thobias Montler.


Schippers na afloop van van de FBK games (Pro Shots / Toon Dompeling)

Pro League: Hockeyers verslaan in spektakelstuk België opnieuw

De hockeyers hebben in een waar spektakelstuk zondagmiddag opnieuw België verslagen. Na een 0-2 achterstand werd het uiteindelijk 4-3 voor de ploeg van coach Max Caldas. Het Nederlands elftal zit door de dubbelslag tegen de regerend wereldkampioen plotseling in een zetel voor de Grand Final.

Nederland tegen België was zo’n wedstrijd waar je bij had moeten zijn in het sportpark van Den Bosch aan de Oosterplas. Het duel was pure reclame voor het hockey, voor de Pro League. De bedenkers van deze nieuwe, prestigieuze competitie bij de FIH zullen de beelden van deze Derby der Lage Landen koesteren als ze op zoek gaan naar sponsors en partners. Kijk, zo mooi kan hockey zijn.

Dat dit Pro League-duel zo geweldig was, had veel te maken met de wedstrijd die beide ploegen zaterdag speelden. Toen was België lange tijd beter, maar zegevierde Oranje uiteindelijk met 0-4. De ietwat hautaine Belgen kregen in eigen land de wind van voren. Van dikke nekken houden ze niet bij onze zuiderburen.

Nummer 1 van de wereld
In Den Bosch lieten de Belgen daarentegen vanaf minuut een zien waarom ze de nummer 1 van de wereld zijn. Ze zijn fit, hebben power en scorend vermogen. Maar ook Nederland behoort tot de wereldtop, daarover lieten de spelers dit weekend geen onduidelijkheid bestaan. In vergelijking met de wedstrijd van zaterdag in Antwerpen had Caldas zijn selectie op vier plaatsen gewijzigd. Sander de Wijn, Seve van Ass, Diede van Puffelen en Johannes Mooij speelden niet. Hun plaatsen werden ingenomen door Lars Balk, Arjen Lodewijks, Mirco Pruyser en Jip Janssen.

Ook de Belgen hadden de selectie gewijzigd. Nu waren er onder andere plekken ingeruimd voor Sébastien Dockier, Emmanule Stockbroecks en Felix Denayer.

Tergend langzaam
In het eerste kwart was België, net als zaterdag, de betere ploeg. Vooral in de omschakeling kwamen de Belgen er razendsnel uit en zorgden voor gevaar. Nadat Nederland via de opstomende Joep de Mol en een goede loopactie van Bjorn Kellerman voor gevaar zorgde, was het in de counter België dat (te) veel ruimte kreeg. Daar wist Tom Boon wel raad mee. Hij liep zich vrij, speelde Sebastien Dockier in de cirkel aan, die al glijdend de bal tipte. De zaterdag uitblinkende Sam van der Ven raakte de bal nog wel aan, maar zag hem tergend langzaam over de lijn rollen: 0-1 voor België. Dat was op dat moment terecht.

Een paar minuten later was het zelfs al bijna 0-2. De strafcorner was van Boon, die steenhard pushte maar met een geweldige redding behoedde Pirmin Blaak, de goalie in het tweede kwart, Oranje voor een grotere achterstand. De save van Blaak is het terugkijken waard.

Dat geldt ook voor de tweede Belgische treffer van Boon. Na een heerlijke aanval was de stickbeweging van Boon achter zijn rug om er een om van te watertanden. De bal sloeg in achter de verbouwereerde Blaak: 0-2.

Woede-explosie
De treffer zorgde voor een kleine woede-explosie bij verdediger Sander Baart, die schold op zijn ploeggenoten en ze naar voren maande. De schroom moest eraf, de tegenstander bij de strot grijpen, zoals Seve van Ass vorige week na afloop van het duel tegen Groot-Brittannië onomwonden aangaf.

Het antwoord van Oranje kwam nog geen twee minuten later. De voorzet van Jeroen Hertzberger werd door Mirco Pruyser bekwaam achter Vincent Vanasch getikt: 1-2. Met de gebalde vuist gaf de aanvaller het teken om verder ten strijde te trekken.

Vijf minuten later leidde dat zowaar tot de 2-2. Nederland kreeg een strafcorner. Zonder Mink van der Weerden in het veld waren alle ogen gericht op Jip Janssen. Ook die van de Belgen, maar zij konden niet voorkomen dat de verdediger van Kampong de bal perfect in de haak legde en hem hard in de hoek pushte. Op de doellijn werd het kleinood wordt nog wel aangeraakt, maar niet voldoende om de gelijkmaker te voorkomen. De 4200 toeschouwers op de tribunes aan de Oosterplas ging uit hun dak.

Ze hadden vervolgens de rust om even bij te komen van deze geweldige wedstrijd, maar konden direct aan het begin van het derde kwart de oranje klappers met GOAL weer tevoorschijn halen. Kellerman haalde slim de corner. Ditmaal stond Van der Weerden wel in het veld en eiste hij als vanouds de hoofdrol op. In dezelfde hoek als Janssen pushte hij raak: 3-2. Het was zijn honderdste treffer in 151 interlands.

Kiezelhard
Gaf België zich hierna gewonnen? Zeker niet. De wereldkampioen toonde kwaliteit en karakter en op jacht naar de gelijkmaker. Loïck Luypaert was er dichtbij. Zijn strafcorner ging kiezelhard, maar de redding van Van der Ven was bijna net zo mooi als die van Blaak voor rust.

Over mooi gesproken. Kijk allemaal even de actie terug van Jeroen Hertzberger. Op zijn eigen Youtube-kanaal geeft de aanvaller van Rotterdam tips en trucks. De 4-2 kan hij wel toevoegen aan zijn favorieten. De manier waarop hij een Belgische verdediger een panna gaf was van wereldklasse, net als zijn finish met de backhand.

De Belgen gaven ook na deze mokerslag niet op. Ze kregen aan het einde van het derde kwart een paar corners, maar die werden er goed uitgelopen. Toch leek uit 4-3 uit het niets te vallen na onnodig balverlies van Sander Baart. Boon strafte dat resoluut af met de backhand, maar aanvoerder Billy Bakker was net zo resoluut met het aanvragen van de videoref. De captain kreeg gelijk: de treffer werd geannuleerd.

Staande ovatie
Een staande ovatie viel de spelers al ten deel na het derde kwart. Op de gezichten was de vermoeidheid al af te lezen. Twee wedstrijden op zo’n hoog niveau binnen 24 uur. Ook dat is de Pro League.

In het vierde kwart dwongen de twee teams elkaar tot het uiterste en was de spanning om te snijden na de 4-3 van Boon. Ditmaal met een slimme intikker. De Belgen drukten het gaspedaal vol in. De Oranje Heren moesten achteruit, persten de laatste krachten uit hun lichamen en mochten na afloop Pirmin Blaak wel een extra kusje op zijn helm geven, vanwege de regen aan briljante reddingen.

De gebalde vuisten waarmee Caldas direct na het laatste fluitsignaal in de lucht zwaaiden vertelde alles over het weekend van de grote comeback de Nederlandse mannen, die eind juni in de Grand Final mogelijk weer de Belgen gaan treffen. Dat is nu al een wedstrijd om naar uit te kijken.

Billy Bakker in duel. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Billy Bakker in duel. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Herlings vierde bij rentree in MXGP

Jeffrey Herlings is zondag bij zijn rentree in de MXGP vierde geworden. De regerend wereldkampioen motorcross kwam dit jaar nog niet in actie tijdens de Grand Prix's vanwege een gebroken voet.

Vooraf had Herlings geen hoge verwachtingen van zijn optreden in de Grand Prix van Rusland. De 24-jarige Brabander werd in de eerste race vierde. In de tweede race kwam hij niet verder dan plaats zeven waarmee hij als vierde eindigde in de daguitslag.

Net als in de vorige twee MXGP's was Tim Gajser opnieuw winnaar. Concurrent Antonio Cairoli kwam niet verder dan een twaalfde en vierde plaats. Door de winst neemt de Sloveen ook de leiding over van Cairoli in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Records sneuvelen bij succesvolle start van Brazilië aan WK

Brazilië heeft het eerste duel op het wereldkampioenschap in Frankrijk gewonnen. De topfavoriet voor de eindoverwinning was duidelijk te sterk voor Jamaica. In Grenoble werd het 3-0.

Middenvelder Formiga brak gelijk een record zo aan het begin van het WK, want met haar 41 jaar en 98 dagen is ze de oudste speelster ooit op een eindtoernooi. Wat betreft het maken van doelpunten ging alle aandacht uit naar ploeggenoot Cristiane, die een hattrick op haar naam wist te brengen en daarmee ook een record uit de boeken speelde. De 33-jarige Braziliaanse is de eerste speelster die op drie verschillende WK's een hattrick heeft weten te produceren. De routinier deed dit eerder tegen China in 2007 en in een wedstrijd tegen Equatoriaal-Guinea op het WK in 2011.

Haar eerste treffer kwam na een kwartier spelen, doordat Jamaica-keeper Sydney Schneider geen antwoord had op een bekeken kopbal. De voorsprong werd vijf minuten na de hervatting verdubbeld toen Cristiane van dichtbij de bal langs Schneider kon tikken. Het trio doelpunten was halverwege de tweede helft compleet. Een vrije trap van haar voet kwam via de onderkant van de lat weer het veld in, maar met hulp van doellijntechnologie werd de treffer alsnog toegekend. Al snel daarna kreeg Cristiane een publiekswissel van bondscoach Vadão.

Jamaica kon daar slechts sporadisch wat tegenover stellen. Een vrije trap van Allyson Swaby op de lat was een van de spaarzame hoogtepunten in de buurt van het Braziliaanse doel. Jamaica vervolgt het WK vrijdag tegen Italië, dat net als Brazilië drie punten heeft verzameld. De Brazilianen staan een dag eerder tegenover Australië.

Twaalfde Roland Garros-titel Nadal

Tennisser Rafael Nadal heeft voor de derde keer op rij en maar liefst de twaalfde keer in totaal de titel gepakt op Roland Garros. De Spaanse gravellegende, als tweede geplaatst in Parijs, rekende in de eindstrijd af met de Oostenrijker Dominic Thiem (4), net als vorig jaar.

In de eerste set was het op 2-2 zowaar Thiem die de eerste break plaatste, maar Nadal sloeg gelijk twee keer terug en won de set. Set twee was vervolgens bepaald niet spannend: breakkansen zaten er lang niet in, tot Nadal op 6-5 zijn service inleverde en de set verloor.

Daarmee was het echter gedaan voor Thiem. De Oostenrijker leverde zijn service in set drie gelijk twee keer in en kon niet meer terugkomen, in set vier ging het niet veel beter voor Thiem. Op 5-1 kon Nadal het vervolgens op zijn tweede matchpoint afmaken: 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Nadal wint voor de twaalfde keer de Open Franse Tenniskampioenschappen. (PRO SHOTS/Paronamic)
Nadal wint voor de twaalfde keer de Open Franse Tenniskampioenschappen. (PRO SHOTS/Paronamic)

Junioren
Bij de junioren ging de titel bij de jongens naar de Deen Holger Vitus Nødskov Rune, die Toby Kodat uit de VS met 6-3, 6-7 (5), 6-0 versloeg. Bij de meisjes kwam de Canadese Leylah Annie Fernandez het hele toernooi niet in de problemen en de nummer één van de plaatsingslijst stuurde de Amerikaanse Emma Navarro met 6-3, 6-2 naar huis in de finale.

Navarro won samen met landgenote Chloe Beck wel het dubbelspel, door Alina Charaeva en Anastasia Tikhonova uit Rusland met 6-1, 6-2 te verslaan. Bij de jongens ging die titel naar het Braziliaans-Argentijnse duo Matheus Pucinelli de Almeida/Thiago Agustin Tirante, die Flavio Cobolli uit Italië en de Zwitser Dominic Stricker met 7-6 (3), 6-4 klopten.

Nederland naar halve finales WCoD ondanks nederlaag Van Gerwen

Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena hebben zondag met de nodige moeite de halve finales van de World Cup of Darts bereikt. Het Nederlandse duo rekende in Hamburg af met Canada: 2-1.

Van Gerwen moest in de eerste partij zijn meerdere erkennen in Dawson Murschell, de nummer honderd van de wereld: 2-4. De wereldkampioen kwam met 2-0 voor, maar verloor de volgende vier legs. In de tweede partij was Wattimena met 4-2 te sterk voor Jim Long, waarna het dubbelspel de beslissing moest brengen. 

In de dubbels wisten de Nederlanders een verrassende uitschakeling te voorkomen. Met een dertiendarter begon het tandem Van Gerwen-Wattimena meteen goed aan de beslissende partij, al kwam Canada met een 23-darter nog wel op gelijke hoogte. 

Een 64-finish en een dertiendarter bezorgde Nederland een comfortabele 3-1 voorsprong. Met twee goede scores en het benutten van de eerste matchdart bezorgde Wattimena zijn land vervolgens de overwinning. Bij de laatste vier neemt Nederland het later zondag op tegen Ierland. Steve Lennon en William O'Connor klopten na hun verrassende zege op titelfavoriet Engeland ook Oostenrijk: 2-1. In de andere halve finale staan Schotland en Japan tegenover elkaar. De finale is ook nog op zondagavond.

Uitslagen Kwartfinales World Cup of Darts 
Japan 2-0 New Zealand
Singles One: Seigo Asada 4-1 Cody Harris
Singles Two: Haruki Muramatsu 4-3 Haupai Puha

Scotland 2-0 Belgium
Singles One: Gary Anderson 4-2 Kim Huybrechts
Singles Two: Peter Wright 4-2 Dimitri Van den Bergh
Doubles: (Not Needed)

Republic of Ireland 2-1 Austria
Singles One: Steve Lennon 4-1 Zoran Lerchbacher
Singles Two: William O'Connor 0-4 Mensur Suljovic
Doubles: Republic of Ireland 4-0 Austria

Netherlands 2-1 Canada
Singles One: Michael van Gerwen 2-4 Dawson Murschell
Singles Two: Jermaine Wattimena 4-2 Jim Long
Doubles: Netherlands 4-1 Canada

Engeland na strafschoppen derde in Nations League

Engeland heeft de strijd om de derde plaats in de Nations League gewonnen van Zwitserland.

Na 120 minuten voetballen stond er in het Estádio D. Afonso Henriques een 0-0 stand op het scorebord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Uiteindelijk was Engeland de sterkste vanaf elf meter, waarmee de overwinning in de troostfinale werd veiliggesteld.

Na de nederlaag tegen Oranje had de Engelse bondscoach Gareth Southgate de nodige wijzigingen doorgevoerd in zijn basiself. Kyle Walker, John Stones, Ben Chilwell, Declan Rice, Ross Barkley, Marcus Rashford en Jadon Sancho begonnen tegen Zwitserland op de reservebank, ten koste van Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez, Danny Rose, Jesse Lingard, Eric Dier, Dele Alli en Harry Kane. Bij de Zwitsers werden Denis Zakaria en Steven Zuber geslachtofferd na de nederlaag tegen Portugal, waardoor Nico Elvedi en Edimilson Fernandes een basisplaats hadden tegen de Engelsen.

In Guimarães kenden the Three Lions de beste start in de trootstfinale. Kane raakte al snel in het treffen de lat met een subtiel balletje. Raheem Sterling had de Engelsen vervolgens al snel een voorsprong kunnen bezorgen, maar de aanvaller van Manchester City liet twee grote mogelijkheden onbenut. Aan de andere kant deelde Remo Freuler een speldenprikje namens de Zwitsers, al bracht zijn inzet doelman Jordan Pickford niet in de problemen. Tien minuten voor rust liet Alli op aangeven van Fabian Delph met het hoofd een grote kans liggen. Doordat Haris Seferovic aan de andere kant ook niet succesvol kon afdrukken, bleef de eerste helft zonder doelpunten.

Kort na rust waren beide ploegen dicht bij een doelpunt. Eerst voorkwam de Zwitserse doelman Yann Sommer met een uiterste krachtsinspanning een eigen doelpunt van Fabian Schär. Aan de andere kant moest Pickford redden na een inzet van Granit Xhaka. Het restant van de tweede helft verliep zonder al teveel hoogtepunten, al leek Engeland vijf minuten voor tijd toch nog een verlenging te voorkomen. De ingevallen Callum Wilson werkte de bal tegen de touwen, maar maakte in de aanloop naar het doelpunt een overtreding. Na inmenging van de VAR annuleerde scheidsrechter Ovidiu Hategan de treffer van de spits van Bournemouth.

In de eerste fase van de verlenging waren de beste kansen andermaal voor de Engelsen, maar andermaal bleek Sommer een sta in de weg voor Sterling en Alli. In de tweede helft van de extra tijd was Sterling andermaal dicht bij de openingstreffer, toen zijn vrije trap op de lat uiteenspatte. Uiteindelijk vielen er geen doelpunten in het weinig spectaculaire duel, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Na elf rake strafschoppen, bezorgde Pickford met een redding op de inzet van Josip Drmic de derde plaats in de Nations League.

Vandalen laten spoor van vernieling na in Roosendaal

In de nacht van zaterdag op zondag, rond 05:00 uur, meldde de eigenaar van een geparkeerde auto aan de Bredaseweg in Roosendaal dat een groepje fietsers zich mogelijk schuldig had gemaakt aan de vernieling van zijn auto. De melder was de fietsers nog achterna gerend, maar heeft ze niet meer kunnen achterhalen.

Agenten hebben de route afgelegd die dit groepje ook zou hebben gefietst en zij troffen onderweg een spoor van vernielde auto’s aan. In totaal zouden van zeker vijftien auto’s, langs de Hoogstraat, de Bredaseweg in de richting van Zegge, de buitenspiegels zijn afgetrapt.

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die meer kunnen vertellen over de aangerichte vernielingen. Ook wordt gedupeerden van vernielingen gevraagd om aangifte te doen.

Getuigen en/of gedupeerden worden verzocht om contact op te nemen met de politie en aangifte te doen. Bellen kan met 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Sparta-spits Veldwijk in selectie Zuid-Afrika voor Afrika Cup

Sparta Rotterdam kan in de eerste weken van de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet beschikken over Lars Veldwijk. De spits van de naar de Eredivisie gepromoveerde club uit Rotterdam-West is opgenomen in de definitieve selectie van zijn vaderland Zuid-Afrika voor de Afrika Cup in Egypte.

Zuid-Afrika begint het toernooi op 24 juni met een wedstrijd tegen Ivoorkust. Marokko en Namibië zijn de tegenstanders in de groep. Veldwijk, aanvoerder van Sparta, speelde tot dusverre twee interlands. Dit seizoen scoorde de 1,96 meter lange spits uit Uithoorn 24 keer in 36 competitieduels voor Sparta, waar hij de aanvoerdersband draagt.

Doelmannen: Darren Keet (Bidvest Wits ), Rowen Williams (Supersport), Bruce Bvuma (Kaizer Chiefs).

Verdedigers: Daniel Cardoso (Chiefs) , Ramahlwe Mphahlele (Chiefs), Thulani Hlatshwayo (Wits), Innocent Maela (Pirates), Sifiso Hlanti (Wits ), Buhle Mkhawanazi (Wits), Thamsanqa Mkhize (Cape Town City).

Middenvelders: Bongani Zungu (Amiens), Hlompho Kekana (Downs), Dean Furman (SS), Kamohelo Mokotjo (Brentford), Tiyani Mabunda (Downs), Thulani Serero (Vitesse), Thembinkosi Lorch (Pirates), Themba Zwane (Downs)

Aanvallers: Lebo Mothiba (Strasbourg), Percy Tau (Royal St Union), Lars Veldwijk (Sparta Rotterdam), Lebogang Maboe (Downs), Sibusiso Vilakazi (Downs)

Junk jat 15 euro van bekende om verslaving te bekostigen

Een bewoner van de Schoolstraat in Tilburg is zaterdagavond overvallen door een ‘bekende’ van hem. De verdachte kwam de woning binnen, sloeg hem en nam geld mee. Hij kon snel aangehouden worden.

Om 22:10 uur kwam er een telefoontje binnen bij het Operationeel Centrum vanuit een woning aan de Schoolstraat. De bewoner vertelde dat hij zojuist overvallen was door een bekende van hem. Deze bekende is verslaafd en had vermoedelijk geld nodig voor zijn verslaving. De aangever zou een paar klappen gekregen hebben en de overvaller was er met 15 euro vandoor gegaan in de auto van een andere bekende. De politie was snel ter plaatse. De aangifte werd opgenomen en een onderzoek werd gestart.

De agenten van het team Tilburg Centrum zijn bekend met de personen in de scene en wisten al snel de auto te achterhalen. Die stond voor een woning aan de Gooilandstraat. De agenten vielen daar binnen en troffen de verdachte aan alsmede de 15 euro. De man, een 48-jarige Tilburger, is aangehouden.

Herrada wint Ronde van Luxemburg na nieuwe ritzege

Jesus Herrada heeft de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Spanjaard van Cofidis had met zijn ritzege van zaterdag de leiderstrui veroverd en deed daar zondag nog een zege bij. Hij won het eindklassement voor Maurits Lammertink.

De laatste etappe in de Ronde van Luxemburg ging over 176 kilometer. In de laatste twaalf kilometer moest nog vier keer de Pabeierbierg worden beklommen. De finishstreep lag op de vierde beklimming.

Lange tijd reden er acht renners vooruit maar in de laatste ronde werd Delio Fernandez als laatste vroege vluchter gegrepen door het uitgedunde peloton. Op de laatste beklimming liet Herrada nog maar eens wie de beste was in de rittenkoers. Hij sprintte iedereen uit zijn wiel en pakte overtuigend zijn tweede etappezege deze Ronde van Luxemburg. Naast de twee ritzeges was de Spanjaard van Cofidis ook de beste in het eindklassement. Hij had in het algemeen klassement een voorsprong van 25 seconden op Lammertink. Andrea Pasqualon, de winnaar van vorig jaar, maakte het eindpodium compleet.

Duitse dubbelaars maken droom waar met Roland Garros-titel

Tennissers Kevin Krawiets en Andreas Mies hebben voor een ware sensatie gezorgd door de dubbeltitel op Roland Garros te pakken. De 27- en 28-jarige Duitsers spelen al enkele jaren samen en wonnen in februari in New York hun eerste ATP-toernooi, maar een Grand Slam-titel was nog nooit aan de orde geweest.

Het duo kwam nooit verder dan de derde ronde, tot het in Parijs allemaal perfect verliep. Vooral de zege op Oliver Marach/Mate Pavic (4) in de achtste finales maakte indruk en in de eindstrijd konden ook de Fransen Jeremy Chardy en Fabrice Martin het Duitse duo niet stoppen. Er moest een tiebreak gespeeld worden in set twee, maar daarin maakten de Duitsers hun droom waar: 6-2, 7-6 (3).

Bij de vrouwen ging de titel naar de Hongaarse Timea Babos en de Française Kristina Mladenovic, waardoor laatstgenoemde de nieuwe nummer één van de dubbelwereld is. De finale was weinig spannend: Duan Yingying en Zheng Saisai uit China gingen er met 6-2, 6-3 duidelijk af. Na de Australian Open van vorig jaar is het de tweede Grand Slam-titel voor het Hongaars-Franse duo.

In het gemengd dubbelspel kreeg men exact dezelfde finale als vorig jaar: Latisha Chan uit Taiwan en Ivan Dodig uit Kroatë tegen Gabriela Dabrowski uit Canada en Mate Pavic uit Kroatië. Vorig jaar gingen Chan en Dodig er met de winst vandoor en dat was ook nu het geval: 6-1, 7-6 (5).

Matla breekt tegen België opnieuw de ban voor Nederland

Het Nederlands hockeyelftal heeft zondagmiddag in de thuiswedstrijd op Den Bosch met 2-0 gewonnen van België in de Pro League. Weer was het Frédérique Matla die na 43 minuten de ban brak voor Oranje, dat heerste tegen de nummer dertien van de wereld, maar het vizier niet op scherp had. Oranje heeft zich nu definitief geplaatst voor de Grand Final van de Pro League (27-30 juni) in het Wagener Stadion.

Drie schoten van Frédérique Matla, waarvan één tegen de zijplank en twee tegen keepster Elena Sotgiu, die beide keren met haar handschoen redde. Een schot van Yibbi Jansen, die de bal verkeerd raakte, waardoor ie over vloog. De in Oranje debuterende Felice Albers die haar stick net niet tegen een voorzet van Margot van Geffen kreeg, gegeven vanaf de linkerflank.

Het openingsdoelpunt gloorde al snel voor Oranje, dat in het eerste kwart de arme Belgische defensie omsingelde en vanuit elke denkbare hoek gevaarlijk de cirkel binnenstormde om een schot op doel af te vuren. De overmacht van Nederland was prachtig om te zien. Maar scherp voor het doel was Oranje niet. Ginella Zerbo en Maria Verschoor kregen ook nog kansen. Het had na vijftien minuten misschien al 3-0 moeten staan, maar een doelpunt was de 4200 toeschouwers in het stadion aan de Oosterplas nog niet gegund.

Weinig tegenstand
Deze wedstrijd waren het Marijn Veen, Eva de Goede en Laurien Leurink die niet waren geselecteerd door bondscoach Alyson Annan. In vergelijking met de uitwedstrijd tegen België van zaterdagmiddag (2-1) waren Frédérique Matla, Kyra Fortuin en Marloes Keetels weer aangesloten. Margot van Geffen droeg de aanvoerdersband. De Belgen speelden ook met een deels andere ploeg, onder meer aanvoerder Jill Boon maakte haar opwachting weer, maar de wisselingen in het team van coach Niels Thijssen zorgden er niet voor dat de Red Panthers meer tegenstand konden bieden.

In het tweede kwart haalde Nederland de voet iets van het gaspedaal af, maar de thuisploeg heerste nog steeds en over de middenlijn kwam België nauwelijks. Ginella Zerbo, die voor rust een goede kans over schoot, haalde de eerste strafcorner van Nederland. Op de kop van de cirkel meldden Caia van Maasakker en Yibbi Jansen zich. Het was Van Maasakker die het mocht proberen, maar haar sleeppush eindigde hard op het bovenlichaam van uitloper Louise Versavel, die gewond ter aarde stortte. Ze kon door, maar het zat haar niet mee. In duel met Frédérique Matla raakte ze geblesseerd aan haar hoofd en moest ze verzorgd worden in de dug-out.

Het was de vraag of het doelpunt dan wel in het derde kwart ging vallen. Maar zelfs uit een strafbal lukte het niet. Na een overtreding op Malou Pheninckx pushte Caia van Maasakker de bal laag in de linkerhoek, maar de Belgische keepster redde met een duik. Een strafcornervariant van Ireen van den Assem op Frédérique Matla werd door de Belgische defensie doorzien.

Het bijzondere aan deze Oranje-ploeg is dat het zoveel vertrouwen en geloof in eigen kunnen heeft dat het niet in paniek raakt wanneer het eerste doelpunt niet valt. De tijd tikte weg en het einde van het derde kwart was al in zicht, toen Nederland de derde strafcorner van de wedstrijd versierde.

Wéér was het Frédérique Matla die het voor Nederland deed, door hard raak te slepen, rechts van de keeper: 1-0. Voor de vierde keer op rij nam ze het openingsdoelpunt van Oranje voor haar rekening. Ze staat nu op 35 goals in 54 interlands. Statistisch gezien is Matla de laatste tijd met afstand de meest waardevolle speelster van Oranje.

In het vierde kwart bleef Nederland de betere ploeg en versierde het nog twee strafcorners. In de laatste minuut pushte Caia van Maasakker raak, waardoor Nederland uiteindelijk toch nog met 2-0 won. Woensdag speelt Oranje opnieuw, dan tegen Nieuw-Zeeland.

Matla viert haar doelpunt. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Matla viert haar doelpunt. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Italië in extremis langs Australië op WK

Italië heeft in extremis hun openingsduel op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk weten te winnen. In Valenciennes waren de Italianen met 2-1 te sterk voor Australië. Het beslissende doelpunt viel in het laatste minuut van blessuretijd. 

De Italianen, die zich voor het eerst sinds 1999 weer wisten te plaatsen voor een WK, begonnen sterk aan het duel en wisten direct een aantal kansen te creëren. Even dacht Barbara Bonansea de score te openen, maar de VAR gooide roet in het eten vanwege buitenspel. Australië kreeg vervolgens meer grip op de westrijd. Na vasthouden van Sara Gama ging de Australische sterspeelster Sam Kerr naar de grond en verdiende een penalty.

De speelster van het Amerikaanse Chicago Red Stars ging zelf achter de bal staan, maar miste. De rebound benutte ze wel, waardoor Australië eerst vr voorsprong nam. Ook na rust hield Australië de controle. Rechtsback Claire Polkinghorne hielp Italië echter terug in de wedstrijd. Ze verspeelde op slordige wijze de bal waardoor Bonansea nu wel wel kon scoren.

In een levendig laatste half uur ging het spel op en neer en hadden beide ploegen kansen. In de allerlaatste minuut kopte Bonansea nog raak en zorgde zo voor groot blauw feest. 

Groep C gaat om 15.30 uur verder met Brazilië tegen Jamaica. 

Halvefinalisten WK onder 20 bekend

Het WK voetbal voor spelers tot 20 jaar kent haar vier halvefinalisten. In Polen zijn de kwartfinales afgewerkt en dus moeten er nog drie wedstrijden gespeeld worden voor de nieuwe wereldkampioen bekend is, te beginnen met de halve finales op dinsdag.

Een goal van Danylo Sikan in de elfde minuut bracht Oekraïne langs Colombia. De Oekraïners stonden al voor het eerst in de kwartfinales en bereiken dus ook voor het eerst de laatste vier. Colombia schopte het in 2003 tot de halve finales en kwam daarna in 2011 in eigen land nog tot de laatste acht.
Italië bereikte in 2017 de halve finales, stond in 1987, 2005 en 2009 in de kwartfinales en kwalificeerde zich daartussen maar liefst twaalf keer niet eens voor het eindtoernooi. Mali haalde al twee keer de halve finales, maar in Polen werden de kwartfinales het eindstation.

Ibrahima Koné opende de score met een eigen goal in Italiaans voordeel, Sekou Koïta tekende voor de gelijkmaker. Dankzij Andrea Pinamonti kwam Italië weer op voorsprong, maar Mohamed Camara trok de stand weer gelijk. Een penalty van Pinamonti zorgde voor 3-2, Davide Frattesi gooide de deur op slot: 4-2.

De Amerikaanse ploeg stond voor de derde keer op rij in de kwartfinales, maar ging onderuit tegen Ecuador, dat nooit voorbij de achtste finales kwam. José Cifuentes opende de score na een half uur, Celtic's PSG-huurling Timothy Weah trok de stand snel gelijk en Jhon Espinoza schoot Ecuador nog voor rust naar de halve eindstrijd.

De meest chaotische wedstrijd was die tussen Zuid-Korea en Senegal. De Koreanen kwamen nog nooit voorbij de kwartfinales, Senegal stond in 2015 in de halve eindstrijd. Cavin Diagné opende de score voor rust, Lee Kang-in trok de stand gelijk vanaf elf meter en met eveneens een penalty was het Ibrahima Niane die Senegal op 1-2 schoot.

In de 96e minuut ging het toch fout voor Senegal: Lee Ji-sol trok de stand gelijk. In de verlenging bracht Cho Young-wook Zuid-Korea op voorsprong, maar in de 121e minuut tekende Fortuna Sittard-speler Amadou Ciss voor de gelijkmaker. Penalties waren zo nodig en in een chaotische serie ging Zuid-Korea er met 3-2 en de winst vandoor.

Trainer Steijn verruilt VVV Venlo voor de zandbak in de Emiraten

Maurice Steijn vertrekt als trainer van VVV-Venlo. De 45-jarige oefenmeester gaat aan de slag bij Al-Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij een contract voor één seizoen met optie tot verlenging ondertekent.

Steijn volgt bij Al-Wahda Henk ten Cate op. Sinds de 64-jarige Amsterdammer daar tussentijds instapte, zette de club een spectaculaire opmars in. Die resulteerde in de derde plaats in de competitie. Bovendien overleefde Al-Wahda de groepsfase van de Aziatische Champions League. Op 5 augustus speelt de club die tegen Al Nassr uit Saudi-Arabië. Al Nassr spelen onder andere Nordin Amrabat en oud-Venlonaar Ahmed Musa. 

Voor Steijn is de stap naar Abu Dhabi sportief en financieel een mooi vervolg van zijn loopbaan, nadat hij met VVV-Venlo promoveerde en er een stabiele Eredivisie-club van wist te maken. Ook PEC Zwolle had belangstelling, maar met die club kwam Steijn niet tot een akkoord.

Boasson Hagen sprint naar zege in openingsetappe Critérium du Dauphiné

Edvald Boasson Hagen.heeft de openingsetappe gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De 32-jarige Noor van Dimension Data was de snelste van een uitgedund peloton, voor de Belgen Philippe Gilbert en Wout van Aert. Boasson Hagen is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers, die meetelt voor de WorldTour.

Vandaag stond de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné op het programma. De etappe van Aurillac naar Jussac ging over een afstand van 142 kilometer, met onderweg verschillende beklimmingen. De slotbeklimming lag op achttien kilometer van de streep. Vanuit de start reed er een kopgroep van zes weg: Niklas Eg, Casper Pedersen, Magnus Cort, Oliver Naesen, Julien Vermote en Fabien Doubey.

De kopgroep nam een voorsprong van maximaal drie minuten. Vooral BORA-hansgrohe liet het gat niet te groot worden en op de slotklim van de dag kwamen de koplopers weer in het zicht van het peloton. Op de slotklim van tweede categorie maakte de Belg Bjorn Lambrecht de sprong naar voren en sloot op de top aan bij de koplopers, die op dat moment nog met twee man vooruit waren Cort en Naesen.

In de afdaling werd het verschil met het peloton weer vergroot naar de halve minuut, waar de sprinters waren gelost. Mitchelton-Scott zag hun kans voor hun snelle man Daryl Impey en zette de achtervolging op het drietal. Uiteindelijk slaagde de Australische daarin, al werd de kopgroep pas in de laatste 500 meter gegrepen. Julian Alaphilippe trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot Gilbert, maar van achteren kwam Boasson Hagen sterk opzetten en sprintte naar de zege in de eerste etappe. Gilbert werd nog wel tweede, voor Wout van Aert.

Door de zege is Boasson Hagen ook de eerste leider in het algemeen klassement.

Müller wint DTM-race Misano, Frijns grijpt naast podium

Nico Müller heeft zijn tweede DTM-zege te pakken. Nadat hij in 2016 op de Norisring al eens de beste was ging de Zwitser er zondag in het Italiaanse Misano met de winst vandoor in de tweede race van het weekeinde.

Polesitter René Rast kende geen lekkere start en daar profiteerde Robin Frijns optimaal van door in duel met Müller de leiding te pakken. Daarachter kwam Rast in de clinch met Marco Wittmann, de winnaar van zaterdag, die daarbij zijn race gelijk tot een einde zag komen. Mike Rockenfeller, Timo Glock en Daniel Juncadella kwamen al gelijk naar binnen voor hun verplichte pitstop, hopend om via een safetycarsituatie ineens naar voren te kunnen schuiven.

Na een goed kwartier moest Frijns zijn leidende positie afstaan aan Rast en niet veel later kwam ook Müller langszij. Met die drie op kop en Loïc Duval en Jonathan Aberdein erachter reden er zo vijf Audi's in de top-5. Duval tikte Frijns vervolgens in de rondte, waardoor Philipp Eng en Joël Eriksson voorbij de Nederlander konden komen. Een paar minuten later kreeg Duval een drivethroughpenalty, terwijl Rast met een lekke band zijn pitstop kwam maken nadat hij de leiding verloor aan Müller.

Müller behield de leiding bij zijn pitstop, Eng reed zich voorbij Rast en Pietro Fittipaldi - die al vroeg naar binnen was gekomen - reed tussen Rast en Frijns. De Limburger ging met ruim drie minuten te gaan eindelijk voorbij aan de Braziliaan, maar het bleef bij de vierde plek, een paar tellen achter Rast. Müller pakte de winst, Eng kwam zeven seconden later als tweede over de streep.

Rolstoeltennisster De Groot wint Roland Garros met grote overmacht

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft al op 22-jarige leeftijd de volledige Grand Slam te pakken. De Nederlandse was op het Parijse gravel van Roland Garros oppermachtig in de finale van het enkelspel en pakte zo alweer haar zesde Grand Slam-titel.

De Groot won Wimbledon 2017 en pakte vorig jaar de titels op de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Dit jaar was ze in Melbourne alweer de beste en in Parijs zat ze wederom tegenover de Japanse Yui Kamiji, de vrouw die de andere vier Grand Slams vanaf 2016 won. Vorig jaar verloor De Groot de finale van Kamiji, dit keer was ze véél te sterk: 6-1, 6-0. Overigens had ze het in de halve finales wel lastig, want Aniek van Koot dwong De Groot daarin tot een driesetter: 6-4, 6-7 (5), 6-4.

In het dubbelspel speelden De Groot en Van Koot samen en met de nodige moeite haalden ze de finale, door Guilia Capocci uit Italië en Kamiji met 3-6, 6-4 [10-4] te verslaan. Die finale was beduidend minder spannend: Marjolein Buis en haar Duitse partner Sabine Ellerbrock gingen met 6-1, 6-1 ten onder, waardoor De Grot nu ook in het dubbelspel al zes Grand Slam-titels te pakken heeft. Van Koot heeft er daarin nu dertien, naast twee zeges in het enkelspel.

Weer podium Van der Mark in World Superbikes, Bautista wint weer

Alvaro Bautista heeft zijn dertiende zege van zijn debuutseizoen binnen in het World Superbikes-kampioenschap. Op het circuit van Jerez de la Frontera was de Spaanse Ducati-coureur ook tijdens de superpolerace op zondagochtend weer een klasse apart. Michael van der Mark werd net als zaterdag tweede.

Vanaf de pole pakte Alvaro Bautista al gelijk de leiding, voor Marco Melandri, Leon Haslam, Alex Lowes, Tom Sykes, Jordi Torres en Michael van der Mark. De Nederlander begon al snel een zoveelste duel met Yamaha-teamgenoot Lowes, dit keer om plek vijf en nadat ze Sykes passeerden om plek vier.

Het duel duurde niet lang: met zes ronden te gaan schoof Lowes het grind in. De Nederlander had het tempo ondertussen weer stevig te pakken en remde zich snel voorbij de Kawasaki van Haslam. Ook Melandri moest er niet veel later aan geloven en dus reed de Rotterdammer weer op de tweede plek.

Bautista werd geen moment meer bedreigd, Van der Mark pakte opnieuw de tweede plek, Melandri completeerde het podium voor Jonathan Rea, Sykes en Haslam. De tweede 'reguliere' race van het weekeinde start om 14:00 uur, met de uitslag van de superpolerace als startopstelling.

UFC: snuit nooit gebroken neus

Twee titelgevechten zaterdagnacht, maar iedereen wist dat het volk zat te wachten op het gevecht tussen Tony Ferguson en Donald Cerrone, een gevecht dat ergens in het midden van het programma zat weggestopt.

'The People's Main Event' werd het al snel genoemd. Cerrone, na de geboorte van zijn zoon volledig tot zijn recht komend en nog ongeslagen in zijn nieuwe gewichtsklasse en Ferguson, de onnavolgbare voormalig interimkampioen in het lichtgewicht en heeft sinds 2009 nog maar één keer verloren, staan garant voor het ouderwetse knokken zonder opgeven.

Vanaf de eerste seconde van de eerste ronde knalden de jabs op de gezichten van beide vechters. Cerrone was de actievere vechter, maar Ferguson wist met zijn onorthodoxe mix van combinaties Cerrone een aantal maal goed te verrassen. Een gelijkopgaande ronde daarom, maar Ferguson incasseerde nog een aantal verrassend harde knallen op het hoofd, met een bloedende wenkbrauw tot gevolg.

Ferguson kwam, zoals altijd, wat later op stoom. De tweede ronde leek 'El Cucuy' een goede gelegenheid om Cerrone dwars te zitten. Met een enorm tempo begon hij het lichaam van Cerrone te bewerken en het hoofd van Cowboy was het primaire doel. Al snel begon het gezicht van Cerrone er beschadigd uit te zien. Een gebroken bloedende neus en een opgezwollen rechteroog weerhield hem er echter niet van te stoppen met zijn aanvallen richting Ferguson, die bleef terugkomen met verwoestende jabs op het hoofd van Cerrone.

Feruguson zat zo in zijn zone, dat hij de break van scheidsrechter Miragliotta niet hoorde. Een ongeoorloofde stoot na het luiden van de gong tot gevolg. Ferguson kreeg een waarschuwing en beide vechters kregen hun verzorging. Cerrone maakte vlak voor het begin van de derde ronde een cruciale fout. Hij probeerde het opgehoopte bloed in zijn neus weg te snuiten, maar tegelijkertijd hoopte de luchtdruk achter de bloedprop zich op, waardoor zijn al zwaargehavende oog direct dichtsloeg.

Dokters beslistten dat hij niet verder kon vechten en zo eindigde dit gevecht in een anti-climax. Ferguson won voor de twaalfde keer achter elkaar en hopelijk mag hij zich later dit jaar opmaken op een gevecht met lichtgewichtkampioen Khabib Nurmagomedov die dan eerst nog af moet rekenen met de gevaarlijke Dustin Poirier.

Henry Cejudo vs Marlon Moraes
Cejudo eindigde deze avond als de vierde UFC-vechter met twee titels in verschillende gewichtsklasse. De vlieggewichtkampioen versloeg voor de vacante bantamgewichttitel Moraes na een fantastisch spektakel. 

De eerste ronde was dramatisch voor de vechter uit Los Angeles. Moraes domineerde de ronde volledig en Cejudo probeerde veel, maar de snelle vuisten en vooral harde trappen van Moraes waren onnavolgbaar snel en secuur. Uiteindelijk won de cardio van Cejudo het gevecht. 

Na een gelijkopgaande tweede ronde begon Moraes het duel te verliezen, mede door de harde knieën van Cejudo die het lichaam van Moraes teisterden. Vermoeid door al zijn energievretende stoten en al enigszins aangeslagen begon de Braziliaan aan de derde ronde, terwijl Cejudo heerlijk door de octagon bleef huppelen. Het was daarna snel over. Moraes belandde tegen het einde van de ronde op de vloer en Cejudo wist met rake vuisten de weerstand van Moraes te breken. De scheidsrechter besloot het gevecht te beëindigen.

Volledige resultaten en daarna nog wat hoogtepunten:
Henry Cejudo verslaat Marlon Moraes door TKO (stoten, ronde 3)
Valentina Shevchenko verslaat Jessica Eye door KO (strappen, ronde 2)
Tony Ferguson verslaat Donald Cerrone door TKO (dokterinterventie, ronde 2)
Petr Yan verslaat Jimmie Rivera na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Blagoy Ivanov verslaat Tai Tuivasa na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Tatiana Suarez verslaat Nina Ansaroff na jurybesluit (29-28 x3)
Aljamain Sterling verslaat Pedro Munhoz na jurybesluit (30-27 x3)
Alexa Grasso verslaat Karolina Kowalkiewicz na jurybesluit (30-27 x3)
Calvin Kattar verslaat Ricardo Lamas  door TKO (stoten, ronde 1) 

Agenten uitschelden voor kankerwouten mag niet

Een 15-jarige knul die het nodig vond om agenten tijdens een alcoholcontrole uit te schelden voor 'kankerwouten' is zaterdagavond aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie. De alcoholcontrole vond plaats om 22:20 uur aan de Rijksweg in Rijen. 

Vanuit één van de voertuigen die gecontroleerd werd vond de bijrijder het nodig om ‘kankerwouten’ uit het raam te roepen naar de agenten die daar aan het werk waren. Om zijn belediging kracht bij te zetten stak hij ook zijn middelvinger op. Als je om aandacht vraagt krijg je dat ook en de 15-jarige inwoner van Geertruidenberg werd daarop aangehouden, zo meldt de politie. 

Beledigen
Beledigen is het opzettelijk aanranden van iemands eer en goede naam. Het doel moet zijn om daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat was hier het geval omdat het in het openbaar, waar anderen bij waren, geroepen werd. De maximumstraf is zes maanden of een boete die kan oplopen tot 8.300 euro. Als je de eer of goede naam van een politieambtenaar aantast wordt de straf met een derde verhoogt naar 8 maanden of globaal 11.000 euro boete.

Agenten uitschelden voor kankerwouten mag niet (Foto: politie)
Agenten uitschelden voor kankerwouten mag niet (Foto: politie)

Top of Flop: Jan Smit, John de Bever, André Rieu - Wij Zijn Nederland

Vanavond staan we in de finale van de Nations League, dinsdag spelen de Leeuwinnen op het WK vrouwen, oftewel Nederland is helemaal ORANJE! Daarom vonden Jan Smit, John de Bever, Andre Rieu en Sjek ik bedoel Jack van Gelder het een goed idee om weer een meezinger te maken over onze oranje strijders. Geniet mee!

Ohja Wist je trouwens dat er een WK Vrouwen Forum is geopend op FOK!? 

Uitslagen EK-kwalificatie 8 juni 2019

Er stonden zaterdag dertien kwalificatiewedstrijden op het programma voor het EK voetbal van volgend jaar. Turkije rekende met 2-0 af met Frankrijk, Duitsland won met 0-2 bij Wit-Rusland en San Marino ging stevig over de knie bij Rusland: 9-0. Onze Belgische zuiderburen wonnen thuis met 3-0 van Kazachstan.

Groep C
Estland - Noord-Ierland 1-2
Wit-Rusland - Duitsland 0-2

Groep E
Kroatië - Wales 2-1
Azerbeidjzan - Hongarije 1-3

Groep H
IJsland - Albanië 1-0
Moldavië - Andorra 1-0
Turkije - Frankrijk 2-0

Groep I
Rusland - San Marino 9-0
België - Kazachstan 3-0
Schotland - Cyprus 2-1

Groep J
Armenië - Liechtenstein 3-0
Finland - Bosnië & Herzegovina 2-0
Griekenland - Italië 0-3

Studente sprint naar wereldtijd op 100 meter

Op de Amerikaanse collegekampioenschappen atletiek ging het vrijdag al hard bij de heren, maar de dames deden er nog een schepje bovenop. Met name Sha'Carri Richardson maakte grote indruk en namens de LSU Tigers liep ze een absolute wereldtijd op de 100 meter, terwijl ze al juichend over de finish kwam.

De 19-jarige freshman Richardson snelde naar een tijd van 10,75 seconden, waarmee ze het uit 1989 stammende collegerecord van Dawn Sowell - 10,78 seconden, toevallig ook namens LSU - uit de boeken liep. Sterker nog, met haar wereldtijd, gelopen met 1,6 meter per seconde rugwind, komt de jongeling terecht op de gedeeld achtste plek aller tijden. 

Met 22,17 werd Richardson overigens ook nog tweede op de 200 meter, één honderdste achter Anglerne Annelus. Janeek Brown werd daar met 22,40 seconden vierde en dat was indrukwekkend: amper een uur eerder snelde ze op de 100 meter horden naar een geweldige tijd van 12,40 seconden, waarmee de Jamaicaanse op de tiende plek aller tijden staat. 

De fenomenale race van Richardson (Bron: YouTube)

Fun met Funda #156: middenin Utrecht

Interesse in een leuke stulp middenin Utrecht? "Zeldzaam monumentaal riant appartement gelegen in hartje stad tegenover de Domkerk en uitkijkende op één van de mooiste straten van Utrecht. Het appartement is gesitueerd in de voormalige Openbare Leeszaal die in 2004 geheel onder architectuur verbouwd is tot luxe appartementen."

Voor de prijs hoef je het niet te laten, op een haar na 1,4 miljoen. Hou je mooi nog wat geld over voor de VvE-bijdrage van 803 euro per maand.

Verwarde vrouw wil niet van politiemotor afkomen

De politie heeft zaterdagmiddag in Breda een vrouw aangehouden nadat ze een motoragent geschopt had. Ze zat op zijn motor en wilde er niet af. Ze vertoonde verward gedrag.

Om 15:15 uur kwam een motoragent het bureau uitlopen aan het Chasséveld om aan zijn dienst te beginnen. Hij zag dat er een vrouw op zijn geparkeerde motor zat. Hij herkende de vrouw omdat ze eerder die dag al aan het bureau geweest was. Ze maakte toen een verwarde indruk en de crisisdienst was gebeld voor haar. Omdat ze geen gevaar vormde is er op dat moment besloten geen directe behandeling in te zetten.

Motor
De agent verzocht de vrouw van zijn motor af te gaan maar ze gaf daar geen gevolg aan. Ook nadat hij haar gesommeerd had werkte ze niet mee en heeft hij haar van zijn motor af moeten trekken. Daarna verhinderde ze dat hij op kon stappen en uiteindelijk heeft hij haar weg moeten duwen. Daar werd ze kwaad om en ze gaf hem een harde schop tegen zijn onderbeen. De agent kon toen niet anders dan de vrouw aan te houden. Ze verzette zich hevig en collega’s moesten hem te hulp schieten. De vrouw is ingesloten aan het bureau en er zal passende hulp aangeboden worden.

Een politiemotor (Afbeelding: Stockfoto politie)
Een politiemotor (Afbeelding: Stockfoto politie)

13 minuten gameplay getoond van Star Wars Jedi: Fallen Order

Na lang wachten is eindelijk de Star Wars-game van Respawn Entertainment getoond. Tijdens EA Play is er een gameplay-demo getoond van dertien minuten die toont wat we zoal kunnen verwachten.

Star Wars Jedi is een singleplayer Action/Adventure-game en vindt plaats tussen de gebeurtenissen uit Episode III en Rogue One. Spelers zullen niet alleen moeten vechten, maar ook moeten platformen. Hiervoor kunnen zij vaardigheden gebruiken die Force-krachten benutten.

De gameplay vindt plaats na hoofdstuk drie van de game, ongeveer drie uur vanaf het begin. Fans zullen blij zijn met het nieuws dat de game dit jaar nog wordt gelanceerd. Vanaf 15 november is de game beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Kingdom Hearts III DLC ReMind komt deze winter

Tijdens een optreden van Kingdom Hearts Orchestra in Los Angeles, maakte Tetsuya Nomura zijn opwachting om te praten over DLC voor Kingdom Hearts III. ReMind wordt deze winter uitgebracht en plaatst spelers in de schoenen van Roxas en Aqua.

In de trailer zien we gameplay voor deze twee personages. Ook zien we gesprekken plaatsvinden tussen Young Master Xenoheart en de Master of Masters en tussen Xigbar en Luxord. De trailer is hieronder te bekijken.

Laatste Splatfest aangekondigd voor Splatoon 2

Na de finale van de Wereldkampioenschappen Splatoon 2, kwam Nintendo met een aankondiging voor de game. Het betreft de laatste Splatfest voor de game, die twee jaar aan content updates tot een einde brengt.

De Splatfest plaatst Pearl (Team Chaos) tegenover Marina (Team Order). Beide teams hebben ook bekende Splatoon-personages aan hun zijde staan. Alle voorgaande Shifty Stations maken hun opwachting en worden bovendien in update 5.0 beschikbaar gesteld voor private battles. Ook wordt er unieke gear weggegeven voor het evenement.

In de eerste Splatoon werden de Squid Sisters, Callie en Marie, ook tegen over elkaar geplaatst. Dit had vervolgens een invloed op het verloop van het verhaal van Splatoon 2. Kies dus wijs, want dat kan zomaar gebeuren voor de toekomstige Splatoon 3. De Splatocalypse vindt plaats van 18 tot en met 21 juli.

Wattimena en Van Gerwen eenvoudig langs Polen op World Cup of Darts

Nederland staat in de kwartfinales van de World Cup of Darts. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena versloegen Polen met 2-0.

Van Gerwen had het lastig tegen Krzysztof Ratajski, maar zegevierde met 4-2 tegen The Polish Eagle. Belangrijk moment was de vijfde leg, toen Mighty Mike 123 uitgooide voor een 3-2 voorsprong. De nummer één van de wereld wierp daarna een veertiendarter voor de overwinning.

Wattimena klaarde daarna de klus tegen Tytus Kanik. De Pool miste acht pijlen om op 2-1 te komen en wist daarna ook geen leg meer te winnen. Onze landgenoot toonde zich koelbloedig op de finishes en gooide onder meer 88 en 92 uit om met 4-1 te winnen. Het Nederlandse duo speelt zondagmiddag in de kwartfinale tegen Canada. De Canadezen Dawson Murschell en Jim Long wonnen verrassend met 2-0 van Simon Whitlock en Kyle Anderson.

Rob Cross en Michael Smith gingen verrassend onderuit tegen Ierland. Steve Lennon zette Engeland op 1-0 achterstand door met 4-3 te winnen van Smith. William O’Connor gooide vervolgens de wedstrijd van zijn leven tegen Cross. Met een gemiddelde van 115,1 zorgde The Magpie voor de definitieve uitschakeling van Engeland. O’Connor gooide onder meer twee twaalfdarters en een 64 finish, waarmee hij Cross met 4-1 op z’n broek gaf.

Zondagmiddag zijn de kwartfinales. Zondagavond zijn de halve finales en finale. De kwartfinales en halve finales zijn volgens het zelfde format als de tweede ronde. 

World Cup of Darts - tweede ronde 
Canada 2-0 Australia
Singles One: Dawson Murschell 4-3 Simon Whitlock
Singles Two: Jim Long 4-3 Kyle Anderson

Austria 2-0 USA
Singles One: Zoran Lerchbacher 4-1 Darin Young
Singles Two: Mensur Suljovic 4-0 Chuck Puleo

Republic of Ireland 2-0 England
Singles One: Steve Lennon 4-3 Michael Smith
Singles Two: William O'Connor 4-1 Rob Cross

Netherlands 2-0 Poland
Singles One: Michael van Gerwen 4-2 Krzysztof Ratajski
Singles Two: Jermaine Wattimena 4-1 Tytus Kanik

Kwartfinales - zondag - vanaf 13.00 uur
New Zealand v Japan
Scotland v Belgium
Republic of Ireland v Austria
Canada v Netherlands

Noorwegen heeft aan één helft genoeg tegen Nigeria

Noorwegen is het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk begonnen met een eenvoudige overwinning op Nigeria. In Reims waren de Noorse vrouwen - zonder sterspeelster Ada Hegerberg - met 3-0 te sterk voor de nummer 38 van de FIFA-ranglijst. Deze stand was bij rust al bereikt. 

Nigeria begon aardig aan de wedstrijd, maar na ruim een kwartier stond het 1-0 voor Noorwegen. De Nigeriaanse defensie werd verrast door een korte corner en Guro Reiten schoot raak. In de 34e minuut was Reiten met een assist opnieuw belangrijk na een snelle omschakeling: Lisa-Marie Utland schoot de bal vol overtuiging via de vuisten van de niet al te sterke keepster Tochukwu Oluehi tegen de touwen.

Drie minuten later was het duel al beslist. Na knullig uitverdedigen van Nigeria schoot verdedigster Osinachi Ohale de bal ongelukkig in eigen doel. De tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. In dezelfde groep won Frankrijk zaterdag met 4-0 van Zuid-Korea.

Steekpartij na mogelijke overval, man ernstig gewond

Zaterdagavond omstreeks 21:15 uur vond een steekincident plaats op het Arsenaalplein in Terneuzen. Een man is hierbij gewond geraakt. Omdat zijn toestand er zorgwekkend uitzag is een traumahelikopter gewaarschuwd. De man is met een ambulance naar een ziekenhuis in de omgeving vervoerd. Volgens de laatste berichten is zijn toestand ernstig, maar stabiel.

Mogelijk zou het incident, waar de man slachtoffer van is geworden, te maken hebben met een overval, of een poging daartoe, in of bij de Poolse supermarkt die gevestigd is aan het Arsenaalplein in Terneuzen. De exacte aanleiding is onderwerp van onderzoek. De omgeving van de supermarkt werd ruim afgezet met linten om de plaats van het incident zo goed mogelijk te onderzoeken. Medewerkers van het team Forensische Opsporing hebben sporenonderzoek verricht. Door agenten worden getuigen gehoord die het incident gezien hebben. Voor die mensen wordt slachtofferhulp ingeschakeld.

Signalement
In de tussentijd is de politie op zoek naar twee verdachten die mogelijk bij het steekincident betrokken zouden zijn. Zij zouden te voet zijn gevlucht via de Nieuwstraat. Het zou gaan om twee lichtgetinte mannen met een mager postuur. Een van de mannen is tussen de 1.70 en 1.75 meter lang en droeg donkere kleding. De ander is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en gekleed in een groen shirt. De man in het groene shirt heeft krullend, donker haar tot in zijn nek.

De politie zoekt getuigen van het voorval op het Arsenaalplein. Zij kunnen zich melden via 0900-8844, WhatsApp op het nummer 06-12207006 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fijne pinksteren!

Goedemorgen!

Het is vandaag en morgen pinksteren. Tijd voor passende muziek!

En volgens onze weerman Stephan wordt het vandaag een mooie dag! Wat ga je doen vandaag en morgen? Naar een rommelmarkt (vergeet dan niet een beeldje te kopen voor 50 cent)? In een Ikea-file staan? Lekker wandelen of fietsen? Of zoals de gewaardeerde FOK!-user Academicus het plafond van je zolderkamer "schilderen"? Laat het ons weten in een reactie. Misschien krijgen we er nog goede ideeën van!

FOK! Wat een weer: even adempauze na al die buien

Moggel!!  

Daar ben ik dan toch weer.

Even alle gekheid op een stokje, het was best wel een ruige dag gisteren. De wind wakkerde flink aan en bereikte in het IJsselmeer-gebied zelfs even stormkracht. Verder stond er langs de hele kust een windkracht 8. Maar dat was het niet alleen, want tot in het diepe binnenland werd er windkracht 5 tot 6 gemeten. En natuurlijk de daarbij behorende windstoten.

En wat natuurlijk opviel: De zonnigste stad van Nederland werd  de natste stad van Nederland. Een hele straat met buien trok over Den Helder heen. Dat ging eigenlijk de hele dag door. Dus in de omgeving van Den Helder is er 25 tot 40 mm regen gevallen. Dat zie je zelden in die omgeving.

Overigens bleef ook het binnenland niet gespaard, want verspreid over het land vielen er ook diverse en flinke buien, het was wel zo dat die wat meer geisoleerd waren. Er kwam ook onweer en hagel voor. Bij mij viel het helaas wat tegen, maar het kan natuurlijk niet elke dag feest zijn.

In de loop van de avond en nacht wordt het wat droger en klaart het ook wat meer op. De wind zwakt duidelijk af en is nog matig tot vrij krachtig langs de kust.

Vandaag hebben we even een adempauze luitjes.  De wind stelt weinig voor en het blijft ook op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt daarbij regelmatig. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar dat mag de pret niet drukken. Voor Pinkpop een mooie dag in ieder geval. Het wordt hierbij tussen de 17 en 20 graden.

En dan volgt de 2e Pinksterdag.. dan liggen er na een mooie start weer buien op de loer....

Hebben we het later wel over. Eerst even een prima dag morgen.

Tot snel!   (Te snel misschien

Langs het strand (Foto: Static)
Collega static maakte deze foto aan het strand. Een prachtige foto. (Foto:static)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Man aangehouden na ongeval in Geleen

Afgelopen vrijdagavond 7 juni 2019 omstreeks 20:15 uur is een 31-jarige man uit Geleen aangehouden op de Kerenshofweg in zijn woonplaats. Hij wordt verdacht van rijden onder invloed van drugs, het achterlaten van zijn voertuig na een verkeersongeval en het beledigen, bedreigen en mishandelen van politieambtenaren. De politie is op zoek naar getuigen.

Na een melding over een ongeval met mogelijk letsel op de Kerenshofweg gaat een politie-eenheid poolshoogte nemen. De zwaarbeschadigde auto wordt in de berm aangetroffen terwijl de gewonde verdachte 200 meter verderop richting de Rijksweg-Zuid strompelt. De verdachte richt zijn agressie op de agenten en deelt daarbij enkele kopstoten uit. Na een worsteling kan de man worden aangehouden.

Was je rond 20:15 uur op de Kerenshofweg in Geleen en heb je de auto, een lichtblauwe Opel Meriva, en het verkeersongeval gezien? Of wellicht andere informatie die kan bijdragen aan het politieonderzoek? Twijfel dan niet en neem contact op via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Johnson: EU kan fluiten naar geld

Boris Johnson, die de meeste kans lijkt te maken om de nieuwe Britse premier te worden, wil de EU dwingen de overeengekomen exitdeal te wijzigen door te dreigen de 'scheidingsrekening' van 39 miljard pond niet te betalen. Hij wil de vangnetregeling voor de Ierse grens schrappen en die kwestie alleen via een handelsdeal oplossen. Dat zegt Johnson in een interview met de Sunday Times.

De vangnetregeling houdt in dat het Verenigd Koninkrijk in een voorlopige douane-unie met de EU zit, tot er een andere oplossing is om de grens open te houden. Die constructie is afgesproken vanwege het Goede Vrijdag-vredesakkoord. Sinds dat akkoord uit 1998 is de grens open. Gevreesd wordt dat als deze door de Brexit weer dichtgaat, er een eind kan komen aan de nog altijd tere vrede tussen pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen.

Maar binnen de Conservatieve Partij van Johnson is er intens verzet tegen de regeling. Veel partijleden zijn bang dat die de Britten voor altijd aan de EU 'geketend' houdt, of in ieder geval de basis zal vormen voor de toekomstige handelsrelatie. En de Conservatieven zijn er juist op gebrand een van de EU onafhankelijk handelsbeleid te ontwikkelen.

Brexit Party
Tel daarbij op dat de nieuwe Brexit Party van voormalig UKIP-kopstuk Nigel Farage voor grote nervositeit zorgt. Afgevaardigden uit Conservatieve kiesdistricten zijn bang bij nieuwe verkiezingen massaal hun banen aan die partij te verliezen. Farage wil dat de Britten de EU zonder deal verlaten. En Johnson zegt dat hij de enige is die hem de wind uit de zeilen kan nemen.

Na het Brexit-referendum van 2016 spraken de EU-lidstaten op voorstel van Ierland af dat er éérst een oplossing moest komen om de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden. Pas daarna kon er over de toekomstige handelsrelatie worden gepraat. De Ieren wilden daarmee voorkomen dat het Goede Vrijdagakkoord bij handelsbesprekingen tot wisselgeld zou worden gereduceerd.

Aanvankelijk kwam premier Theresa May eind 2017 een constructie overeen waarbij alleen Noord-Ierland met de EU in een douane-unie zou zitten. Ze werd echter teruggefloten door de unionisten van de DUP. Die Noord-Ierse partij is gedoogpartner sinds May medio 2017 haar meerderheid vergokte door verkiezingen uit te schrijven, en ze zijn mordicus tegen een aparte status voor Noord-Ierland. En dus gaat het vangnet over het hele Verenigd Koninkrijk.

Vrij verkeer
Nu wil Johnson erop inzetten dat het vangnet alsnog wordt geschrapt en direct door een handelsovereenkomst wordt vervangen. De EU heeft echter al meerdere malen aangegeven dat de exitdeal niet opnieuw wordt opengebroken. Geeft de EU toe, dan zouden de Conservatieven immers via de Ierse kwestie de door hen gewenste voorwaarde kunnen afdwingen van vrij verkeer voor goederen maar niet voor personen. En dat is onverenigbaar met het principe van de ondeelbaarheid van de interne markt.

Het is onwaarschijnlijk dat de EU zich door 39 miljard pond laat aansporen om de integriteit van de interne markt op de helling te zetten. Bovendien gaat het om geld dat de Britten als lid via de EU-verdragen al hadden toegezegd. Daarmee rijst ook de vraag in hoeverre de Britten zich met zo'n strategie in de eigen vingers snijden als ze straks met andere partijen nieuwe verdragen af willen sluiten. Hoe dan ook lijkt een no-deal Brexit weer een stapje dichterbij (ja alweer). Johnson wil dat het land zich dan ook op dat scenario voorbereidt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.