Ruzie in Eerste Kamerfractie VVD na optreden Jorritsma

Het zou flink rommelen binnen de Eerste Kamerfractie van de VVD naar aanleiding van het uit de fractie zetten van Anne-Wil Duthler door fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. Een groot deel van de VVD-kamerleden zou niet achter de gang van zaken staan.

Duthler kwam onder vuur te liggen nadat Follow the Money en Quote onthulden dat ze het niet zo nauw nam met haar integriteit. Ze stemde in de Eerste Kamer voor een wet  waaraan het adviesbureau van haar had meegewerkt bij de totstandkoming ervan. Ook kwam haar kluwen aan bedrijven in opspraak, Duthler zou onvoldoende onderscheid maken tussen haar verschillende functies. Zij zou schimmig zakendoen en steeds andere petten opzetten, aldus Quote.

Daarop besloot Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de senaat, in samenspraak met VVD-partijvoorzitter Christiane van de Wal haar op 26 april uit de fractie te zetten. Dit stuit echter op veel weerstand in de Eerste Kamerfractie van de liberale partij, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De fractie roept Jorritsma vandaag op een geheime locatie op het matje. Diverse VVD-senatoren laten in het AD hun ongenoegen blijken over de gang van zaken. "Ze heeft zich te verantwoorden voor haar eigenzinnige stijl", aldus een partijgenoot. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt een andere VVD-senator. "Dit is puur paniekvoetbal: iemand eruit gooien en dan zelf op vakantie gaan", zo zegt een derde VVD'er.

De Eerste Kamer is op dit moment op mei-reces maar de voltallige VVD-fractie is teruggeroepen voor dit overleg omdat een meerderheid grote problemen heeft met het handelen van Jorritsma. Ze hebben er vooral problemen mee dat de fractievoorzitter en de partijvoorzitter hebben gehandeld zonder overleg met de rest van de fractie. "Straks stemt er iemand tegen de zin van de partijvoorzitter ergens tegen en kan hij er óók worden uitgezet", aldus een VVD-senator.

Jorritsma hoeft zich overigens weinig zorgen te maken. Begin juni neemt een groot deel van de huidige fractie afscheid van de Eerste Kamer. "In de nieuwe fractie zitten straks alleen nog maar discipelen", zo laat een vertrekkende VVD'er weten.

Update 19.30 uur
Na een stevig gesprek van de VVD Eerste Kamerfractie is de conclusie dat het wegsturen van Duthler onontkoombaar was zo laat Jorritsma na het overleg weten. Er was geen tijd om de beslissing tot na een fractievergadering uit te stellen. "Het vervelende was dat de vlek alleen maar groter werd", zo vertelt de VVD-politica aan het AD.

Dat het er stevig aan toe ging vanmiddag vond Jorritsma geen bezwaar. "Wij zijn geen vriendenkringetje dat bij elkaar zit om gezelschapsspelletjes te spelen. Wij zijn politici."