FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 mei 2019

Twitterblokkade om euroscepsis Geenstijl-journalist

Het Twitteraccount van de adjunct-hoofdredacteur van Geenstijl Bart Nijman is woensdag een tijdje geblokkeerd geweest. Hij had namelijk een kritische tweet over de aanstaande Europese verkiezingen online gezet. Twitter beoordeelde dat als nepnieuws over de stembusgang maar trok de aantijging naderhand in.

Twitteraars kunnen "misleidende informatie" over de verkiezingen melden met een speciale knop, zo maakte het bedrijf onlangs bekend. Geenstijl zag al aankomen dat dit op een soort kliklijn voor "onwelgevallige meningen" zou uitdraaien, schrijft de site.

Die knop is een gevolg van nepnieuwsbombardementen in de aanloop naar het Brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Sociale media kwamen daarna onder toenemende druk om daar iets op te verzinnen, en aldus geschiedde.

"Ik ben normaal ook altijd voor thuisblijven, om dat antidemocratische nepparlement van graaiers, gekken en uitgerangeerde alcoholisten niet te legitimeren met een stem. Maar #ItsTime voor een populistische dreun tegen die dronkemanskoppen. Lekker eurosceptisch stemmen op 23 mei dus", aldus Nijmans gewraakte tweet.

'Menselijke fout'
Die leverde hem een bericht op van Twitter dat hij onjuiste informatie over "stemmen of stemregistratie" zou verspreiden. Het techbedrijf gaf naderhand toe dat het om een "menselijke fout" ging en heractiveerde het account.

Geenstijl vermoedt dat dit onder meer kwam doordat Nijmans bericht massaal werd gedeeld. De site roept op tot ongehoorzaamheid in de vorm van het kapen van hashtags zoals #ItsTime die Nijmans ook gebruikte. Deze is afkomstig van Frans Timmermans maar zou inmiddels zijn overgenomen door twittervolk met een afwijkende mening.

De adjunct-hoofdredacteur werd later overigens opnieuw geschorst. Dat zou komen door een hatelijk geachte reactie op een bericht over een moslima die klaagde dat lasagne naar spek smaakte. Dat kon ze helemaal niet weten, aldus Nijman, die en passant naar de vrouw verwees als een dame van lichte zeden. Dit zou echter ironisch bedoeld zijn geweest.

NBA: Raptors en Nuggets met speels gemak naar 3-2 in play-offs

De basketballers van de Toronto Raptors hebben met speels gemak de vijfde wedstrijd in het play-offduel met de Philadelphia 76ers gewonnen. In eigen huis was het een kwart spannend, daarna namen de Raptors afstand met een 37-17 tweede kwart. Een 33-19 vierde kwart maakte het af en de ploeg won met 125-89, onder meer dankzij Pascal Siakam (25 punten) en Kawhi Leonard (21 punten, 13 rebonds).

De Denver Nuggets hadden het thuis tegen de Portland Trail Blazers ook niet al te moeilijk. De bezoekers bleven ongeveer een kwart bij, maar de kwarten daarna (33-24 en 28-18) gaven de doorslag. Nikola Jokic was met 25 punten en 19 rebounds weer eens lekker op dreef en de Nuggets pakten de winst met 124-98, waardoor ze het donderdagavond in Portland eventueel af kunnen maken.

NBA play-offs dag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Milwaukee Bucks - Boston Celtics, East Semifinals - Wedstrijd 5 (3-1 Milwaukee)
04.30 Golden State Warriors - Houston Rockets, West Semifinals - Wedstrijd 5 (2-2)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Thijs H. aangehouden voor dubbele moord Brunssummerheide

De politie is op zoek naar de 27-jarige Thijs H. uit Den Haag, die ook veelvuldig verblijft in Zuid-Limburg. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 mei 2019 op de Brunssummerheide (Heerlen) twee mensen heeft gedood. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij op 4 mei 2019 een vrouw heeft gedood in de Scheveningse Bosjes te Den Haag. De politie adviseert om de man niet zelf te benaderen, mede in verband met zijn mogelijk labiele geestelijke gesteldheid.

Update 23:28 uur
De gezochte verdachte van de incidenten op de Brunssummerheide en Scheveningse Bosjes is woensdagavond rond 22.30 uur aangehouden op de openbare weg in het Zuid-Limburgse. Hij werd eerder vanavond op de Nationale OpsporingsLijst geplaatst.

Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 mei 2019 op de Brunssummerheide (Heerlen) twee mensen heeft gedood. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij op 4 mei 2019 een vrouw heeft gedood in de Scheveningse Bosjes te Den Haag.

De aangehouden verdachte zit in beperkingen. Meer informatie kan op dit moment niet worden verstrekt.

Lees ook: Identiteit beide slachtoffers Brunssummerheide bekend

Nachtmerrie voor Ajax compleet na doelpunt in minuut 96

Ajax is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag verloor woensdagavond in de eigen Johan Cruijff ArenA met 2-3 van Tottenham Hotspur, hetgeen na de 0-1 zege uit de heenwedstrijd onvoldoende was voor het bereiken van de eindstrijd. Ajax leek de klus simpel te gaan klaren na doelpunten in de eerste helft van Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech, maar door een razendsnelle dubbelslag van Lucas Moura na rust kwamen de bezoekers uit Engeland nog voor het verstrijken van het uur langszij. De Amsterdammers toonden in het laatste halfuur karakter, maar moesten in de absolute slotfase uiteindelijk toch het hoofd buigen. Tottenham staat zodoende op 1 juni in het Wanda Metropolitano in Madrid in de finale van de Champions League tegenover Liverpool, dat zich dinsdag in de andere halve finale ontdeed van Barcelona.

Ajax kreeg luttele minuten voor het startsignaal een flinke tegenvaller te verwerken, doordat David Neres toch niet fit genoeg bleek om te starten. De Braziliaan werd in de basiself vervangen door Kasper Dolberg en was ook niet fit genoeg om op de reservebank plaats te nemen. Ajax kende zo een ongelukkige start, maar de Amsterdammers toonden zich eenmaal op het veld niet van slag van het afhaken van Neres. Ajax begon werkelijk furieus aan de wedstrijd en kon al na vijf minuten de openingstreffer vieren. Nadat Hugo Lloris in eerste instantie een poging van Dusan Tadic nog onschadelijk had gemaakt, tekende De Ligt uit de hoekschop die volgde alsnog voor de 1-0. De centrumverdediger heerste in de zestien en liet Lloris uiteindelijk kansloos met een rake kopbal.

Het antwoord van Tottenham volgde vervolgens vrijwel onmiddellijk: de van een schorsing teruggekeerde Heung-Min Son verraste André Onana uit een lastige hoek, maar zag zijn schot uiteindelijk op de paal belanden. Halverwege de eerste helft was de Zuid-Koreaan na een fraaie pass van Dele Alli opnieuw gevaarlijk, maar ditmaal lag Onana in de weg. Kort erna pareerde de doelman van Ajax ook een knal van Christian Eriksen. Ajax stond zo even onder druk, maar de ploeg van Ten Hag bleef op de been en wist zijn voordelige marge na 35 minuten voetballen zelfs te verdubbelen. Tadic, die vlak ervoor zelf uit kansrijke positie nog voorlangs had geschoten, wist Ziyech te bereiken in het strafschopgebied van de bezoekers, waarna de Marokkaans international met een werkelijk verwoestende uithaal vanaf ongeveer dertien meter de verre hoek vond: 2-0.

Ajax had in het restant van de eerste helft weinig meer te duchten van Tottenham en kon zo halverwege met een riante marge aan de thee. De bezoekers uit Engeland wisselden in de rust offensieve: Wanyama bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Fernando Llorente. De aanvallende intenties van the Spurs werden direct na de onderbreking duidelijk. Ajax kwam er even niet meer aan te pas en moet al na tien minuten voetballen in de tweede helft de aansluitingstreffer incasseren. Alli vond Moura na een razendsnelle tegenaanval, waarna de Braziliaan oog in oog met Onana koelbloedig afrondde: 2-1. Ajax was de kluts volledig kwijt en moest vervolgens nog voor het verstrijken van het eerste uur de gelijkmaker incasseren. Onana redde in eerste instantie nog wel miraculeus op een inzet van Llorente, maar de rebound was vervolgens een prooi voor Moura: 2-2.

Ten Hag greep direct in met het inbrengen van Joël Veltman voor Schöne en halverwege de tweede helft werd Dolberg afgelost door Daley Sinkgraven. Tussendoor had Ziyech na uitstekend voorbereidend werk van Tadic rakelings voorlangs geschoten. De wedstrijd golfde zo op en neer. Twintig minuten voor tijd redde Lloris moeizaam op een poging van De Ligt, maar de rebound was vervolgens niet besteed aan een Ajacied. Ziyech had twaalf minuten voor tijd de 2-3 op zijn voet, maar de schuiver van de uitblinker belandde op de paal. Daardoor werd het een bloedstollende slotfase, waarin Jan Vertonghen nog de lat raakte en Moura uiteindelijk in minuut 96 uitgroeide tot matchwinner.

Supporters probeerden Johan Cruijff Arena binnen te dringen

De Mobiele Eenheid is vanavond in actie gekomen nadat supporters van Ajax via een toegangsdeur probeerden de Johan Cruijff Arena binnen te dringen. Dat gebeurde voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Volgens een woordvoerder van de politie ontstond er een opstootje bij ingang Zuid H. "De politie, onder andere Mobiele Eenheid, heeft daarin de stewards ondersteund waarna snel de rust terugkeerde."

Verder spreekt de woordvoerder van een 'feestelijke sfeer', ook tijdens de entrada. "Op het individueel gebruik van vuurwerk en fakkels is niet opgetreden, omdat optreden binnen zo'n grote menigte tot een ongewenste escalatie zou kunnen leiden."

Vakbonden roepen op tot stakingen op 28 en 29 mei

Het personeel van het Amsterdamse openbaar vervoer legt op dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. De vakbonden willen hiermee de verhoogde AOW-leeftijd opnieuw onder de aandacht brengen.

Ook zal het treinverkeer stilliggen en zullen de metro's, trams en bussen in Rotterdam en Den Haag niet rijden. Eric Vermeulen bestuurder FNV Stadsvervoer: "We doen dit niet alleen voor onszelf, maar voor alle Nederlanders die op een fatsoenlijke leeftijd van een welverdiend pensioen willen genieten."

De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben de 24-uurs staking aangekondigd omdat ze het kabinet tot concessies willen dwingen over de pensioenleeftijd. Het kabinet wil de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar en deze vervolgens koppelen aan de stijgende levensverwachting. Volgens de vakbewegingen is dit voor mensen met een zwaar beroep echter niet te doen.

Het is de tweede keer in een korte tijd dat het openbaar vervoer staakt. Op maandag 18 maart duurde de ov-staking 66 minuten lang, een symbolisch getal omdat de bonden vinden dat de pensioenleeftijd van 66 jaar 'meer dan genoeg' is.

Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaalsector, de bouw en andere sectoren om de dag erna het werk neer te leggen, tijdens de pensioenactiedag op woensdag 29 mei. 

Wijkrechtbanken bloeien op

Ook in Nederland de rechter in de buurt

Na de experimenten met civiele rechtspraak in de wijk, worden nu voor strafrechtelijke zaken ook de mogelijkheden voor wijkrechtbanken verkend. Dit bleek afgelopen vrijdag tijdens een door de Raad voor de rechtspraak georganiseerde bijeenkomst in Den Haag over wijkrechtbanken (‘community courts’) met vertegenwoordigers van de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, gemeenten, het Studiecentrum Rechtspleging (SSR) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Speciale gast was Adam Mansky, directeur criminal justice programs van het Center for Court Innovation in New York.

Om rechtspraak toegankelijker te maken en multi-problematiek aan te pakken, investeert de Rechtspraak in laagdrempelige en eenvoudige toegang. De wijkrechtbank is hiervan een voorbeeld. In Eindhoven wordt sinds eind 2018 gewerkt aan de oprichting van een wijkrechtbank, waarbij de nadruk ligt op het oplossen van problemen van verdachten, niet op het straffen.

Gezinnen
De focus ligt op jeugdige daders of overlastgevers en de gezinnen waartoe zij behoren, maar ook andere wijkbewoners met multi-problematiek kunnen deelnemen. Ook in Rotterdam-Zuid wordt een proef voorbereid. Deze rechtbank startte eind vorig jaar als proef al met combizittingen huiselijk geweld. Hierbij worden strafzaken die gaan over huiselijk geweld integraal en door 1 rechter met gelijktijdig spelende met familierechtelijke zaken behandeld. Ook Amsterdam verkent de optie van een wijkrechtbank.

Oplossingen
In de Eindhovense wijk Oud-Woensel werken de rechtbank Oost-Brabant, gemeente Eindhoven, OM en hulp- en zorginstellingen samen met de betrokkenen om problemen aan te pakken. De proef is gestart op 1 januari en er zijn inmiddels al een aantal zaken behandeld.

"De rechter brengt de achtergrond van de verdachte en mogelijke oplossingen in kaart . Hij bespreekt niet uitgebreid het delict, want alleen verdachten die al hebben bekend komen in aanmerking voor deelname", aldus projectleider Mounir El Maach van de rechtbank Oost-Brabant.

Kenmerkend voor de experimentele wijkrechtbank in Oud-Woensel zijn de versterkte lokale samenwerking, de actieve rol van de rechter en de betrokkenheid van de wijk. Een verdachte komt alleen voor deze wijkrechtbank als hij/zij daartoe, na een schuldbekentenis, bereid is. Doordat de rechter met de verdachte en betrokken (hulpverlenings)instanties afspraken maakt over hoe de problematiek van de verdachte verminderd kan worden, leidt deze werkwijze er naar verwachting toe dat de recidive afneemt en de veiligheid in de wijk toeneemt.

Inspiratie
De rechtbank Oost-Brabant, het OM en Eindhoven deden inspiratie op voor de wijkrechtbank bij het Red Hook Community Justice Center in Brooklyn, New York. Deze wijkrechtbank in de wijk Red Hook probeert problemen en eenvoudige civiele zaken, met name huurzaken, duurzaam op te lossen. Verdachten maken hun fouten niet alleen goed in de gemeenschap waaruit ze komen, de wijkrechtbank kijkt ook naar hun behoeften en er wordt geprobeerd om hun gedrag wezenlijk te veranderen. Hulpverleners zitten in de rechtszaal, maar de rechter is de spil. "Hij geeft het rechtssysteem een menselijk gezicht", zegt jurist Adam Mansky. Mansky was de eerste projectdirecteur van Red Hook en is nu toezichthouder vanuit het Center for Court Innovation.

Enthousiasme
Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker bezocht, samen met Raad voor de rechtspraak voorzitter Henk Naves, afgelopen november Red Hook. Vorige maand was het de beurt aan de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema bleek bij Red Hook ook onder de indruk van de resultaten die worden geboekt bij het ‘community court’. Ook de nieuwe president van de rechtbank Amsterdam Christa Wiertz en de nieuwe hoofdofficier van justitie in de hoofdstad, Nicole Zandee, zijn enthousiast over de oprichting van een wijkrechtbank. "Maar we willen geen oplossingen bedenken voordat we weten wat de wijk nodig heeft", zei Adeline Hoevenaar, hoofd bedrijfsvoering van de rechtbank Amsterdam en projectleider van de verkenning in Amsterdam.

NHL: Local schiet Blues na dubbele overtime verder in play-offs

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben zich geplaatst voor de finale van de Western Conference in de NHL. De ploeg won in eigen huis de zevende en beslissende wedstrijd tegen de Dallas Stars: 2-1.

In de eerste periode opende Vince Dunn de score, maar al dik twee minuten later tekende Mats Zuccarello voor de gelijkmaker. In de tweede periode werd niet gescoord en ook in de derde periode bleven de goals leeg.

Dat gold ook voor de eerste overtime, maar na bijna zes minuten in de tweede overtime was het raak. Robert Thomas schoot op doel, Stars-goalie Ben Bishop redde, maar uitgerekend St Louis-local Pat Maroon tikte zijn ploeg alsnog naar de winst.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 San Jose Sharks - Colorado Avalanche, West 2nd Round - Wedstrijd 7 (3-3)*
*Live op FOX Sports

Blues - Stars (Bron: YouTube)

Nederland: 25% EU-budget voor klimaat

Nederland en zeven andere EU-lidstaten willen dat er een ambitieuze strategie komt om klimaatverandering te bestrijden. In een gezamelijke verklaring roepen ze op tot de doelstelling dat uiterlijk in 2050 de netto-uitstoot tot nul is teruggebracht.

Naast Nederland gaat het om België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zweden. Grote afwezige is echter Duitsland, aldus de BBC.

Volgens de landen gaat het plan "hand in hand gaan met welvaart", wat erop duidt dat ze de economie rond bijvoorbeeld elektrisch rijden via subsidies willen stimuleren. Ook kan het volgens de groep "een voorbeeld zijn voor andere landen". De verklaring is getimed om samen te vallen met een EU-top in Roemenië die donderdag begint. Daar worden de toekomst van de EU en strategieën voor de komende vijf jaar besproken.

En voor de toekomst heeft klimaatverandering "vergaande implicaties", aldus de landen. Het betreft de "toekomst van de mensheid", stellen ze. De groep stelt dat de effecten vorige zomer zichbaar waren getuige dat er "hittegolven en verwoestende branden" plaatshadden.

Burgers zouden bovendien duidelijk bezorgd zijn, wat zou blijken uit de "recente mobilisatie van jongeren", schijnbaar een verwijzing naar de klimaatspijbelaars.

Hervormen
Het voornemen een dergelijk deel van het budget opzij te zetten is opvallend. Aan landbouwbeleid, voor het leeuwendeel subsidies, gaat immers nog altijd tegen de veertig procent op. En daarvan is Frankrijk de grootste begunstigde. Dat dit land dus meedoet is een aanwijzing dat president Emmanuel Macron dat beleid wil hervormen. Wat ook niet zo vreemd zou zijn omdat de landbouw zelf voor flink wat uitstoot zorgt.

Premier Mark Rutte sprak maandag met Macron over de plannen. Die zijn volgens het tweetal weliswaar ambitieus, maar een "klimaatneutraal Europa in 2050 is een doel waar wij gezamelijk aan werken", aldus Rutte tijdens een gezamelijke persconferentie. "We zijn bezig hierover een coalitie op te bouwen", zei Macron.

Ruttes ambitie
Over ambitie gesproken: er wordt ook steeds meer gesproken over Ruttes ambitie - die hij steevast ontkent - om Donald Tusk op te volgen als voorzitter van de Europese Raad. Zijn bezoek aan Parijs zou dan ook tevens in die context kunnen worden gezien. Er zou sprake zijn van een groeiend partnerschap tussen de twee regeringsleiders.

Het plan voor een uitstootneutrale EU in 2050 werd overigens eind vorig jaar door de Europese Commissie voorgesteld. Dat volgde uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2016. Maar plannen van de commissie hebben wel de steun van het Europese Parlement nodig, en uiteindelijk moeten de regeringsleiders er ook mee akkoord gaan.

Bezoek aan Rutte zorgt voor splitsing Gele Hesjes

Het bezoek van vijf vertegenwoordigers van de Gele Hesjes aan Mark Rutte gisteren heeft voor een scheuring binnen de Gele Hesjes-beweging gezorgd. De Rotterdamse afdeling is niet te spreken over het feit dat twee van de hesjes weigerden de premier de hand te schudden. De afdeling in de Maasstad gaat voortaan in oranje hesjes de straat op.

Je zou denken dat je nu iets van De Speld leest maar het is echt waar. De beweging die naar eigen zeggen maar liefst een paar honderd volgers kent valt nu al uit elkaar. "De handweigeraars hebben de beweging besmeurd, en dat is een schande", zo vertelt Marco de Haas, voorman van de voormalige Gele Hesjes in Rotterdam tegenover het Algemeen Dagblad. "Wat je ook van Rutte vindt, geef hem op zijn minst fatsoenlijk een hand. Desnoods knijp je er flink in." De Rotterdamse afdeling is al begonnen met het inslaan van oranje hesjes om tijdens de volgende demonstratie uit te delen.

Ingeborg Westerhoff, die gisteren als eerste weigerde Rutte de hand te schudden maakt zich niet zo druk. "Ach, ze doen maar. Extreem links probeert de Rotterdamse beweging te kapen. Ze zochten alleen nog een aanleiding om zich los te wrikken." Verder lijkt Westerhoff niet bepaalt het nieuws te volgen, want waar er in het land grote ophef ontstaat als een imam of andere moslim een hand weigert te schudden is de Gele Hesjes-activiste zich van geen kwaad bewust. "Ik wist niet dat Nederland zo bekrompen is en daarover zou vallen. Tegen een ieder die zich gekwetst voelt zeg ik: sorry", zo lezen we op de site van het AD.

Misschien moet Rutte binnenkort de oranje en eventueel blauwe, groene en roetveeg hesjes ook op de koffie uitnodigen.

Bezoek aan Rutte zorgt voor splitsing Gele Hesjes (Pro Shots / Rob Romer)
Bezoek aan Rutte zorgt voor splitsing Gele Hesjes (Pro Shots / Rob Romer)

MLB: Fiers gooit tweede 'no-hitter' uit zijn carrière en Profar slaat de A's naar winst

Mike Fiers heeft voor de tweede keer in zijn carrière een 'no-hitter' gegooid. De 33-jarige werper van de Oakland Athletics zag zijn ploeg met 2-0 winnen tegen de Cincinnati Reds door twee binnengeslagen punten van de Nederlander Jurickson Profar.

Voor Fiers was het de tweede keer in zijn loopbaan dat hij geen enkele slag hoefde toe te staan. De werper gooide in 2015 al een 'no-hitter' voor de Houston Astros. Fiers werd de 35ste pitcher in de historie met meerdere no-hitters achter zijn naam. De 33-jarige werperh ad 131 worpen nodig om het karwei te klaren. Hij stond twee vrije lopen toe en was goed voor zes strike-outs.

Fiers had zijn 'no-hitter' ook te danken aan prachtige vangballen in de zesde inning. Profar ving een prachtige vangbal en hield de 'no-hitter van Fiers in leven. In dezelfde inning voorkwam Ramon Laureano een zeker lijkende homerun van Joey Votto met een prachtige vangbal in het outfield.

Profar was niet alleen defensief belangrijk voor de A's. Ook aan slag was de Nederlandse tweede honkman belangrijk voor zijn team. In de tweede inning sloeg de 26-jarige Nederlander een tweehonkslag en sloeg daarmee Stephen Piscotty over de thuisplaat. In de zevende inning sloeg Profar ook nog een homerun en daarmee wonnen de A's met 2-0 van de Reds.

Fiers gooit tweede 'no-hitter' uit zijn carrière (Bron: Youtube.com)


Uitslagen MLB dinsdag:
Cleveland Indians - Chicago White Sox 0-2
New York Yankees - Seattle Mariners 5-4
Pittsburgh Pirates - Texas Rangers 5-4
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 5-8
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 0-3
Tampa Bay Rays - Arizona Diamondbacks 6-3
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 2-5
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 6-0
St. Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 1-11
Chicago Cubs - Maimi Marlins 5-2
Houston Astros - Kansas City Royals 2-12
Colorado Rockies - San Francisco Giants 4-14
Oakland Athletics - Cincinnati Reds 2-0
Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves 9-0
San Diego Padres - New York Mets 1-2



Vrouw schrikt van spin: auto tegen muur

Eindhoven de gekste. Daar joeg een spin een automobiliste woensdagochtend  zo de schrik aan, dat ze dwars door een hek reed en tegen de pui van een schoonmaakbedrijf eindigde. Er zit een flink gat in de muur en enkele ruiten hebben het niet overleefd.

De bestuurster wel. Die kwam geheel toepasselijk met de schrik vrij, zo bleek nadat ze door ambulancemedewerkers was nagekeken.

Ze was geschrokken toen de spin ineens over haar been kroop, aldus Omroep Brabant. Daardoor miste ze pardoes een bocht.

In het pand en bij omliggende ondernemingen viel de stroom uit. "We kunnen gelukkig nog wel werken met de overige middelen die we hebben. Maar als ik naar de buren kijk, is dat bij hen niet zo het geval", aldus een werknemer van een van de getroffen bedrijven. Later op de dag zou de stroomvoorziening weer zijn hersteld.

Een andere noeste arbeider liet via Twitter weten te zijn veroordeeld tot een dagje thuiswerken. Wat een spin allemaal niet teweeg kan brengen. Hoe het met onze achtpotige vriend is afgelopen, is overigens niet bekend.

'Klimaatmaffia' verliest achterban

Een groeiend aantal mensen gelooft niet meer dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, zoals dat beweerd wordt door een aantal wetenschappers. Op dit moment denkt 31 procent van het EenVandaag Opiniepanel dat andere oorzaken meer impact hebben op de opwarming in vergelijk met de 23 procent in 2018. Ruim zestig procent van de ruim 27.000 ondervraagden denkt wel dat de mens het klimaat verandert.

Deze trend wordt ook gezien in landen rondom Nederland. Klimaatsceptici erkennen dat het klimaat verandert, maar hebben andere ideeën over de door vele wetenschappers opgedrongen, mogelijke, oorzaak. "Opwarming en afkoeling van de aarde gebeurt al miljoenen jaren. In werkelijkheid heeft onze aanwezigheid nauwelijks invloed, laat staan dat wij deze verandering kunnen tegenhouden", aldus een panellid.

Vooral PVV- en FvD-stemmers geloven niet dat de mens verantwoordelijk gehouden kan worden voor de warme zomer van 2018 en sommigen zien zelfs een verdienmodel in het propageren van het schuldgevoel en zo een bevestiging van het bestaan van de klimaatmaffia. "Die klimaatwetenschappers gaan hun dikverdiende boterham die ze hiermee verdienen niet opgeven. Wij betalen ons inmiddels scheel." CDA-, SGP- en VVD-stemmers zijn ook flink vertegenwoordigd in het kamp van de klimaatcritici.

Asscher boos over SP-filmpje

PvdA-leider Lodewijk Asscher is boos over een filmpje van de SP. In het filmpje speelt een acteur die als 2 druppels water lijkt op Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA). In het filmpje wordt de look-a-like, Hans Brusselmans genaamd, afgezet voor een villa, die moet doorgaan voor de kapitale villa in Limburg van Timmermans.

Daarna kijkt hij verliefd naar een schilderij van EU-baas Jean-Claude Juncker, speelt hij oorlogje met speelgoedtanks, gooit hij papieren uit een map met "referendum results Netherlands" in de open haard en trekt de WC door met een trekpop die lijkt op een lachende premier Rutte.

Lodewijk Asscher vindt het allemaal niet zo mooi. "Verdeeldheid op links is feest voor rechts” zo twittert hij. En "Deze actie staat jou minder dan die Ferrari” waarmee hij doelt op de peperdure sportwagen waarmee Lilian Marijnissen zich liet rondrijden tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Nieuwsgierig? Kijk zelf maar.

Bertens op overtuigende wijze naar kwartfinales Madrid

Kiki Bertens heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-graveltoernooi van Madrid. De 28-jarige Nederlandse won haar derde ronde partij tegen de Letse Anastasija Sevastova in twee sets: 6-1, 6-2.

Bertens had geen enkele moeite met de nummer dertien van de wedstrijd. Vanaf de eerste games werd al duidelijk dat de nummer zeven van de wereld in een goede vorm stak. Bertens liep snel uit naar een 4-0 voorsprong en zou de set uiteindelijk met 6-1 winnen. Ook in de tweede set kende de Nederlandse geen enkele moeite met de Letse. Ze kwam op een 3-0 voorsprong en kwam vervolgens op eigen service nooit in de problemen tegen Sevastova.

In de kwartfinale wacht Caroline Garcia of Petra Kvitova. Vorig jaar ging de finale in Madrid tussen Kvitova en Bertens. Uiteindelijk won de Tsjechische in een spannende finale in drie sets. Twee weken geleden in Stuttgart was Kvitova ook al te sterk voor Bertens toen ging de wedstrijd ook over drie sets.

Bertens op overtuigende wijze naar kwartfinales Madrid (Bron: Youtube.com)

Pisofttech Pilot Era - 8K 360 graden camera - Nu op Indiegogo!

Pisofttech is een bedrijf dat in 2012 is opgericht door alumni van de Science en Techonology University van Hong Kong. Deze groep heeft jarenlang onderzoek gedaan naar manieren om panoramafoto's en 360 gradenvideo's samen te voegen. Dit jaar heeft het bedrijf op de CES haar eerste product gepresenteerd: De Pilot Era, een 8K 360 graden camera. 

De camera beschikt over vier Sony camera sensoren van 1/2,3 inch met ieder 12 MP. Deze sensoren worden gecombineerd met fisheye-lenzen van F2.2. Het geheel is in één hand te houden en te bedienen door middel van een 3.1-inch touch screen. De camera draait op Android waardoor livestreaming (dmv ethernet, WIFI of 4G en later 5G een via upgrademodule), editen en delen van content zeer gemakkelijk moet worden. 

De Pilot Era is vanaf nu te koop op Indiegogo voor $1999, de eerste batch camera's worden in juni al verzonden! 

 Pisofttech Pilot Era

Pisofttech Pilot Era

In tegenstelling tot de concurentie waarbij je veel technische kennis nodig hebt om video's samen te voegen en te editen moet de Pisofttech livestreamen, delen op Google (maps/streetview) een fluitje van een cent maken door middel van een simpel te gebruiken interface. 

Specificaties 

De Pilot Era heeft 4GB werkgeheugen en 512 GB opslaggeheugen. Het apparaat kan op twee manieren 360 graden filmen: Een met real-time stitching waarbij het apparaat de beelden live tot een 360 graden beeld maakt, in deze modus kan met de volgende resoluties worden gefilmd: 8K 7680 bij 3840@7fps, 6K 5760 bij 2880@15fps, 4K 3840 bij 1920@30fps en 2K 1920 bij 960@30fps. 

Daarbij moet worden vermeld dat voor livestreaming maximaal voor 4K 30@fps met real-time stitiching kan worden gekozen. 

Mocht je niet willen livestreamen en heb je graag een hogere fps dan kan je de tweede stitching methode gebruiken: in-camera stithcing waarbij de beelden achteraf door de software van de camera worden samengevoegd. Hierbij kan je opnemen met de volgende framerates: 8K 7680 bij 3840@24fps, 6K 5760 bij 2880@30fps en 4K 3840 bij 1920@30fps.

Verder bevat het apparaat stereo microfoons, ingebouwde GPS, een 9-assen gyroscoop, WiFI AC, 4G en Bluetooth. Daarnaast zijn er USB-C en een RJ45 (gigabit) aanwezig. 

De camera weegt 690 gram en heeft een 7200 mAh-accu die er voor moet zorgen dat je drieënhalf uur aan 8K content kan filmen. 

Sensor

4x 12MP 1 / 2.3” Sony CMOS image sensor

Lens

4x F2.28 aspherical fisheye lens

Touch Screen

3.1 inches 800x480 LCD multi-touch display

Operating System

Android-based Pilot OS

Memory & Storage

4GB RAM + 512GB UFS storage

Video Resolution

Real-time stitching: 8K 7680x3840@7fps, 6K 5760x2880@15fps, 4K 3840x1920@30fps, 2K 1920x960@30fps 

In-camera stitching: 8K 7680x3840@24fps, 6K 5760x2880@30fps, 4K 3840x1920@30fps

Photo Resolution

Real-time stitching / Optical flow In-camera stitching

8192x4096, 6144x3072, 4096x2048

File Format

Video: HEVC (h.265) in MP4 container
Photo: JPEG

Audio

Stereo audio recording

Live Streaming

Youtube, Facebook, Custom server

4K@30fps / 2K@30fps

Live streaming protocol: RTMP

Settings

HDR / ISO / EV / WB / stitch focus

Gyroscope / IMU

9-axis high precision IMU

GPS

Built-in high precision GPS

Battery

7200mAh removable battery

Approx 3.5 hours recording time

5V/3A power adapter

Interfaces

100M / 1000M RJ45 (Ethernet)

Full function USB-C for file transfer or charging

Wireless

802.11a/b/g/n/ac dual-band WiFi

4G cellular network (with SIM card)

Bluetooth 4.1

App

Pilot Go mobile App (iOS and Android)

Dimensions

Height / Width / Depth

6.3 x 2.4 x 2.4 inches (16 x 6 x 6 cm)

Weight

24.3 ounces (690 grams)


Google Streetview™ Ready

De Pilot Era is wereld's eerste camera die shoot en upload ondersteunt. Je maakt een foto en kan deze zonder enige postproductie via het apparaat uploaden naar Google Streetview. 

Livestreaming 

Door middel van de no-nonsense interface kan je met een enkele klik op de knop direct 4K 360graden livestreamen met de Pilot Era. Iets wat met veel huidige producten niet mogelijk is. 

Nu op Indiegogo:

De Pilot Era is vanaf nu te koop op Indiegogo; met speciale korting van $600 kan je het apparaat kopen voor $1999. Wil je meer informatie over de Pilot Era kijk dan ook op:  https://pilot.pisofttech.com/ Het verzenden van de Pilot Era start in juni.

Pisofttech Pilot era 2
Pisofttech Pilot Era 

Voetbalsters onder 17 verslaan Duitsland op EK

Op het EK voetbal voor vrouwen onder 17 jaar heeft Oranje met 3-2 gewonnen van Duitsland. Door de zege zijn de Oranje-voetbalsters dicht bij het bereiken van de halve finales.

Na 24 minuten spelen kwam Duitsland op voorsprong dankzij een doelpunt van Marlen Rohde. Lotje de Keijzer maakte een minuut later al gelijk. Vijf minuten later nam Nederland de leiding via Samantha van Diemen. De verdedigster scoorde uit een rebound na een corner.

De Duitse Jule Brand kreeg haar tweede gele kaart na een duw in het strafschopgebied. De strafschop die volgde werd benut door Nikita Tromp: 3-1. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Duitsland terug tot 3-2 via een doelpunt van Carlotta Wamser.

Ook in de eerste wedstrijd afgelopen zondag was er winst voor Nederland, toen werd met 4-1 gewonnen van Oostenrijk. Met nog één wedstrijd tegen Engeland te spelen is het team van bondscoach Robert de Pauw dicht bij het bereiken van de halve finales.

Stand groep A (na 2 wedstrijden)
1. Portugal 6 punten
2. Spanje 4
3. Denemarken 1
4. Bulgarije 0

Stand groep B (na 2 wedstrijden)
1. Nederland 6 punten
2. Duitsland 3
3. Engeland 3
4. Oostenrijk 0

Indien Nederland de halve finales bereikt is die wedstrijd dinsdag 14 mei live te zien op NOS.nl. Het exacte tijdstip is nog niet bekend. De finale van het EK is op vrijdag 17 mei om 13.00 uur. Als Nederland de finale haalt wordt ook die wedstrijd live uitgezonden op NOS.nl.

Tijdrit van BinckBank Tour in Den Haag

Den Haag is dit jaar etappeplaats van de BinckBank Tour. Op zaterdag 17 augustus wordt een korte tijdrit van negen kilometer verreden in de Hofstad.

De wielerronde van een week door Nederland en België start op maandag 12 augustus in het Belgische Beveren. Op de een-na-laatste dag doet de wedstrijd Den Haag aan. De tijdrit start op de Bezuidenhoutseweg en finisht op het Malieveld. Een dag later is de laatste etappe met finish in Geraardsbergen.

Wethouder van sport Richard de Mos is blij met de komst van de wielerronde naar Den Haag: “Den Haag is een echte sportstad. Wij ontvangen de wielrenners én toeschouwers met open armen. In het coalitieakkoord staat dat we de start van een internationale wielerronde naar Den Haag willen halen. De BinckBank Tour past, als enige officiële meerdaagse UCI World Tour wedstrijd in Nederland, perfect in deze ambitie. Met een evenement als de BinckBank Tour zetten we Den Haag nationaal en internationaal op de kaart. Er komen veel bezoekers naar de stad; horeca, hotels en andere ondernemers kunnen goed zakendoen. Dat is goed voor de lokale economie. Kortom: de BinckBank Tour is een opmaat om weer een heuse wielerstad te worden. Een prachtige kans om Den Haag te laten schitteren.”

Directeur van de BinckBank Tour Rob Discart: “Het is voor de BinckBank Tour een eer om te gast te zijn in de administratieve en bestuurlijke hart van Nederland. Het enthousiasme bij de stad Den Haag en in het bijzonder bij de sportwethouder Richard de Mos maakt ook duidelijk dat er ambitieus naar deze etappe wordt toegewerkt. Als voorlaatste etappe in de zevendaagse BinckBank Tour zal hier flink om het eindklassement gestreden worden. Het unieke parkoers in het centrum van de stad met start en aankomst in Malieveld is ook nog eens het decor van de Teamtijdrit, waarbij alle bedrijven, wieler- en andere sportclubs de mogelijkheid krijgen om zelf de rit te rijden. Zo brengen we het wielrennen nóg dichter bij de inwoners van Den Haag.”

Slechtste seizoen ooit kost Alflen de kop bij Helmond Sport

Helmond Sport heeft trainer Robby Alflen per direct op non-actief gesteld, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. Er wordt momenteel door beide partijen bekeken hoe de samenwerking beëindigd kan worden. Met de laatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie heeft Helmond Sport een historisch slecht seizoen achter de rug.

De formatie van Alflen won dit seizoen slechts vier wedstrijden, van Sparta Rotterdam (3-0), Jong FC Utrecht (2-0), Roda JC Kerkrade (4-0) en FC Eindhoven (2-1), en dat betekent een negatief clubrecord. Daarnaast werd er maar liefst 24 keer verloren en dat betekent een evenaring van seizoen 1995/96, toen Helmond Sport ook als laatste in de Eerste Divisie eindigde. Met 37 doelpunten in 38 wedstrijden werd er minder dan één keer gescoord per wedstrijd.

Om die reden concludeert de clubleiding van Helmond Sport dat er geen 'vertrouwensbasis' bestaat om verder te gaan met Alflen. Het betekent dat de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie op zoek moet naar een nieuwe trainer. Alflen stond sinds afgelopen zomer onder contract bij Helmond Sport, nadat hij eerder voor Heracles Almelo (assistent), FC Utrecht (hoofd- en assistent-trainer) en Haarlem (assistent) had gewerkt.

'Verdachte moord Miranda Zitman werkte in kliniek van Michael P.'

De man die wordt verdacht van de moord op kapper Miranda Zitman zou als beveiliger werkzaam zijn geweest in de kliniek waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, verbleef. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Bart B. (56 jaar) kwam in augustus 2017 in dienst bij een beveiligingsbedrijf Met WA. Hij werd als beveiliger ingezet op de post van receptionist en werkte op verschillende afdelingen, waaronder dus de kliniek in Den Dolder.

Het stoffelijk overschot van Miranda Zitman werd in januari van dit jaar in een koffer langs de Zuider IJdijk gevonden. In haar woning in Soest, waar ze kort voor haar verdwijning woonde, werden ook menselijke resten gevonden. Zitman (52 jaar) had bijna 25 jaar een kapsalon in de Jordaan. De verdachte, voormalig partner van Zitman, werd aangehouden. Hij zou buren verteld hebben dat de kapster naar het buitenland was verhuisd.

Non-actief
Een woordvoerder van Met WA benadrukt, volgens AD, dat op het moment dat duidelijk werd dat B. als verdachte werd aangehouden, hij direct op non-actief is gesteld.

'Bovendien is hij vooraf gescreend en was hij in het bezit van een grijze pas (legitimatiebewijs voor beveiligers). Meer kun je ook niet doen. Ook is het belangrijk om te zeggen dat dit vooral in zijn privétijd is gebeurd en losstaat van zijn werkzaamheden', zegt de woordvoerder tegen het dagblad.

Verdachte van brute woningoverval op hoogbejaarde vrouw gezocht

De politie is op zoek naar een man van een jaar of 20 die betrokken is bij een roofoverval op een hoogbejaarde vrouw van 93 jaar. Dit gebeurde op 10 december in de woning van het slachtoffer aan de Petmolen in Amsterdam. De verdachte deed dat samen met een destijds 16-jarige jongen. Die laatste is aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie. Hij is inmiddels veroordeeld en zit vast.

Op maandagavond 10 december staat de vrouw in de keuken van haar woning als zij iemand voor de deur hoort. Ze opent de deur nooit voor onbekenden en wil met een extra beveiligingsklem de deur op een kier zetten. Om dat te kunnen doen, moet de deur echter een klein stukje geopend worden. De mannen lijken hier bekend mee te zijn want ze duwen de deur op dat moment meteen open.

Eenmaal binnen krijgt het slachtoffer een duw. Ze komt ten val en wordt daarna in de gaten gehouden door een van de mannen. De andere man loopt zoekend door het huis. De vrouw probeert nog hulp in te schakelen door op de verwarming te slaan. Dat lijkt geholpen te hebben want de overvallers gingen er daarna zonder buit vandoor.

Zes maanden jeugddetentie
Bij de overval zijn dus twee jonge mannen betrokken geweest. Een inmiddels 17-jarige Amsterdammer heeft zich bij de politie gemeld en is aangehouden en veroordeeld. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. "Daarnaast moet hij zich de komende twee jaar aan enkele voorwaarden houden. Zo heeft hij onder andere een avondklok en een contact- en locatieverbod met het slachtoffer gekregen", aldus een persofficier van justitie in het AT5 programma Bureau 020.

Signalement
De recherche is op zoek naar de tweede verdachte. Het is een ongeveer 20-jarige man tussen de 1.60 en 1.70 meter lang. Hij spreekt Nederlands, droeg tijdens de inbraak een grijze jas en een zwarte trainingsbroek met witte strepen.

Identiteit beide slachtoffers Brunssummerheide bekend

De identiteit van de beide slachtoffers die dinsdag werden aangetroffen op de Brunssummerheide bij Heerlen is bekend. Daarover wil het onderzoeksteam op dit moment nog geen details kwijt, vooral in verband met de nabestaanden. Het onderzoek naar wat er zich op de Brunssummerheide heeft afgespeeld is nog altijd in volle gang.

Het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft gisteravond aandacht besteed aan het onderzoek naar de dodelijke slachtoffers aangetroffen bij een hondenlosloopgebied aan de Kamperheideweg. De hele dag zijn medewerkers van de politie bezig geweest met sporenonderzoek. Tot het onderzoek was afgerond bleef het gebied afgezet voor het publiek. Een auto aan de parkeerplaats aan de Kamperheideweg is in verband met het onderzoek in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau.

Grootschalig onderzoek
Naast het technisch onderzoek naar de identiteit van de beide slachtoffers door medewerkers van de Forensische Opsporing, wordt ook onderzocht hoe ze om het leven zijn gebracht. In het onderzoek zijn ook speurhonden ingezet. De politiehelikopter heeft de plaats delict en directe omgeving in kaart gebracht. Door agenten worden aanwezige bezoekers en omwonenden in de buurt van de toegangsweg bij de Kamperheideweg in Heerlen gehoord. Daarnaast worden alle tips en informatie die bij de politie binnenkomen uitgezocht door de recherche.

Achtergrond
Het is onduidelijk wat er is gebeurd dinsdagochtend. Wat de aanleiding of het motief is onderzoekt de politie momenteel. De politie onderzoekt of er nog andere personen bij deze zaak betrokken zijn.

Update 13:48 uur:
Onder leiding van een Officier van Justitie is een onderzoeksteam ook vandaag aan de slag om duidelijkheid te krijgen over wat er zich dinsdag 7 mei rond het middaguur heeft afgespeeld bij een hondenlosloopgebied aan de Kamperheideweg. In het kader daarvan zal er vandaag ook passantenonderzoek op de Brunssumerheide verricht worden. De identiteit van de slachtoffers is inmiddels bekend.

Plaats delict
Een groot deel van de dinsdag is er door medewerkers van de Forensische Opsporing onderzoek verricht naar de identiteit van de slachtoffers en hoe ze om het leven zijn gebracht. De omgeving aan de Kamperheideweg is dinsdagavond vrijgegeven voor het publiek.

Onderzoek op de plaats delict
In het uitgebreide politieonderzoek dat op de dinsdag startte zijn twee honden aangetroffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze mogelijk van de slachtoffers zijn. De dieren zijn opgevangen en verzorgd. Een auto aan de parkeerplaats aan de Kamperheideweg is in verband met het onderzoek in beslag genomen en overgebracht naar het politiebureau.

Identiteit van de slachtoffers
Dinsdag is de identiteit van de slachtoffers bekend geworden waarna de nabestaanden in kennis zijn gesteld door familierechercheurs. Het betreft een 63-jarige vrouw uit Heerlen en 68-jarige man uit Heerlen. De lichamen van de beide slachtoffers werden dinsdagavond per rouwauto van de plaats delict in Heerlen overgebracht naar een laboratorium. Daar vindt onderzoek (sectie) naar de doodsoorzaak plaats.

Achtergrond van misdrijf
Het is nog altijd onduidelijk wat er is gebeurd en waardoor de slachtoffers om het leven zijn gekomen. De politie gaat uit van een misdrijf. Over de aanleiding of het motief is nog geen duidelijkheid. De politie onderzoekt of er nog andere personen bij deze zaak betrokken zijn.

Passantenonderzoek bij plaats delict
Door medewerkers van de politie zal er woensdag een passantenonderzoek worden gehouden op de Brunssummerheide. Hiermee hoopt het onderzoeksteam mensen te spreken die zich regelmatig in het gebied bevinden en zich eerder nog niet gemeld hebben bij de politie. Zij worden gevraagd of zij dinsdagmorgen 7 mei mogelijk iets verdachts hebben gezien of gehoord op of rondom de Brunssummerheide.

Tips dankzij Opsporing Verzocht
Het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht had tijdens de uitzending op NPO 1 dinsdagavond ook aandacht voor de zaak. Daarop kwamen 16 tips binnen die momenteel door het onderzoeksteam nader worden onderzocht. Bij bruikbare tips zal er daarnaast wellicht ook in de komende periode door het team contact worden gezocht met de melders.

'Nieuwe tegenslag zet streep door rentree Van Ginkel'

Marco van Ginkel beleefde eerder als huurling bijzonder succesvolle jaren bij PSV, maar de middenvelder zal het huidige seizoen snel willen vergeten. De achtvoudig international van het Nederlands elftal speelde vanwege aanhoudende knieklachten iets meer dan een jaar geleden zijn laatste officiële wedstrijd en werkte bij Chelsea voornamelijk aan zijn herstel. Het Eindhovens Dagblad weet woensdag te melden dat een rentree van Van Ginkel op korte termijn nog altijd niet in zicht is.

Het management van de middenvelder liet een maand geleden via een verklaring weten dat de 26-jarige Van Ginkel er langer uitligt dan verwacht en daarbij zou het weer om enkele maanden kunnen gaan. Van een terugkeer bij PSV zal daarom volgens de regionale krant aankomende zomer dan ook geen sprake zijn.

Waar de toekomst van Van Ginkel wel ligt, is op dit moment moeilijk te voorspellen. De voormalige Vitessenaar ligt nog tot medio 2020 vast bij Chelsea en kan, als hij geen contractverlenging voorgeschoteld krijgt, volgend jaar transfervrij vertrekken. Aangezien hij in zijn drie huurperiodes bij PSV een goede indruk achterliet zou het dan mogelijk alsnog van een terugkeer in Eindhoven kunnen komen.

De huidige nummer twee van de Eredivisie heeft in het verleden namelijk weleens overwogen om Van Ginkel definitief over te nemen van the Blues, al zijn de bedragen die toen rondgingen in de media nooit realistisch geweest. Als transfervrije aanwinst zou de voormalige aanvoerder, die 64 wedstrijden speelde in het rood-wit en tweemaal kampioen werd met de club, echter wel weer een optie kunnen zijn.

Van der Poel begint MTB-seizoen in de Belgian Mountainbike Challenge

Als voorbereiding op de wereldbeker mountainbike neemt Mathieu van der Poel vanaf donderdag deel aan de Belgian Mountainbike Challenge. De meerdaagse wedstrijd bestaat uit vier etappes en finisht op zondag.

Belgian Mountainbike Challenge 2018 (Bron: Youtube)

Na zijn overwinning in de Amstel Gold Race nam Van der Poel een korte pauze. Nu maakt het multi-talent de overstap naar de onverharde paden met als doel de wereldbeker mountainbike. Zijn eerste optreden is de Belgian Mountainbike Challenge van 9 tot en met 12 mei in La Roche-en-Ardenne. In 2017 was Van der Poel al eens winnaar van de Belgische wedstrijd.

De eerste wereldbekerwedstrijd in het Duitse Albstadt staat op 19 mei op het programma. Overigens stapt de Nederlander niet volledig over naar het mountainbiken want op woensdag 15 mei neemt hij deel aan de kermiskoers in het Belgische Puivelde.

Leden houden hockeyclub HGC met extra bijdrage van 100.000 euro overeind

De leden van hockeyclub HGC uit Wassenaar hebben met een extra financiële bijdrage hun vereniging overeind gehouden. De 100.000 euro die met deze reddingsactie is opgehaald, stelt het nieuwe bestuur in staat om de acute financiële problemen van HGC op te lossen.

‘We hadden het extra geld nodig om tot het einde van het seizoen alle rekeningen te kunnen betalen. Door de bijdrage is het nu rustig’, zegt HGC-voorzitter Gorrit-Jan Blonk.

Blonk trad in februari aan met een nieuw bestuur, nadat een onafhankelijke commissie de financiële situatie van HGC had doorgelicht. De commissie, die al door het vorige bestuur was ingesteld, concludeerde na het boekenonderzoek dat er bij HGC al sinds 2011 jaarlijks meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. ‘De situatie is slecht’, stond op de site van HGC te lezen.

Volgens Blonk heeft het vorige bestuur die rode cijfers de afgelopen jaren ook op de ledenvergadering gepresenteerd. ‘Maar je weet hoe het gaat op een ledenvergadering, daar komen elke keer 25 dezelfde mensen.’

Blonk uit geen verwijten aan het adres van het vorige bestuur. Hij zegt alleen: ‘Als je er als bestuur langer zit, bestaat ook het gevaar dat je een beetje bedrijfsblind wordt. Daarom is het goed dat er nu een nieuwe club mensen zit die er fris tegenaan kijkt.’

Het bestuur lanceerde half april de slogan ‘Bouw mee aan een gezond HGC’ en kondigde een bezuinigingsoperatie van 15 procent aan. Ook moeten alle facturen vanaf nu door drie bevoegde mensen worden getekend voordat ze worden betaald. Het bestuur stelde tevens voor per lid een eenmalige bijdrage te incasseren. De bijdragen verschilden per lid: van €25,- voor de Funkey-jeugdleden tot €75,- voor senioren. De aanwezige leden op de bijzondere algemene ledenvergadering stemden bijna unaniem in met het voorstel. Eind april werden de bedragen bij de leden afgeschreven. Blonk: ‘We hebben daarmee een kleine ton opgehaald.’

De voorzitter zegt dat ‘sommige mensen’ het bedrag hebben gestorneerd en ‘enkele leden’ hebben opgezegd vanwege de verplichte bijdrage. Blonk: ‘Maar we zien geen groot verloop in de opzeggingen.’ De spelers van Dames 1 en Heren 1 moesten ook bijdragen. ‘Die bijdrage voor beide teams is door twee anonieme leden gedaan.’

De genomen maatregelen zijn slechts een eerste stap, stelt Blonk. Om HGC toekomstbestendig te maken, moet meer gebeuren. De plannen daarvoor worden op 23 mei aan de leden gepresenteerd. ‘We denken drie tot zes jaar nodig te hebben om HGC financieel helemaal gezond te krijgen.’

Ook organisatorisch en qua koers is het noodzakelijk dat HGC gaat veranderen. De leden willen namelijk meer aandacht voor breedtehockey binnen de club, zo bleek uit een enquête onder de 1350 leden. Blonk: ‘In het breedtehockey gaan we dan ook niet bezuinigingen, maar meer investeren.’

Dat betekent volgens Blonk niet dat HGC het tophockey vaarwel gaat zeggen. ‘Tophockey is ingewikkeld. Dat kost ons als club namelijk niet alleen geld. ABN-AMRO is bijvoorbeeld een grote sponsor mede omdat wij in de Hoofdklasse spelen.’

HGC renoveerde vorig jaar zomer, onder leiding van de nieuwe coach Paul van Ass, het eerste mannenteam. De club uit Wassenaar trok onder meer de Engelsman Ashley Jackson, de Japanner Kenta Tanaka, de Belgen Maxime Plennevaux en Tanguy Cosyns en Oranje-aanvoerder Seve van Ass aan. De kwaliteitsimpuls lijkt zijn vruchten af te werpen, want HGC stevent af op deelname aan de play-offs. Blonk erkent dat HGC boven zijn stand heeft geleefd. ‘Tophockey is daar een onderdeel van, maar zeker niet het enige. Tophockey blijft dit seizoen wel binnen het budget.’

Of de bezuinigingsoperatie betekent dat HGC komend seizoen een stap terug moet doen, daarover zegt de voorzitter ‘nog geen zinnig woord’ te kunnen zeggen. ‘Dat is ook niet aan mij maar aan het bestuurslid tophockey. Tophockey zal met een begroting komen, die gesprekken zijn nu opgestart. Als blijkt dat we minder geld hebben, zullen we creatiever moeten zijn. Maar het is ons streven om ook over zes jaar met HGC nog in de Hoofdklasse te spelen en mee te doen om de playoff-plekken. De ambitie moet alleen wel in evenwicht zijn met de middelen die we hebben.’

Wijnaldum vervult heldenrol: "Ik was echt heel boos op de trainer"

Liverpool plaatste zich dinsdagavond door een onwaarschijnlijke 4-0 overwinning op Barcelona voor de finale van de Champions League. Georginio Wijnaldum was een van de hoofdrolspelers aan de kant van the Reds. De Oranje-international begon op de bank, maar mocht als invaller na de rust het veld betreden. De middenvelder had er vervolgens tien minuten voor nodig om Anfield met twee doelpunten in vuur en vlam te zetten en vertelde na afloop van de wedstrijd dat zijn ploeg altijd in de goede afloop had geloofd.

"Ik moet toegeven dat ik enorm verdrietig was dat ik niet mocht beginnen, ik was er kapot van. Ik was écht heel boos op de trainer. Maar we zijn nu een paar uur verder en alles is weer goed. Jürgen Klopp zei dat ik zijn geheime wapen kon worden. Nu zullen de mensen alleen maar onthouden dat ik gespeeld heb", liet hij na afloop optekenen door Engelse verslaggevers.

"Wat een avond! Ik kan het niet geloven. We hebben maar weer eens laten zien dat alles mogelijk is in het voetbal. We geloofden er vanaf het begin in dat we deze wedstrijd met 4-0 konden winnen. Mensen van buitenaf geloofden niet dat het mogelijk was, maar wij wel", ging Wijnaldum verder. De Nederlander was met twee goals een van de twee doelpuntenmakers aan Engelse kant, daar Divock Origi de andere twee treffers voor zijn rekening nam.

Klopp had na afloop van de wedstrijd niets dan lof voor zijn spelers: "De jongens zijn fucking reuzen. Het is ongelooflijk. Als ik hiervoor een boete uitgedeeld krijg, dan is dat maar zo. Dit is niet mijn moederstaal, dus ik heb geen betere woorden om me mee uit te drukken. Ik vertelde de jongens voor de wedstrijd dat het onmogelijk was, maar dat we toch een kans hadden omdat het om hen ging. Het was te veel. Het was overweldigend."

Toegang station Bijlmer ArenA aangepast voor halve finale Ajax

NS en GVB verwachten vandaag grote drukte op en rond station Bijlmer ArenA bij de thuiswedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur. Daarom wordt de toegang van het station aangepast en zet de NS extra medewerkers in en waar nodig zetten de vervoerders extra (lange) metro’s en treinen in.

Een woordvoerder van de NS: "We raden reizigers aan hun reis vooraf goed te plannen in de reisplanner en aanwijzingen in het stationsgebied die avond op te volgen. In de aanloop naar de wedstrijd worden op diverse plekken richting het station grote schermen geplaatst met informatie over treinen en metro’s."

Drie ingangen station Bijlmer ArenA
Om de grote reizigersstromen na afloop van de wedstrijd in goede en veilige banen te leiden, wordt in de ochtend van woensdag 8 mei voor het station aan de Arenaboulevard een extra schil van hekken gebouwd. Elke hoofdrichting krijgt een aparte doorgang. De hoofdrichtingen zijn de treinen richting Utrecht/Breukelen/Rotterdam en richting Leiden/Flevoland/Noord-Holland. De laatste doorgang is voor reizigers van de metro’s van/naar Amsterdam, inclusief Gein.

Ruimte in station
Met deze maatregelen kunnen NS en GVB gedoseerd en veilig het juiste aantal reizigers in het station en op de perrons toelaten. Op die manier wordt voorkomen dat perrons te vol raken of dat de trein of metro niet meer (op tijd) kan vertrekken. Mocht het te druk worden, dan zullen de vervoerders de poorten in de schil sluiten tot er weer ruimte in het station is ontstaan. Meestal duurt dit een paar minuten, totdat de eerstvolgende trein of metro is weggereden.

'Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg bereiden bod voor op AZ-captain Til'

Guus Til ligt nog tot 2023 vast bij AZ, maar de kans is aanwezig dat de aanvoerder dat contract niet uit gaat dienen. De Telegraaf weet woensdagochtend namelijk te melden dat de middenvelder zich in de kijker heeft gespeeld bij twee Russische topclubs. Spartak Moskou en Zenit Sint-Petersburg zouden het allebei hebben voorzien op de 21-jarige Til.

De ochtendkrant weet te melden dat de twee clubs op dit moment een bod voorbereiden op Til, die dit seizoen een onbetwiste basisspeler is onder trainer John van den Brom. De enkelvoudig international van het Nederlands elftal kwam 32 keer in actie in de Nederlandse competitie en wist in die wedstrijden 11 keer te scoren. Ook leverde hij 5 assists.

Dit scorend vermogen en de ontwikkeling die hij de afgelopen seizoenen heeft doorgemaakt zouden de belangrijkste redenen zijn dat Spartak en Zenit nu bij hem zijn uitgekomen. De Telegraaf verwacht echter wel dat er een flink bedrag op tafel zal moeten komen voor Til, die ook in andere landen op de radar staat. Hoe hij zelf aankijkt tegen een eventuele transfer naar Rusland is nog onduidelijk.

Politie zoekt identiteit bewusteloze man

De politie is op zoek naar de identiteit van een man die op dinsdagavond in bewusteloze toestand werd aangetroffen op het Dijk- en Waardpad in Alkmaar. Eventuele getuigen of mensen die het slachtoffer herkennen aan de hand van het signalement, worden verzocht contact op te nemen met de politie op tel.nr. 0900-8844.

Omstreeks 20.30 uur fietste een getuige over de Nauertoght en zag op het Dijk- en Waardpad een man liggen. De man was buiten bewustzijn. De vrouw waarschuwde andere voorbijgangers en er werd begonnen met reanimeren. Dit werd later door de gewaarschuwde politie en ambulancepersoneel overgenomen. De man is in zorgelijke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

De identiteit van de man is nog onbekend. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit. Het gaat hier om een blanke man van 30 tot 40 jaar oud. Hij droeg een zwarte sportbroek met een rode verticale streep, grijze Nike sportschoenen, een zwart vest met groene binnenzijde en een petje. De man had een tatoeage op zijn linkerbovenarm van een hond (vermoedelijk een bulldog).

Onduidelijk is waardoor de man buiten bewustzijn is geraakt. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

 

Mourinho trekt vergelijking met eigen team: "Veel mensen staan achter Ajax"

Ajax kan zich woensdag plaatsen voor de finale van de Champions League en José Mourinho weet dat de Amsterdammers op veel sympathie kunnen rekenen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag is dit seizoen de grote revelatie in het miljardenbal en Mourinho trekt de vergelijking met zijn eigen FC Porto, dat in 2004 tegen alle verwachtingen in de Champions League wist te winnen: "Wat Ajax nu probeert voor elkaar te krijgen, is wat wij in 2004 deden met Porto: de verrassing proberen te zijn", vertelde hij bij beIN Sports.

"Wij hadden toen negen Portugese spelers en speelden met zeven jongens uit onze eigen opleiding. Dat was onze grote uitdaging in 2003 in de UEFA Cup (die FC Porto eveneens won, red.) en in 2004 met de Champions League. Ik denk dat de mensen altijd verwachten dat de grootste clubs uit de grootste landen met het meeste geld zullen winnen."

"Als er dan ineens een team tussen staat dat niemand verwacht, is dat fenomenaal. De mensen die geen fan zijn van een van de andere clubs, staan altijd achter clubs als Ajax", sloot hij af. De Amsterdammers hebben woensdagavond in eigen huis aan een gelijkspel genoeg tegen Tottenham Hotspur om voor het eerst sinds 1996 in de finale van de Champions League te staan. De heenwedstrijd in Londen eindigde in 0-1.

Vijf gewonden bij steekincident in zorginstelling in Maastricht

De politie heeft woensdagochtend een verdachte van een steekincident aan de Vijverdalseweg in Maastricht aangehouden. Het incident vond plaats in een zorginstelling waarbij vijf personen, waaronder de verdachte, gewond zijn geraakt.

Rond 05:50 uur kwam een melding bij de hulpdiensten binnen dat er een incident had plaatsgevonden in een zorginstelling aan de Vijverdalseweg.
Er bleken vijf personen gewond te zijn geraakt, waarvan er vier naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het betreft twee medewerkers van de zorginstelling , een cliënt en de verdachte. De vijfde gewonde, ook een cliënt, kon ter plaatse behandeld worden.

De verdachte is een cliënt van de zorginstelling. Hij is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en overgebracht naar het politiebureau. Wat de aanleiding voor het incident is geweest, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

Van Dijk heeft geen voorkeur: "Ajax en Tottenham zijn allebei goed"

Dankzij de heroïsche 4-0 zege op Barcelona staat Liverpool voor de tweede keer op rij in de finale van de Champions League. De eindstrijd van vorig jaar ging verloren tegen Real Madrid en Virgil van Dijk hoopt ditmaal op een ander resultaat tegen Ajax of Tottenham Hotspur.

"Vorig jaar was een goede ervaring, waar we veel van hebben geleerd. Je wilt natuurlijk die beker omhooghouden, maar helaas is dat niet gelukt. Dit jaar hebben we echter weer een goede kans. We zullen zien tegen wie we moeten spelen, het zijn allebei goede teams", vertelde hij na afloop van de wedstrijd bij BeIN Sports.

Voor Van Dijk komt het resultaat van Liverpool niet als een verrassing: "In de media schreef iedereen ons al af. Ik wist voor de wedstrijd dat we een goede kans hadden om het ze heel moeilijk te maken. Er zit zoveel potentie en kwaliteit in deze selectie. Je mag niet vergeten dat we in de competitie maar één wedstrijd hebben verloren en in de Champions League een paar, om verschillende redenen. Maar we maken het tegenstanders heel moeilijk, nu ook weer tegen een van de beste teams van de wereld."

"We moeten dit niet als vanzelfsprekend gaan beschouwen en dat doen we ook niet. We hebben nog twee wedstrijden te gaan, dus we gaan ons goed voorbereiden en dan zullen we zien wat het ons gaat brengen", sloot hij af. Liverpool kan naast winst in de Champions League ook nog de Engelse landstitel pakken. Manchester City heeft met een punt voorsprong en nog een wedstrijd te gaan echter de beste papieren.

Van Dijk heeft geen voorkeur: "Ajax en Tottenham zijn allebei goed" (Pro Shots / Action Images)
Van Dijk heeft geen voorkeur: "Ajax en Tottenham zijn allebei goed" (Pro Shots / Action Images)

Celstraf voor poging zware mishandeling tijdens verkeersruzie

De rechtbank veroordeelt een 58-jarige man uit Wenum Wiesel (gemeente Apeldoorn) voor een poging tot zware mishandeling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Op 22 december 2018 was er een verkeersconflict tussen de man en het slachtoffer. Ter hoogte van het woonwagencentrum in Wenum Wiesel. Stapten zij uit hun auto’s en vochten met elkaar. Bij thuiskomst constateerde het slachtoffer dat hij een verwonding aan zijn onderbuik had. Een arts stelde vast dat het om een steekwond ging.

Verklaring man niet geloofwaardig
De man ontkent dat hij het slachtoffer heeft gestoken. Hij verklaarde dat hij het mes op een afstand van ongeveer 3 of 4 meter richting het slachtoffer gooide. De man wist niet meer of het mes het slachtoffer raakte. De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig. Een deel van het incident is door de echtgenote van het slachtoffer vanuit de auto gefilmd. Een politieagent bekeek deze beelden en constateerde dat de man uit Wenum Wiesel iets glimmend (lijkend op een mes) in zijn rechterhand had. Hij liep daarmee richting het slachtoffer. Op de beelden is niet te zien dat de man het mes richting het slachtoffer gooide.

Te zien was wel dat de man het mes naar voren hield in de richting van het slachtoffer en dat de afstand tussen beiden hooguit 1 à 1,5 meter was. Verder verklaarde de man op zitting dat hij tijdens het incident de enige was die een mes in zijn handen had en niemand anders het slachtoffer op dat moment gestoken kon hebben. Hiermee rekening houdend oordeelt de rechtbank dat het niet anders kan dat de man het slachtoffer in de (onder)buik heeft gestoken.

Geen poging doodslag
Volgens de officier van justitie is er sprake van poging doodslag. De rechtbank oordeelt dat daar geen sprake van is, maar van poging tot zware mishandeling. Zo valt niet vast te stellen dat sprake is van een aanmerkelijke kans dat het slachtoffer als gevolg van het handelen van de man zou komen te overlijden. Wel vindt de rechtbank bewezen dat hij door met een mes in de onderbuik van het slachtoffer te steken het risico heeft genomen om het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Bij de strafoplegging is ook rekening gehouden met de rol van het slachtoffer tijdens het incident.

Schadevergoeding
Het slachtoffer eiste een schadevergoeding, omdat de impact van het incident op hem en zijn gezin enorm is geweest. De rechtbank wijst de geëiste schadevergoeding voor een deel toe, de man moet ruim 2.100 euro aan het slachtoffer betalen. Hoewel buiten twijfel staat dat de ruzie nooit tot het steekincident had mogen leiden, zocht het slachtoffer volgens de rechtbank bewust de confrontatie met de man op. Dit alles onder toeziend oog van zijn vrouw en minderjarige zoon, die ook in de auto zaten.

Ministeriële regeling voorlopig niet op Sea-Watch van toepassing

De rechtbank Den Haag heeft bepaald dat de Staat een ministeriële regeling tot 15 augustus 2019 niet mag toepassen op Sea-Watch. Dit stelt partijen in de gelegenheid alsnog constructief overleg met elkaar te voeren zodat duidelijk wordt aan welke eisen het schip, de Sea-Watch 3 moet voldoen. Indien het overleg niet tot het gewenste resultaat leidt dan ligt het op de weg van de Staat om die duidelijkheid te verschaffen.

Niet meer uitvaren
De regeling trad op 3 april 2019 zonder overgangstermijn in werking en bevat bepaalde veiligheidseisen voor schepen die regelmatig drenkelingen aan boord nemen. De Sea-Watch 3 hoefde voorheen niet aan dergelijke eisen te voldoen en kon door de nieuwe regeling per direct niet meer uitvaren.

Minister wel bevoegd en geen strijd met specialiteitsbeginsel
De rechter is voorbij gegaan aan een aantal argumenten van Sea-Watch. De minister was volgens de rechter wel bevoegd om de regeling uit te vaardigen. De minister heeft ook voldoende gemotiveerd waarom zij de eisen uit oogpunt van de veiligheid van de scheepvaart noodzakelijk acht. Zodoende kan niet worden geconcludeerd dat zij haar bevoegdheden voor een ander doel heeft gebruikt dan waarvoor deze bevoegdheden haar zijn gegeven.

Eisen regeling onduidelijk
De rechter heeft Sea-Watch wel gevolgd in het standpunt dat de regeling tot stand is gekomen in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur, meer in het bijzonder het rechtszekerheidsbeginsel. Dat is met name het geval omdat onduidelijk is aan welke eisen de Sea-Watch 3 precies moet voldoen.

Zo is een bepaalde code (de SPS-Code) van toepassing verklaard die geschreven is voor nieuwe schepen terwijl de Sea-Watch 3 al 46 jaar oud is. Daarnaast zijn de eisen afhankelijk van het aantal personen aan boord van een schip. Het is onduidelijk hoe hier in dit specifieke geval mee wordt omgegaan. Van te voren is namelijk niet bekend hoeveel personen tijdens reddingsoperaties zullen worden aangetroffen. Ook heeft de Staat qua communicatie niet voldoende consequent en zorgvuldig gehandeld en had zij zich verder moeten inspannen om het overleg op gang te brengen.

Keeper zorgt voor bizar eigen doelpunt

Ignacio González, de keeper van Chileense club Palestino, zal de komende nachten nog weleens zwetend wakker worden van zijn actie van gisteravond tijdens de wedstrijd van zijn club tegen Alianz Lima in de poulefase van de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League). De beste man kreeg de bal van ver buiten de zestien recht op zich afgeschoten, maar daarna ging het mis.

González stompte de bal recht omhoog maar wat hij schijnbaar niet helemaal goed door had was dat wat omhoog gaat ook weer naar beneden komt. En precies daar ging het goed mis voor de doelman. Eerst dacht hij dat de bal achter zijn goal zou vallen, toen dat niet het geval was grabbelde de Chileense keeper volledig mis waarna de bal met effect en via de lat alsnog in zijn doel belandde.

Gelukkig voor González won zijn club alsnog 2-1 waarmee Palestino als derde eindigde in de poule.

Detective Pikachu gelekt op YouTube

In een opmerkelijke marketingstunt is de volledige Detective Pikachu-film gepost op YouTube. Ryan Reynolds waarschuwt nog voor het feit dat de film gelekt is, maar vooralsnog staat hij nog gewoon online.

De film duurt ruim anderhalf uur, dus sla je slag voor de film wordt verwijderd door Warner Bros. Kijk je de film liever toch in de bioscoop, dan hoef je niet lang meer te wachten. Detective Pikachu draait sinds vandaag overal in de bioscoop.

F-side houdt spelers Spurs wakker met vuurwerk

Supporters van Ajax hebben vanacht geprobeerd om de de spelers van Tottenham Hotspur wakker te houden. Dit deden ze door vuurwerk af te steken voor het hotel van de tegenstanders van vanavond.

Ajaxfans werden gisteren door de Ultras verzocht om het vuurwerk bij de entrada voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tottenham thuis te laten. Dit was ook op verzoek van de politie, het OM en de gemeente, die eerder aangaven de sfeeractie wel toe te staan, maar dan zonder vuurwerk.

Om het ingeslagen vuurwerk toch nog 'nuttig' te gebruiken, besloten Ajaxfans het dan maar af te steken voor het hotel van Tottenham Hotspur. Op haar twitteraccount 'verwelkomt' de F-side de Spurs met de tekst: "MATCHDAY!! Tottenham welcome to Amsterdam".

Op de video zijn duidelijke vuurwerknallen te zien en horen. Bovendien is de tekst bij de tweet bijna identiek aan de tekst die de F-side plaatste op de dagen van de thuiswedstrijden tegen Real Madrid en Juventus. Daarmee wordt een twijfelachtige traditie voortgezet.

De spelers van Spurs zouden in het Van der Valk hotel aan de Amstel slapen, net als de selectie van Juventus dat eerder deed. Ajax-Tottenham Hotspur begint vanavond om 21.00 uur.

Betere managers leiden productievere bedrijven

Industriële bedrijven met een hogere kwaliteit van het management presteren beter. Een hoge productiviteit en meer internationale activiteiten van het bedrijf gaan vaak samen met een hogere managementkwaliteit van de leiding. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het CBS, op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De kwaliteit van het management van een representatieve groep van ongeveer 450 grotere industriële bedrijven is in 2018 gemeten door de Rijksuniversiteit Groningen en de Rabobank. Dit was de eerste Nederlandse studie in het kader van de World Management Survey, een internationale standaard op dit terrein. Het CBS heeft de enquêteresultaten gecombineerd met bedrijfseconomische gegevens van de betreffende bedrijven en informatie over hun hoogste baas, de CEO (Chief executive officer).

De resultaten laten een duidelijk positieve samenhang zien tussen de overall-kwaliteit van het management en de gemiddelde arbeidsproductiviteit. Met andere woorden, beter geleide bedrijven zijn gemiddeld productiever dan minder goed geleide bedrijven. Deze conclusie blijft staan wanneer rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de bedrijfsomvang en de bedrijfstak waarin het bedrijf actief is.

De indicator van managementkwaliteit is door de onderzoekers afgeleid uit interviews met het senior management van de bedrijven. De scores werden gedaan op specifieke onderdelen. De totaalscore van de kwaliteit loopt van 0 (zeer slecht) tot 5 (uitmuntend) en is opgebouwd uit deelscores op vier terreinen:

(1) de inrichting van werkprocessen en operaties;
(2) doelstellingen voor de lange termijn en de vertaling naar haalbare doelen voor de korte termijn;
(3) het verzamelen, analyseren en vertalen van prestatiedata voor het monitoren van de realisatie van de gestelde doelen;
(4) personeelsmanagement in brede zin.

De aangetoonde samenhang tussen managementkwaliteit en arbeidsproductiviteit van bedrijven blijkt het sterkst voor het terrein ‘monitoring van de realisatie van gestelde doelen’. Nader onderzoek is nodig om deze bevinding te duiden.

De kwaliteit van het management kon voor een deel van de onderzochte bedrijven ook worden gecombineerd met informatie over de CEO. Het blijkt dat de managementkwaliteit tot een bepaald salarisniveau positief samenhangt met het salaris van de CEO. Met andere woorden, beter betaalde topmanagers lijken tot op zekere hoogte ook beter te presteren. Het positieve verband lijkt te stagneren boven de 600.000 euro: de managementkwaliteit bij bedrijven met een CEO die meer dan 600.000 euro verdient, verschilt niet significant van die bij bedrijven met een CEO die 400.000 tot 600.000 euro verdient. Hierbij moet worden aangetekend dat de gevonden relatie wordt beïnvloed door allerlei factoren waar nu nog geen rekening mee is gehouden, zoals bedrijfsprestaties of andere karakteristieken van het bedrijf, dan wel eigenschappen van de CEO.

Ook hangt de managementkwaliteit samen met het aantal jaren dat de CEO leidinggeeft bij het bedrijf. De langstzittende CEO’s werken bij bedrijven met de laagste managementkwaliteit. Dit geldt zowel voor de totaalscore als voor de onderliggende terreinen. Vooral op het terrein van personeelsmanagement scoren de langstzittende CEO’s fors lager. De CEO’s die juist kort als bestuurder actief zijn, halen de beste scores. Uit aanverwant internationaal onderzoek is bekend dat de bedrijfsprestaties vaak minder worden naarmate CEO’s langer aan het roer staan.

De juiste zorg op de juiste plek in beeld gebracht

Het RIVM heeft in opdracht van VWS een interactieve website gemaakt die zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten helpt bij het in kaart brengen van de huidige en toekomstige zorgbehoefte en het huidige zorgaanbod. Het resultaat is de website www.regiobeeld.nl. Hiermee kan per gemeente inzicht worden verkregen in de sociale - en gezondheidssituatie van de bevolking. Ook wordt de link gelegd met het benodigde aanbod aan zorg- en ondersteuning. Veldpartijen kunnen de website gebruiken bij het maken van data-analyses van de regio’s. De ontwikkeling van de site is een belangrijke pijler die VWS aanbiedt in de ondersteuning van de beweging Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Het maken van een regiobeeld is geen doel op zich, maar een middel dat inzichtelijk maakt waar actie nodig is. Wat gaat goed en wat kan beter? En welke opgave staat de regio te wachten ten aanzien van vraag en aanbod in de zorg? Hoe anticiperen regio’s daar op? Niet alleen de bevolking vergrijst, maar ook mantelzorgers worden zorgvragers en de jongere bevolking is vaker chronisch ziek. En welke zorgaanbieders zijn over 5 jaar nog beschikbaar? Deze trend verschilt per regio. Het regiobeeld kan een basis vormen voor een breed gedragen regiovisie, waarbij alle betrokken schakels afspraken maken over organisatie van zorg en ondersteuning. De gemeenschappelijke opgave geeft daarmee richting aan de inkoop door gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren en aan de manier waarop aanbieders de zorg zo organiseren dat de patiënt zich het best geholpen voelt in zijn dagelijks functioneren.

De site is nog in ontwikkeling en zal continu aangevuld worden. De onderliggende dataset komt binnenkort als open data beschikbaar. Er zijn in totaal 60 verschillende indicatoren. Het zorggebruik is uitgesplitst in 25 indicatoren op het terrein van de curatieve zorg (Zvw), langdurige zorg (Wlz), ondersteuning (Wmo), mantelzorg en Jeugdhulp. Om de ontwikkeling in zorggebruik te duiden zijn er ook indicatoren over demografie, gezondheid en leefstijl en de sociale omgeving. Tot slot zijn er indicatoren beschikbaar voor het aanwezige zorgaanbod.

Naar verwachting wordt half mei een voucherregeling bij Zonmw opengesteld, waar partijen een aanvraag kunnen indienen voor het inzetten van externe expertise bij het opstellen en aanvullende analyse op de dataset om te komen tot het gedeelde beeld in de regio.

Kijk voor de meest recente ontwikkelingen op www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl

Google verbetert privacy van gebruikers

Google heeft tijdens Google I/O privacyverbeteringen voor gebruikers aangekondigd. Volgens de internetgigant zijn de verbeteringen er om meer te doen met minder data en zorgen er voor dat gebruikers makkelijker bij hun privacy-instellingen kunnen komen.

Tijdens het jaarlijkse event voor ontwikkelaars liet Google weten dat de bestaande incognitomodus, die ook al in Chrome en YouTube zit, ook naar Maps en de Zoek-app komt. Zoekopdrachten die via de incognitomodus worden verstuurd worden dan niet gekoppeld aan het Google-profiel van de gebruiker. Ook maakt de internetgigant het makkelijker om straks gegevens te verwijderen uit Maps en YouTube, en worden de privacyinstellingen voor accounts vanuit meerdere applicaties beschikbaar. Nu al is je Google-account via je profielfoto rechtsboven te bereiken in Gmail, Drive en Contacten. In de loop van de maand volgen Zoeken, Maps, YouTube, Chrome, de Google Assistent en Google Nieuws.

Auto-delete is een nieuwe instelling aan waarmee je kunt instellen hoe lang Locatiegeschiedenis en Web- en app-activiteit wordt bewaard: 3 of 18 maanden. Oudere gegevens worden dan automatisch en doorlopend verwijderd. Deze nieuwe instelling is al beschikbaar voor Web- en App-activiteit en komt volgende maand naar Locatiegeschiedenis.

Google gebruikt nieuwe technieken op het gebied van kunstmatige intelligentie, zodat het meer kan doen met minder data. Een voorbeeld daarvan is federated learning. Daarmee is het mogelijk voor ontwikkelaars om AI-modellen te trainen en producten slimmer te maken (voor jou en anderen) zonder dat je data ooit je apparaat verlaat. Met deze nieuwe technieken kunnen ze dus meer doen met minder data. Gboard, Google’s toetsenbord, gebruikt federated learning op tientallen miljoenen apparaten om te voorspellen wat het volgende woord of de volgende emoji is die je gaat typen. Voorheen leerde Gboard nieuwe woorden, zoals “zoodles” en “selfies”, als je ze meerdere keren zelf had getypt. Dankzij federated learning kan Gboard nieuwe woorden leren als duizenden mensen die gebruiken, zonder dat Google ooit heeft gezien wat je hebt getypt.

Google heeft ook geïnvesteerd in differential privacy, waarmee ze kunstmatige intelligentie kunnen trainen zonder informatie te onthouden die specifieke details over een bepaalde gebruiker onthullen. Ze gebruiken differential privacy in Chrome, in Gmail met Smart Compose en in Google Maps om te laten zien hoe druk het is in een restaurant.

Google (Foto: ANP)

Malinese zwangeren bang voor seksueel geweld

Zwangere vrouwen in Mali durven als zij moeten bevallen de tocht naar het ziekenhuis regelmatig niet te maken. Er zijn meerdere meldingen geweest van vrouwen die in het geweld terecht zijn gekomen of die zelfs seksueel werden misbruikt tijdens hun tocht naar het ziekenhuis. Nu het geweld in delen van Mali verder is opgelaaid, wil het Rode Kruis de hulp voor deze groep vrouwen opschalen.

Lees ook: Rode Kruis wil hulp zwangere vrouwen in Mali opschalen

Het is van levensbelang dat zwangere vrouwen in Mali het ziekenhuis of de gezondheidspost weten te bereiken. Vooral wanneer zij moeten bevallen of wanneer er complicaties zijn. In Mali overlijdt er iedere twee uur een vrouw aan complicaties bij de bevalling of zwangerschap. Complicaties waar je niet aan hoeft te overlijden als er op tijd medische hulp is. Je kunt denken aan een te hoge bloeddruk, bloedingen of een zwangerschapsvergiftiging. Naar het ziekenhuis durven te reizen is dan zeer belangrijk.

"Bevallen op zich is al gevaarlijk in een land als Mali”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, die net terug is uit Mali. "Het voortdurende conflict maakt het voor vrouwen nog moeilijker om bij een kliniek te komen. Ik vind het vreselijk om te horen dat zelfs voor bevallende vrouwen seksueel geweld een grote bedreiging is.”

Meldingen
Het Rode Kruis biedt medische hulp en ondersteuning aan zwangere vrouwen in Mali, onder andere vanuit een ziekenhuis in Gao, en andere gezondheidscentra in het land, zoals in de regio Kayes. De hulpverleners krijgen regelmatig ’s ochtends meldingen dat de vrouwen het ziekenhuis niet hebben gehaald en onderweg zijn bevallen, of hun tocht hebben gestaakt wegens geweldsincidenten.

Vervoer
Het Rode Kruis wil de hulp opschalen voor zwangere vrouwen in Mali, maar ook in landen als Soedan en Nigeria. Prioriteit is om te zorgen dat de vrouwen medische hulp kunnen krijgen. Zo wil het Rode Kruis zorgen voor vervoer van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis of de kliniek. Ook zijn er mobiele teams die dorpen bezoeken om te kijken of vrouwen hulp nodig hebben. Tegelijkertijd neemt de droogte in delen van Mali de komende maanden toe. Bijvoeding voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, is belangrijk, zodat zij genoeg kracht hebben. Want ook droogte en voedseltekort is een groot probleem. Het Rode Kruis heeft deze week giro 6868 geopend om devrouwen te helpen.

Belg rijdt zonder rijbewijs en geeft valse identiteit op

Agenten hebben maandagmiddag een 23-jarige Belg aangehouden op de A58 ter hoogte van Gilze. De man was aan het bellen tijdens het rijden. Omdat hij zich niet kon legitimeren moest hij mee naar het politiebureau.

De Belg werd rond 13.10 uur aan de kant gezet omdat hij tijdens het rijden aan het bellen was. Agenten vroegen hem om zijn papieren. Hij gaf aan niks bij zich te hebben, enkel een pinpas. Daarom moest hij mee naar het bureau. Daar gaf de man een valse identiteit op. Hij is daarop aangehouden. De man bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Hij is na verhoor met een proces-verbaal op zak heengezonden.

FOK! Wat een weer: van alles wat, inclusief regen

Welkom!  

Het was een rustige dag gisteren. Zo tussen alle storingen in bevonden we ons in niemandsland. Er waren wolkenvelden, maar de zon scheen ook geregeld. Later in de middag klaarde het zelfs breed op. Droog bleef het echter niet overal, want een gebied met buien trok van zuidwest naar noordoost over het land heen, echter wel met uitzondering van de kustgebieden. Ook Haarlem bleef helaas buiten schot. Andere buien bevonden zich vandaag boven de Noordzee en daar onweerde het ook.

Vandaag trekt er een regengebied over het land. In de ochtend in het zuidwesten en in de middag wordt het noordoosten bereikt. Er valt gemiddeld zo'n 5 millimeter. Daarna bereiken opklaringen het zuidwesten. De lucht wordt dan echter wel onstabiel, en dat wil zeggen dat er zich in de opklaringsgebieden ook buien gaan ontwikkelen. Daarbij is onweer zeker wel mogelijk. Ook deze buien trekken van zuidwest naar noordoost, dus dat betekent dat de liefhebbers in het noordwesten het bij die paar mm regen zullen houden. Tegen de avond wordt het dan geleidelijk aan overal overwegend droog en klaart het op.

Tot ziens!  

Zonsondergang ergens op het platteland. (Foto: DJMO)
Een mooie foto vanaf het platteland. Een paar wolkenvelden, maar ook brede opklaringen. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.