Duizend jaar oude coke gevonden

Archeologen hebben in rotsen in het Zuid-Amerikaanse Bolivia een eigenaardig tasje van aanelkaar geknoopte vossensnuiten gevonden. Daarin werden sporen van verschillende drugs aangetroffen, waaronder cocaïne en een aantal tripmiddelen. Er is vastgesteld dat de vondst rond de duizend jaar oud is en waarschijnlijk heeft toebehoord aan een sjamaan - een soort priester.

Het tasje is onderdeel van wat de onderzoekers een "rituele bundel" noemen, en bevatte onder meer stenen tabletten om planten zoals coca en hallucinogene planten mee te vermalen. Dat zou vervolgens zowel zijn gesnoven als gerookt. Ze beschrijven hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, meldt Geek.com.

Omdat diverse bestanddelen doorelkaar werden aangetroffen, wordt er gespeculeerd dat sjamanen verschillende drugs tegelijkertijd gebruikten. Hallucinogenen werden toegepast om andere bewustzijnstoestanden te bereiken, vanwege het geloof dat er op die manier met voorouders in contact kon worden getreden.

"We wisten dat psychotropische middelen belangrijk waren bij spirituele en religieuze activtiteiten, maar niet dat er allerlei mengvormen waren die schijnbaar tegelijk werden gebruikt", aldus José Capriles, een van de onderzoekers. Cocabladeren worden overigens al eeuwen gekauwd om vermoeidheid tegen te gaan.

De wetenschappers denken dat de bundel bij een uitvaartritueel hoorde. Van een van de aangetroffen hallucinogenen wordt vermoed dat het om psylocibine gaat, de werkzame stof in zogeheten paddo's.