FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 april 2019

NBA: Clippers verrassen Warriors, Sixers veel te sterk voor Nets

De basketballers van de Los Angeles Clippers hebben in de play-offs in de NBA voor een verrassing gezorgd. De Golden State Warriors wonnen de eerste onderlinge wedstrijd, maar in de tweede ontmoeting waren de Clippers zowaar de besten.

Al in het eerste kwart namen de kampioenen de leiding en die breidden ze gestaag uit. In het derde kwart begonnen de Clippers echter aan een comeback van jewelste en die maakten ze in het vierde kwart op indrukwekkende wijze af. Met 16,5 seconden te gaan gooide Landry Shamet een drietje binnen waarmee LA op voorsprong kwam en de ploeg maakte het af: 131-135.

De Philadelphia 76ers verloren thuis verrassend het openingsduel met de Brooklyn Nets, maar in wedstrijd twee sloegen ze terug. Na een eerste helft waarin het gelijk op was gegaan nam de thuisploeg in het derde kwart (51-23) indrukwekkend afstand. Een triple double van Ben Simmons (18 punten, 12 assists, 10 rebounds) hielp de Sixers zo naar een ruime 145-123 zege.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Toronto Raptors - Orlando Magic, East 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Orlando)
03.00 Denver Nuggets - San Antonio Spurs, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 San Antonio)
04.30 Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder, West 1st Round - Wedstrijd 2 (1-0 Portland)

Warriors - Clippers (Bron: YouTube)

Grote onthullingen tijdens Xbox E3-persconferentie op 9 juni

Microsoft zal dit jaar zijn Xbox-persconferentie houden op zondag 9 juni om 20:00 onze tijd. Tijdens het E3-praatje krijgen we naar verluidt grootse onthullingen te horen, onder andere over nieuwe hardware, nieuwe games en nieuwe diensten.

Behalve een datum hebben we nog niet heel veel bevestigd nieuws over wat te verwachten tijdens Microsofts E3-moment. De nieuwste aflevering van Inside Xbox laat alvast wat meer los over wat er zoal op het programma staat tijdens E3. De aflevering is momenteel nog bezig, bekijk hem hieronder.

Barcelona mag blijven dromen van treble na ruime zege op United

Barcelona heeft zich dinsdagavond voor de halve finales van de Champions League geplaatst. Zes dagen na de 0-1 overwinning op Old Trafford zegevierde het team van trainer Ernesto Valverde ook in eigen huis over Manchester United. Lionel Messi sloeg in de eerste twintig minuten al tweemaal toe en had daarmee een belangrijk aandeel in de 3-0 zege. Barcelona staat in de halve finale tegenover het duel tussen Liverpool en FC Porto, die woensdag op Anfield tegenover elkaar staan. Het duel in Portugal eindigde in 0-2.

Het duel zou wellicht heel anders voor Manchester United zijn afgelopen als men ietwat meer geluk had gehad in de eerste minuut. Na slechts 36 seconden stond Marcus Rashford oog in oog met Marc-André ter Stegen en eindigde de inzet van de aanvaller op de lat. Het team van Ole Gunnar Solskjaer zette met intensief voetbal de toon en daar had de thuisploeg ogenschijnlijk niet op gerekend. Barcelona overleefde de openingsfase, kreeg door ingrijpen van de VAR toch geen strafschop na een valpartij van Ivan Rakitic en nam dankzij een genialiteit van Messi na zestien minuten spelen de leiding.

Na balverlies van Ashley Young was Messi niet door Chris Smalling van de bal af te zetten en schoot hij het leer met een heerlijke krul in de linkerhoek van De Gea. De doelman ging enkele minuten later finaal in de fout. Een geplaatst schot van Messi, na een goede loopactie, richting de rechterhoek leek houdbaar voor de doelman, die het leer echter knullig tegen de touwen zag gaan: 2-0. De dubbele voorsprong van Barcelona was een hard gelag voor the Mancunians , die aan een derde doelpunt voor rust ontsnapten. Na kansen voor Messi en Rakitic was ook Sergi Roberto dicht bij de 3-0. Na een goede actie tussen Lionel Messi en Jordi Alba schoot Roberto bij de tweede paal de bal in het gezicht van De Gea.

In de tweede helft leunde Barcelona op de voorsprong en werd de bal rustig rondgespeeld om Manchester United niet terug in de wedstrijd te laten komen. Het duel was na een uur definitief gespeeld. Een indrukwekkend schot van Philippe Coutinho, die aan het startsignaal was verschenen, eindigde in de kruising: 3-0. Ook in het restant van het tweede bedrijf was Manchester United niet in staat om iets terug te doen. Voor de Engelsen resteert dit seizoen alleen nog de strijd om een plek bij de eerste vier in de Premier League, terwijl Barcelona mag blijven dromen van het winnen van de treble.

Ajax-sprookje krijgt nieuw hoofdstuk na magische avond in Turijn

Ajax is na 22 jaar weer halve finalist in de Champions League. De Amsterdammers presteerden dinsdagavond het onmogelijk geachte door Juventus uit het miljardenbal te kegelen. Na het gelijkspel 1-1 uit de heenwedstrijd volgde in Turijn een 1-2 overwinning voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Nadat Cristiano Ronaldo Juventus op voorsprong had gekopt, tekende Donny van de Beek nog in de eerste helft voor de gelijkmaker. Ajax speelde een weergaloze tweede helft en ging door een doelpunt van Matthijs de Ligt uiteindelijk met de zege aan de haal.

Ajax ontving op voorhand goed nieuws uit de ziekenboeg, doordat Frenkie de Jong fit genoeg was om te starten. De middenvelder sukkelde de afgelopen dagen met hamstringklachten, maar had de laatste medische tests doorstaan en verscheen zodoende gewoon aan de aftrap. Noussair Mazraoui begon op de linksbackpositie in plaats van de geschorste Nicolás Tagliafico, maar zijn wedstrijd duurde slechts elf minuten. Mazraoui ging al vroeg door zijn enkel na een duel met Paulo Dybala, waarna Ten Hag genoodzaakt was om Daley Sinkgraven als diens vervanger binnen de lijnen te brengen. Het uitvallen van Mazraoui kwam voor Ajax op een vervelend moment, daar Juventus furieus aan de wedstrijd was begonnen. De Italiaanse grootmacht overrompelde Ajax in de openingsfase, zonder overigens tot uit uitgespeelde kansen te komen.

De eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd was na 21 minuten voetballen voor Ajax: Van de Beek schoot na voorbereidend werk van David Neres en Dusan Tadic uit kansrijke positie hoog over. Zeven minuten later was het aan de overkant wel raak: na een hoekschop van Miralem Pjanic trof Ronaldo doel met het hoofd. Arbiter Clément Turpin deed nog wel een beroep op de videoscheidsrechter (VAR) omdat Joël Veltman op de grond was achtergebleven, maar uit de herhaling bleek dat de Ajacied was gevloerd door nota bene teamgenoot De Ligt. De treffer van Ronaldo was een bittere pil voor Ajax, maar de Amsterdammers hadden slechts zes minuten nodig om de stand gelijk te trekken. Een mislukt schot van Hakim Ziyech belandde in het strafschopgebied pardoes voor de voeten van Van de Beek, die razendsnel handelde en Wojciech Szczesny kansloos liet met een schuiver in de verre hoek: 1-1.

Juventus zette in het restant van de eerste helft nog wel aan, maar Ajax verdedigde gegroepeerd en haalde de rust uiteindelijk zonder verdere kleerscheuren. Ajax begon vervolgens sterk aan de tweede helft. Zeven minuten na de onderbreking kreeg de ploeg van Ten Hag een enorme kans op de 1-2. Donny van de Beek speelde Hakim Ziyech vrij in het strafschopgebied van Juventus, maar het schot van de Marokkaans international miste kracht, waardoor Szczesny met één hand kon redden. Ajax greep Juventus bij de strot en was rond het uur opnieuw gevaarlijk: een indraaiende bal van Van de Beek werd ternauwernood door Szczesny onder de lat weggedoken. Even later voorkwam Pjanic met een uiterste krachtsinspanning dat Ziyech kon afmaken na een voorzet van Tadic. Aan de overzijde schoot de in de rust voor Dybala ingevallen Moise Kean hard naast.

De meer dan verdiende 1-2 viel uiteindelijk in minuut 67. De Ligt maakte bij een hoekschop van Schöne in de lucht gehakt van twee verdedigers van Juventus en gaf Szczesny vervolgens het nakijken met het hoofd. Een kwartier voor tijd had Neres de 1-3 op zijn voet, maar hij raakte de bal oog in oog met Szczesny totaal verkeerd. Elf minuten voor tijd schoot Ziyech fraai raak, maar zijn doelpunt werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Daardoor mocht Juventus blijven hopen op een resultaat. Negen minuten voor tijd voerde Ten Hag zijn tweede wissel van de avond door: de uitstekend ingevallen Sinkgraven werd naar de kant gehaald ten faveure van Lisandro Magallán. Ajax hield uiteindelijk stand en mag zich zodoende voor het eerst sinds het seizoen 1996/97 melden bij de laatste vier van de Champions League.

Ajax-sprookje krijgt nieuw hoofdstuk na magische avond in Turijn (Pro Shots / Stanley Gontha)
Ajax-sprookje krijgt nieuw hoofdstuk na magische avond in Turijn (Pro Shots / Stanley Gontha)

Aanhoudingen in onderzoek naar gewapende overval op bestelbus in Maastricht

Dinsdagochtend 16 april is een 27-jarige man uit Schiedam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval op een bestuurder van een bestelbus. De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Beschoten
Vrijdagavond 22 maart werd rond 22:00 uur de bestuurder van een bestelbus in de Van Galenstraat in Heerlen overvallen. De bestuurder moest onder dreiging van een vuurwapen een partij lachgas afstaan. De bijrijder werd mishandeld. Daarnaast werd er ook gericht op hem geschoten, maar is hij daarbij niet gewond geraakt. Naast het lachgas werden er ook persoonlijke bezittingen en een onbekend geldbedrag buit gemaakt.

Verhoor
De 27-jarige man die dinsdagochtend werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval. In de woning in Maastricht waar hij verbleef, is tevens een zoeking verricht. Daarbij werd een vuurwapen aangetroffen. Een 25-jarige vrouw die ook in de woning verbleef, is op basis van die vondst aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Beide zitten vast en worden verhoord. De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.


Vier verdachten aangehouden na onrust Kanaalstraat in Utrecht

De politie heeft vier verdachten aangehouden na het mishandelen en hinderen van agenten, dinsdagmiddag aan de Kanaalstraat in Utrecht.

Rond 14.45 uur was de politie ter plaatse na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de politie in de Kanaalstraat arriveerde was het de vrouw inmiddels zelf gelukt om de straat te verlaten. De agenten stelden een onderzoek in en troffen een man aan die vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat deze man gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Tijdens de aanhouding ging de man in verzet. Agenten probeerden daarop de man naar de grond te werken. Op dat moment gingen tientallen omstanders om de aanhouding heen staan. Daarbij werd er gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. Ook sprong een man met gestrekt been op de agenten in en kreeg een agent een vuistslag op zijn achterhoofd. De agenten zagen zich genoodzaakt om hun wapenstok te trekken. Twee vrouwen bleven zich, ondanks de waarschuwingen, met de aanhouding bemoeien en trokken en duwden de agenten. Daarbij trokken zij ook aan de uitrusting van de agenten. De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken. Snel daarna kregen de agenten assistentie van collega’s en kon de rust worden hersteld.

Ter plaatse werden al meerdere personen aangehouden voor geweldplegingen. Ook de man die oorspronkelijk aangehouden moest worden, kon alsnog worden ingerekend toen hij zich later op de middag meldde op het politiebureau. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten. Zo is de  politie nog op zoek naar de twee betrokken vrouwen zodat zij zich kunnen verantwoorden voor hun rol bij het incident. Zoals gebruikelijk wordt ook de geweldsinzet van de politie geëvalueerd. In die evaluatie worden ook de beschikbare videobeelden van het incident meegenomen. Getuigen worden gevraagd zich te melden, net als mensen die meer beelden hebben van het incident.

Plofkraak Surinameplein was 'enorm gevaarlijk'

Het Openbaar Ministerie wil dat de 26-jarige Ali B. vijf jaar de cel in gaat voor betrokkenheid bij de plofkraak op het Surinameplein in Amsterdam in december. Volgens het OM vormen plofkraken een enorm gevaar voor personen en goederen en heeft de verdachte zich daar buitengewoon weinig druk om gemaakt.

Ali B. betwist zijn betrokkenheid: volgens hem was hij helemaal niet bij de plofkraak, ook al hadden vijftien agenten hem als zodanig geïdentificeerd op basis van beelden. B. zegt dat hij zoiets nooit zou doen, zeker omdat hij sinds een maand vader is.

Grote explosie
De plofkraak op het Surinameplein gebeurde op 28 december rond middernacht. De automaat werd compleet uit de gevel geblazen. Diverse omwonenden tipten AT5 over de grote explosie en harde knal die in heel stadsdeel West te horen was. Er werd geen geld meegenomen, maar de schade werd geschat op 80.000 euro. Het was de vijfde plofkraak op rij in december.

Uit camerabeelden blijkt dat drie personen betrokken zijn bij het opblazen van de geldautomaat. Eén van de mannen draagt gezichtsbedekking, een hoofdlampje en een regenpak. Volgens het OM de standaard outfit die bij vrijwel alle plofkraken wordt teruggezien.

Gefilmd
Ook B. werd gefilmd, zegt het OM. Daarmee staat het voor het OM onomstotelijk vast dat hij betrokken is. Op de beelden zou te zien zijn dat B. een handlanger helpt en zelf ook handelingen verricht. Hij loopt even weg en verschijnt iets later weer in beeld, maar dan met een bivakmuts en hoofdlampje op.

Volgens OM zijn plofkraken zeer ernstig omdat er een groot gevoel van onveiligheid wordt gecreëerd. 'Het gaat om een opzettelijke explosie, waarbij de automaat eruit geblazen moet worden met enorm gevaar voor voorbijgangers en omwonenden.'

Geen onbekende
B. is overigens geen onbekende van de politie. Hij werd eerder veroordeeld voor een gevangenisstraf van drie jaar voor een overval op een juwelier in Arnhem. Hij ontsnapte in 2015 uit een kliniek in Den Dolder, maar werd anderhalve week later aangehouden in Spanje.

Behalve B. werd ook een 22-jarige man aangehouden. Hij is op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte. De derde man is nog niet gevonden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak

 

Schadevergoeding na voorarrest verruimd

De schadevergoeding die mensen kunnen eisen als ze, achteraf bezien, onterecht in voorarrest hebben gezeten, is verruimd. Bij het bepalen van de periode waarvoor schade moet worden vergoed, tellen voortaan alle dagen volledig mee.

Artikel 89 Sv
Mensen die in voorarrest hebben gezeten, kunnen op grond van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering schadevergoeding krijgen als hun zaak eindigt zonder dat de rechter een straf of maatregel oplegt. Dat kan ook als achteraf gezien geen voorlopige hechtenis is toegestaan voor het misdrijf waarvan ze worden verdacht. Bij de berekening van het bedrag werd de dag van invrijheidstelling tot nu toe niet meegeteld. Dat is veranderd.

Nieuwe afspraken
Een uitspraak van de Hoge Raad was aanleiding om de afspraken van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) over 89 Sv aan te passen. De oriëntatiepunten voor straftoemeting en LOVS-afspraken op rechtspraak.nl zijn inmiddels aangepast.

Stadsdeel Zuid Amsterdam positief over 24-uursopvang ongedocumenteerden

Het stadsdeelbestuur heeft vandaag een positief advies uitgebracht over de 24-uursopvang van ongedocumenteerden in Zuid. Het gaat om drie locaties: twee in de Pijp en een in Buitenveldert.

Stadsdeelbestuurder Flora Breemer: "Wij zien de noodzaak en ondersteunen de ambitie van de gemeente om ongedocumenteerden die nu veelal geen dak boven hun hoofd hebben op te vangen en een traject te bieden dat gericht is op het werken aan hun perspectief. Ook in ons stadsdeel willen wij deze plekken bieden."

Locaties
Het stadsbestuur heeft eerder dit jaar een eerste zevental panden aangewezen als geschikte locaties voor de opvang. In Zuid gaat het om de Pieter Aertszstraat 5, Gerard Doustraat 156 en Van Leijenberghlaan 11.

Voor elke locatie heeft de gemeente een informatieavond georganiseerd. Op laatstgenoemde locatie in Buitenveldert kwamen er bij de bijeenkomst veel bezorgde buurtbewoners naartoe. Vooral ouderen zeiden zich toen onveilig te voelen over de komst en ook uit de Joodse gemeenschap is veel weerstand.

Op 1 juli moeten de eerste deuren voor de vijfhonderd uitgeprocedeerden opengaan. Het uiteindelijke besluit voor de 24-uursopvang op de locaties in Zuid wordt genomen door het college van burgemeester en wethouders.

Eerste details PlayStation 5 onthuld door Sony

In een exclusief interview met tech-website Wired heeft 'PlayStation-architect' Mark Cerny de eerste details van de volgende PlayStation-generatie uit de doeken gedaan. In vogelvlucht goed om te weten voor geïnteresseerden: PlayStation 5 is backwards compatible met PS4, de huidige PlayStation VR wordt ondersteund, hij beschikt nog gewoon over een optische drive en de hardware is - voor consolestandaarden - behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Mark Cerny was ook al hoofd hardware-architectuur voor PlayStation 4 en PlayStation Vita en treedt daarnaast veelvuldig op als consultant bij de ontwikkeling van talloze PlayStation-games, dus we mogen aannemen dat het iemand is die weet waar hij over praat. Het eerste wat Cerny wil benadrukken is dat de PlayStation 5 allesbehalve een 'upgrade' is.  Die aanname is niet zo gek als je je bedenkt dat zowel Microsoft als Sony de afgelopen jaren beide verbeterde versies van hun consoles hebben uitgebracht binnen de levenscyclus van diezelfde machines (PS4 Pro en Xbox One X).

De volgende generatie PlayStation biedt vanzelfsprekend een aanzienlijke verbetering op gebied van hardware. Het kloppende hart van Sony's next-gen machine is een nieuwe AMD-chip, uiteraard weer 'custom designed' voor gebruik in een gameconsole. Het CPU-gedeelte van deze chip is gebaseerd op de derde generatie van AMD's Ryzen-lijn en beschikt over 8 cores op basis van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur. Het GPU-gedeelte betreft een 'custom'-versie van Radeon's next-gen Navi-lijn en zal onder andere ray tracing ondersteunen.

Hoewel ray tracing door veel mensen als een gimmick wordt gezien benadrukt Cerny de potentie die deze technologie in huis heeft. "De onmiddelijke voordelen van ray tracing zijn vooral visueel. Omdat ray tracing de 'afkaatsing' van licht op objecten nabootst, kunnen reflecterende oppervlakten en [licht]straalbrekingen door glas of vloeistof veel accurater worden gerenderd, zelfs in real-time, wat een veel hoger realismeniveau oplevert". Momenteel wordt ray tracing alleen nog ondersteund door de laatste videokaarten van Nvidia, de RTX-reeks.

Verder beschikt de AMD-chip over een unit voor 3D audio die volgens Cerny 'zal herdefiniëren' hoe geluid in games wordt ervaren. "Als gamer was het voor mij een beetje frustrerend dat het verschil in geluidskwaliteit tussen PS3 en PS4 vrij klein was. Met deze nieuwe console zal aangetoond worden hoe dramatisch beter de geluidservaring kan worden als je er genoeg 'horsepower' achter kunt zetten. Het resultaat is een veel meer 'immersive' ervaring met geluiden die van voren, achteren, boven en onder komen."

Een ander paradepaardje qua hardwarecomponenten vinden we volgens Cerny in de harde schijf. De nieuwe PlayStation zal beschikken over 'een beest van een SSD' die zaken als laadtijden dramatisch zal doen afnemen. Om dit te demonstreren liet Cerny tijdens het interview met Wired de verschillen in laadtijden zien in de PS4-game Spider-Man tussen een PS4 Pro en een devkit van de next-gen PlayStation. Waar de PS4 Pro 15 seconden deed over een fast-travel van de ene naar de andere kant van Manhattan, deed de devkit met SSD er 0,8 seconden over. Laadtijden zijn slechts een onderdeel van de verbetering, met de nieuwe SSD kunnen gamewerelden ook dramatisch veel sneller worden rerendered, wat weer als gevolg heeft dat een speler zich veel sneller door een omgeving kan bewegen. Sony wil nog niet loslaten wat de precieze specificaties van de disk zijn, maar naar verluidt beschikt de schijf onder andere over een bandbreedte die in nog geen enkele consumenten(PC-)SSD zit.

De PlayStation 5 - een nog onbevestigde naam die we voor het gemak maar even aanhouden - komt niet uit in 2019. Of dat betekent dat de next-gen PlayStation dan wel in 2020 uit moet komen is volgens vele speculaties een gegeven, maar de officiële berichtgeving daarover zullen we moeten afwachten. Waarschijnlijk horen we dat rond E3 ergens in juni.

Scholes op het matje geroepen na inzetten op 140 wedstrijden

Paul Scholes moet zich tegenover de Engelse voetbalbond verantwoorden over zijn gokgedrag in de afgelopen jaren. De FA laat dinsdagmiddag namelijk weten een onderzoek te zijn gestart naar de oud-middenvelder aangaande mogelijke overtredingen van de regels op het gebied van het gokken op voetbalwedstrijden.

Scholes is mede-eigenaar van Salford City FC en vanwege die functie moet hij zich afzijdig houden van het wedden op duels. Het clubicoon van Manchester United zou tussen 17 augustus 2015 en 12 januari 2019 echter 140 keer geld hebben ingezet op wedstrijden, waarmee hij die regels dus zou hebben overtreden. Scholes heeft tot 26 april gekregen om te reageren op de aanklacht.

De voormalige middenvelder was onlangs overigens ook nog even actief als trainer van Oldham Athletic, dat uitkomt op het vierde Engelse niveau. Scholes hield het na 31 dagen echter alweer voor gezien bij de club uit de League Two, die in die periode slechts één van de zeven wedstrijden met de 44-jarige Engelsman aan het roer wist te winnen.

Guardiola: "Liverpool en Manchester City verdienen beide de titel"

Josep Guardiola stelt dat zowel Manchester City als Liverpool het dit seizoen verdienen om de Premier League te winnen. Manchester City staat tweede in de Premier League met 83 punten na 33 gespeelde wedstrijden. Liverpool staat twee punten boven hen, maar zij hebben een wedstrijd meer gespeeld en hebben dus nog maar vier competitiewedstrijden te spelen.

The Citizens nemen het woensdagavond tegen Tottenham Hotspur in de return van de kwartfinale in de Champions League en zaterdag staan beide ploegen wederom tegenover elkaar in de Premier League, terwijl the Reds zondag op bezoek gaan bij Cardiff City.

"Als we deze week deze wedstrijden niet winnen, verliezen we beide titels", vertelt Guardiola in gesprek met Engelse media. "Dit seizoen hebben we een ongelooflijke tegenstander in Liverpool. Meestal zijn 84 of 85 punten genoeg om de titel te winnen. We verdienen allebei de titel, maar slechts één kan 'm winnen."

Guardiola's sentimenten worden versterkt voor John Stones, die gelooft dat deze situatie helpt om het beste uit de City-spelers naar boven te halen. "Vincent Kompany maakte een goed punt voor Palace. Hij zei dat het dit soort momenten zijn waarop het beste in ons naar boven haalt. We hebben nog vijf wedstrijden te spelen, alles ligt nog open en we moeten blijven geloven en genieten van de druk."

De focus zal echter nu liggen op de Champions League, waarin de ploeg een 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd tegen Tottenham woensdag ongedaan moet maken. Guardiola heeft vertrouwen in de goede afloop. "Ik droom niet te veel onder dingen die nog ver weg zijn. Wat er morgen ook gebeurt, volgend seizoen zullen we in augustus weer aanwezig zijn bij de loting in Monaco in augustus."

"Ik weet hoe geconcentreerd de spelers zijn. Het verlangen om naar de halve finale te gaan. Zal het genoeg zijn? Ik weet het niet. Ik bereikte de finale ooit met één schot op doel en één keer had ik 33 schoten op doel en haalde ik de finale niet. Dat is voetbal."

Bondscoach Mayonnade en Abbingh treffen elkaar in halve finale Champions League handbal

Dinsdagavond heeft de loting plaatsgevonden van de halve finale van de EHF Champions League handbal. In de zogenaamde Final4 treffen Metz Handball en Rostov-Don elkaar. De andere wedstrijd gaat tussen Vipers Kristiansand en regerend kampioen Györ.

Metz maakt haar debuut in de halve finale van de Champions League. De Franse ploeg wordt gecoacht door Manu Mayonnade, die ook bondscoach is van het Nederlandse vrouwenteam. Bij de Russische tegenstander speelt opbouwspeelster Lois Abbingh.

Metz Handball bereikt Final4 (Bron: Youtube)

Net als Metz is ook Vipers Kristiansand debutant. De Noren hebben met Györ een zware tegestander getroffen. De Hongaarse club met Nycke Groot in de selectie wonnen de Champions League in 2013, 2014, 2017 en 2018.

De halve finales worden op 11 mei gespeeld in Boedapest. Een dag later is in dezelfde stad de finale.

Mogelijk tweede Chinese race op F1-kalender

Afgelopen weekend was op het circuit van Sjanghai de Grand Prix van China. FOM, de organisatie achter de Formule 1, heeft interesse om naast Sjanghai een tweede race in het Aziatische land op de kalender te hebben staan.

Commercieel directeur van de FOM Sean Bratches heeft aan het Franse persbureau AFP laten weten wel interesse te hebben. Een mogelijke locatie zou een stratencircuit in de hoofdstad Peking zijn.

“We zijn erg geïnteresseerd in een extra stratencircuit. Het zou een mooie toevoeging zijn naast de permanente baan die al in Sjanghai ligt”, aldus Bratches aan AFP. “Onze intentie is om de show meer naar de fans toe te brengen.”

De FOM bezoekt zes potentiële Chinese steden. Nogmaals Bratches: “We bespreken met de lokale overheden van alle zes de steden de mogelijkheid voor een tweede Grand Prix. We denken dat er kans is om te groeien op dat vlak. Je moet laten zien wat de sport inhoudt als je de mensen daar enthousiast wil maken.”

Nijland boos over ongeregeldheden tijdens Derby van het Noorden

De Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen eindigde zondag in een 1-1 gelijkspel. Na afloop ging het vooral over de ongeregeldheden rondom de wedstrijd. Hans Nijland, algemeen directeur van de Trots van het Noorden, baalt dat het duel in plaats van 'een voetbalfeest' uitliep op een flinke kater.

Nijland had zich verheugd op een 'mooie voetbalmiddag'. "Het liep echter totaal anders en daar balen we met z'n allen vreselijk van", laat Nijland weten in zijn wekelijkse nieuwsbrief op de site van FC Groningen. "Het overgrote deel van de supporters heeft een groot deel van de eerste helft helaas gemist door onrust bij de toegangscontrole richting het uitvak."

"Tijdens de wedstrijd werd er vanuit ons vak vuurwerk gegooid en ook werden er teksten geschreeuwd en gezongen, die absoluut alle perken te buiten gaan", somt Nijland op. De sportbestuurder concludeert dat de dag uitliep op een flinke deceptie. "Dat ook onze eigen supporters zich in Heerenveen onveilig hebben gevoeld, trekken wij ons ten zeerste aan."

"We zijn binnen de club volop bezig om dit soort nare taferelen in de toekomst te voorkomen. Welke maatregelen er zullen volgen, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Het leek ons wel goed om de meegereisde supporters persoonlijk te informeren dat de vervelende gebeurtenissen in Heerenveen onze volle aandacht hebben. Dat hebben we gisteravond gedaan."

Opzet Hockey Pro League gewijzigd: halvering uitduels, India erbij

De internationale hockeybond FIH wijzigt vanaf volgend jaar de opzet van de Pro League. De negen deelnemende landen spelen niet langer een uit- en thuisduel, maar werken vanaf 2020 beide onderlinge confrontaties in hetzelfde land af. In 2021 zijn de speellocaties omgedraaid. Het aantal uitduels wordt daarmee gehalveerd. Vanaf 2020 zijn er ook bij de mannen weer negen landen: zoals verwacht neemt India de plaats in van het geschorste Pakistan.

In het huidige eerste jaar van de FIH Pro League spelen de deelnemers allebei een keer in eigen land tegen elkaar. De Oranje-teams vlogen daardoor in januari en februari kriskras over de wereld naar onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Dit leverde een forse belasting op voor de internationals. Dit zorgde voor stevige kritiek vanuit de Hoofdklasse-clubs in Nederland. Behalve de aanslag op het fysiek van hun internationals, vinden de clubs dat de Nederlandse competitie door de huidige opzet van de Pro League te veel in het gedrang komt.

De KNHB, bij monde van directeur Erik Gerritsen, lanceerde daarom onlangs bij het FIH-congres in Amerika het voorstel om het aantal uitwedstrijden te halveren. De wijzigingen werden omarmd door de overige landen en zijn nu dus door de FIH doorgevoerd in het wedstrijdschema van 2020 en 2021. De definitieve speelkalender is door de FIH niet nog vrijgegeven.

Erik Gerritsen, directeur KNHB, is content met het besluit van de FIH. ‘Voor de KNHB is de clubcompetitie belangrijk. Daarom hebben wij gestreden voor een goede aansluiting van de Hoofdklasse en de internationale wedstrijden. Wij lobbyden al langere tijd voor een aanpassing van het schema om ervoor te kunnen zorgen dat ook de belasting voor de spelers lager zou worden. Het aantal reizen dat de beide Nederlandse teams met ingang van volgend jaar moeten maken, is nu in een klap gereduceerd tot de helft, terwijl het aantal thuiswedstrijden gelijk blijft. Met deze opzet worden de reiskosten voor alle teams bovendien lager en, ook niet onbelangrijk, wordt het milieu minder belast.’

Volgens Gerritsen heeft het concept van de Pro League, met thuiswedstrijden in elk deelnemend land, zich al bewezen. Hij wijst op de 14.000 bezoekers die afgelopen week afkwamen op de drie duels die de Oranje Dames en Oranje Heren op Kampong en Rotterdam speelden. ‘De Nederlandse teams spelen hun wedstrijden tot nu toe voor een uitverkocht huis en ook de kaartverkoop voor de wedstrijden in juni verloopt goed.’

In juni spelen de Nederlandse elftallen onder meer hun resterende thuiswedstrijden in eigen land. De Grand Final, de eindstrijd van de Pro League tussen de vier beste landen, is eind juni in het Wagener Stadion in Nederland.

De KNHB is inmiddels in overleg met de Hoofdklasse-verenigingen over de competitie-opzet van het seizoen 2019-2020. Een extra uitdaging vormen daar de Olympische Spelen, die al eind juli starten. Volgens Gerritsen verloopt het overleg met de clubs ‘constructief’. De KNHB gaat er daarom van uit op korte termijn de speeldata voor de Hoofdklasse 2019-2020 te kunnen presenteren.

Exodus bij PEC Zwolle: Boer en Van der Hart gaan weg

PEC Zwolle gaat op zoek naar een nieuwe doelman nu de eerste en tweede keuze van dit seizoen voor een vertrek staan. Veteraan Diederik Boer heeft eerder al laten weten dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is, terwijl nu ook Mickey van der Hart heeft aangegeven dat hij wil vertrekken. De 24-jarige keeper heeft besloten niet in te gaan op de contractaanbieding van de huidige nummer twaalf van de Eredivisie.

Van der Hart, die door zijn aflopende verbintenis komende zomer transfervrij een nieuwe club kan kiezen, wil naar het buitenland, zo geeft Gerard Nijkamp aan. "Mickey gaat op zoek naar een avontuur in het buitenland. Dat hebben we te respecteren en we gaan dus op zoek naar een opvolger", zo laat de technisch directeur weten aan RTV Oost .

Boer heeft aangegeven dat hij na dit seizoen stopt. De 38-jarige sluitpost blijft wel verbonden aan de Blauwvingers, maar het is vooralsnog onbekend in welke rol dit zal zijn. Naast een doelman moet de club ook op zoek naar een nieuwe trainer, daar Jaap Stam overstapt naar Feyenoord. "We zijn in gesprek met verschillende kandidaten, maar een nieuwe trainer hebben we nog niet", aldus Nijkamp.

Ajax begint met De Jong aan return tegen Juventus

Ajax begint dinsdagavond in de return tegen Juventus in de kwartfinales van de Champions League met Frenkie de Jong in de basis, zo bevestigt de club via de officiële kanalen. De middenvelder sukkelde de laatste dagen met hamstringklachten, maar is toch fit genoeg om te starten. De geschorste Nicolás Tagliafico wordt achterin vervangen door Noussair Mazraoui, die juist terugkeert van een schorsing. Bij Juventus is Emre Can is niet op tijd fit voor de return tegen Ajax.

De Jong viel afgelopen zaterdag in het competitieduel van Ajax met Excelsior (6-2 overwinning) na 28 minuten voetballen geblesseerd uit, waarna de middenvelder naar de hamstring greep. Trainer Erik ten Hag kon maandag op de persconferentie nog niet bevestigen dat De Jong zou starten, maar de Oranje-international is dus toch fit genoeg verklaard. Hij zal, net als in de heenwedstrijd, het middenveld vormen met Lasse Schöne en Donny van de Beek.

Ajax heeft dinsdagavond in Turijn een overwinning of een doelpuntrijke remise nodig om door te stoten, nadat de heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel was geëindigd. Juventus nam in de Johan Cruijff ArenA de leiding door een doelpunt aan het einde van de eerste helft van Cristiano Ronaldo, maar via David Neres kwam Ajax kort na de onderbreking toch nog langszij.

Can miste vorige week al de heenwedstrijd in Amsterdam, die in 1-1 eindigde. Het leek erop dat hij de ontknoping in Turijn wel zou halen, maar Sport Mediaset meldt nu dat Can toch niet inzetbaar is. Trainer Massimiliano Allegri kiest waarschijnlijk voor Rodrigo Betancur als zijn vervanger.

Op de persconferentie van maandag zei Can nog dat hij helemaal fit is. "Ik ben klaar voor mijn rentree, ik voel me fit. Ik weet niet of ik net als tegen Atlético Madrid als verdediger ga spelen", aldus de Duitser.

Juventus kan dinsdagavond tegen Ajax in elk geval niet beschikken over Giorgio Chiellini, Mario Mandzukic en Douglas Costa. Het lijkt erop dat Moise Kean in de spits de plek van Mandzukic inneemt. De 19-jarige Italiaan was in zijn laatste vier duels voor de Oude Dame telkens trefzeker.

'Ziyech heeft 'bijzonder intensief contact' met Bayern München'

Hakim Ziyech gaat dinsdagavond proberen om met Ajax de halve finales van de Champions League te bereiken, maar de gedachten van de spelmaker lijken in de afgelopen weken ook al voorzichtig bij zijn toekomst te zijn geweest. De Marokkaans international werd in een eerder stadium al eens in verband gebracht met een transfer naar Bayern München en een dergelijke overstap lijkt inmiddels weer een stukje dichterbij te zijn gekomen.

De doorgaans goed ingevoerde Süddeutsche Zeitung weet dinsdagmiddag namelijk te melden dat Ziyech 'bijzonder intensieve contacten' onderhoudt met de huidige koploper van de Bundesliga. Bayern lijkt aankomende zomer voor een stevige renovatie van de selectie te staan en Ziyech zou een van de nieuwe smaakmakers in de Allianz Arena kunnen worden.

De Duitse grootmacht, die dit seizoen door toedoen van Liverpool al wel in de achtste finales van de Champions League sneuvelde, heeft al twee grote aankopen gedaan voor het aankomende seizoen. Bayern verzekerde zich onlangs nog voor 80 miljoen euro van de komst van Atlético Madrid-verdediger Lucas Hernández, terwijl Benjamin Pavard ook voor 35 miljoen euro overgenomen zal worden van VfB Stuttgart.

De topclub uit München is volgens eerdere berichten uit Duitsland overigens niet de enige gegadigde van naam voor Ziyech. Sky Deutschland meldde vorige week nog dat ook Borussia Dortmund, Arsenal en Chelsea in de markt zouden zijn voor de middenvelder, die nog tot medio 2021 vastligt in de Johan Cruijff ArenA.

Campenaerts verbetert werelduurrecord van Wiggins

Victor Campenaerts heeft in Aguascalientes het werelduurrecord van Bradley Wiggins afgepakt. De 27-jarige Belg van Lotto Soudal legde op de Mexicaanse baan in zestig minuten 55,089 kilometer af.

Dat was 563 meter meer dan het oude record dat Wiggins in 2015 vestigde. Campenaerts nam al snel een voorsprong op de tijd van Wiggins en leek ruim boven de 55 kilometer te komen. In het slot kreeg de Belgische tijdritspecialist het moeilijk en liepen zijn rondetijden omhoog, maar Campenaerts sloot toch boven de 55 kilometer af.

Campenaerts is de vierde Belgische houder van het werelduurrecord. Eddy Merckx was de laatste, in 1972. De grootste wielrenner aller tijden kwam toen uit op 49,431. Dat record werd wel verreden op een traditionele fiets.

NHL: Flames bedolven door Avalanche, Hurricanes blazen Capitals weg

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de play-offs in de NHL een indrukwekkende zege geboekt. Thuis in de Mile High City won de ploeg uit Denver met 6-2 van de Calgary Flames, waardoor de Avs na drie wedstrijden op 2-1 staan in de best-of-7-serie.

Nathan MacKinnon was de grote man in de eerste periode: hij scoorde de 1-0 en 2-0, waarna hij Cale Makar in staat stelde de 3-0 te scoren. Dat was bijzonder, want Makar speelde zijn allereerste NHL-wedstrijd. Matt Nieto, Mikko Rantanen en Erik Johnson waren ook trefzeker, goals van Sam Bennett en TJ Brodie namens de Flames konden het geen moment meer spannend maken.

De Washington Capitals hadden thuis twee keer gewonnen van de Carolina Hurricanes, maar in Raleigh werden ze compleet weggeblazen. Warren Foegele scoorde twee keer, wat Dougie Hamilton daarna ook deed. Brock McGinn bracht de eindstand vervolgens op 5-0, maar vooral de overmacht van de Canes was indrukwekkend: dankzij een paar schoten in de slotminuten kwamen de Capitals nog net uit op 18 schoten op doel, de Hurricanes vuurden maar liefst 45 keer een puck richting goalie Braden Holtby.

Avalanche - Flames (Bron: YouTube)

De Toronto Maple Leafs maakten het thuis spannend tegen de Boston Bruins, waarbij alle vijf goals in de tweede periode vielen. Trevor Moore en David Krejci zorgden voor 1-1, Auston Matthews en Andreas Johnsson scoorden beiden een powerplaygoal namens de Leafs: 3-1. Charlie Coyle bracht de spanning namens de Bruins nog even terug, maar het bleef bij 3-2 en dus nam Toronto de leiding in de serie.

Ook de Nashville Predators hebben de leiding te pakken, maar zij deden dat on the road. Bij de Dallas Stars kwamen de Predators dankzij Rocco Grimaldi en Filip Forsberg op 0-2, maar Mats Zuccarello en Tyler Seguin trokken de stand gelijk. Het mocht niet baten: Mikael Granlund tekende acht minuten voor tijd alsnog voor uiteindelijk de winnende Predators-goal en dus de 2-1 voorsprong in de serie.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning, East 1st Round - Wedstrijd 4 (3-0 Columbus)*
01.30 Pittsburgh Penguins - New York Islanders, East 1st Round - Wedstrijd 4 (3-0 New York)
03.30 St Louis Blues - Winnipeg Jets, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 St Louis)
04.30 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks, West 1st Round - Wedstrijd 4 (2-1 Vegas)
*Live op FOX Sports

Hurricanes - Capitals (Bron: YouTube)

Kampioenswedstrijd FC Twente gaat vrijdag niet door

FC Twente kan aanstaande vrijdag op bezoek bij Jong Ajax kampioen worden, maar het is niet zeker dat die wedstrijd überhaupt doorgang zal vinden.

De Tukkers hebben namelijk het verzoek bij Ajax neergelegd om het duel te verplaatsen naar de Johan Cruijff ArenA, daar De Toekomst, waar Jong Ajax doorgaans zijn wedstrijden speelt, slechts plaats biedt aan 185 uitsupporters. Ajax kan hier echter niet aan meewerken en dit leidt er mogelijk toe dat de gemeente Amsterdam een streep door het duel zal zetten.

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema heeft aan RTV Oost laten weten dat de gemeente de opdracht bij Ajax heeft neergelegd om tot een overeenstemming met FC Twente te komen. De Tukkers hebben Ajax verzocht om het duel te verplaatsen naar de Johan Cruijff ArenA, maar doordat de club het stadion slechts huurt, kan er op deze korte termijn geen gehoor worden gegeven aan dit verzoek.

Supportersvereniging Vak-P heeft echter laten weten met veel meer supporters naar Amsterdam te willen komen dan er in het uitvak van De Toekomst plaats mogen nemen en de fans zijn van plan om onder meer een zogenaamde Homeless Partyte organiseren. De gemeente overweegt nu uit angst voor ongeregeldheden het duel helemaal te verbieden: "Het maakt ons niet uit of de wedstrijd op De Toekomst of in de Johan Cruijff ArenA gespeeld wordt."

"Maar als Ajax en FC Twente het niet eens worden met elkaar, gaan wij ons beraden op het verbieden van de wedstrijd", laat de woordvoerder weten aan het regionale medium. Als het duel inderdaad niet op vrijdag gespeeld mag worden, kan FC Twente drie dagen later in eigen huis alsnog kampioen worden. Jong AZ komt op maandag 22 april namelijk op bezoek in de Grolsch Veste.

Update 18.19

De gemeente Amsterdam en Ouder-Amstel verbieden de wedstrijd Jong Ajax-FC Twente voor aankomende vrijdag op sportpark De Toekomst. Als FC Twente de wedstrijd had gewonnen, waren ze kampioen van de Keuken Kampioen Divisie geworden.

Oomen vervangt Kelderman in Giro d'Italia

Sam Oomen gaat met Tom Dumoulin mee naar de Giro d’Italia. De 23-jarige Tilburger is de vervanger van Wilco Kelderman die onlangs hard ten val kwam in de Ronde van Catalonië en daarbij zijn sleutelbeen en een nekwervel brak.

Oomen stond eerst niet gepland voor de Ronde van Italië en zou de Ardennenklassiekers rijden, maar door de valpartij gaat Oomen toch naar de Giro d’Italia als meesterknecht voor Tom Dumoulin. Oomen vertrekt direct op hoogtestage naar Tenerife en zal de Ardennenklassiekers daardoor missen. Ook zal Oomen nu geen Tour de France rijden wat in eerste instantie wel de bedoeling was.

"Ik zou eigenlijk de Tour de France rijden, maar er zijn nogal wat dingen veranderd", legt Oomen uit op de site van Team Sunweb. "Het is jammer dat Wilco de Giro niet kan doen en het zal moeilijk zijn om hem te vervangen. Maar ik ga mijn best doen en ik ben blij dat ik voor Tom kan rijden. Hij verdient de best mogelijke ondersteuning."

Ook Martijn Tusveld zal net zoals Kelderman de Ronde van Italië. De 25-jarige renner van Sunweb brak in Parijs-Nice zijn kaak en zal net zoals Kelderman niet op tijd fit voor de start van de Giro d'Italia die op 11 mei begint. Jai Hindley is de vervanger van Tusveld.

Bennett verslaat Jakobsen in openingsrit Ronde van Turkije

Sam Bennett heeft de openingsetappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe was in de massasprint te snel voor de Nederlander Fabio Jakobsen. Door de zege is Bennett ook de eerste leider in de Turkse rittenkoers.

Direct vanuit de start werd er aangevallen en zouden zes renners wegrijden uit het peloton. In de vlakke etappe deed het peloton het in eerste instantie rustig aan, maar langzaam aan kwam er gang in het peloton. De koplopers maakte nooit kans om uit de greep van het peloton te blijven en nog voordat de laatste twintig kilometer begon werden ze alweer teruggepakt.

Ondanks een helling op dertien kilometer van de streep bleef alles samen in de eerste etappe en kon er gesprint worden voor de dagwinst. Jakobsen werd perfect afgezet door zijn ploeggenoten van Deceuninck - Quick Step, maar het Bennett die makkelijk naar de overwinning pakte. Jakobsen werd nog wel tweede, voor Caleb Ewan.

Wilders: 'Als mij iets gebeurt, is Grapperhaus verantwoordelijk'

Geert Wilders heeft mondelinge vragen gesteld over het feit dat het Openbaar Ministerie 'weigert' om minimaal 200 doodsbedreigingen aan zijn adres te onderzoeken. De reden hiervoor zou zijn dat de afzenders niet in Nederland woonachtig zouden zijn en dus geen reële bedreiging vormen voor het welzijn van Wilders. 

Wilders is furieus en vraagt zich af waarom het OM wel vijf jaar kan doorprocederen om een 'minder, minder, minder' uitspraak, of het DNA van een stel blokkeerfriezen af te nemen, maar geen zin heeft om Instagram, Twitter en Facebook te benaderen om uit te zoeken wie er achter de bedreigingen zitten. Hij is van mening dat als hem iets overkomt, minister Grapperhaus daarvoor verantwoordelijk is. 

Klimaatactivisten massaal opgepakt in Londen

De politie van Londen heeft meer dan 120 mensen aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Protesten van de zogeheten Extinction Rebellion gingen dinsdag hun tweede dag in, aldus de BBC. In verschillende delen van de Britse hoofdstad blokkeerden activisten wegen.

Dat had omleidingen tot gevolg waar circa een halfmiljoen mensen last van hadden, zegt de Metropolitan Police. Het is de leden van de protestgroep juist om zoveel mogelijk arrestaties te doen. Dat leidt volgens hen immers alleen maar tot meer aandacht.

Oprichter Roger Hallam heeft naar eigen zeggen jaren gestudeerd op de vraag hoe sociale verandering teweeg moet worden gebracht. Hij is van mening dat burgerlijke ongehoorzaamheid de beste kans op succes heeft.

Het gaat de demonstranten niet enkel om het tegengaan van klimaatverandering, maar ook luchtvervuiling. Onlangs werd in het Zuid-Londense Lewisham gestart met de bouw van een woningblok, maar de vervuiling zou er zo ernstig zijn dat bewoners het advies zullen krijgen om hun ramen gesloten te houden.

Ultra Low Emissions Zone
Londen zit op dat gebied evenwel niet stil, zo werd een groot deel van de stad vorige week tot Ultra Low Emissions Zone bestempeld, wat betekent dat er voor toegang met oudere auto's moet worden betaald.

Extinction Rebellion wil echter dat de Britse regering veel verder gaat en de koolstofuitstoot in 2025 tot nul terugbrengt.

De protesteerders bestaan niet enkel uit 'beroepsdemonstranten'. De 42-jarige Ben Moss zei tegen de BBC dat hij een week vrij had genomen om mee te doen. Dat deed hij met de nodige creativiteit; de man lijmde zichzelf aan de onderkant van een vrachtwagen vast.

Zoals te verwachten waren niet alle forenzen te spreken over de acties. "Vrijheid van meningsuiting ben ik het mee eens, maar als ik niet naar mijn werk kan dan kost me dat geld", liet ene Peter Newport weten.

Rutten na drie maanden weg bij Anderlecht

Fred Rutten heeft besloten om per direct op te stappen bij Anderlecht, waar hij sinds begin januari trainer was. De sportieve directie van Anderlecht, vertegenwoordigd door Michael Verschueren en Frank Arnesen, en Fred Rutten hebben in onderling overleg beslist om hun samenwerking met onmiddellijke ingang stop te zetten. Na drie dagen overleg heeft de oefenmeester besloten dat hij geen deel wil uitmaken van het sportieve plan van Anderlecht volgend seizoen.

Omdat Rutten de sportieve staf alle kansen wil geven om de toekomst optimaal voor te bereiden, zijn beide partijen overeengekomen om de samenwerking per direct stop te zetten. "De directie waardeert het werk dat Fred heeft geleverd in moeilijke omstandigheden. Zijn fair play-houding ten opzichte van RSC Anderlecht laat ons toe het sportieve project van volgend seizoen in optimale omstandigheden voor te bereiden", legt Arnesen op de clubsite uit.

"We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière." Rutten werd begin januari in Brussel aangesteld, als opvolger van de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. Negen speeldagen voor het einde van de reguliere competitie bevond de club zich op veertien punten van koploper KRC Genk. Anderlecht dreigde zodoende voor het eerst sinds de invoering van de play-offs naast een deelname aan Play-off 1 te grijpen.

De start van de 56-jarige Rutten was matig, met twee nederlagen in de eerste drie competitieduels. In de daaropvolgende zes wedstrijden werden echter veertien punten gepakt en wist Anderlecht zich uiteindelijk tóch bij de eerste zes te scharen. Na vier nederlagen in evenveel duels in de Play-off 1 scheiden de wegen van club en trainer echter per direct. Eerder stond Rutten voor de selecties van FC Twente, Schalke 04, PSV, Vitesse, Feyenoord, Al-Shabab en Maccabi Haifa.

28-jarige man opgepakt voor verkrachting in Asten-Heusden

De recherche heeft dinsdagmiddag rond 14.00 uur een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de verkrachting van een 18-jarig meisje in Asten-Heusden. Het gaat om een 28-jarige man uit die plaats.

Lees ook: Meisje verkracht in de bosjes, dader liet fiets achter

Het meisje werd maandagochtend in het buitengebied op de Voorste Heusden van haar fiets geduwd en in de bosjes verkracht. De dader was met de fiets, maar ging er te voet vandoor in de richting van de Kasteellaan. Het meisje bleef geschrokken achter.

Sporenonderzoek
De technische recherche deed maandag uitgebreid onderzoek op de Voorste Heusden en stelde meerdere sporen veilig, waaronder de fiets van de dader. Ook werd met een speurhond gezocht naar sporen. Het meisje werd opgevangen door specialisten van de zedenpolitie, die met haar in gesprek gingen.

Oproep
Intussen werd een oproep van het rechercheteam duizenden keren gedeeld op social media. Ook een foto van de fiets van de dader werd door de politie naar buiten gebracht en dat leidde tot meerdere tips over een mogelijke verdachte. De man paste helemaal in het signalement van de dader. Ook een speurhond deed goed werk. Die vond namelijk een spoor dat leidde richting het adres van de verdachte, die in Asten-Heusden woont.

Het slachtoffer en haar familie zijn direct na de arrestatie op de hoogte gebracht. De recherche is blij met de snelle aanhouding, die vooral te danken is aan goed speurwerk en relevante tips: 'Mede daarvoor konden wij deze man zo snel aanhouden. Hij zit nu vast op het bureau, waar hij wordt verhoord', zo laat de recherche weten.

28-jarige man opgepakt voor verkrachting in Asten-Heusden (Foto: Politie)
28-jarige man opgepakt voor verkrachting in Asten-Heusden (Foto: Politie)

Man die dode vader verborg wel schuldig, krijgt geen straf

Een 52-jarige man uit Helmond maakte zich schuldig aan een strafbaar delict door maandenlang het lichaam van zijn overleden vader verborgen te houden. De rechtbank Oost-Brabant ziet echter aanleiding om de verdachte geen straf op te leggen.

Een vrouw uit Nuenen meldde 29 april 2018 bij de politie dat de binnenkant van het raam van haar 84-jarige buurman vol vliegen zat. De politie forceerde de voordeur en trof het stoffelijk overschot van de bewoner op zijn bed onder een deken en een stapel kleding aan. Uit onderzoek bleek dat hij op dat moment in elk geval ruim 3 weken maar mogelijk al langer, was overleden.

De zoon van de overleden man bekende dat hij zijn vader halverwege februari had gevonden en tegen niemand had vertelde dat hij overleden was. De verdachte zou in paniek een deken en kleding over het lichaam hebben gegooid en luchtverfrissers in de woning hebben gezet. Ook trok hij de gordijnen in de slaapkamer dicht. Verder vertelde de verdachte tegen meerdere buurtbewoners dat zijn vader bij hem verbleef en belde hij de thuiszorg met datzelfde verhaal af.

De verdachte hield het lichaam van zijn vader langere tijd verborgen om zijn overlijden te verhullen. Dat is een ernstig delict, want dit kan er immers toe leiden dat de overlijdensoorzaak van de betrokkene niet meer kan worden vastgesteld. Een delict dat ook strafbaar is. Zo vond ook de officier van justitie die één maand voorwaardelijke celstraf eiste.

Vanwege de persoonlijkheid van de verdachte en de omstandigheden die zich na het begaan van het delict hebben voorgedaan, oordeelt de rechtbank dat strafoplegging in dit geval geen redelijk doel dient. Zo leefde de verdachte een geïsoleerd bestaan en verkeerde hij in een afhankelijke positie van zijn ouders. Zij waren één van de weinige stabiele factoren in zijn leven. Hij had al jaren geen uitkering meer en mocht geld opnemen van zijn vader en zijn (jaren eerder overleden) moeder. De man heeft spijt van zijn daad en schaamt zich diep.

De verdachte kreeg in september jl. een herseninfarct en sindsdien is hij in beeld bij een maatschappelijke opvang. Hierdoor is zijn geïsoleerde bestaan inmiddels doorbroken, omdat hij nu meer contact heeft met medebewoners en collega’s op de dagbesteding. Ook is er sprake van stabiliteit op het gebied van huisvesting, werk en inkomen. Al met al vindt de rechtbank het niet wenselijk de huidige positieve ontwikkelingen met een straf te doorkruisen, daarom verklaart zij de man schuldig maar legt zij geen straf op.

Last onder dwangsom Het Witte Huis beëindigd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de last onder dwangsom voor Artemis Groep, locatie Résidence Het Witte Huis beëindigd. Het Witte Huis voldoet aan de eerder opgelegde aanwijzing.

Het Witte Huis in Zetten verleent zorg aan maximaal 26 mensen met dementie. De inspectie legde in september een aanwijzing op. Er waren tekortkomingen in de thema’s deskundigheid zorgverlener, cliëntdossier en vrijheidsbeperking, medicatieveiligheid en het sturen op kwaliteit en veiligheid. Het Witte Huis kreeg vier maanden de tijd om te verbeteren. De verbeteringen waren niet op tijd doorgevoerd. De inspectie legde daarom een last onder dwangsom op.

Tijdens het bezoek van 3 april zag de inspectie dat de tekortkomingen opgelost zijn. De inspectie sluit hiermee het traject van de last onder dwangsom af. De inspectie zal de ontwikkelingen bij Het Witte Huis blijven volgen.

Notoire drankrijder krijgt vier jaar cel voor dodelijk ongeval A44

De rechtbank heeft vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 33-jarige man voor het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval op 6 oktober 2018 op de snelweg A44 in de gemeente Haarlemmermeer en voor het feit dat hij na dit ongeval de plaats van het ongeval heeft verlaten door een naast de snelweg gelegen veld in te lopen. Ook mag hij vijf jaar lang geen auto besturen, ingaand nadat hij zijn straf heeft uitgezeten. Bij het ongeval waren meerdere auto’s betrokken en kwamen een 66-jarige man en zijn 62-jarige vrouw om het leven en raakte een man van 48 jaar zwaar gewond.

De mate van schuld aan het ongeval
Het verkeersstrafrecht is complex. Een kleine onoplettendheid kan verschrikkelijke gevolgen hebben terwijl een grove verkeersfout zonder slachtoffers kan aflopen. De rechter moet altijd onderzoeken of iemand het ongeval heeft veroorzaakt en zo ja, in hoeverre dat hem/haar te verwijten is. De rechter moet daarbij oorzaak en gevolg scheiden, wat op onbegrip kan stuiten, helemaal als er dodelijke slachtoffers vallen. Voor de bewezenverklaring is echter niet het letsel of de dodelijke afloop bepalend maar de mate van verwijtbaarheid die de veroorzaker van het ongeval kan worden gemaakt.

In deze zaak vindt de rechtbank bewezen dat verdachte, na gebruik van een forse hoeveelheid alcohol en verschillende soorten harddrugs, met een enorm hoge snelheid van rond de 195 km/u waar 120 km/u is toegestaan heeft gereden, als gevolg waarvan een zeer ernstig ongeval is ontstaan waarbij meerdere auto’s waren betrokken, waaronder de auto van de dodelijke slachtoffers en de auto van de zwaargewonde man.

Door al deze gedragingen heeft verdachte in juridische zin schuld aan het ongeval, hetgeen hij ook heeft bekend. De rechtbank vindt - alles afwegend - dat het gedrag van verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest met verschrikkelijke gevolgen, die ook volledig aan verdachte kunnen worden toegerekend.

Strafmotivering
De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele strafoplegging het verdriet en gemis van de nabestaanden kan compenseren en het leed van het slachtoffer kan verzachten. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat zijn gedrag heeft geleid tot de dood van een echtpaar dat midden in het leven stond en zwaar lichamelijk letsel heeft veroorzaakt bij het slachtoffer. Daarmee is de nabestaanden van het verongelukte echtpaar groot en onherstelbaar leed aangedaan en wordt het slachtoffer tot op de dag van vandaag in forse mate gehinderd door de gevolgen van het ongeval. Zij hebben dat op de zitting op indrukwekkende wijze verwoord.

De mate van schuld van verdachte en de uitzonderlijk ernstige gevolgen kunnen slechts leiden tot een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank heeft bij de hoogte van de straf mee laten wegen dat verdachte reeds meerdere keren is veroordeeld voor drugsdelicten en het rijden onder invloed van alcohol en voorts dat hij meermalen geverbaliseerd is voor snelheidsovertredingen.

Celstraffen voor mishandeling badmeesters

De rechtbank veroordeelt twee 22-jarige mannen, een man van 20 en een vrouw van 21 jaar, allemaal afkomstig uit Arnhem, tot gevangenisstraffen. Zij maakten zich schuldig aan het samen plegen van poging tot zware mishandeling van een badmeester. Daarnaast is 1 van de mannen veroordeeld voor het mishandelen van een andere badmeester. De opgelegde gevangenisstraffen variëren van 4 maanden tot 7 maanden. Ook moeten de Arnhemmers schadevergoedingen betalen.

Op 27 juli 2018 grepen de 3 mannen een 20-jarige badmeester in zwembad Klarenbeek in Arnhem bij zijn keel en drukten hem tegen een muurtje. Op een later moment werd hij door de 3 mannen en de vrouw geslagen en geschopt tegen zijn lichaam en zijn hoofd. Ook een andere badmeester werd geslagen.

Geen bewijs
De officier van justitie eiste voor het dichtknijpen van de keel een veroordeling voor het gezamenlijk plegen van poging tot zware mishandeling. Het slaan en schoppen was in de ogen van de officier van justitie het samen plegen van poging tot doodslag. De rechtbank oordeelt anders. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat de mannen met het bij de keel grijpen de badmeester opzettelijk zwaar lichamelijk letsel hebben willen toebrengen. De rechtbank veroordeelt de mannen daarom niet voor een poging tot zware mishandeling, maar voor het medeplegen van mishandeling.

De rechtbank kwalificeert het schoppen tegen het hoofd en lichaam als het medeplegen van poging tot zware mishandeling. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat de Arnhemmers de badmeester hebben proberen te doden. Omdat de rechtbank andere feiten bewezen vindt dan de officier van justitie, legt zij ook lagere straffen op.

Impact
In verschillende media zijn de gevolgen van de mishandelingen in de weken na het incident aanzienlijk ernstiger voorgesteld. Dat neemt niet weg dat de Arnhemmers zich op volstrekt ontoelaatbare wijze hebben gedragen. Dit blijkt ook uit de zitting voorgelezen slachtofferverklaring. De mishandeling had grote impact op de badmeester.

Een 20-jarige man maakte zich schuldig aan het gepleegde geweld tegen de 20-jarige badmeester, mishandelen van de andere badmeester en wapenbezit. De rechtbank legt 7 maanden gevangenisstraf op. De man krijgt daarmee de hoogste straf.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man voor zijn rol in het geheel en bezit van munitie. Hij krijgt een gevangenisstraf van 150 dagen opgelegd, waarvan 65 dagen voorwaardelijk. Die 65 dagen hoeft de man niet uit te zitten als hij zich aan de bijzondere voorwaarden houdt. Dit zijn een meldplicht bij de reclassering, een behandeling bij Kairos, het meewerken aan het vinden van dagbesteding en het voortzetten van de begeleiding die de man al ontvangt van Zorgplus. Ook moet de man een taakstraf van 80 uur uitvoeren.

De andere 22-jarige Arnhemmer krijgt een celstraf van 6 maanden voor zijn aandeel in het geweld tegen de badmeester. De vrouw speelde geen rol bij het dichtknijpen van de keel van de badmeester. Wel had ze een rol bij het slaan en schoppen van hem. Zij krijgt daarom een lagere straf dan de 3 mannen, namelijk een gevangenisstraf van 4 maanden. Hiervan zijn 2 maanden voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Dit zijn een meldplicht bij de reclassering, een behandeling bij Kairos en het accepteren van hulp bij het op orde brengen van haar financiën en het vinden van zinvolle dagbesteding.

Tot slot moet alle veroordeelden aan de 20-jarige badmeester een schadevergoeding van ongeveer 1.800 euro betalen. De 20-jarige man moet daarbij nog 1.000 euro schadevergoeding betalen voor het slaan van de andere badmeester

Man zwaar mishandeld na verkeersincident

De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling op maandag 15 april tussen 21:30 en 21:45 uur. Dit gebeurde op de Vreelandseweg (N201) ter hoogte van hectometerpaal 73.2, waar een kleine parkeerhaven ligt aan de zijde van het Hilversums Kanaal.

Het slachtoffer, een 30-jarige man uit de gemeente Wijdemeren, kwam uit Hilversum en reed met zijn grijze Renault Scenic richting de Rijksweg A2. Toen hij voor het stoplicht op de Vreelandseweg (kruising Kortenhoefsedijk) in Kortenhoef stond te wachten op groen licht kwam er een klein model blauwe auto (volgens de melder een Citroën Saxo) naast hem staan in het voorsorteer vak naar de Kortenhoefsedijk. Toen het licht groen werd reden beide voertuigen echter rechtdoor en dit leidde tot een botsing, waarbij de blauwe auto links achter schade moet hebben opgelopen.

Toen het slachtoffer vervolgens verderop de parkeerhaven opreed om de schade te checken en ook te informeren hoe het met de bestuurder van de andere auto ging, zag hij dat de bestuurder van de blauwe auto met een zilverkleurig voorwerp in zijn handen naar hem toe kwam.

Het lukte het slachtoffer door de stress niet om snel zijn auto te starten. De verdachte sloeg vervolgens met het voorwerp de gehele achterruit aan diggelen. Daarna mishandelde hij het slachtoffer met dat voorwerp. Het slachtoffer lukte het uiteindelijk om weg te rijden en is daarna opgehaald door een ambulance.

Het slachtoffer heeft het incident maandag bij de politie gemeld en aangifte gedaan. De verdachte is een man van tussen de 30 en 40 jaar oud, is ongeveer 1.80 m lang en heeft een licht getinte huidskleur en heeft lichtdonker golvend haar tot op zijn schouders. Er zijn aanwijzingen dat de bestuurder van deze blauwe auto zich ook verkeersonvriendelijk heeft gedragen op die weg ten opzichte van andere automobilisten.

Een woordvoerder van de politie: "De politie zoekt getuigen en mensen met informatie. Bent u getuige geweest van dit voorval of heeft de blauwe auto u ook belemmerd in het verkeer? Weet u over welke blauwe auto het gaat? Dan vinden we het fijn als u zich meldt. Ook als u beelden heeft van dit voorval, zijn wij daar erg blij mee. Tips kunnen doorgegeven worden via 0800-6070."


Drie minderjarigen opgepakt voor groepsverkrachtingen

Dinsdagochtend zijn drie minderjarige jongens aangehouden in verband met een groot zedenonderzoek. De jongens zouden zich schuldig hebben gemaakt aan groepsverkrachtingen in Rotterdam-West en Schiedam-Oost. De politie sluit niet uit dat meer meisjes slachtoffer zijn geworden en vraagt slachtoffers zich te melden.

De verhalen deden al langere tijd de ronde in Rotterdam-West en Schiedam-Oost: een groep jongens zou zich schuldig maken aan groepsverkrachtingen in parkjes, kelderboxen en op andere schimmige plekken. Meerdere meisjes zouden al slachtoffer zijn geworden. Er kwam een aangifte en een onderzoek startte.

“Het was een lang en moeizaam onderzoek”, blikt zedenrechercheur Lincy Lansbergen terug. “We merkten al snel dat er meer slachtoffers zijn dan die ene aangifte. De signalen waren er wel, maar verklaringen niet. Meisjes maar ook ouders praten liever niet met ons. Om diverse redenen. Soms is het angst, soms schaamte, maar soms werd het ook niet belangrijk genoeg gevonden. Sommigen vonden het niet zo schokkend wat er was gebeurd. Nu is het ook niet aan ons om te oordelen wat normaal is en wat de moraal zou moeten zijn, maar voor ons staat voorop dat meisjes nooit iets tegen hun zin hoeven te doen. En als dat wel gebeurt, willen wij je helpen.”

Na de eerste aangifte volgde nog een melding en nog een aangifte. In de tussentijd probeerden rechercheurs sporen en getuigenverklaringen te verzamelen en werd contact gelegd met de wijkagent, jongerenwerkers en een nabij gelegen school om samen de meisjes te waarschuwen en advies te geven hoe nieuwe situaties te voorkomen. “Het gaat om een kwetsbare doelgroep. De slachtoffers zijn minderjarig, vaak onzeker en gevoelig voor de praatjes van de daders. Wat het ook lastig maakt is dat ze de jongens tot op zekere hoogte ook interessant vinden en met ze om willen gaan. Ze vinden het leuk om met de jongens te hangen, maar dat geeft de jongens nog niet het recht om hen te misbruiken. Het geeft hen niet het recht om over hun grens te gaan. We willen de meisjes duidelijk maken dat zij hun grens mogen aangeven en dat die jongens dat te respecteren hebben.”

De ervaring van Lincy is dat de meeste meisjes op een gegeven moment wel hun grens aangeven, maar dan al in een situatie zitten waar de jongens hen dwingen. “Dat kan zijn fysieke dwang, geweld. Maar er zijn ook andere vormen van dwang. Als ze je telefoon afpakken en hem alleen terug willen geven in ruil voor seks dan is dat ook dwang.” Ook groepsdruk en sociale dwang komen voor. “Het kan best zijn dat je in eerste instantie mee gaat en het zelf wilt, maar dat wil niet zeggen dat je alles wat daarna gebeurt ook wilt. En dan moet je alsnog nee kunnen zeggen. En als je dan toch wordt gedwongen, is dat strafbaar. Wij willen daders daarvan achter slot en grendel krijgen. Zodat ze dit niet nog een keer kunnen doen. Niet bij jou en ook niet bij een ander meisje.”

Na de aangiftes en maanden onderzoek is er genoeg om drie jongens aan te houden. Het gaat om minderjarige jongens uit Rotterdam en Schiedam. Na de aanhoudingen zijn diverse zoekingen verricht. “Het onderzoek is nog niet klaar. We vermoeden dat er meer slachtoffers zijn en vragen hen om zich ook te melden. Nu is het moment. Samen staan we sterk.”, is Lincy’s oproep. “Als meisjes zelf geen aangifte willen of kunnen doen, dan nog kunnen we dit stoppen. Ouders kunnen aangifte doen voor hun minderjarige kinderen.”

Agenten betrappen bij toeval overvaller op heterdaad

Agenten die gisteren in de buurt waren bij een fastfoodketen aan de Schiedamseweg in Rotterdam, betrapten een overvaller op heterdaad. De man sloeg op de vlucht en is na een uitgebreide zoektocht nog niet gevonden. Het onderzoek gaat door en de politie vraagt mensen die meer weten zich te melden.

Twee agenten reden rond half drie vannacht langs een fastfoodketen aan de Schiedamseweg. Binnen in de zaak zagen zij een man lopen die niet gekleed was in bedrijfskleding. Ze zijn de zaak ingegaan en op het moment dat de man binnenlopende agenten ziet vlucht hij zonder buit via de achteringang weg.

Van de medewerkers hoorden zij dat de gemaskerde man over de toonbank was gesprongen. Hij duwde een medewerker weg en onder bedreiging van een wapen gaf hij aan dat hij geld wilde hebben. Nog voordat de medewerkers de politie konden alarmeren werd de overvaller al betrapt door de langsrijdende agenten.

Vervolgens is er een onderzoek gestart dat er op gericht was de overvaller te vinden en aan te houden. De verdachte is nog niet aangehouden. De politie vraagt mensen die vannacht in de omgeving van de Schiedamseweg iets verdachts hebben gezien te bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan ook, 0800-7000.

60-jarige man met geweld beroofd van auto

Een 60-jarige man uit de gemeente Tholen is maandagavond het slachtoffer geworden van een gewelddadige diefstal waarbij zijn auto en persoonlijke spullen zijn weggenomen.

Het incident gebeurde tussen 21.00 en 21.30 uur in de buurt van een parkeerplaats aan de Brabantse kant van het Schelde-Rijnkanaal, vlakbij de Kreekraksluizen. Het slachtoffer werd door vier mannen gedwongen om zijn autosleutel af te geven, waarna het viertal er met zijn auto vandoor ging. Eén van de mannen bedreigde het slachtoffer met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.

Het slachtoffer werd geholpen door twee vissers die aan het kanaal zaten. Zij hebben ook de politie gebeld. Agenten kwamen meteen ter plaatse. Door hen is nog uitgekeken naar het gestolen voertuig, maar dat is niet meer aangetroffen.

De politie is op zoek naar de gestolen auto en roept daarbij de hulp van het publiek in. Het gaat om een witte Ford Transit Connect voorzien van kenteken 5-VVV-86. Dit betreft een soortgelijke auto als die op de foto onder dit bericht. De auto is voorzien van zwarte velgen. Wanneer u de auto ziet, bel dan meteen de politie en geef de locatie van het voertuig door.

Een woordvoerder van de politie: "Er is een onderzoek naar deze diefstal gestart. Het slachtoffer heeft een signalement van de vier daders gegeven. Het gaat om blanke jongemannen in de leeftijd tussen 20 en 25 jaar. Ze reden in een gebroken wit gekleurde personenauto van het merk Renault Captur. Wanneer u getuige bent geweest van deze diefstal, u hebt de auto’s met de mannen zien rijden in de buurt van de Kreekraksluizen, of u hebt meer informatie over dit viertal, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie."

60-jarige man met geweld beroofd van auto (Foto: Politie)
60-jarige man met geweld beroofd van auto (Foto: Politie)

'Age of Empires II: Definitive edition komt binnenkort uit'

Na de definitive edition van de eerste Age of Empires lijkt het erop dat deel 2 ook een remaster gaat krijgen. Teminste, de geruchtenmolen is flink gaan draaien nadat er een aanvraag is ingediend voor een game met de naam Age of Empires II: Definitive Edition bij de Entertainment Software Rating Board (ESRB).

Het zou zelfs kunnen dat de game nog dit jaar uitkomt: dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat Age of Empires II uitkwam voor de pc. Het spel won meerdere game of the year-awards en wordt nog steeds gezien als een van de beste real time strategy-games aller tijden. 

We moeten nog een officiele bevestiging krijgen van Microsoft, maar dat Age of Empires II ook een definitive edition krijgt komt niet als een verrassing. Toen de definitive edition voor de eerste Age of Empires werd aangekondigd gaf Microsoft al aan open te staan om de hele serie een opknapbeurt te geven.

 Ageofempires21

FOK! op het No Worries BBQ Festival

Afgelopen zondag presenteerde topbarbecueër Jord Althuizen zijn nieuwe boek genaamd 'No Worries BBQ'. De presentatie ging gepaard met een Culinair festival. Op dat festival was FOK!s eigen culinaire goeroe Lucky_Strike aanwezig. 

Het boek heet 'No Worries BBQ' omdat het gebaseerd is op de relaxte Australische manier van barbecueën. De inspiratie deed Althuizen op tijdens een reis door Australië.  Het boek staat bomvol met recepten voor snacks, broodjes, visgerechten, burgers, taco's, zoete gerechten en nog veel meer. Een aantal van deze recepten heeft Lucky_Strike tijdens het No Worries Festival mogen proeven en naar verluid kwijlt ze nog steeds na.

Op het festival gaven een groot aantal barbecuespecialisten acte de présence. De aanwezige gasten werden door hen bedolven onder het voedsel. 

Maar er werd niet alleen gegrild, zo was er ook een slager die verschillende demonstraties gaf. De aanwezige gasten konden zien hoe een beest werd uitgebeend en even later zelf het vlees proeven. 

Tussen al dat lekkers door moest er natuurlijk ook nog een boek gepresenteerd worden. Althuizen vertelde uitgebreid over de reis die de inspiratie vormde voor het boek. Daarna werd het eerste exemplaar overhandigd aan de Amerikaanse barbecuehelden Mike en Christina. No Worries, boekpresentatie  (Foto: Lucky_Strike)
No Worries BBQ, boekpresentatie (Foto: Lucky_Strike)

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar veel meer foto's en een uitgebreid verslag? Kijk dan op het forum.

No Worries (Foto: Lucky_Strike)No Worries BBQ

Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gaan glyfosaat herbeoordelen

De EU-lidstaten hebben maandag 15 april unaniem ingestemd met het voorstel dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de volgende herbeoordeling van de actieve stof glyfosaat.

De Europese goedkeuring van actieve stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen moet regelmatig worden vernieuwd. Doorgaans doet één lidstaat een dergelijke beoordeling als Rapporteur Member State (RMS). Gelet op het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat, heeft de EU voorgesteld dat een groep van lidstaten gezamenlijk de RMS kan vormen voor de volgende beoordeling van de stof. Bij de stemming van 15 april 2019 in de permanente commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer (SCoPAFF) is dit voorstel aangenomen.

De SCoPAFF stemde daartoe in met een aanpassing van de verordening (EU) 844/2012 om een dergelijke aanpak mogelijk te maken. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden hebben ermee ingestemd samen de RMS-groep te vormen, die gaat werken onder de naam ‘Assessment Group on Glyphosate’ (AGG).

De herbeoordeling van glyfosaat in de EU start op 15 december 2019 wanneer de aanvrager(s) een aanvraag voor hernieuwde stofgoedkeuring moeten indienen. Het volledige te beoordelen dossier moet daarna binnen zes maanden worden ingediend. In juni 2021 zal de AGG een gezamenlijk beoordelingsrapport opleveren (‘draft assessment report’ of DAR) aan de Europese Voedsel- Warenautoriteit (EFSA). Dat rapport wordt dan becommentarieerd door de andere lidstaten. Ook zal het openbaar worden gemaakt voor becommentariëring door belanghebbenden.

Op basis van al deze reacties en de beschikbare onderzoeksgegevens trekt EFSA dan een conclusie over de vraag of glyfosaat nog steeds voldoet aan de goedkeuringscriteria van de Europese gewasbeschermingsverordening. Uiteindelijk neemt de Europese Commissie met een stemming in de SCoPAFF een besluit over de vraag of de goedkeuring vernieuwd kan worden of niet.

Een beslissing over de hernieuwde goedkeuring moet uiterlijk december 2022 worden genomen, dan verloopt de huidige goedkeuringsperiode.

Op de website van de Europese Commissie leest u meer informatie over glyfosaat en het beoordelingsproces.

'Weerbare planten en teeltsystemen essentieel voor toekomst gewasbescherming'

In 2030 zijn planten en teeltsystemen beter bestand tegen ziekten en plagen én worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen ingezet. De ambitie van de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 is om de Nederlandse land- en tuinbouw internationaal toonaangevend te maken op het gebied van duurzame gewasbescherming.

De visie is opgesteld samen met verschillende organisaties uit de sector en streeft naar behoud van natuur en biodiversiteit, gezonde gewassen en een duidelijke economisch perspectief voor de landbouwers. De Toekomstvisie gewasbescherming 2030 is onderdeel van de uitvoering van de LNV-visie ‘Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden’.

Minister Schouten: “Gewasbeschermingsmiddelen zijn van belang voor een goede en hoogwaardige oogst, maar de huidige afhankelijkheid van deze middelen maakt dat een radicale omslag nodig is – ook om de milieubelasting te verminderen. De visie beoogt een trendbreuk: planten en teeltsystemen die weerbaar zijn, hebben minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. En daar waar we niet zonder middelen kunnen, moeten deze nagenoeg zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen worden gebruikt.”

Telers hebben steeds minder breed inzetbare gewasbeschermingsmiddelen tot hun beschikking om goed om te kunnen gaan met ziekten, plagen en onkruiden. Dat komt doordat steeds strikter wordt gekeken naar eventuele schadelijkheid van deze middelen voor mens, dier en milieu. Om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen en wel een duurzame voedselproductie te kunnen waarborgen, is een visie ontwikkeld waarbij weerbare planten en zelfregulerende teeltsystemen centraal staan.

Versterken natuurlijke eigenschappen
Het versterken van natuurlijke eigenschappen en processen, waardoor de land- en tuinbouw minder afhankelijk is van gewasbeschermingsmiddelen, is een belangrijk doel van de toekomstvisie. Met het oog op de toekomst moeten plantenrassen door middel van veredeling beter resistent worden tegen ziekten en plagen. In 2030 maakt de sector volop gebruik van deze veredelde rassen die onder wisselende omstandigheden – denk aan klimaatverandering – gezond blijven.

Het veredelen van rassen maakt het mogelijk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Een goede en gezonde bodem waar een plant voldoende voedingsstoffen uit kan halen, draagt eveneens bij aan de weerbaarheid. Waar mogelijk maken telers gebruik van natuurlijke vijanden, bijvoorbeeld door ze actief in te zetten, zoals in de groenteteelt onder glas veel gebeurt, of door het natuurlijk kapitaal in de omgeving te benutten en te versterken (functionele agrobiodiversiteit).

Precisielandbouw
Precisieland- en tuinbouw is ook een belangrijke pijler van de toekomstvisie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors te verminderen. Precisielandbouw maakt het mogelijk om gewassen en bodem beter te monitoren en aantastingen eerder te signaleren. Vervolgens kunnen gewasbeschermingsmiddelen gericht ingezet worden. En daar waar gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, hebben laag-risicomiddelen de voorkeur en zijn technieken nodig om de emissie naar het milieu te verminderen.

Uitvoeringsprogramma
Op basis van de toekomstvisie volgt een uitvoeringsprogramma waarin het handelingsperspectief op de korte, middellange en lange termijn staat beschreven. Het streven van de minister is om dat na het zomerreces gereed te hebben.

Fietsendief aangehouden dankzij alerte rijinstructeur

Een 27-jarige Oosterhouter is maandag 15 april 2019 omstreeks 19.00 uur op de Hoofseweg in Oosterhout aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed. De partner van de benadeelde zag de dief rijden tijdens het geven van rijles. Hij hield de 27-jarige Oosterhouter tegen, waarna die door agenten is aangehouden. De verdachte is een bekende van de politie, hij is verslaafd aan GHB.

Een 34-jarige Oosterhoutse stalde maandagavond haar fiets bij een snackbar aan de Arendshof. Bij terugkomst ontdekte ze dat haar fiets gestolen was. Ze belde direct haar vriend die op dat moment rijles aan het geven was. Hij keek vanaf dat moment uit naar de dief en zag deze op de fiets van zijn vriendin rijden op de Hoofseweg. Hij liet zijn klant parkeren bij een bushalte en hield de dief tegen, waarna agenten hem hebben aangehouden.

De verdachte was zodanig onder invloed van GHB dat hij steeds in slaap viel en uiteindelijk vanwege intoxicatie verschijnselen met de ambulance naar het ziekenhuis in Breda moest worden gebracht. Hij heeft een dagvaarding gekregen en zal zich op een later moment voor de diefstal moeten verwantwoorden.

NVWA: Slechts 13% onderzochte handdesinfectiemiddelen voldoet aan wettelijke eisen

Slechts 6 van de 47 onderzochte handdesinfectiemiddelen voor de consumentenmarkt voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die monsters onderzocht van supermarkten, drogisterijen en webwinkels. 60% is niet toegelaten door het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De werkzaamheid en veiligheid is dan niet getoetst. Daarnaast ontbreken verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en zijn gebruiksvoorschriften onjuist of ontbreken deze. Ook is de samenstelling niet altijd volgens de toelating. De verkoop van handdesinfectiemiddelen die niet zijn toegelaten door het CtgB is verboden. Middelen met ontbrekende waarschuwingen mogen pas weer verkocht worden als het etiket is aangepast. Of een handdesinfectiemiddel is toegelaten is te zien aan een toelatingsnummer op het etiket.

De NVWA heeft dit onderzoek naar handdesinfectiemiddelen uitgevoerd naar aanleiding van aanbevelingen van de Gezondheidsraad in 2016. Volgens de raad kan veelvuldig of onjuist gebruik van desinfecterende middelen mogelijk leiden tot resistentie en minder werkzaamheid in situaties waarin ze werkelijk nodig zijn.

Handdesinfectiemiddelen bevatten stoffen die werkzaam zijn tegen micro-organismen. Het RIVM geeft aan dat gebruik van dergelijke middelen meestal niet nodig is voor een goede hygiëne. 'In geval van ziekte of als er sprake is van een verhoogd risico op infecties, bijvoorbeeld na een operatie, kan het gebruik van desinfecterende producten wel nuttig zijn. In die situatie wordt consumenten geadviseerd de aanwijzingen van arts of specialist op te volgen.' Het RIVM heeft een consumentenadvies over het gebruik van desinfectiemiddelen in huis gepubliceerd.

Op de website van de NVWA staat een overzicht van de onderzochte handdesinfectiemiddelen dat consumenten kunnen raadplegen.

Man met hamer overvalt snackbar

Een snackbar aan de Oude Watering in Rotterdam werd maandagavond overvallen door een man met een hamer. De politie is een onderzoek gestart en spreekt graag met getuigen.

Rond 21.15 uur rende de overvaller binnen. Een personeelslid was net aan het schoonmaken. De verdachte droeg een bivakmuts en wilde geld hebben. De geschrokken medewerker gaf het geld uit de kassa aan de overvaller. Vervolgens nam de overvaller ook een telefoon mee en rende de zaak uit.

De man van ongeveer 1.70 meter lang ging een bruggetje over in de richting van een park. Toegesnelde agenten startten direct een onderzoek in de omgeving. Er is nog niemand aangehouden. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Niet de hamer uit het verhaal ... (Foto ter illustratie: Pixabay)
Niet de hamer uit het verhaal ... (Foto ter illustratie: Pixabay)

Drietal opgepakt voor openlijke geweldpleging

De politie heeft maandag omstreeks 19.30 uur drie jongemannen (16, 18 en 21 jaar) aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Het trio zou een 35-jarige Tilburger hebben mishandeld. Ook hadden zij enkele rugbyspelers lastig gevallen.

Het slachtoffer deed aangifte. Hij vertelde dat hij maandagavond rond 19.15 uur ter hoogte van het rugbyveld bij de Bredaseweg in Tilburg fietste. Daar werd hij aangesproken door een paar jonge spelers die hem vertelden dat zij zojuist lastig gevallen waren door drie jongens. Die hadden tegen hun fietsen geschopt, ook waren zij geslagen en getrapt. De aangever belde de politie om het voorval door te geven. Hij fietste verder en zag ter hoogte van de kruising drie jongemannen staan.

Hij kreeg het vermoeden dat het om de daders ging en besloot hen aan te spreken. Hij vertelde hen dat hij de politie had gebeld. Hierop kreeg hij van een van die knapen enkele vuistslagen in het gezicht. Ook werd hij meerdere keren geschopt. Hij belandde op de grond en werd nog enkele keren geschopt en geslagen. Ook een man die kwam helpen kreeg klappen. Het slachtoffer liep een schaafwond op zijn linkerhand en diverse blauwe plekken op. De politie heeft na onderzoek drie jongemannen in de leeftijd van 16,18 en 21 jaar aangehouden voor openlijke geweldpleging. Twee van hen zijn woonachtig in Tilburg en de derde komt uit Veldhoven. 

'Discriminatie op grond van herkomst weer vaakst gemeld'

Vandaag presenteren de antidiscriminatievoorzieningen en de politie hun cijfers. Het betreft de discriminatiemeldingen en -incidenten die zij ieder afzonderlijk hebben geregistreerd. De cijfers zijn samengevat in een rapport en geven een beeld van waar discriminatie voorkomt, wie er mee te maken heeft en op welke wijze de discriminatie is geuit. De cijfers worden geanalyseerd in samenhang met de cijfers van twee andere instanties: het College voor de Rechten van de Mens en het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND). Daarnaast verschijnt vandaag het jaarlijkse cijferrapport over discriminatiezaken bij het Openbaar Ministerie (OM).

In 2018 kwamen bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) in totaal 4.320 discriminatiemeldingen binnen. De politie registreerde 3.299 discriminatie-incidenten. MiND ontving 583 meldingen over discriminerende uitingen op internet. Het College voor de Rechten van de Mens kreeg 510 verzoeken om een oordeel in 2018, en 3.168 vragen en meldingen over gelijke behandeling. Daarnaast registreerde de politie 1.375 meldingen van discriminatie gericht tegen een werknemer met een publieke taak, zoals politieagenten en ambulancemedewerkers.

Het aantal meldingen van discriminatie varieert ieder jaar. Dit jaar was bij de politie, de ADV's en MiND sprake van een daling ten opzichte van 2017. Het aantal verzoeken om een oordeel bij het College voor de Rechten van de Mens nam daarentegen toe. In 2018 werd, net als voorgaande jaren, discriminatie op grond van herkomst het vaakst geregistreerd. Bij de politie kwamen daarna de gronden seksuele gerichtheid en antisemitisme het meest voor.

Bij de ADV's was opnieuw een stijging te zien in het aantal meldingen over discriminatie op grond van handicap. Bij de politie werden vooral scheldpartijen geregistreerd; bij de ADV’s betreft het grootste deel van de meldingen omstreden behandeling. Ruim een kwart van de meldingen bij ADV’s had betrekking op discriminatie op de arbeidsmarkt.De cijfers laten zien dat bepaalde vormen van discriminatie worden gemeld bij de politie en andere juist bij de ADV's.

Het vandaag gepubliceerde rapport werd samengesteld door Art.1 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en de politie en in samenwerking met Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van ADV's. Het wordt gepubliceerd op www.discriminatie.nl, www.politie.nlen www.rijksoverheid.nl. Daarnaast worden vandaag negen rapporten gepubliceerd waarin de discriminatiecijfers op regionaal niveau worden geanalyseerd. Die rapporten worden gebruikt voor lokaal of regionaal overleg tussen burgemeester, politie en OM over de aanpak van discriminatie.

De cijfers geven een indicatie van de vormen van discriminatie die zich in 2018 in Nederland voordeden. Deze informatie wordt gebruikt om een beeld te krijgen van de grond waarop mensen gediscrimineerd worden, waar het zich voordoet, en van het type incidenten waarvoor mensen de politie en de ADV’s weten te vinden.

Het rapport Cijfers in Beeld 2018 van het OM geeft een overzicht van de specifieke discriminatiefeiten en commune feiten met een discriminatieaspect (CODIS-feiten) die in 2018 bij het Openbaar Ministerie zijn ingestroomd. Met specifieke discriminatiefeiten worden die feiten bedoeld die betrekking hebben op één van de discriminatieartikelen uit het Wetboek van Strafrecht zoals groepsbelediging en aanzetten tot haat geweld of discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, of nationale of etnische afstamming, godsdienst of levensovertuiging, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap.

In 2018 stroomden er 83 specifieke discriminatiefeiten in, behorend bij 79 verschillende zaken. CODIS-feiten zijn delicten zoals mishandeling, belediging, opruiing, vernieling en doodslag waarbij discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld. Er stroomden 312 CODIS-feiten in, behorend bij 187 verschillende zaken. Zowel bij de specifieke discriminatiefeiten (61%) als bij de CODIS-feiten (51%) komt discriminatie op grond van huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming het meest voor.

Structurele regeling om Aziatische koks naar Nederland te halen

Aziatische restaurants mogen binnenkort het aantal gespecialiseerde koks uit het buitenland halen dat nodig is voor hun restaurant. Ook kunnen de koks langer blijven dan gebruikelijk bij vergunningen: zij mogen niet voor één, maar voor twee jaar in Nederland aan de slag. Voorwaarde is wel dat er geen Nederlandse of Europese kok beschikbaar is die dat werk kan doen. UWV gaat hier, middels een structurele regeling, op toezien. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren hebben de Aziatische horeca te maken gehad met tijdelijke regelingen en quota die soms halverwege het jaar moesten worden uitgebreid. Dat gaf onzekerheid en onrust in de sector. Deze nieuwe, structurele regeling moet daar een einde aan maken. Tegelijkertijd is het doel van de regeling dat het structurele tekort aan gespecialiseerde koks wordt opgelost. Daar is in het verleden te weinig aandacht voor geweest.

De sector is verantwoordelijk om in eerste instantie Nederlanders aan te nemen en zo nodig op te leiden. Het UWV gaat bij iedere aanvraag van een restaurant kritisch kijken of het niet mogelijk is om een Nederlandse werknemer, of een werknemer uit een andere EU-lidstaat, in te schakelen. Restaurants moeten hun vacatures bovendien drie weken van tevoren melden bij het UWV, voor een vergunning kan worden verleend om een Aziatische kok naar Nederland te halen.

Minister Koolmees: “Ik ben heel blij dat we met deze regeling kunnen garanderen dat restaurants de juiste specialisten tot hun beschikking hebben om het werk in de keuken te doen. Daarnaast is het belangrijk dat de sector haar best gaat doen om hier mensen aan te nemen en op te leiden. Zodat het op den duur niet meer nodig is om Aziatische koks naar Nederland te halen.”

Nu geldt er nog een quotumregeling, waarmee er dit jaar maximaal 1500 koks aan de slag kunnen. Onder andere dankzij de aantrekkende economie is dat quotum nu al gehaald. Omdat de sector grote nood heeft aan vakbekwame koks, breidt Koolmees het quotum uit met 800 extra koks. De quotumregeling loopt op 1 oktober 2019 af. Uiterlijk dan gaat ook de structurele regeling in.

'Satudarah geen onschuldige vereniging; ook verbod Yellow Snakes'

"Het gaat hier niet om een ‘onschuldige vereniging van motorliefhebbers’ die ervan houdt om vriendschappelijk op zondagmiddag te toeren door het Hollandse landschap en de toer afsluit met bitterballen en alcoholvrij bier. Daar is in het geheel niets op tegen. Dit is een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang (OMG) die zichzelf uitdrukkelijk buiten en boven de wet plaatst, zich in het publieke domein uiterst gewelddadig manifesteert en criminaliteit stimuleert en faciliteert. Als deze club met zijn subcultuur van onder andere geweld, afpersing en bedreiging niet in strijd is met de openbare orde, wat is dat dan wel?" Dat zeiden maandag de officieren van het Landelijk Parket tijdens het hoger beroep in het verbod van motorclub Satudarah.

Civiel verbod Satudarah en supportclubs
Maandag behandelde het gerechtshof in Den Haag, zitting houdend in de Bunker in Amsterdam, het hoger beroep van het in juni 2018 door de rechtbank Den Haag opgelegde civiele verbod van de Satudarah Motorcycleclub (SMC) en de daaronder vallende chapters. Tegelijk met het verbod op Satudarah werden ook de zogenoemde supportclubs Saudarah en Supportcrew 999 verboden. Dat gold niet voor de Yellow Snakes, waarvan volgens de rechtbank niet gezegd kon worden dat het een supportclub van Satudarah is. Daartegen heeft het OM appèl ingesteld en dat werd maandag ook behandeld.

Integrale overheidsaanpak
Het civiele verbod van Satudarah, en andere OMGs, is een onderdeel van de integrale overheidsaanpak van de outlaw motorcycle clubs die met hun cultuur van wetteloosheid en geweld zichzelf buiten de wet plaatsen. Geweld tussen leden van dergelijke motorclubs (dat vaak in de openbare ruimte plaatsvindt), maar ook geweld tegen eigen leden en niet-leden en de betrokkenheid van leden van de OMGs bij ernstige en ondermijnende criminaliteit, leidde enkele jaren geleden tot de eerste aanvragen van een civiel verbod van deze verenigingen.

Tot nu toe kan alleen op grond van artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek een club verboden en ontbonden verklaard worden wegens het structureel ontplooien van activiteiten die strijdig zijn met de openbare orde. Inmiddels lopen ook andere wetgevingstrajecten, maar daar kan de overheid niet op wachten. Het recht op de vrijheid van vereniging en vrijheid van meningsuiting zijn niet absoluut, zo betoogde het OM bij het Hof met een verwijzing naar de uitspraak van de rechtbank vorig jaar. De overheid heeft ook een taak daar waar het gaat om de bescherming van gewone mensen, tegen de risico’s die de criminele gedragingen van de OMGs met zich mee brengen.

Opvolgers
Op grond van de uitspraak van de rechtbank kan nu al opgetreden worden tegen uitingen van Satudarah, maar ook tegen clubs die lijken de verboden club voort te willen zetten. Er zijn aanwijzingen dat er al dergelijke ‘opvolgers’ bestaan. Zodra blijkt dat deze clubs daadwerkelijk de activiteiten van Satudarah voortzetten zal daar tegen worden opgetreden, aldus het OM maandag.

Tot nu toe is alleen Catervarius onherroepelijk verboden, ook al omdat er geen appèl tegen het verbod door de rechtbank Den Haag is ingesteld. De Bandidos Holland zijn recentelijk door het Hof Arnhem-Leeuwarden wederom verboden, en in mei beslist de rechtbank Utrecht over een gevraagd verbod van de Hells Angels in Nederland. Bij de rechtbank Noord-Nederland is onlangs het verzoekschrift voor een verbod op No Surrender behandeld.

No Surrender en Satudarah zijn Nederlandse verenigingen. Hells Angels en Bandidos zijn organisaties die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen, hetgeen overigens deels het onderlinge geweld heeft voortgebracht.

Het hof doet uitspraak op 18 juni.

Vijf maanden cel geëist tegen loslippige politieman

De 37-jarige politieman vertelde drie vrouwen over zijn werk voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB, voorheen de Dienst Bewaken en Beveiligen - DBB). Daarmee schond hij de door hem getekende geheimhoudingsverklaring en zijn ambtsgeheim. Ook heeft hij voor privégebruik informatie opgevraagd in de politiesystemen. De officier van justitie eiste maandag vijf maanden cel tegen de voormalige agent. Ook mag hij van het OM vijf jaar lang geen publiek ambt (zoals dat van politieagent) bekleden.

Het politie-onderzoek naar de man ging van start in mei 2016 naar aanleiding van een tip meerdere tips die bij het Team Criminele Inlichtingen was waren binnengekomen. Daarin werd onder meer gesteld dat de verdachte informatie uit de politiesystemen zou doorgeven aan criminelen. Er volgde een onderzoek van acht maanden waarbij de man werd getapt, geobserveerd en in zijn auto werd afgeluisterd. Ook bekeek de Rijksrecherche de bevragingen die hij deed in de politiesystemen. Daarbij is niet vastgesteld dat de verdachte politie-informatie doorgaf aan criminelen.

Wel bleek dat hij drie dames, met wie hij privé contact had, gedetailleerd vertelde over zijn werk. Aangezien de DKDB verantwoordelijk is voor de beveiliging van VIP’s en personen tegen wie een dreiging bestaat, ging het daarbij om gevoelige informatie. Overigens was de man was geen persoonsbeveiliger, maar voerde hij observatie- en verkenningswerkzaamheden uit voor de DKDB. Daarnaast deed verdachte in de politiesystemen verschillende bevragingen voor privégebruik die geen relatie hadden tot zijn werk’.

De verdachte bekent. De officier van justitie neemt hem met name kwalijk dat hij de veiligheid van de personen die de DKDB beveiligt én van zijn collega’s door zijn loslippigheid in gevaar had kunnen brengen. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen dat dat daadwerkelijk is gebeurd. Daarnaast benadrukte zij dat de verdachte in het verleden al meerdere malen op de vingers is getikt voor het delen van politie-informatie met derden.

Omdat de man al eerder was gewaarschuwd en daarnaast bij een gevoelig politie-onderdeel werkte, heeft het OM vijf maanden cel geëist. En daarnaast een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor de duur van vijf jaar.

De uitspraak is over twee weken.

Wakker Dier wil dat Albert Heijn stopt met lokkip

Wakker Dier wil dat Albert Heijn stopt met stunten met keurmerkloos kippenvlees. Daarom lanceert ze vandaag een nieuwe reclamespot en social mediacampagne. “Albert Heijn lokt ook met Pasen vrolijk klanten de winkel in met kippenleed. De prijs voor de kippen: een beroerd, kort leven met weinig bewegingsruimte”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Afgelopen jaar werden door alle supermarkten meer aanbiedingen van kippenvlees zonder keurmerk gedaan dan ooit tevoren. Albert Heijn spande de kroon met deze kip-kiloknallers. Twintig procent ervan was van het Zaanse bedrijf afkomstig. Hilhorst: “Door zoveel kiloknallers aan te bieden, houdt Albert Heijn de prijs van kippenvlees structureel laag. Door die focus op de laagste prijs, wordt er beknibbeld op dierenwelzijn.”

Geen daglicht
De lokkip van Albert Heijn groeit op met zestien kippen per vierkante meter. Bovendien komen ze nooit buiten en krijgen ze geen daglicht. Ze leven zeven weken op de uitwerpselen van zichzelf en de andere kippen. Wakker Dier wil dat alle supermarkten alleen nog kippenvlees aanbieden met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk.

Rossi domineert in IndyCar-race op straten Long Beach

In de IndyCar Series was het zondagavond tijd voor de race in de straten van het Californische Long Beach en daar kijken we nog mooi even op terug. Heel spannend werd het niet, in elk geval wat de zege betreft.

Alexander Rossi pakte vanaf poleposition de leiding, voor Scott Dixon, Will Power, Josef Newgarden, Graham Rahal en Ryan Hunter-Reay. Dankzij gerotzooi tussen Spencer Pigot en Jack Harvey kon men gelijk de rem weer indrukken, want de safety car kwam de baan op, hoewel de twee na hun aanvaring wel door konden.

Bij de herstart behield Rossi de leiding en met Dixon achter zich aan kon de race dan echt beginnen. In het middenveld werd ondertussen flink geknokt, onder meer door Pato O'Ward en James Hinchcliffe, maar dat was wel ver buiten de hoogste klasseringen. Leiders Rossi en Dixon kwamen na ruim 25 ronden binnen voor verse banden en bleven in slagvolgorde rijden.

Power reed echter nog even door en dat leverde hem een plek winst op, want hij wist Dixon te verschalken, maar Newgarden ging ze met zijn stop allebei voorbij. Voor Power ging het niet veel later fout: Dixon opende de aanval, Power moest verdedigen en remde veel te laat, waardor hij rechtdoor schoot en een flinke rij plaatsen verloor.

De tweede pitstop liep bepaald niet lekker voor Dixon, die kostbare seconden verloor wegens een probleem met de brandstofslang, waardoor Rahal al naar de derde plek steeg. Daarachter reed Hunter-Reay, maar hij kreeg Dixon en diens wat versere banden achter zich aan en moest hem drie ronden voor het einde voorbij laten.

Rossi kwam geen moment meer in gevaar en won ver voor Newgarden, maar daarachter sloot Dixon in de slotronde nog aan bij Rahal. De Australische veteraan deed nog een ultieme poging, maar dat mocht niet baten en dus pakte Rahal de derde plek.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Benzema voorkomt nederlaag van Real Madrid in Butarque

Real Madrid heeft maandagavond genoegen moeten nemen met een punt. De streekderby tegen Leganés, dat dit seizoen slechts twee thuisnederlagen in LaLiga leed, eindigde in 1-1.

Karim Benzema nam na rust de treffer van de Koninklijke voor zijn rekening en heeft nu de laatste vijf treffers van het team van Zinédine Zidane gemaakt. Door de remise in Butarque komt Real Madrid op 61 punten. Stadsgenoot Atlético Madrid, dat zaterdag met 2-0 van Celta de Vigo won, staat met vier punten meer op de tweede stek.

Het ontbrak Real Madrid in de eerste helft vooral aan intensiteit. Het team van Zidane slaagde er in de eerste 45 minuten amper in om het doel van Iván Cuéllar te stoken, al leek men in de eerste minuten de toon te zetten. Een schot van Marco Asensio in de zevende minuut belandde in de handen van de doelman. Naarmate de eerste helft vorderde, verbleekte het spel van de bezoekers echter en liet Leganés zich niet onbetuigd.

Leganés kwam vlak voor rust op voorsprong. Real Madrid kon na een ingooi niet voorkomen dat de bal uiteindelijk panklaar werd gelegd voor Jonathan Silva, die het leer met veel gevoel in de linkerhoek achter Keylor Navas werkte: 1-0. De voorsprong van Leganés verdween vijf minuten na rust. Na een slimme steekpass van Luka Modric zag Benzema zijn eerste inzet gekeerd worden door Cuéllar, die de rebound in de korte hoek niet kon voorkomen: 1-1.

Real Madrid domineerde in het restant van de tweede helft, terwijl Leganés na de tegengoal niet meer opkrabbelde. Dat leidde niet tot een overwinning voor het team van Zidane. Asensio had zeventien minuten voor tijd de 1-2 op zijn schoen: na een geweldige pass van Benzema kreeg de middenvelder oog in oog met Cuéllar niet langs de doelman, die in de slotfase een schot van Marcelo keerde. Acht minuten voor tijd werd een treffer van Youssef En-Nesyri wegens buitenspel door de VAR afgekeurd.

Real Madrid heeft maandagavond genoegen moeten nemen met een punt.

De streekderby tegen Leganés, dat dit seizoen slechts twee thuisnederlagen in LaLiga leed, eindigde in 1-1. Karim Benzema nam na rust de treffer van de Koninklijke voor zijn rekening en heeft nu de laatste vijf treffers van het team van Zinédine Zidane gemaakt. Door de remise in Butarque komt Real Madrid op 61 punten. Stadsgenoot Atlético Madrid, dat zaterdag met 2-0 van Celta de Vigo won, staat met vier punten meer op de tweede stek.

Het ontbrak Real Madrid in de eerste helft vooral aan intensiteit. Het team van Zidane slaagde er in de eerste 45 minuten amper in om het doel van Iván Cuéllar te stoken, al leek men in de eerste minuten de toon te zetten. Een schot van Marco Asensio in de zevende minuut belandde in de handen van de doelman. Naarmate de eerste helft vorderde, verbleekte het spel van de bezoekers echter en liet Leganés zich niet onbetuigd.

Leganés kwam vlak voor rust op voorsprong. Real Madrid kon na een ingooi niet voorkomen dat de bal uiteindelijk panklaar werd gelegd voor Jonathan Silva, die het leer met veel gevoel in de linkerhoek achter Keylor Navas werkte: 1-0. De voorsprong van Leganés verdween vijf minuten na rust. Na een slimme steekpass van Luka Modric zag Benzema zijn eerste inzet gekeerd worden door Cuéllar, die de rebound in de korte hoek niet kon voorkomen: 1-1.

Keuze van de redactie

Real Madrid domineerde in het restant van de tweede helft, terwijl Leganés na de tegengoal niet meer opkrabbelde. Dat leidde niet tot een overwinning voor het team van Zidane. Asensio had zeventien minuten voor tijd de 1-2 op zijn schoen: na een geweldige pass van Benzema kreeg de middenvelder oog in oog met Cuéllar niet langs de doelman, die in de slotfase een schot van Marcelo keerde. Acht minuten voor tijd werd een treffer van Youssef En-Nesyri wegens buitenspel door de VAR afgekeurd.

De Roon en Hateboer druipen thuis teleurgesteld af

Atalanta heeft maandagavond dure punten laten liggen in de strijd om een plek bij de eerste vier in de Serie A. Het team van trainer Gian Piero Gasperini kwam in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen degradatiekandidaat Empoli: 0-0. Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens verschenen aan het startsignaal.

Het was in de eerste 45 minuten vooral eenrichtingsverkeer richting het doel van keeper Bartlomiej Dragowski. Met liefst zeven pogingen op doel in de eerste helft vestigde de thuisploeg bovendien een seizoensrecord in de Serie A, maar de inspanningen resulteerden niet in een doelpunt. Zo ging onder meer een kopbal van Hateboer na voorbereidend werk van Josip Ilicic over en werd een inzet van Remo Freuler van de doellijn gehaald.

Atalanta bleef ook na rust de wedstrijd domineren, maar Gasperini keek vanaf de zijlijn lijdzaam toe hoe zijn team de kansen bleef missen. Hateboer werkte bij de tweede paal weer een bal over het doel van Dragowski, die daarna zijn team op de been hield. De doelman keerde een diagonale inzet van Duvan Zapata en had een sublieme redding op een kopbal van Hateboer in huis. Hoe Atalanta het ook probeerde, via onder meer Gianluca Mancini en Ilicic, het scorebord kwam niet in beweging.

Door de remise komt Atalanta op 53 punten, terwijl nummer vier AC Milan en nummer vijf AS Roma respectievelijk 55 en 54 punten hebben. Beide teams kwamen afgelopen weekeinde wel tot winst. Atalanta komt over precies in week in actie bij nummer twee Napoli. AC Milan gaat zaterdag op bezoek bij Parma, terwijl AS Roma een lastige uitwedstrijd tegen Internazionale wacht. In de Serie A staan nog zes speeldagen op de rol.

Keepersfout en vroege rode kaart helpen Arsenal naar plek 4

Arsenal heeft maandagavond een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om een plek in de top-4 van de Premier League. Het team van Unai Emery zegevierde met 0-1 over Watford, dat tachtig minuten lang met een man minder speelde. Pierre-Emerick Aubameyang maakte het enige doelpunt van de avond, vlak nadat Troy Deeney met rood werd weggestuurd. Arsenal staat nu op de vierde plaats met 66 punten.

Na elf minuten leek de angel al uit de wedstrijd gehaald te worden. Arsenal leidde met 0-1 en Watford moest verder met tien man, nadat aanvoerder Deeney een directe rode kaart ontving. De spits wilde Granit Xhaka van de bal zetten, maar deelde daarbij een elleboogstoot uit in het gezicht van de middenvelder. Deeney had tegen Arsenal de derde speler kunnen worden uit de clubgeschiedenis van Watford die minstens tien doelpunten maakte in drie verschillende seizoenen op het hoogste niveau, maar zal daar nog even op moeten wachten.

Kort voor zijn rode kaart had collega-spits Aubameyang namens Arsenal wel al gescoord. Dat was te danken aan doelman Ben Foster, die de bal ontving van Daryl Janmaat en treuzelde voor zijn doel. De pijlsnelle Aubameyang rook een kans, blokkeerde de trap van Foster en kwam op die manier tot scoren. Ondanks het numerieke overwicht had Arsenal het duel daarna niet volledig onder controle. Er kwamen wel kansen voor de bezoekers, maar in fases wist Watford ook druk te zetten en men verdedigde naar behoren met tien man,

Het tempo lag hoog op Vicarage Road, maar gescoord werd er voor rust niet meer. Ook na rust bleef de wedstrijd een open karakter hebben. De drie punten waren nog zeker niet binnen voor Arsenal, dat Henrikh Mkhitaryan wel bijna op 0-2 kwam: de volley van de Armeniër werd op knappe wijze gepareerd door Foster. Na ruim een uur spelen werden de bezoekers wakker geschrokken door een uithaal van Adam Masina, die op de bovenkant van de lat vloog. Uiteindelijk bleef het bij 0-1.

Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement

De Piratenpartij heeft besloten om mee te doen met de Europese Verkiezingen. Ze werken daarvoor samen met vandeRegio, zo laat de partij weten middels een persbericht: "Het besluit van de EU om linktax en uploadfilters te verplichten zal het vrije internet aantasten. Dat deed ons inzien dat er echt meer piraten in het EP moeten, ook Nederlandse. We hebben de handschoen opgepakt. We doen samen met vandeRegio mee aan de verkiezingen."

De Piratenpartij laat weten te gaan voor een veilig en open internet, zonder inmenging van overheid en bedrijfsleven. Een Drugsbeleid gebaseerd op feiten en niet op politieke overtuigingen en tot slot willen ze wettelijke bescherming voor sekswerkers en andere privacy-kwetsbare groepen.

In totaal doen er 16 partijen mee, zo meldt de Kiesraad. De 9 partijen die bij de laatste verkiezing voor het Europees Parlement in 2014 één of meer zetels hebben behaald, kregen een nummer op basis van het aantal stemmen dat deze partijen destijds hebben behaald. Op volgorde zijn dat: Democraten 66 (D66), CDA - Europese Volkspartij, PVV (Partij voor de Vrijheid), VVD, SP (Socialistische Partij), P.v.d.A./Europese Sociaaldemocraten, ChristenUnie-SGP, GROENLINKS en de Partij voor de Dieren. 

De andere 7 partijen werden genummerd op basis van loting. Dat zijn: 50 PLUS, JEZUS LEEFT, DENK, De Groenen, Forum voor Democratie, vandeRegio & Piratenpartij en tot slot Volt Nederland. Op de 16 kandidatenlijsten (in 2014 waren dat er 19) staan in totaal 308 kandidaten – in 2014 waren dat er 345. Op de lijst 'ChristenUnie-SGP' staan de meeste kandidaten: 30. Op die van 'JEZUS LEEFT' de minste: 3.

De Europese Parlementsverkiezingen vinden dit jaar plaats op 23 mei. 

Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement (Foto: Piratenpartij)
Piratenpartij doet gooi naar zetel Europees Parlement (Foto: Piratenpartij)

'Brexit-gesprekken met Labour zinloos'

Oh ja, de Brexit, die bestond ook nog. De Britse premier Theresa May staat onder druk om gesprekken met de Labour-oppositie af te kappen en iets anders te verzinnen. Want Labour zou geen enkel belang hebben om vóór de Europese verkiezingen een deal te sluiten. May wil daar niet aan meedoen omdat ze dit als een vernedering ziet.

Vorige week sloot May een deal met de overige 27 EU-regeringsleiders om het land uitstel te verlenen tot 31 oktober. De enige manier om deelname aan de verkiezingen voor het Europese parlement van 23 mei te vermijden, is om de EU-exitdeal voor die datum door het Britse parlement te loodsen.

Nou ja, niet helemaal, want de regering kan er ook gewoon voor kiezen om niet mee te doen, maar dan eindigt het EU-lidmaatschap op 1 juni zonder deal. Hier zit de Britse regering echter niet op te wachten, maar veel hardliners in Mays partij willen dit juist wel.

Die hardliners willen May het liefst afzetten en een van hun eigen mensen zoals Boris Johnson premier laten worden. Eind vorig jaar verschoten ze echter reeds hun kruit met een mislukte motie van wantrouwen tegen haar, waardoor de premier nog zeker acht maanden veilig is.

Grote klappen
De verwachting is dat de Conservatieve Partij zowel bij binnenkort te houden lokale verkiezingen als bij de Europese verkiezingen grote klappen gaat krijgen. Bij laatstgenoemden zouden zowel pro-Europese afgevaardigden als UKIP en Nigel Farages Brexitpartij op winst kunnen rekenen. En dat Mays partij klappen krijgt vindt Labour niet zo erg. En dus hebben ze er geen belang bij om de premier tegemoet te komen.

Even samenvattend: May staat dus onder druk om iets anders te verzinnen, in plaats van er heel misschien een overeenkomst met Labour uit te persen om haar al driemaal verworpen exitdeal door het Lagerhuis te persen. Maar wat ze dan zou moeten verzinnen, dat weet geen hond.

Dag van Gezonde Schoolkantine trekt recordaantal deelnemers

Vandaag wordt de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine gevierd. Het Voedingscentrum vraagt met deze dag extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) opent de dag met het uitreiken van een gouden Schoolkantine Schaal aan het FlexCollege in Den Haag. En door het hele land wordt een recordaantal van 168 Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen met een gezondere schoolkantine.

Sinds 2016 reikt het Voedingscentrum Schoolkantine Schalen uit, aan scholen die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Scholen kiezen zelf of ze gaan voor een ‘zilveren’, ‘gouden’ of ‘ideale’ kantine. Een zilveren kantine bestaat voor minimaal 60 procent uit ‘betere’ keuzes en de gouden kantine voor minimaal 80 procent. Een ideale kantine voldoet voor 100 procent aan de Schijf van Vijf. Er wordt ook gekeken naar de uitstraling van de kantine. Scholen worden daarbij ondersteund door de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

Stijgende lijn
In 2016 zijn 78 Schoolkantine Schalen uitgereikt. In 2017 waren dat er 267 en in 2018 werden maar liefst 475 Schoolkantine Schalen uitgereikt. Voor het einde van dit jaar hopen we een nieuw recorddoel van 650 Schalen te bereiken. Blokhuis: ‘Ik vind het geweldig dat steeds meer scholen aan de slag zijn met een gezonde schoolkantine. Daarmee maken we het voor kinderen en jongeren makkelijker om op school gezond te eten. Het is een van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord: vanaf 2020 bieden minimaal 950 scholen gezonde voeding aan in hun kantines. Ook buiten school zijn we volop bezig om gezond leven makkelijker te maken. Dat sluit dus heel mooi aan.’

Scholen in het zonnetje
Om jongeren te helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, is een gezonde eetomgeving essentieel. En omdat jongeren een groot deel van hun tijd op school zitten, valt daar veel winst te behalen. Heleen Schuit, projectleider Gezonde Schoolkantine: ‘Op de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ willen wij alle scholen die zich inzetten om hun leerlingen gezonder te laten eten, in het zonnetje zetten. We zijn ontzettend trots op de behaalde resultaten.’

Recente peiling
Uit een recente peiling van het Voedingscentrum waar 402 scholen uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs aan mee hebben gedaan, blijkt dat 57 procent voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Schoolkantines. En 84 procent van de deelnemende scholen is van mening dat de school verantwoordelijk is voor gezond eten en drinken op school. Dat onderstreept ook Wendelien Ephraim, directeur van het FlexCollege: ‘We zien het als onze taak om ervoor te zorgen dat leerlingen gezonde keuzes kunnen maken, ze leggen hier de basis voor hun toekomst.’

Voorbij de schoolhekken
Uit de peiling blijkt ook dat bij 84 procent van de scholen eet- of drinkgelegenheden in de buurt zijn, zoals cafetaria of supermarkten. Schuit: ‘We willen ook aandacht voor de ongezonde omgeving in de buurt van scholen en daarvoor hebben we brede steun nodig. Gemeenten kunnen een rol spelen bij het gezonder maken van het straatbeeld. Dat kan bijvoorbeeld door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen, om te beginnen de (standplaats)vergunningen voor foodtrucks rondom scholen. Een dag als vandaag helpt om aandacht te vestigen op het onderwerp. Het brengt ons een stap dichterbij het doel om de eetomgeving van jongeren zowel op school als daarbuiten gezonder te krijgen.’

FOK! Wat een weer: prachtige week voor de boeg

Welkom!  

Er staat ons een prachtige week te wachten, inclusief Pasen. De enige kleine verstoring zien we op woensdag, maar ook dan blijft het op heel veel plaatsen droog. Alleen in de zuidelijke provincies kan er dan een enkele regen- of onweersbui vallen. In het overgrote deel van het land blijft het tot (ver) volgende week gewoon kurkdroog.

Het ene hogedrukgebied zwakt af, maar er wordt alweer een nieuwe in de steigers gezet. Deze groeit uit tot de zoveelste blokkade die we de laatste jaren tegenkomen. Het is al een droge maand, en daar komt dus geen verandering in.

Veel zon dus. Alleen op woensdag dus die kleine hapering. Er komen dan wel wat meer wolkenvelden voor, met in het zuiden dus die enkele bui. De rest van de week is het vrij zonnig. Vandaag wordt het 14 tot 19 graden, maar aan het eind van de week zitten we dan op veel plaatsen rond of iets boven de 20 graden. Alleen op de Wadden blijft het uiteraard wat frisser. Door de wat doorstaande oostenwind krijgt ook de zeewind weinig kans om door te breken en wordt het ook aan zee 20 graden.

Fijne avond!  

bevroren bloesem (Foto: Bekende van qltel)
Een schitterende foto van ondergespoten bloesem als bescherming tegen de vorst. (Foto: Bekende van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Fatale brand Rotterdam waarschijnlijk aangestoken

Zaterdagmiddag kwam een 27-jarige Rotterdammer om het leven na een felle brand in een pand aan de Hilledijk in Rotterdam. De brand is vermoedelijk aangestoken. Een team van 20 rechercheurs is een uitgebreid onderzoek gestart.

Even voor 14:00 uur werd melding gemaakt van de brand die vermoedelijk op de eerste etage ontstond. De bewoner van de tweede verdieping probeerde de vlammen via een raam te ontvluchten en viel naar beneden. Op dat moment was er niemand anders in het pand aanwezig. Door de brand en zijn val, raakte de man zwaar gewond. De gezamenlijke inspanning van hulpverleners en publiek mocht niet baten. Het slachtoffer bezweek aan zijn verwondingen.

De politie is direct een onderzoek gestart. Uit de eerste resultaten blijkt dat het vermoedelijk gaat om brandstichting. Ook is buurtonderzoek verricht, is met getuigen gesproken en er wordt onder andere gekeken of er bruikbare camerabeelden zijn. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook vraagt de politie om beeldmateriaal. Dat kan worden geupload op de website

Fatale brand Rotterdam waarschijnlijk aangestoken (Foto: Politie)
Fatale brand Rotterdam waarschijnlijk aangestoken (Foto: Politie)

Economie Almere wederom sterkste groei

In 2018 groeide de Nederlandse economie met 2,7 procent. Dit was een iets kleinere groei dan het jaar daarvoor. Deze lagere groei was bij nagenoeg alle provincies terug te zien. Flevoland kende, met dank aan Almere, de sterkste groei. In Groningen was de krimp met 0,8 procent groter dan vorig jaar door een grotere afname van de aardgaswinning. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Almere had, net als in 2017, van de COROP-plusgebieden de sterkste economische groei (4,6 procent). Een toenemende bevolking en stabiele groei van leasebedrijven droegen hieraan bij. Haarlemmermeer e.o. profiteerde in 2018 van de positieve ontwikkeling in de luchtvaart en de uitzendbureaus wat zorgde voor een economische groei van 3,8 procent.

De krimp in Overig Groningen, die veroorzaakt werd door een afname in de aardgaswinning, werd gedeeltelijk teniet gedaan door een gemeentelijke herindeling. Doordat de chemische industrie in Delfzijl e.o. kromp, groeide de economie van deze regio maar met 0,2 procent. In het merendeel van de gebieden lag de groei tussen 2 en 3 procent.

Zuidwest-Friesland had weliswaar met 5,2 procent een sterkere groei dan Almere, maar een deel van het hogere bbp is het gevolg van een gemeentelijke herindeling. Hierdoor verschoof een deel van de economie van Noord-Friesland naar Zuidwest-Friesland. Het CBS kan het effect van deze herindeling op het regionale bbp niet kwantificeren. Door een andere gemeentelijke herindeling kromp de economie van Oost-Groningen en was de krimp in Overig Groningen minder sterk.

Financiële dienstverlening remt groei in grote steden
Al een aantal jaar groeit de economie van Amsterdam het sterkst van de vier grote steden. Op de financiële dienstverlening na, kenden alle belangrijke bedrijfstakken in Amsterdam een sterke groei. Rotterdam en Utrecht groeide met 2,8 procent net iets harder dan het Nederlands gemiddelde. Den Haag zat met een groei van 2,7 procent precies op het gemiddelde. In Rotterdam deed de industrie het beter dan gemiddeld, maar nam de groei in de vervoer en opslag af. Utrecht kende een bovengemiddelde groei van de handel, maar net als in Amsterdam kromp ook hier de financiële dienstverlening. In Den Haag is de financiële dienstverlening minder omvangrijk dan in Amsterdam en Utrecht, maar was de krimp wel groter. De overheid groeide in Den Haag sterker dan gemiddeld, maar de groei was niet erg groot.

Flevoland wederom sterkste groei van de provincies
De top drie van sterkst groeiende provincies is ten opzichte van vorig jaar onveranderd gebleven. De economie van Flevoland groeide met 3,4 procent opnieuw het hardst. Gevolgd door Noord-Holland die een economische groei kende van 3,2 procent en Noord-Brabant met een economische groei van 3,0 procent. Noord-Brabant profiteerde van de groei in de industrie die hier bovengemiddeld aanwezig is. Doordat de aardgaswinning nog meer is afgenomen kromp de economie van Groningen met 0,8 procent. De economische groei exclusief aardgaswinning is daarentegen wel sterker dan vorig jaar, met 2,7 procent zit Groningen precies op het Nederlands gemiddelde.

Macron: Notre-Dame herbouwen

De beroemde Parijse kerk Notre-Dame staat in brand. De vlammen slaan uit het pand. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Ook is nog onbekend of er gewonden zijn gevallen.

De Notre-Dame is een van de beroemdste kerken van Parijs en staat op het Ilê de la Cité, een eiland in de Seine.

Update 06.00 uur
De Franse president Emmanuel Macron wil de deels verwoeste monumentale kathedraal herbouwen. Hij spreekt van een enorme tragedie waarbij het ergste zou zijn voorkomen. "We gaan hem met z'n allen herbouwen en dat hoort bij de Franse lotsbestemming. Het is ons project voor de komende jaren."

Update 01.00 uur
Ondanks de grote brand lijkt het interieur grotendeels intact te zijn gebleven. De dakconstructie bestaat uit twee lagen waarvan alleen de bovenste, houten, is afgebrand. Die rust nu op de onderste stenen laag. Daardoor is de schade aan het interieur zeer beperkt gebleven.

Volgens de politie zijn er bij de brand geen slachtoffers gevallen, het is nog niet duidelijk of er mogelijk wel mensen, die bezig waren met de restauratiewerkzaamheden, gewond zijn geraakt.

Livestream:

Update 20.45 uur
De iconische torenspits van de Notre-Dame is door de brand inmiddels ingestort en hulpdiensten zijn druk bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Update 19.30 uur
Volgens het Franse nieuwsmedium France 2 is de brand ontstaan door renovatiewerkzaamheden.

Donald Trump of iemand anders?

Er hebben zich inmiddels achttien Democraten officieel kandidaat gesteld voor de race om het presidentsschap in 2020 tegen Donald Trump. Onder de bekenden zijn Bernie Sanders en Elizabeth Warren, bij de minder bekenden zitten Pete Buttigieg en Beto O'Rourke, terwijl oom Joe Biden nog op zich laat wachten.

Hoe dit zich allemaal ontwikkelt weet nog geen hond, maar laten we het toch maar alvast voorzichtig vragen.

Wil jij dat Donald Trump volgend jaar wordt herkozen, of heb je liever iemand anders?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.