Halsema: 'Geen begrip voor BOA-staking Koningsdag'

De discussie rond de verdedigingsmiddelen voor BOA’s zit klem. Zo typeerde burgemeester Halsema de impasse waarin zij is geraakt met de BOA-bonden. Die eisen namelijk wapenstokken en pepperspray voor de handhavers. Vooralsnog hebben zij het plan, als zij de middelen niet krijgen, om op Koningsdag te staken.

Burgemeester Halsema gaf gisteren tijdens de commissie Algemene Zaken aan volgens haar tevergeefs geprobeerd te hebben de BOA-bonden tegemoet te komen met bodycams en meer inzet van politie. "Dit vinden de BOA's onvoldoende, zij willen ook geweldsmiddelen. En nu worden wij eigenlijk uit hoofde van het werkgeverschap voor het blok gezet om dat te doen."

Staking Koningsdag
De Nederlandse BOA Bond liet gisteren weten dat de handhavers als actie tijdens Koningsdag geen boetes zullen uitschrijven. En tussen 18:00 en 21:00 uur, wanneer veel mensen het centrum van de stad verlaten, willen ze zelfs het werk helemaal neerleggen. VVD-raadslid Rik Torn vroeg de burgemeester dan ook of het College, in verband met de dreigende staking, toch niet het verzoek om de geweldsmiddelen bij de minister van Justitie en Veiligheid in te dienen. Halsema wil hier echter niets van weten, aangezien minister Grapperhaus in december heeft laten weten niets te zien in zo'n maatregel.

Geen begrip
De aanstaande actie op Koningsdag kan op minder begrip rekenen van de burgemeester dan eerdere stakingen. "Omdat ik de zorgen begrijp en deel van de BOA's had ik ook begrip voor de acties. Dat is nu met Koningsdag anders." Wel geeft ze aan dat de gesprekken met BOA-bonden zullen worden voortgezet.