Halsema: 'Ingrijpen bij Ajax was protocol, manier van optreden wordt onderzocht'

Anakha

Het ingrijpen van de politie vorige week woensdag bij de entrada, voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus, verliep volgens protocol. Burgemeester Halsema verklaarde dat gisteravond in de commissie Algemene Zaken, maar gaf wel aan dat de manier waarop er is opgetreden nog wel wordt onderzocht. Mocht daaruit blijken dat het geweld dat hierbij is gebruikt disproportioneel was, dan zal daarover geoordeeld worden.

Verbod
Al aan het begin van het seizoen 2018-2019 was de afspraak dat entrada’s verboden zijn, vertelt Halsema de commissie. "Er is toen ook bepaald dat daar niet zo scherp tegen op zal worden getreden, behalve als er sprake is van vuurwerk."

Reden hiervoor was een entrada in augustus 2018 voor de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Daar vielen gewonden na het afsteken van fakkels in de menigte.

Dilemma
Politiecommissaris Jan Pronker probeerde inzicht te geven in de keuzes die de politie woensdagavond moest maken. "Los van de vraag hoe het precies is gegaan, het was een dilemma. Als die entrada was verlopen zoals die tegen Kiev, dan was iedereen over ons heen gevallen. Als er gewonden of zwaargewonden waren gevallen. Nu hebben we het ook niet goed gedaan."

Volgens Pronker is een entrada met vuurwerk erg riskant. "Dit is iets wat we niet moeten willen." Halsema steunt de commissaris hierin: "Wat we vaak zien bij dit soort sfeeracties is dat het juist vaak gaat om vuurwerk en om gezichtsbedekking."

De-escaleren
Ondanks dat zowel de burgemeester als de politiecommissaris niet veel meer kunnen zeggen over die bewuste avond, om zo het onafhankelijk onderzoek niet in de weg te zitten, wilde Halsema nog wel kwijt dat de politie niet uit het niets besloot de waterwerper in te zetten. "Daartussen zit het omroepen dat mensen moeten vertrekken van een plek. De bedoeling daarvan is dat dit de-escalerend werkt."