FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 maart 2019

Lagerhuis kaapt Brexitagenda van May

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond een amendement goedgekeurd zodat het parlement buiten de regering om naar alternatieven kan zoeken om de Brexit-impasse te doorbreken. Eerder leek premier Theresa May sterke druk om af te treden vooralsnog te hebben weerstaan, maar de uitslag van vanavond is een nieuwe aanval op haar toch al wankele positie.

Ze zou evenwel nog van plan zijn om haar EU-exitdeal deze week opnieuw aan het parlement voor te leggen, maar er zou nog niet genoeg steun zijn om te voorkomen dat de regering een derde nederlaag leidt. Als de deal voor vrijdagavond 11 uur plaatselijke tijd wordt aangenomen, wordt de Brexit tot 22 mei uitgesteld. Zo niet is dit tot 12 april, tenzij de Britten vervolgens akkoord gaan om aan de Europese verkiezingen deel te nemen.

Het goedgekeurde amendement was van de Conservatieve Sir Oliver Letwin. Het haalde het met 329 tegen 302 stemmen, en staat het parlement toe een serie 'indicatieve' stemmingen te houden over alternatieven voor Mays deal. De regering is hier fel op tegen. Het amendement noemt niet welke stemmingen dat zouden zijn, maar het zou woensdagavond moeten gebeuren.

Daarnaast is er een amendement van Labourleider Jeremy Corbyn. Dat roept de regering op voldoende tijd vrij te maken om een alternatieve oplossing te vinden. Het amendement noemt als mogelijkheden dat de Britten in de gemeenschappelijke markt en/of de douane-unie van de EU blijven, of dat er een nieuw referendum komt.

Ten slotte is er een amendendement van Margaret Beckett van Labour, dat stelt dat indien het land zeven dagen van een no-deal Brexit af komt te staan, er twee parlementaire dagen moeten worden uitgetrokken om voor of tegen no-deal te stemmen zodat in het laatste geval meer uitstel kan worden gevraagd.

Update 23.39 uur
Het Beckett-amendement is met 311 tegen 314 stemmen verworpen. Het Labourlid had niet verwacht dat haar plan het zou halen, maar aan de andere kant is de nederlaag krapper dan eerder gedacht. Het amendement van Corbyn is ingetrokken omdat die van Letwin in essentie dezelfde mogelijkheden biedt.

Update 23.55 uur
De regering heeft teleurgesteld gereageerd op de overname van de Brexitagenda door het parlement. "Het kabinet heeft zich toegewijd getoond aan het proces om deze week de weg naar voren te vinden. Dit amendement verstoort de balans tussen onze democratische instituten en zet een gevaarlijk en onvoorspelbaar precedent."

Het Letwin-amendement is overigens officieel niet bindend, maar de regering zal zich toch moeten schikken omdat gedoogpartner DUP anders een motie van wantrouwen zou kunnen steunen waardoor het kabinet valt.

Veel kleur in Concrete Genie

Tijdens de State of Play van Sony werd er even aandacht besteed aan Concrete Genie. Deze game werd al in 2017 aangekondigd en heeft eindelijk een releasedatum.

Concrete Genie is een game van Pixelpoint, een kleine studio binnen Sony die eerder verantwoordelijk was voor Entwined. Ash leeft in een treurige wereld waarin hij wordt gepest. Een magische kwast zorgt echter voor wat kleur in zijn leven.

Concrete Genie komt uit in de herfst voor PlayStation 4 en krijgt ondersteuning voor PlayStation VR.

Bekijk nu de Days Gone verhaaltrailer

Tijdens de State of Play van Sony kon Days Gone natuurlijk niet ontbreken. Daarom heeft Sony een nieuwe trailer de wereld in geslingerd.

Days Gone is een open-world actiegame in de woestijn van de Pacific Northwest. Spelers gaan op hun motor door dit ruige landschap en moeten strijden voor grondstoffen om zo te proberen te overleven. 

Days Gone komt 26 april uit op PlayStation 4. Er komt voorlopig geen PlayStation VR ondersteuning.


NFL: Superster Gronkowski stopt ermee

American footballer Rob Gronkowski heeft laten weten zijn carrière per direct te beëindigen. De 29-jarige speler van de New England Patriots wordt gezien als een van de beste tight ends ooit, maar kreeg ook de nodige blessures te verwerken.

Sinds Gronk in 2010 de NFL betrad was hij goed voor maar liefst 79 touchdownpasses, meer dan wie dan ook in die periode. Samen met quarterback Tom Brady vormde de gigant een gouden duo, wat in 2015, 2017 en 2019 de Super Bowl-winst opleverde.

Gronkowski maakte zijn afscheid bekend op Instagram, wat - als de embed hieronder niet werkt - hier te zien is.

Gronkowski kon wel tegen een stootje (Bron: YouTube)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

It all started at 20 years old on stage at the NFL draft when my dream came true, and now here I am about to turn 30 in a few months with a decision I feel is the biggest of my life so far. I will be retiring from the game of football today. I am so grateful for the opportunity that Mr. Kraft and Coach Belichick gave to me when drafting my silliness in 2010. My life experiences over the last 9 years have been amazing both on and off the field. The people I have meet, the relationships I have built, the championships I have been apart of, I just want to thank the whole New England Patriots organization for every opportunity I have been giving and learning the great values of life that I can apply to mine. Thank you to all of Pats Nation around the world for the incredible support since I have been apart of this 1st class organization. Thank you for everyone accepting who I am and the dedication I have put into my work to be the best player I could be. But now its time to move forward and move forward with a big smile knowing that the New England Patriots Organization, Pats Nation, and all my fans will be truly a big part of my heart for rest of my life. It was truly an incredible honor to play for such a great established organization and able to come in to continue and contribute to keep building success. To all my current and past teammates, thank you for making each team every year special to be apart of. I will truly miss you guys. Cheers to all who have been part of this journey, cheers to the past for the incredible memories, and a HUGE cheers to the uncertain of whats next.

Een bericht gedeeld door Rob Gronkowski (@gronk) op24 Mrt 2019 om 2:53 (PDT)

Turkije boekt klinkende zege en is goed op weg naar EK 2020

Turkije heeft ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd in winst omgezet. De ploeg van Senol Günes begon de campagne op weg naar het EK 2020 afgelopen vrijdag met een 0-2 zege op Albanië en ook maandagavond wisten de Turken te zegevieren. In eigen huis zette men Moldavië op overtuigende wijze opzij: 4-0.

Turkije had weinig te duchten van het bezoek en stond bij rust reeds op een 2-0 voorsprong. Hasan Ali Kaldirim tekende na ruim twintig minuten voor de openingstreffer na een omhaal van Hakan Calhanoglu. Cenk Tosun verdubbelde enige minuten later alweer de voordelige marge door een vlijmscherpe counter van Turkije goed af te ronden: 2-0.

Na de onderbreking hield Fortuna Sittard-doelman Alexei Koselev zijn ploeg in de wedstrijd door een strafschop van Burak Yilmaz te keren. In de corner die snel op de penalty volgde was de sluitpost echter kansloos op een poging van Tosun, die zijn tweede van de avond maakte. Kaan Ayhaan verzorgde het slotakkoord namens Turkije door de 4-0 binnen te koppen.

Door de overtuigende zege doet Turkije wederom goede zaken in Groep H. De formatie van Günes staat momenteel met zes punten uit twee duels bovenaan. Frankrijk en IJsland staan allebei nog op drie punten en spelen later op de maandagavond tegen elkaar. Ook groepsgenoten Andorra en Albanië, die de eerste wedstrijd allebei verloren, nemen het maandag tegen elkaar op.

Uitslagen EK kwalificatie maandag
Groep A
Montenegro - Engeland 1-5
Kosovo - Bulgarije 1-1

Groep B
Portugal - Servië 1-1
Luxemburg - Oekraïne 1-2

Groep H
Turkije - Moldavië 4-0
Frankrijk - IJsland 4-0
Andorra - Albanië 0-3

Five Nights at Freddy's Help Want VR aangekondigd

De alom geprezen Five Nights at Freddy's was al verleden jaar aangekondigd voor de consoles, maar heeft nu ook eindelijk gameplay beelden. De eerste port komt naar de PlayStation VR toe en krijg de name Five Nights At Freddy's Help Wanted. De game wordt deels een remake van de pc-versie, maar zal ook nieuwe nachtmerries bevatten.

Five Nights at Freddy's Help Wanted komt nog deze lente uit.

Georgisch international redt tegenstander in EK-kwalificatie

In de sport ben je tegenstanders van elkaar, maar soms is dat allemaal even bijzaak. Zo ook in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2020, waar Georgië en Zwitserland tegen elkaar speelden.

Al vrij snel kwam Fabian Schär uit Zwitserland in botsing met Jemal Tabidze, waarna hij bewusteloos naar de grond zakte. Niemand leek de ernst door te hebben, tot Georgiër Jano Ananidze toevallig die kant op keek, zag dat het niet goed was en gelijk richting Schär sprintte.

Ananidze ramde zijn hand de Zwitserse mond in en voorkwam dat Schär op het veld zou liggen stikken. De Zwitser kon het zich niet herinneren, maar opvallend genoeg - en wellicht vrij onverantwoord - mocht hij van de bondscoach en arts 'gewoon' verder spelen.

PlayStation VR-games krijgen releasedatum

Tijdens de State of Play stream die Sony maandagavond heeft uitgezonden kregen veel PlayStation VR-games een releasedatum. Zet je headset op en schrijf het volgende in je agenda. 

  • Blood and Truth: releasedatum: 28-5-2019
  • Mini-Mech Mayem: releasedatum 18-6-2019
  • Jupiter & Mars: releasedatum: 22-4-2019
  • Falcon Age: releasedatum: 9-4-2010
  • Trover saves the universe: releasedatum 31-5-2019
  • Everybody’s Golf: 21-5-2019
  • Table of Tales: releasedatum 16-4-2019
  • Vacation simulator: releasedatum 18-6-2019

No Man's Sky Beyond krijgt PlayStation VR ondersteuning

No Man’s Sky kwam al in 2016 uit, maar Hello Games heeft een grote update aangekondigd. Naast de grote multiplayer update, zal ook PlayStation VR worden toegevoegd.

De Beyond update moet deze zomer ergens uitkomen en zal gratis zijn. No Man's Sky is een action-adventure ontwikkeld en uitgegeven door Hello Games. Het spel werd in augustus 2016 uitgebracht voor de PlayStation 4 en zal straks ook naar PC komen.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Jong Ajax en Jong FC Utrecht hebben maandagavond met 3-3 gelijkgespeeld. De thuisclub kwam twee keer op voorsprong maar hekkensluiter Utrecht kwam telkens opzij. Ook Jong AZ en Jong PSV speelden gelijk. Na negentig minuten was het 0-0. Almere City FC boekte een eenvoudige 3-0 zege op TOP Oss.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie maandag
Almere City FC - TOP Oss 3-0
Jong AZ - Jong PSV 0-0
Jong Ajax - Jong FC Utrecht 3-3

Startsein voor Xenon Racer gegeven

Soedesco onthult de launchtrailer voor de futuristische arcade racer Xenon Racer. De game is vanaf morgen beschikbaar, zowel fysiek als digitaal, voor PlayStation 4 en PS4 Pro, Xbox One en Xbox One X en Nintendo Switch. Ook is de game digitaal beschikbaar op Steam.

In de trailer is te zien dat er customization opties beschikbaar zijn voor de voertuigen in Xenon Racer. Naast het veranderen van de looks van de auto’s met verschillende skins, is het ook mogelijk om onderdelen te vervangen om de statistieken en performance aan te passen. Elke race track vereist een andere aanpak, dus spelers moeten telkens ontdekken welke auto en welke onderdelen het meest effectief zijn om de beste snelheden te bereiken. Driften en boosten zijn in Xenon Racer niet slechts leuke features, maar cruciaal om de top van de leaderboards te halen.

Xenon Racer is gemaakt met Unreal Engine. De futuristische voertuigen zijn ontworpen door Marcello Raeli, die bekend is door zijn werk voor merken als Subaru, Ferrari en Koenigsegg. Xenon Racer heeft zowel een performance mode als een quality mode, die beide draaien in 4K resolutie In quality mode zijn de graphic settings maximaal en de frame rate komt niet onder de 30 FPS. In performance mode zijn enkele grafische aanpassingen iets lager ingesteld, om een stabiele 60 FPS te kunnen garanderen. Er is singleplayer, split-screen en online multiplayer.

Apple kondigt gamingservice Apple Arcade aan

Apple heeft vandaag Apple Arcade aangekondigd, een betaalde gamingservice met meer dan 100 nieuwe games, waaronder originele titels van bekende ontwikkelaars zoals Hironobu Sakaguchi (Final Fantasy) en Will Wright (SimCity, Sims).In Apple Arcade kunnen klanten alle games uit de collectie zo lang spelen als ze willen. Zonder reclame, zonder extra aankopen en zonder zorgen om hun privacy.

In de App Store zijn er meer dan 300.000 gratis en betaalde games. De gratis games worden gefinancierd door middel van reclame of in-app aankopen, en worden wereldwijd door honderden miljoenen spelers gespeeld. Betaalde games worden vaak goed beoordeeld, zowel door critici als de mensen die ze spelen. Ze zijn echter niet zo populair als gratis games, en daarom bereiken zelfs de beste betaalde games maar een klein publiek. Voor Apple Arcade heb je alleen maar een abonnement nodig. Zo kunnen de meer dan een miljard gamers in de App Store makkelijker deze games ontdekken.

Apple kiest de games uit die in Apple Arcade komen en draagt ook bij aan de ontwikkelingskosten. Bovendien wordt er samengewerkt met de makers om hun ideeën te realiseren. De service biedt games van Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, LEGO, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman, ustwo en nog tientallen andere ontwikkelaars.

"De App Store is het grootste en meest succesvolle gameplatform ter wereld. We leggen de lat nu nog hoger met Apple Arcade, de eerste betaalde gamingservice voor mobiele devices, desktops en tv’s", zegt Phil Schiller, senior vice president of Worldwide Marketing bij Apple. "We werken samen met een aantal van de meest innovatieve game-ontwikkelaars en om meer dan 100 gloednieuwe originele games te ontwikkelen voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Apple Arcade is gezinsvriendelijk, en je hoeft je ook geen zorgen te maken om je privacy, of om reclame en extra aankopen. We verwachten dat Apple Arcade een hit wordt bij spelers van alle leeftijden."

Omdat klanten toegang hebben tot alle features en content van de games, inclusief alle toekomstige updates, hoeven ze geen extra aankopen te doen. Elke game is ook offline speelbaar, en voor veel games kunnen gamecontrollers worden gebruikt. Omdat abonnees Apple Arcade-games op iPhone, iPad, Mac en Apple TV kunnen spelen, kunnen ze overal verdergaan waar ze gebleven waren. Ook als ze van device wisselen. En er worden voortdurend nieuwe games aan de service toegevoegd.

Vanaf dit najaar is Apple Arcade beschikbaar in meer dan 150 landen via een nieuwe tab in de App Store, in iOS, macOS en tvOS. Ontwikkelaars die in aanmerking willen komen voor Apple Arcade kunnen terecht op developer.apple.com/apple-arcade.

Talpa geeft Britt Dekker paard in ruil voor TV-programma's

Britt Dekker gaat twee shows voor Talpa presenteren en daarvoor wordt ze op een wat ongebruikelijke manier betaald. Dekker zal namelijk geen salaris ontvangen maar ze kreeg haar droompaard cadeau van het mediabedrijf van John de Mol.

Dekker die met Paardenpraattv furore maakt op YouTube was met Talpa-adviseur Erland Galjaard in gesprek over twee nieuwe programma's toen het punt van het salaris ter sprake kwam. Na een grappig gesprek, zoals ze het zelf noemt, kwam ze met het voorstel dat ze graag een paard wilde hebben in plaats van de gebruikelijke euro's op de bank.

Galjaard en De Mol hadden geen probleem met het originele idee van Dekker en gaven de populaire presentatrice haar droompaard 'cadeau'. Ze mocht de in Spanje woonachtige George al bezoeken en vol trots ging de nieuwe Talpa-ster op de foto met haar aanwinst. Binnenkort kan Dekker haar droompaard in Nederland in de armen sluiten.

Britt en haar George (mocht Instagram niet goed werken, klik dan hier):

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

OMG. Eindelijk kan ik het jullie vertellen: I’VE GOT A NEW HORSE!!!!!! 😱 WELCOME TO THE FAMILY GEORGE!!!!!!!!! ZO BLIJ!!!! Bedankt @erland.galjaard je mag een keer op George voor dit alles! 🦄💗 • • • • • TO MY FOLLOWERS WHO DON’T SPEAK DUTCH: How did this dream come true? It all started with me talking to @erland.galjaard for fun and om een lang verhaal kort te maken it ended with me getting my dream horse 💗 I will make next year 2 nice shows for Dutch-tv boss John de Mol, he is the owner of the Voice of Holland/Spain/America/Sweden etc. He asked me to do things on his channel and I said “if I do this; don’t give me money, but give me this horse” and he said “najah yes okay” John told me that he loves animals very very much. So John and @erland.galjaard gave me a friend for life: GEORGE ❤️ I first had to check this with my real boss at @AVROTROS but she said it was okay to do this for this dream horse: so many thanks to her!!!! I will tell you later what the things are that I will be doing, because at @paardenpraattv I can tell you everything that I want, but the television people will be very angry when I tell you guys something new without checking with them first.

Many thanks to my manager who helped me so much with this! Normally she gets a 20% fee and nu ff niks. But @lennekevaningen the horse tail is yours 😊🦄 George lives in Spain and next week he will come to my stable!!!!!!!! #talpaard #george #horses #newfamilymember #lovehim #unicorn #horsesofinstagram #spain #barcelonahorses #pre #PREhorse #stallion #dreamhorse #instahorse

Een bericht gedeeld door Britt Dekker (@brittdekker92) op25 Mrt 2019 om 4:18 (PDT)

Apple onthult Apple TV+ en Apple TV Channels

Apple heeft vandaag Apple TV+ aangekondigd, een nieuwe app die exclusieve, speciaal voor Apple ontwikkelde series, documentaires en films laat zien van de bekende tv- en filmmakers ter wereld. De app is vanaf dit najaar beschikbaar.

Apple TV+, de betaalde videostreamingdienst van Apple, laat de nieuwste producties zien van Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu en vele anderen. De service is volledig on demand en zonder reclame.

"Voor Apple TV+ hebben we tot onze grote vreugde de crème de la crème van de tv- en filmwereld weten te strikken", zegt Eddy Cue, Senior Vice President, Internet Software and Services bij Apple. "We geven kijkers nu alvast een voorproefje en kunnen bijna niet wachten tot Apple TV+ dit najaar van start gaat. Tv- en filmliefhebbers kunnen films en series van topkwaliteit tegemoetzien."

Apple heeft daarnaast de gloednieuwe Apple TV-app en Apple TV Channels aangekondigd, die vanaf mei 2019 beschikbaar zijn. Gebruikers kunnen zich abonneren op nieuwe Apple TV Channels en betalen alleen voor kanalen die ze willen zien, zoals HBO, SHOWTIME en Starz – allemaal on demand, zowel online als offline beschikbaar en met ongelooflijke beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast kunnen ze in de nieuwe, geheel gepersonaliseerde Apple TV-app sportuitzendingen, nieuwsprogramma’s en andere content bekijken van kabel- en satellietzenders, en kunnen ze ook iTunes-films en -series kopen of huren.

Met ingang van mei kunnen klanten zich abonneren op de zenders van hun voorkeur, en die vervolgens in de Apple TV-app bekijken, zonder dat ze andere apps, accounts of wachtwoorden nodig hebben. In de app zijn veelbekeken diensten te zien zoals HBO, Starz, SHOWTIME, CBS All Access, Smithsonian Channel, EPIX, Tastemade en Noggin, en ook nieuwe diensten zoals MTV Hits. Het aanbod wordt wereldwijd bovendien nog verder uitgebreid.

Het aanbod in de nieuwe Apple TV-app is volledig gepersonaliseerd en zorgvuldig afgestemd op de content die gebruikers graag kijken in de apps en diensten die ze al gebruiken. De app doet aanbevelingen op maat voor tv-series en films van meer dan 150 streamingdiensten zoals Amazon Prime en Hulu, en van betaalzenders zoals Canal+, Charter Spectrum, DIRECTV NOW en PlayStation Vue. Optimum en Suddenlink van Altice worden later dit jaar toegevoegd.

Ook de honderdduizenden films en tv-series die je momenteel in de iTunes Store kunt huren of kopen, verhuizen naar de Apple TV-app. Later dit najaar volgt meer informatie over de prijs en beschikbaarheid van de betaalde videostreamingdienst Apple TV+. Zowel het Apple TV+-abonnement als de abonnementen op Apple TV Channels kunnen worden gedeeld met het hele gezin.

'Ajax betaalt twaalf miljoen voor opvolger De Jong'

Ajax heeft zijn eerste aankoop voor komend seizoen zo goed als binnen, zo meldt De Telegraaf maandagavond. De Amsterdamse club heeft volgens bronnen rondom Standard Luik overeenstemming bereikt met de club over de transfersom van Razvan Marin, die in Amsterdam de opvolger moet worden van Frenkie de Jong. Naar verluidt betaalt Ajax twaalf miljoen voor Marin.

Voor de 22-jarige Marin, die dinsdag met Roemenië tegen de Faeröer Eilanden speelt in het kader van de EK-kwalificatie, ligt in de Johan Cruijff ArenA een contract voor vijf seizoenen klaar. 'De Roemeens Voetballer van het Jaar wordt in België omschreven als een dynamische speler en een echte winnaar met een geweldig rechterbeen', zo schrijft de krant.

De Jong verkast na dit seizoen voor maximaal 86 miljoen euro naar Barcelona, waardoor Ajax met een volle portemonnee op zoek ging naar een vervanger van de Oranje-international. Naar verluidt is de keuze van Ajax dus gevallen op Marin, die nog tot medio 2023 vastligt bij Standard Luik. In januari 2017 betaalde de Belgische club 2,4 miljoen euro aan Viitorul om de middenvelder in te lijven.

Marin maakt bij Standard Luik een goede indruk, waardoor de interesse van Ajax werd gewekt. De twaalfvoudig Roemeens international heeft tot op heden 94 wedstrijden gespeeld voor de Belgische club, met 13 doelpunten en 19 assists tot gevolg. In het shirt van Roemenie staat de teller voor Marin na twaalf interlands op een doelpunt.

Oppassers wietvilla gemarteld met boor en strijkijzer

Een 46-jarige man en zijn 38-jarige vriendin hadden in 2018 zware financiële problemen. Gelukkig bood een kennis het noodlijdende stel hulp; ze mochten in Noord-Brabant in een villa wonen, tegen betaling nog wel. Dat ze zich bezig gingen houden met zaken die het daglicht niet kon verdragen, daar waren beiden het wel over eens, maar het enige wat ze moesten doen was de drogende wiet in de garage goed in de gaten houden.

Het stel dacht dat de beveiliginscamera's potentiële dieven wel op een afstand zouden houden, maar helaas. Na een paar rustige maanden in de villa gewoond te hebben, ging het in november 2018 dan toch gruwelijk mis. Tijdens zijn dagelijkse ochtendrondje langs de wiet, ontdekte de man dat in die nacht een grote partij wiet uit de garage was verdwenen. Zodra hij merkt dat op de beveiligingsbeelden geen diefstal te zien is belt hij direct de eigenaar.


Wietvillamarteling (Bron: Youtube)

Diezelfde dag komt de ziedende baas met een drietal andere mannen verhaal halen. Samen met de huurders laden ze de overgebleven wiet in het busje en gaan ze allen het huis in. Dan komt de ware aard van de eigenaar naar boven. Hij eist de opnamerecorder op en als de huurder die ophaalt, verstopt hij stiekem het geheugenkaartje, als bewijs voor later.

Alhoewel de huurders blijven ontkennen, verdenkt de eigenaar hen ervan meer te weten. De man en vrouw worden van elkaar gescheiden en de man wordt in de badkamer verhoord. De vrouw krijgt ondertussen harde klappen te verwerken, maar dat is niets vergeleken bij wat haar vriend moet ondergaan.

Zijn lichaam wordt bewerkt met een heet strijkijzer, zijn dijbenen worden tientallen malen met een schroevedraaier gestoken en om het verhoor geheel in Scarface-style af te maken, wordt met een boormachine zijn knieschijven bewerkt. Daarna moet hij zelf keukenzout in de wonden wrijven.

De vrouw hoort de man schreeuwen waarna schoten te horen zijn. De vrouw is in de veronderstelling dat haar vriend vermoord is en zij verwacht de volgende te zijn. Echter, de mannen verlaten het gebouw, de man zwaargewond achterlatend in de badkamer, de schoten gingen langs zijn hoofd de muur in.

De man durfde het dus aan om het geheugenkaartje te verstoppen en die beelden kunnen nu gebruikt worden in het onderzoek. De politie kent inmiddels al twee verdachten, waaronder de eigenaar van de wiet, maar is nog op zoek naar de twee verdachten die de martelingen uitvoerden. Ze zijn allebei getint, tussen de twintig en dertig jaar oud en spreken Nederlands met een, mogelijk Belgisch, accent.

NAC Breda zegt contracten topscorer Te Vrede en zevental formeel op

NAC Breda heeft de aflopende contracten van Mitchell te Vrede en zeven andere spelers formeel opgezegd, zo laat de club maandag weten via de officiële kanalen. Vanwege de onduidelijkheid wat betreft de competitie waarin de club volgend seizoen actief zal zijn en wie er precies plaats zullen gaan nemen in het management, heeft de hekkensluiter van de Eredivisie besloten alle aflopende contracten formeel op te zeggen.

Clubs moeten conform de richtlijnen van de cao voor contractspelers Betaald Voetbal Nederland voor 1 april duidelijkheid geven aan spelers die beschikken over een aflopend contract. Als deze duidelijkheid uitblijft zal het contract automatisch met een jaar verlengd worden. Omdat NAC nog geen nieuwe technisch directeur heeft, is besloten om dit bij alle spelers die over een aflopende verbintenis beschikken te doen.

Naast clubtopscorer Te Vrede, dit seizoen goed voor negen doelpunten, hebben ook Theo Zwarthoed, Fabian Sporkslede, Grad Damen, Gianluca Nijholt, Giovanni Korte en de aan Helmond Sport verhuurde spelers Bart Meijers en Richelor Sprangers te horen gekregen dat hun contract in eerste instantie opgezegd wordt. NAC sluit echter niet uit dat dit achttal in de toekomst een nieuwe aanbieding zal krijgen.

Tom van den Abbeele wordt waarschijnlijk op korte termijn gepresenteerd als de nieuwe technisch manager van de Parel van het Zuiden en hij zal gaan beslissen welke spelers langer aan boord mogen blijven. NAC staat momenteel op de laatste plaats van de Eredivisie en het gat met nummer zeventien FC Emmen is al opgelopen tot acht punten, waardoor de kans groot is dat de Brabanders af zullen dalen naar de Keuken Kampioen Divisie.

EK Wielrennen 2019 definitief in Alkmaar

Begin januari werd al bekend dat het EK Wielrennen in Nederland zou plaatsvinden. Vandaag werd bekend dat Alkmaar de kampioenschappen mag organiseren. De gemeente Alkmaar trekt bijna één miljoen euro uit voor de organisatie van het evenement. 

Lees ook: EK Wielrennen dit jaar mogelijk naar Alkmaar

Het EK zal plaatsvinden van 7 tot en met 11 augustus. Wethouder Dijkman is uitermate blij met de komst van het spektakel: "Alkmaar en haar regio wordt hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken."

Ook Vincent Thijssen, de directeur van Alkmaar Sport is verheugd: "Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra."

Behalve de bekende onderdelen is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel. Het zal voor het eerst verreden worden tijdens het EK in Alkmaar. 

Overzicht 
7 augustus Mix Team Relay & Tijdritten: Vrouwen Junioren, Mannen Junioren
8 augustus Tijdritten: Vrouwen -23, Vrouwen Elite, Mannen -23, Mannen Elite
9 augustus Vrouwen junioren & Mannen Junioren
10 augustus Mannen -23 & Vrouwen Elite
11 augustus augustus Vrouwen -23 & Mannen Elite

'Cardiff City wil niet betalen en vindt transferdeal Sala niet rechtsgeldig'

Cardiff City weigert vooralsnog over de brug te komen met de transfersom voor wijlen Emiliano Sala. De Argentijnse spits overleed in januari bij een vliegtuigcrash, nadat de aankoop van circa zeventien miljoen euro afscheid had genomen van zijn oude club FC Nantes. De Fransen eisen geld van Cardiff City, maar volgens diverse Engelse media probeert de club een uitweg te vinden.

Onder meer Sky Sports en The Telegraph stellen dat Cardiff City aan de FIFA gaat pleiten dat het contract niet officieel rechtsgeldig is. Nantes heeft bij de wereldvoetbalbond geklaagd dat Cardiff City nog steeds niet de eerste miljoenen van de deal heeft overgemaakt. Laatstgenoemde club heeft tot 3 april om met een officiële reactie te komen.

Cardiff City zou pleiten dat het getekende contract niet rechtsgeldig was. Er lag wel een deal met Sala op tafel, maar deze werd afgekeurd door de Premier League, omdat de afspraak aangaande het tekengeld voor Sala niet in lijn was met de regels van de competitie is. Er zou vervolgens een nieuw contract worden opgesteld, maar deze is vanwege het tragische ongeval nooit ondertekend door Sala.

De moeder van Sala is inmiddels klaar met het gesteggel en heeft onlangs in een interview Cardiff City opgeroepen om Nantes alsnog te betalen. "Emiliano heeft voor het oog van iedereen getekend, dus ze zullen moeten betalen", zei Mercedes Taffarel in gesprek met L'Équipe. "Of dit respectloos is richting mij familie? Ja, dat denk ik wel. Zijn handtekening kan niet worden uitgegumd."

Bouw stadion Feyenoord loopt jaar vertraging op: "Te veel risico's"

Het nieuwe stadion van Feyenoord loopt een jaar vertraging op, zo weet het Algemeen Dagblad te melden. De oplevering is nu gepland in de eerste helft van 2024, in plaats van medio 2023. "De deuren van het stadion kunnen in juni 2024 open, zodat Feyenoord er vanaf het seizoen 2024/25 kan spelen", stelt projectdirecteur Frank Keizer in gesprek met de krant.

De planning was dat in de zomer van 2020 de bouw zou beginnen, maar in de laatste maanden is gebleken dat deze doelstelling niet kon worden gehaald. "Zo ging het uitkopen van bedrijven niet vlot genoeg en moeten er nog volop procedures worden gevolgd", zo klinkt het. De bouw gaat nu in april 2021 van start. Het project betekent een investering van in totaal 444 miljoen euro.

Het dagblad redeneert dat er extra budget in de huidige Kuip gestoken moet worden, bijvoorbeeld aan het onderhoud, dat jaarlijks circa anderhalf miljoen euro kost. "Onder stoom en kokend water was het wellicht mogelijk geweest de oorspronkelijke planning te halen, maar daar waren te veel risico's aan verbonden. Dat wilden we niet. Daarom hebben we besloten de planning aan te passen", aldus Keizer.

Wethouder Arjan van Gils stelt maandag dat 'zorgvuldigheid, zekerheid en kwaliteit' van groot belang zijn bij dit ambitieuze project. "Wij begrijpen daarom de keuze van Stadion Feijenoord om de planning aan te passen. Voor de gemeente heeft deze aangepaste planning overigens geen financiële consequenties", aldus Van Gils.

De Gendt wint na solo van zestig kilometer openingsrit Ronde van Catalonië

Thomas De Gendt heeft op schitterende wijze de openingsetappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam na een solo van zestig kilometer alleen aan in Calella. Op een kleine drie minuten werd de Duitser Maximilian Schachmann tweede, voor de Sloveen Grega Bole.

Thomas De Gendt was vroeg in de etappe ontsnapt samen met vijf andere renners: Alexis Gougeard, Thomas De Gendt, Angel Madrazo, Alvaro Cuadros, Luis Angel Maté en Huub Duyn. De voorsprong liep op naar een maximale voorsprong van vier minuten, waarna het peloton steeds dichter kwam. Op de beklimmingen onderweg was De Gendt de sterkste. Met nog zestig kilometer te gaan moest Maté passen als laatste renner en stond De Gendt er alleen voor.

De belg van Lotto Soudal zag daar geen problemen in en ging solo verder. Hij zou zijn voorsprong weer uitbouwen, terwijl de rest van de kopgroep werd opgeslokt door het peloton. Hij won uiteindelijk met 2.34 voorsprong op Schachmann, de eerste van het peloton.

Alejandro Valverde en Egan Bernal, twee favorieten voor de eindzege in Catolinië, pakte onderweg nog wat bonificatieseconden en staan daardoor in de top vijf van het algemeen klassement.

Russische militairen aangekomen in Venezuela

Een van dé broeinesten op aarde is al enige tijd Venezuela. Het is er zo onrustig als maar zijn kan, president Maduro is in een machtsstrijd verwikkeld met (zelfverklaard) interim-president Guaidó en de wereld is uiteraard weer in verschillende kampen verdeeld over wie wie nou moet steunen.

Een groot deel van de westerse wereld staat achter Guaidó, de Russen en consorten kiezen natuurlijk de kant van Maduro, die het land al enige tijd met vrij stevige hand regeert. Venezuela heeft nogal veel olie en daar investeert Rusland dan weer veel in. Dat hele gebeuren is nu weer op scherp gezet: in hoofdstad Caracas zijn twee Russische militaire vliegtuigen geland.

Naar verluidt waren er zo'n honderd Russische militairen aan boord van de vliegtuigen, waar ook het nodige materieel mee werd vervoerd. Het zou gaan om een Antonov-124, die via Syrië is gevlogen, en een kleiner toestel. De twee landen werken op militair gebied al geruime tijd samen en hebben meer dan eens gezamenlijk geoefend.

Volgens een Venezolaanse ambtenaar zijn de Russen in het land voor onderhoud van apparatuur, het trainen van troepen en 'strategische besprekingen'.

FOK!ker slachtoffer marktplaats-ripdeal

Een van onze FOK!kers is zondagmiddag aan de Tollenstraat in Amsterdam-West beroofd van een dure spiegelreflexcamera die hij via marktplaats te koop had aangeboden. Tegen zijn gewoonte in had hij op locatie afgesproken en eenmaal ter plaatse belde hij de koper op om te zeggen dat hij voor de deur stond.

Op hetzelfde moment werd de deur van zijn auto opengetrokken en nam de agressieve koper plaats op de bijrijdersstoel. Na een kort gesprek over de te verhandelen camera trok de koper een vuurwapen (of iets wat daarop leek) tevoorschijn en dreigde zijn kop er af te schieten als hij niet zou blijven zitten.

De FOK!ker die graag anoniem wil blijven, vertelt: “Duwt die teringlijer gewoon een revolver in m'n gezicht en schreeuwt dat ik moet blijven zitten want anders knalt hij m'n kop eraf. Nou ja, als iemand met zo'n ding zoiets tegen je zegt dan luister je wel. Geen idee of dat ding echt was maar hij zag er verrekte echt uit kan ik je vertellen, en dan ga je geen gekke dingen doen.”

Nadat hij 112 had gebeld is er nog met een helikopter in de buurt gezocht naar de dader, maar hij werd niet meer aangetroffen. De doos van de camera is door de politie in beslag genomen en de auto onderzocht, maar onze FOK!ker verwacht er niet veel van.

De verdachte is een licht getinte man tussen de 23 en 25 jaar oud en heeft een smal postuur. Hij heeft ook een smal gezicht, half lang krullend haar, een wijnvlek of litteken op het jukbeen op een van zijn wangen. Hij is ongeveer 1.70 meter lang en droeg een grijze trainingsbroek en een grijs trainingsvest. De man sprak goed Nederlands. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

21-jarige bedreigster Baudet opgepakt

De politie heeft een 21-jarige vrouw uit Nijmegen aangehouden die tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag verwensingen aan het adres van Thierry Baudet zou hebben geuit. Dat meldt AT5. 

Op beelden die na de demonstratie op internet opdoken, zijn uitingen te horen die volgens de politie als bedreigend kunnen worden opgevat. In overleg met het Openbaar Ministerie werd een onderzoek gestart dat vandaag leidde tot de aanhouding van de Nijmeegse.

Niet zelf waargenomen
De politie heeft de uitingen tijdens het protest niet zelf waargenomen, stelt een woordvoerder. 'We waren tijdens de demonstratie aanwezig om de grote stroom demonstranten te begeleiden. Het ging om duizenden mensen. Daarom was het voor ons niet mogelijk om op alle momenten precies te horen wat iedereen zei.'

In een video van Up! Network is te zien hoe een van de betogers op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' zingt: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.'

Onacceptabel
Vanuit de politiek werd met afschuw gereageerd op de verwensingen. Zo bestempelde VVD-raadslid Marianne Poot het als 'walgelijk'. GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vond het schokkend. En ook premier Mark Rutte noemde de bedreigingen 'totaal onacceptabel'.

Zeker acht doden na blikseminslag in school

In de Democratische Republiek Congo zijn zeker acht mensen omgekomen toen de bliksem insloeg in een school. Eerder sloeg de bliksem even verderop ook al in, met drie dodelijke slachtoffers als gevolg.

In elk geval zeven scholieren en één leraar zijn om het leven gekomen. De school in de stad Kikwit, in het westen van het land, werd tijdens een zware onweersbui, waarbij het niet regende, geraakt. Volgens de burgemeester van Kikwit zouden de deuren van een getroffen klaslokaal in brand zijn gevlogen.

72-jarige fietser overleden na ongeval

Maandagmiddag heeft er een verkeersongeval plaatsgevonden tussen een fietser en een automobiliste. Dit gebeurde rond 14.50 uur op de Kennermerstraatweg in Alkmaar. Hierbij is een 72-jarige man uit Alkmaar overleden.

De 27-jarige automobiliste uit Heerhugowaard kwam vanuit de richting van de Heilooërtol weg en kwam in aanrijding met de 72-jarige fietser uit Alkmaar. Deze raakte door het ongeval dusdanig gewond dat hij ter plaatse moest worden gereanimeerd. Daarvoor werd een trauma-arts ingevlogen. De helikopter landde naast het AFAS-stadion waarna de arts met een politiewagen naar de plaats van het ongeluk werd gebracht. 

De man werd overgebracht naar het ziekenhuis en overleed daar aan zijn verwondingen. De automobiliste werd aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Er wordt onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval.

Drie aangehouden mannen niet langer verdachte in onderzoek aanslag

In het onderzoek naar de aanslag van maandag 18 maart in Utrecht zijn, naast de hoofdverdachte Gökmen Tanis, vorige week drie andere aanhoudingen verricht. De hoofdverdachte heeft inmiddels verklaard alleen gehandeld te hebben. Uit grondig onderzoek blijkt dat de drie verdachte mannen uit Utrecht van respectievelijk 23, 27 en 40 jaar oud, op geen enkele manier betrokken zijn bij het incident.

Op dinsdag 19 maart werden de 23- en een 27-jarige man al heengezonden. Zij werden maandag aangehouden, omdat een speurhond een geurspoor aan trof dat van de rode Renault Clio naar een woning liep. Bij die woning werden de twee mannen aangetroffen. Zoals eerder vermeld, is uit het onderzoek geen enkele betrokkenheid van hen bij het schietincident gebleken en zijn beide mannen geen verdachte meer in het onderzoek.

Ook afgelopen vrijdag werd de eerder aangehouden 40-jarige man heengezonden. Deze man werd dinsdag aangehouden, omdat in zijn woning de 37-jarige verdachte is aangehouden. De afgelopen dagen is diepgaand onderzocht of de man enige betrokkenheid heeft gehad bij het schietincident of dat hij daarbij op enige wijze behulpzaam is geweest. Daar is geen bewijs voor gevonden en de man is dan ook geen verdachte meer.

PSV meldt 'baanbrekende deal': "Dit is een wereldwijde primeur"

PSV heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden en de Eindhovenaren zijn nogal in hun nopjes over de creatieve oplossing die is gerealiseerd. ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten verbinden zich onder de naam 'Metropoolregio Brainport Eindhoven' als premium partner aan PSV, zo meldt de club maandagmiddag via de officiële kanalen. De bedrijven zullen onder de vlag van Brainport Eindhoven de nieuwe belangrijkste commerciële partner van de club worden. De naam 'Metropoolregio Brainport Eindhoven' zal de komende jaren op de voorkant van het shirt staan.

Huidig hoofdsponsor Energiedirect.nl volgde Philips in 2016 op en stopt aan het einde van dit seizoen als hoofdgeldschieter. Het energiebedrijf is nog minimaal twee jaar een grote sponsor; de naam gaat op de achterkant van het shirt van de Eindhovenaren staan. Algemeen directeur Toon Gerbrands is verheugd met de nieuwe deal, die relatief snel tot stand is gekomen.


"We moesten het hoofdsponsorschap veel innovatiever gaan benaderen. Het moest een langere samenwerking worden en de waarde van het shirt moest omhoog. Dit is een wereldwijde primeur", zegt Gerbrands maandag op de persconferentie. Het Eindhovens Dagblad meldde maandagochtend al dat de overeenkomst 'meerdere miljoenen per jaar' zal opleveren en zelfs 'substantieel meer dan nu'.

Volgens Voetbal International ligt de som dat PSV per jaar ontvangt hoger dan de circa zes miljoenen die de huidige deal met Energiedirect.nl oplevert. "Dit is een primeur in de historie van de topsport. We creëren een nieuw ecosysteem en de manier waarop is kenmerkend voor de onderlinge verbondenheid en samenwerking in deze regio", aldus Gerbrands op de clubsite.

John Jorritsma, voorzitter van stichting Brainport en burgemeester van Eindhoven, is trots. "PSV is een club van iedereen, nationaal en internationaal vermaard. In Brainport Eindhoven werkt het bedrijfsleven uit de hele regio nauw samen met kennisinstellingen en de overheid. Die samenwerking brengt banen en welvaart voor iedereen in de regio. Zorgt ervoor dat iedereen in de regio profiteert. Samenwerken met PSV is daarom een logische en slimme stap."

"Er zit geen looptijd op dit sponsorcontract", aldus commercieel directeur Frans Janssen maandag. "Er zullen partners bijkomen en af en toe misschien afvallen. In goede tijden versterken we elkaar in deze regio, in slechte tijden helpen we elkaar. Onder de vlag van Brainport Eindhoven creëren we tastbare meerwaarde voor de bedrijven, hun werknemers en eenieder in de regio."


PSV meldt 'baanbrekende deal': "Dit is een wereldwijde primeur" (Pro Shots / Paul Meima)
PSV meldt 'baanbrekende deal': "Dit is een wereldwijde primeur" (Pro Shots / Paul Meima)

Honda wil nog voor de zomer GP winnen

Nadat de start van het Formule 1-seizoen positief is uitgevallen voor Red Bull durft motorleverancier Honda voor het eerst de nodige ambitie te tonen. De F1-baas van de Japanse motorleverancier, Masashi Yamamoto, heeft laten weten graag voor de zomerstop in augustus een eerste wedstrijd te willen winnen.

Tot nu toe heeft Honda zich erg op de vlakte gehouden wat betreft de ambities voor dit seizoen maar na de sterke race van Max Verstappen in Australië durft Yamamoto nu ambitie te tonen. "Dit is een heel belangrijk jaar voor ons, aangezien we nu voor het eerst in het hybride tijdperk met twee teams samenwerken. We hebben nu een situatie waarin we als Honda weer aan winnen kunnen denken. We hopen dat dus ook te bereiken, hopelijk nog voor deze zomer", aldus de Honda-baas tegenover Motorsport.com.

"We proberen de verwachtingen niet expres laag te houden. Maar het blijft racen en dat draait nou alleen om het resultaat. Daar kun je dus ook alles uit afleiden. Daarom moeten wij vooral onze technologieën en prestaties voor de races voor elkaar zien te hebben", zo vult Yamamoto aan.

De Japanse motorleverancier verwacht nog wel dat ze de motor moet verbeteren alvorens er overwinningen kunnen volgen. "Ons gevoel is dat we qua krachtbron nog niet op het niveau van Mercedes en Ferrari zitten. We moeten dus nog beter worden dan ons huidige niveau."

Yamamoto geeft in het vraaggesprek ook aan dat Toro Rosso niet uit het oog verloren zal worden. Met het tweede Red Bull-team hebben de Japanners ook grote ambities. "We hebben verschillende doelstellingen met beide teams. We weten dat Red Bull goede coureurs, een sterk management en een goed chassis heeft. Met een goede motor kunnen we dus winnen. Met Toro Rosso willen we onszelf vooral verbeteren. Als we daarmee in de buurt van het podium komen, dan geeft dat onze progressie ook aan."

Honda wil nog voor de zomer GP winnen (Pro Shots / SIPA USA)
Honda wil nog voor de zomer GP winnen (Pro Shots / SIPA USA)

Hoe het gedachtegoed van DENK wordt ervaren

Hoe zou zo’n anti-Baudet stukje van een DENK-kandidaat uit de Volkskrant er uitzien als je dat op z’n FvD’s of PVV’s converteert?

De originele tekst van Achraf el Johari (22), Student rechtsgeleerdheid in Amsterdam en actief bij de fractie van de partij DENK in de gemeenteraad van Amsterdam, kan je in de Volkskrant lezen. Of als je dat niet vertrouwt bij de collega’s van GeenStijl, die er een screenshot van hebben gemaakt.

Afijn, hieronder dus de spiegel.

Toen de verkiezingsuitslag binnenkwam, was ik best gefrustreerd dat er blijkbaar toch nog zoveel mensen gevoelig zijn voor het oikofobe denken dat bij de linkerflanken zeer sterk dominant is. Zo’n grote groep die stemt op een partij die mensen zoals ik minderwaardig vind, dat gaat nu toch even door mijn hoofd elke keer als ik ergens heenga. Linkse partijen hebben hier aan bijgedragen, vind ik. Dat oikofobe denken hebben ze een beetje overgenomen, bijvoorbeeld van GroenLinks dat ineens zegt dat miljarden illegale immigranten met een fascistische ideologie en laag IQ geen probleem zijn.

Ik ben nu vooral bang dat racisme in Nederland extremer gaat worden, want daar zijn moslims heel goed in. De uitspraken van Baudet komen op de gewone Nederlander niet over als racistisch, die van moslims vaak wel en daar zit het gevaar. Op het moment dat mensen zich superieur voelen op grond van hun geloofsovertuiging zoals de islam, eindigt het cv van iemand met een buitenlandse achternaam door positieve discriminatie hoger op de stapel. Ik ben ook echt bang dat we hate crimes zullen krijgen in Nederland. Extreemlinks intensiveert, dat beeld schetsen de AIVD en NCTV. En het past in de lijn van het GroenLinks en D66 denken, dat bepaalde mensen beter zijn dan andere wegens hun kleurtje of afkomst. Onze politici maken de fout om te denken dat het met de moslims wel meevalt, dat ze zich niet hoeven te verenigen tegen de islam. Dat gevaar wordt zwaar onderschat, partijen moeten de handen ineen slaan om islam weer terug achter de voordeur te dwingen.

Maffiapraktijken op Haagse Hindoeschool

Als een soort Kim Jung-Un regeerde oprichter G. bijna tien jaar over de Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. Het ‘besturen’ deed hij middels bedrog, verleiding, afpersing, intimidatie, bedreigen en manipulatie met de aanstellingen van bestuursleden en leden van de raad van toezichthouders die dit soort praktijken juist moeten voorkomen.

Een maand geleden is de onderwijsinspectie, na enige verrassingsinspecties, er in geslaagd de aangetaste raad van toezichthouders er toe te bewegen het bestuur weg te sturen. Dictator G. is nog wel voorzitter van de stichting die het busvervoer van de 450 leerlingen verzorgt. Ook dat is een merkwaardige constructie. De stichting heeft tien chauffeurs in dienst die allemaal familie van elkaar zijn. Tijdens de lestijden wordt de school een soort taxichauffeurhangplek want ze hebben geen andere taxiwerkzaamheden. Toen er bezuinigd werd op de subsidies voor het vervoer heeft G. dit opgelost door de leerkrachten twee procent van hun salaris af te persen in plaats van, zoals gebruikelijk, de ouderbijdrage te verhogen. Wie niet betaalde werd weggetreiterd. Financieel inzicht in de stichting, waar veel geld in omgaat, vond G. een overbodige luxe.

Tijdens zijn gloriedagen speelde er ook nog een affaire met een danslerares die een contract en huwelijk werd beloofd, maar soms een fooi, bedreiging en stalking kreeg. Na beëindiging van deze relatie werd ze aangerand en nog verder bedreigd.

Het lijkt wel een scenario voor een film, maar dan wel een die een op een zo verfilmd kan worden. Druk baasje G., in het dagelijks leven ook nog eens aannemer en vastgoedbeheerder, is in de Surinaams-Hindoestaanse kringen in Den Haag geen onbekend figuur. In juni verwacht de onderwijsinspectie met een rapport te komen. Uitgebreide info in de bron van dit item.

Ernstig lek in Steam gedicht

Gameplatform Steam heeft een behoorlijk ernstig veiligheidslek gedicht. Onderzoekers Vinnie Vanhoecke en André Baptista kwamen tot de ontdekking dat via de serverbrowser van Steam vrij makkelijk allerhande kwalijke zaken uitgevoerd konden worden.

Het komt erop neer dat een aanvaller via een zogenaamde buffer overflow in staat zou zijn om willekeurige code uit te voeren op de computer van een willekeurige Steamgebruiker. Dat gebeurde via de in Steam ingebouwde browser en er was verder weinig interactie van de gebruiker voor nodig.

Het resultaat kon zijn dat een aanvaller malware kon installeren, bestanden kon stelen of accounts over kon nemen, met alle gevolgen van dien. Op 21 december meldde het duo hun bevindingen aan Steam-ontwikkelaar Valve, wat twee maanden later met een beveiligingsupdate kwam.

De heren hebben 15.000 dollar beloning ontvangen voor het melden van het lek, plus nog eens 3.000 dollar vanwege de hoge kwaliteit van de melding. Mocht je interesse hebben in hoe de hack achter de schermen tot in detail werkte, hier* staat het knappe staaltje werk gepubliceerd.

*Let op: niet elk antivirusprogramma lijkt de link naar HackerOne - waar bedrijven en hackers die een lek ontdekken elkaar vinden - even leuk te vinden, klikken is dan ook op eigen risico.

Moeder valt vriend aan met zwaard wegens aanranden dochter (5)

Sommige moeders kijken toe hoe hun lieftallige vriend haar dochter verkracht en vervolgens vermoordt, maar gelukkig geldt dat niet voor de meerderheid. De 25-jarige John Williams dacht de 5-jarige dochter van zijn vriendin te misbruiken, maar dat liep anders dan gepland.

In het Amerikaanse Twigg County, in de staat Georgia, kwam de moeder naar verluidt binnen toen Williams zich vergreep aan het kleine meisje. Moeder twijfelde geen moment, greep het uiteraard standaard aanwezige zwaard en haalde uit.

De vermeende vuilak ontsnapte met een flinke jaap in zijn hand en was al vertrokken toen de door de moeder opgetrommelde politie arriveerde, maar een paar uur later kwam hij zichzelf melden. Inmiddels is hij aangeklaagd wegens onder meer kindermisbruik.

Europese subsidie voor Nederlandse infraprojecten

Nederland krijgt dit jaar 23 miljoen euro subsidie uit Brussel voor infrastructuurprojecten. Zo komt er 4 miljoen euro voor truckparkeerplaatsen in Zuid-Holland, Brabant en Limburg en 10 miljoen euro om de overslag van goederen in de binnenvaart en op het spoor te verbeteren. Voor de bouw van 75.000 fietsparkeerplekken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is 3 miljoen aan Europees geld beschikbaar gesteld.

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. De projecten zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorgedragen. In totaal krijgen 11 projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn een subsidie van bij elkaar 69 miljoen euro. 23 miljoen hiervan gaat rechtstreeks naar Nederland. Vandaag gingen de Europese lidstaten akkoord met het voorgenomen besluit rondom de subsidieverdeling van de Europese Commissie.

Truckparkeerplaatsen
Het ministerie heeft met de provincies Zuid-Holland, Brabant en Limburg 4 miljoen euro in de wacht gesleept voor beveiligde private truckparkings in de omgeving van de belangrijke snelwegen voor transport van en naar de haven Rotterdam. In totaal komen er 800 parkeerplekken voor langparkeren bij op al bestaande truckparkeerplaatsen in Rotterdam, Asten en Venlo en op de nieuwe truckparking de Kilt bij Dordrecht. Onderdeel van het project is dat de parkeerplaatsen worden aangesloten op een systeem dat digitaal real-time inzicht geeft in beschikbare plekken op de private truckparkings. Daarnaast krijgt Havenbedrijf North Sea Ports 800.000 euro voor een beveiligde truckparking voor 250 trucks bij Borsele.

Minister van Nieuwenhuizen is blij met de bijdrage van de Europese Commissie: “We hebben in de buurt van onze grote transportcorridors van en naar de Rotterdamse haven veel behoefte aan extra plaatsen op beveiligde truckparkings met voorzieningen. We ontlasten daarmee de overvolle verzorgingsplaatsen direct aan de snelwegen die alleen bedoeld zijn om kort te parkeren. Het helpt ook om de problemen aan te pakken met vrachtwagens die nu op de vluchtstrook langs de snelweg worden geparkeerd.”

Fiets
Aan de bouw van 75.000 fietsparkeerplekken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht draagt Brussel 3 miljoen bij. De subsidie wordt gebruikt voor investeringen van een groter actieplan waarmee 150.000 fietsparkeerplekken bij 47 treinstations in Nederland komen. “Een goede zaak”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven. “De fiets is op korte afstanden vaak de snelste manier om je te verplaatsen, zeker in de stad. Maar dan moet je je fiets natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen stallen. De komende jaren bouwen we daarom veel extra fietsenstallingen. Goed dat ook de EU bijdraagt”.

Goederen
De terminal van Rotterdam World Gateway, het Rail Service Center aan de Eemhaven en Havenbedrijf Moerdijk krijgen samen zo’n 10 miljoen om de overslag van goederen naar binnenvaart en spoor te verbeteren. Met het geld worden onder meer twee containerkranen gebouwd. Daarnaast worden de faciliteiten voor overslag tussen weg en spoor verbeterd: vorig jaar maakte de bewindsvrouw al bekend dat zij zich in zou zetten om de spoorgoederensector verder te versterken, onder meer door het werven van Europese subsidies.

Politie pakt jaloerse kopschoppende ex op

Een 21-jarige vrouw is zondagavond in de wijk het Zand in Tilburg mishandeld door haar 23-jarige ex-vriend. Hij werd omstreeks 23.00 uur voor haar woning als verdachte aangehouden.

Het slachtoffer kwam zondagavond met de auto thuis. Ze werd daar kennelijk opgewacht door haar ex-vriend. Hij stapte bij haar in de auto waarbij hij boos zou hebben gevraagd wat zij zo laat nog buiten deed. De woordenwisseling escaleerde waarna het slachtoffer uitstapte. Hierna zou ze door hem met de vuist in het gezicht geslagen zou zijn. Ze belandde op de grond, waarna hij haar ook nog tegen het hoofd geschopt zou hebben.

Het slachtoffer had een bloedneus en een schaafwond in haar gezicht. Tijdens het opnemen van de aangifte werd ze duizelig. Ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte werd aangehouden. Het gaat om een verdenking van (poging zware) mishandeling.

AH test plasticvrije groente- en fruitafdeling

In september 2018 maakte Albert Heijn bekend het percentage verpakkingsmateriaal te willen terugdringen met 25% in 2025. Vooral gebruik van plastic bij groente en fruit is consumenten een doorn in het oog. Daarom start aanstaande maandag in de Albert Heijn-winkel op het Genderenplein in Hoofddorp een proef waarbij 100 producten op de groente- en fruitafdeling onverpakt in het schap liggen. Doel van de proef is kijken wat de invloed hiervan is op de kwaliteit en houdbaarheid van producten en hoe klanten reageren op een groente- en fruitafdeling waarbij de meeste producten geen plasticverpakking hebben.

Verpakking niet per se slecht
Verpakkingen hebben een functie. Ze zijn belangrijk voor de houdbaarheid en kwaliteit van producten en voorkomen voedselverspilling. Sommige groenten blijven langer goed in plastic en portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert daardoor milieuwinst op. Het kan wel minder. Daarom is Albert Heijn al jaren bezig met het terugdringen van plastic door het verwijderen of verminderen van verpakkingen of het gebruik van ander, beter recyclebaar, materiaal zoals: bolle deksels van de bakjes voor zacht fruit zijn vervangen door een dun laagje, gewicht van de plasticverpakking van wasverzachter is gehalveerd, theedoosjes zitten niet meer in folie en de dop van de waterflesjes wordt dunner plastic en vastgezet zodat ze minder op straat gegooid worden. Bij elk product dat wordt verbeterd, gaat ook de verpakking onder de loep aldus AH. 

Plastic vooral ergernis bij AGF
Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn herkent de ergernis van klanten als het gaat om verpakkingen: “Vooral bij groente en fruit vragen veel klanten zich af of de plasticverpakking echt nodig is. In ruim 150 winkels maken we momenteel gebruik van ‘dry misting’: een verfijnde verneveling van water waardoor groente langer vers blijft. We gaan nu testen of de combinatie ‘dry misting’ en geen plasticverpakking de kwaliteit en houdbaarheid zo bevordert dat we kunnen gaan besparen op plasticverpakkingen.”

Op de groente- en fruitafdeling in de Albert Heijn-winkel op het Genderenplein in Hoofddorp zijn van maandag 25 maart tot en met zondag 28 april meer dan 100 ongekoelde plasticvrije biologische en niet-biologische producten te koop zoals bospeen, cherry tomaten, verspakketten, slasoorten, broccoli, bleekselderij en fruit als sinaasappelen, peren, appels en mango. Uitgesloten zijn aardappelen, uien, kruiden, groentegemak, gekoelde groenten en gekoeld fruit.

Meer dan 100 herders afgeslacht in Mali

In Mali zijn meer dan honderd mensen, voornamelijk herders, op brute wijze vermoord. Donzo-krijgers, traditionele jagers in West-Afrika, omsingelden het dorp Ogossagou en richtten daar een ware slachtpartij aan.

De slachtoffers zijn allemaal lid van de vele eeuwen oude Fulani, een grotendeels islamitisch nomadenvolk, waar onder meer de presidenten van Nigeria en Senegal vandaan komen. Volgens een overlevende zou de aanval een antwoord zijn geweest op een aanslag door al-Qaeda, waar een week eerder in Mali 23 militairen bij om het leven kwamen.

In Mali is een delegatie aanwezig van de VN-veiligheidsraad, met als doel het vinden van een oplossing voor de vele burgerdoden die al jaren vallen in het land bij etnisch en jihadistisch geweld over en weer.

'Gemeenten moeten inzetten op meer bouwlocaties'

Het vergroten van het aantal locaties waar mag worden gebouwd is belangrijk om de betaalbaarheid van wonen structureel te verbeteren. Gemeenten zullen meer nieuwbouw toestaan als ze er financieel van profiteren. Nu hebben ze te weinig prikkels om in te stemmen met bouwplannen, omdat bestaande bewoners daar vaak niet op zitten te wachten en er geen financiële voordelen voor de gemeenten tegenover staan. Gemeenten hebben wel invloed op de kwaliteit van woningen en op de plek waar ze worden gebouwd en stellen daar vaak hoge eisen aan. Zo komen er niet meer, maar vooral duurdere woningen. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Het bouwproces van nieuwe woningen’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Gemeenten die willen bijdragen aan de betaalbaarheid van woningen kunnen dat nu ook al. Zo kunnen zij flexibel zijn bij onderhandelingen over woningbouwprojecten en kunnen procedures en de bouwfase worden verkort. Ook provincies kunnen een rol spelen bij het betaalbaar maken van woningen. Zij schatten de vraag naar woningen nu regelmatig lager in dan gemeenten en marktpartijen, waardoor woningbouw wordt afgeremd. En ten slotte zou het Rijk een grotere rol op zich kunnen nemen bij het creëren van voldoende locaties waar gebouwd kan worden en in zijn beleid (bijvoorbeeld rond hypotheekrenteaftrek en de rol van corporaties) rekening kunnen houden met de effecten daarvan op de woningbouw. Meer en sneller bouwen gaat wel ten koste van de kwaliteit van de omgeving.

NHL: Blackhawks in overtime langs Avalanche

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben in de NHL met flink wat moeite een zege bij kunnen schrijven. In het eigen United Center won de ploeg na overtime van de Colorado Avalanche.

De Blackhawks vuurden behoorlijk wat schoten af op Avalanche-goalie Philipp Grubauer, maar de Duitser hield op indrukwekkende wijze stand en zag Alexander Kerfoot na ruim 35 minuten in de powerplay zelfs voor de 0-1 tekenen.

Al vroeg in de derde periode moest Grubauer zich tegen Artem Anisimov dan toch gewonnen geven in de powerplay, maar verder bleef hij overeind en dus werd overtime gespeeld. Daarin wonnen de Blackhawks dan alsnog: Duncan Keith werkte na anderhalve minuut de winnende 2-1 binnen.

Uitslagen NHL zondag
Washington Capitals - Philadelphia Flyers 3-1
New York Islanders - Arizona Coyotes 2-0
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 2-1 OT
Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 2-1 OT
Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets 0-5

Blackhawks - Avalanche (Bron: YouTube)

Hockeysters Huizen winnen, degradatiekraker onbeslist

De hockeysters van Den Bosch waren in de zondagse speelronde de lachende derde. Omdat het duel tussen Amsterdam en SCHC in 2-2 eindigde nam de landskampioen de koppositie in de Hoofdklasse Dames over na de 2-0 zege in Den Haag op hdm. Huizen deed prima zaken in de strijd om rechtstreekse degradatie door in het Amsterdamse Bos Hurley met 2-1 te verslaan. De degradatiekraker tussen Groningen en Bloemendaal bleef onbeslist: 0-0.

Amsterdam - SCHC (2-2)
1' 0-1 Ginella Zerbo
15' 0-2 Ginella Zerbo
35' 1-2 Marijn Veen
70' 2-2 (sc) Maria Verschoor
Amsterdam voorkwam een nederlaag pas in de ultieme slotfase. Maria Verschoor tikte de bal na een strafcorner in het doel van SCHC, dat na het eerste kwart een comfortabele 2-0 voorsprong had genomen. Vlak voor rust verkleinde Marijn Veen de achterstand. Het doelpunt van Maria Verschoor voorkwam een zesde overwinning op rij voor SCHC. De Amsterdammers pakten voor het eerst na zes zeges op rij een keer niet de volle buit.

Hurley - Huizen (1-2)
4' 1-0 (sc) Gitte Michels
60' 1-1 Tamara Grüter
64' 1-2 Pam van der Laan
Huizen verraste Hurley in eigen huis. Lang leek het erop dat Hurley drie punten zou pakken. Al na vier minuten was de ploeg uit het Amsterdamse Bos op voorsprong gekomen via een rake strafcorner van Gitte Michels. Tot tien minuten voor tijd bleef die 1-0 op het bord staan. Tamara Grüter maakte gelijk en vier minuten later bezorgde Pam van der Laan Huizen de tweede zege van het seizoen.

Oranje-Rood - Kampong (2-1)
17' 1-0 (sc) Lisa Post
35' 2-0 (sc) Maud Renders
53' 2-1 Marieke van der Vis
Oranje-Rood lijkt zich ook dit jaar voor de play-offs te kwalificeren. Kampong werd met 2-1 verslagen en sloot het dubbelweekend met het maximale puntentotaal af. De Eindhovense ploeg kwam via Lisa Post en Maud Renders vlak voor rust op 2-0. Marieke van der Vis deed nog iets terug voor Kampong. Echter, de Utrechtse formatie kon de eerste nederlaag in drie duels niet voorkomen.

Laren - Pinoké (1-0)
7' 1-0 Pam van Asperen
Door de nederlaag van Kampong nam Laren weer de vijfde plaats op de ranglijst over. De enige treffer werd al na zeven minuten gemaakt door Pam van Asperen. Na twee nederlagen op rij eindelijk weer drie punten voor Laren. Voor Pinoké was het alweer de derde nederlaag in vier competitieduels.

hdm - Den Bosch (0-2)
20' 0-1 Frédérique Matla
47' 0-2 Imme van der Hoek
Den Bosch heeft een week nadat de koppositie werd afgegeven aan Amsterdam de leidende positie in de Hoofdklasse weer ingenomen. Na de 7-0 zege op vrijdag tegen Groningen werd zondag hdm met 2-0 verslagen. En omdat Amsterdam op het nippertje gelijkspeelde tegen SCHC koestert Den Bosch een punt voorsprong op beide ploegen.

Groningen-Bloemendaal 0-0
Beide ploegen hielden een punt over aan de degradatiekraker, maar zagen dat concurrent Huizen verrassend drie punten pakte in het Amsterdamse Bos. Voor Bloemendaal was het pas het eerste punt na vijf nederlagen op rij. Groningen pakte in de laatste drie duels al vier punten.

Hockeyers Kampong winnen topper van Oranje-Rood, Tilburg hekkensluiter af

Hockeyers Philip Meulenbroek bleek opnieuw het goudhaantje bij Kampong. Met zijn treffer luttele seconden voor tijd bezorgde hij zijn ploeg de 1-0 zege in de topper tegen Oranje-Rood. Tilburg kwam in Den Haag tegen Klein Zwitserland niet verder dan 0-0, maar steeg hierdoor wel van de twaalfde naar de tiende plaats. De nieuwe hekkensluiter is SCHC, dat in eigen huis met 6-1 verloor van koploper Bloemendaal.

Kampong - Oranje-Rood (1-0)
70' 1-0 Philip Meulenbroek
Kampong boekte zijn zesde overwinning op rij. Nadat vorige week de topper tegen Bloemendaal met winst werd afgesloten, was Oranje-Rood zondag slachtoffer van de dadendrang van de landskampioen. Het duel leek op een doelpuntloos gelijkspel af te steven, totdat ‘Goudhaantje’ Philip Meulenbroek de voorzet van Ties Ceulemans met nog luttele seconden op de klok achter doelman Pirmin Blaak tikte.

Klein Zwitserland-Tilburg 0-0
De degradatiekraker kende geen winnaar. Het bleef 0-0. Door de puntendeling deed Tilburg wel afstand van de laatste plaats in de Hoofdklasse Heren. Dankzij nederlagen van de concurrenten Almere en SCHC stegen de Tilburgers zelfs twee plekken naar positie tien. Het verschil met Klein Zwitserland, dat negende staat, is slechts een punt. Na vier nederlagen op rij was de 0-0 een welkom punt voor Klein Zwitserland dat in vijf duels slechts een keer scoorde.

Almere - Amsterdam (1-3)
4' 0-1 (sc) Justin Reid-Ross
30' 0-2 Valentin Verga
33' 1-2 (sc) Stijn Jolie
60' 1-3 (sc) Boris Burkhardt
Een week na de smadelijke 8-2 nederlaag en het vertrek van hoofdcoach Graham Reid sloot Amsterdam zijn duizendste wedstrijd in de Hoofdklasse af met drie punten. Het laaggeklasseerde Almere werd met 3-1 verslagen. Eindelijk weer een zege voor Amsterdam dat na de 7-1 tegen Tilburg vier duels zonder overwinning bleef. Door de nederlaag van Oranje-Rood kroop Amsterdam weer dichter naar de vierde plaats op de ranglijst. Het verschil is nu drie punten.

HGC - Rotterdam (2-2)
2' 0-1 (sc) Jeroen Hertzberger
9' 1-1 (sc) Nicholas Budgeon
20' 1-2 Tjep Hoedemakers
55' 2-2 Max Plennevaux
De duizendste wedstrijd in de Hoofdklasse heeft HGC niet met een overwinning kunnen bekronen. De ploeg uit Wassenaar keek tot twee keer toe tegen een achterstand aan. Rotterdam pakte na twee nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt, maar schoot er uiteindelijk weinig mee op. De ploeg staat zevende op zes punten van een play-offplek.

Den Bosch - Pinoké (1-1)
10' 0-1 (sc) Jacob Smith
56' 1-1 (sc) Nicolas Della Torre
Den Bosch bleef voor de vijfde keer op rij ongeslagen, maar had meer gewild dan een 1-1 tegen Pinoké. De ploeg kon hierdoor niet optimaal profiteren van de nederlaag van Oranje-Rood. Het verschil bedraagt nu drie punten. Dat had een punt kunnen zijn bij winst op Pinoké. Bovendien mengt Amsterdam zich ook weer in de strijd om een ticket voor de play-offs.

SCHC - Bloemendaal (1-6)
14' 0-1 (sc) Tim Swaen
36' 1-1 Max Sweering
50' 1-2 (sc) Jasper Brinkman
51' 1-3 Yannick van der Drift
60' 1-4 Yannick van der Drift
66' 1-5 Thierry Brinkman
70' 1-6 Yannick van der Drift
Bloemendaal boekte uiteindelijk een ruime 6-1 zege. Het verschil met SCHC werd pas in de tweede helft gemaakt. Het leek wel of de koploper pas na de gelijkmaker van SCHC wakker werd geschud. Vanwege de ruime nederlaag zakte SCHC naar de laatste plaats in de Hoofdklasse Heren.

Schansspringer Kobayashi sluit droomseizoen af met wereldsprong

In het Sloveense Planica is ook voor de schansspringers een einde gekomen aan weer een lang World Cup-seizoen. Op de Letalnica-vliegschans stond nog één potje skivliegen op het programma en dat werd weer een mooie show.

Ryoyu Kobayashi begon het seizoen in november met zijn eerste individuele podiumplek ooit. Het was een voorbode van een zelden vertoonde overmacht: de 22-jarige Japanner won de Vierschansentournee - als derde springer ooit door alle vier wedstrijden te winnen - en pakte de ene na de andere zege, dertien in totaal. Grote schansen, kleine schansen, vliegschansen, op het WK na was hij overal de beste.

In Planica was er dan ook maar één passende winnaar mogelijk op de laatste dag van het seizoen en na een monsterlijke eerste vlucht was daar al geen twijfel meer over. Met 252 meter benaderde het fenomeen het wereldrecord tot op anderhalve meter en met een acceptabele tweede vlucht hield hij de concurrentie ruimschoots achter zich.

De jonge Sloveen Domen Prevc sloot een seizoen waarin hij laat op dreef kwam als tweede af, voor de Duitser Markus Eisenbichler. De Pool Piotr Zyla werd vierde, voor de andere revelatie van het seizoen, de Sloveense tiener Timi Zajc.

De monstervlucht van Kobayashi (Bron: YouTube)

De vrouwen sloten het seizoen in het Russische Chaikovsky af met de vierde en laatste wedstrijd in de nieuwe Blue Bird Tour. De Noorse Maren Lundby pakte er de winst, voor Juliane Seyfarth. Het verschil was vrij groot, maar Seyfarth hield na drie opeenvolgende zeges genoeg over om de Tour te winnen, voor Lundby. Nika Kriznar werd derde, de eerste podiumplek van het seizoen en de tweede ooit voor de 19-jarige Sloveense.

NBA: Ook Rockets naar play-offs, epische buzzer beater Lamb

De basketballers van de Houston Rockets hebben zich als zevende team geplaatst voor de play-offs in de NBA. Onder leiding van topschutter James Harden, dit keer slechts goed voor 28 punten, won de ploeg in New Orleans met 90-113 van de Pelicans.

In het eerste kwart was het nog even een klein beetje spannend, maar daar bleef het ook wel bij. Al vroeg namen de Rockets de leiding in handen en de ruime voorsprong gaven ze geen moment meer weg. Met de 47e zege is het play-offticket nu definitief binnen, de Pelicans waren al uitgeschakeld.

De Toronto Raptors waren thuis op weg naar een nipte zege op de Charlotte Hornets, maar daar dacht Jeremy Lamb anders over. Met nog een seconde te spelen had hij maar één keuze: de bal van afstand richting basket gooien...met een fenomenaal winnend drietje in de buzzer als resultaat.

De play-offprognoses, zoals wie er al geplaatst zijn en wie hoeveel kansen heeft, zijn hier te vinden. 

Uitslagen NBA zondag
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 127-105
Indiana Pacers - Denver Nuggets 124-88
Toronto Raptors - Charlotte Hornets 114-115
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 90-113
Boston Celtics - San Antonio Spurs 96-115
Golden State Warriors - Detroit Pistons 121-114
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 111-106

De buzzer beater van Lamb (Bron: YouTube)

AFA Nederland weigert afstand te nemen van bedreiging Baudet

AFA Nederland weigert om afstand te nemen van de bedreigingen tegen Thierry Baudet die een demonstrante uitte tijdens de antiracismedemonstratie in Amsterdam afgelopen zaterdag. Dat zegt een woordvoerder van de antifascistische beweging tegen het AD. 

Lees ook: Tegen racisme, voor moord op Baudet

De woordvoerder vertelt: "Een reactie op één demonstrant vinden wij ongepast zolang invloedrijke politici als Baudet en Wilders hele bevolkingsgroepen demoniseren. Met het verklaren dat je liever een witte samenleving wil, of dat je migranten als uitzuigers ziet, of -zoals Wilders- dat je wilt regelen dat er minder Marokkanen komen, demoniseer je een hele bevolkingsgroep. Je laat duidelijk zien dat je deze mensen minder vindt en dat ze weg zouden moeten."

Lees ook: Rutte noemt doodsbedreigingen Baudet 'totaal onacceptabel'

De woordvoerder van AFA is zelfs van mening dat het taalgebruik van politici zoals Baudet en Wilders aanslagen rechtvaardigen: "Kijk naar Christchurch, kijk naar Utoya, de daders verwezen naar dergelijke politici. Als we het weer over demonisering gaan hebben prima, maar wij vinden dat er aandacht moet zijn voor het grotere plaatje. Dehumanisering van bevolkingsgroepen door een politicus als Baudet."

Ontgoocheling bij Oranje: "Blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben"

Het Nederlands elftal verloor zondagavond in de EK-kwalificatiereeks op dramatische wijze van Duitsland en dat leidde tot teleurgestelde reacties. Oranje vocht zich in de tweede helft terug van een 0-2 achterstand, maar moest in de laatste minuut van de officiële speeltijd toch het hoofd buigen voor de Duitsers (2-3). Aanvoerder Virgil van Dijk maakt na afloop een ontgoochelde indruk.

De verdediger erkent direct na afloop voor de camera van de NOS dat Oranje nog lang niet is waar het wil zijn. "We wisten dat we nog een lange weg te gaan hebben en dat blijkt maar weer vanavond", verzucht hij. "We kwamen zo goed terug. Dan moet je minimaal een punt pakken. Balen dat dat niet is gelukt."

Nederland speelde een povere eerste helft en keek door doelpunten van Leroy Sané en Serge Gnabry bij rust tegen een 0-2 achterstand aan. Matthijs de Ligt en Memphis Depay nivelleerden de score in de tweede helft, maar via Nico Schulz ging Duitsland alsnog met de zege aan de haal.

Van Dijk geeft toe dat Oranje met name voor rust kwetsbaar was. "We waren zoekende in de eerste helft. Zij hadden heel veel beweging en bij ons stond het organisatorisch niet goed. Na rust pakten we het sterk op. Het stond verdedigend ook goed en Frenkie de Jong speelde meer vanuit het middenveld", zo besluit de centrumverdediger.

Ontgoocheling bij Oranje: "Blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben" (Pro Shots / Action Images)
Ontgoocheling bij Oranje: "Blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben" (Pro Shots / Action Images)

30 procent werklozen kampt met belemmering

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het verkrijgen van werk. Dat zijn ruim 1,2 miljoen personen. Verreweg de meesten, bijna 1 miljoen, voelden zich sterk belemmerd. Van de sterk-belemmerden geeft met 8 procent een relatief klein deel aan wel op zoek te zijn naar en/of beschikbaar te zijn voor werk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2018 telde Nederland bijna 4,2 miljoen personen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk. Een deel van hen behoort tot de werkloze beroepsbevolking. Zij zijn op zoek naar werk en daarvoor ook direct beschikbaar. Het grootste deel van de niet-werkenden behoort echter tot de niet-beroepsbevolking. Van alle personen zonder werk voelde ruim 1,2 miljoen zich door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd bij het verkrijgen van werk. Van de mensen met een belemmering voelen verreweg de meesten (955.000) zich sterk belemmerd. Tussen 2015 en 2018 groeide het aandeel mensen met een belemmering binnen de groep niet-werkenden van 26 naar 30 procent.

Relatief veel 55- tot 65-jarigen onder sterk-belemmerden
Niet-werkzame personen met een sterke arbeidsbelemmering als gevolg van een langdurige ziekte, aandoening of handicap zijn gemiddeld ouder dan niet-werkenden zonder een belemmering. Bijna een derde is 55 tot 65 jaar oud; van de niet-werkenden zonder belemmering is dat 12 procent. Het relatief grote aandeel jongeren en 65- tot 75- jarigen onder de niet-belemmerden komt mede doordat zij naast eventuele gezondheidsproblemen ook andere redenen hebben om niet te werken zoals het volgen van een opleiding of met pensioen zijn.

Sterk-belemmerden zijn gemiddeld wat lager opgeleid dan licht- en niet-belemmerden. Van de niet-werkenden die zich sterk belemmerd voelen heeft 20 procent alleen basisonderwijs afgerond, bij licht- en niet-belemmerden is dat 14 procent.

8 procent van sterk belemmerden beschikbaar voor en/of op zoek naar werk
Niet-werkenden met een sterke belemmering hebben relatief weinig binding met de arbeidsmarkt. Slechts 8 procent van hen heeft recent gezocht naar en/of was direct beschikbaar voor werk. Onder licht- en niet belemmerden is dat ongeveer 20 procent. Een klein deel van alle drie de groepen geeft aan wel te willen werken, maar heeft daar recent geen actie voor ondernomen en is hiervoor ook niet direct beschikbaar.

Het overgrote deel van de mensen zonder betaald werk wil of kan echter niet werken. Dit geldt voor 88 procent van de sterk-belemmerden. Onder niet- en licht-belemmerden ligt dit aandeel met 77 en 69 procent lager. De niet-belemmerden die niet willen of kunnen werken zijn vooral personen die niet (meer) werken vanwege hun hoge leeftijd en scholieren of studenten.

Rutte noemt doodsbedreigingen Baudet 'totaal onacceptabel'

Ook premier Mark Rutte veroordeelt de doodsbedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hij noemt de bedreigingen 'totaal onacceptabel' en roept op tot verdraagzaamheid zo meldt AT5. 'Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen’, zegt Rutte tegen De Telegraaf.

Lees ook: Tegen racisme, voor moord op Baudet

Ook andere Haagse politici roeren zich. PVV-leider Wilders roept op tot het 'oppakken en vervolgen van die gevaarlijke linkse gek'. Asscher (PvdA) noemt het 'weerkzinwekkend en een aanval op de democratie.' Dijkhof (VVD) roept op om frustraties in toom te houden. Tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag zong een betoger op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' de tekst: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' De beelden daarvan verschenen op het Youtube-kanaal van Up! Network.

Burgemeester Femka Halsema veroordeelde de bedreigingen gisteren al. ''Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracisme-demonstratie gisteren. Deze teksten zijn verwerpelijk', zei ze toen. 'Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren.'

Ook andere leden uit de Amsterdamse politiek reageerden op de teksten. Zo noemde VVD-raadslid Marianne Poot de uitspraken 'walgelijk' en vond wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), wiens partij een van de sponsoren was van de demonstratie, de uitspraken 'schokkend en onacceptabel'. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Goedkoop van je hoogtevrees af met VR

Een volledig zelfgestuurde behandeling met behulp van virtual reality (VR) is effectief voor het verminderen van hoogtevrees. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit Twente, onder leiding van VU-onderzoeker Tara Donker, ontwikkelden ZeroPhobia. Een behandeling die wordt geleverd via een smartphone app en een eenvoudige VR-bril. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.

 Zo’n twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking leidt aan hoogtevrees. Door gebruik van de app ZeroPhobia, welke is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT), kunnen de symptomen van hoogtevrees sterk worden verminderd, blijkt uit het onderzoek. VU-onderzoeker Tara Donker: “We kunnen nu CGT voor fobieën aanbieden zonder tussenkomst van een therapeut, maar gewoon met de smartphone van de patiënt en een VR-bril die nog geen 10 euro kost.”

Effectieve behandeling voor diverse fobieën
Het belangrijkste element van CGT om fobieën zoals hoogtevrees te behandelen is ‘blootstelling’. Donker: “Patiënten worden in de VR-omgeving geleidelijk blootgesteld aan situaties die zij eng vinden. In het geval van hoogtevrees staan ze bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon. Op die manier leren ze stapje voor stapje omgaan met hun angst. Omdat ze weten dat de VR-omgeving niet echt is, zijn ze sneller bereid met hun angst aan de slag te gaan. En omdat ZeroPhobia volledig geanimeerd en gamified is kunnen ze het zelfs leuk vinden om te volgen. Nu we hebben geleerd hoe we hoogtevrees effectief kunnen behandelen, kunnen we gaan werken aan de ontwikkeling behandelingen voor andere angsten zoals vliegangst, spinnenangst en claustrofobie.”

Goedkoop van je angst af
Het feit dat de therapie zo laagdrempelig en veilig kan worden aangeboden, opent deuren voor mensen die kampen met de negatieve effecten van hun fobie, maar niet naar een specialist kunnen of willen stappen. Donker: “Je kan met ZeroPhobia werken zonder dat je ervoor de deur uit hoeft of afspraken met een behandelaar moet maken. Daarmee komt behandeling binnen bereik van een veel grotere groep mensen en dat is ons doel. We wisten al dat VR erg effectief kan zijn voor de behandeling van fobieën. Het spannende van ZeroPhobia is dat we laten zien dat we een complete en effectieve VR behandeling kunnen aanbieden die volledig zelfstandig kan worden doorlopen en zonder dat daarvoor dure apparatuur nodig is. Ik denk dat ZeroPhobia laat zien dat stand-alone toepassingen kunnen bijdragen aan het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van onze zorgsystemen.”
 Goedkoop van je hoogtevrees af met VR (Foto ter illustratie: Pixabay)

Goedkoop van je hoogtevrees af met VR (Foto ter illustratie: Pixabay)

FOK! Wat een weer: buien en meer wind

Er is vrij veel bewolking en er trekken buien zuidoostwaarts over het land. De felste buien komen voor in het noordoosten en oosten, met daar plaatselijk ook korrelhagel en een kleine kans op onweer. In de middag wordt het van het noordwesten uit droog, maar er blijft vrij veel bewolking aanwezig. Het wordt ongeveer 9°C. Er staat een vlagerige noord- tot noordwestenwind. Boven land is de wind vrij krachtig, lokaal soms krachtig, 6 Bft. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. Bij buien is er vooral in de ochtend in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-85 km/uur. In de avond neemt de wind af naar matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig.

Komende nacht is het zwaar bewolkt. De minima liggen rond 4°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Morgen overdag is het zwaar bewolkt. Vooral in het noorden en oosten kan er in de ochtend en middag af en toe lichte regen vallen. In de avond is het overal droog en ontstaan er enkele gaten in het wolkendek. De middagtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noorden tot 12°C in het zuiden. Er staat een matige, in de ochtend in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtige noordwestenwind. In de avond draait de wind naar west en neemt af naar zwak, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied naar matig. (Bron: KNMI)

Parc del Montenegre i el Corredor, Catalonië in Spanje (Foto: Kroezel)
Parc del Montenegre i el Corredor, Catalonië in Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.