FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 maart 2019

FvD grote winnaar verkiezingen, coalitiepartijen onderuit

De uitslagen van de Provinciale Staten verkiezingen druppelen langzaamaan binnen. Uit de eerste exitpolls van de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland lijkt Forum voor Democratie de grote winnaar te zijn. Ook GroenLinks staat overal flink in de plus.

In Zuid-Holland is de FvD waarschijnlijk de grootste partij met 10 zetels, in die provincie heeft ook andere nieuwkomer Denk 2 zetels behaald. In Noord-Brabant blijft VVD de grootste partij en delen CDA en FvD de tweede plaats. Gelderland laat een soortgelijke verschuiving zien met ook hier weer met name D66, PVV en SP als grote verliezers.

Ook is de exitpoll voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer binnengekomen, VVD verliest licht maar blijft de grootste partij met 13 zetels. De andere regeringspartijen verliezen wel flink, het CDA zakt van 12 naar 8 zetels en D66 verliest er ook 3. Enkel ChristenUnie krijgt er een zetel bij. Opvallende binnenkomer is Denk met 1 zetel en FvD die direct met 10 zetels binnenkomt. Andere grote winnaar is GL dat van van 4 zetels naar 8 stijgt en ook 50Plus en Partij voor de Dieren krijgen er beiden een zetel bij en komen nu allebei op 3 te staan.

Er moet nog wel vermeld worden dat het momenteel nog exitpolls betreft, hierin zit een foutmarge van 1 zetel., dus er kan nog het een en ander verschuiven. De NOS heeft een aparte pagina waarop per gemeente de uitslagen bekend worden gemaakt zodra deze bekend zijn, de kaart is hier te vinden.

Update 23.53 uur
Premier Mark Rutte heeft op het VVD-podium de winnaars Forum voor Democratie en GroenLinks gefeliciteerd. Hij erkent dat "de coalitie zijn meerderheid niet gaat vasthouden in de Eerste Kamer". Maar hij zei ook blij te zijn dat de VVD voor de derde keer als de grootste uit de bus komt. Rutte kwam op terwijl het nummer 'Sweet Caroline' van Neil Diamond werd gedraaid. Dat was een verwijzing naar zijn adviseur Caroliene die hem tijdens een blackout bij het slotdebat te hulp moest schieten.

Exitpoll Eerste Kamer (FOK.nl)
Exitpoll Eerste Kamer (FOK.nl)

May: Brexit-uitstel tot uiterlijk 30 juni

Europese Raad-voorzitter Donald Tusk zegt dat EU-lidstaten bereid zijn het Verenigd Koninkrijk kort Brexit-uitstel te geven als premier Theresa May haar deal volgende week alsnog door het Lagerhuis loodst. Die werd al tweemaal ruimschoots verworpen. Lukt het weer niet dan volgt vermoedelijk lang uitstel. May zei 's avonds in een toespraak dat haar deal de enige deal is, en uitstel niet langer mag duren dan tot 30 juni. Ze gaf het parlement de schuld dat de deal nog niet is goedgekeurd maar dat viel slecht.

May vroeg de EU woensdag om de Brexitdatum op te schuiven van 29 maart naar 30 juni. Maar de EU eist dat de deal eerst wordt goedgekeurd om te voorkomen dat de Britten straks zonder europarlementariërs in de EU zitten.  Het uitstel zou dan zijn bedoeld om praktische zaken te regelen. Bij langer uitstel moet het land eind mei dus echter meedoen aan de Europese verkiezingen. En dan zouden de Britten zoals Tusk eerder zei opnieuw moeten gaan nadenken hoe ze de EU uit willen.

Veel Lagerhuisleden die Mays deal eerder afschoten willen heronderhandelen. Hun grootste struikelblok is het vangnet dat de Ierse grens moet openhouden door de Britten 'tijdelijk' EU-regels te laten volgen. Maar de EU wil de deal niet openbreken: nog meer concessies wordt gezien als het laten vallen van lidstaat Ierland.

De Britse premier wilde de deal eigenlijk deze week voor de derde keer in stemming brengen, maar daar stak Lagerhuisvoorzitter John Bercow een stokje voor. Het is namelijk niet toegestaan een voorstel ongewijzigd nog een keer voor te leggen tijdens dezelfde parlementaire periode. Met uitstel op zak kan May de overeenkomst echter wel opnieuw in stemming brengen.

Domino-effect
Ondertussen werkt de Britse regering koortsachtig aan het bewerken van de tien Noord-Ierse Lagerhuisleden van de DUP. Die zijn mordicus tegen de mogelijkheid dat Noord-Ierland straks anders wordt behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat als de DUP besluit vóór te stemmen, dit een domino-effect teweegbrengt onder de rebellen in Mays eigen Conservatieve Partij. Eenvoudig wordt dit echter niet.

Aanvankelijk leek het de premier er met name om te doen om parlementsleden uit angst voor een no-deal Brexit in hemelsnaam maar voor haar deal te laten stemmen. Maar het Lagerhuis heeft zich al tegen een no-deal en voor uitstel uitgesproken. En dus mikt May ook op de angst voor lang uitstel, en het idee dat van uitstel afstel zou kunnen komen. Donderdag treft May EU-regeringsleiders tijdens een EU-top.

Update 22.12 uur
May heeft Lagerhuisleden in een korte televisietoespraak opgeroepen haar deal te steunen. Ze lijkt haar politieke lot aan de Brexitdatum van 30 juni te verbinden. De premier zei dat de bevolking er ondertussen moe van is en dat mensen inmiddels ook wel iets anders aan hun hoofd hebben. "Jullie willen dat we voortmaken, en ik ben vastbesloten om dat te doen", aldus May, in een aanval op het Lagerhuis dat volgens haar niet naar de mensen luistert.

May zei verder dat haar deal de uitslag van het referendum van 2016 eerbiedigt, en ze wees een nieuwe volksraadpleging van de hand.

Critici vinden het opmerkelijk dat de premier de schuld bij het parlement legt. Ze had immers ook een handreiking naar de oppositie kunnen doen om er een deal doorheen te krijgen. May zou echter enkel luisteren naar de hardliners in haar partij en de sektarisch ingestelde Noord-Ierse unionisten van de DUP.

Update 23.40 uur
Aan weerszijden van het politieke spectrum is boos op Mays toespraak gereageerd. Lagerhuisleden zijn verbijsterd dat de premier hen aanviel terwijl ze hun steun nou juist nodig heeft. Haar suggestie dat het parlement tegen het volk is zou bovendien gevaarlijk zijn.

De DUP, wiens steun cruciaal wordt geacht voor aanname van de deal, zou volgens de BBC hebben gezegd dat een ontmoeting met de premier "niets heeft veranderd" aan het standpunt van de partij. Daarmee lijkt Mays deal voor de derde keer op een nederlaag af te stevenen, en lijkt het op een EU-noodtop aan te komen op de valreep van de Brexitdatum volgende week vrijdag.

Vampyr en Deus Ex Mankind Divided naar Xbox Game Pass

Major Nelson heeft vandaag op zijn twitteraccount bekendgemaakt dat er maar liefst zes nieuwe games naar de Xbox Game Pass komen.

Dontnod’s Vampyr, Telltale’s The Walking Dead mini-serie Michonne, What Remains of Edith Finch, Oprencia: The Stolen Sun en als klap op de vuurpijl Deus Ex Mankind Divided worden nog voor het einde van deze maand toegevoegd. Vanaf 1 april kun je ten slotte ook Marvel vs. Capcom Infinite uitproberen.

NHL: Goalie Rinne leidt Predators langs Maple Leafs

De ijshockeyers van de Nashville Predators hebben in de NHL een 3-0 thuiszege geboekt op de Toronto Maple Leafs. Goalie Pekka Rinne tekende voor zijn tweede shutout tegen de Maple Leafs dit seizoen.

Al na een kleine vijf minuten opende Brian Boyle de score, waarna Wayne Simmonds pas halverwege de derde periode voor 2-0 zorgde. Rinne hield zijn ploeg keurig op de been met 22 reddingen, Filip Forsberg zorgde een goede twee minuten voor het einde voor de beslissing: 3-0.

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 3-2 SO
New York Islanders - Boston Bruins 0-5
New York Rangers - Detroit Red Wings 2-3
Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens 1-3
New Jersey Devils - Washington Capitals 1-4
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 1-3
Nashville Predators - Toronto Maple Leafs 3-0
St. Louis Blues - Edmonton Oilers 7-2
Dallas Stars - Florida Panthers 4-2
Calgary Flames - Columbus Blue Jackets  4-2

Predators - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Meerdere PlayStation-exclusives naar pc via Epic Game Store

Beyond: Two Souls, Heavy Rain en Detroit: Become Human komen aan het einde van dit jaar allemaal naar pc. Ze zijn voor de pc echter niet vrij verkrijgbaar, maar komen exclusief naar de Epic Store.

Gamebedrijf Epic Games timmert hard aan de weg om te concurreren met Steam als gamedistributieplatform. Het doet dat voornamelijk door exclusiviteitsdeals te sluiten met game-uitgevers, iets wat voor veel controverse zorgt binnen game-communities. Nadat we games als Metro: Exodus en The Division 2 al langs zagen komen als Epic-exclusieve pc-games, zijn ook enkele PlayStation-exclusives binnenkort dus aan de beurt. Hoewel Beyond: Two Souls en Heavy Rain alweer respectievelijk zes en negen jaar oud zijn, zijn ze tot nu toe nooit op andere platforms uitgekomen. Detroit: Become Human verscheen vorig jaar exclusief voor PlayStation 4.

Behalve games van ontwikkelaar Quantic Dream is daarnaast bekend geworden dat Obsidians The Outer Worlds en Remedy's Control ook exclusief naar Epic's launcher komen. Wanneer we welke titels kunnen verwachten is nog niet bekend.

Oranje staat morgenavond niet stil bij aanslag Utrecht

Het Nederlands elftal speelt donderdagavond - in het kader van de kwalificatie voor het EK voetbal - een wedstrijd tegen Wit-Rusland. Vreemd genoeg zullen de spelers geen rouwbanden dragen naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen maandag in Utrecht. Ook wordt geen minuut stilte in acht genomen.

"Er is door de overheid geen nationale dag van rouw afgekondigd. Was dat wel gebeurd, dan zouden wij de aanslag in Utrecht wel herdenken", aldus woordvoerder Jaap Paulsen van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). De bond zegt de aanslag in Utrecht wel te betreuren en mee te leven met alle betrokkenen en nabestaanden. Amateurclubs krijgen komend weekend wel de gelegenheid om stil te staan bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag.

Twee jaar geleden, bij het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan, speelde Oranje wel met rouwbanden en werd een minuut stilte gehouden. Daar koos men destijds voor, omdat Van der Laan supporter van Ajax en Oranje was. In die hoedanigheid kwam hij vaak in het stadion. Bovendien speelde het Nederlands elftal vrijwel alle thuiswedstrijden in zijn ambtsperiode in Amsterdam.

Zondagavond wordt Johan Cruijff - voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland - wel herdacht. Het voetbalicoon overleed op die dag drie jaar geleden. Op de grote schermen in de Amsterdam ArenA zullen oude beelden van Cruijff worden getoond.

Oddworld: Soulstorm in beeld

Oddworld: Soulstorm laat weer van zich horen. Op GDC lieten ze een nieuwe trailer zien en hij ziet er veelbelovend uit. En de ontwikkelaar had meteen en nieuw nieuwtje voor ons: de game wordt direct uitgesteld. Hij komt waarschijnlijk in 2020 uit. Gelukkig wachten wij er al 3 jaar op, dus een jaartje erbij kan ook nog wel. Naast de trailer heeft de ontwikkelaar nog meer beelden voor ons, die je hieronder kunt bekijken.

  

UFC-kampioen geeft kampioensgordel terug na dopingtest

UFC-kampioen TJ Dillashaw heeft via sociale media bekendgemaakt dat er vreemde uitslagen in een dopingtest gevonden zijn. Na zijn verloren titelgevecht tegen vlieggewichtkampioen Henry Cejudo, halverwege januari in Brooklyn, zijn er wat alarmbellen afgegaan bij dopingautoriteit USADA.

Dillashaw bracht het nieuws zelf via een Instagrampost naar buiten waarin hij meldt enorm teleurgesteld te zijn en zijn bantamgewichttitel opgeeft, omdat hij zich op deze zaak wil focussen.

Voor hen die onderstaande Instagram niet kunnen zien, klik hier.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by tjdillashaw (@tjdillashaw) onMar 20, 2019 at 5:07am PDT

USADA was niet bereid om commentaar te geven, maar de New York State Athletic Commission, die toezicht houdt op alle sportactiviteiten in de staat New York, geeft Dillashaw alvast een jaar schorsing en een boete van tienduizend dollar vanwege 'het gebruik van een verboden substantie'.

Dillashaw moest flink afvallen voor zijn gevecht met Cejudo, maar volgens de Amerikaan ging dat probleemloos. Het was de allereerste keer dat Dillashaw een divisie lichter ging vechten, maar helaas ging in dat gevecht na slechts 32 seconden bij hem het licht uit, toen Cejudo verwoestend aan het gevecht begon.

Dillashaw is verder nooit betrapt op het gebruik van verboden middelen, toch is hij vaak beschuldigd door zijn voormalige teamleden, waaronder voormalig kampioen Cody Garbrandt die in 2017 zijn titel aan Dillashaw verloor.

Bol bezorgt Sunweb eerste zege van het seizoen, Van der Poel komt hard ten val in eindsprint

De Nederlandse Sunweb-renner Cees Bol heeft Nokere Koerse gewonnen. Voor Sunweb betekent dit de eerste overwinning van het seizoen. In de eindsprint kwam Nederlands kampioen Mathieu van der Poel hard ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Vijf man reden lange vooruit in de Belgische eendagswedstrijd. De kopgroep had nooit zicht op de zege in Nokere Koerse en werden op 25 kilometer van de meet teruggepakt. Op de smalle wegen in Belgie en het slechte wegdek zorgde voor veel valpartijen in de finale. In de laatste tien kilometer lagen er ook veel verschillende kasseistroken, maar ondanks een aanval van Lars Boom, wist niemand weg te rijden, waardoor een massasprint de beslissing moest brengen.

In een chaotische sprint kwam Mathieu van der Poel hard ten val. De Nederlander kwam in aanraking met een renner van Sunweb, die even daarvoor de sprint had aangetrokken voor Cees Bol. De pas 23-jarige Nederlander maakte het werk goed af van zijn ploeggenoten en won zo zijn eerste profkoers. Het was voor Sunweb ook meteen de eerste zege van het seizoen voor de rode brigade.

Update 18.45 uur

Volgens de ploeg van Van der Poel heeft de Nederlander geen breuken opgelopen bij de zware valpartij.

Busterrorist steekt bus met kinderen in brand

Een buschauffeur heeft in Italië in de buurt van Milaan een bus met 51 middelbare scholieren gegijzeld. Daarbij dwong hij een docent de leerlingen vast te binden om vervolgens met een blik benzine de bus in brand te steken. Hij zou daarbij plannen hebben gehad om met de bus naar het vliegveld van Milaan te rijden.

Dat er wonder boven wonder geen slachtoffers zijn gevallen is te danken aan een van de leerlingen die met een mobiele telefoon de politie tijdig kon waarschuwen. De agenten hebben de bus na een achtervolging tot stoppen kunnen dwingen. Op dat moment ontstak de buschauffeur de benzine en kon de politie de inzittenden redden door de achterruit in te slaan.

De leerlingen konden zo snel ontsnappen omdat de docent die gedwongen werd ze vast te binden ze namelijk maar losjes vastgemaakt had waardoor ze snel konden loskomen. 14 personen zijn naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen door ingeademde rook maar niemand is in levensgevaar. De bus is volledig uitgebrand.

Tegen de politie heeft de dader, een 47-jarige Italiaan van Senegalese afkomst verklaard dat hij een bloedbad had willen aanrichten uit protest tegen de vele vluchtelingen die op gammele bootjes op de Middellandse Zee verdrinken.

300 kilo cocaïne en Kalasjnikovs onderschept

De politie heeft vrijdag in Breda een drugs- en wapentransport onderschept. In een verborgen ruimte van een bestelbus zijn een partij van 300 kilo cocaïne en vijf vuurwapens, waaronder twee Kalasjnikovs aangetroffen, met bijbehorende munitie. De drugs waren verpakt in dertien sporttassen.

In beslag genomen geld (Foto: Openbaar Ministerie)
In beslag genomen drugs (Foto: Openbaar Ministerie)

De bestuurder van de bestelbus is aangehouden. Hij was kort voor zijn aanhouding de grensovergang in Hazeldonk gepasseerd. Het gaat om een 38-jarige man uit Breda. Na zijn aanhouding is de verdachte dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hem voor twee weken in bewaring heeft gesteld.

Bij de doorzoeking van de woning van de man is beslag gelegd op laptops, mobiele telefoons, een geldtelmachine en twee stoorzenders, zogenoemde jammers. In een woning in Oud Gastel is vandaag bij een doorzoeking een geldbedrag van ongeveer 3500 euro in beslag genomen.

Kalasjnikov's (Foto: Openbaar Ministerie)
Kalasjnikov's (Foto: Openbaar Ministerie)

Ajax gaat onderuit bij weerzien met Bosz in Duitsland

Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz heeft Ajax woensdagmiddag een oefennederlaag toegediend. In Duitsland was 'die Werkself' met 2-1 te sterk. Ajax kwam op voorsprong via Danilo Pereira, maar kreeg daarna twee treffers om de oren in de verder gelijkopgaande wedstrijd. Vooral het uitvallen van Zakaria Labyad in de tweede helft zal Ten Hag zorgen baren.

Ajax trad niet aan met vaste basisklanten of met internationals. Spelers als Joël Veltman, Lisandro Magallán, Daley Sinkgraven, Labyad, Václav Cerny en Klaas-Jan Huntelaar hadden een basisplaats in het Ulrich-Haberland-Stadion in Leverkusen, waar geen publiek aanwezig was. Bosz liet ten opzichte van het laatste competitieduel met Werder Bremen (1-3 nederlaag) alleen Lars Bender en Karim Bellarabi staan in zijn opstelling. Laatstgenoemde liet zich gelden in de veertigste minuut, toen hij de bal in de kruising krulde.

Bellarabi zorgde daarmee voor de 1-1 en dat doelpunt zat er al een tijdje aan te komen. In de fase daarvoor werd Ajax tweemaal op de been gehouden door knappe reddingen van Bruno Varela. In de openingsfase was Ajax juist sterk: na zes minuten kopte Huntelaar op de lat en na een klein kwartier opende Danilo de score door raak te schieten in de linkerhoek. In de slotfase van de eerste helft, bij een 1-1 stand, knikte Huntelaar opnieuw op de lat toen hij probeerde af te ronden in een vrij leeg doel van Leverkusen.

Kort na de rust voltooide Leverkusen de comeback. Op aangeven van Bellarabi kopte Paulinho de 2-1 tegen de touwen. Niet veel later volgde een nieuwe domper voor Ajax, toen Zakaria Labyad met een blessure uitviel na een harde charge van Mitchell Weiser. Zijn vervanger was de twintigjarige Leo Thethani, die enkele kansen op de 2-2 kreeg. Ajax moest echter genoegen nemen met een nederlaag bij het weerzien met Bosz.

Feestjes en monsters in trailer voor Stranger Things 3

Het derde seizoen van Stranger Things druipt weer van de eighties nostalgia, als we de eerste trailer mogen geloven. En dat vinden we eigenlijk wel fijn.

In het tweede seizoen van Stranger Things werd Will, na zijn verdwijning in de Upside Down, bezeten door het monster The Mind Flayer. Dit terwijl er nog steeds geen spoor was van Eleven. Uiteindelijk keerde Eleven terug en kwam alles weer goed na een hels gevecht tegen de Demogorgons. Maar in de laatste aflevering, terwijl de kinderen rustig op hun eerste bal stonden te dansen en zich van geen kwaad bewust waren, bleek The Mind Flayer nog altijd onder Hawkins te leven.

Het derde seizoen speelt zich opnieuw af in Hawkins, Indiana, in 1985. De zomer is aangebroken en de kinderen hebben een zomerbaantje in het nieuwe winkelcentrum Starcourt Mall of genieten van hun zomervakantie. Maar hoe rustig zal deze zomer verlopen?

Stranger Things 3 is te zien vanaf 4 juli.

Cadence of Hyrule combineert Zelda en Crypt of the Necrodancer

Nintendo en Brace Yourself Games werken samen aan een nieuw project. Cadence of Hyrule combineert de gameplay van hitindie Crypt of the Necrodancer met de personages en wereld van The Legend of Zelda.

Crypt of the Necrodancer is een game waarin je beweegt, vecht en dingen verzamelt op de maat van de muziek. Cadence of Hyrule combineert dit principe met de wereld en muziek van The Legend of Zelda. Er zijn 25 remixes van deze serie aanwezig in de game. Link en Zelda zijn speelbaar in de game en hebben eigen unieke vaardigheden.

Bekijke de trailer hieronder. Cadence of Hyrule lanceert deze lente voor Nintendo Switch.

San Francisco wil e-sigaret verbieden

San Francisco bereidt wetgeving voor om de verkoop van e-sigaretten te verbieden zolang de effecten ervan op de gezondheid niet door de Amerikaanse overheid zijn geëvalueerd. Dat zou vooral bedoeld zijn om stijgend gebruik onder jongeren een halt toe te roepen. Maar critici vrezen dat de wet het moeilijker zal maken om te stoppen met roken.

Stadsadvocaat Dennis Herrera over producenten: "Deze bedrijven verbergen zich achter een sluier van vermindering van schadelijkheid, maar laten we er duidelijk over zijn dat hun product feitelijk verslaving is." Volgens antivaping-activisten wordt de verkoop via allerlei smaakjes bovendien opzettelijk op jongeren gericht.

Vorige week zei de Amerikaanse warenautoriteit FDA dat bedrijven tot 2021 hebben om hun producten te laten evalueren. Dat had eigenlijk al medio 2018 moeten zijn, aldus de BBC. Als de wetgeving in San Francisco wordt aangenomen zou het de eerste Amerikaanse regio zijn die e-sigaretten verbiedt. Bij sportvelden is het gebruik er al verboden.

Zr. Ms. Zeeland onderschept lading coke in de Caribische Zee

Het marineschip Zr.Ms. Zeeland heeft afgelopen donderdag een zeilschip met circa 500 kg cocaïne onderschept in de Caribische Zee. De Zr.Ms. Zeeland is een patrouilleschip van de Koninklijke Marine en vaart als stationsschip in de West. Een van haar taken is het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Dit doet zij in samenwerking met de Amerikaanse Joint Interagency Task Force South.

(Tekst loopt door onder de foto)

Zr. Ms. Zeeland onderschept lading coke in de Caribische Zee  (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Zeeland onderschept lading coke in de Caribische Zee (Foto: Ministerie van Defensie)

Bij het aan boord gaan van het zeilschip vond het Amerikaanse kustwachtteam dat geëmbarkeerd is aan boord van de Zeeland vrijwel direct de balen met cocaïne. De drugs en opvarenden zijn door Zr.Ms. Zeeland overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Zr.Ms. Zeeland is sinds afgelopen december het stationsschip in het Caribisch Gebied. Zij heeft in die periode al een zogenoemde go fast-boot aangehouden en daarbij een grote hoeveelheid verdacht geld aangetroffen. Ook heeft zij een drugstransport verstoord, waarbij er door een schip pakketten - vermoedelijk drugs - overboord werden gezet. In januari deed de Zeeland een recordvangst van 2000kg harddrugs, die aan boord van een speedboot werden gesmokkeld.

Zr. Ms. Zeeland onderschept lading coke in de Caribische Zee  (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Zeeland onderschept lading coke in de Caribische Zee (Foto: Ministerie van Defensie)

Cuphead komt naar Nintendo Switch

Tijdens de Nindies Spotlight heeft Nintendo aangekondigd dat Microsoft-exclusive Cuphead de sprong waagt naar Nintendo Switch. Studio MDHR, Microsoft en Nintendo hebben samengewerkt om dit mogelijk te maken.

De populaire game is vanaf vandaag te pre-orderen in de Nintendo eShop en lanceert al op 18 april. De trailer kun je hieronder bekijken. Cuphead is beschikbaar op pc, Xbox One en binnenkort dus Nintendo Switch.

Van Marwijk nieuwe bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten

Bert van Marwijk wordt de nieuwe bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt de bond van dat land woensdag via de officiële kanalen. Van Marwijk, die de afgelopen tijd schoonzoon Mark van Bommel assisteerde bij PSV, wordt donderdag rond 16:00 uur plaatselijke tijd gepresenteerd.

De aanstelling van Van Marwijk bij de Verenigde Arabische Emiraten is geen verrassing, aangezien al weken de geruchten gaan dat de trainer in het Midden-Oosten aan de slag gaat. Eerder was Van Marwijk al actief in de regio, toen hij de keuzeheer was van de nationale ploeg van Saudi-Arabië. Van Marwijk volgt de opgestapte Alberto Zaccheroni op en moet het land naar het WK van 2022 leiden.

Het Eindhovens Dagblad meldde eerder al dat een functie van Van Marwijk als bondscoach 'in principe' niet leidt tot het einde van zijn achtergrondrol bij PSV. Van Marwijk adviseert Van Bommel in een rol als mentor en zal dit waarschijnlijk blijven doen. De ervaren oefenmeester fungeert vooral als klankbord en bekijkt de duels van PSV doorgaans op de tribune.

Van Marwijk wordt zodoende voor de vierde keer in zijn loopbaan bondscoach. Naast Saudi-Arabië heeft de trainer ook de nationale teams van Nederland en Australië geleid. Van Marwijk wist in 2010 met Oranje geschiedenis te schrijven door de finale van het WK in Zuid-Afrika te bereiken. In de eindstrijd bleek Spanje uiteindelijk met 0-1 te sterk.

Stemlokaal wil vrijwel blinde man niet laten stemmen

Een klein stemschandaal in Bergen op Zoom. Een vrijwel blinde man werd bij het stembureau in basisschool De Kreek geweigerd omdat hij zo goed als blind is. Het stembureau in kwestie gaf aan alleen 'lichamelijk beperkte' mensen toe te staan om een hulpje mee te nemen in het stemhokje. 

Gelukkig kon de man, die voor slechts 5% zicht heeft, wel terecht op een andere stemlocatie. Bart schrijft op Facebook: "Gelukkig konden wij bij het stemlokaal in de sporthal op de boulevard wel terecht. Medewerkers hiervan, bedankt dat jullie mij een stem hebben gegeven (en voor het opstellen van een proces verbaal)!"

GT Kid Goku naar Dragon Ball FighterZ

Bandai Namco heeft één van de personage uit het tweede seizoen van Dragon Ball FighterZ bekendgemaakt. Kid Goku maakt zijn opwachting gebaseerd op zijn verschijning in Dragon Ball GT. Jammer dus voor fans van de eerste Dragon Ball, maar niet alles is verloren.

Zo is in de screenshots te zien dat Kid Goku de Power Pole op zijn rug draagt, een wapen dat hij in GT niet heeft gebruikt. Wellicht halen ze dus inspiratie uit Dragon Ball en combineren dit met zijn verschijning in GT. De tijd zal het leren. Wanneer Kid Goku beschikbaar komt is niet bekendgemaakt.

Koeman vreest favorietenrol niet: "Die wedstrijden moet je winnen"

Ronald Koeman merkt dat zijn internationals bij het Nederlands elftal in een zware periode van het seizoen zitten. Het Nederlands elftal kwam maandag voor het eerst bij elkaar in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland van aanstaande donderdag en zondag. Die dag werd er meteen stevig getraind en bondscoach Ronald Koeman heeft daarom besloten om woensdag geen oefensessie in te lasten.

"In alle statistieken zie je dat spelers nog best wel wat vermoeidheid hebben. Dat is logisch. Ik heb me ook weleens niet zo lekker gevoeld en toch fantastisch gespeeld. Vanmiddag trainen we niet, maar morgenvroeg nemen we nog wel wat dingen door", tekent Voetbal International op tijdens een perspraatje. Oranje begint de kwalificatiecyclus in De Kuip tegen de Wit-Russen en Koeman wil dan meteen een resultaat neerzetten.

"Hoe beter het resultaat, hoe makkelijker het is naar de volgende wedstrijd", verwijst Koeman naar het duel met die Mannschaft in de Johan Cruijff ArenA van een paar dagen later. "Het gaat om winst, liefst op een mooie wijze. Het belangrijkste is dat je drie punten haalt. We beginnen met twee thuiswedstrijden. Als je bij Duitsland in de poule zit, zijn wij en Duitsland favoriet om door te gaan. Je thuiswedstrijden moet je sowieso winnen."

Koeman gaat uit van een 'compact verdedigende tegenstander' en geeft aan zijn elftal niet op al te veel plekken te zullen veranderen. De bondscoach denkt dat Oranje er in het afgelopen jaar aardig op vooruit is gegaan: "De start luidde een nieuwe periode in, kijken naar het beste systeem en een nieuw team. In de Nations League boekten we goede resultaten, misschien beter dan de fans verwachtten. We staan er nu anders voor dan een jaar geleden."

Hassan niet naar WK veldlopen

Sifan Hassan heeft zich afgemeld voor de wereldkampioenschappen veldlopen in het Deense Aarhus op 30 maart.

Hassan heeft de afgelopen weken op hoogte getraind in Ethiopie, echter die training is de 26-jarige atlete niet goed bevallen. Hassan miste eind 2018 ook al het EK veldlopen. De Europees kampioene veldlopen van 2015 was toen ziek.

Hassan hoopt wel deel te nemen aan de halve marathon van Berlijn op 7 april.

Nederlander Charly T. (17) veroordeeld door Spaanse rechter

De 17-jarige Nederlander Charly T. is door de Spaanse rechter veroordeeld tot anderhalf jaar cel en twee maanden ondertoezichtstelling. Dat terwijl hij recent juist was vrijgelaten.

De zaak is vanaf het begin al controversieel.T. wordt er van verdacht twee Britse meisjes, van 12 en 14 jaar, te hebben misbruikt. Zelf heeft T. dat altijd ontkend. De bewijzen in de zaak zijn uiterst dun. Het enige belastende bewijs in het dossier zijn de verklaringen van de slachtoffers, afgelegd in dronken toestand. 

Lees ook: 17-jarige Nederlander op dubieuze gronden vast in Spanje

Ook is ontlastend bewijs genegeerd door de Spaanse justitie. Eerder liet het ministerie van Buitenlandse Zaken al weten de mogelijkheid van het inzetten van een vertrouwensadvocaat te onderzoeken. Dat is een heel zwaar middel, zeker in een EU-land.

Het vonnis van deze kinderrechter uit Alicante is nog niet definitief, er staat nog een mogelijkheid tot hoger beroep open. Het lijkt voor de hand liggend dat T. daar gebruik van zal maken.

Wallen op slot voor groepsrondleidingen

Amsterdam gaat vanaf volgend jaar groepsrondleidingen langs de ramen op de Wallen verbieden. Ook gratis rondleidingen en het ronselen van deelnemers is vanaf 2019 niet meer toegestaan in dit gebied.

Dat maakt wethouder Udo Kock vandaag bekend. In de rest van het centrum, buiten de Wallen, mogen vanaf volgend jaar nog wel gewoon rondleidingen gegeven worden, maar alleen als gidsen een ontheffing hebben en zich aan de regels houden. Toeristen die deelnemen aan een rondleiding, gaan belasting betalen per persoon (66 cent).

Ook de maximale groepsgrootte voor rondleidingen wordt naar beneden bijgesteld. Nu nog mogen gidsen een groep van twintig personen rondleiden, dat wordt vijftien. Daarnaast komt er een keurmerk voor gidsen met kwaliteitseisen waar gidsen aan moeten voldoen. De gemeente gaat dit keurmerk samen met de branche opstellen.

Honderden ontheffingen
Op dit moment hebben gidsen nog geen ontheffing nodig als zij buiten het Wallengebied toeristen rondleiden. Dat moet vanaf volgend jaar wel. Voor de Wallen zijn er in totaal al 1600 ontheffingen verleend aan gidsen, sinds de invoering van het ontheffingsstelsel per 1 april 2018. Alleen met zo'n ontheffing mag een gids daar een rondleiding geven.

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat door de invoering van het ontheffingsstelsel de overlast van groepen is afgenomen. Wel wordt er nog veel overlast in het Wallengebied ervaren. Meer dan tachtig procent van de seksbranche-ondernemers zegt dat de rondleidingen een negatieve invloed hebben op hun omzet. Ook ondervinden de sekswerkers nog veel overlast van deelnemers aan groepsrondleidingen.

Circusattractie
Begin dit jaar maakte AT5 samen met het Parool een serie over de toekomst van de Wallen. Uit de verhalen van sekswerkers en ondernemers op de Wallen kwam ook het beeld naar voren van veel overlast in het gebied door voornamelijk toeristen. 'Ze zien ons als een circusattractie', zei een sekswerker voor de camera van AT5.

Wethouder Kock zegt over de maatregelen: 'We gaan rondleidingen langs de prostitutieramen verbieden, niet alleen om de drukte in het Wallengebied tegen te gaan maar vooral omdat het niet respectvol is richting sekswerkers. Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie.'

Piekmomenten
Op basis van onderzoek concludeert de gemeente nu dat per week meer dan duizend groepen het Oudekerksplein passeren. De piekmomenten zijn tussen 11.00 en 12.00 uur in de ochtend en 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur, dan bezoeken per uur gemiddeld 28 groepen het gebied. De laatste tijd ervaren volgens de gemeente ondernemers en bewoners buiten het Wallengebied een toename van de overlast van groepsrondleidingen in hun buurt.

Sinds ongeveer een jaar geleden het ontheffingsstelsel werd ingevoerd, hebben handhavers veel gidsen aangesproken op de regels. Er werden slechts twaalf boetes uitgedeeld. Zes daarvan waren er voor gidsen van een pubcrawl-aanbieder, de zogenoemde zuiptours, die zich niet aan regels hielden.

Per 1 april zijn rondleidingen al verboden in het Wallengebied vanaf 19.00 uur 's avonds. Nu mogen ze nog gegeven worden tot 23.00 uur. De nieuwe verboden worden op dit moment juridisch uitgewerkt door de gemeente.

OM eist levenslang tegen 'tattookillers'

Uit de manier waarop Onno is gefolterd en gedood, blijken de ‘wrede en nietsontziende’ bedoelingen van deze vier mannen. Ze moeten daarvoor, als het aan het OM ligt, levenslang achter de tralies. De vier mannen maken ze deel uit van een moordcommando. Op hun lichaam dragen ze tatoeages met teksten als “actie is het meest praktisch”. De mannen hebben een lange historie van geweld, en zijn eerder al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor een poging tot moord.

Dat zeiden woensdag de officieren van justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Rotterdam in de zaak-Duin. Het onderzoek Duin is het onderzoek naar de moord op de 30-jarige Enschedeër Onno Kuut, van wie het lichaam op 25 maart 2009 in een ondiep graf in de duinen van Hoek van Holland werd gevonden. Het slachtoffer bleek voor zijn dood gemarteld. Naast veel technisch en forensisch onderzoek werden onder andere 132 getuigen gehoord. Dit alles wees na enige tijd in de richting van deze vier verdachten, twee Rotterdamse broers van 31 en 35, en twee andere leden van het vermeende moordcommando, mannen van 38 en 44 uit Leerdam.

Tatoeages
Ook Onno bleek dezelfde tatoeages op zijn lichaam te hebben, en daarmee deel uit te maken van de groep. Waarschijnlijk werd Onno gedood omdat hij geld gestolen had van de groep. Mogelijk werd ook met het doden en laten verdwijnen van Kuut een potentiële getuige van een dubbele moord in Leiderdorp uit de weg geruimd. De verdachten hebben er niets over willen zeggen. Getuigen zijn er voorzichtig over, mogelijk omdat ze bang zijn voor de verdachten, aldus het OM.

Kenmerken van interne afrekening
Maar er zijn zeer veel aanwijzingen dat deze vier mannen betrokken zijn, aldus de officieren. Om te beginnen heeft de moord alle kenmerken van een interne afrekening. Enkele kenmerken van de moord lijken te zijn gekopieerd uit een boek dat bij twee van de verdachten is gevonden. Daarnaast zijn door de verdachten gehuurde auto’s heen en weer gereden tussen de duinen van Hoek van Holland, een locatie in Schiedam waar spullen van Kuut in het water zijn gevonden, en de vermoedelijke locatie waar hij is vermoord: de verblijfplaats van een van de verdachten in Leerdam.

Planmatig en professioneel
Omdat de verdachten in de loop der jaren veroordeeld zijn voor diverse ernstige geweldsfeiten en gezien het planmatige en professionele karakter van de moord, is een zeer hoge straf op zijn plaats, aldus het OM. Want, zo zeiden de officieren: “Onno maakte weliswaar deel uit van een criminele groep, maar hij moest de dood langzaam over zich voelen komen. Hij moest weten dat hij dood zou gaan en in de tussentijd moest hij ernstig lijden. Een moord in de vorm van een koelbloedige interne afrekening en de daaraan voorafgaande marteling voegt daaraan nog een dimensie toe.”

In april komt de verdediging aan het woord. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak in deze zaak is.

Het is verkiezingsdag vandaag: de blunders op een rij

Het zal niemand zijn ontgaan, vandaag vinden de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen plaats. Je kunt op diverse plaatsen stemmen, zoals bijvoorbeeld op Station Nijmegen (hieronder op de foto). Echter: bij verkiezingen horen uiteraard ook problemen op en met stembureaus. We zetten de problemen en blunders op een rij voor jullie. 

In Alkmaar blijft een stembureau gesloten vanwege een brand. De gemeente geeft op Twitter aan waar er nog wel gestemd kan worden. In Amsterdam werden er problemen met het register ongeldige stempassen voor de waterschappen gemeld. De gemeente was vergeten om de juiste documenten te leveren. Deze problemen zouden inmiddels opgelost zijn volgens AT5.nl 

In Eesveen (Overijssel), dat maar één stembureau telt, hebben mensen met een rolstoel een probleem: de deur van het stemlokaal is te smal en verbouwen was te ingrijpend. De burgermeester heeft een elektrische bakfiets geregeld en pendelt eigenhandig op en neer met gehandicapten tussen dit stembureau en het dichtstbijzijnde stembureau in Kallenkoten. 

In Rotterdam kan een postbezorger van Sandd waarschijnlijk op een stevige reprimande rekenen. De beste man was simpelweg vergeten om een zooi stempassen te bezorgen. Hierdoor kunnen sommige mensen vandaag niet stemmen. 'Ontzettend vervelend' volgens de gemeente, volgens ons is dat een understatement. 

Het blijkt dat de FvD ongevraagd een sms heeft gestuurd met de oproep om te gaan stemmen. Op Twitter regent het klachten. 

Zojuist gehoord op de radio: Kajsa Ollongren wilde gaan stemmen, maar bleek haar paspoort vergeten te zijn. Wellicht is mevrouw Ollongren niet op de hoogte van het feit dat inwoners van Nederland zich ten alle tijde moeten kunnen identificeren? 

In Vlissingen, Zeeland zijn stembiljetten uit Zuid-Holland gevonden. De fout werd ontdekt toen een oudere dame zich afvroeg wat de partij Jezus Leeft op het stembiljet deed, aangezien die partij in Zeeland niet meedoet. De gemeente voert overleg met de kiesraad, aangezien het niet bekend is of en hoeveel foute formulieren er in de stemkliko's zijn gegooid. 

Dit bericht wordt gedurende de dag aangevuld. Stuur gerust blunders in of meldt ze in de reacties! 

Het is verkiezingsdag vandaag: de blunders op een rij  (Foto: FOK!)
Het is verkiezingsdag vandaag: de blunders op een rij (Foto: FOK!)

Eerste MotoE-manche mogelijk in Assen

De eerste MotoE-manche vindt wellicht plaats op Nederlandse bodem. Na een verwoestende brand in de paddock in Jerez vorige week kon een streep door de eerste wedstrijd van de gloednieuwe elektrische raceklasse. Nu is duidelijk geworden dat ook de oorspronkelijke tweede ronde in Le Mans geen doorgang vindt. Assen blijkt inmiddels het mogelijke alternatief.

MotoE zou aanvankelijk gedurende het MotoGP-seizoen neerstrijken als supportklasse op zes Europese circuits. Vorige week zorgde kortsluiting echter voor een enorme brand in de paddock op het Spaanse circuit. Niet alleen gingen alle achttien motoren, pakken, laptops en helmen in vlammen op, ook de openingswedstrijd van de splinternieuwe wereldcup werd in de as gelegd.

Inmiddels is duidelijk dat ook alle hoop op de start van de tweede ronde in Le Mans is vervlogen. “De MotoE komt niet naar Le Mans”, bevestigde Claude Michy, promotor van de Franse Grand Prix, aan Motorsport.com. In het oorspronkelijk plan staat MotoE pas begin juli bij onze Oosterburen weer op de kalender. Michy lijkt echter te hinten op een vroegtijdige terugkeer. “Ik denk dat de start aan het eind van de maand juni plaats zal vinden," liet de Fransman zich nog ontvallen. De Nederlandse TT vindt op 30 juni een week voor de Duitse ronde plaats. Naar verluidt wil men met Assen als extra circuit alsnog vijf races kunnen rijden dit seizoen en vindt de elektrische ontgroening dus in Drenthe plaats.


Vrijdag stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht

Vrijdagavond om 19:00 uur zal er in Utrecht een stille tocht worden gehouden voor de slachtoffers van de aanslag afgelopen maandag op het 24 Oktoberplein, waarbij drie mensen om het leven kwamen en 5 (zwaar)gewonden vielen. 

Mensen die mee willen lopen kunnen zich vanaf 18:30 uur verzamelen op het Jaarbeursplein. Om en nabij 19:00 uur zal de tocht beginnen. Via de Graadt van Roggenweg zal de stoet naar het 24 Oktoberplein lopen. Hier wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om bloemen neer te leggen op de gedenkplaats. De initiatiefnemers vragen de deelnemers om rode of witte bloemen mee te nemen. 

Na het leggen van de bloemen gaat de stoet terug naar het Jaarbeursplein, of gaat ieder zijns weeg. De gemeente Utrecht adviseert deelnemers met klem om met het openbaar vervoer, de fiets of desnoods lopend naar de tocht te komen. 

PVV stelt vragen over gelekte nota Marrakesh-pact

Paniek in de politiek! Of nou ja, bij de PVV dan. Uit een gelekt document van de juridische dienst  van de Europese Commissie zou blijken dat dat het omstreden Marrakesh-pact toch juridisch bindende gevolgen kan hebben. Reden genoeg voor Geert Wilders en zijn consorten om in de pen te klimmen en schriftelijke vragen te stellen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de minister-president. 

Zo willen de heren Wilders en Fritsma en mevrouw Maeijer graag weten of de authenticiteit van de gelekte nota bevestigd kan worden en wat de reactie is op paragraaf 46, waarin vermeld wordt dat het VN-migratiepact via EU-wetgeving wel degelijk (bindende) juridische effecten zal hebben. Verder vragen de leden zich af waarom tijdens eerdere debatten het tegenovergestelde is beweerd, namelijk dat het migratiepact van Marrakesh niet juridisch bindend en/of afdwingbaar zou zijn. 

Tot slot willen ze weten of de staatssecretaris en de minister-president erkennen dat ze niet alleen de Kamer, maar ook de Nederlandse bevolking op het verkeerde been hebben gezet en zo nee, waarom niet, en als dat wel het geval is, hoe ze van plan zijn om dat te herstellen. De PVV wil de vragen graag voor dinsdag 26 maart beantwoord zien. 

Reis zet een punt achter zijn voetbalcarrière vanwege chronische knieblessure

Jonathan Reis heeft een punt achter zijn professionele loopbaan gezet. De 29-jarige Braziliaan stopt met het zoeken naar een nieuwe profclub. Reis heeft ruim acht jaar na een horrorblessure in dienst van PSV nog altijd last van zijn knie en dat maakt voetballen op topniveau onmogelijk. "Het gaat niet meer", vertelt Reis woensdag in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

De aanvaller kwam in december 2010 in botsing met Przemyslaw Tyton, doelman van Roda JC Kerkrade. Al snel werd de ernst van de kwetsuur duidelijk. "Dat moment was misschien wel het ergste wat je als voetballer kunt meemaken. Ik heb nu nog pijn aan de knie en het maakt voetballen op topniveau onmogelijk, maar het is niks vergeleken met wat ik toen voelde", verzekert de Braziliaan aan het regionale dagblad. "Tyton verwijt ik niets. Hij heeft zich verontschuldigd en is naar mij blijven informeren. Het was een fair duel."

Reis was op dat moment slechts 21 jaar en had een punt achter zijn alcohol- en drugsgebruik gezet. "Daar heb ik veel spijt van. Ik was onbezonnen en deed domme dingen, die ik nu nooit meer zou doen. Het was totaal onverantwoordelijk. Ik ga er alles aan doen om mijn kinderen daarvoor te behoeden." Het bestaan als profvoetballer heeft de Braziliaan, die nadien ook voor Vitesse uitkwam, definitief opgegeven. “Mijn laatste wedstrijd dateert van een jaar geleden. Het gaat hem niet meer worden.”

Tegenwoordig is Reis jeugdtrainer van Brumadinho FC. Hij probeert jongens van tien, elf jaar beter te laten worden. "In de toekomst wil ik nog een keer naar PSV, al is het maar als toeschouwer. De club is ondanks dat ene moment ook een heel mooi deel van mijn leven. Bij PSV ben ik groot geworden en opgevoed."

Meer dan 20 atleten betrokken in bloeddopingzaak sportarts Schmidt

Volgens de Duitse openbaar aanklager zijn er minimaal eenentwintig atleten uit acht verschillende Europese landen betrokken in de bloeddopingzaak rond sportarts Mark Schmidt uit Erfurt. De atleten komen uit vijf sporten, waarvan drie wintersporten.

De Duitse sportarts Schmidt zou sinds eind 2011 bloeddoping faciliteren. De bloedtransfusies werden over de hele wereld uitgevoerd, waaronder Duitsland, Finland, Hawaii en Zuid-Korea. Per seizoen zou Schmidt hiervoor 4.000 tot 12.000 euro per atleet ontvangen hebben. Het aantal uitgevoerde bloedtransfusies loopt in de honderden.

Max Hauke betrapt opbloedtransfusie (Bron: Youtube)

Bij een inval tijdens de wereldkampioenschappen langlaufen, schansspringen en Noordse combinatie in Seefeld werden vijf langlaufers gearresteerd, waaronder Max Hauke. De Oostenrijker werd op heterdaad betrapt tijdens een transfusie. Op dezelfde dag werden bij een inval in de praktijk van Schmidt veertig bloedzakken aangetroffen. Begin maart bekenden de Oostenrijkse wielrenners Stefan Denifl en Georg Preidler bloeddoping te hebben ondergaan. Beide waren waarschijnlijk klant van de Duitse sportarts.

Google krijgt boete van 1,49 miljard voor machtsmisbruik

Google heeft weer een miljardenboete te pakken vanwege machtsmisbruik. Tussen 2006 en 2016 had Google in Europa met zijn advertentiedienst AdSense een marktaandeel van 70% op het gebied van online adverteren. 

Dankzij 'wurgcontracten', waarin Google had laten opnemen dat alleen zoekresultaten via AdSense waren toegestaan, kregen concurrenten zoals Microsoft en Yahoo geen eerlijke kans. In iets minder wurgende contracten had Google laten opnemen dat advertenties van de concurrent alleen op minder prominente plaatsen mochten worden getoond. 

En dat mag dus niet van Brussel. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging): "Dit is illegaal onder de EU-mededingingsregels." De nu opgelegde boete, 1,49 miljard, komt overeen met 1,29 % van de jaaromzet van Google in 2018. 

Google krijgt boete van 1,49 miljard voor machtsmisbruik (Foto: Pixabay)

Google krijgt boete van 1,49 miljard voor machtsmisbruik (Foto: Pixabay)

NBA: Nets naderen play-offs na totale inzinking Kings

De basketballers van de Brooklyn Nets komen alsmaar dichter bij een plekje in de play-offs. Dinsdagavond won de ploeg op bezoek bij de bijna uitgeschakelde Sacramento Kings met 121-123.

De Kings namen al vroeg de leiding en wisten die met name in het derde kwart behoorlijk uit te breiden: 103-78 en dus was er geen vuiltje aan de lucht. Alleen een totale inzinking kon de Kings nog van de zege houden...en laat dat nou net gebeurd zijn.

De Nets knalden alles erin, D'Angelo Russell scoorde zelfs maar liefst 27 punten in het vierde kwart, wat hem uiteindelijk naar een persoonlijk record van 44 punten bracht. Met 0,8 seconden op de klok werkte Rondae Hollis-Jefferson de beslissende score binnen, waardoor de Nets alsnog de winst pakten.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 114-118
Atlanta Hawks - Houston Rockets 105-121
Milwaukee Bucks - Los Angeles Lakers 115-101
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 107-117
Sacramento Kings - Brooklyn Nets 121-123
Los Angeles Clippers - Indiana Pacers 115-109

De Nets vechten terug (Bron: YouTube)

Ferrari-teambaas Binotto over eerste race van Leclerc: “Een goed startpunt”

Mattia Binotto is erg tevreden over de eerste race van Charles Leclerc. Volgens de teambaas van de Italiaanse renstal biedt dat perspectief voor de rest van het seizoen. Ook is de jonge Monegask de engineers al flink aan het pushen om de auto te verbeteren.

Leclerc maakte in Melbourne zijn debuut voor Ferrari en finishte in de race als vijfde achter zijn ervaren teamgenoot Sebastian Vettel. In de slotfase was Leclerc sneller dan Vettel maar vanwege teamorders deed hij geen poging om de Duitser in te halen.

“Ik ben blij met de manier waarop hij zich als teamspeler gedragen heeft”, vertelt Binotto aan Motorsport.com. “Niet alleen als coureur, hij is erg behulpzaam in het team. Hij is betrokken bij de manier waarop we ons kunnen verbeteren. Hij is de engineers aan het pushen om nog beter te worden en een betere auto te hebben. Als we kijken naar het volledige weekend, heeft hij goed gepresteerd. De kwalificatie was niet perfect, dat weet hij, maar in Q1 en Q2 ging het vrij goed. Q3 was misschien niet perfect, maar over het algemeen was het voor hem een goed weekend. Met name zijn tweede stint was heel erg goed. Ik ben blij met zijn aanpak in de eerste race, het is een goed startpunt.”

'Ajax en Barcelona denken na over samenwerkingsverband'

Ajax en Barcelona onderzoeken de mogelijkheden om een samenwerkingsverband aan te gaan, zo schrijft Sport woensdag. Volgens de meest verkochte sportkrant van Catalonië ontstond het idee tijdens de laatste gesprekken tussen de clubs over de zomerse transfer van Frenkie de Jong naar het Camp Nou. Er zijn legio overeenkomsten tussen Ajax en Barcelona, de twee clubs hebben altijd al een bijzondere relatie gehad.

Sport schrijft dat de directies van Ajax en Barcelona een klik met elkaar hebben, afgezien van het feit dat directeur voetbalzaken Marc Overmars een spelersverleden bij de Catalanen heeft. Barcelona heeft de voorbije jaren altijd een goed gevoel overgehouden aan de onderhandelingen dan wel gesprekken met Ajax en zodoende ontstond in januari het idee om de goede relatie in de toekomst van een officieel karakter te voorzien, zo klinkt het.

Een mogelijkheid is dat Barcelona prioriteit krijgt boven andere clubs inzake talenten van Ajax. De Amsterdamse club kan op zijn beurt tijdelijk spelers krijgen die bijvoorbeeld op basis van leeftijd niet in aanmerking komen voor meer speeltijd in het eerste van los Azulgrana, maar in een competitie als de Eredivisie een toegevoegde waarde zouden kunnen zijn. In het verleden gebeurde dat al met Isaac Cuenca en Bojan Krkic, maar dat was geen onverdeeld succes.

De jeugdopleiding van Barcelona geniet nog steeds veel aanzien in binnen- en buitenland, maar veel talenten kunnen, mede vanwege het aankoopbeleid, niet in het hoogste keurkorps doorbreken. Ajax zou op dat gebied uitkomst kunnen bieden, zo voorziet de Catalaanse krant. Barcelona is al enige tijd op zoek naar een vaste club waar talentvolle voetballers kunnen wennen aan het Europese voetbal en noemt Marlon, Jean-Clair Todibo, Gabriel Moraes en Emerson als voorbeelden.

FvD plaatst ongewenste cookies

Ruim 45% van de websites van politieke partijen overtreedt de Nederlandse regelgeving voor cookies. Zij plaatsen marketingcookies, nog voordat bezoekers het gebruik van cookies accepteren. Hierdoor kunnen partijen makkelijker gericht adverteren via onder meer Facebook. Dat blijkt uit onderzoek door VPNgids.nl, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Om de privacy van bezoekers te beschermen, is volgens de privacywet (AVG) goedkeuring verplicht voordat deze cookies worden geplaatst. Bij 20 van de 44 onderzochte websites worden echter al marketingcookies geplaatst voordat toestemming is gegeven.

Forum voor Democratie plaatst ongewenste cookies
Forum voor Democratie is de enige landelijke partij die op de website ongewenste cookies plaatst. De overige 19 websites zijn van regionale partijen en jongerenafdelingen.

Bovendien zijn er negen websites die überhaupt geen verplichte cookiemelding tonen. Zeven lokale partijen uit verschillende provincies maken zich hier schuldig aan op hun website. Ook de jongerenpartijen van de SP en de SGP verzuimen om toestemming te vragen.

Gerichter adverteren dankzij cookies
Aan de hand van marketing- of trackingcookies kunnen websites in kaart brengen op wie zij hun online advertenties kunnen richten. In aanloop naar de verkiezingen maken veel partijen gebruik van onder meer Facebook om te adverteren met hun politieke boodschap.

Vooral de coalitiepartijen zijn zeer actief met Facebookadvertenties. D66 schreef vlak voor de verkiezingen ruim 100 advertenties, de VVD stopte pas bij 215 en het CDA zet zelfs meer dan 700 verschillende advertenties in om zo veel mogelijk stemmers te bereiken.

Met deze advertenties is het bovendien mogelijk om specifiek op bepaalde regio’s te richten. Ook hier maken de politieke partijen dankbaar gebruik van, waarbij zij vooral op de provincies Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland richten. Om de stemmers in Overijssel en Utrecht wordt het minste gestreden op Facebook.

Het volledige onderzoek is via de bronlink te vinden. 

FvD plaatst ongewenste cookies (Foto: VPNgids)
FvD plaatst ongewenste cookies (Foto: VPNgids)

4 gewonden bij explosie Tata Steel

Bij een explosie bij Tata Steel in Velsen-Noord zijn vanmorgen vier gewonden gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht meldt Tata Steel op Twitter. 

De explosie vond plaats bij Kooks- en Gasfabriek 1 van de onderneming. Er zijn geen (gevaarlijke) stoffen vrijgekomen bij de explosie en ook is het productieproces niet onderbroken aldus het bedrijf. 

Chong over rentree bij Feyenoord: "Dat is een lastige vraag"

Tahith Chong maakte eerder dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van Manchester United en speelde tegen PSG (1-3 winst) ook in de Champions League. Volgens berichten in Engeland zouden the Red Devils van plan zijn om de negentienjarige aanvaller te verhuren. Chong wil voorlopig nog niet nadenken over een eventuele verhuurperiode. "Ik ben een speler van Manchester United en daar focus ik me op. Op elke training probeer ik hard te werken en dan zie ik wel wat de toekomst brengt", vertelt Chong in gesprek met de NOS.

De aanvaller meldde deze week bij Jong Oranje, dat een trainingsstage in Spanje belegt en het daar opneemt tegen de Verenigde Staten en Egypte. Chong werd eerder in verband gebracht met een terugkeer naar de Eredivisie. Er wordt vervolgens gevraagd hoe hij tegenover een terugkeer naar Feyenoord zou staan. "Dat is een lastige vraag, omdat je op dit moment daar niet over nadenkt. Als je speler van United bent, denk je daaraan", reageert de jonge aanvaller, die dit seizoen tot dusver drie wedstrijden in het eerste elftal van Manchester United achter zijn naam heeft staan. "Ik sluit niks uit en ik kan niet in de toekomst kijken. Wat er komt, daar deal ik dan tegen die tijd wel mee."

Chong verliet de jeugdopleiding van Feyenoord in 2016 voor Manchester United. Een kleine drie jaar later staat hij nog altijd achter zijn keuze om op zeer jonge leeftijd naar Engeland te vertrekken. "Iedereen mag zijn mening hebben. Ik heb er geen spijt van dat ik naar United ben vertrokken. Ik zeg het eerlijk: ik wilde op dat moment gewoon een nieuw avontuur. Ik heb al mijn Champions League-debuut gemaakt, dus het is allemaal goed geweest."

Titelfavorieten Eredivisie vrouwen laten punten liggen

In de Eredivisie voor vrouwen hebben de drie voornaamste titelkandidaten dinsdagavond allemaal punten laten liggen. PSV en FC Twente speelden gelijk, Ajax kwam niet voorbij ADO Den Haag.

In Enschede tekende Jeslynn Kuijpers kort voor rust voor de 1-1 namens PSV, maar een kwartier voor het einde stond het dankzij Bente Jansen weer gelijk en daar bleef het ondanks kansen aan beide zijden ook tot het laatste fluitsignaal bij.

Ajax kwam dankzij Ellen Jansen en Soraya Verhoeven in de laatste elf minuten van de eerste helft op 0-2 in Den Haag, maar Pia Rijsdijk deed nog kort voor rust wat terug. Tien minuten voor tijd ging het toch fout voor Ajax: Taylor Ziemer werkte de 2-2 eindstand op de borden.

In de degradatiepoule kwam Achilles'29 thuis al snel op 1-0 tegen sc Heerenveen, maar de Friezinnen lieten zich niet gek maken en draaiden het onder meer met een hattrick van Tiny Hoekstra om: 2-6. Excelsior Barendrecht en VV Alkmaar hielden het bij een 1-1 gelijkspel.

In de kampioensgroep zijn nog vijf wedstrijden te spelen en het zit dicht opeen: de top-3 staat twee punten van elkaar. Ajax en FC Twente spelen vrijdagavond tegen elkaar, PSV speelt dan tegen PEC Zwolle.

Teammanager Duitsland: "We zijn niet langer meer de favoriet bij een uitwedstrijd tegen Nederland"

Duitsland begint de EK-kwalificatiereeks zondag met een uitwedstrijd tegen het Nederlands elftal en die Mannschaft is op zijn hoede voor Oranje. Vorig jaar degradeerde die Mannschaft door toedoen van Nederland naar Divisie B van de Nations League, nadat de ploeg van Joachim Löw al een erbarmelijk WK achter de rug had. Oliver Bierhoff stelt dat Oranje komende zondag favoriet is.

"We zijn niet langer meer de favoriet bij een uitwedstrijd tegen Nederland", stelt de teammanager van Duitsland, geciteerd door diverse Duitse media. Naast Oranje zit Duitsland in een poule met Estland, Noord-Ierland en Wit-Rusland. "We zijn wel favoriet tegen de andere ploegen. We hebben ook een goede basis in deze selectie. Er zitten nog steeds spelers in die wereldkampioen zijn geworden (in 2014, red.)."

Löw meldde onlangs dat Thomas Müller, Jérôme Boateng en Mats Hummels niet meer in zijn plannen voorkomen. Onder anderen voormalig bondscoach Jürgen Klinsmann was kritisch over het besluit van Löw. "Jürgen heeft van buitenaf een visie op de zaak. Ik wil echter geen doemscenario schetsen. We staan er beter voor dan in 2004", doelt Bierhoff op de uitschakeling op het EK, toen Duitsland ook al vroeg uit het toernooi lag.

Bierhoff erkent dat talent schaars is. "Er zijn minder potentiële toppers die rondlopen bij de Onder-16 en Onder-17, maar we hebben momenteel nog steeds hele goede spelers die zich nog kunnen ontwikkelen. Andere landen hebben de zaakjes nu beter voor elkaar, maar we kunnen terugvallen op een goede basis. Niet zo goed als in 2010, maar we hebben nog steeds goede spelers."

'Erdogan wil anti-moslim-Australiërs in doodskist terugsturen'

Erdogan heeft zich de woede van Australië op zijn hals gehaald. Hij zei tijdens een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van Brenton Tarrant in Christchurch een aanslag op Turkije en op hem persoonlijk waren. Hij waarschuwde Australië dan ook dan dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije afreizen "in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli."

Gallipoli
De Slag om Gallipoli, ook bekend als de Dardanellenveldtocht of de Gallipoliveldtocht, vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk (in hedendaags Turkije) van 25 april 1915 tot 9 januari 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse stad Constantinopel te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte met zware verliezen aan beide zijden. De veldtocht betekende een belangrijke overwinning voor de Turken en een grote nederlaag voor de geallieerden.

De Slag om Gallipoli oefende een grote invloed uit op alle betrokken naties. In Turkije wordt de slag gezien als een beslissend moment in de geschiedenis van het Turkse volk - een laatste piek in de verdediging van het vaderland terwijl het Ottomaanse Rijk aan het afbrokkelen was. De strijd maakte de weg vrij voor de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de oprichting van de Republiek Turkije acht jaar later onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk, een van de commandanten bij Gallipoli.

De veldtocht was de eerste grote operatie voor het, vanwege de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurde, Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) en wordt vaak beschouwd als het ontstaan van het nationale bewustzijn in beide landen. ANZAC-dag, 25 april, blijft de belangrijkste herdenkingsdag van militaire verliezen en veteranen in Australië en Nieuw-Zeeland en overtreft de Wapenstilstandsdag daar in belang.

Excuses niet genoeg
Australië heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen, maar zijn excuses zijn niet voldoende. De Australische premier Scott Morrison eist dat Erdogan zijn woorden terugneemt. De uitleg dat de uitspraken zijn gedaan "In het vuur van het moment en in een electorale context", wees hij van de hand. Morrison noemt de uitspraken van Erdogan uitermate beledigend en roekeloos. Verder is hij van mening dat Erdogan de beloftes van Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bezoedelt. 

'Erdogan wil anti-moslim-Australiërs in doodskist terugsturen' (Foto: ArtemAugust )
'Erdogan wil anti-moslim-Australiërs in doodskist terugsturen' (Foto: ArtemAugust )

Berken in bloei: kans op hooikoortsklachten neemt toe

De berk komt komende tijd tot bloei en daarmee breken voor hooikoortspatiënten zware tijden aan. Vooral later in de week is het zacht met zonnige perioden. In combinatie met de neerslag van afgelopen tijd is het groeizaam weer en zal de berk versneld in bloei komen. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt op de grassen na de meeste klachten.

Normaalgesproken komt de berk eind maart tot bloei, maar het eerste pollen van de berk werd vorige week al in zeer beperkte mate waargenomen. De verwachting is dat met het zachte en overwegend droge weer deze week de hoeveelheid pollen toeneemt. Berkenpollen veroorzaakt bij veel mensen hooikoortsklachten. Door de combinatie van zon en veel vocht in de bodem, door het natte weer van de afgelopen tijd, zal de bloei van de berk versnellen. De kans op regen is komende dagen klein waardoor het pollen lang in de lucht blijft hangen.

Volgende week stijgt de kans op neerslag. Het stuifmeel kan daardoor neerslaan en tijdens perioden met regen produceert de natuur geen nieuw pollen. De klachten kunnen hierdoor verminderen, maar korte droge perioden zijn voor de berk al voldoende om pollen te verspreiden.

Ook andere pollen in de lucht
Naast het pollen van de berk zijn er ook andere pollen in de lucht. Deze pollen zijn licht tot matig allergeen en veroorzaken veel minder hooikoortsklachten. De matig allergene hazelaar en els bloeiden al in december. Ook de iep, populier, es en wilg zijn tot bloei gekomen, maar hier hebben veel minder mensen last van.

Het duurt nog even voordat bloeiende grassen klachten veroorzaken. Het graspollenseizoen start normaal eind april of begin mei en de temperatuur in april speelt daarbij een belangrijke rol. Gras groeit vooral bij een temperatuur van meer dan 15 graden en daarnaast is een afwisseling van zon en regen gunstig voor de bloei. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt veel hooikoortsklachten.

Berken in bloei: kans op hooikoortsklachten neemt toe (Foto: Neal0892 / WikiMedia Commons)
Berken in bloei: kans op hooikoortsklachten neemt toe (Foto: Neal0892 / WikiMedia Commons)

Zwemmer To (26) overleden

Zwemmer Kenneth To is deze week overleden. De in Hong Kong geboren en in Australië opgegroeide zwemmer zwom voor beide landen de nodige nationale records, voor Hong Kong staan er nog altijd zestien op zijn naam. To is slechts 26 jaar geworden.

Namens Australië kende To, die op bijna alle slagen goed uit de voeten kon, mooie successe, vooral in estafettes. Op de Jeugd Olympische Spelen van 2010 won hij goud op de 4x100m wisselslag en pakte hij ook nog drie keer zilver en twee keer brons, waarna hij op het WK kortebaan van 2012 individueel zilver op de 100m wisselslag pakte, naast twee bronzen estafettemedailles.

In Barcelona won To in 2013 met de Australische ploeg ook zilver op de 4x100m wisselslag op het WK langebaan, een jaar later was er in Glasgow goud op de 4x100m vrij op de Commonwealth Games. Sinds 2017 kwam To uit voor Hong Kong en onlangs ging hij van start als nieuw lid van de Gator Swim Club in Florida.

Maandag hadden To en zijn teamgenoten in Florida de warmup voor de training achter de rug, waarna hij aangaf zich niet goed te voelen. De zwemmer werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar overleden.

Bayer verliest rechtszaak over Roundup

Roundup, een op glyfosaat gebaseerd bestrijdingsmiddel, heeft 'substantieel bijgedragen' aan de lymfklierkanker die een Amerikaan heeft opgelopen. Dat heeft een jury in de Californische stad San Francisco dinsdag unaniem geoordeeld. De rechtszaak gaat nu een tweede fase in. Daarin moet de jury de hoogte van de schadevergoeding bepalen.

Het gaat om een zaak die Edwin Hardeman, een Californische man van 70, heeft aangespannen. Eerder verloor Bayer al een zaak aangespannen door oud-conciërge Dewayne Johnson (46). Die kreeg een schadevergoeding van $289 mln (€253 mln). In een nieuwe behandeling van de zaak werd Bayer nog steeds schuldig bevonden, maar werd de schadevergoeding teruggebracht tot $78,5 mln. Er lopen ruim 10.000 rechtszaken in de Verenigde Staten rond het bestrijdingsmiddel Roundup.

De kans dat het middel Roundup in de VS, maar ook in andere landen wordt verboden, is met deze uitspraak toegenomen. Ook kan de afkoopsom van de ruim 10.000 lopende rechtszaken, uitkomen op meer dan $100 miljard, voor alleen al de VS. De continuïteit van het Duitse Bayer lijkt door de laatste ontwikkeling dan ook op het spel te staan, aangezien de beurswaarde slechts €63 miljard bedraagt.

Eerste teaser System Shock 3 getoond

Ontwikkelaar OtherSide Entertainment heeft een eerste teaser-trailer getoond voor System Shock 3 waar door de Amerikaanse studio aan wordt gewerkt. In de teaser zien we typische sci-fi horror-elementen die we kennen uit de oudere System Shock-games, waaronder de stem van A.I. Shodan.

Het werd wel tijd dat we eens iets hoorden over System Shock 3, die al in 2015 werd aangekondigd toen OtherSide een licentie had gekregen van IP-houder Deep Dive Studios om een vervolg te maken. Warren Spector, de producer van de originele System Shock, werkt ook mee aan het vervolg. Deep Dive zelf werkt ondertussen nog aan een remake van de originele System Shock uit 1994. Er is nog geen releasedatum bekend voor System Shock 3.


Schietpartij Amstelveen in Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht besteedde gisterenavond aandacht aan een schietpartij in Amstelveen. Een man en zijn dochter werden daar beschoten op de oprit van hun woning aan de Grote Wielen.

Lees ook: Vader (55) en dochter (17) slachtoffer schietpartij

Toen de slachtoffers op zaterdag 16 maart rond 12.00 uur arriveerden bij de woning, liepen twee mannen met vuurwapens op hen af. Er werd gericht geschoten op de man des huizes. Hij werd in zijn been geraakt. Een andere kogel schampte zijn dochter. De daders zijn nog steeds spoorloos.

Neres: "Ik had hier ook niet gestaan als ik naar China was vertrokken"

David Neres meldde zich deze week voor de eerste keer bij Brazilië, voor de oefeninterlands tegen Panama (23 maart) en Tsjechië (26 maart). De vleugelaanvaller denkt dat de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid in de return van de achtste finales van de Champions League (1-4 winst) hem definitief in de kijker heeft gebracht bij de Goddelijke Kanaries.

"Ik denk dat ik ben opgeroepen omdat ik al langere tijd goed speel. Maar de Champions League heeft ervoor gezorgd dat iedereen me ziet. Zeker als je Real Madrid weet uit te schakelen. Dat heeft me veel vertrouwen en kracht gegeven. Ik had hier ook niet gestaan als ik naar China was vertrokken", geeft Neres te kennen op een persconferentie van de Braziliaanse voetbalbond (CBF). Na de eliminatie van Real Madrid stuit Ajax in de kwartfinale van de Champions League op Juventus.

"We gaan tegen Juventus opnieuw voor een wonder. We zullen ons eigen spel spelen, zoals we altijd doen. Hetzelfde spel als tegen Bayern München, Benfica en Real Madrid. We mogen niet bang zijn voor Juventus, ook al is het een grote club", vervolgt de vleugelaanvaller van de Amsterdammers. "Het belangrijkste is dat we het voetbal spelen dat de mensen van ons kennen en zonder angst die wedstrijden ingaan."

"Ik denk dat Ajax en ik de kwaliteiten hebben om grote teams te verslaan. Dat laten we nu in de Champions League zien. Twee jaar geleden haalden we bovendien de finale van de Europa League. Ik denk dat we laten zien dat we ons met grote spelers kunnen meten. Dat betekent dat wij ook grote spelers aan het worden zijn", aldus Neres, die weet dat hij door het ontbreken van andere spelers een kans heeft gekregen in de Braziliaanse selectie.

"Ik weet dat het Braziliaanse team geweldige spelers heeft op mijn positie", verklaart de aanvaller. "Het is niet makkelijk om hier te staan. Ik had het ook niet echt in mijn hoofd zitten. Ik heb altijd geprobeerd me te concentreren op mijn club, zodat ik er klaar voor zou zijn als het moment daar was."

Castle Crashers naar Switch en PS4

Castle Crashers was een populaire indie-game voor Xbox 360 met een focus op chaos en co-op. De game kreeg enkele ports, maar de moderne varianten van Nintendo en PlayStation ontbraken. Tot nu dan.

The Behemoth port Castle Crashers Remastered naar Nintendo Switch en PlayStation 4. De game komt met alle DLC, hogere kwaliteit textures, 60FPS in plaats van 30 en verbeteringen in de gameplay. De Switch-versie maakt gebruik van HD-rumble en laat je met vier joy-cons samenspelen. De PlayStation 4-versie laat je controller oplichten in de kleur van het personage dat je speelt.

Een release date en prijs zijn nog niet bekend.

Konami komt met Arcade, Castlevania en Contra collecties

Konami bestaat vijftig jaar en dat moet gevierd worden. Hiervoor heeft het bedrijf drie collecties aangekondigd die de klassiekers naar moderne platforms brengt. Het betreft drie collecties die uitkomen voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De eerste collectie is de 'Arcade Classics' en bevat Haunted Castle, A-JAX, Gradius 1 & 2, Salamander, THUNDER CROSS, Scramble en TwinBee. Deze collectie lanceert 19 april voor een prijs van 19,99 euro.

De tweede collectie is de Castlevania Anniversary Collection. De website maakt melding dat dit de eerste collectie is, dus wellicht volgen er meer. Deze collectie plaatst een focus op de origine van de serie en bevat tot noch toe Castlevania, Castlevania III: Dracula's Curse, Castlevania II: Belmont's Revenge en Super Castlevania IV. Vier andere games worden later bekendgemaakt.

De laatste collectie is de Contra Anniversary Collection en bevat Contra, Super Contra, Super C en Contra III: The Alien Wars. Ook hier worden later nog vier games aan toegevoegd. De Castlevania en Contra collecties lanceren in de zomer van dit jaar.

Konami Arcade Collection

Politie onderschept bijna 1500 kilo cocaïne

De politie heeft samen met de Belgische collega’s vrijdag 15 maart bijna 1500 kilogram cocaïne onderschept in de Antwerpse haven. De zending was bedoeld voor een bedrijf in Kapelle.

Op maandag 18 maart viel een arrestatieteam het bedrijf in Kapelle binnen nadat de vrachtwagen, waar de cocaïne in had gezeten, bij het bedrijf aankwam. Als deklading hadden de criminelen bananen gebruikt. In Kapelle zijn 14 mannen aangehouden. Ze komen uit Rotterdam, Goes, Middelburg, Hansweert, Amsterdam en Berkel-Enschot. Drie van hen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats. De onderschepte cocaïne heeft een geschatte straatwaarde van zo’n 44 miljoen euro. Alle verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Foute fruitbedrijven
Belastingdienst, douane, politie, diverse gemeenten, Kamer van Koophandel, de Federale Politie in België en de 4 grootste Nederlandse banken werken deze week met elkaar samen om in de politieregio Zeeland-West-Brabant een dertigtal fruitbedrijven te controleren. De verschillende diensten willen tijdens de actieweek vooral informatie verzamelen. Het is de start van een vernieuwde aanpak.

Project Piggyback
Onder noemer Project Piggyback gaat de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit als deklading aangepakt worden, omdat criminele organisaties misbruik maken van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren. Criminele organisaties faciliteren met groot gemak de import van grote hoeveelheden cocaïne naar Europa. Daarbij maken zij gebruik van illegale geldstromen vanuit Europa naar Zuid-Amerika.

Politie onderschept bijna 1500 kg cocaïne (Foto: Politie)
Politie onderschept bijna 1500 kg cocaïne (Foto: Politie)

Agent ontslagen om deelname aan voetbalrellen

Op woensdag 13 maart 2019 is de ontslagprocedure tegen een politiemedewerker in opleiding in de eenheid Zeeland-West-Brabant in gang gezet. Een tweede medewerker van dezelfde eenheid kreeg een voorwaardelijk ontslag aangezegd. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De politieleiding heeft hiertoe besloten na de uitkomsten van een intern onderzoek over de betrokkenheid van deze medewerkers bij de rellen rondom de voetbalwedstrijd NAC – Willem II.

Die zondag 22 oktober 2018 veroorzaakte een groep NAC-supporters rellen na afloop van de Brabantse derby NAC - Willem II buiten het Rat Verlegh Stadion in Breda. De mobiele eenheid greep in, waarna de groep zich tegen hen keerde. Ze gooiden met stenen en mishandelden zowel agenten als paarden met broekriemen en kettingen. Ook trokken ze agenten van hun paard. Twee agenten raakten hierbij lichtgewond. Die middag kon de politie al vijf supporters aanhouden. Uiteindelijk kwam het aantal aanhoudingen op ruim 30.

Al snel werd duidelijk dat de twee eerder genoemde politiemedewerkers zich tussen de groep bevonden en werd direct een intern onderzoek gestart. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de medewerker in opleiding zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Vast is komen te staan dat hij heeft deelgenomen aan de ordeverstoringen.

De andere medewerker wordt verdacht van ernstig plichtsverzuim. Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd, maar door zijn aanwezigheid heeft hij de integriteit en betrouwbaarheid die gesteld wordt aan politiemensen ernstig geschaad. In deze zaak werd door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten een disciplinair onderzoek ingesteld.

Warme zomer bezorgt brandweer meer werk.

De meldkamercentralisten van de brandweer kregen 245.000 meldingen te verwerken in 2018, 12 procent meer dan een jaar eerder. Zowel voor brand als voor hulpverlening steeg het aantal meldingen en alarmeringen. De hete zomer zorgde voor een toename van het aantal berm- en natuurbranden en daardoor extra inzet en langere aanrijtijden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De brandweer kreeg in 2018 bijna 118.000 brandmeldingen, 2 procent meer dan het jaar daarvoor. In bijna twee derde van de gevallen (76 duizend) werd de brandweer ook daadwerkelijk gealarmeerd, 4 procent vaker dan in 2017. Vooral berm- en natuurbranden zorgden voor de stijging van het aantal alarmeringen.

70 procent meer bermbranden
Het aantal alarmeringen voor bermbranden is in 2018 met 70 procent gestegen tot bijna 4.000. Voor natuurbranden werd de brandweer ruim duizend keer gealarmeerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017. Van de natuurbranden nam vooral het aantal alarmeringen met betrekking tot bosbranden toe, dit verdrievoudigde ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werd de brandweer vorig jaar 360 keer gealarmeerd voor bosbranden.

Berm- en natuurbranden kwamen in 2018 vooral voor in veiligheidsregio’s met veel natuurgebieden, zoals de veiligheidsregio's in de provincies Brabant en Gelderland. Van deze branden vond ruim 60 procent plaats in het warme en droge derde kwartaal.

Lichte stijging responstijden
De gemiddelde responstijd van de brandweer was in 2018 iets hoger dan in 2017. Gemiddeld duurde het 7,9 minuten voordat de brandweer ter plaatse was, 0,2 minuten (12 seconden) langer dan een jaar eerder. Zowel de gemiddelde alarmeringstijd als de rijtijd steeg met 6 seconden.

De gemiddelde rijtijd was vooral hoger in de veiligheidsregio’s waar meer berm- en natuurbranden voorkwamen dan in 2017.

Meer hulpverleningsalarmeringen
De brandweer ontving vorig jaar 127.000 meldingen voor hulpverlening, 23.000 (22 procent) meer dan in 2017. Naar aanleiding van een hulpverleningsmelding werden korpsen in 73.000 keer van de gevallen ook echt gealarmeerd. Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is het tweede achtereenvolgende jaar waarin een toename van het aantal hulpverleningsalarmeringen te zien is.

40-jarige opgepakt voor aanslag Utrecht, 2 verdachten vrij

De politie heeft op dinsdag 19 maart een nieuwe verdachte aangehouden in verband met betrokkenheid bij het schietincident op maandag 18 maart op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De twee eerder aangehouden medeverdachten zijn heengezonden.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) hield de nieuwe verdachte rond 15.30 uur aan bij een woning in Utrecht. Het gaat om een 40-jarige Utrechter. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt nader onderzocht.

De aangehouden 23- en 27-jarige medeverdachten zijn heengezonden. Er is niet vastgesteld dat zij betrokkenheid hadden bij het schietincident en zij zijn geen verdachten meer in het onderzoek.

De 37-jarige hoofdverdachte Gökmen Tanis zit nog vast.

FOK! Wat een weer: lokaal lichte regen

Welkom.  

Het was toch wel een redelijke dag gisteren. Het klaarde in een deel van het land nog behoorlijk op en daardoor heeft de zon nog een aantal uur volop geschenen. In het zuiden bleef het wat bewolkter. Het was met een graad of 11 en weinig wind ook best aangenaam buiten.

Vandaag is er meer bewolking dan gisteren. De kans op wat lichte regen is voor het westen en noorden nog steeds aanwezig. In het zuidoosten is de bewolking wat dunner en daar kan de zon nog even schijnen. Daar kan het dan ook een prima 14 graden worden. Onder de bewolking is het enkele graden koeler. Op de Wadden wordt het bijvoorbeeld maar 9 graden.

Donderdag komt de zon er overal weer geregeld bij en wordt het nog wat zachter.

Fijne avond!  

Vreemde luchten (Foto: Luuntje)
Het afgelopen weekend waren er nog dreigende luchten in Heerlen. (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.