FvD grote winnaar verkiezingen, coalitiepartijen onderuit

De uitslagen van de Provinciale Staten verkiezingen druppelen langzaamaan binnen. Uit de eerste exitpolls van de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland lijkt Forum voor Democratie de grote winnaar te zijn. Ook GroenLinks staat overal flink in de plus.

In Zuid-Holland is de FvD waarschijnlijk de grootste partij met 10 zetels, in die provincie heeft ook andere nieuwkomer Denk 2 zetels behaald. In Noord-Brabant blijft VVD de grootste partij en delen CDA en FvD de tweede plaats. Gelderland laat een soortgelijke verschuiving zien met ook hier weer met name D66, PVV en SP als grote verliezers.

Ook is de exitpoll voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer binnengekomen, VVD verliest licht maar blijft de grootste partij met 13 zetels. De andere regeringspartijen verliezen wel flink, het CDA zakt van 12 naar 8 zetels en D66 verliest er ook 3. Enkel ChristenUnie krijgt er een zetel bij. Opvallende binnenkomer is Denk met 1 zetel en FvD die direct met 10 zetels binnenkomt. Andere grote winnaar is GL dat van van 4 zetels naar 8 stijgt en ook 50Plus en Partij voor de Dieren krijgen er beiden een zetel bij en komen nu allebei op 3 te staan.

Er moet nog wel vermeld worden dat het momenteel nog exitpolls betreft, hierin zit een foutmarge van 1 zetel., dus er kan nog het een en ander verschuiven. De NOS heeft een aparte pagina waarop per gemeente de uitslagen bekend worden gemaakt zodra deze bekend zijn, de kaart is hier te vinden.

Update 23.53 uur
Premier Mark Rutte heeft op het VVD-podium de winnaars Forum voor Democratie en GroenLinks gefeliciteerd. Hij erkent dat "de coalitie zijn meerderheid niet gaat vasthouden in de Eerste Kamer". Maar hij zei ook blij te zijn dat de VVD voor de derde keer als de grootste uit de bus komt. Rutte kwam op terwijl het nummer 'Sweet Caroline' van Neil Diamond werd gedraaid. Dat was een verwijzing naar zijn adviseur Caroliene die hem tijdens een blackout bij het slotdebat te hulp moest schieten.

Exitpoll Eerste Kamer (FOK.nl)
Exitpoll Eerste Kamer (FOK.nl)