Zwemmer To (26) overleden

Zwemmer Kenneth To is deze week overleden. De in Hong Kong geboren en in Australië opgegroeide zwemmer zwom voor beide landen de nodige nationale records, voor Hong Kong staan er nog altijd zestien op zijn naam. To is slechts 26 jaar geworden.

Namens Australië kende To, die op bijna alle slagen goed uit de voeten kon, mooie successe, vooral in estafettes. Op de Jeugd Olympische Spelen van 2010 won hij goud op de 4x100m wisselslag en pakte hij ook nog drie keer zilver en twee keer brons, waarna hij op het WK kortebaan van 2012 individueel zilver op de 100m wisselslag pakte, naast twee bronzen estafettemedailles.

In Barcelona won To in 2013 met de Australische ploeg ook zilver op de 4x100m wisselslag op het WK langebaan, een jaar later was er in Glasgow goud op de 4x100m vrij op de Commonwealth Games. Sinds 2017 kwam To uit voor Hong Kong en onlangs ging hij van start als nieuw lid van de Gator Swim Club in Florida.

Maandag hadden To en zijn teamgenoten in Florida de warmup voor de training achter de rug, waarna hij aangaf zich niet goed te voelen. De zwemmer werd naar het ziekenhuis gebracht en is daar overleden.