'Erdogan wil anti-moslim-AustraliŽrs in doodskist terugsturen'

Erdogan heeft zich de woede van Australië op zijn hals gehaald. Hij zei tijdens een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van Brenton Tarrant in Christchurch een aanslag op Turkije en op hem persoonlijk waren. Hij waarschuwde Australië dan ook dan dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije afreizen "in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli."

Gallipoli
De Slag om Gallipoli, ook bekend als de Dardanellenveldtocht of de Gallipoliveldtocht, vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk (in hedendaags Turkije) van 25 april 1915 tot 9 januari 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse stad Constantinopel te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte met zware verliezen aan beide zijden. De veldtocht betekende een belangrijke overwinning voor de Turken en een grote nederlaag voor de geallieerden.

De Slag om Gallipoli oefende een grote invloed uit op alle betrokken naties. In Turkije wordt de slag gezien als een beslissend moment in de geschiedenis van het Turkse volk - een laatste piek in de verdediging van het vaderland terwijl het Ottomaanse Rijk aan het afbrokkelen was. De strijd maakte de weg vrij voor de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de oprichting van de Republiek Turkije acht jaar later onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk, een van de commandanten bij Gallipoli.

De veldtocht was de eerste grote operatie voor het, vanwege de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurde, Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) en wordt vaak beschouwd als het ontstaan van het nationale bewustzijn in beide landen. ANZAC-dag, 25 april, blijft de belangrijkste herdenkingsdag van militaire verliezen en veteranen in Australië en Nieuw-Zeeland en overtreft de Wapenstilstandsdag daar in belang.

Excuses niet genoeg
Australië heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen, maar zijn excuses zijn niet voldoende. De Australische premier Scott Morrison eist dat Erdogan zijn woorden terugneemt. De uitleg dat de uitspraken zijn gedaan "In het vuur van het moment en in een electorale context", wees hij van de hand. Morrison noemt de uitspraken van Erdogan uitermate beledigend en roekeloos. Verder is hij van mening dat Erdogan de beloftes van Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bezoedelt. 

'Erdogan wil anti-moslim-Australiërs in doodskist terugsturen' (Foto: ArtemAugust )
'Erdogan wil anti-moslim-Australiërs in doodskist terugsturen' (Foto: ArtemAugust )