Den Haag verbiedt oplaten van ballonnen

Het Haagse stadsbestuur komt tegemoet aan de Partij voor de Dieren en gaat ballonoplatingen verbieden. Hiermee wordt Den Haag de eerste van de vier grote steden met een verbod en volgt zo het voorbeeld van andere gemeenten, zoals Zeist en Den Bosch.

Het oplaten van ballonnen zorgt voor zwerfvuil waar regelmatig vogels, vissen en andere dieren in stikken of verstrikt raken. Het duurt jaren voor de ballonnen vergaan, waardoor ze bijdragen aan de plastic soep. Fractievoorzitter Robert Barker van de PvdD Den Haag is blij met de maatregel. "Dit is heel mooi nieuws en een stap in de goede richting. Zo ontstaat minder zwerfvuil en stikken minder dieren in de opgelaten ballonnen. We hopen dat andere steden snel volgen!"

Het onderwerp kwam eind 2018 in het nieuws toen Klaas Dijkhoff, VVD, 500 ballonnen opliet tijdens een VVD congres, tot frustratie van milieuliefhebbers. Christine Teunissen, destijds Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft toen aangifte bij de politie gedaan voor milieuvervuiling. Dit evenement was aanleiding voor de Haagse PvdD om weer vragen te stellen, wat uiteindelijk leidde tot het voorgenomen verbod.

Den Haag verbiedt ballonnen
Den Haag verbiedt ballonnen