Kamer boos over energierekening

Volgens nieuwe ramingen is een gemiddeld gezin dit jaar tegen de 2100 euro kwijt aan energiekosten. Dat is een toename van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar. De Tweede Kamer is boos dat de regering zich eerder op oude cijfers beriep en met een stijging van 17 procent kwam. Het verschil in euro's is bijna 335 erbij in plaats van de eerder geraamde 300 extra. Het kabinet geeft toe dat ze ernaast zaten.

Het is opvallend dat de boosheid niet alleen bij de oppositie zit maar ook bij de regeringsfracties. "Dit is voor ons niet acceptabel", aldus de CDA'ers in de Kamer. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren", zegt de VVD-fractie.

Toen de ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag verschenen, deed staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) ze eerder die dag nog af als "bangmakerij". De oppositiepartijen waren verbijsterd want ze hadden vrijwel allemaal gemeld dat het erger zou worden dan het kabinet voorspiegelde. Later erkende Keijzer dat ze het mis had, aldus de NOS.

Het verschil lijkt met 3 procentpunt, of tegen de 35 euro per jaar, nog mee te vallen. Maar in essentie is het een vertrouwenskwestie. "Als straks de conclusie is dat de klimaatplannen betaalbaar zijn, is het op zijn zachtst gezegd maar de vraag of veel mensen dat nog geloven", zegt NOS-correspondent Ron Fresen.

Koopkrachtplaatjes
De oppositie wil dat de regering nu met plannen komt om te zorgen dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd, als straks blijkt dat de koopkrachtplaatjes van het kabinet op de helling komen te staan. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) vindt het daarvoor op dit moment echter nog te vroeg.

Econoom Mathijs Bouman denkt evenwel dat het oneerlijk is om enkel het kabinet de schuld te geven van de verkeerd uitgepakte raming. Compensatie in de vorm van bijvoorbeeld belastingverlaging zou bovendien marktverstorend werken. Volgens hem kon het kabinet niet redelijkerwijs inschatten dat de olieprijs zou stijgen. "Dat komt door de onrust in Venezuela en Iran. In principe is er geen enkele reden om te zeggen: omdat de olieprijs is gestegen moeten we de belasting verlagen. Dat zou politiek slecht beleid zijn, daar beloon je eigenlijk de oliesjeiks mee."

Maar politiek correspondent van de NOS Arjan Noorlander zegt dat de regering indertijd bewust de energiebelastingen verhoogde omdat ze op lage energieprijzen rekenden. Dat was volgens hem onterecht. Tijdens Prinsjesdag 2018 zou namelijk al zwaar weer op komst zijn geweest. "Als ze toen hadden gerekend met recentere cijfers hadden ze kunnen weten dat de verwachtingen waren bijgesteld en de energieprijzen veel meer zouden gaan stijgen."