Halsema: 'Het etaleren van kwetsbare vrouwen is onacceptabel'

Burgemeester Halsema vindt de huidige situatie rondom de prostitutie op de Wallen niet houdbaar omdat er ernstige vermoedens van mensenhandel en uitbuiting zijn. 'Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel', zegt Halsema in een interview met AT5 en Het Parool.

Halsema reageert hiermee op eerdere publicaties van AT5 en Het Parool, waaruit blijkt dat veel Amsterdammers de Wallen mijden vanwege de drukte, vinden dat er minder prostitutie moet zijn in dit gebied en dat de helft van de bevolking het niet meer van deze tijd vindt om vrouwen in een etalage te zetten.

De burgemeester snapt dat veel Amsterdammers zo denken. "Op deze manier vind ik het ook heel moeizaam. De omstandigheden waarin vrouwen hun werk moeten doen, zijn slechter geworden. Het wordt minder vanzelfsprekend. Het gaat in toenemende mate gepaard met het vernederen van vrouwen door grote groepen toeristen. En dat was, zoals Joop van Riessen (voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie) ooit zei, nooit de bedoeling."

Volgens Halsema hangt er een sentiment rondom raamprostitutie: "Van stoere Hollandse vrouwen die zeelui verwelkomen en ze de straat uitschelden op het moment dat ze zich misdragen. Dat is een ander idee dan kwetsbare vrouwen die zich slecht kunnen verweren."


Burgemeester Halsema in gesprek met AT5 (Bron: Youtube)

Lot vrouwen prioriteit
Bij Halsema staat voorop dat de maatregelen die genomen gaan worden het lot van de vrouwen die achter de ramen staan moet verbeteren. "Laat ik in algemene zin zeggen: er zijn allerlei varianten denkbaar. Je kan het houden zoals het is, je kan denken aan meer half-gesloten situaties, je kan de ramen verplaatsen of je kan er bordelen van maken. Alles is mogelijk, we onderzoeken wat het beste is."

Meer ramen ligt niet het meest voor de hand, erkent de burgemeester. "We hebben de laatste jaren het aantal ramen verminderd. Waar we wel op moeten letten, is dat op het moment dat je minder ramen hebt geen premie zet op illigale prostitutie. Want dat betekent dat je sekswerkers in een kwetsbaardere positie brengt."

Vals sentiment
Een veel gehoord argument om niks te veranderen aan de situatie op de Wallen, is dat het gebied bij Amsterdam hoort. Halsema: "Dat moet gewogen worden. Het Red Light District heeft natuurlijk internationale bekendheid. Alleen is zo langzamerhand wel de vraag of daar geen vals sentiment bijzit, omdat het nostalgisch is omdat het sentiment is van die stoere Hollandse vrouwen en bonken van zeelui."

Voor een historische kanteling staan we alleen niet in de stad, zo stelt Halsema: "Ik geloof daar niet zo in. Een stad heeft een lange geschiedenis van geleidelijkheid, die verandert niet bij revolutie, althans Amsterdam niet. Ik denk wel dat waar het over de binnenstad gaat het gebied te lang eenzijdig als een economische zone is benaderd. Daar moeten we verandering in brengen. Het is een prachtig cultuur historisch gebied. Die culturele waarde moeten centraal staan."

Komende zomer maatregelen
Halsema zal voor de zomer maatregelen op de middellange termijn aankondigen voor de Wallen. Hierbij kijkt ze ook naar prostitutie en gelden geen taboes. Halsema heeft Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, gevraagd om alle scenario’s te toetsen op wat de effecten zijn op het lot van vrouwen.