Het voorgenomen plan om kunstgras uit te bannen gaat er niet komen in de Eredivisie. Daarvan is het Algemeen Dagblad inmiddels overtuigd.
In de donderdageditie van de krant wordt geschetst dat één club dwarsligt: Heracles Almelo. De club zou zelfs dreigen om naar de rechter te stappen om haar standpunt kracht bij te zetten. Tot grote frustratie van de overige zeventien clubs lijkt een compromis nu het hoogst haalbare.
'Alleen clubs die op natuurgras spelen, kunnen vanaf 2021 rekenen op een deel van de inkomsten uit Europees voetbal, kunstgrasclubs krijgen niets. Met dat compromis hoopt de Eredivisie CV komende week een akkoord te bereiken met alle achttien clubs, om zo kunstgras uit de Eredivisie te weren', aldus het Algemeen Dagblad.
Meer zit er niet in want Heracles Almelo, zelf al jaren actief op kunstgras en gesponsord door kunstveldleverancier Koninklijke Ten Cate, weigert te buigen, ondanks het voorstel om kleinere clubs financieel te compenseren. Clubdirecteur Rob Toussaint zegt de standpunten best toe te willen lichten, maar pas als er een definitief besluit is genomen.
Volgens het dagblad zijn andere kunstgrasclubs als ADO Den Haag en PEC Zwolle wel bereid om over te stappen op natuurgras. 'Na jarenlange onderhandelingen lag er onlangs eindelijk een concrete oplossing op tafel om het dossier op te lossen. Topclubs wilden hun inkomsten uit Europees (voetbal - red.) voortaan over alle clubs gaan verdelen in ruil voor een competitie op natuurgras'.
Ook het inkrimpen van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs was een wens van de elite, maar dat voorstel is inmiddels van tafel. Het doel van alle plannen is om de Eredivisie toekomstbestendig te maken en te voorkomen dat de Nederlandse competitie aan kwaliteit en aanzien inboet. Dat zou tot een daling van televisiegelden en een teruglopend stadionbezoek kunnen leiden.