FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 oktober 2018

Van Gerwen redt Nederlandse eer op World Grand Prix

Raymond van Barneveld is in de tweede ronde van de World Grand Prix uitgeschakeld. De 51-jarige Hagenees was erg slordig qua scores en dubbels, waardoor Dave Chisnall eenvoudig kon profiteren. Het werd 3-0 in sets.

In de openingsleg ging het al mis voor Van Barneveld. Hij miste zes pijlen op de dubbel om de eerste leg te pakken in het toernooi met het Dubbel In Dubbel Uit-format. Chisnall kon daardoor, ondanks dat hij vijf pijlen nodig had om te openen, daarmee toch de eerste leg pakken. De set ging vervolgens met 3-1 naar Chizzy

In set twee en drie ging het niet veel beter met Van Barneveld. Met 3-1 en 3-0 gingen sets twee en drie naar Chisnall. De Engelsman wierp 47 procent van zijn pijlen op de einddubbels raak, tegenover slechts vijftien procent voor Van Barneveld. Chizzy noteerde vijf maximale scores, Barney geen één. 

Update 21.30 uur

Ook Jeffrey de Zwaan is zijn tweederondepartij kansloos uitgeschakeld. Tegen Gary Anderson wist hij maar één leg te pakken en ging er dus ook met 3-0 in sets af. De Zwaan had in tegenstelling tot de eerste ronde veel moeite om de legs te openen, waar Anderson een goed niveau haalde. De Schot eindigde met een 130-finish. 

Update 22.50 uur

Ron Meulenkamp is uitgeschakeld in de tweede ronde van de World Grand Prix. Hij kon zijn comeback tegen Daryl Gurney niet afmaken en verloor met 3-2. 

Meulenkamp was in de eerste twee sets net zo kansloos als Van Barneveld en De Zwaan, waardoor deze sets met 3-0 en 3-1 naar Gurney gingen. Opgeven deed Meulenkamp niet en gooide in leg één van set drie direct 130 uit. Het werd 2-1, waarna Gurney tops miste op 2-2. The Bomb gooide dubbel acht uit en pakte daarmee de derde set. 

Het momentum was omgedraaid en Meulenkamp wist ook de vierde set met 3-1 te winnen. Helaas ging het voor de nederlander zowel in de eerste als de derde leg mis met de openingsdubbel. Titelverdediger Gurney stond klaar en trok de partij alsnog naar zich toe. De stunt bleef uit. 

Update 23.20 uur

Michael van Gerwen redt de Nederlandse eer op de World Grand Prix. Hij wint met 3-0 van Darren Webster. Alleen in de tweede set moest hij een leg afstaan. In de kwartfinales wacht Dave Chisnall. 

Tweede speelronde CL: Manchester City verslaat Hoffenheim

De tweede speelronde van de Champions League werd dinsdagavond geopend door twee wedstrijden uit groep D en H.

Manchester City won met 2-1 uit bij Hoffenheim. Bij de Duitsers stonden Joshua Brenet en Justin Hoogma in de basis. In groep H won Juventus eenvoudig met 3-0 van het Zwitserse Young Boys. Bij afwezigheid van Cristiano Ronaldo scoorde Paulo Dybala drie keer.

Uitslagen dinsdag
1899 Hoffenheim - Manchester City 1-2
Juventus - BSC Young Boys 3-0
AEK Athens - Benfica 2-3
AS Roma - Viktoria Plzen 5-0
Bayern München - Ajax 1-1
CSKA Moskou - Real Madrid 1-0
Manchester United - Valencia 0-0
Olympique Lyonnais - Shakhtar Donetsk 2-2

Programma woensdag
Lokomotiv Moskou - Schalke 04 18.55u
PSG - Rode Ster Belgrado 18.55u
Atlético Madrid - Club Brugge 21.00u
Borussia Dortmund - Monaco 21.00u
FC Porto - Galatasaray 21.00u
Napoli - Liverpool 21.00u
PSV - Internazionale 21.00u
Tottenham Hotspur - Barcelona 21.00u

Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München

Ajax heeft een verdienstelijk punt veroverd op bezoek bij Bayern München en met iets meer geluk had er zelfs nog meer ingezeten dan de 1-1 remise.

De ruim 4.000 uit Amsterdam meegereisde supporters zaten amper op hun stoel toen Mats Hummels de score opende voor de thuisploeg. De verdediger stond nog voorin na een afgeslagen corner en hoefde een heerlijke voorzet van Arjen Robben alleen maar een klein zetje met het hoofd te geven om de Allianz Arena in vuur en vlam te zetten.

De Duitsers leken even verrast door de tactische variant waarmee Ajax op de proppen kwam, maar ook met Donny van de Beek en Maximilian Wöber in de ploeg kon de formatie van Erik ten Hag geen vuist maken in de openingsfase. Daley Blind had het lastig op het middenveld en ook de als spits gestarte Dusan Tadic kreeg geen voet aan de grond bij het oerdegelijke verdedigingsduo van de Duitse kampioen.

Toch toonde laatstgenoemde zijn waarde naarmate het duel vorderde. Ajax kwam na de stormachtige openingsfase beter in de wedstrijd en dat leverde na speldenprikjes van Tagliafico en Tadic zelf in de twintigste minuut een fraaie treffer op via Noussair Mezraoui. De rechtsback kreeg de bal met een vernuftig wippertje van de Servische aanvaller en passeerde doelman Manuel Neuer met een heerlijk schot, die even daarvoor nog een sterke redding in huis had op een afstandsschot van Hakim Ziyech.

Ook André Onana lette goed op toen Thomas Müller hem testte met een harde knal. De Amsterdammers lieten zich goed gelden en Bayern ontsnapte aan een achterstand toen Ziyech het nogmaals van afstand probeerde. Kort voor rust kreeg Matthijs de Ligt, debutant in de Champions League, een kopkans uit een corner. Zijn poging ging echter ver naast de goal, waardoor de 1-1 terecht op het scoreformulier werd ingevuld als ruststand.

Na de pauze knalde Ajax uit de startblokken en Tadic, Tagliafico en Ziyech waren er dichtbij. Bayern wankelde en had geluk dat Neuer alert bleef. trainer Niko Kovac greep in door Robben naar de kant te halen en met zijn vervanger James Rodriguez. De Colombiaan zorgde met slimme passjes voor gevaar, maar de kansen bleven zich opstapelen voor Ajax.

Donny van de Beek kreeg twintig minuten voor tijd de grootste mogelijkheid. De bal werd goed doorgekopt en vanaf een meter of zes had de middenvelder de bal voor het inschieten, maar hij werkte de bal naast. Ajax rook bloed en joeg op de winst en de goede bedoelingen braken de ploeg van Ten Hag bijna op toen James Rodriguez de bal voor het intikken had, maar zijn schot miste precisie door een late stuit op het erbarmelijke veld. In de blessuretijd raakte Lasse Schöne nog de lat met een vrije trap, waardoor de Amsterdammers met één punt terugkeren naar Nederland.

AEK Athene 2 - 3 Benfica:

De andere wedstrijd in de poule, AEK Athene tegen Benfica, werd na een doelpuntenspektakel gewonnen door de Portugezen. Zij moesten met een reactie komen na de eerdere nederlaag tegen Bayern München en deden dat met verve. Haris Seferovic opende de score al na zes minuten en na een kwartier spelen verdubbelde linksback Alex Grimaldo de voordelige marge, waarmee de buit eigenlijk al wel binnen was. 

Vlak voor rust kreeg centrumverdediger Ruben Dias echter zijn tweede kaart, waardoor de Grieken in de tweede helft met een man meer mochten proberen om iets aan die achterstand te doen. Dat lukte via Viktor Klonaridis, want de vleugelaanvaller scoorde eerst met een intikker en maakte er na 65 minuten spelen 2-2 van. Benfica trok op karakter echter toch nog een driepunter uit de strijd dankzij Alfa Semedo.

Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München (Pro Shots / Stanley Gontha)
Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München (Pro Shots / Stanley Gontha)

Kanovaarster Wegman pakt WK-zilver op 'Extreme'

Kanovaarster Martina Wegman heeft op het wereldkampioenschap slalomkanoën in Rio de Janeiro zilver gepakt op het onderdeel Extreme, ook wel de kanocross genoemd. Op dat onderdeel gaan er vier tegelijk naar beneden, waarbij onderweg de diverse hindernissen genomen moeten worden.

Wegman was in de kwalificaties de rapste en werkte zich via de kwart- en halve finales op naar de eindstrijd. Daarin kende ze een perfecte start en de Nederlandse leek met overmacht op weg naar de wereldtitel.

Dat lukte toch niet: thuisfavoriete Ana Satila kwam er bij de laatste van twee hindernissen waar een volledige draai gemaakt moesten worden heel scherp binnendoor, waardoor ze Wegman eruit kon sprinten op weg naar de finish. 

Satila pakte zo goud, Wegman zilver en brons was er voor Polina Mukhgaleeva.

De finalesessie, met de finale bij de vrouwen vanaf ongeveer 57:20 (Bron: YouTube)

Ajax onder 19 speelt gelijk tegen Bayern in Youth League

Ajax onder 19 heeft in de Youth League een puntje gepakt bij Bayern München. Na de 6-0 zege op AEK Athene in de openingswedstrijd nam de ploeg van trainer John Heitinga nu een punt mee uit het zuiden van Duitsland.

Ajax begon voortvarend in München en de openingsgoal liet niet lang op zich wachten: Victor Jensen stelde Noa Lang al na twee minuten in staat de 0-1 te scoren. Ondanks meerdere kansen kwam Bayern pas na bijna een uur langszij. Lars Lukas Mai kopte vanuit een corner raak, Meritan Shabani zorgde niet veel later voor de 2-1. 

In de blessuretijd ging het voor de thuisploeg dan toch nog fout. Verdediger Sven Botman kwam mee naar voren en werkte de gelijkmaker tegen de touwen. Ajax staat met vier punten op plek twee, doordat Benfica - dat in week één van Bayern won - met 1-3 won van AEK.

Manchester United won met 4-0 van Valencia en de helft van de productie kwam op Nederlandse naam. Tahith Chong zorgde bij de 1-0 voor een assist en scoorde zelf de 3-0, terwijl invaller Millen Baars de 4-0 eindstand op de borden zette.

Bayern - Ajax (Bron: YouTube)

Olympisch rodelaarster switcht naar Nederland

Nederland heeft een rodelaarster, en dat is vrij zeldzaam. Van eigen bodem komt ze niet: de Kroatische Daria Obratov heeft besloten om de overstap naar Nederland te maken, nadat ze in eigen land ruzie kreeg met de nationale federatie, zo laat ze ook weten op Instagram.

Obratov liep de Olympische Spelen in 2010 en 2014 op vrij zure wijze mis: beide keren eindigde ze op de olympische kwalificatieranglijst precies buiten de boot als eerste reserve. Dit jaar lukte het dan wel en mocht ze als eerste Kroatische ooit naar het rodelen op de Spelen.

Dat was overigens een fraai staaltje karma. Tijdens de laatste kwalificatiemogelijkheid voor de Spelen, de World Cup in Calgary, ging de slee van de Indiër Shiva Keshavan kapot tijdens de trainingen, waardoor hij de wedstrijd en dus de Spelen mis zou lopen.

Gelukkig hoorde de ook aanwezige Obratov was er gebeurde en zij bood Keshavan aan om op haar slee naar beneden te gaan. Die was weliswaar veel te klein, maar de Indiër accepteerde haar aanbod en plaatste zich voor de Spelen, wat Obratov daarna zelf ook deed.

In een sportprogramma op de Kroatische radio liet Obratov deze week weten dat er inmiddels problemen zijn met de bond. "Ze vonden mij niet goed genoeg meer en de hele breuk begon al voor de Spelen. Dat ik daar aanwezig was heb ik te danken aan familie en vrienden, die mij enorm geholpen hebben", legt Obratov uit.

De bond heeft, ondanks meerdere pogingen van mijn kant, geen moment contact met mij opgenomen en heeft me totaal niet geholpen rond de Spelen. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat de president van de bond niet met mij wilde communiceren en dat we de samenwerking beter konden beëindigen", aldus de Kroatische.

Nu besloot de 28-jarige rodelaarster dus om uit Kroatië te vertrekken, naar eigen zeggen met pijn in het hart. "Nederland deed mij een mooi aanbod en na lang nadenken - want persoonlijk wil ik mijn land liever niet verlaten - besloot ik om deze stap te nemen." 

Dirk Jongkind was enkele jaren geleden de enige Nederlander die ooit enigszins serieus meedraaide in de World Cup in het rodelen. Obratov zal dan de tweede worden, maar de hoop op de Olympische Spelen lijkt klein: dankzij de doorgaans bizar strenge eisen van het Nederlands Olympisch Comité zal ze vermoedelijk top-8-plaatsen moeten halen en de vraag is of dat realistisch is.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Zivot pise zaista nevjerojatne price, prije 8 mjeseci ponosno sam po prvi put u povijesti branila boje svoje domovine na Olimpijskim igrama, nazalost usred nedostatka komunikacije i suradnje s čelnim ljudima saveza i njihovog viđenja da vise ne vide buducnost u meni, odlucila sam prihvatiti jednu od ponuda i nastupati za drugu drzavu .Iako odluka nije bila laka ,velika mi je cast objaviti da cu braniti boje Nizozemske.Htjela bih se ovim putem zahvaliti svim ljudima koji su mi bili potpora na mom sportskom putu .Ujedno jedno veliko HVALA Nizozemskoj federaciji sto su prepoznali moj rad i zelju za novim jos vecim uspjesima,veselim se da ovog puta zajedno ostvarujemo sportske snove!🧡🇳🇱 #newbeginings#luge#newdreams#teamnetherlands

Een bericht gedeeld door Daria Obratov❣ (@dariaobratov) op30 Sep 2018 om 1:35 (PDT)

Vrouwelijk talent Deegan (17) schrijft historie met zege in NASCAR-opleidingsklasse

Coureur Hailie Deegan heeft afgelopen weekeinde voor een bijzonder stukje autosportgeschiedenis gezorgd. De pas 17-jarige coureur won op de Meridian Speedway in Idaho de Idaho 208 in de K&N Pro Series West, een van de opleidingsklassen in het NASCAR-systeem.

Deegan is daarmee de eerste vrouw ooit die een race wint in de K&N Pro Series en kenners zien haar al enige tijd als de op het moment voornaamste kandidate om ook in de hogere klassen - de Truck Series, Xfinity Series en de hoofdklasse, de Cup Series - als eerste vrouw een race te winnen.

Dat kan allemaal nog wel even duren natuurlijk, maar Deegan is dan ook nog jong. In Idaho trok de tiener alles uit de kast om in de slotronde de winst te pakken: teamgenoot Cole Rouse lag op kop, maar hij kreeg in de slotronde een tikje te verwerken van zijn jonge teamgenote, die hem passeerde.

Het is overigens ook zeker niet voor het eerst dat de talentvolle Deegan hoog eindigt. Dit seizoen werden er elf races gereden en ze eindigde al twee keer als tweede, terwijl ze in het kampioenschap op de vijfde plek staat.

Deegan wint in Idaho (Bron: YouTube)

Seks met 'bakvis', OM eist 18 maanden cel

'Zij was een bakvis. Verdachte niet.' Met duidelijke bewoordingen veroordeelde de officier van justitie vanmiddag een (seksuele) relatie die een Alphense docent had met een leerlinge. Hij was 27, zij eerst 15 en later 16. 'Verdachte heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zij in hem stelde,' aldus de officier van justitie. Ze eiste 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk.

De relatie kwam aan het licht toen het meisje door de verdachte werd thuisgebracht. Ze vertelde dat ze had moeten nablijven bij een andere docent, en dat verdachte daarna op het schoolplein had aangeboden haar weg te brengen. De vader van het meisje ging op onderzoek uit en ontdekte dat zijn dochter helemaal niet had hoeven nablijven. Ze bleek al 2,5 maand een relatie te hebben met verdachte.

Verdachte ontkent niet dat hij en de leerling gevoelens voor elkaar kregen, maar zegt wel dat hij erop heeft aangedrongen om daar niets mee te doen. Er zou hooguit wat zijn geknuffeld en gezoend. Maar appgesprekken laten niets te raden over. Het meisje vertelt zelf ook over een huisje dat verdachte had gehuurd, waar ze stiekem een paar dagen zijn geweest. Er is op enig moment een zwangerschapstest aangeschaft. En twee vriendinnen, die van de relatie wisten, leggen ook belastende verklaringen af.

Verdachte is ten laste gelegd dat hij ontuchtige handelingen heeft gepleegd bij iemand beneden de 16 jaar, ook nog eens een aan zijn opleiding toevertrouwd kind. Dat verdachte niet zelf les gaf aan het meisje, maakt volgens het Openbaar Ministerie geen verschil. 'Elke docent heeft uit hoofde van zijn functie een bepaald overwicht op alle leerlingen. Dat verdachte niet dé docent van het slachtoffer was, doet daar niet aan af.'

Dat de twee verliefd op elkaar waren, maakt het ook niet minder ernstig. 'Het meisje heeft zeker moeite gedaan om in contact te komen met verdachte,' zei de officier van justitie. 'Maar zij was een bakvis. En verdachte niet. Hij was een volwassen man met al een volwassen relatie achter de rug. Alleen al daarom, maar ook zeker vanwege zijn positie als docent, had verdachte beter moeten weten.'

Kristoffersson weer wereldkampioen rallycross, Solberg geeft winst weg

Johan Kristoffersson heeft zich op het Circuit of the Americas in de Amerikaanse staat Texas wederom gekroond tot wereldkampioen rallycross. De 29-jarige Zweedse Volkswagen-coureur boekte alweer zijn zevende zege op rij en zijn negende in tien races dit jaar.

Met zijn prestaties in de halve finales in Austin had Kristoffersson de wereldtitel al binnen, maar hij wilde de wedstrijd natuurlijk nog wel winnen. Zijn teamgenoot Petter Solberg vertrok vanaf poleposition, voor Mattias Ekström in zijn Audi.

Al gelijk na de start doken vier van de zes coureurs de jokerronde in: Ekström, Kristoffersson, Timmy Hansen en Sebastien Loeb (beiden Peugeot), waarbij het de kersvers dubbel wereldkampioen was die er als eerste weer uit kwam.

Een ronde later kwam Solberg ook gelijk de joker in en hij kwam voor zijn teamgenoot Kristoffersson de baan weer op. Andreas Bakkerud volgde in de derde ronde en kwam de baan weer op voor Audi-teamgenoot Ekström, tevens zijn teambaas.

De race leek zo gereden, maar in de slotfase ging Solberg de fout in. Kristoffersson kon zo profiteren en dook binnendoor bij zijn teammaat, waardoor de Zweed alsnog kon winnen, voor Ekström en Bakkerud.

Het WK kent nog twee wedstrijden: Duitsland op 14 oktober en Zuid-Afrika op 25 november.

De finale in de VS (Bron: YouTube)

Van Bommel: "Je krijgt vrijheden en dan slaan ze plots toe"

Mark van Bommel is niet van plan om voor de Champions League-wedstrijd tegen Internazionale grote veranderingen door te voeren bij PSV.

"We gaan tegen Inter geen grote dingen veranderen. Dat doen we tegen andere ploegen ook niet. Op lange termijn levert dit het meest op", vertelt Van Bommel op een persconferentie. "Als PSV iets wil in de Champions League dan moet het woensdag een resultaat halen tegen Inter."

"Van Inter en ook andere topploegen in Italië krijg je vaak het gevoel dat je lekker kunt meevoetballen. Je krijgt vrijheden en dan slaan ze plots toe. Een beetje cliché misschien, maar in Italië zie je zelden grote uitslagen. Ik zeg wel vaker dat details in het voetbal het verschil maken. Daar is dat extreem het geval."

Van Bommel speelde in zijn loopbaan anderhalf jaar voor stadsgenoot AC Milan. "Ik hield ervan om voor de club te spelen. Net als ik ervan hield om tegen Inter te spelen. Het is altijd speciaal om zo’n wedstrijd te coachen, maar dit is een andere wedstrijd en een andere competitie. Bovendien is het ook alweer zeven jaar geleden."

De trainer weet dat PSV een loodzware opgave wacht om Europees te overwinteren. "Iedereen denkt: 'dat doen ze wel even'. Zo makkelijk is het niet. Het is überhaupt al moeilijk om in de Champions League te komen. Als je er eenmaal bent moet je niet tevreden zijn met een kleine nederlaag. In tegendeel. We moeten proberen te overwinteren. Thuis en uit proberen te winnen. Hoe moeilijk ook."

Basisplaats voor Van de Beek tegen Bayern München

Ajax start met Donny van de Beek in de basis tegen Bayern München. De Amsterdammers nemen het om 21.00 uur in Duitsland op tegen de Duitse rekordmeister.

De 21-jarige middenvelder start op de plek van Frenkie de Jong, die nog te veel last ondervindt van een kuitblessure. Hij zit ook niet bij de wedstrijdselectie, wat wel geldt voor jongeling Perr Schuurs. De verdediger neemt op de bank plaats, want Maximilian Wöber mag zich vanaf de start laten zien bij Ajax. De verdediger speelt centraal achterin naast Matthijs de Ligt. Nico Tagliafico en Noussair Masraoui bemannen de backposities en André Onana staat op doel.

Daley Blind start op het middenveld, waar ook Lasse Schöne en Van de Beek hun opwachting maken. Spits Klaas-Jan Huntelaar is geslachtofferd voor een tactische variant waarbij David Neres als snelle centrumspits lijkt te gaan spelen. Hakim Ziyech en Dusan Tadic starten dan vanaf de zijkanten.

Tegenstander Bayern München treedt in eigen huis aan met deze elf namen: Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Alaba, Martinez, Robben, Müller, Thiago, Ribery, Lewandowski.

KNVB in gesprek met eigenwijze Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis en VAR Jeroen Manschot hebben geen goede beurt gemaakt bij KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond.

Nijhuis leidde zondag FC Groningen - FC Utrecht en Manschot was daar de VAR. Nijhuis gaf tijdens dat duel Simon Gustafson een directe rode kaart, zonder de beelden even terug te bekijken, terwijl Manschot zijn twijfels had. De tuchtcommissie besloot maandag de kaart van Gustafson te seponeren.

"Ik kan me voorstellen dat de eerste indruk van Nijhuis was dat het om een ernstige overtreding ging. Maar als je de kans hebt om de situatie beeld voor beeld terug te kijken, dan zie je dat het wel meeviel en dat het meer een botsing was", reageert Van Egmond in De Telegraaf. Hij benadrukt dat de fout niet alleen bij Nijhuis lag.

Volgens de scheidsrechtersbaas had dit met betere communicatie voorkomen kunnen worden. "Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De VAR heeft niet duidelijk genoeg aangegeven dat de beslissing fout was en de scheidsrechter heeft ondanks de twijfel bij de VAR geen aanleiding gezien om naar het beeldscherm te gaan. Het was beter geweest als hij dat wel had gedaan. Dit gaan we zeker bespreken", aldus Van Egmond, die vindt dat de scheidsrechter altijd het zekere voor het onzekere moet nemen.

Motoragent schiet Heineken-ontvoerder Frans Meijer neer

Na een melding van een verdachte situatie op de Van Beuningenstraat in Amsterdam heeft een motoragent dinsdagochtend 2 oktober omstreeks 11.30 uur een verdachte neergeschoten op de De Wittenkade.

De motoragent zag op de Van Beuningenstraat twee personen lopen. Toen hij de mannen aansprak renden zij weg in de richting van de De Wittenkade. Op de De Wittenkade zag de motoragent een vuurwapen bij één van de verdachten. Er ontstond een situatie waarbij de agent zich genoodzaakt zag de verdachte neer te schieten. De andere verdachte gaf zich over. Beiden zijn aangehouden en de gewonde verdachte is vervoerd naar het ziekenhuis.

Bij de aanhouding is een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. De omgeving van het schietincident is afgezet voor sporenonderzoek door forensisch rechercheurs. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schieten door de agent. 

Update 19:57 uur:
De man die neergeschoten is, is volgens diverse bronnen Heineken-ontvoerder Frans Meijer. Volgens de Telegraaf wilde hij samen met zijn zoon een overval plegen. Meijer ligt nu in het ziekenhuis, maar is aanspreekbaar.

Meijer vluchtte na veroordeeld te zijn voor de Heineken-ontvoering naar Paraguay, waar hij een andere naam aannam, trouwde en 3 kinderen kreeg. Peter R. de Vries spoorde hem daar in 1994 op. In 2002 werd hij aan Nederland uitgeleverd en in 2005 kwam hij weer vrij.

Motoragent schiet verdachte neer (Foto: Politie.nl)
Motoragent schiet verdachte neer (Foto: Politie.nl)

Verstappen vol vertrouwen naar Suzuka

Max Verstappen verwacht dat hij komend weekend tijdens de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka een rol van betekenis kan spelen. In de afgelopen twee edities finishte hij als tweede.

“We zijn in het verleden erg succesvol geweest in Japan, dus ik kijk er erg naar uit om terug te gaan en hopelijk een goed resultaat te scoren voor het team”, aldus Verstappen aan Motorsport.com. “Je weet nooit hoe competitief je bent tot je de baan opgaat, maar onze auto is daar altijd erg goed geweest in de eerste sector en met een goede strategie zouden we een aardige kans kunnen hebben.”

Verstappen kijkt uit naar de enthousiaste Japanse fans. “Ik denk dat het Japanse volk ook zo gepassioneerd is van de Formule 1 omdat de sport daar zo'n geweldige historie heeft. Suzuka is een van mijn favoriete circuits van het seizoen en het is altijd een fantastische ervaring om de fans daar te zien.”

Slutsky: "We zitten zwaar in de problemen"

Het is volgens Leonid Slutsky 'botte pech' dat de ziekenboeg bij Vitesse overvol zit en het heeft niets te maken van de manier van trainen.

"Het zijn mechanische breuken. Breuken door botsingen of ongevallen. Daaraan is in veel gevallen niet veel te doen", vertelt Slutsky in gesprek met de Gelderlander. De Russische trainer erkent dat Vitesse een zware voorbereiding had, maar dat had met de Europa League te maken.

"Natuurlijk is er ontzettend hard gewerkt. Dat hoort bij topsport. Iedereen moet topfit worden. We hebben in de zomer al volop rekening gehouden met belasting. Met intensiteit van trainen en wedstrijden spelen. Die was op het individu toegesneden. Maar een voorbereiding is altijd pittig. Natuurlijk is er ontzettend hard gewerkt. Dat hoort bij topsport. Iedereen moet topfit worden."

Tim Matavz was de laatste speler die zich meldde in de zoekenboeg nadat hij zondag tegen Vitesse uitviel met een gebroken kuitbeen. "Het zijn stuk voor stuk enorme tegenvallers", vervolgt Slutsky. "Maar het heeft niets met de trainingsmethodes te maken of de zomercampagne. We trainen de laatste weken juist erg rustig en relaxed, om iedereen optimaal fit te hebben. Het is nu letterlijk kijken wie er beschikbaar zijn. Veel keus is er in elk geval niet. We zitten zwaar in de problemen."

Bakircioglu vier doelpunt met biertje uit het publiek

Oud-Ajacied Kennedy Bakricioglu beleefde een bijzonder moment gisteren. In de wedstrijd van zijn club Hammerby tegen IFK Götenburg schoot hij er een prachtige vrij trap in. Dat moest gevierd worden dacht één van de supporters en hij wierp de nummer 10 een glas bier toe. Bakricioglu ving de beker, dronk hem leeg en vierde daarna zijn feestje verder.

Schöne: "Iedereen snakte naar de Champions League"

Lasse Schöne leeft met vertrouwen toe naar de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Bayern München dinsdagavond.

"Bayern is buitencategorie, wereldtop. We moeten een heel goede dag hebben willen we iets voor elkaar krijgen. Maar het kan. Dat hebben we in het verleden ook aangetoond", vertelt Schöne in gesprek met Ajax Life. "Maar gevoelsmatig gaat het vooral om de strijd met AEK Athene en Benfica."

"Ik hoorde na de loting mensen zeggen dat Benfica ook gunstig is voor ons, maar dat is gewoon een geweldige ploeg. Maar ook voor Benfica-thuis geldt dat we die moeten winnen als we iets willen bereiken", stelt de Deense middenvelder.

Ajax was afgelopen seizoen niet actief in Europa en Schöne merkt een verschil in sfeer in de spelersgroep. "Het besef dat het anders moest dan vorig seizoen was groot. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de club en de supporters. Iedereen snakte naar de Champions League bijvoorbeeld."

Lichte opleving rechts-extremisme in Nederland

Steeds meer Nederlanders komen in aanraking met gewelddadige rechts-extremistische ideeën. Dat is de conclusie van de AIVD-publicatie ‘Rechts-extremisme in Nederland. Een fenomeen in beweging’.

Vooral verbaal geweld
Vaker dan voorheen doen rechts-extremisten uitspraken die geweld tegen met name moslims en de overheid aanmoedigen en verheerlijken. Hoewel zij zelden daadwerkelijk tot geweld overgaan, maakt de AIVD zich zorgen om het klimaat dat in Nederland ontstaat.

Sinds enkele jaren is sprake van een lichte opleving van het rechts-extremisme in Nederland. Waar dit vroeger met name werd gekenmerkt door een neonazistisch, fascistisch en antisemitisch gedachtegoed, is tegenwoordig met name het anti-islamgedachtegoed dominant. Daarnaast is het alt-rightgedachtegoed vanuit de Verenigde Staten overgewaaid.

Groepen zijn in de rechts-extremistische beweging minder belangrijk geworden. Mede als gevolg van het gebruik van sociale media is er steeds meer ‘ongeorganiseerd’ rechts-extremisme. De groepen die er nog wel zijn, zijn relatief klein. Wel is het aantal personen dat wordt bereikt groter.

De activiteiten van rechts-extremisten zijn voor het merendeel niet-gewelddadig. Verbaal geweld, in de vorm van agressief en opruiend taalgebruik, neemt echter wel een steeds belangrijkere plek in binnen de rechts-extremistische scene. Hun zelfvertrouwen groeit als het gaat om confrontaties met het links-extremisme. Daarbij lijkt die laatste groep nog altijd eerder bereid om geweld in te zetten.

Aandacht voor geweldsdreiging en 'intellectueel' rechts-extremisme
De AIVD benoemt in zijn publicatie twee aandachtspunten. Het eerste gaat over de geweldsdreiging. Het (online) taalgebruik is steeds gewelddadiger en de fascinatie voor wapens is groot. In het algemeen wordt niet snel overgegaan tot geweld, maar het risico dat eenlingen of kleine groepen naar geweld grijpen is wel groter dan in het verleden.

Het tweede aandachtspunt is de dreiging voor de democratische rechtsorde vanuit het ‘intellectuele’ rechts-extremisme. Bijvoorbeeld de alt-rightbeweging heeft als doel om een zeer extremistisch gedachtegoed gemeengoed te maken in de Nederlandse samenleving en het openbaar bestuur.

Lichte opleving rechts-extremisme in Nederland (Afbeelding: AIVD.nl)
Lichte opleving rechts-extremisme in Nederland (Afbeelding: AIVD.nl)

Annan roept 45 hockeysters op voor Champions Trophy

Bondscoach Alyson Annan heeft liefst 45 speelsters opgeroepen voor de trainingsgroep van de Oranje Dames. Deze trainingsgroep start deze maand met de voorbereiding op de Champions Trophy en vormt ook de basis waarmee Annan vanaf januari de nieuwe Pro League gaat spelen.

In de grote groep zitten 14 speelsters die voor het eerst in hun carrière deel uitmaken van de trainingsgroep van Oranje: Karlijn Adank, Felice Albers, Noor de Baat, Pien Dicke, Fay van der Elst, Michelle Fillet, Kiki Gunneman, Alexandra Heerbaart, Reneé van Laarhoven, Freeke Moes, Pleun van der Plas, Lisa Post, Marijn Veen en Hester van der Veld.

Annan start op 9 oktober met trainen. Twee speelsters zijn vanwege blessures dan in ieder geval niet aanwezig: Michelle Fillet en Marloes Keetels.

In de groep zitten alle speelsters die in augustus wereldkampioen in Londen werden. Alleen ontbreekt Kitty van Male, die haar interlandcarrière heeft beëindigd. Opvallende andere afwezigen zijn Charlotte Vega (Amsterdam) en Valerie Magis (Oranje-Rood). Vega speelde vorig jaar nog de halve finale van de Hockey World League in Brussel.

De laatste Champions Trophy voor dames wordt van 17 tot en met 25 november gehouden in Changzhou (China). Voor dat toernooi brengt Annan de selectie terug tot 18 speelsters.

Van Poppel na indrukwekkende sprint winnaar Memorial Frank Vandenbroucke

Danny van Poppel heeft in België de Memorial Frank Vandenbroucke gewonnen. De renner LottoNL-Jumbo trok in de laatste kilometer in Binche zo hard door dat niemand de Nederlander kon volgen. Aan de finish had Van Poppel een ruime voorsprong op de Belgen Yves Lampaert en Oliver Naesen.

Het was in de wedstrijd van 197 kilometer lang wachten tot de juiste kopgroep wegreed en de ruimte kreeg van het peloton. Uiteindelijk waren Quentin Jauregui, Clément Orceau, Tom Devriendt, Dimitri Peyskens, Cedric Raymackers en Lennert Teugels de gelukkigen. Meer dan drie minuten kregen ze niet van het peloton.

Quick-Step Floors besloot vroeg de koers open te breken door het in waaiers te trekken. Dat had voor de Belgische ploeg het gewenste resultaat. Het peloton brak in meerdere delen en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van tien renners met daarbij twee renners van Quick-Step Floors: Zdeněk Štybar, Yves Lampaert. Ook Sander Armée, Stijn Vandenbergh, Arnaud Démare, Maarten Wynants, Timothy Dupont, Ludwig De Winter, Benjamin Declercq en Christophe Laporte waren vooraan van de partij.

De winnaar leek vooraan te zitten, doordat de kopgroep al snel opliep naar de minuut. Štybar vond het toch niet snel genoeg gaan en ging er solo vandoor. In het peloton nam LottoNL-Jumbo de leiding en al snel liep de voorsprong van de Tsjech terug. Bij het ingaan van de slotkilometer werd de renner van Quick-Step Floors dan ook teruggepakt door het peloton. Van Poppel ging vervolgens vroeg aan op de oplopende kasseistrook en won met overmacht de Memorial Frank Vandenbroucke.

Voor Van Poppel was het zijn derde zege van het seizoen. Eerder won de 25-jarige Nederlander ook al Halle Ingooigem en wist hij de openingsetappe van de Ronde van Valencia te winnen. Voor LottoNL-Jumbo is het alweer de 32ste seizoenszege van het seizoen.

Bertens eenvoudig naar derde ronde Beijing

Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het WTA-toernooi van Beijing. De 26-jarige Wateringse won met 6-1, 6-1 van de Belgische Kirsten Flipkens. Door de zege stijgt Bertens naar de virtuele tiende plaats op de wereldranglijst.

Bertens ging goed van start tegen Flipkens. Ze kwam snel met 4-0 voor tegen de Belgische en won de set uiteindelijk met 6-1. In de tweede set had ze opnieuw een snelle break voorsprong, maar bij 2-0 verloor ze haar opslag. De Nederlandse herstelde zich snel en verloor daarna geen game meer.

Bertens speelt in de volgende tegen Kateřina Siniaková. De Tsjechische was in twee sets (7-5, 6-2) te sterk voor de Servische Aleksandra Krunić, die in de eerste nog won van Elina Svitolina.

Koning brengt werkbezoek aan Koninklijke Marechaussee

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmiddag 2 oktober 2018 een werkbezoek gebracht aan de door de Koninklijke Marechaussee georganiseerde EU Police Services Training (EUPST) op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Centraal tijdens het bezoek stond de internationale samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee en andere politie- en gendarmerieorganisaties en een nieuwe manier van internationaal politieoptreden.

Bij aanvang van zijn bezoek werd Koning Willem-Alexander ontvangen door de Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Van den Brink en door de leider van de oefening, kolonel Keijer. Na een korte toelichting op de ontwikkelingen binnen de Marechaussee werd gesproken over het EUPST-programma en over de doelstellingen van training. Sinds september 2015 is de Koninklijke Marechaussee voorzitter van het consortium van de EUPST, dat 17 partners uit 13 (Europese) landen telt.

De training versterkt de internationale politievaardigheden van politiemensen die bijdragen aan het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, zowel in EU-lidstaten als daarbuiten. Ook richt het programma zich op standaardisatie van de politieprocessen om gezamenlijke inzet te optimaliseren. Het EUPST bestaat uit oefeningen, een academisch deel en een trainingsprogramma in Afrika. Deelnemers zijn politiemensen vanuit de hele wereld die participeren in civiele crisisbeheersingsoperaties van de Europese Unie, de Verenigde Naties of de Afrikaanse Unie.

Aansluitend aan de uitleg over de EUPST werd een bezoek gebracht aan het oefendorp Marnehuizen. Hier trainen ruim 200 deelnemers gedurende twee weken in een realistisch scenario waarin internationale politie-eenheden onder druk moeten samenwerken. Zij moeten het hoofd bieden aan een veelheid van crises in een fictief land: van sociale instabiliteit en humanitaire rampen tot moordonderzoeken en hooliganisme. De Koning woonde een deel van de oefening bij en sprak met een aantal deelnemers over hun ervaringen.

Seksend stel dondert van wasbak af, politie schiet te hulp

De politie in Dordrecht krijgt regelmatig 'vreemde' meldingen binnen, maar maandagavond keken ze toch even raar op toen ze naar een melding werden gestuurd zo verklaren de agenten op Facebook. Ze werden naar een woning gestuurd, waar twee mensen bebloed door het huis zouden lopen. Eenmaal ter plaatse troffen zij inderdaad twee gewonde personen aan.

Het bleek dat het stel tijdens het bedrijven van de liefde op de wasbak was gaan zitten/hangen/liggen. Aangezien een wasbak niet echt berekend is op het gewicht van twee volwassen personen donderde het stel met wasbak en al op de grond. Hierbij kwamen ze tussen de scherven terecht. De pechvogels werden voorzien van de nodige medische hulp aldus de politie. 

Seksend stel dondert van wasbak af, politie schiet te hulp (Foto: Politie Drechtstaden Binnen)
Seksend stel dondert van wasbak af, politie schiet te hulp (Foto: Politie Drechtsteden Binnen)

[esports] ThijsHS wint Aston Martin na spannende finale

De afgelopen dagen vond het jaarlijkse Hearthstone-toernooi 'CN vs EU Championship' plaats. Acht Europese spelers nemen het hierin op tegen acht Chinese spelers in de strijd om een Aston Martin (of de waarde van de auto uitgekeerd als geldprijs).

De afgelopen twee jaar werd het toernooi door een Chinese deelnemer gewonnen, maar dit jaar bleek het anders te lopen. Na een spannende finale is landgenoot Thijs 'ThijsHS' Molendijk de winaar van de ultieme hoofdprijs. Hij had in de laatste ronde, bij een stand van twee tegen twee, nog slechts één hitpoint over. Dit bleek genoeg: ThijsHS pakte de laatste serie en won met 3-2 van Chinees XiaoT.

Of ThijsHS kiest voor de geldprijs of de Aston Martin is nog niet bekend. De finale terugkijken kan hier.

18 jaar en TBS geëist voor doodslag op bejaarde

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag een gevangenisstraf van 18 jaar en TBS met dwangverpleging tegen de 39-jarige vrouw, die verdacht wordt van het om het leven brengen van de 82-jarige Rini Ansems uit Maastricht.

De officier van justitie komt om verschillende redenen tot een eis van 18 jaar en TBS met dwangverpleging. Allereerst heeft de verdachte het slachtoffer niet alleen om het leven gebracht, maar daarnaast ook sieraden en geld uit de woning weggenomen. Doodslag is al een ernstig feit, maar vergezeld met een woninginbraak zorgt dat voor een strafverzwarende factor, namelijk gekwalificeerde doodslag.

Het slachtoffer was een 82-jarige vrouw en stond nog volop in het leven. Desondanks zijn ouderen een kwetsbare doelgroep. Het valt de verdachte te verwijten dat ze uitgerekend bij een oudere binnendringt en haar met messteken om het leven brengt.

Verder wordt de proceshouding van verdachte haar aangerekend. Ze heeft lange tijd gezwegen en geen verantwoording genomen voor haar daad. Toen ze wel verklaarde legde ze de schuld grotendeels bij een ander. Het dossier gaf in het geheel geen aanleiding om te vermoeden dat er een tweede persoon in het spel was.

De verdachte is de afgelopen tijd geobserveerd bij het Pieter Baan Centrum. Het rapport is hierover helder. De verdachte vormt een gevaar voor de samenleving en dient behandeld te worden. De officier van justitie eist daarom TBS met dwangverpleging. TBS is een behandelmaatregel voor mensen die zware delicten hebben gepleegd en lijden aan een psychiatrische ziekte of stoornis.

Onderzoek
De 82-jarige vrouw werd op 26 januari 2017 dood aangetroffen in de garage bij haar woning in de wijk Wolder (Maastricht). Al gauw bleek dat ze op 22 januari 2017 door een misdrijf om het leven is gebracht. In de wijk Wolder vond uitgebreid buurtonderzoek plaats en werden o.a. stoepborden geplaatst. Ook werd het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht ingeschakeld. De Belgische politie heeft medio juli van vorig jaar de 39-jarige vrouw uit Vroenhoven aangehouden. Ook hebben er in België doorzoekingen plaatsgevonden. De verdachte is door de Belgische justitie aan Nederland overgedragen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Aanwijzing voor Het Witte Huis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Artemis Groep, locatie Residence Het Witte Huis, een aanwijzing gegeven. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. In Het Witte Huis in Zetten wordt zorg verleend aan maximaal 26 mensen met dementie.

Het Witte Huis scoort onvoldoende op alle getoetste normen. Er zijn tekortkomingen in de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid, medicatieveiligheid en vrijheidsbeperking.

In maart 2015 bracht de inspectie een eerste bezoek aan Het Witte Huis. Toen werden de randvoorwaarden voor goede zorg bekeken. Het Witte Huis voldeed daar in eerste instantie niet aan, maar na verbetermaatregelen wel. Juni 2017 was er een tweede bezoek. Tijdens dat bezoek werd gekeken naar de hygiëne en infectiepreventie. Ook toen waren er verbetermaatregelen nodig.

In november 2017 was er opnieuw een bezoek. Bij dat bezoek werd de kwaliteit van de zorg uitgebreid getoetst. Het Witte Huis voldeed (grotendeels) niet aan de meeste getoetste normen. Het Witte Huis kreeg de tijd om te verbeteren, maar bij een vierde bezoek in augustus 2018 zag de inspectie dat er nog altijd risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg zijn.

De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Het Witte Huis de benodigde verbetermaatregelen treft zonder de extra druk die een aanwijzing met zich meebrengt. Het Witte Huis heeft vier maanden de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Als de zorginstelling niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Sneeuwvolleybal doet gooi naar Olympische Spelen

De Europese volleybalfederatie CEV heeft een nieuw format aangenomen voor het sneeuwvolleybal. Daarin moeten nu teams van drie spelers het tegen elkaar op gaan nemen, in plaats van duo's, zoals in maart nog het geval was op het eerste EK ooit in de sport. Volgens CEV-president Alexander Boricic is de beslissing genomen met het oog op de kansen om sneeuwvolleybal op het programma van de Olympische Winterspelen te krijgen. 

"Het is prachtig dat we nu drie disciplines hebben: klassiek volleybal in de zaal, met zes spelers per team, beachvolleybal met duo's en sneeuwvolleybal met drie spelers per team", aldus Boricic. Bij het maken van de keuze werd onder meer gekeken naar het 3x3-basketbal, wat in Tokyo in 2020 voor het eerst olympisch zal zijn. "Dat willen we met het sneeuwvolleybal ook bereiken", zegt Boricic.

Tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang werden dit jaar al de nodige potjes sneeuwvolleybal gespeeld op het olympisch terrein, met onder meer olympisch kampioen zaalvolleybal Vladimir Grbich uit Servië en de Braziliaanse beachvolleyballegende Emanuel Rego. Rusland won in maart het eerste EK ooit.

Van der Graaf krijgt schriftelijke meldplicht

Volkert van der Graaf moet zich elke acht weken melden door middel van het indienen van een schriftelijk verslag. Daarnaast blijft er elke zes maanden een evaluatiegesprek plaatsvinden met het Openbaar Ministerie (OM).

Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de Staat der Nederlanden had ingesteld tegen het vonnis van de voorzieningenrechter in Den Haag. Op basis van diens uitspraak was de meldplicht komen te vervallen sinds 29 mei 2018. Die meldplicht is nu met onmiddellijke ingang hervat. De reclassering krijgt de opdracht het toezicht in deze vorm voort te zetten.

Het hoger beroep van de Staat is op een zitting op 10 september bij het Gerechtshof Den Haag behandeld. Tijdens die zitting hebben het OM en Van der Graaf op suggestie van het hof besloten met elkaar in gesprek te gaan. Dit om een oplossing te bereiken voor het geschil tussen de Staat en Van der Graaf over de meldplicht. De schriftelijke meldplicht is daarvan het resultaat. De geplande zitting van 3 oktober gaat dan ook niet door. Over de inhoud van de meldplicht wordt geen mededeling gedaan.

De overige voorwaarden die aan de voorwaardelijke invrijheidstelling waren verbonden blijven van kracht. Dat betreft de evaluatiegesprekken met het OM, het mediaverbod en het contactverbod met slachtoffers en nabestaanden. De proeftijd van Van der Graaf loopt tot en met 30 april 2020.

Tientallen dode kinderen gevonden in ingestorte kerk Sulawesi

In het afgelegen gebied Sigi, op het Indonesische eiland Sulawesi, zijn zeker 34 dode kinderen gevonden onder het puin van een door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van vrijdag ingestorte kerk. Dat heeft het Indonesische Rode Kruis laten weten.

Volgens een woordvoerder waren de kinderen op bijbelkamp toen het noodlot toesloeg. Ze vertelt dat er op het moment 34 lichamen geborgen zijn, maar reddingswerkers verwachten nog meer overleden kinderen te vinden. Dat kan echter tijd kosten, want zware machines om te helpen met het bergen zijn nog niet beschikbaar.

Het dodental van het natuurgeweld op Sulawesi is inmiddels opgelopen tot ruim 1200, maar de verwachtingen zijn dat het daar zeker niet bij gaat blijven. De omgeving is 'bezaaid met lichamen', aldus lokale media, terwijl veel gebieden nog altijd niet of nauwelijks bereikt kunnen worden.

Vooral de stad Palu, met zo'n driehonderdduizend inwoners, is zwaar getroffen. Daar zijn wel reddingswerkers bezig, iets wat in het verderop gelegen Donggala (220.000 inwoners) nog veel minder het geval is. Die stad kan vrijwel niet bereikt worden en communicatie uit de stad is er ook nog altijd nauwelijks, waardoor men vreest dat vooral daar het dodental nog behoorlijk op kan lopen.

In Palu is men ondertussen begonnen met het graven van een massagraf voor minstens duizend slachtoffers. Een vliegtuig kon maandag nog niet landen op het vliegveld, omdat er zoveel wanhopige mensen op de landingsbaan stonden dat het te gevaarlijk zou zijn.

Smartphone onvoldoende beschermd tegen misbruik

Slechts een derde van de Nederlanders heeft een vingerafdrukscanner (touch ID) of veilige pincode ingesteld voor het vergrendelen van zijn of haar smartphone, en 37% maakt gebruik van de ‘zoek mijn telefoon’ of ‘locatie bepalen op afstand’-functionaliteit. Wel heeft bijna de helft van de ondervraagden een antivirus-app geïnstalleerd op zijn of haar smartphone.

Dat blijkt uit een online onderzoek van SIDN onder ruim 3.000 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de online campagne ‘Hackman’, waarmee SIDN Nederlanders bewuster wil maken van hun online identiteit en veiligheid én van de risico’s. In de campagnevideo’s was te zien hoe ethisch hacker Rickey Gevers te werk ging om binnen te dringen in de (online) wereld van actrice en presentatrice Lieke van Lexmond.

Automatische updates
Op hackman.nl konden bezoekers vervolgens zelf testen hoe veilig zij zich online gedragen met hun smartphone. Uit de uitkomsten van deze survey blijkt wel dat Nederlanders behoorlijk trouw zijn in het installeren van software updates, ‘slechts’ 12% klikt de melding weg zonder de update op een later moment te installeren. Bijna een derde van de respondenten heeft automatisch updaten aan staan en een even grote groep zegt updates direct te installeren.

2 factor authenticatie
Bij het inloggen op social media-accounts geeft een derde van de respondenten aan gebruik te maken van 2 factor authenticatie (2FA). Hierbij wordt om twee van drie mogelijke factoren gevraagd: iets dat je weet (bijvoorbeeld een pincode), iets dat je bezit (bijvoorbeeld een smartphone) en iets dat je bent (bijvoorbeeld een vingerafdruk). Ook zijn er apps beschikbaar waarmee via 2FA kan worden ingelogd bij social media. 14% gebruikt een wachtwoordmanager, terwijl 33% inloggegevens heeft opgeslagen en automatisch inlogt. Een op de vijf Nederlanders kiest ervoor om altijd het wachtwoord opnieuw in te typen.

“Een deel van de Nederlanders is zich wel bewust van de risico’s van onveilig smartphonegebruik. Maar net als uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, dat gisteren is gepubliceerd door NCTV en het initiatief Alert Online, blijkt ook uit ons onderzoek dat er nog een wereld te winnen is,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Zo geeft slecht 33% aan gebruik te maken van 2 factor authenticatie bij het mobiel inloggen op social media. Positief is dat 60% van de Nederlanders een software-update van de smartphone direct installeert, 30% geeft aan de melding weg te klikken om de update op een later ogenblik te installeren."

Smartphone onvoldoende beschermd tegen misbruik (Foto: Stockfoto PXhere)
Smartphone onvoldoende beschermd tegen misbruik (Foto: Stockfoto PXhere)

Wattimena door, Noppert onderuit in World Grand Prix, Beaton klopt Cross

Darter Jermaine Wattimena heeft zich bij zijn debuut op de World Grand Prix in Dublin gelijk geplaatst voor de achtste finales. De Nederlander speelde keurig tegen een zeer matige Mervyn King, die slechts één leg wist te winnen in het double in, double out-toernooi.

Danny Noppert sneuvelde in de eerste ronde. De debutant nam het op tegen Gerwyn Price, die hem wel wat kansen gaf. In de tweede set kreeg Noppert kansen om de set te pakken, maar die gingen mis en Price kwam er met een 112-finish overheen, waarna hij het in twee sets afmaakte.

Steve Beaton zorgde later voor een mooie verrassing. De immer vriendelijke veteraan, BDO-wereldkampioen in 1996, nam het op tegen Rob Cross en was de regerend wereldkampioen opvallend simpel de baas: 2-0, waarbij Cross slechts één leg won.

Ian White won ondertussen met 2-0 van Josh Payne, terwijl een bij vlagen briljant spelende Peter Wright geen enkele leg gunde aan Steve West. Mensur Suljovic stuurde een zeer matig scorende James Wade met 2-0 naar huis, James Wilson wist Simon Whitlock met 2-1 te verrassen en Adrian Lewis was in een prima partij met 2-1 te sterk voor Michael Smith.

De achtste finales beginnen dinsdag kort na acht uur, zoals gebruikelijk live te zien op RTL7.

Marine onderschept 900 kg cocaïne

Na een achtervolging van ruim zeven uur heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Friesland, in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied, ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde in de nacht van donderdag 20 september ten noorden van Aruba. De opvarenden zijn aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan de US Coast Guard. In het belang van het onderzoek wordt deze informatie pas nu vrijgegeven.

Tijdens een patrouille kwam de NH-90 boordhelikopter een snelle boot (go-fast) op het spoor die met hoge snelheid voer. De helikopterbemanning identificeerde een grote hoeveelheid verdachte pakketten aan boord van de go-fast. De Friesland en de helikopter hebben vervolgens de achtervolging ingezet om het bootje tot stoppen te dwingen. De DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied is ook gelanceerd om te ondersteunen bij de achtervolging.

Op de vlucht
Stopsignalen en waarschuwingsschoten van de helikopter hadden helaas niet het gewenste effect op de bemanning van de go-fast. Deze ging er direct met een hoge snelheid vandoor. De FRISC, één van de snelle onderscheppingsboten van Zr.Ms. Friesland, werd gelanceerd. Toen de helikopter de go-fast samen met de FRISC naderde, zette de bemanning van de go-fast diverse pakketten over boord. Deze zijn door de FRISC uit het water gehaald terwijl de helikopter haar achtervolging vervolgde.

Met gericht vuur zijn twee van de drie buitenboordmotoren vanaf de boordhelikopter uitgeschakeld. Hierdoor was de go-fast beperkt in haar vaarsnelheid. De boordschutter van de FRISC wist de laatste buitenboordmotor uit te schakelen, waarna de bemanning van de go-fast zich over gaf. De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten.

Counterdrugsoperatie
In totaal is met deze actie ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. Namens de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) voert Zr.Ms. Friesland momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribisch Zee. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de CZMCARIB het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.

Jongen (16) zoent meisje (13): 4,5 jaar cel wegens aanranding

Een 16-jarige Turkse scholier, alleen bekend als A.K., zit stevig in de shit. De jongeman heeft op het schoolplein van de school van een 13-jarig meisje ('Ö.S.') gezoend en dat komt hem nu uiterst duur te staan: hij mag 4,5 jaar brommen wegens aanranding, zo heeft de rechtbank in Antalya bepaald.

Een medescholier van het meisje maakte een filmpje, waarop de twee zoenend en elkaar omhelzend te zien zijn. Dat filmpje kwam uiteindelijk bij de schooldirectie terecht, die er een rechtszaak van maakten. Niet alleen A.K. werd aangeklaagd, ook A.S., de jongen die het filmde, kwam in de problemen wegens het 'gebruiken van kinderen voor het produceren van ongepaste beelden'.

Vier kinderen die het filmpje onderling deelden werden eveneens aangeklaagd voor het delen van 'ongepaste beelden waar kinderen voor zijn gebruikt', maar zij werden, net als de filmer zelf, vrijgesproken. Dat gold dus niet voor de zoenende jongen zelf, want hij moet de cel in. "Een incident waarin kinderen een spelletje speelden eindigt nu bij een rechter voor zware strafzaken", aldus Sevcan Aydin Uzun, de advocaat van de jongen.

In een rapport van een expert werd nog geconcludeerd dat het handelen van de jongen slechts voort was gekomen uit een bij de puberteit passende impuls, waarbij de expert meldde dat er geen noodzaak was tot straffen, maar de aanklager en ook de rechter waren het daar dus niet mee eens.

5 maanden cel voor valsheid in geschrifte

De rechtbank spreekt een 44-jarige man uit Teuge en een 39-jarige man uit Apeldoorn, die broers van elkaar zijn, vrij van mensenhandel en diefstal. Wel veroordeelt de rechtbank hen voor valsheid in geschrifte en medeplichtigheid aan mensensmokkel. Beide mannen krijgen hiervoor een gevangenisstraf van 5 maanden.

Geen uitbuiting
Er is geen overtuigend bewijs dat de broers een 46-jarige medewerker van hun restaurants hebben uitgebuit of dat zij dat wilden doen. De medewerker heeft tegenover verschillende personen wisselende en soms tegenstrijdige verklaringen afgelegd over zijn werktijden en over het loon dat hij ontving. Er zijn geen getuigen die zelf hebben gezien dat de broers hem uitgebuit zouden hebben. De verklaringen van de werknemer vindt de rechtbank onvoldoende betrouwbaar.

Daar staat tegenover dat er diverse getuigen zijn die hebben verklaard dat de medewerker net zoals het overige personeel werd behandeld en dat hij net zoals het overige personeel elke dag contant ‘zwart’ werd uitbetaald. De rechtbank vond hiervoor ook bevestiging in andere bewijsmiddelen. Nu niet blijkt dat sprake was van uitbuiting, spreekt de rechtbank de broers vrij van mensenhandel.
Ook spreekt de rechtbank beide broers vrij van diefstal van geld van de 46-jarige medewerker, bij gebrek aan bewijs.

Valsheid in geschrifte en mensensmokkel
In april 2016 maakte de 44-jarige broer een valse arbeidsovereenkomst op en vulde een valse werkgeversverklaring in. Dit deed hij voor een vrouw die hem benaderd had, zodat zij haar partner uit Turkije kon laten overkomen naar Nederland. Hierdoor leek het alsof de vrouw in zijn restaurant in Deventer werkte en genoeg inkomen verdiende, terwijl dat feitelijk niet het geval was. De vrouw stuurde deze papieren naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) samen met haar aanvraag om samen met haar partner in Nederland gezinsleven te mogen uitoefenen.
Net zo’n situatie deed zich in november 2013 voor bij de 39-jarige broer.

In beide gevallen heeft de IND de aanvragen van de vrouwen in eerste instantie ingewilligd. Dit terwijl beide vrouwen in werkelijkheid onvoldoende inkomen hadden om hun partner naar Nederland te kunnen laten komen. De beide broers wisten wat de bedoeling was van de valse arbeidsovereenkomsten en valse werkgeversverklaringen. Door deze valse documenten op te maken, hebben zij de vrouwen ondersteund in hun illegale bedoelingen. Dat maakt dat zij medeplichtig zijn aan mensensmokkel van de partners van deze 2 vrouwen.

Geen respect voor Nederlandse wet- en regelgeving
De rechtbank houdt bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening met de omstandigheid dat de broers geen respect hebben getoond voor de Nederlandse wet- en regelgeving. Zij hebben immers de regels omzeild en een bijdrage geleverd aan het binnen smokkelen van mensen. Daardoor wordt het overheidsbeleid doorkruist en wordt illegaal verblijf in Nederland gestimuleerd. Daarnaast voerden zij een slechte boekhouding en administratie. Personeel werd zwart betaald en contante loonbetalingen werden op losse papiertjes bijgehouden. Dat vindt de rechtbank een kwalijke zaak.

Drietal opgepakt voor verboden wapenbezit

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee mannen van 27 jaar en een man van 20 jaar uit Amsterdam aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit op het Westeinde in Amsterdam. 

Rond 03:45 uur zagen agenten op een parkeerplaats op het Westeinde een persoon in het donker gekleed uit een auto in een andere auto stappen. Bij het zien van de agenten reden de drie inzittenden van de auto hard weg in de richting van de Verlengde Stellingweg. Na een achtervolging in de richting van de Coentunnel raakten de agenten de auto kwijt en besloten terug te gaan naar het achtergelaten voertuig op de parkeerplaats. Rond 04.30 uur kwam de auto met de drie inzittenden inderdaad weer terug naar de parkeerplaats.

Op het moment dat twee personen uit de auto stapten en naar de achtergelaten geparkeerde auto liepen konden de agenten de drie mannen staande houden en stelden een controle in. Tijdens de doorzoeking van de voertuigen zag een agent een vuurwapen in de bosjes liggen. Hierop zijn de drie mannen aangehouden. De drie Amsterdammers zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

Norovirus zorgt voor de meeste zieken

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaar meer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken. Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Hygiëne kan infecties voorkomen (Foto ter illustratie ©pxhere)
Hygiëne kan infecties voorkomen (Foto ter illustratie ©pxhere)

Koos Alberts postuum geëerd met Buma NL Award

Koos Alberts is gisteren postuum onderscheiden met een prijs tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. De vrijdag overleden volkszanger kreeg de Helden Oeuvreprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Die beslissing was al voor zijn dood genomen. Dat meldt AT5 op haar website.  'Een groep van vijftig mensen uit het vak - artiesten, producenten, vertegenwoordigers van de labels - koos met een overdonderende meerderheid voor Koos', laat organisatie van het prijzengala aan Nu.nl weten.

André Hazes won met Wijzer de prijs voor het meest succesvolle album in de categorie 'Hollands'. Lil' Kleine kreeg die prijs in de categorie 'Urban' voor zijn plaat Alleen. In tegenstelling tot de reguliere Buma Awards zijn de Buma NL Awards alleen voor Nederlandstalige muziek. Zo gingen er in Utrecht ook prijzen naar Jannes, Marco Borsato en de Snollebollekes.

Homo lokt geblinddoekte hetero's het bed in en wordt aangeklaagd

Vier Britten voelen zich flink genaaid. Zij dachten stuk voor stuk met een mooie deerne het bed gedeeld te hebben, maar achteraf bleek deze lieftallige Anne helemaal Anne niet te zijn: het was ene Duerte Xavier en ja, dat is toch echt een man.

Xavier deed zich op Tinder voor als vrouw en wilde graag een ontmoeting in een park of in zijn appartement. Daar zat één voorwaarde bij: de partners moesten geblinddoekt zijn gedurende de hele ontmoeting. "Wees mijn gehoorzame speelgoed", was de opdracht van Xavier voor zijn bedpartners.

Een 33-jarige man kon zich niet inhouden terwijl Anne hem flink oraal aan het verwennen was en hij trok zijn blinddoek af. Zijn verbazing was op z'n zachtst gezegd groot toen bleek dat niet een leuke dame, maar een vent met een baard aan zijn jongeheer lag te sabbelen.

Het slachtoffer voelde zich stevig voor lul gezet en deelde de nodige klappen uit aan Xavier, die opvallend genoeg nog bleef smeken om een tweede ontmoeting. Daarop stapte de andere man naar de politie en tijdens het onderzoek kwamen nog drie slachtoffers van de oplichterij boven water.

De vier mannen lieten allemaal weten dat ze dachten met een vrouw te neuken, maar de advocaat van Xavier gelooft er geen reet van. Volgens haar waren ze echt wel op de hoogte van de situatie en was het slechts een rollenspel.

De vraag van vandaag is dan ook niet al te ingewikkeld: wat was jouw meest opvallende verrassing op het intieme gebied?

Dragalia Lost harkt drie miljoen binnen in vijf dagen

Nintendo heeft met Cygames samengewerkt om Dragalia Lost uit te brengen voor smartdevices. De gacha-game met adventure elementen kende een kleinschalige launch in slechts vier landen, waaronder de Verenigde Staten en Japan.

De game bracht in de eerste vijf dagen na release zo'n 3,5 miljoen dollar op. Dit is een stuk minder in vergelijking met de andere apps van Nintendo. Zo bracht Animal Crossing: Pocket Camp in dezelfde tijd 4,6 miljoen op, Super Mario Run 8,3 miljoen en Fire Emblem Heroes maar liefst 13 miljoen.

Nintendo heeft vooralsnog geen plannen aangekondigd om de game ook naar andere landen te brengen, maar het vermoed wordt dat dit wel gaat gebeuren. Wat de omzet de komende tijd gaat doen is natuurlijk nog even afwachten.

NFL: Raiders houden Browns in spektakelstuk van tweede zege

In de NFL zit week vier er alweer op en dat leverde bijna de tweede zege op voor de Cleveland Browns. Op bezoek bij de Oakland Raiders werd het een duel voor touchdowns, uiteindelijk werd het zelfs de overtimewedstrijd met het op vijf na hoogste aantal punten ooit. De Raiders wonnen in overtime dankzij een late field goal: 45-42.

De Chicago Bears maakten in eigen huis gehakt van de Tampa Bay Buccaneers en vooral Mitchell Trubisky was in vorm. De quarterback gooide maar liefst zes touchdown passes, waaronder drie in het tweede kwart. Trubisky leidde de Bears zo naar een 48-10 overwinning. 

De Dallas Cowboys wonnen thuis van de Detroit Lions, maar dat had flink wat voeten in de aarde. De Cowboys gaven, met nog twee minuten te gaan, een voorsprong weg doordat Lions-quarterback Matthew Stafford wide receiver Golden Tate bereikte voor een touchdown (23-24), maar vanaf 38 yards trapte Brett Maher in de laatste play van de wedstrijd alsnog de winst binnen voor de Cowboys: 26-24.

Raiders - Browns (Bron: YouTube)

Ook het duel tussen de Tennessee Titans en de Philadelphia Eagles werd spannend en ging zelfs naar overtime. Een field goal van Jake Elliott hielp de Eagles daarin naar de leiding (20-23), maar met vijf seconden op de klok konden de Titans-fans juichen: Marcus Mariota bereikte Corey Davis en die bracht de Titans met een touchdown de 26-23 zege, hun derde van het seizoen.

De Indianapolis Colts en Houston Texans brachten het ook naar overtime. Met 464 yards gooide Colts-quarterback Andrew Luck een ijzersterke wedstrijd, maar het mocht niet baten: twee field goals van Ka'imi Fairbairn hielpen de Texans naar de winst, 34-37. De 45-jarige Adam Vinatieri, kicker bij de Colts, trapte overigens zijn 566e field goal binnen, een nieuw record in de NFL. 

Uitslagen NFL Week 4
Atlanta Falcons - Cincinnati Bengals 36-37
Chicago Bears - Tampa Bay Buccaneers 48-10
Dallas Cowboys - Detroit Lions 26-24
Green Bay Packers - Buffalo Bills 22-0
Indianapolis Colts - Houston Texans 34-37
Jacksonville Jaguars - New York Jets 31-12
New England Patriots - Miami Dolphins 38-7
Tennessee Titans - Philadelphia Eagles 26-23
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 17-20
Oakland Raiders - Cleveland Browns 45-42
Los Angeles Chargers - San Francisco 49ers 29-27
New York Giants - New Orleans Saints 18-33
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 14-26
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 23-27

Alle touchdowns van week vier (Bron: YouTube)

'AAA Harry Potter RPG gelekt'

Men hoopt al lange tijd op een grote RPG binnen het universum van Harry Potter. Die wens is nooit uitgekomen, maar daar lijkt binnenkort verandering in te komen. Op YouTube is een video verschenen van een AAA Harry Potter RPG.

De footage is ruim een minuut lang en toont combat, verkenning, character customization en meer. In de beschrijving is uitgebreid te lezen wat de setting van de game precies is. De game speelt zich af in de achttiende eeuw en je bent een nieuwe vijfdejaars op Hogwarts. Je kiest je eigen huis, vrienden en bent vrij om het terrein te verkennen.

De game zou ontwikkeld worden door Avalanche Software (niet te verwarren met Avalanche Studios). Zij zijn voornamelijk bekend van hun werk aan Disney Infinity. We wachten in spanning af of de game ook daadwerkelijk bestaat of dat we hier met een erg geloofwaardige fake te maken hebben.

MLB: Divisietitels voor Brewers en Dodgers, jacht op World Series kan beginnen

De laatste wedstrijden in het reguliere seizoen van de honkbalcompetitie MLB zijn nu écht gespeeld. Maandag stonden nog twee duels op het programma om de divisietitels in de National League Central en West te vergeven.

De Chicago Cubs speelden thuis tegen de Milwaukee Brewers met de Central-titel als inzet. Anthony Rizzo sloeg namens de Cubs wel een homerun, maar dat mocht niet baten: de Brewers, waar Jonathan Schoop niet tot een honkslag kwam, wonnen met 1-3 en pakten hun eerste divisietitel sinds 2011.

De strijd om de titel in de NL West ging tussen de Los Angeles Dodgers en de Colorado Rockies. Homeruns van Cody Bellinger en Max Muncy brachten de Dodgers een 4-0 voorsprong. Closer Kenley Jansen gaf in de laatste inning nog wel twee runs toe voor de Rockies, maar de Dodgers wonnen het duel alsnog met 5-2 en pakten zo voor het zesde jaar op rij de divisietitel.

Dinsdagnacht beginnen de play-offs om 02.00 uur met de National League Wild Card Game tussen de Cubs en de Rockies. Een dag/nacht later, wederom om 02.00 uur Nederlandse tijd, spelen de New York Yankees en Oakland Athletics om de Wild Card in de American League. Beide duels zijn live te zien op FOX Sports, zoals het grootste deel van de play-offs.

Arrestaties bij grote actie Mocromaffia

De politie is sinds vanochtend vroeg bezig met een grote politieactie in de regio Utrecht. Bij invallen in acht woningen in Nieuwegein, Utrecht, Tiel en Vianen zijn zeven verdachten aangehouden. De invallen zouden verband houden met de jacht op de voortvluchtige liquidatieverdachte Ridouan Taghi.

De politieteams zoeken naar vuurwapens, drugs, witgewassen spullen en hopen aanwijzingen te vinden voor Taghi's verblijfplaats, meldt Het Parool. De politieactie zou al langer gepland zijn in het onderzoek 26Marengo naar Taghi's groep.

Taghi wordt samen met Said Razzouki gezocht en staat op de Nationale Opsporingslijst. Ze worden in verband gebracht met liquidaties in Amsterdam en Utrecht. Volgens een Utrechtse crimineel gaf Taghi de opdracht voor de moord op misdaadblogger Martin Kok. De twee broers van Taghi werden onlangs opgepakt in Marokko.

Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)
Ridouan Taghi (Foto: Politie.nl)

Eerste zege voor schansspringer Huber, Klimov wint Zomer Grand Prix

Schansspringer Daniel Huber heeft zijn eerste zege op het hoogste niveau te pakken. Daarvoor keren we nog even terug naar het weekeinde, waarin de Zomer Grand Prix-wedstrijd in het Oostenrijkse Hinzenbach op het programma stond.

Thuisfavoriet Huber was op de kleine schans van Hinzenbach al de beste in de eerste ronde, maar met een ijzersterke sprong in de finaleronde zette hij de puntjes keurig op de i. In het zonovergoten Hinzenbach ging de tweede plek naar de Zwitser Killian Peier, die een uitstekende zomer draait. Hij wist Karl Geiger nog net naar de derde plek terug te verwijzen.

Met nog één wedstrijd te gaan, woensdag in het Duitse Klingenthal, is de titel in de Zomer Grand Prix al vergeven. De Rus Evgeniy Klimov eindigde in Hinzenbach als vierde en heeft nu 139 punten voorsprong op Geiger, terwijl er in Klingenthal nog 100 punten te verdienen zijn. Onverdiend is Klimov's eindwinst zeker niet: hij deed mee aan acht wedstrijden, met één eerste, drie tweede, twee derde en een vierde en vijfde plaats als resultaten.

Ongeval Echt werd veroorzaakt door 15-jarige

De politie heeft de afgelopen maanden onderzoek verricht naar het dodelijk ongeval dat op 10 maart op de Breulderweg in Echt plaatsvond. Daarbij kwam een 15-jarig meisje uit Maasbracht om het leven. Een 14-jarig meisje uit Echt raakte ernstig gewond. Het blijkt dat de auto niet door een 29-jarige man werd bestuurd, maar door een 15-jarige meisje uit Echt dat ook in de auto zat.

Lees ook: Dode en zwaargewonde bij eenzijdig ongeval

In eerste instantie werd gemeld dat ten tijde van het ongeval de 29-jarige man uit Echt de auto bestuurde. Tijdens het onderzoek van de politie werden verschillende filmpjes ontdekt van de bewuste avond. Op de filmpjes was onder andere te zien dat het 15-jarige meisje uit Echt achter het stuur zat van de personenauto, alleen niet ten tijde van het ongeval.

In de afgelopen weken is er een nieuw filmpje ontdekt waarop te zien is dat het meisje achter het stuur zat terwijl enkele seconden later het ongeval gebeurde. Inmiddels is gebleken dat dus niet de 29-jarige man uit Echt de auto heeft bestuurd, maar het 15-jarige meisje uit Echt. De auto raakte rond op 10 maart om 00.30 uur van de weg en botste tegen een boom. Het 15-jarige meisje dat op de achterbank zat overleed ter plekke aan haar verwondingen. Naast haar zat een 14-jarig meisje uit Echt dat met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis werd gebracht.

Het Openbaar Ministerie vervolgt het 15-jarige meisje dat de auto bestuurde voor het veroorzaken van een aan haar schuld te wijten verkeersongeval met de dood en letsel tot gevolg. De 29-jarige man uit Echt heeft het ongeluk niet veroorzaakt, maar wordt wel vervolgd voor het medeplegen van het verkeersongeval. Door het 15-jarige meisje te laten rijden, is de gevaarlijke situatie ontstaan. 

In 2019 gemiddeld bijna ¤700,- meer aan vaste lasten

De vaste lasten van Nederlandse huishoudens zullen naar verwachting in 2019 fors stijgen, gemiddeld met zo’n € 700,-. Dit is een prijsstijging van ruim 10% ten opzichte van de totale vaste lasten in 2018. De vaste lasten van eenpersoonshuishoudens zullen naar verwachting stijgen met zo’n € 450,-. Dit blijkt uit een analyse van online consumentenadviseur Pricewise, gebaseerd op de aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota met betrekking tot zorgpremies en energiebelastingen en op basis van de trends rondom energietarieven, schadeverzekeringen en kosten voor internet en tv.

Zorgpremies 2019 omhoog
Op Prinsjesdag 2018 kondigde het kabinet, naar aanleiding van de Miljoenennota, een prijsstijging van de zorgpremie aan. Deze prijsstijging is in totaal € 124,- voor 2019. Hoewel de premiestijging bij verzekeraar DSW – die ieder jaar traditiegetrouw als eerste van alle zorgverzekeraars de zorgpremie bekendmaakt – lager uitkomt (op € 4,50 per maand in plaats van € 10,- per maand), voorspelde Poliswijzer.nl vorige week dat de premies bij de drie grootste zorgverzekeraars rond de € 130,- zal uitkomen. Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het lijkt erop dat de schatting van het kabinet dan ook wel redelijk zal kloppen. Dat betekent een stijging van 9% ten opzichte van de zorgpremies in 2018.”

Energierekening naar verwachting € 30,- per maand hoger
De nieuwe ODE-tarieven en energiebelastingen voor 2019, zoals aangekondigd in de Miljoenennota, betekenen een jaarlijkse verhoging van € 153,-. Die verhoging is gebaseerd op een gemiddeld driepersoonshuishouden met een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. De verwachting is dat de energie- en gastarieven zelf ook hoger worden. De Kok: “De prijs voor olie en duurzame GVO's blijft stijgen en de kosten van CO₂-rechten zijn in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Mede daardoor hebben de vaste gas- en elektriciteitsprijzen in de loop van 2018 een ongekende stijging laten zien. Zo zien we dat de tarieven van de energiecontracten met vaste prijzen die nu voor 2019 worden afgesloten met ruim 30% zijn gestegen ten opzichte van de vaste tarieven voor energielevering in 2018. Dat is een stijging van € 193,- voor een gemiddeld huishouden. Deze stijging komt dus nog bovenop de stijging van de energiebelasting. De energierekening kan in totaal dus wel zo’n € 30,- per maand hoger uit gaan vallen.”

Schadepremies omhoog door toenemende schadelast
Hoewel er nog geen concrete cijfers bekend zijn over de premies voor 2019, wordt verwacht dat ook de premies voor schadeverzekeringen, zoals auto- en woonverzekeringen, verder stijgen in 2019. De autoverzekeringssector heeft al tijden te maken met een toenemende schadelast vanwege het stijgend aantal schadeclaims, steeds duurder wordende auto-onderdelen en fors toenemende (buitengerechtelijke) kosten bij letselschades. De premie voor de WA-verzekering van auto’s stijgt sinds 2016 flink. Tussen 1 april 2017 en 1 april 2018 stegen de autopremies volgens een onderzoek van Moneyview gemiddeld met ruim 5% voor allrisk en 6,6% voor WA. Promovendum verhoogde de premies in 2018 in sommige gevallen zelfs met 142%. Pricewise verwacht dat de autopremies in 2019 verder zullen stijgen. De Kok: “Gezien de trends van de afgelopen twee jaar op de combined ratio en de internationale onderzoeken over premie- versus schade-resultaten, verwachten wij dat de stijging in premies voor autoverzekeringen zal doorzetten tot misschien gemiddeld wel 10%. Dat betekent dat de gemiddelde premie voor autoverzekeringen dit jaar zal stijgen van € 582,- in 2018 naar € 640,- in 2019.”

Verwachte stijging woonverzekeringen met 6%
Ook de woonverzekeringssector (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen) heeft te maken met een toenemende schadelast. Dit door onder andere vanwege het onvoorspelbare weer (van buitenkomende onheilen) en de verzekerde “buitenhuisdekking” van duurdere gadgets en smartphones. Door deze toenemende schadelast stijgen de premies. Er zijn nog geen concrete cijfers bekend over de premies in 2019. Volgens herverzekeraar Swiss Re is de winstgevendheid van de meeste grote schadeverzekeringsmarkten ondergemiddeld en zou het resultaat met gemiddeld 5 tot 9 procentpunten moeten verbeteren om het gewenste rendement te halen. De Kok: “Het lijkt dus onvermijdelijk dat de premies voor schadeverzekeringen, waaronder de woonverzekering, omhoog gaan. Wij verwachten dat dit in 2019 een premiestijging betekent van 6% in de woonverzekeringen.” De gemiddelde totaalpremie voor woonverzekeringen (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering) die dit jaar via Pricewise werden afgesloten ligt op € 423,-. Een toename van 6% betekent een stijging van € 25,-, waarmee de totaalpremie € 448,- zal uitkomen in 2019.

Internet- en tv abonnementen
Voor internet en tv zijn er nog geen concrete cijfers bekend voor de tweede helft van 2019. De laatste tariefstijgingen zijn van 1 juli 2018 en gelden doorgaans tot 1 juli 2019. Het gaat hierbij om een stijging van € 2,- à € 3,- per maand; een stijging van gemiddeld minimaal € 15,- in 2019. De verwachting is dat de tarieven per 1 juli 2019 nog verder zullen stijgen. Telecomproviders hebben namelijk aangekondigd flink te moeten blijven investeren in hun netwerken (glasvezel, VDSL, 4G en straks ook 5G) om te kunnen voldoen aan de exponentieel toenemende vraag naar datacapaciteit.

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Wij schrikken enorm van deze totale stijging van de vaste lasten. Het gaat om substantiële bedragen van honderden euro’s per jaar. Het kabinet zegt rekening te hebben gehouden met alle prijsstijgingen in de verlaging van de inkomstenbelastingen én de koopkrachtstijging. Wij vragen ons af of deze enorme stijging van de vaste lasten wel is meegenomen en gedempt kan worden, naast de andere lastenstijging. Met het oog op de verwachte verhogingen is het dus des te belangrijker voor consumenten om zich goed te oriënteren op de prijzen en kwaliteit. Door slim te kiezen is een deel van de prijsstijgingen te voorkomen, omdat prijzen en prijsstijgingen per aanbieder vaak verschillen.”

FOK! Wat een weer: regen

Het is bewolkt en vooral in de ochtend zijn er perioden met regen of motregen. Vanmiddag wordt het in het westen en noorden overwegend droog en klaart het deels op. De middagtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust krachtig, af en toe hard. In de loop van de middag draait de wind naar west tot noordwest en neemt aan de westkust af naar vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden. Vooral in het noordelijk kustgebied komt nog een enkele bui voor. Het kwik daalt naar 10°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige westelijke wind.

Woensdag overdag wisselen wolken en zon elkaar af. Met name in het noorden komt er in de ochtend een bui voor. De maxima liggen rond 15°C. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Het prachtige Hindoe tempelcomplex van Prambanan, niet ver van Jogjakarta, op Java (Foto: Blind_guardian)
Het prachtige Hindoe tempelcomplex van Prambanan, niet ver van Jogjakarta, op Java (Foto: Blind_guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij

Alle vleeswaren van supermarktketen Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Dat zegt de keten toe aan Wakker Dier. Lidl vervangt de plofkip door de tussenkip, een kip met een iets beter welzijn. Wakker Dier is blij met de toezegging: “Plofkip is onacceptabel, ook op de boterham. Gelukkig stopt Lidl hier binnenkort mee,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Recent bleek uit een steekproef van Wakker Dier dat Lidl op dit moment uitsluitend plofkipvleeswaren in het schap heeft liggen. Daarop meldde Lidl dat ze in januari met de verkoop hiervan gaat stoppen. De supermarktketen blijft voorlopig nog wel snacks met plofkip aanbieden. Alle verse kip is al sinds de zomer van 2017 plofkipvrij.

De kip van Lidl
De tussenkip van Lidl is te herkennen aan het label met daarop “dit product is afkomstig van een kip met betere leefomstandigheden”. Deze kip groeit maximaal vijftig gram per dag (plofkip zestig gram), krijgt daglicht, afleidingsmateriaal en tien procent meer ruimte dan plofkip. Deze maatregelen zijn te laag om te voldoen aan de welzijnseisen van de één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

De derde supermarkt
Lidl is de derde supermarktketen die haar vleeswaren plofkipvrij maakt. Marktleider Albert Heijn en Jumbo zetten de kipvleeswaren van hun huismerk in 2016 al om naar tussenkip. Bij de andere supers bestaat het merendeel van de kipvleeswaren nog uit plofkip.

Broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij (Foto: Stockfoto PXhere)
Broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij (Foto: Stockfoto PXhere)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.