KNVB in gesprek met eigenwijze Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis en VAR Jeroen Manschot hebben geen goede beurt gemaakt bij KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond.

Nijhuis leidde zondag FC Groningen - FC Utrecht en Manschot was daar de VAR. Nijhuis gaf tijdens dat duel Simon Gustafson een directe rode kaart, zonder de beelden even terug te bekijken, terwijl Manschot zijn twijfels had. De tuchtcommissie besloot maandag de kaart van Gustafson te seponeren.

"Ik kan me voorstellen dat de eerste indruk van Nijhuis was dat het om een ernstige overtreding ging. Maar als je de kans hebt om de situatie beeld voor beeld terug te kijken, dan zie je dat het wel meeviel en dat het meer een botsing was", reageert Van Egmond in De Telegraaf. Hij benadrukt dat de fout niet alleen bij Nijhuis lag.

Volgens de scheidsrechtersbaas had dit met betere communicatie voorkomen kunnen worden. "Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De VAR heeft niet duidelijk genoeg aangegeven dat de beslissing fout was en de scheidsrechter heeft ondanks de twijfel bij de VAR geen aanleiding gezien om naar het beeldscherm te gaan. Het was beter geweest als hij dat wel had gedaan. Dit gaan we zeker bespreken", aldus Van Egmond, die vindt dat de scheidsrechter altijd het zekere voor het onzekere moet nemen.