Tientallen dode kinderen gevonden in ingestorte kerk Sulawesi

In het afgelegen gebied Sigi, op het Indonesische eiland Sulawesi, zijn zeker 34 dode kinderen gevonden onder het puin van een door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van vrijdag ingestorte kerk. Dat heeft het Indonesische Rode Kruis laten weten.

Volgens een woordvoerder waren de kinderen op bijbelkamp toen het noodlot toesloeg. Ze vertelt dat er op het moment 34 lichamen geborgen zijn, maar reddingswerkers verwachten nog meer overleden kinderen te vinden. Dat kan echter tijd kosten, want zware machines om te helpen met het bergen zijn nog niet beschikbaar.

Het dodental van het natuurgeweld op Sulawesi is inmiddels opgelopen tot ruim 1200, maar de verwachtingen zijn dat het daar zeker niet bij gaat blijven. De omgeving is 'bezaaid met lichamen', aldus lokale media, terwijl veel gebieden nog altijd niet of nauwelijks bereikt kunnen worden.

Vooral de stad Palu, met zo'n driehonderdduizend inwoners, is zwaar getroffen. Daar zijn wel reddingswerkers bezig, iets wat in het verderop gelegen Donggala (220.000 inwoners) nog veel minder het geval is. Die stad kan vrijwel niet bereikt worden en communicatie uit de stad is er ook nog altijd nauwelijks, waardoor men vreest dat vooral daar het dodental nog behoorlijk op kan lopen.

In Palu is men ondertussen begonnen met het graven van een massagraf voor minstens duizend slachtoffers. Een vliegtuig kon maandag nog niet landen op het vliegveld, omdat er zoveel wanhopige mensen op de landingsbaan stonden dat het te gevaarlijk zou zijn.