FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 september 2018

Dani Alves: "Kritiek heeft Neymar volwassener gemaakt"

Neymar heeft het afgelopen WK veel kritiek te verduren gekregen, maar hij lijkt sterker te zijn teruggekomen van zijn zomervakantie.

De sterspeler en sinds kort ook aanvoerder van de nationale ploeg van Brazilië kon zijn ploeg in de kwartfinale niet langs België leiden en diens theatraal gedrag wekte ook veel irritatie op. Dani Alves is veel bezig met zijn veelbesproken teamgenoot van Paris Saint-Germain, zegt de routinier tegenover Globo Esporte.

“Ik heb veel gesprekken gevoerd met Neymar. Ik denk dat hij meer ervaren is en meer bewust is van zichzelf dan voorheen. De kritiek op zijn persoon heeft volwassenheid gecreëerd en het heeft zijn gedrag veranderd. Je stopt met een verwend nest te zijn om een man te worden”, zegt de Braziliaanse rechtsback over de veranderingen bij Neymar.


“Wanneer je een man begint te worden, denk je meer na over beslissingen en je houding ten opzichte van anderen”, stelt de veteraan van PSG vast. “Ik zeg altijd: ‘Wanneer iemand slecht spreekt, verdienen ze het niet om gehoord te worden.’ Als twee mensen met elkaar praten, is dat prima. Maar als veel mensen praten, is er iets mis.”

“Het is tijd om onszelf opnieuw uit te vinden. Sommige dingen gebeuren in je leven om volwassenheid te creëren, om het bewustzijn te verhogen dat je als professional moet verbeteren. Wanneer dingen niet perfect lopen, dan moet je nou eenmaal een stap voorwaarts maken”, besluit de 107-voudig international over zijn teamgenoot. Neymar scoorde in vier competitieduels vier keer en blonk deze week ook voor de nationale ploeg uit met 1 goal en drie assists tegen El Salvador.

Wu aan de leiding van KLM Open

Ashun Wu gaat na de eerste dag aan de leiding van het KLM Open. De Chinese golfer liep een ronde van 64 slagen.

Donderdag is het grootste golftoernooi van Nederland begonnen. De 99ste editie vindt plaats op de golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk. De dag stond in het teken van een strijd tussen Wu en Chris Wood. Uiteindelijk had de Chinees één slag minder nodig en kwam uit op 64 slagen, zeven onder par.

Tweevoudig winnaar (2013, 2016) Joost Luiten is afwezig. De Zuid-Hollander is herstellende van een polsblessure. Van de veertien Nederlanders die deelnemen eindigden alleen Max Albertus (gedeeld 39ste) en Jerry Ji (gedeeld 65ste) onder par.

Geen F1-race in Rotterdam

De eventuele Grand Prix van Nederland in de Formule 1 gaat niet naar Rotterdam, in elk geval wat de korte termijn betreft. Herman Vaanholt was lange tijd de aanjager van het project om de F1 naar de havenstad te halen, maar staakt de strijd, waardoor alleen Assen en Zandvoort nog realistische opties zijn.

Aan ambitie geen gebrek bij Vaanholt: een circuit in Rotterdam-Zuid, dwars door zowel de oude als de nieuwe Kuip en over een in de Maas drijvend ponton. Volgens Vaanholt was het mogelijk, met daarbij wat schetsen van circuitontwerper Hermann Tilke, een dosis lef en de nodige politieke bereidheid.

Vooral dat laatste was er echter niet. "De gemeente wilde niet meewerken aan een haalbaarheidsonderzoek", aldus Vaanholt. "Bij zo'n onderzoek worden de technische haalbaarheid en het draagvlak gemeten, maar zonder zo'n onderzoek ben je nergens." Assen lijkt nu de voornaamste kanshebber, zeker nadat F1-racedirecteur Charlie Whiting onlangs weer een bezoek bracht aan Drenthe.

Tadic blijft scherp: "Anders verlies ik geloofwaardigheid"

Dusan Tadic benadrukt dat hij alleen van waarde kan zijn voor de jonge Ajax-talenten als hij zelf ook goed blijft presteren.

Aan ELF Voetbal vertelt de zomeraanwinst van Ajax dat het bevorderen van de ontwikkeling van jeugdige spelers 'misschien wel de belangrijkste taak' voor hem is. Hij hoopt dat zijn teamgenoten goed eten, genoeg uitrusten en het beste uit zichzelf halen. "Dát wil ik die gasten bijbrengen, zowel binnen als buiten het veld. En zelf goed voetballen."

"Ik kan nog zulke mooie verhalen vertellen, als ik het niet op het veld laat zien verlies ik mijn geloofwaardigheid", aldus Tadic. "Soms denken ze nog dat ze in de jeugd spelen, dat ze het op hun talent afkunnen. Maar in de jeugd hebben ze amper tegenstand, terwijl ze in het grote mannen-voetbal voor negentig procent afhankelijk zijn van werklust, zowel binnen als buiten het veld."

Met de mentaliteit van de Ajax-jeugd zit het volgens de 29-jarige Serviër wel goed, al is de ploeg er nog lang niet. "Ajax móét ieder jaar in de Champions League spelen", vindt de linkspoot. "Dat zal bloed, zweet en tranen kosten, ja. Dus zullen we ons daarop moeten voorbereiden. We moeten strijders worden, strijders die weten hoe het is om tweemaal in de week te vlammen."

Verstappen: "Singapore zwaarste GP van het jaar"

Max Verstappen kijkt uit naar de Grand Prix van Singapore, zijn 75ste wedstrijd in de Formule 1. Door de hitte vindt de jonge Nederlander de wedstrijd de zwaarste van het seizoen.

"Het is altijd fijn om hier terug te komen, al is het warmer dan bij andere Grands Prix. Nu Maleisië er niet meer is, vind ik de wedstrijd in Singapore de zwaarste van het jaar. Het is daarentegen wél een goede test voor je lichaam." Zo vertelt Verstappen op zijn eigen website.

De Red Bull-coureur bereidde zich speciaal voor op de wedstrijd in Singapore. "We trainen voor deze race iets meer in de hitte. Zo zijn er ook de nodige sessies in de sauna, die minder prettig zijn. We moeten echter wennen aan de grote hoeveelheid vochtverlies."

Verstappen verwacht niet direct voor de overwinning te rijden. "Het is wat optimistisch om te zeggen dat we voor de overwinning gaan, maar we gaan ons best doen. Ik hoop in ieder geval dat we competitief genoeg zijn, al weten we dat pas na de kwalificatie. Wie weet komt de auto hier ineens tot leven."

"We komen simpelweg vermogen tekort, nog meer dan vorig jaar in deze periode. Met enkele rechte stukken hier in Singapore maakt dat het geheel niet ideaal. We zullen desondanks dichter in de buurt zitten dan op andere circuits en hopen het Ferrari en Mercedes met een goede afstelling lastig te maken", zo vult de Formule 1-coureur aan op www.verstappen.nl.

Verstappen: "Singapore zwaarste GP van het jaar" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Singapore zwaarste GP van het jaar" (Pro Shots / Action Images)

Emery blij met 'vrolijke' Özil: "Hij werkt heel hard"

Unai Emery kon tijdens de interlandperiode iedere dag samenwerken met Mesut Özil. De manager van Arsenal is tevreden met de inzet van de Duitser.

Özil ontbrak eind augustus wegens ziekte in de wedstrijdselectie van The Gunners voor het duel met West Ham United, maar Engelse media speculeerden over een conflict met Emery. Op de persconferentie van Arsenal benadrukte de Spanjaard nogmaals dat daar niks van klopt. "We kunnen prima met elkaar opschieten."

"Ik heb een goede verstandhouding met Mesut en in professioneel opzicht probeer ik hem tot het uiterste te drijven, zodat zijn kwaliteiten volledig tot uiting komen op het veld." In de laatste wedstrijd voor de interlandperiode, uit tegen Cardiff City (2-3) was Özil er gewoon weer bij.

Aangezien de Duitse routinier afscheid heeft genomen van Die Mannschaft, bleef Özil de afgelopen anderhalve week gewoon in Londen. Emery: "Dat zal even wennen zijn geweest. Elke dag dat hij hier was, zag hij er goed en vrolijk uit. Mesut werkt net als de andere spelers heel hard om beter te worden."

Ludiek bedoelde Hitlergroet valt slecht in Duitsland

Een ludieke elftalfoto was het doel van een team van de Duitse amateurclub SC 1920 Myhl, maar dat is niet helemaal gelukt. Zeven spelers van het elftal dachten dat een Hitlergroet wel geinig zou zijn en dat zorgde voor een lawine aan kritiek.

De Duitse club had in de kebabzaak van Engin Arslan een nieuwe sponsor gevonden voor het team. Daar moest natuurlijk een nieuwe teamfoto van worden gemaakt en Arslan vroeg de spelers wat ludieks te doen zodat hij de foto kon delen op Facebook. Natuurlijk wilden de spelers wel op de foto met hun nieuwe shirts en wat origineels verzinnen zou ook wel lukken.

Bij voetbalhumor denk je over het algemeen aan met de blote billen of iets dergelijks op de foto, maar zeven van de spelers hadden iets anders 'grappigs' in gedachte. Ze brachten de Hitlergroet op de foto en sponsor Arslan zette de foto vervolgens gewoon online. Maar niet voor lang want binnen enkele minuten ontstond er een storm aan kritiek.

Het bestuur van Myhl greep meteen hard in en zette de spelers en sponsor uit de club. "Volgens de normen en waarden van onze club konden we niets anders doen dan deze leden te ontslaan. Ik denk dat we juist gehandeld hebben." Zo vertelde voorzitter Marc Winkes aan Bild.

De spelers hebben inmiddels hun excuses aangeboden evenals Arslan. "Het was een grote fout van mij en daarom bied ik aan iedereen mijn verontschuldigingen aan. Ook aan de club. Helaas helpt dit niet. Het spijt mij ook voor die voetballers", aldus de kebabzaakeigenaar.

Dying Light: Bad Blood nu in Early Access

Techlands Dying Light kon niet achterblijven in de battle royale-gekte die momenteel heerst in gameland. Dying Light: Bad Blood mixt PvP en PvE met de vertrouwde elementen die we uit de originele game kennen, zoals het voortreffelijke parcourssysteem en het uitgebreide arsenaal aan slagwapens.

In Dying Light: Bad Blood word je samen met elf andere spelers gedropt in een stedelijk gebied dat veel wegheeft van Harran, de met zombies bezaaide stad uit de originele Dying Light. Wapens en items liggen door het level verspreid en levelen doe je grotendeels door het vernietigen van zogenaamde zombie hives en het verzamelen van bloodmonsters. Ondertussen kun je ervoor kiezen om het uit te vechten met de andere spelers of in een donker hoekje blijven wachten tot de helikopter verschijnt voor evacuatie; er is slechts ruimte voor één persoon in de heli.

Dying Light: Bad Blood kun je nu aanschaffen en spelen via Steams Early Access-programma, waar het spel €19,99 kost. Houd er dus rekening mee dat het een spel betreft dat nog in ontwikkeling is. Voor meer informatie en een FAQ kun je op de website van Dying Light kijken. Er zijn in een later stadium ook plannen voor consolesversies.

Nest Aziatische hoornaar opgespoord en uitgeroeid

In de gemeente Sluis (Zeeland) is een nest van de Aziatische hoornaar opgespoord en vernietigd. Dit gebeurde in samenwerking tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de provincie Zeeland en EIS Kenniscentrum insecten. De Aziatische hoornaar komt van nature niet in Nederland voor en is schadelijk voor honingbijen. Een steek van de Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met die van een gewone wesp; pijnlijk maar niet levensbedreigend (tenzij iemand allergisch is).

Het opsporen van het nest van de Aziatische hoornaar is uitgevoerd door EIS Kenniscentrum insecten. De stichting EIS heeft eerst aan de hand van vliegbewegingen het gebied afgebakend. Daarna is het nest opgespoord bovenin een boom van 23 meter hoog. Vanuit een hoogwerker is gif in het nest gespoten. Als alle hoornaars dood zijn, zal het nest worden verwijderd.

De Aziatische hoornaar is een zogenoemde invasieve exoot. Een exoot is een plant, dier, of een ander organisme, dat van nature niet in Nederland voorkomt. Deze exoten komen door menselijk handelen in ons land terecht. In Frankrijk is een populatie van hoornaars gevestigd die waarschijnlijk allemaal afstammen van één koningin die in 2004 is meegelift.

De Aziatische hoornaar breidt zijn verspreidingsgebied uit, in België wordt deze soort steeds meer waargenomen. Vorig jaar werd in de gemeente Dreischor (Zeeland) ook een nest opgespoord en uitgeroeid. De Aziatische hoornaar staat op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie en wordt daarom bestreden.

De Aziatische hoornaar lijkt op onze Europese hoornaar, maar is iets kleiner. Hij is grotendeels zwart met een oranje kopje en een felgele achterlijfspunt. Kenmerkend zijn ook de gele uiteinden van de poten.

Trump noemt duizenden orkaandoden hoax van Democraten, 'wij waren geweldig'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer eens van zich doen spreken. Uit een recent onderzoek door onafhankelijke wetenschappers bleek dat orkaan Maria vorig jaar voor bijna drieduizend doden heeft gezorgd in Puerto Rico, maar volgens Trump is dat een leugen van de Democraten.

"Er zijn geen drieduizend doden gevallen door de orkanen op Puerto Rico", gooide Trump op de presidentiële Twitter, wijzend op orkanen Maria en Irma. Volgens de president was het dodental nog vrij laag toen hij, geruime tijd na de orkaan, een bezoekje bracht aan het eiland.

"Veel later kwamen ze ineens met enorme dodentallen. Dat is gedaan door de Democraten om mij er zo slecht mogelijk uit te laten zien, terwijl ik miljarden dollars binnenhaalde voor Puerto Rico", beweert Trump, die zegt dat elke dode na de orkaan meegeteld werd in het onderzoek.

Dat klopt niet helemaal, hoewel niet alleen doden werden geteld die tijdens de orkaan vielen: ook mensen die als gevolg van de orkaan overleden, bijvoorbeeld door verwondingen of de uitermate slechte bevoorrading en maanden zonder stroom en fatsoenlijk water.

Eerder liet Trump nog weten dat de door zijn regering op touw gezette hulp na orkaan Maria, waar zeer veel kritiek op was, van grote klasse was. Sterker nog, Trump zou er 'een 10' voor hebben gekregen! "Het was een ongelooflijk succes, we deden het geweldig!", aldus de grote baas.

'Dubbelganger' Jos B. uit de mode

Model Frank is boos op kledingzaak Jac Hensen. Laatstgenoemde heeft na klachten namelijk besloten diens hoofd niet meer te gebruiken voor een advertentiecampagne. Het hoofd zou namelijk teveel lijken op dat van Jos B., die wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen, meldt de Telegraaf.

Het kledingmerk besloot dat Frank uit de mode was toen er klachten binnenkwamen over de vermeende gelijkenis. Hij is "zeer onaangenaam verrast" door de gang van zaken, ook omdat hij verwachtte dat zijn opdrachtgever hem onmiddelijk zou steunen.

"Jac Hensen is nota bene zelf ook gaan twitteren met mijn foto en die van Brech", vervolgt Frank. Helemaal juist is dat niet, want @Jachensen reageerde op Twitter op een verzoek van ene @bertgreup, die vond dat het maar eens tijd is voor een ander model. "Dit werkt averrechts!", aldus Greup.

Om de aandacht niet meer op de moordverdachte te vestigen in hun reclames, antwoordde de kledingzaak dan ook dat er is besloten "om deze specifieke foto waar nog mogelijk, niet meer te gebruiken in nieuwe reclame-uitingen".

Frank is van plan een advocaat in de arm te nemen. Hij overweegt procedures tegen media die zijn foto hebben gepubliceerd, en tegen zijn opdrachtgever "die mijn goede naam als model heeft beschadigd".

Het model voelt zich vogelvrij verklaard. "Hoeveel mensen lijken er niet op Brech?", verzucht hij. Als een bruine snor plus grijze baard al zowat voldoende zijn, zullen dat er vermoedelijk best veel zijn. Arme Frank. Wat een klerewinkel.

'Dubbelganger' Jos B uit de mode
Beeld uit inmiddels verwijderde @bertgreup-tweet, waarop we behalve Jos voor de zekerheid ook Frank maar onherkenbaar hebben gemaakt

Diablo III begin november naar Switch

Nintendo en Bethesda kondigen aan dat Diablo III: Eternal Collection vanaf 2 november beschikbaar is voor Nintendo Switch. De collectie kwam eerder ook uit op PlayStation 4 en Xbox One en biedt alle Diablo 3-content die is uitgegeven.

De basisgame, Reaper of Souls en Necromancer-pack zijn dus allemaal in de collectie inbegrepen. Op 2 november begint ook Blizzcon 2018. Of dat toeval is of dat we nog meer aankondigingen voor Nintendo Switch mogen verwachten is nog even afwachten.

'Duizenden gevallen seksueel misbruik kinderen Duitse kerk'

Je verwacht het niet, maar uit een rapport in handen van Der Spiegel blijkt dat er in de katholieke kerk in Duitsland 3677 gedocumenteerde gevallen zijn van seksueel misbruik van kinderen, meer dan de helft van de tijd 13 jaar of jonger en vooral jongens.

Het gaat om gevallen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 2014, met zeker meer dan zeshonderd gevallen van verkrachting. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer gevallen, maar het vermoeden bestaat dat een zeer groot deel van de gevallen nooit is geregistreerd.

Weer jonge albino's verdwenen in Mozambique

In het noorden van het Afrikaanse land Mozambique zijn twee jonge albino-kinderen ontvoerd. Beide 11-jarige kinderen zijn 's nachts door onbekenden van hun bed gelicht en verdwenen.

Een tante van één van de ontvoerde kinderen zei dat het kind gewoon bij de grootouders logeerden op het moment van de ontvoering. "We schreeuwden om hulp, maar niemand kwam helpen. De ontvoerders ontsnapten op een motorfiets."


Albino's in Afrika (Foto: gettyimages)

De politie zegt alles op alles te zetten om beide kinderen weer terug te vinden, maar heeft weinig hoop om de kinderen ooit nog levend terug te zien. Het Afrikaanse land staat bekend om de grote populariteit van albino's. Zo gaat het gerucht dat het smeren met zalfjes, gemaakt van albinoledematen, veel geluk en rijkdom kunnen brengen.

Regelmatig worden lijkjes gevonden van albino's waarvan botten uit armen zijn verdwenen of waar de hersenen uit zijn verwijderd. Ook  komt het voor dat lichaamsdelen worden gebruikt als sierraad.

Amnesty International heeft al eerder gewaarschuwd dat de ongeveer dertigduizend albino's in Mozambique gediscrimineerd worden en hun leven niet zeker zijn. Helaas doet de regering niets om de kinderen beter te beschermen in het land waar bijgeloof een serieuze religie is.

Demo FIFA 19 nu beschikbaar

De demo van FIFA 19 is vanaf vandaag speelbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

In de demo kan je de nieuwe licentie van de Champions League uitproberen door een groepswedstrijd te spelen, of een klein deel van The Journey spelen, de story mode van de afgelopen paar delen die draait om Alex Hunter. Tien Europese topteams zijn speelbaar in de demo, dus voor Nederlandse teams moeten we wachten tot de volledige release op 28 september. De volgende tien teams zijn beschikbaar in de demo:

  • Manchester United
  • Manchester City
  • Tottenham Hotspur
  • Real Madrid
  • Atletico Madrid
  • Juventus
  • Roma
  • Bayern München
  • Borussia Dortmund
  • Paris Saint-Germain

De demo is nu beschikbaar in de PlayStation Store, Microsoft Store en EA Origin.

Identiteitspapieren en kajak vermiste Kamphuis gevonden

Tussen de spullen die gisteren door een visser in een fjord in het noorden van Noorwegen werden gevonden, zitten ook de id-papieren van de vermiste Arjen Kamphuis. De 47-jarige Amsterdammer is sinds 20 augustus vermist. Dat meldt AT5. 

Dat meldt het Noorse TV2. De spullen dreven in zee tussen Fauske en Rognan. Volgens lokale vissers zijn er sterkte stromingen vanuit Rognan. Als Kamphuis in zee is gevallen, zou het kunnen dat hij door de stroming is meegenomen, aldus de Noorse tv-zender.

Kamphuis is niet meer gezien nadat hij op 20 augustus uitcheckte bij zijn hotel. Twee dagen later zou hij weer terug zijn van vakantie. Volgens een vriendin is het goed mogelijk dat hij die dag in de buurt is gaan hiken. Hij had dit vaker in die omgeving gedaan.

De politie, die ondersteund wordt door Nederlandse agenten, zegt nu aanwijzingen te hebben dat hij op de dag van de vermissing met de trein van Bodø naar Rognan is gereisd. Dat is een reis van ruim tachtig kilometer. Eerder deze week kwamen er al 25 tips binnen na een Noorse tv-uitzending. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Wel is er een speciale eenheid op de vermissing gezet.

Update 17:42 uur
Ook de kajak van de sinds twee weken vermiste Arjen Kamphuis is gevonden in Noorwegen. De vondst werd gedaan in dezelfde omgeving als waar vermoedelijk zijn id-papieren gevonden werden. Dat meldt AT5. 

Dat melden verschillende media vanmiddag. Eerder vandaag werden vermoedelijk papieren gevonden van de ervaren hiker. Dat meldde het Noorse TV2. De spullen dreven in zee tussen Fauske en Rognan. Volgens lokale vissers zijn er sterkte stromingen vanuit Rognan. Als Kamphuis in zee is gevallen, zou het kunnen dat hij door de stroming is meegenomen, aldus de Noorse tv-zender.

Arjen Kamphuis (Foto: Politie.nl)
Arjen Kamphuis (Foto: Politie.nl)

Peloton misrekent zich, Wallays profiteert

De achttiende etappe in de Vuelta a España is verrassend gewonnen door Jelle Wallays. De 29-jarige Belg van Lotto Soudal was in een sprint medevluchter Sven-Erik Bystrøm de baas. Het peloton kwam net te kort, waar Peter Sagan de sprint won van het peloton. In de top van het klassement verandert er niks.

De rit ging van Ejea de los Caballeros naar Lleida over 186 kilometer. Vooraf leek het een massasprint te worden. Het zag er goed uit voor de sprintersploegen. Er reed een kleine kopgroep weg, met daarbij de Jetse Bol. De Nederlander had in de kopgroep van drie het gezelschap van Wallays en Bystrøm.

De kopgroep fietste een voorsprong van maximaal drie minuten bij elkaar, waar de sprintersploegen aan kop reden van het peloton. De voorsprong liep dan ook gestaag naar benden en met nog 25 kilometer te fietsen was het verschil nog 1.50 op de kopgroep. Op tien kilometer was het nog één minuut en leek de kopgroep een kans te maken.

De koplopers gaven alles in de laatste kilometers, waar Bol de rol moest lossen. De koplopers wisten genoeg voorsprong over te houden, waarna Wallays in de slotkilometer niet meer op kop kwam. Dat was een goede beslissing van de Belg en won de sprint de makkelijk van Bystrøm. Sagan kwam nog dicht, maar strandde in het wiel van de Noor, en moest genoegen nemen met een derde plaats. Danny van Poppel kwam als zesde over de streep en was daarmee de beste Nederlander.

Florence en Mangkhut naderen kust

Het oosten van de VS kan zich komende dagen opmaken voor extreme hoeveelheden regen, stormvloed en hevige windstoten. Orkaan Florence gaat vanavond Nederlandse tijd aan land en daarbij zijn grootschalige overstromingen te verwachten. Ook de Filipijnen krijgen met extreem weer te maken. Super-tyfoon Mangkhut zorgt daar morgen voor windstoten tot 270 km/uur en overvloedige regenval.

Florence
De eerste wolkenvelden van orkaan Florence hebben inmiddels de oostkust van de VS bereikt. De zware buien die bij de orkaan horen liggen voor de kust en trekken komende uren langzaam het land op. Daarbij trekt de wind flink aan. Het hoogtepunt van de storm vindt plaats tussen 0:00 en 14:00 uur onze tijd. In het kustgebied van North Carolina worden extreem zware windstoten verwacht van circa 200 km/uur. Het oog van de storm komt in de buurt van de stad Wilmington aan land, maar de gehele kustlijn van North- en South Carolina zal met orkaanwinden te maken krijgen.

De wind is niet het voornaamste probleem. Vooral de stormvloed zal zeer veel schade veroorzaken. Het zeewaterniveau komt 4 meter hoger te liggen dan normaal en daar komen nog golven van 5-10 meter hoogte bovenop. Aangezien de kustlijn van North en South Carolina uit laagland bestaat zijn grootschalige overstromingen onvermijdelijk.

Tot en met dinsdag blijven de staten South Carolina, North Carolina en Georgia te maken houden met Florence. De orkaan verliest bij het aan land komen snel haar orkaankracht. Toch zal de impact door de lage treksnelheid zeer groot zijn. In een gebied dat ongeveer anderhalf keer zo groot is als Nederland valt 600-800 mm en regionaal is kans op ruim 1000 mm. In Nederland valt een dergelijke hoeveelheid neerslag in een nat jaar. Opvallend detail: storm Florence trekt op haar langzame pad naar het westen precies over de stad Florence. In deze plaats in South Carolina kan volgens de huidige verwachting 200-300 mm regen vallen.

Isaac
Orkaan Isaac is inmiddels afgezwakt tot tropische storm en neemt komende dagen langzaam verder in kracht af. Saba en St. Eustatius krijgen vooral komende nacht Nederlandse tijd te maken met flinke plensbuien en zware windstoten tot 80 km/uur. Op de eilanden valt circa 30 mm regen. Op de flanken van de vulkaan Mount Scenery, met 887 m de hoogste berg van Nederland, kan ruim 50 mm regen vallen. Het eiland St. Maarten blijft van wind en regen gespaard. Komende dagen trekt ex-orkaan Isaac verder in westelijke richting, om uiteindelijk ten zuiden van Jamaica uit te komen.

Mangkhut
Super-tyfoon Mangkhut bereikt het noorden van de Filipijnen vrijdagochtend Nederlandse tijd. Op dit moment worden extreme windstoten tot 330 km/uur gemeten! Daarmee is de orkaan veel krachtiger dan Florence. Wanneer de storm het noorden van het eiland Luzon bereikt is de wind iets in kracht afgenomen. Toch zal de wind met 270 km/uur bijzonder zwaar uithalen. Tegen dergelijke windsnelheden is niks bestand. Naast wind krijgt het noorden van de Filipijnen te maken met extreme regenval. In minder dan een dag tijd valt op grote schaal 300-500 mm regen. In de bergen kunnen neerslagsommen zelfs oplopen naar ruim 500 mm en is grote kans op modderstromen.

Komende dagen trekt de storm verder richting het zuiden van China. Boven de Zuid-Chinese zee worden windsnelheden van 170 km/uur verwacht en daarmee valt de storm in de 3de categorie op een schaal van 5. Waar de orkaan precies aan land komt is onzeker.

Kernfusie weer een stapje dichterbij

Kernfusie kan een oneindige bron van groene energie worden, het blijkt alleen verdraaide lastig onder controle te houden. Wetenschappers van het Princeton Plasma Physics Laboratory in de Verenigde Staten hebben nu een manier ontdekt om het hete goedje enigszins in goede banen te kunnen leiden. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Physics.

Om kernfusie, het samensmelten van twee lichte atoomkernen tot één zwaardere atoomkern, goed op gang te krijgen heb je namelijk gloeiend heet plasma nodig van ongeveer honderdvijftig miljoen graden Celsius. Je bootst in principe gewoon de zon na, waar kernfusie dagelijkse kost is.

De zon kan echter onder invloed van magnetisme en enorme druk grote zonnevlammen creëren en hetzelfde gebeurt hier op aarde als je een bol plasma in een reactor probeert te houden, maar dan wordt het Edge Localized Modes (ELM) genoemd. Deze ELM's kunnen de binnenkant van de reactor zwaar beschadigen en daarmee het kernfusie-experiment compleet laten mislukken.

Onderzoeker Park Jong-kyu en zijn team hebben een manier gevonden om met behulp van magnetische golven deze ELM's onder controle te houden. Deze golven verlichten enigszins de druk in de reactor en verminderen zo de kans op een ELM. "We hebben de werking van onze berekeningen in een kleine plasmareactor kunnen aantonen. Het werkt, zonder de kern instabiel te maken", aldus Park. "Lange tijd dachten we dat het onmogelijk was om ELM's te kunnen voorspellen, maar we kunnen alle mogelijkheden en variaties uiteindelijk makkelijk berekenen."

In 2025 zal een grote plasmareactor, de ITER Tokamak, in gebruik worden genomen. In deze twintig miljard euro kostende reactor zal het grootste kernfusie-experiment ooit gaan worden uitgevoerd en velen zien in dit apparaat het meest complexe apparaat ooit door de mensheid gebouwd. Onnodig om te vermelden dat het zeer belangrijk is dat de hoeveelheid plasma in deze reactor goed onder controle dient te worden gehouden.

Tape op je tieten

Nieuwe rage?  Geen bikini, maar gewoon een rol duct tape. Je hoeft in ieder geval nooit meer je poes te onharen. Meer voorbeelden op #blacktape.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

Akkoord over duurzame visserij IJsselmeer

Een toekomstbestendige en duurzame IJsselmeervisserij, waarbij het herstel en behoud van de visstand bepalend is voor de hoeveelheid vis die gevangen mag worden. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft hierover overeenstemming bereikt met vissers en sportvissers, betrokken provincies, Vogelbescherming, Rijkswaterstaat en stichting Het Blauwe Hart. De sector moet ‘oogsten uit de rente’, de natuurlijke aanwas van de visbestanden, zo luidt het credo. Daar profiteren de visser en de natuur van. De afspraken over een kleinere vloot, beperking van de vangstcapaciteit en strengere regels staan in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Minister Schouten: “Dit is een mijlpaal voor het IJsselmeer. Het begin is er en daarmee is de belangrijkste horde genomen. We hebben nu allemaal hetzelfde doel voor ogen: een gezonde visstand, een vitaal ecosysteem, duurzame visvangst en een kleinere, economisch gezonde groep IJsselmeervissers. Dat is waar we de komende jaren gezamenlijk aan gaan werken.”

Het gaat nog altijd niet goed met de visstand in het IJsselmeer. Dit geldt in het bijzonder voor blankvoorn en brasem. Nadat een eerder plan (het zogenoemde plan B) van de sector niet tot een oplossing leidde, heeft minister Schouten de partijen opnieuw om tafel geroepen. Dat heeft geleid tot nieuwe afspraken voor de periode 2018-2021. De afspraken hebben tot doel dat de visbestanden in het IJsselmeer qua omvang, samenstelling en populatieopbouw weer gaan passen bij de draagkracht van het ecosysteem.

Herstel vis, minder bijvangst vogels
Een advies van Wageningen Marine Research om de vangsten te verminderen zal worden opgevolgd. Wageningen Economic Research onderzoekt hoe dat het beste kan. Bijvoorbeeld door het aantal toegestane netten te verminderen, of een gesloten periode of gesloten gebieden te introduceren. Met de provincies wordt gezamenlijk gekeken naar maatregelen die niet alleen bijdragen aan het herstel van de vis, maar ook naar maatregelen die het risico op bijvangsten van futen, aalscholvers en kuifeenden verminderen.

Tegelijkertijd worden de regelgeving, controle en handhaving aangescherpt. De papieren logboeken van vissers worden vervangen door een verplichte, digitale vangstregistratie, en vissersschepen moeten voortaan een betrouwbaar volgsysteem aan boord hebben.

Afspraken en maatregelen uitwerken
De partijen zijn het eens geworden over herstructurering van de vloot. De financiering hiervan is nog onderwerp van overleg tussen de rijksoverheid en de provincies Flevoland, Friesland en Noord-Holland. Dit alles leidt tot een kleine, economische gezonde, sector met stabiliteit in de opbrengsten, en tot een duurzame IJsselmeervisserij die in balans is met natuur, milieu en recreatie. De betrokken partijen gaan nu samen aan de slag om de afspraken en maatregelen uit te werken.

Kroongetuige casinofraude per ongeluk verdronken

Matthew Crane, een belangrijke getuige in een rechtzaak over casinofraude in de Amerikaanse staat Pennsylvania, is dit weekend dood in een rivier gevonden. Volgens het autopsierapport zou Crane per ongeluk verdronken zijn. Hij werd gevonden in een rivier, nog geen drie kilometer van het Mohegan Sun Pocono casino, waar hij werkzaam was voordat hij aangifte deed van grootschalige fraude.

Twee bezoekers en de vriendin van Crane waren in 2016 betrokken bij het kopiëren van klantenkaarten, waarmee zij in totaal ruim vier ton aan winst konden doorsluizen naar hun eigen bankrekening.

Alle drie de verdachten hebben in januari al schuld bekend en ze kregen straffen variërend van twee jaar voorwaardelijk tot anderhalf jaar celstraf. Het verduisterde geld moet ook nog terugbetaald worden.

Het ontzielde lichaam van Crane werd zaterdagmiddag door drie passanten gevonden. Eén van de getuigen meldde dat Crane een wond aan zijn hoofd leek te hebben. De patholoog-anatoom schreef in zijn rapport echter dat een ongelukkige val vanaf een spoorbrug Crane fataal werd.

"Wat we tot nu toe kunnen zeggen is dat Crane om één of andere reden een stukje ging wandelen en midden op de spoorbrug ten val kwam en uiteindelijk in de rivier verdronk", aldus een woordvoerder van de plaatselijke politie. Matthew Crane is 28 jaar geworden.

Maker Shadow of the Colossus praat over nieuwe game

Met games als Ico, Shadow of the Colossus en The Last Guardian op zijn naam is Fumito Ueda geen onbekende in het gameslandschap. In de toekomst kan er nog een titel toegevoegd worden aan dat rijtje, want hij heeft aangegeven bezig te zijn met een nieuwe game.

Begin dit jaar deelde Ueda al een teaser afbeelding, die onderaan dit bericht te zien is. Onlangs heeft hij in een interview met Famitsu magazine gezegd samen met zijn studio Gen Design druk bezig te zijn met de nieuwe titel. "We zijn in een fase met meerdere probeersels, waarin we al onze ideeën uitwerken om te testen of ze interessant zijn of niet. We werken eerst de core onderdelen uit, en van daaruit creëren we een stabiel product."

Ueda’s nieuwe project betreft dus een compleet nieuwe titel. Doordat hij een eigen stijl heeft, zijn er echter toch de nodige gelijkenissen tussen Ico, Shadow of the Colossus en The Last Guardian. "Als ik onze games creëer, dan denk ik altijd dat ik iets anders ga maken. Maar het resultaat is toch dat de drie games hetzelfde gevoel delen." De eerder dit jaar uitgekomen afbeelding ademt ook weer die typische Ueda-sfeer.

Hoewel er verder nog weinig bekend is over de game, geeft Ueda aan dat deze wel dezelfde schaal gaat hebben als zijn voorgaande creaties. "Wat we aan het maken zijn voelt niet als een indie-game, ondanks dat de studio relatief klein is. Uiteindelijk hopen we iets met dezelfde schaal te bereiken als Ico, Shadow of the Colossus en The Last Guardian." Of dit betekent dat we ook weer rekening moeten houden met vertraging op vertraging is niet bekend.

Fumito Ueda nieuwe game

Pokémon GO krijgt PokéStop-suggesties

Het wordt mogelijk om in Pokémon GO interessante plekken te markeren als mogelijke PokéStop. Een test met het systeem is uitgerold in Brazilië en Zuid-Korea. De verwachting is dat de rest van de wereld ook spoedig locaties kan markeren voor nieuwe PokéStops.

Je kunt echter niet lukraak locaties opgeven en verwachten dat er dan overal om je heen PokéStops opduiken. Allereerst moet je het hoogste level bereikt hebben – level 40 – om überhaupt suggesties te kunnen geven. En dan mag je niet meer dan zeven suggesties per week doen. Daarnaast zijn mogelijke Pokéstops aan regels gebonden. Zo moet de locatie bijvoorbeeld voor iedereen bereikbaar zijn, mag het geen woning of seksshop zijn of dichtbij een begraafplaats liggen, en mag het niet om een alledaags object gaan zoals de plaatselijke rotonde.

Na het selecteren van de locatie moet je een reden geven waarom je vindt dat daar een PokéStop geplaatst moet worden. Spelers van Niantics andere AR-game Ingress mogen dan hun mening geven over de suggestie en vervolgens besluit Niantic dan of de PokéStop er komt of niet. Ingress heeft deze functie al langer en het kan volgens spelers van een dag tot aan drie jaar duren voordat je suggestie wordt goedgekeurd of geweigerd. Voor de spelers die wat landelijker wonen en een PokéStop-schaarste ervaren, is het waarschijnlijk beter dan niets.

pokemon go pokestop

Insurgency: Sandstorm vertraagd tot december

De team-based tactische FPS Insurgency: Sandstorm is vertraagd. Waar de game eigenlijk op 18 september uit had moeten komen, is de release verplaatst naar 12 december om feedback vanuit de community te verwerken.

De afgelopen maanden hebben spelers met een pre-order van Insurgency: Sandstorm deel kunnen nemen aan verschillende bèta's. Dit heeft veel waardevolle feedback opgeleverd en geleid tot twee hotfixes en een behoorlijke patch vorige week donderdag. Toch heeft ontwikkelaar New World Interactive meer tijd nodig om de game naar een niveau te brengen waarop die een waardige opvolger is van Insurgency. Net als het eerste deel focust Insurgency: Sandstorm zich weer op moderne oorlogsvoering en probeert het hierin zo realistisch mogelijk over te komen.

Insurgency: Sandstorm komt nu dus op 12 december naar pc. Een versie voor consoles volgt ergens in 2019. Heb je een pre-order, dan kun je tot aan de release alvast aan de slag met de bèta van de game.

Voorarrest Jawed S. met 90 dagen verlengd

Het voorarrest van Jawed S. is met negentig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank besloten, zo schrijft AT5 op haar website. Achter gesloten deuren kreeg de 19-jarige Afghaanse aanslagpleger te horen dat hij voorlopig in de cel blijft zitten.

Jawed S. stak vrijdag 31 augustus twee Amerikaanse toeristen neer op het Centraal Station. Hij handelde uit terroristisch motief. S. koos zijn slachtoffers willekeurig. Het lijkt erop dat hij niet samenwerkte met anderen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt onder andere de geestelijke gesteldheid van S.

Huiselijk geweld eindigt met steekpartij

In een woning aan de Duindoornstraat in Breda is woensdagavond een man in zijn rug gestoken door zijn vrouw, het stel zou al langer problemen hebben. Op woensdag om 22.00 uur kwamen er meerdere telefoontjes uit de Duindoornstraat. Er zou een flinke ruzie aan de hand zijn in een woning waar verschillende arbeidsmigranten wonen. Het Operationeel Centrum stuurde meerdere eenheden naar de woning.

Onderweg kregen de agenten te horen dat er een steekincident had plaatsgevonden, het slachtoffer en de verdachte zouden beiden nog aanwezig zijn. Buurtbewoners wezen de agenten naar de juiste woning. Daar troffen ze het slachtoffer die zelf aangaf in zijn rug gestoken te zijn. Hij zei dat zijn vrouw dat gedaan had die nog in de woning was.

De vrouw werd direct door de agenten aangehouden. Personeel van een ambulance ontfermde zich over het slachtoffer en brachten hem naar het ziekenhuis. De man is later ook aangehouden omdat de vrouw aangifte tegen hem gedaan had. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Schrijfster 'Hoe vermoord je je man?' verdacht van vermoorden man

In 2011 plaatste ene Nancy Crampton-Brophy een uitgebreid artikel online, met de gezellige titel 'Hoe vermoord je je man?'. Het ging er daarbij vooral om wat een personage in een roman zou kunnen doen om, je begrijpt het al, haar man te vermoorden.

Wapens, messen, gif, huurmoordenaars, alles kwam als suggestie naar voren in het stuk van de nu 68-jarige schrijfster. "Ik vind het makkelijker om mensen dood te wensen dan om ze daadwerkelijk te doden. Ik wil me niet druk hoeven maken om bloed en hersenen op mijn muren en vloeren", schreef mevrouw. "Ik ben ook echt slecht in het onthouden van leugens."

Nu is Crampton-Brophy opgepakt...wegens de moord op, jawel, haar man! Om bloed en hersenen op haar muren en vloeren hoeft ze zich niet druk te maken, want meneer Brophy, een gerespecteerd chef, werd op 2 juni op zijn werk gedood. Vorige week werd Crampton-Brophy , die kort na de dood van haar man op Facebook verklaarde 'moeite te hebben om te begrijpen wat er is gebeurd', door de politie gearresteerd.

Crampton-Brophy schreef in 2015 overigens ook nog het boek The Wrong Husband, over een vrouw die tijdens een schipbreuk op de Middellandse Zee ontsnapt aan haar man, die haar mishandelde. 

'Klager tegen #metoo-klaagster werd ook aangeklaagd door minderjarige'

Actrice Asia Argento bracht seksueel misbruik door Harvey Weinstein aan het licht, het begin van het hele #metoo-gebeuren, acteur Jimmy Bennett vertelde onlangs dat Argento hem toen hij nog minderjarig was seksueel misbruikte....en nu blijkt Bennett zelf ook niet zo'n lieve jongen, in elk geval aldus een ex van hem.

Weinstein's carrière is door vele beschuldigingen wel voorbij, die van Argento zit ook in het slop. Na Bennett's woorden is ook even naar zijn geschiedenis gekeken door de roddelpers en wat blijkt? In 2015 vroeg een jonge ex-vriendin van hem een tijdelijk contactverbod aan wegens aanranding, toen zij nog minderjarig was.

Volgens de ex zou Bennett haar ook nog gestalkt en bedreigd hebben, terwijl ze bij de politie ook melding kwam maken van kinderporno in Bennett's bezit. "Toen ik 17 was, en Jimmy 18, praatte hij me in bed. Ik had nog nooit eerder seks gehad", vertelde ze tegenover de politie. "Daarna bleef hij zichzelf mijn leven in praten en manipuleren."

Het tijdelijke contactverbod werd destijds toegekend, maar een maand later weer ingetrokken nadat de niet nader genoemde ex, een jonge actrice, niet op kwam dagen bij de rechtbank.

Piraat Cervantes in SoulCalibur VI

Bandai Namco kondigt de terugkeer aan van een van de meest iconische personages van SoulCalibur, de piraat Cervantes. Hij betreedt de arena in SoulCalibur VI vanaf 19 oktober op de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Cervantes vecht met twee wapens: Acheron en Nirvana. Acheron is zijn zwaard sinds hij het heeft gestolen van diens vorige eigenaar tijdens het doorkruisen van de Atlantische Oceaan. Zijn tweede wapen, Nirvana, is zowel een dolk als een pistool. Terwijl pistolen in het verleden nog niet echt indrukwekkend waren, kon men zo wel op de tegenstander schieten en een opening in hun defensie forceren. De pistooldolk was een geschenk van de Italiaanse wapenhandelaar Vercci en symboliseert de connectie tussen de gevreesde piraat en de zogenaamde Merchant of Death.

'Vrouw koopt nepbuik en beschuldigt ex van verkrachting'

'Wat heb ik nou weer aan m'n fiets hangen?', zal ene Mark Weekes wellicht gedacht hebben. Zijn ex-vriendin Jessica Nordquist, met wie hij drie maanden een relatie had, was zwanger!

Althans, dat beweerde de lieftallige Jessica, wijzend op haar buik. Dat bleek echter een nepbuik te zien, die ze had gekocht om haar verhaal kracht bij te zetten: Mark zou haar hebben verkracht, met de zwangerschap als gevolg.

De twee hadden elkaar op het werk bij een reclamebureau leren kennen, maar de relatie hield niet lang stand. Na de breuk kreeg de man allerlei gewelddadige en leugenachtige berichten toegestuurd van zijn ex, net als hun collega's, ze kwam immers flink aandacht tekort.

Ook de beschuldiging van verkrachting kwam er nog eens bij, waarna de politie een onderzoek startte. Dat kwam al snel terecht bij de vrouw, van wie de telefoon en tablet in beslag werden genomen. Onder meer de duidelijke zoekopdracht 'nepbaby's' werd daar gevonden.

Tegenover de rechter heeft de vrouw vooralsnog ontkend haar ex gestalkt te hebben. Ook zegt ze niks te maken te hebben met het verspreiden van lasterlijke berichten. 

Never stick your dick in crazy, zullen we maar zeggen.

IJshockeyer Watson 27 wedstrijden geschorst voor mishandelen vriendin

IJshockeyer Austin Watson is door de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL geschorst voor het hele voorseizoen en voor 27 wedstrijden in het reguliere seizoen. De 26-jarige speler van de Nashville Predators zou zijn vriendin in juni mishandeld hebben.

Watson werd gearresteerd nadat een getuige de politie wees op een incident bij een tankstation. Watson gaf daar toe dat er ruzie was geweest met zijn vriendin, met wie hij een baby heeft, en dat hij haar een duw gegeven heeft. Agenten vonden rode afdrukken op het lichaam van Watson's vriendin, die vertelde dat de ijshockeyer dat veroorzaakt had.

Watson kwam er zonder celstraf vanaf, maar kreeg wel één jaar voorwaardelijk en hangt een celstraf van een jaar boven het hoofd als zoiets nog eens gebeurt. De NHL heeft als enige van de vier grote Amerikaanse sportcompetities geen specifieke regels voor huiselijk geweld, maar bekijkt het per zaak.

De grote baas, Gary Bettman, besloot na onder meer Watson gehoord te hebben dat 27 wedstrijden een passende schorsing zou zijn. "De NHL kan en wil dergelijk gedrag op geen enkele wijze tolereren", meldde Bettman.

DierenPark Amersfoort stopt met pilot dinomaskers

DierenPark Amersfoort stopt vroegtijdig met de pilot om dinomaskers uit te delen aan bezoekers die niet herkenbaar op de foto willen. “De dinomaskers zijn enorm gewenst, maar uit onze proef blijkt dat mensen de dinomaskers niet opzetten om privacyredenen.De kinderen vinden de dino’s gewoon wel heel erg leuk”, verklaart woordvoerder Marije Allemekinders. “Wij besluiten daarom om de dinomaskers niet daadwerkelijk in te voeren, maar in plaats daarvan zal de hele herfstvakantie in het teken van dino’s staan tijdens de avontuurlijk DinoAdventures.”

Dat deze pilot met dinomaskers zo’n storm van reacties teweegbracht, daar is DierenPark Amersfoort zelf ook door verrast. “Privacy is natuurlijk een veelbesproken onderwerp, maar dat onze dinomaskers zoveel losmaakten, daar stonden wij van te kijken. Het overgrote deel van Nederland kwam net als wij tot de conclusie dat dinomaskers niet dé oplossing zijn om de privacy te beschermen”, aldus Marije. Toch spreekt het park van een geslaagde proef. “Wij zien dat dino’s erg aanslaan onder kinderen en denken dat onze dino-activiteiten in de herfstvakantie daarom ook een groot succes zullen zijn. Wij kunnen dus zeker aan de slag met de resultaten die we uit deze pilot haalden.”

In de herfstvakantie, van 13 tot en met 28 oktober, kunnen kinderen meedoen met de DinoAdventures in DierenPark Amersfoort. In het Dinopark van de Amersfoortse dierentuin kunnen kinderen tussen zo’n zeventig levensgrote dino’s ervaren hoe het is om een echte dinobeveiliger te zijn. “Een spannend evenement, waar je stoere foto’s kunt maken. Als je dat wilt natuurlijk, anders is het wellicht een idee om een dinomasker op te zetten”, aldus Marije van DierenPark Amersfoort.

DierenPark Amersfoort stopt met pilot dinomaskers (Foto: DierenPark Amersfoort)
DierenPark Amersfoort stopt met pilot dinomaskers (Foto: DierenPark Amersfoort)DierenPark Amersfoort stopt met pilot dinomaskers (Foto: DierenPark Amersfoort)
DierenPark Amersfoort stopt met pilot dinomaskers (Foto: DierenPark Amersfoort)


Man zwaargewond na aanrijding A73

Bij een aanrijding tussen een bestelbus en een vrachtwagen op de A73 donderdagochtend is een 18-jarige man uit Tegelen ernstig gewond geraakt. Rond 08.15 uur kwamen de beide voertuigen met elkaar in aanrijding op de autosnelweg ter hoogte hectometerpaal 6,4 (zuidelijke rijrichting) bij Sint Joost. Het slachtoffer zat bekneld in zijn auto die onder de vrachtauto was geschoven. De zwaargewonde man is door de brandweer uit de auto gehaald en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de precieze toedracht van de aanrijding.

Filevorming
Als gevolg van de aanrijding op de autosnelweg was er filevorming en werden er omleidingsroutes ingesteld. In verband met de hulpverlening en het aansluitende technische onderzoek is de weg in zuidelijke rijrichting langere tijd afgesloten geweest voor het doorgaande verkeer. Rond de klok van 10.00 uur is de weg weer vrijgegeven.

MLB: Albies en Braves kunnen play-offs ruiken, Red Sox na 72 jaar weer op 100 zeges

De honkballers van de Atlanta Braves blijven uitstekend bezig. De ploeg won woensdag ook de derde wedstrijd in de serie op bezoek bij de San Francisco Giants, de vijfde opeenvolgende overwinning voor Ozzie Albies en zijn teamgenoten: 1-2.

In de National League East zijn de Philadelphia Phillies, de voornaamste concurrenten van de Braves, juist dramatisch bezig. De ploeg verloor thuis tegen de Washington Nationals met 1-5, de vijfde opeenvolgende nederlaag en de achtste in de laatste tien wedstrijden. De Braves hebben de leiding in de divisie nu in handen en kunnen de play-offs nauwelijks nog ontlopen.

De Boston Red Sox wonnen thuis ondertussen met 1-0 van de Toronto Blue Jays en daarmee werd een fraai stukje historie geschreven, hoewel dat er met nog zestien wedstrijden te gaan sowieso wel aan zat te komen. Het was de honderdste zege van het jaar voor de Red Sox, de eerste keer sinds 1946 dat de ploeg dat voor elkaar krijgt. 

Uitslagen MLB woensdag
Cincinnati Reds - Los Angeles Dodgers 1-8
Detroit Tigers - Houston Astros 4-5
Tampa Bay Rays - Cleveland Indians 3-1
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 3-4
San Francisco Giants - Atlanta Braves 1-2
New York Mets - Miami Marlins 13-0
Seattle Mariners - San Diego Padres 4-5
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 0-10
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 1-5
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 1-0
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 1-5
Minnesota Twins - New York Yankees 3-1
Kansas City Royals - Chicago White Sox 2-4
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 5-4
Los Angeles Angels - Texas Rangers 8-1

Na 72 jaar hebben de Red Sox weer eens honderd keer in één regulier seizoen gewonnen (Bron: YouTube)

Onderzoekers pleiten voor meer etnische registratie in strafketen

Wetenschappers willen dat de etnische achtergrond van iedere arrestant, verdachte en veroordeelde voortaan wordt geregistreerd. Daarmee zou beter te onderzoeken zijn waarom jongeren met een migratieachtergrond vaker vastzitten. Dat meldt AT5 op haar website. 

Uit onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt, blijkt dat jongens van Marokkaanse en Antilliaanse herkomst veel vaker met politie en justitie in aanraking komen dan autochtone leeftijdsgenoten. De kans om in de cel te belanden is bij de eerste groep maar liefst tien keer zo groot. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Omstreden
De onderzoekers willen nu dat bij iedere stap in de strafketen de etniciteit van verdachten geregistreerd wordt. Alleen dan kan er onderzocht worden waarom Marokkaanse en Antilliaanse jongens vaker aangehouden worden. Is er bijvoorbeeld sprake van discriminatie of ligt de oorzaak in cultuurverschillen? Etnische registratie 'is de enige manier om op risicogroepen gericht beleid te maken en te evalueren', aldus een van de onderzoekers.

Voorstellen voor etnische registratie zijn omstreden. Tien jaar geleden sprak toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen zich nog uit tegen etnische registratie in de strafketen. Hij noemde het een 'zeer zwaar middel, met mogelijk negatieve gevolgen voor etnische groepen in de samenleving'.

Drukke zomer voor ANWB Alarmcentrale

De ANWB Alarmcentrale kreeg deze zomer 7% meer hulpvragen dan in 2017. Dat leidde tot bijna 700.000 telefoontjes van vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Dat aantal ligt op het zelfde niveau van vorig jaar. De drukste dag was maandag 30 juli met 14.148 telefoontjes. Daarmee sneuvelde het record van de drukste zomerdag van 13.800 telefoontjes uit 2013.

Vakantiegangers meldden zich bij de Alarmcentrale met persoonlijk leed of letsel of maakten melding van problemen met auto, camper of caravan. Het gelijkblijvende aantal telefoontjes is te verklaren doordat de ANWB diverse technische oplossingen heeft ingezet die minder telefoontjes tot gevolg hadden. Zo konden ANWB-leden in binnen- en buiten land ook autopech melden via de Wegenwacht-app. Ook bleef de verwachte ‘dip’ tijdens de zomer bij de Wegenwacht in Nederland uit. Het aantal hulpverleningen in Nederland bleef op een hoger niveau.

Het aantal calamiteiten bleef dit jaar beperkt. Dit ANWB Alarmcentrale kreeg 67 meldingen van de aardbeving in Lombok. Ook waren er vier meldingen van bosbranden in Griekenland. De meeste meldingen van ziekte kwamen dit jaar uit Turkije. Daarna volgden Frankrijk en Spanje.

Lekke Band
De Alarmcentrale moest deze zomer 5000 keer in actie komen voor vakantiegangers met een lekke band in het buitenland. Dat is 6 % meer dan in 2017. In de helft van de gevallen was er geen reservewiel in de auto aanwezig. De meeste meldingen van lekke banden komen uit Frankrijk, Duitsland en België.

Om de duizenden Nederlanders te kunnen helpen werd het aantal hulpverleners uitgebreid naar 950. Dat zijn er ruim 400 meer dan buiten het seizoen. Zestien wegenwachten uit Nederland reisden af naar populaire vakantiegebieden in Frankrijk en Italië om leden met pech weer op weg te helpen. Zij hebben ruim 1000 auto’s weer rijdend gekregen.

Drukke zomer voor ANWB Alarmcentrale (Foto: ANWB)
Drukke zomer voor ANWB Alarmcentrale (Foto: ANWB)

Man loopt politiebureau binnen met afgehakt hoofd echtgenote: 'Ze ging vreemd'

In de Indiase regio Ajjampura kwam een man het lokale politiebureau binnen met een zak in zijn hand. Dat gebeurt vast niet elke dag, maar wat daarna gebeurde komt al helemaal niet heel vaak voor: hij haalde het hoofd van zijn vrouw uit de zak en zwaaide ermee in het rond.

Meneer verklaarde dat hij de dame alle liefde had gegeven die hij in zich had, waarna hij het hoofd op aandringen van de aanwezige agenten weer netjes wegstopte. Vrouwlief was vreemdgegaan, zo vertelde hij vervolgens, en toen hij dat ontdekte kon hij het hoofd niet koel houden en vermoordde hij zijn vrouw.

De man is niet geheel verrassend opgepakt en wordt aangeklaagd voor moord. Een kleine waarschuwing: onderstaande beelden zijn wellicht niet voor iedereen geschikt.

Beelden van het incident (Bron: YouTube)

2e verdachte aangehouden in zaak dode Zwollenaar

In het onderzoek naar de dood van een 38-jarige man uit Zwolle in februari van dit jaar is gisterochtend een tweede verdachte aangehouden. De 34-jarige verdachte werd in IJsselmuiden aangehouden. Zijn betrokkenheid bij de dood van de man wordt onderzocht.

Het slachtoffer was in februari als vermist opgegeven. Kort daarna werd een 40-jarige Zwollenaar aangehouden in verband met de verdwijning. Deze verdachte zit nog vast. Uit het opsporingsonderzoek kwam de 34-jarige verdachte als mogelijke betrokkene naar voren. Aanvullend onderzoek zal zijn rol duidelijk moeten maken.

Gemiddeld neerslagtekort opnieuw naar 300 mm

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt komende week opnieuw naar 300 mm of meer. Er wordt voorlopig geen noemenswaardige neerslag verwacht. Momenteel bedraagt het tekort circa 290 mm. De afgelopen tijd zijn grote regionale verschillen ontstaan. In het zuiden en oosten is het neerslagtekort met 300-400 mm extreem hoog! Door de plensbuien van vorige week is het tekort in Noord-Holland, Zuid-Holland en het westen van Utrecht op grote schaal gedaald naar 180 tot 250 mm.

In het noordwesten van Zuid-Holland is het tekort zelfs gedaald naar 140-180 mm. Dat is een fors verschil met de droogste gebieden van het land. Vooral in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, in delen van Brabant, in Limburg, in de Achterhoek en in het zuiden van Twente is het extreem droog met een neerslagtekort van 350 tot lokaal circa 400 mm.

Doordat afgelopen week weinig neerslag is gevallen in het stroomgebied van Rijn en Maas dalen de waterstanden in de grote rivieren opnieuw flink. De grondwaterstanden blijven vooral onder de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land extreem laag.

Groen gras zegt niets over grondwater
Dat het gras op veel plaatsen groen ziet heeft te maken met recent gevallen neerslag, waardoor de bovenste laag van de bodem vochtig is. Gras wortelt ondiep en profiteert daarom snel van een beetje neerslag. Voor bomen is een goede grondwaterstand belangrijk. Zeker in het oosten en zuiden van het land zijn de grondwaterstanden nog niet of nauwelijks gestegen en is de droogte voor diep wortelende gewassen nog net zo erg als in de zomer.

Gemiddeld neerslagtekort opnieuw naar 300 mm (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Gemiddeld neerslagtekort opnieuw naar 300 mm (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Gerdi Verbeet leidt Visitatiecommissie Defensie en Veiligheid

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is benoemd tot voorzitter van de visitatiecommissie Defensie en Veiligheid. Deze visitatiecommissie heeft de opdracht de voortgang van maatregelen te toetsen die de veiligheid bij Defensie vergroten.

Daarnaast zijn Generaal-majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert, Prof. dr. Ira Helsloot en ir. Josette van Doorn-Spronken benoemd tot leden van de commissie. Patrick Cammaert diende tijdens diverse VN missies en is sinds 2008 in verschillende rollen betrokken bij vredes- en veiligheidsaangelegenheden voor de Verenigde Naties in New York. Ira Helsloot is hoogleraar Besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit. Josette Van Doorn-Spronken is werkzaam op het gebied van operationele veiligheid in de chemische sector.

Verbeet: “De leden van de visitatiecommissie komen uit verschillende, elkaar aanvullende disciplines en werkvelden. Allemaal hebben we hart voor de krijgsmacht en willen we dat zij in alle opzichten zo goed mogelijk presteert. Met de visitatiecommissie kunnen we daaraan een bijdrage leveren. Ik verheug me op onze samenwerking in de komende drie jaar.”

De conclusie van onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de dodelijke ongevallen in Ossendrecht en Kidal, en van het rapport van de commissie Van der Veer, was dat de veiligheidscultuur bij Defensie tekortschiet. In reactie hierop is het plan van aanpak “Een veilige Defensie-organisatie” opgesteld, met daarin veertig maatregelen om de veiligheid bij Defensie als werk-, leef-, en leeromgeving te vergroten. De visitatiecommissie heeft de opdracht de komende drie jaar de implementatie en uitvoering van deze maatregelen te toetsen. De onafhankelijke visitatiecommissie rapporteert jaarlijks over haar bevindingen aan de Minister.

Militairen bewaken station Amersfoort

Station Amersfoort is het toneel voor een grote crisisoefening. Het scenario: een terroristische aanslag. Naast de politie, de gemeente en de Veiligheidsregio heeft ook Defensie een belangrijke rol na dit soort aanslagen. Als civiele autoriteiten zelf de capaciteit of kennis missen, kunnen zij militaire ondersteuning vragen. Dat gebeurde dan ook vandaag tijdens de oefening Alert die tot vanmiddag doorgaat.

Bewaken en beveiligen
Zo'n 80 militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon namen op verzoek van de politie speciale beveiligingstaken op zich. Zij patrouilleerden gisterenavond, vannacht en vandaag op en rond het station en bewaken nabijgelegen panden van ProRail en NS. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en een zoekteam van mariniers (mariniers advanced search team) werden ingezet. Zij zochten in een treinstel naar verborgen wapens.

Belang van samenwerken
Minister van Defensie Ank Bijleveld nam gisteren een kijkje op het station en benadrukte het belang van samenwerking tussen verschillende partijen. “De kans op een aanslag is reëel. De aanslagen die we in het buitenland zien, kunnen ook hier gebeuren. We doen er daarom alles aan deze te voorkomen.”

Binnen 48 uur
Als er in Nederland een ramp gebeurt, kan Defensie in korte tijd ruim 4.000 beroepsmilitairen en reservisten op de been brengen om te helpen. Voor bewakings- en beveiligingstaken, maar ook voor het afzetten van wegen of het opvangen van mensen op kazernes. Verder leggen zij wanneer nodig noodvoorzieningen aan, zoals telefoonverbindingen en een noodhospitaal. Na een verzoek zijn de militairen maximaal binnen 48 uur beschikbaar. De reactietijd hangt af van de ernst van de situatie. Hoe hoger de dreiging, hoe korter de tijd.

Militairen bewaken station Amersfoort (Foto: Defensie.nl)
Militairen bewaken station Amersfoort (Foto: Defensie.nl)

Elder Scrolls: Blades bij Apple-presentatie

Tijdens de Apple-presentatie van de iPhone XS Max heeft executive producer Todd Howard de mobiele game The Elder Scrolls: Blades getoond. Het is een first person-ervaring als een ‘blade’ (elitestrijder) in een grote wereld. Je kan je personage zelf naar hartenlust ontwerpen.

 

Howard hemelt nog even de lichteffecten op, die weergegeven kunnen worden op het oled-scherm dat Apple gebruikt. De iPhone XS Max heeft ook stereo-speakers en natuurlijk wordt er met trillingen op de actie van het scherm gereageerd.

Elder Scrolls Blades

Tijdens Gamescom hebben we ook The Elder Scrolls: Blades kunnen uitproberen. Dat was dezelfde demo die je in bovenstaand filmpje ziet. Het draaide even soepel en niet eens op een XS Max. Het beeld was strak, scherp en draaide mooi mee. Gek genoeg konden paddenstoelen niet opgepakt worden, terwijl ze er rijp uitzagen. In een wereld van Bethesda wordt altijd gestreden. Je kan natuurlijk magie gebruiken om te vechten, maar ook een zwaard of hard stoten met je schild. Er is ook pijl en boog in de uiteindelijke versie, maar die hadden we niet in onze inventaris. Helaas was er toen geen ontwikkelaar aanwezig die wij vragen konden stellen.

Elder Scrolls Blades

Howard belooft dat we deze herfst nog met The Elder Scrolls: Blades kunnen spelen op onze telefoon. The Elder Scrolls: Blades komt uit als free-to-play op iOS (iPhone en iPad) en Android.

Elder Scrolls Blades

Wasverkrachter

Huppelend loopt hij door het beeld. Het zachte, snoezige beertje.

In de fictieve wereld met een groot Teletubbie- en kinderdagopvanggehalte probeert men mij te overtuigen dat het Robijn is wat ik nodig heb om mijn handdoeken als springkussens te laten voelen. Dus ik heb zo’n fles wasverzachter gekocht. “Morgenfris” prijkt op de voorkant. Ik hoop dat het vandaag ook fris is, anders heb ik er niks aan.

Nederland, China en Californië samen aan de slag voor schoon vervoer

China, Californië en Nederland slaan de handen ineen om meer schone voertuigen op de weg te krijgen. Zij tekenen vandaag een overeenkomst op de klimaattop in San Francisco.

Vanaf vandaag delen Nederland, Californië en China hun ervaringen en kennis over het maken van beleid om meer schoon vervoer op de weg te krijgen. Ze willen aan de wereld laten zien dat schoon vervoer niet alleen noodzakelijk is, maar ook kan en werkt.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de samenwerking: “De Wereldbank heeft berekend dat het aantal auto’s op de weg in 2030 verdubbelt ten opzichte van nu. Het vrachtvervoer stijgt zelfs met 70%. Dan moeten we dus de handen ineenslaan om een oplossing te vinden. Dit is een mooi voorbeeld van de samenwerking op gebied van duurzaam vervoer die wereldwijd nodig is om onze planeet leefbaar te houden”.

Op de klimaatconferentie in San Francisco werken koplopers op verschillende gebieden samen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Schoon vervoer is belangrijk bij het terugdringen van het aantal broeikasgassen.

Nederland loopt in Europa voorop bij de introductie van elektrisch vervoer. Het heeft verhoudingsgewijs de meeste laadpalen en kent goede voorzieningen voor zero emissie rijders. Californië loopt voorop met strenge wetgeving gericht op de industrie en China heeft gericht beleid op het autobezit en gebruik in stedelijke gebieden. Alle drie kennen een innovatieve industrie en er rijden naar verhouding veel elektrische auto’s en bussen rond.

Nederland heeft concrete doelstellingen op gebied van schoon vervoer. Vanaf 2025 moeten alle stadsbussen schoon rijden en vanaf 2030 mogen er geen nieuwe vervuilende auto’s meer op de weg.

Koopkracht groeide in 2017 een half procent

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 met 0,5 procent gegroeid. In 2016 nam de koopkracht nog met 3,0 procent toe. Het gaat om de doorsnee ontwikkeling, tussen individuele personen verschilt de koopkrachtontwikkeling. Werknemers gingen er het meest op vooruit, terwijl gepensioneerden hun koopkracht zagen afnemen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De stijging van de koopkracht in 2017 bleef achter bij de groei van de Nederlandse economie (bijna 3 procent). Een verklaring hiervoor was dat de reële lonen niet stegen in 2017; hoewel de cao-lonen met gemiddeld 1,4 procent toenamen, stegen de consumentenprijzen gemiddeld evenveel.

Wanneer de koopkracht in doorsnee stijgt, wil dat niet zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. Zo kromp de koopkracht vorig jaar bij 46 procent van de bevolking. Daarbij varieerden de onderlinge koopkrachtontwikkelingen fors. Bij één vijfde van de bevolking daalde de koopkracht met ten minste 7 procent, bij een even grote andere groep nam de koopkracht juist met 10,9 procent of meer toe.

Werknemers meer, ouderen minder koopkracht
Werknemers hadden de sterkste koopkrachtstijging met in doorsnee 1,4 procent. Zij hadden profijt van fiscale maatregelen zoals een verruiming van de arbeidskorting en profiteerden ook van een verbetering van de arbeidsmarkt. Toch daalde de koopkracht bij 42 procent van de werknemers, bijvoorbeeld omdat zij minder uren gingen werken. De koopkrachtstijging van zelfstandigen is voorlopig geraamd op 0,7 procent. Hun inkomen bestaat vooral uit winst, die voor een deel van de zelfstandigen nog niet definitief is vastgesteld.

Gepensioneerden hadden ook in 2017 last van het niet of beperkt indexeren van aanvullende pensioenen. Samen met de relatief grote stijging van de consumentenprijzen leidde dit voor hen tot een koopkrachtdaling van in doorsnee 0,3 procent. Dat betekende dat de koopkracht voor meer dan de helft van hen (56 procent) daalde. In 2016 stegen de consumentenprijzen relatief weinig en nam de koopkracht van gepensioneerden nog met 0,8 procent toe.

Koopkracht ouderen nauwelijks hersteld na economische crisis
Door opeenvolgende koopkrachtdalingen tijdens de economische crisis, was in 2013 de koopkracht van gepensioneerden 6 procent lager dan in 2008. Ondanks de economisch betere tijden daarna, nam hun koopkracht de laatste jaren maar nauwelijks toe. Dat komt vooral doordat gepensioneerden hun inkomenssituatie niet of nauwelijks kunnen veranderen. Hun koopkrachtontwikkeling is daardoor sterk afhankelijk van de indexering van de AOW en aanvullende pensioenen en van fiscale maatregelen.

De koopkrachtontwikkeling van werknemers en zelfstandigen was na 2013 enkele jaren op rij fors positief. Werkenden weten in economisch gunstige tijden hun inkomenspositie vaak te verbeteren en gaan er in slechtere tijden alleen flink op achteruit als zij bijvoorbeeld hun werkkring verliezen.

Meer koopkracht voor ouderen met vooral AOW
De koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden is mede afhankelijk van de hoogte van hun aanvullend inkomen naast de AOW-uitkering. In 2017 nam de koopkracht van gepensioneerden met een beperkt aanvullend inkomen tot 10.000 euro per jaar licht toe, terwijl de koopkracht bij een aanvullend inkomen vanaf 20.000 euro, met 1 procent daalde. Deze groep gepensioneerden heeft sinds het uitbreken van de economische crisis het meest last van het niet of beperkt indexeren van aanvullende pensioenen. Hierdoor was hun koopkracht in 2017 bijna 12 procent minder dan in 2008.

Nieuwe generatie ouderen heeft hoger inkomen
Ofschoon veel gepensioneerden in de afgelopen periode een koopkrachtdaling ondervonden, ging het gemiddeld inkomen van deze groep omhoog. Dit komt doordat de uitstroom wegens sterfte vaak gepensioneerden op hoge leeftijd met een laag aanvullend inkomen betreft. Anderzijds hadden personen die in 2017 met pensioen gingen, gemiddeld een hoger gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen dan hun voorgangers. Zo hadden personen in de leeftijd van 65 tot 70 jaar in 2017 een inkomen van gemiddeld 30.000 euro tegen 29.000 euro in 2012.

Jongere generaties ouderen zijn in de regel hoger opgeleid dan oudere generaties, waardoor ze meer aanvullend pensioen hebben opgebouwd. Bovendien hebben vrouwen tegenwoordig vaker een eigen aanvullend pensioen opgebouwd dan voorheen. De inkomensverschillen tussen opeenvolgende generaties zijn zichtbaar tot een leeftijd van 80 jaar. Personen van 80 jaar of ouder hadden in 2017 nagenoeg evenveel inkomen als in 2012.

Koopkracht groeide in 2017 een half procent (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Koopkracht groeide in 2017 een half procent (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Vuelta: Etappe 18 - We gaan weer sprinten

Na de fraaie rit in het Baskenland zijn we in de Vuelta a España nu aanbeland in Aragón, een wat minder wielergekke regio. Het is ook een wat minder spectaculaire rit, 186 kilometer lang dit keer en geen serieuze beklimmingen.

In de uitgebreide voorbeschouwing lezen we dat er op toeristisch gebied wel weer wat te beleven is vandaag. Zo fietsen de renners langs fraaie kasteelruïnes, een mooi kasteel op een heuvel en uiteraard weer langs de nodige imposante kerken en andere oude gebouwen. 

Danny van Poppel won in 2015 in finishplaats Lleida, en wellicht kan hij het vandaag herhalen. Er gaat naar alle waarschijnlijkheid gesprint worden, tenzij een groep vluchters weer eens teveel voorsprong krijgt en vooruit weet te blijven.

Deze niet al te boeiende rit begint kort na één uur, Eurosport en Sporza schakelen een kleine twee uur later in. De finish staat wederom tussen gofweg half zes en zes uur op de planning.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)
De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)

Vrouwen Ajax beginnen Champions League met winst

De voetbalsters van Ajax zijn uitstekend begonnen in de knock-outfase van de Champions League. Op De Toekomst in Amsterdam werd Sparta Praag met 2-0 verslagen door de ploeg van coach Benno Nihom.

Ajax kreeg al vroeg een kans, maar een vrije trap mislukte, waarna Ajax-keepster Marieke Ubachs een schot van Andrea Staskova net over wist te tikken. Het bleef bij een 0-0 ruststand, maar in de tweede helft werd genoeg aangevallen.

Sparta Praag kreeg al snel een grote kans, maar Ajax counterde, Vanity Lewerissa bereikte Iina Salmi en de Finse werkte de 1-0 binnen. Niet veel later werd een vrije trap uitstekend binnen geschoten door Kelly Zeeman: 2-0, gelijk gevolgd door een grote, maar gemiste Tsjechische kans.

Beide ploegen kregen nog kansen op goals, maar die werden niet gemaakt en dus reist Ajax met een 2-0 zege op zak naar Praag, waar op 26 september de return gespeeld wordt.

Het Kazachse Shymkent zorgde ondertussen voor een sensatie door thuis met 3-1 te winnen van FC Barcelona, dat zonder Lieke Martens en de geblesseerde Stefanie van den Gragt speelde.

Shanice van de Sanden won met Olympique Lyon met 0-2 bij het Noorse Avaldsnes, terwijl Bayern München dankzij onder meer twee goals van Jill Roord en één treffer van invalster Lineth Beerensteyn met 0-7 won van het Servische Subotica.

Glennis Grace door naar finale America's Got Talent

Het wachten is voorbij: Glennis Grace heeft de finale van talentenjacht America's Got Talent behaald. Hoewel de juryleden gisternacht al lyrisch waren over haar optreden, was het nog wachten op de stemmen van het publiek. 'Thank you America', zei Glennis opgetogen toen ze vannacht hoorde dat ze door was naar de finale. 'Amerika heeft vanavond op de juiste persoon gestemd', aldus jurylid Simon Cowell. 'Glennis verdient een plek in de finale en er zit nog meer in jou.' Dat meldt AT5 op haar website. 

Het optreden dat de zangeres tijdens de halve finale ten gehore bracht, een cover van Kate Bush's This Woman's Work, was loepzuiver en kreeg een staande ovatie. De 39-jarige zangeres behaalde meer stemmen dan haar directe concurrenten Daniel Emmett en de groep WeThree. Volgende week neemt de Amsterdamse het op tegen vier anderen in de finale. De winnaar wint een miljoen dollar en een show in Las Vegas.

FOK! Wat een weer: zonnige perioden

De ochtend begint in het noorden en midden met zonnige perioden, de aanwezige mistbanken lossen snel op. In de middag ontstaan er stapelwolken waaruit in het Waddengebied een enkele bui kan ontwikkelen. In het zuiden is het aanvankelijk nog bewolkt en in Limburg kan er nog wat lichte regen vallen. In de loop van de middag breekt ook daar de bewolking en wordt het droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De zwakke wind komt uit een noordelijke richting, maar draait in de loop van de dag naar noordwest. In het noorden is de wind westelijk.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen. Vooral in het zuidoosten is er kans op een mistbank. De temperatuur daalt naar waarden tussen 12°C vlak aan zee en 4°C plaatselijk landinwaarts. De wind wordt zuid- tot zuidwestelijk en is zwak tot matig.

Vrijdag begint de dag zonnig. Eventuele mistbanken lossen in de ochtend snel op. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die in de kustprovincies kunnen uitgroeien tot een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 18°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer neemt deze in de middag toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

AlwaysHappy was op vakantie en maakte deze prachtige foto van de ondergaande zon (Foto: AlwaysHappy)
AlwaysHappy was op vakantie en maakte deze prachtige foto van de ondergaande zon (Foto: AlwaysHappy)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

EMA-gebouw Zuidas bereikt hoogste punt

Aankomende week wordt het hoogste punt van de kern van de nieuwbouw voor het Europees Geneesmiddelenagentschap bereikt, dat heeft minister Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer gemeld. Dit is een belangrijke mijlpaal in de verhuizing van het EMA naar Amsterdam als gevolg van de Brexit. In slechts anderhalf jaar tijd wordt een voor EMA op maat gemaakt kantoorgebouw met conferentiecentrum aan de Zuidas gerealiseerd. Voordat de nieuwbouw gereed is dient het EMA-personeel tijdelijke gehuisvest te worden. Vanaf 1 januari 2019 is het Spark-gebouw beschikbaar om het EMA tijdelijk te huisvesten. Hiertoe wordt het gebouw bij Amsterdam Sloterdijk momenteel verbouwd. De organisatie verhuist definitief in het geheel in maart 2019 van Londen naar Amsterdam.

Het EMA-gebouw
Het EMA-gebouw is de afgelopen zes weken elke dag bijna drie meter de lucht ingegaan. De kern van het gebouw, waarvan volgende week het hoogste punt wordt behaald, is 80 meter hoog. Het gebouw kent straks 20 verdiepingen en 1300 werkplekken. Alle betrokken partijen mogen er trots op zijn dat deze mijlpaal volgens planning wordt bereikt. Het EMA-gebouw wordt gebouwd door de Bouwcombinatie EMA, die door Dura Vermeer, de contractpartner van het Rijksvastgoedbedrijf, is opgericht samen met Heijmans. Het definitieve hoofdkantoor van EMA aan de Zuidas wordt in november 2019 opgeleverd.

Verhuizing
EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier in de EU. De verhuizing van EMA naar Amsterdam levert niet alleen direct maar ook indirect een bijdrage aan de economie. De verwachting is dat er zo’n 36.000 zakelijke bezoekers per jaar komen met alle economische voordelen van dien. De eerste EMA-medewerkers wonen al in Nederland. Ze hebben een huis gevonden en een school voor hun kinderen. Medewerkers krijgen hierbij één-op-één begeleiding, zodat zij een goede start kunnen maken in Nederland. Het is namelijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meeverhuizen om de continuïteit van de werkzaamheden van het agentschap te borgen.

Nieuwe innovatieve medicijnen kunnen zonder vertraging toegang blijven krijgen tot de Nederlandse markt en EMA blijft in staat om snel op te treden wanneer er problemen zijn met een middel. Verder levert de komst van EMA direct en indirect veel werkgelegenheid en nieuwe bedrijven op. De grootste groep medewerkers verhuist in het voorjaar van 2019. EMA heeft sinds de aanwijzing van Amsterdam als nieuwe vestigingsplaats al 3500 open sollicitaties ontvangen.

EMA-gebouw Zuidas bereikt hoogste punt (Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Rob Acket)
EMA-gebouw Zuidas bereikt hoogste punt (Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Rob Acket)

Nederland tien jaar na de val van Lehman Brothers

Op 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder. Het faillissement wordt wel gezien als de start van de wereldwijde kredietcrisis, die kort daarna omsloeg in een algehele economische crisis. In ons land kromp de economie in 2009 zeer sterk, net als in vele andere landen. Na een herstelperiode volgde een terugval in 2012 en 2013; de zogeheten ‘dubbele dip’. Tegenwoordig wordt de hele periode van economische neergang na de val van Lehman Brothers ook wel simpelweg aangeduid met ‘de crisis’.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.