Just Cause 4

Just Cause 3 was zo’n typische game die je niet speelt omdat het verhaal zo goed was, maar omdat de gameplay zo ontzettend leuk was. Beetje alles opblazen, beetje rondvliegen in je wingsuit, beetje kloten met de physics. Dat kan beter, dachten de makers. En toen kwam Just Cause 4, waarbij het totaal over de kop gaat.

 

Just Cause 4 speelt zich af in Solis, een Zuid-Amerikaans land waar van alles aan de hand is. Oorlog, maar ook extreem weer, maakt de boel onleefbaar. Jij, als Rico Rodriguez, gaat uitzoeken wat er aan de hand is, en wie er allemaal achter zit. Solis is qua oppervlakte het grootste gebied ooit, met zo’n 1024 vierkante kilometer. Het terrein is precies wat je in Zuid-Amerika kunt verwachten, van woestijn tot jungle, van zoutvlaktes tot hoog gebergte met sneeuw. 

 

Een van de meest belangrijke onderdelen van Just Cause-serie is altijd de grapplehook geweest. Je kon het zo gek niet bedenken of je kon het met elkaar vastmaken. Bommen aan koeien? Jezelf vastmaken aan een auto terwijl je paraglidet? Het kon allemaal. In Just Cause 4 gaat het nog veel verder. Je kunt namelijk mods vastmaken aan je grapplehook. Zoals de Booster mod, daarmee voeg je raketten toe. Helpt gigantisch om dingen door de lucht heen te schieten. Vooral in combinatie met de Airlift Mod, waar je objecten mee in de lucht kunt krijgen.

 

Wat krijg je dan? Plaats een paar Airlifts aan de bovenkant van een tank, plaats een paar Boosters aan de zijkant, en je kunt zo een vliegende tank maken! Ondertussen kun je nog steeds je grapplehook gebruiken, dus sturen is goed mogelijk. Alles wat los en vast zit kun je inzetten, zolang je fantasie het maar toe laat. Deze shit gaat veel verder dan de vorige delen, en je zult het ook actief moeten inzetten als je iets moet slopen.

 

Nu wil het geval dat dit Zuid-Amerika is, en er af en toe een orkaan of dikke regenbui met onweer langs komt. In het begin komen ze her en der voor, later kun je deze zelf controleren. De nieuw geschreven engine, de Apex Engine, zorgt ervoor dat alles hier ook op reageert. Vliegende koeien, huizen, vijanden, het ziet er allemaal prachtig uit. Met een gun die je later krijgt kun je ook zelf de wind opwekken, dus als een groepje vijanden vervelend doet, dan creëer je toch zelf je eigen zandstorm? 

 

En dat is het hele punt. Rico kan het natuurlijk niet allemaal in zijn eentje. Daarvoor heeft hij een leger nodig. Om meer volgers te krijgen, moet je chaos creëren. En dat doe je door zoveel mogelijk te slopen, te vermoorden en andere leuke dingen te doen. Zodra je genoeg chaos hebt gemaakt, vult een metertje zich en dan krijg je nieuwe volgelingen. Deze pakken dan de bezetters aan, en daarmee pik je stukje bij beetje het land weer in. Als het voor YouTubers werkt, waarom niet in Just Cause 4?

 

Just Cause 4 wordt de ultieme sandbox game. Je kunt doen en laten wat je wilt. Wil je een beetje rondvliegen? Doe je ding. Alles opblazen met dikke explosies? Doe maar gek. De hele boel is over de top en daar ligt de focus ook op. Het realisme is nu helemaal weg en de game is gemaakt om plezier te hebben. Als je van explosies en rondvliegende rommel houdt, dan is dit je game voor dit najaar.

 

Just  Cause 4 is te koop vanaf 4 december voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.