FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 mei 2018

'Iron Man' verdwenen uit loods

De Amerikaanse politie zoekt het pak van superheld Iron Man. Het kostuum, dat een geschatte waarde heeft van zo'n 325.000 dollar (circa 274.000 euro), verdween uit een loods met filmattributen in Pacoima (Californië).

Medewerkers van de loods ontdekten dinsdag bij toeval dat het iconische filmkostuum is verdwenen. Het gaat naar verluidt om het pak dat acteur Robert Downey Jr. voor het eerst droeg in de naar de superheld vernoemde film uit 2008, bericht de krant Los Angeles Times woensdag. Een woordvoerder van de politie zei dat het Iron Man-pak vermoedelijk ergens tussen februari en eind april is weggehaald.

Het is nog onduidelijk of het vermiste pak is gestolen. Voor zover bekend zijn geen andere voorwerpen verdwenen. De politie wilde niet zeggen wie de eigenaar is van de loods. Ook weigerde het korps in Los Angeles volgens de krant te zeggen of één van de vijanden van de fictieve superheld in beeld is als verdachte.

'Iron Man' verdwenen uit loods
'Iron Man' verdwenen uit loods (Foto: BuzzE)

AVROTROS gaat verder met Dit was het nieuws

AVROTROS gaat nog een seizoen door met Dit was het nieuws. Het 35e seizoen verschijnt in september op televisie, zo onthulde teamcaptain Jan Jaap van der Wal woensdag in de Coen en Sander Show op Radio 538. "We mogen nog een keertje doorgaan", zei hij. Naast Jan Jaap keert ook Peter Pannekoek terug als teamcaptain.

Dit was het nieuws keerde in december terug op televisie na twee jaar afwezigheid. AVROTROS pakte het format weer op nadat het programma tussen 2011 en 2015 bij RTL te zien was. Tussen 1996 en 2009 zond de TROS de comedyshow uit.

AVROTROS gaat verder met Dit was het nieuws
AVROTROS gaat verder met Dit was het nieuws (Foto: BuzzE)

Rutten krijgt toestemming voor rol bij FC Twente

Fred Rutten krijgt toestemming van zijn Israëlische werkgever Maccabi Haifa om zijn taken als hoofdtrainer te combineren met een rol bij FC Twente.

Dat verzekert De Telegraaf. De uit de Eredivisie gedegradeerde Tukkers zouden in Rutten de ideale man zien om het technische beleid voor de komende jaren uit te stippelen. Als oud-hoofdtrainer kent hij de club en met al zijn ervaring weet hij wat er wordt gevraagd op het hoogste niveau.

In eerste instantie dacht de club volgens het dagblad aan een rol als technisch directeur, maar Rutten had zijn ja-woord al gegeven aan de Israëlische club om ook volgend seizoen trainer te zijn. Daarom schakelen de partijen nu naar een plekje in de Raad van Commissarissen. Dat is te combineren met zijn taken bij Maccabi.

Het dagblad meldt dat voorzitter Ya'akov Shatar aan Rutten heeft gevraagd hoe de vork in de steel zit en hij zou verzekerd hebben dat zijn rol bij de Tukkers niet ten koste gaat van zijn werk bij Maccabi. Daarop schijnt hij groen licht te hebben gekregen. Slechts enkele keren per jaar moet hij naar Twente toe om te vergaderen en dat wordt zo veel mogelijk gepland in de interlandperiodes. Rutten werkt sinds begin dit jaar in Israëlische dienst.

Voor de positie van technisch directeur zou FC Twente nu haar pijlen richten op Ted van Leeuwen. Hij werkte al eerder met succes voor de club en is nu actief in Denemarken. Van Leeuwen en Rutten vormden in het verleden een tandem bij Vitesse.

Boca Juniors: "Ajax heeft het bod op Magallán weer verbeterd"

Ajax wordt al tijden in verband gebracht met verdediger Lisandro Magallán en nu heeft de voorzitter van zijn club Boca Juniors de interesse bevestigd.

"We hebben twee aanbiedingen van Ajax afgewezen en nu hebben ze het aanbod weer verbeterd", aldus Daniel Angelici tegenover Closs Continental. De voorzitter van de Argentijnen gaf enkele dagen geleden al aan dat er contact is tussen beide partijen. Toen stelde hij echter dat Ajax kansloos is om hem te contracteren. "Onze spelers zijn niet te koop en dat moet de speler zelf ook niet willen."

Nu lijkt dat een sterk staaltje blufpoker te zijn, want bij het verbeterde bod blijkt er plotseling meer mogelijk. ''We gaan het bod wederom goed bekijken, omdat we de carrière van een eigen pupil niet in de weg willen zitten", aldus de flamboyante voorzitter in een nieuw interview. De Telegraaf meldde woensdag al dat het gaat om een bod van negen miljoen euro.

De Amsterdammers lijken daarmee dus een goede kans van slagen te hebben, nadat het gerucht al maanden circuleerde. De 24-jarige stopper staat sinds 2012 onder contract bij Boca Juniors. Die club betaalde destijds 1.2 miljoen euro voor zijn diensten. In de Johan Cruijff ArenA zou hij gelden als een waardevolle upgrade ten opzichte van de onlangs vertrokken Nick Viergever. De club heeft aangegeven te zorgen voor een selectie die er staat in de voorrondes van de Champions League. De ervaren verdediger kan daarbij helpen als de clubs daadwerkelijk een akkoord bereiken.

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

Vitesse heeft een grote stap gezet op weg naar de finale van de play-offs om een Europa League-ticket. Op bezoek bij ADO Den Haag werd er met 5-2 gewonnen waardoor de ploeg een uitstekende uitgangspositie heeft voor de return komende zaterdag.

ADO Den Haag

2 - 5

Vitesse

 52' El Khayati(pen)
 82' El Khayati
   14' Matavz
 34' Mount
 37' Mount
 44' Linssen
 72' Mount
 
 Gele kaart: Immers, Duplan, (ADO Den Haag), Mount, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.930
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Goppel (B.Kuipers/46)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Falkenburg (Duplan/46)
Johnsen
Becker
  Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga
Büttner (Faye/54)
Serero
Mount (Bruns/87)
Foor
Beerens (v.Bergen/61)
Matavz
Linssen

LB: Charli XCX deed 'boobflash' (NSFW)

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Charli XCX (wie?) heeft dinsdag bij haar optreden in het voorprogramma van Taylor Swift iets te veel van zichzelf laten zien. Al tijdens het eerste liedje zakte haar topje af en was een van haar borsten te zien.

"O mijn God, mijn tiet viel eruit bij het eerste liedje", schrijft de zangeres in haar Instagram Stories. "Ik denk dat ik mezelf aardig heb weten te redden maar het spijt me voor iedereen die het gezien heeft. Het was niet met opzet!

"


Excuses Charli XCX na 'boobflash'

Excuses Charli XCX na 'boobflash' (Foto: BuzzE)

Voetbalsters halen hard uit op EK onder 17

In Litouwen is het Europees kampioenschap voor dames tot 17 jaar woensdag van start gegaan. Nederland is van de partij en de dames van bondscoach Marleen Wissink begonnen met een flinke oprolpartij tegen het gastland: 0-9.

In Alytus was vooral Kirsten van de Westeringh lekker op dreef. De middenveldster van CTO Amsterdam scoorde een hattrick in het duel waarin Nederland halverwege al een 0-6 voorsprong te pakken had. Romée Leuchter was twee keer trefzeker, Laura Ubartaité, Jonna van de Velde, Nikita Tromp en Dana Foederer namen de rest van de productie voor hun rekening.

Zaterdag speelt Nederland tegen Duitsland, dinsdag wacht Finland - waar Duitsland met 2-1 van won - als laatste tegenstander in de groep. Italië en Spanje speelden in de andere groep met 0-0 gelijk, Paulina Tomasiak hielp Polen met een goal in blessuretijd aan 2-2 tegen Engeland. De nummers één, twee en drie van het EK spelen in november het WK in Uruguay.

Van der Meyde over Kluivert: "Doei, we zoeken wel iemand anders!"

Andy van der Meyde stelt dat Ajax Justin Kluivert en Matthijs de Ligt moet laten gaan als zij niet langer voor de club willen spelen.

In een eerder stadium werd al bekend dat Kluivert zijn contract bij Ajax, dat volgend jaar zomer afloopt, niet wil verlengen en zijn zinnen heeft gezet op een transfer en woensdagmorgen werd duidelijk dat ook De Ligt de wens heeft om Amsterdam na dit seizoen te verlaten.

"Bij Ajax is niemand onvervangbaar, dus ook Kluivert en De Ligt niet", vertelt Van der Meyde in gesprek met Ajax Showtime. "We hebben het altijd zo gedaan. Je wilt graag voor Ajax spelen of niet en als je het niet meer wilt, dan moet je maar weggaan. Zo simpel is het."

"Je moet niet blijven smeken of iemand wilt blijven. Als je niet meer wilt jongen, dan ga je toch weg? Doei, we zoeken wel iemand anders! Niemand is groter dan Ajax", klinkt het stellig uit de mond van de voormalige vleugelspeler.

Ajax lijkt zich te gaan versterken met FC Utrecht-speler Zakaria Labyad en Van der Meyde is positief over de Marokkaan. "Het is een hele makkelijke jongen. Hij is heel rustig en relaxt en heeft helemaal geen grote mond. Hij doet gewoon altijd zijn best en kan heel erg goed voetballen. Hij heeft geen arrogantie of iets wat daar op lijkt en het is gewoon echt een goede jongen. Ik ken hem als sinds hij bij PSV voor het eerst mee mocht trainen en er is niet aan te merken op hem."

Politie vindt 15kg hennep onder bed

De politie in Bergen op Zoom trof vandaag bij een huiszoeking 15 kilo hennep, met een straatwaarde van om en nabij de 80.000 euro, aan. Op zich geen opmerkelijke vondst, maar de buit was verstopt onder een matras in de slaapkamer in de woning aan de Eikstraat. 

De hennep is in beslag genomen en zal worden vernietigd. De drie personen die in de woning aanwezig waren zijn aangehouden en zullen hun aandeel aan de recherche mogen vertellen.

Politie vindt 15kg hennep onder bed (Foto: Politie Bergen op Zoom)
Politie vindt 15kg hennep onder bed (Foto: Politie Bergen op Zoom)

Fotomodus God of War gereleased

Het was een van de eerste dingen die Sony Santa Monica beloofde bij de release van God of War, en nu kunnen fans van de succesvolle game naar hartelust kiekjes maken van Kratos, Atreus en de wonderschone omgevingen. De eerder aangekondigde photo mode is vanaf nu beschikbaar.

Een fotomodus is bijna niet meer weg te denken uit moderne games. Die van God of War voelt dan ook vertrouwd aan. Je kunt spelen met verschillende opties, zoals field of view, depth of view en focal length. Uiteraard kun je ook aan de slag met verschillende filters en kaders. Wil je alleen een kiekje van de omgeving, dan maak je alle personages onzichtbaar. En het belangrijkste: er zijn verschillende gezichtsuitdrukkingen waar je uit kunt kiezen voor zowel Kratos als Atreus. Een geamuseerde Kratos met een twinkeling in zijn ogen? Jazeker!

Het enige wat je hoeft te doen om je fotografische lusten te botvieren, is patch 1.20 downloaden. Zorg dat je PlayStation verbonden is met internet, start de game op en er verschijnt vanzelf een melding dat de update klaarstaat. Om vast wat inspiratie op te kunnen doen en de mogelijkheden te laten zien van de fotomodus, heeft Sony Santa Monica een aantal voorbeeldfoto’s vrijgegeven. Je checkt ze hieronder.

god of war fotomodus photo mode 1
god of war fotomodus photo mode 2
god of war fotomodus photo mode 3god of war fotomodus photo mode 5

Bertens maakt gehakt van Wozniacki in Madrid

Tennisster Kiki Bertens heeft zich op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de kwartfinales van het sterkbezette toernooi van Madrid. De Wateringse nummer twintig van de wereld rekende met duidelijke cijfers af met Caroline Wozniacki, de mondiale nummer twee.

Wozniacki leverde haar eerste drie servicegames allemaal in bij Bertens, die zelf één keer haar opslag niet vast kon houden. In set twee sloeg Bertens ook gelijk weer toe op de eerste opslaggame van de Deense. Op 4-2 brak de Nederlandse haar nog eens, waarna ze het met een lovegame keuring in een uurtje afmaakte: 6-2, 6-2.

In de kwartfinales staat Bertens tegenover Maria Sharapova.

Veel Turken vinden het #genoeg met Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft met een opmerking in een fractiebijeenkomst een kleine storm op Twitter in Turkije veroorzaakt. Het staatshoofd verklaarde op te stappen mocht het volk het op een dag genoeg vinden met hem aan het roer. De hashtag #genoeg werd daarna door 1,5 miljoen twitteraars gebruikt.

Erdogans AK-partij probeerde daarna de commotie de kop in te drukken door te verklaren dat dergelijke "manipulaties" van social media "nutteloos" zijn. De deelnemers werden afgeschilderd als "toetsenbordhelden". Er kwam natuurlijk ook een beweging op gang uit het kamp Erdogan. Die gebruikte de hashtag #verder.

Veel Turken vinden het #genoeg met Erdogan
Veel Turken vinden het #genoeg met Erdogan (Foto: ANP)

Malestein en Polman ontbreken in selectie voor kwalificatieduels EK handbal

Bondscoach Helle Thomsen heeft zestien speelsters van het Nederlands damesteam opgenomen in de definitieve selectie voor de komende twee EK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Kosovo.

“Charris Rozemalen en Estavana Polman ontbreken vanwege blessures. Angela Malestein mist wedstrijdritme na het breken van haar neus en vinger”, licht Thomsen haar keuzes toe.

Oranje speelt op 31 mei de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Om 18.00u Nederlandse tijd klinkt het beginsignaal in Minsk. “Voor Hongarije was het een zware uitwedstrijd. Het is een moeilijke plaats om te spelen. Toen wij thuis tegen Wit-Rusland speelde mistte ze vier speelsters. Het is belangrijk dat we naar Wit-Rusland gaan om te winnen”, legt de bondscoach uit.

Twee dagen later, op 2 juni neemt de ploeg van bondscoach Thomsen het vanaf 15.00u op tegen Kosovo. Het uitverkochte Topsportcentrum Almere vormt het strijdtoneel. Ziggo Sport zendt beide wedstrijden live uit.

Volledige selectie:
1 Lois Abbingh – Issy Paris Hand (FRA)
2 Delaila Amega – TuS Metzingen (GER)
3 Debbie Bont – København Håndbold (DEN)
4 Yvette Broch – Györi Audi ETO KC (HUN)
5 Kelly Dulfer – København Håndbold (DEN)
6 Nycke Groot – Györi Audi ETO KC (HUN)
7 Laura van der Heijden – FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
8 Dione Housheer – Succes Schoonmaak/VOC
9 Jasmina Jankovic – TuS Metzingen (GER)
10 Lynn Knippenborg – Buxtehuder SV (GER)
11 Jessy Kramer – Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
12 Anouk Nieuwenweg – Bad Wildungen Vipers
13 Tess Wester – SG BBM Bietigheim (GER)
14 Martine Smeets – SG BBM Bietigheim (GER)
15 Inger Smits – TTH Holstebro (DEN)
16 Danick Snelder – FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)

Van Vleuten enthousiast over WK-parcours Innsbruck

Wielrenster Annemiek van Vleuten verkende afgelopen dagen samen met bondscoach Thorwald Veneberg de WK parcoursen in het Oostenrijkse Innsbruck.

Veneberg deed in maart al een eerste verkenning en afgelopen weekend kwam hij met Van Vleuten naar Innsbruck om zowel het parcours van de wegwedstrijd en de tijdrit te verkennen.

De verkenning leverde na afloop een enthousiaste beoordeling op van de huidig wereldkampioene tijdrijden. "Mijn doel is om zo perfect mogelijk voorbereid aan het vertrek van het WK te staan. Dat het parcours me ligt, motiveert natuurlijk wel. De routes voor het WK zijn heel uitdagend. Ik houd van de bergen en ben dan ook blij dat de klimmers goede kansen op succes hebben tijdens dit WK."

"Het wegparcours voor de vrouwen is zwaar, met een lastige klim van acht kilometer die wij drie keer voor de wielen krijgen. Voor mij persoonlijk mocht het nog net iets steiler zijn. Ik had graag de Hōtinger Höll in het parcours gezien, waar de mannen in de slotfase nog over rijden. Maar zowel het parcours voor het tijdrijden als de wegwedstrijd liggen me.", aldus Van Vleuten.

Het WK vindt plaats van 22 tot en met 30 september.

Politie onderzoekt drugsdumpafval

In de loop van afgelopen nacht en in de vroege ochtend van woensdag 9 mei werd er bij de politie meermaals melding gemaakt van gedumpte vaten en vloeistoffen. De politie vermoedt dat het om drugsafval gaat. Onderzoek moet dat definitief uitwijzen maar onze ervaring leert dat deze kans zeer groot is.

Zo werden vannacht in Arnhem op twee plaatsen langs de Apeldoornseweg en op militair terrein aan de Hoenderloseweg in totaal al tientallen containers aangetroffen. In de ochtend kwamen daar nog eens drie bij. In Ommen werden twee grote vaten aangetroffen langs een zandpad aan het landgoed bij Junne.

In Bergentheim aan de Slotweg trof men een grote zogenoemde IBC container en in Hattem aan de Leemculeweg nog eens drie grote containers. Op enkele plaatsen leken de containers met grote haast uit een voertuig gegooid waardoor ze mogelijk giftige vloeistof lekten.

Politie onderzoekt drugsdumpafval (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie onderzoekt drugsdumpafval (Foto: Stockfoto politie.nl)

Nieuwe baas CIA zal niet meer martelen

De beoogde nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft woensdag beloofd dat de dienst onder haar niet zal terugvallen in vroegere, harde manieren van ondervragen. Gina Haspel werd woensdag ondervraagd door een speciale commissie van de Senaat die haar benoeming moet goedkeuren.

De nominatie van Haspel oogstte kritiek vanwege haar betrokkenheid bij het omstreden ondervragingsprogramma van de inlichtingendienst. Zij hield bijvoorbeeld in 2002 toezicht op een geheime CIA-gevangenis in Thailand, waar toen zeker één verdachte is 'gewaterboard'. Daarbij krijgt de verdachte het gevoel te verdrinken.

Haspel verklaarde woensdag dat ze de CIA nooit zal terugnemen naar een programma met harde ondervragingsmethoden. "Ik sta achter de hogere morele standaard waaraan dit land zich wil houden."

Nieuwe baas CIA zal niet meer martelen
Nieuwe baas CIA zal niet meer martelen (Foto: ANP)

Goffin te sterk voor Haase in tweede ronde Madrid

Robin Haase is op het masterstoernooi in Madrid uitgeschakeld in de tweede ronde. De Nederlander verloor in twee sets van de Belg David Goffin: 7-5, 6-3.

In de eerste ronde van het masterstoernooi boekte Haase nog een knappe overwinning tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. In de eerste set kwam Haase twee keer terug van een break achterstand tegen Goffin, maar bij een 6-5 in het voordeel van de Belg verloor Haase voor de derde keer zijn service.

In de tweede set ging Goffin, de nummer tien van de wereldranglijst, beter serveren en daar had Haase geen antwoord op. In vijf servicegames wist de nummer 41 van de wereld, maar drie punten te pakken op de service van de Belg, terwijl Haase alle moeite had om zijn eigen servicegames te behouden. Een break in de tweede set was voldoende voor Goffin om wedstrijd te winnen.

Ook in de dubbel had Haase geen succes. Samen met zijn partner Jean-Julien Rojer verloor het Nederlands koppel in drie sets van de als vijfde geplaatste Jamie Murray/Bruno Soares: 4-6 6-3 10-6.

'Fraude met streams Beyoncé en Kanye West'

Streamingservice Tidal wordt beschuldigd van het knoeien met streamingcijfers van de albums Lemonade van Beyoncé en The Life Of Pablo van Kanye West. De artiesten zouden daardoor veel meer royalties hebben gekregen dan ze eigenlijk hadden moeten krijgen, zo ontdekte de Noorse krant Dagens Næringsliv.

The Life Of Pablo was in 2016 zes weken lang exclusief te beluisteren via Tidal en het platform is nog steeds de enige plek waar Lemonade te horen is. Volgens de officiële cijfers is het album van West in de eerste 10 dagen 250 miljoen keer beluisterd, terwijl het destijds maar drie miljoen abonnees hadden. Dat betekent dat het album toen door elk lid gemiddeld acht keer per dag moet zijn beluisterd. Lemonade noteerde zelfs 306 miljoen streams in de eerste vijftien dagen.

Volgens de onderzoekers zijn de cijfers van beide albums gemanipuleerd. Daarvoor zou met de gegevens van meer dan een miljoen gebruikers zijn geknoeid. De krant confronteerde daar ook gebruikers mee. Zo zou een abonnee Lemona 180 keer beluisterd hebben in 24 uur tijd. "Nee, dat kan niet waar zijn", aldus de luisteraar.

Tidal is in handen van rapper JAY-Z, de man van Beyoncé. Hij is ook bevriend met Kanye West. Tidal wilde niet reageren op de bevindingen. Woordvoerders van Beyoncé, Kanye West en platenmaatschappijen Sony en Universal hebben nog niet gereageerd.

'Fraude met streams Beyoncé en Kanye West'
'Fraude met streams Beyoncé en Kanye West' (Foto: BuzzE)

'Dani Alves moet vrezen voor WK-deelname'

Dani Alves won dinsdagavond de Franse beker, maar hij liep daarbij wel een blessure op die zijn WK-deelname met Brazilië in gevaar brengt.

De rechtsback van Paris Saint-Germain ging tien minuten voor tijd naar de grond en moest enkele minuten later gewisseld worden in duel met derdeklasser Les Herbiers. De club heeft nog geen uitspraken gedaan over de ernst van zijn kwetsuur, maar het Braziliaanse medium UOL Esporte meldt dat hij tests heeft ondergaan om zijn knieschade te onderzoeken. Daaruit zou zijn gebleken dat hij problemen heeft met zijn kruisband. Deze week volgen er meer onderzoeken om de exacte schade in kaart te brengen, meldt het medium, wat in de tekst zegt te vrezen voor zijn WK-deelname.

De Braziliaanse afdeling van FOX Sports vroeg naar zijn situatie bij Rodrigo Lasmar. De dokter van de nationale ploeg laat weten nog geen conclusies te kunnen trekken. "Ik moet wachten op de resultaten van de onderzoeken", stelt hij. Bondscoach Tite maakt maandag zijn selectie voor het WK bekend en Alves is, mits fit, een zekerheidje binnen de ploeg van De Goddelijke Kanaries.

Twente hoopt Assaidi en Jensen te behouden

FC Twente gaat er alles aan doen om Oussama Assaidi en Fredrik Jensen aan hun contract te houden. De club wil met het tweetal de Jupiler League in.

Voetbal International heeft een analyse gemaakt welke spelers moeten vertrekken bij de degradant en dat zijn er veel. Assaidi en Jensen mogen echter onder geen beding vertrekken, schetst het magazine. De twee staan model voor de voetbalkwaliteit die FC Twente nodig denkt te hebben om in één seizoen terug te kunnen keren in de Eredivisie.

Huurlingen Thomas Lam, Adnane Tighadouini, Cristián Cuevas en Luciano Slagveer gaan wel weg. Ze keren terug naar hun eigenlijke werkgevers. De in de winterstop voor vijf maanden aangetrokken Adam Maher en Mounir El Hamdaoui gaan naar alle verwachting elders aan de slag en ook aanvoerder Hidde ter Avest lijkt te vertrekken aangezien de club zijn aflopende contract niet wil verlengen.

Het magazine meldt dat de Tukkers de mislukte spits Marko Kvasina hebben laten vertrekken naar het Oostenrijkse SV Mattersburg. Zodoende staan er voor volgend seizoen nog achttien spelers onder contract voor het eerste elftal, waarvan er tien beschikken over een degradatieclausule. De zaakwaarnemer van keeper Joël Drommel zou zich binnen de kortste keren hebben gemeld om te praten over de toekomst van zijn cliënt. Vermoedelijk volgen er meer spelers, dus lijken er nog meer wisselingen plaats te gaan vinden voor het team op 17 augustus aan haar avontuur in de Jupiler League start.

De club staat daarbij vermoedelijk nog steeds onder leiding van Marino Pusic. Hij stapte onlangs in toen Gertjan Verbeek werd ontslagen en is nu de voornaamste kandidaat om de positie van hoofdtrainer definitief op te eisen. "Ik heb bij de directie aangegeven wat mijn ambities zijn. Of ik er klaar voor ben? Ja", zegt hij vol vertrouwen. "Deze competitie moet je anders aanvliegen. In wedstrijden zullen we keihard strijd moeten leveren. FC Twente heeft dus weerbare spelers nodig. We zijn volgend seizoen de prooi waar iedereen op jaagt."

Pegida wil speenvarkens roosteren bij moskee

Pegida Nederland heeft aangekondigd tijdens de ramadan een barbecuetour langs moskeen te willen houden. Volgens het bericht dat de beweging op Facebook plaatste willen ze onder meer in Utrecht, Arnhem, Gouda, Rotterdam en Den Haag protesteren tegen de Islam. Dit betreft een voorlopig programma, de rest wordt binnenkort geopenbaard op Facebook zo meldt Pegida. 

Gezien het aantal speenvarkens dat de organisatie voor deze actie moet aanschaffen, vragen ze de bezoekers om zelf een plastic bordje en bestek mee te nemen, zodat iedereen van een 'heerlijk stukje' speenvarken kan genieten. Ook drank moet zelf meegebracht worden; deze mag alleen geen alcohol bevatten, want dat is verboden bij demonstraties.  

Pegida: "Wanneer Anti Zwarte Pieten prominent mogen demonstreren tijdens de intocht,in #dokkum, moet een prominente plek voor de moskee tijdens de Ramadan ook mogelijk zijn!"

Battaglin bezorgt LottoNL-Jumbo dagwinst in Giro d'Italia

Enrico Battaglin heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan in dienst van LottoNL-Jumbo was de sterkste op een oplopende strook naar Santa Ninfa. Zijn landgenoot Giovanni Visconti kwam als tweede over de streep, voor de Portugees José Gonçalves. In het algemeen klassement verandert er niks. Rohan Dennis staat nog steeds aan de leiding met één seconde voorsprong op Tom Dumoulin.

Ryan Mullen, Laurent Didier (beiden Trek-Segafredo) Andrea Vendrame (Androni - Sidermec) en Eugert Zhupa (Wilier Triestina) kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van een kleine zes minuten op het peloton, waar BMC net zoals de voorgaande dagen de kop nam.

Later kwam ook Lotto Fix ALL BMC helpen en de voorsprong liep al snel terug. Met nog 35 kilometer te rijden was het verschil onder de twee gebracht. De enige Italiaan in de kopgroep Vendrame vond het niet snel genoeg gaan en met twintig kilometer ging hij solo. De renner van Androni - Sidermec had met nog vijftien kilometer nog steeds één minuut op het peloton.

In het peloton begon het steeds meer onrustiger te worden en dat zorgde voor verschillende valpartijen. Bij de eerste grote valpartij was als belangrijkste naam Maximilian Schachmann en leider van de jongerentrui Maximilian Schachmann, maar ze konden weer de aansluiting vinden in het peloton. Op vijf kilometer van de streep kwam ook Miguel Ángel López ten val. De Colombiaan in dienst van Astana kon niet meer terug komen en verloor 42 seconden op de andere favorieten.

Doordat het tempo in het peloton de hoogte in ging werd Vendrame op vijf kilometer van de streep ingerekend. Mitchelton-Scott had ondertussen de kop in het peloton overgenomen en op het laatste klimmetje bepaalde hun het tempo. Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) was de eerste die het probeerde, maar de Italiaan kwam niet ver.

Het peloton bleef lang bij elkaar, maar met 600 meter te gaan hadden Visconti en Battaglin een kleine voorsprong op de rest. Visconti begon als eerste aan de sprint, waarna Battaglin er makkelijk overheen ging en zijn eerste zege boekte in de trui van LottoNL-Jumbo. In totaal boekte de 28-jarige Italiaan zijn derde zege in zijn thuisronde. Eerder won hij al in 2013 en 2014, toen nog in dienst van Bardiani-CSF.

LB: Fajah Lourens neukt minder dan vroeger

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Fajah Lourens neukt veel minder dan vroeger. Dat vertelde ze woensdagmiddag in het programma De Wild in de Middag waar Fajah sidekick was.

'Ik heb er niet meer elke dag zin in', zei de dieet- en sportgoeroe. 'Vroeger deed ik het veel vaker.' Ook verklapte Lourens dat ze regelmatig seks heeft met vrouwen. Op vraag van Ruud de Wild of ze ervaringen heeft met vrouwen bekende ze niet vies is van een biseksueel avontuurtje. Alleen krijgt men niet elke dag haar meer in spannende standjes te zien. 

Politie neemt oldtimers in beslag bij drugsonderzoek

Tijdens integrale controles door medewerkers van de gemeente Dongen, Gilze en Rijen, Enexis, de Belangdienst en politieteam Langstraat zijn gisteren goede resultaten behaald. Zo werden in Dongen een hennepkwekerij ontmanteld en voertuigen in beslag genomen. In een woning in Gilze lag een vuurwapen en een grote som contant geld.

Aan de Klein Dongenseweg werd een hennepkwekerij met 180 planten ontdekt en ontmanteld. Er waren aanwijzingen dat er al eerder was geoogst en daarom zijn er direct drie voertuigen waaronder twee bijzondere oldtimers in beslag genomen. De bewoners zijn nog niet aangehouden maar worden wel als verdachten aangemerkt.

Op andere locaties werd interessante informatie waaronder financiële gegevens verzameld, waar de politie verder onderzoek mee kan doen. Een buitenlandse vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats kreeg een bekeuring omdat zij niet mee wilde werken aan het vaststellen van haar identiteit.

In een woning aan de Lange Wagenstraat in Gilze werden hennepgerelateerde goederen aangetroffen. Hierna is onder leiding van een rechter-commissaris de woning doorzocht. Agenten troffen een vuurwapen aan, 25.000 euro contant geld en 116 gram hasj en 8 gram hennep. De goederen zijn in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Politie neemt oldtimers in beslag bij drugsonderzoek (Foto: politie.nl)
Politie neemt oldtimers in beslag bij drugsonderzoek (Foto: politie.nl)

Motorrijder (48) overleden bij start Giro-etappe

Bij een ernstig ongeluk vlak voor de start van de vijfde etappe in de Giro d'Italia is een 48-jarige motard overleden, zo meldt La Gazzetta dello Sport.

Een automobilist zou bij een wegafzetting een stopteken hebben genegeerd en daarna kwam hij in botsing met de motorrijder. Het slachtoffer werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis waar hij aan zijn verwondingen overleed.

De start van de vijfde rit, op Sicilië, werd kort uitgesteld vanwege het ongeluk. De automobilist, een man van ongeveer zestig jaar, is aangehouden.

Fajah Lourens rijdt append tegen tractor

Fajah Lourens heeft woensdagochtend een aanrijding veroorzaakt omdat ze met haar telefoon bezig was. Dat meldde de Killerbodyschrijfster in het programma van Ruud de Wild op Radio2.

Lourens reed tegen een tractor. De schade viel mee. Alleen haar nummerbord lag eraf. Er is een grote kans dat ze er niet van leert want vorige week kreeg ze ook al een boete voor het gebruiken van haar telefoon tijdens het rijden. Onze tip: Blijf uit de buurt van Lourens en haar auto.

Greipel sprint naar winst in Duinkerke

André Greipel heeft de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto Soudal was na 173,3 kilometer de snelste in Soissons. De Belg Timothy Dupont kwam als tweede over de streep, voor de Fransman Bryan Coquard. Coquard neemt wel de leiderstrui over van zijn landgenoot Marc Sarreau, die niet verder kwam als een vijfde plaats.

Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Brice Feillu (Fortuneo - Samsic) waren de vluchters van de dag. Het koppel pakte een kleine vijf minuten op het peloton maar met nog twaalf kilometer te fietsen was het avontuur over voor de vroege vluchters.

In de plaatselijke ronde van vijftien kilometer waren er meerdere aanvallen, maar niemand kon weg. In de sprint was Greipel de snelste. Voor de Duitser is het zijn eerste koers, nadat in Milan San Remo zijn sleutelbeenbrak. Wouter Wippert was de beste Nederlander met een vierde plaats.

Minister Schouten bezoekt Berlijn

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt maandag 14 mei een bezoek aan Duitsland. In Berlijn heeft de minister een ontmoeting met haar onlangs aangetreden Duitse collega Julia Klöckner. Tijdens de kennismaking spreken de ministers over diverse actuele thema’s zoals de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, Brexit en visserij.

Naast de ontmoeting met Klöckner zal minister Schouten in Duitsland ook spreken met Joachim Rukwied, die voorzitter is van zowel het Duitse Boerenverbond als de Europese koepel van landbouworganisaties, Copa-Cogeca. Daarnaast zal Schouten een bezoek brengen aan de Duitse Bondsdag.

Voor de Nederlandse landbouw is Duitsland al jaren met afstand de belangrijkste afzetmarkt; ongeveer een kwart van de Nederlandse landbouwproducten vindt zijn weg naar Duitsland. Vorig jaar verkochten Nederlandse boeren voor ruim 23 miljard euro aan producten – vooral groente en fruit, dieren en vlees, sierteelt, zuivel en eieren – aan Duitsland. Omgekeerd werd er door Nederlandse bedrijven voor bijna 12 miljard euro aan Duitse landbouwproducten geïmporteerd.

'Reuring bij Ajax; De Ligt wil weg, Labyad komt'

Matthijs de Ligt heeft de clubleiding van Ajax laten weten dat hij graag wil vertrekken, terwijl Zakaria Labyad mogelijk de nieuwste aanwinst wordt.

Dat schrijft De Telegraaf woensdagochtend. Naast De Ligt heeft ook doelman André Onana gezegd dat hij weg wil, al was van hem al bekend dat hij een buitenlands avontuur wel ziet zitten. Samen met zijn zaakwaarnemer Barry Hulshoff is De Ligt een samenwerking aangegaan met Mino Raiola. Zijn contract verloopt over drie jaar.

Grote vraag is nu of Ajax de talentvolle verdediger tegen zijn zin in Amsterdam gaat houden. De 18-jarige De Ligt werd dit seizoen al gelinkt aan clubs als Bayern München, Tottenham Hotspur, Manchester City en Barcelona. Buitenlandse media melden dat Ajax een transfersom van minstens 55 miljoen euro voor hem verlangt.

Tegenover het mogelijke vertrek van De Ligt en Onana staat dus de komst van Labyad. Volgens De Telegraaf is de overstap al bijna rond en krijgt FC Utrecht een transfersom die door bonussen kan oplopen tot ruim zeven miljoen euro. Labyad is naar verluidt dinsdag al medisch gekeurd op De Toekomst en hij is met Ajax akkoord over een contract voor vier seizoenen.

FC Utrecht laat niets los over een mogelijk vertrek van Labyad, die dit seizoen goed was voor twaalf doelpunten en acht assists. "Zoals je zult begrijpen, focussen wij ons volledig op de play-offs waarin we Europees voetbal willen veilig stellen", aldus directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. De club staat woensdagavond en zaterdag tegenover sc Heerenveen.

Geen verrassingen in voorselectie Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft geen debutanten opgenomen in zijn dertigkoppige voorselectie voor de oefenduels met Slowakije en Italië.

Eljero Elia en Terrence Kongolo zijn de meest in het oog springende namen. Verder kent het keurkorps van Koeman geen verrassingen. Elia is bezig aan een sterke periode in de Turkse competitie en linksback Kongolo heeft zich bij Huddersfield Town teruggevochten van een moeilijke periode in zijn carrière.

Keepers: Marco Bizot, Jasper Cillessen, Sergio Padt & Jeroen Zoet.

Verdediging: Patrick van Aanholt, Nathan Aké, Daley Blind, Virgil van Dijk, Hans Hateboer, Daryl Janmaat. Terrence Kongolo, Matthijs de Ligt & Stefan de Vrij.

Middenveld: Donny van de Beek, Davy Pröpper, Marten de Roon, Kevin Strootman, Guus Til, Tonny Vilhena, Ruud Vormer & Georginio Wijnaldum.

Aanval: Ryan Babel, Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Memphis Depay, Eljero Elia, Luuk de Jong, Justin Kluivert, Quincy Promes & Wout Weghorst.

Via de officiële kanalen laat de bond weten dat er op 16 en 17 mei een KNVB Campus gepland staat. Hier doen alle spelers uit de voorselectie aan mee die op dat moment geen clubverplichtingen meer hebben. Die groep wordt aangevuld met Jong Oranje-spelers Juninho Bacuna, Justin Bijlow, Kevin Diks, Denzel Dumfries, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan en Bart Ramselaar. Op vrijdag 18 mei maakt Koeman zijn definitieve selectie bekend.

Politie neemt 47 honden in beslag

In samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en na overleg met het Functioneel Parket heeft de dierenpolitie op dinsdag 8 mei 47 honden in beslag genomen. De dieren werden in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen in een bedrijfspand in de gemeente Hof van Twente. Een 63-jarige man uit die gemeente is aangehouden voor illegale handel in honden en het onthouden van de nodige zorg.

Een groot deel van de dieren was sterk verwaarloosd. Ze hadden verwondingen, waren vermagerd en zaten onder de ontlasting. Van de 24 aangetroffen puppy’s waren er twee heel slecht aan toe. Na uitgebreid onderzoek constateerde een dierenarts dat de honden onmiddellijk weg moesten en betere huisvesting en zorg nodig hadden.

Bedorven vlees
Naast de honden vonden de handhavers in een diepvries bedorven vlees en een dode pup. Verschillende zaken die verband houden met illegale handel in honden zijn in beslag genomen en de honden zijn opgevangen op een adres waar ze de juiste zorg krijgen. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Politie neemt 47 honden in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 47 honden in beslag (Foto: Politie.nl)

Win een Avengers: Infinity War-prijzenpakket

Omdat we 'm zelf zo tof vonden, gaan we er ook een toffe prijs voor weggeven. Lees snel verder hoe jij een heldachtig prijzenpakket van Avengers: Infinity War kunt winnen!

Tien jaar nadat de eerste film van het Marvel Cinematic Universe werd uitgebracht, komt de spanning tot een hoogtepunt in de grootste confrontatie aller tijden in Marvel’s Avengers: Infinity War. Voor het eerst komen alle helden en hun bondgenoten uit alle voorgaande films bij elkaar om het op te nemen tegen de machtige Thanos die een bedreiging vormt die te groot is voor een enkele held. De Avengers moeten bereid zijn alles op te geven in een poging om Thanos te verslaan, voordat zijn missie slaagt en zijn verwoesting een einde brengt aan alles.

AIW prijsvraagAIW prijsvraag

In het prijzenpakket zit een IXXI (!), notebook en twee vrijkaarten voor de film. Om kans te maken hoef je alleen maar hier antwoord te geven op de volgende vraag:

Van welke planeet komt Thanos?

  • Asgard
  • Titan
  • Knowhere

Er wordt één winnaar getrokken en die krijgt persoonlijk bericht.

Iran wil eind aan stadionverbod voor vrouwen

De Iraanse autoriteiten zijn druk in de weer om het stadionverbod voor vrouwen op te heffen. Dat meldt het Iraanse persbureau Isna.

"De kwestie staat hoog op de overheidsagenda dit jaar en wij proberen om een geschikte oplossing te vinden", aldus Masumeh Ebtekar, vicepresident van Familie- en Vrouwenzaken. Om de toegang voor vrouwen tot stadions mogelijk te maken, moeten er speciale vrouwentribunes worden gebouwd.

In Iran mogen vrouwen al bijna veertig jaar geen stadions binnen. Volgens de invloedrijke geestelijken in het land is er voor islamitische vrouwen geen plaats in voetbalstadions met waanzinnige mannelijke fans en vulgaire slogans.

Het ministerie van Sport had eerder een tribune voor de familie voorgesteld, maar ook dat plan werd door de geestelijkheid verworpen. Met name vrouwen kunnen de belangrijke voetbalwedstrijden in het stadion dus niet volgen. De afgelopen maanden zijn er echter altijd vrouwen in de stadions aanwezig. De truc: ze verkleden zich als mannen.

Iran wil eind aan stadionverbod voor vrouwen
Iran wil eind aan stadionverbod voor vrouwen (Foto: ANP)

Kabinet: zoveel mogelijk van Irandeal behouden

Nederland gaat alles in het werk stellen om het akkoord met Iran over het atoomprogramma van dat land "zo goed als mogelijk overeind te houden", zegt vicepremier Hugo de Jonge. Nederland wil daarover snel overleggen met de overgebleven bondgenoten, nu de Verenigde Staten de overeenkomst hebben opgezegd.

De Jonge wijst erop dat de andere ondertekenaars van het akkoord, zoals de Britten, de Duitsers en de Fransen, ook hebben verklaard het te willen behouden. Zij hebben gezegd daar ook "zowel Iran als de Verenigde Staten op aan te spreken. Dat is wat we op dit moment kunnen doen."

De vicepremier, die premier Mark Rutte woensdag verving, noemde het besluit van de Amerikaanse regering "buitengewoon onverstandig". Omdat het akkoord met Iran "dé mogelijkheid" was om zijn streven naar kernwapens te beteugelen, is het opzeggen van de overeenkomst ook "niet goed te snappen".

Belangrijke bondgenoot

De VS blijven desondanks een "belangrijke bondgenoot", stelt De Jonge. Hij wil niet beamen dat de handtekening van de Amerikaanse president aan waarde inboet als zijn opvolger die achteloos weer schrapt. "We hebben elkaar echt nodig. Dat was zo, dat is zo en dat blijft ook zo."

De komende dagen wordt duidelijker of en hoe het Amerikaanse besluit ook Nederlandse bedrijven treft, aldus de vicepremier. Dat is nog moeilijk in te schatten, omdat dat afhangt van de precieze strafmaatregelen die de VS tegen Iran en zijn handelspartners zullen nemen.

Kabinet: zoveel mogelijk van Irandeal behouden
Kabinet: zoveel mogelijk van Irandeal behouden (Foto: ANP)

Capcom komt met twee "grote titels" dit jaar

Capcom heeft een uitstekend fiscaal jaar achter de rug. Mede door het grote succes van Monster Hunter World heeft de uitgever afgelopen jaar een recordwinst behaald. Voor het huidige fiscale jaar, dat loopt tot 31 maart 2019, liggen er ook al grootse plannen op tafel.

Capcom heeft namelijk twee "grote titels" gepland. Deze zijn niet exclusief voor Japan, maar worden wereldwijd uitgegeven om de marktpositie te verstevigen. Welke games we mogen verwachten is niet bekend, evenals of Mega Man 11 er wellicht een van is. Die game is eind vorig jaar aangekondigd en wordt ergens dit jaar verwacht.

Dat geeft ons mooi de gelegenheid om te speculeren wat er mogelijk komt. Capcom heeft de rechten van een aantal grote titels, waaronder Street Fighter, Resident Evil, Devil May Cry, Dead Rising, Ace Attorney en natuurlijk Monster Hunter, dat later dit jaar nog uitkomt op pc en de komende tijd nog veel nieuwe content en evenementen krijgt.

Waar hoop jij op? Van Devil May Cry gaan er al langere tijd geruchten rond dat er iets op stapel is. Of is het wellicht dungeon crawler Deep Down die ineens weer tevoorschijn komt?

Capcom

17-jarige aangehouden voor omverrijden agent

Dinsdagochtend is een 17-jarige inwoner van Middelburg aangehouden door de politie. Hij wordt ervan verdacht de motorrijder te zijn geweest die op 5 mei jongstleden een Middelburgse politieagent omver reed op zijn motor. De agent raakte lichtgewond en deed aangifte.

Na de aanrijding werd meteen een onderzoek gestart. Er zijn verschillende getuigen gehoord en ook camerabeelden bekeken. Uiteindelijk leverde het onderzoek de gegevens op van de verdachte die nu is aangehouden.

De jongeman is na zijn aanhouding overgebracht naar het politiecellencomplex waar hij is gehoord. Hij bekende het feit. Zijn motor is, op last van de rechter, verbeurd verklaard. Dat betekent dat de motor niet meer van de aangehouden verdachte is, maar van de Staat.

De jongeman is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Politie helpt inbreker aan slaapplaats

Een 29-jarige vrouw uit Rotterdam kreeg dinsdagochtend de schrik van haar leven, toen er ineens een wildvreemde man met een koevoet in zijn hand in haar kamer stond. De man zocht een slaapplaats. Die kreeg hij. In de cel.

Het was rond 06:30 uur en de vrouw, die aan de Mathenesserdijk woont, sliep nog half. Met de aanblik van een voor haar onbekende man was ze direct klaarwakker. Ze riep haar huisgenoot. Daar schrok de indringer van. Hij liet zijn gereedschap vallen en stamelde dat hij alleen een slaapplaats zocht. De twee huisgenoten brachten de man naar de woonkamer. De een hield hem aan de praat, de ander belde de politie. Agenten hielden de 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan.

Handtas
Drie inbrekers in Zwijndrecht was het niet te doen om een slaapplaats. Zij braken dinsdagavond in bij een woning aan het Fazantplein in Zwijndrecht en namen onder meer een handtas mee. Een getuige van de inbraak waarschuwde de politie. Die kon op basis van zijn signalement een van de verdachte aanhouden. Het gaat om een Amsterdammer van 21 jaar oud.

Politie helpt inbreker aan slaapplaats (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie helpt inbreker aan slaapplaats (Foto: Stockfoto politie.nl)

PES 2019 officieel aangekondigd

Konami heeft zojuist het nieuwe deel in de langlopende Pro Evolution Soccer-serie aangekondigd. PES 2019 komt dit jaar iets eerder uit dan normaal: 30 augustus.

Bij een aankondiging hoort natuurlijk een aantal beloften wat betreft verbeteringen in PES 2019. Het nieuwe deel zal meer skill-moves introduceren, en ook de physics zullen verbeterd zijn. Konami belooft betere bal-, speler- en doelnetphysics, en bovendien zal het op doel schieten een revisie krijgen. Spelers zullen ook meer zichtbaar vermoeid worden, wat de gameplay op zijn beurt zou moeten beïnvloeden.

Ook grafisch zou de game beter moeten worden, zo zal de game zowel 4K-resolutie en HDR ondersteunen, en focust de ontwikkelaar zich vooral op het verbeteren van lichtinval, schaduwen en het verbeteren van de animaties van het publiek. De 'myClub'-mode wordt herzien en dat betekent dat we nu ook 'High Performance' en 'Legend'-spelers kunnen verwachten, evenals een 'Team of the Week'.

Konami laat overigens ook weten dat het hun missie is meer licenties te kunnen bieden, in de vorm van volledig gelicentieerde competities, stadions en clubs. Zoals recentelijk is aangekondigd, behoren de UEFA-licenties daar echter niet bij.

PES 2019 komt 30 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

MLB: Yankees kloppen Red Sox, dramatisch optreden pitcher Bundy

De honkballers van de New York Yankees hebben de eerste wedstrijd in de drie wedstrijden durende serie tegen de Boston Red Sox gewonnen. In de Bronx waren de Yankees met 3-2 te sterk, onder meer door twee homeruns van Giancarlo Stanton. De teams zullen elkaar nog vaak zat ontmoeten overigens: in totaal staan dit seizoen negentien onderlinge duels gepland.

In Baltimore had Orioles-pitcher Dylan Bundy niet echt zijn dag en dat is nog zacht uitgedrukt. De startende werper kreeg in de eerste inning maar liefst vier homeruns en in totaal zeven runs om de oren van de Kansas City Royals, alvorens hij - zonder ook maar één Royals-speler uitgegooid te hebben - naar de bank gehaald werd.

Bundy kreeg daardoor de twijfelachtige eer om als eerste werper in de lange geschiedenis van de MLB vier homeruns tegen te krijgen zonder ook maar één out te noteren. De Orioles deden in de laatste innings nog wel iets terug, maar met de van een blessure teruggekeerde Jonathan Schoop hadden ze geen kans meer om nog te winnen: 7-15.

Waar Bundy er helemaal niks van bakte, was dat totaal anders voor James Paxton. De werper van de Seattle Mariners gooide tegen de Toronto Blue Jays een no-hitter, waarbij zoals de naam al suggereert niemand van de tegenstanders een hit laat noteren. Paxton is de eerste Canadees ooit die dat op Canadese bodem voor elkaar krijgt in de MLB.

Uitslagen MLB dinsdag
St Louis Cardinals - Minnesota Twins 1-7
Baltimore Orioles - Kansas City Royals 7-15
New York Yankees - Boston Red Sox 3-2
Philadelphia Phillies - San Francisco Giants 4-2
Toronto Blue Jays - Seattle Mariners 0-5
Cincinnati Reds - New York Mets 7-2
Tampa Bay Rays - Atlanta Braves 0-1
Milwaukee Brewers - Cleveland Indians 3-2
Chicago Cubs - Miami Marlins 4-3
Texas Rangers - Detroit Tigers 4-7
Chicago White Sox - Pittsburgh Pirates 6-10
Colorado Rockies - Los Angeles Angels 4-2
Oakland Athletics - Houston Astros 2-4
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 5-8
San Diego Padres - Washington Nationals 0-4

Paxton had een lekkere dag (Bron: YouTube)

Bundy had een rukdag van ongekende proporties (Bron: YouTube)

Gereanimeerde vrouw alsnog overleden na spoedkeizersnede

De vrouw die afgelopen maandag gereanimeerd werd in Hulst is dezelfde dag nog in het ziekenhuis overleden. Dit meldt de politie op twitter. De baby, die met een spoedkeizersnede ter wereld kwam, ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. 

Bij de reanimatie werd de opgeroepen trauma-helikopter gehinderd door een drone. Daardoor kon de heli niet meteen landen. De eigenaar van de drone meldde zich later die dag uit eigen beweging bij het politiebureau. 

Loterij om Stephen Hawking's bijzetting bij te wonen

Wil jij bij de bijzetting van de as van Stephen Hawking aanwezig zijn? Dat kan! Je moet alleen wel een beetje geluk hebben. De belangstelling voor het bijzetten van de as van de vorige maand overleden wetenschapper is namelijk zo groot, dat zijn familie een grote loterij heeft opgezet. Het publiek kan via een speciale website meedingen naar een van de duizend toegangsbewijzen voor de ceremonie.

De as van Hawking wordt volgende maand bijgezet in de beroemde Westminster Abbey in Londen. Hij vindt daar zijn laatste rustplaats tussen Charles Darwin en Isaac Newton. Toen Hawking de Lucasische leerstoel voor Wiskunde op de universiteit van Cambridge kreeg, trad hij in Newtons voetsporen.

De toegang tot de ceremonie in Westminster Abbey op 15 juni is voor degenen die een kaartje bemachtigen gratis. Je kunt tot 15 mei meedoen via https://www.stephenhawkinginterment.com/

Familie Hawking verloot kaartjes bijzetting
Familie Hawking verloot kaartjes bijzetting (Foto: ANP)

Terreurverdachte krijgt enkelbandje, mag naar huis

De rechtbank in Roermond heeft woensdag het voorarrest van de 38-jarige terreurverdachte Mohamed A. uit Geleen onder strenge voorwaarden opgeheven. Hij mag de strafzitting rond de verdenking van financieren van terrorisme thuis met een eenvoudig afknipbare enkelband (en een setje scharen?) afwachten.

Openbaar Ministerie (OM) en verdediging verschilden woensdag met elkaar van mening over het doel van de Limburgse stichting Baby Care, waarvoor de verdachte actief was. Volgens de verdediging haalde de stichting geld op om in oorlogsgebied in Syrië mensen in nood te helpen. Maar volgens het OM werd het geld gebruikt voor het financieren van terrorisme.

A. is bestuurslid van de Al Houda Moskee in Geleen. Baby Care werd vanuit de moskee opgezet. A. en een inmiddels vrijgelaten medeverdachte werden gearresteerd na invallen in de moskee in februari 2017. Het OM verdenkt A. van deelname aan een terroristische organisatie en het financieren ervan, evenals witwassen.

Enkelband voor terreurverdachte Geleen
Terreurverdachte krijgt enkelbandje, mag naar huis (Foto: ANP)

Evers staat op vanaf maandag live op SBS6

De radioshow van Edwin Evers is vanaf maandag niet alleen op Radio 538 te beluisteren of online te zien, maar ook live op televisie. SBS6 gaat de dagelijkse radioshow van Radio 538 live uitzenden tussen 6.00 en 10.00 uur. Momenteel herhaalt SBS6 onder meer Hart van Nederland in de ochtenduren.

De SBS6-kijker kan meekijken in de radiostudio van Edwin Evers met zijn sidekicks Rick Romijn, Niels van Baarlen, Jelte van der Goot en nieuwslezer Henk Blok.

Evers Staat Op is de langstlopende ochtendshow van Nederland. Aan het einde van dit jaar is het programma 21 jaar onafgebroken te horen op de landelijke radio. In 2006 ontving het programma de publieksprijs de Gouden RadioRing. Dit jaar werd de oeuvreprijs de Gouden Harp aan Edwin toegekend en werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eerder werden zowel de dj als zijn show onderscheiden met Marconi Awards.

Edwin Evers kondigde onlangs aan dat hij eind dit jaar stopt met de ochtendshow. Frank Dane volgt hem op.

SBS6 zendt Evers staat op uit op tv
SBS6 zendt Evers staat op uit op tv (Foto: BuzzE)

Cafébaas Tiel zwicht voor racismeroepers

Eerder deze week berichtten we nog dat eigenaar Christjan Ernste van danscafé De Kikker en café De Tijd in Tiel een prima oplossing had gevonden om opstootjes onder bezoekers die elkaar niet goed begrepen te voorkomen. Hij stelde de eis dat men bij binnenkomst 'goedenavond' moest kunnen zeggen. Kort gezegd; er werd verwacht dat je minstens een basiskennis van de Nederlandse taal bezit.

Nu voelt de beste man zich gedwongen die oplossing terug te draaien, omdat er een groep mensen is die daar - heel voorspelbaar - kritiek op menen te moeten uiten en de beste man te beschuldigen van discriminatie.

"Iedereen beschuldigt ons van discriminatie, maar dat is nooit de bedoeling geweest." Ernste wilde slechts dat bezoekers zouden verstaan wat andere gasten en het personeel tegen ze zeggen. Taalproblemen zijn namelijk steeds vaker de oorzaak van onrust en vechtpartijen in de kroegen. Daarom moest iedereen aan de deur 'goedenavond' kunnen zeggen en een identiteitsbewijs tonen. De taaleis is nu van tafel.

De kroegbaas had maandag overleg met burgemeester Hans Beenakker van Tiel. Die waarschuwde hem dat selecteren op afkomst in Nederland verboden is, maar van selectie op basis van afkomst was natuurlijk helemaal geen sprake. "Horecaondernemers willen geen trammelant in hun zaak. Deze ondernemers hebben blijkbaar overlast van arbeidsmigranten. Er zijn verschillende manieren om die overlast aan te pakken, bijvoorbeeld het opleggen van een toegangsverbod. Maar deze manier is ongewenst", aldus Beenakker die kennelijk moeite heeft met het loszien van kennis van de Nederlandse taal en afkomst, wellicht omdat hij door de rijksoverheid is geïndoctrineerd in het moeten aanbieden van alle regels en voorzieningen in zevenentachtig talen zodat nieuwkomers niet de moeite hoeven nemen de taal machtig te worden.

Het komt in Tielse kroegen vaker voor dat bijvoorbeeld een ongelukkige duw in de drukte uitloopt op een knokpartij omdat de buitenlandse bezoeker excuses niet begrijpt, of dat een gast op de vuist wil omdat hij een grap niet begrijpt, maar dat probleem aanpakken betekent tegenwoordig vanzelfsprekend dat je racist bent.

Het bloed van het volgende slachtoffer van een knokpartij in een van deze kroegen kan weleens aan de handen van de Burgemeester en de criticasters kleven.

Poolse snelweg verandert in chocoladereep

Een deel van de snelweg A2 in het westen van Polen ligt erbij als een gigantische chocoladereep. Een vrachtwagen lekte na een ongeval zo'n 12 ton vloeibare chocolade. Op de weg ligt nu een 5 centimeter dikke laag van deze vloeibare lekkernij die langzaam stolt.

De nooddiensten hebben de snelweg afgesloten en proberen de over een kilometer uitgespreide chocolade met warm water te verwijderen, een klus die uren gaat duren. De chauffeur raakte lichtgewond door het ongeval.

Dronken man mishandelt agent en sloopt politiebus

Voor zijn eigen veiligheid en dat van het overige verkeer, haalde de politie dinsdagnacht een dronken man van de openbare weg. Dat moesten de twee agenten bekopen met een fikse trap en een gemolesteerde bus. De agent die de trap moest incasseren, raakte lichtgewond aan zijn been.

Hij en zijn collega gingen dinsdagnacht rond 01.00 uur richting de Amoerweg op de Maasvlakte. Daar zou de opvarende van een schip de portiers van een bedrijf hebben geduwd en bedreigd. Ze vonden de man, behoorlijk onder invloed van alcohol, lopend over de rijbaan van de Maasvlakteweg. De agenten spraken de man aan. Hij overhandigde hen zijn identiteitsbewijs en liep weer weg. Hij bedacht zich en kwam weer terug bij de agenten.

Toen die hem niet direct zijn id-bewijs teruggaven, werd de man agressief. Hij begon te schelden en sloeg op de ruiten van de politiebus. En dat allemaal nog steeds op de rijbaan. Gevaarlijk voor hemzelf, maar ook voor het passerende verkeer. De agenten verzochten de dronkaard van de rijbaan af te gaan. Zijn antwoord was een grove trap tegen het been van een van de agenten.

Een aanhouding volgde, maar ook die verliep niet zonder slag of stoot. De verdachte verzette zich op alle mogelijke manieren en zelfs van pepperspray kalmeerde hij niet. Toen de agenten hem uiteindelijk geboeid in de bus hadden zitten, trapte en spuugde hij wild om zich heen. Daarbij sneuvelde een ruit van de politiebus.

De 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft in de cel zijn roes uit kunnen slapen. Rechercheurs van de Zeehavenpolitie verhoren hem woensdag en het openbaar ministerie zal een beslissing nemen over zijn straf.

Dronken man mishandelt agent en sloopt politiebus (Foto: stockfoto politie.nl)
Dronken man mishandelt agent en sloopt politiebus (Foto: stockfoto politie.nl)

Verwarde man steekt huis in de fik en hindert hulpverlening

Een verwarde man heeft in de nacht van dinsdag op woensdag  rond 00.40 uur zijn woning in een appartementencomplex aan de Dagobertstraat in Maastricht in brand gestoken. De 40-jarige bewoner hinderde de ter plaatse gespoede brandweer bij de bluswerkzaamheden door het gooien van allerlei voorwerpen en vloeistoffen. De brandweer zag zich vervolgens genoodzaakt terug te trekken, maar het lukte toch nog om het brandje in de woning te blussen.

Omliggende woningen werden ontruimd en de bewoners konden elders onderdak vinden. Buurtbewoners boden hulp zowel aan de hulpdiensten als aan de mensen die hun woningen hadden moeten verlaten.

Agressief
De man was zeer agressief naar alle gearriveerde hulpdiensten en hij dreigde zichzelf iets aan te doen. Hij had zijn appartement flink gebarricadeerd. Het was voor de politie niet mogelijk de woning te betreden en de man eruit te halen. Daarop werd een politie- onderhandelaar ingeschakeld, die uiteindelijk wel contact kreeg met de man maar het niet lukte hem rustig te krijgen.

Tweede brandstichting
De man stichtte vervolgens opnieuw brand in zijn appartement en er ontstonden verschillende brandhaarden. Uiteindelijk kwam de man vast te zitten op het balkon van de woning en kon de woning niet meer in. Op het balkon kon het arrestatieteam hem overmeesteren. De brandweer had de brand daarna snel onder controle. 

De verwarde persoon is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Enkele leden van het arrestatieteam, die rook binnen gekregen hadden, werden ter plaatse behandeld. Een aantal omwonenden kon, nadat de woning geventileerd waren, terug naar hun woningen. Voor de mensen die niet terug konden, werd opvang geregeld.

Meer incidenten
Voorafgaan aan de eerste brandstichting hadden zich al eerdere incidenten voorgedaan waarbij de verwarde man betrokken was. Het ging hierbij om kleinere brandstichtingen en vernielingen. Een voorbijganger die hierover een opmerking maakte, viel hij aan. Deze voorbijganger raakte hierbij gewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De 40-jarige man verschanste zich vervolgens in zijn woning in het appartementencomplex.

De man is een bekende van de politie en andere hulpdiensten. Wat het motief voor de gebeurtenissen is geweest, is nog niet bekend. De man is nog in het ziekenhuis en zal zo snel mogelijk gehoord worden.

AD diep door stof voor Waylon... Not!

De media mag alleen nog maar positief schrijven over Waylon vindt Waylon, die we het beste kunnen vergelijken met een dreinend kind in de supermarkt dat geen snoepje krijgt. Het AD en de Telegraaf waagden zich negatief uit te laten en werden geboycot.

Zo moet AD-journalist Stefan Raatgever zich nu behelpen met de 189 andere landen die hem wel gewoon te woord willen staan. Dus buigt het AD voor Waylons grillen en plaatsen ze vandaag deze jubelende recensie. Of het AD weer met open armen wordt ontvangen is bij het drukken van dit bericht nog niet bekend.

 

Arrestatie voor verkoop gehackte PayPal-accounts

Een 28-jarige Rotterdammer is maandag aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben én verkopen van gehackte PayPal-accounts. De zaak kwam aan het rollen nadat de politie in juni 2017 een van de grootste illegale marktplaatsen, Hansa Market, op internet ontmantelde en offline haalde.

Na de ontmanteling van Hansa Market door het landelijke Team High Tech Crime kreeg de politie zicht op grote aantallen verkopers en kopers die niet alleen online in harddrugs bleken te handelen, maar ook andere zaken aanboden op het Darkweb. Zo kwam het landelijke team een verkoper van gehackte PayPal accounts op het spoor. Hij was niet alleen actief op Hansa Market, maar bleek ook op andere markets de accounts aan te bieden, zoals op Dream Market. Tegen een kleine vergoeding was het mogelijk om van hem gegevens van een gehackt account te kopen.

Arrestatie
Het dossier werd na onderzoek van alle digitale gegevens overgedragen aan het Rotterdamse Cybercrime team. Zij sloten het net rondom de verdachte en hielden de 28-jarige Rotterdammer maandag 7 mei aan in een woning aan de Adrianastraat. Hij zit vast en wordt o.a. verdacht van het verkopen en voorhanden hebben van gegevens waarmee computervredebreuk kan worden gepleegd.

Werkwijze
Met een gehackt PayPal-account is het mogelijk om, op kosten van de oorspronkelijke PayPal-eigenaar, bijvoorbeeld goederen aan te schaffen of reizen te boeken. En dat allemaal op kosten van de oorspronkelijke eigenaar omdat zijn of haar bankrekening daaraan gekoppeld is. Op deze wijze kan iemand voor duizenden euro’s het schip in gaan.

Arrestatie voor verkoop gehackte PayPal-accounts (Foto: stockfoto politie.nl)
Arrestatie voor verkoop gehackte PayPal-accounts (Foto: stockfoto politie.nl)

NS zet langere treinen in op hogesnelheidslijn

De NS gaat met spoed de treinen op de hogesnelheidslijn verlengen. De Intercity Direct-treinen worden van zes naar zeven rijtuigen uitgebreid om de toegenomen drukte het hoofd te kunnen bieden. Het aantal reizigers op de snelle lijn tussen Amsterdam en Rotterdam steeg afgelopen jaar met 25 procent, waar 10 procent werd verwacht.

De maatregel komt bovenop de verlenging van de IC Brussel en de geplande uitbreiding van het aantal ritten van vier naar vijf per uur. Met alle aanpassing groeit de capaciteit dit jaar met zo'n 35 procent, aldus de NS. Het bedrijf voegt wel eraan toe dat het in de spits nog druk kan blijven, maar dat "de grootste spitshinder" op deze manier wordt voorkomen.

Aanvulling 10:55 uur
Op de hogesnelheidslijn rijden speciale treinen in een vaste samenstelling. Daarom kunnen deze niet eenvoudig verlengd worden, zoals bij reguliere treinen. Ze moeten in de speciale onderhoudsplaats Watergraafsmeer “opgeknipt” worden, om er zo een treindeel tussen te kunnen plaatsen. De eerder geplande verlenging van de IC Brussel wordt inmiddels uitgevoerd.

NS zet langere treinen in op hogesnelheidslijn
NS zet langere treinen in op hogesnelheidslijn (Foto: ANP)

Fortnites 'overpowered' Thanos alweer generfd

Eergisteren werd bekend dat de bad guy uit Infinity War, Thanos, zijn opwachting maakte in Fortnite Battle Royale. Na luttele uren bleek echter dat Thanos dusdanig overpowered was dat Epic besloot om zijn krachten wat af te zwakken. 

Spelen als Thanos is mogelijk via de nieuwe Infinity Gauntlet Limited Time Mashup. Je kunt in zijn huid kruipen als je de Infinity Gauntlet kunt vinden, die in een meteoor tegen de vlakte stort aan het begin van een match. Zijn superkrachten blijken nogal, eh, 'super' te zijn: je kunt spelers dwars door bouwwerken heen meppen, een enorm krachtige 'ground pound' doen vanuit de lucht, een dodelijke damage-over-time energy blast afvuren zowel vanuit de lucht als vanaf de grond en je kunt enorm hoog springen. Daar komt bij dat wanneer je een andere speler omlegt je schild opnieuw gevuld wordt, en Thanos geen falling damage heeft.

Een filmpje zegt meer dan duizend woorden, zie hieronder wat gameplay van het uitzonderlijk sterke personage:

De nerf die Epic heeft toegepast voert de volgende aanpassingen door: de shield cap van Thanos gaat van 300 naar 200 terwijl zijn maximale health van 700 naar 800 gaat. Verder is de schade van zijn laserstraal verlaagd van 15 naar 12.

De feedback op het Thanos-personage is gemixt. Sommige spelers zijn zelfs van mening dat Thanos nog wel een stukje sterker gemaakt mag worden zodat andere spelers echt moeten samenwerken om hem samen ten val te brengen. 

EA geeft schatting install base PlayStation 4 en Xbox One

Microsoft geeft geen verkoopcijfers meer over hun hardware, wat het lastig maakt om te weten hoe goed (of slecht) Xbox One verkoopt. Dankzij een schatting van EA weten we dat dit getal rond de 35 miljoen ligt.

Volgens EA was de gecombineerde install base van PlayStation 4 en Xbox One aan het einde van 2017 103 miljoen. We weten dat PlayStation 4 op dat moment 73.6 miljoen keer was verkocht, wat Xbox One op zo'n 29.4 miljoen eenheden plaatst. In het verleden heeft EA echter de Japanse markt buiten beschouwing gelaten en is het mogelijk dat EA 'dubbele' consoles (denk bijvoorbeeld aan vervangende consoles) buiten beschouwing laat. Volgens insiders ligt het aantal verkochte Xbox One-consoles rond de 35 miljoen, dus als je de zes miljoen verkochte PlayStation 4-consoles in Japan buiten beschouwing laat, dan kom je al een stuk dichter in de buurt van dat getal.

Uiteindelijk blijven het schattingen en blijft het onduidelijk tot Microsoft zelf cijfers naar buiten brengt. Microsoft voelt wel de hete adem van Nintendo: EA verwacht dat Nintendo aan het einde van 2018 zo'n dertig miljoen Switch-consoles aan de man heeft gebracht, wat in lijn is met de verkoopverwachtingen van Nintendo zelf.

Xbox One X console

Dode bij frontale botsing op N345

Dinsdagmiddag rond 14:50 uur heeft er op de N348 in Zutphen een dodelijke aanrijding plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en een bestelbus. Een tweede bestelbus raakte ook betrokken bij het ongeluk. De bestuurder van de bestelbus, een 76-jarige man uit Doetinchem, is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

De bestelbus reed in de richting van Zutphen. De vrachtwagen kwam uit de tegenovergestelde richting. In de bocht kwam de bestelbus door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal tegen de vrachtwagen. Door de klap kwam de bestelbus overdwars over de rijbaan te staan. Een bestelbus die daarachter reed kon het stilstaande voertuig niet meer ontwijken en botste op de bestelbus van het slachtoffer. Het verkeer werd geruime tijd omgeleid.

De 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Groot-Brittannië is voor verhoor en opvang meegenomen naar het bureau. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Politie lost schoten bij achtervolging

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden in Groningen. Er kwam een melding bij de politie binnen dat iemand roekeloos door het centrum reed. Toen agenten hem in het vizier kregen en hem staande wilden houden ging hij er vandoor. De agenten gingen er vervolgens achteraan.

Met zeer hoge snelheden en gevaarlijke manoeuvres reed de verdachte via het Zerniketerrein, Paddepoel en Vinkhuizen. Het lukte de agenten de auto stil te zetten bij de rotonde vlak voor de A7 (Roderwolderwijk/Zuiderweg). Hier probeerde de verdachte wederom op een gevaarlijke manier weg te rijden. Agenten hebben hierop op de auto geschoten, waarna de man uit Amsterdam is aangehouden. Er is niemand gewond geraakt. De verdachte is ingesloten in het cellencomplex.

Op de Voermanstraat in de wijk Paddepoel zijn vannacht door agenten een aantal fietsen aangetroffen. Het zou kunnen dat deze mensen wellicht moesten uitwijken voor de Amsterdammer. Is dit het geval geweest? Neem dan contact op de politie in Groningen via 0900-8844. 

Politie lost schoten bij achtervolging (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie lost schoten bij achtervolging (Foto: Stockfoto politie.nl)

Medewerkster dierenambulance mishandeld om 'zwerfhond'

Een 49-jarige Tilburger is dinsdagavond 8 mei aangehouden omdat hij een vrijwilligster van de dierenambulance heeft mishandeld. Rond 18.00 uur waren twee medewerkers van het dierenasiel in het stadspark aan de Nieuwstraat omdat zij een tip hadden gekregen dat er een zwervende hond rondliep. In het park zagen zij de hond en wilden de hond meenemen naar de dierenopvang toen er een man op hen kwam aflopen  en zei dat hij de eigenaar was.

De man pakte vervolgens een van de vrijwilligsters bij haar keel, gooide haar op de grond en bedreigde haar. Een voorbijganger heeft de man van het slachtoffer afgehaald. De Tilburger verzette zich bij zijn aanhouding. Omdat de verdachte naar alcohol rook heeft een agent de man een blaastest laten doen. Hij blies 730 ug/l. Hij werd ingesloten voor verhoor.

Agent krijgt blauw oog van dronken Belg

Een 42-jarige Belgische bestuurder is dinsdagavond in Tilburg aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat en een agent heeft mishandeld. Surveillerende agenten werden rond 18.50 uur op de Spoorlaan bij de Willem II passage gewenkt door passanten die vertelden dat er een automobilist in een auto met Belgisch kenteken vreemd rijgedrag vertoonde.

De agenten zagen deze auto in de Telegraafstraat en bij het zien van de politiewagen ging de bestuurder er snel vandoor. De agenten gaven  een stopteken maar pas een aantal straten verderop gaf de bestuurder hier gehoor aan. 

Stomp
Tijdens de controle kregen de politiemensen het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De man was opstandig en werkte niet mee aan de controle. Nadat hij één van de agenten uitschold werd hij aangehouden. Een passagier probeerde de aanhouding te beletten en pakte een agent vast die deze persoon van zich afduwde. De automobilist gaf vervolgens de agent een stomp op zijn gezicht. De man werd met pepperspray onder controle gebracht en naar een politiebureau overgebracht.

Onder invloed
Op het bureau bleek dat de Belg onder invloed van alcohol en softdrugs was. Een arts heeft een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en hij werd ingesloten. De agent heeft een blauw oog overgehouden aan de mishandeling en heeft aangifte gedaan.

NPO mag geen deals sluiten over cd's en tickets

Publieke radiozenders mogen definitief geen deals meer sluiten met concertorganisatoren over het weggeven van cd's en concertkaartjes aan luisteraars. Het Commissariaat voor de Media blijft daarbij. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) had bezwaar gemaakt tegen het verbod, maar de mediawaakhond heeft dat ongegrond verklaard.

Op zich mogen publieke omroepen wel concertkaartjes of cd's weggegeven, maar ze mogen zich daarbij niet "dienstbaar maken aan commerciële belangen van derden". Als iets wordt weggegeven, moet het voor een gewone prijs zijn ingekocht. Specifiek draaide de zaak om acties van Radio 2 en jongerenzender 3FM.

Per volgende overtreding riskeert de NPO een boete van 25.000 euro, met een maximum van een half miljoen euro.

NPO mag geen deals maken over cd's en tickets
NPO mag geen deals maken over cd's en tickets (Foto: ANP)

NBA: Rockets en Warriors naar Conference Finals

De basketballers van de Houston Rockets en Golden State Warriors staan in de finale van de Western Conference in de NBA. Beide teams maakten het dinsdagavond in eigen huis af in het vijfde duel met respectievelijk de Utah Jazz en New Orleans Pelicans.

De Rockets hadden in het grootste deel van de eerste helft het heft in handen, maar in het derde kwart werd het tij enigszins gekeerd. Onder leiding van de pas 21-jarige Donovan Mitchell, goed voor maar liefst 22 punten in het derde kwart, kwam Utah terug en nam het zelfs de leiding.

Toch wisten de Rockets weer terug te slaan, vooral door een heerlijk spelende Chris Paul, die met 41 punten en 10 assists voor het eerst in zijn carrière de Conference Finals haalde. Nadat Mitchell na een aanvaring met James Harden geblesseerd uitviel was het gedaan voor Utah: 112-102.

In Oakland stonden de Warriors tegenover de Pelicans, die in de eerste helft nog bij konden blijven. Dat veranderde in het derde kwart: de Warriors liepen uit naar ruim twintig punten voorsprong en hoewel de Pelicans - met liefst negentien rebounds voor Anthony Davis - in de slotfase weer binnen de tien punten kwamen, gaf de thuisploeg het niet meer weg: 113-104.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

1,1 miljoen kijkers voor begin songfestival

Bijna 1,1 miljoen Nederlandse kijkers zagen dinsdagavond op NPO 1 de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Dat is veel minder dan vorig jaar toen 1,5 miljoen Nederlanders keken naar de eerste ronde. Het liedjesfestijn in Lissabon staat na het NOS Journaal op de tweede plaats in de ranglijst van best bekeken tv-programma's.

Voorafgaand zond de AVROTROS 'Op weg naar het Songfestival' uit, waarin BN'ers vooruitblikten op onder meer de kansen voor de halvefinalisten. Dat programma trok 749.000 kijkers, dat waren vorig jaar 1,3 miljoen kijkers.

Dinsdagavond kwalificeerden zich tien landen voor de finale zaterdag. Donderdag is het de beurt aan de Nederlandse inzending Waylon met het lied 'Outlaw In 'Em'.

België wist zich niet te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Zangeres Sennek behoorde niet tot de tien inzendingen die het wel haalden. België is daarmee voor het eerst sinds 2014 afwezig in de finale. De afgelopen drie jaar haalden onze zuiderburen steeds de top 10 in de eindstrijd.

Cyprus, Israël, Estland en Tsjechië, landen die het al weken goed doen bij de bookmakers, zijn zoals verwacht wel door naar de eindstrijd. Ook Oostenrijk, Litouwen en Bulgarije zijn door, net als Albanië, Finland en Ierland.

1,1 miljoen kijkers voor begin songfestival
1,1 miljoen kijkers voor begin songfestival (Foto: BuzzE)

Miljoenen voor kunstcollectie Rockefeller

De eerste veilingdag van de nalatenschap van David en Peggy Rockefeller heeft meteen een record opgeleverd. Met een bedrag van 646 miljoen dollar, omgerekend zo'n 544 miljoen euro, werd een stuk meer geld neergelegd dan voor de kunstcollectie van couturier Yves Saint Laurent. Die bracht op dag één zo'n 200 miljoen euro op.

Onder de hamer ging onder meer 'Fillette à la corbeille fleurie' (Meisje met een mandje bloemen) van Pablo Picasso. De waarde werd vooraf geschat op zo'n 70 miljoen euro, het waardevolste stuk uit de collectie. Het schilderij werd voor bijna 100 miljoen euro verkocht.

Van Claude Monet ging 'Nymphéas en fleur' (Waterlelies in bloei) onder de hamer en van Henri Matisse 'Odalisque couchée aux magnolias' (Odalisk of vrouw liggend tussen magnolia's). Die leverden ieder rond de 70 miljoen euro op. De veiling duurt nog tot vrijdag. De opbrengst is voor tien goede doelen.

Miljoenen voor kunstcollectie Rockefeller
Miljoenen voor kunstcollectie Rockefeller (Foto: ANP)

ING krijgt er fors meer klanten bij

ING is er het eerste kwartaal in geslaagd om meer klanten aan te trekken en meer leningen aan de man te brengen, ondanks de hoogoplopende discussie over het salaris van topman Ralph Hamers. Ook profiteerde de bank van lagere risicokosten, met als gevolg dat de winst verder is opgevoerd.

Het financiële concern kreeg er wereldwijd ruim 400.000 klanten bij, waardoor het totale klantenbestand aandikte tot 37,8 miljoen. Hamers benadrukt dat ook de relaties met bestaande klanten werden versterkt. De baten van de bank gingen op jaarbasis met 1,4 procent omhoog naar bijna 4,5 miljard euro en de brutowinst steeg met 2,1 procent tot krap 1,7 miljard euro. Onder de streep resteerde uiteindelijk dik 1,2 miljard euro. Dat was 7,2 procent meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

ING kwam eerder dit jaar in opspraak vanwege een voorstel voor een forse loonsverhoging voor zijn topman. De bank wilde de beloning van Hamers dit jaar met 50 procent verhogen, tot ruim 3 miljoen euro. Nadat hier grote publieke en politieke verontwaardiging over was ontstaan, werd het voorstel ingetrokken.

ING krijgt er fors meer klanten bij
ING krijgt er fors meer klanten bij (Foto: ANP)

Aardbevingen teisteren El Salvador

El Salvador wordt geplaagd door een reeks aardbevingen. Het ministerie van Milieu meldt dat sinds sinds zaterdag ongeveer zeshonderd schokken zijn waargenomen.

Vooral het oosten van het Midden-Amerikaanse land is getroffen. Daar zijn ruim 280 gebouwen beschadigd en hebben meer dan 2000 mensen hun toevlucht gezocht in noodonderkomens.

Een kleine honderd schokken van deze reeks aardbevingen hadden een kracht tussen 2,4 en 5,6. Volgens het ministerie zijn de bevingen het gevolg van verschuivingen van platen in de aardkorst.

Aardbevingen teisteren El Salvador
Aardbevingen teisteren El Salvador (Foto: ANP)

Kijk uit met onbekende klusjesmannen

De politie hield zaterdag 5 mei 2018 in Amsterdam-West vijf mannen in de leeftijd van 25, 30, 36, 44 en 50 jaar aan op verdenking van oplichting. Zij beweerden dat er sprake was van lekkage bij een 74-jarige bewoner van die wijk en rekenden voor de reparatie 20.000 euro.

Ook in het centrum van Amsterdam doen ouderen aangifte van deze vorm van oplichting die zelfs oploopt tot de betaling van 50.000 euro. De klusjesmannen spreken vaak kwetsbare personen in het Engels aan met de mededeling dat er iets aan het huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot een opmerking over de dakgoot of lekkage. Eenmaal binnen mankeert er opeens van alles aan het huis en loopt de rekening op. In sommige gevallen maken ze vermoedelijk met een waterpistool een binnenmuur nat en wijzen de bewoner op deze ‘lekkage’.

Speciaal gereedschap
Deze klusjesmannen gaan zeer geraffineerd te werk. Voor de materialen en speciale gereedschap vragen ze vaak een voorschot dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s, af te rekenen in contanten. Als ‘de buit’ binnen is vertrekken de klusjesmannen met de noorderzon. Behalve afgelopen zaterdag, toen de mannen terugkwamen voor hun tweede aanbetaling en de gewaarschuwde politie de mannen aan kon houden.

Trap er niet in!
Als je op straat of bij de woning in het Engels wordt aangesproken; ga niet in op de voorstellen die de mannen doen. De kans dat je kennis maakt met klusjesmannen die het niet zo nauw nemen met hun werkzaamheden, maar u daarvoor wel vorstelijk laten betalen is mogelijk het geval. Vertrouw je de situatie niet of zie je dergelijke personen in de wijk, neem dan altijd contact op met de politie. Laat werkzaamheden, als ze al noodzakelijk zijn, uitvoeren door een bekende klusjesman, op eigen initiatief.

Ik bel deze kluspersoon altijd (als het nodig is)

FOK! Wat een weer: bescheiden veranderingen

Hallo!

Persoonlijk ben ik dit saaie en wolkenloze weer wel behoorlijk zat aan het worden. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen buiten, maar nu zou ik graag weer wat willen vertellen.   Dat kan. Er zijn namelijk enkele kleine veranderingen op til. En voor moederdag ziet het er echt heel anders uit. Enfin, gisteren was het dus zonnig en droog en ook de zeewind hield zich redelijk koest.

Op de weerkaarten zien we dat het krachtige hogedrukgebied zich nu langzaam uit de voeten aan het maken is, maar dat gaat heel langzaam. De volgende kern van hogedruk staat echter alweer te trappelen en die bezorgt ons vrijdag en deels zaterdag ook weer mooi weer. Wel is het zo dat de temperaturen erg gaan schommelen. Hemelvaartsdag is het 15 graden, maar zaterdag dan weer 22, om vervolgens zondag weer naar 15 terug te zakken.

Er tussenin bevindt zich ook een zwakke storing. En daar vooruit bevindt zich ook nog een vore van lagedruk. Veel merken we daar niet van qua weerbeeld. Wat de temperatuur betreft zijn er vandaag grote verschillen. In het westen wordt het op Schiphol nog 20 graden, maar in Zandvoort is 19 nog maar het maximum. In het hele oosten en zuiden halen we nog 28 of 29 graden. De 30 wordt lastig. De oorzaak van deze verschillen komt omdat er een duidelijker wind van zee gaat waaien, en ook in de bovenlucht zit er een westelijke component in. Maar die vore waar ik het over had, trekt maar héél langzaam oostwaarts. Dus de bijbehorende windsprong bereikt het oosten niet voor de avond.

Op de vore gaan wel wat meer wolkenvelden of stapelwolken ontstaan. Ik denk dat laatste vooral in het oosten. In de loop van de avond zou er daar dan een enkele regen- of onweersbui op kunnen ontstaan. Die bui kan dan ontstaan bij passage van het koufront. Ook deze trekt traag en mogelijk dat deze net over de grens tot stilstand komt. Dit wil zeggen dat op Hemelvaartsdag de oostelijke provincies daar nog een bui of wat regen van meepikken. Echt actievere buien worden pas in Duitsland verwacht, maar dan is het in ons land alweer opgeklaart.

Een echt slechte dag staat voor moederdag op het programma, maar gelukkig is dat nog een eind weg, en kan er nog veel veranderen.  

Nederland
 

Festival in Kempen. (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 was afgelopen weekend op een festival in Duitsland en zag deze mooie kleurenpracht. ( Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Hoertjes' Charlie Sheen tekenden contract

Via een document dat in handen gekomen is van The Blast, is naar buiten gekomen dat 'dames van lichte zeden' vooraf een contract moesten tekenen mochten ze seks hebben met, de met HIV besmette, acteur Charlie Sheen.

In de overeenkomst, die oorspronkelijk strikt geheim moest blijven, valt te lezen dat een ieder die haar mond opendeed over een al dan niet seksuele ontmoeting met Sheen, daarvoor een boete zou krijgen van ruim 80.000 euro. Hen werd opgedragen om nooit of te nimmer iets te publiekelijk kenbaar te maken over zijn financiën, zijn juridische zaken, met wie hij omging, welke nummers er in zijn telefoon stonden, wat zijn alarmcode was, welke medicijnen hij nam en hoe hij met zijn gezondheid omging.

Mocht een van de 'hoertjes' zich verspreken naar de media, dan moesten ze betalen. Een van de dames die hem nu beschuldigt van het hebben van onveilige seks, wist volgens hem maar al te goed dat hij besmet was met HIV. "Ze had dus kunnen weten waaraan ze zichzelf blootstelde," aldus de acteur.

Volgens Sheen zou het opgestelde contract hem juist moeten beschermen tegen dergelijke aanklachten. Hij noemt de dame in kwestie 'een professionele partyhoer, die hem het leven zuur maakt'.

'Hoertjes' Charlie Sheen tekenden contract
'Hoertjes' Charlie Sheen tekenden contract (Foto: BuzzE)

Roman Polanski: #MeToo is hypocriet

Volgens Roman Polanski is de #MeToo beweging "één grote massa hysterie, waarbij iedereen maar van alles en nog wat beschuldigd kan worden". De regisseur, die zelf meerdere aanklachten aan zijn broek heeft hangen wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag, vindt dat "er vooral uit angst gereageerd wordt". Dit liet hij weten aan de Agence France-Presse.

"Het is allemaal zo hypocriet. Maar ik denk dat dit iets is wat van tijd tot tijd gebeurt in de maatschappij. Soms is het heel dramatisch, zoals bij de Franse revolutie en soms is het wat minder bloederig, zoals in 1968 in Polen het geval was", aldus een boze Polanski.

De regisseur werd vorige week, evenals Bill Cosby, uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, nadat hij in opspraak was geraakt wegens het hebben van seks met een 13-jarig meisje. Hoewel de zaak verjaard is, omdat het incident 40 jaar geleden plaatsvond, heeft Polanski uiteindelijk wel schuld bekend. Al ging dat niet van harte; volgens hem 'bedreven de twee de liefde omdat ze dat beiden wilden'.

Polanski vluchtte vanuit de Verenigde Staten terug naar Europa, waar hij vanwege zijn dubbele paspoort (Frans en Pools) in Frankrijk kan leven, zonder bang te hoeven zijn dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd. De advocaat van Polanski vecht zijn verwijdering uit de Oscar-vereniging nog steeds aan en dreigt de organisatie aan te klagen als ze zijn lidmaatschap niet herzien.

Roman Polanski: #MeToo is hypocriet
Roman Polanski: #MeToo is hypocriet (Foto: BuzzE)

'Israël voert aanvallen uit in Syrië'

Israël heeft opnieuw raketaanvallen uitgevoerd in Syrië. Het doelwit was een legerbasis ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Staatspersbureau SANA heeft beelden getoond van de ravage die de raketten hebben veroorzaakt. Daarop is te zien hoe de brandweer probeert meerdere vuurhaarden te blussen.

Een commandant van een regionale eenheid die president Bashar al-Assad steunt, meldde dat niemand gewond is geraakt. Ook zouden twee raketten zijn onderschept. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn echter zeker negen strijders van het Syrische regime omgekomen.

De basis zou volgens het observatorium door Hezbollah en Iran, bondgenoten van Assad, gebruikt worden als wapenopslagplaats.

Eerder liet het leger van Israël weten dat het "illegale Iraanse activiteiten in Syrië had waargenomen. De lokale autoriteiten op de door Israël bezette Golanhoogten bij de Syrische grens is opgedragen om schuilkelders klaar te maken en open te stellen. Defensiemateriaal is naar het grensgebied vervoerd en eenheden zijn in de hoogste staat van paraatheid".

De ontwikkelingen kwamen gelijktijdig met de bekendmaking van de Amerikaanse president Donald Trump om de stekker uit de Iran-deal te trekken. Israël heeft als een van de weinige landen zijn steun uitgesproken voor het Amerikaanse besluit.

De deal was bedoeld om Teheran te laten stoppen met het ontwikkelen van kernwapens. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het eerder "een recept voor een ramp".

'Israël voert nieuwe aanvallen uit in Syrië'
'Israël voert nieuwe aanvallen uit in Syrië' (Foto: ANP)

'Steenrijke Rus betaalde advocaat Trump'

De advocaat van Donald Trump, die zwijggeld zou hebben betaald aan pornoactrice Stormy Daniels, heeft mogelijk een half miljoen dollar ontvangen van een Russische miljardair in de maanden na Trumps verkiezing tot president van Amerika. Dat beweert Michael Avenatti, de advocaat van Daniels.

Een bedrijf van de Russische oligarch Viktor Vekselberg, die banden heeft met het Kremlin, zou volgens Avenatti in de eerste acht maanden van vorig jaar 500.000 dollar hebben overgemaakt aan Michael Cohen. Hoe Avenatti aan die informatie komt, is niet duidelijk.

The New York Times meldde vorige week dat Vekselberg ondervraagd is door het team van speciaal aanklager Robert Mueller. Het verhoor was in het kader van het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016.

'Steenrijke Rus betaalde advocaat Trump'
'Steenrijke Rus betaalde advocaat Trump' (Foto: ANP)

PSG verovert na landstitel ook Franse beker

Paris Saint-Germain heeft dinsdagavond de Coupe de France gewonnen. In de finale won de landskampioen van derdedivisionist Les Herbiers.

Paris Saint-Germain ging in de Parijse voorstad Saint-Denis aanvallend van start om de eindstrijd zo snel mogelijk te beslissen. Door pech in de afronding duurde dat wel even. PSG had al twee keer het aluminium geraakt en nog een aantal goede kansen gemist toen de score na 25 minuten toch werd geopend.

Giovani Lo Celso vond buiten het strafschopgebied een gaatje tussen alle verdedigers van Les Herbiers en met een fraai schot met links kreeg hij de bal laag in de hoek: 0-1. Een keiharde vrije trap van Dani Alves belandde tien minuten voor rust net in het zijnet, waardoor het tot halverwege de wedstrijd bij die ene treffer bleef.

Kort na de pauze dacht Kylian Mbappé de voorsprong te verdubbelen, maar zijn feestje ging niet door. Bij het bekijken van de herhaling zag de VAR namelijk een handsbal van Marquinhos. Matthieu Pichot, de keeper van Les Herbiers, zorgde er daarna voor dat zijn team nog even mocht hopen op een stunt. De sluitpost voorkwam treffers van Edinson Cavani en Mbappé.

Een kwartier voor tijd was Pichot echter wel betrokken bij de beslissing van deze finale. De 28-jarige Fransman maakte een overtreding op Cavani, die zelf achter de bal ging staan voor de strafschop: 0-2. Paris Saint-Germain legde daarmee beslag op haar vierde eindzege op rij in de Coupe de France en de twaalfde in totaal, een record.

Southampton grijpt laatste kans in cruciaal duel met Swansea

Southampton heeft zich dinsdagavond bijna veiliggespeeld in de Premier League. De bezoekers wonnen het cruciale degradatieduel bij Swansea City.

Southampton stond voorafgaand aan het duel net als Swansea op 33 punten, maar The Saints beschikken over een veel beter doelsaldo. Bij een overwinning in het Liberty Stadium zou de club dus een grote stap zetten richting handhaving, aangezien komend weekend de laatste speelronde al is.

In de eerste helft waren The Swans voetballend de bovenliggende partij, maar het lukte beide teams niet echt om goede uitgespeelde kansen te creëren. Kort na de pauze was Jordan Ayew dicht bij de openingstreffer namens de thuisploeg. Southampton-keeper Alex McCarthy tikte het schot van Ayew prachtig uit de bovenhoek.

Na bijna een uur werden ook de gasten gevaarlijk, want vanuit een kort genomen hoekschop kon Charlie Austin op doel koppen. Zijn poging ging echter recht op doelman Lukasz Fabianski af. Twaalf minuten later was het wel raak vanuit een nieuwe spelhervatting. Een poging van Austin werd nog tegengehouden, maar in de rebound kon Manolo Gabbiadini scoren.

Mede door een redding op een kopbal van Tammy Abraham wist McCarthy zijn doel schoon te houden en trokken The Saints de zege over de streep. Dat betekent dat na hekkensluiter Stoke City nu ook nummer negentien West Bromwich Albion definitief gedegradeerd is. Swansea City staat achttiende en moet zondag thuis van Stoke winnen om Huddersfield Town in te kunnen halen. Die ploeg heeft drie punten meer, maar speelt nog tegen Chelsea en Arsenal. Southampton is zo goed als veilig door het veel betere doelsaldo dan Swansea (verschil van negen goals).

Boef grote winnaar bij FunX Music Awards

Boef is de grote winnaar geworden bij de FunX Music Awards. De rapper werd in Paradiso in Amsterdam uitgeroepen tot artiest van het jaar en won daarnaast nog drie prijzen: beste video, beste mc en beste samenwerking.

Ronnie Flex en Josylvio gingen beiden met twee awards naar huis. Josylvio pakte de prijzen voor beste album (Hella Cash) en beste song (Catch Up) en Ronnie Flex won samen met Boef de award voor beste samenwerking (Come Again). Ronnie Flex pakte ook het beeldje voor beste zanger.

FunX reikte de prijzen voor de vijfde keer uit. Broederliefde streek voor het vijfde jaar op rij de award voor beste groep op. Andere winnaars waren onder anderen Freddy Moreira (beste dj) en Sam J'taime (beste talent).

De hoogtepunten van de awardshow worden woensdagavond uitgezonden op NPO 3.

Boef grote winnaar bij FunX Music Awards
Boef grote winnaar bij FunX Music Awards (Foto: BuzzE)

Uitstoot broeikasgassen in 2017 licht afgenomen

In 2017 was de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 1 procent lager dan een jaar eerder. Er werd minder steenkool ingezet voor de elektriciteitsproductie. Tegelijkertijd was er een iets grotere uitstoot dankzij een groeiende economie. Dat meldt het CBS samen met RIVM/Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

In 2017 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 193 miljard CO2-equivalenten. Dit is 1 procent lager dan in 2016, en 13 procent lager dan in 1990. In de Urgenda klimaatzaak van 24 juni 2015 besliste de rechter dat de uitstoot in 2020 minimaal 25 procent lager dient te zijn dan in 1990.

In het regeerakkoord van 10 oktober 2017 is als doel gesteld dat in 2030 de uitstoot 49 procent lager is dan in 1990. In 2020 mag de broeikasgasuitstoot niet boven de 166 miljard CO2-equivalenten uitkomen. In 2030 ligt die grens bij 113 miljard CO2-equivalenten. De uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart telt hierin niet mee.

Minder CO2-uitstoot door steenkoolcentrales
In 2017 stootte Nederland 164 miljard kg van het gas koolstofdioxide (CO2) uit. Dat is 2 miljard kg minder dan een jaar eerder. De CO2-uitstoot van energiebedrijven daalde van 52 miljard kg in 2016 naar 49 miljard kg in 2017. De elektriciteitsproductie steeg 1 procent, met meer inzet van aardgas en minder van steenkool. Door een iets lagere netto-import veranderde het elektriciteitsaanbod overigens niet.

De inzet van steenkool door elektriciteitscentrales zorgde in 2017 voor een uitstoot van 24 miljard kg CO2. Dit is 4 miljard kg minder dan in 2016, maar nog steeds 7 miljard kg meer dan in 2011. De piek in 2015 valt samen met het in gebruik nemen van nieuwe steenkoolcentrales en het stapsgewijs sluiten van oude centrales. De vijf overgebleven steenkoolcentrales moeten volgens het Regeerakkoord uiterlijk in 2030 gesloten zijn.

Economie groeit, uitstoot daalt
In de periode 1990–2017 is de Nederlandse economie met 73 procent gegroeid terwijl de uitstoot van broeikasgassen licht daalde. Hierin zijn ook de toenemende emissies van de internationale lucht- en zeevaart meegeteld voor zover die uitstoot komt van Nederlandse reders en luchtvaartmaatschappijen. Dat de uitstoot daalt bij een groeiende economie hangt vooral samen met de halvering van de uitstoot van de overige broeikasgassen (methaan, lachgas en F-gassen) door maatregelen binnen industrie en landbouw en bij vuilstortplaatsen.

De CO2-uitstoot bleef binnen de perken door voortdurende energiebesparingen, meer hernieuwbare energie en een steeds groter aandeel van de dienstensector. Sinds 1990 nam de emissie-intensitei van de Nederlandse economie af met 34 procent voor CO2, met 71 procent voor de overige broeikasgassen en met 43 procent voor alle broeikasgassen tezamen.

Uitstoot broeikasgassen in 2017 licht afgenomen
Uitstoot broeikasgassen in 2017 licht afgenomen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.