FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 april 2018

Seedorf op verjaardag genaaid door schwalbe

Clarence Seedorf vierde zondag zijn 42e verjaardag, maar als cadeau kreeg de Nederlandse trainer van Deportivo la Coruña een ordinaire naaipartij te verwerken. Seedorf ging met zijn ploeg op bezoek bij Atletico Madrid onderuit, dankzij een op z'n minst dubieuze penalty.

Lucas Perez had zijn coach aanvankelijk al een mooi cadeau kunnen geven, maar de spits zag kansen met het hoofd en de voet op doelman Jan Oblak stuiten. Deportivo verdiende de openingsgoal, maar scheidsrechter Daniel Trujillo besloot anders: Saúl voelde een zuchtje wind en ging liggen, waardoor Atletico een penalty kreeg. Die werd door Kevin Gameiro indrukwekkend binnen getrapt.

Deportivo kreeg ook na de rust de nodige kansen, maar die gingen er weer niet in. Diego Costa en Fernando Torres kwamen in het veld voor Atletico, maar die konden het verschil ook niet maken voor de ploeg waar flink gerouleerd werd - volgende week speelt men tegen Real Madrid en een aantal topspelers werd gespaard. Er werd niet meer gescoord en dus bleef het bij 1-0 voor Atletico.

Seedorf en zijn mannen staan na dertig speelronden op de negentiende plaats met twintig punten, één minder dan Las Palmas. Volgende week speelt Deportivo tegen nummer laatst Malaga, dat op zeventien punten staat. Winst is absoluut noodzakelijk om handhaving nog als reeële optie te zien, want Levante staat op de veilige zeventiende plek met 28 punten. Bovenin staat Atletico tweede, negen punten achter FC Barcelona.

Uitslagen La Liga zondag
Atletico Madrid - Deportivo la Coruña 1-0
Espanyol - Alaves 0-0
Leganes - Valencia 0-1
Eibar - Real Sociedad 0-0
Malaga - Villarreal 1-0

'Rotterdamse Essalam Moskee blijft open'

De Essalam Moskee in Rotterdam blijft open en gaat op vrijwilligers draaien. Dat voornemen is zondag uitgesproken tijdens een bijeenkomst met bezoekers in het gebedshuis, liet tijdelijk secretaris Said el Ouazizi weten.

De bijeenkomst volgde nadat bekend was geworden dat de Arabische geldschieters de geldkraan hadden dichtgedraaid. Ook werden de adjunct-directeur Jacob van der Blom en zes andere medewerkers, onder wie twee imams, ontslagen.

Door met vrijwilligers te gaan werken wil de gemeenschap de salariskosten uitsparen voor werk dat eerder door betaalde krachten werd gedaan. Ook is het de bedoeling dat er een nieuw bestuur komt.

De Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten had in de bouw van de moskee zo'n 8 miljoen euro gestopt. Sinds 2010 steunde het fonds de moskee jaarlijks met nog een half miljoen. Aan het dichtdraaien van de geldkraan lag een langslepend conflict ten grondslag, meldde Van der Blom eerder.

'Rotterdamse Essalam Moskee blijft open'
'Rotterdamse Essalam Moskee blijft open' (Foto: ANP)

Depay schittert en schiet Lyon naar winst

Memphis Depay heeft wederom laten zien in bijzonder goede vorm te verkeren. De 24-jarige aanvaller schoot Olympique Lyon zondagavond naar de winst in het thuisduel tegen Toulouse.

In de eerste twintig minuten liet Lyon de nodige kansen liggen, maar na 22 minuten bezorgde Houssem Aouar de bal bij Depay, die eenvoudig in de verre hoek kon schieten: 1-0. Op slag van rust werd hij onderuit gehaald door Tanguy Ndombèlé, waarna de Nederlands international vanaf elf meter zelf de score verdubbelde.

Lyon kreeg in de tweede helft nog een aantal kansen, net als Toulouse later in de helft. Halverwege dacht de thuisclub een penalty te moeten krijgen, maar dat ging niet door, waarna Depay een kwartier voor tijd zag hoe teamgenoot Bertrand Traoré in de weg stond van het completeren van zijn hattrick. Depay werd kort voor tijd vervangen door de 18-jarige Amine Gouiri, maar gescoord werd er niet meer: 2-0.

Les Gones hijgen door de winst nog altijd in de nek van Olympique Marseille, dat op plek drie staat. Die plaats geeft recht op deelname aan de kwalificatie voor de Champions League.  Lyon en Marseille staan op 60 en 62 punten, AS Monaco is met 66 punten - maar wel één wedstrijd minder - ook nog te pakken, terwijl koploper Paris Saint-Germain ver buiten bereik staat met 83 punten.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Guingamp - Girondins de Bordeaux 2-1
Caen - Montpellier 1-3
Lille - Amiens 0-1
Nantes - St Etienne 0-3
Strasbourg - FC Metz 2-2
Troyes - OGC Nice 0-2
Olympique Lyon - Toulouse 2-0

Agenten gedood bij gevangenisoproer Mexico

Zeven Mexicaanse politieagenten zijn om het leven gekomen toen ze probeerden een gevangenisoproer in Amatlán de los Reyes in de oostelijke staat Veracruz te bedwingen. Dat hebben de autoriteiten zondag bevestigd in de Mexicaanse media.

Over dodelijke slachtoffers onder de gedetineerden, die volgens de berichten uit hun cellen waren gebroken na matrassen te hebben aangestoken, zijn geen mededelingen gedaan. Wel was er sprake van verscheidene gewonden. De opstand begon zaterdagavond. Het duurde bijna twaalf uur om de orde te herstellen.

Agenten gedood bij gevangenisoproer Mexico
Agenten gedood bij gevangenisoproer Mexico (Foto: ANP)

Homo's (bijna) mishandeld na date via Grindr

Dit weekend is in Dordrecht een man mishandeld en een andere man bijna nadat zij een date hadden via een datingapp. De ene man is in de nacht van vrijdag op zaterdag in elkaar geslagen op de Smitsweg. De andere man werd achterna gezeten en bijna mishandeld op de Schenkeldijk.

Het slachtoffer van de Smitsweg raakte gewond. Hij had bij een voetbalvereniging afgesproken met zijn 'date'. Op het moment dat ze wegliepen van de parkeerplaats werd hij belaagd door een groep van zo'n 16 personen. Hij werd in elkaar geslagen waarbij hij verwondingen aan zijn gezicht opliep en op zijn achterhoofd viel. Daarna raakte hij enige tijd buiten westen volgens het AD.  Hij mocht na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Lennart Lenskens, organisator van de Dordrecht Pride en bekend met het slachtoffer, geeft aan dat het slachtoffer heel veel geluk heeft gehad. : "Zijn geluk was dat hij een dikke jas aan had, die heeft de ergste klappen nog een soort van opgevangen." Het slachtoffer van de Schenkeldijk raakte gelukkig niet fysiek gewond.

Beide mishandelingen vonden plaats na een afspraak via een datingapp. Mogelijk is het motief homogerelateerd. Wat het motief is en of het gaat om dezelfde dader is onderdeel van het onderzoek welk politie en justitie heeft ingesteld.

Ondanks het nachtelijke tijdstip en de afgelegen locaties, is de politie toch dringend op zoek naar een ieder die mogelijk iets gezien of gehoord heeft. Ook als u andere informatie heeft die van belang kan zijn, wordt er gevraagd om contact op te nemen met de politie. Dit kan op telefoonnummer 088-9642650 (dagelijks bereikbaar van 09.00 uur tot 21.30 uur).

Homo's (bijna) mishandeld na date via Grindr (Foto: Stockfoto politie.nl)
Homo's (bijna) mishandeld na date via Grindr (Foto: Stockfoto politie.nl)

Kanonskogel Eriksen brengt Chelsea in grote problemen

Chelsea zit in de Premier League flink in de problemen. Zondag werd in eigen huis met 1-3 verloren van Tottenham Hotspur, waardoor de top-4 - en daarmee een plekje in de Champions League - langzaam maar zeker uit zicht begint te raken.

Na een klein half uur kopte Alvaro Morata Chelsea nog op voorsprong, vooral doordat keeper Hugo Lloris flink in de fout ging. Op slag van rust kwam Tottenham weer langszij en dat gebeurde op fraaie wijze: Christian Eriksen verschalkte Willy Caballero met een ferme kanonskogel: 1-1.

De Spurs hielden het niet bij één fraaie treffer: na een dik uur verzorgde Eric Dier een werkelijk schitterende pass op Delle Alli, die de bal prachtig aan kon nemen en deze mooi achter Caballero werkte. Een paar minuten later gooide Alli het duel zelfs op slot door een rebound binnen te werken: 1-3.

Arsenal won door twee goals van Pierre-Emerick Auabameyang en een penalty van Alexandre Lacazette met 3-0 van Stoke City en staat zo op plek zes, vijf punten achter Chelsea. Dat staat met 56 punten ruim achter Tottenham (64), Liverpool (66, één wedstrijd meer) en Manchester United (68), terwijl Manchester City de titel al bijna binnen heeft (84).

Uitslag Feyenoord - Excelsior

Feyenoord heeft in de Kuip zonder problemen de stadsderby tegen Excelsior gewonnen met 5-0. Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra, Tonny Vilhena en Steven Berghuis maakten de goals voor de thuisploeg en Jordy de Wijs maakte een eigen goal. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Feyenoord

5 - 0

Excelsior

 4' Boëtius
 27' Toornstra
 44' Vilhena
 55' Berghuis
 76ed' De Wijs
   
 
 Gele kaart: , Faes,Mattheij, (Excelsior)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks
v.Beek
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena (Amrabat/63)
Berghuis (Basacikoglu/75)
Vente
Boëtius (Larsson/66)
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes (De Wijs/56)
Massop
Elbers
Faik
Bruins
Koolwijk (Vermeulen/81)
García (Fortes/56)
v.Duinen

Witte Pasen in Noord-Duitsland

Bar winterweer heeft het noorden van Duitsland, onder meer Berlijn, een witte Pasen bezorgd. Aan de Oostzeekust in Mecklenburg-Vorpommern viel volgens Deutscher Wetterdienst (het Duitse KNMI) plaatselijk 35 centimeter sneeuw. Zo'n dik pak in april was voor het laatste gemeten in 1970.

De plotselinge inval van de winter zorgde zondag behalve voor mooie plaatjes ook voor veel overlast: gladde wegen, omgevallen bomen en ontregeld treinverkeer. Zwaar getroffen werd een vogelpark in Marlow, waar 90 procent van de buitenvolières werd vernield. Zelfs de wijdmazige netten bezweken onder de vracht sneeuw.

Medewerkers waren gewaarschuwd maar slaagden er niet in alle vogels bijtijds te vangen en terug te brengen naar de winterverblijven. Een aantal dieren is ontsnapt. Schrale troost, ze zullen vermoedelijk overleven. De lente is in aantocht. Volgens de de meteorologen stijgt het kwik over een week tot 20 graden of meer.

Witte Pasen in Noord-Duitsland
Witte Pasen in Noord-Duitsland (Foto: ANP)

Kampong naar halve finale EHL na 4-1 winst op Racing Club

Landskampioen Kampong heeft zondag in Rotterdam als eerste club de laatste vier van Europa bereikt met een duidelijk 4-1 zege op Racing Club de Bruxelles. Het was een dubieuze treffer van Quirijn Caspers, die profiteerde van een bal tegen het lichaam van de Poolse scheidsrechter Grochal, die de toon zette zondagmiddag. Een echte 1 april-goal.

Daarna verschalkte Conor Harte knap zijn tweelingbroer David Harte in een strafcornervariant. Het was een briljante pass van Robbert Kemperman naar Bjorn Kellerman, die de wedstrijd besliste. Kellerman rondde goed af. Bij een 4-1 voorsprong kreeg Kampong alleen twee gele kaarten, waardoor de club toch nog onder druk kwam van de Belgen.

Maar met elf man binnen de ploeg wist Kampong het vierde kwart goed door te komen en de Final Four van de Euro Hockey League te bereiken.

Arc System Works werkt aan dRPG Wizard's Symphony

Arc System Works heeft bekendgemaakt te werken aan een dungeon RPG genaamd Wizard's Symphony. Het is een serie waar het bedrijf al een tijd bekend mee is. In 1995 lanceerde het eerste deel, Wizard's Harmony, dat werd opgevolgd met drie delen.

De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en PlayStation 4 en lanceert in 2018 in Japan. Over een release in het Westen is nog weinig bekend. Een aantal van de eerste designs van de personages, designs gedaan door Moo, kun je hieronder vinden. Meer info over de personages in het bronartikel.

Wizard's Symphony personages

Drankrijder lukt het niet om z'n auto te keren

Eenvoudige handelingen in het verkeer kunnen lastig worden onder invloed van alcohol. Dat bemerkte een 64-jarige Alkmaarder die zaterdagmiddag op de Zeeweg in Heiloo zijn auto op het wegdek wilde keren.

Omstreeks 17.10 uur begon de man aan de voor hem lastige manoeuvre. Na een aantal keer heen en weer te hebben gestoken, waarbij de rij wachtende auto’s alleen maar langer werd, besloot één van de wachtenden de automobilist aan te spreken om hem te beletten verder te rijden. Ondertussen werd ook de politie gewaarschuwd.

Bij controle bleek de man alcohol te hebben gebruikt en niet zo’n beetje ook. Hij blies 970 ug/l. Dat is vierenhalf maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Inbrekers halen nat pak

Drie mannen sloegen zondagochtend op de vlucht na een inbraak in het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg. In Bleskensgraaf reden zij hun vluchtauto de sloot in, waarna ze te voet verder gingen. Dankzij hun natte en modderige pak wisten agenten alsnog wie ze moesten hebben. De mannen zijn aangehouden.

Omwonenden van het winkelcentrum schrokken zondagochtend rond half zes op van harde klappen. Ze zagen mannen wegrennen en in een auto stappen. Agenten zagen de beschreven auto even later op de N3, maar verloren deze ook weer uit het oog.

Niet veel later belde een getuige dat op de Hofwegen in Bleskensgraaf een auto de sloot in was gereden. Het bleek de vluchtauto van de inbrekers te zijn. De getuige zag één man wegrennen. Omdat niet zeker was of de andere inbrekers nog in de auto zaten gingen duikers van de brandweer het water in om de auto te controleren. In de auto lag wel buit van de inbraak, maar er was geen spoor van de inbrekers.

Na een lange zoektocht in de omgeving vonden agenten twee mannen met een nat en modderig pak. Een alerte buurtbewoner zag eveneens een man in een nat en modderig pak. Hij vertrouwde het niet en belde 112. Ook deze man werd aangehouden.

Inbrekers halen nat pak (Foto politie.nl)
Inbrekers halen nat pak (Foto politie.nl)

Dronkelap belandt in de sloot, rijbewijs kwijt

Op zaterdagavond omstreeks 22.25 uur reed een getuige over de Fok in Schagen toen hij plotseling vol in de remmen moest omdat er een auto vanaf een uitrit de weg op draaide. De bestuurder van de auto reed richting de Zijperweg. Hier reed hij op de plaats waar de weg overgaat in de Lagedijkerweg tegen de stoeprand. De bestuurder stuurde zo heftig terug, dat hij bijna aan de overzijde van de weg de berm instuurde.

De man wist op de rijbaan te blijven, maar bij de eerste wegversmalling miste hij maar net de paaltjes. Bij de tweede wegversmalling ging het echt mis. Hier stuurde hij na de versmalling de auto in de linkerberm. Door snel naar rechts te sturen miste hij op een haar na een meisje op een fiets dat vanuit de tegengestelde richting aan kwam rijden. Het terugsturen ging zo abrupt, dat de auto aan de rechterzijde door de berm reed en in de sloot tot stilstand kwam. De bestuurder kon op eigen kracht uit de auto komen.

Bij controle bleek de man (33 jaar en afkomstig uit Slootdorp) alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 815 ug/l. Dat is bijna vier maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Uitslag Heracles Almelo - SC Heerenveen

sc Heerenveen heeft voor het eerst in acht wedstrijden weer eens gewonnen. In Almelo werd Heracles met 1-2 verslagen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

1 - 2

sc Heerenveen

 90+3' Darri    37' Thorsby
 40' Zeneli (pen)
 
 Gele kaart: Breukers, (Heracles Almelo), Pierie, Schaars, Ghoochannejhad, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.086
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Droste
Pröpper
Baas (Duarte/46)
Jakubiak (Gladon/46)
v.Ooijen
Monteiro
Kuwas
Vermeij (Darri/77)
Peterson
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie (Bulthuis/68)
Woudenberg
Kobayashi
Schaars
Thorsby
ödegaard (Vlap/60)
Ghoochannejhad (Veerman/82)
Zeneli

Zwaargewonde bij frontale botsing in Utrecht

Een 48-jarige man uit Utrecht is zondag 1 april ernstig gewond geraakt bij een frontale aanrijding op de Rio Brancodreef ter hoogte van de Bostondreef. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Het slachtoffer was bestuurder van een busje dat omstreeks 12.30 uur frontaal werd aangereden door andere auto die op de verkeerde weghelft reed. De bestuurder daarvan, een 21-jarige Utrechter, is aangehouden. Het wegdek lag bezaaid met onderdelen. Bussen moesten worden omgeleid. De politie verrichtte uitgebreid sporenonderzoek op de plek van het incident. Ook werd een buurtonderzoek ingesteld.

Meer auto’s betrokken
Bij het ongeval waren vermoedelijk nog twee andere auto’s betrokken. Deze zijn in de omgeving aangetroffen zonder inzittenden. Onderzoek moet uitwijzen wie de bestuurders zijn geweest en wat hun rol was met betrekking tot het ongeval. Uit het onderzoek moet ook blijken of er sprake was van een straatrace, zoals meerdere getuigen stelden.

Terpstra soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra heeft de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een wedstrijd van 267 kilometer, van Antwerpen naar Oudenaarde, kwam de 33-jarige Nederlander van Quick-Step Floors na een indrukwekkende solo als eerste over de streep. De Deen Mads Pedersen werd tweede, voor Philippe Gilbert, de winnaar van vorig seizoen.

Om half elf moesten de renners van start in regenachtige omstandigheden. Het was lang wachten tot de juist vlucht de ruimte kreeg, maar na anderhalf uur lukte het elf renners toch om een kopgroep te vormen, met daarbij drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Pim Ligthart en Floris Gerts (beiden Roompot-Nederlandse Loterij). Uiteindelijk was de maximale voorsprong van het elftal zes minuten.

In aanloop naar de Muur van Geraardsbergen was er nog een grote valpartij, met als bekendste naam Oliver Naesen, maar de Belgisch kampioen kon na de muur weer de aansluiting maken met het peloton. Na de Muur viel het even stil in het peloton, waardoor een groepje met Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) de sprong kon maken naar de kopgroep, waar ondertussen Gerts al was gelost uit de kopgroep.

Op de volgende helling, de Kanarieberg, viel de kopgroep helemaal uit elkaar. Van de huidige kopgroep bleef alleen Ivan Garcia Cortina en Tom Devriendt over. In het peloton was er de controle van de Belgische ploeg Quick-Step Floors. Na de Kanarieberg, op zeventig kilometer van de streep, ontstond er een nieuwe kopgroep van drie renners Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Mads Pedersen.

Het drietal pakte een halve minuut op het peloton, waar nog alle favorieten aanwezig waren. Op de Kluisberg was het eerst Zdenek Stybar, die het probeerde samen met Michal Kwiatkowski, maar dat tweetal kreeg geen ruimte. Daarna was het Vincenzo Nibali die in de aanval ging. De Italiaan profiteerde dat het even stil viel in het peloton en kreeg Terpstra met zich mee. Het tweetal had een mooi gat op het peloton, maar ze hadden nog steeds een achterstand van 25 seconden op de kopgroep. Terpstra werkte goed mee met Nibali, waarna de Italiaan moest passen bij de Nederlander.

Terpstra stond er alleen voor in de achtervolging op de kopgroep en op de Oude Kwaremont werd het gat gedicht met de koplopers, waarna de Nederlander zich meteen op kop zette. Langeveld moest als eerste afhaken bij zijn landgenoot, later moest ook Van Baarle afhaken. Pedersen kon lang mee met Terpstra, maar op de top van de Kwaremont moest hij anderhalve lengte laten.

In de afdaling en in aanloop naar de Paterberg bleef het verschil tussen de Nederlander en de Deen tien seconden. Daarachter was het verschil een halve minuut tussen Terpstra en de groep van de favorieten. Op de Paterberg, de laatste helling van de dag, hield Terpstra het verschil met Pedersen op tien seconden. In de achtervolgende groep bleek Peter Sagan de beste. De wereldkampioen had bovenop tien seconden op de rest van de groep, maar in het vlakke deel na de Paterberg, werd hij weer ingerekend door de achtervolgende groep.

Terpstra bleef zijn voorsprong behouden op Pedersen en kwam solo aan in Oudenaarde. De Deen bleef ook uit de greep van de groep favorieten en werd knap tweede. Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, maakte het podium compleet door achter zijn ploeggenoot Terpstra en Pedersen als derde te finishen.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie een benauwde zege bij FC Groningen geboekt. Lange tijd leek het er naar uit te zien dat de thuisclub met de overwinning aan de haal zou gaan, maar in de slotfase namen de Amsterdammers toch nog de drie punten mee naar huis: 1-2.

Groningen schoot uit de startblokken in de eigen Euroborg. Dat Van Weert na veertien minuten de score opende was dan ook niet meer dan terecht. Mahi verzuimde vervolgens vanaf de strafschopstip de score te verdubbelen. Onana stopte de inzet van de aanvaller knap. Ook had de keeper een antwoord op de inzetten van Doan en wederom Mahi.

Na de pauze was het Bacuna die de 2-0 had moeten maken, maar wederom lag Onana in de weg. Uit het niets maakte Kluivert na 64 minuten via een kopbal de 1-1. De Amsterdammers moesten vijf minuten voor tijd met tien man verder na een tweede gele kaart voor Veltman. De ploeg van Erik ten Hag ging alsnog met de drie punten naar huis doordat Huntelaar een goede aanval prima afrondde: 1-2.

FC Groningen

1 - 2

AFC Ajax

14' Van Weert   64' Kluivert
89' Huntelaar
 
Gele kaart: Warmerdam (FC Groningen), Ziyech, Van de Beek, Onana (AFC Ajax)
Rode kaart: Veltman (86/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.568
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Mahi (Groningen) mist strafschop (25)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik (Larsen/90+1)
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Doan
Van de Looi
Bacuna
Hrustic (Drost/88)
Van Weert
Mahi
  Onana
Kristensen (Eiting/79)
Veltman
De Ligt
Tagliafico
Ziyech
Schöne (S.de Jong/57)
Van de Beek
Neres (Wöber/90)
Huntelaar
Kluivert

Ambassadeur: Geheime diensten VK achter aanval

Voor de Russische ambassadeur in Londen staat inmiddels vast wie verantwoordelijk is voor het vergiftigen van oud-spion Sergej Skripal en diens dochter. Zondag zei Aleksandr Jakovenko op de Russische zender NTV dat "deze provocatie" uitgevoerd is door de Britse geheime diensten, waarover staatspersbureau Sputnik bericht.

Hij komt tot die slotsom omdat het Verenigd Koninkrijk zijns inziens niet met feiten op tafel komt en weigert samen te werken met de Russen. "Dergelijke gang van zaken brengt ons tot de conclusie dat het een provocatie is die wordt georganiseerd door geheime diensten."

Volgens Jakovenko wil de Britse regering hiermee de aandacht afleiden van de brexit-onderhandelingen. Volgens hem heeft Londen namelijk ingestemd met haast alle eisen die de EU heeft gesteld. Daarnaast willen de Britten zich als leider opstellen in de anti-Ruslandpolitiek om de steun van het parlement en het volk te verkrijgen.

Ambassadeur: Geheime diensten VK achter aanval
Ambassadeur: Geheime diensten VK achter aanval (Foto: ANP)

Van der Breggen soleert naar winst in Ronde van Vlaanderen, volledig Nederlands podium

Anna van der Breggen heeft de elfde editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De olympisch kampioene van Boels-Dolmans reed met nog 27 kilometer te gaan weg uit een uitgedund peloton. Zij won met meer dan een minuut voorsprong op haar ploeggenote Amy Pieters, die op haar beurt de sprint won van de achtervolgende groep. Annemiek van Vleuten zorgde voor een volledig Nederlands podium.

De rensters moesten elf hellingen over en een kasseistrook afleggen in 153 kilometer. Op 62 kilometer van de streep was er een zware valpartij in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen. Chloe Hosking, Roxane Fournier en Julia Soek waren daarvan de grootste slachtoffers.

Door de valpartij ontstond er een groep van vijftien rensters, maar na de Muur zou alles weer samenlopen. De Kanarieberg zorgde voor een sportieve schifting en bleven er veertig rensters over in de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Op de volgende helling, de Kluisberg, trok Boels-Dolmans hard door. Na sterk kopwerk van Amy Pieters demarreerde Anna van der Breggen, die direct een gat sloeg van twintig seconden.

Door het afstoppingswerk van Boels-Dolmans in de achtervolgende groep ging de voorsprong van Van der Breggen naar de minuut. Op de Oude Kwaremont hield Van der Breggen haar voorsprong vast. Ashleigh Moolman was de eerste achtervolgster en later vonden ook Annemiek van Vleuten, Kasia Niewiadoma en Pieters de aansluiting bij de Zuid-Afrikaanse.

Na de Paterberg, de laatste helling van de dag, had Van der Breggen nog steeds een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Met nog twee kilometer te gaan kwam er een derde groep aansluiten bij de tweede groep, maar de overwinning van Van der Breggen kwam niet in gevaar. Pieters won makkelijk de sprint voor de tweede plaats, voor Van Vleuten, die net Moolman voorbleef.

Voor Van der Breggen was het haar tweede zege van het jaar. Eerder won de olympisch kampioene ook al de Strade Bianche.

Nederlandse sprinters lopen op estafette limiet voor EK

De Nederlandse sprinters hebben op de 4x 100 meter estafette de limiet gelopen voor het Europees kampioenschap. Het viertal liep een tijd van 39,17 en bleef daarmee 0,08 seconden onder de limiet.

In de wedstrijd in het Amerikaanse Gainesville liepen Solomon Bockarie, Taymir Burnet, Churandy Martina en Hensley Paulina naar de zesde tijd. De atleten van de Dominicaanse Republiek waren met 38,89 seconden het snelste.

Om zich te kwalificeren moet de Nederlandse ploeg ook tot de beste zestien landen op de Europese ranglijst behoren maar dat is normaal gezien geen probleem. Het EK vindt plaats in augustus in Berlijn.

Paus uit zorgen over geweld in Heilige Land

Paus Franciscus heeft in zijn paasboodschap opgeroepen tot vrede in het Heilige Land. Hij zei dat dit nu getroffen wordt door conflicten die "de weerlozen niet sparen".

De paus sprak deze woorden twee dagen nadat bij protesten van Palestijnen in de Gazastrook zeker vijftien mensen om het leven kwamen.

De paus riep ook op tot vrede in de hele wereld. Hij stipte onder meer het bloedvergieten in Syrië aan en wees erop dat de Syriërs "zijn uitgeput door een vrijwel eindeloze oorlog". Ook noemde hij Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo als landen waarvoor hij vrede wenst. Verder vroeg hij om internationale steun voor Venezuela om te voorkomen dat nog meer mensen hun land moeten verlaten wegens de politieke en economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land.

Keukenhof

De paus gaf de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld). Op het Sint-Pietersplein hadden zich tienduizenden mensen verzameld om naar hem te luisteren.

Eerder was de paus voorgegaan in de mis. Naar het Sint-Pietersplein waren circa 50.000 bloemen gebracht. Ook vanaf de Keukenhof in Lisse was een lading bloemen op transport naar Rome gegaan.

Paus uit zorgen over geweld in Heilige Land
'Bedaankt fur die bluumen' (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - FC Twente

Om 12.30 uur begon het duel tussen VVV-Venlo en FC Twente. De hekkensluiter uit Enschede moest bezoek bij de Limburgse club genoegen nemen met een 0-0 gelijkspel. Hieronder de karakteristieken van deze wedstrijd.

VVV-Venlo

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Rutten, Hunte, Post, V.van Crooy, (VVV-Venlo), Holla, Maher, (FC Twente)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.623
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen
V.van Crooy
Post
Leemans
Castelen (v.Bruggen/81)
Thy
Hunte
  Drommel
v.d.Lely
Bijen
Thesker
Cuevas
Maher
Holla
F.Jensen (v.d.Heyden/81)
Slagveer (George/87)
Boere
Tighadouini

Gattuso over eigen speler: "Als hij nou van zijn luie reet af zou komen..."

AC Milan kon zaterdagavond lang meekomen met Juventus, maar ging uiteindelijk toch met 3-1 onderuit. Gennaro Gattuso kon dan ook niet tevreden zijn.

De trainer van de Rossoneri vergeleek het duel in Turijn met de recente 3-1 nederlaag in de Europa League tegen Arsenal. "Het voelde een beetje als de nederlaag in Londen. Het resultaat is geen goede afspiegeling van het spel, maar we moeten verdergaan", reageerde Gattuso tegen Mediaset. "Het was een goed optreden, maar ik kan niet tevreden zijn als het resultaat een 3-1 nederlaag is. Niemand zal zich ons optreden herinneren."

Tijdens de wedstrijd werd Gattuso kwaad op Hakan Çalhanoglu toen Juventus op een 2-1 voorsprong kwam. "Toen hij de bal verloor, begon hij te discussiëren. Dat wil ik niet zien. Hij kijkt naar de grond en schreeuwt tegen teamgenoten, maar als hij van zijn luie reet af zou komen en de bal zou proberen te heroveren, dan hadden we het tweede doelpunt niet geïncasseerd."

Een paar minuten voor tijd maakte de Italiaanse koploper ook nog een derde goal, waardoor de eerste competitienederlaag van AC Milan in 2018 een feit was. Na 29 speelronden hebben de Milanezen acht punten achterstand op aartsrivaal Internazionale, dat vierde staat en komende woensdag de volgende tegenstander is in San Siro.

Swart twijfelt over Ajax-aankoop

Sjaak Swart vraagt zich af of Hassane Bandé veel zal toevoegen aan Ajax. De jonge aanvaller (19) komt na dit seizoen over van KV Mechelen.

Swart vindt het riskant dat Ajax veel geld voor Bandé op tafel legt. "Wat ik hoor, is dat Ajax veel gaat betalen. 8,5 miljoen euro... Ik denk dat hij heel weinig waard is. Maar ik ken hem niet als speler", zei het clubicoon bij De Tafel van Kees op FOX Sports.

Dennis van Wijk, sinds januari de trainer van KV Mechelen, was ook aangeschoven in het programma. "Hij is heel leergierig, maar heeft geen opleiding gehad. Hassane is heel lastig in een keurslijf te vormen. Hij moet kunnen uitwijken naar links en rechts. In januari wilde Ajax nog meer betalen."

De oud-coach van Willem II benadrukt dat Bandé's kwaliteiten niet echt op de vleugels liggen. "Hij kan niet tegen de lijn spelen. Hij moet vrij zijn en zo speelt hij ook. Ik vind het echt een leuk spelertje. Hij moet wel met de kritiek kunnen omgaan en daar heeft hij moeite mee. Ik ga niet voorspellen of hij het gaat redden of niet, maar hij heeft de kwaliteiten om er te kunnen geraken."

Vitesse schaamt zich: "We hebben niks laten zien"

Vitesse blameerde zich zaterdagavond met een 0-3 thuisnederlaag tegen laagvlieger Roda JC. Henk Fraser kon na afloop alleen maar realistisch zijn.

"Het was echt heel erg slecht van ons. Van iedereen, inclusief ik zelf", reageerde Fraser in gesprek met de Gelderlander. Volgens de coach toonde zijn elftal alleen in de beginfase 'een beetje wilskracht'. "Mijn wissel was ook dramatisch." Roda maakte meteen 0-2 nadat Guram Kashia bij de Arnhemmers was vervangen voor Thomas Buitink.

"Het was collectief falen. Ik wil de verontschuldigingen overbrengen naar onze supporters. We hebben niets laten zien", aldus Fraser, die geen strafmaatregelen neemt voor zijn spelers. "Ik ben geen beul. We pakken het gewone ritme op. Het is zaak in de komende vijf duels de play-offs te halen. Dan moet alles anders. Dat is wel duidelijk."

Thomas Bruns stelde tegen Omroep Gelderland dat alle spelers zich diep moeten schamen. "Dit had ik van tevoren natuurlijk totaal niet bedacht. We hebben niet eens een kans gehad over negentig minuten. Het was vandaag echt heel slecht en dan druk ik mij nog heel zachtjes uit."

Activisten Oostvaardersplassen veroorzaken file

Demonstranten die protesteren tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben zondag met een langzaamaanactie voor verkeershinder en gevaarlijke situaties gezorgd op de A6 bij Almere. De actievoerders, zo'n twintig man in tien tot vijftien voertuigen, kregen van de politie daarom het verzoek via binnenwegen verder te rijden. Volgens een politiewoordvoerder hebben ze gehoor gegeven aan die oproep.

Volgens de ANWB ontstond door de actie, die maar korte tijd duurde, zo'n drie kilometer file. Die file is inmiddels weer opgelost.

Zondag vindt bij de Oostvaardersplassen opnieuw een protestactie plaats tegen het gevoerde beleid. De politie houdt daar toezicht op, zegt de politiewoordvoerder.

File door actie betogers Oostvaardersplassen
File door actie betogers Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

MLB: Bogaerts 'on fire', heerlijke catch Suzuki

Honkballer Xander Bogaerts is bijzonder lekker begonnen aan het nieuwe MLB-seizoen. De korte stop van de Boston Red Sox sloeg zaterdag ook in de derde wedstrijd van het seizoen meerdere extra-base hits: honkslagen waarbij de slagman verder komt dan het eerste honk.

In het derde duel met de Tampa Bay Rays opende Bogaerts de score zaterdag met een homerun in de tweede inning. In de zesde inning sloeg de Nederlander ook JD Martinez nog binnen, waarmee de Red Sox op 3-0 kwamen. De thuisploeg scoorde nog wel twee runs, maar ging net als vrijdag onderuit tegen Boston: 2-3.

Bogaerts is lekker begonnen aan het seizoen (Bron: YouTube)

De 44-jarige Japanner Ichiro Suzuki is dit seizoen terug bij de Seattle Mariners, waar hij vanaf zijn MLB-debuut in 2001 al ruim tien jaar speelde. Dat leverde zaterdag een bijzonder fraaie catch op tegen de Cleveland Indians. Jose Ramirez dacht namens de Indians, die in de derde inning al met 4-1 voor stonden, een homerun te slaan, maar Suzuki plukte de bal nog net uit de lucht. Het hielp uiteindelijk niet, want de Indians wonnen met 5-6 in Seattle.

 

Heerlijke catch van Suzuki (Bron: YouTube)

Uitslagen MLB zaterdag
New York Mets - St.Louis Cardinals 6-2
Cincinnati Reds - Washington Nationals 7-13
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 3-8
Texas Rangers - Houston Astros 3-9
Toronto Blue Jays - New York Yankees 5-3
Seattle Mariners - Cleveland Indians 5-6
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 2-3
Baltimore Orioles - Minnesota Twins 2-6
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 15-2
Miami Marlins - Chicago Cubs 6-10 (1 extra inning)
Kansas City Royals - Chicago White Sox 3-4
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 1-2
San Diego Padres - Milwaukee Brewers 3-7
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 5-0

Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme

Sir David Garrard, een van de grootste geldschieters van het Britse Labour, verlaat de partij. Hij beschuldigt de leiding van Labour dat het niet optreedt tegen de "meest flagrante antisemitische" uitingen door partijleden

De Britse krant Observer meldde dat Garrard sinds 2003 1,5 miljoen pond (ruim 1,3 miljoen euro) aan Labour heeft geschonken. Garrard zei dat dat de partij die hij altijd heeft gesteund "niet langer bestaat".

Leider Jeremy Corbyn en andere kopstukken van Labour liggen al geruime tijd onder vuur wegens vermeend antisemitisme binnen de partij. Volgens The Sunday Times zijn twaalf stafmedewerkers van de kopstukken Corbyn en John McDonnell actief in groepen op sociale media waarin onder meer antisemitische berichten zijn uitgewisseld.

In 2016 schorste Labour de ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone, omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. Volgens Livingstone steunde Hitler het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde.

Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme
Geldschieter Labour haakt af om antisemitisme (Foto: ANP)

Dronken trucker slingert over A58

Een Poolse vrachtwagenchauffeur die zo dronken was dat hij niet meer op zijn benen kon staan, is bij het Zeeuwse Rilland van de weg geraakt. Even daarvoor was hij slingerend van rijstrook naar rijstrook op de A58 gezien, waarop de politie werd gewaarschuwd.

De vrachtwagenchauffeur had de snelweg bij Rilland zaterdagavond verlaten. Daar reed hij een stuk de polder in, om uiteindelijk op een T-splitsing van de weg te raken. Zijn vrachtwagen kwam deels boven een dijk en deels boven of in een sloot terecht, meldt een politiewoordvoerder. De 26-jarige Pool moest mee naar het politiebureau, waar bleek dat hij ongeveer 3,5 keer meer had gedronken dan toegestaan. De vrachtwagen is weggetakeld, het rijbewijs van de man is ingenomen. Hij raakte niet gewond.

Ook de marechaussee in Hoek van Holland en de Rotterdamse Zeehavenpolitie hadden dit weekend te maken met een dronken chauffeur. "Dronken chauffeur vond het nodig om aan boord van de ferry zonder kleding rond te lopen en voor overlast te zorgen. Samen van boord geplukt en een rijverbod gegeven", twittert de Zeehavenpolitie zondagochtend.

Zaterdag ontstond ophef over een vrachtwagenchauffeur die onder invloed van drank en drugs een ongeluk op de A4 veroorzaakte. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) reageerde zaterdag vol ongeloof. "Niet te bevatten dat iemand bezopen in zijn vrachtwagen stapt en levens van andere mensen op het spel zet. Schandalig!", twitterde ze.

Dronken trucker slingert over A58
Dronken trucker slingert over A58 (Foto: ANP)

Israël tegen onafhankelijk onderzoek Gaza

Israël werkt niet mee aan een onafhankelijk onderzoek naar onlusten in de Gazastrook, waardoor vrijdag zeker vijftien Palestijnen omkwamen. Minister van Defensie Avigdor Lieberman zei dat het leger heeft gedaan wat nodig was en dat de betrokken militairen een medaille verdienen.

Bij protesten vrijdag van Palestijnen kwamen zeker vijftien mensen om het leven en vielen circa 1400 gewonden. De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen herdenken die datum als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld. Federica Mogherini, buitenlandchef van de Europese Unie, sloot zich aan bij dat verzoek.

Israël tegen onafhankelijk onderzoek Gaza
Israël tegen onafhankelijk onderzoek Gaza (Foto: ANP)

Curlingteam opent WK met verlies tegen Zuid-Korea

De Nederlandse curlingmannen zijn het wereldkampioenschap in Las Vegas begonnen met een nederlaag tegen Zuid-Korea. Het werd 4-7. Oranje doet in de Verenigde Staten voor het tweede jaar op rij mee aan het WK.

Het team van Oranje bestaat uit skip Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan. In de ijshal in Las Vegas zagen 8000 toeschouwers dat de Nederlandse curlingploeg goed van start ging. Na het zevende end stond het 4-3 voor Oranje. 

In het achtste, negende en tiende end pakten de Zuid-Koreanen echter nog vier punten om zo de overwinning binnen te halen. Nederland speelt nog elf wedstrijden in de eerste ronde van het WK. Zondag treffen de curlingers regerend olympisch kampioen Verenigde Staten en zevenvoudig wereldkampioen Zweden. 

Krattenpikker gepakt, studenten kunnen weer feesten

Bijna ging Pasen niet door voor een aantal studenten in Tilburg omdat het spaargeld van de kwekelingen werd gejat uit de tuin van het studentenhuis waar zij wonen.

Zondagochtend omstreeks 4.15 kreeg bromsnor een melding van een getuige die een man van het studentenhuis zag weglopen met enkele kratten bier onder zijn arm. Direct werden twee motoragenten op pad gestuurd om de jatmoos aan te houden en waren snel ter plaatse.

Daar troffen zij inderdaad de schavuit al wandelend met enkele bierkratten. Blijkbaar was dit een zeer zware misdaad voor de krattenrover want hij was erg bezweet. De dief biechtte terstond zijn zonde op waarna de arme studenten herenigd konden worden met de voor hun zo dierbare bierflesjes.

De flessentrekker bleek over de schutting te zijn geklommen middels een trap en een krukje. De misdaad heeft helaas slachtoffers geëist, bij de poort lagen een aantal gesneuvelde flesjes. Een van de bewoners heeft inmiddels aangifte gedaan.

Of de studenten de kratten inmiddels hebben ingeleverd en een nieuwe biervoorraad hebben aangelegd is onduidelijk.

Krattenpikker gepakt, studenten kunnen weer feesten (Foto: ANP)
Krattenpikker gepakt, studenten kunnen weer feesten (Foto: ANP)

Gevonden duo Nieuwe Pekela stierf geen natuurlijke dood

De politie is zaterdag 31 maart een onderzoek gestart nadat in een woning aan de Kienholt in Nieuwe Pekela twee lichamen werden aangetroffen. De vondst werd gedaan rond 11.30 uur.

Nadat was vastgesteld dat er geen sprake was van natuurlijk overlijden is de omgeving van de woning afgezet en werd er een ‘plaats delict’ gemaakt. Er is een forensisch onderzoek gedaan en er is een buurtonderzoek opgestart. Na het eerste forensisch onderzoek in de woning zijn de lichamen voor een schouw overgebracht naar het UMC Groningen.

De identiteit is inmiddels vastgesteld en het is duidelijk geworden dat het gaat om de bewoners. Een vrouw van 58 jaar en een man van 62 jaar. Het onderzoek is nog niet afgerond, waardoor er nog niet meer informatie vrijgegeven kan worden volgens de politie. 

GP van België afgelast: "Kunnen Verstappen-gekte niet meer aan"

De Grand Prix van België gaat dit jaar niet door. Sinds Max Verstappen zijn debuut in de Formule 1 maakte heeft de Nederlandse gekte in Spa-Francorchamps bizarre vormen aangenomen en dat kan het circuit niet meer aan, zo heeft men laten weten.

"In het eerste jaar zat het al op het randje, wat capaciteit betreft", aldus de organisatie in een statement. "Voor dit jaar verwachten we nog vele tienduizenden extra Nederlandse bezoekers en dat kunnen we gewoon niet meer aan, vol is vol. Overal gooien ze het afval van zich af en pissen ze de bossen rond het circuit vol, het kost klauwen met geld om alles in goede banen te leiden en het na afloop weer proper te krijgen", klinkt het gefrustreerd.

Verstappen zelf zegt het jammer te vinden: "Spa-Francorchamps is toch een beetje mijn thuisrace, zeker zo lang er nog geen Grand Prix van Nederland is. Als we eenmaal naar Zandvoort of Assen gaan kan het me eigenlijk weinig meer schelen of we wel of niet in Spa racen, als we maar wereldkampioen worden." Stoffel Vandoorne is niet ongelukkig met de beslissing: "Zo komen er toch weer vele tienduizenden Nederlanders minder naar ons mooie land, als dit het offer daarvoor is...graag."

NHL: Penguins naar play-offs, Avalanche is goalie kwijt

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben zich zaterdag definitief geplaatst voor de play-offs in de NHL. De tweevoudig regerend kampioenen wonnen in eigen huis van de Montreal Canadiens en daarmee kunnen ze een nieuw plekje in het postseason niet meer verspelen.

Jeff Petry zette de Canadiens op voorsprong, maar nog in de eerste periode zorgden Conor Sheary, Patric Hornqvist en Carl Hagelin voor 3-1, waarna Jonathan Drouin nog trefzeker was voor de Canadiens. Phil Kessel en Riley Sheahan gooiden het duel in de derde periode dan op slot: 5-2.

De Buffalo Sabres wonnen in Nashville met 4-7 van de Predators, waarbij twee spelers in het bijzonder wat aandacht verdienen: Jack Eichel scoorde niet, maar liet maar liefst vijf assists optekenen, terwijl Sam Reinhart namens de Sabres die keer trefzeker was.

Voor de Colorado Avalanche was er minder goed nieuws. De ploeg strijdt nog volop om een plek in de play-offs, maar moet dat in elk geval doen zonder Semyon Varlamov. De Russische goalie raakte vrijdag geblesseerd in het duel met de Chicago Blackhawks en is het hele seizoen uitgeschakeld.

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Florida Panthers 5-1
Detroit Red Wings - Ottawa Senators 2-0
Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets 5-4 OT
Carolina Hurricanes - New York Rangers 1-2
New Jersey Devils - New York Islanders 4-3
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5-2
Toronto Maple Leafs - Winnipeg Jets 1-3
Dallas Stars - Minnesota Wild 4-1
Nashville Predators - Buffalo Sabres 4-7
Arizona Coyotes - St. Louis Blues 6-0
Calgary Flames - Edmonton Oilers 3-2
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 3-2

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Doden en vermisten na instorten hotel India

In de Indiase stad Indore is een hotel van meerdere verdiepingen ingestort. Zeker tien mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Velen zijn nog vermist of liggen onder het puin van het hotelgebouw. De oorzaak van de instorting is onbekend.

Het gebouw, waar ook een groot restaurant in gevestigd is, stortte laat op zaterdagavond (lokale tijd) plots in. Reddingswerkers konden een tiental mensen onder het puin vandaan halen, melden lokale media. De gewonden zijn met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

De reddingsoperatie is gaande en gevreesd wordt dat nog tientallen mensen onder het puin liggen. Reddingsmensen proberen het puin weg te halen met sloophamers en kettingzagen. De autoriteiten denken dat het dodental nog zal oplopen.

In augustus vorig jaar stortte een flat in Mumbai in, daarbij kwamen 33 mensen om het leven.

De lokale bevolking is opgeroepen om bloed af te staan voor de gewonden.

Doden en vermisten na instorten hotel India
Doden en vermisten na instorten hotel India (Foto: ANP)

NBA: Warriors winnen, maar nare val McCaw zorgt voor domper

De basketballers van de Golden State Warriors hebben zaterdagavond in Sacramento een zege geboekt op bezoek bij de Kings. De Warriors, de rest van het reguliere seizoen zonder Stephen Curry, gingen met een 96-112 zege terug naar Oakland.

Het resultaat leek echter bijzaak, want er waren vooral zorgen om Patrick McCaw. De 22-jarige shooting guard kwam aan het einde van het derde kwart na een duel met Vince Carter onder de basket bijzonder naar op de vloer terecht. McCaw spartelde wat rond en lag vervolgens stil op zijn buik.

Een ieder was duidelijk aangeslagen, zowel van de Warriors als van de Kings. Warriors-coach Steve Kerr ging aanvankelijk uit z'n plaat, maar was niet veel later juist degene die de zeer geschrokken Carter van de Kings troost kwam bieden, alvorens beide ploegen even kort samen kwamen. 

McCaw werd ondertussen afgevoerd naar het ziekenhuis, waar röntenfoto's en een CT-scan in elk geval niks ernstig aan het licht bracht, hoewel hij nog wel verder onderzocht zal worden.

Uitslagen NBA zaterdag
Washington Wizards - Charlotte Hornets 107-93
New York Knicks - Detroit Pistons 109-115
Boston Celtics - Toronto Raptors 110-99
Miami Heat - Brooklyn Nets 109-110 OT
Sacramento Kings - Golden State Warriors 96-112

PSG verovert Coupe de la Ligue tegen Monaco

Paris Saint-Germain heeft de tweede prijs van het seizoen binnen. De Franse koploper versloeg AS Monaco in de strijd om de Coupe de la Ligue met 3-0.

Na zeven minuten stond Paris Saint-Germain al op voorsprong. De videoscheidsrechter oordeelde dat Kamil Glik in het strafschopgebied een overtreding maakte op Kylian Mbappé en Edinson Cavani benutte vervolgens de strafschop. Een minuut of dertien later maakte Ángel Di María er al 2-0 na een mooie actie van Mbappé.

AS Monaco dacht via Radamel Falcao iets terug te doen, want de Colombiaan was trefzeker met een kopbal. Ook bij deze actie werd de VAR (Video Assistant Referee) echter ingeschakeld en die zag dat Falcao buitenspel stond. Nadat Rony Lopes in de tweede helft ook nog eens de lat raakte, wist PSG het duel in de slotfase te beslissen.

Cavani bepaalde de eindstand met zijn tweede goal op 3-0, waardoor PSG na de Franse Super Cup de tweede prijs van dit seizoen binnen heeft. In Ligue 1 is het niet meer de vraag of de Parijse club kampioen wordt, maar wanneer. De mannen van Unai Emery zijn bovendien halve finalist in de strijd om de Coupe de France.

Foodwatch: maak 1-april grap van btw-verhoging

Foodwatch doet een publieke oproep aan het kabinet om vandaag bekend te maken dat het kabinetsplan om de belasting op groente en fruit te verhogen een 1 april grap was. Tijdens de presentatie van het regeerakkoord afgelopen nazomer, gaf het nieuwe kabinet aan het btw-tarief van 6% op diverse producten te verhogen naar 9%.

De prijsverhoging staat gepland voor 2019. Hierdoor worden ook groente en fruit duurder. Breed protest was het gevolg: wetenschappers, patiëntenorganisaties, maatschappelijke organisaties als foodwatch en tienduizenden consumenten spraken hun diepe teleurstelling uit. De consumptie van groente en fruit moet worden gestimuleerd, niet gedemotiveerd. 

Foodwatch: "Velen geloofden hun oren niet en protesteerden toen ze van het kabinetsplan hoorden om groente en fruit duurder te maken. Vandaag krijgt het kabinet de kans op een gracieuze exit: zeg dat het een 1 april grap was en beloof om groente en fruit juist btw-vrij te maken.”

Maatregelen broodnodig
Sinds de eeuwwisseling is groente al 46% duurder geworden en fruit 43%. Zes op de zeven Nederlanders eet er te weinig van, gemiddeld pakweg de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Snoepgoed is amper in prijs gestegen en suiker zelfs in prijs gedaald (-18%). Ondertussen heeft al de helft van de volwassenen overgewicht en komen er wekelijks bijna 1.200 mensen met diabetes bij. De cijfers zijn duidelijk: er is urgent actie nodig. De e-mailactie die foodwatch in oktober startte tegen de prijsverhoging brak alle records van foodwatch. Meer dan 60.000 mensen ondertekenden de oproep tot btw-vrije groente en fruit. Dagelijks komen er nog ondertekenaars bij.

Btw-vrije groente en fruit
Foodwatch wil dat het kabinet de btw op groente en fruit niet verhoogd maar juist afschaft. Dit moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen. Foodwatch vindt dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat zij deze situatie zelf heeft gecreëerd. Hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover: "Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

Actief voedselbeleid blijft uit
Al jaren roept de overheid dat de gezonde keus makkelijker moet worden gemaakt. Maar het kabinet komt amper verder dan wat voorlichtingsprojecten. De overheid hoort een actief voedselbeleid te voeren om gezond eten makkelijker en aantrekkelijker te maken. De overheid vertrouwt echter op zelfregulering van de voedingsindustrie. Dit terwijl voormalig minister Schippers al erkende dat de stappen van de industrie slechts 'matig ambitieus' zijn en 'achterlopen op de planning', mede gebaseerd op gelijkluidende conclusies van het RIVM.

Foodwatch: maak 1-aprilgrap van btw-verhoging
Foodwatch: maak 1-aprilgrap van btw-verhoging

BMX'ers beginnen uitstekend aan wereldbekerseizoen

De Nederlandse BMX'ers zijn zaterdag uitstekend begonnen aan het wereldbekerseizoen. In Saint-Quentin-en-Yvelines pakte Niek Kimmann de zege bij de mannen, terwijl Laura Smulders de beste was bij de vrouwen.

De 21-jarige Kimmann, die in 2015 twee keer WK-goud pakte, won in Frankrijk al zijn races tot aan de halve finales. In de halve finales werd hij pas vierde en plaatste zich maar net voor de finale. Daarin was Kimmann opnieuw de beste zijn en pakte de eerste wereldbeker van het seizoen.

Twan van Gendt had zich ook geplaatst voor de finale, bij de opening van het wereldbekerseizoen. De 26-jarige Nederlander werd vierde achter Kimmann en de Fransen Romain Mahieu en Joris Daudet.

Bij de vrouwen was Smulders duidelijk de sterkste. De 24-jarige Nederlandse won al haar vijf races in Saint-Quentin-en-Yvelines. In de finale won Smulders, wereldkampioene in 2014 op de tijdrit en winnares van olympisch brons in 2012, voor Natalia Afremova en Saya Sakakibara.

Judy Baauw bereikte bij de vrouwen ook de finale. Daarin kwam ze niet verder dan een zesde plaats.

Zondag is de tweede wereldbekerwedstrijd ook in Saint-Quentin-en-Yvelines.

Staat New York scherpt wapenregels aan

Veroordeelden van huiselijk geweld moeten in de Amerikaanse staat New York al hun vuurwapens inleveren. De gouverneur van New York Andrew Cuomo zegt in een verklaring dat een wet is aangepast die ervoor zorgt dat veroordeelden niet alleen handwapens maar alle vuurwapens moeten overdragen.

"New York loopt wederom voorop in het voorkomen van wapengeweld met deze hervorming die is gebaseerd op gezond verstand", stelt Cuomo. "Er is een duidelijk verband tussen vuurwapengeweld en huiselijk geweld. Deze wet doet daar wat aan."

Na de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012, waarbij 26 doden vielen, werden veroordeelden van huiselijk geweld al gedwongen om alle handwapens in te leveren. Die regels worden nu aangescherpt en bovendien zorgt de wet ervoor dat iemand die voor bepaalde misdaden is veroordeeld, geen vergunning voor een wapen kan krijgen of vernieuwen.

In 2016 werden in de staat New York bij 35 moordzaken in huiselijke kring vuurwapens gebruikt.

Staat New York scherpt wapenregels aan
Staat New York scherpt wapenregels aan (Foto: ANP)

Inbox stroomt weer vol 1 aprilgrappen

Redacties van kranten en andere mediabedrijven zijn de afgelopen weken weer bestookt met bijzondere acties en gebeurtenissen die bij toeval allemaal rond 1 april plaats hebben. De 1 aprilgrap leeft, blijkt wel uit de vele berichten die bij het ANP zijn binnengekomen. Een bloemlezing.

Afvalinzamelaar Van Kaathoven lanceert 'met trots' de Afval Aroma's, een parfumlijn met geuren als 'Gemaaid Gras', 'Hout Couture', 'Rest is Best' en 'Eau de Frietvet'. Ze bestaan uit natuurlijke ingrediënten rechtstreeks afkomstig uit de vuilniswagen.

KNGF Geleidehonden gaat een proef houden met leugendetectiehonden. De proef moet uitwijzen of de honden in staat zijn de leugen van de waarheid te onderscheiden via iemands lichaamsgeur.

Uitlaatservice
Rexona komt met een nieuwe anti-transpirantroller met twee kanten, voor de linker- en de rechteroksel. De rechteroksel van de vrouw zou namelijk 30 procent meer zweetlucht produceren dan de linkeroksel, door de complexe hormoonhuishouding van de vrouw.

Recruitmentbedrijf Eager People lanceert een uitlaatservice voor kantoormedewerkers. "De uitlaatservice brengt passieve collega's op een speelse manier in beweging en draagt daarmee bij aan een lager ziekteverzuim, meer werkplezier en een hogere vitaliteit."

Paniek
Comedian Jochem Myjer gaat een keuzevak geven aan de Universiteit Leiden. In het vak 'Geen paniek - Stressvrij door je studententijd' helpt Myjer studenten hun drukke bestaan relativeren.

Shell start als eerste bedrijf ter wereld met Mood Detection-technologie aan de pomp. Terwijl de klant de auto voltankt, wordt (na goedkeuring) door speciale software het humeur gedetecteerd en een barista-koffie gekozen.

Vaarhelm
Duurzame bouwmarkt Eco-Logisch start een experiment met mensenhaar als isolatiemateriaal. Het haar krijgt daarmee zijn oude functie terug om ons warm houden. Nu wordt vaak schapenwol gebruikt om huizen te isoleren.

In Leiden, Appingedam en Utrecht wordt met ingang van het nieuwe vaarseizoen een proef gehouden met de vaarhelm met licht voor alle schippers van zonsondergang tot zonsopgang. De maatregel moet ongelukken voorkomen.

Fluiten
Audi komt met een 'downsizing assistant' die het chassis van de auto tot 15 procent laat krimpen om in een krappe parkeerplaats te passen.

Ten slotte de NS. Die organiseert sinds september de cursus 'manueel fluiten' voor alle conducteurs. Kapotte of verloren fluiten worden namelijk vanaf eerste paasdag niet meer vervangen en dan moet je op je vingers kunnen fluiten.

Inbox stroomt weer vol 1 aprilgrappen
Inbox stroomt weer vol 1 aprilgrappen (Foto: ANP)

Demonstranten delen wapenmagazijnen uit

In de Amerikaanse staat Vermont hebben voorstanders van het bezitten van wapens meer dan duizend wapenmagazijnen uitgedeeld. Ze willen daarmee protesteren tegen het voornemen van de staat om de wapenwetgeving strenger te maken. Honderden demonstranten hopen zo de Republikeinse gouverneur Phil Scott over te halen de nieuwe wet niet te ondertekenen.

Vrijdag werd een pakket aan maatregelen voor meer controle op vuurwapens aangenomen door de wetgevers in Vermont. De nieuwe wet verbiedt wapenmagazijnen met een hoge capaciteit ammunitie en zogenoemde bump stocks, waarmee semi-automatische wapens kunnen worden omgebouwd tot volautomatische wapens. Daarnaast wordt de leeftijd om wapens aan te schaffen verhoogd en worden de achtergrondcontroles uitgebreid.

Ondanks het protest is de verwachting dat gouverneur Scott de nieuwe wet zal ondertekenen.

Demonstranten delen wapenmagazijnen uit
Demonstranten delen wapenmagazijnen uit (Foto: ANP)

EU financiert campagne om broodverkoop op peil te houden

De EU maakt zich zorgen over het eten van Nederlanders en Belgen. Die zijn namelijk de afgelopen jaren minder brood gaan eten, en dat vindt de EU maar zozo. Daarom heeft de EU ingestemd met een subsidie van 5,4 miljoen euro voor een reclamecampagne in Nederland en België.

Om bij het begin te beginnen: de EU had ooit een commissie, de PHEA: ‘Executive Agency for the Public Health Programme'Om redenen die ik niet allemaal ga uitspitten is die commissie in de loop der jaren een steeds breder terrein gaan beslaan. Tegenwooordig heet het dan ook de CHAFEA: 'The Consumers, Health, Agriculture and Food Executive Agency'. In 2016 werd hun mandaat uitgebreid, opdat ze promotiecampagnes voor Europese landbouwproducten konden gaan managen. Dan moet je denken aan campagnes om Duitsers echte Griekse Feta in plaats van buiten-Europese nepfeta te laten eten, maar ook om China ervan te overtuigen dat er geen beter vlees is dan EU-vlees etcetera.

Maar nu is er dus een campagne van Nederlandse en Belgische bakkersverenigingen, die graag zouden zien dat Nederlanders en Belgen meer brood zouden eten. Of minstens niet nóg minder brood gaan eten. En 'zij van brood adviseren dus brood'. De CHAFEA vindt ook dat bakkers brood moeten adviseren en betaalt dus mee. Dit is de motivatie: 'In de laatste tien jaar is de consumptie van brood in België en Nederland aanzienlijk afgenomen. De belangrijkste redenen zijn een groeiende argwaan over brood bij het publiek, dankzij negatieve publiciteit en een aantal incidenten die gelinkt werden aan brood, food hypes die claimen dat brood ongezond is. Bovendien is er stevige concurrentie van broodvervangers die claimen gezonder te zijn. In 2011-2016 is per hoofd van de bevolking de broodconsumptie afgenomen met 9,2 kg (-15,3%) in Nederland en met 8,2 kg (-15,8%) in België.'

Die organisaties (vanuit Nederland: NVB, NBOV en Nebafa) hebben een reclamecampagne bedacht die 6,75 miljoen euro moet gaan kosten. En daarvan lapt de EU 5,4 miljoen. Het doel van de bakkers is duidelijk: niet nog meer klanten verliezen. Het doel van de EU: 'het totale volume stabiliseren op 1.271.065 ton in 2020.'

Wel een beetje apart is dat de hoofdboodschap is dat brood lekker, voedingsrijk, handig en echt Europees is, maar dat de gepromote producten 'brood, banket, cake, gebak, koekjes en andere bakkerswaren' zijn. Thema van de campagne is Brood. Goed verhaal. Het 'Goede' wordt verhaald op bijvoorbeeld brood.net. Er wordt enthousiast verwezen naar de aanbevelingen van het voedingscentrum, de schijf van vijf. Hoe gebak, biskwietjes en cakejes daar dan precies heel goed op aansluiten is misschien een tikje discutabel maar gelukkig laat die schijf van vijf veel ruimte voor zaken die worden afgeraden.

Hoe dan ook, de campagne is van start!


FOK! Wat een weer: zonnig en windstil

1 april!

Het is bewolkt en hier en daar valt regen. In de loop van de dag wordt het van het noorden uit droog en laat de zon zich af en toe zien. In het uiterste zuiden en zuidoosten blijft het echter lang bewolkt met af en toe nog wat (buiïge) regen. De maxima liggen tussen 5°C in het noordelijk kustgebied en 10°C in het zuiden. De noorden- tot noordwestenwind is matig.

Tijdens de nacht naar maandag zijn er eerst flinke opklaringen, in het oosten ontstaat plaatselijk mist. In het zuidwesten neemt de bewolking later toe. De minima liggen rond het vriespunt. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind. In het noordoosten is de wind zwak en veranderlijk.

Maandag overdag overheerst de bewolking en overdag trekt een gebied met regen over de westelijke helft noordwaarts. Op de meeste plaatsen is de regen van weinig betekenis, alleen aan de westkust valt wat meer. Maxima komen uit op een graad of 9. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de avond valt op enkele plaatsen buiÏge regen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Cobra4 maakte een wandeling tussen Ede en Arnhem  (Foto: Cobra4)
Cobra4 maakte een wandeling tussen Ede en Arnhem (Foto: Cobra4)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Badmintonner Caljouw naar finale in Frankrijk

Badmintonner Mark Caljouw heeft zich geplaatst voor de finale van de Orléans Masters. Het is niet de eerste keer dat de mondiale nummer 39 dat voor elkaar krijgt: de Nederlander won het Franse toernooi vorig jaar zelfs.

Caljouw speelde in de halve finale tegen de Indiër Sameer Verma, die twee plekken hoger staat op de wereldranglijst. In de eerste game was Verma constant iets beter en dat leverde hem de gamewinst op. Dat ging in game twee echter niet meer op: Caljouw nam vrijwel vanaf het begin het heft in handen en met onder meer vijf punten op rij trok hij de stand weer gelijk.

De beslissende derde game ging enige tijd gelijk op, maar Caljouw gaf halverwege gas en liep uit naar 10-7. Met maar liefst zeven punten op rij brak hij het Indiase verzet vervolgens definitief, waardoor Caljouw met 18-21, 21-13, 21-12 de zege pakte. In de finale wacht zondag de Deen Rasmus Gemke, de nummer 38 van de wereld.

In het damesdubbelspel zouden Cheryl Seinen en Selena Piek het in de halve finales opnemen tegen de Bulgaarse zusjes Stefani en Gabriela Stoeva, maar Seinen werd kort voor de wedstrijd ziek en dus trok het duo zich terug.

Het duel tussen Caljouw en Verma (Bron: YouTube)

Belangrijke zege basketballers Den Bosch

De basketballers van de New Heroes Den Bosch hebben in de Dutch Basketball League een belangrijke zege geboekt in de strijd om plek twee. In Den Bosch werd gewonnen van ZZ Leiden, dat ook volop verwikkeld is in die strijd.

Den Bosch had het bijzonder moeilijk met Leiden, maar in het derde kwart werd dankzij onder meer een 7-0 run een gaatje geslagen. Dat konden de Leidenaren niet meer dichten, waardoor de thuisploeg na een pittige wedstrijd met een 86-78 overwinning aan de haal ging.

Donar had het op bezoek bij de Den Helder Suns niet heel moeilijk. De Groningers liepen in het tweede kwart definitief weg en waren met 73-95 te sterk voor Den Helder, waar Tjoe de Paula met 26 punten een prima indruk maakte.

Basketball Academie Limburg boekte tegen Forward Lease Rotterdam eindelijk de eerste zege van het kalenderjaar. De hekkensluiter uit Weert zag Sam van Dijk 33 punten scoren en hield vervolgens in de slotfase stand tegen de Rotterdammers: 93-81.

US Open-winnares Stephens slaat in eigen land weer toe

Tennisster Sloane Stephens heeft zaterdag het prestigieuze WTA-toernooi van Miami gewonnen. De Amerikaanse US Open-winnares had sinds haar verrassende zege in New York in september geen titel meer gepakt, maar zaterdag was het dan weer eens raak.

Stephens is al geruime tijd bijzonder matig buiten de VS, maar ijzersterk voor eigen publiek. Dat bleek ook in Miami, waar ze het als dertiende geplaatste speelster tot de finale schopte. In die eindstrijd nam ze het op tegen Jelena Ostapenko uit Letland, vorig jaar de winnares van Roland Garros.

Stephens begon set één goed en pakte een 5-3 voorsprong, maar Ostapenko vocht zich naar een tiebreak. Die moest ze na flink tegenstribbelen toch afstaan, en daarmee was het verzet gebroken: 7-6 (5), 6-1.

Het is de zesde WTA-titel in zes finales voor Stephens, die dus nog nooit een finale verloor.

Zlatan maakt spectaculair debuut in Los Angeles

Zlatan Ibrahimovic is krap twee dagen in Los Angeles, maar heeft zich nu al laten zien als echte superster. De van Manchester United naar LA Galaxy overgekomen Zweed hielp zijn nieuwe ploeg zaterdag aan de winst tegen de nieuwe MLS-club Los Angeles FC.

Door twee goals van Carlos Vela en een eigen goal van Daniel Steres stond Galaxy na nog geen vijftig minuten al met 0-3 achter. Sebastien Lletget deed met een voor hem zeer zeldzame goal wat terug en tien minuten later mocht hij gaan douchen, waarbij hij werd vervangen door Ibrahimovic.

Chris Pontius maakte zijn eerste goal namens Galaxy en tekende voor 2-3, waarna het de beurt was aan Zlatan. Amper vijf minuten na zijn entree werd hij bediend door Steres, waarna de Zweed van grote afstand verschroeiend uithaalde: 3-3. In blessuretijd werd hij pas echt de held, want Ashley Cole stelde hem in staat om ook nog eens de winnende binnen te koppen: 4-3.

Bayern München overklast Dortmund al voor rust

Bayern München is door een historische thuiszege op Borussia Dortmund zeer dicht bij een nieuwe titel in de Bundesliga gekomen. In de topper werd met liefst 6-0 gewonnen door de Zuid-Duitsers.

De Rekordmeister walste in de eerste helft over de nummer drie van Duitsland heen. Binnen een kwartier moest Dortmund-keeper Roman Bürki de bal al twee keer uit zijn doel vissen. Na een pass van Thomas Müller opende Robert Lewandowski de score en James Rodríguez maakte van dichtbij de 2-0. Bürki kreeg ook een bal van Franck Ribéry om de oren, maar die goal telde niet vanwege buitenspel.

Halverwege de eerste helft breidde Bayern de score verder uit via Müller, die scoorde na een uitbraak met Rodríguez en Lewandowski. En daarmee was het nog steeds niet gedaan. Goals van Lewandowski en Ribéry in de slotfase zorgden ervoor dat het bij rust al 5-0 stond.

Na de pauze nam het team van Jupp Heynckes gas terug, terwijl Dortmund ondertussen geen vuist kon maken op weg naar een eretreffer. Lewandowski was de enige die in de tweede helft scoorde; hij maakte met een intikker zijn hattrick compleet. Bij een overwinning op FC Augsburg (uit) volgend weekend is de 28ste landstitel voor Bayern München een feit.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Schalke 04 - SC Freiburg 2-0
TSG Hoffenheim - 1.FC Köln 6-0
Bayer Leverkusen - FC Augsburg 0-0
Hannover 96 - RB Leipzig 2-3
VfB Stuttgart - Hamburger SV 1-1
Bayern München - Borussia Dortmund 6-0
Hertha Berlin - VfL Wolfsburg 0-0

Uitslag Willem II - FC Utrecht

Willem II heeft met het oog op handhaving in de Eredivisie drie belangrijke punten gepakt. De Tilburgers wonnen thuis op een verregend veld met 3-2 van FC Utrecht na met 0-2 te hebben achter gestaan.

Voor de wedstrijd begon het stevig te regenen in Tilburg, maar het veld werd goedgekeurd, waardoor Willem II en Utrecht moesten aftrappen. Onder zware omstandigheden was het Utrecht dat het initiatief greep en via Kerk en Van de Streek op rozen leek te zitten. Voor rust stond het echter al weer 2-2. Eerst schoot Haye een vrije trap fraai in de kruising en niet veel later scoorde Tsimikas via een hoogstandje over keeper Jensen heen de gelijkmaker.

Na de pauze waren de fraaie momenten nog niet op, want na slecht uitverdedigen van Jensen wist Sol de Utrecht-goalie met een mooie boogbal de 3-2. De thuisploeg kwam tien minuten voor tijd na de rode kaart van Heerkens met tien man te staan, maar ondanks stevig aandringen van Utrecht bleven de drie punten in Tilburg.

Willem II

3 - 2

FC Utrecht

39' Haye
45' Tsimikas
50' Sol
  19' Kerk
31' Van de Streek
 
Gele kaart: Wellenreuther (Willem II), Strieder, Janssen, Emanuelson (FC Utrecht)
Rode kaart: Heerkens (78) (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.660
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas
Chirivella
Rienstra
Lieftink (Croux/77)
Haye (Ogbeche/87)
Sol (Van der Linden/81)
El Hankouri
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Van der Maarel (Görtler/68)
Klich (Dessers/60)
Strieder (Dumic/86)
Van de Streek
Emanuelson
Kerk
Labyad

Marseille in absolute slotfase nog naar winst

Olympique Marseille heeft in de Ligue 1 alsnog een (puur theoretische) kans om de landstitel te pakken. Op bezoek bij Dijon moest gewonnen worden om mathematisch nog in de race te blijven, en dat gebeurde met bijzonder veel moeite.

Valère Germain schoot Marseille na 36 minuten nog op voorsprong, maar nadat doelman Steve Mandanda geblesseerd raakte ging het minder goed. Vervanger Yohann Pele werd in de 73e minuut gepasseerd door Kwon Chang-hoon, waardoor Dijon op weg was naar een punt.

Dat ging echter fout: twee minuten voor tijd werkte Lucas Ocampos een corner in het doel, 1-2 Marseille. Ocampos werd vervolgens diep in blessuretijd in het strafschopgebied neergehaald door Cedric Yambere, die direct rood kreeg.

Dimitry Payet mocht de penalty nemen, maar keeper Baptiste Reynet stopte zijn inzet. Toch kwam Payet alsnog tot scoren: Wesley Lautoa haalde hem twee minuten later neer en dit keer schoot de spits vanaf elf meter wél raak, 1-3.

Zwaargewicht Joshua wint titanenstrijd om vier wereldtitels, harde KO Povetkin

Een gratis kijktip voor deze zaterdagavond: om 22.30 uur kan live ingeschakeld worden op RTL7 voor een heerlijke pot boksen. De 28-jarige Brit Anthony Joshua neemt het op tegen de 26-jarige Nieuw-Zeelander Joseph Parker, met als inzet maar liefst vier wereldtitels in het zwaargewicht.

In een bomvol Principality Stadium in Cardiff, gevuld met bijna tachtigduizend fans, staan Joshua en Parker tegenover elkaar. De Brit stelt daarbij zijn wereldtitels bij de IBF, WBA en IBO in de waagschaal, Parker is met zijn kampioensgordel van de WBO afgereisd.

De enige andere grote zwaargewichttitel, die bij de WBC, is in bezit van de Amerikaan Deontay Wilder en de winnaar van zaterdagavond zal het - zo hoopt in elk geval een ieder - tegen The Bronze Bomber op gaan nemen.

Bij de weging, waar gelijk al enkele duizenden mensen aanwezig waren, stapte Joshua met een kleine 110 kilogram de weegschaal op, terwijl Parker 107 kilogram op liet tekenen. De heren zijn uiteraard strijdlustig: "Als ik hem goed raak, gaat hij gestrekt", aldus Parker. "Ik zou alles inzetten op een knock-out, hij gaat tegen het canvas", klonk het uit de mond van Joshua.

Om 22.30 uur gaat RTL7 live, een klein half uurtje later stappen de heren de ring in voor de titanenstrijd. 

Update 01.00 uur
Joshua heeft zich laten kronen tot wereldkampioen bij vier bonden. Het werd geen sensationeel gevecht, want de echt zware klappen ontbraken. De Brit was vrijwel het hele gevecht de bovenliggende partij, waarbij Parker alleen in de vijfde en zesde ronde even de overhand had.

Dat was uiteraard niet genoeg en een paar rake tikken konden Joshua niet in gevaar brengen, dus won de Brit op punten - voor het eerst in zijn carrière, hij won zijn eerste twintig gevechten allemaal op knock-out.

In het voorprogramma vochten zwaargewichten Alexander Povetkin en David Price tegen elkaar en het was de Rus die snoeihard uithaalde. In de vijfde ronde kreeg Price een klap, waarna Povetkin het met nog een klap ongenadig hard afmaakte.

Povetkin - Price, met de KO na 14:20 (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.