Terpstra soleert naar zege in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra heeft de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een wedstrijd van 267 kilometer, van Antwerpen naar Oudenaarde, kwam de 33-jarige Nederlander van Quick-Step Floors na een indrukwekkende solo als eerste over de streep. De Deen Mads Pedersen werd tweede, voor Philippe Gilbert, de winnaar van vorig seizoen.

Om half elf moesten de renners van start in regenachtige omstandigheden. Het was lang wachten tot de juist vlucht de ruimte kreeg, maar na anderhalf uur lukte het elf renners toch om een kopgroep te vormen, met daarbij drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Pim Ligthart en Floris Gerts (beiden Roompot-Nederlandse Loterij). Uiteindelijk was de maximale voorsprong van het elftal zes minuten.

In aanloop naar de Muur van Geraardsbergen was er nog een grote valpartij, met als bekendste naam Oliver Naesen, maar de Belgisch kampioen kon na de muur weer de aansluiting maken met het peloton. Na de Muur viel het even stil in het peloton, waardoor een groepje met Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) de sprong kon maken naar de kopgroep, waar ondertussen Gerts al was gelost uit de kopgroep.

Op de volgende helling, de Kanarieberg, viel de kopgroep helemaal uit elkaar. Van de huidige kopgroep bleef alleen Ivan Garcia Cortina en Tom Devriendt over. In het peloton was er de controle van de Belgische ploeg Quick-Step Floors. Na de Kanarieberg, op zeventig kilometer van de streep, ontstond er een nieuwe kopgroep van drie renners Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld en Mads Pedersen.

Het drietal pakte een halve minuut op het peloton, waar nog alle favorieten aanwezig waren. Op de Kluisberg was het eerst Zdenek Stybar, die het probeerde samen met Michal Kwiatkowski, maar dat tweetal kreeg geen ruimte. Daarna was het Vincenzo Nibali die in de aanval ging. De Italiaan profiteerde dat het even stil viel in het peloton en kreeg Terpstra met zich mee. Het tweetal had een mooi gat op het peloton, maar ze hadden nog steeds een achterstand van 25 seconden op de kopgroep. Terpstra werkte goed mee met Nibali, waarna de Italiaan moest passen bij de Nederlander.

Terpstra stond er alleen voor in de achtervolging op de kopgroep en op de Oude Kwaremont werd het gat gedicht met de koplopers, waarna de Nederlander zich meteen op kop zette. Langeveld moest als eerste afhaken bij zijn landgenoot, later moest ook Van Baarle afhaken. Pedersen kon lang mee met Terpstra, maar op de top van de Kwaremont moest hij anderhalve lengte laten.

In de afdaling en in aanloop naar de Paterberg bleef het verschil tussen de Nederlander en de Deen tien seconden. Daarachter was het verschil een halve minuut tussen Terpstra en de groep van de favorieten. Op de Paterberg, de laatste helling van de dag, hield Terpstra het verschil met Pedersen op tien seconden. In de achtervolgende groep bleek Peter Sagan de beste. De wereldkampioen had bovenop tien seconden op de rest van de groep, maar in het vlakke deel na de Paterberg, werd hij weer ingerekend door de achtervolgende groep.

Terpstra bleef zijn voorsprong behouden op Pedersen en kwam solo aan in Oudenaarde. De Deen bleef ook uit de greep van de groep favorieten en werd knap tweede. Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, maakte het podium compleet door achter zijn ploeggenoot Terpstra en Pedersen als derde te finishen.