FC Transfervrij: De beste transfervrije verdedigers

Redactie

De transfermarkt draait op volle toeren en clubs geven vele miljoen uit voor nieuwe spelers, maar er zijn ook nog tal van transfervrije spelers. Verschillende bekende namen zitten soms al maanden te wachten op een telefoontje van een potentiële nieuwe werkgever, waar anderen pas sinds enkele dagen zonder club zitten. Goal zet de beste transfervrije spelers op een rij en vormeren een elftal waar menig team jaloers op zal zijn. We gaan verder met de verdedigers.

BACARY SAGNA
Het contract van de Fransman liep afgelopen zomer af bij Manchester City en de club besloot zijn verbintenis niet te verlengen waardoor hij een transfervrije speler werd. Sagna werd sindsdien in verband gebracht met Brighton & Hove Albion, Crystal Palace en Leicester City, maar nu ruim zes maanden later zit de rechtsback nog altijd clubloos thuis en dat mag gerust verrassend genoemd worden voor een speler met zijn staat van dienst.

De verdediger begon zijn loopbaan bij FC Sens voordat hij de overstap maakte naar Auxerre. In dienst van de club speelde hij 118 wedstrijden en won hij in 2005 de Coupe de France. Sagna groeide uit tot een van de beste rechtsbacks in Frankrijk en verdiende in de zomer van 2007 een transfer naar Arsenal, dat negen miljoen euro voor hem betaalde en waar hij uiteindelijk zeven seizoenen zou spelen. In Londen was de Fransman ook verzekerd van een basisplaats en zijn goede prestaties waren Internazionale aan het einde van het seizoen 2009/10 opgevallen en de Italianen wilden hem graag overnemen, maar tot een transfer kwam het niet. Sagna bleef bij Arsenal en het seizoen daarop werd hij opgenomen en het Premier League Team van het Jaar. Aan het einde van het seizoen 2013/14 liep zijn contract bij Arsenal af en the Gunners wilden graag verlengen, maar ze wisten geen overeenkomst te bereiken.

Hij tekende in de zomer bij Manchester City. In zijn eerste seizoen bij the Citizens bleef zijn inbreng beperkt tot slechts zestien wedstrijden, maar in het volgende seizoen was hij een basisspeler. Tijdens het voorgaande seizoen speelde Sagna 25 wedstrijden onder Josep Guardiola, maar de Spanjaard besloot voor dit seizoen geen gebruik meer te willen maken van zijn diensten en dus werd hij transfervrij.

PHILIPP WOLLSCHEID
Sinds begin deze maand zit de Duitser zonder club nadat hij voor FC Metz slechts één wedstrijd had gespeeld tijdens de eerste seizoenshelft en beide partijen besloten na onderling overleg uit elkaar te gaan. Wollscheid begon zijn loopbaan bij verschillende amateurclubs voordat hij in 2007 bij 1. FC Saarbrücken terecht kwam. Na twee seizoenen moest hij daar vertrekken en na een succesvolle proefperiode tekende de verdediger een contract bij 1. FC Nürnberg. Na eerst zijn minuten in het tweede elftal gemaakt te hebben brak hij door in het eerste team en werd hij een basisspeler.

Wollscheid presteerde dusdanig goed dat Bayer Leverkusen hem in de zomer van 2012 voor zeven miljoen euro overnam. Hij groeide er direct uit tot basisspeler, maar gedurende het seizoen 2013/14 verloor hij zijn basisplek. 1. FSV Mainz 05 nam de verdediger op huurbasis over, maar mede door een blessure kwam hij in half jaar tijd niet verder dan een handjevol wedstrijden. Stoke City werd zijn nieuwe club en na een succesvolle huurperiode namen de Engelsen hem definitief over van Leverkusen. Na een seizoen als basisspeler nam VfL Wolfsburg de tweevoudig Duits international voor een jaar op huurbasis over, maar hij kwam in Duitse dienst niet verder dan negen wedstrijden

Wollscheid keerde terug bij Stoke City en FC Metz werd zijn volgende werkgever, nadat de Fransen 2,5 miljoen euro voor hem betaalden. Echter na slechts één wedstrijd in de Coupe de la Ligue zat zijn Franse avontuur er al weer op en dus wacht de 28-jarige Duitser op een nieuwe aanbieding van een nieuwe club.

JOLEON LESCOTT
Of we de centrale verdediger ooit terug zullen zien op het veld is de vraag, maar officieel is de Engelsman nog niet gestopt. Bij Manchester City ontfermt hij zich momenteel over de spelers die op huurbasis voor andere club spelers, waaronder de spelers die voor NAC Breda spelen. Lescott kan terugkijken op een rijke carrière, met hoogte- en dieptepunten.

De centrale verdediger doorliep de jeugdopleiding van Wolverhampton Wanderers en maakte daar ook zijn debuut in de Premier League. Nadat hij was uitgegroeid tot een sterkhouder van de ploeg nam Everton de Engelsman in de zomer van 2006 voor zesenhalf miljoen euro over. Bij the Toffees werd hij ook een onbetwiste basisspeler en groeide hij uit tot Engels international. Na drie seizoenen bij Everton had Manchester City een bedrag van 27,5 miljoen euro over voor Lescott. In vijf seizoenen tijd werd hij in the Mislands twee keer landskampioen en won eenmaal de FA Cup en EFL Cup. In de zomer van 2014 mocht de Engelsman transfervrij vertrekken en tekende hij een contract bij West Bromwich Albion. Hij tekende er een contract voor twee jaar, maar een seizoen later werd Aston Villa al zijn nieuwe werkgever. In dienst van de club uit Birmingham beleefde hij, ondanks dat hij basisspeler was, een waardeloos seizoen en degradeerde de club uit de Premier League.

Lescott mocht vertrekken en hij vervolgde zijn carrière bij AEK Athene. Na vier wedstrijden liep de verdediger in zijn eigen huis een blessure op en hij wilde revalideren in Engeland, maar daarmee stemden de Grieken niet in. In november 2016 werd zijn contract na onderling overleg verscheurd. In januari 2017 verbond de verdediger zich voor een half jaar aan Sunderland, waar hij niet verder kwam dan twee wedstrijden. Sinds juni zit de verdediger zonder club.

BENOIT TRÉMOULINAS
De Fransman herstelt momenteel van een gescheurde meniscus en dat zal voor menig club zeker een rol hebben gespeeld om hem niet vast te leggen. Sinds afgelopen zomer is de linksback clubloos na zijn vertrek bij Sevilla. Trémoulinas speelde maar liefst 219 wedstrijden voor Girondins de Bordeaux voordat hij in de zomer van 2013 vertrok naar Dinamo Kiev. Hij vertrok met een landskampioenschap, Coupe de la Ligue en Coupe de France op zak. Bovendien was hij gedebuteerd voor de Franse nationale ploeg, waarvoor hij in totaal vijf keer uit zou komen. Topclubs als AC Milan en Juventus zouden tijdens zijn tijd bij Bordeaux interesse hebben getoond, maar het kwam nooit tot een transfer.

In de zomer van 2013 had Dinamo Kiev zesenhalf miljoen euro over voor de verdediger, waar hij een vierjarig contract tekende. Hij begon als basisspeler in Oekraïne, maar hij raakte al na zeven competitiewedstrijden zijn plek kwijt. In januari keerde Trémoulinas terug naar Frankrijk om op huurbasis te gaan spelen bij AS Saint-Étienne. In een half jaar tijd wist hij Sevilla te overtuigen en de Spanjaarden namen de linksback in de zomer over van Dinamo Kiev. In Andalusië werd de linksback een basisspeler en won hij seizoenen op rij de Europa League.

Waar hij tijdens de finale in 2015 tegen Dnipro Dnipropetrovsk nog een basisplek had, zag hij zijn ploeg een jaar later vanaf de tribune Liverpool verslaan. Trémoulinas keek toe met een gescheurde meniscus, een blessure die hij op 5 mei 2016 opliep en wat tevens zijn laatste wedstrijd was. De Fransman stond afgelopen seizoen het volledige seizoen aan de kant en Sevilla besloot zijn aflopende contract afgelopen zomer niet te verlengen.

PATRICE EVRA
De inmiddels 36-jarige linksback heeft een carrière om je vingers bij af te likken, maar toch zit hij momenteel zonder club. In dienst van Olympique Marseille werd de verdediger beledigd door de eigen aanhang en als reactie schopte Evra een van de eigen fans. De club ontsloeg de Fransman, die bovendien geschorst werd en tot 30 juni 2018 mag hij geen Europees voetbal mag spelen. Mocht Evra geen nieuwe club weten te vinden, dan zou het een treurig afscheid betekenen van een grote speler.

Evra slaagde er aanvankelijk niet in om een club te vinden in Frankrijk die het in hem zag zitten. Hij toog naar Italië, waar hij een contract tekende bij Marsala Calcio en na één seizoen verdiende Evra al een overstap naar Serie B-club Monzo. Hij raakte gefrusteerd door het gebrek aan speeltijd en keerde terug naar Frankrijk om voor OGC Nice te spelen. Daar speelde hij aanvankelijk in het tweede elftal en veelvuldig als middenvelder, maar toen kwam de plek als linksback vrij in het eerste elftal en toen ging het snel. Evra werd een vaste waarde en verdiende een transfer naar AS Monaco, maar zijn beste periode kende hij bij Manchester United. In zevenenhalf seizoen werd de linksback vijf keer landskampioen en won de Champions League.

In juli 2014 nam Juventus de 81-voudig international over en was hij twee seizoenen op rij een basisspeler en werd hij twee keer landskampioen. Nadat hij zijn basisplaats in Italië was kwijtgeraakt stapte Evra in januari 2017 transfervrij over naar Marseille, waar hij wel kon rekenen op veel speeltijd. De linksback begon het lopende seizoen nog als basisspeler in Zuid-Frankrijk totdat het in oktober misging voor hem.

GUILHERME SIQUEIRA
Sinds september 2017 zit de Braziliaanse linksback zonder club, nadat hij afscheid had genomen van Atlético Madrid. Met zijn 31 jaar kan de verdediger nog moeiteloos enkele seizoenen mee op het hoogste niveau, maar een club uit de top is te hoog gegregen voor Siqueira, zo heeft het verleden wel uitgewezen.

In december 2004 haalde Internazionale de verdediger naar Europa door hem over te nemen van Avaí. Het zou echter nooit tot een debuut komen voor de Milanezen. Na verschillende huurperiodes aan Ipatinga en de jeugd van Lazio nam Udinese Siqueria in 2006 over. In twee seizoenen in Udine bleef zijn speeltijd beperkt, waarna er een uitleenperiode volgde aan Ancona in 2010 ook aan FC Granada. De Spanjaarden namen de Braziliaan vervolgens een jaar later definitief over. In twee seizoenen maakte hij naam voor zichzelf en Real Madrid toonde interesse, maar tot een transfer kwam het niet. Op het laatste moment van de transferperiode van de zomer van 2013 stapte de linksback op huurbasis over naar Benfica en een jaar later legde Atlético Madrid hem voor tien miljoen euro vast.

In Madrid was hij in zijn eerste seizoen basisspeler, maar die plek verloor hij het seizoen daarop. Valencia nam de Braziliaan voor anderhalf seizoen over en de start was veelbelovend, maar mede door blessureleed stokte de teller tijdens het seizoen 2016/17 op elf wedstrijden. Zijn contract bij Atlético liep aan het einde van het vorige seizoen af en er volgde geen verlenging.