FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 november 2017

'Michael van der Plas pleegt weer plagiaat'

Michael van der Plas heeft DJ Jean tegen zich in het harnas gejaagd door een feestnummer uit te brengen waarin zonder toestemming de hit The Lounge van DJ Jean is verwerkt. De dj noemt het plagiaat ten top en komt in actie, zegt hij tegen Shownieuws.

Het maandag uitgebrachte nummer van Mike en Bianca is bedoeld voor de après-ski in het komende wintersportseizoen. De twee zingen over Michaels feestcafé in het Oostenrijkse wintersportoord Kirchberg. Dj Jean is niet te spreken over het illegale gebruik van The Lounge dat uit het niets in het partynummer opduikt. Dj Jean riep Michael in RTL Boulevard op contact met hem op te nemen of anders het fragment snel te verwijderen.

Michael bracht het nummer Après-ski met Mike & Bianca maandag uit. In juni had hij een plagiaatkwestie met Showtek door zonder toestemming een sample uit het nummer 90's By Nature van Showtek te gebruiken. Daarmee probeerde de ex van Barbie zijn bar in het Spaanse Torremolinos onder de aandacht te brengen.

'Michael van der Plas pleegt weer plagiaat'
'Michael van der Plas pleegt weer plagiaat' (Foto: BuzzE)

Eriksen schiet Denemarken naar WK voetbal

Denemarken heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het WK in Rusland. Aan de hand van sterspeler Christian Eriksen werd Ierland verslagen.

De heenwedstrijd in Denemarken was in 0-0 geëindigd, maar na zes minuten werd er in de return in Ierland al gescoord. Shane Duffy kreeg de bal onbedoeld via Nicolai Jörgensen en kopte de 1-0 binnen. De Denen gingen op jacht naar de gelijkmaker en Jens Stryger Larsen kreeg een aardige mogelijkheid en ook Pione Sisto kreeg een kansje, maar leverden geen doelpunt op.

Daryl Murphy kreeg voor Ierland een goede kans op de 2-0, maar kon de bal geen richting meegeven. Na 29 minuten stond de 1-1 op het scorebord. Via Andreas Christensen kwamen de Denen langszij en drie minuten later was het ook 1-2. Christian Eriksen schoot heerlijk via de onderkant van de lat raak op aangeven van Jörgensen. Met de 1-2 stand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust waren er kansen voor beide landen en na ruim een uur spelen viel de beslissing. Eriksen schoot de bal knap raak en hielp daarmee Denemarken defenitief aan een plek het WK van volgend jaar in Rusland. Het was zijn tiende doelpunt tijdens de WK-kwalificatiereeks, het meeste van alle middenvelders die in actie kwamen.

Het feest werd nog groter voor de Denen. Een kwartier voor tijd maakte Eriksen zijn hattrick compleet door de 1-4 binnen te schieten. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg de ploeg nog een strafschop na een overtreding op Nicklas Bendtner en de spits ontfermde zich over de bal en faalde niet: 1-5.

Denemarken kan de tickets naar Rusland boeken en is het dertigste land dat zich geplaatst heeft voor het eindtoernooi. Dat betekent dat er nog twee plekken over zijn: Australië en Honduras spelen woensdagochtend om 10 uur Nederlandse tijd in de return tegen elkaar om een WK-ticket, net als Peru en Nieuw-Zeeland om donderdag 03.15 uur.

Feest bij het Deense team. (PRO SHOTS/Action Images)
Feest bij het Deense team. (PRO SHOTS/Action Images)

Hamilton: "Drie motoren nodigt uit tot conservatief rijden"

Nieuwbakken Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton is niet blij dat er volgend jaar voor iedere coureur maar drie motoren gebruikt mogen worden en dat op 21 races. Dit betekent dat een krachtbron zeven wedstrijden mee moet gaan en hierdoor zullen coureurs veel conservatiever rijden.

Hamilton gaf toe dat hij met vier motoren op twintig races dit jaar regelmatig in de spaarstand gereden heeft om het materiaal langer heel te houden. Omdat de Brit in Brazilië na een fout in de kwalificatie achteraan moest starten heeft Mercedes besloten om de motor en de turbo te vervangen. Deze hoeven na afgelopen weekend alleen in Abu Dhabi nog ingezet te worden, waardoor Hamilton zondag meer van zijn materiaal kon vergen. Het leverde hem startend vanuit de pits een vierde plek op.

Hamilton: "Het is de eerste keer dat ik zoveel van een motor gevergd heb. Dat was leuk, want normaal moet je veel voorzichtiger zijn. Ik schroef regelmatig het motorvermogen terug en het team vertelt me dan dat ik het weer omhoog moet doen, maar ik zeg dan telkens nee en probeer het op een andere manier te compenseren. Het is een beetje de angst om over de grens te gaan, zoals met de opgeblazen motor in Maleisië vorig jaar. Daarom vind ik het teruggaan naar drie motoren per seizoen ook helemaal niks. We moeten meer de limiet op kunnen zoeken. Dat sprinten is iets dat we in de Formule 1 missen."

Ook het hogere minimumgewicht en de extra kilo's vanwege de komst van de halo zint de Brit niet. "We moeten tegenwoordig 100 kilogram brandstof meeslepen, de auto is volgend jaar net een bus, veel te zwaar. Het gaat zo zwaar worden dat het op een bloedende NASCAR gaat lijken. De remafstanden worden langer, de remschrijven zitten op de limiet. Ik klink misschien wat negatief, maar ik verlang naar een snelle, ranke wagen die ik iedere ronde tot de limiet kan laten gaan, dat missen we nu."

Hamilton verlangt terug naar het echte racen waarbij coureurs iedere ronde tot de limiet kunnen gaan en dichter achter elkaar kunnen rijden, zodat het aantal gevechten op de baan toe gaat nemen.

Newton en aanval Panthers maken indruk tegen Dolphins

De Carolina Panthers hebben in de NFL een indrukwekkende zege geboekt tijdens Monday Night Football. In eigen huis leidde Cam Newton zijn ploeg langs de Miami Dolphins: 45-21.

De Panthers hebben dit seizoen, in elk geval op papier, de beste defensie in de hele NFL, maar maandagavond maakte vooral de aanval indruk. Men kwam in totaal tot 548 overbrugde yards en dat was een verbetering van het franchise record voor de Panthers.

Newton was de grote man bij de ploeg: hij gooide 21 succesvolle passes, bij elkaar goed voor 254 yards en vier touchdown passes. Daarnaast nam Newton zoals wel vaker ook zelf met enige regelmaat de benen, waarmee hij 95 rushing yards bij elkaar wist te rennen.

Christian McCaffrey en Devin Funchess lieten allebei twee touchdowns noteren en waren zo eveneens van grote waarde voor de Panthers, die nu zeven van de tien wedstrijden gewonnen hebben. De Dolphins staan op vier zeges uit negen wedstrijden.

Berghuis grote man bij recordzege vertrekkende Advocaat

In de laatste wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat heeft het Nederlands elftal een zege geboekt. Roemenië werd met 0-3 verslagen.

In een rommelige openingsfase probeerde Oranje het initiatief te nemen, maar de eerste dreiging ontstond voor Roemenië, maar Jasper Cillessen kon een voorzet goed verwerken. Memphis Depay tekende voor het eerste gevaar van Oranje, maar hij zag een vrije trap gestopt worden door Costel Pantilimon. De aanvaller van Olympique Lyon stond ook aan de basis van de volgende aanval, die resulteerde in een schot van Davy Pröpper.

De doelman van de Roemenen stond op de goede plek op een schot van Ryan Babel en daardoor bleef het 0-0. Steven Berghuis had uit een afgeslagen hoekschop ook geen succes. Memphis zorgde voor de meeste dreiging en na een lange aanval kopte hij naast. Op slag van rust leek Oranje toch op voorsprong te komen, maar een treffer van Babel werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Direct na rust was het wel raak. Berghuis speelde zich goed vrij op de rechterflank en gaf de bal fraai voor op Memphis die raak kon koppen: 0-1. De vleugelaanvaller van Feyenoord liet zich tien minuten later weer gelden. Na wederom een goede actie gaf hij goed voor en kon Babel de 0-2 binnenschuiven.

Na de twee doelpunten werd het spel slordiger en dat resulteerde in een schotkans voor Roemenië, maar Cillessen stopte de inzet. Roemenië slaagde er echter niet in om echt gevaarlijk te worden en Nederland kon negen minuten voor tijd uitlopen naar 0-3. Uit een vrije trap van Berghuis kopte invaller Luuk de Jong binnen. Een minuut later mocht Berghuis het veld verlaten en werd vervangen door debutant Donny van de Beek.

Voor Advocaat zit zijn derde periode bij het Nederlands elftal er na dinsdagavond op. Hij gaat de boeken in als bondscoach met de meeste zeges (37), waarmee hij voorbij ging aan de legendarische Bob Glendenning, die Nederland in de jaren twintig, dertig en veertig leidde. Wie de 70-jarige trainer opvolgt is vooralsnog onduidelijk.

Steven Berghuis belangrijke man bij Oranje met zijn assists. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Steven Berghuis belangrijke man bij Oranje met zijn assists. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

'Trump deed dit jaar 1628 onjuiste beweringen'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dit kalenderjaar tot nu toe 1628 onjuiste of misleidende uitspraken gedaan. Gemiddeld komt dat komt neer op 5,5 onjuiste bewering per dag. Dat schrijven de feitenonderzoekers van de krant The Washington Post.

Het gemiddelde aantal onjuistheden van de president neemt daarnaast nog steeds toe volgens de krant. De laatste maand is het gemiddelde aantal onjuiste uitspraken gestegen naar negen per dag. Als Trump dit aanhoudt komt hij eind van dit jaar uit op tweeduizend onjuiste uitspraken.

De meeste onjuistheden ventileerde Trump over omverwerping van de zorgwet Obamacare. Trump zei maar liefst zestig keer in verschillende bewoordingen dat die wet dood is, wat niet het geval is.

'Trump deed dit jaar 1628 onjuiste beweringen'
'Trump deed dit jaar 1628 onjuiste beweringen' (Foto: ANP)

Pech-Apache via de weg naar thuisbasis

De Apache die gisteravond tegen bliksemdraden aanvloog, wordt vanmiddag gereed gemaakt voor transport. Daarvoor haalt technisch personeel van het Defensie Helikopter Commando onder meer de rotorbladen van het toestel af. Via de weg gaat de gevechtshelikopter vanuit het Gelderse Zoelmond, terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen. Daar is het toestel naar verwachting vóór middernacht.

Het incident gebeurde tijdens een trainingsvlucht waarbij de Apachevliegers radarsystemen moesten ontwijken. Dat gebeurde tijdens het laagvliegen boven de provincies Utrecht en Gelderland. De helikopters mochten tot op 35 meter hoogte komen, of zoveel lager als voor de ‘missie’ nodig was. Daarbij is op een gegeven moment tegen bliksemdraden gevlogen, die losraakten en tegen hoogspanningskabels zwiepten. Dat leidde tot kortsluiting met als gevolg dat ongeveer 24.000 huishoudens enkele uren zonder stroom zaten.

In de loop van de nacht is de stroomvoorziening in het gebied gefaseerd weer opgestart. Het avondvliegen gaat gewoon door, behalve in de omgeving van Zoelmond. Daar wordt niet getraind zolang het onderzoek naar de toedracht van het incident loopt.


(Ministerie van Defensie)
(Ministerie van Defensie)

LSVb steunt oproep tegen huisjesmelkers

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de oproep die wethouders van studentensteden vandaag doen om meer sancties tegen huisjesmelkers te creëren. De wethouders van tien grote studentensteden doen deze oproep aan minister Kasja Ollongren van Wonen. De wethouders signaleren dat huisjesmelkers misbruik maken van het grote kamertekort.

Ze willen daarom de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen en boetes uit te delen aan huisjesmelkers. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb, is blij met de oproep: “Wij zijn blij dat de wethouders het probleem erkennen en wij steunen hen dan ook in hun oproep. Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen.”

Sancties ontbreken
De bond wijt de problematiek aan het ontbreken van sancties. Als een huiseigenaar zich niet aan de regels houdt, is de enige consequentie dat diegene de huur moet verlagen. Zelfs bij herhaaldelijke overtreding kunnen gemeenten nu geen boetes of dwangsom opleggen. Zo is er geen enkele motivatie voor huisjesmelkers om zich aan de regels te houden. Studenten kunnen zelf ook niks beginnen, want vanwege het kamertekort geldt dat een huisbaas voor diens bewoner tien andere studenten kan kiezen. Tariq Sewbaransingh: “Als een huisbaas tien euro van je steelt, krijgt diegene een boete. Als je huisbaas je echter voor honderden euro’s per jaar afzet is dat niet het geval. Dit is absurd en moet vlug rechtgetrokken worden.”

Te hoge huur
Er zijn regels voor de maximale huur die huiseigenaren mogen vragen. Veel huisbazen houden zich echter niet aan deze regels. De LSVb krijgt dagelijks meldingen van studenten die te veel huur betalen voor hun kamer of die te maken krijgen met intimidatie. De meest recente schatting van de bond is dat studenten bij huisjesmelkers gemiddeld bijna 100 euro per maand te veel betalen. Voor een stad als Amsterdam gaat het zelfs om een bedrag van 160 euro per maand. “Vanwege het kamertekort hebben studenten geen andere keus dan de torenhoge bedragen neer te leggen. Als je dit bedrag echter niet kunt betalen, kun je niet in die stad gaan studeren. Dat werkt ongelijkheid in de hand,” aldus Tariq Sewbaransingh.

Studentensteden: huisjesmelkers aanpakken

Wethouders van twaalf studentensteden roepen in een brandbrief minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op om maatregelen te nemen tegen huisjesmelkers.

Die maken misbruik van het gebrek aan woonruimte door studenten veel te hoge huren in rekening te brengen. Ook zouden huisjesmelkers hun huurders intimideren als zij te hoge huren of gebrekkig onderhoud melden bij de huurcommissie.

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) stuurt de brief mede namens de studentensteden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

De gemeenten willen dat de minister hen de mogelijkheid geeft om verhuurders bij overtredingen van huurregels te kunnen straffen met boetes en dwangsommen.

Studentensteden: huisjesmelkers aanpakken
Studentensteden: huisjesmelkers aanpakken (Foto: ANP)

Wielrenner Tankink versus yak

In het kader van het promoten van zonne-energie is Bram Tankink momenteel bezig met een fietstocht naar de voet van de Himalaya. Tijdens een van deze tochten blokkeerde een yak de doorgang. Dankzij zijn bekende vlotte babbel kon de renner van Lotto-Jumbo zijn weg snel en zonder kleerscheuren vervolgen.

Spugende Jamal Ben Saddik tergt Rico Verhoeven

Rico Verhoeven, kampioen bij kickboksorganisatie Glory, zal op 9 december zijn titel in het zwaargewicht verdedigen tegen Jamal Ben Saddik. Dinsdag was de persconferentie en keken beide kickboksers elkaar nog even diep in de poppetjes van hun ogen. Ben Saddik bleek daar de meeste moeite mee te hebben, want de Marokkaanse Belg spuugde in het gezicht van de kampioen. 


Staredown tussen Verhoeven en Ben Sadik (Bron: Youtube)

'Er is niets zo smerig en respectloos als spugen naar iemand', aldus een teleurgestelde Verhoeven. 'Dat maakt me nijdig en word ik niet vrolijk van.' Twijfels over het gevecht in december heeft Verhoeven niet. 'Ik heb iedereen verslagen, groot, klein, dun, dik. Ik ga lekker genieten, hij gaat vijf ronden afzien en daarna gaat hij knock-out.'


Interview met Rico Verhoeven (Bron: Youtube)

Ben Saddik zei niets over het incident, maar zegt klaar te zijn voor het gevecht tegen Verhoeven en hoopt op de steun van niet alleen de Marokkaanse Nederlanders. 'Dit is een jongensdroom. Mijn gezondheid is weer stabiel en dit is de eerste keer in mijn leven dat ik weer voluit kon trainen.' Ben Saddik heeft in de afgelopen jaren een aantal behandelingen ondergaan tegen schildklierkanker en heeft zelfs doodziek een aantal zware partijen afgeleverd. 


Interview Jamal Ben Sadik (Bron: Youtube)

Het gedrag van Ben Saddik tijdens de persconferentie is in ieder geval een valse start voor wat een prachtig evenement belooft te worden. Het kickboksgala bevat vele grote namen, waaronder Nieky Holzken, Ismael Londt en Michael Duut. Verder gaat de opmars van Zakaria Zouggary almaar voort en zal D'Angelo Marshall zijn stinkende best doen om nu dan toch eindelijk dat langverdiende titelgevecht tegen Verhoeven binnen te halen.

Glory Redemption wordt gehouden op zaterdag 9 december in Ahoy, Rotterdam. Hieronder het volledig programma.

GLORY: REDEMPTION
Rico Verhoeven vs. Jamal Ben Saddik
Michael Duut vs. Danyo Ilunga
Anderson Silva vs. Xavier Vigney
Petchpanomrung Kiatmookao vs. Zakaria Zouggary

GLORY 49 SuperFight Series
Alex Pereira vs. Yousri Belgaroui
Ismael Londt vs. D’Angelo Marshall
Nieky Holzken vs. Alim Nabiyev
Eyevan Danenberg vs. Jamie Bates
Bailey Sugden vs. Chenglong Zhang

GLORY 49 Rotterdam
Lichtgewichttoernooi finale: Winnaar van partij A vs. Winnaar van partij B
Christian Baya vs. Samo Petje
Omar Moreno vs. Anying Wang
Lichtgewichttoernooi halve finale B: Niclas Larsen vs. Tyjani Beztati
Lichtgewichttoernooi halve finale A: Stoyan Koprivlenski vs. Maykol Yurk

Pakje sigaretten 49 cent duurder in 2021

Een standaard pakje van twintig sigaretten is over vier jaar zeker 49 cent duurder. De accijnzen stijgen met 41 cent, en daar komt nog eens 8 cent btw bij.

Dat meldt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer. Volgens hem is het een stijging van 8 procent in vergelijking met de gemiddelde prijs dit jaar. Per sigaret wordt er nu minimaal 18 cent belasting betaald.

Pakje sigaretten 49 cent duurder in 2021
Pakje sigaretten 49 cent duurder in 2021 (Foto: ANP)

[Live] Verdubbeling spoor bij Utrecht

In het weekend van 17 - 19 november wordt er bij de spoorverdubbling rond Utrecht een waar kunststukje uitgehaald. De tweede spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt op zijn plaats gebracht met behulp van zwaartransportwagens en een drijvend ponton dat 9 meter boven het wateroppervlak uitstijgt. 

De brug is 170 meter lang, 15 meter breed en 29 meter hoog. Hij weegt ruim 3000 ton en  bestaat uit zes delen. Deze zijn apart van elkaar vervoerd naar de opbouwlocatie nabij de plaats waar de brug komt te te liggen. De brug zal stapvoets langs een speciaal aangelegde route naar de Vleutensebaan worden gereden. Tussen de twee huidige bruggen in wordt de ponton afgemeerd. 

Door de voorste zwaartransportwagens op het ponton te rijden, zal deze door het gewicht van de brug als vanzelf naar de overkant varen. Eenmaal aan de overkant zal de brug nog zijwaarts bewogen worden tot hij op circa 20 centimeter naast z'n oudere broer ligt. Dan worden de zwaartransportwagens en ponton afgevoerd. In eerste instantie staat de brug op vijzels, in de week na het plaatsen zal hij naar zijn definitieve hoogte zakken.

Die werkzaamheden kun je live volgens op de twee livestreams diie ProRail heeft opgezet. Deze vind je in de onderste twee video's. Daarop kun je nu al live meekijken naar de voorbereidende werkzaamheden. De twee bovenste video's zijn een animatie van het transport en een timelapse van het vervoer van de afzonderlijke brugdelen. 

Johnny de Mol gaat zijn zoon Johnny noemen

Johnny de Mol en zijn aanstaande bruid Anouk van Schie verwachten een zoon en ze noemen hem Johnny. Dit verklapte de aanstaande vader in De Coen en Sander Show op Radio 538.

"Mijn overgrootvader heette zo en mijn opa en mijn vader ook, dus dat was geen moeilijke keuze", zegt Johnny de Mol. "Het gaat al best wat generaties terug."

In oktober maakten Johnny en Anouk bekend dat ze hun eerste kindje verwachten. Afgelopen zomer maakte hij al bekend dat hij Anouk, bekend van de meidengroep Kus, ten huwelijk heeft gevraagd.

Johnny de Mol gaat zijn zoon Johnny noemen
Johnny de Mol gaat zijn zoon Johnny noemen (Foto: BuzzE)

Doden door schietpartij bij school VS

Bij een schietpartij bij een basisschool in het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn zeker drie doden gevallen. Ook raakte een zesjarige leerling gewond, meldde het hoofd van de politie in de plaats Rancho Tehama aan nieuwszender NBC.

Een van de doden is de schutter, bevestigde de sheriff. De omgeving van de school is door zeker honderd agenten afgezet. Getuigen hoorden meerdere schoten. De resterende kinderen zijn in veiligheid gebracht.

Doden door schietpartij bij school VS
Doden door schietpartij bij school VS (Foto: ANP)

Oranje oefent tegen Engeland en Spanje

Het Nederlands elftal speelt volgend jaar maart twee oefenwedstrijden tegen Engeland en Spanje, dat heeft de KNVB dinsdag bekend gemaakt.

Op 23 maart speelt Oranje de eerste interland van het jaar 2018 en staat de wedstrijd tegen Engeland in de Johan Cruijff Arena op het programma. Vier dagen later is Spanje de tegenstander. Waar die wedstrijd gespeeld wordt en hoelaat is nog niet bekend.

Het Nederlands elftal sluit dinsdagavond het kalenderjaar 2017 af met een oefeninterland tegen Roemenië. Het is naar verluidt de laatste wedstrijd met Dick Advocaat als bondscoach. Tegen Engeland en Spanje zit er een nieuwe bondscoach op de bank.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Al is het nog zo grijs en grauw, wis en waarachtig, de winter komt gauw.

Hallo daar!

De zon is de grote afwezige en eigenlijk hoef ik weinig te vertellen over het weer. Dit zijn dagen die je eigenlijk zo snel mogelijk wil vergeten. Het is bewolkt, nevelig en er valt zo her en der wat motregen. De komende 24 tot 48 uur veranderd er hier eigenlijk helemaal niets aan. Een golvende storing ligt net ten noorden van ons land en die blijft daar tot zeker donderdagmiddag gewoon liggen. Wij zitten daarmee in de warme sector, maar dat is dan het enige positieve.

Zoals gezegd, morgen hebben we dus wederom een grijze dag in het verschiet. Misschien dat het in de buurt van grote wateroppervlakten zelfs mistig wordt. Het wordt nog iets zachter met 11 tot 13 graden. 

Interessanter is het weer in het Middellandse zeegebied. Een zeer actieve depressie brengt storm op zee en langs de kusten van Italie en de Balkan. Ook vallen daar enorme hoeveelheden regen. Mogelijk zelfs 250 tot 300 millimeter. Van oorsprong is het een zogezegde Genua-depressie. Die bracht in de Alpen al heel veel sneeuw en een snoeiharde mistral aan de oostkant van Frankrijk. Dit lagedrukgebied blijft nog een beetje rondjes draaien rondom de Balkan, dus daar krijgen we vast wel het één en ander van te horen aan overlast.

Bij ons komt er pas tegen het weekend weer kleur in het weer.

Fijne avond.

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Archieffoto uit het vliegtuig (Foto: Stephan5)
Om toch nog wat kleur te brengen in deze grauwe dagen dook ik even het archief in, en hier vrolijk je vanzelf weer op. (foto:Stephan5)

Project Hospital is 'serieuze' Theme Hospital-variant

Wie in de negentiger jaren al gameliefhebber was kent waarschijnlijk Theme Hospital wel, de hilarische builder/business-simulator van wijlen ontwikkelaar Bullfrog. Een kersverse indiestudio uit Praag genaamd Oxymoron Games heeft nu de taak op zich genomen om een soortgelijk spel te ontwikkelen om 'onze nostalgie te genezen'.

Project Hospital lijkt qua gameplay en graphics ontzettend veel op het klassieke Theme Hospital, maar het grote verschil is dat je in deze game geen bloated head disease of third degree sideburns hoeft te genezen. De Tsjechen proberen met Project Hospital een zo realistisch mogelijke weergave neer te zetten van het reilen en zeilen in het ziekenhuiswezen. Het diagnosticeren en behandelen van patiënten staat centraal, met allerlei verschillende afdelingen en meer dan 100 aandoeningen om te behandelen, gebaseerd op echte ziektes en verwondingen. Behalve behandeling van patiënten speelt ook management een grote rol, van bijvoorbeeld financiën en personeel. Volgens Oxymoron is de game toegankelijk voor casual spelers en biedt het tegelijkertijd veel diepte voor ervaren gamers. 

Het is inmiddels een jaar in ontwikkeling en Oxymoron zegt de game in 2018 uit te willen brengen via Steam. Het blijft vooralsnog afwachten of Project Hospital inderdaad onze nostalgie kan genezen, aangezien de charme van Theme Hospital toch grotendeels schuil ging in de briljante humor. Oxymoron geeft zelf tenslotte aan dat de game 'zeer modbaar' zal worden en dat zij zelf open staan voor alle suggesties.


Flames scoren er op los tegen Blues, Teravainen scoort hattrick in 7 minuten

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben een fraaie overwinning geboekt in de NHL. In de Scotiabank Saddledome kreeg de ploeg bezoek van de St Louis Blues, de koplopers in de Western Conference.

Het werd een zeer boeiend duel en al in de eerste periode vielen vier goals te noteren: Mark Jankowski was namens de Flames twee keer trefzeker, Vladimir Tarasenko en Jaden Schwartz scoorden namens de Blues. De tweede periode was rustiger en beide goalies wisten hun doel schoon te houden.

Sam Bennett opende de score in de derde periode, waarmee hij de Flames op 3-2 zette. Alexander Steen trok de stand na twaalf minuten echter weer gelijk en dat was het startschot voor een geweldige tweede helft van de laatste periode. 

Michael Ferland tekende voor 4-3, Tarasenko maakte krap tien seconden later de gelijkmaker. Kris Versteeg zette de Flames weer op voorsprong en dit keer drukte de ploeg door: Johnny Gaudreau en Michael Frolik zorgden voor de 7-4 eindstand.

De enige andere wedstrijd van de maandagavond ging tussen de Carolina Hurricanes en de bezoekende Dallas Stars. Het werd een zege voor de thuisploeg, vooral dankzij Teuvo Teravainen. De Fin was in de derde periode, bij een 1-1 stand, goed voor de 2-1, 3-1 en 4-1, in een tijdsbestek van amper zeven minuten. Jeff Skinner tekende nog voor de 5-1 eindstand.

Flames - Blues (Bron: YouTube)

Aldi verkocht plofkip met beter leven-keurmerk

Aldi heeft in haar campagne ‘verantwoord & voordelig’ XXL kipschnitzels, die gemaakt zijn van plofkip, als ‘verantwoord’ verkocht. Dit erkent Aldi na een klacht van foodwatch. De misleidende schapkaartjes die claimen dat de XXL plofkipschnitzels verantwoord zijn en één Beter Leven ster van de Dierenbescherming hebben, zijn inmiddels verwijderd, zo geeft Aldi aan.

De campagne waarin tientallen producten met keurmerken werden gepromoot, is inmiddels afgelopen. De website waar op de pagina van de schnitzels ook een Beter Leven keurmerk werd getoond, wordt ‘per direct’ aangepast, belooft Aldi. foodwatch: “Anno 2017 een ‘XXL kipschnitzel’ verkopen, gemaakt van plofkip, is natuurlijk al erg onverantwoord. Een ‘verantwoord’ schapkaartje erbij plakken is dubbel onverantwoord en ronduit misleidend. ”

Foodwatch was achter de foute ‘verantwoord’ claim gekomen tijdens een reguliere winkelcontrole en sprak Aldi op de misleiding aan. Aldi liet dezelfde dag nog weten de fout te erkennen, gaf aan dat sprake was van een vergissing in haar ‘verantwoord & voordelig’ campagne. De fout met het Beter Leven keurmerk op de website zal ‘per direct’ worden gecorrigeerd. De campagne ‘verantwoord & voordelig’ is inmiddels afgelopen. De XXL kipschnitzels worden samen in een doos verkocht met XXL varkensschnitzels die wel één ster Beter Leven van de Dierenbescherming hebben.

Bij het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming zijn maximaal drie sterren te verdienen. Eén ster Beter Leven betekent dat alleen de meest ernstige problemen uit de vee-industrie zijn aangepakt. Varkens krijgen dan bijvoorbeeld 1 m2 in plaats van 0,8 m2 leefruimte, castreren is verboden en er geldt een maximale duur voor het veetransport van 6 tot 8 uur. Twee en drie ster Beter Leven varkens hebben het aanzienlijk beter. Biologische varkens krijgen drie Beter Leven sterren. Het meeste varkensvlees in de Nederlandse supermarkten heeft één ster Beter Leven.

Aldi verkocht plofkip met beter levenkeurmerk (Foto: Foodwatch)
Aldi verkocht plofkip met beter levenkeurmerk (Foto: Foodwatch)

 Aldi verkocht plofkip met beter levenkeurmerk (Foto: Foodwatch)
Aldi verkocht plofkip met beter levenkeurmerk (Foto: Foodwatch)

Sock verslaat Cilic bij ATP Finals

Nadat hij zijn eerste wedstrijd bij de ATP Finals in Londen van Roger Federer verloor, heeft Jack Sock zijn tweede duel wel gewonnen. De Amerikaan versloeg de als vijfde geplaatste Marin Cilic met 5-7, 6-2 en 7-6.

In de eerste set werkte Cilic een paar breekkansen weg en sloeg een game later wel zelf toe. De tweede set was overtuigend voor Sock. De Amerikaan was zijn focus aan het begin van de derde set echter kwijt. In de eerste drie games won hij maar een punt. Hij wist Cilic toch terug te breken en in de tiebreak won hij vijf punten op rij vanaf de stand 2-4.

SyriŰ: Amerikaanse troepen moeten vertrekken

De Syrische autoriteiten eisen dat Amerikaanse militairen worden teruggetrokken uit hun land. Een officiële bron binnen het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanwezigheid van de Amerikanen volgens staatspersbureau SANA "een daad van agressie".

Het departement reageerde op uitspraken van de Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie). Hij stelde maandag dat de Verenigde Staten doorgaan met het bestrijden van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië "zolang zij willen vechten". De bewindsman zei ook dat de VS willen voorkomen dat een IS "2.0" kan ontstaan.

Het Syrische ministerie benadrukte dat "de VS noch anderen"een oplossing voor het langlopende conflict kunnen opleggen door militaire druk uit te oefenen. Washington geeft in Syrië steun aan strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die eerder onder meer IS-bolwerk Raqqa veroverden.

Syrië: Amerikaanse troepen moeten vertrekken
Syrië: Amerikaanse troepen moeten vertrekken (Foto: ANP)

Pizza Hut denkt aan 100 filialen in Nederland

Pizza Hut ziet ruimte om in Nederland de komende jaren uit te groeien tot een keten van zo'n honderd vestigingen. De aanbieder van pizzapunten werkt sinds vorig jaar aan een soort comeback in dit land. Dat proces is nu zover, dat de keten ook zoekt naar lokale franchisenemers die verspreid over het land filialen willen openen.

Nu zijn er nog maar twee vestigingen van Pizza Hut, in Rotterdam en Utrecht. Maar eind volgend jaar wil ondernemer Soeniel Sewnarain al vijftien zaken in gebruik hebben. Binnenkort opent er in ieder geval een Pizza Hut in Almere. Ook zijn er al afspraken gemaakt voor de komst van drie franchisezaken in Amsterdam.

Sewnarain ging vorig jaar in zee met het Amerikaanse moederconcern Yum Brands om de keten in Nederland weer wat meer op de kaart te zetten. Ooit telde Pizza Hut hier volgens de ondernemer zestien restaurants. Daarvan was vorig jaar alleen het filiaal in Rotterdam nog over.

Pizza Hut denkt aan 100 filialen in Nederland
Pizza Hut denkt aan 100 filialen in Nederland (Foto: ANP)

Ramadan klaagt vrouw aan die hem beschuldigde

De Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan gaat een klacht indienen tegen de Belgische vrouw die hem vorige maand van aanranding beschuldigde. "Het gaat om leugenachtige aantijgingen die hij ten stelligste ontkent en die alleen tot doel hebben om hem te bezoedelen en hem schade te berokkenen", zegt Ramadans Belgische advocaat.

De vrouw had op 31 oktober aan de Franstalige zender RTBF anoniem getuigd dat ze het slachtoffer was van seksueel geweld en bedreigingen door Tariq Ramadan. De internationaal bekende theoloog heeft daarop nu gereageerd door in België een klacht in te dienen wegens 'laster, smaad en lasterlijke aantijging', zo meldt zijn advocaat.

Ramadan is in de nasleep van de Weinstein-onthullingen verschillende keren in opspraak gekomen door beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag. Hij ontkende steeds met klem daar iets mee te maken te hebben.

Ramadan klaagt vrouw aan die hem beschuldigde
Ramadan klaagt vrouw aan die hem beschuldigde (Foto: ANP)

Driekleur in vergaderzaal Tweede Kamer

De Nederlandse vlag heeft zijn intrede gedaan in de Tweede Kamer. In de grote vergaderzaal van de Kamer staat, sinds het vragenuur van dinsdag, achter het spreekgestoelte van de voorzitter een houten standaard met de Nederlandse driekleur.

De Kamer besloot twee weken geleden op initiatief van de SGP en de PVV dat de vlag in de vergaderzaal thuishoort. Die kan een mooie en duidelijke functie vervullen als symbool van de natie, vindt SGP-leider Kees van der Staaij. Hij wijst erop dat de nationale vlag in parlementen van andere landen heel normaal is.

Voorzitter Khadija Arib introduceerde de vlag en sprak van "een bijzonder moment in onze parlementaire geschiedenis".

Driekleur in vergaderzaal Tweede Kamer
Driekleur in vergaderzaal Tweede Kamer (Foto: ANP)

Spelden in etenswaren filiaal Vomar Zaandam

Vandalen hebben in verschillende etenswaren bij een filiaal van supermarkt Vomar in Zaandam spelden gestopt, waarschuwen het bedrijf en de NVWA dinsdag. Consumenten worden opgeroepen de betreffende producten niet te eten en terug te brengen naar de winkel.

Het gaat om dertien producten, waaronder verpakte witlof, mini komkommers, magere runderlappen, scharrelkipschnitzel en een pakket groentesoep. De complete lijst is te zien op de website van de supermarkt.

De producten zijn inmiddels uit de schappen gehaald. "We hebben direct aangifte gedaan bij de politie en zij zijn in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek gestart", aldus Vomar. Het gaat om het filiaal Rozenhof aan de Czaar Peterstraat in Zaandam.

Spelden in etenswaren filiaal Vomar Zaandam
Spelden in etenswaren filiaal Vomar Zaandam (Foto: ANP)

Rojer/Tecau verliezen ook tweede duel ATP Finals

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau hebben ook hun tweede partij van de ATP Finals in Londen verloren. Het Nederlandse/Roemeense koppel verloor met tweemaal 6-7 van de Australiër John Peers en zijn Finse dubbelpartner Henri Kontinen.

Rojer en Tecau, die in Londen als derde zijn geplaatst, verloren zondag hun openingswedstrijd van het Franse duo Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut. In theorie kunnen de Nederlander en de Roemeen zich nog scharen bij de eerste twee koppels in de groep, maar ze zijn daarvoor afhankelijk van andere resultaten.

Rojer en Tecau veroverden twee jaar geleden de titel op de ATP Finals.

Minister Dekker: zorgen over Pegida

Het kabinet maakt zich zorgen over Pegida, de extreemrechtse groep die protesteerde tegen de bouw van een moskee in Enschede. De groepering lijkt "steeds kleiner maar wel radicaler te worden", zei minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer.

Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is "verhoogde alertheid als het gaat om bewegingen van dit soort groepen", aldus Dekker. Hij veroordeelde de actie van Pegida en noemde ze "walgelijk" en "misselijkmakend". Op een filmpje dat de organisatie op Twitter en Facebook plaatste, is te zien dat iemand in een donker gewaad op het toekomstige bouwterrein een houten kruis besmeurt, naar verluidt met varkensbloed.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er een strafbaar feit is gepleegd. De zaak wordt door het OM "heel serieus" genomen, verklaarde Dekker. "We zitten erbovenop bestuurlijk."

Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben contact gehad met de burgemeester van Enschede.

Minister Dekker: zorgen over Pegida
Minister Dekker: zorgen over Pegida (Foto: ANP)

Ter Mors niet in Stavanger

Jorien ter Mors doet komend weekend niet mee aan de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger. Ze is vanmorgen tijdens een krachttraining door haar rug gegaan, iets wat haar vorige week ook al gebeurde.

Ze deed afgelopen weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen wel mee, maar meldde zich toen af voor de 500 meter. Ter Mors zou in Noorwegen de 500, 1.000 en 1.500 meter rijden.

Mayon Kuipers en Helga Drost rijden nu de 500 meter, Sanne van der Schaar vervangt Ter Mors op de 1.000 meter en Melissa Wijfje op de 1.500 meter.

Stoere arts geeft haai klappen

Een Britse arts heeft een haai van zich afgeslagen die hem aanviel tijdens het surfen. "Ik zag de kop van haai uit het water komen, met zijn tanden, en ik sloeg hem in het gezicht", zei de 25-jarige Charlie Fry tegen het Australische 9NEWS.

De aanval vond plaats voor de kust van de Australische staat New South Wales, waar Fry met vrienden aan het surfen was. Op foto's is te zien dat hij bijtwonden opliep aan zijn arm en schouder. "Ik voelde niet dat ik werd gebeten, het voelde alsof ik een klap kreeg", vertelde de Brit, die vreesde voor zijn leven.

"Het was pure adrenaline. Ik dacht oprecht dat ik zou sterven", zei Fry. De Brit had het geluk dat meerdere van zijn surfvrienden ook werkzaam zijn als artsen. Zij verleenden eerste hulp en brachten hem naar een ziekenhuis.

Fry gaf toe dat hij zijn belager niet goed heeft gezien, maar hij schatte dat de vis zo'n 1,8 meter lang was. "Misschien iets kleiner", voegde hij toe. De arts sprak de vrees uit dat het roofdier uiteindelijk een stuk kleiner blijkt te zijn. Dat zou zijn stoere verhaal behoorlijk verpesten, grapte hij.

Surfende arts slaat haai van zich af
Surfende arts slaat haai van zich af (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal begint slechter dan vorig jaar

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal heeft maandagavond maar 988.000 kijkers getrokken. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar, toen er 1.075.000 mensen afstemden op de eerste aflevering van het NTR-programma.

Het bleef maandag voor de kijkers nog spannend hoe de helpers van Sinterklaas er dit jaar uitzien. In het journaal waren nog geen Zwarte Pieten - in welke kleur dan ook - te zien en ook met Sinterklaas werd nog geen contact gelegd. De suggestie werd gewekt dat de goedheiligman een ongeluk op zee heeft gehad.

Vorig jaar daalden de kijkcijfers naar een absoluut dieptepunt. Veel mensen konden zich totaal niet vinden in de soms doodenge gedrochten. Knalgele Zwarte Pieten, groene Zwarte Pieten, kaaskleurige Zwarte Pieten en zelfs witte Zwarte Pieten, werkelijk álles werd uit de kast gehaald om een minderheid van de Nederlandse bevolking tevreden te stellen, terwijl de rest als onbelangrijk opzij werd gezet.

Dit jaar heeft de NTR gezegd dat de verschrikkelijke niet-zwarte Zwarte Pieten van vorig jaar niet terug zouden komen, maar dat het wel een bont gezelschap zou worden. Dieuwertje - anti zwarte Zwarte Piet - Blok presenteert het Sinterklaasjournaal echter weer, dus de kans dat er nog echte Zwarte Pieten meedoen lijkt erg klein.

Wie toch nieuwsgierig is zal dus nog even moeten doorbijten om te zien op welke wijze het kinderfeest door de NTR dit jaar weer verkracht zal worden.

Miljoen kijkers eerste Sinterklaasjournaal

Miljoen kijkers eerste Sinterklaasjournaal (Foto: BuzzE)

'Neus Janet Jackson op instorten'

Janet Jackson lijkt opnieuw een bezoek aan de plastisch chirurg te hebben afgelegd. De neus van de popzangeres is opeens veel platter, zo ontdekten fans.

Plastisch chirurg Matthew Schulman, die Janet zelf niet onder handen nam, vreest dat Janets neus op instorten staat. "Het lijkt erop dat de neus is ingezakt", reageert hij tegen Page Six. "Dat is waarschijnlijk het gevolg van meerdere operaties waardoor het kraakbeen is beschadigd."

De 51-jarige zangeres heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze enkele keren onder het mes is gegaan. Zo liet ze haar neus voor het eerst doen toen ze pas 16 jaar was.

Janet lijkt met haar nieuwe neusoperatie haar overleden broer Michael achterna te gaan. Ook hij liet gedurende zijn carrière meermaals aan zijn neus sleutelen. Zijn neus zou aan het einde van zijn leven zelfs zo goed als verdwenen zijn geweest door de veelvuldige ingrepen. Het gerucht ging dat Michael daarom een neusprothese droeg.

'Neus Janet Jackson op instorten'
'Neus Janet Jackson op instorten' (Foto: BuzzE)

ACM tikt energiebedrijven op de vingers

De consument heeft recht op een energierekening die hij kan controleren en begrijpen. Toch verschillen de facturen van energiebedrijven sterk op deze punten. Van de 40 energiebedrijven waarvan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de energiefacturen heeft onderzocht, stuurden slechts 16 bedrijven duidelijke facturen op de peildatum van 1 juli 2017. 21 bedrijven moeten wat dit betreft nog enkele stappen zetten. Drie bedrijven presteren dermate slecht dat de ACM een last onder dwangsom heeft aangekondigd.

De ACM had eerder vastgesteld dat de controleerbaarheid en begrijpelijkheid van de energierekening beter kan en moet. De toezichthouder had de energiebedrijven tot 1 juli 2017 de tijd gegeven om met aanpassingen te komen. De ACM heeft onderzocht of de energiebedrijven op die datum inderdaad controleerbare en begrijpelijke energierekeningen versturen. Uit dat onderzoek blijkt dus dat dit sterk uiteenloopt.

Uitgangspunten
De ACM heeft gecontroleerd of de facturen begrijpelijk zijn en of deze in opzet eenvoudig te herleiden zijn naar het contract en naar prijswijzigingsinformatie. De ACM heeft geen onderzoek gedaan naar de correctheid van de facturen.

De ACM keek bij het onderzoek of tarieven die tussentijds aangepast waren, afzonderlijk vermeld werden op de factuur en niet als gemiddelde over de hele factuurperiode. Anders kan de consument volgens de ACM niet eenvoudig herleiden of hij daadwerkelijk de tarieven heeft gekregen zoals ze in het contract staan, en die tussentijds zijn gecommuniceerd bij een prijswijziging. Verder moet op de rekening met dezelfde eenheden als in het contract worden gewerkt  (dus niet bijvoorbeeld in het contract per maand en op de rekening per dag).

Bernadette van Buchem, directeur Consumenten van de ACM: "Bijna de helft van de consumenten neemt zijn energierekening door. Zij moeten het hele traject van aanbod naar contract naar factuur kunnen controleren en begrijpen. Dan kunnen zij makkelijk nagaan of de leverancier heeft geleverd wat er was afgesproken en tegen welke prijs."

Staat jouw energieleverancier in het rijtje hieronder? Gefeliciteerd; dan heb jij een, volgens de ACM, begrijpelijke energiefactuur! Deze 16 bedrijven hebben namelijk wel hun zaken op orde aldus de ACM. 

Naam vergunninghouder Handelsnaam
CEN B.V. WoonEnergie
Coöperatieve Duurzame Energie Unie U.A. om
De Nederlandse Energie Maatschappij B.V. NLE
De Vrije Energie Producent B.V. DVEP Energie
DELTA Comfort B.V. Delta
Eneco Consumenten B.V. Eneco
Energiedirect B.V. Energiedirect.nl
Essent Retail Energie B.V. Essent
HVC Energie B.V. HVC
MAIN Energie B.V. MAIN Energie
Oxxio Nederland B.V. Oxxio
Qurrent Nederland B.V. Qurrent
Qwint B.V. Qwint Energie
Raedthuys Energie B.V. Pure Energie
ServiceHouse B.V. ServiceHouse
Vandebron Energie B.V. Vandebron

ACM tikt energiebedrijven op de vingers  (Foto: Autoriteit Consument & Markt)
ACM tikt energiebedrijven op de vingers (Foto: Autoriteit Consument & Markt)

Rus verder in Taipei

Arantxa Rus heeft zich bij het WTA-toernooi in Taipei voor de tweede ronde geplaatst. De Nederlandse was de Turkse Ipek Soylu met 7-6 en 7-5 de baas.

Rus kwam in de eerste set van een 2-4 achterstand terug tot 4-4. De tiebreak die volgde won ze met 7-4.

Soylu nam in de tweede set een 5-0 voorsprong, maar Rus kwam fraai terug door zeven games op rij te winnen. Ze won de wedstrijd met een game op love.

ProRail doet aangifte tegen makers Hunted

ProRail doet aangifte tegen de makers van het AVROTROS-programma Hunted. In de aflevering van maandagavond was te zien dat een van de deelnemers zich dicht langs het spoor bevond, op verboden terrein. Spoorlopen is volgens ProRail levensgevaarlijk.

In het tv-programma moeten twaalf mensen drie weken lang uit handen zien te blijven van een speciale opsporingsdienst. Doordat de deelnemer volgens ProRail het spoor koos als zijn vluchtroute heeft hij de wet overtreden en zichzelf in gevaar gebracht. Hierop staat een boete van 140 euro, zei een woordvoerder.

Met de aangifte wil de spoorbeheerder een signaal afgeven. "Dit kan echt niet", aldus de zegsman. "Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Naast dat dit je leven kan kosten, werken dit soort aanrijdingen zeer traumatiserend voor spoorwegpersoneel, hulpverleners en andere getuigen."

Een woordvoerster van de AVROTROS liet in een reactie weten dat er inmiddels contact is geweest met ProRail. "Dit had niet mogen gebeuren."Het desbetreffende fragment is volgens haar uit de herhaling gehaald.

ProRail doet aangifte tegen makers Hunted
ProRail doet aangifte tegen makers Hunted (Foto: BuzzE)

'Mitch Henriquez overleden door acute stress'

Mitch Henriquez is overleden door acute stress, waarschijnlijk als gevolg van de worsteling die hij leverde met agenten die hem wilden arresteren. Dat is de algemene conclusie van vier deskundigen die de dood van de Arubaan hebben onderzocht.

Aanvankelijk werd geconcludeerd dat Henriquez overleed als gevolg van de omstreden nekklem die een van de agenten op hem had toegepast. Dat het zuurstofgebrek - veroorzaakt door die nekklem - heeft bijgedragen aan het overlijden, wordt niet uitgesloten. De deskundigen zijn het niet op alle punten met elkaar eens, maar ze melden allen dat het overlijden komt door een acuut stress-syndroom.

Mitch Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, juni 2015.

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij die arrestatie, staan terecht voor de arrestatie van Henriquez, die eerder tegen de politie zei dat hij een pistool had. De rechtszaak begon maandag en duurt twee weken. Op dinsdag bespreken de deskundigen de doodsoorzaak.

'Mitch Henriquez overleden door acute stress'
'Mitch Henriquez overleden door acute stress' (Foto: ANP)

'Van Bommel wordt bij PSV de opvolger van Cocu'

Phillip Cocu zit stevig in het zadel bij PSV, maar zijn opvolger staat in de persoon van Mark van Bommel al klaar, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Het zag er in het begin van het seizoen naar uit dat de dagen van Cocu geteld zouden zijn. PSV plaatste zich niet voor de Europa League en de club kende een teleurstellende start in de Eredivisie. Inmiddels heeft PSV zich herpakt en de ploeg staat acht punten voor op achtervolger Ajax. Daarmee hoeft Cocu niet te vrezen voor zijn baan. Maar het Eindhovens Dagblad meldt dat zijn opvolger al klaarstaat. De krant baseert op een passage uit het boek 'Deal' van zaakwaarnemer Rob Janssen, dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Van Bommel het stokje overneemt.

Cocu heeft een contract tot 2019 bij PSV. Van Bommel is momenteel trainer van PSV Onder-19 en zou samen met Bert van Marwijk trainer Cocu aflossen bij het eerste elftal van PSV.

Xi Jinping redt

Duizenden christenen in een verarmd gebied in zuidoost-China hebben hun afbeeldingen van Jezus in de woonkamer moeten vervangen voor een foto van president Xi Jinping. De ruil is een voorwaarde van de regering om in aanmerking te komen voor armoedebestrijding.

Xi wil dat armoede in 2020 tot het verleden behoort in China. Met die campagne zoekt hij ook meer controle aan de onderkant van de maatschappij, die tijdens de jaren van economische groei veelal is genegeerd.

Het christendom krijgt steeds meer voet aan de grond in China. Volgens sommige schattingen zijn er meer christenen in het land dan de 90 miljoen leden van de communistische partij.

"Veel huishoudens hebben armoede door ziekte in de familie. Sommigen zijn in Jezus gaan geloven om te genezen", zei een woordvoerder van de partij tegen de krant South China Morning Post. "Wij proberen ze te vertellen dat ziekte iets lichamelijks is en dat de mensen die ze echt kunnen helpen de communistische partij en secretaris-generaal Xi zijn."

Christenen China moeten Jezus ruilen voor Xi
Christenen China moeten Jezus ruilen voor Xi (Foto: ANP)

Schaatser Yuskov komt Noorwegen niet in

Schaatser Denis Yuskov heeft geen visum gekregen voor Noorwegen en doet daarom komend weekend niet mee aan de wereldbekerwedstrijden in Stavanger. Dit heeft Kosta Poltavets, de bondscoach van de Russen, gezegd.

Yuskov zou het maximaal aantal dagen per jaar dat hij in Schengenlanden mag zijn bereikt hebben, iets wat ook geldt voor een paar van de ploeggenoten van Yuskov geldt hetzelfde. Sprinter Pavel Kulizhnikov doet wel mee in Noorwegen.

Afgelopen weekend, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, won Yuskov nog de 1.500 meter.

Van Peer vecht zich met darteritus naar achtste finales Grand Slam

Darter Berry van Peer heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Grand Slam of Darts. De 21-jarige Nederlander moest daar flink voor knokken, want ook tegen BDO-speler Cameron Menzies had Van Peer flink last van zijn darteritus.

Van Peer heeft met name grote moeite met het weggooien van de eerste pijl, waardoor het bijzonder lang duurt voor hij klaar staat en voor de eerste pijl daadwerkelijk in het bord zit. Hij stond daar de hele wedstrijd zichtbaar mee te vechten, wat hem uiteindelijk het respect van het publiek in Wolverhampton opleverde, dat massaal achter hem ging staan.

Het duel eindigde op zenuwslopende wijze. Het stond 4-4 en dus waren Van Peer en Menzies bezig aan de beslissende leg. Beiden kregen daarin meerdere kansen om de wedstrijd af te maken, maar beiden lieten die kansen liggen. Toch was het Van Peer die de beslissende dubbel gooide, waarna hij de emoties de vrije loop liet. Samen met Gary Anderson, die Simon Whitlock versloeg en zijn derde zege pakte, gaat de Nederlander naar de laatste zestien.

In groep E viel het doek voor Alan Norris, die zich met 5-4 gewonnen moest geven tegen Peter Wright. De Schot gaat zo samen met BDO-topper Glen Durrant naar de knock-outfase, Norris en Corey Cadby kunnen naar huis. Voor James Wilson en Marc McGeeney eindigde het avontuur in groep G. Wilson verloor met 5-4 van Mensur Suljovic, McGeeney ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Michael Smith, waardoor Suljovic en Smith verder gaan.

In groep F werd Jeffrey de Zwaan op legsaldo uitgeschakeld, een 5-4 zege op Dave Chisnall was net niet genoeg. Stephen Bunting was Scott Mitchell met 5-4 de baas en dat zorgde ervoor dat Bunting en Chisnall een ronde verder mogen.

Naar HALT voor omtrappen kliko's

In Terhole (Zeeland) aan de Hulsterweg regende het al geruime tijd klachten van omwonenden dat langsfietsende jeugd de kliko's langs de weg omver trapten. De sterke arm der wet besloot daarom onopvallend te gaan posten. 

Gisterenochtend, rond 08:20 uur, kwam er een groepje scholieren vanuit Kloosterzande de Hulsterweg opfietsen. Enkele van hen konden het niet laten om drie kliko's, die (gelukkig) net geleegd waren, omver te schoppen. Een van hen, een 13-jarige jongen uit Kloosterzande werd bij zijn kladden gegrepen. Nadat hij bekend had dat hij inderdaad kliko's omvergeschopt had, werd hij doorverwezen naar bureau HALT. 

Ventura: "Ik heb nog geen ontslag genomen"

Italië werd maandagavond door Zweden uitgeschakeld voor het WK in Rusland, maar trainer Gian Piero Ventura ontkent ontslag te hebben genomen.

De Italianen moesten maandag winnen van Zweden om plaatsing voor het WK te realiseren. Het duel in San Siro eindigde in een 0-0 gelijkspel, waardoor Italië het eindtoernooi moet missen. Het mislopen van het WK zou betekenen dan Ventura zou stoppen als bondscoach, maar de trainer ontkent dat hij ontslag heeft genomen.

"Ik heb nog geen ontslag genomen, want ik heb nog niet met de president gesproken", vertelde Ventura na afloop van het duel op de persconferentie. De persconferentie begon met wat vertraging, omdat de trainer de tijd nodig had in de kleedkamer. "Sorry dat ik zo laat ben, maar ik wilde iedere speler individueel bedanken. Deze nederlaag komt hard aan, want ik was er van overtuigd dat we vanavond zouden winnen. Ik zit al lang in het voetbal en ik weet hoe het is. Ik ben trots dat ik deel uit heb mogen maken van de ploeg en ik ben trots dat ik met geweldige kampioenen heb mogen werken."

"Ik ben erg teleurgesteld, want vanavond heb ik opnieuw gerealiseerd dat de nationale ploeg veel betekend voor de mensen. Ik bedank het publiek in San Siro dat de hele wedstrijd achter ons stond", aldus Ventura.

AMC en VUmc openen internationaal trainingscentrum

AMC en VUmc starten samen een nieuw, internationaal trainingscentrum voor medisch specialisten: het ‘Amsterdam Skills Centre for Health Sciences’ (ASC). Het ASC heeft vandaag een partnership getekend met het medisch technologiebedrijf Stryker voor de ontwikkeling van dit trainingscentrum. Met behulp van virtuele technologie en artificiële intelligentie gaat het ASC een 'New Way of Learning' ontwikkelen om medisch specialisten doelmatiger te trainen in het uitvoeren van operaties en andere interventies.

Het centrum van 3.700 m2 komt op het terrein van het AMC in Amsterdam-Zuidoost en biedt 12 operatiekamers en meerdere virtual reality simulatoren. Naar verwachting zal het ASC zijn deuren openen in november 2018. De oprichting van het ASC is mede mogelijk geworden door de intensieve samenwerking van AMC en VUmc, de twee Amsterdamse universitair medische centra, die in 2018 bestuurlijk gaan fuseren.

Het ASC wil daarnaast met de nieuwe leermethode een opleiding tot basischirurg ontwikkelen voor landen waar patiënten nauwelijks toegang hebben tot urgente operatieve zorg. Jaarlijks zouden ruim 140 miljoen extra operaties moeten worden verricht voor 5 miljard mensen wereldwijd, die nu vrijwel geen toegang hebben tot basale chirurgische zorg.

Aan de ontwikkeling van het ASC is ruim drie jaar gewerkt door een klein kernteam van AMC en VUmc onder leiding van prof.dr. Jaap Bonjer, hoofd afdeling Heelkunde bij VUmc, in samenwerking met Innovation Exchange Amsterdam (IXA), de organisatie die ervoor zorgt dat wetenschappelijke kennis ook maatschappelijk wordt benut.
In een reactie zegt prof.dr. Hans Romijn, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC: "De vaardigheden van chirurgen en andere medische professionals, die worden opgeleid met simulatoren, blijken groter dan de vaardigheden opgedaan met traditionele methoden. Virtuele werkomgevingen zijn essentieel om chirurgische vaardigheden te verbeteren en de gezondheidszorg verder te verduurzamen."

Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc, geeft als commentaar: "De totstandkoming van het ASC is een prachtig voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen beide universitair medische centra van Amsterdam en hun partners. Ieder voor zich had dit niet voor elkaar gekregen maar samen lukt het ons wel. Daar gaan uiteindelijk artsen overal ter wereld van profiteren, en via hen uiteraard hun patiënten."

Stuart Silk, president van Stryker Europa, zegt in zijn reactie: "Dankzij de goede samenwerking tussen AMC en VUmc, wordt het Amsterdam Skills Centre een nieuwe mijlpaal voor de opleiding van medische specialisten. Stryker ziet het ASC als een voorbeeld van een unieke partnership tussen de wetenschap en het bedrijfsleven."

Het ASC opent in november 2018 zijn deuren. (Foto: VUmc)
Het ASC opent in november 2018 zijn deuren. (Foto: VUmc)

Agenten krijgen uitschuifbare wapenstok

De politie krijgt een nieuwe wapenstok. In de tweede helft van volgend jaar worden alle wapendragende politiemedewerkers uitgerust met een uitschuifbare wapenstok. Die vervangt de huidige korte wapenstok.

De wens voor een uitschuifbare wapenstok bestond al langer en voor de vorming van de nationale politie is er in sommige korpsen ook al mee geëxperimenteerd tijdens de horecadienst. In 2015 is begonnen met een Europese aanbesteding waar zich drie partijen op hebben ingeschreven. De aanbesteding is nu gegund aan het Duitse Bonowi IPE GmbH.

Proportioneel geweld
Politieagenten worden in hun werk geregeld geconfronteerd met gewelddadige situaties. Als de situatie daarom vraagt, wordt van hen verwacht dat zij doortastend optreden. Hierbij mogen zij indien nodig proportioneel geweld gebruiken. Een effectieve wapenstok is daarbij belangrijk.

De uitschuifbare wapenstok is uitermate geschikt om verdachten op grotere afstand onder controle te brengen of te houden. Hij is praktisch in het gebruik en geschikt voor uiteenlopende situaties doordat hij individuen én groepen kan controleren of op afstand kan houden. Hij is daarmee ook zeer geschikt voor openbare ordesituaties.

Minder geweld 
De politie verwacht dat met deze wapenstok minder geweld hoeft te worden gebruikt. Uit een eerdere proef bleek namelijk dat het dreigen met de uitschuifbare wapenstok al effect had. Mensen deinsden al terug zodra ze het geluid hoorden van het uitschuiven van de wapenstok.

De nieuwe wapenstok wordt geleverd door het Duitse bedrijf Bonowi IPE GmbH en medio 2018 ingevoerd.

Agenten krijgen uitschuifbare wapenstok (Foto: politie.nl)
Agenten krijgen uitschuifbare wapenstok (Foto: politie.nl)

Opsporing Verzocht viert 35e verjaardag

Opsporing Verzocht bestaat 35 jaar. Het televisieprogramma van de politie en AVROTROS is nog steeds populair bij de kijkers en levert de politie veel nuttige tips op.

Het begin
Het begon allemaal op 15 november 1982 met een rechtstreekse uitzending vanuit het toenmalige hoofdbureau van de Gemeentepolitie ’s-Gravenhage. Tegenwoordig zitten iedere dinsdagavond gemiddeld 1,3 miljoen mensen voor de tv als Anniko van Santen oproept te bellen als iemand meer informatie heeft over een zaak.

Wekelijks voorzien de kijkers de politie van talloze nuttige tips. Dat levert nieuwe aanknopingspunten op en leidt dikwijls tot een doorbraak in een onderzoek. "Als ik een onderzoek heb, vraag ik me direct af of we Opsporing Verzocht kunnen inzetten", vertelt Bob Schagen, teamleider van de Amsterdamse recherche. "Zo kunnen we als politie heel snel informatie loskrijgen bij een groot publiek. Een van de zaken die me specifiek is bijgebleven in al die jaren is de moord op cafébaas Gijs Dekker in 1998. Destijds hadden we met veel pijn en moeite een compositietekening laten maken. Toen we die op televisie vertoonden, leidde dat tot de oplossing van de zaak. Zonder de inzet van Opsporing Verzocht en de hulp van de kijkers was dat niet gelukt."

Kijkcijferhit
Het oplossingspercentage van Opsporing Verzocht is al jaren hoog. In ruim 40 procent van de in de uitzending behandelde zaken kan de politie aanhoudingen doen. Mede door tips van kijkers. En het blijft niet alleen bij de reguliere uitzending. Opsporing Verzocht is ook zeer actief op social media. Facebook en Twitter worden veelvuldig ingezet en op het eigen YouTube-kanaal zijn alle items direct na de uitzending beschikbaar. Volgens politieproducer Paul de Graaf is Opsporing Verzocht na al die jaren nog steeds een hit: "De kijkcijfers zijn goed en de kijkers waarderen het programma zeer."

Posbankmoord
De Graaf werkt nu 17 jaar voor Opsporing Verzocht en was betrokken bij meer dan 800 zaken die in de uitzending kwamen. Hij kent de kracht van het programma als geen ander. Zo leidde aandacht in Opsporing Verzocht voor een beslissende wending in het onderzoek naar de moord op Alex Wiegmink, ook wel bekend als de Posbankmoord. "Die zaak is mij in al die jaren het meeste bijgebleven. In 2003 besteedden we er voor de eerste keer aandacht aan en in 2016 zorgde hernieuwde aandacht ervoor dat een van de daders zich een dag later bij de politie meldde. Samen met het onderzoeksteam hebben we toen echt het laatste zetje gegeven." Ook de zaak van Natalee Holloway is De Graaf bijgebleven. "Daarvoor zijn we toen met het team naar Aruba gegaan om een reconstructie te maken. Dat heeft toen niet tot de doorbraak geleid, maar we hopen dat ook deze zaak ooit nog eens wordt opgelost."

Normale uitzending
Politievlogger Jan-Willem Schut neemt vanavond een vlog op bij de viering van 35 jaar Opsporing Verzocht. De video zal te zien zijn op zijn YouTube-kanaal. In de uitzending zelf wordt kort stilgestaan bij het 35-jarig bestaan van Opsporing Verzocht, maar verder is het een normale uitzending.

Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 14 november 20.30 uur op NPO1. De herhaling is te zien op woensdag 15 november om 11.40 uur op NPO 2 of via opsporingverzocht.nl.

Cuphead keert gegarandeerd terug

Zeer charmante (en lastige) game Cuphead 'keert gegarandeerd terug.' Dit melden Chad en Jared Moldenhauer, ontwikkelaars van Cuphead, in een interview met IGN. 

In welke vorm of wanneer Cuphead terugkeert zijn echter nog grote onbekenden. De broeders Moldenhauer hebben na de ontwikkeling van de game en het grote succes dat volgde amper tijd gehad om terug te kijken en vooruit te denken, dus het kan zomaar nog even duren. Fans hebben in ieder geval de zekerheid dat er in de toekomst iets volgt.

'Nederlanders profiteren van economische groei'

De Nederlandse economie is het derde kwartaal van 2017 opnieuw gegroeid, en wel met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder en 3,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat maakte het CBS vandaag bekend in haar nieuwste kwartaalcijfers. Daarmee is de Nederlandse economie nog steeds goed op weg om dit jaar met meer dan 3% te groeien. Zowel de consumptie, investeringen en export dragen bij aan deze groei.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes: “Economische groei krijgt pas écht betekenis wanneer Nederlanders ervan beginnen te profiteren. In de cijfers zien we dat nu gebeuren: De groei van de werkgelegenheid zet zich door. In het derde kwartaal van 2017 kwamen er 51.000 banen bij. Dat is goed nieuws.”

Positief
Op de arbeidsmarkt zijn de ontwikkelingen positief. Al vier kwartalen op rij is sprake van een banengroei van boven de 50.000. Volgens het CPB mogen we volgend jaar een stijging in de contractlonen van 2,5% verwachten, en in 2019 zelfs een stijging van 3,5%.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, is sprake van een economische groei van 3,0%. Na correctie voor het aantal werkdagen is de groei zelfs 3,3%. Bij de meeste bedrijfstakken is de groei zichtbaar. De zakelijke dienstverlening (+6,1%) en de handel, vervoer en horeca (+5%) laten de hoogste groei zien. Al met al passen de nieuwe groeicijfers in het beeld van een robuust groeiende economie.

CO2 uitstoot
De cijfers van vandaag geven aan dat de uitstoot van CO2 na correctie voor weereffecten in het derde kwartaal is gekrompen met één procent ten opzichte van een jaar eerder. Wiebes: “Dat is mooi meegenomen, maar om onze nationale klimaatdoelstellingen te halen, is meer nodig.”

Kijktip: Death of a Child

'Death by hyperthermia' is een officiële term voor mensen die door oververhitting sterven. In de Verenigde Staten sterft er statistisch gezien elke negen dagen een kind doordat ze in de auto zijn achtergelaten. De documentaire 'Death of a Child' vertelt het indringende verhaal van vier ouders die hun kind verloren zijn op deze manier. Hoe is het om te moeten leven met de dood van je eigen kind op je geweten? 

'Death of a Child' wordt vanavond om 22:55 uur uitgezonden op NPO2. Mocht je geen tijd hebben, de uitzending is nog 7 dagen lang terug te kijken via deze link. 

Vader Antonio in Death of a Child (Foto: Lasse Barkfors)
Vader Antonio in Death of a Child (Foto: Lasse Barkfors)

EA zwicht voor fan-razernij Battlefront II hero-kosten

Gisteren schreven we over de dubieuze praktijken die EA heeft geïntroduceerd voor Star Wars Battlefront II en inmiddels blijkt dat de grote boze uitgever gezwicht is voor alle negatieve feedback die kwam op de plannen. De kosten om heroes te unlocken worden drastisch gereduceerd.

Nog even een korte recap voor degenen die niet terug willen lezen: in Battlefront II zijn net als in het vorige deel unieke heroes aanwezig zoals Darth Vader en Chewbacca die je kunt vrijspelen en op bepaalde momenten kunt inzetten tijdens het spelen, en in sommige gamemodi haast essentieel zijn. Dit vrijspelen kost echter credits die je kunt verdienen door het behalen van challenges of door ze simpelweg te kopen. Analyse door een stel fanatiekelingen op Reddit wees uit dat het wel zo'n 40 uur kost om genoeg credits bij elkaar te sprokkelen voor het vrijspelen van Luke Skywalker en Darth Vader. Hier werd nogal heftig op gereageerd door de achterban waarna een EA Community Manager zelf met een (nogal zwak) weerwoord kwam. Dit weerwoord, waarin iets stond als 'we willen gamers een gevoel van trots en voldoening geven', werd de meest gedownvote post op Reddit ooit, met een huidige stand van 627.000 downvotes.

Inmiddels heeft EA dus gecapituleerd en een aantal drastische wijzigingen doorgevoerd waardoor gamers veel sneller de iconische helden kunnen unlocken. Er is nu nog maar een kwart van de credits nodig, 15000 in plaats van 60000, om de 'duurste' personages vrij te spelen. Chewbacca en Leia kosten nog maar 10000 en Iden gaat weg voor 5000 credits. De wijzigingen zijn per direct van kracht, dus mensen die de deluxe edition hebben aangeschaft en vandaag al met de game aan de slag kunnen zullen de verandering meteen merken. 

Hollow Knight Switch uitgesteld naar 2018

Metroidvania-game Hollow Knight komt zoals we weten naar Nintendo Switch, maar wel later dan gepland. In een nieuwe update heeft Team Cherry aangekondigd dat de game is uitgesteld naar het begin van 2018.

De reden is simpel: het team is qua development nog vrij onervaren en heeft de oorspronkelijke release voor pc in een 'rare, niet optimale manier' geprogrammeerd. Om de game soepel te laten draaien voor Switch is er dus flink wat opgelost moest worden, wat langer duurt dan gepland. Wel beloven ze dat de game er prima uitziet en dat alle optimalisaties ook doorgevoerd worden in de pc-versie.

Voor fans op PlayStation en Xbox: Team Cherry is in gesprek met andere partners om Hollow Knight ook naar andere platforms te brengen, maar dit wordt pas gedaan na de release van de Switch-versie. Dat wordt dus nog even geduld hebben.

Buffon stopt als international van ItaliŰ

De wedstrijd tegen Zweden betekende voor Gianluigi Buffon zijn laatste wedstrijd als international van Italië. Italië moest maandagavond minimaal met 1-0 van Zweden winnen om verlenging uit het vuur te slepen, maar het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Door de eerdere 1-0 nederlaag betekende dit dat Italië deze zomer niet aanwezig zal zijn op het WK in Rusland. De uitschakeling betekende ook dat Buffon zijn laatste wedstrijd als international gespeeld heeft. De doelman maakte na de wedstrijd bekend dat hij stopt bij de nationale ploeg van Italië.  "We hebben gefaald in iets wat veel betekent voor het sociale aspect. Het spijt me niet dat ik moet stoppen omdat de tijd zijn werk doet, maar de manier waarop het gebeurt spijt me wel", vertelde Buffon na afloop tegenover Rai TV.

"Ik verlaat een talentvolle selectie met spelers die allemaal van zich gaan later horen. Ik bedank iedereen die met ons is geweest. Het was helaas niet genoeg, maar ik hoop dat we hen toch iets hebben kunnen bieden", aldus de doelman.

Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen

De Koninklijke Marechaussee is een eerste onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Op basis daarvan beslist het Openbaar Ministerie (OM) vervolgens of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld, of bijvoorbeeld een feitenonderzoek, vertelde een woordvoerder van de marechaussee dinsdag.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft mensen naar het weiland gestuurd waar de gevechtshelikopter maandagavond tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog, met een grote stroomstoring tot gevolg. De onderzoekers doen eerst een verkennend onderzoek. Ze spreken met betrokken en maken een eerste inschatting van wat er is gebeurd. "Op basis daarvan beslist de raad of uitgebreider onderzoek wordt gedaan", licht een woordvoerder van de OVV toe.

De helikopter staat vooralsnog in het gras bij het dorpje Zoelmond, waar hij na de botsing landde. Het is nog onduidelijk wanneer het toestel daar wordt weggehaald. "We weten ook nog niet of hij terug zal vliegen of over de weg zal gaan", zegt een woordvoerder van de luchtmacht.

Botsing in 2007

Het ongeluk van maandag doet denken aan een botsing in 2007. Toen knalde een Apache een stukje zuidelijker, in de Bommelerwaard, tijdens een oefening tegen een hoogspanningsmast. Ruim 50.000 huishoudens zaten destijds dagenlang zonder stroom. De gezagvoerder van de helikopter kreeg 100 uur werkstraf omdat hij volgens de rechter onvoorzichtig en slecht voorbereid was. De piloot die zijn instructies opvolgde kreeg een boete van 1000 euro.

Ook maandag gebeurde het ongeluk tijdens een oefenvlucht. Toch was de aanvaring van tien jaar geleden van een andere orde; de Apache van toen stortte neer en was total loss. Ditmaal kon de bemanning de helikopter veilig aan de grond zetten. De stroomstoring van maandag was bovendien binnen enkele uren verholpen.

Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen
Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen (Foto: ANP)

American footballer helpt 49ers uren na dood zoon aan eerste zege

Een bijzonder emotioneel moment in de NFL zondagavond: Marquise Goodwin, speler van de San Francisco 49ers, hielp zijn ploeg tegen de New York Giants aan een voorsprong en uiteindelijk de zege via een 83-yard touchdown, uren nadat zijn zoontje was overleden.

Kort na de wedstrijd liet Goodwin via social media weten dat complicaties bij de zwangerschap van zijn vrouw Morgan de dood van het jongetje tot gevolg hadden. "Door complicaties zijn we onze baby kwijtgeraakt", schrijft Goodwin op Instagram"Natuurlijk zijn we gekwetst, maar ik ben dankbaar voor een dappere en sterke vrouw als Morgan. De fysieke, mentale en emotionele pijn die zij heeft doorstaan is ongelooflijk."

Goodwin gaf aan dat hij in staat was om te spelen en halverwege het tweede kwart ontving de wide receiver een lange pass van quarterback C.J. Beathard. Het hielp de 49ers aan een voorsprong, die ze uiteindelijk om konden zetten in een 31-21 overwinning. Na negen nederlagen op rij was het zo ook nog eens de eerste overwinning van het seizoen voor de 49ers.

Goodwin's emotionele touchdown (Bron: YouTube)

'Heimelijke politieke be´nvloeding geen nieuw fenomeen'

Andere landen proberen in Nederland de publieke opinie, interne aangelegenheden of democratische processen zoals verkiezingen te beïnvloeden. Zo bestond in Rusland een nepwebsite van de Nederlandse overheid, met desinformatie over MH17. En gebeurtenissen in de Verenigde Staten laten zien dat statelijke actoren zich ook daadwerkelijk actief mengen in een verkiezing, bijvoorbeeld met het verspreiden van valse berichten op social media.

Media en technologiebedrijven (zoals Google en Facebook) hebben een belangrijke rol bij de afweging of er sprake is van bijvoorbeeld valse berichtgeving, onder andere op social media. Het kabinet zal in gesprek gaan met hen over hoe heimelijke politieke beïnvloeding tegen kan worden gegaan. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties aan de Tweede Kamer.

Politieke beïnvloeding door statelijke actoren in Nederlandse interne aangelegenheden of democratische processen zoals verkiezingen vindt het kabinet volstrekt onwenselijk. Als dit zich voordoet, treedt het kabinet daar tegen op. Heimelijke politieke beïnvloeding is geen nieuw fenomeen. De opkomst van internet heeft het echter wel een nieuwe dynamiek gegeven. Valse berichtgeving kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop verspreid worden.

Overheid herhaaldelijk doelwit
De afgelopen jaren is daar door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en in het Cyber Security Beeld Nederland over gerapporteerd. Eén van de kernbevindingen is dat digitale aanvallen gebruikt worden om democratische processen te beïnvloeden. Dat vormt in toenemende mate een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook worden overheidsinstellingen herhaaldelijk doelwit van omvangrijke en hardnekkige cyberaanvallen.

Om zicht te krijgen op het fenomeen van digitale aanvallen en verspreiding van valse berichten is onderzoek naar de intenties en capaciteiten van statelijke actoren nodig. Dat gebeurt door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Indien nodig ondernemen zij ook verstorende activiteiten. Voor het blijven verrichten van dit onderzoek is volgens het kabinet de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten noodzakelijk.

De AIVD, MIVD en het NCSC werken in het Nationaal Detectie Netwerk nauw samen om vroegtijdig aanvallen te onderkennen van bijvoorbeeld terroristen, vijandige hackers en (militaire) opponenten, en betrokken instanties te informeren. In het regeerakkoord is structureel 95 miljoen euro extra gereserveerd voor digitale veiligheid. Dat gaat onder andere naar meer personele capaciteit en ICT- voorzieningen voor de NCTV, AIVD, en de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat.

Donald Trump jr. had contact met WikiLeaks

De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens de campagne voor het presidentschap contact gehad met klokkenluiderssite WikiLeaks. Na berichtgeving in diverse Amerikaanse media zette Donald Trump jr. dinsdagochtend zelf een aantal screenshots op zijn Twitter-account.

Vanaf september 2016 zocht de klokkenluiderssite contact met de zoon van de toenmalige presidentskandidaat. De meeste berichten lijken te komen van de Twitter-account van WikiLeaks. Naast informatie in het nadeel van rivale Hillary Clinton vraagt WikiLeaks volgens de screenshots ook onder meer om belastinggegevens van Trump, "voordat een bevooroordeelde bron ze naar buiten brengt". In drie gevallen heeft Trump jr. gereageerd, zegt hij op Twitter.

De communicatie werd als eerste naar buiten gebracht door nieuwssite The Atlantic.

Donald Trump jr. had contact met WikiLeaks
Donald Trump jr. had contact met WikiLeaks (Foto: BuzzT)

DNB doet digitale testaanvallen op banken

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat digitale testaanvallen laten uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen. Dat zegt bestuurder Petra Hielkema van DNB dinsdag tegen het Financieële Dagblad. Het programma krijgt de naam Tiber.

Volgens Hielkema, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur, zijn aanvallen op de financiële sector een dagelijkse aangelegenheid. "Je moet constant op je qui vive zijn, altijd met de laatste ontwikkelingen meegaan. Omdat de deelnemende partijen aan Tiber de resultaten met elkaar delen, kunnen we de cyberweerbaarheid versneld vergroten."

De bedoeling van het programma is dat onder de vlag van DNB een team van hackers van gerenommeerde cybersecuritybedrijven opdracht krijgen in te breken bij een financiële instelling. Met de tests moeten de financiële instellingen zich voorbereiden op eventuele aanvallen in de toekomst van georganiseerde misdaad en natiestaten.

DNB doet digitale testaanvallen op banken
DNB doet digitale testaanvallen op banken (Foto: BuzzT)

Kabinet waarschuwt voor 'nepnieuws'

Ook Nederland is doelwit van landen die nepnieuws verspreiden en daarmee proberen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De regering wil overleggen met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google om te kijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan.

Minister Kajsa Ollongren schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland een doelwit is. "Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten", aldus de minister. De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor. "Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop."

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, "noodzakelijk" om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

Kabinet waarschuwt voor 'nepnieuws'
Kabinet waarschuwt voor 'nepnieuws' (Foto: ANP)

Schaatsploeg Lotto-Jumbo niet naar Salt Lake

Schaatsploeg Lotto-Jumbo doet niet mee aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Deze zijn van 8 t/m 10 december.

De ploeg heeft besloten om na de wereldbekerwedstrijden in Calgary in het eerste weekend van december terug te keren naar Europa. Coach Jac Orie zegt dat ze zich optimaal willen voorbereiden op het olympisch kwalificatietoernooi eind december in Heerenveen.

"Onze hoogste prioriteit is de ideale  route naar het OKT. Daar passen de wedstrijden in Salt Lake niet in," aldus Orie.

Bij Lotto-Jumbo schaatsen onder meer Sven Kramer, Jan Smeekens, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer.

Mijnenjager Makkum vindt Duitse onderzeeboot

Zr. Ms. Makkum heeft 8,5 mijl uit de kust van Cap Barfleur (Normandië) het wrak gevonden van een Duitse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat hoogst waarschijnlijk om het wrak van de UC-69, die in 1917 zonk na een botsing met een andere Duitse onderzeeboot, de U-96.

De vondst dateert al van eind oktober, maar nu pas is bekend welk wrak het precies is.

De UC-69 vertrok op 4 december 1917 uit Zeebrugge om mijnen te leggen op de vaarwegen van en naar de Franse havenstad Cherbourg. Op 6 december 's avonds om ongeveer 20.00 uur werd de onderzeeboot per ongeluk geramd door U-96 die op weg was naar huis. 18 bemanningsleden inclusief commandant Oberleutnant zur See Hugo Thielmann konden nog overstappen op de U-96. De Duitse onderzeeboot zonk binnen 10 minuten, 11 bemanningsleden met zich meenemend. Op het moment dat de boot de zeebodem raakte, ontploften de boegtorpedo's.

Ontdekt tijdens oefening
De Makkum, die momenteel deel uitmaakt van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1, ontdekte het Duitse wrak bij toeval. Het schip was tijdens een oefening bezig de zeebodem voor de Franse kust in kaart te brengen.

De bemanning 'zag' het wrak met de sonar op de bodem liggen. Op de zeekaarten werd vermeld dat er op die plaats een onbekend wrak moest liggen. Registers van gezonken schepen brachten echter geen uitkomst. Commandant van de Makkum luitenant-ter-zee der eerste klasse Maarten Veenstra besloot daarop het wrak de onderzoeken met de Self Propelled Variable Depth Sonar. Die maakte scherpe opnamen van de restanten van de onderzeeboot. Die werden opgestuurd naar onderzeebootdeskundige kapitein-luitenant-ter-zee b.d. Jouke Spoelstra.

Nadat hij de bouwtekeningen van de Duitse UC-klasse II onderzeeboten had bestudeerd, bleek dat het om de UC-69 ging.

Nederland mist sinds de Tweede Wereldoorlog nog altijd 1 onderzeeboot: de O 13. Die moet ergens op de Noordzee liggen. Er wordt regelmatig naar gezocht.

Stuurwiel, periscoop en luik van de gezonken onderzeeboot. (Ministerie van Defensie)
Stuurwiel, periscoop en luik van de gezonken onderzeeboot. (Ministerie van Defensie)

Beeld: De bouwtekening van het onderzeeboottype waartoe de UC-69 behoort.
Beeld: De bouwtekening van het onderzeeboottype waartoe de UC-69 behoort.

Kapot raam in Culemborg, Telegraaf & Geenstijl: 'massale plunderingen'

Gisteravond was er een grote stroomstoring rondom Culemborg. Zo'n 24.000 duizend huishoudens zaten van 19:00 tot ongeveer 00:30 zonder elektriciteit

De plaatselijke Albert Heijn barricadeerde de toegangsdeuren (die niet meer dicht konden vanwege de storing) met winkelwagentjes, zo is op foto's van het AD te zien. Ook de AH in Tiel zou hetzelfde hebben gedaan om te voorkomen dat mensen via de openstaande deuren naar binnen zouden komen. Al snel gingen een aantal tweets rond waarin werd gesuggereerd dat er diverse winkels geplunderd werden. 

In het digitale tijdperk gaan dit soort berichten als zoete broodjes over de toonbank. Culemborg heeft al eerder met tuig te maken gehad, maar massale plunderingen zou zelfs voor hen erg laag zijn. Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio, was er sprake van een kat-en-muisspel tussen een twintigtal jongeren en de politie. Ook de politie bevestigd dat er slechts enkele vernielingen zijn gepleegd.

Waarom zouden de Telegraaf en Geenstijl vervolgen pronken met 'massale plunderingen'? Voor de views en de aandacht? Of is het een poging om het vuur tussen de allochtone en autochtone gemeenschap aan te wakkeren? 

'Tom Sizemore betastte 11-jarige op filmset'

Er is een nieuw misbruik-schandaal in Hollywood. Tom Sizemore is in 2003 van de set van de film Born Killers (alternatieve titel: Piggy Banks) weggestuurd, omdat hij het kruis van zijn 11-jarige medespeelster betast zou hebben, aldus The Hollywood Reporter. De nu 26-jarige actrice, die anoniem wil blijven, zoekt nu opeens alsnog gerechtigheid voor deze daad.

Sizemore zou tijdens een scène waarin het meisje bij hem op schoot moest zitten, zijn hand over haar vagina hebben laten gaan en zelfs zijn vinger in haar hebben gebracht. De ouders van het kind lichtten hierop de casting director in, die Sizemore confronteerde met het verhaal. Hoewel hij het ontkende, werd hij toch van de set verwijderd. The Hollywood Reporter sprak met meerdere mensen die destijds betrokken waren bij de film en volgens hen gingen er veel geruchten rond over het wegsturen van de acteur. Zo was hij vaak onder invloed van drank en drugs en gedroeg hij zich vaak onmogelijk.

Hoewel de ouders van het meisje de politie inlichtten, deden ze geen aangifte. Een paar maanden later kwam Sizemore weer op de set om de opnames af te maken. Het incident bleef in de doofpot, tot nu. De vrouw heeft een advocaat in de arm genomen om juridische actie te ondernemen tegen de acteur, maar ook tegen haar vader en moeder.

Stephen Rice, de agent van Sizemore reageerde als volgt. "Onze positie is: geen commentaar."

Tom Sizemore betastte 11-jarige op filmset
'Tom Sizemore betastte 11-jarige op filmset' (Foto: BuzzE)

Arbeidsmarkt trekt verder aan

Meer banen, meer vacatures en meer werkenden; de arbeidsmarkt trok in het derde kwartaal van 2017 verder aan. Tegenover elke vacature stonden twee werklozen. Dit meldt het CBS in het Kwartaalbericht arbeidsmarkt.

Het aantal banen nam toe met 51.000. Dat leverde opnieuw een record op wat betreft het totale aantal banen in Nederland. Het waren er gemiddeld 10,2 miljoen in het derde kwartaal. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. De toename was vooral toe te schrijven aan een stijging van het aantal banen van werknemers (49.000), waarmee ook die de hoogste stand ooit bereikten (8.142.000).

Meer vacatures
Ook het aantal openstaande vacatures nam in het derde kwartaal toe, al ging dat minder snel dan in de voorgaande twee kwartalen. Eind september stonden er 213.000 vacatures open. Ter vergelijking: eind juni 2013 waren dat er 91.000, de laagste stand sinds het begin van de crisis. Kort voor de crisis liep het aantal vacatures op tot 249.000.

Vaste baan
Het aantal werkenden is sinds het derde kwartaal van 2016 met 177.000 toegenomen. Er waren vooral meer werknemers met uitzicht op een vaste baan (+77.000). Maar ook het aantal werknemers met een vast dienstverband nam toe, en wel met 57.000. Dat is de grootste stijging sinds begin 2009. Bij de toename van het aantal werknemers met (uitzicht op) een vast dienstverband ging het voor het grootste deel om voltijders.

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, waartoe ook werknemers met uitzicht op een vaste baan worden gerekend, groeide in het afgelopen jaar met 98.000. Het aantal zzp’ers nam toe met 27.000.

Minder werklozen
De werkloosheid volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO) daalde in het derde kwartaal naar 428.000 personen (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden), 25.000 minder dan een kwartaal eerder. Daarmee was 4,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het betekent dat tegenover elke vacature twee werklozen staan (213.000 tegenover 428.000).

Onbenut arbeidspotentieel
Het totale onbenut arbeidspotentieel kwam in het derde kwartaal uit op een kleine 1,3 miljoen mensen. Naast 408.000 werklozen (niet-seizoensgecorrigeerd) ging het hierbij om 263 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent gezocht hebben en 162.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel gezocht hebben. Daarnaast waren er 445.000 deeltijdwerkers die meer uren willen werken en hiervoor ook direct beschikbaar zijn.

Arbeidsmarkt trekt verder aan (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Arbeidsmarkt trekt verder aan (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Diabetes 2 vaak gepaard met hart- en vaatziekten

Mensen van 45 jaar of ouder die aangeven dat ze diabetes type 2 hebben, rapporteren ook vaker langdurige aandoeningen aan onder meer hart en bloedvaten, dan 45-plussers zonder diabetes. Bijna 9 op de 10 diabetici ontvangen naast diabetesmiddelen ook medicatie tegen hart- en vaataandoeningen. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse met cijfers uit de Gezondheidsenquête en het register verstrekte geneesmiddelen.

Gezondheidsenquête
Het CBS houdt jaarlijks een Gezondheidsenquête om een beeld te krijgen van de gezondheid, medische contacten, leefstijl en preventief gedrag van de bevolking. Zo wordt onder meer gevraagd of mensen langdurige lichamelijke klachten ervaren, waaronder diabetes. Op basis van de vragenlijst wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 2 komt vaker voor met toenemende leeftijd.

In 2014/2016 meldde 8 procent van de 45-plussers deze vorm van diabetes, en bijna 14 procent van de 75-plussers. Mensen van 45 jaar of ouder met diabetes ervaren hun gezondheid minder vaak als goed dan 45-plussers zonder diabetes: bijna 40 tegen ruim 71 procent.

Langdurige aandoeningen
Diabetes type 2 komt vaak samen voor met verschillende gezondheidsproblemen, vooral hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Ruim 60 procent van 45-plussers met deze vorm van diabetes meldde - in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek - een hart- en vaatgerelateerde aandoening. Onder mensen zonder diabetes type 2 was dit 28 procent.

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) komen ook relatief vaak voor onder diabetici: 56 procent, tegen 39 procent onder mensen van 45 jaar of ouder zonder diabetes type 2. Daarnaast worden ook huid- en nieraandoeningen en visuele beperkingen vaker gerapporteerd door diabetici.

Vaker hoge bloeddruk
Onder personen van 45 jaar of ouder met diabetes type 2 komt hoge bloeddruk (een aandoening aan hart en vaten) ruim twee keer zo vaak voor als bij degenen zonder diabetes: 56 procent tegen 25 procent. In de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar is het aandeel mensen met hoge bloeddruk onder diabeten zelfs bijna drie keer zo hoog als onder mensen zonder diabetes, zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij 75-plussers is het verschil kleiner.

Uit registergegevens over verstrekte geneesmiddelen blijkt dat 9 procent van de bevolking van 45 jaar of ouder in 2015 geneesmiddelen ontving vanwege diabetes (insuline en andere bloedsuikerverlagende middelen). 10 procent van hen krijgt alleen insuline, 70 procent alleen andere bloedsuikerverlagende middelen, en 20 procent krijgt beide. Aan ruim 90 procent van de mensen met diabetesmiddelen werden ook een of meer geneesmiddelen verstrekt die gericht zijn op de behandeling van hart- en vaataandoeningen.

Onder degenen zonder diabetesmiddelen is dit 50 procent. Dit beeld geldt voor alle leeftijdsgroepen, voor zowel mannen als vrouwen, en ook voor verschillende typen diabetesmiddelen. Cholesterolverlagers zijn de meest voorgeschreven hart- en vaatmiddelen onder diabetici: bijna 80 procent van de mensen met zowel diabetesmiddelen als hart- en vaatmiddelen krijgt cholesterolverlagers.

Diabetes 2 vaak gepaard met hart- en vaatziekten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Diabetes 2 vaak gepaard met hart- en vaatziekten (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Eerste huizen Culemborg hebben weer stroom

De eerste huizen in Culemborg hebben weer stroom na de grote stroomstoring van maandagavond. Een woordvoerster van netbeheerder Liander meldt dat de huishoudens en bedrijven in de loop van de nacht gefaseerd worden aangesloten op het netwerk.

De stroomstoring ontstond maandagavond toen een Apache-helikopter bij een laagvliegoefening tegen bliksemdraden vloog boven een hoogspanningsleiding in Zoelmond.

Eerste huizen Culemborg hebben weer stroom
Eerste huizen Culemborg hebben weer stroom (Foto: ANP)

Lubach is viraal gaan zat

Althans, daar lijkt het op. Naar aanleiding van Facebooks dubieuze aankondiging dat je maar beter je eigen naaktfilmpjes kan uploaden om wraakpr0n te vermijden, maakte Zondag met Lubach een alleraardigst Engelstalig item. Men verzuimde echter het pleuris-Hollands eruit te knippen voordat de boel op Youtube werd gezet.

Sharen is daarom zinloos, want je moet je door maar liefst één minuut en zeven seconden van ons koeterwaals heenwurmen voordat het Engelstalige stuk start. Het begin is weliswaar ondertiteld maar er zijn nog geeneens honderdduizend views binnengehengeld. Vermoedelijk kan de VPRO de internationale aandacht dan ook niet meer aan. Na die filmpjes over Trump, Game of Thrones en de wapenlobby.

'Nederlanders traditionele decembershoppers'

Nederlanders struinen tijdens de feestdagen maar wat graag door de winkelstraten op zoek naar sinterklaas- en kerstaankopen. Met name de sfeer op straat is voor consumenten reden om het online winkelen wat meer links te laten liggen. Die hang naar nostalgie is dan vooral weer voor speciaalzaken en traditionele lokale winkels goed nieuws.

Dat blijkt uit Europees onderzoek van Deloitte onder bijna 8200 consumenten in tien landen. Circa drie kwart van de Nederlanders doet zijn aankopen ook daadwerkelijk in fysieke winkels. Nederlanders verwachten van winkeliers ook dat ze meer hun best doen met versieringen en sfeer dan elders in Europa. Naar verwachting geven Nederlanders tijdens de feestdagen 3 procent meer uit dan vorig jaar.

De helft van de ondervraagden koopt alsnog spullen online, vooral om de pakjes maar thuis bezorgd te krijgen. De extra bezorgkosten (gemiddeld 7 euro in plaats van 4 euro) nemen veel Nederlanders voor lief.

'Nederlanders traditionele decembershoppers'
'Nederlanders traditionele decembershoppers' (Foto: ANP)

'Kleine bedrijven worstelen met financiering'

Kleine bedrijven willen graag investeren in groei maar hebben veel moeite financiering te regelen voor hun plannen. Dat meldt accountantsvereniging SRA na analyse van 150.000 jaarrekeningen en aanvullend onderzoek onder ondernemers.

Bedrijven met maximaal tien voltijdsmedewerkers krijgen vaak nul op het rekest bij banken. Ruim een op de drie winkeliers noemt het rond krijgen van financiering als grootste uitdaging. Voor bedrijven in de autobranche is dat zelfs 45 procent. De ondernemers noemen ook onder meer een tekort aan geschikt personeel als beperkende factor voor groei.

Kleine en middelgrote bedrijven in Nederland zien de toekomst overigens over het algemeen rooskleurig tegemoet. Ze verwachten gemiddeld genomen dat hun omzet volgend jaar groeit met 10 procent en hun winst met 9 procent.

'Kleine bedrijven worstelen met financiering'
'Kleine bedrijven worstelen met financiering' (Foto: ANP)

Vier coureurs strijden om NASCAR-titel na race met beslissende 'wraakactie'

De voorlaatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series, gereden op de Phoenix International Raceway, heeft zondagavond flink wat spanning opgeleverd. Drie coureurs waren al zeker van een plek in de Championship Four, de vier coureurs die in de slotrace om de titel strijden, terwijl vijf coureurs nog om één overgebleven ticket vochten.

Kyle Busch, Martin Truex Jr en Kevin Harvick hadden hun plaatsje al binnen. Het gevecht om de laatste plek ging tussen Brad Keselowski, Denny Hamlin, de jongelingen Chase Elliott en Ryan Blaney en zevenvoudig en regerend kampioen Jimmie Johnson. Keselowski en Hamlin konden zich met een goed resultaat in de race op punten plaatsen, Elliott, Blaney en Johnson moesten 'gewoon' winnen om naar de laatste vier te gaan.

Lang was het Hamlin die er het beste voor leek te staan, ook al kaapte Kyle Larson de winst in de eerste stage weg, alvorens Larson voor de vierde keer op rij uitviel. Hamlin won de tweede stage wel, nadat Johnson een klapband kreeg en zijn auto - en daarmee zijn kampioenschapshoop - in de muur parkeerde. 

Regerend kampioen Johnson gaat de muur in en zijn titelkansen zijn voorbij (Bron: YouTube)

Bij het begin van de tweede helft van de race bleef Hamlin op kop rijden, waarmee hij dus hard op weg was naar de Championship Four. Ook Matt Kenseth en Truex meldden zich vooraan, terwijl Travor Bayne met minder dan honderd ronden te rijden een nare klap maakte. Dat gebeurde even later ook met Chris Buescher, die er net als Bayne goed vanaf kwam.

Bij de herstart, met 54 van de 312 ronden te gaan, nam Kenseth de leiding over, terwijl Elliott - die móest winnen - zich ook vooraan kwam melden. Met 46 ronden te rijden zat Elliott vlak achter Hamlin en om daar het belang van in te zien gaan we even terug naar de race in Martinsville, twee weken eerder: de immens populaire Elliott leek op weg naar zijn eerste zege ooit, maar Hamlin gaf hem een tik en de jonge coureur viel uit, wat tot de nodige boze reacties leidde.

In de NASCAR is het na een dergelijke actie gebruikelijk om het onderling op te lossen, vaak door iemand in een latere race een tik te geven als wraak. Elliott zat nu dus direct achter Hamlin, met als inzet mogelijk een plaats in de Championship Four. Elliott liet bocht na bocht weten dat hij aanwezig was en na drie ronden kwam het tot een kookpunt: hij haalde de 193 ronden lang op kop rijdende Hamlin in, die de muur raakte en dusdanig veel schade opliep dat zijn race naar de vaantjes was, net als zijn kampioenschapshoop. Wraakactie geslaagd.

De spanning tussen Hamlin en Elliott komt tot een kookpunt (Bron: YouTube)

Met ruim dertig ronden te rijden werd het veld weer op gang gevlagd, maar Erik Jones leek te slapen en zorgde bijna voor een flinke crash. Elliott, Kenseth en Truex vochten om de leiding en het was de jonge Elliott die tot groot genoegen van het publiek de kop van Kenseth pakte. De 45-jarige Kenseth, die er na dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid mee stopt, wist echter van geen opgeven en bleef aanhaken.

Tien ronden voor het einde kwam de veteraan terug en verschalkte hij Elliott, die het niet meer bij kon houden. Kenseth boekte zo eindelijk weer eens een zege en op een prachtig moment: in zijn op één na laatste race. Elliott kwam tekort, waardoor het vierde en laatste plekje voor de Championship Four naar Keselowski ging, die als zestiende eindigde.

Zondag 19 november staat in Miami-Homestead de allesbeslissende race op het kampioenschap. De coureur van het viertal Keselowski, Truex, Kyle Busch en Harvick die als eerste finisht, is de nieuwe NASCAR-kampioen. Truex won die titel nog nooit, de rest heeft al één beker in de kast staan. 

De race in 15 minuten (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.