Opsporing Verzocht viert 35e verjaardag

Opsporing Verzocht bestaat 35 jaar. Het televisieprogramma van de politie en AVROTROS is nog steeds populair bij de kijkers en levert de politie veel nuttige tips op.

Het begin
Het begon allemaal op 15 november 1982 met een rechtstreekse uitzending vanuit het toenmalige hoofdbureau van de Gemeentepolitie ’s-Gravenhage. Tegenwoordig zitten iedere dinsdagavond gemiddeld 1,3 miljoen mensen voor de tv als Anniko van Santen oproept te bellen als iemand meer informatie heeft over een zaak.

Wekelijks voorzien de kijkers de politie van talloze nuttige tips. Dat levert nieuwe aanknopingspunten op en leidt dikwijls tot een doorbraak in een onderzoek. "Als ik een onderzoek heb, vraag ik me direct af of we Opsporing Verzocht kunnen inzetten", vertelt Bob Schagen, teamleider van de Amsterdamse recherche. "Zo kunnen we als politie heel snel informatie loskrijgen bij een groot publiek. Een van de zaken die me specifiek is bijgebleven in al die jaren is de moord op cafébaas Gijs Dekker in 1998. Destijds hadden we met veel pijn en moeite een compositietekening laten maken. Toen we die op televisie vertoonden, leidde dat tot de oplossing van de zaak. Zonder de inzet van Opsporing Verzocht en de hulp van de kijkers was dat niet gelukt."

Kijkcijferhit
Het oplossingspercentage van Opsporing Verzocht is al jaren hoog. In ruim 40 procent van de in de uitzending behandelde zaken kan de politie aanhoudingen doen. Mede door tips van kijkers. En het blijft niet alleen bij de reguliere uitzending. Opsporing Verzocht is ook zeer actief op social media. Facebook en Twitter worden veelvuldig ingezet en op het eigen YouTube-kanaal zijn alle items direct na de uitzending beschikbaar. Volgens politieproducer Paul de Graaf is Opsporing Verzocht na al die jaren nog steeds een hit: "De kijkcijfers zijn goed en de kijkers waarderen het programma zeer."

Posbankmoord
De Graaf werkt nu 17 jaar voor Opsporing Verzocht en was betrokken bij meer dan 800 zaken die in de uitzending kwamen. Hij kent de kracht van het programma als geen ander. Zo leidde aandacht in Opsporing Verzocht voor een beslissende wending in het onderzoek naar de moord op Alex Wiegmink, ook wel bekend als de Posbankmoord. "Die zaak is mij in al die jaren het meeste bijgebleven. In 2003 besteedden we er voor de eerste keer aandacht aan en in 2016 zorgde hernieuwde aandacht ervoor dat een van de daders zich een dag later bij de politie meldde. Samen met het onderzoeksteam hebben we toen echt het laatste zetje gegeven." Ook de zaak van Natalee Holloway is De Graaf bijgebleven. "Daarvoor zijn we toen met het team naar Aruba gegaan om een reconstructie te maken. Dat heeft toen niet tot de doorbraak geleid, maar we hopen dat ook deze zaak ooit nog eens wordt opgelost."

Normale uitzending
Politievlogger Jan-Willem Schut neemt vanavond een vlog op bij de viering van 35 jaar Opsporing Verzocht. De video zal te zien zijn op zijn YouTube-kanaal. In de uitzending zelf wordt kort stilgestaan bij het 35-jarig bestaan van Opsporing Verzocht, maar verder is het een normale uitzending.

Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 14 november 20.30 uur op NPO1. De herhaling is te zien op woensdag 15 november om 11.40 uur op NPO 2 of via opsporingverzocht.nl.