FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 november 2017

Leger Myanmar ontkent schendingen, Geldof geeft award terug

De strijdkrachten in Myanmar claimen dat militairen zich niet schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven tegen Rohingya-minderheid. Uit een intern onderzoek bleek volgens het leger dat geen sprake was van moordpartijen, plunderingen of seksueel geweld. Popzanger en Live Aid-organisator Bob Geldog heeft zijn Freedom of the City of Dublin-award uit protest ingeleverd omdat de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi deze ook ontving terwijl ze niets tegen het geweld zou ondernemen.

De maandag door het leger gepubliceerde uitkomsten van het onderzoek staan haaks op getuigenissen van vluchtelingen. Zij vertelden dat militairen en burgerwachten dorpen in brand hebben gestoken, burgers hebben gedood en vrouwen hebben verkracht.

Sinds eind augustus zijn zo'n 600.000 Rohingya gevlucht uit de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde nadat het leger met veel geweld reageerde op aanvallen van opstandelingen. De generaal die de leiding had over die operatie, is volgens Reuters enkele dagen geleden overgeplaatst.

De strijdkrachten zeggen zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaringen van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen. VN-functionarissen hebben de Myanmarese autoriteiten eerder wel beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Bob Geldof
Bob Geldof heeft zijn Freedom of the City of Dublin-award ingeleverd, meldt The Guardian. De zanger en grote man achter Live Aid wil op deze manier protesteren tegen Suu Kyi. De leider van Myanmar doet volgens Geldof niets om het geweld tegen de Rohingya te stoppen.

Geldof beticht de winnaar van de Nobelprijs zelfs van genocide. Sinds eind augustus zijn zo'n 600.000 Rohingya gevlucht uit de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde nadat het leger met veel geweld reageerde op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Het leger zegt echter niets fout te hebben gedaan en Suu Kyi hult zich in stilzwijgen.

Geldof, die de vrijheidsprijs in 2005 van de Ierse hoofdstad kreeg, kan het niet verkroppen dat hij in hetzelfde rijtje staat als de leider van Myanmar. Die ontving de award overigens in 1999. "Haar associatie met onze stad is een schande. Wij hebben haar geëerd, maar nu maakt ze ons te schande."Geldof wil niet langer met Suu Kyi worden geassocieerd.

Leger Myanmar ontkent mensenrechtenschending
Leger Myanmar ontkent schendingen, Geldof geeft award terug (Foto: ANP)

Amazon koopt tv-rechten Lord of the Rings

Zoals we al eerder wisten te berichten, heeft internetbedrijf Amazon nu officieel de wereldwijde tv-rechten van Lord of the Rings weten te bemachtigen. Het concern gaat nu een serie ontwikkelen voor de eigen streamingdienst Prime Video.

Het Amerikaanse concern heeft grootse plannen. In een verklaring zegt Amazon te kijken naar nieuwe verhaallijnen die auteur J. R. R. Tolkien geschreven zou hebben voorafgaand aan The Fellowship of the Ring, het eerste deel van zijn beroemde trilogie. Overigens werd The Fellowship of the Ring in 2001 verfilmd.

Over acteurs is nog helemaal niets bekend. Ook maakte Amazon nog niets bekend over wie de serie zal gaan regisseren. Wel is duidelijk dat het concern met het aankopen van de tv-rechten een groter publiek wil trekken met de eigen videodienst.

Amazon koopt tv-rechten Lord of the Rings
Amazon koopt tv-rechten Lord of the Rings (Foto: BuzzE)

Omtzigt komende tijd geen woordvoerder MH17

CDA-leider Sybrand Buma zal de komende dagen met Peter Omtzigt spreken over zijn onzorgvuldig handelen in het MH17-dossier. Volgens Buma heeft het Tweede Kamerlid "een fout" gemaakt in een "zaak die heel serieus is".

"Ik wil precies weten wat er gebeurd is", zei Buma maandag tegen media na het coalitieoverleg. De Tweede Kamerfractie van het CDA bespreekt de zaak dinsdag ook. Het is volgens Buma een zaak van het CDA en niet van de coalitie. Hij kan nog niet zeggen of er consequenties voor Omtzigt zullen zijn.

Omtzigt heeft eerder dit jaar een misser gemaakt tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit waar ook nabestaanden van slachtoffers aanwezig waren. NRC meldde dat hij een 'nepgetuige' aan het woord liet. Omtzigt heeft toegegeven onzorgvuldig te hebben gehandeld en dat te betreuren.

Update 17.05 uur
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt voert de komende tijd niet het woord over MH17 in de Tweede Kamer. "De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met een debat over mijn handelen", zo schrijft hij op zijn Facebookpagina.

"Het is niet mijn bedoeling geweest om de nabestaanden en de mensen die bij het onderzoek betrokken zijn op deze manier met de gevolgen van mijn handelen te confronteren", aldus Omtzigt. Hij zei al eerder het te betreuren dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door een nepgetuige aan het woord te laten over de MH17-ramp.

Update 23.35 uur
Volgens nabestaande en bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg is het is spijtig dat Omtzigt tijdelijk stopt met de woordvoering. "Het is jammer en spijtig dat dit incident daartoe de aanleiding geeft. Hij had wat dingen beter kunnen doen, maar hij dééd het wel."

Ploeg begrijpt dat Omtzigt nu deze stapt neemt. "Hij wil niet dat het debat over deze zaak omsluierd wordt door dit." Het verhaal van deze persoon was een verstoring van de avond, aldus Ploeg. "Maar nabestaanden waren er verder niet van in verwarring."

Omtzigt heeft de nabestaanden een brief gestuurd met uitleg, aldus Ploeg. "Daarin biedt hij nadrukkelijk zijn excuses aan, en dat siert hem."

Buma: fractie bespreekt zaak-Omtzigt
Omtzigt komende tijd geen woordvoerder MH17 (Foto: ANP)


McLaren en Pirelli schrappen bandentest vanwege veiligheid

Het Formule 1-team McLaren zou deze week in Brazilië een tweedaagse bandentest voor Pirelli uitvoeren, maar deze is afgeblazen. De reden hiervoor is dat in São Paulo de veiligheid van de teamleden niet gegarandeerd kon worden.

Afgelopen weekend vond de Grand Prix van Brazilië plaats en ook toen was de veiligheid buiten het circuit meermalen in het geding. Leden van Williams, Sauber, Mercedes, de FIA en Pirelli kregen te maken met gewelddadige incidenten. Pirelli gaf een statement uit: "Nadat er bijna een nieuwe overval plaatsvond op Pirelli-mensen, hebben Pirelli en McLaren besloten om de bezigheden in Brazilië te staken."

McLaren wilde talent Lando Norris twee dagen laten rijden en ervaring op laten doen. De jonge Brit zou hierdoor wel de eerste vrije training voor de Formule 3-race in Macau moeten missen. Hij kan nu echter gewoon op tijd zijn voor de openingssessie.

ItaliŽ mist WK voetbal voor het eerst sinds 1958

Zweden heeft in de play-offs voor het WK voor een kleine verrassing gezorgd. De Scandinaviërs hielden tegen viervoudig wereldkampioen Italië knap stand (0-0) en plaatste zich voor het WK van volgend jaar.

Na de 1-0 uitslag in Zweden hoopte Italië in de zoektocht naar een goal in de beginfase een strafschop te krijgen toen Marco Parolo naar de grond ging. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz uit Spanje liet echter doorspelen. Kort daarna schreeuwde juist heel Zweden om een penalty. Matteo Darmian maakte overduidelijk hands, maar opnieuw ging de bal niet op de stip.

Zweden kreeg in San Siro na bijna twintig minuten een forse tegenvaller te verwerken, omdat Jakob Johansson geblesseerd uitviel. De maker van het enige doelpunt in de heenwedstrijd ging schreeuwend van de pijn naar de grond en hij werd per brancard van het veld gedragen. Even later moest Gianluigi Buffon voorkomen dat Victor Claesson de opdracht voor de Italianen nog moeilijker maakte.

De thuisploeg was in het eerste halfuur het gevaarlijkst toen een voorzet van Ciro Immobile geen teamgenoot vond. Nadat ook een handsbal van Andrea Barzagli geen strafschop voor Zweden opleverde, hield doelman Robin Olsen de bezoekers op de been met een prima redding op een inzet van Immobile.

Ook in de tweede helft ging Italië hartstochtelijk op zoek naar het broodnodige doelpunt, maar keer op keer was de afronding niet goed genoeg. Alessandro Florenzi mikte net naast en een van richting veranderd schot van Antonio Candreva miste het Zweedse doel maar net.

In de slotfase dacht Marcus Berg de bevrijdende goal voor Zweden te maken, maar zijn feestje ging wegens buitenspel niet door. Aan de andere kant kregen ook Stephan El Shaarawy (redding Olsen) en Parolo (kopbal net naast) de bal er niet in, waardoor het over en uit is voor Italië.

La Squadra Azzurra ontbreekt volgend jaar voor het eerst sinds 1958 op een WK, Zweden is er voor het eerst sinds 2006 weer bij.

Italië kan het WK vergeten. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Italië kan het WK vergeten. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Release dates van Wolfenstein II DLC's bekend

Bethesda heeft de release dates gedeeld van de Freedom Chronicles-verhaaluitbreidingen van Wolfenstein II: The New Colossus. The Freedom Chronicles bestaat uit vier uitbreidingen, waarvan Episode Zero al uit is voor season pass-eigenaars en mensen die de game hebben ge-preordered.

Episode Zero introduceert de drie speelbare personages die in de uitbreidingen zullen verschijnen. The Adventures of Gunslinger Joe arriveert 14 december en stuurt Joseph Stallion van de ruïnes van Chicago tot de ruimte. The Diaries of Agent Silent Death wordt 30 januari verwacht en vertelt het verhaal van de sluipmoordenaar Jessica Valiant die nazibunkers infiltreert in Californië. Ten slotte kun je in maart 2018 als Captain Gerald Wilkins reizen naar Alaska om Operation Black Sun te stoppen in The Amazing Deeds of Captain Wilkins.

Alle uitbreidingen zijn inbegrepen bij de season pass van Wolfenstein II: The New Colossus. Deze kost 24,99 en is verkrijgbaar op PC, PlayStation 4 en Xbox One.

Wolfenstein 2 dlc

Brexit-deal: laatste woord voor Brits parlement

Het Britse parlement moet over een uiteindelijk akkoord met de Europese Unie over de opzegging van het Britse lidmaatschap debatteren en stemmen. Dit heeft de Britse minister belast met de brexit, David Davis, maandag bevestigd, aldus de BBC. Het Nederlandse bedrijfsleven hoopt ondertussen dat de regering van premier Theresa May niet ten val komt.

Davis wil met de voorgestelde stemming concessies doen aan onder anderen Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis, die dreigen dwars te liggen als ze straks helemaal niks over het akkoord te zeggen krijgen.

May staat in de Britse Tweede Kamer al geruime tijd onder druk om in ieder geval "een zinvolle stemming" te houden over wat uiteindelijk allemaal met Brussel zal zijn afgesproken. Davis beloofde maandag daarom de parlementariërs "dat er alleen een akkoord met de EU komt als het parlement daarmee instemt".

Vermoedelijk maakt de mogelijkheid over de deal te stemmen een zogeheten harde brexit waarschijnlijker, waarbij de Britten zonder overeenkomst uit de EU crashen. De regering wil immers de datum van 29 maart 2019 wettelijk vastleggen als uittreed-datum. Verwerpen parlementariërs dan een deal, dan zal dit de brexit niet tegenhouden maar wel de deal.

VNO-NCW
Het Nederlandse bedrijfsleven hoopt dat de onder vuur liggen Britse premier Theresa May niet ten val komt. Een vervanging van de minister-president in het Verenigd Koninkrijk zou tijdens de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie alleen maar voor extra onduidelijkheid zorgen, zegt directeur Cees Oudshoorn van de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Oudshoorn benadrukte maandag samen met collega's van andere Europese ondernemersorganisaties in gesprek met May het belang van de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk. De premier had de belangenbehartigers van het bedrijfsleven uitgenodigd om te praten over de brexit.

De positie van May staat in eigen land onder druk na slecht verlopen tussentijdse parlementsverkiezingen en vanwege de moeizame brexitonderhandelingen. Een groot aantal van haar partijgenoten zouden aandringen op een nieuwe partijleider, die dan ook automatisch de nieuwe premier zou worden.

Brits parlement moet over brexit-deal stemmen
Brexit-deal: laatste woord voor Brits parlement (Foto: ANP)

Gaskraandraaier blijft langer vastzitten

De man die op 8 november in Rotterdam aan de Strevelsweg een gaskraan opendraaide blijft voorlopig vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie uit Rotterdam op Twitter. Hij wordt verdacht van brandstichting. 

Een anonieme bron weet te vertellen dat de man verdacht wordt van een poging tot het aanbrengen van zwaar lichamelijk letsel. 

'McGregor gestraft voor wangedrag: vecht niet tijdens UFC 219'

De UFC zal voor hun eindejaarsklapper UFC 219 hoogstwaarschijnlijk een nieuwe uitsmijter moeten zoeken. Volgens het hoofd van de Association of Boxing Commissions Mike Mazulli zal Conor McGregor daar in ieder geval niet mogen vechten vanwege een te verwachten schorsing. Mazulli is de hoogste offcial die overzicht hield op het MMA-gala Bellator 187 in Ierland waar McGregor zich zwaar misdroeg.


Conor McGregor (Foto: Getty images)

McGregor zou tijdens UFC 219 eindelijk zijn langverwachte terugkeer in de UFC-kooi maken. In november 2016 was zijn laatste gevecht waarbij hij overtuigend de titel in het lichtgewicht van kampioen Eddie Alvarez afnam. Daarna heeft de Ierse superster nog éénmaal gevochten, een uiterst lucratief boksgevecht tegen Floyd Mayweather.

De eventuele schorsing heeft de Ierse mmaloot verdiend na zijn rare actie om tijdens een MMA-gevecht van teammaatje Charlie Ward de octagon binnen te dringen en daarbij de scheidsrechter te bedreigen en later een andere official in het gezicht te slaan. Volgens Mazulli heeft de UFC hem verzekerd dat zij zich op dit moment aan het voorbereiden zijn om de UFC-kampioen te straffen. 'McGregor zou op 30 december gaan vechten, maar daar is hij inmiddels vanaf gehaald', aldus een stellige Mazulli voor de microfoon van sportjournalist Ariel Helwani.


McGregor valt scheidsrechter aan (Bron: Youtube)

Een bevestiging van de opmerking van de machtige Mazulli is nog niet gegeven en officieel blijft de agenda van McGregor voorlopig nog leeg, aangezien de onderhandelingen over een nieuw gevecht nog bezig zouden zijn.

Mazulli erkent dat het lastig zal worden om het juridische papierwerk rond de schorsing van McGregor rond te krijgen, aangezien de Ier op persoonlijke titel aanwezig was bij het gala en dus niet onder supervisie van zijn werkgever stond. 'De UFC neemt deze actie van McGregor erg serieus', hield hij echter vol. 'Zij zullen hem straffen, volgens hun eigen reglement. Verder heb ik contact opgenomen met de commissies waar McGregor onder licentie staat. Ook zij kunnen actie ondernemen.'

De goudmijn van de UFC is in Nevada en New York gelicenceerd om te vechten, maar ook deze commissies hebben nog geen commentaar gegeven. 'McGregor is niet groter dan MMA en hij mag niet zomaar wegkomen met zijn gedrag van afgelopen weekend. Om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen, moet er nu actie worden ondernomen en ik verwacht een zwaardere straf dan een simpele tik op de vingers', vervolgde een geïriteerde Mazulli.

Interview van Helwani met Mazulli begint na 40 minuten in onderstaande video:
 

'Bel niet als het niet nodig is, twitter is prima'

Bel niet als het niet nodig is, het mobiele netwerk is overbelast. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maandagavond. De instantie doet dat in verband met de grote stroomstoring in het gebied, die ontstond doordat in Zoelmond een Apache-helikopter van Defensie tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel vloog.

Ook adviseert de veiligheidsregio gas en elektrische apparaten uit te zetten die tijdens stroomuitval aanstonden. "Check of uw buren hulp nodig hebben", twittert de organisatie verder.

'Bel niet als het niet nodig is'
'Bel niet als het niet nodig is' (Foto: ANP)

Brady en Patriots winnen van 'angstgegner' Broncos

De New England Patriots hebben in de NFL flink uitgedeeld op bezoek bij de Denver Broncos. In Colorado eindigde de wedstrijd in 16-41 voor de ploeg van quarterback Tom Brady, voor wie de Broncos een angstgegner is: het was pas de vierde keer in elf bezoekjes aan Denver dat de Patriots wonnen, terwijl de Broncos de enige ploeg is waar Brady een negatief record tegen heeft (8-9).

De 40-jarige Brady liet weer een prima wedstrijd zien. Met 25 van zijn 34 pogingen was hij succesvol, goed voor in totaal 266 yards en drie touchdown passes. Rex Burkhead, Dion Lewis en Dwayne Allen lieten een touchdown noteren in de eerste helft, wat de Patriots op weg hielp naar een 9-27 ruststand. Lewis en James White waren vervolgens goed voor touchdowns in de tweede helft.

Het was een bijzondere zege voor Brady, want het was de 86e keer dat hij een uitwedstrijd won als startende quarterback. Daarmee passeerde hij op de eeuwige ranglijst uitgerekend Peyton Manning, voormalig ster van de Broncos. De ploeg uit Denver verloor voor de vijfde keer op rij en de Super Bowl-kampioen van twee jaar geleden staat er met 3-6 na negen wedstrijden niet best voor. De Patriots staan op 7-2 en zijn uitstekend bezig.

Uitslagen NFL zondag
Buffalo Bills - New Orleans Saints 10-47
Chicago Bears - Green Bay Packers 16-23
Detroit Lions - Cleveland Browns 38-24
Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers 17-20
Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers 20-17 OT
Tampa Bay Buccaneers - New York Jets 15-10
Tennessee Titans - Cincinnati Bengals 24-20
Washington Redskins - Minnesota Vikings 30-38
Los Angeles Rams - Houston Texans 33-7
Atlanta Falcons - Dallas Cowboys 27-7
San Francisco 49ers - New York Giants 31-21
Denver Broncos - New England Patriots 16-41

Begin december controlebericht NL-Alert

Maandag 4 december zendt de overheid om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Om het controlebericht aan te kondigen en de bekendheid van NL-Alert te vergroten, is vandaag een landelijke publiekscampagne gestart.

NL-Alert is het alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel gericht geïnformeerd en gealarmeerd worden tijdens een ramp in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.

Mensen die het controlebericht ontvangen op 4 december, hebben hun telefoon juist ingesteld. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet men dit zelf doen. Op www.nl-alert.nl staan instructies over het juist instellen van mobiele telefoons.

Sinds de introductie 5 jaar geleden is NL-Alert 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Het is de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het vorige controlebericht werd door ruim 9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen.

TopskiŽr Poisson (35) overleden na trainingscrash

De Franse topskiër David Poisson is maandag overleden. De specialist op de snelheidsdisciplines (super-G en afdaling) kwam maandag tijdens een training in het Canadese Nakiska zwaar ten val en bezweek aan zijn verwondingen. Poisson, die vorig jaar nog vader werd van een zoontje, is slechts 35 jaar oud geworden. Zijn dood betekent een dubbele klap voor zijn familie: Poisson's vader overleed twee weken geleden.

De Franse skifederatie FFS bracht een kort statement naar buiten, zonder daarbij in te gaan op de details van het ongeval. "FFS-president Michel Vion, technisch directeur Fabien Saguez en iedereen bij de Franse skibond wil bij dezen zijn medeleven tonen aan de nabestaanden van David", luidt het statement. 

Kailloux, zoals Poisson's bijnaam luidde, was in Canada om zich voor te bereiden op de World Cup-wedstrijden in Lake Louise, waar eind november onder meer de afdaling op het programma staat. Hij was een van de veteranen in het circuit, zeker op de afdaling. Al in 2004 maakte hij zijn debuut in de World Cup en sindsdien kwam hij tot bijna 150 starts.

Eén keer bereikte Poisson, wiens carrière vaak geteisterd werd door blessures, het podium in de World Cup: eind 2015 eindigde hij in Santa Caterina als derde. Zijn absolute hoogtepunt kwam echter in februari 2013. Op het wereldkampioenschap in Schladming veroverde Poisson achter Aksel Lund Svindal en Dominik Paris het brons op de afdaling.

Poisson debuteerde in 2005, niet lang na zijn World Cup-debuut, op het WK met negende plekken op de super-G en afdaling. In 2009, 2013 en 2015 deed hij ook mee aan de titelstrijd, in 2010 en 2014 was Poisson lid van de Franse ploeg op de Olympische Spelen.

Republikeinen VS worstelen met misbruikrel

De Republikeinen in de VS worstelen met een rel rond de omstreden Senaatskandidaat Roy Moore. De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, riep Moore maandag op zich terug te trekken. De kandidaat liet daarop weten dat McConnell beter zelf kan opstappen.

De uiterst conservatieve Moore ligt onder vuur vanwege beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag. Hij zou tientallen jaren geleden onder meer een veertienjarig meisje hebben aangerand. "Ik geloof de vrouwen", zei McConnell maandag. "Ik denk dat hij een stap opzij moet doen."

Dat viel slecht bij Moore, die terugsloeg via Twitter. "De persoon die een stap opzij moet doen is Mitch McConnell. Hij heeft de conservatieven in de steek gelaten en moet vervangen worden", schreef de politicus, die namens de staat Alabama in de Senaat hoopt te komen.

Moore lijkt ook van geen wijken te willen weten. Hij zei eerder dat zijn tegenstanders "wanhopig" zijn en stelde dat de inwoners van zijn staat "deze charade zullen doorzien".

Republikeinen VS worstelen met misbruikrel
Republikeinen VS worstelen met misbruikrel (Foto: ANP)

Nog geen piet te zien in Sinterklaasjournaal

Het blijft nog spannend hoe de helpers van Sinterklaas eruit gaan zien. In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal maandag was nog geen piet te zien. Wel werd de suggestie gewekt dat Sinterklaas een ongeluk op zee heeft gehad. Het grote boek van Sinterklaas werd in Dokkum in het water gevonden.

Vorig jaar waren gekleurde pieten te zien in het Sinterklaasjournaal. Bekend was al wel dat deze niet terugkomen. Voor het bonte gezelschap van helpers zijn onder anderen John Jones, Jeroen Spitzenberger, Harry Piekema, Mimoun Ouled Radi en Abbey Hoes gestrikt.

Sinterklaas komt zaterdag aan in Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht is. Dieuwertje Blok presenteert ook dit jaar het programma. Ze krijgt daarbij weer hulp van Jeroen Kramer en van nieuwkomer Charlie Chan Dagelet.

Tot nu toe is er in Dokkum één demonstratie aangekondigd. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet houdt zaterdag eerst een 'mars voor beschaving' in Dokkum en vervolgens een vreedzaam protest tegen racisme.

Nog geen piet te zien in Sinterklaasjournaal
Nog geen piet te zien in Sinterklaasjournaal (Foto: BuzzE)

Apache vliegt tegen hoogspanningskabel, regio Culemborg zonder stroom

In Culemborg en omringende plaatsen is maandagavond een grote stroomstoring ontstaan doordat een helikopter van defensie een hoogspanningskabel heeft geraakt. Sinds 19.00 uur zitten meer dan 24.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom, zegt netbeheerder Liander.

De storing duurt volgens een verslaggeefster van Omroep Gelderland minimaal negen uur, afhankelijk van het precieze defect kan het nog langer duren. De politie houdt onder andere met een politiehelikopter extra toezicht boven Culemborg en de brandweer staat ouderen bij bij een verzorgingstehuis. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

In 2007 vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard. Het ongeluk gebeurde destijds tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

Duizenden zonder stroom in en om Culemborg
Duizenden zonder stroom in en om Culemborg (Foto: ANP)

LB: Ed Sheeran had een fietsongeluk

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Ed Sheeran heeft al negen songs voor een nieuw album. Dat zegt de Brit tegen Time Out. De website sprak met de zanger vlak voor de start van het Aziatische deel van zijn wereldtournee.

Volgens Ed heeft hij zo'n veertig songs liggen. "Maar er zijn er negen die ik echt goed vind." Het is nog maar de vraag of ze echt op de opvolger van Divide komen. "Ik vind ze nu geweldig, maar dat kan morgen weer helemaal anders zijn en dan vervang ik ze met negen andere songs."

Een maand geleden was Ed betrokken bij een fietsongeluk. Hij raakte geblesseerd aan beide armen. Daardoor moest hij een deel van zijn Aziatische tournee uitstellen. Hij is nu genoeg genezen om de draad weer op te pakken in Singapore en daar is hij erg blij mee.

Ed staat nu in zijn eentje op het podium, maar daar komt misschien wel verandering in. Hij gebruikt nu een loop pedal om zichzelf extra te begeleiden. "Dat blijf ik doen, maar het zou best kunnen dat ik voor een volgende tournee een band formeer", zegt hij. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. "Ik wil eerst op zoveel mogelijk plaatsen spelen met mijn loop pedal. Daarna ga ik in een band spelen."

Ed Sheeran is al bezig met nieuw album
Ed Sheeran is al bezig met nieuw album (Foto: BuzzE)

'Rijk gaat woningbouw aanjagen'

Het rijk gaat in stedelijke gebieden met de grootste vraag naar woningen een actievere en regisserende rol spelen. Op korte termijn starten met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en investeerders gesprekken die moeten leiden tot afspraken over het versnellen van de woningbouwproductie. Ook komt er permanent landelijk overleg met brancheorganisaties en belanghebbenden. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bij de Staat van de Woningmarkt 2017, die vandaag naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd.

De nieuwste jaarrapportage laat zien dat de groeiende economie en de lage rente doorwerken op de woningmarkt. Het aantal verkopen blijft stijgen, met vooral in stedelijke gebieden sterke prijsstijgingen. Ook de aanhoudende groei van het aantal huishoudens zorgt voor een oplopende vraag naar woningen. De komende jaren zou de bouwproductie moeten groeien naar gemiddeld 75.000 woningen per jaar. De gerealiseerde en geraamde bouwproductie laat een stijgende trend zien, maar er is van de betrokken partijen extra inzet nodig om het verschil tussen vraag en aanbod niet te laten oplopen.

Complex
Minister Ollongren schrijft dat de mogelijkheden voor het aanjagen van de bouwproductie onder andere afhankelijk zijn van de beschikbare plancapaciteit, de beschikbaarheid van bouwmaterialen en het aanbod aan voldoende gekwalificeerd personeel. Zij wijst er verder op dat er vooral vraag is naar woningen in de binnensteden. Binnenstedelijk bouwen is echter complex en kent een relatief lange opleveringstijd. Een beter gebruik van de bestaande voorraad en flexibeler woonvormen kunnen de druk op de woningmarkt verminderen.

Het kabinet werkt verder aan de nieuwe Omgevingswet die moet zorgen voor snellere procedures. Woningcorporaties kunnen eenvoudiger toestemming krijgen om huurwoningen in het middensegment te bouwen. Dit segment is cruciaal voor huishoudens die flexibel willen zijn of voor wie koop of sociale huur geen optie is.

Permanent overleg
Op verzoek van het vorige kabinet is er onder voorzitterschap van Rob van Gijzel in diverse gemeenten een zogeheten Samenwerkingstafel Middenhuur gestart over een groter aanbod van deze woningen. Ook is er een landelijke tafel waarin brancheorganisaties en belanghebbenden knelpunten in kaart brengen. Het eindverslag van de samenwerkingstafels wordt eind januari verwacht. De neemt de aanbevelingen mee bij het maken van regionale afspraken. Zij wil ook na januari doorgaan met de landelijke overlegtafel. De gehele woningmarkt zal dan onderwerp van permanent overleg zijn.

FOK! Wat een weer: bewolkt en wat lichte regen

Als het vriest in november, dan volgt er sneeuw in december.

Hallo daar!

De buien van gisteren (tot tegen middernacht nog onweersactiviteit) brachten in de kustprovincies tussen de 10 en 17 mm. Afgelopen nacht klaarde het wat meer op en kon het al behoorlijk afkoelen. Doch, tot vorst kwam het vrijwel nergens. Vandaag scheen de zon een stuk meer dan gisteren, maar het bleef zeker niet overal droog. Er vielen nog enkele buien, waarvan sommige nog met hagel. De buien waren echter kortdurend en zeker niet meer zo actief als gisteren. Er viel hooguit 1 tot 2 mm. In de loop van de middag zag je de buien geleidelijk aan oplossen.

Komende nacht maakt zeker het oosten kans op een graadje vorst en misschien wordt het daar op een paar bruggen of viaducten wel wat gladjes, maar echt uitgebreide gladheid verwacht ik zeker niet. In het westen blijft het duidelijk zachter.

De dag van morgen beloofd een saaie te worden in een groot deel van het land. In de ochtend is het in de kustprovincies al betrokken geraakt en al spoedig volgt de rest van het land. In het zuidoosten duurt het het langst voordat de bewolking arriveert en daar kan de zon zelfs nog even schijnen. Verder valt er zo her en der wat lichte regen of motregen, maar veel zal dat niet voorstellen. Het zijn echt de donkere dagen voor Sinterklaas. De maxima liggen tussen de 9 en 12 graden. De 12 graden alleen als de zon nog even goed schijnt. We hebben een zuidwestenwind en die is matig tot krachtig. Later zwakt de wind af.

Woensdag is het voor iedereen saai en komt de zon er waarschijnlijk nergens aan te pas.

Fijne avond.

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Buitje in Haarlem (Foto: Stephan5)
De wolkenluchten waren vandaag toch nog wel erg fraai. De buitjes stelden echter niet veel meer voor. ( foto: Stephan5)

Honkballer Betts gooit 'perfect game' tijdens bowlingtoernooi

Mookie Betts, honkballer van Boston Red Sox, liet vannacht zien dat hij niet alleen goed is in het honkballen. De outfielder deed zondagnacht mee aan de kwalificatieronde voor de World Series of Bowling. Daarin gooide Betts een perfect game: twaalf strikes achter elkaar en daarmee een score van 300 punten.

Betts, die in 2017 en 2016 gekozen werd in de All Star-wedstrijd van de MLB, is al z'n hele leven te vinden op de bowlingbaan, maar hij deed pas voor de tweede keer aan de World Series mee. "Ik heb volgens mij al tien keer een perfect game gegooid, maar dit is zeker de belangrijkste", liet hij na afloopweten.

De 'perfect game' van Betts (Bron: YouTube)

Vijf dagen gratis multiplayer op PS4 vanaf woensdag

Sony heeft deze maand weer een 'open multiplayer event' waarin er geen PlayStation Plus benodigd is om online te gamen. De periode duurt van 15 tot en met 20 november en wordt automatisch geactiveerd.

Normaal gesproken is een PlayStation Plus-abonnement benodigd om online met of tegen anderen te kunnen spelen. PS Plus kost 8 euro per maand of 60 euro per jaar. Daarnaast biedt PS Plus nog andere extra's zoals vele kortingen en iedere maand een paar gratis games. De Plus-games van november zijn onder andere Worms Battlegrounds, Bound en VR-game Until Dawn: Rush of Blood. De multiplayer zal vanaf aankomende woensdag tot en met de maandag daarop dus gratis zijn voor iedereen.

Mocht je bijvoorbeeld recent de nieuwe Call of Duty hebben opgepikt maar nog geen Plus hebben, dan kun je vanaf woensdag dus voor noppes online knallen. Dan is alleen wel te hopen dat de servers een beetje meewerken...

Snookeraar Ding verdedigt titel niet op Shanghai Masters

Snookeraar Ding Junhui zal zijn titel niet verdedigen op het Shanghai Masters, dat maandag van start gaat. De 30-jarige Chinees, nummer twee op de wereldranglijst, was maandag niet aanwezig voor zijn wedstrijd van de kwalificatieronde. Zijn landgenoot Mei Xi Wem neemt het daardoor in de eerste ronde op tegen de Engelsman Adam Duffy, nummer 89 van de wereld. Zelf is hij de nummer 71 van de wereld.

Naar verluidt kampt Ding met een bindvliesontsteking. Sinds hij eind september het World Open in China won, kon hij nog maar één wedstrijd winnen. Afgelopen week verloor de Chinees ook al van Anthony Hamilton op het Champion of Champions.

Ding geeft er nu de voorkeur aan om in Engeland te blijven om zijn oogprobleem te laten behandelen en zich in alle rust voor te bereiden op het Noord-Iers Open (20-26 november) en het UK Championship (28 november-10 december).

14 Oranje handbalsters al zeker van WK

Handbalbondscoach Helle Thomsen heeft veertien handbalsters geselecteerd voor het WK in december in Duitsland. Na een trainingsstage op Papendal zal de bondscoach nog twee handbalsters aanwijzen.

Nycke Groot dreigde het toernooi in Duitsland te moeten missen. De 29-jarige handbalster werd vorige jaar nog verkozen tot beste middenopbouwster van de Champions League, is voldoende hersteld van een blessure die ze acht weken geleden opliep bij een training van haar club.

De trainingstage begint op 21 november. Onderdeel is de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Italië op 23 november in Eindhoven. De 9 geselecteerde namen voor de trainingsstage zijn Michelle Goos, Lynn Knippenborg, Kelly Vollebregt, Delaila Amega, Charris Rozemalen, Dione Housheer, Merel Freriks, Rinka Duijndam en Inger Smits.

De voorlopige WK-selectie: Tess Wester, Jasmina Jankovic, Martine Smeets, Angela Malestein, Angela Steenbakkers, Laura van der Heijden, Yvette Broch, Kelly Dulfer, Debby Bont, Estavana Polman, Nycke Groot, Jessy Kramer, Lois Abbingh en Danick Snelder.

Oranje zonder zieke Rekik naar RoemeniŽ

Dick Advocaat kan dinsdagavond in de oefeninterland tegen Roemenië geen beroep doen op Karim Rekik. De verdediger is afgehaakt bij Oranje. De centrale verdediger is ziek en stapt om die reden niet in het vliegtuig richting Roemenië. Advocaat heeft geen vervanger opgeroepen, meldt de KNVB.

Rekik was afgelopen donderdag nog basisspeler in het duel met Schotland (0-1 winst). Hij vormde met Virgil van Dijk het hart van de defensie. Eerder al haakten verdedigers Wesley Hoedt en Kenny Tete geblesseerd af.

De verdediger van Hertha BSC maakte in november 2014 zijn debuut voor het Nederlands elftal en staat momenteel op vier interlands. Hij lijkt zijn laatste interland onder Advocaat overigens gespeeld te hebben. Het is de verwachting dat de 70-jarige oefenmeester dinsdagavond voor het laatst op de bank zit.

Advocaat: "Met Putin klikte het"

Dick Advocaat zit dinsdag naar alle waarschijnlijkheid voor het laatst op de bank bij het Nederlands elftal. De 70-jarige trainer kan terugkijken op een prachtige carrière. Zijn periode bij Zenit Sint-Petersburg en later als bondscoach van Rusland vindt hij een van de hoogtepunten.

"Mijn tijd daar als trainer van Zenit Sint-Petersburg en later als bondscoach was één groot avontuur. Met Zenit wonnen we alles wat er te winnen viel, met geweldig voetbal", vertelt Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We moesten voorronden spelen om überhaupt mee te kunnen doen aan de UEFA Cup, die wij wisten te winnen. Bayer Leverkusen, Bayern München, Villarreal, we knikkerden ze allemaal eruit."

"In Rusland versloegen we Bayern met 4-0. We wonnen de finale van Glasgow Rangers, uitgerekend een club waar ik ook veel succes had. Na de UEFA Cup kon alles. We kregen een forse bonus, daar sloeg je steil van achterover. De waardering was zo groot. Al die supporters die afscheid namen in het Oranje toen we vertrokken. Prachtig."

En opeens zat Advocaat tegenover Vladimir Putin. "Dat was wat, hoor. Op een plek waar werkelijk alle wereldleiders uit die tijd ook hadden gezeten, zat ene Dick Advocaat uit Den Haag. Putin, een enorme fan van Zenit, wist alles van mij. Hij wilde per se met mij praten."

"Maar de uitnodiging kwam op de dag van de finale om de Russische Super Cup, ik zei dat het niet uitkwam. Dat was geen optie, haha. Niemand zegt nee tegen Putin. Ik was al rond met de Australische bond, maar dat had Putin gehoord. Hij liet mij gewoon niet gaan, hij betaalde zelfs de afkoopsom van anderhalf miljoen euro aan de Australische bond. Met Putin klikte het. We spraken over leiderschap. Allebei even groot of klein, misschien speelde dat een rol in die band die ik voelde."

Jansma verwacht 70 miljoen euro voor Lozano

Hirving Lozano is in korte tijd uitgegroeid tot een van de smaakmakers in de Eredivisie, maar Kees Jansma denkt dat PSV niet lang van hem kan genieten.

PSV nam de 22-jarige Mexicaan afgelopen zomer voor acht miljoen euro over van Pachuca. In twaalf wedstrijden voor de Eindhovenaren was Lozano tien keer trefzeker en gaf hij vijf assists.

"Hij is een exceptionele speler en heeft snel naam gemaakt sinds hij afgelopen zomer bij PSV is gekomen", vertelt Jansma bij Studio Voetbal. "Voor Lozano wordt volgend jaar zeventig miljoen euro betaald. Die gaat denk ik naar een club als Manchester City. Die betalen dat gewoon."

Sjoerd Mossou denkt ook dat Lozano bezig is aan zijn enige seizoen in de Eredivisie. "Hij zal komende zomer weer vertrekken. Voor zeventig miljoen euro? Dan is PSV direct uit de financiële zorgen."

Zaakwaarnemer ontslagen Evra: "Contact met diverse clubs"

Patrice Evra heeft al contact gehad met verschillende clubs na zijn ontslag bij Olympique Marseille, stelt zijn zaakwaarnemer.

De linksback werd ontslagen bij de club nadat hij een fan had getrapt in aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Vitória SC. De Fransman kreeg een rode kaart, nog voor de aftrap van het duel. De UEFA legde hem vervolgens een boete op en schorste hem voor Europees voetbal tot het einde van het seizoen.

"Hij weet dat hij fout zat, maar zijn carrière kan zo niet eindigen", vertelt Federico Pastorello in gesprek met Gazzetta dello Sport. "We hebben al contact gehad met verschillende clubs. Hij is fysiek nu zelfs sterker dan vijf of zes jaar geleden."

Napoli zou een geïnteresseerde club zijn, nu zij het lang moeten stellen zonder Faouzi Ghoulam vanwege een knieblessure. Echter, een terugkeer naar Italië lijkt niet te gebeuren. "Patrice ziet zichzelf niet in de Serie A voetballen na een aantal jaren bij Juventus."

Ook Rotterdam schaft Zwarte Piet af

De helft van de Rotterdamse pieten behouden tijdens de intocht komende zaterdag hun volledig zwarte schmink. De andere helft krijgt roetvegen. De organisatie wil met dit compromis demonstraties voorkomen en iedereen tevreden houden.

Volgend jaar krijgt 75 procent van de pieten roetvegen, het jaar daarop 90 procent. Volgens Laurence Bixner van het intochtcomité blijft het rond die 90 procent, om de mensen die gehecht zijn aan de traditionele Zwarte Piet tegemoet te komen. Bixner zegt ,,maandenlang overlegd te hebben met de afro-gemeenschap in de stad om samen tot een oplossing te komen".

De organisatie ,,verwacht een soepel verloop van de intocht" en heeft nog geen aanvragen gekregen voor demonstraties.

De volledig zwart geschminkte pieten hebben zoals voorgaande jaren geen roodgeverfde lippen, gouden oorbellen of kroeshaar meer.

Helft Pieten in Rotterdam zwart
Helft Pieten in Rotterdam zwart (Foto: ANP)

Renovatie Huis ten Bosch fors duurder

De renovatie van paleis Huis ten Bosch pakt 4,1 miljoen duurder uit: 63,1 miljoen in plaats van 59 miljoen euro. Hiervan is 1,1 miljoen prijsindexatie: door de aantrekkende economie zijn de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten gestegen. Daarnaast is 3 miljoen extra nodig door bouwkundige tegenvallers. Dat schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Paleis slechter dan gedacht
De bouwkundige staat van het paleis blijkt slechter te zijn dan eerder gedacht. Zo moeten daken en gevels geheel hersteld worden in plaats van gedeeltelijk. De bordestrap kan niet gerenoveerd worden, maar moet geheel worden vervangen. Verder moet er meer gedaan worden aan asbestsanering en bestrijding van houtrot.
Er zijn geen hogere kosten voor de inrichting van het paleis voor de Koning, de Koningin en hun gezin, eerder lagere.

Extern onderzoek
De hogere kosten zijn ongeveer 7 procent van het oorspronkelijke budget van 59 miljoen. Bij andere projecten in het verleden waren er ook meerkosten: bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum in Amsterdam (15 procent), het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden (10 procent) en Jachtslot St. Hubertus in Otterloo (10 procent). 

Staatssecretaris Knops laat een extern onderzoek doen naar de sturing en beheersing van dit soort specialistische en bijzondere projecten met een hoge cultuurhistorische waarde, om daar lessen uit te trekken voor toekomstige projecten. Daarbij wordt ook gekeken naar ervaringen bij andere organisaties die grote projecten uitvoeren.

40 uur grinden voor extra heroes in Star Wars Battlefront II

Als je van plan bent om aanstaande vrijdag de nieuwe Star Wars: Battlefront II op te pikken, houd dan rekening met het feit dat het vrijspelen van extra heroes zoals Darth Vader een nogal tijdrovende klus is. Een aantal Redditors heeft onderzoek gedaan naar hoe lang het ongeveer duurt om extra personages te unlocken, en daar mag je wel even voor gaan zitten.

Het vrijspelen van extra personages werkt in Battlefront II op basis Star Cards die je van in-game credits kunt kopen, welke je weer kunt verdienen tijdens het spelen van de game. Credits verdien je door optionele challenges te behalen en in-game rewards te verdienen. Volgens de analyse op Reddit (compleet met spreadsheet) kost 60.000 credits bij elkaar harken - de hoeveelheid benodigd voor Darth Vader en Luke Skywalker - pakweg 40 uur van je tijd. Overigens zijn niet alle heroes zo duur: Chewbacca en Princess Leia kosten 40.000 credits en Iden Versio kost 20.000. Do the math. Daar komt bij dat diezelfde credits óók gebruikt moeten worden voor het openen van eventuele loot-boxes.

Vanzelfsprekend is de nodige ophef ontstaan over deze gang van zaken. Zo was er afgelopen weekend iemand die nogal verbolgen reageerde toen hij erachter kwam dat na een pre-order van 80 dollar te hebben betaald het personage Darth Vader alsnog niet beschikbaar was. Hij heeft nu de keuze om als een stereotype MMO-Koreaan tot in de late uurtjes te gaan grinden, of nog meer geld te betalen aangezien de in-game credits uiteraard ook gewoon met echt geld te kopen zijn.

Op Reddit heeft uitgever EA zelf inmiddels ook gereageerd. In een ietwat clichematige respons legt de gamegigant uit dat het systeem zo werkt om spelers een gevoel van 'trots en voldoening' te geven. Deze halfslachtige reactie, die inmiddels 20 uur online staat, kon sindsdien rekenen op 301.000 downvotes.

Minister wil poptalent blijven stimuleren

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven vindt de rol van de overheid bij de popmuziek "bescheiden" en wil die behouden. De overheid houdt zich vooral bezig met talentontwikkeling en dat is volgens haar soms nodig wil het muziekaanbod zoveel mogelijk mensen blijven aanspreken en de popsector vernieuwend blijft. "Soms moet je een handje helpen", aldus de bewindsvrouw.

Ze reageerde op VVD'er Arno Rutte. Het Kamerlid wil dat de overheid geen of minder subsidies meer verstrekt aan popmusici en -bands. Artiesten die niet hun eigen broek kunnen ophouden zijn niet populair genoeg en daarmee geen popmusici, betoogde Rutte maandag bij de behandeling van de cultuurbegroting.

Rutte wees verder op de Britse praktijk waarin niet alleen de kunstwereld en direct betrokkenen naar de verdeling van gelden voor de kunsten kijken, maar ook relatieve buitenstaanders. Dat zou ook beter zijn voor het publieksbereik. Van Engelshoven wil wel kijken naar het betrekken van niet-deskundigen.

Minister wil poptalent blijven stimuleren
Minister wil poptalent blijven stimuleren (Foto: BuzzE)

Bassist American Head Charge overleden

De Amerikaanse bassist Chad Hanks is gisteren op 46-jarige leeftijd overleden. Hanks was bassist en mede-oprichter van de uit Minneapolis afkomstige nu metal band American Head Charge. De muzikant overleed aan de gevolgen van nier- en leverfalen.

American Head Charge wordt in 1997 opgericht en maakt vooral veel indruk met hun door niemand minder dan Rick Rubin geproduceerde tweede album The War Of Art uit 2001. Datzelfde jaar staat de band op Ozzfest en maakt daarna deel uit van de Pledge of Allegiance festivaltour.

In 2009 maakte American Head Charge bekend dat ze er mee ophielden, maar amper twee jaar later bleek dat de mannen nog niet van plan waren om te stoppen. In maart 2016 verscheen hun laatste album tot op heden getiteld Tango Umbrella.

Chad Hanks is niet het eerste bandlid van American Head Charge die op jonge leeftijd is overleden. In 2005 werd de 27-jarige gitarist Bryan Ottoson dood aangetroffen in de tourbus van de band. Ottoson was overleden aan een overdosis medicijnen.

30 jaar en tbs voor doden vriendin en dochter

Alex L. is maandag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van haar dochter Fleur (15).

Het Openbaar Ministerie eiste bij de behandeling van de beroepszaak in oktober levenslang. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 39-jarige L. in juli vorig jaar ook tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. L. vond die straf te hoog en ging in hoger beroep.

L. heeft zijn daden bekend. Hij wurgde zijn vriendin in haar huis na een ruzie. Vervolgens verkrachtte en vermoordde hij haar dochter, die had gezien dat haar moeder werd gedood. L. verborg de lichamen in de kruipruimte van de woning in Lelystad.

Wetgeving

Het hof vindt dat het verkrachten en doden van zijn stiefdochter volledig aan L. kan worden toegerekend en er sprake is van moord. Zij werd vastgebonden op een stoel en verkracht. L. beloofde haar niet te vermoorden, maar deed het na een uur alsnog. Bij het doden van zijn vriendin gaat het volgens de rechters om doodslag omdat L. meer vanuit een opwelling zou hebben gehandeld.

Het hof wil met het oordeel kiezen voor zekerheid, omdat er nog onduidelijk bestaat over de wetgeving omtrent levenslange straffen. Mogelijk zou een onafhankelijke adviescommissie na 25 jaar kunnen gaan toetsen of L. kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat L. onbehandeld vrij komt.

Seksverslaafd

Het hof veroordeelde hem ook voor het bezit van kinderporno. L. zei bij de behandeling van de zaak dat hij seksverslaafd is.

Het hof is ervan overtuigd dat L. lustgevoelens koesterde voor zijn stiefdochter. Eerst verkrachtte hij haar, vervolgens liet hij haar een uur vastgebonden achter, en na cannabis te hebben gebruikt wurgde hij haar met een hondenriem. ,,Hij heeft misbruik gemaakt van de situatie en Fleur op brute wijze verkracht. Daarna beloofde hij haar geen kwaad te doen en heeft hij Fleur aan haar lot overgelaten. Het laatste uur moet voor haar afschuwelijk zijn geweest."

30 jaar en tbs voor doden vriendin en dochter
30 jaar en tbs voor doden vriendin en dochter (Foto: ANP)

Legodief krijgt twee jaar cel in BelgiŽ

Een 32-jarige Legodief uit Maastricht is in België veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 1600 euro. De man stal tussen december 2016 en april dit jaar minstens 21 dure bouwdozen uit grote speelgoedwinkels in Belgisch Limburg. De Legopakketten werden door een bevriende stadsgenoot via internet doorverkocht.

De dief handelde naar eigen zeggen in opdracht van zijn afnemer. De correctionele rechtbank in Tongeren veroordeelde die bij verstek tot 18 maanden cel en een boete van 1600 euro.

De Legodief sloeg onder meer toe in Genk, Hasselt en Bilzen. In de winkels zocht hij dure pakketten van onder meer Star Wars uit en zette die op een onopvallende plaats dicht bij de uitgang. Vervolgens ging hij er snel mee vandoor. Op 25 april werd hij door een winkelbediende van Bart Smit betrapt.

Uit onderzoek bleek daarna dat de Nederlander minstens negen keer had toegeslagen en met 21 Legodozen aan de haal was gegaan.

Legodief krijgt twee jaar cel in België
Legodief krijgt twee jaar cel in België (Foto: BuzzO)

Bitcoin verliest miljarden aan waarde

De bitcoin stijgt al ruim een jaar ongekend snel, maar gaat soms ook hard onderuit. In de afgelopen dagen is de koers weer snel gedaald. Daardoor zakte de totale waarde van de virtuele munt met omgerekend ruim 32 miljard euro. Alle beschikbare bitcoins samen zijn nu ongeveer 94 miljard euro waard.

De bitcoin bereikte afgelopen woensdag nog een recordhoogte van ruim 7700 dollar. Daarna begon de daling. Op het dieptepunt zondag was de munt iets meer dan 5600 dollar waard. Dat betekent dat de koers met ruim een kwart daalde. Op maandag was de koers opgekrabbeld tot ongeveer 6600 dollar.

De daling komt door meningsverschillen over de toekomst van bitcoin. Kritische beleggers stapten de afgelopen dagen over op alternatieven, zoals de afsplitsing bitcoin cash. Het is de derde grote koersval dit jaar. Van de vorige twee dalingen herstelde de bitcoin snel.

Bitcoin verliest miljarden aan waarde
Bitcoin verliest miljarden aan waarde (Foto: BuzzT)

Iron Maiden weer in Gelredome

Iron Maiden komt volgend jaar weer naar Nederland. De legendarische metalband doet op 1 juli de Gelredome in Arnhem aan, meldt concertorganisator Mojo maandag.

De show maakt deel uit van de Legacy of the Beast World Tour. De nieuwe liveset voor deze toer bestaat uit een mix van hits en een handvol recent werk. De kaartverkoop begint op 24 november.

Iron Maiden was vorig jaar voor het laatst in Nederland. Ook toen gaf de Britse band rond frontman Bruce Dickinson een concert in de Gelredome.

Iron Maiden weer in Gelredome
Iron Maiden weer in Gelredome (Foto: BuzzE)

Agenten voelden zich bedreigd door Henriquez

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez twee jaar geleden op een Haags muziekfestival, voelden zich bedreigd door zijn gedrag. Dat verklaarden de twee agenten die terecht staan voor de dood van de Arubaan maandag in de rechtbank op Schiphol.

Henriquez riep meerdere keren dat hij een wapen bij zich had en greep daarbij naar zijn kruis. Hij werd door agenten aangesproken en gesommeerd te vertrekken. Hij liep aanvankelijk weg, gearmd met een vrouw. Maar hij rukte zich los en liep terug naar de agenten om nogmaals te roepen dat hij een wapen had. De eerste keren lachte hij daarbij, maar na een tijdje niet meer. ,,Hij was zo bedreigend dat ik echt dacht dat hij een vuurwapen had", verklaarde een van de agenten maandag in de rechtbank.

Henriquez werd door vijf agenten overmeesterd en overleed een dag na zijn arrestatie. Twee van de agenten staan terecht voor deze fatale arrestatie. Ze zitten in de rechtbank afgeschermd in een aparte ruimte. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02 en zijn alleen zichtbaar voor officieren van justitie, de rechters en hun eigen advocaten. Ook hun stemmen worden vervormd.

Agenten voelden zich bedreigd door Henriquez
Agenten voelden zich bedreigd door Henriquez (Foto: ANP)

'Doel elektrische auto's wordt niet gehaald'

Het streven van het kabinet om in 2030 alleen nog maar emissieloze auto's te verkopen, wordt met het huidige beleid niet gehaald. Dat stellen wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven op basis van nieuwe berekeningen. Zij voorspellen dat in dat jaar 88 procent van de nieuw verkochte auto's elektrisch zijn.

In 2030 rijden er dan een kleine 3 miljoen elektrische auto's rond in Nederland, ongeveer de helft van het wagenpark. In de vijf jaar daarna komen er nog 2 miljoen elektrische voertuigen bij. Ook dan is het marktaandeel van de elektrische auto echter nog geen 100 procent.

De berekeningen zijn gemaakt met een nieuw model, waar meer factoren mee kunnen worden genomen in de berekeningen. Daarmee kunnen overheden, netbeheerders en bedrijven verschillende toekomstscenario's door laten rekenen.

'Doel elektrische auto's wordt niet gehaald'
'Doel elektrische auto's wordt niet gehaald' (Foto: BuzzT)

2 jaar cel voor jihadverdachte Laura Hansen

Jihadverdachte Laura Hansen. (22) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan dertien maanden voorwaardelijk. Omdat zij al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft zij niet meer terug de cel in. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank in Rotterdam vindt bewezen dat Hansen schuldig is aan voorbereidingshandelingen voor het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank acht niet bewezen dat ze lid was van de radicaalislamitische terreurgroep IS. Van dat verwijt is ze vrijgesproken. De rechtbank vindt dat er wel sprake was van burgerschap van IS.

Het OM vond dat Hansen vanwege haar bijdrage op de achtergrond wel had deelgenomen aan IS. Het OM had tegen haar bijna drie jaar cel geëist. Omdat daarvan twee jaar voorwaardelijk was, zou ze overigens ook niet meer terug naar de gevangenis hoeven.

Kalifaat

Hansen vertrok medio 2015 vanuit Leidschendam naar IS-gebied met haar man Ibrahim en twee zeer jonge kinderen. Zij heeft steeds gezegd dat ze niet precies wist wat IS was en dat ze daar echt naartoe zouden gaan.

Net als het OM schuift de rechtbank deze beweringen terzijde. Uit verklaringen, zowel van haarzelf als van getuigen, blijkt volgens de rechtbank dat H. wel degelijk wist wat IS precies inhield en ook dat haar man Ibrahim daar strijder zou worden. "Hansen is willens en wetens naar het strijdgebied gegaan", aldus de rechtbank. De rechtbank vindt H. strafbaar voor het meehelpen met voorbereidingen om terroristische misdrijven te plegen.

Na een jaar ontvluchtte ze het kalifaat, samen met haar kinderen. Ibrahim bleef achter. Zijn lot is onbekend.

2 jaar cel voor jihadverdachte Laura H.
2 jaar cel voor jihadverdachte Laura H. (Foto: ANP)

Sledgehammer belooft beterschap CoD: WW2-multiplayer

Call of Duty: WW2 kwam twee week geleden uit en hoewel veel mensen tevreden zijn met de terugkeer naar de WW2-roots, zijn de klachten over de online-ervaring niet van de lucht. Ontwikkelaar Sledgehammer erkent de problematiek en belooft de issues grondig aan te gaan pakken.

Sledgehammer geeft toe dat de launch stroef is verlopen, met name op het sociale vlak. De 48-spelers grote 'social hub' Headquarters waar gamers samen moeten kunnen komen, blijft vooralsnog een solo-ervaring tenzij je zelf mensen uitnodigt. Ook zijn er een heleboel mensen die problemen houden met disconnects tijdens het online spelen, of überhaupt geen potje kunnen starten. Recent werd een patch uitgebracht die weliswaar enkele kritieke problemen oplostte, maar tegelijkertijd nieuwe issues introduceerde. Ook in het CoD: WW2-topic bij ons op het forum wordt behoorlijk geklaagd over de slechte online performance.

Het goede nieuws is dat de ontwikkelaar zegt te weten waar de problemen vandaan komen en hoopt deze spoedig met een nieuwe patch het hoofd te kunnen bieden. Deze is voor de console-gamers gisteravond al uitgerold. Het sociale gedeelte lijkt overigens vooralsnog geen prioriteit te krijgen: "We erkennen dat HQ het beste werkt met een volledig bevolkte community. Spelers kunnen nog steeds andere mensen uitnodigen, maar voorlopig zijn er dringendere zaken die we eerst aan willen pakken", aldus de gamestudio op hun blog.

Armin van Buuren op zoek naar voorouders

Armin van Buuren werkt mee aan het nieuwe seizoen van Verborgen verleden. De dj gaat daarin op zoek naar zijn familiegeschiedenis, maakte de NTR maandag bekend.

In het tiende seizoen, dat op 6 januari begint, zijn naast Armin Dieuwertje Blok, Richard Groenendijk en Irene Moors te zien. Ook Maurice de Hond en André Kuipers duiken in de archieven op zoek naar hun voorouders.

Verborgen verleden is sinds 2010 op televisie. Het programma is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are?

Armin van Buuren op zoek naar voorouders
Armin van Buuren op zoek naar voorouders (Foto: BuzzE)

Dokkum bekijkt verzoek anti-pietprotest

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mogen de intocht in Dokkum, waar de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvindt, komen verstoren. Volgens een woordvoerster van de gemeente Dongeradeel, waar de Friese stad onder valt, wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden voor het protest. "We hebben de kennisgeving binnen. Ze mogen komen demonstreren, maar wel onder bepaalde voorwaarden."

Welke voorwaarden dat zijn, wordt nu besproken. De actiegroep kondigde afgelopen weekend het protest aan. Voorafgaand aan de demonstratie wil ze een 'mars voor beschaving' houden. Nederland, met uitzondering van Amsterdam, houdt vast aan de ,,racistische karikatuur" van Zwarte Piet, en die is een reflectie van dieper liggend racisme, aldus KOZP. De groep pleit naar eigen zeggen voor een "inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme".

Dokkum bekijkt verzoek anti-pietprotest
Dokkum bekijkt verzoek anti-pietprotest (Foto: ANP)

Staatssecretaris Visser: 'Streng optreden tegen ernstige misdragingen'

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser gaat streng optreden tegen misdragingen binnen de krijgsmacht. Dit stelt Visser in een reactie afgelopen vrijdag aan de Kamer na recente berichten over misdragingen. ‘‘Defensie moet melders verwelkomen en slachtoffers ondersteunen. Hierbij moeten zij erop kunnen vertrouwen dat Defensie actie onderneemt bij meldingen en ontoelaatbaar gedrag bestraft. Hierbij zal niet worden geschroomd om daders van misdragingen te ontslaan. Hierover mag bij niemand twijfel bestaan’’, aldus de staatssecretaris.

De staatssecretaris zegt dat iedereen zich vrij moet voelen gedragingen en situaties te melden die niet in een veilige werkomgeving thuishoren. Zij heeft daarom besloten tot onafhankelijk extern onderzoek naar de wijze waarop invulling wordt gegeven aan die veilige omgeving en hoe deze kan worden verbeterd. De staatssecretaris kondigt in de brief ook aan dat er een extern feitenonderzoek komt naar de specifieke zaak van ontoelaatbaar gedrag bij de luchtmobiele brigade.   

Visser: ‘‘Defensie beschikt over een unieke cultuur. Een cultuur van saamhorigheid, kameraadschap en sterk groepsgevoel. Dit is een kracht, maar kan ook een keerzijde hebben. Recente incidenten op het gebied van integriteit en veiligheid hebben dit aangetoond. Samen met alle defensiemedewerkers willen de minister en ik werken aan een cultuur waarin elkaar aanspreken normaal is en medewerkers zich vrij voelen om gedragingen of situaties te melden die niet in een veilige omgeving thuishoren.’’

Veilige werkomgeving

Volgens de staatssecretaris heeft iedereen recht op een veilige werkomgeving. Een omgeving waarin geen sprake mag zijn van ontoelaatbaar gedrag. Mocht dit toch voorkomen, dan verwacht de staatssecretaris van alle defensiemedewerkers en vooral van commandanten dat zij ontoelaatbaar gedrag signaleren, melden én ingrijpen. De staatssecretaris heeft inmiddels de hoofden van de defensieonderdelen er op gewezen dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en dat daar streng tegen moeten worden opgetreden.

Staatssecretaris Barbara Visser
Staatssecretaris Visser ©Rijksoverheid


Update 12.50 uur:

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zal contact opnemen met de slachtoffers van misbruik op de kazerne in Schaarsbergen. Als er behoefte aan is wil ze graag met ze praten, zei ze tijdens een overleg in de Tweede Kamer maandag.

Vorige week verklaarden drie militairen in de Volkskrant dat ze bij hun eenheid in Schaarsbergen tijdens hun ontgroening zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Visser verklaarde alles te zullen doen om de slachtoffers te helpen.

Dergelijke gedrag is onacceptabel, herhaalde de bewindsvrouw. Er ligt een aangifte bij het Openbaar Ministerie in de zaak-Schaarsbergen. Visser geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Er vindt ook defensiebreed een onafhankelijk onderzoek plaats naar mogelijke misstanden.

Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten

Een Noord-Koreaanse militair is tijdens zijn vlucht naar Zuid-Korea door Noord-Koreaanse soldaten neergeschoten. De militair werd gevonden aan de zuidkant van het grensdorp Panmunjom, ongeveer 50 meter ten zuiden van de demarcatielijn. Hij was gewond aan zijn schouder en elleboog, zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

De militair is overgelopen vanuit een Noord-Koreaanse wachtpost in de buurt. "Omdat het een gebied is dat aan het Noorden is blootgesteld, moesten we er naar toe kruipen om hem er weg te halen", voegde de woordvoerder van het ministerie toe. Er was geen directe reactie op het incident uit Noord-Korea.

Gemiddeld lopen per jaar dan duizend Noord-Koreanen naar Zuid-Korea over, maar de meesten vluchten via China. Het komt zelden voor dat een Noord-Koreaan de landsgrens tussen de beide Korea's oversteekt. De laatste keer was in juni.

Zuid- en Noord-Korea verkeren nog steeds in een formele staat van oorlog, sinds hun conflict in de jaren 1950-1953 eindigde in een wapenstilstand en niet in een vredesverdrag.

Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten
Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten (Foto: ANP)

FFXV's Noctis vecht mee in Tekken 7

Noctis, de protagonist uit Final Fantasy XV, komt op het vechtrooster van Tekken 7 te staan. De hipster-prins van Lucis brengt zijn iconische Engine Blade mee wanneer hij in de lente van 2018 de ring betreedt.

Ook brengt de komst van Noctis een nieuwe fighting stage met zich mee in de vorm van de herkenbare Hammerhead garage, waar op de achtergrond bekende personages te zien zijn zoals Chocobos en Cindy. Noctis zelf heeft veel moves in huis die we herkennen van zijn FFXV-repertoire. Hij is overigens niet het eerste gastpersonage in Tekken 7, vanaf het begin was Akuma uit Street Fighter al aanwezig, en een paar maand geleden maakte Geese Howard uit Fatal Fury zijn opmars naar Bandai's vechtgame.

Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint

Zijn de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez schuldig aan zijn dood of was zijn eigen agressieve houding en melding dat hij een wapen had de uiteindelijke oorzaak van het toepassen van de nekklem? En stierf hij aan de gevolgen van die nekklem, of toch door hartfalen?

Over deze vraag moeten de rechters zich de komende twee weken buigen. In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint maandag het strafproces tegen twee agenten die de agressieve Arubaan juni 2015 in Den Haag arresteerden op muziekfestival Parkpop in Den Haag.

Henriquez zei aan het einde van het festival tegen de politie dat hij een pistool had. Hij weigerde zich over te geven en werd overmeesterd door vijf agenten. Een dag later overleed hij.

Aanvankelijk werd door een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gemeld dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar kwam forensisch arts Kees Das, in opdracht van de verdediging, met een nieuw rapport over de doodsoorzaak. Hij concludeerde dat de 42-jarige Arubaan door hartfalen overleed. Door dit rapport en de deskundigen die daarover gehoord moeten worden, is de behandeling van de zaak maanden uitgesteld.

De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.

Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint
Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint (Foto: ANP)

'Ratner masturbeerde waar ik naast zat'

Volgens een fotomodel, dat anoniem wil blijven, bevredigde regisseur Brett Ratner zichzelf, terwijl zij naast hem in de auto zat. Ze deelden de wagen met chauffeur met twee van Ratner's assistenten, die hun baas een paar tissues gaven toen hij tot een hoogtepunt was gekomen. Het voorval speelde zich af in 2008, zo meldt Page Six.

Het model schrok zich wezenloos en wist niet waar ze moest kijken. Even daarvoor had Brett haar opgehaald van het vliegveld in Los Angeles, omdat ze een shoot zou doen in de stad. "Ik deed mijn handen voor mijn gezicht en zei: 'Stop hiermee, het is walgelijk.' Maar hij ging gewoon door. De assistent die voorin zat, reikte hem wat tissues aan. De hele situatie was zeer ongemakkelijk. Ik heb nooit meer met hem gewerkt en ben ook nooit meer in een auto met die man gestapt."

Het model deed nooit aangifte, omdat ze dacht dat het beter was om het zo te laten. Wel nam ze zichzelf stellig voor nooit meer in zee te gaan met Ratner. De advocaat van de geplaagde regisseur, Lynda Goldman, reageerde: "Onze cliënt ontkent dit belachelijke verhaal."Zij zegt twee e-mails te hebben van de assistenten die ook in de auto zaten, die beweren dat er niks heeft plaats gevonden.

'Ratner masturbeerde waar ik naast zat'
'Ratner masturbeerde waar ik naast zat' (Foto: BuzzE)

Ron Boszhard smeekte zelf WIDM

Ron Boszhard heeft de makers van Wie is de mol? zelf maar benaderd of hij mee mocht doen aan het populaire programma. De presentator zat al tien jaar te wachten op een uitnodiging maar die kwam maar niet, vertelde hij maandag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10.

"Het is altijd mijn droom geweest en ik ben al een fan van het eerste uur kan ik je melden", aldus Ron. "Dus ik dacht: ik wil zo graag mee en ik word verdomme nooit gevraagd. Dus ik heb een hele mooie brief gestuurd aan de mensen van het programma zo van: als jullie nog een leuke kandidaat zoeken, denk eens aan me. Als de berg niet naar Mohammed komt, dan komt Mohammed wel naar de berg. En tot mijn verbazing kreeg ik een brief terug en volgde er een gesprek. En dan moet je nog maar afwachten maar ik mocht mee."

Zaterdagavond werd bekend dat Ron één van de tien kandidaten van het achttiende seizoen is. Het deelnemersveld bestaat verder uit Jan Versteegh, Loes Haverkort, Olcay Gulsen, Simone Weimans, Stine Jensen, Emilio Guzman, Jean-Marc van Tol, Bella Hay en Ruben Hein.

Ron Boszhard schreef brief naar makers WIDM
Ron Boszhard schreef brief naar makers WIDM (Foto: BuzzE)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, volgens Erdogan is 'gematigde islam' een westers complot, Nasreen Khan geeft eindelijk toe (nu ze op Labour's shortlist staat) dat haar antisemitische uitspraken in het velden 'ongepast en onacceptabel' waren, salon.com vindt het niet gepast dat Trump de slachtoffers van het communisme wil herdenken, uiteraard stipt Sargon ook de stupiditeit aan van naaktfoto's naar Facebook sturen, in tegenstelling tot wat Facebook suggereerde zullen de naaktfoto's (ook die van kinderen onder de 16) wél worden bekeken door mensen en niet alleen een computer, Sean Parker (voormalig Facebook directeur) vreest het effect van de site op de hersenen van kinderen, 

Frankrijk herdenkt islamitische aanslagen

Frankrijk herdenkt maandag de golf van islamitische aanslagen die het land troffen en die op die dag precies twee jaar eerder begonnen. President Emmanuel Macron legde een krans bij een gedenkteken bij het Stade de France in Parijs, waarna er een minuut stilte was.

Bij het stadion begonnen in 2015 de gecoördineerde aanslagen waarbij terroristen in totaal, verspreid over meerdere plaatsen 130 mensen vermoordden.

Na de herdenking bij het stadion, brengt Macron nog een bezoek aan andere plaatsen waar slachtoffers vielen, zoals enkele bars en restaurants in het oosten van de hoofdstad en de concertzaal Bataclan waar de bloedigste en meest laffe aanslag plaatsvond. Op alle plaatsen worden de namen van de slachtoffers uitgesproken.

Frankrijk herdenkt terreuraanslagen
Frankrijk herdenkt terreuraanslagen (Foto: ANP)

'Historische dag' voor Europese defensie

Meer dan twintig EU-landen, waaronder Nederland, gaan op defensievlak op een meer systematische manier met elkaar samenwerken. EU-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken ondertekenen maandag in Brussel een document waarin ze dat vastleggen. "Een historische dag voor de verdediging van Europa", zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini voorafgaand aan het overleg.

Doel van de permanente structurele samenwerking (PESCO) is het gezamenlijk ontwikkelen van defensiecapaciteit en die beschikbaar maken voor militaire EU-operaties. Het moet ervoor zorgen dat met de huidige defensiebestedingen, die erg versnipperd zijn, veel efficiënter wordt omgesprongen.

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) wees erop dat Nederland al nauw samenwerkt met België en Duitsland. "Maar dat heel Europa het nu gaat doen is wel een doorbraak. Europa laat een vuist zien aan de hele wereld, zowel aan bondgenoten als aan landen die wat minder vriendelijk zijn: Ga niet met ons spelen."

'Historische dag' voor Europese defensie
'Historische dag' voor Europese defensie (Foto: ANP)

'Ik wil alleen maar een excuus van Takei'

Scott Brunton, die man die George Takei ervan beschuldigt hem in 1981 aangerand te hebben, reageert in The Oregonian op het feit dat Takei alles ontkent.

Takei plaatste zaterdag een bericht op zijn Facebookpagina, waarin hij zegt zich niets van het voorval te kunnen herinneren. Ook zegt de persoon Scott Brunton hem niks. "Dat doet pijn," aldus Brunton, die niet verrast is door de reactie van Takei. "Waarom zou hij het toegeven? Ik hoop dat hij zichzelf ertoe kan zetten om zijn excuses te maken. Dat is het enige wat ik van hem zou willen."

Brunton is sinds hij naar buiten trad met zijn verhaal door meerdere mensen lastig gevallen via social media. Zo werd hij een opportunist genoemd en nam men het hem kwalijk een man aan te vallen die zoveel goeds voor de LGBTQ-gemeenschap heeft gedaan. "Daar werd ik door verscheurd. Hij heeft inderdaad veel voor de community gedaan, maar ik vraag me af of dat wel uit een goed hart kwam."

Volgens Brunton hebben de twee elkaar in 1984 nog een keer gesproken toen Takei in Portland was voor een signeersessie. Brunton belde de acteur op in het Benson Hotel, waar hij verbleef, en Takei herinnerde zich hem toen nog.

'Ik wil alleen maar een excuus van Takei'
'Ik wil alleen maar een excuus van Takei' (Foto: BuzzE)

Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal is maandag te zien op tv. Dan komen de kijkers er vermoedelijk achter hoe het 'bonte gezelschap aan helpers' eruit ziet, dat de goedheiligman dit jaar vergezelt. De NTR wil, net als voorgaande jaren, niks vooraf verklappen over de inhoud van het programma. Wel is duidelijk dat de gekleurde pieten van vorig jaar zijn verdwenen. Dat zal te maken hebben met de ingestorte kijkcijfers vorig jaar.

Sinterklaas zet zaterdag voet aan wal in het Friese Dokkum, waar de landelijke intocht dit jaar is. Dieuwertje Blok neemt wederom de presentatie van het programma voor haar rekening. Ze krijgt daarbij hulp van vaste verslaggever Jeroen Kramer en een nieuw gezicht, Charlie Chan Dagelet.

Voor het 'bonte gezelschap' zijn onder anderen John Jones, Jeroen Spitzenberger, Harry Piekema, Mimoun Ouled Radi en Abbey Hoes gestrikt. Of die gewoon herkenbaar zijn als zodanig of dat een andere manier is gevonden om Zwarte Piet onherkenbaar te houden zal moeten blijken.

Uit een onderzoek van het AD blijkt dat Zwarte Piet in vrijwel heel Nederland gewoon zwart of bruin zal zijn. Ook zijn de nieuwe spaanse Zwarte Pieten van Amsterdam nu al mikpunt van actiegroepen. Ook die zijn - uiteraard - racistisch. Maar dat konden we verwachten, want ook groene Zwarte Pieten zijn racisme.

Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint
Nieuwe editie Sinterklaasjournaal begint (Foto: BuzzE)

Gewonden bij schietpartij in VS

In een nachtclub in de stad Gary in de Amerikaanse staat Indiana zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeven mensen neergeschoten. Een achtste persoon wist aan de schietpartij te ontkomen, maar raakte op zijn vlucht gewond, schrijft de Chicago Tribune op zijn website.

De gewonden zijn vier mannen en drie vrouwen. De politie vermoedt dat twee mannen voor de schietpartij verantwoordelijk zijn. Een is aangehouden, de ander wordt nog gezocht. Over het motief kon de politie nog niets zeggen, maar "het lijkt een op zich zichzelf staand incident te zijn".

Update 8.32 uur

Er blijken toch geen doden te zijn gevallen. Wel zijn er zeven mensen gewond geraakt.

7 mensen doodgeschoten in nachtclub VS
7 mensen neergeschoten in nachtclub VS (Foto: ANP)

Devils kloppen Blackhawks in spectaculair duel

De ijshockeyers van de New Jersey Devils hebben een fraaie zege geboekt. Op bezoek bij de Chicago Blackhawks won de ploeg na een zeer doelpuntrijke wedstrijd.

Artem Anisinov opende de score namens de Blackhawks al binnen de minuut, door een schot van NHL-rookie Jan Rutta binnen te tikken. Lang stond de voorsprong niet, want Miles Wood trok de stand drie minuten later in de powerplay weer gelijk: 1-1. 

In een tijdsbestek van ruim drie minuten deelden de Blackhawks nog voor het einde van de eerste periode een harde klap uit: rookie Alex DeBrincat, Rutto en Tanner Kero kwamen allemaal tot scoren en brachten de stand op 4-1, hoewel Wood op fraaie wijze nog de 4-2 binnen kon schieten.

In de tweede periode namen de Devils de macht over. Andy Greene en rookie Nico Hischier zorgden voor 4-4, Taylor Hall zette de Devils op voorsprong en Brian Gibbons tekende zelfs voor de 4-6. Patrick Kane werkte nog een puck binnen in de laatste seconden van de tweede periode, waarmee de Blackhawks in de powerplay op 5-6 kwamen.

De thuisploeg leek zo terug in de wedstrijd te komen, maar vroeg in de derde periode maakte Wood vanuit de powerplay de 5-7, waarmee de eindstand bereikt was.

Uitslagen NHL zondag
Chicago Blackhawks - New Jersey Devils 5-7
Washington Capitals - Edmonton Oilers 2-1 SO
Anaheim Ducks - Tampa Bay Lightning 1-2
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 1-2

Blackhawks - Devils (Bron: YouTube)

Van Gerwen naar achtste finales Grand Slam, Van Barneveld wint opnieuw

Michael van Gerwen heeft zich na twee van de drie groepswedstrijden op de Grand Slam of Darts geplaatst voor de achtste finales. In een duel van zeer hoog niveau was de wereldkampioen met 5-4 te sterk voor dé revelatie van het jaar, Rob Cross. De Schotse BDO-speler Ross Montgomery versloeg Joe Murnan (5-3), die daarmee uitgeschakeld is.

In groep B zag Raymond van Barneveld hoe Gerwyn Price een hoger gemiddelde gooide, maar de Nederlander was hem met 5-4 de baas. Een belabberd spelende Jamie Hughes, een van de BDO-spelers in Wolverhampton, had geen kans tegen de Ier Steve Lennon: 5-0, waardoor Hughes is uitgeschakeld.

Het doek viel in groep C voor Peter Machin, die zich namens de BDO plaatste omdat hij dit jaar uit het niks de World Darts Trophy won. Tegen James Wade was hij niet veel slechter dan de ervaren Engelsman, maar hij verloor wel met 5-1. Phil Taylor was Robbie Green met 5-4 de baas.

Danny Noppert leed in groep D zijn tweede nederlaag, een sterk spelende Darren Webster was dit keer met 5-2 te sterk. Daryl Gurney versloeg Mark Webster met 5-3, waarmee de Noord-Ier zijn tweede zege boekte. Iedereen in groep D heeft nog kans om door te gaan.

Zondag met Lubach lanceert Grapperhaus-track

Het VPRO-programma Zondag met Lubach heeft zondag in de uitzending een muziektrack gereleased.

Presentator Arjen Lubach stelde in de uitzending van vorige week Ferdinand Grapperhaus niet alleen de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid is, maar dat Grapperhouse ook gewoon een heel nieuw muziekgenre is.

Nadat Lubach in de uitzending van 5 november een kort stukje 'Grapperhouse' liet horen kreeg de redactie veelvuldig de vraag of er een langere versie van het nummer beschikbaar was. Daarom heeft Lubach een extended edition gemaakt die in de uitzending van zondag werd gelanceerd.

De track is te streamen via vpro.nl/grapperhouse en de andere bekende kanalen.

Zondag met Lubach lanceert Grapperhaus-track
Zondag met Lubach lanceert Grapperhaus-track (Foto: BuzzE)

Golfer Kizzire boekt eerste zege op PGA Tour

Golfer Patton Kizzire heeft voor het eerst in zijn loopbaan een toernooi op de PGA Tour gewonnen. De 31-jarige Amerikaan was de beste op de OHL Classic at Mayakoba, gespeeld in het Mexicaanse Playa del Carmen.

Op de par-71-baan zette Kizzire donderdag op dag één al de toon met een fenomenaal rondje van 62 slagen. Ter illustratie: er werden gedurende de week door alle spelers bij elkaar meer dan vierhonderd ronden gespeeld, maar op Kizzire's eerste dag na kwam niemand onder de 64 slagen.

Een mindere tweede ronde van 70 slagen volgde, maar met 66 en 67 slagen in het weekeinde hield Kizzire genoeg over om de zege te pakken met een eindscore van negentien slagen onder par. Dat was één slag beter dan Rickie Fowler, die al de nodige zeges op zijn naam heeft staan. De Zuid-Koreaan Kim Si-woo pakte met vijftien slagen onder par de derde plek.

Zverev begint ATP Finals met zege

Tennisser Alexander Zverev is de ATP Finals, het eindejaarstoernooi in Londen, begonnen met een overwinning op de Kroaat Marin Cilic. De Duitser Zverev, derde op de wereldranglijst, pakte de eerste set door Cilic al in de eerste game diens servicebeurt af te pakken.

Het was echter Cilic die in set twee hetzelfde deed, waardoor een derde set nodig was. Daarin stond Zverev zijn service weer vroeg af, maar op 2-3 en 5-4 sloeg de Duitser toe. Het eerste matchpoint was gelijk raak en hij pakte de zege met 6-4, 3-6, 6-4.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.