Verstappen wint Grand Prix van Maleisië

Max Verstappen heeft de laatste Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Nederlander was een dag na zijn twintigste verjaardag met de Red Bull ruim sneller dan kampioenschapsleider Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo.

Nog voor de start op het circuit van Sepang was er al een zware tegenvaller voor Ferrari. De auto van Kimi Räikkönen kampte met problemen aan de turbo, waardoor de tweede startplek leeg bleef. Hamilton startte vanaf poleposition en greep meteen de leiding. Daarachter sloot Verstappen aan, maar hij moest hiervoor wel de goed gestartte Valtteri Bottas van zich afhouden. Dit lukte de Nederlander na drie bochten, waarna hij jacht kon maken op Hamilton. Achter Bottas sloot Ricciardo aan. Sebastian Vettel moest door zijn motorische problemen achteraan starten en lag na twee rondjes al op plek twaalf. Esteban Ocon raakte bij de start klem tussen Sergio Perez en Felipe Massa en beschadigde hierbij zijn auto licht, waardoor hij een vroege stop moest maken.

Verstappen voerde al direct de druk op Hamilton op en na vier rondjes kon de Nederlander de Brit op het rechte stuk van start/finish inhalen en de leiding grijpen. De Red Bull liep hierna snel uit op de Mercedes, waardoor Verstappen een gat van ruim vijf seconden opbouwde. Stoffel Vandoorne moest ondertussen zijn vijfde plaats afstaan aan Sergio Perez die zijn Mercedes-motor van de Force India optimaal benutte. Iets naar voren wist Ricciardo na een fraai gevecht Bottas te verschalken en plek drie te grijpen.

Vettel had moeite om Fernando Alonso in te halen, maar nadat de Duitser de Spanjaard ingehaald had sneed de Ferrari weer als een warm mes door de boter. Regelmatig gingen coureurs voor hem naar binnen voor een stop, waardoor Vettel na veertien ronden op plek zes reed. In de 21e van 56 ronden kon Vettel Perez eindelijk inhalen en jacht maken op Bottas.

Verstappen had vooraan niets te duchten van Hamilton en toen halverwege de race de stops naderden was het gat tussen de nummers een en twee al ruim negen seconden. Hamilton maakte als eerste zijn stop, waarna Verstappen, Vettel, Bottas en Ricciardo volgden. Vettel was gestart op soft en wisselde naar supersoft, terwijl de andere coureurs de wissel andersom deden. Het legde Vettel geen windeieren, want hij passeerde Bottas en ging op jacht naar Ricciardo.

Verder naar achteren had Ocon moeite om naar voren te komen. De Fransman spinde eerst na contact met Carlos Sainz en werd later tot tweemaal toe door Felipe Massa buiten de baan gedwongen. Ook Fernando Alonso en Kevin Magnussen kwamen elkaar tegen waarbij Alonso na een mooi gevecht als winnaar uit de bus kwam.

Vettel reed snelste ronde na snelste ronde en liep snel in op Hamilton en Ricciardo, terwijl Verstappen het tempo vooraan kon controleren. Enige moment waar de fans even huiverden was het op een ronde zetten van Magnussen en Jolyon Palmer die met elkaar in gevecht waren. Nadat Verstappen hen voorbij was spinde Palmer achter de Nederlander.

Acht ronden voor de finish had Vettel het gat met Ricciardo dichtgereden, waarna de Duitser de aanval op de Australiër opende. De Red Bull-coureur ving de Ferrari vakkundig op en besliste de strijd om de laatste podiumplaats in zijn voordeel.

Na 56 ronden werd Verstappen onder luid gejuich van het publiek als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Ricciardo. Vettel plakte plek vier, voor Bottas, Perez en Vandoorne die met de McLaren een sterke race afleverde. Lance Stroll, Massa en Ocon pakten de overige punten. In de uitloopronde was er nog een merkwaardig incident toen Vettel van zijn Ferrari nog een driewieler maakte nadat hij tegen Stroll aanreed.

Max Verstappen wint allerlaatste Grand Prix van Maleisië (Foto: Pro Shots/Action Images)
Max Verstappen wint allerlaatste Grand Prix van Maleisië (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:30:01.290
2 Lewis Hamilton Mercedes +12.770
3 Daniel Ricciardo Red Bull +22.519
4 Sebastian Vettel Ferrari +37.362
5 Valtteri Bottas Mercedes +56.021
6 Sergio Perez Force India +1:18.630
7 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
8 Lance Stroll Williams +1 ronde
9 Felipe Massa Williams +1 ronde
10 Esteban Ocon Force India +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
14 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
15 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
16 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
18 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +27 ronden
DNS Kimi Räikkönen Ferrari +56 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 281
2 Sebastian Vettel Ferrari 247
3 Valtteri Bottas Mercedes 222
4 Daniel Ricciardo Red Bull 177
5 Kimi Räikkönen Ferrari 138
6 Max Verstappen Red Bull 93
7 Sergio Perez Force India 76
8 Esteban Ocon Force India 57
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 48
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 33
12 Lance Stroll Williams 32
13 Romain Grosjean Haas 26
14 Stoffel Vandoorne McLaren 13
15 Kevin Magnussen Haas 11
16 Fernando Alonso McLaren 10
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Paul di Resta Williams 0
24 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 503
2 Ferrari 385
3 Red Bull 270
4 Force India 133
5 Williams 65
6 Toro Rosso 52
7 Renault 42
8 Haas 37
9 McLaren 23
10 Sauber 5