SNES Classic Mini

Als een uitgever een flinke backlog heeft van klassiekers dan is het Nintendo wel. Ze zijn misschien nu de underdog als het gaat om aantal spellen op console, maar vroeger, toen Sony en Microsoft nog niet eens wisten wat spelcomputers waren was de Super Nintendo dé console om te hebben. SEGA moest egels en dolfijnen inzetten om mee te komen met het geweld dat Nintendo los liet op ons, de gamers. En nu kunnen we een klein beetje proeven hoe het was met de SNES Classic Mini. Now you are playing with power. Super Power. Deze kreet schiet weer door mijn hoofd nu de SNES Classic Mini aangesloten op mijn televisie is.

Eerder kwam Nintendo al met de NES Classic Mini. Ook de SNES-variant is erg mini en licht. Ook zie je aan de bovenkant de power-knop en reset-knop. Dit keer zijn het schuivende knoppen, zoals op de originele console. Ook de eject-knop is er, maar omdat we geen cartridges hebben doet deze niets. Erg tof dat deze mini zo erg lijkt op het origineel. Het enige dat een beetje stoort zijn de controller-ingangen aan de voorkant. Deze lijken zoals op het origineel, maar het is een rubber plaatje die je weg moet halen om de daadwerkelijke controller-ingang te bereiken. In plaats van de vingertop/nagel te gebruiken zou het toffer zijn geweest als je de eject-knop daarvoor had moeten indrukken. Het maakt het net wat minder degelijk.

SNES Classic Mini (Foto: Nintendo)

Met de controller heeft Nintendo wat harder nagedacht, maar nog niet hard genoeg. Bij de NES Classic Mini kreeg je een controller met een wel erg korte draad erbij. Helaas kon je geen verlengsnoertje krijgen, dus je moest of achterlijk dichtbij de televisie zitten, of alles naar je bank verhuizen en een erg lange HDMI-kabel kopen. Bij de SNES-controller is de lengte van de kabel bijna verdubbeld. naar zo'n anderhalve meter Het is voor mijn persoonlijke situatie niet genoeg, dus ik ben blij met die lange HDMI-kabel die ik een jaar geleden voor de NES-versie heb gekocht, maar misschien zijn er mensen wel mee geholpen. Waarom ze niet meteen een controller-kabel van zo'n 2,5 meter maken is me een raadsel. Vroeger bij de echte SNES deden ze dat namelijk wel. Je kunt deze meegeleverde kabel niet verlengen, want het is wederom geen standaard USB maar een eigen connector.

De controller zelf lijkt bijna op zijn historische voorloper, al is het ietsje meer shiny, maar dat boeit natuurlijk niets. Het voelt prima in de hand, en de connector zelf is dus die van Nintendo zelf, zodat je ook SNES-games op Wii of Wii U nog zou kunnen spelen va de Virtual Console. Daar staan zeker wat spellen op die niet op deze SNES Classic Mini staat. Nog een voordeel: je vindt twee controllers in de doos, dus je kunt meteen wat multiplayer spelen in bijvoorbeeld Mario Kart. Toch weer dat minpuntje: je vindt weer geen stekker in de doos. Er zit een USB-kabel bij, maar je zult zelf een USB-stekker erbij moeten hebben of kopen. Nintendo biedt er zelf ook een los aan. De meeste adapters van smartphones werken al, maar het is gewoon raar dat het er niet bij zit. Het is alsof je een fiets koopt zonder trappers. Ja, die kun je los kopen, maar er is een reden dat ze er altijd bij geleverd zijn.

SNES Classic Mini - Games (Foto: Nintendo)

Als je de SNES Classic Mini opstart zie je dezelfde retro-stijl als de NES-variant had. Door naar links of rechts te scrollen kies je een game. Je kunt deze sorteren op naam, aantal spelers, releasedatum, uitgever of wanneer je ze voor het laatst hebt opgestart. Ook terug zijn de save-states. Als je een spel speelt en je drukt op de resetknop van de miniconsole, dan krijg je de vraag of je je voortgang wil opslaan in een van de vier beschikbare sloten voor dat spel. Elk spel heeft vier sloten, dus dat moet ruimschoots genoeg zijn. Een nieuwe mogelijkheid is om een save-state tot 45 seconden terug te spoelen. Dat is handig als je dood bent gegaan, je opslaat en dan de save-state iets terugspoelt tot voor je dood. Cheaten? Zekers. Maar soms ook handig als je bijvoorbeeld een hele lange tijd niet hebt opgeslagen en je dood gaat. Het zou matig zijn weer compleet opnieuw te beginnen, wat je vroeger wel moest. De reden dat elke oude gamer een ingebouwde timer heeft om op gezette tijden op te slaan.

Elk spel zal standaard in een grafische modus starten die een filter toepast om het allemaal soepeler uit te laten zien. Wil je dat niet, dan is er de pixel-perfect modus, of zelfs een CRT-filter om de oude scanlines van weleer te zien. Bij sommige spellen valt het niet eens op dat ze al jaaaaaren oud zijn. Super Metroid heeft de tand des tijds doorstaan. Zo ook The Legend of Zelda: a Link to the Past en Super Mario World. Contra III vond ik dan weer wat minder, maar dat kan ook aan de gameplay liggen. Het voelt gewoon oubollig aan, terwijl eerder genoemde spellen nog steeds klassiekers zijn, ondanks de wel verouderde graphics. Het game-aanbod is gevarieerd, van Mario Kart to Street Fighter 2 Turbo, allerlei genres komen aan bod. Maar de meest in het oog springende titel is wel Star Fox 2. Die game is nooit uitgebracht. Om deze te kunnen spelen moet je de eerste missie van Star Fox 1 doen. Dat is een eitje, dus al snel kon ik die verloren zoon spelen. Nu moet ik zeggen na het gespeeld te hebben: ik begrijp het wel dat het nooit is uitgebracht. Het is tof dat ze die als bonus erbij hebben gedaan, het is natuurlijk een uniek spel. Maar is Star Fox 2 het beste sinds het gesneden brood? Nee, dat niet. Het is vermakelijk, maar meer ook niet.

De SNES Classic Mini heeft eigenlijk dezelfde problemen als de NES-variant: te kleine controllerkabel, die niet te verlengen is. Wederom weigert Nintendo er een stekker bij te doen, je krijgt alleen het USB-kabeltje. Met de nieuwe rewind-functie heb je nog een mogelijkheid je fout goed te maken. Het game-aanbod is zeker gevarieerd. Met 21 games zit er waarschijnlijk wel iets van je gading bij. Ik weet dat ik in ieder geval Super Metroid weer helemaal kapot ga spelen, zo ook EarthBound, Final Fantasy 3, F-ZERO, Secret of Mana, Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars en nog een paar. Alsof mijn backlog nog niet groot genoeg was... Een aanrader voor iedereen, en dit keer zijn er een stuk meer in de winkel te vinden, dus sla dat aanbod van 200 euro op marktplaats gewoon af.