FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 september 2017

Stones spelen Amsterdamse Arena plat

Fans hebben genoten van het concert van de Rolling Stones in de Amsterdam ArenA. Dat valt op te maken uit de stortvloed aan berichtjes op social media zoals Twitter. Tijdens de show speelden de ouwe rockers veel van hun legendarische hits.

Naast alle bekende nummers hadden Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts nog wat verrassingen in petto. Zo was daar een fraaie versie van 'Shine A Light' van het veelgeprezen album Exile On Main Street en speelde Mick gitaar bij 'You Can't Always Get What You Want'.

Hits die voorbij kwamen waren 'Brown Sugar', 'Start Me Up', 'Sympathy For The Devil' en 'Paint It Black'. Vanzelfsprekend sloegen ze 'Satisfaction' niet over.

Ajax
Mick en Keith hadden het prima naar de zin en maakten wat praatjes met het publiek. Keith zei "thank you very Dutch" en Mick vroeg hoe het met het Nederlandse voetbal ging. Met name was hij geïnteresseerd in Ajax en dat leverde boegeroep op.

Voordat de Stones het podium betraden was het publiek in de stemming gebracht door De Staat. Over twee weken is de band weer terug in ons land. Dan staat een optreden in het Arnhemse Gelredome op het programma.

Stones spelen Johan Cruijff Arena plat
Stones spelen Amsterdamse Arena plat (Foto: BuzzE)

Amsterdam weer toneel van kickboksgeweld tijdens Glory 45

Zaterdagavond vocht de wereldtop in het kickboksen in Sporthallen Zuid te Amsterdam. Voor aandachtige aanwezigen zoals Badr Hari, Alistair Overeem en Rico Verhoeven vochten onder anderen de Nederlanders Robin van Roosmalen en Michael Duut voor eigen publiek.


Glory 45 (Bron: Youtube)

Michael Duut vs Dragos Zubco
Duut had in deze eerste halve finale van het lichtzwaargewichttoernooi geen kind aan de Glory-debutant Zubco. De italiaan ging voortvarend van start en was de actievere vechter, een belangrijk onderdeel van de Glory-puntentelling, maar de derde linkerhoek van Duut op de kaak van Zubco was teveel. Na 46 seconden sloeg de 27-jarige Duut zijn opponent naar het canvas en eindigde de partij.

Imad Hadar vs. Manny Mancha
De 20-jarige Hadar is een groot talent in het lichtzwaargewicht bij Glory. Als jongste kickbokser ooit tekende The Problem Child een contract bij de grootste kickboksorganisatie ter wereld en nam het tijdens Glory 45 op tegen de ongeslagen Mancha uit Fresno, Californië. De winnaar van dit gevecht zal tegen Duut vechten in de finale van het lichtzwaargewichttoernooi.

Een snelle linkerhoek van Hadar zorgde al vroeg in de eerste ronde voor een knock-down van Mancha. Hadar leek daarna voor een snelle overwinning te gaan, maar kon niet echt doorpakken. Mancha leek onder de indruk van de kracht en agressie van Hadar en kwam niet goed uit de verf. In de eerste ronde nam de technische Hadar al snel een grote voorsprong in punten en de, schijnbaar ongetrainde, Mancha bleef sukkelen terwijl hij zelfs nog uit de ring gegooid werd door de Marokkaan. Na een aantal rake knieën rondde Hadar de eerste ronde af tegen een machteloze Mancha.

De hevig drukzettende Hadar begon de tweede ronde zoals de eerste ronde eindigde. Veel mooie stotencombinaties landden op de verdediging van de Amerikaan. Een terugkerende blessure van Hadar, een gebroken hand, zorgde voor een onverwachte technisch knock-out. Mancha kreeg de onverwachte winst en een geëmotioneerde Hadar besefte dat hij het gevecht tegen Mancha eerder kon en had moeten afmaken.

Hesdy Gerges vs Mladen Brestovac
Twee indrukwekkende zwaargewichten stonden tegenover elkaar in de ring. De in Amsterdam ongeslagen Gerges is na een moeilijke periode op weg om de zwaargewichttitel van Verhoeven af te nemen. In Sporthallen Zuid stond de Kroaat Brestovac onverstoorbaar in de weg.

De partij was net een halve minuut onderweg, toen Gerges als een boomstam op het canvas neerviel na een linkertrap op de kaak van de Egyptenaar. Brestovac wist direct dat deze trap allesbeslissend was en dat de pupil van meestercoach Thom Harinck hier niet meer van zou herstellen. Minutenlang zat Gerges versuft op het canvas en het is te hopen dat de 33-jarige kickbokser dit keiharde verlies te boven komt.

Michael Duut van Manny Mancha
De finale van het lichtzwaargewichttoernooi leek een eitje te worden voor de agressieve Duut. Mancha overtuigde nooit in zijn halve finalegevecht tegen Hadar en leek zelfs niet echt enthousiast te zijn om aan de finale te beginnen. 

Weinig woorden kunnen we vuilmaken aan dit gevecht. Na tien seconden lag Mancha al te slapen na een linkerhoek van Duut op de slaap van de Amerikaan. Duut wint het lichtzwaargewichttoernooi overtuigend, na in totaal minder dan een minuut in de ring gestaan te hebben.

'Hier hebben we nou zo hard op getraind en het heeft zich uitbetaald', aldus Duut na afloop. 'Dank aan mijn trainers en aan Glory voor deze mooie avond.'

Robin van Roosmalen vs Sergey Adamchuk
Vedergewichtkampioen Van Roosmalen tegen voormalig kampioen Adamchuk uit Oekraïne. Twee supertechnische vechters en volgens Van Roosmalen is Adamchuk zijn laatste uitdaging in het kickboksen. Van Roosmalen ambieert net als voormalig kickbokser Gökhan Saki een carrière in het MMA.

De twee snelle vechters begonnen elkaar direct te bestoken met zware trappen op het lichaam. Adamchuk, getraind door de excentrieke trainer Mike Passenier, was bijzonder beweeglijk en bleef Van Roosmalen goed ontwijken. Van Roosmalen was echter nooit echt onder de indruk van de kracht van de Oekraïner en de kampioen begon langzaam de regie van de partij over te nemen met mooie stotencombinaties op het lichaam van Adamchuk.

In de tweede ronde nam Van Roosmalen direct het midden van de ring over, maar beide vechters waren goed aan elkaar gewaagd. Een mooie knie van Adamchuk deed de Nederlander enigzins wankelen, maar niet voor lang. Van Roosmalen bleef drukzetten en bleef Adamchuk naar achter dwingen. Veel gebeurde niet in deze tweede ronde, maar beide vechters sprokkelden de puntjes binnen.

Kampioen Van Roosmalen leek geen moment in gevaar te komen in de derde ronde. Geconcentreerd bleef hij Adamchuk door de ring volgen en zijn stoten en trappen kwamen goed door. Adamchuk probeerde met zijn knieën indruk te maken, maar geen moment kwamen deze door de dekking van de Nederlander. Deze derde ronde ging ook naar Van Roosmalen.

Adamchuk begon de vierde ronde actief, maar met weinig overtuiging. De weinige stoten die door de verdediging kwamen leken Van Roosmalen geenzins te deren. Als een robot bleef de afgetrainde Brabander Adamchuk volgen en bestoken met stoten en trappen. Adamchuk kwam geen moment verrassend uit de hoek en het enige waar hij de partij nog mee kon winnen was een knock-out.

In de vijfde en laatste ronde moest het dan gebeuren voor Adamchuk. Gedurende de eerste  minuut leek hij dit ook zelf te beseffen, maar in de tweede minuut zakte het offensief weer in. De vermoeide vechter leek te berusten in een nederlaag, terwijl Van Roosmalen zijn tegenstander geen moment rust gaf. De laatste twintig seconden waren voor de Oekraïner die Van Roosmalen met veel passie bestookte met stoten en trappen. De Nederlander hield zijn dekking hoog en wist de barrage te doorstaan.

Uiteindelijk besloot de jury unaniem dat de Nederlander zondag zijn verjaardag als Glory-kampioen kan vieren en kreeg Van Roosmalen zijn kampioensgordel omgehangen uit handen van UFC-ster Alistair Overeem.

Overige uitslagen:
Yousri Belgaroui verslaat Jason Wilnis door TKO (dokter interventie) in ronde 1.
Zakaria Zouggary verslaat Massaro Glunder na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x3)
Tyjani Beztati verslaat Yodkhunpon Sitmonchai na jurybesluit (30-27 x5)
Eyevan Danenberg verslaat Wellington Uega door TKO (three-knockdown rule) in ronde 2.
Kevin Hessling verslaat Stoyan Koprivlenski na jurybesluit (30-27 x5) 

Politie trekt bellende snorfietser auto in

Zaanse agenten in een burgerwagen zagen een snorfietser met telefoon aan z'n oor rijden. Ze gaven hem een stopteken om hem daarop aan te spreken en te waarschuwen hoe gevaarlijk dat kan zijn, maar de 19-jarige jongen ging er vandoor. Dus zetten de dienders de achtervolging in en trokken hem al rijdend de wagen in.

Dat gebeurde, ondanks dat het een vluchtpoging betrof, terwijl de auto op lage snelheid naast de jongen reed, schrijven de agenten op Facebook. De veiligheid van de snorfietser zal dus vermoedelijk geen moment in gevaar zijn geweest. De jongeman kwam gezellig bij de bijrijder op schoot terecht. De politiemannen hebben hem vervolgens wel even buiten de wagen op z'n buik gelegd. Hij zei vervolgens dat-ie er vandoor ging omdat hij geen trek had in een bekeuring.

De dienders waren de beroerdsten niet en gaven hem alsnog slechts een waarschuwing. De politie is je beste vriend, zo zie je maar weer.

Fans Lille gewond nadat hek van tribune valt

Bij de wedstrijd tussen Amiens en Lille zijn vanavond twintig supporters van de bezoekende club gewond geraakt toen het hek van de tribune het begaf. Die vielen daardoor enkele meters naar beneden.

Het ongeluk gebeurde toen bij de wedstrijd in de hoogste franse competitie de bezoekers op de openingstreffer scoorde. De supporters leunden op het hek om zo dicht mogelijk bij de spelers te zijn die in de hoek van het uitvak hun treffer vierden. Waarschijnlijk kon het hek het gewicht niet aan en begaf het.

De wedstrijd werd uiteraard direct stil gelegd en is ook niet meer hervat. Van de twintig gewonden konden de meesten op het veld worden behandeld maar drie van hen zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

"We zijn met heel ons hart bij de gewonden", stelt thuisploeg Amiens op Twitter. "Hopelijk valt het mee."


Uitslag Excelsior - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft de uitwedstrijd bij Excelsior gewonnen. In Rotterdam werd het  0-2.

In de eerste helft was Excelsior aanvankelijk de betere ploeg. VVV werd echter steeds dreigender en had succes via Leemans. Doelman Kristinsson speelde met veel risico in, Leemans zat ertussen en stiftte de bal over de keeper.

Excelsior probeerde het wel, maar was slordig. Koolwijk had nog een kans via invaller Van Duinen maar die miste de bal. Seuntjens besliste uiteindelijk de wedstrijd nadat hij de bal in het doel kreeg toen de bal na een vrije trap van VVV ongelukkig werd doorgekopt door Van Duinen.

Clint Leemans is blij nadat hij de 0-1 scoorde (Foto:Pro Shots / Dennis Wielders )

Excelsior

0 - 2

VVV-Venlo

    32' Leemans
70' Seuntjens
 
Gele kaart: Bruins, Koolwijk, Fortes, (Excelsior), Post, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.704
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Vermeulen (v.Duinen/46)
Koolwijk
Caenepeel
El Azzouzi (Fortes/64)
Bruins(Hadouir/64)
  Unnerstall
Rutten
Promes (v.Bruggen/77)
Röseler
Labylle
Post
Seuntjens
Leemans
Nwakali (V.van Crooy/61)
Thy
Hunte

Uitslag PSV - Willem II

PSV heeft pas na rust Willem II aan de kant gezet. In de Brabantse derby zegevierde de ploeg uit Eindhoven in eigen huis met 4-0, waardoor de koppositie in de Eredivisie verstevigd is.

Voor rust lag het tempo bij PSV laag en hield Willem II de ruimtes klein. Desondanks kreeg PSV enkele mogelijkheden. Zo werd een schot van Steven Bergwijn gekraakt door Jordens Peters en Gastón Pereiro schoot vlak voor rust voorlangs. Willem II zette daar een grote kans van Ben Rienstra tegenover, maar hij schoot van dichtbij over.

Na de pauze werd een schot van Bergwijn van richting veranderd, waarna deze voor de voeten van Hirving Lozano belandde en hij aarzelde niet: 1-0. Daarna was de ban gebroken. Snel hierna kopte Marco van Ginkel op aangeven van Lozano terug, waarna Pereiro inkopte. Niet veel later tekende Lozano met een kopbal de derde van de avond aan. PSV zocht naar meer en kreeg goede mogelijkheden. De vierde van de avond kwam er toen scheidsrechter Jeroen Manschot vond dat doelman Timon Wellenreuther Lozano onreglementair stuitte. Van Ginkel benutte vervolgens de strafschop.

PSV

4 - 0

Willem II

49' Lozano
55' Pereiro
58' Lozano
70' Van Ginkel (pen)
   
 
Gele kaart: Lachman, Wellenreuther, Heerkens (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Van Ginkel
Pereiro (Ramselaar/78)
Hendrix (Rigo/86)
Bergwijn (Lammers/ 71)
Locadia
Lozano
  Wellenreuther
Heerkens
Lachman
Peters
Van der Linden
Tsimikas
Lieftink (Coulibaly/90)
Chirivella
Rienstra
Haye (Croux/83)
Sol

'Noord-Korea niet geïnteresseerd in praten'

Noord-Korea heeft tot dusver geen belangstelling getoond in praten over zijn nucleaire - en raketprogramma. Dat heeft het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt, nadat minister Rex Tillerson eerder op de dag in China had gezegd dat de VS rechtstreeks communiceert met Pyongyang.

"Noord-Koreaanse autoriteiten hebben er nog geen blijk van gegeven dat ze geïnteresseerd zijn in of klaar voor besprekingen over denuclearisering", zei woordvoerster Heather Nauert.

'Pyongyang toont geen interesse in praten'
'Noord-Korea niet geïnteresseerd in praten' (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle heeft in eigen huis op het laatste moment gewonnen van FC Groningen. De bezoekers zaten niet best in de wedstrijd, maar kwamen dankzij Ritsu Doan wel snel op voorsprong. Vier minuten later maakte Stefan Nijland echter al gelijk tegen de club waar hij in de jeugd jaren gespeeld heeft.

Na rust kopte Tom van Weert de bal in het Zwolse doel: Diederik Boer ving de bal net achter de doellijn. Ook dit keer duurde de Groningse voorsprong niet lang, want Ryan Thomas trok de stand snel weer gelijk, alvorens Youness Mokhtar diep in blessuretijd de drie punten binnen kon schieten.

PEC Zwolle

3 - 2

FC Groningen

 19' Nijland
 60' Thomas
 90+3' Mokhtar
   15' Doan
 54' v. Weert
 
 Gele kaart: v.Polen,Boer, Ehizibue,Namli, (PEC Zwolle), Idrissi, (FC Groningen)
 Rode kaart: , v.Weert (87) (FC Groningen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.160
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Freire
v.Polen
Thomas
E.Bakker (Dekker/ 63)
Saymak (Parzyszek/90 2)
Namli
Nijland (Ondaan/70)
Mokhtar
  Padt
Te Wierik
Reijnen
Memisevic
Warmerdam
Bacuna (Hrustic/ 88)
Doan
Jenssen
Mahi
v.Weert
Idrissi (Drost/90 3)

Dortmund wint ondanks mislukte panenka Aubameyang

Borussia Dortmund heeft zich uitstekend hersteld van de nederlaag tegen Real Madrid. Het elftal van Peter Bosz pakte drie punten bij FC Augsburg.

Dortmund beleefde een droomstart in de WWK Arena. Een hoekschop na amper vier minuten spelen belandde voor de voeten van Andriy Yarmolenko, waarna de Oekraïense aanvaller doelman Marwin Hitz het nakijken gaf met een briljante hakbal: 0-1. Een beter begin kon Dortmund zich niet wensen tegen Augsburg, dat voorafgaand aan de krachtmeting op een verdienstelijke vijfde plaats in de Bundesliga stond.

Jeffrey Gouweleeuw kon bij de club uit Beieren opnieuw rekenen op een basisplaats en de ex-verdediger van sc Heerenveen en AZ zag ploeggenoot Caiuby de score binnen het kwartier gelijktrekken met een rake kopbal. Shinji Kagawa verscheen pas voor de tweede keer dit seizoen in de competitie aan de aftrap bij Dortmund en de Japanse spelmaker gaf halverwege de eerste helft zijn visitekaartje af door op briljante wijze te scoren. Nadat Yarmolenko het leder terug had gelegd op de rand van het strafschopgebied, liet Kagawa Hitz verbouwereerd achter met een fraai stiftje: 1-2.

De bezoekers waren vervolgens de bovenliggende partij, maar lieten na om nog voor rust verder weg te lopen. Aubameyang nam oog in oog met Hitz te veel tijd, terwijl Kagawa in de slotseconden van de eerste helft van dichtbij wild overschoot. Bosz zag zijn team vervolgens in de tweede helft zwijnen. Augsburg voerde de druk flink op, wat leidde tot veel mogelijkheden voor het doel van Roman Bürki. De doelman redde van dichtbij op een kopbal van Philipp Max en had het geluk dat een schot van Daniel Baier rakelings overzeilde.

Dortmund had na rust weinig in de melk te brokkelen, maar kreeg een kwartier voor tijd toch een uitgelezen mogelijkheid om het duel op slot te gooien. Aubameyang zag zijn panenka-strafschop echter eenvoudig gestopt worden door Hitz. Doordat Dortmund daarna echter stand hield, werd zijn misser de ploeg niet fataal.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Borussia Münchengladbach - Hannover 96 2-1
Eintracht Frankfurt - VfB Stuttgart 2-1
FC Augsburg - Borussia Dortmund 1-2
VfL Wolfsburg - FSV Mainz 1-1
Hamburger SV - Werder Bremen 0-0

Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem

De Spaanse regering heeft zaterdag de software die gebruikt wordt om de uitslag van een verkiezing te bepalen buiten werking gesteld. Dat is de laatste van een reeks maatregelen die zijn genomen om het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië zondag te verhinderen. Door een blokkade van het elektronisch stemmentelsysteem is de door de autoriteiten verboden volksraadpleging "geannuleerd", zei woordvoerder Íñigo Méndez in Madrid.

Verscheidene agenten van de federale Guardia Civil vielen zaterdag in Barcelona het Catalaans Technologie- en Communicatiecentrum binnen waar de computerprogramma's voor het tellen van de stemmen worden beheerd. "Deze nieuwe slag tegen het illegaal afkondigen van een volksraadpleging is conform de de wet", aldus Méndez.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft bij herhaling beklemtoond dat het referendum in geen geval mag doorgaan. Madrid probeert dat met alle middelen te voorkomen. De voorbije dagen zijn onder meer miljoenen stembriefjes, posters en referendumfolders in beslag genomen. Ook websites voor afsplitsing werden afgesloten en ruim 4000 leden van de nationale politie naar Catalonië gestuurd.

Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem
Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem (Foto: ANP)

Tiener aangehouden na overval tabakszaak

Kort nadat een tabakszaak aan de Mauritsstraat in Leiden op zaterdagmiddag door twee tieners werd overvallen, hield de politie een verdachte aan. De eigenaar van de tabakszaak raakte bij de overval gewond aan zijn hand. Hij werd ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. 

De twee jonge overvallers stapten rond 14.15 uur de zaak binnen en eisten sigaretten. Ze bedreigden de 70-jarige eigenaar daarbij met een steekwapen. Het slachtoffer raakte in gevecht met de verdachten en raakte hierbij gewond aan zijn hand. De twee gingen er te voet vandoor met de buit. 

De politie begon een grootscheeps onderzoek: forensische rechercheurs deden sporenonderzoek in de tabakszaak en politieagenten stelden een buurtonderzoek in. De politiehelikopter speurde vanuit de lucht naar de overvallers en maakte overzichtsbeelden van de mogelijke vluchtroute. Een speurhond werd ingezet om het mogelijke steekwapen te vinden, maar dit leverde geen resultaat op. 

Er werd een duidelijk dadersignalement afgegeven: de eerste verdachte was lichtgetint, tussen de 16 en 18 jaar oud, 1,70 lang, had donkere kleding aan en droeg een trui met zwarte capuchon. De tweede dader, eveneens lichtgetint was 15 á 16 jaar oud; 1.75 lang, gekleed in spijkerbroek en een trui met witte capuchon. Ze hadden een rode boodschappentas bij zich. 

In de buurt surveilleerden agenten op zoek naar de verdachten. Rond 14.30 uur zagen agenten een jongen fietsen die voldeed aan het signalement van de verdachte met de witte trui en capuchon. Deze jongen fietste vanuit de Leidatoweg in de richting van de Gabriël Metzustraat. De jongen viel op omdat hij met zeer hoge snelheid fietste en heel schichtig en druk om zich heen keek. De 15-jarige werd in de kraag gevat als verdachte en overgebracht naar het politiebureau. De tweede verdachte is nog voortvluchtig. 

It gaat over de half miljard grens

Het blijft maar goed gaan met de horrorfilm It. Slechts drie weken nadat de film in de bioscoop is verschenen heeft de Stephen King-verfilming al meer dan 500 miljoen dollar opgeleverd. De film, die met een budget van 35 miljoen dollar werd gemaakt, heeft daarmee ook het 44 jaar oude record van The Exorcist gebroken en staat nu te boek als de meest lucratieve horrorfilm ooit.

Alleen in de Verenigde Staten wist de film al zo'n 273 miljoen dollar in het kassalaatje te brengen. In de rest van de wereld haalde It nog eens zo'n 227 miljoen dollar binnen. In Nederland bracht de film It in de afgelopen drie weken al zo'n 3,6 miljoen dollar op en is daarmee de meest succesvolle horrorfilm uit de Nederlandse bioscoopgeschiedenis.

In de film It van Andy Muschietti, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, draait het allemaal om een aantal gebeurtenissen in het stadje Derry, waar al vele jaren mensen verdwijnen door toedoen van een duivelse clown genaamd Pennywise (Bill Skarsgård). De enigen die het kwaadaardige monster nog zouden kunnen stoppen is een groepje kinderen.

New Line Cinema en Warner Bros. hebben ondertussen ook al bekend gemaakt dat de film It een vervolg gaat krijgen die vanaf 8 september 2019 in de bioscopen te zien zal zijn. Aan het scenario voor die film wordt momenteel al hard gewerkt door Gary Dauberman, die ook het script voor It schreef.

De Bruyne schiet City langs Chelsea in matige topper

Manchester City heeft de topper tegen Chelsea op Stamford Bridge met 0-1 weten te winnen. The Citizens hadden het grootste gedeelte van de wedstrijd de regie, maar wisten dat niet in de score uit te drukken tegen het behoudend spelende Chelsea. Uiteindelijk brak Kevin De Bruyne de ban met een fantastische treffer.

Aan de zijde van Chelsea kreeg Eden Hazard voor het eerst een basisplaats tijdens een Premier League-duel. De Belgische aanvaller was in zijn laatste vijf Premier League-wedstrijden tegen Manchester City bij vijf doelpunten betrokken: twee assists, drie treffers. Bij Manchester City ontbrak Sergio Agüero, waardoor Leroy Sané, Gabriel Jesus en Raheem Sterling de aanvalslinie van the Citizens vormden. Chelsea begon sterk in de eerste minuten, wat met Álvaro Morata voor wat gevaar zorgde in het strafschopgebied. Manchester City herstelde zich al snel en namen het initiatief langzamerhand over.

City zag een vrije trap van Kevin De Bruyne en een schotje van David Silva geen doelpunt opleveren. Een gevaarlijke voorzet van Sterling ging bovendien aan iedereen voorbij. Aan de andere kant werd een schot van César Azpilicueta gered door City-doelman Ederson. Na een half uur spelen kreeg de thuisploeg een forse tegenvaller te verwerken. Morata kreeg last van de hamstring en moest zich laten vervangen door Willian. Manchester City had weliswaar het initiatief in de eerste helft, maar grote uitgespeelde kansen wist het niet te creëren. Op slag van rust was Fernandinho nog gevaarlijk met een kopbal, maar Chelsea-doelman Thibaut Courtois redde kordaat.

Ook in de tweede helft behield Manchester City de regie, maar dit overwicht leidde niet tot grote, uitgespeelde kansen. Pas na 65 minuten spelen viel de eerste grote kans voor the Citizens in het tweede bedrijf te noteren, toen Silva vrij opdook in het strafschopgebied. Zijn schot werd uiteindelijk gekraakt. Even daarvoor was een schot van Hazard gekeerd door Ederson. Pas in de 67e minuut werd de wedstrijd daadwerkelijk opengebroken.
Kevin de Bruyne schoot, na een combinatie met Gabriel Jesus, Manchester City verdiend op voorsprong. De Belgische middenvelder speelde op Stamford Bridge een uitstekende wedstrijd en bekroonde die met een prachtig doelpunt. De Bruyne scoorde negen keer uit zijn laatste elf schoten. Na de openingstreffer moest Chelsea meer aanvallende intenties tonen en manager Antonio Conte maakte die duidelijk met het inbrengen van Pedro en Michy Batshuayi in.

Daardoor golfde het spel in de slotfase op en neer. Azpilicueta dook in kansrijke positie op, waarna hij de bal af had kunnen leveren bij een van zijn ploeggenoten voor het doel. Zijn voorzet belandde echter in de handen van Ederson. Toch had Manchester City in de laatste minuten de marge nog kunnen verdubbelen. Een inzet van Gabriel Jesus werd echter door Antonio Rüdiger van de lijn gehaald. In de slotfase kwam de voorsprong van City niet meer in gevaar, waardoor het in punten gelijk komt met stadgenoot Manchester United. De clubs uit Manchester voeren de Premier League aan, met allebei negentien punten.

Uitslagen Premier League zaterdag
Chelsea - Manchester City 0-1
Huddersfield Town - Tottenham Hotspur 0-4
Bournemouth - Leicester City 0-0
Manchester United - Crystal Palace 4-0
Stoke City - Southampton 2-1
West Bromwich Albion - Watford 2-2
West Ham United - Swansea City 1-0

Kane blijft scoren, United walst over Palace heen

Tottenham Hotspur heeft zaterdag overtuigend afgerekend met Huddersfield Town en Harry Kane was opnieuw belangrijk.

Na 23 minuten stond er al een 0-3 stand op het scorebord in het John Smith’s Stadium: Kane opende na negen minuten de score en Ben Davies en opnieuw Kane bezegelden vervolgens definitief het lot van Huddersfield. Kane kwam vroeg in de wedstrijd, na een pass van Kieran Trippier, alleen voor de keeper te staan en schoot raak in de korte hoek. Davies profiteerde na een prachtige aanval van een onbedoelde pass van een verdediger van Huddersfield en Kane knalde vervolgens met zijn chocoladebeen de 0-3 tegen de touwen.

Tottenham had nog vaker kunnen scoren, maar Dele Alli raakte de lat en een treffer van Kane werd vanwege buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant liet Huddersfield zich ook zo nu en dan zien: Laurent Depoitre was twee minuten voor de onderbreking dicht bij de eretreffer, maar schoot van afstand tegen de lat. In de tweede helft was Kane al gauw dicht bij zijn hattrick, maar de aanvaller wist een voorzet niet binnen te tikken. Het tempo lag daarna lang niet zo hoog meer als in de eerste helft en Mauricio Pochettino raakte geïrriteerd.

De manager probeerde zijn manschappen met een donderpreek aan de zijlijn wakker te schudden, maar veel kansen werden er niet meer gecreëerd. De wedstrijd kabbelde naar het einde en de publiekswissel van Kane was een van de weinige hoogtepunten in het laatste half uur: de spits werd afgelost door Heung-Min Son. Toch werd er nog één keer gescoord: invaller Moussa Sissoko maakte er 0-4 van. Tottenham vindt zichzelf na zeven speelronden met veertien punten terug op de derde plaats in de Premier League, maar kan in de avond nog gepasseerd worden door Chelsea.

Harry Kane heeft dit seizoen al elf keer gescoord, waarvan zes in de Premier League. In zijn hele carrière heeft hij nu evenveel Premier League-goals gemaakt als Cristiano Ronaldo, namelijk 84. Ronaldo had daar 196 wedstrijden voor nodig, Kane slechts 123.

Manchester United - Crystal Palace
Manchester United heeft de malaise voor Crystal Palace nog groter gemaakt. Het elftal van José Mourinho boekte een ruime zege.
Crystal Palace won in mei 1991 op Selhurst Park voor het laatst van Manchester United en kon de tegenstander ook dit keer niet verrassen. The Eagles keken al na drie minuten tegen een achterstand aan: Marcus Rashford snelde weg bij zijn tegenstander en stelde Juan Mata in staat om de 1-0 te maken. De Spanjaard speelde overigens zijn tweehonderdste wedstrijd in de Premier League.

Het bleef vervolgens eenrichtingsverkeer: United domineerde het balbezit en viel aan en Crystal Palace stelde daar niet veel meer tegenover dan een schot van Bakary Sako. Drie minuten na die mogelijkheid, in minuut 35, werd het 2-0: Marouane Fellaini tikte binnen na een voorzet van Ashley Young.

In de tweede helft vielen er nog wel twee doelpunten: Fellaini kopte raak na een vrije trap van Rashford en laatstgenoemde gaf daarmee voor het eerst in één wedstrijd twee assists. Het slotakkoord was aan Romelu Lukaku, die kon binnenschuiven na voorbereidend werk van onder anderen invaller Anthony Martial. Martial en Lukaku hadden eerder al kansen gemist namens United, maar toonden in de slotfase dus alsnog hun waarde. Bij Crystal Palace viel Jairo Riedewald in; bij de thuisploeg bleef Daley Blind negentig minuten op de bank zitten.

Bizarre F4-race: niemand haalt finish

Vandaag vond tijdens de derde ronde van de Zuid-Aziatische Formule 4 in Maleisië een bizar tafereel plaats: geen enkele auto haalde namelijk de finish. Dit werd mede veroorzaakt doordat de coureurs twee races achter elkaar moesten rijden vanwege de putdeksel die gisteren de Haas van Romain Grosjean sloopte.

Die openstaande putdeksel moest gerepareerd worden en dat lukte niet op tijd om vrijdag alle geplande wedstrijden doorgang te laten vinden. Het zorgde ervoor dat in de Formule 4 twee races achter elkaar gereden moesten worden. In de eerste twee races van het weekend werd de Chinees Daniel Cao winnaar.

In race drie mocht de Singaporees Danial Frost van poleposition starten en hij leidde ruim totdat hij samen met drie anderen in de zesde van acht rondes zonder brandstof kwam te staan. Drie anderen kwamen een rondje later op de baan tot stilstand, waarna de organisatie besloot om de safety car het asfalt op te sturen. In de slotronde was Kane Shepherd de enige die nog reed, maar ook hij viel in bocht twee stil, waarna de safety car als enige de wedstrijd wist te voltooien.

Shepherd werd aanvankelijk tot racewinnaar uitgeroepen, maar door de unieke omstandigheden besloot de organisatie de stand van ronde vijf als einduitslag te nemen. Dit betekende dat Frost tot racewinnaar uitgeroepen werd.

De organisatoren van de Formule 4 gingen na afloop diep door het stof. Ze hadden niet goed berekend hoeveel brandstof er nodig was om twee races achter elkaar te rijden. Normaal gesproken kan er tussen twee races bijgetankt worden, maar dat was vandaag niet mogelijk.

Kinderpostzegelactie op erfgoedlijst

De kinderpostzegelactie, de goede doelenactie waarbij kinderen langs de deur gaan en postzegels verkopen om andere kinderen te helpen, geldt voortaan als 'immaterieel erfgoed'. Dat maakte de organisatie zelf bekend.

Met de officiële toevoeging van de kinderpostzegels heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland nu 130 gebruiken en tradities op de inventarislijst staan. Het gaat dan om zeer uiteenlopende zaken zoals het Zomercarnaval in Rotterdam, het Sinterklaasfeest en de Wandelvierdaagse in Nijmegen. Ook de Indische rijsttafel en het Brabantse worstenbroodje prijken op de lijst.

De kinderpostzegelactie bestaat al sinds 1924 en levert jaarlijks vele miljoenen euro's op. Met de opbrengst van de verkoop van de postzegels helpt de organisatie onder meer kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien en kinderen die moeite hebben om op school mee te komen.

Kinderpostzegelactie op erfgoedlijst
Kinderpostzegelactie op erfgoedlijst (Foto: ANP)

Honkballers Neptunus slaan hard toe in Holland Series

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben in het tweede duel van de Holland Series keihard toegeslagen. Na de eerdere last-minute overwinning tegen de L&D Amsterdam Pirates bestond er zaterdag geen twijfel over de winnaar van het duel: 0-12.

Neptunus kwam in Amsterdam in de eerste inning al op een 0-2 voorsprong, waarna het even wat kalmeerde. In de vijfde inning gingen de Rotterdammers echter los op werper Kevin Heijstek, die zes runs om de oren kreeg. Gianison Boekhoedt sloeg in de zesde inning zijn tweede homerun en tekende voor de 0-12 eindstand.

Dolgopolov en Goffin naar finale in Shenzhen

Tennissers Alexandr Dolgopolov en David Goffin staan in de finale van het ATP-toernooi van Shenzhen. Dolgopolov was in de halve finales in twee sets te sterk voor de Bosniër Damir Dzumhur en zegevierde met 6-3, 6-4.

De Oekraïner staat zondag in de eindstrijd tegenover de als tweede geplaatste Belg David Goffin. Die had het verrassend moeilijk met de Zwitser Henri Laaksonen, die tevergeefs vocht om voor het eerst in een ATP-finale te mogen staan: 7-6 (7), 5-7, 6-3.

Uitslag NAC Breda - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen NAC Breda verrassend met 0-1 gewonnen. Matchwinner was Tom Beugelsdijk die geheel tegen de verhoudingen in de bezoekers met de drie punten aan de haal liet gaan.

NAC legde in de afgelopen wedstrijden FC Groningen en Feyenoord over de knie en ook ADO Den Haag werd door de ploeg van Stijn Vreven zwaar onder druk gezet. Dit resulteerde na negen minuten al in de kans op de 1-0, maar Mounir El Allouchi zag zijn knappe spel niet beloond worden. Hij raakte de lat en paal, waarna Giovanni Korte in de rebound ook de paal raakte. ADO zette hier twee schoten van Lex Immers tegenover, terwijl Menno Koch vlak voor rust niet de 1-0 voor NAC kon maken.

Ook na rust was de thuisploeg in Breda veruit de gevaarlijkste, maar na 53 minuten spelen hield Robert Zwinkels zijn doel schoon na inzetten van Thierry Ambrose, Korte en Arno Verschueren. Langzaam maar zeker raakte NAC vermoeid en kroop ADO uit haar schulp. Erik Falkenburg raakte een kwartier voor tijd de lat. Enkele minuten later gleed Beugelsdijk uit een hoekschop de 0-1 binnen. Dit bleek de einduitslag, waardoor ADO nu achtste staat met tien punten uit zeven duels. NAC is de nummer veertien met zeven uit zeven.

NAC Breda

0 - 1

ADO Den Haag

    80' Beugelsdijk
 
Gele kaart: Marí, Mets, Verschueren (NAC Breda), Meijers, Ebuehi (ADO Den Haag)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.523
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Horsfield (Enevoldsen/87)
Koch
Marí
Angelino
El Allouchi
Verschueren (Sprangers/82)
Mets
Korte (Fernandes/76)
Ambrose
García
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers
Becker (Hooi/67)
Johnsen (Falkenburg/46)
Duplan (Lorenzen/76)

Tieners opgepakt om gewapende beroving

De politie in Rotterdam heeft drie tieners aangehouden die op de Rotterdamse Lijnbaan een zestienjarige jongen met een vuurwapen hadden bedreigd en beroofd.

De verdachten, twee jonge vrouwen van zestien en achttien jaar en een jongen van zestien, werden aangehouden na een achtervolging waarbij de politie enkele waarschuwingsschoten loste.

Agenten vonden in de omgeving ook twee vuurwapens die waarschijnlijk bij de straatroof zijn gebruikt. De aangehouden jongeren komen uit Berkel en Rodenrijs, Gouda en Harreveld.

Tieners opgepakt om gewapende beroving
Tieners opgepakt om gewapende beroving (Foto: ANP)

Verstappen verwacht veel van race in Maleisië

Max Verstappen start morgen vanaf de derde startpositie in Maleisië. De vandaag 20 jaar oud geworden Nederlander hoefde in de kwalificatie in Sepang slechts kampioenschapsleider Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen voor te laten gaan. De Red Bull-coureur hoefde maar een halve seconde toe te geven, waardoor er voor de race veel perspectief op een goede positie is.

Na een moeizame derde vrije training ging de kwalificatie goed bij Verstappen. "Het was een goede kwalificatie. Het is erg gaaf om bochten vijf en zes volgas te kunnen nemen op dit fantastische circuit. Ik ben blij met mijn derde plek op mijn verjaardag."

Tijdens de persconferentie gaf de Nederlander nog meer informatie. "Het was op zich wel een goede dag. Het begin was moeilijk, de laatste training voelde niet zo goed aan maar uiteindelijk hebben we de balans van de auto goed aan kunnen passen voor de kwalificatie, en daarin liep alles wel redelijk goed. We weten dat we in de kwalificatie altijd wat achter lopen qua vermogen, maar normaal gezien zitten we er in de race dichterbij. Hopelijk hebben we morgen een goede start en dan zien we het wel."

Politie voorkomt 'islamitische' overval

De politie van Bremen heeft zes personen gearresteerd die van plan zouden zijn geweest een juwelier in Osterholz-Scharmbeck te overvallen. Met de buit wilden ze de aankoop van automatische geweren financieren. Volgens Welt am Sonntag zijn enkele verdachten radicale moslims.

Een van de aangehouden moslims komt uit Frankrijk, waar hij volgens de inlichtingendiensten in "jihadistische kringen" verkeerde. Verder zijn er twee Algerijnen, twee Libanezen en een Duitser opgepakt. Het Openbaar Ministerie wilde zaterdag niets zeggen over de mogelijk terroristische achtergrond van de verijdelde misdaad. De Franse moslim blijft voorlopig zeker in hechtenis, net als een andere verdachte.

Welt am Sonntag zegt op de site zegt dat de Duitse autoriteiten een tip hebben gekregen dat Franse militante moslims plannen beraamden om in Duitsland zware wapens en machinepistolen te bemachtigen, mogelijk om aanslagen mee te plegen. Het benodigde geld moest komen uit roofovervallen. Een grootschalig onderzoek, waaraan ook de federale politie en de Franse veiligheidsdienst meewerkten, was al verscheidene weken aan de gang.

'Politie voorkomt terroristische overval'
Politie voorkomt 'islamitische' overval (Foto: ANP)

Chauffeur ontdekt 5 illegalen in z'n truck

Zaterdagmiddag werden in een vrachtauto bij de grensovergang Hazeldonk vijf illegale personen ontdekt. De chauffeur van de vrachtauto, een man uit Dokkum (56), opende rond het middaguur de laadruimte om goederen over te laden. Daarbij ontdekte hij een echtpaar met een kind van 5 jaar oud en twee mannen. Allen zijn vermoedelijk afkomstig uit Irak.

De vreemdelingen en chauffeur werden meegenomen naar het politiebureau. De laatste werd gehoord door de Vreemdelingenpolitie. Hij verklaarde dat de vijf wellicht in Frankrijk of België illegaal in zijn vrachtwagen waren geklommen. Vervolgens kon de man zijn weg vervolgen. De 5 vreemdelingen wilden geen asiel aanvragen in Nederland en zetten na een medische controle hun reis voort.

Chauffeur ontdekt 5 illegalen in z'n truck (Foto: Stockfoto Politie.nl)
Chauffeur ontdekt 5 illegalen in z'n truck (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Garcia pakt vierde WTA-titel in Wuhan

Tennisster Caroline Garcia heeft voor de vierde keer in haar loopbaan een WTA-toernooi op haar naam geschreven. De Française, twintigste op de wereldranglijst, was in het Chinese Wuhan in de finale te sterk voor de Australische Ashleigh Barty (WTA-37).

Barty won de eerste set nog via een tiebreak, maar Garcia sloeg via eveneens een tiebreak terug in het tweede bedrijf. In set drie was ze de Australische vervolgens relatief simpel de baas: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-2.

De 23-jarige Garcia stijgt door haar toernooizege naar de vijftiende plek op de wereldranglijst, een nieuwe hoogste positie voor haar. Ook Barty komt hoger te staan dan ooit tevoren, namelijk op de 23e plek.

Fraaie vrije trap Neymar bij doelpuntenfestijn in Parijs

Paris Saint-Germain mag zich na acht speelronden de enige nog ongeslagen ploeg in de competitie noemen. Les Parisiens dienden Girondins Bordeaux zaterdagavond de eerste nederlaag van het seizoen toe: 6-2. De thuisploeg stond bij rust met 5-1 voor en het was voor het eerst dat men in de eerste helft van een duel in de Ligue 1 vijf keer wist te scoren.

PSG toonde zich bijzonder effectief in het eigen Parc des Princes, want de eerste drie schoten op het doel van keeper Benoit Costil leverden allen treffers op. Neymar opende na vijf minuten met een formidabele vrije trap de score, terwijl Edinson Cavani de marge met een intikker verdubbelde na een prachtige aanval over verschillende schijven. Thomas Meunier was na een kwart wedstrijd verantwoordelijk voor de 3-0: Kylian Mbappé liet met opzet een voorzet lopen waarna de Belgische rechtsback kon afdrukken.

Girondins Bordeaux wist dat men een verloren wedstrijd speelde, maar vond na een klein half uur spelen wel de eretreffer. Marco Verratti leed slordig balverlies waarna Bordeaux door de defensie kon rijten en Younousse Sankharé kon binnenschuiven: 3-1. De fans van de bezoekers zullen daarna misschien enige hoop hebben gekoesterd op een goed resultaat, maar vijf minuten voor rust werd het alweer 4-1. PSG kreeg een strafschop, Neymar ging achter de bal staan en schoot rustig binnen.

Neymar heeft overigens voor de vierde keer dit seizoen in een wedstrijd in de Ligue 1 zowel gescoord als een assist afgeleverd. PSG zou voor rust nog één keer scoren: Julian Draxler volleerde na een counter prachtig raak, na een boogballetje van Mbappé. In de tweede helft deed PSG het rustiger aan, maar werd er nog wel twee keer gescoord: Mbappé pikte zijn treffer mee en zag hoe Malcom er in de slotfase vanaf elf meter 6-2 van maakte.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux 6-2
Amiens - Lille 0-1, gestaakt wegens een ongeval
Dijon - Strasbourg 1-1
Guingamp - Toulouse 1-1
Nantes - Metz 1-0
Rennes - Caen 0-1

WK-goud voor roeisters dubbelvier

De Nederlandse roeisters hebben bij het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Sarasota goud veroverd in de dubbelvier. Het Nederlandse kwartet, bestaande uit Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers bleef Polen en Groot-Brittannië voor.

De Nederlandse dames lagen lang op de tweede plek maar passeerden op 250 meter van de finish de Polen. Het betekende na het zilver van vorig jaar op de Olympische Spelen en drie bronzen medailles op WK's de eerste mondiale titel.

Eerder dit jaar maakte de Nederlandse boot al indruk, maar gewonnen werd er niet. Zowel op het EK als de wereldbeker in Luzern moest het genoegen nemen met zilver. Toen waren respectievelijk Duitsland en Polen te sterk.

Volleybalsters naar finale EK

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben op het Europees kampioenschap de finale bereikt. In de halve eindstrijd werd gastland Azerbeidzjan met 3-2 verslagen. De setstanden waren 20-25, 25-19,25-19, 25-27 en 15-12.

In de eerste set leek Oranje vooral onder de indruk van het hartstochtelijk aangemoedigde thuisland. In de tweede set sloegen de Nederlandse volleybalvrouwen gelijk een gat van drie punten en dat werd niet meer weggegeven.

Oranje nam ook het initatief in de derde en vierde set. In de vierde set leek Nederland met een voorsprong van 19-14 op weg naar de winst, maar Azerbeidzjan  wist zich echter, mede door het uitzinnige publiek, terug te vechten.

Hierdoor moest een vijfde set de beslissing gaan brengen. Nederland nam ook nu het initiatief en pakte de overwinning op het vierde matchpoint.

De tegenstander in de finale komt uit de andere halve eindstrijd die tussen Servië en Turkije gaat.

Twee jaar geleden stonden de volleybalsters ook in de finale van het EK. Toen werd verloren van Rusland.

SGP boos op concurrentie

Binnen de godvrezende kudde van Bunschoten-Spakenburg zijn opnieuw schaapjes te vinden die ontsteld zijn dat er meningen zijn te vinden binnen de gemeente die niet de hunne zijn. En dat heurt uiteraard niet en dient verboden te worden, vinden de gelovigen. Eigen sprookjes eerst.

Deze keer gaat het om poster van de paranormale beurs Paraview. Of, zoals de plaatselijke SGP stelt: 'een voortdurende bron van zorg', zoals het overblijfsel van de Donkere Middeleeuwen een samenkomst van naïeve huisvrouwen en spiritueel zoekenden noemt. De doelstelling van de beurs staat namelijk 'haaks staat op de boodschap van de Bijbel', aldus een woordvoerder van de club die vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen, de tv uit moet op zondag en een hoopje cellen een 'kind' plegen te noemen.

Enkele weken geleden waren de leden al hels over de aankondiging van een evenement in Amersfoort. Het was dit keer 'Club Godverdomme' in Poppodium Fluor die de vrome bekken deed schuimen. Gelukkig -en tot enthousiasme van een groot deel van de inwoners- had een dienaar van de Heer de taak op zich genomen om de posters te censureren, een neiging die relkneusjes wel eerder vertoond hebben.

De meer fanatieke sprookjesfanaten maken er wel vaker een sport van om uitingen van een andere levensstijl of ideeën die niet overeen komen met de door hun gewenste wereldbeeld te onderdrukken of ze te verbieden. Ter illustratie; nog niet zo lang geleden stond de ChristenUnie in Amstelveen nog op haar achterste poten omdat een Limburgse horrorband met een zachte 'g' de komst van Satan zou verkondigen, of zoiets.

Nederland blijft waterexperts inzetten

De speciale teams die Nederland wereldwijd inzet voor advies aan landen hoe deze zich beter kunnen beschermen tegen waterrampen, blijven ook de komende jaren actief. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben de financiering van de 'Dutch Risk Reduction' (DRR) teams met drie jaar verlengd. Hiervoor is een bedrag van 4,6 miljoen euro uitgetrokken.

De teams bestaan uit waterdeskundigen van overheden, kennisinstituten en ondernemingen. Wanneer ergens ter wereld landen geconfronteerd worden met (dreigende) waterrampen, kan de overheid ter plekke de steun van Nederland inroepen.

In totaal zijn in 2016 en dit jaar 27 missies ondernomen. "Het mes snijdt aan twee kanten. Je helpt de mensen, verbetert hun leefomstandigheden. En Nederlandse bedrijven en instituten dragen daar in belangrijke mate aan bij. Een mooi voorbeeld van hulp en handel", aldus Ploumen.

Nederland blijft waterexperts inzetten
Nederland blijft waterexperts inzetten (Foto: ANP)

Visconti wint Giro dell'Emilia voor ploeggenoot Nibali

Giovanni Visconti heeft de Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bahrain Merida zou solo aankomen op de San Luca. Vicenzo Nibali, ploeggenoot van Visconti, zou tweede worden en maakte het feest compleet voor de ploeg.

Op de tweede klim van de San Luca werden de vroege vluchters teruggepakt door het peloton. De klim moest vijf keer beklommen worden in de finale. De San Luca is niet lang (2,1 kilometer), maar wel steil (gemiddeld stijgingspercentage van 10,8 procent met een maximaal stijgingspercentage van zo'n achttien procent).

Bahrain Merida zou het peloton aanvoeren met hoog tempo. Dat zorgde ervoor dat nog maar een veertigtal renners overbleef in het peloton. Op zestien kilometer van de streep zou Visconti aanvallen, waarna de ploeg het tempo liet zakken. Visconti zou meteen een halve minuut pakken, waarna Sky op de voorlaatste klim van de San Luca in de achtervolging ging. Ondanks het hoge tempo zou Visconti zijn halve minuut voorsprong behouden.

In de afdaling zou Esteban Chaves zich op kop zetten van de achtervolging. De Colombiaan kwam zwaar ten val na het verkeerd inschatten van een bocht. In zijn valpartij nam hij ook zijn landgenoot Egan Bernal met zich mee, waardoor er even geen controle was in de achtervolging.

Op de laatste klim had Visconti nog steeds een voorsprong van een halve minuut. Davide Villella was de eerste die het probeerde vanuit het peloton, maar de Italiaan van Cannondale-Drapac werd op de steile stroken teruggepakt door Gianni Moscon. De renner van Sky kreeg Nibali mee in zijn kielzog, waardoor het tempo stokte. Daardoor kon Rigoberto Uran samen met Nicolas Roche de aansluiting maken bij de twee Italianen.

Toen was wel al duidelijk dat Visconti zou gaan winnen. In de laatste meters zou Nibali wegrijden en zou tweede worden. Uran zou als derde over de meet komen.

Gewichthefbond schorst negen toplanden voor een jaar wegens doping

De internationale gewichthefbond IWF heeft negen landen voor een jaar geschorst. Het gaat om landen wiens sporters bij hertesten van stalen van de Olympische Spelen in 2008 en 2012 minstens drie positieve tests afleverden.

Gewichtheffers uit Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, China, Moldavië, Kazakhstan, Rusland, Turkije en Oekraïne zullen tot half oktober volgend jaar toe moeten kijken. Dat betekent dat ze later dit jaar het WK in het Amerikaanse Anaheim missen, maar ook het WK voor junioren van volgend jaar, de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires en hun eigen continentale kampioenschappen.

Rusland en Kazakhstan zijn de trotse leiders in de ranglijst van positieve tests bij de genoemde hertesten, met beiden tien stuks. Vooral Kazakhstan zag de ware goudregen op de Spelen daardoor volledig verdwijnen. Wit-Rusland (7), Azerbeidzjan (5), Armenië (4), Turkije, Oekraïne, China en Moldavië (allen 3) waren ook de pineut, waarbij vooral China hard getroffen werd: dat land mocht drie keer goud inleveren.

Rusland mocht vorig jaar al niet meedoen aan het gewichtheffen op de Olympische Spelen wegens een vergelijkbare schorsing. Op het WK zullen vanaf eind november veel grote kanshebbers op medailles ontbreken, waardoor onder meer landen als Irak en Turkmenistan een serieuze medaillekans hebben. 

Betogingen tegen referendum Catalonië

In heel Spanje zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het referendum over onafhankelijkheid dat de regering van Catalonië organiseert. Spaanse media meldden betogingen van mensen die met Spaanse vlaggen zwaaien in onder meer Barcelona, Gijón, Granada, Lleida, Madrid, Murcia, Palma de Mallorca, Santander en Valladolid. Tot de manifestaties is opgeroepen via sociale media onder de leuze "Spanje gaat de straat op" (España Sale A La Calle).

De separatistische Catalaanse regering onder leiding van premier Carles Puigdemont wil een stembusgang houden ondanks een verbod van de rechter. De grondwet staat, net als in de meeste Europese landen, geen lokaal referendum over afscheiding toe. Puigdemont kan erop rekenen dat zijn tegenstanders niet gaan stemmen en wil met de uitslag de onafhankelijkheid van Catalonië opeisen.

Betogingen tegen referendum Catalonië
Betogingen tegen referendum Catalonië (Foto: ANP)

'Vermeende afperser babyvoeding is excentrieke eenling'

De vermeende Duitse supermarktafperser is een excentrieke eenling met psychische afwijkingen. Dat melden de Duitse autoriteiten, die zaterdagmiddag lieten weten in het huis van de 53-jarige verdachte de stof ethyleenglycol te hebben aangetroffen. Dat middel is ook gebruikt door de afperser.

De vrijdag aangehouden man wordt ervan verdacht supermarkten te hebben afgeperst door met gif in babyvoeding en ander voedsel te dreigen. De afperser zou in september ook daadwerkelijk babyvoeding hebben vergiftigd, wat tot grote beroering in Duitsland heeft geleid. De autoriteiten zeiden op een persconferentie in Konstanz dat de 53-jarige man de enige verdachte is in de zaak.

Hij is in beeld gekomen op basis van tips. De man zou in een Duitse supermarkt onder meer babyvoeding hebben vergiftigd en gedreigd hebben twintig soorten baby- en andere voeding te vergiftigen als er geen grote som geld aan hem betaald werd. Over het motief van de afperser is nog niets bekend. De man kan volgens het Openbaar Ministerie 5 tot 15 jaar achter de tralies verdwijnen.

De politie in Konstanz waarschuwde eerder dat de arrestatie van de vermoedelijke dader geen reden is om niet voorzichtig te zijn bij de aanschaf van levensmiddelen. Er zijn op dit moment volgens een politiewoordvoerder geen aanwijzingen dat er meer vergiftigde producten zijn dan die reeds zijn gevonden, maar consumenten moeten nog wel waakzaam blijven.

'Vermeende afperser is excentrieke eenling'
'Vermeende afperser babyvoeding is excentrieke eenling' (Foto: ANP)

Directeur islamitische basisschool aangehouden om ontucht

Een 32-jarige directeur van een basisschool in Alphen aan den Rijn is eerder deze week aangehouden wegens de verdenking van ontucht met een minderjarig meisje van dertien. Het gaat niet om een leerling van de school. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt zaterdag berichtgeving hierover van Omroep West.

Het OM zegt geen aanwijzingen te hebben dat de man ook ontucht heeft gepleegd met leerlingen van de school. Omroep West meldt dat het zou gaan om de islamitische basisschool An Noer. Ouders van kinderen op de basisschool hebben een brief ontvangen over wat er is gebeurd, aldus de omroep.

De man werd maandag aangehouden. Daarna is hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft inmiddels besloten dat de voorlopige hechtenis is verlengd.

Update 17.14 uur
Volgens het Algemeen Dagblad betreft het PvdA-raadslid en schooldirecteur Khalid T. De Goudse PvdA is verbijsterd en spreekt van een drama voor de Marokkaanse gemeenschap. Tevens is Khalid direct de fractie uit getrapt. Ook de landelijke PvdA schoot in de PR-protectie modus. Khalid is nu dus ex-PvdA'er. Vlotte PvdA ambtenaren hebben vandaag nog de PvdA-site aangepast en elk spoortje Khalid verwijderd.

Het AD weet tevens te vermelden dat Khalid een goede vriend van imam Tarik Ibn Ali is. Deze, door meerdere Goudse moslims aanbeden, imam verdiende zijn aanzien doordat Spanje hem in Engeland liet oppakken wegens leiding geven aan een terreurcel van de Islamitische Staat.

Directeur basisschool aangehouden om ontucht
Directeur islamitische  basisschool aangehouden om ontucht (Foto: ANP)

LB: Jan Smit zet huis te koop

Jan Smit heeft zijn dijkhuis met vrij uitzicht op de Gouwzee te koop gezet. Als de verkoop slaagt en een belangstellende koper de vraagprijs biedt, maakt Jan een ton winst binnen één jaar.

Volgens bekendeburen.nl kocht de Volendamse zanger in juni vorig jaar het huis op de dijk in Volendam voor 472.5000 euro. Hij verhuurde de woning voor 1250 euro per maand. Jan heeft het optrekje nu te koop gezet voor een bedrag van 579.000 euro.

Het huis heeft een woonoppervlakte van 137 vierkante meter, verdeeld over vijf kamers.

Huis van Jan Smit op dijk Volendam te koop
Huis van Jan Smit op dijk Volendam te koop (Foto: BuzzE)

Greipel pakt de winst in Omloop van de Westhoek

André Greipel heeft de Omloop van de Westhoek op zijn naan geschreven. De Duitse sprinter van Lotto Soudal was na 177 kilometer in Poperinge de snelste in de massasprint. De Belg Bert Van Lerberghe kwam als tweede over de streep voor zijn landgenoot Tom Devriendt.

In de finale waren er meerdere pogingen tot aanvallen, maar niemand zou ver weg geraken. Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) en Anthony Turgis (Cofidis) zouden nog wel twintig seconden pakken op het peloton, maar op iets minder dan tien kilometer van de streep terug werden ze teruggepakt, waar vooral Quick-Step Floors het tempo bepaalde.

In de sprint was Greipel vervolgens de snelste voor de Belgen Van Lerberghe en Devriendt. Voor de Duitser van Lotto Soudal is het zijn eerste zege sinds de tweede etappe van de Ronde van Italië.

Anna zit in Fire Emblem Warriors

Anna is een personage dat in zo'n beetje elke Fire Emblem-game zit. Meestal als een NPC-handelaar, maar in meer recente games kun je haar werven en mee laten vechten. Uiteraard zit ze nu ook in Fire Emblem Warriors. Het is zeker de moeite waard om haar trailer te bekijken, want je hebt vandaag vermoedelijk nog niet zoiets geks gezien.

Fire Emblem Warriors komt op 20 oktober uit voor Switch en 3DS.

Brons shorttracker Knegt op 1.500 meter

Bij wereldbekerwedstrijden in Boedapest heeft shorttracker Sjinkie Knegt brons veroverd op de  1.500 meter.

In de finale lag de Fries geruime tijd aan kop, maar hij werd in de slotfase van de wedstrijd gepasseerd door de Zuid- Koreanen Lim Hyo-Jun en Hwang Dae-Heon, die respectievelijk goud en zilver pakten.

Later vandaag komt Knegt in actie in de kwartfinales van de 500 meter.

Archiefbeeld Sjinkie Knegt (Foto:Pro Shots / Erwin Spek)

Legeroefening Irak en Iran bij Koerdisch gebied

Iraanse en Iraakse troepen gaan gezamenlijk oefeningen uitvoeren bij hun grenzen. Dit bericht de Iraanse staatstelevisie, nadat het Iraakse ministerie van Defensie eerder had laten weten dat Bagdad de grenscontroles bij de autonoom bestuurde Koerdische regio van Noord-Irak wil overnemen. Het is een gevolg van het Koerdische referendum waar met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid werd gestemd.

Het besluit om ook legeroefeningen uit te voeren zou zijn genomen op een bijeenkomst van hoge Iraanse legerofficieren. Daar zou volgens een legerwoordvoerder ook overeenstemming zijn bereikt over "maatregelen om de grens te beveiligen en het ontvangen van Iraakse manschappen die worden gelegerd in grensposten".

Machtsoverwicht
Het Iraakse leger zou in zijn eentje mogelijk niet opgewassen zijn tegen Koerdische paramilitaire strijdkrachten, mocht het tot een conflict komen. Met de hulp van Iran, dat net als Irak fel tegen een onafhankelijk Koerdistan is, zou het machtsoverwicht zijn gegarandeerd.

De Iraakse autoriteiten lieten vrijdag ook het internationale vliegverkeer naar Koerdische gebieden stilleggen. Bagdad had vrijdag al gemeld dat het weer controles wil uitvoeren bij de grenzen van de Koerdische regio. Die maatregel wordt volgens een verklaring afgestemd met buurlanden Iran en Turkije. Ook Turkije is tegen een Koerdische staat aan zijn grens, en hield samen met Irak al militaire manoeuvres in het grensgebied.

Koerden wonen in een gebied dat ligt verspreid over Turkije, Irak, Iran en Syrië. Er zijn er in totaal bijna dertig miljoen, waarvan ongeveer de helft in Turkije. De spanningen na het referendum in Noord-Irak schaadt volgens de internationale coalitie de strijd tegen terreurgroep IS.

'Legers Irak en Iran gaan oefenen bij grens'
Legeroefening Irak en Iran bij Koerdisch gebied (Foto: ANP)

Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood

Op Puerto Rico groeit de woede over de trage herstelwerkzaamheden na de orkaan Maria. Veel van de circa 3,4 miljoen inwoners van het Amerikaanse eiland worstelen al anderhalve week met de beperkte beschikbaarheid van onder meer elektriciteit, voedsel, medicatie, schoon water en communicatie.

Het schoot eilandbewoners in het verkeerde keelgat dat waarnemend minister Elaine Duke (Binnenlandse Veiligheid) zich eerder tevreden uitliet over de hulpverleningsinspanningen. "Dit is echt een goednieuwsverhaal als je kijkt naar ons vermogen om mensen te bereiken en het beperkte aantal sterfgevallen dat plaatsvond bij zo'n verwoestende orkaan", zei Duke.

Die opmerking kwam de bewindspersoon op veel kritiek te staan. "Verdomme, dit is geen goednieuwsverhaal", zei burgemeester Carmen Yulin Cruz van de zwaar gehavende Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan vrijdag tegen CNN. "Dit is een verhaal in de categorie: mensen gaan dood."

Trump
Cruz nam zelf haar intrek in een noodopvangplaats toen haar woning onder water kwam te staan. "Mensen kunnen zich niet voorstellen dat kinderen uit beekjes drinken, dat er mensen in verpleeghuizen zonder medicinale zuurstof zitten", zei de burgemeester.

De kritiek van Cruz viel slecht bij president Donald Trump, die de burgemeester via Twitter op de korrel nam. Hij verweet haar samen te spannen met de oppositie. "De burgemeester van San Juan, die een paar dagen geleden nog erg complimenteus was, heeft nu van de Democraten te horen gekregen dat ze nare dingen moet zeggen over Trump", schreef de president.

Trump haalde ook uit naar het "gebrekkige leiderschap" dat de burgemeester en "anderen" op het eiland zouden tonen. "Ze slagen er niet in hun medewerkers zover te krijgen dat ze helpen. Ze willen dat alles voor ze wordt gedaan, terwijl het een gemeenschappelijke inspanning zou moeten zijn."

Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood
Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood (Foto: ANP)

Politie in Catalonië sluit 'stembureaus'

De Catalaanse politie heeft in Catalonië 1300 van de 2316 schoolgebouwen afgegrendeld waar separatisten een referendum willen houden. Het referendum zondag over onafhankelijkheid is in strijd met de wet en verboden door de Spaanse rechter.

Maar fanatieke Catalaanse separatisten, de regioregering voorop, willen zondag hoe dan ook een stembusgang. Ze willen met de uitslag in de hand een eigen republiek uitroepen.

Catalanen die bij Spanje willen blijven, wijzen net als de regering in Madrid de illegale stembusgang af en gaan naar verwachting, net als bij een soortgelijke stembusgang in 2014, niet op zoek naar een stembus. De goed georganiseerde separatisten hebben soms geheim gehouden plaatsen om te stemmen. Ondertussen zijn 163 schoolgebouwen waar gestemd zou worden, bezet door mensen die willen voorkomen dat de politie ze afgrendelt.

Politie in Catalonië sluit 'stembureaus'
Politie in Catalonië sluit 'stembureaus' (Foto: ANP)

Ivo Niehe krikt kijkcijfers filmgala op

Met 833.000 kijkers heeft Ivo Niehe de kijkcijfers van het Gala van de Nederlandse Film bijna verviervoudigd. Vorig jaar trok de uitreiking van de Gouden Kalveren 212.000 kijkers met een live-uitzending op NPO 2. Dit jaar was de uitreiking verwerkt in de TV Show. Alleen de uitreiking van de belangrijkste Gouden Kalveren in de categorieën Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film was live te zien bij Ivo Niehe.

De AVROTROS-coryfee stelde eerder in een interview in het AD zeker een miljoen kijkers te gaan trekken met zijn speciale TV Show. Maar vrijdagmiddag kwam hij daarop terug. "Wij halen geen miljoen kijkers", nuanceerde Niehe in het Radio 1-programma De Nieuws BV. September zou ten eerste een slechte televisiemaand zijn. Maar bovendien was het programma volgens hem zo goed geworden dat het niet voor iedereen zou zijn weggelegd.

NPO 1 domineert de lijst met best bekeken programma's van de vrijdagavond. De meeste kijkers stemden af op het NOS Journaal (2,3 miljoen kijkers), De Wereld Draait Door (1,3 miljoen kijkers) en Flikken Rotterdam (1,2 miljoen). De TV Show staat met 833.000 kijkers op de elfde plaats van beste bekeken programma's.

RTL Late Night van Humberto Tan sloot de week af met bijna 800.000 kijkers, bijna 100.000 meer dan de concurrerende talkshow Pauw. Humberto gaf eerder op de avond in De Wereld Draait Door tekst en uitleg over de teleurstellende kijkcijfers van RTL Late Night. "Als het aan mij ligt ga ik nog jaren door", zei Tan tegen Matthijs van Nieuwkerk.

Ivo Niehe krikt kijkcijfers kalvergala op
Ivo Niehe krikt kijkcijfers filmgala op (Foto: BuzzE)

Halen en brengen op Schiphol niet meer gratis

Door de sluiting van parkeergarage P2 op Schiphol Centrum moeten bezoekers die met de auto naar de luchthaven komen vanaf zondag rekening houden met flinke veranderingen en extra kosten. Garage P2 maakt plaats voor een nieuw te bouwen pier en terminal.

Mensen die voorheen gebruik maakten van P2, moeten nu naar P1 voor kort parkeren en naar P3 of de nieuwe garage P6 Valet Parking voor wie langer dan 48 uur de auto wil stallen. Mensen die reizigers halen en brengen moeten voortaan in P1 de auto neerzetten in plaats van door te rijden naar de aankomst- of vertrekhal. Wel blijft de mogelijkheid voor 'Kiss 'n Ride' (iemand afzetten en meteen weer wegrijden) bestaan.

Het gratis kwartiertje parkeren in de garages verdwijnt. Parkeren in P1 kost omgerekend EUR 5,50 per uur of 1 euro per 11 minuten. Die prijs is hetzelfde als voorheen.

De routes en de bewegwijzering veranderen ook. Op een speciale internetpagina kunnen mensen alle wijzigingen zien. In de beginperiode zijn er op Schiphol extra verkeersbegeleiders en parkeerassistenten aanwezig. Wie verkeerd rijdt, komt via tijdelijke bewegwijzering alsnog op de juiste parkeerplek terecht, verzekert de luchthaven.

Halen en brengen op Schiphol niet meer gratis
Halen en brengen op Schiphol niet meer gratis (Foto: ANP)

Burgemeester opent Star Wars Identities

Burgemeester Jan van Zanen heeft zaterdag officieel Star Wars Identities: The Exhibition geopend. De burgervader van Utrecht werd in bioscoop Pathé CineMec omringd door tientallen fans, die zich volledig hadden verkleed en uitgedost als personages uit de sci-fi films.

De tentoonstelling bevat meer dan tweehonderd originele kostuums, rekwisieten en modellen uit de zeven Star Wars-films die tot nu toe gemaakt zijn. Alle objecten zijn geordend aan de hand van tien 'stations' waar de bezoeker door een aantal cruciale keuzes bepaalt wat voor personage hij of zij zou zijn in het Star Wars-universum: een heldhaftige Jedi-ridder, een schrandere prinses Leia of een koelbloedige Boba Fett?

De tentoonstelling is in CineMec te bezoeken tot en met 11 maart 2018.

Burgemeester opent Star Wars Identities
Burgemeester opent Star Wars Identities (Foto: BuzzE)

Jim Carrey klaar met 'valse beschuldigingen'

Jim Carrey is helemaal klaar met de "valse beschuldigingen" die de familie van zijn overleden ex-vriendin op hem blijft afvuren. De nabestaanden van Cathriona White, die in 2015 kort na de relatiebreuk met Jim zelfmoord pleegde, houden de komiek en acteur verantwoordelijk voor haar dood.

De komiek heeft vrijdag via zijn advocaat een verweerschrift ingediend waarin hij stelt dat de moeder van Cathriona en haar voormalige echtgenoot Mark Burton met steun van hun advocaat Filippo Marchino bezig zijn met een poging grote sommen geld van hem af te troggelen. In de rechtbankstukken zegt dat Carrey hier niet van gediend is. In 2013 zegt Carrey ook al te zijn afgeperst, toen White dreigde de pers te vertellen dat hij haar besmet zou hebben met soa's. De acteur had geen zin in een langdurige publieke juridische strijd en trof destijds een schikking.

Carrey heeft op Twitter ook een statement gepubliceerd. "Helaas, ik heb drie jaar geleden een fout gemaakt door een schikking te treffen na valse beschuldigingen tegen mij. Het aangaan van een publieke verdediging zou erg duur en pijnlijk worden", laat Jim in deze verklaring weten. "Ik zal niet een tweede keer meewerken aan deze zelfde frauduleuze aanklachten uit naam van Cat's man en haar moeder. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat deze wanhopige figuren achteloos opdiepen over de vrouw die ik liefhad."

Hij besluit: "Ik was duidelijk verblind door mijn genegenheid. Ik zal empathie en vergeving voor Cat houden en me verder blijven focussen op de vele zegeningen in dit leven."

Jim Carrey klaar met 'valse beschuldigingen'
Jim Carrey klaar met 'valse beschuldigingen' (Foto: BuzzE)

Splatoon 2 splat fest stelt belangrijke vragen over toiletpapier

Moet je een rol toiletpapier naar voren of naar achteren hangen? Op 7 en 8 oktober mogen Splatoon 2-spelers uitvechten wat de juiste keuze is. De Splat Fest is een festival binnen Splatoon waarin spelers uit twee teams moeten kiezen. Ze strijden voor een antwoord op een bepaald vraagstuk. Het winnende team krijgt een iets betere beloning.

Vettel start als laatste, pole Hamilton, Verstappen 3e

Lewis Hamilton vertrekt zondag vanaf poleposition aan de Grand Prix van Maleisië. De Brit was met zijn Mercedes een fractie van een seconde te snel voor Kimi Räikkönen, die in zijn Ferrari een halve tiende van een seconde tekort kwam.

Het grootste nieuws uit de kwalificatie was dat Sebastian Vettel zondag helemaal achteraan zal moeten starten. In de eerste sessie kreeg de Duitser problemen met de turbo in zijn Ferrari, nadat hij in de derde vrije training ook al mechanische problemen had. Vettel reed naar binnen, men probeerde de boel te repareren, maar dat lukte niet en hij kwam uiteindelijk niet tot een tijd.

In de derde kwalificatiesessie liet Hamilton een tijd van 1:30,076 noteren, 0,045 seconden sneller dan Räikkönen. Achter het duo start Max Verstappen op de derde plek, met teamgenoot Daniel Ricciardo naast zich. 

De race in Maleisië start zondagochtend om 09.00 uur Nederlandse tijd.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Maleisië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:30.076   6
2 K. Räikkönen Ferrari 1:30.121 +0:00.045 6
3 M. Verstappen Red Bull 1:30.541 +0:00.465 6
4 D. Ricciardo Red Bull 1:30.595 +0:00.519 6
5 V. Bottas Mercedes 1:30.758 +0:00.682 6
6 E. Ocon Force India 1:31.478 +0:01.402 6
7 S. Vandoorne McLaren 1:31.582 +0:01.506 6
8 N. Hülkenberg Renault 1:31.607 +0:01.531 3
9 S. Perez Force India 1:31.658 +0:01.582 6
10 F. Alonso McLaren 1:31.704 +0:01.628 6
11 F. Massa Williams 1:32.034   6
12 J. Palmer Renault 1:32.100 +0:00.066 6
13 L. Stroll Williams 1:32.307 +0:00.273 6
14 C. Sainz Toro Rosso 1:32.402 +0:00.368 6
15 P. Gasly Toro Rosso 1:32.558 +0:00.524 6
16 R. Grosjean Haas F1 1:33.308   8
17 K. Magnussen Haas F1 1:33.434 +0:00.126 6
18 P. Wehrlein Sauber 1:33.483 +0:00.175 9
19 M. Ericsson Sauber 1:33.970 +0:00.662 9
20 S. Vettel Ferrari -:--.--- -:--.--- 2

Darkest Dungeon komt naar Switch

Darkest Dungeon, de lugubere turn-based dungeon cralwer, komt naar Switch. Red Hook Studios heeft een filmpje op Twitter gezet waarin de game op een Switch wordt gespeeld. De game kwam vorig jaar uit op Steam en werd een groot succes. Wanneer de Switch-versie precies uitkomt wordt niet gezegd.

Shorttracksters Ter Mors, v.Kerkhof niet in finale 1.500m

Op de derde dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Boedapest zijn Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof  er niet in geslaagd de finale op de 1.500 meter te halen.

Van Kerkhof eindigde in haar halve finale als zesde, terwijl een plek bij de eerste twee nodig was voor een plaats in de eindstrijd. Ter Mors leek lang op weg naar een plaats in de finale, maar kwam in haar halve eindstrijd ten val.

Dominante Rea pakt wereldtitel World Superbikes, Van der Mark na val 9e

Motorcoureur Jonathan Rea heeft zich als eerste ooit voor de derde keer op rij laten kronen tot wereldkampioen in de World Superbikes. De Noord-Ier was op een vochtig circuit van Magny-Cours oppermachtig, zoals hij het hele seizoen al de beste is.

Polesitter Rea nam de leiding bij de start, maar vooral Michael van der Mark was geweldig weg. De Nederlander schoot van de tiende naar de zesde plek, wat een paar bochten later zelfs de vijfde plek werd. Chaz Davies knalde van de zevende startplek zelfs naar de tweede plaats, voor Tom Sykes, Leandro Mercado, Van der Mark en diens teamgenoot Alex Lowes.

Yamaha-teamgenoten Van der Mark en Lowes vochten een stevig duel uit, gewonnen door de Nederlander. Een ronde later ging het echter fout: Lowes haalde hem in, Van der Mark probeerde terug te komen, maar verkeek zich en schoof onderuit. Daarbij raakte zijn motor ook nog die van Fores aan, die eveneens onderuit ging. Rea vernederde de rest ondertussen, na twee ronden lag hij vier seconden voor op de rest.

Rea was onaantastbaar, maar na een paar ronden viel Davies door een fout wat plekken terug. Sykes nam zo de tweede plek in, voor Marco Melandri en Lowes, terwijl ook Leon Camier voor Davies reed. Van der Mark stoomde ondertussen toch nog lekker naar voren: vanaf de negentiende plek na zijn valpartij lag hij binnen vijf ronden al op de twaalfde plaats.

Davies bleef problemen houden en reed alsmaar langzamer, waardoor Eugene Laverty hem met vijf ronden te gaan in kon halen. De Welshman reed daardoor op de negende plek, vlak voor Van der Mark, die veel sneller was en hem dan ook in rap tempo verschalkte. Rea was ondertussen ongenaakbaar, maar diens teamgenoot Sykes zag Melandri in rap tempo naderen.

Rea reed onbedreigd naar de zege en liet zich daarmee definitief voor de derde keer op rij kronen tot wereldkampioen. Daarachter werd hard gevochten: Sykes verdedigde de tweede plek met alles wat hij had, wat zelfs tot een touché met Melandri leidde, maar de Italiaan wist zich er uiteindelijk toch voorbij te vechten en pakte de tweede plek. Van der Mark eindigde ondanks zijn val als negende.

Wederom geen Nederlands waterpolosucces in Europa

De waterpoloërs van UZSC zijn met een flinke nederlaag aan hun avontuur in de kwalificatieronde voor de LEN Champions League begonnen. De ploeg uit Utrecht verloor met 23-2 van het Italiaanse AN Brescia. ZPC Amersfoort trof het Franse Pays d'Aix Natation in hun derde wedstrijd, maar ook nu bleek de tegenstander te sterk: 18-7 luidde het scorebord na afloop.

Voor Amersfoort betekent dit verlies dat hun Europees avontuur tot een eind zal komen na het kwalificatietoernooi; de benodigde derde plek in poule B is niet langer haalbaar. Helemaal zonder punten hoeft dit niet te gaan, want zondag is de eveneens puntenloze OPS Potsdam de tegenstander.

AN Brescia zou voor Utrecht een onmogelijke tegenstander worden. De Italiaanse ploeg werd afgelopen seizoen nog vijfde in het hoofdtoernooi, terwijl Utrecht niet eens door de eerste kwalificatieronde wist te komen. Een overrompeling werd het dan ook. De Italianen wisten in de eerste helft van de wedstrijd al een voorsprong van 12-0 op te bouwen, waarna voor Utrecht de enige eer die nog te behalen viel een doelpunt was. Dit lukte in het derde kwart dan ook dankzij Mike van den Brink. In de slotfase van de wedstrijd wist Ivan Banovac nog een tweede doelpunt te scoren.

Utrecht mocht al in de tweede kwalificatieronde aan het toernooi beginnen dankzij een wildcard. Hierin spelen ze in poule G (uit vier poules in de tweede kwalificatie) met drie tegenstanders. Een top 2-klassering is nodig om door te gaan naar de derde en laatste kwalificatieronde, maar gezien de resultaten in het verleden zal dit een hele lastige opgave worden. Vanavond is CN Sabadell de tegenstander in de beslissende wedstrijd.

Drugs en wapens aangetroffen bij Satudarah

Bij de doorzoekingen van de clubhuizen van motorclub Satudarah in Apeldoorn en Beverwijk zijn gisteravond en vannacht drugs en wapens in beslag genomen bij leden van de zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang (OMG).

In Apeldoorn legde de politie beslag op administratie, wiet, ruim 4000 euro contant geld en een vlindermes. In het clubhuis zelf zijn wikkels met restanten cocaïne en pepperspray aangetroffen. In het clubhuis stond ook veel sterke drank in strijd met de vergunning.

In Beverwijk zijn twee leden van Satudarah aangehouden vanwege overtreding van de Opiumwet. Verder is beslag gelegd op munitie, messen, een boksbeugel, een slagstootwapen, een creditcard mes, wikkels met cocaïne, administratie en telefoons, waaronder tien zogenoemde PGP toestellen. Dergelijke toestellen worden vaak in het criminele milieu gebruikt om communicatie af te schermen voor politie en justitie.

Er zijn in Beverwijk ook openstaande boetes geïncasseerd tot een bedrag van meer dan 1200 euro en is er beslag gelegd op 1750 euro contant geld.

Drugs en wapens aangetroffen bij Satudarah (Foto: Politie.nl)
Drugs en wapens aangetroffen bij Satudarah (Foto: Politie.nl)

NBA: Megacontract voor Russell Westbrook

Russell Westbrook, guard bij de Oklahoma City Thunder en vorig seizoen meest waardevolle speler in de NBA, mag zich sinds vandaag de best betaalde speler in de NBA-geschiedenis noemen. De 28-jarige Westbrook verlengde zijn contract bij zijn ploeg met vijf jaar.  Westbrook stond nog voor één seizoen onder contract bij de Thunder, waarin hij het niet vervelende bedrag van 28 miljoen dollar opstrijkt. De contractverlenging levert hem tot en met 2023 nog eens 205 miljoen dollar extra op.

Voor de fans van de Oklahoma City Thunder is de contractverlenging bijzonder goed nieuws. Jarenlang zijn zij verwend met een selectie waarin naast Westbrook ook Kevin Durant en James Harden speelden. De ultieme prijs, de NBA-titel, bleef uit, maar de ploeg stond garant voor spektakel en was steevast één van de kanshebbers voor de titel.

Na het vertrek van Kevin Durant in 2016 werd gevreesd voor een implosie van het team. Russell Westbrook nam de Thunder echter op sleeptouw en leverde één van de meest memorabele individuele seizoenen af in de NBA-geschiedenis. Westbrook leidde zijn ploeg naar de play-offs en sloot het reguliere seizoen af met gemiddeldes van 31,6 punten, 10,7 rebounds en 10,4 assists per wedstrijd. Westbrook werd hiermee de eerste speler na Oscar Robertson in 1962 die in drie verschillende categorieën de dubbele cijfers haalde; een prestatie die in de huidige NBA voor onmogelijk werd gehouden. Het leverde Russell Westbrook de prijs voor Meest Waardevolle Speler (MVP) van het afgelopen seizoen op.

In de media werd desondanks heftig gespeculeerd over een vertrek van Westbrook naar de Los Angeles Lakers. De guard is geboren in Long Beach, kwam uit voor het college team van UCLA en het zou passend zijn als hij in zijn profcarrière ook voor Los Angeles zou uitkomen. Methet tekenen van de contractverlenging komt aan al deze speculaties een eind. Westbrook vervolgt zijn carrière bij de ploeg die hem in 2008 heeft gedraft.

Bij de Thunder krijgt Westbrook volgend seizoen gezelschap van twee nieuwe ploeggenoten: Paul George en Carmelo Anthony. George, al Jaren sterspeler bij de Indiana Pacers, zorgde al vroeg in de zomer vooor opschudding door aan te kondigen voor één jaar naar Oklahoma City te gaan. Vorige week maakte Carmelo Anthony bekend de New York Knicks te verlaten en voor de Thunder uit te komen. Met deze nieuwe ‘Big Three’ hoopt Oklahoma City een serieuze poging te kunnen doen om de hegemonie van de Golden State Warriors in de Western Conference te doorbreken.

Oklahoma-fans mogen de komende jaren meer van dit moois verwachten. Bron: YouTube

Baghdatis en Istomin naar finale Chengdu

Tennissers Denis Istomin en Marcos Baghdatis hebben zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Chengdu. Istomin rekende in China af met de Japanner Yuichi Sugita, die aanvankelijk prima partij bood, maar in de derde set volkomen kansloos was: 6-2, 6-7 (4), 6-0. Voor de Oezbeek is het zijn eerste ATP-finale sinds juni 2015.

Baghdatis begon de dag door nog even een paar punten te spelen in de kwartfinale tegen Lu Yen-Hsun, die wedstrijd werd een dag eerder wegens de duisternis onderbroken. In de halve finale was de Argentijn Guido Pella aanvankelijk even te sterk, maar de Cyprioot herstelde zich en won met 5-7, 6-4, 6-2. Voor Baghdatis was het ruim een jaar geleden dat hij een finale speelde. Hij zou voor het eerst sinds januari 2010 een ATP-titel kunnen pakken.

Bosz: "Ajax wilde niet vol voor me gaan"

Peter Bosz gaat in de Duitse media in op de situatie van afgelopen zomer bij Ajax. Kort na de verloren Europa League-finale vertrok hij naar Dortmund.

"Ik had een heel goed seizoen in Amsterdam. Ik wist echter dat ik weg moest bij Ajax, omdat de club niet vol voor me wilde gaan. Daarom hebben we gezamenlijk besloten om afscheid van elkaar te nemen", zegt Bosz in gesprek met WAZ. Hij twijfelde dan ook niet toen Borussia Dortmund bij hem aanklopte.

"Ik had een zeer goed gevoel bij Dortmund. De club heeft één van de beste ploegen van Duitsland. Als zo'n grote club bij je aanklopt, dan voel je je vereerd en trots", stelt de oefenmeester, die momenteel koploper is met Borussia Dortmund in de Bundesliga. Bayern München startte een stuk minder aan het seizoen en ontsloeg afgelopen week trainer Carlo Ancelotti. "Als er een collega wordt ontslagen, dan vind ik dat altijd vervelend. We weten allemaal dat het kan gebeuren, maar als het gebeurt dan vind ik het elke keer weer moeilijk."

Borussia Dortmund speelt zaterdag een uitwedstrijd tegen FC Augsburg. Het elftal van Bosz heeft twee punten meer dan Hoffenheim, de verrassende nummer twee. Bayern München staat derde en het gat met koploper BVB is drie punten.

NVWA onderzoekt exclusieve tabaksverkoop op festivals

Philip Morris, Japan Tobacco International (JTI) en British American Tobacco (BAT) betalen nog altijd voor exclusieve verkoop op festivals. Onderzoeksredactie Tabak controleerde er 21, bij 16 werden producten van maar één fabrikant verkocht. Organisatoren erkennen daar geld voor te hebben ontvangen, soms tot tienduizenden euro’s.

In juli startte de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een onderzoek naar vergelijkbare contracten tussen JTI en studentenverenigingen. De NVWA gaat nu ook de festivalwereld onder de loep nemen. "Sponsoring heet dat gewoon", zegt Pinkpop-directeur Jan Smeets. British American Tobacco (Lucky Strike) en JTI (Camel) kregen in 2009 en 2010 ieder een boete van 45.000 euro wegens betaling voor exclusieve verkoop op Pinkpop. Hoewel die boetes bij recidive veel hoger kunnen worden, schrikt dit de industrie niet af. Afgelopen jaren zijn op Pinkpop opnieuw tegen betaling exclusief tabaksproducten verkocht door Philip Morris (Marlboro), aldus Smeets.

Ook Extrema, organisator van onder meer Extrema Outdoors en Solar Weekend werkt volgens woordvoerder Wieteke van Berkom ‘al ruim tien jaar’ naar ‘alle tevredenheid’ samen met PMI. In een telefoongesprek zegt ze dat exclusiviteit ‘de eerste harde eis’ van de fabrikant is, hoewel die niet in het contract wordt gezet. In 2016 telde ons land volgens de Festival Monitor 934 festivals met 26,7 miljoen bezoekers. Op deze enorme afzetmarkt is Philip Morris marktleider. JTI en BAT moeten het doen met kleinere namen.

In gesprek met BAT in 2010 kondigde de VWA – voorloper van de NVWA – aan ‘op evenementen standaard alle contracten op te zullen vragen om vast te stellen welke vergoedingen door fabrikanten aan evenementenorganisaties worden uitgekeerd’. Bij navraag laat de NVWA weten dat dit voornemen niet is opgevolgd. De bevindingen van Onderzoeksredactie Tabak zijn voor de NVWA nu wel aanleiding voor nader onderzoek.

British American Tobacco en Japan Tobacco International hebben niet op de bevindingen van Onderzoeksredactie Tabak gereageerd. Philip Morris International schrijft: "In algemene zin benadrukken wij dat de verkoop van tabaksproducten door ons bedrijf voldoet aan alle geldende Nederlandse wet- en regelgeving."

Zand in je ogen in Assassin’s Creed Origins

Ubisoft heeft een nieuwe trailer online gezet van Assassin’s Creed Origins. In de 'Sand Cinematic'-trailer zien we een beschaving op de rand van instorten, symbolisch uitgebeeld door alles dat tot zand wederkeert.

De farao Ptolemy is aan de macht, maar de Orde van Ancients zijn achter de schermen gebruiken hem voor hun eigen doeleinden. En dan is er zijn zus Cleopatra, die met de hulp van de welbekende Romein Julius Caesar de troon wil opeisen. Het land is in verval, en jij mag als Bayek de boel gaan oplossen. Het begin van de Assassins-gilde.

Assassin’s Creed Origins is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Acht gewonden ongeluk bus en vrachtwagen

Door een botsing tussen een vrachtauto en een passagiersbus in Aalsmeer zijn zaterdagochtend acht inzittenden van een lijnbus lichtgewond geraakt. De vrachtwagen botste achterop de bus op de Legmeerdijk.

Volgens een woordvoerder van de politie hadden acht mensen nekklachten. Ze konden ter plekke worden behandeld. In de bus zaten ongeveer tien passagiers. De meesten zijn overgestapt op een andere bus en hebben hun reis vervolgd.

Acht gewonden ongeluk bus en vrachtwagen
Acht gewonden ongeluk bus en vrachtwagen (Foto: ANP)

Bali stuurt 'vulkaanvluchtelingen' naar huis

Tienduizenden mensen op Bali die uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung op de vlucht zijn geslagen, kunnen maar beter naar huis gaan. De gouverneur van het Indonesische eiland, I Made Mangku Pastika, heeft hier volgens de BBC zaterdag opdracht toe gegeven.

De mensen die niet wonen in de zone van 12 kilometer rond de vulkaan die als gevaarlijk is bestempeld, moeten weg uit de opvangcentra. Dat zijn onder meer scholen en tenten. Die kunnen het aantal mensen dat van de vulkaan weg is gevlucht, inmiddels circa 144.000, niet meer aan.

De vulkaan in het noordoosten van het toeristische eiland is volgens de autoriteiten na een week van onrust nog steeds "erg actief, maar stabiel". De aarde beeft rond de vulkaan, maar de gevreesde uitbarsting laat op zich wachten of blijft uit. De vorige uitbarsting van de Gunung Agung had plaats in 1963. Toen kwamen meer dan 1100 mensen om het leven.

Bali stuurt 'vulkaanvluchtelingen' naar huis
Bali stuurt 'vulkaanvluchtelingen' naar huis (Foto: ANP)

Na 9 jaar weer WTA-titel Bondarenko

Voor het eerst in negen jaar heeft Kateryna Bondarenko weer een WTA-titel veroverd. De Oekraïense nummer 133 van de wereld won het toernooi van Tasjkent door in de finale Timea Babos met tweemaal 6-4 te verslaan.

Babos speelde matig. Door een in haar ogen foute beslising van de umpire, er was geen hawk-eye, liet Babos zich uit haar spel halen. Hierdoor verloor ze de eerste set. In het tweede bedrijf kende ze een opleving, maar het was te laat om de wedstrijd te keren.

In 2008 won Bondarenko het WTA-toernooi van Birmingham. In dat zelfde jaar was ze  de nummer negen van de wereld. In 2012 stopte ze tijdelijk met tennis en nadat ze het jaar erop moeder was geworden, maakte ze haar comeback.

Ferrari's bovenaan in derde training, Verstappen krijgt tik

De derde vrije training voor de Grand Prix van Maleisië is als snelste afgesloten door Kimi Räikkönen. De Ferrari-coureur werd gevolgd door teamgenoot Sebastian Vettel, die wel een probleem kende: de Duitser moest zijn laatste run afbreken en werd vroegtijdig de pits ingestuurd. Max Verstappen moest een halve seconde toegeven op teamgenoot Daniel Ricciardo en werd tijdens de training nog aangereden door Jolyon Palmer. Handgebaren werden over en weer geslingerd en het duo moest bij de wedstrijdleiding op het matje komen, vermoedelijk zonder gevolgen.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Maleisië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:31.880   19
2 S. Vettel Ferrari 1:32.042 +0:00.162 14
3 D. Ricciardo Red Bull 1:32.091 +0:00.211 16
4 V. Bottas Mercedes 1:32.329 +0:00.449 24
5 L. Hamilton Mercedes 1:32.539 +0:00.659 20
6 M. Verstappen Red Bull 1:32.579 +0:00.699 17
7 S. Perez Force India 1:33.209 +0:01.329 20
8 F. Massa Williams 1:33.240 +0:01.360 20
9 E. Ocon Force India 1:33.290 +0:01.410 21
10 S. Vandoorne McLaren 1:33.321 +0:01.441 16
11 F. Alonso McLaren 1:33.530 +0:01.650 17
12 L. Stroll Williams 1:33.538 +0:01.658 21
13 K. Magnussen Haas F1 1:33.787 +0:01.907 10
14 N. Hülkenberg Renault 1:33.871 +0:01.991 14
15 C. Sainz Toro Rosso 1:33.924 +0:02.044 22
16 P. Gasly Toro Rosso 1:34.206 +0:02.326 24
17 J. Palmer Renault 1:34.475 +0:02.595 12
18 R. Grosjean Haas F1 1:34.914 +0:03.034 19
19 M. Ericsson Sauber 1:34.936 +0:03.056 19
20 P. Wehrlein Sauber 1:35.045 +0:03.165 19

Warmongers tonen zich in Shadow of War

Warner Bros. heeft een nieuwe video uitgebracht voor Middle-Earth: Shadow of War, waarin de Warmongers worden geïntroduceerd. Dit is een Orkstam waarvoor alles draait om vechten, het verspillen van bloed en het afslachten van alles dat ze tegenkomen.

Het is één van de orkstammen die de speler tegenkomt op zijn pad. Het Nemesis-systeem staat hier nog altijd centraal in, wat hoog werd aangeprezen in Shadow of Mordor. Bekijk de video hieronder en ontdek wat je van deze Warmongers kan verwachten in de oorlog tegen Sauron.

Shadow of Mordor speelt zich af tussen de gebeurtenissen van The Lord of the Rings en The Hobbit en lanceert 10 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.



Total War: Warhammer II krijgt launchtrailer

Total War: Warhammer 2 ligt nu in de winkels en dus kan een launchtrailer niet uitblijven. Het betreft een speciale trailer, die in 360 graden te bekijken is en compatibel is met VR en mobiele apparaten. 

In de trailer vlieg je over de gevarieerde gebieden van de New World. Vervolgens daal je neer in de veldslagen tussen honderden vijanden, om vervolgens onder het oppervlak van de wereld naar een Skaven-vesting te duiken. Het geeft goed weer wat de sfeer van de game is en wat men mag verwachten qua schaal.

Total War: Warhammer 2 is nu beschikbaar voor pc. Onze eigen Puddington was erg enthousiast over de game. Binnenkort komt er een gratis update beschikbaar, die een nieuwe campaign-map introduceert en laat spelers zowel de oude als de neiuwe wereld veroveren met elk ras uit hun basisgame of aangeschafte DLC.

Dan Romer verantwoordelijk voor Far Cry 5-soundtrack

Dan Romer is verantwoordelijk voor de soundtrack van Far Cry 5. Romer heeft de soundtrack uitgedacht en geschreven en moet erg divers zijn, door de variatie die spelers meemaken in de game. De soundtrack maakt gebruik van Amerikaanse instrumenten, denk aan de banjo, fiddle en dobro. 

Romer kun je kennen van zijn werk aan 'Beasts of the Southern Wild' en 'Beasts of No Nation'. Ook heeft zijn single 'Say Something' een Grammy gewonnen en heeft hij de wereldwijde hit 'Treat You Better' onder zijn naam staan. Naast de Amerikaanse instrumenten kunnen we ook hymnen verwachten, die zijn geproduceerd door Bobby Chin en gezongen door het Bobby Chin Nashville Choir. 

Het geheel moet voor een sfeervolle ervaring zorgen. Of dit ook geslaagd is gaan we meemaken vanaf 27 februari, wanneer Far Cry 5 lanceert voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dan Romer schrijft soundtrack Far Cry 5 (Foto: Ubisoft)

Tweedejaarsstudent ook minder op kamers

Tweedejaars studenten gaan steeds minder vaak op kamers wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Volgens Kences speelt hierbij het leenstelsel een grote rol. Studenten krijgen sinds september 2015 kreeg basisbeurs meer en moeten lenen voor hun studie en ook voor het wonen op kamers.

Vorig jaar meldde Kences al dat meer studenten hierdoor bij hun ouders blijven wonen. Deze trend zet zich nu ook door bij de tweedejaars. "Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de tweedejaars thuis blijft wonen. We hadden niet verwacht dat het effect zo groot zou zijn en dat het zo lang door zou gaan", zegt directeur Ardin Mourik naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

De verwachting is dat studenten rond hun twintigste uiteindelijk wel op kamers zullen gaan. "Maar dat het langer duurt heeft wel effect op het verenigings- en studentenleven en ook op de student zelf."

Tweedejaarsstudent ook minder op kamers
Tweedejaarsstudent ook minder op kamers (Foto: ANP)

Noord-Koreanen geplaatst voor Spelen in Zuid-Korea, Maleisië debuteert

Noord-Korea heeft de eerste startbewijzen voor de Olympische Winterspelen van komende winter binnen. Op de befaamde Nebelhorn Trofee in het Duitse Oberstdorf, tevens de laatste kwalificatiekans voor de Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, wisten Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik zich in de parenwedstrijd voor de Spelen te plaatsen.

De 18-jarige Ryom en haar 25-jarige partner Kim werden vorig jaar vijftiende op het WK. In Oberstdorf deden ze het beter, vooral een persoonlijk record op de korte kür - op A Day In The Life van The Beatles - deed een flinke duit in het zakje. De door de Canadese choreografe Julie Marcotte opgezette routines op de korte en vrije kür leverde het Noord-Koreaanse duo ruim 180 punten op, een nieuw persoonlijk record, goed voor plek zes en daarmee een olympisch ticket.

In 1988 besloot Noord-Korea niet naar de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Seoul te gaan, maar ondanks de spanningen in het gebied lijkt het er vooralsnog op dat een delegatie uit het land wel afreist voor de Winterspelen. "Het enige wat voor hen telde in de afgelopen tijd was plaatsing voor de Spelen, dat is alles wat ze wilden", aldus Marcotte over het duo, die de hele zomer in Montreal getraind hebben met de choreografe en haar broer Bruno, een kunstschaatstrainer.

Op de Nebelhorn Trofee kon er ook in het Maleisische kamp gefeest worden. Bij de mannen kwam de 20-jarige Julian Yee, kersvers winnaar van goud op de Zuid-Oost Aziatische Spelen, tot de zesde plek en dat was precies genoeg om zich te plaatsen. Yee is daarmee de eerste Maleisiër ooit die zich voor de Winterspelen plaatst, hoewel de in de VS geboren en getogen alpineskiër Jeffrey Webb het vermoedelijk ook voor elkaar gaat krijgen.

'Onvoldoende steun voor zorgleerlingen'

Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen zorgleerlingen niet de ondersteuning bieden die zij nodig hebben. 90 procent zegt te weinig tijd te hebben voor deze extra ondersteuning. Dat blijkt uit onderzoek over passend onderwijs door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in samenwerking met het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV).

Met de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 kregen scholen een zorgplicht. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zoals kinderen met gedragsproblemen, een handicap of autisme, moeten zoveel mogelijk naar een gewone basisschool. Bijna driekwart (74 procent) van de leerkrachten geeft in het onderzoek aan één of meerdere leerlingen in de klas te hebben die, in hun ogen, beter af zouden zijn in het speciaal onderwijs.

Ruim negen op tien leerkrachten (93 procent) zegt dat de werkdruk door passend onderwijs is toegenomen. Al die extra aandacht voor deze leerlingen gaat volgens 79 procent ten koste van de aandacht voor de 'gewone' leerling.

'Onvoldoende steun voor zorgleerlingen'
'Onvoldoende steun voor zorgleerlingen' (Foto: ANP)

Keizer: "Ik voel de steun die ik altijd heb gehad"

Louis van Gaal zei deze week Marcel Keizer een goede trainer te vinden en hij benadrukte dat Ajax vertrouwen in de geplaagde coach moet houden. Het duel met sc Heerenveen, zondagmiddag vanaf 14.30 uur, kan hoe dan ook cruciaal voor de toekomst van de oefenmeester zijn. "Natuurlijk voelt dat goed, omdat iedereen weet dat Louis dat niet zou zeggen als hij dat niet vindt", zo erkent de Ajax-trainer.

Keizer is ervan overtuigd dat hij de boel bij Ajax op de rails krijgt, als hij die kans krijgt van het Technisch Hart met de directeuren Edwin van der Sar, Marc Overmars, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd opleidingen Said Ouaali. Het leidende orgaan sprak zich echter nog op geen enkel moment uit, positief of negatief. "Waarom ze dat niet hebben gedaan, moet je aan hen vragen", zo citeert De Telegraaf. "Er is niks gezegd van 'maak je geen zorgen', of zoiets."

"Het is ook niet iets waar ik om vraag. Ik voel de steun die ik altijd heb gehad. Ja, de spelersgroep staat nog voor 100 procent achter me. Maar eigenlijk moet je dat aan de spelers vragen. Tegen mij zeggen ze: 'We moeten aan de slag'." Bij een eventuele nederlaag tegen Heerenveen wacht waarschijnlijk een pittige evaluatie en valt zijn ontslag niet uit te sluiten. "Ik wil het niet over dat onderwerp hebben, want ik ga ervan uit dat we winnen."

Controversieel einde in zaalvoetbaltopper

In de Eredivisie zaalvoetbal stond vrijdagavond één wedstrijd op het programma, maar het was wel een topper: Hovocubo nam het in Hoorn op tegen de Amsterdammers van 't Knooppunt.

Het werd een spannende wedstrijd, waarin geen van beide clubs het heft echt in handen wist te nemen. Bij het wegtikken van de laatste seconden stond het dan met 6-6 ook gelijk, maar in de slotseconden ontstond nog enige controverse.

Tevfik Ceyar trapte de bal hard in het doel van Hovocubo, maar de scheidsrechter bepaalde dat hij dat na het laatste fluitsignaal deed. Dat leverde uiteraard ruzie op, maar de spelers van 't Knooppunt kregen geen gelijk en 6-6 ging als eindstand de boeken in.

Nederlandse kunstschaatser Kennes niet naar Spelen

De Nederlandse kunstschaatser Thomas Kennes is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Winterspelen van Pyeongchang. Hij moest bij de beste zes eindigen bij de strijd om de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf, maar de 21-jarie Kennes werd dertiende.

Donderdag werd Kennes elfde op de korte kür met een persoonlijk record van 60,82 punten. Een dag later werd hij vijftiende (117,38 punten) op de vrije kür.

Langeler: "Zijn er niet veel zoals Frenkie"

Art Langeler maakte vrijdag graag een plek vrij voor Frenkie de Jong in de selectie van Jong Oranje. "In een jaar tijd is hij veel beter geworden."

Bondscoach Dick Advocaat liet Frenkie de Jong zoals verwacht nog links liggen voor de komende cruciale WK-kwalificatiewedstrijden van het grote Oranje tegen Wit-Rusland en Zweden.  "Hij zit er niet bij. Maar hij doet het goed bij Ajax, meer ga ik niet zeggen over spelers die er niet zijn", aldus Advocaat op de persconferentie in Zeist.

Achter in de zaal zat Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje. Hij nam De Jong wel op in zijn selectie voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Oekraïne. Na afloop legde Langeler de selectieprocedure uit en vertelde hij over zijn ervaringen met Frenkie de Jong. "Met Dick neem ik steeds alle namen door, ook van Jong Oranje", aldus Langeler tegen Goal. "Dick heeft vanaf het begin als insteek dat hij nu moet presteren en dus kiest voor jongens die het nu hebben meegemaakt of routine hebben. Hij zie niet veel ruimte om veel nieuwe jongens nu een kans te geven. Op zich ben ik daar als bondscoach van Jong Oranje niet ongelukkig mee…"

"Frenkie de Jong is een mooi verhaal", vervolgde Langeler. "Een jaar geleden kreeg ik voor het eerst met hem te maken bij Oranje Onder-20. Ik was toen assistent van Dwight Lodeweges. Ik had toen best wel moeite met Frenkie en hij had ook moeite met het niveau. Hij was op zoek naar zijn plek, vorm en kwaliteit. In een jaar tijd is hij echt heel veel beter geworden. Dat heeft Ajax ook onderkend, want hij speelt nu heel veel en doet het heel goed. Frenkie is een bijzondere speler. Er zijn er niet veel met zijn kwaliteiten."

Volgens Langeler moet De Jong nog wel werken aan enkele minpunten. "Eigenlijk twee puntjes waar ik het steeds met hem over heb en de coach van Ajax ook gelukkig", aldus Langeler. “Hij moet het spel versnellen. Als hij veel gaat draaien en keren doet hij dat niet altijd. Daarnaast moet hij meer goals maken, assists geven of een beslissende pass geven waar een goal uit voortkomt. Dat is nog te weinig en moet meer."

Zevenklapper voetbalsters PEC Zwolle

De voetbalsters van PEC Zwolle hebben vrijdagavond in de Eredivisie flink uitgehaald. Op bezoek bij VV Alkmaar boekte de club na een nederlaag en een gelijkspel haar eerste overwinning: 1-7.

De van Sunderland overgekomen Abby Holmes opende al in de eerste minuut de score, Esmee de Graaf verdubbelde die na een klein half uur. Een eigen goal van Amber Wuring bracht de 0-3 nog voor rust op de borden en tien minuten na de pauze zorgde de Jamaicaanse debutante Marlo Sweatman voor de 0-4. Binnen nog eens tien minuten zorgden Holmes en De Graaf voor 0-6, waarna Katja Snoeijs even iets terug kon doen voor de thuisploeg. Daar viel niet van te genieten, Lauri Weijkamp tekende tien minuten voor tijd nog voor de 1-7.

PSV kwam op bezoek bij Achilles '29 ook al in de eerste minuut op voorsprong, met dank aan Kim DeCesare. Het leverde echter weinig op, want kort na rust zorgde Bonita Theunissen voor de gelijkmaker, tevens de eindstand: 1-1. FC Twente kon in een wedstrijd die wegens een gebrek aan arbitrage een uur later begon niet profiteren. Sherida Spitse opende voor rust de score, maar de jonge Dayna Schra zette sc Heerenveen op 1-1, waar het bij bleef. ADO Den Haag versloeg Excelsior Barendrecht - dat op nul punten blijft staan - en pakte zo de eerste overwinning van het seizoen.

Uitslagen Eredivisie vrouwen
ADO Den Haag - Excelsior Barendrecht 3-1
FC Twente - sc Heerenveen 1-1
Achilles '29 - PSV 1-1
VV Alkmaar - PEC Zwolle 1-7

Jong Ajax wint eenvoudig, Den Bosch haalt uit tegen Jong PSV

Jong Ajax blijft ook na zeven speelronden aan de leiding in de Jupiler League. Met onder meer Daley Sinkgraven in de basis hadden de jonge Ajacieden weinig moeite met FC Oss. Dani de Wit en Matteo Cassiera hadden binnen tien minuten de eerste twee treffers al te pakken, Noussair Mazraoui gooide de wedstrijd na een dik half uur in het slot: 0-3.

FC Den Bosch boekte de derde zege op rij en deed dat door uit te halen tegen Jong PSV. Diep in de extra tijd van de eerste helft opende Niek Vossebelt vanaf elf meter de score, die kort na rust door Dennis Kaars werd verdubbeld. Na ruim een uur trof Vossebelt nog eens doel vanaf de stip en tien minuten later maakte hij ook de 4-0, kort daarop gevolgd door de 5-0 - tevens de eindstand - van de Italiaanse debutant Giorgio Siani.

Fortuna Sittard ging op bezoek bij Telstar en maakte gehakt van de thuisploeg. De eerste helft leverde niks op, maar in de 56e minuut opende de pas 17-jarige aanvoerder Perr Schuurs de score met een heerlijke poeier uit een vrije trap van Lisandro Semedo. Diezelfde Semedo gaf binnen tien minuten ook nog eens assists aan de 19-jarige André Vidigal (0-2) en Wessel Dammers (0-3). In de laatste tien minuten haalden de Limburgers nog eens hard uit: Vidigal maakte in de 82e minuut zijn tweede, Finn Stokkers tekende een minuutje later op aangeven van wie anders dan Semedo voor de 0-5 en Vidigal maakte zijn hattrick nog twee minuten later af: 0-6.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
FC Dordrecht - FC Volendam 2-2
Jong AZ - FC Eindhoven 1-2
De Graafschap - FC Emmen 2-2
Jong FC Utrecht - Helmond Sport 0-0
FC Den Bosch - Jong PSV 5-0
SC Cambuur - RKC Waalwijk 1-1
Go Ahead Eagles - Almere City 2-1
N.E.C. Nijmegen - MVV Maastricht 4-1
Telstar - Fortuna Sittard 0-6
FC Oss - Jong Ajax 0-3

Vijf commando's doen aangifte tegen Defensie

Vijf commando's van het leger gaan aangifte doen tegen Defensie. Ze verwijten het ministerie dood door schuld na het ongeluk vorig jaar met hun collega in Ossendrecht. Hun advocaat Michael Ruperti heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Een 35-jarige commandant werd in Ossendrecht bij een schietoefening per ongeluk doodgeschoten. De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en ze hadden er dus niet mogen oefenen. Ook waren verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando's.

De stap van de commando's volgt na het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeluk met een mortiergranaat in Mali. Daar kwamen vorig jaar twee militairen bij om het leven. De onderzoeksraad concludeerde eerder deze week dat de granaat niet deugde. De nabestaanden hebben ook advocaat Ruperti in de arm genomen en willen naar de rechter stappen.

Vijf commando's doen aangifte tegen Defensie
Vijf commando's doen aangifte tegen Defensie (Foto: ANP)

Meer voedsel, minder kleding op de markt

Het aantal marktkramen in Nederland is de afgelopen tien jaar vrijwel stabiel gebleven. Wel is het aantal kramen met voedsel toegenomen, terwijl verkopers van bijvoorbeeld kleding, schoenen, tweedehands spullen en bloemen minder sterk vertegenwoordigd zijn op de markt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een nieuwe analyse van bestaande cijfers. Het statistiekbureau heeft bij elkaar 11.000 marktkramen geteld. Daarvan verkochten er bijna 4000 voedselwaren, ongeveer een derde meer dan in 2007. In diezelfde periode daalde het aantal kramen waar goederen worden verkocht met bijna 10 procent naar circa 7400.

Vooral het aantal marktkramen met noten, kaas, vis en snoep is de afgelopen tien jaar toegenomen. Minder uitgesproken is de stijging van het aantal kramen met groenten en fruit. Wel is die categorie nog altijd goed voor ongeveer een kwart van alle voedselkramen.

Er staan vergeleken met 2007 ruim vijfhonderd kramen minder op de markt waar textiel, kleding, schoenen en fournituren worden verkocht. Ook het aantal verkooppunten voor tweedehands spullen nam af, net als het aantal bloemenkiosken op de markt. Er kwamen wel kramen bij voor huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Meer voedselkramen op de markt
Meer voedsel, minder kleding op de markt (Foto: ANP)

Russische soldaat doodt drie collega's

Een Russische soldaat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie andere militairen doodgeschoten. De dader was vervolgens op de vlucht geslagen en verzette zich tegen zijn arrestatie. Na een klopjacht is hij door een militaire patrouille doodgeschoten.

De soldaat had bij een nachtelijke schietoefening in de regio Amoer in het verre oosten van Rusland met opzet drie andere soldaten doodgeschoten en één verwond. Een van de doden was een officier. Mogelijk had hij een zenuwinzinking, vermoedt het ministerie van Defensie.

Russische soldaat doodt drie collega's
Russische soldaat doodt drie collega's (Foto: ANP)

ELN-strijders leggen zondag wapens neer

De Colombiaanse rebellengroepering ELN legt zondag de wapens neer. Commandant Nicolas Rodriguez heeft zijn strijders van de ELN opdracht gegevens om te beginnen met hun deel van een bilateraal staakt-het-vuren.

De guerrillabeweging ELN onderhandelt in Ecuador met de Colombiaanse regering van president Juan Manuel Santos. Begin deze maand kwamen beide partijen een voorlopige wapenstilstand overeen die tot half januari moet duren.

ELN is in Nederland vooral bekend vanwege de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman in juni van dit jaar. Ontvoeringen zijn het handelsmerk van de groepering. Met de FARC sloot de regering in 2016 vrede. Santos ontving hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.

ELN-strijders leggen zondag wapens neer
ELN-strijders leggen zondag wapens neer (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen

Schijnt de herfstmaandszon met zomerkracht,
maakt veelal de wintermaand ook zacht.

Vandaag
Terwijl er vanuit het westen regen over het land trok was het gisteren in het oosten nog een hele tijd zonnig weer. De afgelopen nacht bleef het bewolkt en is er regen gevallen met op sommige plaatsen behoorlijke hoeveelheden. Vanochtend is het dan in het westen al droog, alhoewel het daar wel bewolkt blijft, maar in het oosten regent het nog een tijdje. In de middag klaart het dan van het westen uit op. In het noordoosten zou het wel tot in de avond kunnen regenen. Het kwik heeft er ook weinig zin in, het klimt niet hoger dan 16 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

De skyline van Vlissingen! (Foto: Afstandbediening )
De skyline van Vlissingen! (Foto: Afstandbediening )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

EU-leiders beloven afronding digitale markt

Europa moet zijn achterstand in de mondiale digitale race inlopen. Om dat te bereiken hebben de EU-regeringsleiders toegezegd de digitale interne markt eind volgend jaar te hebben voltooid, zei premier Jüri Ratas van Estland vrijdag na afloop van een top in de hoofdstad Tallinn.

Het gaat onder meer om het wegnemen van obstakels voor supersnel 5G-internet en digitale diensten als grensoverschrijdend webshoppen.

De toezegging is niet nieuw. Op tien eerdere toppen hebben de leiders beloofd de digitale interne markt in Europa 'af te maken'. "Het is tijd om van belofte naar actie over te gaan", spoorde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de leiders aan. Dat kan de Europese economie volgens hem elk jaar 415 miljard euro opleveren.

Vooralsnog zijn slechts 6 van de 24 wetsvoorstellen aangenomen en schieten 19 andere initiatieven geen wortel, klaagde Juncker. Hij beschuldigde sommige lidstaten ervan voortgang te blokkeren.

EU-leiders beloven afronding digitale markt
EU-leiders beloven afronding digitale markt (Foto: ANP)

Duitser opgepakt om gif in babyvoeding

De Duitse politie heeft in de regio van Tübingen een man opgepakt voor de afpersingszaak bij winkelketens eerder deze week. De man wordt momenteel verhoord, zo liet de politie en het openbaar ministerie in Konstanz weten. Of de man de gezochte verdachte is, staat volgens de politie nog niet vast. Hij was in beeld gekomen op basis van tips.

Een onbekende man had in een Duitse supermarkt onder meer babyvoeding vergiftigd en gedreigd 20 soorten baby- en andere voeding te vergiftigen als er geen grote som geld aan hem betaald werd.

De verdachte is een slanke man van ongeveer vijftig jaar oud met een normale lichaamslengte, De politie heeft beelden van de man verspreid. De politie beschikte al snel over een video van de man die in een supermarkt gefilmd werd terwijl hij enkele artikelen in de schappen legt.

Duitser opgepakt om gif in babyvoeding
Duitser opgepakt om gif in babyvoeding (Foto: ANP)

Osama Vinladen in Peruviaans nationaal elftal

De Peruviaanse voetbalbond heeft de selectie bekendgemaakt voor het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 15. Daar staat één opvallende naam bij: Osama Vinladen Jimenez Lopez.

De naam lijkt uiteraard bijzonder veel op die van de bebaarde Bin Laden, onder meer het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Opvallend genoeg lijkt de jonge voetballer naar de terrorist vernoemd te zijn, maar zelf is hij er nooit blij mee geweest. Vinladen vertelt tegenover lokale media dat zijn vader altijd heeft geweigerd om uitleg te geven over de naam, terwijl hij thuis voetballen nooit leuk vond.

Zijn leeftijdsgenoten lachen hem vaak uit om de naam, wat de jongen ertoe bewogen heeft nu al een verstandig besluit te nemen: na zijn 18e verjaardag zal hij zijn naam wijzigen. "In het begin zat ik er ook wel mee dat ik uitgelachen werd, nu leg ik het naast me neer en voel ik me gewoon normaal", zegt hij.

Hockeysters Den Bosch en Amsterdam fier aan kop

In de vierde speelronde van de Hoofdklasse hebben de hockeysters van Kampong hun eerste winstpartij te pakken. Tegen promovendus Huizen werd het 0-4. Den Bosch en Amsterdam wonnen ook allebei, waardoor ze nog altijd zonder puntverlies samen aan kop gaan.

Nijmegen – Bloemendaal 1-2 (1-1)
Promovendus Nijmegen kon even hopen op een eerste punt in de Hoofdklasse. Bloemendaal kwam op voorsprong, maar nadat Michelle Simons scoorde voor de thuisploeg bleef het lang 1-1. Pilar Romang, overgekomen van MOP, zorgde ervoor dat de Mussen toch met drie punten naar huis gingen.

'6 Kiki Rozemeijer 0-1
'14 Michelle Simons 1-1
'40 Pilar Romang 1-2

Laren – SCHC 2-0 (1-0)
Een opsteker voor Laren. De ploeg won thuis, door doelpunten van Maxime Kerstholt en Lisa Gerritsen, van SCHC. Kerstholt scoorde tot nu toe in elke Hoofdklasse-wedstrijd dit seizoen. Door de winst deelt Laren, samen met Hurley, de derde positie op de ranglijst.

'20 Maxime Kerstholt 1-0
'45 Lisa Gerritsen 2-0

Huizen – Kampong 0-4 (0-2)
De eerste driepunter voor Kampong is binnen. Na een matige seizoensstart was het raak tegen promovendus Huizen. Na zes minuten spelen bracht de Engelse international Sophie Bray de Utrechters op voorsprong. Die werd gestaag uitgebreid, waardoor er uiteindelijk 0-4 op het Huizense scorebord stond.

'6 Sophie Bray 0-1
'16 Lisette Korink 0-2
'52 Maria Lopez 0-3 (sc)
'57 Lisette Korink 0-4 (sc)

Hurley – Groningen 1-0 (0-0)
Het duel tussen Hurley en Groningen bleef lang doelpuntloos. Laura van Heugten redde de drie punten voor de thuisploeg, door in de 63ste minuut te scoren. Nog geen minuut later kreeg Renske Siersema haar tweede gele kaart van de wedstrijd, waardoor Hurley de wedstrijd met tien man moest uithockeyen. De ploeg trok echter toch de winst over de streep.

'63 Laura van Heugten 1-0 (sc)

hdm – Den Bosch 0-3 (0-3)
Een doelpuntrijke eerste helft was genoeg voor Den Bosch om hdm te verslaan. Marlies Verbruggen opende de score net na het eerste kwart, waarna Ireen van den Assem zorgde voor de 0-2 en 0-3. Eerst een strafcorner, vervolgens een strafbal. Door de winst is Den Bosch nog altijd zonder puntverlies, en gaat het samen met Amsterdam aan de leiding in de Hoofdklasse Dames.

'18 Marlies Verbruggen 0-1
'27 Ireen van den Assem 0-2 (sc)
'31 Ireen van den Assem 0-3 (sb)

Oranje-Rood – Amsterdam 1-2 (0-1)
Amsterdam kwam al in de tweede minuut op voorsprong tegen Oranje-Rood via Anouk Lambers. Maria Verschoor breidde de score vervolgens uit. Yibbi Jansen kon uit een strafcorner nog iets terug doen, maar verder kwam Oranje-Rood, op eigen veld, niet.

'2 Anouk Lambers 0-1
'45 Maria Verschoor 0-2
'68 Yibbi Jansen 1-2 (sc)

Girona vecht zich naar gelijkspel na vroege doelpuntenregen

Celta de Vigo en Girona hebben vrijdagavond in de Primera Division de punten gedeeld. In het Estadio de Balaídos in Vigo eindigde het duel in 3-3, na vooral een spetterende openingsfase.

Pione Sisto opende voor de thuisploeg na acht minuten de score, maar twee minuten later stond het dankzij Portu al weer gelijk. Christian Stuani bracht de bezoekers uit Girona vier minuten later zelfs op voorsprong, maar ook nu duurde het twee minuten voor de boel weer gelijk werd getrokken, dit keer dankzij Maximiliano Gomez.

Het bleef vervolgens langs stil, tot Daniel Wass een kwartier voor tijd de 3-2 maakte. Daar bleef het echter niet bij: verdediger Juanpe maakte vijf minuten voor het laatste fluitsignaal de 3-3, waarmee de eindstand bereikt werd. Girona kreeg overigens vijf gele kaarten, waarmee spelers van de club na zes speelronden al 24 keer op de bon zijn geslingerd.

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

FC Twente heeft de Twentse derby tegen Heracles Almelo met 2-1 gewonnen. De ploeg uit Enschede was in de eerste helft de bovenliggende partij en kwam al na twee minuten op voorsprong toen Jensen de rebound benutte. Na rust waren de ploegen gelijkwaardig en maakte Gladon al snel de 1-1. Een kwartier voor tijd scoorde Holla uit een vrije trap de 2-1. Daarna hadden aan beide zijde nog goals kunnen vallen, maar aan de stand veranderde niets meer.

FC Twente

2 - 1

Heracles Almelo

2' F.Jensen
76' Holla
  52' Gladon
 
Gele kaart: Vuckic (FC Twente), Pröpper, Kuwas (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.100
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Ter Avest
Lam
Bijen
Van der Lely
Liendl (Holla/68)
F.Jensen (Tighadouini/58)
Vuckic
Slagveer
Boere
Assaidi (Cuevas/90+4)
  Castro
Breukers (Droste/61)
Pröpper
Hardeveld
Duarte
Van Ooijen (Niemeijer/46)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas (Peterson/78)
Gladon
Darri

Schalke en Leverkusen delen de punten, fraaie goal Goretzka

In de Bundesliga hebben Schalke 04 en Bayer Leverkusen elkaar in de Veltins Arena in evenwicht gehouden. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel en voor beide ploegen was dat niet echt nuttig.

Leon Goretzka opende de score na een dik half uur, door een vrije trap heerlijk binnen te knallen. Leverkusen kwam na een goed uur spelen echter weer op gelijke hoogte, dankzij invaller Leon Bailey.

Na zeven speelronden staat Schalke zo op tien punten, twee meer dan Leverkusen. Beide ploegen schommelen vooralsnog rond de tiende plek in de Bundesliga.

Monaco laat koppositie in Ligue 1 liggen

AS Monaco heeft de kans om de koppositie in de Ligue 1 in elk geval kortstondig van Paris Saint-Germain over te nemen laten liggen. De Monegasken waren in eigen huis niet goed genoeg om Montpellier te bedwingen: 1-1.

Montpellier was vorige week tegen PSG ook al stug (0-0) en in Monaco kregen ze zelfs de betere kansen. Toch opende Radamel Falcao - uiteraard - de score, kort voor rust. De Colombiaan kan dit seizoen nauwelijks missen: het was zijn dertiende doelpoging in de Ligue 1, waarvan hij er welgeteld één niet in een goal om wist te zetten.

Feest was er echter niet voor de thuisploeg, want Monaco wist het niet af te maken en dat werd afgestraft. Souleymane Camara maakte in blessuretijd de gelijkmaker en bracht Montpellier een verdiend punt. 

Brimstone overtuigende winnaar Gouden Kalveren

De film Brimstone was vrijdagavond de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in het Beatrix Theater in Utrecht. De duistere western van regisseur Martin Koolhoven werd bekroond met een zestal filmprijzen. Brimstone was negenmaal genomineerd en won een Gouden Kalf als Beste Film, Beste Regie, Beste Camera, Beste Production Design, Beste Muziek en Beste Sound Design. Grote verliezer was de film Tonio van Paula van der Oest. De roman-verfilming was maar liefst zevenmaal genomineerd maar wist slechts één Gouden Kalf te verzilveren.

Ook het multicultidrama Layla M. van Mijke de Jong viel tweemaal in de prijzen. Zo kreeg de debuterende actrice Nora El Koussour het Kalf voor de titelrol in de film en mocht Mohammed Azaay de prijs in ontvangst nemen voor de Beste Mannelijke Bijrol in Layla M. Peter Paul Muller kreeg het Gouden Kalf voor Beste Acteur in Bram Fischer, de prijs voor Beste Actrice ging naar Marie-Louise Stheins voor haar aandeel in de film Waldstille.

De documentaire De kinderen van Juf Kiet over een klas vol vluchtelingenkinderen won een Kalf voor Beste Lange documentaire.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.