FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 september 2017

Zesklapper voor Chelsea, gelijkspel Roma-Atlético

Chelsea heeft in de eerste speelronde van de Champions League gelijk flink aan het doelsaldo gewerkt. In Groep C werd er met 6-0 gewonnen van Qarabag. De topper tussen AS Roma en Atlético Madrid eindigde in een 0-0 gelijkspel.

De rentree van Chelsea in het kampioenenbal is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De regerend kampioen van Engeland kwam al na vijf minuten op voorsprong tegen Qarabag. Na een korte corner ranselde Pedro de bal vanaf twintig meter afstand in de kruising. Nog voor rust verdubbelde de nieuwste aanwinst Davide Zappacosta met een bal die het midden hield tussen een schot en een voorzet.

Na de pauze begon de blauwe machine qua score nog meer te draaien. César Azpilicueta, Tiemoué Bakayoko en tweemaal Michy Batshuayi zorgden ervoor dat het arme Qarabag met een 6-0 nederlaag naar Azerbeidzjan teruggestuurd werd.

In het andere duel nam Atlético in Rome meteen het heft in handen. Antoine Griezmann en Saúl Ñíguez kregen al snel goede mogelijkheden, maar langzaam maar zeker wist Roma zich onder de druk uit te spelen. Dit resulteerde in kansen van Radja Nainggolan en Edin Dzeko, maar de ploegen gingen rusten met de 0-0 stand.

Atlético kreeg ook in de tweede helft de beste mogelijkheden, maar de ploeg van Diego Simeone had een probleem: Alisson. De doelman van Roma had op alle kansen een antwoord, waardoor ook na negentig minuten de brilstand nog op de borden stond.

Makkelijke zeges Bayern en PSG in Champions League

In Groep B van de Champions League zijn de favorieten Bayern München en Paris Saint-Germain goed uit de startblokken geschoten. Bayern zegevierde thuis met 3-0 tegen Anderlecht, terwijl PSG het arme Celtic op een 0-5 nederlaag trakteerde.

Bayern, met Arjen Robben in de basis, waande zich in München al na elf minuten op rozen. Oud-Heerenveen-speler Sven Kums veroorzaakte een strafschop en kon met rood vertrekken. Robert Lewandowski liet dit buitenkansje niet onbenut: 1-0. Anderlecht hield de boel vervolgens lang dicht, maar had na rust tot tweemaal toe geen antwoord. Eerst tikte Thiago Alcantara een voorzet van Joshua Kimmich binnen, waarna Kimmich in de slotfase op aangeven van Jérôme Boateng nog scoorde: 3-0.

In Schotland was Celtic de speelbal van Paris Saint-Germain. De Fransen startten met Neymar, Kylian Mbappé en Edinson Cavani met een voorhoede om van te watertanden. Het trio loste de belofte in Glasgow al helemaal in. Neymar opende de score en was ook betrokken bij de 0-2 van Mbappé die met zijn doelpunt een stokoud record van Patrick Kluivert evenaarde. Het meeste aantal doelpunten gescoord door een tiener in de Champions League: 7.

Uit een strafschop wist Cavani nog voor rust de 0-3 aan te tekenen. Daarna gebeurde er in Glasgow weinig meer, al bleef PSG duidelijk de sterkere ploeg. Mikael Lustig maakte tien minuten voor tijd nog een eigen doelpunt, terwijl Cavani met een rake kopbal de 0-5 eindstand noteerde.

Barcelona neemt revanche op Juventus, net geen comeback Olympiakos

Barcelona werd vorig seizoen in de Champions League uitgeschakeld door Juventus, maar dinsdagavond waren de Catalanen voor eigen publiek te sterk in groep D.

Het team van trainer Ernesto Valverde domineerde in de eerste helft, maar de Catalanen hadden moeite om Gianluigi Buffon daadwerkelijk aan het werk te zetten. Juventus speelde in het Camp Nou meer op de tegenaanval en was in de elfde minuut heel dicht bij de 0-1. Marc-André ter Stegen moest tot het uiterste gaan om een inzet van Miralem Pjanic te keren.

Buffon had enkele minuten later een geweldige reactie op een inzet van Luis Suarez, nadat een vrije trap van Lionel Messi tegen de muur was gegaan. Vlak voor het rustsignaal sloeg Barcelona toe: Messi ging een één-twee met Suarez aan en mikte het leer vervolgens buiten het bereik van Buffon tegen de touwen: 1-0.

In de eerste minuten van de tweede helft schoot Paulo Dybala huizenhoog over en had Messi pech dat een inzet tegen de paal ging en de bal vervolgens via de rug van Buffon niet in het doel belandde. Barcelona liep in twaalf minuten tijd echter uit naar een 3-0 voorsprong. Stefano Sturaro voorkwam dat Messi de bal ontving, maar het leer kwam uiteindelijk terecht bij Rakitic. Buffon had geen schijn van kans op het harde schot: 2-0. In de 68e minuut was het weer raak: Messi ontdeed zich van zijn tegenstanders, maakte ruimte voor een schot, en verschalkte Buffon voor een tweede keer: 3-0.

In Piraeus speelde Olympiakos thuis tegen Sporting Lissabon, waarvoor Seydou Doumbia de score al in de tweede minuut opende. Gelson Martins had de tweede treffer er tien minuten later al in liggen, Bruno Fernandes zorgde nog voor rust zelfs voor 0-3. Daar bleef het lang bij, tot invaller Felipe Pardo in de 89e minuut doel trof namens Olympiakos. Dat deed hij in de 93e minuut zelfs nog een keer, maar het was te laat en Sporting ging met een 2-3 zege naar huis.

Manchester United zet Basel opzij, Benfica onderuit tegen CSKA

Manchester United is de groepsfase begonnen met een solide overwinning op FC Basel in groep A. Romelu Lukaku maakte zijn eerste goal in de Champions League.

Paul Pogba droeg de aanvoerdersband, maar kon niet lang van die eer genieten, want de middenvelder raakte na negentien minuten geblesseerd aan de hamstring en werd vervangen door Marouane Fellaini. De invaller bewees wel meteen zijn waarde, want na 35 minuten kopte hij raak na een voorzet van Ashley Young.

Fellaini was daarmee verantwoordelijk voor het honderdste doelpunt van een Belgische speler in de geschiedenis van de Champions League. Manchester United had al eerder toe kunnen slaan, maar Romelu Lukaku had het vizier niet op scherp staan en datzelfde gold voor Henrikh Mkhitaryan, die de paal raakte. FC Basel kwam niet veel verder dan een poging van Luca Zuffi die naast ging.

In de tweede helft luisterde Lukaku zijn debuut in de Champions League alsnog op met een treffer, want op aangeven van Daley Blind kopte de spits hard binnen. Onder anderen Lukaku en Mohamed Elyounoussi lieten hierna mogelijkheden liggen, maar zes minuten voor tijd kon het thuispubliek op Old Trafford toch nog een keer juichen. De voor Juan Mata ingevallen Marcus Rashford drukte succesvol af na een lage en van richting veranderde voorzet van Fellaini en maakte zodoende zijn eerste treffer in de Champions League.

Benfica ging in eigen huis onderuit tegen CSKA Moskou. De Portugezen kwamen vroeg in de tweede helft op voorsprong dankzij Haris Seferovic, maar een rake penalty van Vitinho zorgde een klein kwartier later voor de gelijkmaker. In de 71e minuut bracht de jonge Timur Zhamaletdinov de 1-2 eindstand op het scorebord.

Porzingis kan Letland niet redden, Spaanse basketballers naar halve finales EK

De Letse basketbalploeg heeft zich niet voor het eerst in de geschiedenis weten te plaatsen voor de halve finales van het EK basketbal. In Istanbul was NBA-ster Kristaps Porzingis heerlijk op dreef, maar het was niet genoeg tegen Slovenië.

De Slovenen schoten uit de startblokken, maar Letland sloeg in het tweede kwart net zo hard terug. In het derde kwart was het dan weer Slovenië dat domineerde, maar een nieuwe Letse comeback zat er niet in en ook de 34 punten van New York Knicks-speler Porzingis waren niet genoeg. De pas 18-jarige Luka Doncic schitterde bij Slovenië met 27 punten, waarmee hij zijn land op weg hielp naar de 103-97 zege.

Duitsland begon tegen titelfavoriet Spanje prima, met onder meer Atlanta Hawks-speler Dennis Schröder die het hele toernooi al een van de uitblinkers is. Vooral in het derde kwart sloeg Spanje echter toe en de ploeg waar Marc Gasol tot 28 punten en tien rebounds kwam liep uit naar een 84-72 overwinning en een plek in de halve finales. Met 27 punten deed Schröder het aan Duitse zijde overigens ook zeker weer erg goed.

Spanje en Slovenië spelen in de halve finales tegen elkaar, de andere halvefinalisten worden woensdag bekend.

Broncos slaan slotoffensief Chargers af in NFL

De Denver Broncos hebben onder leiding van de nieuwe coach Vance Joseph hun eerste wedstrijd in het NFL-seizoen gewonnen. Een slotoffensief van de Los Angeles Chargers werd net op tijd onschadelijk gemaakt.

Quarterback Trevor Siemian zorgde met hulp van Bennie Fowler voor twee touchdowns en maakte er zelf ook nog één, waarmee de Broncos op een 24-7 voorsprong kwamen. Touchdowns van Keenan Allen en Travis Benjamin hielpen de Chargers in het laatste kwart echter om tot op drie punten te komen. 

Koo Young-hoe kreeg met één seconde op de klok vanaf 44 yards de kans om de stand zelfs helemaal gelijk te trekken, maar Shelby Harris wist de trap te blokken. Zuur voor Koo, die de bal aanvankelijk tussen de palen trapte. Dat was echter net op het moment dat coach Joseph van de Broncos een time-out nam en dus moest Koo het nog eens proberen, dit keer zonder succes.

Uitslagen NFL maandag
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 24-21
Minnesota Vikings - New Orleans Saints 29-19

Sagrada Familia afgezet door politie

In Barcelona is dinsdagavond de Sagrada Familia en de omgeving rond de wereldberoemde kathedraal enige tijd ontruimd geweest. De politie nam de maatregel nadat alarm was geslagen over een verdacht bestelbusje dat dichtbij geparkeerd stond. Bomexperts werden naar de plek gestuurd om met behulp van een robot te onderzoeken of er explosieven inzaten. Dat bleek niet het geval.

De terroristen die onlangs in Barcelona en Cambrils aanslagen pleegden, hadden als mogelijk doelwit ook de Sagrada Familia op het oog. De basiliek, ontworpen door Antoni Gaudi, is evenals de Ramblas een toeristische trekpleister.

Politie zet gebied rond Sagrada Familia af
Politie zet gebied rond Sagrada Familia af (Foto: ANP)

Jaguar komt met elektrische raceklasse

Steeds meer fabrikanten omarmen de elektrische auto en Jaguar vormt hier geen uitzondering op. Het roemruchte Britse merk gaat nu een stap verder en komt eind 2018 met een gloednieuwe raceklasse voor productieauto's: I-PACE eTROPHY.

De bedoeling is dat twintig productieauto's het in het voorprogramma van de Formule E tegen elkaar op zullen gaan nemen. Hiermee hoopt Jaguar, dat eigendom is van het Indiase Tata, talent klaar te stomen voor de Formule E. Het Britse merk zelf wil uitdragen dag het vanaf 2020 alleen maar elektrische en hybride auto's zal bouwen.

Daarom is Jaguar ook actief in de Formule E zelf, samen met BMW, Audi, Renault, Citroën en Mahindra. Daar komen in de toekomst Mercedes en Porsche nog bij.

Williams verwacht Force India niet meer in te halen

Het Formule 1-team Williams denkt dat het schier onmogelijk is om dit jaar concurrent Force India nog te achterhalen in het constructeurskampioenschap. Na dertien races staan de roze auto's van Vijay Mallya 58 punten voor op de witte bolides van Williams die 55 punten bijeen hebben gereden.

Vice-teambaas Claire Williams: "Ik denk, helaas, niet dat we dat gat nog kunnen dichten. Aan de andere kant staan er echter veel teams achter ons die maar wat graag de vijfde plek van ons willen afpakken, hetgeen we ons niet kunnen veroorloven."

Achter Williams staan onder meer Toro Rosso, Renault en Haas te dringen om de begeerde vijfde stek over te nemen. "We richten ons op het constructeurskampioenschap om ervoor te zorgen dat we vijfde blijven."

Het team uit Grove wil meer, zeker omdat sportief nog niet loopt zoals gewenst. "We kunnen ons niet nog zo’n jaar als dit veroorloven. We zijn halverwege vorig jaar tegen een aantal zwakke punten aangelopen en we kunnen 2018 niet ingaan terwijl we daar nog altijd tegenaan hikken."

Het technische team onder leiding van Paddy Lowe en aerodynamicabaas Dirk de Beer moet met betaalbare en werkbare oplossingen komen. Qua coureurs zal Lance Stroll volgend jaar sowieso aan het vertrek verschijnen. Wie zijn teamgenoot wordt is nog niet bekend. Momenteel bezet veteraan Felipe Massa dat stoeltje.

Ook Jong AZ kan Telstar niet verslaan

Telstar is nog altijd ongeslagen in de Jupiler League. Op bezoek in Alkmaar wisten ze tegen Jong AZ in de slotseconden de gelijkmaker op het bord te zetten. Het werd 2-2. 

Bij Jong AZ maakte Ricardo van Rhijn zijn rentree op de Nederlandse velden.Jong AZ kwam snel op voorsprong door een treffer van Teun Koopmeiners. Hij tekende eerder op de dag bij tot medio 2022.

Genoeg voor een voorsprong bij rust was zijn treffer echter niet, want Andrija Novakovich tekende voor de 1-1. De van het Reading FC gehuurde aanvaller schoot van dichtbij raak. Hij kreeg zelfs na rust de beste kansen om Telstar op voorsprong te zetten. Hij kopte eenmaal net over en een andere even later moest AZ-keeper Gino Coutinho de redding brengen.

Na een uur spelen werd Van Rhijn vervolgens naar de kant gehaald. Vanaf de bank zag de van Club Brugge gehuurde ex-Ajacied hoe zijn nieuwe ploeggenoten de winst naar zich toe leken te trekken. Fred Friday werd prima weggestuurd door Tijani Reijnders en wist vanuit een lastige hoek 2-1 binnen te schieten. Diep in de blessuretijd was het Telstar die de verdiende gelijkmaker maakte. Uit de laatste hoekschop van de wedstrijd kopte Donny van Iperen die bal achter Coutinho en zo bleef de ploeg uit Velsen-Zuid ongeslagen in de Jupiler League.

Door het gelijke spel stijgt Jong AZ naar de vijfde plaats met zeven punten. Telstar is nu de nummer tien met vier punten.

Win het tweede seizoen van Narcos!

Het derde seizoen is net verschenen op Netflix, en wij beantwoorden jouw behoefte om deze fantastische serie te bingewatchen!

Dit tweede seizoen van de geruchtmakende serie Narcos begint waar seizoen 1 ophield: Escobar staat net buiten La Catedral op het punt gearresteerd te worden. In de anderhalf jaar die volgt, zien we sommige van Escobar’s meest gewelddadige handelingen. Niet alleen moet hij continue op de vlucht blijven voor de overheid, ook in Escobar’s eigen kartel duiken steeds meer ambitieuze rivalen op. En terwijl Escobar steeds meer in gevaar komt en niemand meer lijkt te kunnen vertrouwen, bereiken de spanningen in Colombia ook een hoogtepunt. Escobar kan alleen overleven als hij de kalmte kan bewaren. Maar dat is geen gemakkelijke opgave.

We mogen 5x de DVD weggeven. Kans maken doe je door hier antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is de voornaam van Escobar?

- Pablo

- Jesus

- Hefe

De winnaars krijgen de DVD thuis gestuurd. Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk.

Topman JPMorgan: bitcoin is fraude

De digitale munt bitcoin is een fraude, erger dan de Nederlandse tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw. Dat vindt de topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Volgens Dimon zal het uiteindelijk niet goed aflopen met de bitcoin. Dimon stelde op een financiële conferentie in New York dat de digitale munt alleen nut heeft als je bijvoorbeeld een moordenaar of drugdealer bent omdat je dan de systemen makkelijker kan omzeilen.

Hij gaf verder aan dat als een handelaar bij zijn bank in bitcoin zou handelen die onmiddellijk wordt ontslagen, want het druist in tegen de regels van de bank en het is stompzinnig, aldus Dimon.

Topman JPMorgan: bitcoin is fraude
Topman JPMorgan: bitcoin is fraude (Foto: BuzzT)

Tennisster Date keihard onderuit bij afscheid voor thuispubliek

Tennisster Kimiko Date heeft bepaald geen geweldig einde van haar carrière gekregen. De 46-jarige Japanse voormalig nummer vier van de wereld wordt sinds haar comeback in 2008, twaalf jaar na haar eerste afscheid, al tijden geplaagd door diverse blessures.

Die blessures zorgden ervoor dat ze onlangs besloot definitief de handdoek in de ring te gooien. Date zou nog één keer in actie komen: op het WTA-toernooi van haar woonplaats Tokyo, zodat ze voor eigen publiek afscheid kon nemen.

Met een wildcard stond Date in de eerste ronde tegenover Aleksandra Krunic en de Servische liet geen spaan heel van haar opponente: 6-0, 6-0, terwijl Date niet meer dan dertien punten maakte. Krunic eerder haar opponente nog wel met een nette Japanse buiging, wat door het publiek gewaardeerd werd.

Apple TV krijgt 4K en HDR-ondersteuning

Apple heeft vandaag een nieuwe versie van hun Apple TV aangekondigd. De Apple TV 4K heeft ondersteuning voor 4K en High Dynamic Range. Het ondersteunt beide HDR-standaarden Dolby Vision en HDR10.

Het bedrijf heeft daarnaast aangekondigd dat ze aan de beschikbaarheid van 4K films met HDR op iTunes gaan werken. Als je al een film eerder hebt gekocht en deze komt beschikbaar in 4K, dan zal deze automatisch geupgrade worden. Netflix en Amazon Prime Video zullen ook binnenkort in 4K te gebruiken zijn op het apparaat.

"Breng de magie van de bioscoop rechtstreeks naar je woonkamer met de nieuwe Apple TV 4K", zegt Eddy Cue, senior vice president of Internet Software and Services bij Apple. "Klanten zullen genieten van prachtige 4K HDR-films uit een indrukwekkende catalogus op iTunes, terwijl ze ook automatisch upgrades van 4K HDR-films krijgen die al in hun iTunes-bibliotheek zijn, en ze krijgen binnenkort de 4K-content van diensten zoals Netflix en Amazon Prime Video."

Apple TV 4K gaat €199 kosten als je de 32GB-versie koopt. De 64GB-variant kost €219. Heb je geen behoefte aan 4K, dan is er nog de oude Apple TV van de vierde generatie die met 32GB €159 kost. Vanaf 15 september zijn deze te preorderen om vanaf 22 september beschikbaar te zijn.

Apple TV 4K (Foto: Apple)

Apple presenteert drie nieuwe iPhones

Apple heeft dinsdag zijn nieuwe iPhones gepresenteerd. De reguliere smartphones heten iPhone 8 en 8 Plus. Daarnaast presenteerde Apple voor het eerst een derde toestel, de luxere iPhone X. Veel details van de toestellen waren al uitgelekt.

De smartphones zijn geschikt gemaakt voor augmented reality, het toevoegen van informatie aan de werkelijkheid om ons heen. Dat is volgens Apple de toekomst. 'Toegevoegde realiteit' kan niet alleen worden gebruikt voor games, zoals bij Pokémon Go, maar ook voor bijvoorbeeld sportinformatie.

De naam van de iPhone X verwijst naar het Romeinse cijfer voor tien, omdat Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone presenteerde. De iPhone X heeft geen vingerafdruksensor, zoals andere iPhones. Apple heeft het vervangen door FaceID, gezichtsherkenning om de identiteit van de gebruiker te bevestigen. Apple heeft naar eigen zeggen samengewerkt met maskermakers in Hollywood om te voorkomen dat mensen de gezichtsscanner om de tuin kunnen leiden. Mensen kunnen FaceID onder meer gebruiken om geld over te maken.

De iPhone 8 is te verkrijgen vanaf 809 euro, de 8 Plus vanaf 919 euro en de X moet minimaal 1159 euro gaan kosten.

Apple presenteert drie nieuwe iPhones
Apple presenteert drie nieuwe iPhones (Foto: ANP)

Ajax speelt bekerduel definitief zonder fans

Ajax zal op 20 september de bekerwedstrijd tegen de amateurs van SVV Scheveningen zonder fans spelen in het stadion van ADO Den Haag. Het protest van de Amsterdamse club heeft de KNVB naast zich neergelegd omdat volgens de voetbalbond alles volgens de regels is verlopen.

Ajax mag geen fans meenemen omdat vrijwel op hetzelfde moment ADO-fans vanaf het stadion met een groot aantal bussen afreizen naar Rotterdam. ADO speelt daar dan hun bekerwedstrijd tegen Feyenoord.

Ajax is bij geen enkel vooroverleg betrokken geweest en was het daarom niet eens met de beslissing. De KNVB betreurt dat de club niet betrokken is geweest bij de besprekingen. Daarom heeft het bij de gemeente Den Haag er op aangedrongen op korte termijn opnieuw in gesprek te gaan met alle relevante betrokkenen zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Ajax gaat nu onderzoeken of het nog iets tegen de beslissing kan doen. Overigens spelen de Ajacieden drie dagen eerder een competitiewedstrijd in hetzelfde stadion tegen ADO. Bij die wedstrijd mogen ook geen fans van de Amsterdamse club aanwezig zijn.

Nieuwe Apple Watch kan bellen

De nieuwe Apple Watch kan zelf bellen. Apple presenteerde Apple Watch Series 3 dinsdag vanuit het Steve Jobs Theater in thuisstad Cupertino.

Er zijn twee versies van de Series 3: een met belfunctie en een basisversie zonder die mogelijkheid. Het belhorloge heeft geen apart telefoonnummer, maar deelt het telefoonnummer van de iPhone van de gebruiker.

Het horloge is vanaf volgende week beschikbaar. De versie met belfunctie komt eerst naar negen landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nederland moet het voorlopig doen met het horloge zonder belfunctie.

De smartwatch heeft onder meer een nieuwe hartslagmeter. Die waarschuwt als de hartslag van de gebruiker opvallend snel omhoog gaat, zonder dat hij of zij actief bezig lijkt. Dat kan namelijk betekenen dat iemand hartproblemen heeft. Het horloge is ook gekoppeld aan Apple Music, waardoor de gebruiker ongeveer 40 miljoen liedjes kan beluisteren op het horloge.

Nieuwe Apple Watch kan bellen
Nieuwe Apple Watch kan bellen (Foto: BuzzT)

Plunderaars vrij wegens cellentekort

Justitie op Sint-Maarten heeft een aantal verdachten van plunderingen wegens cellentekort laten gaan. Zij moeten zich later verantwoorden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt, zonder te melden om hoeveel mensen het gaat.

De afgelopen dagen hebben militairen en politie-eenheden een einde gemaakt aan de grootschalige plunderingen op het eiland. Daarbij zijn een onbekend aantal personen opgepakt. Degenen die op vrije voeten zijn gesteld, worden niet verdacht van zeer ernstige delicten.

Het OM zal de aangehouden plunderaars later voor de rechtbank brengen en onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen, zo liet justitie dinsdag weten. Plunderaars die zich vrijwillig melden en geen ernstige feiten hebben begaan, moeten helpen bij de wederopbouw.

Inmiddels heeft een politieteam veel gegevens op internet van de plunderingen vastgelegd. Deze foto's zullen, zodra dat mogelijk is, online worden gedeeld waarbij het publiek gevraagd wordt de verdachten te identificeren. Op dit moment is dat nog niet mogelijk omdat het internet nog niet werkt.

Plunderaars vrij wegens cellentekort
Plunderaars vrij wegens cellentekort (Foto: ANP)

Breukje in rib Nibali

In de 20e etappe van de Vuelta ging Vincenzo Nibali onderuit. Desalniettemin wist hij zijn tweede plaats in het algemeen klassement te behouden. Zijn ploeg Bahrain-Media heeft vandaag bekendgemaakt dat hij bij die valpartij een breukje in een rib heeft opgelopen. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

"De foto's hebben bevestigd dat Vincenzo een micro-breukje aan de linkerkant van zijn zevende rib heeft opgelopen.  Hij zal een paar dagen moeten rusten en dan opnieuw worden onderzocht," aldus ploegdokter Emilio Magni.

Dubbele punten voor velddoelpunten tijdens Euro Hockey League

De Euro Hockey League (EHL) gaat dit seizoen een nieuw puntensysteem uitproberen. In de jaargang 2017/2018 krijgen ploegen voor een velddoelpunt twee punten en voor strafcorners één punt, naar het Hockey India League-model. Ook nieuw is dat de verliezende ploegen vanaf de KO16 een tweede wedstrijd spelen om hun definitieve ranking te bepalen. Op die manier spelen alle ploegen twee wedstrijden in het paasweekend op HC Rotterdam.

Vorig jaar vertelde EHL-voorzitter Hans Erik Tuijt nog over zijn ambities om de EHL-regels eens flink onder handen te nemen. Niet ál Tuijts plannen gingen door, maar de EHL voert wel degelijk drie flinke wijzigingen door voor het nieuwe seizoen. De meest in het oog springende is het nieuwe puntensysteem. Velddoelpunten tellen dubbel, net als strafballen die niet zijn toegekend na een strafcorner. Goals uit strafcorners, en strafballen die uit een strafcorner voorkwamen, tellen nog altijd enkel.

Het nieuwe scoorsysteem:

  • Elk velddoelpunt en strafbaldoelpunt dat niet voortkwam uit een strafcornersituatie = 2 punten
  • Elk strafcornerdoelpunt = 1 punt
  • Elk doelpunt gemaakt na een strafbal die voorkwam uit een strafcornersituatie = 1 punt
  • Doelpunten tijdens shoot-outs, zowel vanuit de shoot-out zelf of een strafbal = 1 punt

De tweede verandering in het EHL-format, is dat alle acht verliezers van de KO16-wedstrijden ook nog een tweede wedstrijd spelen in het paasweekend. Dat gebeurt om te bepalen welke ploegen ranken tussen plek negen en twaal en welke tussen dertien en zestien. Alle ploegen die de KO16 halen spelen dus twee wedstrijden: of op vrijdag en zondag of op zaterdag en maandag. In deze vier wedstrijden is geen videoscheidsrechter beschikbaar.

De videoscheidsrechter is nog altijd vanaf de KO16 van de EHL beschikbaar. Ploegen hebben het recht om één referral per wedstrijd aan te vragen. Echter, de referral die ploegen tijdens de shootout-serie kregen vervalt. Dat betekent dat de videoscheidsrechter tijdens de shootout-series niet geraadpleegd kan worden. De drie aanwezige scheidsrechters op het veld worden voldoende in staat geacht de situatie te beoordelen.

Het persbericht van de EHL benadrukt dat deze regels enkel voor de EHL gelden en dat dit seizoen als een pilot geldt. De FIH heeft de regelwijzigingen goedgekeurd. De eerste keer dat het nieuwe scoorsysteem in werking gaat is tijdens de eerste ronde van de EHL van 6 tot en met 8 oktober in het Pau Negre Stadion. Bloemendaal komt daar in actie. Tijdens Pasen wordt het toernooi vervolgt met KO16. Daar zullen dan clubs Kampong en Amsterdam ook instromen.

Kamer wil debat met Blok verspilling bij politie

De Tweede Kamer wil minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) snel aan de tand voelen over de verkwisting van belastinggeld door de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie. De Kamer wil liefst volgende week al een debat met de bewindsman. 


De onderzoekscommissie-Ruys presenteerde dinsdag de conclusies van haar onderzoek naar de uitgaven van de cor, die jarenlang op veel te grote voet leefde. De commissie kwam onder meer tot de slotsom dat de politietop "onvoldoende krachtig" op de cor heeft toegezien. Blok erkent dat de controle op de bestedingen van de cor "beter had gemoeten".

De cor besteedde vele tonnen aan snoepreisjes en feestjes, van het geld dat eigenlijk bedoeld was voor de reorganisatie en vorming van de Nationale Politie. De korpsleiding was op de hoogte maar greep nauwelijks in. De toenmalige verantwoordelijke minister, Ivo Opstelten, trad al af, zij het om een andere kwestie.

Op verzoek van CDA-Kamerlid Chris van Dam wordt een debat zo snel mogelijk ingepland. SP'er Ronald van Raak zou voordien nog graag allerlei betrokkenen horen om beter beslagen ten ijs te komen.

Kamer wil Blok bevragen over verspilling
Kamer wil Blok bevragen over verspilling (Foto: ANP)

Rutte-III in Kamer is niet tegen verhoging eigen risico

Een voorstel van de oppositie om het eigen risico in de zorg volgend jaar in elk geval niet te verhogen, krijgt niet de steun van de Tweede Kamer. Onlangs kwam naar buiten dat het eigen risico volgend jaar van 385 naar 400 euro gaat. De zorgtoeslag zal dan ook met 130 euro stijgen. Beide maatregelen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

De motie kreeg dinsdag bijval van 73 Kamerleden, 75 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Alle tegenstemmen kwamen van de formerende partijen: VVD, CDA, ChristenUnie en D66 stemden allen tegen de motie. 

Opmerkelijk genoeg betekent dat niet dat alle partijen voorstander zijn van de verhoging - CDA en ChristenUnie beweren juist het ER te willen verlagen. De kwestie ligt echter nog op de formatietafel, en daarom werd de motie in de Tweede Kamer geblokkeerd.

De Kamer stemde ook tegen een motie van de PVV om het eigen risico helemaal af te schaffen. Hierbij waren de verhoudingen 65 voor en 83 tegen.

NIP-Test
Er was nog een tweede stemcuriosum in de Tweede Kamer vandaag. Er werd namelijk ook gesproken over het in de basisverzekering vergoeden van de NIP-Test, een test op afwijkingen van ongeboren kinderen. De 'liberalen' in het komende kabinet, VVD en D66, zijn altijd voorstander geweest van die vergoeding, maar stemden er nu toch tegen. Reden: hun christelijke coalitiegenoten CDA en CU zijn ertegen (omdat de test leidt tot een stijging van het aantal abortussen).

Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen
Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen (Foto: ANP)

Visser mist WK handbal door zwangerschap

Maura Visser doet in december niet mee aan het WK handbal. De 32-jarige Nederlandse verwacht komend voorjaar haar eerste kind, zo meldt de NOS.

Visser zal op 27 september in Eindhoven ook niet in actie komen als Oranje een EK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Wit-Rusland. Verder mist Visser met BBM Bietigheim het Champions League-avontuur. De Duitse club uit Bietigheim werd vorig jaar kampioen. Bij de club spelen onder meer Tess Wester, Angela Malenstein, Martine Smeets en sinds dit jaar Charris Rozemalen.

Visser was eind 2016 door Helle Thomson teruggehaald bij Oranje voor het EK in Zweden, nadat ze sinds het WK van 2011 geen interland meer had gespeeld. Nederland verloor op dat EK in de finale van Noorwegen.

Visser heeft het streven na haar zwangerschap binnen de lijnen terug te keren.

Voetballer van het padje na tackle op enkel

Een opmerkelijk beeld uit de voetbalwedstrijd tussen Nigeria en Sierra Leone, gespeeld in de WAFU Cup - een titelstrijd tussen West-Afrikaanse landen. 

Een van de spelers van Sierra Leone kreeg een tackle op zijn enkel te verwerken, maar raakte daar schijnbaar helemaal door van het padje: de beste man rolde tig keer door, stuiterde over het gras en kwam pas na geruime tijd een beetje tot bedaren.

De WAFU Cup loopt nog tot 24 september en wordt gespeeld in Ghana. FOX Sports doet er op de Nederlandse TV uitgebreid live verslag van, voor de liefhebber.

Pedersen wint eerste rit in Ronde van Denemarken

Casper Pedersen heeft de eerste etappe gewonnen in de Ronde van Denemarken. De 21-jarige Deen van Team Giant - Castelli bleef het peloton met zes seconden voor. Nacer Bouhanni kwam als tweede over de streep voor Phil Bauhaus. Pedersen is ook de eerste leider in de Tour of Denmark.

Zes renners kozen snel na de start voor de aanval: Florian Maitre (Direct Energie), Nicklas Bøje (Giant-Castelli), Mathias Krigbaum (ColoQuick CULT), Mathias Bregnhøj (BHS-Almeborg Bornholm), Andreas Kron (Riwal Platform) en Silas Clemmesen (nationale selectie). Ze zouden meer dan vijf minuten pakken op het peloton.

De zes werden onderweg verkeerd gestuurd door de organisatie. De jury neutraliseerde vijftien minuten de koers en werd daarna voortgezet. Op 35 kilometer was de vlucht over van de zes. Daarna probeerde Trek-Segafredo samen met Sunweb het peloton in waaiers te trekken, wat ook leek te lukken, maar de verschillende groepen kwamen weer samen.

Het leek een massasprint te worden, maar dat was buiten Casper Pedersen gerekend. De 21-jarige renner viel op vijf kilometer aan en zou knap stand houden op het peloton. Door de winst heeft de jonge Deen nu elf seconden voorsprong in het algemeen klassement op Bouhanni.

KLM annuleert vluchten wegens verwachte storm

De KLM heeft zestig vluchten geschrapt vanwege de verwachte storm die woensdag het westen van het land aandoet. Het gaat om vluchten binnen Europa.

De luchtmaatschappij doet dit uit voorzorg om zo de druk op de start- en landingsbanen te ontlasten en vertragingen bij andere vluchten te voorkomen. De intercontinentale vluchten gaan wel door.

Voor de passagiers van wie de vluchten zijn gecanceld heeft de KLM een omboekregeling geregeld.

Ook Schiphol waarschuwt voor annuleringen en vertragingen. De luchthaven vraagt reizigers hun vluchtgegevens te controleren of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

KLM annuleert vluchten wegens storm
KLM annuleert vluchten wegens storm (Foto: ANP)

Feyenoord vol vertrouwen: "In De Kuip is echt niets onmogelijk"

Voor Feyenoord wacht woensdagavond de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Steven Berghuis heeft veel vertrouwen in zijn ploeg. De Rotterdammers ontvangen in eigen huis Manchester City, dat afgelopen weekeinde Liverpool nog van de mat veegde. Desondanks heeft aanvaller Berghuis vertrouwen in een goed resultaat.

"We zullen zien, ik ben er niet om Manchester City te analyseren. Maar in De Kuip is echt niets onmogelijk", zegt Berghuis tegenover het Algemeen Dagblad. De aanvaller kijkt uit naar het avontuur in het miljardenbal, dat volgens hem 'schitterend' is. "Ik wilde het liefst tegen Paris Saint-Germain spelen omdat ik een fan ben van Neymar. Maar Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk, het zijn schitterende affiches."

"Het kriebelt hoor, daar hoef je niet over te liegen. We willen er een geweldige avond van maken", sluit Jean-Paul Boëtius zich bij zijn ploeggenoot aan. Hij speelde eerder Europese wedstrijden, maar dat is volgens de aanvaller niets vergeleken met het affiche dat hem nu te wachten staat.

"Ik heb met Feyenoord in de voorronde van de Champions League gespeeld toen Besiktas ons uitschakelde", vertelt Boëtius. "Ik heb ook met FC Basel in de voorronde gespeeld, toen Maccabi Tel Aviv te sterk was. En ik heb met Racing Genk vorig seizoen in de Europa League in de kwartfinale gespeeld tegen Celta de Vigo. Maar het stelt allemaal niets voor bij wat we nu gaan meemaken."

Feyenoord wil knallen in eigen Kuip (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Feyenoord wil knallen in eigen Kuip (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

Slechts 1 op 5 smartphones 'boefproof'

Slechts één op de vijf jongeren heeft zijn smartphone zodanig beveiligd dat hij bij diefstal onbruikbaar te maken is. Hierdoor loopt bijna 80% van de jongere smartphonebezitters (16 t/m 25 jaar) het risico dat persoonlijke gegevens na diefstal op straat belanden.

Recent onderzoek laat zien dat jongeren het wel belangrijk vinden dat hun bestanden en gegevens niet zichtbaar zijn voor dieven. 28% Procent denkt bij diefstal eerst aan alles wat er op staat, minder jongeren (23%) denken als eerste aan de waarde van de telefoon zelf. Minister Blok van Veiligheid en Justitie en partijen uit de telecom- en ICT-sector roepen samen op mobiele apparaten ‘Boefproof’ te maken.

"Veel telefoons, maar ook laptops en tablets, zijn nog steeds niet goed beveiligd. Voor ons reden om te blijven herhalen: maak je mobiele apparatuur Boefproof. Alleen dan kunnen we diefstal terugdringen,” zegt minister Blok (Veiligheid en Justitie). Het aantal gestolen smartphones is inmiddels al drie jaar op rij gedaald, van ruim 69.500 in 2013 naar ongeveer 43.700 in 2016.

Blokkeerfunctie
Boefproof is het activeren of installeren van een anti-diefstal functie op een mobiel apparaat, waardoor deze op afstand te blokkeren is. Boefproof activeren is heel gemakkelijk, hierdoor wordt het gestolen apparaat waardeloos voor dieven en hebben ze geen toegang tot mail, foto’s en vertrouwelijke documenten. Dit zorgt er ook voor dat van afstand nog wel bestanden, waaronder foto’s, veilig zijn te stellen. Denk hierbij aan een functie zoals ‘vind mijn smartphone/tablet’ en speciale anti-diefstal software.

Familietragedie in vulkaankrater

Een elfjarige jongen en zijn ouders zijn om dinsdag om het leven gekomen in een vulkaankrater in de buurt van Napels. De familietragedie had plaats in de Solfatara, een toeristische trekpleister bij Pozzuoli. Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet precies duidelijk.

Volgens Italiaanse media probeerden de man (45) en de vrouw (42) hun zoon, die zich op verboden gebied had gewaagd, in veiligheid te brengen. In de afgezette gedeelten van de vulkaan ontsnappen hete gassen, zijn er warme, zwavelhoudende modderpoelen en is de ondergrond brokkelig. De jongen zou gevallen zijn en buiten bewustzijn geraakt. Zijn moeder en vader moesten hun reddingspoging ook met de dood bekopen. Hun andere zoon (7) bleef ongedeerd.

De Solfatara is onderdeel van de Campi Flegrei (Brandende Velden) ten westen van Napels. De laatste echte uitbarsting was eind twaalfde eeuw. In de krater zijn nog altijd spectaculaire vulkanische verschijnselen te zien.

Familietragedie in vulkaankrater
Familietragedie in vulkaankrater (Foto: ANP)

Terpstra voor zesde maal aan start WK ploegentijdrit

Voor het zesde jaar op rij doet Niki Terpstra mee aan het WK ploegentijdrit. Zijn ploeg Quick-Step heeft de Nederlander opgenomen in de selectie. In 2012, 2013 en 2016 werd Terpstra met Quick-Step wereldkampioen.

Een deel van dit seizoen stond Terpstra aan de kant met blessures. Hij voelde dat de vorm voor het WK eraankwam tijdens  de Ronde van Spanje. De selectie van Quick-Step voor de ploegentijdrit bestaat verder uit de Belgen Philippe Gilbert, Julien Vermote en Yves Lampaert, de Nieuw-Zeelander Jack Bauer en de Luxemburger Bob Jungels.

De verwachtingen van Tom Steels, ploegleider van Quick-Step zijn groot. "We hebben een sterk en goed voorbereid team met ervaren renners en voormalige kampioenen. Ik heb er veel vertrouwen in dat we weer een goed resultaat zullen halen'', aldus Steels.

Froome rijdt op WK alleen tijdrit

Op het WK wielrennen, dat volgende week van start gaat, laat Chris Froome de wegwedstrijd schieten. De winnaar van de Tour en de Vuelta dit jaar zal alleen starten op de tijdrit.

Mark Cavendish en Geraint Thomas zijn beiden nog niet fit na valpartijen tijdens de Tour de France dit jaar, en ontbreken in de Britse selectie. Doull, Kennaugh, Blythe, Christian, Dibben, Hart, Stannard, Swift en Thwaites maken wel deel uit van de Britse selectie voor het WK.

Baudet hoopt op snelle aanhoudingen

Thierry Baudet hoopt dat de mensen die de voordeur van zijn huis hebben besmeurd snel worden gearresteerd. Verder wil de voorman van Forum voor Democratie niet veel over de zaak kwijt, omdat de politie ermee bezig is. Ook wilde hij niets kwijt over de camera die aan de overkant van de straat is opgesteld. Dinsdag was te zien dat er bij de woning van Baudet een paal met een camera werd opgezet.

Baudets voordeur werd in een week tijd tweemaal beklad. De eerste keer werd er met verf een anarchistisch teken en een vrouwensymbool op de voordeur gekalkt. Die actie werd opgeëist door de groepering Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Afgelopen maandag was het weer raak en werd er een onbekende substantie op Baudets voordeur aangetroffen. Wie daar achter zat is nog onduidelijk.

De acties zijn Baudet niet in de koude kleren gaan zitten. "Het haalt een heleboel overhoop. Maar ik kan er verder op dit moment niets over zeggen."

Baudet hoopt op snelle aanhoudingen
Baudet hoopt op snelle aanhoudingen (Foto: ANP)

Slachthuis voorlopig dicht na gruwelbeelden

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw schokkende beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Dit maal gaat het om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem.

Op de verborgencamerabeelden is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten. Volgens de organisatie is het vlees verkrijgbaar bij groothandel Makro en staat het dus ook in Nederland op het menu bij restaurants.

"Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed worden. De werknemers nemen geen maatregelen om hen een bijkomende verdoving te geven", zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Verbist
Volgens Molenaar gaat het om het slachthuis Verbist, onderdeel van de VEVIBA-groep. De voornaamste klanten in België zijn Delhaize, Colruyt en Carrefour. Zo'n 5 procent van de afzet wordt geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk. Animal Rights heeft een advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Update 10:03 uur
De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn gaat dinsdagochtend controleren in het slachthuis voor runderen in Izegem. Dat bevestigt de woordvoerder van minister Ben Weyts aan de Belgische media. De minister laat weten onthutst te zijn over de schokkende beelden van dierenmishandeling die dierenrechtenorganisatie Animal Rights met een verborgen camera vastlegde en naar buiten bracht.

"De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen", aldus Weyts. Ook brancheorganisatie Febev (Federatie Belgisch Vlees) begint een onderzoek.

De zaakvoerder van het slachthuis, Louis Verbist (73), ontkent in de krant Het Laatste Nieuws alle beschuldigingen. "Er wordt bij ons op een correcte manier geslacht en zieke dieren komen er niet in. Ik nodig u uit om te komen kijken hoe het er bij ons aan toegaat. We zullen u met plezier rondleiden."

Update 10:56 uur
De Belgische supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het in opspraak geraakte slachthuis in het Vlaamse Izegem met onmiddellijke ingang stopgezet. Tegelijk heeft branchegenoot Colruyt besloten om bestellingen en leveringen ,,on hold'' te zetten.

"Dierenwelzijn heeft een hoge prioriteit bij ons. Wij gaan nu ook extra controles doen bij andere slachthuizen. Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn'', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens een woordvoerster van het concern Ahold Delhaize is het betreffende vlees alleen geleverd aan supermarkten van Delhaize, niet aan de keten Albert Heijn. De Nederlandse groothandel Makro - volgens Animal Rights een belangrijke afnemer van het omstreden slachthuis - heeft nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

PVV'er woedend
Dion Graus is woedend over de zware dierenmishandeling bij een slachthuis van de groep Verbist in het Vlaamse Izegem. "In een kerker op water en brood zou nog te veel luxe zijn voor dit soort hufters'', twittert Graus.

Update 14:47 uur
Het slachthuis heeft zijn deuren moeten sluiten. Minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) heeft "het bevel gegeven het slachthuis voorlopig te sluiten", zegt een woordvoerder tegen het ANP. 

Het inspectieteam is in het slachthuis en heeft volgens de woordvoerder "voldoende aangetroffen in de infrastructuur in combinatie met de beelden" om het slachthuis te sluiten. Nader onderzoek volgt. "Het bedrijf wordt doorgelicht. Daarna wordt gekeken wat er veranderen moet om het dierenwelzijn te waarborgen."


Hieronder de video van Animal Rights. Niet kijken als je een gevoelige maag hebt. 

Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis
Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis (Foto: ANP)

Pleidooi tegen eigen risico op formatiedeur

SP'ers hebben een oproep om het eigen risico te verlagen op de deur geplakt van het gebouw waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet. De Tweede Kamer stemt dinsdagmiddag over de oproep en de SP hoopt CDA en ChristenUnie alsnog over de streep te trekken.

SP'ers en geestverwanten plakten het voorstel van Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen en 266.000 handtekeningen van medestanders op de deur die naar de Stadhouderskamer leidt. Daar bouwen VVD en D66, die niets voelen voor verlaging van het eigen risico, aan een regeringscoalitie met CDA en ChristenUnie, die zich tijdens de verkiezingscampagne juist wel uitspraken voor verlaging.

"Het demissionaire kabinet en de onderhandelende partijen wijzen naar elkaar", klaagt Marijnissen. "Maar als er nu niets gebeurt, gaat het eigen risico volgend jaar zelfs omhoog. Dat wil helemaal niemand en zou heel kwalijk zijn." Volgens haar is de Kamer nu aan zet en is het aan CDA en ChristenUnie om woord te houden.

Meerderheid

Met de steun van die twee partijen is Marijnissens voorstel verzekerd van een meerderheid. Maar tot dusver houden de twee partijen vol dat ze het verschil van mening met hun beoogde coalitiepartners over het eigen risico aan de formatietafel willen oplossen.

De politie haalde het aangeplakte voorstel en de handtekeningen onmiddellijk weg.

Pleidooi tegen eigen risico op formatiedeur
Pleidooi tegen eigen risico op formatiedeur (Foto: ANP)

Van Halst stopt met tv-werk vanwege crisis bij FC Twente

FC Twente beleeft een erbarmelijke seizoenstart met nul punten uit vier competitiewedstrijden, waardoor het crisis is bij de ploeg.

Trainer René Hake moet met zijn ploeg snel punten gaan pakken, anders zou hij binnenkort de laan uit worden gestuurd. Ook technisch directeur Jan van Halst ligt onder vuur en de oud-middenvelder heeft vanwege de teleurstellende prestaties van de Tukkers besloten te stoppen als analist voor Ziggo Sport, zo meldt de zender.

Van Halst, die zich bezighoudt met de commerciële en technische zaken bij de club, wil zich de komende tijd volledig concentreren op zijn werkzaamheden bij de Eredivisionist. Naast Hake ligt ook het functioneren van Van Halst onder een vergrootglas, aangezien hij verantwoordelijk is voor de samenstelling van de spelersselectie, die, zo luidt de kritiek, kwalitatief zeer zwak is en die, zo klinkt het, snel bij elkaar is geraapt.

Na de wedstrijd zondag tegen Sparta Rotterdam (1-0 verlies) vroeg Hake om meer tijd en gaf tevens aan dat de grote selectie van 27 spelers 'lastig te managen' viel. Maandag speelden de Tukkers een ingelast oefenduel met FC Emmen, maar ook in dat duel viel het resultaat tegen (1-1). "Op die manier proberen we de spelers die weinig speeltijd hebben gehad ritme op te laten doen", aldus Hake.

Okami HD naar pc, PlayStation 4 en Xbox One

Na flink wat geruchten is dan eindelijk bekend geworden dat Okami HD komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Famitsu Magazine heeft de game aangekondigd. Vooralsnog is de game ook enkel voor Japan aangekondigd, al zal het Westen de game ongetwijfeld ook ontvangen.

De game lanceert 13 december voor pc en 21 december op PlayStation 4 en Xbox One. De game heeft ondersteuning voor 4K-resolutie en de minigames tijdens laadschermen maken een terugkeer. De game is speelbaar in een 4:3 beeldverhouding. 

Okami HD wordt downloadbaar spel (Novum)

Overheid dist columniste

Columniste Annemarie van Gaal haalde in de Telegraaf maandag fel uit naar zorgverzekeraars. Zo wil ze onder meer weten waar het premiegeld aan uitgegeven wordt en hoeveel procent van de premie daadwerkelijk wordt besteed aan de kosten van zorg. Verder zou de overheid zorgverzekeraars ‘eens moeten dwingen om deze percentages eens te publiceren.

Gelukkig voor Annemarie lezen de medewerkers van het Ministerie van Volksgezond ook de krant en hebben dan ook een uitgebreid antwoord gepubliceerd op rijksoverheid.nl. 

Het antwoord op vraag één van Annemarie luidt als volgt: "Alle verzekeraars publiceren dat, op verzoek van het ministerie van VWS, al een aantal jaar duidelijk op hun site. We hebben de grootste verzekeraars op een rijtje gezet. Iedereen kan hier dus precies zien waar de zorgverzekeraar het premiegeld aan uitgeeft. De Nederlandse Zorgautoriteit vat al deze informatie nog eens handzaam samen in de jaarlijkse Marktscan Zorgverzekeringswet."

Het ministerie geeft nog een extra stukje uitleg: "Overigens kun je daar ook zien dat de hoeveelheid geld die zorgverzekeraars aan reclame uitgeven een stuk minder is dan vaak wordt beweerd. Aan echte reclame gaven alle verzekeraars in 2015 samen 35 miljoen euro uit, ongeveer 2,5 euro per verzekerde per jaar. Vaak worden acquisitiekosten, de kosten van bijvoorbeeld de klantenservice of het registeren van een nieuwe verzekerde, hierbij opgeteld. Maar dat is natuurlijk iets anders dan reclame."

Op vraag nummer twee is het antwoord: "Dat is in dezelfde jaarcijfers gelukkig ook duidelijk te zien. In alle gevallen geldt dat ruim 95% van ons premiegeld ook wordt besteed aan zorg. In 2015 bijvoorbeeld, waren de totale bedrijfskosten van zorgverzekeraars 3,5%. In het laatste jaar van het ziekenfonds was dit overigens 3,9%."

Op de 'eis' van Annemarie dat de zorgverzekeraars gedwongen zouden moeten worden om deze cijfers te publiceren gaat het ministerie ook uitgebreid in: "Dat vonden wij ook een goed idee en daarom doen we dat al. Ook de overheid wil namelijk dat zorgverzekeraars open zijn over wat ze met onze premie doen. Blijkbaar is het alleen nog niet bekend genoeg dat al deze informatie al eenvoudig te vinden is. Dit punt trekken we ons aan en zullen kijken hoe we dit beter onder de aandacht kunnen brengen. Te beginnen met dit berichtje."

Reactie ministerie VWS op column Annemarie van Gaal
Reactie ministerie VWS op column Annemarie van Gaal

Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi

In het Europees Parlement heerst onvrede over de Europese prijs voor de vrijheid van denken en meningsuiting die Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi uit Myanmar in 1990 kreeg toegekend. De huidige regeringsleider van het voormalig Birma liet zich deze week laatdunkend uit over aantijgingen dat het leger in het Aziatische land zich schuldig maakt aan etnische zuivering van de islamitische bevolkingsgroep Rohingya.

VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad Al Hussein sprak maandag van een "klassiek voorbeeld van etnische zuivering". Suu Kyi noemde dat ,,nepnieuws".

Sajjad Karim, een Britse moslim van de conservatieve fractie van het parlement, wil dat haar de onderscheiding wordt afgenomen. Ook Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie, had om actie gevraagd. Voorzitter Antonio Tajani zei dat het lastig is om de Sacharovprijs terug te halen, maar beloofde zich verder in de zaak te verdiepen.

De 72-jarige Aung San Suu Kyi stond lange tijd onder huisarrest van de toenmalige autoriteiten en kon de prijs pas in 2013 in ontvangst nemen.

Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi
Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi (Foto: ANP)

Triatleet is fiets kwijt voor WK in Rotterdam

De Amerikaanse triatleet John Macedo heeft een probleempje. Hij hoopt deze week in Rotterdam mee te doen aan de internationale triatlonwedstrijden, maar heeft geen fiets - niet geheel onbelangrijk voor een sport waarin het parcours zwemmend, fietsend en hardlopend afgelegd wordt.

In Rotterdam vindt deze week de Grand Final van de World Triathlon Series plaats. Voor de elite bij de mannen en vrouwen is dat de afsluiter van het seizoen en wie gedurende het jaar de meeste punten heeft verzameld mag zich wereldkampioen noemen - net als in bijvoorbeeld de Formule 1. Daarnaast worden voor diverse leeftijdscategorieën echte WK's gehouden, waaronder de klasse van 50 tot 54 jaar waar Macedo aan meedoet.

De Amerikaan kon zondag met een van de laatste vluchten vanuit Florida nog naar Europa vertrekken, voor orkaan Irma de boel in de war schopte. Zijn fiets bleef echter in de VS. "Hopelijk kunnen ze hem voor de wedstrijd van zondag hier naartoe brengen, maar tot die tijd zal ik ergens een fiets moeten huren of lenen", legt Macedo uit. 

De 52-jarige triatleet hoopt voor het weekeinde een sportfiets te kunnen vinden, mocht die van hem er niet op tijd zijn. "De juiste afmetingen zouden dan wel fijn zijn, dat rijdt het prettigst. Ik heb een Cervélo P3C met een frame van 51 centimeter, dus als ik van iemand zo'n fiets zou kunnen lenen vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats."

Mocht je toevallig een dergelijke fiets in de schuur hebben die je een weekje niet nodig hebt, dan kun je mailen naar nieuws@rijnmond.nl

Dumfries steunt Lozano: "Ze mogen hem wel matsen"

Denzel Dumfries vindt de eis van de aanklager betaald voetbal tegen Hirving Lozano te zwaar. Maandag werd bekend dat de Mexicaan moet vrezen voor een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, voor een overtreding op de verdediger van sc Heerenveen. PSV is het niet eens met de strafeis en gaat in beroep. Dumfries hoopt dat Lozano milder bestraft wordt.

Lozano werd zondag al in de eerste helft met een directe rode kaart van het veld gestuurd. "Ik vind dat ze hem wel mogen matsen", zegt Dumfries in gesprek met De Telegraaf. "Ik zag twee benen op me afkomen en ik voelde dat ik werd geraakt. Toen ik het later terugkeek, zag ik dat Lozano uitgleed. Dat heb ik zelf ook weleens gehad. Ik denk niet dat het zijn bedoeling was en dat heb ik ook in mijn verklaring gezet. Als het een bewuste tackle was geweest, had ik nu anders gereageerd. Ik hoop dat hij er goed mee wegkomt."

Donderdagavond wordt de zaak Lozano behandeld. Alleen wanneer hij wordt vrijgesproken, mag hij komend weekend meespelen in de kraker tegen Feyenoord. Daarna volgen voor PSV wedstrijden tegen SDC Putten (KNVB Beker) en FC Utrecht. Bij de Eindhovenaren moet ook Jürgen Locadia vrezen voor een schorsing. De aanklager is een onderzoek gestart naar de PSV-spits, die Dumfries bespuugd zou hebben.

Bijlmerbajes wordt Bajes Kwartier

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM - onderdeel van Koninklijke BAM groep - koopt het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf voor ruiim 84 miljoen euro. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA en LOLA Landscape ontwikkelt AM er een nieuwe, autoluwe stadswijk: het Bajes Kwartier.

Groene toren
Er komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Duurzaam
Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Hergebruik bouwmaterialen
Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Impressie nieuwe Bijlmer Kwartier (Foto: Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM)
Impressie nieuwe Bijlmer Kwartier (Foto: Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM)

Dit was het nieuws keert terug bij NPO

Het satirische programma Dit was het nieuws keert terug op televisie. De NPO wil de show uitzenden op de zondagavond, zegt Frans Klein, directeur televisie bij de NPO, in de VARAgids.

"Bij de NPO willen we satire blijven maken voor de zaterdagavond, op verschillende manieren. De Kwis is daar een voorbeeld van. Maar ook Dit was het nieuws, dat we terugbrengen op de zondagavond - dat primeurtje kan ik je geven", aldus Klein.

Dit was het nieuws was tussen 1996 en 2009 te zien bij de TROS, maar die omroep trok de stekker eruit. Daarna maakte het programma een doorstart bij RTL4. In december 2015 maakte ook RTL bekend dat het stopt met het programma omdat het "niet vernieuwend genoeg" meer was.

Samenstelling
De presentatie van het programma bleef al die jaren in handen van Harm Edens. De teamcaptains wisselden wel. Onder meer Raoul Heertje, Thomas Acda, Peter Heerschop, Marc-Marie Huijbregts, Jan Jaap van der Wal, Martijn Koning en Daniël Arends zaten aan de desk.

Wanneer Dit was het nieuws terugkeert, is nog niet bekend.

Dit was het nieuws keert terug bij NPO
Dit was het nieuws keert terug bij NPO (Foto: BuzzE)

'Plunderaars Sint-Maarten eten dieren uit dierentuin op'

Volgens Irma Neijman van de stichting Animal in Need wordt de dierentuin op Sint-Maarten geplunderd."Mijn contactpersoon daar zegt dat slangen en apen uit kooien worden gehaald door mensen. Ze zeggen dat ze de dieren gaan opeten".

"Ze plunderen de zoo, stelen de apen en slangen en ze eten deze op. Deze mensen zijn gek geworden!", kreeg Neijman te horen van Sunitha, die op dit moment op het eiland is. Zij heeft daar al meerdere honden opgevangen in haar huis, nadat het asiel werd verwoest.

"Nood breekt wetten, uiteraard begrijp ik dat", schrijft Neijman op Facebook. "Maar kennelijk zijn sommige mensen in staat al hun menselijkheid opzij te zetten. Mensen die blijkbaar al hun humaniteit verliezen en de verschrikkelijke ramp op Sint-Maarten gebruiken om een walgelijke duistere kant van zichzelf te ontplooien."

Krajicek coach Van Rijthoven

Voormalig toptennisser Richard Krajicek is de nieuwe coach van Tim van Rijthoven. Krajicek zal de 20-jarige tennisser coachen en begeleiden tijdens toernooien in het buitenland.

Van Rijthoven, de nummer 876 van de wereldranglijst, maakte in 2015 zijn debuut in het Nederlandse Daviscupteam in de wedstrijd tegen Zwitserland.

Eerder werkte Krajicek samen met de Zwitser Stan Wawrinka en de Canadees Milos Raonic.

Nintendo Classic Mini: NES keert volgend jaar terug in de winkels

Goed nieuws voor fans die geen NES Mini hebben kunnen bemachtigen: Nintendo heeft aangekondigd het apparaat in de zomer van 2018 terug te brengen. Het gaat om een nieuwe productie, dus hopelijk betekent dit dat er genoeg eenheden worden gemaakt zodat iedereen er een kan aanschaffen.

Ook heeft Nintendo aangekondigd om de SNES Mini, dat eind deze maand lanceert, te blijven produceren in 2018. Eerder claimde Nintendo al dat er geen tekorten zouden zijn voor het apparaat, wat hiermee bereikt moet worden. Goed nieuws dus voor fans, iets slechter nieuws voor scalpers.

Huurder woont steeds kleiner en duurder

Huurders betalen steeds meer geld voor steeds kleinere woningen. Dat is volgens makelaarsvereniging NVM een brancheorganisatie voor vastgoedmanagers VGM het gevolg van de huidige oververhitte woningmarkt en de aantrekkende economie.

De huurprijzen in de vrije sector zijn in de eerste helft van het jaar opnieuw gestegen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was het afgelopen halfjaar 10,54 euro. Huurders betaalden daardoor bij een verhuizing gemiddeld 6,9 procent meer dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging nog veel groter, met Amsterdam als uitschieter. Daar moest 18 euro per vierkante meter worden betaald.

NVM en VGM rekenden voor dat in de stad Utrecht zevenhonderd euro per maand neergeteld moest worden voor een kleine woning van 30 vierkante meter. Voor datzelfde bedrag kun je in Roermond of Enschede een woning huren van tachtig vierkante meter.

Volgens de verenigingen zijn structurele maatregelen nodig om het beperkte aanbod van huurwoningen in de vrije sector te vergroten. Ze pleiten voor deregulering van de particuliere huurmarkt, zodat particuliere investeringen meer van de grond kunnen komen.

Huurder woont steeds kleiner en duurder
Huurder woont steeds kleiner en duurder (Foto: ANP)

Inwoners Florida Keys mogen schade opnemen

Inwoners van de Florida Keys mogen dinsdag terugkeren naar bepaalde gedeelten van de eilandengroep. Daar kunnen ze de schade opnemen na de overtocht van de orkaan Irma, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische depressie.

De eilanden zijn zwaar getroffen door Irma. Op videobeelden is te zien hoe huizen uit elkaar zijn gerukt. Ook vielen voorzieningen als elektriciteit, stromend water en telecommunicatie uit. De marine stuurt twee schepen naar de eilanden om voedsel uit te delen en te assisteren bij de evacuatie van mensen die waren achtergebleven.

De 'Keys', waar zo'n 80.000 mensen wonen, waren voorafgaande aan de storm grotendeels ontruimd. De politie tuigde maandag een controlepost op om te voorkomen dat inwoners vroegtijdig zouden terugkeren. De autoriteiten zijn nog bezig met het herstellen van de basisvoorzieningen.

Inwoners Florida Keys mogen schade opnemen
Inwoners Florida Keys mogen schade opnemen (Foto: ANP)

RUG trekt beurs bestuursleden Vindicat in

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen stoppen met het betalen van een studiebeurs van de bestuursleden van studentenvereniging Vindicat.

Het staken is een directe reactie op een bezoek van Vindicat-leden aan een sushirestaurant. Volgens nog onbevestigde berichten zouden de studenten flink hebben huisgehouden in het restaurant. Hoewel het politieonderzoek naar het incident nog loopt, hebben de onderwijsinstellingen al besloten dat de beurs per direct wordt gestaakt.

Alleen als er geen nieuwe misdragingen zijn, kan Vindicat nog aanspraak maken op financiële ondersteuning. Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG: "Vindicat moet meer dan ooit aantonen dat ze onacceptabel gedrag van leden wil voorkomen." Op jaarbasis krijgt Vindicat ruim 33.000 euro van de onderwijsinstellingen in de vorm van beurzen voor bestuursleden.

RUG trekt beurs bestuursleden Vindicat in
RUG trekt beurs bestuursleden Vindicat in (Foto: ANP)

Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff overleden

The Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff is op 74-jarige leeftijd overleden. De op Java geboren artiest is rustig en in het bijzijn van zijn naaste familie overleden, laat zijn management weten.

De Wolff vormde samen met zijn broer Ruud jarenlang het duo The Blue Diamonds. Begin jaren zestig scoorden ze vier nummer 1-hits in Nederland met ('Til) I Kissed You, Oh Carol, Ramona en Little Ship. Van het nummer Ramona werden wereldwijd 7 miljoen exemplaren verkocht.

Na de dood van zijn broer in 2000 bleef De Wolff muziek maken. Ook trad hij op met zijn zoon onder de naam The New Diamonds.

Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff overleden
Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff overleden (Foto: BuzzE)

1,6 miljoen kijkers voor Spoorloos-ontvoering

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Spoorloos met daarin het verhaal dat tot de ontvoering van presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender in Colombia leidde, heeft maandagavond na het acht uur journaal de meeste televisiekijkers getrokken. Naar het programma keken bijna 1,6 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Ook Radar en Het Familiediner, die respectievelijk voor en na Spoorloos stonden geprogrammeerd op NPO1, waren in trek. Radar trok bijna 1,4 miljoen kijkers terwijl op Het Familiediner een miljoen mensen afstemden.

Onder de commerciëlen trok SBS6 de meeste kijkers. Mr. Frank Visser doet uitspraak en Dokter Tinus waren beide goed voor zo'n miljoen kijkers, terwijl Helemaal het einde en Johnny Into The Wild het met 989.000 en 792.000 moesten doen.

1,6 miljoen kijkers voor Spoorloos-ontvoering
1,6 miljoen kijkers voor Spoorloos-ontvoering (Foto: BuzzE)

Stellaris: Synthetic Dawn

Grand strategy-game Stellaris heeft al wat uitbreidingen achter de kiezen en de volgende, Synthetic Dawn, gaat zich focussen op onze trouwe slaven, die nooit vermoeid raken en die nooit zeuren: de robots. De robots zijn het namelijk zat dat ze overheerst worden en besluiten het heft in eigen hand te nemen - en dat gaat goedschiks of kwaadschiks.  Op gamescom kreeg ik bij de booth van paradox een presentatie en mocht ik zelf ook aan de slag met Synthetic Dawn.

Spugende Locadia moet vrezen na ingesteld onderzoek door aanklager

De aanklager betaald voetbal is een onderzoek gestart naar Jürgen Locadia. De spits van PSV zou zondag in de wedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0) gespuugd hebben naar Denzel Dumfries. Dinsdag wordt bekend of de aanklager ook daadwerkelijk stappen onderneemt tegen de PSV-aanvaller.

Locadia en Dumfries hadden het tijdens de wedstrijd een aantal keer met elkaar aan de stok. Na ruim een uur spelen beging de PSV’er een overtreding op Dumfries, waarna hij spuugde. Dumfries beklaagde zich bij scheidsrechter Kevin Blom, maar de arbiter zou het incident ontgaan zijn. Tijdens de wedstrijd kwam Locadia dus goed weg, maar nu moet hij alsnog vrezen voor een straf.

Maandag werd bekend dat de aanklager van de KNVB Hirving Lozano voor twee wedstrijden wil schorsen. De Mexicaan kreeg een directe rode kaart van Blom voor een overtreding op Dumfries. PSV is niet akkoord gegaan, waardoor de zaak donderdagavond wordt behandeld door de onafhankelijke tuchtcommissie in Zeist. Alleen als hij wordt vrijgesproken, kan Lozano zondag meedoen tegen Feyenoord.

Burgemeester van Moeskroen doodgestoken

Burgemeester Alfred Gadenne van het Belgische Moeskroen is maandagavond om het leven gebracht op de begraafplaats van de stad. De keel van de 71-jarige burgemeester is doorgesneden. De politie heeft een verdachte opgepakt. Die heeft ondertussen bekend dat hij betrokken is, zonder verder in detail te treden, aldus de officier van justitie.

De burgemeester werd dood gevonden op het kerkhof van de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen, tegenover zijn huis. Hij deed zelf elke dag de poort van de begraafplaats open en dicht; zo ook deze avond.

Daar werd hij door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, meldde de officier van justitie. "Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen vond het lijk. Er werd eveneens een verdachte opgepakt. Die heeft ondertussen gezegd dat hij betrokken was", zei de officier van justitie.

Benot Lutgen, voorzitter van de partij cdH (Centre démocrate humanist), en voormalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) hebben op Twitter hun medeleven betuigd.

Update 10:05 uur:
Volgens de Waalse krant Sudpresse is de moord op de burgemeester van Moeskroen een wraakactie. De achttienjarige N.D. zou de dood van zijn vader hebben willen wreken. Die werkte op de dienst bevolking van de gemeente Moeskroen. Twee jaar geleden is de man ontslagen. Hij raakte hierna in een depressie en zou zelfmoord hebben gepleegd.

Burgemeester van Moeskroen doodgestoken
Burgemeester van Moeskroen doodgestoken (Foto: ANP)

'Kruidvat discrimineerde blinde klant'

Drogisterijketen Kruidvat heeft een blinde vrouw gediscrimineerd door haar niet te begeleiden tijdens het winkelen, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De vrouw vroeg de medewerkers van Kruidvat om haar aan de arm door de winkel te begeleiden. Kruidvat wees dit verzoek af en stelde voor om de gewenste producten voor de vrouw te verzamelen aan de hand van een boodschappenlijstje. De vrouw weigerde dit omdat zij zo zelfstandig mogelijk wilde winkelen.

De wens van de blinde vrouw om zo zelfstandig mogelijk te kunnen winkelen, sluit aan bij het uitgangspunt van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.

Volgens Kruidvat was het verzoek van de vrouw praktisch niet uitvoerbaar, onder meer vanwege veiligheid van de medewerkers.

Update 09:53 uur
Bij navraag door FOK! hoe de veiligheid in het geding kan komen laat de klantenservice weten: "Wij zijn een zelfbedieningswinkel en wij willen onze klanten zo goed mogelijke service bieden. Maar hier is niet altijd genoeg tijd voor. Wanneer wij klanten persoonlijk gaan begeleiden, hebben wij minder oog voor de situatie in de winkel en bij de kassa. Wij zullen dit per situatie moeten beoordelen."

'Kruidvat discrimineerde blinde klant'
'Kruidvat discrimineerde blinde klant' (Foto: ANP)

Van Bronckhorst: "City is een ploeg met kwaliteiten om de CL te winnen"

Feyenoord staat na een afwezigheid van veertien seizoenen voor zijn rentree in het hoofdtoernooi van de Champions League. De Rotterdammers trappen de groepsfase woensdagavond af met een thuiswedstrijd tegen Manchester City. Giovanni van Bronckhorst koestert warme herinneringen aan het miljardenbal.

De Feyenoord-trainer schreef de Champions League in 2006 op zijn naam als speler van Barcelona. "Het is voor mij een competitie met heel veel mooie herinneringen aan mooie wedstrijden die ik heb gespeeld. Niet alleen voor Barcelona, Glasgow Rangers en Arsenal maar ook in mijn eerste periode bij Feyenoord", zegt hij op de officiële website van de landskampioen over het toernooi.

Van Bronckhorst zal de wedstrijd van woensdag anders ervaren dan dat als hij speler deed. "Maar voor de ervaring en ontwikkeling van mijn spelers is het van heel veel waarde om in de Champions League tegen een absolute topploeg in actie te komen."

De oefenmeester is onder de indruk van tegenstander Manchester City, dat afgelopen weekeinde in de eigen competitie met 5-0 won van Liverpool. "Het is een ploeg die de kwaliteiten heeft om het toernooi uiteindelijk ook te winnen", vervolgt hij. "Dat zie je ook terug in de wedstrijden die je bekijkt van Manchester City en de spelers die je dan ziet. Als je die beelden ziet en kijkt wat ons te wachten staat, dan zullen wij de gehele wedstrijd ons niveau moeten halen."

Braboneger gaat ver in 'bashprogramma'

Het kan Steven Brunswijk, beter bekend als de Braboneger, weinig schelen wat mensen van hem vinden. Hij ziet zichzelf ook helemaal niet als bekende Nederlander.

"Ik zit net in dat wereldje. Ik ben gewoon een normale gast en ik vind het leuk om mensen te laten lachen. Ik ben een freewheeler. Iemand die dicht bij zichzelf blijft qua gevoel. Wat de rest van mij denkt, zal me aan mijn reet roesten", aldus de nieuwbakken presentator in De Telegraaf.

Brunswijk is woensdag op NPO 3 voor het eerst op tv met een eigen programma: De Braboneger basht!. Daarin neemt hij onder meer de actualiteiten van de afgelopen week door en gaat de geboren Surinamer er soms hard in. "Bashen is iets of iemand op de hak nemen. En mensen zullen er zeker wel beledigd door raken", denkt Brunswijk. "Anders is het geen bashen. Voor mij heeft humor niet zozeer een grens. Ik ga heel ver, dat weet ik wel."

Braboneger gaat ver in 'bashprogramma'
Braboneger gaat ver in 'bashprogramma' (Foto: BuzzE)

Landbouwers aan kop miljonairslijst

De meeste van de ruim 106.000 miljonairs in Nederland zijn afkomstig uit de agrarische sector. Het CBS becijfert hun aantal op 12.900, onder wie vooral melkveehouders (6100) en landbouwers (3300). Naar schatting 10.900 miljonairs vergaarden hun vermogen in de financiële dienstverlening.

Ook specialistische beroepen leiden tot rijkdom. Achthonderd medisch specialisten, zevenhonderd tandartsen en achthonderd advocaten mogen zich miljonair noemen, blijkt uit de jongste cijfers van het statistiekbureau.

Het aantal miljonairs bedraagt 1,4 procent van de Nederlandse bevolking. Zij bezitten gezamenlijk 44 procent van het totale vermogen van Nederlandse huishoudens. Het gemiddelde bezit per miljonairshuishouden is 2,9 miljoen euro.

Er kwamen in 2015 circa 500 miljonairs bij. Dankzij een nieuwe en betrouwbaardere berekeningsmethode stelt het CBS vast dat het aantal huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer (exclusief de eigen woning) is gegroeid tot 106.200. Dat zijn er 500 meer dan in 2014. Destijds ging het CBS nog uit van bijna 108.000 miljonairs, maar door verbeterde berekeningen is dat cijfer van 2014 naar beneden bijgesteld tot 105.700. Sinds 2007 is het aantal vermogende Nederlanders jaarlijks gegroeid; negen jaar geleden waren er bijna 80.000 mensen met meer dan een miljoen euro aan bezit.

"Er zit nog steeds groei in het aantal miljonairs", aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. In 2007 bedroeg hun aantal bijna 80.000. Het vermogen van de ondernemers in de agrarische sector wordt volgens Van Mulligen vooral gevormd door het bezit van grond en opstallen.

Vijf gemeenten herbergen de meeste miljonairs: Laren (NH), Bloemendaal, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal. Van alle provincies wonen relatief de meeste miljonairs in Zeeland: 1,8 procent. Limburg, Flevoland en Groningen telden met 1 procent van de huishoudens relatief de minste miljonairs.

Landbouwers aan kop miljonairslijst
Landbouwers aan kop miljonairslijst (Foto: ANP)

Kramer aast op basisplaats tegen City: "Op papier kun je het nooit winnen"

Michiel Kramer mag door een blessure van Nicolai Jørgensen hopen op een basisplaats bij Feyenoord in de Champions League tegen Manchester City.

Woensdagavond komt de Engelse grootmacht op bezoek in De Kuip en Kramer hoopt dat hij de kans krijgt van trainer Giovanni van Bronckhorst. De spits weet maar al te goed dat de Rotterdammers voor een haast onmogelijke opgave staan.

Jørgensen raakte afgelopen weekend in het duel met Heracles Almelo geblesseerd. Zodoende lijkt de kans groot dat Kramer aan de aftrap verschijnt. “Op papier kun je het nooit winnen”, stelt Kramer in gesprek met De Telegraaf, doelend op de grote verschillen tussen beide clubs.

Manchester City heeft een ploeg die meer dan een half miljard heeft gekost. Als Nederlandse clubs kunnen we daar nooit tegenop en je moet het ook niet willen. Want de bedragen die zij betalen voor spelers slaan toch nergens op? Maar in de praktijk loopt het in het voetbal soms toch anders.”

Kramer vindt dat hij en zijn ploeggenoten geen ontzag moeten hebben voor de miljoenenformatie uit Manchester. , “We weten allemaal dat de absolute top, gewoon de top van de wereld, tegenover ons komt te staan. Manchester City schaar ik bij PSG, Real Madrid, Barcelona, Monaco, Bayern München en Juventus”, klinkt het. “Wij staan daar met Feyenoord heel ver vanaf. Door op een ongelooflijke manier de strijd aan te gaan en die ploegen gewoon aan te pakken, kunnen we soms iets moois neerzetten. De laatste Feyenoord-Manchester United (1-0) blijft wat dat betreft een prachtig voorbeeld.”

Zaterdag won Manchester City nog met 5-0 van Liverpool. De selectie van de Rotterdammers keken in aanloop naar de wedstrijd tegen Heracles Almelo in het hotel naar beelden van dat duel. “Ik niet”, aldus Kramer. “We moesten verplicht rusten. En ik blijf niet op voor een wedstrijd van City. Als voetballer ken je alle spelers van City toch wel.”

Crisis Noord-Korea geen gevaar voor Spelen 2018

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft gezegd dat de oplopende crisis in Noord-Korea momenteel geen veiligheidsrisico vormt voor de Winterspelen. Volgend jaar zijn de Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea.

"We staan in contact met alle betrokken landen. In de gesprekken met alle belangrijke personen in de verschillende regeringen bestaat er geen twijfel over de Winterspelen van 2018'', aldus Bach, die dit zei tijdens een bijeenkomst in de Peruaanse hoofdstad Lima.

De preses zei tevens  dat hij hoopt dat voordat de Spelen beginnen, er een diplomatieke oplossing komt voor de crisis. De Spelen starten op 9 februari.

Rentree Van Dijk bij beloften Southampton loopt uit op deceptie

Virgil van Dijk heeft maandagavond zijn rentree gemaakt bij de beloften van Southampton. De Oranje-international raakte in januari geblesseerd en kwam sindsdien niet meer in actie. Maandag speelde hij negentig minuten mee tegen Aston Villa (4-0 verlies) en zal zich zijn rentree anders hebben voorgesteld. Van Dijk speelde volgens diverse Engelse media een belabberde wedstrijd.

De 26-jarige verdediger was al eerder hersteld van zijn blessure, maar kwam niet in actie omdat hij een transferverzoek had ingediend. The Saints wilden hem niet laten gaan en Van Dijk werd uit de selectie gezet. Nu de transfermarkt gesloten is, is de mandekker weer in genade aangenomen en zal hij op korte termijn ook zijn rentree maken in de hoofdmacht.

Van Dijk vormde tegen Aston Villa het verdedigende duo samen met aankoop Jan Bednarek. Volgens de Daily Mirror was het duidelijk zichtbaar dat het bij Van Dijk aan wedstrijdritme ontbrak en zag hij er bij verschillende doelpunten niet goed uit. Desondanks speelde hij voor het eerst sinds lange tijd weer een hele wedstrijd en lijkt hij op de weg terug.

Las Palmas pakt eerste punten in La Liga

Voor Las Palmas zijn de eerste punten in het seizoen in de Spaanse Primera Division een feit. Na twee nederlagen trok de club naar het Estadio La Rosaleda, de thuishaven van Malaga, dat eveneens met twee verliespartijen begon.

Vlak voor rust bracht Jonathan Viera de bezoekers op voorsprong, maar Diego Gonzalez maakte kort na de thee de gelijkmaker. Twintig minuten later was het Jonathan Calleri die Las Palmas opnieuw op voorsprong zette, waarna de debuterende invaller Loïc Remy de 1-3 eindstand verzorgde.

West Ham pakt eerste punten van het seizoen

West Ham United heeft de eerste punten van het Premier League-seizoen in de tas. De eerste drie wedstrijden gingen allemaal verloren, maar maandagavond lukte het thuis tegen promovendus Huddersfield Town wel: 2-0.

Het duurde overigens wel een tijd voor de fans van de Hammers konden juichen: Pedro Obiang opende pas in de 72e minuut de score en zag die score vijf minuten later verdubbeld worden door Andre Ayew. 

Coach Slaven Bilic zag het Frank de Boer-scenario al boven het hoofd hangen en was dan ook opgelucht. "Beginnen met drie nederlagen is niet best voor je zelfvertrouwen, maar ik ben erg trots op de manier waarop we allemaal met de lastige situatie om zijn gegaan."

"Ik werk al sinds mijn achttiende in het voetbal en ben inmiddels 49, dus ik weet hoe het werkt in het voetbal: een scenario als bij De Boer ging wel door mijn hoofd, daar hoef ik niet over te liegen", voegde Bilic er nog aan toe.

FOK! Wat een weer: regen! onweer! En morgen storm

Septemberregen, komt zaad en wijnstok goed gelegen.

Vandaag 
Gisterenavond trok hier een pracht van een onweersbui langs, compleet met regenboog. Het waaide ook flink hard, maar in de loop van de avond ging de wind wat liggen. afgelopen nacht was het opnieuw feest met buien, voornamelijk in de kustprovincie's. Daarbij kon het ook weer gaan onweren. 

In de loop van de nacht werd de regen minder. Vanochtend begint buiig, maar in de loop van de dag zwakken de buien vanuit het zuidwesten af, en komt de zon regelmatig door. De temperatuur ligt rond de 16 graden bij een matige zuidwestelijke wind. In de loop van de avond draait de wind richting het zuiden. 

Morgen
Nederland krijgt morgen te maken met de eerste officiële herfststorm, met windsnelheden tot windkracht 10. Meteorologen van Weerplaza houden in de kustregio rekening met zware tot zeer zware windstoten, afgewaaide takken en mogelijk ook her en der ontwortelde bomen en overlast in de ochtendspits. De bomen staan nog volop in het blad en zijn daardoor gevoeliger voor windstoten.

De storm begint woensdag vroeg in de ochtend langs de westkust. In de loop van de woensdagochtend breidt de storm zich uit naar de noordwestkust en het Waddengebied.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: "Aan het begin van de woensdagmiddag trekt een venijnige stormdepressie van west naar oost over de Noordzee, net noord van de Wadden. Het hangt van de exacte koers van dit lagedrukgebied af hoe hard het op de Wadden zal gaan waaien, maar dat het daar een paar uur flink tekeer zal gaan, lijkt zeker."

10 Jaar geleden
Was het droog, zwaarbewolkt en slechts 13 graden. Er stond een zwak windje.    

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

Blind_Guardian was bij de jaarlijkse functioneringsuiting van de Maeslantkering aanwezig. (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was bij de jaarlijkse functioneringsuiting van de Maeslantkering aanwezig. (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jong Ajax is maximale score kwijt, eerste doelpunt Eiting

Jong Ajax heeft maandagavond voor het eerst dit seizoen puntverlies geleden in de Jupiler League. De Amsterdammers kwamen op eigen veld via Carel Eiting nog wel op voorsprong tegen RKC Waalwijk, maar moesten door een doelpunt in de tweede helft van Henrico Drost alsnog genoegen nemen met een puntendeling: 1-1.

Nadat het duel na een kwartier spelen tien minuten was stilgelegd vanwege de hevige regenval op De Toekomst, was RKC aanvankelijk de bovenliggende partij. De beloften van Ajax overtuigden allerminst en kwamen na zestien minuten spelen goed weg toen een vrije trap van Paul Quasten ternauwernood uit de hoek gedoken kon worden door Kostas Lamprou.

De thuisploeg kwam daarna beter in zijn spel en nam op slag van rust zelfs de leiding. Eiting draaide op de rand van het strafschopgebied goed weg van zijn directe tegenstander, waarna hij met een hard schot door de benen van Etienne Vaessen voor de 1-0 tekende. De doelman voorkwam even later erger leed voor RKC door te redden op een fraaie poging van Dennis Johnsen.

Ajax leek op rozen te zitten, maar moest tien minuten na de onderbreking alweer de gelijkmaker incasseren. Nadat de bal na een vrije trap bleef hangen in het Amsterdamse strafschopgebied, was het Drost die succesvol de trekker overhaalde: 1-1. De beste kansen waren daarna voor Ajax, maar doordat onder anderen Teun Bijleveld en Noussair Mazraoui het vizier niet op scherp hadden staan, kwam het scorebord niet meer in beweging.

Apple onthult nieuwe iPhone

Wijlen Steve Jobs is weer een beetje terug bij Apple. Het bedrijf presenteert dinsdag zijn nieuwste iPhone, een evenement waar de fans elk jaar reikhalzend naar uitkijken. De presentatie is voor het eerst in het Steve Jobs Theater, een onderdeel van het nieuwe, futuristische hoofdkantoor van Apple.

Apple presenteert normaal gesproken twee iPhones tegelijk, een gewone versie en een grotere Plus-variant. Zo kwamen vorig jaar de iPhone 7 en de 7 Plus op de markt. Dit jaar komt Apple vermoedelijk met een derde, nog luxere smartphone.

Het is nog niet bekend hoe de nieuwe modellen gaan heten. Voor de reguliere toestellen, de opvolgers van de 7 en de 7 Plus, gaan de namen 7S en 7S Plus rond. De luxe variant zou de iPhone 8 of iPhone X worden. De X verwijst naar het Romeinse cijfer voor tien, omdat Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone presenteerde.

In de aanloop naar Apple-presentaties lekken altijd details uit, expres of per ongeluk. Zo zou de nieuwe iPhone geen thuisknop onderin hebben, maar een dunne softwarebalk. Waarschijnlijk komt het toestel volgende week op de markt.

De nieuwe iPhone moet de concurrentie aangaan met de Samsung Galaxy Note8 en de Google Pixel 2.

Apple onthult nieuwe iPhone
Apple onthult nieuwe iPhone (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.