FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 september 2017

Snowboardcrossers openen World Cup-seizoen in Argentinië

In het Argentijnse Cerro Catedral zijn de beste snowboardcrossers van de wereld begonnen aan het nieuwe World Cup-seizoen. Gedurende het weekeinde stonden twee wedstrijden op het programma voor zowel de mannen als de vrouwen, inclusief Nederlandse deelname.

De jonge twintigers Karel van Goor en Glenn de Blois deden bij de mannen namens Nederland mee en op beide dagen schopte alleen De Blois het tot de knock-outfase.

Op zaterdag werkte de Nederlander zich langs onder meer de Amerikaan Alex Deibold van de achtste finales naar de kwartfinales, maar daarin eindigde hij als vierde - één plek van een plaats in de halve finales verwijderd. Op zondag schopte De Blois het niet voorbij de achtste finales, waardoor hij met een zestiende en 23e plek naar huis gaat.

Tweevoudig World Cup- en wereldkampioen Alex Pullin begon het seizoen perfect. De Australiër was zowel op zaterdag als op zondag niet te kloppen in de Argentijnse sneeuw. Emanuel Perathoner (Italië) en Jonathan Cheever (VS) stonden zaterdag naast hem op het podium, Alessandro Hämmerle (Oostenrijk) en Mick Dierdorff (VS) deden dat op zondag.

De Française Chloe Trespeuch pakte de eerste zege van het seizoen, voor de Amerikaanse wereldkampioene Lindsey Jacobellis en Nelly Moenne Loccoz uit Frankrijk. Zondag was het de beurt aan Jacobellis om de winst te pakken, voor de Tsjechische Eva Samkova en Trespeuch.

Hoogtepunten van de wedstrijden zijn hier via het YouTube-kanaal van ski- en snowboardfederatie FIS te bekijken.

Jamaicaanse atleet Scott (21) verongelukt

De talentvolle Jamaicaanse hinkstapspringer Jordan Scott is zondag om het leven gekomen. De 21-jarige atleet was betrokken bij een auto-ongeluk in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston en overleefde het niet. Ook sprinter Michael Campbell was bij het ongeluk betrokken, hij kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Volgens getuigen raakte de auto waar Scott en Campbell in reden een afscheiding in het midden van de weg, waarna ze tegen een paal tot stilstand kwamen. Beide atleten moesten uit de auto gered worden en werden naar het ziekenhuis gebracht, waar Scott bij aankomst doodverklaard werd. 

Hinkstapspringer Scott eindigde vorig jaar op het WK voor junioren nog als zesde. Campbell kwam vorige maand op het WK in actie in de series van de 4x100 meter, waar hij als derde loper het stokje overgaf aan Usain Bolt. 

Topatleet McMaster verliest coach door orkaan Irma

Topatleet Kyron McMaster is zijn coach verloren door orkaan Irma. De 20-jarige atleet uit de Britse Maagdeneilanden, dit jaar 's werelds snelste op de 400 meter horden, werd al lange tijd getraind door Xavier Dag Samuels.

Samuels kwam afgelopen week om het leven toen orkaan Irma met volle kracht aan land ging op Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Volgens lokale media viel de ervaren coach van een dak, maar wat hij daar deed is niet helemaal duidelijk.

McMaster ging onlangs nog als een van de favorieten naar het WK, maar werd in de series gediskwalificeerd na een verder al beroerde wedstrijd.

Heiner zeilt naar WK-brons op Balatonmeer

Afgelopen week werd op het Balatonmeer in Hongarije gestreden om de Finn Gold Cup, wat gezien wordt als het wereldkampioenschap in de olympische zeilklasse Finn. Nicholas Heiner wist er namens Nederland het brons te veroveren.

In 2014 werd Heiner wereldkampioen in de Laser-klasse, maar vorig jaar stapte hij over naar de Finn. Pieter-Jan Postma ging in die klasse naar de Olympische Spelen, maar Heiner timmert er nu aan de weg als voornaamste Nederlandse kandidaat op het wereldtoneel.

In het Hongaarse water begon Heiner met een twintigste plek in de eerste race niet best, maar met een negende en tweede plaats herstelde hij zich. Race vier leverde het schrapresultaat op (21e), gevolgd door een overwinning en een derde plek.

Een dertiende plek in race zeven kostte Heiner de kans op de wereldtitel, ook winst in de medal race was daar niet meer genoeg voor. Wel bleef hij de Brit Ed Wright net voor in de strijd om brons. Heiner eindigde drie punten achter wereldkampioen Max Salminen uit Zweden en twee punten achter de Fransman Jonathan Lobert.

Cowboys beginnen NFL-seizoen met winst op Giants

De Dallas Cowboys zijn het nieuwe seizoen in de NFL begonnen met winst op de New York Giants. Bij de Cowboys was er vooraf nogal wat rumoer: Ezekiel Elliott werd ervan beschuldigd een ex-vriendin mishandeld te hebben en zou voor zes duels geschorst worden, wat een federale rechter terugdraaide wegens een gebrek aan een eerlijke hoorzitting bij de NFL.

Running back Elliott leek het gedoe van zich afgezet te hebben en kwam in 24 rushes tot 104 yards. Een wedstrijd vol touchdowns werd het niet: alleen veteraan Jason Witten maakte er één en met 11.904 yards verbrak hij en passant het teamrecord, wat in handen was van Cowboys-legende Michael Irvin.

Quarterback Dak Prescott wist Witten in het tweede kwart te vinden, wat de Cowboys op weg hielp naar een 16-0 voorsprong halverwege het duel. Kicker Dan Bailey trapte vier field goals tussen de palen en voegde zo ook de nodige punten toe op weg naar de 19-3 overwinning tegen de Giants.

Uitslagen NFL zondag
Dallas Cowboys - New York Giants 19-3
Buffalo Bills - New York Jets 21-12
Chicago Bears - Atlanta Falcos 17-23
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 0-20
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 18-21
Detroit Lions - Arizona Cardinals 35-23
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 7-29
Tennessee Titans - Oakland Raiders 16-26
Washington Redskins - Philadelphia Eagles 17-30
Los Angeles Rams - Indianapolis Colts 46-9
Green Bay Packers - Seattle Seahawks 17-9
San Francisco 49ers - Carolina Panthers 3-23

Bayern betreurt kritiek Lewandowski

Karl-Heinz Rummenigge, de clubbaas van Bayern München, is niet te spreken over de openlijke kritiek van Robert Lewandowski op het transferbeleid. De Poolse spits zei zaterdag in Der Spiegel dat Bayern 'creatief' moet blijven om wereldspelers te contracteren en dat men daarbij moet overwegen om hogere transfersommen te betalen. Rummenigge kan niet veel met Lewandowski’s woorden. Hij kwam in Bild met een reactie.

"Hij heeft zich openlijk geërgerd aan de transfers van Paris Saint-Germain. Hij is bij ons als voetballer aangenomen en daarvoor verdient hij zeer veel geld. Ik betreur zijn uitspraken", aldus de oud-speler. "Hij heeft vorig seizoen in de tweede seizoenshelft, na de wedstrijd tegen SC Freiburg, ook al zijn medespelers beschuldigd omdat hij niet goed genoeg zou zijn ondersteund."

"Wie de trainer, de club of medespelers openlijk bekritiseert, krijgt met mij te maken", klinkt Rummenigge fel. Hij weet niet of Carlo Ancelotti de spits op de tribune gaat zetten vanwege zijn uitspraken. "Maar ik weet inmiddels wel hoe je spelers weer tot rede kan laten komen." Sportief directeur Hasan Salihamidzic heeft reeds een gesprek met Lewandowski gevoerd, maar het is onduidelijk wat daar precies uit is gekomen.

"Froome kan Tour, Giro en Vuelta in één jaar winnen"

Chris Froome kan in één jaar zowel de Ronde van Italië, de Tour de France als de Ronde van Spanje winnen. Althans, dat denkt oud-wielrenner Bernard Hinault.

"Froome is zonder twijfel de kampioen van zijn generatie. Hij domineert, hij is de baas van het peloton en kan zijn stijl continu aanpassen aan zijn tegenstanders", aldus Hinault tegenover The Times.

Froome won dit jaar de Tour en de Vuelta. Eerder lukte dit alleen de Fransman Jacques Anquetil en Hinault zelf.

Overigens heeft voor Froome zelf het voor de vijfde maal winnen van de Tour de France de prioriteit. Toch zegt hij niet definitief nee tegen de zogeheten wielergrandslam. "Een vijfde Tourzege is de hoofdprijs, maar wie weet? Het is zeker een risico, omdat je het uiterste van jezelf vraagt."

Vader Insiya doet aangifte tegen John v.d. Heuvel

Shehzad H., die ervan wordt verdacht dat hij in 2016 zijn destijds tweejarige dochtertje Insiya vanuit Amsterdam naar India heeft laten ontvoeren, heeft aangifte gedaan tegen de moeder van de peuter en tegen journalist John van den Heuvel. De advocaat van H., Gerard Spong, heeft een bericht daarover in Het Parool bevestigd. Hij wil verder niet ingaan op de kwestie.

De aangifte zou gaan over een poging tot ontvoering van Insiya door Van den Heuvel in maart dit jaar, toen de misdaadjournalist de vader had opgespoord in India. Van den Heuvel noemt in Het Parool de beschuldiging van de Indiase zakenman "natuurlijk onzin". Hij zegt dat hij daar is geweest om te kijken of het meisje daar was, maar dat er geen sprake was van een poging tot of plannen voor een 'tegenontvoering'.

H. verblijft in India en dat land is niet van plan om hem uit te leveren. Het meisje is nog niet terecht.

Aangifte tegen moeder en journalist om Insiya
Aangifte tegen moeder en journalist om Insiya (Foto: ANP)

Mexico trekt noodhulp in om aardbeving

De Mexicaanse regering heeft een aanbod ingetrokken om noodhulp te sturen naar Texaanse slachtoffers van orkaan Harvey. Het land heeft de aangeboden bedden, levensmiddelen, artsen en generatoren zelf hard nodig vanwege de recente aardbeving.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten dat de Amerikanen geen gebruik meer kunnen maken van het aanbod. "Onder de huidige omstandigheden, richt de Mexicaanse regering alle beschikbare logistieke ondersteuning op de hulp aan getroffen gezinnen en gemeenschappen op ons nationale grondgebied", aldus een verklaring.

Door de aardbeving kwamen vorige week zeker 96 mensen om het leven in Mexico. Ook leidde het natuurgeweld tot enorme materiële schade. Vervolgens trok de orkaan Katia over de kuststaat Veracruz de Ignacio de la Llave, waardoor de autoriteiten nog zwaarder werden belast.

Toch geen Mexicaanse noodhulp naar Texas
Mexico trekt noodhulp in om aardbeving (Foto: ANP)

Hooggerechtshof VS behandelt inreisverbod

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het Hooggerechtshof in een spoedprocedure om een uitspraak gevraagd over het beruchte inreisverbod van president Trump. Justitie wil een uitspraak over een besluit in hoger beroep van een gerechtshof. Dat hof stak een stokje voor het plan van Trump om de meeste vluchtelingen voorlopig uit de VS te weren.

Het hoger beroep werd behandeld door een hof in San Francisco. Dat bepaalde dat grootouders, tantes, ooms en neven en nichten van mensen die al ingezetenen van de Verenigde Staten zijn, het land wèl binnen mogen komen.

Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen. Dat kon rekenen op een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie kon rekenen op verwerping door de rechterlijke macht.

Hooggerechtshof VS behandelt inreisverbod
Hooggerechtshof VS behandelt inreisverbod (Foto: ANP)

Meisje in rolstoel mishandeld door groep jongens

In Middelburg heeft een groep jongens zich maandagochtend van hun meest laffe kant getoond. De stoere lefgozers raapten al hun moed bij elkaar en gingen op de Breeweg op zoek naar een formidabele tegenstander om te mishandelen: een getint meisje in een rolstoel.

Rond kwart voor negen zag een voorbijfietsend 15-jarig meisje de mishandeling gebeuren. Deze jongedame bleek wél echt over het nodige lef te beschikken en schoot het meisje in de rolstoel te hulp. Dat zat de lafbekken eerste klas niet lekker en dus moest ook de getuige klappen incasseren. 

Wie de daders zijn is vooralsnog onbekend en ook wie het slachtoffer in de rolstoel was weet de politie nog niet. Men is dan ook op zoek naar het meisje in de rolstoel en getuigen die iets hebben gezien. De jonge voorbijganger gaat in elk geval aangifte doen van mishandeling.

Getuigen kunnen zich via de bekende kanalen melden, maar ook een WhatsApp sturen of het tipformulier op de website van de politie invullen. 

102-jarige krijgt twee jaar voorwaardelijk voor kindermisbruik

De Brit Douglas Hammersley heeft een voorwaardelijke celstraf van twee jaar aan de broek gekregen. De man bekende in de jaren zeventig een meisje van vijf tot acht jaar te hebben misbruikt in het graafschap Buckinghamshire, ten westen van Londen.

De zaak is opmerkelijk, want Hammersley is inmiddels de honderd gepasseerd: de man is 102 jaar oud. Het slachtoffer deed zo'n veertig jaar na het misbruik alsnog aangifte tegen hem, waarop hij zijn schuld bekende. 

Vorig jaar werd een 101-jarige man veroordeeld tot dertien jaar cel wegens 'seksmisdaden' tegen twee zusjes en hun broertje. Hammersley is nu, voor zover bekend, de oudste persoon ooit die door een Britse rechter is veroordeeld, waarmee we de viesnek van harte feliciteren.

Ambulance kost NASCAR-coureur Kenseth bijna plek in play-offs

Op de Richmond Raceway vond afgelopen weekeinde de laatste race van het reguliere NASCAR-seizoen plaats. Er zijn nu nog tien races te gaan, waarin zestien coureurs in de play-offs strijden om de titel. Iedereen rijdt overigens wel gewoon mee in alle races, maar alleen de coureurs in de play-offs kunnen nog kampioen worden.

Om de play-offs kort uit te leggen: na 26 races zijn er zestien coureurs die zich daarvoor plaatsen. De eerste manier is door een race te winnen, wat dertien coureurs gelukt was - met de kanttekening dat een racewinnaar wel in de top-30 van het puntenklassement moet eindigen. De overige plekken worden opgevuld door de coureurs die de meeste punten hebben verzameld van alle coureurs zonder overwinningen.

Veel coureurs stonden in Richmond met een simpele opdracht aan de start: win de race en je gaat naar de play-offs, win de race niet en je kansen zijn zo goed als verkeken. Voor Chase Elliott, Jamie McMurray en Matt Kenseth zag het er op basis van de punten nog rooskleurig uit en dat gold zeker voor laatstgenoemde: hij vertrok van poleposition.

Kenseth domineerde het eerste deel van de race, maar nadat hij zich verremde viel hij wat terug. De al voor de play-offs geplaatste Martin Truex Jr. nam de leiding over en ging lange tijd aan de leiding, maar met een kleine 150 van de ruim vierhonderd ronden te rijden ging het fout voor Kenseth: een ambulance stond plotseling stil bij de ingang van de pitstraat, terwijl er een caution was - een gelevlagsituatie - en iedereen dus naar binnen dook.

Kenseth botste door de chaos achterop bij Clint Bowyer en liep flink wat schade op, zoveel dat zijn race zelfs voorbij was en hij ineens moest vrezen voor zijn plek in de play-offs. Gelukkig voor Kenseth kwam Bowyer niet in de buurt van een positie om hem in het klassement in te halen, terwijl rookie Erik Jones met plek zes ook net tekort kwam. Kenseth plaatste zich zo dus alsnog voor de play-offs.

Kenseth valt uit door een stilstaande ambulance, maar haalt de play-offs wel (Bron: YouTube)

Voorin streden Truex Jr en Larson om de zege en vooral de jonge Larson kende na nog een caution een geweldige herstart. Bij het ingaan van de laatste ronde werd Truex Jr aangetikt door Denny Hamlin, waardoor hij in de muur belandde en de gele vlag de race beëindigde. Larson pakte zo zijn vierde overwinning, Joey Logano werd tweede en voor hem was dat bijzonder zuur: Logano is een van de topcoureurs in de NASCAR en won dit jaar weliswaar een race, maar door een overtreding van de technische regels werden de daarbij behorende voordelen, zoals plaatsing voor de play-offs, afgenomen.

Logano schopte het dus niet tot de play-offs, terwijl hij vooraf een van de titelkandidaten was. Hij is overigens niet de enige sterke coureur die buiten de boot valt. De pas 21-jarige Erik Jones kende een bijzonder indrukwekkend debuutseizoen, maar komt net tekort voor de play-offs, net als de ook prima debuterende Mexicaan Daniel Suarez. Dale Earnhardt Jr, al jaren de populairste NASCAR-coureur en bezig aan zijn vermoedelijk laatste jaar, greep ook naast een plek in de play-offs.

Wie de play-offs wél precies gehaald hebben valt hier te zien.

De hectische slotfase van de race (Bron: YouTube)

Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat

Nederland wil onkruidverdelger glyfosaat langer toestaan. Het kabinet steunt een voorstel van de Europese Commissie om het middel, bekend als Roundup, nog eens tien jaar toe te laten.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wijst erop dat de Europese toezichthouders op de voedselveiligheid en de chemicaliën tot de conclusie zijn gekomen dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. Er is volgens hen geen bewijs dat het bestrijdingsmiddel kankerverwekkend is, zoals criticasters beweren. De linkse oppositie en de PVV willen het gebruik van glyfosaat terugdringen en stellen onder meer dat onderzoekers die de stof vrijpleiten, zijn beïnvloed door de fabrikant.

Nederland moet wel voorkomen dat te veel glyfosaat in het drinkwater terechtkomt, stelt de Nederlandse toezichthouder Ctgb. Ook moeten vogels en zoogdieren beter worden beschermd.

Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat
Kabinet steunt langer toestaan glyfosaat (Foto: ANP)

VS herdenken terreuraanslagen 11 september

In de Verenigde Staten is maandag stilgestaan bij de bijna 3000 slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001. President Donald Trump nam in het Witte Huis eerst een minuut stilte in acht en nam daarna deel aan een herdenkingsbijeenkomst in het Pentagon.

"De terroristen die ons aanvielen, dachten angst te zaaien en onze spirit te kunnen verzwakken. Maar Amerika kan niet worden geïntimideerd. Degenen die het toch proberen, staan snel op onze lijst verslagen vijanden, die het gewaagd hebben onze moed te testen", zei Trump. "Ook al is ons land die dag gewond geraakt, we herinneren de wereld er vandaag aan dat terrorisme nooit zal winnen van de VS", voegde minister Rex Tillseron (Buitenlandse Zaken) eraan toe.

Zestien jaar geleden vlogen islamistische terroristen met gekaapte verkeersvliegtuigen de twee torens van het World Trade Center in New York binnen. Ook het Pentagon in Washington was een doelwit. Een vierde toestel stortte neer in Pennsylvania.

VS herdenken terreuraanslagen 11 september
VS herdenken terreuraanslagen 11 september (Foto: ANP)

Nationale actie voor Sint-Maarten op vrijdag

De nationale radio- en tv-actiedag om geld in te zamelen voor het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten is vrijdag. Het evenement wordt uitgezonden vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

NPO, RTL en SBS besteden de komende week al uitgebreid aandacht aan 'Nederland helpt Sint-Maarten' van Giro 5125 voor de slachtoffers.

NPO Radio 2 besteedt vrijdag vanaf 06.00 uur de hele dag in alle uitzendingen aandacht aan de actie. NPO1 zendt de hele dag actie-updates uit en 's avonds is er een speciale uitzending vanuit het actiecentrum vanaf 21.20 tot 22.10 uur.

Alle mogelijke steun en aandacht

Presentator Art Rooijakkers doet live verslag vanuit het actiecentrum en er wordt geschakeld naar locaties in Nederland en op Sint-Maarten waar ook inzamelingsacties aan de gang zijn. Doel is om Nederlanders te informeren over de situatie op het getroffen eiland en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers via het gironummer van het Rode Kruis.

Volgens Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, verdienen inwoners van Sint-Maarten 'alle mogelijke steun en aandacht'. "Via al onze kanalen informeren we Nederlanders over de situatie op Sint-Maarten en de andere eilanden, en over de initiatieven om te helpen."

Wanhoop op gezichten te lezen

Het ingezamelde geld gaat naar het Nederlandse Rode Kruis, dat getroffenen eerste levensbehoeften als voedsel, kleding en medicijnen biedt. "De wanhoop is te lezen op de gezichten van de mensen. Hoe meer mensen helpen, hoe beter", zegt Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft het geld ook nodig voor hulp op de langere termijn.

Het Rode Kruis vervoerde afgelopen weekend onder meer 8500 dekzeilen, 2000 keukensets en vier generatoren naar het Caribische eiland. Ook zijn teams van het Nederlandse Rode Kruis en hulpverleners uit Curaçao en Aruba naar Sint-Maarten gereisd om de schade in kaart te brengen.

Nationale actie voor Sint-Maarten op vrijdag
Nationale actie voor Sint-Maarten op vrijdag (Foto: BuzzE)

Fajah Lourens staat seksloze jongeren bij

Fajah Lourens gaat jongeren met "een behoorlijk heftig seksleven" helpen zich ruim een maand koest te houden. De fitnessfanaat wordt personal coach in het EO-programma 40 dagen zonder seks, maakte de omroep bekend.

"Zonder emotionele connectie is seks gewoon neuken. Dat is niks", vindt Fajah, die de zes deelnemers motiveert om de veertig dagen vol te maken, hen opdrachten geeft en confronteert met hun gedrag. "Dan ken je elkaar niet, weet niet wat de ander fijn vindt en meestal durf je dan ook niet te zeggen wat je wel of niet wilt. Dat heeft alles te maken met respect: voor een ander, maar ook voor jezelf."

40 dagen zonder seks, dat vanaf 17 oktober na acht jaar afwezigheid terugkeert op de buis, wordt dit keer gepresenteerd door Johan Eikelboom. "Je ziet dat de deelnemers moeite hebben het vol te houden. Terwijl ze niet voor niets meedoen", zegt de opvolger van Arie Boomsma, die het spraakmakende EO-programma in 2008 en 2009 presenteerde. "Ik merk bij alle kandidaten dat ze zich goed realiseren dat er meer is dan seks alleen. En dat ze bijna allemaal toch op zoek zijn naar een liefdevolle, stabiele relatie. Maar dat is voor de deelnemers aan onze serie wel echt een worsteling."

Fajah Lourens staat seksloze jongeren bij
Fajah Lourens staat seksloze jongeren bij (Foto: BuzzE)

Ayoub baalt van gemiste toptransfer

Yassin Ayoub misstaat volgens Erik ten Hag niet bij Ajax, Feyenoord of PSV. De coach is blij dat de speler bij FC Utrecht is gebleven.

De trainer van FC Utrecht laat in De Telegraaf weten dat Ayoub een speler is 'met bovengemiddelde kwaliteiten' die moeiteloos mee zou kunnen bij een traditionele topclub: "Ik denk dat Ayoub een speler is die bij de top drie in Nederland of in een grote competitie niet zou misstaan."

Feyenoord, Ajax en PSV lieten Ayoub in de voorbije transferperiode desondanks lopen. "Ik weet niet of ik het gek moet vinden, maar ik vind het wel jammer", zegt Ayoub zelf. "Misschien pas ik niet in hun plaatje. Ik vind dat ik de afgelopen twee jaar heb laten zien, dat ik een andere speler ben geworden met veel meer dynamiek en strijdlust in mijn spel."

De Marokkaans international staat ervoor open om zijn tot medio 2018 doorlopende contract in De Galgenwaard te verlengen. "Ik heb het liefst dat FC Utrecht een transfervergoeding voor mij ontvangt." Ayoub speelde ooit in de jeugd van Ajax, maar daar werd hij weggestuurd. Sinds 2008 draagt hij daardoor het shirt van FC Utrecht en in 2013 maakte hij zijn debuut. In 140 duels was Ayoub goed voor vijftien goals en 28 assists.

IT-verfilming breekt records

De nieuwe incarnatie van Pennywise the Dancing Clown valt in de smaak. Zowel de reacties op IT, dat afgelopen weekend wereldwijd ging draaien, als de box office zijn positief.

In de VS bracht de horrorfilm het afgelopen weekend 104 miljoen euro op, waarmee IT het op twee na meest succesvolle openingsweekend van 2017 heeft. Alleen Beauty and the Beast en Guardians of the Galaxy Vol.2 brachten meer op. Filmstudio Warner Bros. had, in verband met orkaan Irma en de start van het NFL-seizoen, verwacht onder de 100 miljoen euro te blijven. IT heeft ook het record gebroken van meest succesvolle openingsweekend voor een horrorfilm; het vorige record stond op naam van Paranormal Activity 3, dat in 2011 45 miljoen euro in een weekend ophaalde. In Nederland werd eenzelfde record gebroken; met 1,3 miljoen euro haalde IT ruim meer op dan de vorige recordhouder, SINT uit 2010 (dat toen 0,7 miljoen euro verdiende).

Ook inhoudelijk doet de film het goed; de film is 86% 'fresh' bij reviewverzamelaar Rotten Tomatoes en krijgt van bezoekers een 8,2 op IMDb. Kort voor de opening van de film werd bekend dat Warner Bros.-dochter New Line Cinema, dat de film produceert, groen licht heeft gegeven voor een tweede film. In dit vervolg wordt de tweede helft van het verhaal verteld, vergelijkbaar met hoe de IT-miniserie in 1990 ook twee afleveringen besteedde aan de vertelling.

Een recensie van IT verscheen afgelopen donderdag op FOK!. Ben je afgelopen weekend ook gaan zien hoe Bill Skarsgård de rol van Pennywise vertolkt? Laat daar dan van je horen in de comments!

IT: Bill Skarsgård als Pennywise

IJzersterke Van Gerwen wint German Darts Grand Prix

Darter Michael van Gerwen heeft zondagavond de German Darts Grand Prix op zijn naam geschreven. In de finale tegen Rob Cross gooide de Nederlander een ijzersterk gemiddelde van 111 punten, wat hem een 6-3 overwinning opleverde.

"Rob bood me meer tegenstand dan wie dan ook. Mijn kracht om te scoren en wil om te winnen was vandaag echter sterker en dat heeft me de titel opgeleverd", vertelde Van Gerwen na afloop.

In de halve finales ging Simon Whitlock er al met 6-0 aan tegen de Brabander, die Jelle Klaasen in de kwartfinales met 6-1 naar huis stuurde. Cross maakte in de halve eindstrijd met 6-3 een einde aan het sterke toernooi van Benito van de Pas, nadat hij Ian White in de kwartfinales met 6-2 de baas was.

Rolstoeltennisster De Groot grijpt naast US Open-titel

Rolstoeltennisser Diede de Groot is er niet in geslaagd na Wimbledon ook de US Open te winnen. Het 20-jarige Nederlandse toptalent ging in de finale onderuit tegen de Japanse Yui Kamiji.

Kamiji was als eerste geplaatst in New York en won dit jaar al de Australian Open en Roland Garros. In de eindstrijd ging De Groot in de eerste set aanvankelijk prima mee, maar in de tweede set was het gedaan: 7-5, 6-2.

Stéphane Houdet won de titel bij de mannen, zijn eerste Grand Slam-titel sinds de US Open van 2013. De Fransman was in de finale te sterk voor de pas 19-jarige Brit Alfie Hewett, de winnaar van Roland Garros.

De zege van Houdet betekent dat de vier Grand Slams bij de mannen dit jaar door vier verschillende spelers zijn gewonnen: de Argentijn Gustavo Fernandez won de Australian Open, Stefan Olsson uit Zweden pakte de Wimbledon-titel.

Mourinho over periode Van Gaal: "De club heeft stilgestaan"

José Mourinho won vorig seizoen de Europa League, maar toen hij aantrad bij Manchester United was hij allerminst te spreken over de staat van de club.

In gesprek met de Sunday Times stelt de Portugees dat United heeft stilgestaan toen men werd geleid door David Moyes en Louis van Gaal. "Er was een evolutie gaande bij andere clubs; er was geen evolutie bij deze club", concludeert Mourinho. "Op alle cruciale gebieden die een team in principe succesvol kunnen maken, heeft de club stilgestaan. Het was best een lege periode bij de club, zonder evolutie die noodzakelijk is."

Mourinho zegt dat Moyes en Van Gaal te lijden hadden onder de enorme druk die op hun schouders lag na het vertrek van Sir Alex Ferguson. "Het was het gewicht van het verleden op de schouders van spelers, managers en zelfs het bestuur en de eigenaren, want als je gewend bent te winnen en te winnen en te winnen en dat dan opeens ophoudt, is dat een hele zware last."

De ex-trainer van Real Madrid, Internazionale, Chelsea en FC Porto vindt dat het nu beter gesteld is met United. "Vandaag de dag hebben we betere werkomstandigheden en een betere medische afdeling en in de meeste gevallen hebben we dat bereikt zonder mensen te hoeven vervangen, en dat is best belangrijk", concludeert Mourinho, die met zijn club momenteel eerste staat in de Premier League met tien punten uit vier wedstrijden.

Donderdag nieuwe Nintendo Direct

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd met een focus op Nintendo Switch- en Nintendo 3DS-games die de komende maanden verschijnen. Denk aan Xenoblade Chronicles 2Mario & Luigi: SuperStar Saga + Bowser's Minions en natuurlijk Super Mario Odyssey.

Voor ons in Nederland wordt de Nintendo Direct op donderdag 14 september om middernacht uitgezonden (de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 september). Dat wordt dus een latertje, of je leest alles de volgende ochtend rustig terug bij ons op FOK!

Roompot blijft achter wielerploeg Zijlaard staan

Afgelopen weekeinde bekendde dokter Peter Janssen dat Leontien van Moorsel epo heeft gebruikt en haar man Michael Zijlaard bij het dopinggebruik betrokken was. De bekentenissen van Janssen hebben geen gevolgen voor de sponsoring van de wielerploeg Roompot Oranje Loterij.

Naast oprichter is Zijlaard de hoogste baas van de wielerploeg.

"Wij hebben kennisgenomen van het nieuws, maar het zijn speculaties waar wij niet veel mee kunnen. Wij hebben voor de volle 100 procent vertrouwen in het team en de begeleiding achter deze ploeg. Dit nieuws heeft geen invloed op onze samenwerking," aldus een woordvoerder van Roompot.

Trek-Segafredo trekt Ierse kampioen Mullen aan

Ryan Mullen verruilt Cannondale voor Trek-Segaredo. De 23-jarige Ierse kampioen op de weg én tijdrijden tekende een contract voor twee jaar.

Vorige maand, tijdens het Europees kampioenschap, pakte Mullen brons bij het tijdrijden.

Trek-Segafredo verbond vandaag ook Alex Frame aan de ploeg. De 24-jarige Nieuw-Zeelander komt over van het Britse continentale team JLT Condor.

Boksers behouden wereldtitel in supervlieggewicht

Afgelopen weekeinde stonden in de bokswereld twee titelgevechten in het supervlieggewicht (-52,2kg) op het programma. De titels bij de WBC en WBO stonden op het spel en beide kampioenen wisten hun gordel te behouden.

De Thai Srisaket Sor Rungvisai vocht in maart in New York voor het eerst in de VS. Daar onttroonde hij de Nicaraguaan Roman Gonzalez en pakte hij de supervlieggewichttitel bij de WBC. Een klein half jaar later stond zijn volgende partij op het programma en in Carson, Californië was het Gonzalez die op revanche aaste. 

Sor Rungvisai was geenszins van plan zijn titel weer op te geven aan Chocolatito en dat was te merken. De kleine Nicaraguaan kwam er nauwelijks echt aan te pas en in de vierde ronde was het voorbij: Sor Rungvisai sloeg hem neer, Gonzalez stond op en een half minuutje later ging hij nog eens neer, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte.

Het was een pijnlijke nederlaag voor Gonzalez, die jarenlang wereldtitels in het lichtvlieggewicht in zijn bezit had. Tot zijn eerste ontmoeting met Sor Rungvisai stond hij op 46 zeges uit 46 gevechten, waarvan maar liefst 38 op knock-out.

Sor Rungvisai vs Gonzalez, deel 2 (Bron: YouTube)

De Japanner Naoya Inoue won in 2014 al zijn eerste wereldtitel en is sinds december van dat jaar de WBO-wereldkampioen in het supervlieggewicht. In Carson, waar Sor Rungvisai en Gonzalez ook vochten, werd Inoue uitgedaagd door de Amerikaan Antonio Nieves, maar een succes was het niet voor Carita. Zijn coach gooide halverwege de handdoek in de ring en Inoue behield zijn wereldtitel opnieuw.

VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar

De aanvallen van veiligheidstroepen in Myanmar gericht op de islamitische bevolkingsgroep van de Rohingya, lijken op "een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen". Dit heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, maandag gezegd.

De Jordaanse prins Zeid veroordeelde het recente optreden van de Myanmarese strijdkrachten als een wrede operatie die "duidelijk buiten proporties" is.

De vluchtelingenstroom van Rohingya uit Myanmar naar buurland Bangladesh droogt voorlopig niet op. Sinds eind augustus zijn zo'n 313.000 leden van de in hun land vervolgde moslimminderheid naar Bangladesh gegaan, meldt de Internationale Organisatie van Migratie (IOM) in Genève maandag. In de afgelopen dagen zijn er dagelijks 20.000 vluchtelingen bijgekomen.

Eerste levensbehoeften

De IOM zegt 26 miljoen dollar nodig te hebben om deze mensen de komende drie maanden van eerste levensbehoeften te voorzien. In totaal hebben de internationale organisaties gevraagd om donaties van 77 miljoen dollar (64 miljoen euro) om de Rohingya in Bangladesh te helpen.

De meeste vluchtelingen hebben een dagenlange wandeling achter de rug, meldde de regering in Bangladesh. Ze waren uitgeput en hongerig. Toen de vluchtelingenkampen vol waren, bouwden de Rohingya voorlopige accommodaties van bamboe en plastic langs de wegen, op berghellingen en in het bos.

VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar
VN: etnische zuivering tegen Rohinyas Myanmar (Foto: ANP)

De Vrij over EL-duel met Vitesse: "Het wordt niet makkelijk"

Lazio won zondagmiddag met veel overtuiging van AC Milan (4-1), waarbij Ciro Immobile de gevaarlijkste man aan Romeinse kant was met een hattrick.

De club uit de Italiaanse hoofdstad treedt donderdag aan tegen Vitesse in de groepsfase van de Europa League en Stefan de Vrij, die de hele wedstrijd speelde tegen de Rossoneri, kent de kwaliteiten van de Arnhemmers.

"In het begin hadden we het lastig en gaven we Milan te veel de bal, maar ze werden niet gevaarlijk. Dit resultaat is heel goed en de trainer (Simone Inzaghi, red.) had het tactisch goed voorbereid", zegt de verdediger op de clubsite. Hij vond dat de defensie goed op orde was, ondanks enkele hachelijke momenten. De Oranje-international is blij met de overwinning op Milan, maar kijkt ook al weer vooruit naar donderdag.

"Vitesse is een goed team. Ze willen altijd de bal hebben en hebben daarnaast veel individuele kwaliteiten. Het wordt niet makkelijk, maar we kunnen het wel voor elkaar krijgen." De kans is aanwezig dat De Vrij veel te maken gaat krijgen met Luc Castaignos, die in het verleden eveneens voor Feyenoord speelde. "Hij is onlangs teruggekomen naar Nederland. Ik heb met hem samengespeeld en ken hem door en door."

Elektrische optie voor iedere Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft in 2022 voor ieder model een elektrische variant. Dat heeft Daimler-topman Dieter Zetsche aangekondigd bij de investeerdersdag van de Duitse automaker. Er moeten dan tenminste vijftig verschillende hybride en volledig elektrische Mercedes-auto's beschikbaar zijn.

Smart wordt volledig elektrisch. De maker van stadsauto's biedt nu al elektrische versies van zijn voertuigen.

Omdat er minder marge zit op elektrische auto's dan op auto's die op fossiele brandstoffen rijden, gaat Daimler fors bezuinigen. Het doel is om 4 miljard euro aan kosten te besparen.

Mercedes-Benz is niet de enige automaker die inzet op elektrisch. Volvo had al eerder aangekondigd in 2019 een elektrische versie van al zijn modellen te willen hebben. Jaguar Land Rover wil een jaar later nog louter elektrische en hybride voertuigen bouwen.

Elektrische optie voor iedere Mercedes-Benz
Elektrische optie voor iedere Mercedes-Benz (Foto: ANP)

Politie in Florida arresteert plunderaars

De politie van Miami onderzoekt naar eigen zeggen plunderingen in de stad in de nasleep van de orkaan Irma. De plaatsvervangend politiechef Luis Cabrera zei tegen de Miami Herald dat zondagavond al vier mensen zijn aangehouden.

In Fort Lauderdale toonde een lokale nieuwssite beelden van plunderaars die het noodweer trotseerden om een winkel met sportartikelen leeg te roven. Naar aanleiding van de beelden zijn negen mensen gearresteerd in Fort Lauderdale, aldus de plaatselijke politie.

Zondagavond werd de waarschuwing tegen 'hurricanes' in het zuiden van Florida ingetrokken, maar tal van wijken of stadsdelen zoals Miami Beach blijven vanwege de wateroverlast voorlopig afgesloten en niet toegankelijk voor de bewoners. De orkaan Irma mindert ondertussen in kracht in het westen van de deelstaat.

Voor de komst van Irma zijn talrijke wijken ontruimd en als gevolg van de storm zitten meer dan drie miljoen huishoudens zonder stroom, terwijl straten blank staan. De reparatie van de stroomvoorziening kan weken in beslag nemen, vrezen de betrokken stroomleveranciers.

Politie in Florida arresteert plunderaars
Politie in Florida arresteert plunderaars (Foto: ANP)

'Frankrijk wil internetbedrijven in EU belasten op basis van omzet'

Als het aan de regeringen van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië ligt, moeten internetgiganten als Google en Amazon in de toekomst kunnen worden belast op basis van de omzet die ze in landen binnen de Europese Unie maken.

Op dit moment wordt de belasting die grote internetbedrijven betalen bepaald op basis van hun winst. Er is echter al langer weerstand tegen deze manier van belastingheffen, omdat belastingen hierdoor in sommige gevallen erg laag uit zouden vallen, terwijl de bedrijven miljarden aan omzet boeken.

Het voorstel werd door de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gedaan, en moet volgende week aan alle ministers van Financiën van de EU worden voorgelegd. Om tot een wetswijziging te komen, moeten alle EU-landen instemmen.

"We moeten niet langer accepteren dat deze bedrijven zakendoen in Europa, en intussen een minimum aan belasting betalen", aldus de ministers.

De Europese ministers van Financiën komen op 15 september bijeen in de Estlandse hoofdstad Tallinn.

Handbalsters Dalfsen beginnen met nederlaag in Europa

De handbalsters van Morrenhof Jansen Dalfsen hebben zondagavond in de eerste kwalificatieronde van de EHF Cup - het handbalequivalent van de Europa League - de eerste wedstrijd verloren.

In het Oekraïnse Lviv was landskampioen Galychanka met 26-22 te sterk voor de vicekampioen van Nederland. Vooral in de eerste helft werden veel kansen gemist door Dalfsen, hoewel de ploeg in het tweede deel iets terug kon komen naar 10-8. In de tweede helft ging het verschil heen en weer, maar echt dicht in de buurt kwam Dalfsen niet meer.

Zaterdag wacht de return in Dalfsen.

Minder cafés in Nederland

Het aantal cafés in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 4 procent gedaald naar 8950. Dat heeft horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners becijferd. Die daling is minder sterk dan in de vijf jaar ervoor. In 2007 waren er nog ruim 10.000 cafés.

Drie steden weerstonden de afgelopen tien jaar de dalende trend. In Leeuwarden steeg het aantal cafés met bijna een kwart en ook in Leiden (plus 11 procent) en Den Haag (plus 6 procent) kwamen er meer kroegen bij.

De daling van het aantal cafés komt volgens de onderzoekers onder meer door de toegenomen aandacht voor gezond leven. Zo wordt er minder alcohol gedronken. Bovendien gaan jongeren tegenwoordig liever naar een festival of blijven ze juist thuis om op de bank een tv-serie te kijken.

Vergrijzing
Ook de vergrijzing speelt een rol, want ouderen gaan steeds minder vaak naar het café. Van Spronsen & Partners verwacht dan ook dat de komende vijf jaar nog eens 250 tot 275 cafés de deuren moeten sluiten.

Voor dorpscafés zijn er kansen om te overleven door bijvoorbeeld afhaalpunt voor pakketjes of stomerijen te worden. Ook de trend om cafés om te vormen in eetcafés ziet het horeca-adviesbureau als een kans.

Minder cafés in Nederland
Minder cafés in Nederland (Foto: ANP)

'De Boer ontslagen bij Palace, snelste ontslag ooit in Premier League'

Volgens verschillende Engelse media is Frank de Boer de laan uitgestuurd bij Crystal Palace. De voormalig succescoach van Ajax, die vorig jaar ook bij Internazionale al rap de deur uit werd gewerkt, had welgeteld vier duels de leiding over Palace. Nooit eerder werd een coach in de Premier League zo snel ontslagen: het record stond op naam van Les Reed, die in 2006 na zeven duels bij Charlton weggestuurd werd.

De seizoensstart van Palace is enigszins dramatisch. Het begon met een 0-3 nederlaag tegen promovendus Huddersfield Town, gevolgd door 1-0 op bezoek bij Liverpool. In eigen huis werd met 0-2 verloren van Swansea City en zondag was Burnley met 1-0 te sterk, waardoor de ploeg van De Boer, die kampt met flink wat blessureleed in de selectie, na vier wedstrijden op nul punten en nul goals staat.

De wedstrijd bij Burnley zou de laatste kans zijn geweest voor De Boer, ook al repte aandeelhouder Steve Parish na afloop met geen woord over de toekomst van de Nederlandse trainer. De ploeg speelde zondag overigens allerminst verkeerd en er werd zelfs gesproken over de beste wedstrijd van het seizoen, waarin het er vooral aan lag dat de kansen niet afgemaakt werden.

Van der Mark vervangt Rossi in MotoGP

Michael van der Mark zal bij de GP van Aragón in de MotoGP-klasse de geblesseerde Valentino Rossi vervangen. Voor de 24-jarige Nederlander, die voor Yamaha rijdt in de Superbikes, zal het zijn debuut worden in de koningsklasse van de motorsport.

Rossi brak tijdens een training op een crossmotor zijn scheen- en kuitbeen bij een flinke val. Hij is inmiddels geopereerd.

Van der Mark zal de eerste Nederlander in de MotoGP worden sinds 2005. Jurgen van den Goorbergh reed toen voor het laatst in die klasse.

Raad van State moet oordelen over Fort Oranje

De zaak van een aantal bewoners van camping Fort Oranje en eigenaar Cees Engel tegen de gemeente Zundert moet naar de Raad van State. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant maandag bepaald. Een groep van zeventien recreanten en bewoners wilde met de rechtszaak voorkomen dat er nog stacaravans worden verwijderd, gesloopt of beschadigd.

In juni nam Zundert het beheer van de probleemcamping over. De gemeente wil de grote camping ontruimen en saneren omdat veel bewoners er in erbarmelijke omstandigheden leven en er veel criminaliteit is. Uiterlijk 14 september zou de rechtbank bepalen of de ontruiming kan doorgaan.

De voorzieningenrechter liet maandag weten niet bevoegd te zijn om te oordelen over het ingediende verzoek om schorsing van de besluiten van de gemeente Zundert.

Raad van State moet oordelen over Fort Oranje
Raad van State moet oordelen over Fort Oranje (Foto: ANP)

Eerste vlucht met evacués naar Nederland

Een eerste toestel met ruim honderd evacués van het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten is onderweg naar Nederland. Een KDC-10 van de landmacht brengt de mensen vanaf Curaçao naar Nederland. De evacués waren daar vanaf Sint-Maarten naar toe gebracht.

Aan boord bevinden zich onder anderen toeristen. Het toestel wordt maandagmiddag in Eindhoven verwacht.

Vanuit Eindhoven vertrekt maandag ook weer een vlucht naar Curaçao met tweehonderd mensen van Defensie die gaan helpen. Ook zijn er veel hulpgoederen aan boord.

Eerste vlucht met evacués naar Nederland
Eerste vlucht met evacués naar Nederland (Foto: ANP)

Locadia woest na verlies: "Ik ga geen namen noemen"

PSV leed zondag de eerste nederlaag van het seizoen door met 2-0 te verliezen van sc Heerenveen. Jürgen Locadia kwam nauwelijks in het stuk voor. Daar baalde de spits na afloop van de wedstrijd stevig van. Hij zei teleurgesteld te zijn in zichzelf én zijn teamgenoten, aangezien PSV allesbehalve optimaal presteerde tegen de Friezen.

"Geen goede wedstrijd", concludeert Locadia kort maar krachtig voor de camera van Voetbal Inside. "Vanaf het eerste fluitsignaal liepen we achter de feiten aan. We hadden afspraken voor het drukzetten gemaakt, maar daar hielden we ons niet aan." De aanvaller zegt dat het niet alleen de schuld van de verdediging is. "Het begint voorin natuurlijk, ik ben ook verantwoordelijk."

PSV moest het de gehele tweede helft met tien man doen, aangezien Hirving Lozano vlak voor rust een rode kaart kreeg van scheidsrechter Kevin Blom, die volgens Locadia een goede wedstrijd floot. De aanvalsleider van de Eindhovenaren weigert de schuld van de nederlaag bij één iemand neer te leggen: "Ik ga ook geen namen noemen, het is een teamsport en iedereen heeft evenveel schuld."

Magere zege hockeysters Den Bosch

De hockeysters van Kampong kwamen er nauwelijks aan te pas in het openingsduel tegen landskampioen Den Bosch. Toch duurde het lang, heel lang, voor de enige en winnende Bossche treffer, van Margot van Geffen, viel. Den Bosch kreeg veel veldkansen én zeven strafcorners. Ireen van den Assem, na het vertrek van Maartje Paumen nu eerste cornervrouw, trof nog geen doel.

Alleen op basis van het eerste kwart had het al 0-4 kunnen zijn, met drie strafcorners en een grote kans voor Frédérique Matla. De sfeer was losjes, lacherig misschien zelfs. Op basis van het wedstrijdbeeld zat deze wedstrijd al in de tas bij Den Bosch. "Ik hoop dat we plezier uitstraalden, maar geen nonchalance", zei Ireen van den Assem na de wedstrijd. "We hebben vertrouwen, dat wel. Maar als we nonchalant worden, kunnen we van iedereen verliezen."

Ook in het tweede kwart viel de goal maar niet. "In de rust zeiden we tegen elkaar: hij gaat vallen. Toen waren wij al 22 keer in hun cirkel geweest en zij 2 keer in onze cirkel. Moet je nagaan." Marloes Keetels haalde nog een bal van de lijn na een reuzekans voor Malou Pheninckx, anders had Kampong zelfs, geheel tegen de verhoudingen in, nog op voorsprong kunnen komen.

Na rust stapelden de kansen zich opnieuw op, maar Kampong-keepster Alexandra Heerbaart keepte een heerlijke wedstrijd. Tot acht minuten voor tijd, toen Margot van Geffen toch de verlossende goal maakte, bijna vanaf de achterlijn met de backhand. "Ik was zo blij dat we hem maakten", lachte Van den Assem. "Het was een close call, maar uiteindelijk telt het resultaat."

Als Den Bosch het moeilijk had met veldgoals, was er tot vorig seizoen altijd nog Maartje Paumen. Met haar harde sleeppush was ze vaak de reddende engel als het scoren van veldgoals even niet wilde lukken. Van den Assem staat nu op de kop cirkel bij de corner, met de loodzware taak om Paumen op te volgen. "Het is wennen zonder Paumen. Dat we haar gaan missen zal ik echt niet onder stoelen of banken steken."

Eerder nam Van den Assem soms één corner per wedstrijd, of helemaal geen. "Dat ik er nu veel mag nemen, is anders. Het heeft tijd nodig, maar ik weer zeker dat we nog veel gaan verbeteren." De verdedigster ziet echter ook voordelen. "Onze corner is nu meer onvoorspelbaar. Paumen had een wereldcorner, maar de tegenstander wist dat zij ging pushen. Nu kunnen we verrassender zijn."

Uitslagen Hoofdklasse Dames
Kampong - Den Bosch 0-1
Groningen - Oranje-Rood 0-1
SCHC - HDM 1-3
Bloemendaal - Hurley 1-2
Amsterdam - Huizen 4-1
Nijmegen - Laren 2-3

Lubach begint met 665.000 kijkers

Het zevende seizoen van Zondag met Lubach op NPO3 is begonnen met 665.000 kijkers. Dan zijn er minder dan het gemiddelde van vorig seizoen, toen regelmatig de miljoen kijkers werd gehaald. De satirische show moest het zondag afleggen tegen de eerste aflevering van Meisje van plezier op RTL 4 (1 miljoen kijkers) en Hotel Romantiek op NPO1 (965.000), blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Heel Holland bakt was aan het begin van de avond op NPO1 het best bekeken programma. Ruim 2,4 miljoen mensen zaten voor de buis voor het bakprogramma. Het versloeg daarmee de eerste seizoensshow van Miljoenenjacht op RTL 4 (1,5 miljoen) en Penoza, dat weer kijkers inleverde.

Naar de eerste aflevering van het vijfde en laatste seizoen van Penoza keken twee weken geleden nog ruim een miljoen kijkers. Vorige week zakte dat aantal naar 835.000 en deze week bleven nog 648.000 mensen over.

Lubach begint met 665.000 kijkers
Lubach begint met 665.000 kijkers (Foto: BuzzE)

Smit onder vuur om kunstgras

Jan Smit, sinds kort voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB, kreeg zondag het vuur aan de schenen gelegd in Studio Voetbal.

Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad, wilde weten wat Smit aan het kunstgrasprobleem gaat doen. "Ik ga hier geen discussie over kunstgras voeren", antwoordde Smit, die bij Heracles Almelo het kunstgras introduceerde. "Zinloos. Ik ben er voor alle clubs. Het ligt bij de clubs."

"We moeten alle voors en tegens, ook juridisch en financieel goed in kaart brengen en dan een beslissing nemen. We willen alles oplossen bij de KNVB. Eerst moeten de clubs het eens worden en dan moet er een financieel voorstel komen." Mossou nam met dat antwoord geen genoegen. "U heeft veertien jaar lang volgehouden dat kunstgras de toekomst heeft, maar kunstgras heeft niet de toekomst. Hybride velden hebben de toekomst. In geen enkele topcompetitie wordt op kunstgras gespeeld”, aldus de journalist. "Het voetbal wil kunstgras niet meer. Alle spelers die ertoe doen, alle trainers die ertoe doen. Iedereen wil kunstgras uit de Eredivisie."

Smit kan zich niet zo goed vinden in de argumenten tegen kunstgras. "Eerst was er het argument van de blessures. Was niet zo. Toen het verhaal over de korreltjes. Was niet zo. Nu zouden we een ander soort voetbal krijgen", stelt de voorzitter van de RvC van de KNVB, die vindt dat alle problemen in het Nederlands voetbal niet direct opgelost zijn als kunstgras afgeschaft wordt. "We moeten een oplossing vinden en die kan ik op dit moment niet bedenken."

Steun voor De Boer: "Hij moet niet ontslagen worden"

Frank de Boer zit op de schopstoel bij Crystal Palace, zeker nadat zijn ploeg zondagmiddag met 1-0 verloor van Burnley. Door een dramatische terugspeelbal van Lee Chung-yong en het goede afwerken van Chris Wood verloren the Eagles hun vierde competitiewedstrijd op een rij. Alan Pardew vindt dat de Nederlander aan moet blijven bij de club, ondanks de zeer slechte reeks.

"Hij moet niet ontslagen worden na zo'n optreden. Het was een optreden van een team dat uit speelde en probeerde te winnen", zegt de voormalig manager van Palace bij Sky Sports. "Ze hebben alles geprobeerd met de spelers die ze tot hun beschikking hadden. Het was jammer genoeg niet voldoende vandaag. Als je de statistieken erbij haalt en de media het steeds herhalen, zit je gewoon in een lastig pakket."

"Wat je moet doen, is de kleedkamer binnengaan en zeggen dat het volgende week wel goed gaat komen en dat, met het getoonde spel, de punten vanzelf wel komen", besluit Pardew. Sean Dyche, manager van Burnley, is opgelucht met de thuiswinst, aangezien ook hij inziet dat Palace het betere van het spel had zondagmiddag. De ploeg van De Boer had bijvoorbeeld 65 procent balbezit en produceerde 23 pogingen.

"Wij waren resoluut, dat was het belangrijkste", citeren verschillende Engelse media Dyche. "Palace was de betere ploeg, we konden totaal niet in ons spel komen. Ze hebben continu goed gespeeld. Soms heb je gewoon je dag niet. Het is ons slechtste optreden dit seizoen, maar het geloof van de spelers in elkaar en in een goed resultaat was fantastisch."

Problemen bij Twente: "Als je blijft verliezen, moet je misschien iets doen"

FC Twente leed zondagmiddag op bezoek bij Sparta Rotterdam alweer zijn vierde competitienederlaag dit seizoen (1-0). De Tukkers hebben nu zes keer op rij verloren in de Eredivisie, wat in 1966 voor het laatst gebeurde. De positie van trainer René Hake is dan ook wankel, erkent Jan van Halst.

De commercieel en technisch directeur van Twente sprak deze week met een deel van de spelersgroep over de malaise bij de club. Van Halst spreekt echter tegen dat dit is gebeurd op initiatief van de selectie. "René en ik hebben samen geïnitieerd dat ik met de spelers een evaluatiegesprek zou hebben. Zij hebben absoluut niet bij ons aangeklopt", benadrukt hij in gesprek met FOX Sports. "Het was eerder andersom: wij hebben ze uitgenodigd."

Van Halst vindt het lastig om aan te geven in hoeverre Hake het vertrouwen van zijn spelersgroep nog geniet. De clubleiding van Twente schaart zich voorlopig echter achter de coach. Toch realiseert Van Halst zich dat een ommekeer noodzakelijk is. "Ik kom uit het voetbal, René ook. Als je maar blijft verliezen, moet je misschien iets doen. Maandag praten we weer met elkaar. Hoe kunnen we het ombuigen? Zien we groei? Sommige jongens hebben net twee keer met elkaar op het trainingsveld gestaan. Dat zegt genoeg."

Voordeur Baudet opnieuw besmeurd

De voordeur van de Amsterdamse woning van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is zondag opnieuw besmeurd. Het is nog gissen naar de dader of daders, laat de partij weten.

Volgens De Telegraaf gaat het om een onwelriekend goedje. De politie zou onderzoek hebben gedaan en monsters hebben genomen van de stof.

Afgelopen donderdag brachten onbekenden met witte verf een anarchistenteken en een vrouwensymbool op de voordeur aan. Een actiegroep die zich het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front noemt eiste daarvoor de verantwoordelijkheid op. De groep zei te willen protesteren tegen het "verderfelijke gedachtegoed" van Baudet.

Forum voor Democratie zegt erop te rekenen dat de politie opnieuw voortvarend met de zaak aan de slag gaat.

Voordeur Baudet opnieuw besmeurd
Voordeur Baudet opnieuw besmeurd (Foto: ANP)

Amsterdam komt na drie sterke kwarten met de schrik vrij

Drie kwarten lang waanden de hockeyers van Amsterdam zich zondagmiddag tegen Tilburg in een speeltuin. Zorgeloos combineerde de thuisploeg zich heerlijk in het Wagener Stadion naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Tot de Brabanders tien minuten voor tijd, via Jaap Groels uit een strafcornerrebound, opeens terugkwamen tot 3-1 en het zowaar billenknijpen werd.

Zeker ook omdat spits Mirco Pruyser, die Amsterdam op slag van rust met een snoeiharde uithaal dikverdiend op voorsprong had geslagen, een gele kaart pakte. Zijn ploeg moest, met nog zeven minuten op de klok, vijf minuten lang met een man minder zien te overleven tegen een ploeg die, nadat het alle hoeken van het veld had gezien, opeens in een gelijkspel begon te geloven.

"Onze eerste drie kwarten waren hartstikke goed. Ik was tevreden", blikte Graham Reid na zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach van Amsterdam terug op die slotfase. Hij schoot in de lach toen hij zei: "Na drie kwarten heb ik tegen mijn ploeg gezegd dat we moesten gaan spelen alsof het 0-0 was. Nou, dat werkte niet."

"Ik zag dat we gas terug namen en dat mag niet gebeuren", vervolgde hij. "Dan knokt een club als Tilburg zich terug. Zeker als wij vijf minuten met tien man komen te staan. Ik was er niet blij mee dat de 3-2 viel, maar die tegentreffer riepen we over onszelf af."

Even kreeg Tilburg vleugels. De ploeg van Jeroen Delmee ging opportunistischer hockeyen en gooide de bal drie minuten voor tijd vanaf de linkerflank voor het doel. Na een tip-in van Jip Krens ging de bal via de voet van Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth vlak voor de lijn de lucht in, waarna Jesse van Minde, met de hete adem van Amsterdammer Nicki Leijs in zijn nek, hem niet meer leek te raken. Ietwat kolderiek rolde de bal toch het doel in, waardoor de treffer officieel op de naam van Krens kwam.

Tilburg had het in die fase aan zichzelf te wijten dat het al niet vaker had gescoord. In het derde kwart kreeg de nummer negen van de Hoofdklasse van vorig seizoen vier strafcorners en over de hele wedstrijd gezien zelfs vijf. Alleen de 3-1 ging erin, via een rebound, nadat de bal slecht was gestopt. Tot frustratie van coach Jeroen Delmee gebeurde dat deze wedstrijd wel vaker.

"Het lage rendement uit de strafcorner heeft niet zozeer met het vertrek van Tim Swaen naar Bloemendaal te maken, maar vooral met de uitvoering van het overige deel van de corner", legde de coach van Tilburg uit. "Het stoppen ging niet goed. De ballen sprongen weg, waardoor het voor de sleper een stuk moeilijker wordt. Dat zal beter moeten."

Twee minuten na de 3-2 maakte Amsterdam een einde aan de spanning. Billy Bakker zette de aanval op en via Nicki Leijs, die op de achterlijn stond, belandde de bal bij Mirco Pruyser, net terug in het veld na zijn gele kaart. Van dichtbij bepaalde de spits van Oranje de eindstand met een simpele intikker op 4-2.

Delmee: "We hebben het Amsterdam te makkelijk gemaakt. Aan de bal waren we weifelend. Onzeker. Zodra we een bal veroverden, waren we hem binnen twee passes alweer kwijt. Als je dat tegen Amsterdam doet, word je langzaam maar zeker teruggedrukt. Het leidde ook tot corners, waaruit de 2-0 en de 3-0 kwam. Maar verliezen van Amsterdam is geen schande. Zij hebben meer klasse en kwaliteit in hun ploeg. Vanaf nu richten we ons gewoon weer op de wedstrijd tegen Den Bosch van volgende week."

Uitslagen Hoofdklasse Heren
Kampong - Oranje-Rood 3-0
HGC - HDM 4-1
Almere - SCHC 2-3
Rotterdam - Pinoké 3-2
Den Bosch - Bloemendaal 1-1
Amsterdam - HC Tilburg 4-2

Kampong beslist duel met OR in halve minuut: "Typisch kantelpunt"

Voor het eerst sinds zes jaar droeg hij niet meer de aanvoerdersband bij hockeyclub Oranje-Rood: die gaf hij over aan Mink van der Weerden. Robert van der Horst bleek in het veld echter nog altijd een leider. Hij zag met lede ogen aan hoe zijn ploeg, ondanks veel kansen, met 3-0 onderuit ging tegen landskampioen Kampong.

Kampong knalde er thuis in de eerste wedstrijd van het seizoen meteen vol op. In de zesde minuut was het raak: Constantijn Jonker tipte een mooie spitsengoal binnen. "Het eerste kwart was duidelijk voor hen", zag ook Van der Horst. "Wij werden zelfs een beetje overlopen. Maar: het tweede kwart was voor ons." Daarin kwam Oranje-Rood goed terug en creëerde de ploeg kans op kans. David Harte keepte echter een wereldwedstrijd en hield zijn goal schoon. "Jammer dat we dan geen goaltje maken", baalt Van der Horst.

Na rust kwam Kampong weer beter in de wedstrijd en kwam Oranje-Rood een paar keer goed weg. Zo sleepte Martijn Havenga in plaats van in, op de kruising van de goal en had Jonker nog een tip-in kunnen maken. Pas in het vierde kwart werd de wedstrijd beslist.

Een kantelpunt, noemt Van der Horst het. "Bij ons kreeg Jelle Galema een goede kans op de gelijkmaker, maar hij maakte hem niet. In de eerste aanval daarna scoorde Sander de Wijn de 2-0." En slechts vijftien seconden daarna, meteen na de afslag, lag ook de 3-0 erin, van de stick van Robbert Kemperman.

Tegen die tijd leek het vuur bij Oranje-Rood al te zijn geblust. "Je probeert van alles. Opener spelen, offensiever", vertelt de oud-aanvoerder. "Maar we speelden niet vast vandaag. We leden veel balverlies en maakten fouten in de aannames." Met name na de 3-0 viel dat inderdaad op. Kampong speelde solide, Oranje-Rood met vlagen goed, maar vooral erg slordig.

Hoe dat komt weer Van der Horst ook niet. "Het is een eerste wedstrijd, die moet je altijd even van je af spelen. En meteen tegen de landskampioen, dat is natuurlijk geen gemakkelijke wedstrijd."

Bovendien is dit hetzelfde duel als waarmee Oranje-Rood vorig seizoen afsloot. Toen won Kampong, waardoor Oranje-Rood de play-offs miste. Een bijzonder pijnlijke vroege aftocht voor de toenmalig regerend landskampioen. Dat leverde voor dit duel volgens Van der Horst echter geen extra spanning op. "Dat speelt niet meer. Vorig seizoen is een gesloten boek."

Uitslagen Hoofdklasse Heren
Kampong - Oranje-Rood 3-0
HGC - HDM 4-1
Almere - SCHC 2-3
Rotterdam - Pinoké 3-2
Den Bosch - Bloemendaal 1-1
Amsterdam - HC Tilburg 4-2

Irma afgezwakt tot categorie 1

De verwoestende orkaan Irma is maandag boven Florida afgezwakt tot de categorie 1. De nog altijd zeer hevige storm heeft windsnelheden tot 135 kilometer per uur. Irma trekt over land ten noordoosten van Tampa naar het noorden.

Plaatselijke media meldden in Florida dat de waterschade gigantisch is, maar dat Irma minder ellende heeft veroorzaakt dan van tevoren gevreesd. De orkaan trok in het weekend toch niet naar de dichtbevolkte zuidoostkust en aan de westkust 'vermeed' Irma ook Tampa, een agglomeratie van bijna drie miljoen inwoners.

Het totaalbeeld van schade en slachtoffers is echter nog onduidelijk in de regio waar de nacht is aangebroken. De orkaan heeft enorme verwoestingen aangericht op de eilanden van de noordelijke Caribische Zee inclusief Sint-Maarten. In deze regio zijn sinds woensdag zeker 24 doden gevallen.

De internationale luchthaven van Miami blijft in ieder geval tot dinsdag dicht vanwege de waterschade. Ook het vliegveld van Fort Lauderdale blijft maandag dicht voor reparaties.

Irma afgezwakt tot categorie 1
Irma afgezwakt tot categorie 1 (Foto: ANP)

Eerste Chinese Grand Slam-titel bij junioren

Tennisser Wu Yibing heeft op de US Open een stukje tennisgeschiedenis geschreven. De 17-jarige Wu werd zondagavond de eerste Chinees ooit die een Grand Slam-titel in het enkelspel bij de junioren won.

Wu, als tweede geplaatst, stond in de finale tegenover de als eerste geplaatste Argentijn Axel Geller. Wu won de eerste set met één break en in set twee sloeg hij al snel een 0-4 voorsprong op de borden. Op 2-5 had hij echter niet genoeg aan maar liefst zes matchpoints om het zelf uit te serveren en Geller brak hem, maar één servicegame later maakte Wu het alsnog af: 6-4, 6-4.

Wu haalde eerder dit jaar ook al de halve finales op de Australian Open en de kwartfinales op Wimbledon. Geller stond op Wimbledon in de finale, maar ging daar onderuit tegen de Spanjaard Alejandro Fokina.

De 16-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova won de enkelspeltitel bij de meisjes. De verliezend Roland Garros-finaliste van vorig jaar maakte het hele toernooi al gehakt van iedereen en was in de finale veel te sterk voor landgenote Cori Gauff: 6-0, 6-2.

De Servische Olga Danilovic en de Oekraïnse Marta Kostyuk wonnen de meisjesdubbeltitel door de Kroatische Lea Boskovic en de Chinese Wang Xiyu te verslaan: 6-1, 7-5. De jongensdubbeltitel ging naar enkelspelkampioen Wu en de Taiwanees Hsu Yu-hsiou, die in de finale met pijn en moeite wonnen van het Japanse duo Toru Horie en Yuta Shimizu: 6-4, 5-7 [11-9].

Muguruza nieuwe nummer één

Garbine Muguruza is de nieuwe nummer één van de wereld bij de vrouwen. Karolína Plísková raakte die plek kwijt door haar vroegtijdige uitschakeling op de US Open. Zij is nu de nummer vier van de wereld.

Simona Halep bleef op de tweede plek, terwijl Jelina Svitolina een plaats steeg en nu de nummer drie van de wereld is. Venus Williams steeg van de negende naar de vijfde plaats. Beste Nederlandse tennisster is nog altijd Kiki Bertens. Bertens leverde wel twee plekken in en staat nu 29e.

Nadal wint eenzijdige US Open-finale

Rafael Nadal heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de US Open gewonnen. De Spaanse tennisser was in de finale in New York een maat te groot voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, die voor het eerst in zijn leven een Grand Slam-finale speelde.

Al vroeg in de eerste set had Anderson moeite om zijn serivce vast te houden, maar het lukte aanvankelijk nog wel. Op 3-3 werd hij dan toch gebroken en een servicegame later gebeurde dat nog eens.

In de tweede set ging het een stuk beter voor Anderson, die aanvankelijk geen breakkansen weggaf. Op 3-2 ging het echter alsnog fout en plaatste Nadal de break, wat hem ook de tweede set opleverde.

De derde set leverde al in de eerste game serviceverlies op voor Anderson, die op zijn beurt op Nadal's opslag geen potten kon breken. Pas op 5-4 kreeg hij het voor het eerst voor elkaar om deuce op het scorebord te krijgen op Nadal's opslag, maar die maakte het alsnog af: 6-3, 6-3, 6-4.

Na 2010 en 2013 is het voor Nadal de derde titel in New York en zijn zestiende Grand Slam-titel in totaal. Anderson was de eerste Zuid-Afrikaan sinds Kevin Curren (Australian Open 1984) die een Grand Slam-finale speelde.

Tennisser Carreno komt de toptien binnen

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen is Pablo Carreno de nieuwe nummer tien. De Spanjaard, die bij de US Open de halve finale bereikte, steeg negen plaatsen.

Rafael Nadal bezet nog steeds de eerste plaats. Roger Federer en Andy Murray ruilde van plek. Federer is nu de nummer twee, Murray die niet in actie kwam in New York vanwege een blessure, staat derde. Beste Nederlander is nog altijd Robin Haase, die wel drie plaatsen zakte en nu de 39e plaats inneemt.

Huntelaar: "Advocaat heeft niet geappt"

Klaas Jan Huntelaar is uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. De roep om zijn terugkeer in Oranje lijkt groter te worden.

Huntelaar maakte zaterdagavond twee doelpunten tegen PEC Zwolle, waaronder eentje middels een bal achter het standbeen langs, en hij staat dit seizoen alweer op drie treffers in vier competitiewedstrijden. Vanwege de goede vorm waarin Huntelaar steekt, wordt er geroepen dat hij weer zou moeten terugkeren in Oranje. Hij speelde zijn laatste interland in oktober 2015 tegen Tsjechië (2-3 verlies).

De 76-voudig international laat aan De Telegraaf weten dat hij nog geen appje van Dick Advocaat heeft ontvangen en de vraag of de bondscoach er verstandig aan zou doen om hem op te roepen voor de duels met Wit-Rusland en Zweden, laat hij onbeantwoord. Huntelaar erkent wel dat hij 'lekker' in zijn vel zit: "Ik ben blij om bij Ajax te zijn, om van waarde te kunnen zijn voor het team."

De 34-jarige Huntelaar heeft de recente WK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Bulgarije wel gezien, zo erkent hij: "De eerste wedstrijd waren het een beetje te veel en de tweede wedstrijd een beetje te weinig doelpunten. Eerst telt het doelsaldo en dan pas het onderlinge resultaat. Dus zullen we ruim van Wit-Rusland en Zweden moeten winnen.

FOK! Wat een weer: herfstachtig

Septemberregen, komt zaad en wijnstok goed gelegen.

Vandaag
Er vielen gisteren flink wat regenbuien, gelukkig scheen de zon ook nog een poosje en kon ik (wederom) droog boodschappen doen. Voor gisteravond had het KNMI, jawel, code geel afgegeven in verband met 'stormachtig weer' aan de kust, waarbij windstoten van 75 tot 90 km per uur konden voorkomen. 

De afgelopen nacht en vanochtend trekken er buien vanuit het westen over het land. De meest actieve buien bevinden zich in de kustprovincies en hier is dan ook onweer mogelijk. Tussen de regendruppels door laat ook de zon zich nog even zien. Het wordt toch nog een redelijke 17 graden vanmiddag. 

10 Jaar geleden
Viel er bijna geen regen, was het slechts halfbewolkt en stond er maar een zwakke wind. Het was gemiddeld een graad of 14.   

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

Ik was een tijdje terug in Blanckendaell (Foto: DJMO)
Ik was een tijdje terug in Blanckendaell (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Paus lichtgewond na bruusk remmen pausmobiel

Paus Franciscus is zondag lichtgewond geraakt aan zijn wenkbrauw na een bruuske remactie van de pausmobiel in de Colombiaanse stad Cartagena. Hij bloedde licht, had bloedvlekken op zijn witte soutane.

Toch vervolgde hij zijn tocht door de metropool waar hij door honderdduizenden mensen enthousiast werd ontvangen. Cartagena is de laatste stad die Franciscus aandoet tijdens zijn vijfdaagse reis door Columbia.

Paus lichtgewond na bruusk remmen pausmobiel
Paus lichtgewond na bruusk remmen pausmobiel (Foto: ANP)

Percentage sepots in 10 jaar verdubbeld

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit relatief vaak zaken met een verdachte van een misdrijf te seponeren. Vorig jaar gebeurde dat in 20 procent van alle afgehandelde zaken, een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij een sepot besluit de officier van justitie om een verdachte niet verder te vervolgen. Soms gebeurt dat omdat er onvoldoende bewijs is om de zaak af te ronden, soms omdat er vanwege beperkte middelen keuzes moeten worden gemaakt.

Daarnaast seponeerde het OM 4 procent van de zaken voorwaardelijk, wat ook een verdubbeling is ten opzichte van 2007. Bij een voorwaardelijk sepot krijgt de verdachte bijvoorbeeld een contactverbod of de verplichting zich te laten behandelen of schade te vergoeden. Bij niet voldoen komt er alsnog vervolging.

In totaal nam het OM in 2016 in 203.000 zaken een beslissing, wat ruim een kwart minder is dan in 2007. In 4 procent van de gevallen werd een transactie aangeboden en 16 procent resulteerde in een strafbeschikking. In dat laatste geval doet de officier van justitie zonder tussenkomst van de rechter lichtere zaken met een sanctie af.

Uiteindelijk deden strafrechters vorig jaar in 94.000 strafzaken uitspraak, ook ruim een kwart minder dan in 2007. Voor het eerst in jaren daalde het percentage vrijspraken of ontslag van rechtsvervolging (11 procent van het totaal). Het aantal door de rechter opgelegde werkstraffen lag vorig jaar 22 procent lager dan tien jaar terug.

Het aantal geregistreerde misdrijven daalt al een aantal jaren. Het CBS wijst erop dat aantallen geen volledig beeld geven van de criminaliteit, omdat mensen bijvoorbeeld geen melding of aangifte doen.

Percentage sepots in 10 jaar verdubbeld
Percentage sepots in 10 jaar verdubbeld (Foto: ANP)

Noord-Korea waarschuwt VS om nieuwe resolutie

Het regime in Pyongyang heeft opnieuw harde taal uitgeslagen richting de Verenigde Staten. De dreiging aan het Amerikaanse adres volgt op een nieuwe resolutie die de VS heeft opgesteld.

Daarin worden hardere maatregelen voorgesteld tegen Noord-Korea. Over de resolutie wordt maandag in de VN-Veiligheidsraad gestemd, al is het onduidelijk of China en Rusland de nieuwe sancties steunen.

"De Democratische Volksrepubliek Korea zal er absoluut voor zorgen dat de VS een behoorlijke prijs betalen", is de boodschap uit Pyongyang als de resolutie niet van tafel verdwijnt.

Noord-Korea waarschuwt VS om nieuwe resolutie
Noord-Korea waarschuwt VS om nieuwe resolutie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.