Huurder woont steeds kleiner en duurder

Huurders betalen steeds meer geld voor steeds kleinere woningen. Dat is volgens makelaarsvereniging NVM een brancheorganisatie voor vastgoedmanagers VGM het gevolg van de huidige oververhitte woningmarkt en de aantrekkende economie.

De huurprijzen in de vrije sector zijn in de eerste helft van het jaar opnieuw gestegen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was het afgelopen halfjaar 10,54 euro. Huurders betaalden daardoor bij een verhuizing gemiddeld 6,9 procent meer dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging nog veel groter, met Amsterdam als uitschieter. Daar moest 18 euro per vierkante meter worden betaald.

NVM en VGM rekenden voor dat in de stad Utrecht zevenhonderd euro per maand neergeteld moest worden voor een kleine woning van 30 vierkante meter. Voor datzelfde bedrag kun je in Roermond of Enschede een woning huren van tachtig vierkante meter.

Volgens de verenigingen zijn structurele maatregelen nodig om het beperkte aanbod van huurwoningen in de vrije sector te vergroten. Ze pleiten voor deregulering van de particuliere huurmarkt, zodat particuliere investeringen meer van de grond kunnen komen.

Huurder woont steeds kleiner en duurder
Huurder woont steeds kleiner en duurder (Foto: ANP)