Overheid dist columniste

Columniste Annemarie van Gaal haalde in de Telegraaf maandag fel uit naar zorgverzekeraars. Zo wil ze onder meer weten waar het premiegeld aan uitgegeven wordt en hoeveel procent van de premie daadwerkelijk wordt besteed aan de kosten van zorg. Verder zou de overheid zorgverzekeraars ‘eens moeten dwingen om deze percentages eens te publiceren.

Gelukkig voor Annemarie lezen de medewerkers van het Ministerie van Volksgezond ook de krant en hebben dan ook een uitgebreid antwoord gepubliceerd op rijksoverheid.nl. 

Het antwoord op vraag één van Annemarie luidt als volgt: "Alle verzekeraars publiceren dat, op verzoek van het ministerie van VWS, al een aantal jaar duidelijk op hun site. We hebben de grootste verzekeraars op een rijtje gezet. Iedereen kan hier dus precies zien waar de zorgverzekeraar het premiegeld aan uitgeeft. De Nederlandse Zorgautoriteit vat al deze informatie nog eens handzaam samen in de jaarlijkse Marktscan Zorgverzekeringswet."

Het ministerie geeft nog een extra stukje uitleg: "Overigens kun je daar ook zien dat de hoeveelheid geld die zorgverzekeraars aan reclame uitgeven een stuk minder is dan vaak wordt beweerd. Aan echte reclame gaven alle verzekeraars in 2015 samen 35 miljoen euro uit, ongeveer 2,5 euro per verzekerde per jaar. Vaak worden acquisitiekosten, de kosten van bijvoorbeeld de klantenservice of het registeren van een nieuwe verzekerde, hierbij opgeteld. Maar dat is natuurlijk iets anders dan reclame."

Op vraag nummer twee is het antwoord: "Dat is in dezelfde jaarcijfers gelukkig ook duidelijk te zien. In alle gevallen geldt dat ruim 95% van ons premiegeld ook wordt besteed aan zorg. In 2015 bijvoorbeeld, waren de totale bedrijfskosten van zorgverzekeraars 3,5%. In het laatste jaar van het ziekenfonds was dit overigens 3,9%."

Op de 'eis' van Annemarie dat de zorgverzekeraars gedwongen zouden moeten worden om deze cijfers te publiceren gaat het ministerie ook uitgebreid in: "Dat vonden wij ook een goed idee en daarom doen we dat al. Ook de overheid wil namelijk dat zorgverzekeraars open zijn over wat ze met onze premie doen. Blijkbaar is het alleen nog niet bekend genoeg dat al deze informatie al eenvoudig te vinden is. Dit punt trekken we ons aan en zullen kijken hoe we dit beter onder de aandacht kunnen brengen. Te beginnen met dit berichtje."

Reactie ministerie VWS op column Annemarie van Gaal
Reactie ministerie VWS op column Annemarie van Gaal