FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 september 2017

Ecclestone: "McLaren zal met Renault niet gelukkiger zijn"

Oud-Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt niet dat de Renault-motoren bij McLaren veel verbetering zullen gaan brengen. Het Britse team staat op het punt om de samenwerking met de Fransen bekend te maken, terwijl huidige leverancier Honda naar Toro Rosso zal gaan.

McLaren wil coureur Fernando Alonso graag behouden en de overstap naar Renault kan hier aan bijdragen. Ecclestone vindt dat positief voor de Formule 1, maar over de rest is de Brit minder te spreken, zo liet hij aan de Daily Mail weten. "Maar ik zie niet in waarom McLaren blijer zal zijn met Renault dan dat ze nu zijn met Honda. Het ligt niet aan Honda dat de samenwerking niet goed heeft uitgepakt, maar aan McLaren. Elke dag zijn ze over alles in gevecht, in plaats van dat ze met hen (Honda, red.) samenwerken. Dat is een beetje dom."

Honda stapte in 2015 bij McLaren in als opvolger van Mercedes, maar kon tot dusverre de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De Japanse motoren blijken tot op de dag van vandaag niet betrouwbaar te zijn en komen bovendien de nodige paardenkrachten tekort. Alleen op krappe banen kan de krachtbron meekomen, maar voor de rest kan de McLaren weinig potten breken. Dit heeft tot zoveel ruzie geleid dat McLaren en Honda eind dit jaar uit elkaar gaan.

Ook Ricciardo verliest geduld bij Red Bull

Niet alleen Max Verstappen maar ook teamgenoot Daniel Ricciardo dreigt met een vertrek bij Red Bull Racing als het Formule 1-team niet snel mee kan strijden om de zeges. Het contract van de 28-jarige Australiër met de Oostenrijkse drankjesfabrikant loopt eind 2018 af.

Ricciardo stapte in 2014 in bij Red Bull Racing na gepromoveerd te zijn van Toro Rosso. De Australiër versloeg zijn toenmalig teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Hij boekte direct drie zeges, maar sindsdien zijn er maar twee bijgekomen, waaronder dit jaar de bizarre race in Azerbeidzjan.

Veel van de problemen bij Red Bull komen op het conto van motorenleverancier Renault die het al jaren af moet leggen tegen Ferrari en met name Mercedes. Ricciardo vindt dat bepaald geen fijne gedachte, zo liet hij Autosport weten. "Ik wil de Formule 1 niet zonder wereldtitel verlaten. Of ik het kan? Absoluut. Liefst zo snel mogelijk."

"Ik dacht begin dit jaar ervoor te kunnen gaan, maar dat bleek niet zo te zijn. Vanuit mijn oogpunt moet het volgend jaar met Red Bull gebeuren. Ik race nu al enkele jaren voor dit team en volgend jaar moeten we een veel grotere stap zetten dan voor dit jaar gebeurd is om mij te overtuigen dat we kunnen winnen. Ik wil ieder weekend mee kunnen strijden om de zeges."

Het is de vraag wat Ricciardo na 2018 zal gaan doen. Zijn contract bij Red Bull loopt dan af, terwijl bij Mercedes Valtteri Bottas contractverlenging voor maar één seizoen heeft gekregen. Ferrari heeft hetzelfde gedaan bij Kimi Räikkönen, waardoor er voor 2019 enkele topstoeltjes op de markt kunnen gaan komen.

Feyenoord overlopen door Manchester City

Feyenoord is kansloos onderuitgegaan in de eerste speelronde van de Champions League-groepsfase.

De Rotterdammers liepen woensdagavond al na ruim anderhalve minuut achter de feiten aan en stapten uiteindelijk met een 0-4 nederlaag van het veld tegen Manchester City. De openingstreffer van John Stones was het snelste tegendoelpunt van Feyenoord ooit in het miljardenbal; het vorige record stond op naam van Alessandro Del Piero, die in september 1997 binnen drie minuten scoorde.

Heel Rotterdam keek uit naar de rentree van Feyenoord in het hoofdtoernooi, maar de wedstrijd van woensdag zal snel worden vergeten. De formatie van Giovanni van Bronckhorst incasseerde al na 95 seconden de 0-1: na een kort genomen hoekschop stuurde John Stones de bal met zijn hoofd naar de verre paal waarna Tonny Vilhena het leer in eigen doel frommelde. Man City bleef hierna heer en meester in De Kuip en zou voor de onderbreking nog twee keer scoren. Sergio Agüero schoot raak na een snelle actie van Kyle Walker en Gabriel Jesus benutte een rebound nadat Brad Jones een inzet van Benjamin Mendy had gekeerd.

De Braziliaan werd daarmee na Mario Balotelli, Aleksandar Kolarov en Nolito de vierde Citizen die bij zijn Champions League-debuut heeft weten te scoren. Man City kreeg nog een aantal kansen en zag ook nog een treffer worden afgekeurd, terwijl Feyenoord aan de andere kant niet veel verder kwam dan een schot in het zijnet van Michiel Kramer. Van Bronckhorst wist dat hij in de rust moest ingrijpen en deed dat ook: Steven Berghuis bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Jens Toornstra. Feyenoord bleef na de pauze beter op de been, maar dat kwam ook doordat Man City niet veel haast meer maakte.

Josep Guardiola voerde na een uur zijn eerste wissel door en leek daarmee ook wel aan te geven dat hij drie doelpunten meer dan voldoende vond: Agüero maakte plaats voor Raheem Sterling. Vier minuten na die wissel viel dan toch nog een vierde treffer: Kevin De Bruyne kreeg de bal terug na een korte corner en schilderde het leer op het hoofd van Stones, die zijn tweede van de avond maakte. De centrale verdediger maakte nooit eerder twee treffers in één duel. In het laatste half uur gebeurde er niet veel meer in De Kuip, hoewel Man City af en toe nog een voorzichtige poging deed om er 0-5 van te maken.

Jones bokste een hoekschop van De Bruyne weg en had daarna ook een antwoord op de ‘rebound’, terwijl hij in de slotfase nog een voorzet van Leroy Sané tot een hoekschop verwerkte. Feyenoord kwam niet verder meer dan een poging van invaller Toornstra, die meters over ging. Bij de Kuipbewoners maakte Dylan Vente overigens nog zijn officiële debuut. De aanvaller kwam in de ploeg voor Kramer en werd met een leeftijd van 18 jaar en 127 dagen de jongste speler ooit van Feyenoord in de Champions League of Europacup I.

Feyenoord-speler Tonny Vilhena (l) in duel met Manchester City-speler Kyle Walker (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Feyenoord-speler Tonny Vilhena (l) in duel met Manchester City-speler Kyle Walker (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

0 - 4

Manchester City

     2' Stones
 10' Agüero
 25' Jesus
 63' Stones
 
 Gele kaart: St.Juste, Kramer, Vilhena, Botteghin, (Feyenoord), De Bruyne, (Manchester City)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.750
Arbiter: Marciniak (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
Amrabat (Larsson/78)
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis (Toornstra/ 46)
Kramer (Vente/72)
Boëtius
  Ederson
Walker
Stones
Otamendi
B.Mendy
De Bruyne
Fernandinho (Sané/72)
D.Silva (Delph/67)
B.Silva
Agüero (Sterling/60)
Jesus

Telefoon op slaapstand met Nintendo Switch Online

Update 1.1 voor de Nintendo Switch Online-app geeft jou eindelijk de mogelijkheid om, tijdens voice chat, je telefoon op slaapstand te zetten of andere apps open te hebben. Deze update is nu beschikbaar op iOS- en Android-toestellen.

Voorheen was het niet mogelijk om je scherm uit te zetten tijdens voice chat. Ook was het niet mogelijk om een andere app te openen. Als je dit wel deed, stopte de voice chat-sessie. Dit was één van de grootste klachten over de app. Verder is deze app ook de enige (officiële) manier om voice chat te doen met vrienden tijdens het spelen van Nintendo Switch-games. Op het moment is dat maar één game, namelijk Splatoon 2.

Nintendo Switch Online

Omstreden 'MH17' columniste weg bij AD

Columniste Hanina Ajarai vertrekt bij het AD. Dat bevestigt hoofdredacteur Hans Nijenhuis na een bericht in NRC. In het jaar dat ze voor de krant schreef is er "onvoldoende klik gegroeid tussen haar en de lezer", aldus de hoofdredacteur.

Ajarai kreeg in juli veel kritiek over zich heen na een column waarin ze bekende dat de nasleep van de MH17-ramp haar niets deed, terwijl de ineenstorting van voetballer Abdelhak Nouri haar juist wel raakte.

Volgens Nijenhuis was dat niet de enige column die stof deed opwaaien. Korte tijd na de MH17-column schreef Ajarai een kritisch stuk over het plan om kinderen uit Haagse minimagezinnen een gratis smartphone te geven. Ook over die column bleken lezers te vallen.

"We hebben het een jaar de tijd gegeven, maar in die tijd is de liefde tussen Hanina en de lezers niet zo opgebloeid als we hadden gehoopt. Dan moet je consequenties trekken", zegt Nijenhuis. Wie Ajarai opvolgt is nog niet bekend, wel dat het iemand zal zijn met "een nieuwe stem, een andere kijk op dingen".

Tom Middendorp ontvangt ereteken van verdienste

De Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft woensdag in Den Haag uit handen van minister Koenders het Ereteken voor Verdienste van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Goud ontvangen. Het Ereteken in Goud is hem bij zijn afscheid als CDS toegekend als dank van het gehele ministerie voor de uitzonderlijke samenwerking over vele jaren.

De minister van Buitenlandse Zaken kan een dergelijk ereteken toekennen aan personen die zich op bijzondere en persoonlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het ministerie of voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden. Eerder ontvingen Julie Bishop, minister van Buitenlandse Zaken van Australië en Frank-Walter Steinmeier, minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, deze speciale onderscheiding.

Bij de uitreiking onderstreepte minister Koenders de uitstekende samenwerking met Middendorp. 'We zijn je dankbaar, zeker in deze tijd, waarin onze bijdrage aan mondiale vrede en veiligheid zo belangrijk is en zo op prijs wordt gesteld. Buiten dat je de Defensie organisatie als CDS buitengewoon kundig hebt geleid en gerepresenteerd, heb je, doordat je altijd een scherp oog hebt voor nieuwe ontwikkelingen, de afgelopen decennia de agenda en het denken over vrede en veiligheid mede bepaald. Ook omdat je net zo makkelijk diplomaat was geweest als militair.'

Pellegrini: "Periode bij Real was meest pijnlijke in mijn carrière"

Manuel Pellegrini is momenteel trainer van Hebei China Fortune, maar de Chileen stond in het verleden één seizoen aan het roer bij Real Madrid. Zijn periode bij de Koninklijke was allesbehalve succesvol, met als dieptepunt de uitschakeling van de Spaanse grootmacht in de Copa del Rey door laagvlieger Alcorcón. Pellegrini erkent dat zijn tijd bij Real tegenviel.

"Mijn periode bij Real Madrid was de meest pijnlijke in mijn carrière", aldus de ervaren oefenmeester in gesprek met Tactical Football over het seizoen 2009/10. "Het team was niet compleet en ik had overduidelijk problemen om daar mee om te gaan. Ik verliet de club met een bittere smaak in mijn mond door met een recordaantal punten in La Liga niet kampioen te worden."

"We haalden toen wel grote sterren, maar we hadden heel veel aanvallers en weinig middenvelders en de spelers die ik wilde behouden, werden verkocht", vervolgt Pellegrini. "Daarbij was Cristiano Ronaldo voor een heel lange periode geblesseerd. Ik had graag wat meer tijd gehad, zodat aangetrokken spelers meer tijd hadden om zich het spel van Real eigen te maken."

Pellegrini is echter lovend over de spelers die hij tot zijn beschikking had. "De selectie bevatte geweldige spelers, zoals Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso en Karim Benzema. Als de spelers met de grootste ego's als eerste op de training verschijnen en de laatsten zijn die vertrekken… Dat maakt alles wel gemakkelijker", aldus de Chileen, die later aan de slag ging bij Málaga en Manchester City.

Rapper Kempi op vrije voeten

Rapper Kempi wordt donderdag voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Er is geen reden om hem langer in voorarrest te houden, bepaalde de rechter in Den Bosch woensdag.

De 31-jarige Helmonder werd vorige week aangehouden vanwege de verdenking dat hij zijn ex-vriendin met een pistool had bedreigd. De officier van justitie beschuldigt hem van huiselijk geweld en vuurwapenbezit.

Rapper Kempi komt zeer regelmatig in opspraak. Vorig jaar werd hij nog veroordeeld tot celstraf voor bezit van een automatisch vuurwapen en cocaïne. Eerder zat hij in de gevangenis voor loverboypraktijken.

Rapper Kempi op vrije voeten
Rapper Kempi op vrije voeten (Foto: BuzzE)

Verwarde man valt voorbijgangers aan in Toulouse

Een 'verwarde man' heeft woensdagmiddag 7 mensen verwond bij een aanval op willekeurige voorbijgangers op de Avenue Frederic-Estebe in Toulouse.

De man, die rond de 40 jaar werd geschat, riep volgens voorbijgangers "Allahu Akbar", waarna hij op willekeurige voorbijgangers begon in te slaan en schoppen. De politie was snel ter plaatse, maar het kostte de inzet van drie agenten om de man te arresteren en de situatie onder controle te krijgen.

Een voorbijganger verklaarde: "We waren aan het praten en hij besprong ons. Eerst kreeg hij mijn zoon te pakken, daarna begon hij in te slaan op mijn dochter, waarna we zijn weggerend."

De aanvaller was ongewapend, maar twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling aan hun verwondingen. De man is een bekende van de lokale autoriteiten, en zou eerder dit jaar opgenomen zijn geweest in een psychiatrisch ziekenhuis, alvorens hij daar in april werd ontslagen.

USAR voortvarend aan de slag op Sint-Maarten

Woensdagochtend 13 september (lokale tijd) is het volledige team van USAR.NL op Sint Maarten gearriveerd. De vier reddingsgroepen, in totaal 40 mensen, zijn vanaf het vliegveld direct vertrokken om aan de slag te gaan. Dankzij de al eerder gearriveerde verkenningsgroep is duidelijk waar de hoogste prioriteit ligt. De overige USAR-leden zijn doorgereisd naar de Base of Operations voor de komende periode.

Verkenningsploeg
Dankzij de voorbereidingen door de eerdere verkenningsploeg kunnen de reddingsgroepen vandaag direct aan de slag. Eerste prioriteiten zijn om het ziekenhuis en verschillende scholen op Sint Maarten weer volledig inzetbaar te maken. De afgelopen dagen heeft de verkenningsploeg samen met het United Nations Disaster Assessment and Coordination-team (UNDAC) en de lokale overheid de belangrijkste prioriteiten opgesteld.

Het verblijf
Het team richt haar Base of Operations in bij een hotel in Philipsburg. Het gebouw is nog intact, maar er is geen sprake van stromend water of elektriciteit. De woensdag werkt het team met materieel van de lokale brandweer en enkele spullen die de verkenningsploeg bij een bouwmarkt heeft kunnen halen. Nagenoeg al het eigen materieel arriveert donderdagochtend lokale tijd met een vrachtvliegtuig van de Duitse luchtmacht.

Taskforce gaat antiradicaliseringsclub doorlichten

Amsterdam stelt een taskforce in die de interne gang van zaken onder de loep gaat nemen bij het antiradicaliseringsprogramma van de gemeente. Aanleiding zijn de perikelen rond de topambtenaar van dat programma, Saadia A.-T. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn waar de kwetsbaarheden zitten en hoe die kunnen worden opgelost.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. De kwestie komt donderdag aan de orde tijdens een spoeddebat. Verschillende raadsleden maken zich zorgen en hebben vragen gesteld over het deradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Saadia A.-T. is onlangs ontslagen nadat was vastgesteld dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. Ze gunde opdrachten aan haar (ex-)vriend, zonder te zeggen dat zij met hem een relatie had gehad. A.-T. vecht haar ontslag aan.

Onderzoeken

In zijn brief aan de raad trekt Van der Laan het boetekleed aan. Hij zegt het zichzelf aan te rekenen dat op de afdeling Radicalisering en Polarisatie de regels niet zijn nageleefd en dat het team niet goed werd aangestuurd, zelfs niet nadat er was ingegrepen. De geconstateerde belangenverstrengeling kwam te laat aan het licht en was een grote schok, ,,voor het college en veel andere betrokkenen", aldus de burgemeester.

Er lopen al twee onderzoeken naar de zaak: een intern onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit en een strafrechtelijk onderzoek.

Team gaat antiradicaliseringsclub doorlichten
Team gaat antiradicaliseringsclub doorlichten (Foto: ANP)

'Kabinet pas na herfstreces op bordes'

Deze kabinetsformatie wordt zo goed als zeker de langste ooit. Het nieuwe kabinet waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan werken staat hoogstwaarschijnlijk pas na de herfstvakantie op het bordes, schatten ingewijden van drie van deze partijen.

Als er op 9 oktober inderdaad nog geen kabinet kan aantreden, breken de huidige onderhandelaars het record dat het kabinet-Van Agt in 1977 vestigde. Die kabinetsformatie vergde toen 208 dagen. Het is volgens een bron met kennis van zaken "heel reëel" dat Rutte-III pas na het herfstreces wordt beëdigd. Dan duurt de formatie al ruim twee weken langer dan die in 1977.

De onderhandelaars hopen hun plannen eind deze week naar het Centraal Planbureau (CPB) te kunnen sturen, maar dan is het werk nog lang niet gedaan. Als het CPB heeft uitgerekend wat de plannen betekenen voor de portemonnee van de Nederlanders, willen ze die waarschijnlijk nog aanpassen.

Ongeduld
Vervolgens praat informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer bij en zal VVD-leider Mark Rutte de taak krijgen om een regeringsploeg te vormen. Dan is de laatste week voor het herfstreces al aangebroken. Omdat de koning in die week Portugal bezoekt, kan hij het nieuwe kabinet beter na de vakantie beëdigen, denken ingewijden.

Politieke kopstukken van allerlei pluimage spraken de afgelopen tijd hun ongeduld uit over de duur van de formatie. De onderhandelaars wijzen er dan steevast op dat het tijd kost om het met vier heel verschillende partijen eens te worden. Ook de mislukte poging om een kabinet te vormen met GroenLinks zou veel tijd hebben opgeslokt.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds 23 juni. Een eerdere poging gevieren een kabinet te vormen stuitte op bezwaren van D66, dat geen heil zag in het aanschuiven van de ChristenUnie. De partij van Gert-Jan Segers kwam alsnog aan tafel toen het niet bleek te lukken de onderhandelingen met GroenLinks nieuw leven in te blazen.

'Kabinet pas na herfstreces op bordes'
'Kabinet pas na herfstreces op bordes' (Foto: ANP)

WK roeien in Florida kan doorgaan

Het WK roeien in de plaats Sarasota in Florida kan volgens planning worden gehouden. Het was onzeker of het toernooi doorgang kon vinden vanwege de orkaan Irma.

Irma ging echter grotendeels aan Sarasota en omgeving voorbij ondanks de voorspellingen vooraf. Hierdoor liep de plek waar het WK wordt gehouden, het Nathan Benderson Park, geen grote schade op.

De organisatie heeft toestemming gekregen om door te gaan met de voorbereidingen voor het WK. "We zullen op tijd klaar zijn om de beste roeiers van de wereld te kunnen ontvangen", aldus een woordvoerder.

Nederland komt tijdens het WK in actie op twaalf disciplines.

Feral-tribe brult erop los in Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft een video uitgebracht voor Middle-earth: Shadow of War, waarin de Feral-tribe wordt gepresenteerd.

Dit is een partij Orks die de angstaanjagende beesten van Mordor adoreren. De kracht van die gemene wezens vormt de inspiratiebron voor hun eigen daden van barbaarsheid. Feral Orks leven het liefst tussen de graugs, caragors, draken en andere monsters, waar ze hun kleding en wapenuitrusting versieren met trofeeën van de beesten waarop ze hebben gejaagd. De Feral tribe staat in het gevecht bekend om hun gebrul, gegrom en het openrijten van vlees, met dezelfde gewelddadigheid als een caragor.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 10 oktober 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One X, Xbox One, Windows 10-pc (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Lefebvre laat zien hoe je in WRC 7 rijdt

Bigben en Kylotonn hebben drie gameplay-video's vrijgegeven voor WRC 7, de officiële game van het 2017 FIA World Rally Championship.

In de video’s toont Citroën-coureur Stéphane Lefebvre zijn rally-skills in Argentinië, Corsica en Zweden. Hij kan het in ieder geval wel perfect. De drie video’s tonen ook de verbeteringen die zijn doorgevoerd aan de physics van de auto, het detail in de wegenoppervlaktes en veranderingen aan het level design waardoor de parcours nog realistischer ogen.

WRC 7 verschijnt op 15 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rally Argentina:

Tour de Corse:


Rally Sweden:

Vecht tegen de tijd in The Evil Within 2

Bethesda heeft een nieuwe trailer van The Evil Within 2 uitgegeven om te laten zien dat je de tijd niet aan je zijde hebt in je horror-avontuur.

Je zult als Sebastian Castellanos met gruwelen geconfronteerd worden terwijl je vecht om je dochter terug te vinden in de nachtmerrie van STEM en vooraleer het hele systeem rondom je in stukken uiteen valt. Naast de wezens die in de straten rondlopen, zul je te maken krijgen met Stefano en Theodore, geschifte individuen die zich binnen STEM genesteld hebben en naar de verzwakte wereld reizen om hun lusten te kunnen botvieren.
Als de wereld helemaal vernietigd zou worden, dan is er geen ontsnapping mogelijk voor Sebastien of Lily.

The Evil Within 2 is wereldwijd beschikbaar op vrijdag 13 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

VN-topman noemt situatie Rohingya catastrofaal

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de autoriteiten van Myanmar woensdag opgeroepen militaire acties op te schorten en het geweld tegen de Rohingya-moslims te beëindigen. De humanitaire situatie is inmiddels "catastrofaal", zei Guterres op een persconferentie.

Volgens de VN-topman is de crisis in het door boeddhisten gedomineerde land destabiliserend. Zeker een derde van de verplaatsing van de Rohingya-bevolking in Myanmar is te beschrijven als "etnische schoonmaak", aldus Guterres.

VN-topman noemt situatie Rohingya catastrofaal
VN-topman noemt situatie Rohingya catastrofaal (Foto: ANP)

For Honor krijgt Tribute Modus

Ubisoft heeft een nieuwe multiplayermodus voor For Honor aangekondigd. De Tribute Mode gaat onderdeel zijn van Season 4.

In deze modus verzamelen en verdedigen spelers offers die verspreid liggen over de map. In twee teams van vier strijden de Vikingen, Ridders en Samoerai om de winst door offers op hun altaars te plaatsen en daar te houden. Het team dat aan het einde van de ronde de meeste offers bezit, wint.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

FIFA 18-demo nu beschikbaar

Electronic Arts laat weten dat de FIFA 18-demo nu beschikbaar is voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De release van de complete versie staat op 29 september.

In de demo kunnen fans kiezen uit 12 teams, waaronder Manchester United, Real Madrid, Bayern München, Manchester City en PSG, en kunnen ze de nieuwe features van FIFA 18 ervaren.

De demo bevat onder andere:

  • Real Player Motion Technology: dit nieuwe animatiesysteem laat het reactievermogen en persoonlijkheid van de speler beter zien.
  • Speler-persoonlijkheid: geeft sommige wereldspelers hun eigen karakteristieke kenmerken.
  • Teamstijlen: Laat spelers de tactieken van hun favoriete clubs nabootsen.

Verder kunnen fans in enkele stadions die FIFA 18 heeft spelen zoals Santiago Bernabeu (Madrid), StubHub Center (LA), La Bombonera (Buenos Aires) en het King Fahd Stadion (Saoedi-Arabië). Daarnaast is er een voorproefje op de verhaalmodus The Journey: Hunter Returns.

De pc-versie is hier te vinden, de demo's voor PlayStation en Xbox staan in de digitale shops van desbetreffende consoles.

FIFA 18-demo beschikbaar (Foto: Electronic Arts)

Staat wil van laatste aandelen ASR af

De staat verkoopt woensdagavond de laatste 30,15 miljoen aandelen in verzekeraar a.s.r. Dat komt overeen met 20,5 procent van het aandelenkapitaal. a.s.r. is na deze verkoop na bijna 9 jaar weer volledig in private handen. De verzekeraar was in oktober 2008 in handen van de staat gekomen, als onderdeel van de nationalisatie van Fortis/ABN AMRO.

De laatste aandelen worden verkocht aan gekwalificeerde beleggers via een zogenoemde ‘accelerated bookbuilding offering’. De inschrijving voor gekwalificeerde beleggers is per direct opengegaan en wordt voor opening beurs morgenochtend afgerond.

Minister Dijsselbloem van Financiën: "De staat is geen belegger. We moesten tijdens de crisis in 2008 financiële instellingen redden vanwege de risico’s voor het financiële systeem in Nederland. Maar we hebben altijd op het standpunt gestaan dat banken en verzekeraars weer worden verkocht zodra de omstandigheden zich daarvoor lenen. Dat hebben we de afgelopen jaren in stapjes gedaan bij a.s.r en ook bij ABN AMRO zijn we daar mee bezig. Het is goed dat a.s.r. nu weer volledig in private handen komt."

Na de nationalisatie in 2008 was a.s.r. tot 10 juni 2016 volledig in staatshanden. Toen werd de eerste tranche van circa 36 procent van de aandelen verkocht en had het bedrijf weer een beursnotering. De staat betaalde in 2008 3,65 miljard euro voor a.s.r. Tot nog toe is voor 79,5 procent van de aandelen 2,75 miljard euro ontvangen. Daarnaast heeft de staat in totaal voor 0,63 miljard euro aan dividenden van a.s.r. ontvangen. De extra rentelasten op de staatsschuld voor de aankoop van a.s.r. bedragen ongeveer 0,88 miljard euro.

Innogames lanceert Warlords of Aternum

Op gamescom liet Innogames ons een previewversie van Warlords of Aternum zien, en nu is deze strategiegame al uitgebracht. Dit mobiele spel is een verbeterde versie van de Warlords, een game dat de Duitse ontwikkelaar overgekocht heeft.

Het verhaal is lekker simpel: de inwoners van Dunmar zitten te springen om een machtige krijgsheer die voor eens en altijd afrekent met allerlei orks die het land teisteren. Dat doe je door turnbased regio's te veroveren. Elke map is opgedeeld in vakjes en alle units mogen maar beperkt lopen en een aanval doen. Elke unit heeft nog extra vaardigheden, zoals een vuurbal die het vakje op het doelwit en alle vakjes erom heen in vuur zet, waardoor iedereen schade krijgt die daar nog doorheen loopt.

Innogames heeft na de koop in februari gewerkt aan allerlei nieuwe features, extra content, nieuwe units en nieuwe regiobazen voor de nieuwe versie van de game. Mocht je het eerdere spel gespeeld hebben zullen hun voortgang niet kwijtraken.

Een van de grootste veranderingen is de nieuwe Warlord Level. In een notendop zal deze feature the algemene voortgang van de speler volgen. Breid je je basissen uit, dan verdien je ervaring. Heb je genoeg ervaring, dan krijg je er een level bij. Dit is gedaan om spelers te motiveren meer regio's te veroveren en te levelen in plaats van in twee of drie regio's te gaan kamperen.

Warlords of Aternum is te vinden op Google Play en App Store.

Gebouwen in Moskou ontruimd na bommelding

De Russische autoriteiten hebben woensdag enkele tientallen gebouwen in Moskou ontruimd na een reeks anonieme telefoontjes met bommeldingen. Ook drie belangrijke stations gingen dicht. Persbureau RIA meldde dat winkelend publiek in allerijl het beroemde warenhuis Goem bij het Rode Plein moest verlaten.

Een cameraman van Reuters zei dat de politie met speurhonden naar binnen ging. Dat gebeurde ook in nog ruim twintig andere panden, waaronder overheidsgebouwen, scholen en hotels.

Rusland wordt deze week overspoeld door een golf bommeldingen. Die bleken tot dusver allemaal vals. Volgens RIA is het niet beperkt gebleven tot Moskou of Sint-Petersburg maar hebben al meer dat twintig Russische steden er last van gehad, van Kaliningrad aan de Baltische Zee via Siberië tot in het verre oosten. Naar schatting zijn zo'n 100.000 mensen geëvacueerd.

Telefoonterrorisme

"Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het is 100 procent georganiseerd telefoonterrorisme", zei Frants Klintsevitsj, lid van de parlementaire defensiecommissie. "Het enige doel is een destructief proces in gang te zetten, paniek te zaaien."

RIA voerde een bron op die zei dat veel telefoontjes vermoedelijk uit Oekraïne kwamen. De relatie tussen Kiev en Moskou staat op een laag pitje sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. De herkomst is moeilijk te traceren doordat er via internet werd gebeld. "Het zou het voorbereidende werk kunnen zijn voor een serieuze terroristische aanslag", aldus Klintsevitjs.

Het Kremlin heeft niet gereageerd op de alarmerende telefonade. Woordvoerder Dmitri Peskov verwees de pers naar de politie.

Gebouwen in Moskou ontruimd na bommelding
Gebouwen in Moskou ontruimd na bommelding (Foto: ANP)

Olivia Newton-John zweert bij cannabis

Olivia Newton-John zweert bij het gebruik van cannabis. De zangeres kampte met hevige pijnen vanwege kanker. Van haar man kreeg ze een drankje waar cannabis in zit en dat helpt ontzettend goed, vertelde de ster uit de film Grease op de Australische televisie.

De man van de zangeres van hits als Hopelessly Devoted To You en Physical heeft verstand van het gebruik van medicinale planten en kruiden en stelde het drankje samen. "Eigenlijk zou iedereen er beschikking over moeten hebben", zegt Olivia, die het cannabisdrankje verkiest boven pijnstillers.

In 1992 werd borstkanker bij de zangeres geconstateerd. In mei bleek dat de kankercellen naar haar onderrug waren uitgezaaid en dat bezorgde Olivia hevige pijnaanvallen. Het drankje van haar man verlicht de pijn waardoor ze zelfs weer kan optreden.

Olivia Newton-John zweert bij cannabis
Olivia Newton-John zweert bij cannabis (Foto: BuzzE)

Ribéry: "Ik ben altijd een van de eerlijkste spelers in de voetballerij geweest"

Bayern München won dinsdag op eenvoudige wijze van Anderlecht, waardoor de club goed begonnen is aan het Champions League-seizoen. Toch was Franck Ribéry niet blij, aangezien hij vlak voor tijd naar de kant werd gehaald. De Fransman trok na de wissel direct zijn shirt uit en smeet het op de bank en op Instagram heeft hij gereageerd op de ontstane ophef.

"Zoiets hoort niet bij Bayern München. Dit is niet oké, hierover zullen we moeten praten", zei Hasan Salihamidzic, technisch directeur van der Rekordmeister, na afloop van de wedstrijd tegen de Duitse pers. Ook Ancelotti was niet blij met de actie van zijn pupil. "Ik wil graag weten waarom hij zo reageerde. Het gebeurt vaker dat spelers niet begrijpen waarom ik ze wissel. Het lag niet aan zijn spel, Ribéry voetbalde goed. Maar hij had zondag niet getraind, ik wilde hem wat rust geven."

Ribéry zegt dat zijn actie verkeerd is begrepen: "Ik ben altijd een van de eerlijkste spelers in de voetballerij geweest, ik respecteer de fans en de club waar ik van houd. Het gooien van mijn natte shirtje heeft niets te maken met disrespect. Dit natte shirtje, waar ik al tien jaar lang voor speel en veel successen mee heb geboekt. Sommigen zullen nooit begrijpen wat het betekent om zoveel te geven voor de club."

"Zolang ik op het veld sta, zal ik, Franck Ribéry, deze clubkleuren verdedigen en me iedere wedstrijd volledig geven. Omdat ik van voetbal houd. Omdat ik mijn fans gelukkig wil maken. Met de hulp van onze geweldige fans, hun liefde voor de club en hun passie, gaan we in de toekomst gezamenlijk een prachtig verhaal schrijven", aldus de routinier op Instagram.

Gevaarlijke maskers in Assassin's Creed Origins

Ubisoft laat in de laatste Assassin's Creed Origins-trailer zien dat gevaar vele gezichten kent. Maar ook dat er morgen een nieuwe trailer komt met daarin nieuwe gameplay.

In Assassin's Creed Origins gaan we leren hoe het allemaal zo begonnen is met de Assassin's en Templars. Bayek, de hoofdrolspeler, zal in deze game zorgen voor de stichting van de Assassins. De farao Ptolemy is aan de macht, maar er zijn andere personen achter de schermen bezig hem te bespelen. En dan is er zijn zus Cleopatra, die met de hulp van de welbekende Romein Julius Caesar de troon wil opeisen. Genoeg machtspelletjes dus, en dat terwijl Bayek onder andere weer in tombes mag duiken om daar geheimen te ontrafelen.

Assassin's Creed Origins komt 27 oktober 2017 uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen van 11 september'

De Saoedische ambassade in Washington zou een oefening hebben gefinancierd voor de aanslagen van 11 september 2001.

Dat zou moeten blijken uit nieuwe bewijsstukken die zijn voorgelegd in een grootschalige rechtszaak tegen de Saoedische overheid, in de nasleep van de aanslagen die de wereld, dit jaar 16 jaar geleden, voorgoed veranderden.

Twee jaar voor de aanslagen zou de ambassade twee individuen met de Saoedische nationaliteit hebben betaald om, al undercover wonend in de Verenigde Staten, een "oefenrun voor de aanslagen op 11 september uit te voeren", zo luidt de aanklacht ingediend namens de nabestaanden van ruim 1400 slachtoffers die bij de aanslagen om het leven kwamen. Totaal stierven er 2977 slachtoffers, ook 19 aanslagplegers kwamen bij de aanval om het leven.

"We hebben lang vermoed dat er langdurige en nauwe verbanden waren tussen al Qaeda en de religieuze onderdelen van de overheid van Saoedi-Arabië", aldus Sean Carter, de hoofdadvocaat voor de eisers in de rechtszaak. "Dit bewijs ondersteunt dat vermoeden."

De vertegenwoordiging van Saoedi-Arabië diende eerder deze maand een motie in om de rechtszaak te seponeren. De rechtszaak lijkt nu alsnog doorgang te vinden, nu het Amerikaans Congres vervolging van Saoedi-Arabië toch mogelijk maakt. Dit was bij wet eerder onmogelijk, omdat toenmalig president Obama zijn veto uitsprak tegen een wetsvoorstel dat vervolging van Saoedi-Arabië voor de aanslagen van 11 september mogelijk zou maken.


"Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen 11 September"
'Saoedische overheid financierde oefening voor aanslagen 11 september' (Foto: ANP)

Wellens wint GP de Wallonie

Tim Wellens heeft de GP de Wallonie op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto Soudal zou op zestien kilometer van de streep zijn medevluchters achterlaten en zou solo aankomen op de Citadel van Namen. Tony Gallopin maakte het af voor Lotto Soudal met een tweede plaats. Op plaats vier was er er met Tiesj Benoot nog een renner van de Belgische formatie.

Op veertig kilometer van de streep waren de vroeg vluchters gegrepen, waarna het peloton in meerdere groepen brak door de waaiers. In de voorste groep zouden 25 renners zitten met daarbij als belangrijke rennersTim Wellens, Tony Gallopin, Tiesj Benoot, Jan Bakelants, Dylan Teuns en Fernando Gaviria. Er was met Taco van der Hoorn ook één Nederlander aanwezig. Vooral FDJ had de slag gemist met Thibaut Pinot. De Franse WorldTour-ploeg zou op vijftien seconden komen, maar konden het laatste gaatje niet dicht rijden.

Op de Côte de Lustin, het 5e klimmetje van de dag, zouden acht renners wegrijden met Gallopin, Benoot, Wellens, Teuns, Bakelants, Loic Vliegen, Amund Grondahl Jansen en Julien Simon. Op zestien kilometer plaatste Wellens zijn versnelling en niemand kon de Belg van Lotto Soudal volgen.

Wellens zou naar een voorsprong van meer dan één minuut uitlopen, waarna de achtervolgers voor plek twee reden. Gallopin zou op de Citadel van Namen wegrijden bij de anderen en zou als tweede over de streep komen. Simon won de sprint voor plek drie.

Feyenoord onder 19 geeft slecht voorbeeld in Youth League

Feyenoord onder 19 heeft de topploeg van de Rotterdammers woensdag niet het goede voorbeeld gegeven. Tegen Manchester City onder 19 ging de ploeg onderuit in de Youth League. In die competitie spelen de onder 19-ploegen van de clubs in de Champions League dezelfde affiches, alleen dan een paar uur eerder.

Rabbi Matondo en Edward Francis kwamen voor de junioren van City tot scoren. Francis deed dat met een vrije trap die van richting veranderd werd, waardoor doelman Ramon ten Hove kansloos was. 

Om 20.45 uur trappen de volwassen ploegen af in De Kuip. 

Asensio maakt scheerfoutje en mist Champions League-duel

Voetballer Marco Asensio moet het Champions League-duel van Real Madrid tegen APOEL Nicosia woensdagavond aan zich voorbij laten gaan. De Spaans international heeft zich geblesseerd, een soort van.

Bij het scheren van zijn benen ging het voor Asensio niet helemaal goed. Dat resulteerde in een dikke, geïnfecteerde puist op zijn been. "Daardoor kan hij zijn sokken niet optrekken", lachte coach Zinedine Zidane. Asensio moest de training eerder ook al laten schieten.

Cristiano Ronaldo doet dan weer wel mee in het thuisduel. In de Primera División moet de Portugees nog één duel schorsing uitzitten.

Topskiër maakt indruk met apenkooitraining

Slopestyleskiër Andri Ragettli bereidt zich intensief voor op de Olympische Winterspelen van volgend jaar, de Zwitser is daar één van de medaillekandidaten. De laatste dagen maakt Ragettli naam op internet met een fimpje van zijn training.

We zien de jonge skiër niet op de piste maar in een sportzaaltje waar hij een indrukwekkend 'apenkooiparcours' in iets minder dan 45 seconden afwerkt. We durven het zelf niet aan zulke halsbrekende toeren uit te halen. Mochten we lezers hebben die dit beter kunnen dan zien we de video's graag tegemoet.

Albasini de beste in Coppa Agostoni

Michael Albasini heeft de Coppa Agostoni op zijn naam geschreven. De Zwitser die uitkomt voor Orica-Scott was de snelste na 200 kilometer van een groep van vijftig renners. Als tweede kwam de Italiaan Marco Canola over de finish in Lissone, voor zijn landgenoot Francesco Gavazzi.

Het is voor het eerst in zeventig jaar dat een Zwitser de winst wist te pakken in de Coppa Agostoni.

Cleveland Indians één zege verwijderd van evenaring MLB-record

De honkballers van de Cleveland Indians hebben dinsdagavond met 2-0 van de Detroit Tigers gewonnen. Op zich niet opmerkelijk in een competitie met bizar veel wedstrijden per seizoen, maar voor de Indians was het al de twintigste zege op rij en dat is wél bijzonder.

De Indians staan door de overwinning op gelijke hoogte met de Oakland Athletics, die in 2002 ook twintig keer op rij wonnen. De Providence Grays en de St Louis Maroons deden dat in 1884 ook, hoewel de MLB destijds nog niet helemaal de huidige vorm had. 

Woensdagavond spelen de Indians het derde en laatste duel in het drieluik met de Tigers. Als ook dat winst oplevert evenaart de ploeg de prestatie van de Chicago Cubs uit 1935 met 21 zeges op rij, het officiële MLB-record.

De New York Giants boekten in 1916 weliswaar 26 overwinningen op rij, daar zaten ook een paar onofficiële wedstrijden tussen. 

Rutte deels kritisch over EU-toekomstvisie

Premier Mark Rutte reageert met kritiek en instemming op de jongste plannen voor versterking van de Europese Unie. Het gaat om de toekomstvisie die de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag ontvouwde.

Rutte ziet bijvoorbeeld supermachtige Europese 'ministers' niet zitten, maar hij deelt wel het streven om de Europese interne markt te verbeteren. "De ideeën voor de korte termijn bevallen mij", aldus Rutte, maar er zijn ook "dingen die me minder bevallen".

Zo noemt hij het niet verstandig om het voorzitterschap van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) samen te voegen met de post van een Europees Commissaris. Rutte voelt ook niets voor het samengaan van het voorzitterschap van de Europese Commissie in Brussel met dat van de Europese Raad, de instelling van leiders van de lidstaten. Je moet dat gescheiden houden, aldus de premier. "Daar zou ik nog wel eens even een robbertje over willen vechten."

Heel veel goeds
Maar er zit ook "heel veel goeds" in de plannen van Juncker, meende Rutte. Volgens hem heeft de voorzitter van de Europese Commissie goede voorstellen gedaan over de interne markt, over handel, over het voorkomen dat Oost-Europese arbeiders in West-Europa worden uitgebuit: "Dat je in gelijke situaties gelijk loon krijgt voor hetzelfde soort werk".

Rutte is ook blij met de kritiek van Juncker op bijvoorbeeld de ideeën om voor de eurozone een eigen parlement op te zetten of een eigen begroting.

Frans Timmermans
We moeten nu concrete stappen nemen waardoor Europeanen de positieve gevolgen merken van de groeiende economie en zich veiliger gaan voelen. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zei dat na het pleidooi van Juncker.

"Het gaat niet om meer of minder Europa. Een burger wil oplossingen voor de grote problemen: veiligheid, migratie, een stabiele munt, een baan voor zijn kinderen. Dat houdt mensen bezig." En als dat moet door meer Europees samen te werken, komt dat "duidelijk vanuit een vraag van de Europese bevolking".

Timmermans vond het "opvallend" dat Juncker "zeer brede steun" kreeg in het Europees Parlement. "Er zijn gewoon te veel problemen die landen niet alleen kunnen oplossen, zoals migratievraagstukken en verandering naar een duurzame economie."

De Nederlander kreeg de opdracht om een taskforce te gaan leiden die onder meer gaat kijken naar Europese wetgeving die geschrapt kan worden, bijvoorbeeld op het vlak van landbouw of productveiligheid. "Geef nu eens aan: wat kan er minder, waar zien jullie mogelijkheden. Je hoort wel vaak over 'minder Europa', maar als je daarnaar vraagt komt er zelden een concreet antwoord, ook niet uit de meest kritische lidstaten."

Rutte deels kritisch over toekomstvisie EU
Rutte deels kritisch over EU-toekomstvisie (Foto: ANP)

Franse regering: hervormingen gaan door

De Franse regering is niet onder de indruk van de landelijke protesten tegen geplande hervormingen van het arbeidsrecht. Premier Edouard Philippe zei woensdag dat hij "luistert" naar kritiek, maar dat de beoogde maatregelen niet van de baan zijn.

Meer dan 200.000 vakbondsleden protesteerden dinsdag tegen de plannen van de regering. Die wil bedrijven onder meer grotere vrijheid geven om personeelsleden aan te nemen en te ontslaan. De bond CGT waarschuwt voor een "sociale ramp" als de overheid het roer niet omgooit .

Premier Philippe zei tegen televisiezender France 2 dat de Franse kiezers met respect moeten worden behandeld. "De hervormingen waar we mee komen waren al aangekondigd door de president op het moment dat hij werd verkozen."

President Emmanuel Macron gooide onlangs zelf onwillekeurig olie op het vuur. Hij zei tijdens een bezoek aan Athene dat hij niet zal toegeven aan "luiwammesen, cynici en hardliners". Daarop kreeg hij de kritiek werknemers respectloos te behandelen.

Franse regering: hervormingen gaan door
Franse regering: hervormingen gaan door (Foto: ANP)

Bottas ook volgend jaar bij Mercedes

Valtteri Bottas zal ook volgend jaar gaan racen voor het Formule 1-team Mercedes, zo heeft de Duits/Britse renstal bekend gemaakt. De 28-jarige Fin nam begin dit jaar het stoeltje van de gestopte Nico Rosberg over en deed dit tot nu toe naar behoren met twee zeges, twee polepositions, in totaal negen podiumplaatsen en 197 punten. Hiermee staat hij achter teamgenoot Lewis Hamilton en Ferrari-coureur Sebastian Vettel derde in het rijderskampioenschap.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff: "Valtteri kreeg van ons dit jaar een grote uitdaging voorgeschoteld: op het laatste moment instappen bij een van de beste teams en teamgenoot worden van een van de beste coureurs ter wereld. Als je dat in gedachten neemt presteert hij buitengewoon. Hij heeft wat ups en downs, meer ups dan downs en twee fraaie hoogtepunten met zeges in Rusland en Oostenrijk. Zijn goede prestaties en de stijgende lijn zorgden ervoor dat wij het niet lastig hadden om de beslissing over 2018 te nemen."

Ajax-fans kunnen demonstreren bij Malieveld

Ajax-fans kunnen zondag demonstreren op de Koekamp, vlak bij het Malieveld. Dat maakte burgemeester Pauline Krikke van Den Haag woensdag bekend. De Ajax-supporters wilden op het Spuiplein demonstreren, omdat ze 20 september het bekerduel van hun club tegen Scheveningen niet kunnen bijwonen in het Haagse ADO-stadion.

Volgens een woordvoerder van Krikke kunnen de supporters niet op het Spuiplein terecht, omdat daar al een ander evenement is.

De Ajax-fans zijn boos dat de wedstrijd in het ADO-stadion is. Ze zijn hier niet welkom, omdat vrijwel gelijktijdig ADO-fans vanaf dit stadion met een groot aantal bussen vertrekken naar Rotterdam voor een bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Daardoor zouden supportersstromen door elkaar kunnen lopen.

Protest

Ajax tekende dinsdag bij de KNVB protest aan tegen de locatie, maar vond geen gehoor bij de bond.

De gemeente Den Haag houdt zondag rekening met de komst van zo'n 250 Ajax-supporters, aldus de woordvoerder.

Ajaxfans kunnen demonstreren bij Malieveld
Ajaxfans kunnen demonstreren bij Malieveld (Foto: ANP)

'Geen enkele idioot breekt NHL-contract voor Olympische Spelen'

Een van de beste Russische ijshockeyers die ooit in de Noord-Amerikaanse NHL hebben gespeeld, Viacheslav Fetisov, verwacht niet dat NHL-spelers hun contracten zullen riskeren door alsnog mee te doen aan de Olympische Spelen van komende winter.

De NHL is al lang aan het touwtrekken met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de internationale ijshockeyfederatie IHHF. Het gaat daarbij onder meer om bijvoorbeeld verzekeringskosten, mochten spelers op de Spelen geblesseerd raken. De partijen lijken er niet uit te komen en inmiddels is zo goed als zeker dat de NHL geen pauze in zal lasten tijdens de Spelen, waardoor de teams hun spelers niet naar Pyeongchang af zullen laten reizen en het olympisch ijshockeytoernooi sterk gedevalueerd wordt.

"Geen enkele idioot zal zijn contract met zijn NHL-team in gevaar brengen door naar de Olympische Spelen te gaan", gelooft Fetisov, tweevoudig Stanley Cup-winnaar en lid van de legendarische Russian Five van de Detroit Red Wings in de jaren negentig. "Voor Alexander Ovechkin is het een onplezierige situatie, hij mist zijn kans om olympisch kampioen te worden. Hoewel, in 2022 krijgt hij in Beijing misschien nog wel een kans", doelt Fetisov op Ovechkin, die al meer dan tien jaar bij de Washington Capitols speelt en al eens aangaf lak te hebben aan het hele gedoe en 'gewoon' naar de Spelen te gaan.

"Het ijshockeytoernooi zal natuurlijk veel minder sterk zijn door het gebrek aan NHL-spelers, maar het seizoen onderbreken zou de NHL veel geld kosten. Ze wilden de financiën regelen met het IOC en de IHHF, maar de instantie van Thomas Bach (het IOC) deelt haar geld met niemand en Rene Fasel (IHHF) heeft simpelweg het geld niet om dit te regelen. Toch denk ik dat de NHL fout zit in deze zaak, dit hadden ze nooit zo aan moeten pakken", is Fetisov van mening.

Toch ziet de Russische grootheid er nog wel een lichtpuntje in, voor de Russen dan. De Russische/Oost-Europese tegenhanger van de NHL, de Kontinental Hockey League (KHL), legt de competitie tijdens de Spelen namelijk wél stil en dus kunnen de toppers uit de KHL wel in actie komen. "De jongens uit de KHL hebben een geweldige kans om zichzelf te bewijzen. Ik hoop dat ze dat begrijpen en dat Rusland het olympisch goud terug kan veroveren." De Russen wonnen in 2002 in Salt Lake City voor het laatst een medaille (brons) en pakten in 1992 als het gezamenlijk team van ex-Sovjetstaten voor het laatst olympisch goud.

Groot onderzoek naar oorsuizen

Het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG gaat samen met zeven andere Europese kennisinstellingen een groot onderzoek doen naar oorsuizen (tinnitus). De onderzoekers hopen erachter te komen wat het vervelende geluid veroorzaakt en hoe het mogelijk behandeld kan worden. Voor het onderzoek worden vijftien promovendi opgeleid, maakte het UMCG bekend.

Mensen die last hebben van oorsuizen horen geluiden zoals een piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. De oorzaak van oorsuizen is nog onbekend. Wel is duidelijk dat 30 procent van de mensen die er last van hebben, ook gehoorverlies krijgt. Naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het nare gesuis. Bij 1 tot 4 procent is de hinder ervan zeer ernstig.

Het project, dat vier jaar gaat duren, is een combinatie van onderzoek onder dieren en mensen.

Groot onderzoek naar oorsuizen
Groot onderzoek naar oorsuizen (Foto: ANP)

Apple verhoogt prijs van iPad Pro

Daags na de onthulling van de nieuwe iPhones heeft Apple besloten om de prijs van de verschillende uitvoeringen van de iPad Pro aan te passen. Het gaat om de uitvoeringen met 256 GB of 512 GB aan opslagruimte. Deze tablets zijn nu zeventig euro duurder, is te zien op de website van Apple. Dat meldt Tweakers.

Apple laat niet weten waarom het de prijs van de iPads verhoogt. Via de cache van Google zijn de oude prijzen nog te zien. Na de presentatie van de iPhone X paste Apple de prijzen van de tablets aan. De prijsverhoging geldt voor de iPad Pro met een 10,5 inch scherm en de grotere uitvoering met een 12,9 inch scherm.

Consumenten die niet bereid zijn om zeventig euro meer te betalen voor een iPad, kunnen toch bij Apple terecht. De prijs voor de 'gewone' iPad is namelijk niet aangepast. Dankzij de presentatie van de nieuwe iPhones zijn de prijzen van de vorig jaar uitgebrachte iPhone 7 en iPhone 7 Plus flink verlaagd, met liefst 130 euro.

Apple verhoogt prijs van iPad Pro
Apple verhoogt prijs van iPad Pro (Foto: BuzzT)

Luchthavens in heel Europa fors drukker

Niet alleen Schiphol heeft een zeer drukke zomer achter de rug, ook op andere Europese luchthavens is het vliegverkeer sterk toegenomen. Dat blijkt uit passagiersstatistieken van brancheorganisatie ACI Europe over de belangrijke vakantiemaand juli.

De bij ACI aangesloten vliegvelden zagen het aantal reizigers met bijna 10 procent toenemen. Dat is volgens de organisatie in lijn met de sterke groei in voorgaande maanden. Van de vijf grootste luchthavens in Europa liet Istanbul-Atatürk veruit de sterkste groei zien: 17,6 procent. Dat komt mede doordat Turkije in juli vorig jaar werd opgeschrikt door een mislukte couppoging.

Van de overige vier grootmachten liet Schiphol de sterkste groei zien (5,6 procent), gevolgd door Parijs-Charles de Gaulle (5,4 procent) en Frankfurt (4,4 procent). Op Londen-Heathrow, dat al lange tijd geen ruimte meer heeft om extra vluchten te ontvangen, bleef de passagiersgroei beperkt tot 1,1 procent.

De Europese luchtvaartbranche profiteert volgens ACI van de aanhoudende economische groei, met name in de eurolanden. Die vertaalt zich ook in een flinke groei (ruim 10 procent) van de hoeveelheid vracht die luchthavens te verwerken kregen. Het aantal starts en landingen nam met ruim 5 procent toe, de sterkste groei in jaren.

Luchthavens in heel Europa fors drukker
Luchthavens in heel Europa fors drukker (Foto: ANP)

Automakers stellen CO2-reductie voor

De Europese automakers willen dat auto's in 2030 20 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. Dat plan lanceerde de Europese autofabrikantenassociatie ACEA. Volgens voorzitter Dieter Zetsche is dat een "stevige reductie", die ook in lijn is met wat er van andere industriesectoren wordt verwacht.

Aan het ACEA-voorstel zitten nog wel een paar voorwaarden. De vraag naar elektrische voertuigen en de aanwezigheid van oplaadinfrastructuur moeten flink toenemen. In 2025 moet dan ook gekeken worden of het doel moet worden bijgesteld. Dat kan ook naar boven, stellen de automakers.

"Die voorwaarden koppelen volgens ons Europa's klimaatdoelen aan de realiteit van de markt", zegt Zetsche. "Momenteel is de realiteit dat er weinig vraag is voor elektrisch oplaadbare auto's. En dat is niet aan beschikbaarheid en vraag te wijten." Volgens gegevens van ACEA was van de nieuw verkochte auto's in de eerste helft van dit jaar 1,2 procent elektrisch oplaadbaar.

Elektrische en hybride auto's
De meeste leden van de organisatie zetten inmiddels zwaar in op elektrische en hybride auto's. Volgens de automakers moeten ook alle EU-lidstaten echter voldoen aan hun belofte om investeringen in de oplaadinfrastructuur te doen.

Tot die tijd zijn moderne diesels volgens de industrie belangrijk om aan de CO2-eisen te voldoen, zegt Zetsche. "De nieuwste generatie dieselvoertuigen is een effectieve stap om op korte termijn klimaatdoelen te halen omdat ze 15 tot 20 procent minder CO2 uitstoten dan vergelijkbare auto's met een benzinemotor."

Automakers stellen CO2-reductie voor
Automakers stellen CO2-reductie voor (Foto: ANP)

Nederlanderschap vier jihadisten ingetrokken

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft het Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Het is de eerste keer dat dit gebeurt op basis van de wet die in maart is aangenomen en die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid.

Het gaat om de bij de autoriteiten bekende Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B. De maatregel gaat meteen in. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. De rechter zal het besluit van Blok nog toetsen.

Alle vier de mannen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, zijn eerder veroordeeld omdat ze zich hadden aangesloten bij een terreurgroep als Islamitische Staat. Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde. Onder de nieuwe wet kan het Nederlanderschap overigens ook worden ingetrokken zonder dat iemand is veroordeeld.

Vijf
Het totaal aantal jihadisten dat het Nederlanderschap verliest of waarschijnlijk verliest staat inmiddels op vijf. Minister Blok maakte eerder al bekend dat hij van plan is het Nederlanderschap van een andere jihadist te gaan intrekken. Dat was nog niet op basis van de nieuwe regels. Hier gaat het overigens om iemand die niet in het buitenland verblijft.

Op de mogelijkheid om het Nederlanderschap van jihadisten in te trekken was eerder ook kritiek, omdat het alleen kan bij mensen die een dubbele nationaliteit hebben. Dat komt echter doordat het volgens het internationaal recht niet geoorloofd is om mensen statenloos te maken.

Nederlanderschap vier jihadisten ingetrokken
Nederlanderschap vier jihadisten ingetrokken (Foto: ANP)

Team Sky met sterk team naar WK ploegentijdrit

Team Sky heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de ploegentijdrit tijdens het WK wielrennen volgende week.

Chris Froome, die ook de individuele tijdrit rijdt, maakt deel uit van de ploeg. De andere geselecteerden zijn Owain Doull, Gianni Moscon, Vasil Kiryienka, Michal Kwiatkowski en Geraint Thomas.

Moscon is de Italiaans kampioen tijdrijden, Kwiatkowski Pools kampioen tijdrijden en Kiryienka is ex-wereldkampioen tijdrijden. Doull won vorig jaar, bij de Olympische Spelen in Rio, goud op de ploegenachtervolging. Thomas is een hardrijder. Hij komt net terug van een blessure die hij opliep tijdens een valpartij in de Tour de France.

Vlogger PewDiePie door het stof om 'nigger'

YouTube-ster PewDiePie heeft zijn excuses aangeboden voor het schelden met het woord 'nigger' in een van zijn filmpjes. De 27-jarige Zweed, die in het echt Felix Kjellberg heet, vindt dat hij het niet had moeten zeggen.

"Ik zei het in het heetst van de strijd", verontschuldigt de internet-ster zich in een nieuw filmpje. "Ik heb het ergste woord gezegd wat ik had kunnen bedenken, het floepte er gewoon uit. Ik ben gewoon een idioot, maar dat maakt niet goed wat ik zei. Het was niet oké. Het spijt me echt als ik je beledigd of teleurgesteld heb."

In het gewraakte filmpje speelde PewDiePie een schietspelletje en schold hij een medespeler uit voor "fucking nigger". Eerder dit jaar kwam de Zweed, die ruim 57 miljoen volgers heeft, ook al in opspraak toen hij antisemitische grappen had gemaakt in zijn filmpjes. Disney en YouTube besloten toen geen zaken meer met hem te doen.

'EU heeft minister van Financiën nodig'

De Europese Unie heeft een EU-minister van economische en financiële zaken nodig. Deze toekomstige baan kan worden vervuld door de EU-commissaris met die zaken in portefeuille. De EU-minister wordt dan ook voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de financiënministers van de eurozone.

Dat zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie' in het EU-parlement in Straatburg. De eurogroepvoorzitter komt nu nog uit hun midden. Momenteel vervult (demissionair) minister Jeroen Dijsselbloem die functie. De toekomstige EU-minister van financiën moet volgens Juncker structurele hervormingen in de lidstaten coördineren en ingrijpen als een land van de goede weg af raakt. De EU-minister van Financiën moet verantwoording afleggen in het EU-parlement.

Een apart parlement of een eigen begroting voor de eurozone ziet hij niet zitten. De Luxemburger wijst erop dat de euro is bedoeld voor alle EU-landen, "niet voor een selecte groep". Nu bestaat de eurozone uit negentien lidstaten. Hij wil "technische en zelfs financiële steun" geven om niet-eurolanden te helpen zich aan te sluiten.

ESM
Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het financieringsprogramma voor lidstaten in moeilijkheden, moet worden uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds. De commissie zal in december concrete voorstellen presenteren.

Juncker stelt ook voor besluitvorming voor belastingwetgeving efficiënter te maken. Nu is daarvoor unanimiteit nodig, waardoor één lidstaat wetgeving kan blokkeren. Volgens hem kan er meer met meerderheidsbesluiten, zonder dat daar een verdragswijziging voor nodig is.

Juncker wil EU-minister van Financiën
'EU heeft minister van Financiën nodig' (Foto: ANP)

'Robotisering kost derde bankwezen zijn baan'

Bijna een op de drie werknemers in de bankensector zal zijn werk binnen vijf jaar overgenomen zien worden door robots. Vooral ondersteunende diensten zullen naar verwachting snel worden geautomatiseerd. Dat voorspelt voormalig Citigroup-baas Vikram Pandit.

Volgens Pandit, die tot 2012 aan het roer stond bij de Amerikaanse bank, worden processen door robotisering vereenvoudigd. Dat zal zorgen voor het anders inrichten van werkprocessen, ook omdat computers zichzelf dingen kunnen aanleren.

De stellingname van Pandit sluit aan bij een rapport van Citigroup van vorig jaar. Destijds repte de bank over een tijdspanne van tien jaar. In Europa zou dat betekenen dat 1 miljoen mensen hun baan verliezen. In De VS zouden 770.000 bankmedewerkers hun baan kwijtraken.

'Robotisering kost derde bankwezen zijn baan'
'Robotisering kost derde bankwezen zijn baan' (Foto: ANP)

Windkracht 9, dus officiële herfststorm

Bij de windpaal in IJmuiden zijn woensdag vanaf 6.00 uur windstoten van 100 kilometer per uur gemeten. Door deze windkracht 9 is er sprake van een officiële herfststorm, meldt meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

De storm houdt waarschijnlijk de hele ochtend en een goed deel van de middag aan, verwacht Woei. "De meeste overlast geven de zeer zware windstoten in de kustprovincies. In het Waddengebied kan het tot een zeer zware storm komen, windkracht 10."

Weerkundigen noemen de storm die op Nederland afkoerst Sebastian. De kans bestaat dat er langs de kust van Noord-Holland ook een zware storm ontstaat. "Stormdepressie Sebastian neemt nog in activiteit toe", legt Woei uit.

Windstoten
Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen voor zeer zware windstoten en veel neerslag tot in de middag.

Voor woensdag is code oranje afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar komen door de storm vanaf zes uur 's ochtends tot in de middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km per uur mogelijk.

"We raden af om in de kustprovincies en Flevoland met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan", waarschuwde Rijkswaterstaat. Pas in de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit weer af.

De NS laat woensdag minder intercity's op het traject Den Helder - Zaandam rijden als gevolg van de storm. Op het traject rijden twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo ontstaat er volgens de NS meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Sprinters rijden volgens de dienstregeling.

'Zware storm'
De storm is inmiddels officieel een zware storm. Het heeft op Vlieland een uur lang gestormd met windkracht 10, meldt WeerOnline.

Bovendien is het de zwaarste herfststorm sinds 2013. Op 28 oktober dat jaar trok er een zeer zware storm over het land. Op Vlieland is toen een uur lang windkracht 11 gemeten. Tot nu toe werd woensdag in IJmuiden met 126 km/uur de zwaarste windstoot van de dag gemeten.

Gewonde
In Amstelveen is een automobilist zwaargewond geraakt toen een boom omwaaide en op zijn auto viel. De brandweer heeft de man uit de auto gehaald en gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer was de enige inzittende van de auto.

Eerste herfststorm een feit
Windkracht 9, dus officiële herfststorm (Foto: ANP)

Blind niet bezig met vertrek bij United: "Ik ben blij"

Het contract van Daley Blind bij Manchester United loopt volgende zomer af, al heeft de club nog een optie om die verbintenis te verlengen. De verdediger wil voorlopig nog niks kwijt over een eventueel vertrek uit Engeland. De geruchten over een naderende transfer kent Blind dan ook niet, zo zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Ik focus me op de club, heb nog een contract tot het einde van het seizoen. Ik ben ook geen persoon die problemen gaat maken. Dat wil ik ook niet", stelt de verdediger, die woensdagavond basisspeler was in de wedstrijd tegen FC Basel in de Champions League. "Ik zit bij een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben blij en zit op de goede weg. Ik moet van wedstrijd naar wedstrijd kijken en gewoon heel hard blijven vechten. We zien wel wat het wordt."

"Ik vecht elk jaar weer, en wil ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk speel. Ik knok gewoon voor mijn plek, zoals elke andere speler. Gelukkig heb ik tot nu toe veel minuten gemaakt", vervolgt de verdediger, die met Manchester United een goede seizoenstart doormaakt. Toch wil hij nog niet te optimistisch zijn. "Volgens mij begonnen we vorig jaar ook met drie overwinningen. Het seizoen is nog heel lang."

Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot

Producent Endemol heeft niets verkeerd gedaan in de Miljoenenjacht-kwestie. Dat is het oordeel van de civiele rechter in Amsterdam in een zaak die was aangespannen door deelnemer Arrold van den Hurk.

Hij drukte tijdens zijn deelname aan het tv-programma Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop, waardoor hij een deal sloot met de bank voor 125.000 euro. Even later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat. Van den Hurk zei direct dat hij niet op de knop had willen drukken en dat hij had willen doorspelen. Maar dat mocht niet van Endemol.

"De uitspraak van de rechter is duidelijk", reageert de producent. "We hebben ons aan de spelregels gehouden en Van den Hurk was op de hoogte van die spelregels. Sinds 2008 is het drukken op de rode knop beslissend voor het spel."

Zenuwen
Volgens Van den Hurk stond in de spelregels niets over de rode knop. Maar volgens de rechter maakt dat niet uit. "Een regel hoeft niet geschreven te zijn om geldig te zijn. Dat die regel bestond, was duidelijk", luidt het oordeel. Ook dat de deelnemer last had van zenuwen en daardoor per ongeluk op de rode knop had gedrukt, doet niet terzake: "Beheersing van zenuwen is onderdeel van het spel".

Ten slotte kan geen juridische betekenis worden ontleend aan de opmerking "Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt'' van presentatrice Linda de Mol, nadat Van den Hurk op de rode knop had gedrukt. De opmerking moet worden gezien als verkenning van een mogelijkheid, niet als een overeenkomst, aldus de rechter.

De raadsman van Van den Hurk was niet bereikbaar voor commentaar.

Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot
Deelnemer Miljoenenjacht vangt bot (Foto: BuzzE)

Frustratie bij Robben: "We hadden meer passie moeten tonen"

Bayern München had dinsdagavond geen kind aan Anderlecht en won met 3-0. Desondanks was Arjen Robben na afloop niet tevreden.

De aanvaller vond dat Bayern nadrukkelijker had moeten profiteren van de rode kaart die Sven Kums na elf minuten had gekregen en dat zijn ploeg vaker had moeten scoren. “We hebben zonder tempo en zonder ritme gespeeld. Met alle respect, maar we hadden Anderlecht na die rode kaart uit het stadion moeten schieten. We hadden gretiger moeten zijn, meer passie moeten tonen. We hebben na de 1-0 gespeeld alsof het al 5-0 stond”, zei Robben voor de camera van Sky.

Robben werd vervolgens gevraagd over het interview dat Robert Lewandowski onlangs aan Der Spiegel gaf. Daarin bekritiseerde de Pool het aankoopbeleid van Bayern. “We moeten minder praten en meer laten zien op het veld. We moeten ons op het voetbal richten en hebben wat dat betreft nog genoeg te doen”, aldus de Nederlander.

'Veestapel moet met 40 procent inkrimpen voor klimaatdoel'

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs in 2030 te halen, zou de Nederlandse veestapel met 40 procent moeten inkrimpen. Dat betekent dat er in Nederland in 2030 nog maar 1 miljoen melkkoeien en 3,4 miljoen varkens mogen zijn.

Ook moet het aantal kippen tot 80 procent van het huidige bestand worden teruggebracht, aldus een berekening van Natuur & Milieu in een dinsdag gepubliceerde Voedselvisie.

Volgens Natuur & Milieu is de voedselsector verantwoordelijk voor ruim een kwart van de CO2-uitstoot in Nederland. Die uitstoot moet volgens het klimaatakkoord binnen 13 jaar met bijna 50 procent worden verminderd.

Dat kan volgens de organisatie het beste door het aantal dieren, verantwoordelijk voor de productie van broeikasgassen, terug te brengen. Een koe stoot jaarlijks net zoveel CO2 uit als een auto, aldus de organisatie.

In de Voedselvisie wordt gesteld dat ruim een derde van de Nederlandse boeren de komende jaren verwacht te stoppen. Wanneer de overheid de dierrechten van die agrariërs opkoopt, wordt de veestapel als gevolg hiervan gereduceerd.

De boeren die hun bedrijf wél voortzetten, zullen in dat scenario een goed inkomen blijven verdienen. Verder ontstaat meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt.

De nadruk komt zo te liggen op kwaliteit, in plaats van kwantiteit. "De tijd waarin we veel goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij", aldus directeur Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

'Veestapel moet met 40 procent inkrimpen voor klimaatdoel' (Foto: ANP)
'Veestapel moet met 40 procent inkrimpen voor klimaatdoel' (Foto: ANP)

Juncker acht tijd rijp voor sterker Europa

"Nu is de tijd om een sterker, meer verenigd en democratischer Europa te bouwen richting 2025. De wind is terug in de zeilen en dat biedt kansen. Die moeten we grijpen."

Europees Commissievoorzittter Jean-Claude Juncker zei dat woensdag in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie'. Hij ontvouwde in een goedgevuld Europees Parlement in Straatsburg zijn visie op de toekomst van de Europese Unie. Die moet volgens hem berusten op de pijlers vrijheid, rechtsstaat en gelijkheid van kansen.

Volgens de Luxemburger hebben 27 Europese regeringsleiders gekozen voor eenheid, gesteund door de economische groei en daling van de werkloosheid. Om dat kracht bij te zetten, kondigde hij een strategie aan om de Europese industrie te versterken en de EU te beschermen tegen buitenlandse investeringen in strategische sectoren. Juncker wil ook handelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland.

Klimaatverandering
Ook met klimaatverandering en cyberaanvallen, die volgens hem meer schade kunnen aanrichten dan legers en tanks, bindt Europa de strijd aan. Daarom komt er een Europees cyberagentschap.

Een andere belangrijk punt blijft het onder controle houden van de migratiestromen. Snellere terugkeer van mensen die geen recht hebben op bescherming heeft hoge prioriteit.

Arbeidsmarkt Autoriteit
Juncker benadrukte dat er geen tweederangsburgers, -werknemers of - consumenten in Europa mogen zijn. Om te garanderen dat hetzelfde werk op dezelfde plek gelijk wordt beloond, kondigde hij een Arbeidsmarkt Autoriteit aan.

Verder komt er een 'Timmermans-taskforce', waarin Junckers tweede man met Europese en nationale parlementariërs gaat bekijken wat er Europees moet worden geregeld, en wat op nationaal niveau.

Juncker acht tijd rijp voor sterker Europa
Juncker acht tijd rijp voor sterker Europa (Foto: ANP)

Valverde dit seizoen niet meer in actie

Alejandro Valverde zal dit seizoen niet meer in actie komen. Tijdens de Tour de France dit jaar liep de Spanjaard bij een valpartij een dubbele beenbreuk op. Hij wil, ondanks dat het herstel snel verliep, geen risico's nemen met het  oog op zijn herstel.

De renner van Movistar wilde aanvankelijk zijn rentree maken  in de Ronde van Guangxi  volgende maand. "Daar heb ik inderdaad aan gedacht, maar na overleg met de ploeg heb ik toch besloten om dat niet te doen. Er is geen reden om dat risico te nemen", aldus Valverde tegenover Cyclingnews.

Mourinho hekelt 'Playstation-voetbal' tegen Basel

Manchester United trapte het Champions League-seizoen af met een 3-0 overwinning op FC Basel, maar José Mourinho was na afloop niet geheel tevreden. De manager vond dat zijn spelers verslapten na de 2-0 van Romelu Lukaku.

"Het is belangrijk om thuis drie punten te pakken. Tot de 2-0 voetbalden we stabiel, met vertrouwen. Daarna veranderde alles. We speelden niet meer serieus en maakten de juiste beslissingen niet meer. We hadden het onszelf nog heel moeilijk kunnen maken. We speelden fantasy football, Playstation-voetbal", aldus Mourinho tegenover BT Sport.

"Ik houd niet van toeters en bellen. We waren aan het gokken, maar je moet je tegenstander respecteren. We leden vaak balverlies. Ik houd er niet van, de spelers waren te relaxt", aldus Mourinho, die nog wel de complimenten overhad voor doelpuntenmaker en invaller Marouane Fellaini.

De Belg viel na negentien minuten in voor aanvoerder Paul Pogba en opende met een kopbal de score. "Ik blijf mijzelf herhalen wat betreft Fellaini. Hij is een speler met speciale kwaliteiten die mij veel meer opties geeft. Hij is een van mijn belangrijkste spelers." Pogba viel uit met een hamstringblessure en verliet op krukken het stadion. Mourinho zei dat hij nog geen diagnose heeft gehoord, maar dat hij verwacht dat Pogba enkele weken buitenspel staat.

Tabaksreus bindt strijd aan met roken

Sigarettenfabrikent Philip Morris geeft een kleine 1 miljard dollar aan een stichting die roken wil tegengaan. De Amerikaanse tabaksgigant begint die stichting, die twaalf jaar lang 80 miljoen dollar krijgt, zelf. Een voormalige functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat de Foundation for a Smoke-Free World leiden.

De stichting gaat onderzoek bekostigen, de impact van rookvrije alternatieven evalueren en de voortgang naar het uitbannen van roken meten. Daarnaast wil de stichting tabaksboeren voorbereiden op een afnemende vraag naar hun product.

Philip Morris, dat onder meer Marlboro-sigaretten maakt, wil dat rokers overstappen op apparaatjes die tabak niet verbranden. Het bedrijf bracht zelf al de IQOS op de markt. Dat apparaatje verhit tabak, maar verbrandt die niet. Inmiddels zijn er volgens de onderneming al ruim 3 miljoen gebruikers van de IQOS.

Tabaksreus bindt strijd aan met roken
Tabaksreus bindt strijd aan met roken (Foto: ANP)

Russische biatlonbond: "Ze is zwanger, dus ze lult"

De Russische biatlete Svetlana Sleptsova sloot haar carrière afgelopen maand af na het WK zomerbiatlon in eigen land, waar ze twee keer goud won. Een verrassend moment voor de olympisch kampioene op de estafette in 2010, want het olympisch seizoen staat toch voor de deur.

De 31-jarige Sleptsova is echter zwanger en dat is de voornaamste reden om ermee te stoppen. Toch lijkt er meer te spelen, want nu, een paar weken later, heeft ze stevige kritiek geuit op de Russische biatlonbond: "Onder de vorige leiders waren de resultaten veel beter dan onder de president die er nu zit", beweert Sleptsova, doelend op Alexander Kravtsov.

"Nu hebben de teams niet eens het geld om een bus te huren", zegt de inmiddels ex-biatlete. Kravtsov werd gecontacteerd door Russische media en zijn reactie mag toch wel opvallend genoemd worden: "Ach, ze is zwanger, dan vallen dit soort uitspraken te vergeven", aldus de bondspresident. "Ze zegt maar wat, maar gezien haar staat is dat wel te vergeven", luidt zijn opmerkelijke antwoord.

Nu het WK zomerbiatlon voorbij is, worden de pijlen volop gericht op het nieuwe seizoen. Eind november gaat het biatlonfeest weer van start, dan staat de World Cup in Östersund op het programma.

Internationale dopingbende opgerold in Spanje

Europol en de Spaanse Guardia Civil hebben in Spanje een internationale dopingbende opgerold. Men kwam de bende op het spoor via een sportcentrum op de Balearen, dat zonder enige medische controle doping leek te verstrekken.

Het ging onder meer om anabole steroïden en hormonen, maar ook lustopwekkende middelen, speciaal voor de atleet die naast sterke spieren ook een stevig seksleven zoekt. Koeriersdiensten brachten het spul via onder meer Oost-Europa, Portugal en de VS naar Spanje. Twee pakketjes die voor een Griekse koerier bestemd waren bleken tachtigduizend euro te bevatten.

In totaal zijn 41 personen gearresteerd tijdens het onderzoek, verspreid over heel Spanje. Het gaat daarbij volgens Europol onder meer om topatleten en internationale kampioenen in het bodybuilden en fitnessen. Namen zijn overigens (nog) niet genoemd. Bij de actie werd zo'n 200.000 euro in beslag genomen, net als vijf luxe auto's, drugs en wapens.

Darter Klaasen drukt Wade na tien jaar uit top-10

Voor het eerst sinds 2007 staat darter James Wade niet meer in de top-10 van de PDC Order of Merit, de wereldranglijst van de voornaamste dartsbond. De Engelsman is allerminst goed in vorm en zag spelers die onder hem staan wél presteren.

Jelle Klaasen is ook niet in de allerbeste vorm van zijn leven, hoewel hij afgelopen week wel de kwartfinales haalde op de German Darts Grand Prix. Toch pakte hij genoeg geld bij elkaar om op de Order of Merit over Wade heen te wippen naar de tiende plek.

Klaasen is daarmee de derde Nederlander op de lijst. Michael van Gerwen staat niet verrassend op de eerste plek, Raymond van Barneveld heeft de negende plaats in zijn bezit. Gary Anderson, Peter Wright, Phil Taylor en Adrian Lewis completeren de top-5 achter Van Gerwen, terwijl Dave Chisnall, Mensur Suljovic en Michael Smith het rijtje naar Van Barneveld en Klaasen compleet maken.

De volledige Order of Merit is hier te zien.

Bizar bod op Bergwijn: "Tien miljoen? Dan zal ik wel goed bezig zijn"

PSV had Steven Bergwijn op de laatste dag van de transferperiode kwijt kunnen raken, maar sloeg een bod van tien miljoen euro van Torino af. Dat wist De Telegraaf te melden.De negentienjarige rechtsbuiten vindt dat niet erg, want hij zegt in het Eindhovens Dagblad tevreden te zijn in de lichtstad.

“Tien miljoen? Dan zal ik wel goed bezig zijn”, lacht Bergwijn. “Mooi dat ze het hebben gedaan hoor, zo'n bod. Maar ik ben blij met PSV. Natuurlijk is het veel, maar in het voetbal verhuizen spelers nou eenmaal voor enorme bedragen (…) Clubs kijken niet alleen naar het nu, maar ook naar de potentie van een speler en ik weet dat er iets van me wordt verwacht.”

Bergwijn voegt eraan toe dat hij ‘totaal niet’ weg hoeft bij PSV en dat hij zich vooral op het voetbal wil concentreren. Hij laat de randzaken over aan zijn zaakwaarnemer, zo vertelt de international van Jong Oranje. Bergwijn speelde tot dusverre 49 wedstrijden voor PSV en daarin kwam hij tot drie doelpunten.

Suu Kyi gaat niet naar VN-vergadering

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, gaat niet naar de komende Algemene Vergadering van de VN vanwege de crisis in haar land. Dat heeft haar kantoor woensdag verklaard.

Myanmar en Suu Kyi kregen internationaal kritiek vanwege etnisch geweld waardoor inmiddels ongeveer 370.000 Rohingya naar buurland Bangladesh zijn gevlucht. De crisis is het grootste probleem tot nu toe sinds Nobelprijswinnaar Suu Kyi regeringsleider in het land werd.

De VN Veiligheidsraad vergadert woensdag achter gesloten deuren over de situatie in Myanmar.

Suu Kyi gaat niet naar VN-vergadering
Suu Kyi gaat niet naar VN-vergadering (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de eerste herfststorm

Een warme september, een droge oktober.

Vandaag
Gisteren was het nog een aardig zonnige dag. Er kwam zo af en toe wel een buitje over, maar voor de rest scheen de zon hier uitbundig. De afgelopen nacht nam de bewolking snel toe en ging het van het westen uit regenen en stevig waaien.

Vandaag wordt het onstuimig. De wind neemt nog verder toe en langs de kust en het IJsselmeer is er kans op een storm. De wind neemt in de namiddag en avond weer verder af. In de ochtend regent het dan ook nog, in de middag klaart het op, maar kan er zo af en toe nog wel een bui vallen. En de thermometer? Die blijft steken rond 16 graden.

10 Jaar geleden
Was het droog, zwaarbewolkt en slechts 13 graden met maxima tot 18 graden. Er stond een zwak windje.    

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 3/2

Een vriendin van me maakte tijdens het wadlopen afgelopen zondag deze foto (Foto: Linda)
Een vriendin van me maakte tijdens het wadlopen afgelopen zondag deze foto (Foto: Linda)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Storm hindert Schiphol en veerdiensten

Luchthaven Schiphol heeft vanwege de ruige herfststorm een aantal start- en landingsbanen gesloten. Zo is de Polderbaan niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een forse beperking die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Hoofdgebruiker KLM heeft uit voorzorg al zestig vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten binnen Europa. Intercontinentale vluchten gaan wel door. Schiphol vraagt reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor actuele informatie.

Met name op de Wadden kan het spoken volgens de weerdiensten. Daarom heeft rederij Doeksen een groot aantal afvaarten over de Waddenzee geschrapt.

De NS laat woensdag minder intercity's op het traject Den Helder - Zaandam rijden.

Storm hindert Schiphol en veerdiensten
Storm hindert Schiphol en veerdiensten (Foto: ANP)

'Wippert naar Roompot'

Wouter Wippert heeft een mondeling akkoord met Roompot Nederlandse Loterij voor volgend seizoen bereikt, zo meldt de Telegraaf.

De wielrenner kwam de afgelopen twee jaar uit voor de Amerikaanse WorldTour-ploeg Cannondale-Drapac. De 27-jarige sprinter won vorige maand twee etappes in de Tour of Alberta. In juni werd hij tweede op het Nederlands kampioenschap achter Ramon Sinkeldam.

Bij de Nederlandse ploeg zal Wippert meer zijn eigen kansen kunnnen gaan in de sprint.

'Regering Maduro en oppositie in gesprek '

De regering van Venezuela en de oppositie gaan woensdag met elkaar in gesprek op de Dominicaanse Republiek. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. Hij dreigde de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro met sancties als die niet deelneemt aan de onderhandelingen.

"Ik heb verheugd vernomen dat de dialoog met de oppositie woensdag van start gaat op de Dominicaanse Republiek", zei minister Jean-Yves Le Drian na een gesprek met zijn Venezolaanse collega Jorge Arreaza Montserrat in Parijs.

De oppositie had al aangekondigd dat het een delegatie stuurt om met de Dominicaanse president Danilo Medina te onderhandelen over de voorwaarden voor het gesprek. "Om aan serieuze gesprekken te beginnen eisen we concrete acties die de bereidheid tonen om de problemen op te lossen in plaats van het winnen van tijd", luidde de verklaring.

'Regering Maduro en oppositie in gesprek '
'Regering Maduro en oppositie in gesprek ' (Foto: ANP)

Rechter oordeelt over Miljoenenjachtkwestie

Heeft producent Endemol verkeerd gehandeld toen een deelnemer van het tv-programma Miljoenenjacht per ongeluk op de rode knop drukte? Over die vraag doet de civiele rechter in Amsterdam woensdag uitspraak. Advocaat Peter Plasman pleitte er eerder voor dat zijn cliënt, Arnold van den Hurk uit Son, het spel alsnog kan afmaken als de rechter hem in het gelijk stelt.

Van den Hurk drukte tijdens zijn deelname aan het programma in 2013 per ongeluk op de rode knop, waardoor hij een bedrag van 125.000 euro accepteerde. Later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat. Van den Hurk gaf direct aan dat het niet de bedoeling was dat hij op de knop drukte en dat hij had willen doorspelen. Dat mocht niet van Endemol.

De man is volgens de raadsman eigenaar van de koffer van 5 miljoen omdat hij die zelf had uitgezocht. De advocaat van Endemol, Jacqueline Schaap, was het daar niet mee eens. Het bedrag in de koffer was volgens haar nog niet van Van den Hurk. "Het spel staat slechts voor een kans op een prijs."

Rechter oordeelt over Miljoenenjachtkwestie
Rechter oordeelt over Miljoenenjachtkwestie (Foto: BuzzE)

Hooggerechtshof keurt breed inreisverbod goed

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft president Donald Trump dinsdag toestemming gegeven zijn geplande inreisverbod voor vluchtelingen grotendeels door te voeren. De rechters maakten dinsdag een einde aan een blokkade door een federale uitspraak, die volgens het ministerie van Justitie tot 24.000 extra vluchtelingen de mogelijkheid zou bieden om de VS binnen te komen.

Het hof van beroep in San Francisco had het plan van Trump om de meeste vluchtelingen uit zes islamitische landen voorlopig te weren deels geblokkeerd. Vluchtelingen die al eerder toestemming hadden gekregen om naar de VS te komen moesten daardoor worden toegelaten. Het ministerie van Justitie besloot deze uitspraak bij het Hooggerechtshof aan te vechten en kreeg daarin dinsdag gelijk.

Justitie is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak dat grootouders, tantes, ooms en neven en nichten van mensen die al ingezetenen van de VS zijn voorlopig worden toegelaten.

Hooggerechtshof keurt breed inreisverbod goed
Hooggerechtshof keurt breed inreisverbod goed (Foto: ANP)

Koning rondt bezoek aan getroffen eilanden af

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk hebben hun bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius afgerond. Ze bezochten dinsdag de kleine eilanden Saba en Sint-Eustatius, waar de orkaan Irma ook huishield maar de schade niet zo ernstig was als op Sint-Maarten.

Na een overnachting in een beschadigd hotel zonder stromend water op Sint Maarten, begon de dag met een rondvlucht over het zwaar gehavend eiland. Koning Willem-Alexander toonde zich opnieuw onder de indruk van de verwoestingen, die hij een dag daarvoor al van dichtbij had gezien. Vanuit de helikopter was te zien dat voor de poort van het vliegveld een groep mensen stond te wachten op een mogelijkheid om van het eiland af te komen.

Op Saba en Sint-Eustatius sprak de koning met bewoners. In een korte toespraak op het laatste eiland riep hij hen op vertrouwen te houden. Nederland zal hen niet in de steek laten, zei Willem-Alexander.

Met een vliegtuig van de kustwacht vloog het gezelschap terug naar Curaçao. Vier volwassenen en een kind die eerder van Sint-Maarten waren geëvacueerd, vlogen in het kleine toestel mee.

Koning rondt bezoek aan getroffen eilanden af
Koning rondt bezoek aan getroffen eilanden af (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.