FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 september 2017

FOK! sportfoto-onderschrift week 35

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is PAAC met het volgende onderschrift: "Dit wordt een homerun!"

De opgave van deze week:

Wat is er gebeurd tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal dat Arjen Robben er zo bijzit? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Wat is er gebeurd tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal dat Arjen Robben er zo bijzit? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Sharapova op US Open onderuit tegen Sevastova

Voor tennisster Maria Sharapova zit het eerste Grand Slam-toernooi sinds haar dopingschorsing erop. In de achtste finales van de US Open dolf de Russische, die in New York met een wildcard van de partij was, het onderspit tegen de Letse Anastasija Sevastova.

De als zestiende geplaatste Sevastova moest de eerste set afstaan aan de US Open-kampioene van 2006. Vervolgens kwam de Letse echter alsmaar beter in haar spel en in de derde en beslissende set ondervond ze nauwelijks nog tegenstand van Sharapova. Voor de 27-jarige Sevastova wordt het de tweede keer dat ze op een Grand Slam de kwartfinales speelt, na de US Open van vorig jaar.

Bij de laatste acht speelt Sevastova tegen de Amerikaanse Sloane Stephens, die afrekende met de als dertigste geplaatste Duitse Julia Görges: 6-3, 3-6, 6-1. Voor de 24-jarige Stephens is het de eerste keer sinds haar topjaar 2013 dat ze op een Grand Slam bij de laatste acht staat.

Rojer in kwartfinales dubbelspel US Open na knappe zege

Tennisser Jean-Julien Rojer staat in het mannendubbelspel in de kwartfinales van de US Open. De Nederlander boekte samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau een knappe zege op het als zesde geplaatste duo Ivan Dodig (Kroatië) en Marcel Granollers (Spanje).

Rojer en Tecau, zelf als twaalfde geplaatst in New York, namen het heft gelijk in handen en kwamen in no-time op een 5-0 voorsprong in de eerste set. Dodig en Granollers braken twee keer terug, maar het Nederlands-Roemeense duo herstelde zich op tijd en maakte de set alsnog af. In set twee was één break vervolgens voldoende om de winst te pakken: 6-4, 6-3.

Luxemburgse voetballers stunten tegen Frans miljoenenteam met punt

'Er bestaan geen voetbaldwergen meer', zo zegt men tegenwoordig wel eens. Luxemburg was ooit zo'n voetbaldwerg, tegenwoordig is het uitgegroeid tot een grootmacht. Nou ja, dat zou men mogelijk kunnen denken na zondagavond, want de Luxemburgers deden wat Nederland niet voor elkaar kreeg: een punt mee naar huis nemen uit Frankrijk, misschien wel de beste prestatie ooit van het Luxemburgs elftal.

De Luxemburgers hadden wel door hoe je een ploeg als Frankrijk, met hun honderden miljoenen aan spelers op het veld, aan moet pakken: met z'n allen voor het doel gaan liggen, dat een goede anderhalf uur volhouden en het punt is binnen, zo ingewikkeld is het allemaal niet. 

Paul Pogba, Kylian Mbappé, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, stuk voor stuk supersterren waar topclubs tientallen miljoenen euro's voor over zouden hebben, maar doelman Jonathan Joubert had er maling aan. De 37-jarige veteraan keepte de wedstrijd van zijn leven en hield alle acht Franse schoten op doel tegen, terwijl ruim twintig andere doelpogingen niet tussen de palen kwamen.

Aan Luxemburgse zijde waagde men zich af en toe even op de Franse speelhelft en dat leidde zowaar tot een grote kans. Telstar-speler Gerson Rodrigues zag zijn inzet langs doelman Hugo Lloris richting doel gaan, maar raakte de paal. Zo bleef het in Frankrijk bij 0-0 en was Luxemburg's stunt compleet. In groep A zijn de kaarten zo ook nog niet verdeeld, want plotseling kan Nederland in theorie zelfs nog groepswinnaar worden.

Gerson Rodrigues schiet op de paal. (Bron: Twitter/ZiggoSport)

Van Gerwen wint voor vierde keer Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen heeft bij zijn rentree nog altijd zicht op toernooiwinst van de Dutch Dart Masters. De regerend wereldkampioen kwam in de kwartfinales wel goed weg. Hij wist pas in de beslissende leg af te rekenen met Daryl Gurney. Het werd 6-5. 

Van Gerwen keek gedurende de partij telkens tegen een minieme achterstand aan. In de beslissende leg opende Gurney met een maximale score van 180. De Noord-Ier kreeg desondanks geen kans om te stunten. Mighty Mike bleef koelbloedig toen hij 76 uit moest gooien terwijl Gurney op 40 stond. Van Gerwen gooide 76 uit en plaatste zich zo voor de halve finales. In de halve finales speelt hij tegen Michael Smith die met 6-5 van Robert Owen won. 

Van Gerwen keert in Maastricht na een afwezigheid van een maand terug op het podium. In diezelfde maand werd de 28-jarige Brabander namelijk voor de eerste keer vader. Zijn vrouw Daphne beviel van een dochter. De halve finales Van Gerwen - Owen en Peter Wright - Steve Beaton worden vanavond nog gespeeld. Ook de finale nog gespeeld worden. 

Update 21.30 uur

Michael van Gerwne staat in de finale van de Dutch Dart Masters. De titelverdediger won in de halve finales van Michael Smith. Het werd 6-2. Smith kwam nog wel 0-2 voor, maar kreeg daarna nog maar één keer de kans om een leg uit te gooien, die hij verprutste. De gemddelden waren 100 om 104 in het voordeel van Smith. De finishpercentages waren met 40% om 22% wel in het voordeel van Van Gerwen. 

Update 22.00 

Michael van Gerwen treft in de finale Steve Beaton! De ouwe rot won met 6-4 van Peter Wright. Beaton wist in 2013 als eens eerder op de Euro Tour te winnen. Destijds won hij de German Darts Masters. De finale begint om 22.20 uur en is hier te volgen. 

Update 22.40 uur

Voor de vierde keer op een rij heeft Michael van Gerwen de Dutch Dart Masters weten te winnen. De Brabander won in de finale met 6-1 van Steve Beaton. Van Gerwen zorgde ervoor dat Beaton nauwelijks kansen kreeg op een dubbel. 

Volgende week gaat de Euro Tour gaat verder met de German Darts Grand Prix. 48 darters strijden weer om de hoofdprijs van 25.000 euro. Namens Nederland doen mee Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Dirk van Duijvenbode, Vincent van der Voort, Jermaine Wattinema, Michael Plooy en Jan Dekker. 

Uitslagen kwartfinales Dutch Dart Masters
Michael van Gerwen 6-5 Daryl Gurney
Michael Smith 6-5 Robert Owen
Peter Wright 6-3 Krzysztof Ratajski
John Henderson 2-6 Steve Beaton

Halve finales
Michael van Gerwen 6-2 Michael Smith
Peter Wright 4-6 Steve Beaton

Finale
Michael van Gerwen 6-1 Steve Beaton

Michael van Gerwen opnieuw de beste op Dutch Dart Masters. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
Michael van Gerwen opnieuw de beste op Dutch Dart Masters. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)

Honkballers Neptunus slaan terug tegen Amsterdam

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben het eerste drieluik met de L&D Amsterdam Pirates in de kampioensgroep van de Hoofdklasse met een zege afgesloten.

In Rotterdam kwam Neptunus al in de eerste inning op een 3-0 voorsprong. Lang werd er vervolgens niet gescoord, tot de Rotterdammers in de zevende inning nog eens vier punten pakten. De Pirates deden nog wel wat terug, maar konden een nederlaag niet voorkomen: 7-3.

Mr. Cocker HCAW begon thuis stroef tegen de Vaessen Pioniers, maar ging tussen de derde en zevende inning helemaal los met in totaal dertien punten. De Pioniers stelden er in een aantrekkelijk duel vijf tegenover, waarna de laatste innings nog voor een 15-8 zege voor HCAW zorgden.

Neptunus staat na negen wedstrijden op zeven zeges, Amsterdam heeft er vijf. HCAW en de Pioniers hebben beiden acht wedstrijden gespeeld en twee keer gewonnen.

Haase en Middelkoop dubbelen verder op US Open

Tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop dubbelen gestaag verder op de US Open. In New York bereikte het Nederlandse duo zondag de achtste finales, nadat ze in de eerste ronde het als derde geplaatste koppel uitschakelden.

Zondag stonden Haase en Middelkoop tegenover het Amerikaanse wildcardduo Christopher Eubanks en Christian Harrison. Die wonnen nipt de tiebreak in de eerste set, maar in de tweede en derde set was één break voor de Nederlanders telkens genoeg: 6-7 (5), 6-3, 6-4.

In de achtste finales wachten de Belg Steve Darcis en zijn Israëlische kompaan Dudi Sela.

Vrouwen Ajax beginnen met winst in Eredivisie

De vrouwen van Ajax zijn het nieuwe seizoen in de Eredivisie begonnen met een overwinning. De regerend landskampioen won op De Toekomst van Achilles '29.

International Liza van der Most zette Ajax na een ruim uur op voorsprong, ruim tien minuten voor tijd zorgde mede-international Desiree van Lunteren vanuit een strafschop voor de 2-0 eindstand.

PSV gaat aan de leiding in de Eredivisie, nadat het vrijdag begon met een 0-7 overwinning op Excelsior Barendrecht.

Robben is Cruijff en Lenstra voorbij

Arjen Robben scoorde vanavond in de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije. Met de treffer is hij nu Johan Cruijff en Abe Lenstra (33 goals) voorbij op de topscorersranglijst aller tijden van het Nederlands elftal. Robben staat nu zevende met 34 doelpunten.

Robin van Persie voert de lijst aan met 50 doelpunten (uit 102 duels). Klaas-Jan Huntelaar (42) en Patrick Kluivert (40) staan op plaats twee en drie.

Trump sluit aanval op Noord-Korea niet uit

De Amerikaanse president Donald Trump sluit een aanval op Noord-Korea niet uit. ,,We zien wel", zei Trump toen hem werd gevraagd naar een eventuele aanval.

Eerder op dag liet Trump via Twitter al doorschemeren dat praten niet helpt. ,,Ze begrijpen maar één ding!"

De president voerde zondag onder meer overleg met de Japanse premier Shinzo Abe over eventuele maatregelen na de nieuwste kernproef door Pyongyang. Na afloop stelde Abe dat de internationale gemeenschap hardere maatregelen moet nemen. Het was het tweede telefoongesprek dat de politici zondag over Noord-Korea voerden.

Abe belde ook met de Russische president Vladimir Poetin, zo bevestigt een woordvoerder van het Kremlin. Beiden zouden de nucleaire test hebben veroordeeld. Poetin is echter niet van plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bellen. Poetin stelde opnieuw dat de economische en militaire druk op Noord-Korea om het nucleaire programma te stoppen niet werkt. Hij pleit voor een dialoog tussen de verschillende landen en is tegenstander van verdere sancties.

Trump sluit aanval op Noord-Korea niet uit
Trump sluit aanval op Noord-Korea niet uit (Foto: ANP)

Ruim 430.000 bezoekers voor Wereldhavendagen

De veertigste editie van de Wereldhavendagen in Rotterdam heeft in totaal ruim 430.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen 380.000 mensen op het evenement afkwamen.

Een woordvoerder van de organisatie schrijft de hoge opkomst vooral toe aan het feit dat de veertigste editie van de havendagen extra feestelijk was, en aan het mooie nazomerweer. "Niet te koud en niet te warm. De havendagen zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen", zei hij.

Van vrijdag tot en met zondag waren er tientallen activiteiten in en om de haven. Vooral zondag was het druk, maar ook zaterdagavond was er veel belangstelling. De grootste publiekstrekker was het specialeladingschip BigRoll Baffin. Aan boord van dit schip was zaterdag een avondshow met artiesten uit alle windstreken. De Britse jazzfunkgroep Level 42 sloot de avond af.

Ruim 430.000 bezoekers voor Wereldhavendagen
Ruim 430.000 bezoekers voor Wereldhavendagen (Foto: ANP)

'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea'

De Europese Unie gaat de sancties tegen Noord-Korea mogelijk verder aanscherpen. Dat zei EU-president Donald Tusk nadat Noord-Korea naar eigen zeggen een test met een waterstofbom uitvoerde. "De EU is startklaar om het beleid rond de sancties aan te scherpen," aldus Tusk.

In april werden de sancties ook al aangescherpt door de 28 lidstaten. Het verbod op investeringen werd toen uitgebreid naar de Noord-Koreaanse metaalsector, de luchtvaartindustrie en fabrikanten van conventionele wapens. Daarnaast werd het leveren van diensten aan de chemische, raffinage- en mijnindustrie verboden. De Europese sancties zijn strenger dan die van de Veiligheidsraad, omdat landen als China en Rusland die VN-maatregelen vaak afzwakken.

Hoe de nieuwe sancties eruit zullen zien, is nog onduidelijk. Volgende week komen de 28 ministers van Buitenlandse Zaken samen en zal waarschijnlijk over Noord-Korea gesproken worden. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde de proef ,,opnieuw een roekeloze provocatie in een tijd van oplopende internationale spanningen".

'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea'
'EU klaar voor verdere sancties Noord-Korea' (Foto: ANP)

'Door politie doodgeschoten man had psychose'

De man die in de nacht van donderdag op vrijdag werd doodgschoten door de politie in Purmerend verkeerde mogelijk in een psychose. Vrienden van het slachtoffer hebben tegenover de website boevennieuws verklaard dat Raymon van der Tien 'ernstige psychische problemen' zou hebben. 

Getuigen zouden hebben verklaard dat er voorafgaand aan de schietpartij een achtervolging plaats zou hebben gevonden. Hierna zou er over en weer geschoten zijn. 'RayRay' zou de door de politie gesommeerd zijn om te blijven staan, na dit bevel werd er nog minimaal één schot gehoord. 

Vrienden van Raymon beweren nu echter dat hij ongewapend was op het moment van de schietpartij en dat zowel instanties als de politie op de hoogte waren van de psychische klachten van Raymon, maar niet de juiste hulp boden. 

Het OM wil niets kwijt over de zaak die door de Rijksrecherche in onderzoek is genomen. De agenten die betrokken waren bij de schietpartij zijn inmiddels gehoord. Op het lichaam van Van der Tien zal sectie worden verricht. 

Einde aan zegereeks Shapovalov op US Open

Qualifier Denis Shapovalov is uitgeschakeld op de US Open. De 18-jarige Canadees verloor in de achtste finales met driemaal 6-7 van de als twaalfde geplaatste Spanjaard Pablo Carreno.

In de eerste set stond Shapovalov met 5-2 voor en liet toen drie setpunten onbenut. In het tweede bedrijf kwam de jonge Canadees terug van een 2-5 achterstand. In de tiebreak die volgde speelde hij te ontstuimig om punten na te jagen. In de derde set kwam Carreno terug van een achterstand van 3-0 en won wederom de tiebreak en vervolgens de wedstrijd.

Beachvolleyballers Bouter/Varenhorst Nederlands kampioen

Beachvolleyballers Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst hebben de Nederlandse titel veroverd. Op het strand van Scheveningen versloeg het koppel in de finale Steven van de Velde en Dirk Boehlé met 21-17 en 21-16.

Van de Velde en Boehlé hadden in de halve finale voor een verrassing gezorgd door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit te schakelen, die vorige maand nog brons wonnen op het EK.

Bij de vrouwen ging de titel naar Sophie van Gestel en Madelein Meppelink. In de eindstrijd versloegen ze Jolien Sinnema en Joy Stubbe: met 21-14 en 21-9.

Zwak Oranje klopt Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft zondagavond de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije met 3-1 gewonnen. Ondanks de broodnodige overwinning stapte de ploeg van bondscoach Dick Advocaat met gemengde gevoelens van het veld in de Johan Cruijff ArenA. Concurrent Zweden won namelijk met 0-4 op bezoek bij Wit-Rusland en is daardoor heel moeilijk te achterhalen voor Oranje.

Advocaat voerde drie wijzingen voor in zijn basiselftal ten opzichte van het duel met Frankrijk (4-0): de geschorste Kevin Strootman werd vervangen door Tonny Vilhena, Kenny Tete nam de positie van Timothy Fosu-Mensah over en Wesley Sneijder werd gepasseerd ten faveure van Davy Pröpper. Laatstgenoemde bezorgde Oranje een droomstart, want hij tekende in de zevende minuut voor de openingstreffer. Vanaf het eerste fluitsignaal zocht Oranje de aanval en de sterke start werd al snel beloond. Na goed voorbereidend werk van Quincy Promes zocht Daley Blind de combinatie met Vincent Janssen en bediende de inkomende Pröpper, die van dichtbij de 1-0 binnenwerkte.

Na de vroege openingstreffer ging het publiek er in de ArenA eens goed voor zitten, want het leek de start van een mooie voetbalavond. Niets bleek minder waar, want na het doelpunt wist Nederland tot aan de rust amper meer iets te creëren. De grootste kans was na ruim een kwartier spelen nog voor Bulgarije. Stanislav Manolev leverde een prima voorzet af op Georgi Kostadinov, die buiten het bereik van Jasper Cillessen tegen de paal kopte. Oranje kwam goed weg en leek geschrokken van de kans van de Bulgaren. Van het goede spel in de beginfase was daarna niets meer terug te zien.

Het spelbeeld was na rust niet anders: Nederland had de bal en Bulgarije verdedigde. Het team van Advocaat wist zich geen raad met de compacte speelstijl van de bezoekers en kreeg het maar niet voor elkaar om er doorheen te voetballen. Combinaties en individuele acties mislukten, waardoor de Bulgaren simpel overeind bleven. De wedstrijd had een doelpunt nodig en daar zorgde Arjen Robben voor. Na 67 minuten spelen gleed hij een uitstekende voorzet van de sterk spelende Daley Blind tegen de touwen. De opluchting was voelbaar, want er moest gewerkt worden aan het doelsaldo.

Oranje maakte zich klaar voor meer doelpunten, maar kreeg een flinke tik te verwerken. Vlak na de 2-0 was het namelijk Bulgarije dat het doel vond. Een vrije trap van Ivelin Popov werd belabberd verdedigd en viel er bij de tweede paal in. Milanov leek de bal nog te schampen. Nederland pikte de draad meteen weer op en bleef jagen op een doelpunt. Deze kwam er tien minuten voor tijd. Promes gaf voor op Pröpper, die de bal met zijn hoofd in de verre hoek legde.

In de slotfase kwam Oranje niet meer tot scoren, terwijl Zweden er in Wit-Rusland nog 0-4 van maakte.

 Davy Propper scoort en viert de 1-0 met Daley Blind. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Davy Propper scoort en viert de 1-0 met Daley Blind. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland

3 - 1

Bulgarije

 7' Pröpper
 67' Robben
 80' Pröpper
   69' Kostadinov
 
 Gele kaart: Vilhena, (Nederland),  Terzjev, Manolev, G.Milanov, Tsjotsjev, I.Popov, (Bulgarije)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.079
Arbiter: Sidiropoulos (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
De Vrij
Hoedt
Blind
Wijnaldum
Pröpper (v.Ginkel/86)
Vilhena
Robben
Janssen
Promes
  Iliev
S.Popov
V.Bozjikov
Terzjev
Zanev
Manolev (Galabinov/60)
Tsjotsjev
Kostadinov
Tsvetkov (Slavtsjev/24)
Zegirov (G.Milanov/46)
I.Popov

Steely Dan-gitarist Walter Becker overleden

Gitarist en medeoprichter van de band Steely Dan Walter Becker is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de website van de muzikant. Samen met Donald Fagen was Becker het gezicht van Steely Dan.

Waaraan Becker is overleden, is niet bekendgemaakt. Deze zomer was de gitarist al afwezig tijdens concerten van Steely Dan vanwege een ziekte. Wat Becker mankeerde, werd niet gedeeld. Wel liet zanger en toetsenist Donald Fagen aan muziekblad Billboard weten dat Becker "herstellende was van een operatie".

Steely Dan werd in 1972 opgericht door Becker en Fagen. Hun eerste hit was Do It Again van het debuutalbum Can't Buy A Thrill. Op die plaat uit 1972 staat ook de tot een klassieker uitgegroeide song Reelin' In The Years. In 1974 scoorde de band ook nog met Rikkie Don't Lose That Number. De drie tracks zijn ieder jaar te vinden in de Top 2000.

Na de succesvolle periode in de jaren zeventig werd het stil rond de band. Fagen en Becker bliezen in de jaren tachtig Steely Dan weer nieuw leven in. De band werd een studiogroep met naast de twee oprichters veel sessiemuzikanten, onder wie Michael McDonald en Jeff Porcaro, bekend van de band Toto. In de jaren negentig werd er ook weer in wisselende bezetting opgetreden.

Steely Dan-gitarist Walter Becker overleden
Steely Dan-gitarist Walter Becker overleden (Foto: BuzzE)

Bom in Frankfurt succesvol ontmanteld

Duitse explosievenexperts hebben in Frankfurt succesvol een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Voordat de werkzaamheden aan de bom begonnen, werd een groot deel van de stad geëvacueerd. Het ging met 60.000 inwoners om de grootste evacuatie in decennia in Duitsland.

Ook patiënten van twee ziekenhuizen en bewoners van tien bejaardentehuizen werden elders ondergebracht. Het openbaar vervoer lag bijna heel de dag plat en het luchtruim was deels afgesloten.

De blindganger werd dinsdag gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in stadsdeel Frankfurt-Westend, net buiten het centrum. Het was volgens Bild een 1800 kilo zware Britse Blockbuster-bom van het type HC-4000 met 1400 kilo springstof.

Bom in Frankfurt succesvol ontmanteld
Bom in Frankfurt succesvol ontmanteld (Foto: ANP)

Burenruzie escaleert: politie schiet man neer

Een burenruzie in Hallum (Friesland) is zondagmiddag flink geëscaleerd. Er werd melding gemaakt van een burenruzie aan de Stins waarbij een man met een kettingzaag onderweg was naar zijn buren. Eenmaal ter plaatse besloten de agenten na meerdere waarschuwingen de man in zijn been te schieten, hoewel hij zich niet agressief opstelde tegenover de politie. 

Na eerste hulp is de man overgebracht naar het ziekenhuis. De politie kon niet vertellen hoe hij er aan toe was. De forensische dienst doet onderzoek bij de woning. Zij worden straks afgelost door de Rijksrecherche, die altijd ingeschakeld wordt zodra er door de politie geschoten is. Voor de bewuste agenten is opvang geregeld. 

Bondscoach zwaar teleurgesteld na WK judo

Nederland sloot het wereldkampioenschap judo vandaag af zonder dat er medailles gehaald werden. Voor het toernooi was twee medailles de doelstelling, met dus een zwaar teleurgestelde bondscoach Maarten Arens tot gevolg.

"Ten eerste, we zijn bezig met het bouwen aan een nieuwe judoploeg en dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Ten tweede moeten we, als we vechten om de medailles, die partijen gewoon beter afmaken." Drie judoka's, Marhinde Verkerk, Tessie Savelkouls en Michael Korrel, verloren de wedstrijd om het brons. "Het was niet genoeg, maar we zitten in de buurt. Die omschakeling na een verloren partij moet beter. Niet alleen mentaal, maar ook qua training."

"Ik baal als een stekker, daar ben ik eerlijk in", aldus de bondscoach. "Dit is echt een tegenvallend WK. Het enige waar ik positief over ben, is dat er drie judoka's hebben gestreden om het brons." Op de afgelopen twee WK's en de Olympische Spelen werd telkens één medaille gewonnen. "Ik maak me geen zorgen", aldus Arens. "We zitten op de goede lijn, maar hebben het hier niet goed afgemaakt. Dat is ook moeilijk. We zijn verwend met het aantal medailles in de jaren hiervoor, maar we bouwen nu aan een nieuwe judoploeg. Die jonge gasten pakken nu eenmaal niet zomaar medailles."

Van Gerwen stoomt door op Dutch Dart Masters, Kist uitgeschakeld

Michael van Gerwen staat in de kwartfinales van de Dutch Dart Masters. In Maastricht won hij zeer eenvoudig van Kyle Anderson. Christian Kist redde het niet. Hij was kansloos tegen Krzysztof Ratajski. 

Van Gerwen gaf bijna niks weg tegen Anderson. Met 108 gemiddeld en 75% werd het 6-1 vor de wereldkampioen. Kist ging echter met dezelfde cijfers onderuit tegen Ratajski. De Pool had 104 gemiddeld, waar Kist slechts 91 liet noteren. 

In de kwartfinales treft Van Gerwen Daryl Gurney, die met 6-2 te sterk was voor Nathan Aspinall. Ratajski treft Peter Wright. De Schot voert momenteel de European Order of Merit aan, de ranglijst van de Euro Tour-toernooien. De kwartfinales beginnen om 19.00 uur. Ook de halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - Achtste finales 

Michael van Gerwen 6-1 Kyle Anderson
Daryl Gurney 6-2 Nathan Aspinall
Michael Smith 6-2 Joe Cullen
Robert Owen 6-4 Simon Whitlock
Peter Wright 6-3 Rob Cross
Krzysztof Ratajski 6-1 Christian Kist
John Henderson 6-2 Mike De Decker
Steve Beaton 6-4 Martin Schindler

Kwartfinales (vanaf 19u)
Michael van Gerwen v Daryl Gurney
Michael Smith v Robert Owen
Peter Wright v Krzysztof Ratajski
John Henderson v Steve Beaton

López wint etappe naar Sierra Nevada, Kelderman derde

Miguel Ángel López heeft de etappe naar Sierra Nevada gewonnen. De Colombiaan was samen met Alberto Contador weggereden op de voorlaatste klim. Op de laatste klim reed hij weg bij de Spanjaard en zou solo aankomen. Wilco Kelderman werd derde op 47 seconden.

Met nog negentig kilometer te gaan zou er uiteindelijk een kopgroep van acht renners wegrijden van het peloton: Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (QuickStep), Tom Van Asbroeck (Cannondale), Sander Armée (Lotto-Soudal), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros), Anthony Perez en Stéphane Rossetto (Cofidis) en Nelson Oliveira (Movistar). De kopgroep zou een maximale kopgroep van drie minuten krijgen van het peloton.

Met nog zestig kilometer was de voorsprong teruggelopen tot één minuut en dertig seconden. Op de eerste klim, de Alto de Hazallanas, was Peter Stetina die voor de aanval koos in het peloton. De Amerikaan van Trek-Segafredo kreeg Romain Bardet en Adam Yates met zich mee. Ook Steven Kruijswijk zou de sprong naar voren maken. In de kopgroep zou Armée wegrijden bij zijn medevluchters.

Aan de voet van de Alto del Purche, de voorlaatste klim van de dag, kwam Kruijswijk samen met Yates en Bardet aansluiten bij de laatste vluchter van de dag Armée. Het peloton waar Astana de leiding had genomen volgde op één minuut.

In het peloton zou Contador versnellen in het peloton. De Spanjaard kreeg López met zich mee. De twee zouden al snel een halve minuut pakken waar Sky het tempo bepaalde. De Spanjaard en de Colombiaan zouden bij Kruijswijk en Bardet komen, die Yates moesten rijden. In de afdaling naar de slotklim toe zouden ze de voorsprong uitbouwen naar meer dan één minuut.

Vicenzo Nibali zou in de groep van de favorieten op de slotklim in de aanval trekken. De nummer twee van het algemeen klassement zou een tiental seconden voorsprong krijgen, maar Sky had het onder controle. Door de versnelling slonk het verschil tussen de groep Contador en de andere favorieten naar 45 seconden. Yates had met nog acht kilometer één minuut op de groep van Contador.

Met nog zes kilometer te rijden was het López die het tempo verhoogde. Eerst moest Kruijswijk eraf en niet veel later ook Contador en Bardet. Met nog vier kilometer te gaan zou hij bij Yates komen, die compleet stil stond. Bij de groep van de favorieten bepaalde Wout Poels het tempo voor Froome.

López zou solo aankomen op de Alto Hoya de la MoraIlnur.  Zakarin versnelde op twee kilometer van de meet in de groep van de favorieten. De Rus van Katusha - Alpecin zou tweede worden op 36 seconden van de Colombiaan. Kelderman werd derde op 47 seconden. De Nederlander zakt wel een plaats in het algemeen klassement.

Ritzege Ensing, Van Vleuten wint Boels Ladies Tour

De Boels Ladies Tour is gewonnen door Annemiek van Vleuten. Van Vleuten zag haar leidende positie vandaag in de zesde en tevens laatste etappe niet meer in gevaar komen.

De rit van vandaag ging over 159,7 kilometer van en naar Sittard. Er vormde zich al gauw een kopgroep van elf vrouwen, die de zegen kreeg van het peloton. Katarzyna Niewiadoma en Janneke Ensing wisten zich even later ook nog aan te sluiten.

In de slotfase reed Niewiadoma weg uit de kopgroep. Lucinda Brand en Janneke Ensing, ook actief als schaatsster, gingen achter haar aan. Ensing ging erop en erover en kwam alleen over de meet.

'Trump blaft maar bijt nog niet naar Noord-Korea'

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zondag met zijn veiligheidsadviseurs in conclaaf over de kernproef die Noord-Korea heeft gehouden. Het Witte Huis zegt dat het nationaal veiligheidsteam de ontwikkelingen nauwlettend volgt. Trump heeft eerder via Twitter gereageerd op de jongste kernproef van Noord-Korea. Het land blijft in "woorden en daden zeer vijandig en gevaarlijk'' tegenover de Verenigde Staten en dat "praten niet het antwoord" is op de acties van Pyongyang. "Noord-Korea is een schurkenstaat die een grote bedreiging en blamage vormt voor China, dat probeert te helpen maar met weinig succes'', vervolgt hij.

Ook stelt Trump dat de toegeeflijke benadering die Zuid-Korea voorstaat bij Noord-Korea niet werkt. "Zij begrijpen maar één ding.''schrijft de Amerikaanse president. Noord-Korea liet zondag weten een waterstofbom te hebben getest. Eerder waarschuwde Trump dat Noord-Korea rekening moest houden met "vuur en woede'' als het doorging met het bedreigen van de VS.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin liet op Fox News weten te werken aan een nieuw pakket maatregelen om de handel met Noord-Korea volledig stil te leggen. "Als landen met de Verenigde Staten zaken willen doen, moeten ze met met onze bondgenoten en andere landen samenwerken om Noord-Korea economisch af te sluiten", zei hij.

Trump beraadt zich op stappen Noord-Korea
'Trump blaft maar bijt nog niet naar Noord-Korea' (Foto: ANP)

Bouhanni wint in GP de Fourmies

Nacer Bouhanni heeft de GP de Fourmies gewonnen. De Fransman van Cofidis was na 205 kilometer de snelste in de massasprint, voor Marc Sarreau en Rüdiger Selig.

Het was lang wachten op de juiste vlucht, maar na vijftig kilometer zou er een kopgroep van twintig renners wegrijden uit het peloton met daarbij de Nederlanders Pim Ligthart en Oscar Riesebeek van Roompot - Nederlandse Loterij. Vooral Cofidis bewaarde de controle in het peloton, waardoor de kopgroep nooit meer dan drie minuten kreeg.

Met nog twintig kilometer was het verschil nog maar dertig seconden tussen het peloton en de kopgroep. Mede daardoor was het onrustig in de kopgroep en koos Thomas Boudat voor de aanval. De Fransman van Direct Energie zou met tien kilometer gegrepen worden door het peloton.

In het vervolg waren er nog meerdere aanvallen, maar het zou een massasprint worden waarin Bouhanni het werk van zijn ploeggenoten afmaakte.

Ritzege Ewan in Ronde van Groot-Brittannië

De eerste etappe in de Ronde van Groot-Brittannië is gewonnen door Caleb Ewan. De Australische wielrenner van Orica was na 190 kilometer koersen, van Edinburgh naar Kelso, Edvald Boasson Hagen de baas in de massasprint.

De kopgroep van de dag bestond uit Gorka Izagirre, Graham Briggs, Mark McNally, Lukasz Owsian, Karol Domagalski, Jacob Scott, Connor Swift en Rob Partridge. Hun maximale voorsprong was drie minuten. Domagalski en Owsian probeerden het samen nog even, maar werden gegrepen door het peloton. In een millimetersprint was Ewan vervolgens de rapste.

Angelina heeft moeite met vrijgezellenbestaan

Angelina Jolie vindt het maar niets dat ze al bijna een jaar als vrijgezel door het leven gaat. "Het is moeilijk", geeft de 42-jarige actrice en regisseuse toe in een interview met The Telegraph. Vorig jaar september maakten Angelina en Brad Pitt bekend te gaan scheiden.

"Ik vind het niet leuk om vrijgezel te zijn, dat heb ik nooit gewild." Volgens Angelina is er "niets leuk" aan een vrijgezellenbestaan. "Het is gewoon moeilijk. Soms lijkt het misschien alsof ik alles voor elkaar heb, maar ik moet echt proberen de dagen door te komen. Het is emotioneel een erg moeilijk jaar geweest en ik heb een paar gezondheidsproblemen gehad, dus ik moet mijn gestel in de gaten houden."

Angelina moet "een beetje de oude ik herontdekken". "Er is in mijn leven veel gebeurd, van het overlijden van bepaalde mensen tot gezondheidsproblemen en het opvoeden van de kinderen." Nu Maddox (16), Pax (13), Zahara (12), Shiloh (11) en de negenjarige tweeling Knox en Vivienne ouder worden, wordt het volgens Angelina tijd meer aan zichzelf te gaan denken. "Misschien wordt mama weer wat leuker nu ze tieners zijn."

Verliefd
Hoewel Angelina in het interview met The Telegraph nog zegt vrijgezel te zijn, wordt daar door haar officieuze biograaf aan getwijfeld. Volgens Ian Halperin is de liefde tussen Brad en Angelina weer opgebloeid. "Brad zette de eerste stap", zegt Halperin in Daily Mail. "Vervolgens zijn ze elkaar in de armen gevlogen."

'Brangelina' zou dankzij intensieve therapie en 'spirituele counseling sessies' weer een feit zijn. "Ik heb veel mensen rond Brad en Angelina gesproken, vrienden en familie. Niemand zag ze ooit nog samen komen, maar ze beseften dat ze samen gelukkiger zijn. Ze zijn nog steeds verliefd op elkaar."

Angelina heeft moeite met vrijgezellenbestaan
Angelina heeft moeite met vrijgezellenbestaan (Foto: BuzzE)

Kanoslalomster Wegman 8e in World Cup Ivrea

Kanoslalomster Martina Wegman is tijdens de vierde en voorlaatste World Cup-wedstrijd, gehouden in het Italiaanse Ivrea, knap als achtste geëindigd in de klasse K1.

De 28-jarige Nederlandse kwam in de kwalificaties tot de 22e tijd, maar maakte in de halve finales grote indruk met de tweede tijd. In de finale, waar de beste tien naar beneden mochten, ging het vervolgens niet geweldig.

Wegman was niet snel genoeg, had bij een aantal poortjes grote moeite om er goed omheen te komen en gaf uiteindelijk negen seconden toe op de Duitse winnares Ricarda Funk. De Australische Jessica Fox werd tweede, voor Lisa Leitner uit Oostenrijk.

Over een week vind in het Spaanse La Seu d'Urgell de World Cup-finale plaats.

De finales van zondagmiddag, te beginnen met de K1 bij de dames, waar Wegman als negende naar beneden gaat (Bron: YouTube)

Telenet-Fidea Lions klaar voor het nieuwe veldritseizoen

Telenet-Fidea Lions heeft op het Sven Nys Cycling Center in Baal haar ploeg voor het komende seizoen gepresenteerd. De Nederlanders Lars van der Haar en Corné van Kessel zijn samen met de Europees kampioen Toon Aerts het speerpunt van het Belgische team. Voor de veldrijders gaat komende zondag het seizoen van start.

Sven Nys, teammanager: “Meer dan ooit beschikken de Telenet-Fidea Lions over een elitekern die erg sterk is in de breedte. Met zowel Lars van der Haar als Europees kampioen Toon Aerts volledig fit, beschikken we over twee toppers die mee zullen strijden voor de zeges. Van Corné van Kessel verwachten we dat hij zijn ijzersterke regelmaat ook dit jaar blijft behouden en we gunnen hem van harte een grote overwinning.”

Tom Pidcock, het grote Britse talent in het veld én op de weg, rijdt dit seizoen voor het beloftenteam van Telenet-Fidea. De regerend wereldkampioen veldrijden bij de junioren stond ook in de belangstelling van diverse wegploegen.

Mannen
Lars van der Haar (NLD)
Toon Aerts (BEL)
Corné van Kessel (NLD)
Daan Soete (BEL)
Quinten Hermans (BEL)
Nicolas Cleppe (BEL)
Jim Aernouts (BEL)

Beloften
Thijs Aerts (BEL)
Andreas Goeman (BEL)
Yentl Bekaert (BEL)
Tom Pidcock (GBR)

Vrouwen
Fleur Nagengast (NLD)
Ellen van Loy (BEL)

Hoofdsponsors Telenet en Fidea hebben beide hun contract verlengd tot en met einde 2020 en daarmee is de toekomst van de ploeg in de komende jaren verzekerd.

Komende zondag wordt in Eeklo de eerste wedstrijd in het kader van de Brico Cross verreden. De wedstrijd is daarmee officieus de opening van het veldritseizoen. De deelnemerslijst is nog niet bekend maar Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben aangekondigd aan de start te zullen staan. De wedstrijd van de mannen en vrouwen wordt live uitgezonden door VTM. Vanuit Nederland zijn de wedstrijden te bekijken via een live stream op de VTM-website.

Cambuur pakt eindelijk punten door knal van Houtkoop

SC Cambuur heeft zondagmiddag knap weten te winnen van FC Volendam en pakte daarmee de eerste punten in het Jupiler League-seizoen.

De Friezen waren als hekkensluiter begonnen aan het duel in Noord-Holland en ondervonden veel strijd in het Kras Stadion, maar klimmen door de moeizame winst op de ranglijst. Een vrije trap van Xander Houtkoop was voldoende voor de zege: 0-1. Het is voor FC Volendam, dat één punt heeft, de slechtste seizoenstart sinds het seizoen 1999/00.

In de eerste helft kregen beide teams enkele kleine mogelijkheden, maar keepers Hobie Verhulst en Jesse Bertrams hoefden slechts enkele keren in actie te komen. Scheidsrechter Jeroen Manschot had echter wel een drukke middag, want in de eerste 45 minuten deelde de arbiter vijf keer geel uit. Dylan Mertens had namens de thuisploeg de kans om vlak voor rust toe te slaan, maar zijn poging miste het doel met enkele centimeters.

Na de pauze was het Cambuur dat snel kon juichen: Houtkoop schoot een vrije trap op knappe wijze in de winkelhaak, waardoor de ploeg van Marinus Dijkhuizen voor het eerst dit seizoen op voorsprong kwam. Vervolgens was het Bertrams die de uitploeg op de been hield met een paar fraaie reddingen. Door de winst passeert Cambuur Volendam op de ranglijst en heeft het de eerste punten van het seizoen behaald.

Win de DVD/blu-ray van Beauty and the Beast

Het klassieke verhaal en de geliefde karakters uit het bekende sprookje komen opnieuw tot leven in een spectaculaire live-action versie van Beauty and the Beast.

Beauty and the Beast vertelt het verhaal van Belle, een slimme, sprankelende en onbevooroordeelde jonge vrouw en het Beest. Als Belle gevangen wordt genomen door het Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest. Ondanks haar angsten leert zij hem kennen als de charmante en vriendelijke prins die hij werkelijk is.

Wij mogen 1x een DVD weggeven en 1x de blu-ray. Het enige dat je daarvoor hoeft doen is hier te selecteren welke van de twee jij zou willen! Simpeler kan het niet toch? 

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft de leiding gegrepen in het wereldkampioenschap Formule 1. De Brit zegevierde met zijn Mercedes in de Grand Prix van Italië voor teamgenoot Valtteri Bottas. Beste Ferrari was Sebastian Vettel die als derde eindigde, maar wel op ruim een halve minuut van Hamilton. Max Verstappen liep in de eerste ronde een lekke band op en moest een inhaalrace rijden. Hij pakte met de tiende positie nog een punt mee.

Door alle gridstraffen was de startopstelling flink door elkaar gehusseld, waardoor het op voorhand een inhaalrace zou worden voor diverse coureurs. Hamilton had daar geen last van, want hij startte vanaf pole en hoefde zich nadat de lichten uit gingen niet meer bovenmatig in te spannen om de eerste plaats veilig te stellen.

Lance Stroll startte vanaf plek twee, maar de Canadees reed de eerste meters voorzichtig, waardoor Esteban Ocon deze over kon nemen. Daarachter greep Kimi Räikkönen plek vijf door Valtteri Bottas te verschalken, maar laatstgenoemde verschalkte zijn Finse landgenoot al snel en stoomde vervolgens op naar plek twee. Räikkönen had veel meer moeite om naar voren te komen en moest zelfs plek vijf laten aan Sebastian Vettel die vervolgens op jacht ging naar Stroll en Ocon.

Verstappen had vanaf plek dertien een goede start en pakte plek acht. De Nederlander probeerde in de derde ronde Felipe Massa in te halen voor plek zeven, maar beide coureurs raakten elkaar, waarna Verstappen een lekke band opliep. De Nederlander hobbelde naar de pits en moest de race als allerlaatste met een minuut achterstand weer aanvangen. Verstappen was hierna een van de snelste coureurs op de baan en begon flink veel tijd af te knabbelen van de meeste voorliggers.

Vettel passeerde al snel Stroll en Ocon en reed vervolgens een eenzame race op plek drie. De Ferrari was bij lange na niet opgewassen tegen de Mercedes. Daarachter wist Räikkönen zijn voorliggers niet voorbij te komen, waardoor hij het na zestien ronden via de undercut probeerde. Dit lukte bij Stroll, waarna de Fin nog ronden lang nodig had om ook Ocon te verschalken.

Ondertussen was Ricciardo naar voren geslopen. De Red Bull-coureur startte vanuit de achterhoede maar wist de ene na de andere tegenstander te passeren en hield zijn banden goed, waardoor hij pas heel laat zijn enige stop hoefde te maken. Verstappen was halverwege de race opgerukt naar plek zestien, maar de Nederlander voelde dat zijn banden minder werden en besloot een tweede maal te pitten. Dit legde hem geen windeieren, want op veel versere banden dan de rijders voor hem dichtte hij het gat opnieuw en kon in de slotfase de ene na de andere inhalen.

Dit hoefde niet bij Jolyon Palmer en Stoffel Vandoorne die met motorische problemen de pits in moesten. In de slotfase wist Verstappen Sainz, Hülkenberg, Kvyat en Magnussen in te halen en zo het laatste punt mee te nemen. Teamgenoot Ricciardo kwam door zijn goede rijden na zijn stop als vijfde de baan op, vlak achter Räikkönen. De Ferrari was echter geen prooi voor de Red Bull, omdat Ricciardo op veel nieuwere banden stond. De Australiër pakte soepel plek vier en ging zelfs nog op jacht naar Vettel, maar de Duitser had genoeg tempo om die aanval af te slaan.

Na 53 ronden werd Hamilton afgevlagd voor Bottas. Een halve minuut hierachter eindigde Vettel als derde, een pijnlijk groot gat in de thuisrace van Ferrari. Ricciardo eindigde als vierde, voor Räikkönen, Ocon, Stroll, Massa, Sergio Perez en Verstappen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:15:32.310
2 Valtteri Bottas Mercedes +4.471
3 Sebastian Vettel Ferrari +36.317
4 Daniel Ricciardo Red Bull +40.335
5 Kimi Räikkönen Ferrari +1:00.082
6 Esteban Ocon Force India +1:11.528
7 Lance Stroll Williams +1:14.156
8 Felipe Massa Williams +1:14.834
9 Sergio Perez Force India +1:15.276
10 Max Verstappen Red Bull +1 ronde
11 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15 Romain Grosjean Haas +1 ronde
16 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +3 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +4 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +20 ronden
DNF Jolyon Palmer Renault +24 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 238
2 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 235
3 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas 197
4 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 144
5 Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 138
6 Max Verstappen Red Bull Racing 68
7 Sergio Perez Sahara Force India F1 58
8 Esteban Ocon Sahara Force India F1 55
9 Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 36
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams Martini Racing 31
12 Lance Stroll Williams Martini Racing 24
13 Romain Grosjean Haas F1 Team 24
14 Kevin Magnussen Haas F1 Team 11
15 Fernando Alonso McLaren Honda 10
16 Pascal Wehrlein Sauber F1 Team 5
17 Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso 4
18 Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
19 Jolyon Palmer Renault 0
20 Marcus Ericsson Sauber F1 Team 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber F1 Team 0
22 Paul di Resta Williams Martini Racing 0
23 Jenson Button McLaren Honda 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas 435
2 Scuderia Ferrari 373
3 Red Bull Racing 212
4 Sahara Force India F1 113
5 Williams Martini Racing 55
6 Scuderia Toro Rosso 40
7 Haas F1 Team 35
8 Renault 34
9 McLaren Honda 11
10 Sauber F1 Team 5

Onwillige burgers houden bomruiming op

Bijna 2,5 uur later dan gepland zijn explosievendeskundigen zondagmiddag begonnen met het onschadelijk maken van een zware vliegtuigbom in Frankfurt.

Meer dan 60.000 mensen moesten wegens het ontploffingsgevaar tijdelijk hun huis uit. Dat zou voor het middaguur moeten gebeuren, maar niet iedereen was voor die tijd weg. De politie arresteerde één burger die ook na herhaalde sommaties niet wilde vertrekken.

Voor het demonteren van de ontsteking van de bom uit de Tweede Wereldoorlog is vier uur uitgetrokken. In het 1800 kilo wegende projectiel, dat op een bouwterrein werd aangetroffen, zit 1400 kilo springstof.

Onwillige burgers houden bomruiming op
Onwillige burgers houden bomruiming op (Foto: ANP)

Ontslagen Oltmans: "Je weet dat dit in India kan gebeuren"

Het is slechts enkele uren nadat Roelant Oltmans (63) te horen heeft gekregen dat hij niet langer coach is van de mannen van India. Maar aan de telefoon vanuit Bangalore in India klinkt de ervaren coach allesbehalve aangeslagen. "Als je in India aan de slag gaat, weet je dat dit kan gebeuren. En om hier te werken moet je rustig en stabiel zijn. Ik ben niet euforisch als we winnen en ik ben niet down the drain nu me dit overkomt", vertelt Oltmans.

Dat wil overigens niet zeggen dat Oltmans enig begrip heeft voor de beslissing van Hockey India om hem per direct te ontslaan. Volgens de Indiase hockeybond, waarmee Oltmans de afgelopen dagen diverse keren overlegde, moet hij wijken vanwege de teleurstellende resultaten in de laatste twee jaar. "Dat is een drogreden", stelt Oltmans onomwonden.

"Nog geen acht maanden geleden waren ze dik tevreden en hebben ze me een nieuw contract voor vier jaar laten tekenen. Onze prestaties waren ook goed. We wonnen brons tijdens de Hockey World League Finale in Jaïpur in 2015, werden vorig jaar tweede tijdens de Champions Trophy, wonnen de Asian Champions Trophy en behaalden vorig jaar goud op het WK -21 in India. Bij dat toernooi was ik op papier weliswaar manager, maar ik was de laatste drie maanden voor het toernooi fulltime met de ploeg bezig. Aan die resultaten kan het dus niet liggen. Alleen de HWL in Londen verliep teleurstellend."

India werd in juni dit jaar zesde tijdens de Hockey World League 3 in Londen. Bij dat toernooi stond er voor India in sportief oogpunt niets op het spel. Tijdens het toernooi, dat door Nederland werd gewonnen, konden de ploegen tickets verdienen voor de HWL Final (december dit jaar) en het WK 2018. Als gastheer van beide toernooien was India echter al geplaatst. Niettemin werd de teleurstellende prestatie Oltmans zwaar aangerekend. "In India zijn ze meteen bang dat ze na een tegenvallend toernooi geen sponsors meer krijgen. Ik probeer ze uit te leggen dat je in een bepaalde periode een paar wedstrijden kunt verliezen. Dat is een ingecalculeerd risico. Maar dat begrip kennen ze in India niet. Er hoeft hier niet veel te gebeuren om een coach te ontslaan. Ik ben niet voor niets de vijfde buitenlandse coach in zeven jaar die hier wordt ontslagen. Het maakt dan niet uit hoe je heet. Kijk naar de namen van de coaches die hier zijn ontslagen. Ik had gehoopt op wat meer krediet door alles wat ik hier de afgelopen vier jaar heb gerealiseerd. Maar blijkbaar is dat niet veel waard.’"

Oltmans werd in 2013 aangesteld als High Performance Manager bij de Indiase hockeybond. In 2015 nam hij bij de Indiase mannenploeg het roer over van de ontslagen Nederlandse bondscoach Paul van Ass. Oltmans moest de Indiase mannen terugbrengen naar de wereldtop. Volgens de coach was hij met de ploeg op de goede weg. "Ik geloof echt dat ik deze ploeg tegen de wereldtop had kunnen brengen. Er zit veel potentie in. Ik had de komende periode graag de volgende stap gezet. Al had ik met Hockey India nog wel een verschil van inzicht hoe we dat gingen doen. Dat had met name te maken met de grootte en samenstelling van de trainingsgroep. Zij zagen de jongens die vorig jaar het WK -21 jaar wonnen, volgend jaar al direct de WK-finale spelen. Daar denk ik anders over. Ik ben heel benieuwd hoe dat nu verder gaat."

David John, de huidige High Performance Director van Hockey India, neemt Oltmans taken interim over. Het is nog onduidelijk of hij ook op de bank zit bij de eerstvolgende krachtmetingen voor India: half oktober is het Aziatisch kampioenschap in Bangladesh, in december is de HWL Final in India. Oltmans: "Dat waren de twee belangrijkste toernooien voor dit jaar. Mijn hoofddoel was uiteindelijk het WK volgend jaar in India."

Oltmans blijft de komende dagen nog in India om de ontbinding van zijn contract af te wikkelen en afscheid te nemen van de spelers (‘die zijn stuk voor stuk teleurgesteld en verbaasd’). Daarna vliegt hij terug naar Nederland. "Daar ga ik de boel eens rustig laten bezinken en over mijn toekomst nadenken. Het is nog zo vers dat ik geen idee heb hoe mijn carrière er verder uit gaat zien. Dat ik de komende jaren nog in de sport aan de slag wil, is wel duidelijk. Ik ben 63 jaar maar voel me nog 45 jaar. Ik hoef zeker niet per se weer naar het buitenland. Mijn vrouw en kinderen wonen in Nederland. Na ruim vier jaar is het ook fijn weer thuis te zijn. Op het avontuur in India kijk ik met veel plezier terug. Het is een verrijking van mijn leven. Ondanks het abrupte einde, had ik het niet willen missen."

Vluchtelingenstroom Rohingya-moslims houdt aan

Na de uitbarsting van geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine zijn al meer dan 73.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht. Velen zijn nog naar de grens onderweg, maar de opvangplekken zitten overvol, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Sinds de gevechten uitbraken zijn al rond de vierhonderd doden gevallen. Volgens vluchtelingen hebben veiligheidstroepen hun huizen in Rakhine verbrand en hen verjaagd. Het leger zegt slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen op legerkampen en politieposten.

In Myanmar wonen ongeveer 1 miljoen Rohingya. Het zijn moslims, die in het overwegend boeddhistische Myanmar niet als staatsburgers worden erkend.

Het geweld in Rakhine is de grootste uitdaging tot nog toe waar leider Aung San Suu Kyi voor staat. Voormalig kolonisator Groot-Brittannië riep zaterdag Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, op haar "opmerkelijke kwaliteiten" te gebruiken om een eind te maken aan het geweld.

Vluchtelingenstroom Rohingya houdt aan
Vluchtelingenstroom Rohingya-moslims houdt aan (Foto: ANP)

Agenten mishandeld in Cuijk

In Cuijk zijn twee agenten in de nacht van zaterdag op zondag mishandeld. Zij schoten in het uitgaanscentrum een burger te hulp die door een groep van vier mannen werd aangevallen. Toen de agenten de jongen wilden ontzetten, keerden de mannen zich tegen hen. Twee van hen gaven een politieman een klap. Een derde man wist diens collega vast te grijpen en probeerde hem te verwurgen.

De agenten waren niet in uniform, maar hadden wel hun politiepasjes zichtbaar op de borst. Uiteindelijk schoten twee andere agenten te hulp en toen konden drie verdachten, van wie één onder hevig verzet, worden aangehouden. De aangehouden verdachten zijn mannen van 53 en 23 uit Cuijk en een 21-jarige man uit Sint Agatha.

Agenten mishandeld in Cuijk
Agenten mishandeld in Cuijk (Foto: ANP)

Spelende jongen valt in afvalcontainer

Een jochie dat zondagmiddag lekker aan het spelen was in Arnhem kreeg de schrik van zijn leven toen de trommel van de ondergrondse vuilcontainer waar hij zich in verschanst had, plotseling dicht klapte. Omdat de container aardig vol zat kwam het manneke zacht terecht in de twee meter diepe bak. 

Hij werd door de brandweer uit zijn benadere positie bevrijd. Hoe de conainter plots kon dichtklappen is niet bekend. Het joch kwam met de schrik, en een traumabeertje dat hij van de brandweer kreeg, vrij. 

Verstekelingen kruipen uit vrachtwagen

Een vrachtwagenchauffeur heeft zondag gezien dat via een opengesneden zeil van zijn vrachtwagen verstekelingen naar buiten kropen. De man alarmeerde de politie, die een buurtonderzoek instelde. De verstekelingen hadden zich intussen in de omgeving verspreid.

Op het station in Lage Zwaluwe trof de politie vijf mannen en een vrouw. Op het parkeerterrein Streepland langs de A16, waar de vrachtwagen stond geparkeerd, vond de politie drie mannen.

De negen verstekelingen zijn gearresteerd. Hun identiteit is nog niet vastgesteld.

Verstekelingen kruipen uit vrachtwagen
Verstekelingen kruipen uit vrachtwagen (Foto: ANP)

Ghiotto haalt gram in F2 na kwijtraken zege zaterdag

Coureur Luca Ghiotto heeft tijdens het Grand Prix-weekeinde in Italië alsnog een zege in de Formule 2 geboekt. Dat deed de Italiaan aanvankelijk zaterdag ook al, maar hij kreeg een tijdstraf voor het afsnijden van de eerste chicane en viel terug naar plek vier.

Dat betekende dat Ghiotto zondag in de sprintrace als vijfde vertrok op het circuit van Monza, en dat deed hij goed. In het eerste deel van de race werkte hij zich gestaag naar voren, alvorens hij de leiding overnam van Louis Deletraz.

De tweede plek was voor de Braziliaan Sergio Sette Camara, die op Spa de sprintrace nog verrassend won. Antonio Fuoco, de winnaar van zaterdag na Ghiotto's tijdstraf, kwam als derde over de finish.

Nyck de Vries en kampioenschapsleider Charles Leclerc moesten na het dramatische einde van hun zaterdagrace achterin starten. De Vries werkte zich netjes op naar plek twaalf, Leclerc kwam na het oplopen van schade in de slotfase niet verder dan plek negen. Titelrivaal Oliver Rowland, die eveneens achterin vertrok, scoorde ook geen punten en dus liep Leclerc weinig schade op.

Russell verstevigt GP3-leiding na race vol crashes

Coureur George Russell heeft zijn leiding in het GP3-kampioenschap zondag verstevigd. De Brit won de hoofdrace op het circuit van Monza, zijn vierde overwinning van het seizoen. De hoofdrace wordt doorgaans op zaterdag verreden, maar door de regen werd deze verplaatst naar zondag, waarbij de sprintrace geschrapt werd.

De uitslag van de vrije training werd gebruikt als startopstelling, een kwalificatie werd door de regen van zaterdag immers niet verreden. Dat leverde poleposition op voor de Japanner Nirei Fukuzumi, maar voor hem sloeg het noodlot nog voor de start toe: hij kwam de pitstraat niet uit en kon uiteindelijk de hele race alleen maar op de schermen zien. 

Russell vertrok zo vooraan, voor teamgenoten Anthoine Hubert en Jack Aitken, terwijl de Nederlander Steijn Schothorst op een zeer knappe zesde plek stond. In de eerste ronde ging het al fout in de Variante della Roggia, waar Leonardo Pulcini achterop bij Alessio Lorandi, waardoor Pulcini in de muur terecht kwam. Na enige tijd werd hij uit de auto bevrijd en kon de door de safety car geneutraliseerde race weer verder.

Pulcini en Lorandi crashen (Bron: YouTube)

Later in de race ging het ook in de Variante del Rettifilo, de eerste chicane, fout. Jenzer-coureur Juan Manuel Correa torpedeerde teamgenoot Arjun Maini, wat de virtual safety car in stelling bracht. Nadat de race weer op gang kwam vochten ART-teamgenoten Russell, Aitken en Hubert stevig om de podiumplaatsen, wat Russell de winst opleverde, voor Aitken en hun Franse teamgenoot.

Correa torpedeert zijn teamgenoot (Bron: YouTube)

Niko Kari parkeerde zijn auto in de voorlaatste ronde vanaf de veilige vierde plek nog in de muur, waardoor de race eindigde achter de safety car. Schothorst kende geen geweldige race, maar lag wel ruim in de punten, tot een tijdstraf voor het afsnijden van een bocht hem door de safety car naar plek twaalf terugslingerde.

Kari gooit plek vier weg (Bron: YouTube)

Hiddema: FvD juist voor rassenvermenging

Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FvD) vindt het onterecht dat hij en zijn partij worden afgeschilderd als racistisch, omdat hij juist pleit voor integratie door "rassenvermenging". In het radioprogramma De Overnachting spreekt hij van "de gezegende werking van echte vermenging".

Volgens Hiddema heb je "dan heb je geen integratieclubjes nodig, geen deskundigen, dan gaat het volgens de natuurlijke weg: integratie onder de lakens. Dat noem ik rassenvermenging". Volgens Hiddema is er wel "één categorie mensen" die zich niet "laat 'bevrijen', en dat is de islam".

Hiddema reageerde op een vraag over een geruchtmakende uitspraak van FvD-leider Thierry Baudet. Die had gesproken van "homeopathische verdunning" van de Nederlandse bevolking door die te vermengen "met alle volkeren van de wereld". Baudet legde die uitspraak uit als een pleidooi tegen de 'verdunning' van de Nederlandse identiteit en waarden en niet ras.

Hiddema: "Ik heb mij uitgesproken voor de geslachtelijk vermenging. Nu sta ik te boek als iemand die tegen rassenvermenging is, sterker nog we zijn racisten". Hij spreekt van pinguïn- en papegaaiengedrag door journalisten. "Ze marcheren allemaal dezelfde kant uit".

Hiddema: beste integratie onder de lakens
Hiddema: FvD juist voor rassenvermenging (Foto: ANP)

'Teveel mest eigen schuld boeren'

Martijn van Dam, die deze week vertrok als staatssecretaris van Economische Zaken, houdt melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de pijnlijke en gedwongen inkrimping van hun veestapels omdat er te veel mest werd geproduceerd. Hij zegt dat in een interview met het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 .

Volgens Van Dam is de rode draad dat "boeren zelf verkeerde beslissingen hebben genomen". Ze zijn volgens hem veel te hard gegroeid en vervolgens naar de overheid gaan kijken. Van Dam zegt dat de boeren zelf een verantwoordelijkheid hebben. "Je weet wat de regels zijn, hou je eraan".

Hij reageerde daarmee op kritiek van veehouders die hun koeien weg moesten doen. Van Dam zou een chaos hebben gecreëerd. De staatssecretaris zou te lang hebben gewacht met de invoering van fosfaatrechten en stelde regels voor die door de EU niet werden geaccepteerd.

Het interview is opgenomen toen Van Dam nog staatssecretaris was, maar is na zijn vertrek uitgezonden. Van Dam gaat aan de slag als lid van de raad van bestuur van de NPO.

Van Dam: boeren hebben zelf schuld
'Teveel mest eigen schuld boeren' (Foto: ANP)

China veroordeelt kernproef Noord-Korea

China heeft Noord-Korea gemaand te stoppen met zijn "foute" acties en zich te houden aan resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gaf zondag een verklaring uit nadat Noord-Korea had laten weten een geslaagde proef te hebben gehouden met een waterstofbom. Het kernwapen zou geschikt zijn om op een intercontinentale raket te worden geplaatst.

In de verklaring veroordeelt China de acties van Noord-Korea met klem.

Zuid-Korea zegt dat de Noord-Koreaanse kernproef de "sterkst mogelijke" reactie verdient. De regering in Seoul dringt aan op nieuwe sancties van de Veiligheidsraad om Pyongyang "volledig te isoleren". Daarnaast heeft Zuid-Korea met de VS gesproken over de stationering van Amerikaanse strategische middelen op het Koreaanse schiereiland.

China veroordeelt kernproef Noord-Korea
China veroordeelt kernproef Noord-Korea (Foto: ANP)

Verstappen start als dertiende in Monza

Max Verstappen zal vanmiddag de Grand Prix van Italië vanaf plaats dertien aan gaan vangen. De Nederlander reed gisteren met de Red Bull op Monza in de kwalificatie naar een keurige tweede tijd, maar incasseerde door de wissel van diverse motoronderdelen twintig plaatsen gridstraf.

Meer coureurs besloten motoronderdelen te wisselen, waardoor de grid na de kwalificatie flink door elkaar gehusseld is. Zo kreeg Daniel Ricciardo 25 plaatsen straf, Nico Hülkenberg en Carlos Sainz ieder tien, Fernando Alonso 35 en Jolyon Palmer vijftien.

Nieuwste coureur op de lijst is Stoffel Vandoorne. Bij de McLaren van de Belg werd na de kwalificatie een probleem gevonden, waarna Honda besloot te wisselen naar de nieuwe 'spec 3.7'. Hierdoor zijn in de auto de zevende verbrandingsmotor, zevende MGU-K, tiende MGU-H en tiende turbo gemonteerd van het seizoen, goed voor 25 plaatsen straf. Romain Grosjean heeft na zijn kwalificatiecrash vijf plaatsen aan de broek gekregen vanwege een versnellingsbakwissel. Omdat de Fransman in Q1 niet binnen 107 procent van de snelste tijd zat moest hij al achteraan starten.

Update 12.53 uur
Ook Sergio Perez heeft een gridstraf gekregen vanwege het wisselen van de versnellingsbak. De coureur van Force India krijgt vijf plaatsen aan zijn broek, maar zakt door alle straffen naar plek twaalf.

De vermoedelijke startopstelling

# Coureur Team Kwalificatie
1 Lewis Hamilton Mercedes 1
2 Lance Stroll Williams 4
3 Esteban Ocon Force India 5
4 Valtteri Bottas Mercedes 6
5 Kimi Räikkönen Ferrari 7
6 Sebastian Vettel Ferrari 8
7 Felipe Massa Williams 9
8 Daniil Kvyat Toro Rosso 14
9 Kevin Magnussen Haas 16
10 Marcus Ericsson Sauber 18
11 Pascal Wehrlein Sauber 19
12 Sergio Perez Force India 11
13 Max Verstappen Red Bull 2
14 Nico Hülkenberg Renault 12
15 Carlos Sainz Toro Rosso 15
16 Daniel Ricciardo Red Bull 3
17 Jolyon Palmer Renault 17
18 Stoffel Vandoorne McLaren 10
19 Fernando Alonso McLaren 13
20 Romain Grosjean Haas 20

Monster Hunter: World in multiplayer

Er zijn beelden verschenen van multiplayeractie in  Monster Hunter: World. De producer Ryozo Tsujimoto, regisseur Kaname Fujioka, community manager Joshua Dahdrai en YouTuber Arekkz gaan op jacht. Hun missie is het om een Anjanath te overmeesteren en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Monster Hunter: World komt begin 2018 uit op PlayStation 4 en Xbox One. Later volgt er ook een pc-versie.

Racetalent Van Kalmthout (16) wint in VS, maar komt tekort voor titel

Racetalent Rinus van Kalmthout heeft in de Verenigde Staten net naast de titel in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap gegrepen. De 16-jarige Nederlander was op Watkins Glen de beste, maar dat was niet genoeg voor de titel.

Van Kalmthout begon de race vanaf plek twee, met veertien punten achterstand op Oliver Askew. De vier jaar oudere Amerikaan vertrok vanaf poleposition, maar moest de leiding na een mooie inhaalactie van de Nederlander afstaan aan zijn concurrent. Askew verloor verder echter geen plekken meer en dus had Van Kalmthout wat de titelstrijd betreft weinig aan de zege.

Voor de jonge Nederlander was het pas zijn eerste volledige seizoen in de autosport en daarin maakte hij grote indruk. Tegen veelal oudere coureurs won hij naast de race op Watkins Glen ook beide races op Road America.

Wat hij volgend jaar gaat doen is nog niet bekend, maar aangezien de F2000 de onderste trede van de Road to Indy-ladder is lijkt het logisch dat hij óf nog een jaar in het kampioenschap blijft rijden óf de overstap maakt naar het Pro Mazda-kampioenschap. Dat is het niveau onder de Indy Lights, wat dan weer het niveau onder de IndyCar Series is.

Brand bij Aviko in Limburgs Lomm

Er woedt brand in de fritesoven van Aviko in in het Limburgse Lomm. Er staat volgens de brandweer duizend liter bakolie in brand. De brandweer blust onder meer met schuim en heeft extra materieel ingezet om de watervoorziening te waarborgen.

Brand in frietfabriek in Limburgs Lomm
Brand in frietfabriek in Limburgs Lomm (Foto: ANP)

Zeilsters Bekkering en Kisters grijpen naast WK-medailles

Zeilsters Annemiek Bekkering en Jeske Kisters hebben op het wereldkampioenschap in de olympische 49erFX-klasse naast de medailles gegrepen. Het Nederlandse duo kende een zeer constant WK, maar had met drie tweede plaatsen niet genoeg uitschieters om in de top-3 te komen.

Jena Mai Hansen en Katja Salskov-Iversen uit Denemarken, vorig jaar goed voor olympisch brons, grepen de wereldtitel, voor olympisch kampioenen Martine Grael en Kahena Kunze uit Brazilië. Alexandra Maloney en Molly Meech uit Nieuw-Zeeland pakten na olympisch zilver in Rio nu WK-brons. Bekkering en Kisters sloten het WK als zesde af.

Bij de mannen domineerden de Britten in de 49er-klasse. Bij afwezigheid van de al jaren dominante Nieuw-Zeelanders Peter Burling en Blair Tuke, die hun eigen wegen zijn gegaan richting de America's Cup en Volvo Ocean Race, pakten Dylan Fletcher-Scott en Stuart Bithell het goud. Hun landgenoten James Peters en Fynn Sterritt veroverden zilver, Benjamin Bildstein en David Hussl nemen brons mee naar Oostenrijk.

'NS beperkt korting onterecht tot abonnees'

Mag de NS korting in de daluren alleen voorbehouden aan treinreizigers die een OV-chipkaart op hun eigen naam hebben? Of druist dat in tegen de privacy en leidt dat tot discriminatie van mensen die anoniem willen blijven? En moet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hiertegen optreden? De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal zich maandag over deze kwestie buigen.

De NS geeft alleen maar dalurenkorting als iemand een persoonlijk abonnement hiervoor aan zijn chipkaart koppelt. Alle reizen worden dan geregistreerd. Arnhemmer Michiel Jonker spreekt van discriminatie, omdat mensen die anoniem willen reizen dus meer moeten betalen. Voorheen konden reizigers voor de daluren nog een goedkoper los treinkaartje kopen, maar dat is in 2014 afgeschaft.

Jonker legde de kwestie voor aan de rechtbank Gelderland. Hij wil dat de AP op de handelwijze van de NS toeziet en de privacy vooropstelt. De rechtbank gaf hem deels gelijk en gelastte dat de AP in ieder geval onderzoek moest doen naar deze praktijk van de NS. De AP heeft dat inmiddels gedaan maar wil daar inhoudelijk niets over kwijt, omdat de zaak nog onder de rechter is.

Raad van State
Zowel Jonker als de AP ging in hoger beroep bij de Raad van State. De privacywaakhond is er vooral op gebrand een eigen afweging te kunnen maken over de invulling van zijn taken. Onze onafhankelijkheid is een groot goed, zegt een woordvoerster van de AP. De NS is in de zaak die voorligt geen partij, aldus een woordvoerder van de spoorwegen. Uit het onderzoek komt volgens hem naar voren dat de NS geen rare dingen doet met de privacyregels.

De stichting Privacy First en Maatschappij voor Beter OV steunen Jonker. Het gaat om een principiële zaak, zegt Vincent Böhre van Privacy First. "Privacy is een universeel mensenrecht. Feitelijk ruilen mensen die privacy in voor wat korting of een dienstverlening. Ze betalen met persoonsgegevens."Böhre vergelijkt de NS-zaak met de bonuskaart van de Albert Heijn. Inmiddels bestaat er ook een anonieme bonuskaart.

'NS beperkt korting onterecht tot abonnees'
'NS beperkt korting onterecht tot abonnees' (Foto: ANP)

Judoka's sluiten WK in stijl af

Voorafgaand aan het WK judo in Boedapest hadden de Nederlandse judoka's al doel om minimaal twee medailles te winnen. De teller blijft ook na de slotdag echter op nul staan.

In de gemengde landenwedstrijd vandaag verloor Nederland met 4-2 van Rusland in de tweede ronde, nadat ons land in de eerste ronde een bye had.

Margriet Bergstra (-57 kg), Sam van 't Westende (-73 kg), Sanne van Dijke (-70 kg) en Frank de Wit (-90 kg) verloren allen, waardoor Rusland na vier partijen zeker was van de overwinning.  Guusje Steenhuis (+70 kg) en Roy Meyer  (+90 kg) wonnen vervolgens nog wel hun wedstrijd, maar dat maakte niets meer uit.

Topless vrouw protesteert tegen Erdogan voor WK-kwalificatieduel

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is bepaald niet overal even geliefd, dat moge duidelijk zijn. Voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel tussen de voetballers van Oekraïne en Turkije bleek dat zaterdagavond nog maar eens.

Kort na de volksliederen kwam FEMEN-sextremist Anzhelina Diash het veld op stormen en wel in haar blote tieten. Op haar ontblootte bovenlichaam stonden de woorden ERDOGAN KILLER geschreven, wat weinig aan de verbeelding overlaat. 

Diash werd gearresteerd en zit vast in Kharkiv, waar de wedstrijd gespeeld werd.

Diash en haar blote borsten (Bron: YouTube)

Algerije in problemen in WK-kwalificatie, Burkina Faso blijft op koers voor debuut

Het nationale elftal van Algerije krijgt het alsmaar moeilijker om zich voor de derde keer op rij voor het WK voetbal te plaatsen. Zaterdag gingen de mannen van Lucas Alcaraz in Lusaka onderuit tegen Zambia.

Bondscoach Wedson Nyirenda liet Brian Mwila dit jaar debuteren bij Zambia en dat bleek een uitmuntende keuze. Tegen Algerije kwam hij namens Chipolopolo weer twee keer tot scoren, waarmee hij na acht interlands op zeven treffers staat. Yacine Brahimi deed wat terug, maar de 19-jarige debutant Enoch Mwepu schoot de drie punten voor Zambia definitief binnen: 3-1.

Nigeria staat in groep B op negen punten, Zambia volgt met vier stuks. Kameroen heeft er twee, terwijl Algerije nog altijd maar één punt heeft. Alleen de groepswinnaar gaat naar het WK.

Ivoorkust nam in groep C de leiding over, door in Franceville op bezoek bij Gabon met 0-3 te winnen. Max Gradel opende in de tweede helft de score, Seydou Doumbia voegde er twee goals aan toe. De Ivorianen hebben nu zeven punten, Marokko heeft er vijf, Gabon blijft op twee staan en Mali heeft er één.

Senegal speelde in eigen huis gelijk tegen Burkina Faso. In Dakar werd het 0-0, waarmee Burkina Faso - dat nog nooit op een WK speelde - met vijf punten de leiding in groep D weet vast te houden. Senegal en Zuid-Afrika staan op vier punten en met drie stuks maakt ook Kaapverdië halverwege de reeks nog prima kans op WK-plaatsing.

Marechaussee krijgt 10 migratiehonden extra

De Koninklijke Marechaussee gaat tien extra migratiehonden opleiden. Deze honden gaan vrachtwagens checken op verstekelingen en worden ingezet in de havens van Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden en bij de grensovergangen in het zuiden en oosten.

Dat bevestigt de marechaussee na berichtgeving hierover in De Gelderlander. Nu heeft de marechaussee al vier van deze honden. Volgens de marechaussee zijn de honden hard nodig mensensmokkel tegen te gaan. ,,In vrachtwagens zitten soms dubbele wanden waarachter mensen verstopt zijn. Of ze zitten in een hermetisch afgesloten koeltrailer. We kunnen onmogelijk alle vrachtwagens in de havens leeghalen. Een hond is ons beste hulpmiddel. Die ruikt door alles heen. Daar kan geen elektrische apparatuur tegen op", stelt de marechaussee.

De meeste mensensmokkel speelt zich af in Hoek van Holland en Europoort omdat daar de veerboten naar Engeland vertrekken.

Marechaussee krijgt 10 migratiehonden extra
Marechaussee krijgt 10 migratiehonden extra (Foto: ANP)

Cabaretier Paul van Vliet stopt met spelen

Cabaretier Paul van Vliet stopt met spelen. Hij voltooit dit najaar zijn reeks onemanshows in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna zal het 81-jarige theatericoon alleen nog voor incidentele voorstellingen het podium op gaan, zo maakte de schouwburg zaterdag bekend.

In totaal zal Van Vliet zijn voorstelling Alleen op zondag nog zes maal spelen. De laatste keer is op zondag 10 december. De kaartverkoop voor deze laatste serie is zaterdag van start gegaan. De Haagse cabaretier was de afgelopen vijf jaar met Alleen op zondag 86 maal te zien, elke keer voor een uitverkochte zaal.

"Ik ben zeer trots op en blij met het grote succes van Alleen op zondag", stelt Van Vliet. "Mijn voorstellingen zijn door een groot publiek van alle leeftijden dankbaar omarmd. Een prachtig staartje van mijn carrière waar ik met volle teugen van geniet." De cabaretier blijft wel werkzaam als ambassadeur voor UNICEF.

Jaren vijftig
Van Vliet begon met cabaret toen hij in de jaren vijftig in Leiden rechten studeerde. Hij speelde daarna in diverse gezelschappen en richtte in de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag het kleine theater Pepijn op. Daarna speelde hij tientallen jaren onemanshows in binnen- en buitenland.

De cabaretier maakte zichzelf onsterfelijk met populaire typetjes als Majoor Kees, Baron Taets van Avezaethe en Haagse Benny. Veel liedjes van Van Vliet werden hits, zoals Meisjes van dertien, Veilig achterop bij vader op de fiets of Pappa is blijven hangen aan de sixties.

Ook vertolkte Van Vliet rollen in diverse toneelstukken en musicals, zoals My Fair Lady en Liefdesbrieven, een voorstelling met Anne-Wil Blankers die meerdere malen werd hernomen. De cabaratier ontving een groot aantal onderscheidingen en prijzen. Zo won hij een Gouden Harp, een Edison en Cultuurprijzen van Den Haag, Rotterdam en Vlaanderen. Ook is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Cabaretier Paul van Vliet stopt met spelen
Cabaretier Paul van Vliet stopt met spelen (Foto: BuzzE)

Achter de schermen op Deadline Day

Afgelopen donderdag was het Deadline Day in het voetbal: om middernacht, Midden-Europese tijd, sloot de transfermarkt. Traditioneel wordt op de laatste dag van de markt nog veel gehandeld, overbodige spelers willen toch nog verkassen en clubs proberen nog wat laatste versterkingen te halen.

Bleacher Report liep donderdag mee met de Engelse club Sheffield United, kampioen van de League One van vorig seizoen en dit jaar dus spelend in de Championship, het niveau onder de Premier League. We kijken mee hoe manager Chris Wilder zich de haren uit het hoofd trekt over nieuwe spelers die niet op komen dagen, deals die toch nog afketsen en meer van dat soort moois.

Rush: 1987 min 1977

Begin september 1977 bracht het Canadese rocktrio Rush het album A Farewell to Kings uit. En begin september 1987 verscheen de plaat Hold your Fire. Daartussenin werd uiteraard nog meer uitgebracht. Maar het verschil van een decennium tussen die twee levert een goeie illustratie op van de gang van jonge honden met ongebreidelde galactische fantasie naar volwassen kerels met meer aardse zorgen.

'Cygnus X-1 Book I: The Voyage' van A Farewell to Kings beschrijft een ruimtevaartreis naar het betrekkelijk nabijgelegen sterrenstelsel Cygnus, waarbinnen een zwart gat wordt vermoed. De ruimtereiziger vraagt zich af of het gat hem zal doden of dat hij naar een andere dimensie wordt vervoerd. (Het antwoord volgt in het nummer 'Cygnus X-1 Book II: Hemispheres' uit 1978.)

Tien jaar later volgt dus Hold your Fire. De band scoort in Noord-Amerika een hit met 'Time Stand Still', een nummer over ouder worden waaraan singer-songwriter Amy Mann medewerking verleent. De track 'Lock and Key' is echter interessanter. Hierin onderzoekt tekstschrijver (en drummer) Neil Peart het idee dat we van nature allemaal moordenaars zijn, maar dit (goeddeels) weten te onderdrukken. Mogelijk is dat geïnspireerd op de geschiedenis van de familie van bassist/zanger Geddy Lee. Een groot deel van hen werd door de nazi's vermoord.

Volgens uw nederige weblogger schopt het nummer uit 1977 desondanks meer kont dan dat van 1987. Hieronder beide tracks.

Noord-Korea: 'Aardbeving was zesde kernproef'

De Noord-Koreaanse regering heeft bevestigd dat het zondagochtend een kernproef uitgevoerd heeft. Eerder werden al twee aardbevingen gemeten, met een kracht van 5.9 tot 6.3 op de schaal van Richter voor de eerste en 4.1 tot 4.6 voor de tweede.

Het Chinees seismologisch instituut liet eerder al weten dat de eerste aardbeving door een explosie veroorzaakt werd, terwijl de tweede vermoedelijk door een 'instorting' kwam - mogelijk is een testtunnel ingestort.

Om 08.30 uur Nederlandse tijd kwam de geliefde en al veertig jaar dienstdoende nieuwslezeres Ri Chun-hee op de Noord-Koreaanse staatszender KCTV met de officiële bevesting dat de Noord-Koreanen een kernproef uitgevoerd hebben. Het is de zesde keer dat ze dat doen en de eerste in bijna een jaar. Op 9 september vorig jaar werd de vijfde test uitgevoerd, in 2006 vond de eerste test plaats.

De regering van Kim Yong-un liet weten dat de ondergrondse test succesvol is verlopen. Het zou gaan om een zware waterstofbom, waarmee duidelijk wordt dat de Noord-Koreanen langzamerhand een serieus arsenaal op beginnen te bouwen.

De waterstofbom kan volgens Noord-Korea op een intercontinentale ballistische raket (ICBM) geplaatst worden. Ook werd gemeld dat er geen radioactief materiaal naar buiten is gekomen, hoewel andere landen daar nog hun twijfels over hebben.

Update 09.56 uur
Noord-Korea zegt een waterstofbom te hebben getest die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd. De "perfect geslaagde" proef is volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie een belangrijke stap naar de voltooiing van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Het gaat om de zesde kernproef van Noord-Korea en de zwaarste tot nog toe. Volgens de Noord-Koreaanse televisie had leider Kim Jong-un opdracht gegeven voor de test.

Eerder waren in omliggende landen signalen van een aardbeving opgevangen die waarschijnlijk waren veroorzaakt door een ondergrondse explosie.

Trump
Met de kernproef tart Noord-Korea de Amerikaanse president Donald Trump, die vorige maand waarschuwde dat het land rekening moest houden met "vuur en woede" als het door zou gaan met zijn nucleaire programma.

Het regime in Pyongyang verhoogde de spanningen vorige week al door een raket over Japan heen af te schieten. De Japanse premier Shinzaro Abe noemde de nieuwe kernproef "volstrekt onacceptabel".

Japan
De Japanse regering gaat ervan uit dat Noord-Korea inderdaad een kernproef heeft gehouden, de zesde door Pyongyang sinds 2006. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono zondag meegedeeld na een spoedzitting van de Japanse nationale veiligheidsraad.

Het Japanse ministerie van Defensie deelde mee dat van bases in Japan vliegtuigen zijn opgestegen om metingen te doen naar mogelijke straling.

De signalen die duidden op een mogelijke kernproef waren twee aardbevingen, die zondag kort na elkaar op geringe diepte werden geregistreerd ten noord-noordwesten van Kimchaek. Dit is een gebied waarin Noord-Korea eerder kernproeven heeft gehouden.

Noord-Korea zorgde vorige week al voor verhoogde spanningen door een raket over Japan heen te laten vliegen. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA berichtte in het weekeinde dat leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het nationale kernwapeninstituut had toegekeken hoe een waterstofbom op een nieuwe intercontinentale raket was geplaatst.

17-jarige knalt Wales naar drie punten in WK-kwalificatie, Servië wint

De Servische voetbalploeg heeft thuis in Belgrado weer een belangrijke stap gezet richting het WK van volgend jaar. Moldavië werd met 3-0 opzij gezet, door goals van Mijat Gacinovic, Aleksandar Kolarov en Aleksandar Mitrovic. Ierland ging op bezoek bij het, net als Moldavië, al uitgeschakelde Georgië en pakte daar met één punt een licht teleurstellende buit.

Wales had het thuis moeilijk tegen Oostenrijk, maar de pas 17-jarige invaller en debutant Ben Woodburn bracht redding: een goede vier minuten na zijn debuut knalde de Liverpool-speler de bal van ruim buiten het strafschopgebied in het net, waarmee hij voor de 1-0 eindstand tekende.

Met vijftien punten gaat Servië aan de leiding, twee punten voor Ierland. Wales en Oostenrijk zijn met elf en acht punten ook nog in de strijd om plaatsing voor het WK, al dan niet via de play-offs.

'Van Persie zag transfer naar Bundesliga op laatste moment afketsen'

Robin van Persie werd in de transferperiode vaak in verband gebracht met Feyenoord, maar ook Hannover 96 was in de race voor de aanvaller.

De club uit Duitsland had serieuze belangstelling, zo meldt Sportbuzzer, maar zag uiteindelijk zelf af van de komst van de 34-jarige aanvaller. De nieuwswebsite schrijft dat Van Persie akkoord was met Hannover, maar dat één of meerdere bestuursleden van Hannover voor de deal gingen liggen omdat zij van mening waren dat de recordtopscorer van het Nederlands elftal te oud is. Daar kwam voor de directie bij dat Van Persie ook nog een vorstelijk salaris verdient bij Fenerbahçe.

Hannover dacht ook aan Luuk de Jong, Ishak Belfodil en Anthony Ujah, maar kwam uiteindelijk uit bij Jonathas van Rubin Kazan. De club uit de Bundesliga betaalde negen miljoen euro voor de Braziliaanse ex-aanvaller van onder meer AZ. Waar de toekomst van Van Persie ligt, is overigens onduidelijk. Zijn contract loopt na dit seizoen af.

Turkije bestolen in WK-kwalificatie; topaankoop Bosz goud waard

Het debuut van Mircea Lucescu als bondscoach van Turkije is uitgelopen op een sof. Turkije verloor zaterdagavond in groep I van de WK-kwalificatie met 2-0 van Oekraïne, waarmee het gezakt is naar de vierde plaats in de groep.

Lucescu had zich zijn debuut als bondcoach van Turkije heel wat anders voorgesteld, want na achttien minuten kwam zijn ploeg al op achterstand. Een mislukt schot van Viktor Kovalenko kwam bij Andriy Yarmolenko terecht, die niet twijfelde en in buitenspelpositie de 1-0 binnenschoof. De kersverse aanwinst van het Borussia Dortmund van Peter Bosz sloeg drie minuten voor de pauze opnieuw toe: hij pikte een lage voorzet van Evgen Konoplyanka op en werkte af met zijn linker. Ook deze treffer had overigens niet mogen tellen, omdat de bal van Konoplyanka de achterlijn reeds had gepasseerd.

De Oekraïnse goals tegen Turkije (Bron: YouTube)

Ondanks de twee onterecht goedgekeurde treffers had Oekraïne wel het beste van het spel in de eerste helft en in het tweede bedrijf slaagde Turkije er niet meer in om wat terug te doen. Cengiz Ünder deed nog wel een poging en na de invalbeurt van Arda Turan kwam er wat meer schwung in het spel van de Turken, maar gescoord werd er niet meer in Kharkiv. Cengiz claimde in de slotfase overigens nog recht te hebben op een strafschop, maar kreeg die niet.

Turkije heeft nu nog altijd elf punten, twee minder dan IJsland en Kroatië en drie minder dan Oekraïne. Het duel tussen Kroatië en Kosovo werd vanwege het kletsnatte veld van het Maksimir Stadion in Zagreb na 25 minuten gestaakt; die landen komen waarschijnlijk zondag weer in actie, maar een tijd is nog niet bekend.

Finland bezorgde IJsland in Tampere een pijnlijke nederlaag: 1-0. De Finnen zijn al uitgeschakeld, IJsland doet nog volop mee in de strijd om rechtstreekse plaatsing voor het WK, waar het nog nooit speelde.

Spanje heeft groepswinst voor het grijpen na show Isco

Spanje heeft zaterdagavond een reuzenstap gezet richting het WK van volgend jaar in Rusland. De wereldkampioen van 2010 won met 3-0 van Italië. Dankzij een excellerende Isco rekende Spanje in eigen huis af met Italië en heeft het nu, met nog drie speelrondes voor de boeg, in groep G een gat van drie punten geslagen met de Azzurri. Spanje heeft bovendien een aanzienlijk beter doelsaldo dan de Italianen.

Isco benut vrije trap
Het elftal van bondscoach Julen Lopetegui was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij in Santiago Bernabéu. Spanje trapte het gaspedaal onmiddellijk flink in en had slechts dertien minuten nodig om de ban te breken. Nadat Marco Asensio op de rand van het strafschopgebied was neergehaald door Leonardo Bonucci, schilderde Isco het leder op fraaie wijze achter Gianluigi Buffon: 1-0.

Italië had weinig in de melk te brokkelen in de openingsfase, maar was halverwege de eerste helft wel plots dicht bij de gelijkmaker. David de Gea voorkwam met een katachtige redding echter dat Andrea Belotti met het hoofd kon scoren. Het bezoek kwam daarna steeds beter in de wedstrijd, maar moest toezien hoe Isco op slag van rust de voordelige marge voor de Spanjaarden verdubbelde. De middenvelder had een mooie sleepbeweging in huis en schoot vervolgens van een meter of twintig fraai raak.

Alvaro Morata komt met het slotakkoord
Na de onderbreking liet Spanje het initiatief meer aan de Italianen, zonder echt in de problemen te komen. Het tempo van de wedstrijd nam af, al liet Isco het Madrileense publiek halverwege de tweede helft toch nog een keer opveren nadat hij directe tegenstander Marco Verratti op fraaie wijze door de benen speelde. In de slotfase sloeg de thuisploeg via Álvaro Morata ook nog voor een derde maal toe. Hij kon scoren na goed voorbereidend werk van Sergio Ramos. David Villa werd één minuut voor tijd nog binnen de lijnen gebracht en speelde zo zijn eerste interlands sinds het WK van 2014 voor Spanje.

Albanië houdt kansen levend
Albanië houdt, in elk geval theoretisch, ook nog kans op het WK. Spanje en Italië staan op negentien en zestien punten, Albanië staat na de 2-0 zege op Liechtenstein van zaterdagavond op twaalf stuks, maar speelt nog wel uit tegen Spanje en thuis tegen Italië. Het al uitgeschakelde Macedonië won met 0-1 in Israël, dat puur theoretisch nog kans maakt op de tweede plek.

Leven de Nederlandse WK-kansen na vanavond nog?

Het Nederlands elftal doet het, zacht gezegd, niet zo goed. Zondagavond spelen de mannen van Dick Advocaat in de WK-kwalificatie tegen Bulgarije en na die wedstrijd kunnen de WK-kansen voorbij zijn.

Als Nederland wint, zijn de kansen om het WK van 2018 te halen er in elk geval nog. Als Zweden op bezoek bij Wit-Rusland ook nog eens wat punten laat liggen, heeft Nederland het wat de strijd om plek twee betreft zelfs volledig in eigen hand - met de kanttekening dat men, als de tweede plek gepakt wordt, wel moet hopen dat de nummer twee in groep E minder punten heeft en Nederland dus play-offs mag spelen.

VI.nl heeft de diverse scenario's hier ook nog eens op een rijtje gezet.

Eerste punt binnen voor RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft na drie wedstrijden het eerste puntje in de Jupiler League binnen. In het eigen Mandemakers Stadion werd zaterdagavond gelijkgespeeld tegen De Graafschap, dat daarmee op vijf punten komt.

Een bijster interessante wedstrijd was het allerminst. Beide teams kregen het nauwelijks voor elkaar om kansen te creeëren, wat alles bij elkaar tot nog geen tien schoten op doel leidde. Tim Receveur van De Graafschap kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart, maar de Doetinchemmers hielden het punt nog wel binnen: 0-0.

'ELN schiet Rus dood na ontsnappingspoging'

De Colombiaanse guerrillabeweging ELN heeft in april een Russische man gedood, die al een half jaar door de groep werd gegijzeld. Volgens het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), dat het nieuws zelf naar buiten bracht, probeerde hij te ontsnappen.

Arsen Voskanyan werd in november ontvoerd. Hij zou volgens een commandant van het marxistische ELN in de Colombiaanse jungle op zoek zijn naar giftige kikkers.

Toen hij na lang gevangenschap probeerde te vluchten en daarbij naar een handgranaat greep werd hij doodgeschoten, zegt de commandant. De granaat ging af en verwondde meerdere strijders.

In juni werden de Nederlandse journalist Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender van het programma Spoorloos door de guerrillabeweging ontvoerd. Het duo werd na een aantal dagen weer vrijgelaten.

ELN houdt in navolging van de FARC vredesgesprekken met de Colombiaanse regering.

'ELN schiet Rus dood na ontsnappingspoging'
'ELN schiet Rus dood na ontsnappingspoging' (Foto: ANP)

Keys diep in de nacht door op US Open

Tennisster Madison Keys heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor de achtste finales van de US Open. Daar was een latertje voor nodig, want pas tegen twee uur 's nachts eindigde haar partij tegen de Russische Elena Vesnina, die ook pas rond middernacht was begonnen.

De als zeventiende geplaatste Vesnina domineerde aanvankelijk en won de eerste set, maar langzaam kwam Keys, als vijftiende geplaatst, beter in haar spel. Ze slaagde erin de wedstrijd om te draaien en in set twee kwam Vesnina er niet meer aan te pas: 2-6, 6-4, 6-1.

Keys speelt hierna tegen de Oekraïnse nummer vier van de wereld, Elina Svitolina. Zij stuurde de Amerikaanse Shelby Rogers met 6-4, 7-5 naar huis en schopte het zo voor het eerst tot de laatste zestien in New York.

De ervaren Estse qualifier Kaia Kanepi bereikte voor het eerst in drie jaar weer de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi. Kanepi schakelde het Japanse toptalent Naomi Osaka in drie sets uit: 6-3, 2-6, 7-5.

Met de 20-jarige Daria Kasatkina volgt in de achtste finales weer een jong talent voor Kanepi. De Russische boekte een indrukwekkende zege op Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko: 6-3, 6-2.

Federer en Nadal naar laatste zestien, Monfils geeft op

Roger Federer heeft zich zonder overmatige inspanning geplaatst voor de achtste finales van de US Open. De Zwitserse nummer drie van de plaatsingslijst rekende in New York af met de Spaanse veteraan Feliciano Lopez, als 31e geplaatst: 6-3, 6-3, 7-5. Federer speelt in de achtste finales tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber.

Rafael Nadal, de nummer één van de plaatsing, kende een stroeve start tegen de Argentijnse lucky loser Leonardo Mayer. Die won de eerste set in de tiebreak, maar Nadal kwam op stoom en stuurde Mayer alsnog naar huis: 6-7 (3), 6-3, 6-1, 6-4, waarmee de Spanjaard zich op kan maken voor een duel met Alexandr Dolgopolov.

De 19-jarige Rus Andrey Rublev zet zijn droomtoernooi ondertussen goed voort. Dit keer moest de in goede vorm verkerende Bosniër Damir Dzumhur aan geloven tegen het toptalent: 6-4, 6-4, 5-7, 6-4. Rublev neemt het hierna op tegen de Belg David Goffin, als negende geplaatst, die Gaël Monfils op zag geven.

Dat de Fransman niet geheel in fitte conditie verkeerde was al bekend, maar tegen Goffin bleek dat een hele wedstrijd niet lukte. Laat in de tweede set, bij een 7-5, 5-1 achterstand, gaf Monfils op.

Aardbeving Noord-Korea door mogelijke kernproef

In het noordoosten van Noord-Korea is een aardbeving gemeten met een kracht van 6.3. De beving duidt er mogelijk op dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire proef heeft uitgevoerd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Eerdere bevingen die in het communistische land zijn geconstateerd waren ook het gevolg van kernproeven. De beving had plaats in de buurt van het kernwapentestgebied Punggye-ri. Het zou de zesde kernproef zijn die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

Volgens het seismologisch instituut van China had de beving een kracht van 6.3 en een diepte van minder dan een kilometer. Ook was er mogelijk sprake van een explosie.

Waterstofbom
Eerder op de dag beweerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat het land een nieuwe waterstofbom heeft ontwikkeld. De bom zou door een intercontinentale ballistische raket gedragen kunnen worden. Volgens het medium was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag aanwezig bij het inladen van de bom in een langeafstandsraket.

Dat gebeurde tijdens een bezoek van Kim Jong-un aan het instituut voor Nucleaire Wapens. "Het instituut slaagde onlangs in het ontwikkelen van een geavanceerder kernwapen dat een ,,grote vernietigende kracht"heeft, aldus KCNA.

Aardbeving Noord-Korea door mogelijke kernproef
Aardbeving Noord-Korea door mogelijke kernproef (Foto: ANP)

Twee gewonden door steekpartij Eindhoven

In Eindhoven heeft zondag een steekpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt, meldt de politie. De daders zijn met de auto gevlucht.

De steekpartij had plaats in de Ten Hagestraat toen de auto een parkeergarage verliet. Twee voetgangers kregen het aan de stok met de inzittenden en werden gestoken.

Ze zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 29-jarige Eindhovenaar en een 34-jarige Belg.

Twee gewonden door steekpartij Eindhoven
Twee gewonden door steekpartij Eindhoven (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig

Komen er pluimen aan het riet
bedenk: het is nazomer en geniet.

10 jaar geleden
3 september 2007 was het half tot zwaarbewolkt. In iets meer dan vier uur tijd viel er ca 14 mm regen. De gemiddelde temperatuur was slechts 13,9 graden 

Vandaag & morgen
Gisteren viel er wat water naar beneden, maar de regen droop snel af en de rest van de dag is het prima weer geweest. Afgelopen nacht konden er mistbanken ontstaan, met name in de zuidelijke helft van het land. 

Vanmorgen lossen de mistbanken snel op en wordt het zonniger. De temperatuur zal rond de 20 graden uitkomen. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. In de loop van de dag draait de wind richting het zuidoosten. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:54
Zon onder: 20:24
Zonkracht: 4/2

bazbo was in Schaarsbergen (Foto: bazbo)
bazbo was in Schaarsbergen (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vuelta: Etappe 15 - Kort, maar vol spektakel

De eerste bergrit van het weekend leverde helaas geen epische strijd op. Na een lastige rit, vol met ongecategoriseerde klimmetjes, kwam het uiteindelijk toch allemaal neer op de slotklim. Samen met Bart de Clercq en Rui Costa begon Rafal Majka als eerste aan die slotklim, Sierra de la Pandera. Oorspronkelijk was de kopgroep groter, maar onder meer dankzij de steile muur van Valdepeñas de Jaén waren er al wat jongens afgehaakt.

Majka's laatste vluchtgenoten haakten ook af toen La Pandera wat steviger begon te hellen. Met ongeveer anderhalve minuut voorsprong op de groep der favorieten begon Majka aan de laatste steile kilometers van de slotklim. Zijn voorsprong was niet groot, omdat daarachter flink wat ploegen op kop hadden gereden. Bijna iedere ploeg, met uitzondering van Sky. Bahrain, Trek, Astana en Katusha, allemaal deden ze een duit in het zakje. Het vage gerucht dat Froome misschien een beetje verkouden was zorgde ervoor dat men een poging deed om hem uit te putten. Die opzet slaagde alleen niet helemaal.

Toen de slotklim begon zat Froome nog goed, met een aantal ploeggenoten om hem heen. Na kopwerk van Astana op de slotklim, van met name de sterke Bilbao, nam Sky het commando over, maar ze reden niet echt door. Daardoor hield Majka redelijk eenvoudig stand. Het duurde tot het extreem steile stuk op een kilometer of drie van de finish voor het in de groep der favorieten losging. Na een weinigzeggende demarrage van Bardet ging Chaves in de achtervolging en hij kreeg dan weer Contador en Nibali achter zich aan. Daar weer achter beleefde Wout Poels een wonderdag. Hij reed een strak tempo en liet Contador en Nibali niet ver weglopen, zelfs niet nadat die twee meerdere demarrages plaatsten.

Nadat Poels toch een beetje moe begon te worden reed Froome naar voren, met Lopez in zijn wiel. Later kon ook Kelderman aansluiten, die probeerde niet lang daarna zelfs nog aan te vallen. Die poging smoorde men in de kiem, waarna Lopez een poging deed. Hij kwam wel weg en ze haalden hem niet meer bij. Voor de tweede keer was hij de beste van de favorieten, hij had nu alleen de pecht dat er nog een ijzersterke Pool voor hem reed. Rafal Majka maakt op deze manier zijn jaar goed, nadat hij door een zware valpartij wegviel uit de Tour en door ziekte ook al snel een kruis kon zetten door een goed klassement in deze Vuelta.

Lopez nam wat tijd op Froome en co, maar in de top van het klassement veranderde er verder weinig. Chaves verloor wat meer tijd, waardoor Kelderman kon opschuiven naar het podium. Voor hem een mooie dag, voor ploeggenoot Sam Oomen iets minder. Hij was geweldig bezig, maar helaas werd ook hij getroffen door een vervelend virusje dat nogal heerst in het peloton. Zonder Oomen zal Wilco zijn best moeten doen om die mooie derde plaats vast te houden. De volgende test komt er nu meteen aan. We sluiten de tweede week af met een ritje richting de Sierra Nevada.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Deze korte en explosieve rit gaat van start in een plaats waar de renners al doorheen zijn gefietst. Tijdens de vorige rit was hier op 45 kilometer van de streep de tussensprint. We bevinden ons dus voor de tweede keer deze Vuelta in Alcalá la Real, een stad met 22.000 inwoners in de provincie Jaén. Alcalá la Real komt nu dan wel uitgebreid voor in de Vuelta, maar dat is eigenlijk pas de eerste keer. In het verleden is de koers al door de stad gereden, zoals in de rit naar Valdepeñas de Jaén in de Vuelta van 2010, maar het zal de eerste keer worden dat hier een rit start.

Alcalá is gevestigd op een locatie waar al een eeuwigheid mensen wonen. Volgens sommige bronnen is het een van de laatste plaatsen waar de neanderthalers nog hebben gewoond, gekkenhuis. Ook de Romeinen zijn hier geweest en die hebben nog wel wat achtergelaten. Onder meer een standbeeld van Hercules, dat er na al die jaren nog steeds behoorlijk goed uitziet. Je zal evenwel naar Madrid moeten afreizen om het te kunnen bewonderen, daar is het opgenomen in het nationale archeologische museum.

Sinds de tijd van de Moren is het fort van de stad het meest opvallende bouwwerk. Fortaleza de la Mota is gevestigd op een heuvel met de naam La Mota. Het is een behoorlijk indrukwekkend fort, vooral van de buitenkant. In al die jaren heeft het fort een belangrijke functie gehad. Zo heeft Alcalá la Real een aantal jaar de grens tussen het koninkrijk van Castillië en Granada gevormd, waardoor het een felbetwiste plaats was.

In de jaren daarna kwam men hier tijdens zo'n beetje iedere oorlog elkaar op de bek meppen. Zo is hier een flink robbertje gemat tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarbij de troepen van Napoleon de stad innamen en nadat ze weer verdreven werden de hele stad in de fik besloten te zetten. De stad werd uiteraard weer opgebouwd, maar toen kwam een tijd later de Spaanse Burgeroorlog, wat er voor heeft gezorgd dat de stad grotendeels door de nationalisten werd verwoest.

Gelukkig staat na al die onzin het fort nog aardig overeind, hoewel je op de binnenplaats vooral veel ruïnes ziet. In de rest van de stad kom je maar weinig interessante gebouwen tegen. Een paar aardige parkjes, pleintjes en kerkjes, maar het is niet om over naar huis te schrijven.

Het prachtige fort van Alcalá la Real (Foto: Panoramio)
Het prachtige fort van Alcalá la Real (Foto: Panoramio)

De route
In de eerste kilometers van de rit rijden de renners over brede en behoorlijk rechte wegen. Het gaat een aantal kilometer licht naar beneden, maar al snel krijgen we te maken met de eerste kilometers in stijgende lijn. Een kilometer of vier gaat het vals plat omhoog, aan een procentje of twee. Heel denderend is het niet, we zitten nu nog aan de verkeerde kant van Granada. Na het eerste stukje omhoog gaat het drie kilometer naar beneden, over een rechte weg zonder bochten en dingen. Het is dan weer even vlak, voor het twee kilometer aan 3% omhoog gaat richting Puerto Lope, waar de coureurs na 15 kilometer doorheen fietsen.

De omgeving is gelijk aan dat van de vorige rit, we zitten immers in dezelfde buurt. Alcalá la Real werd al omgeven door de olijfbomen en die bomen blijven zich als een plaag verspreiden langs het parcours. Het klimmetje richting Puerto Lope was voorlopig het spannendste klimmetje en zelfs dat was niet heel spannend. Na een vlakke kilometer in het dorp gaat het buiten dit plaatsje weer anderhalve kilometer vals plat omhoog, waarna een wat langere en simpele afdaling volgt van een kilometer of vier. Na dit afdalinkje is er een kort knikje naar boven, waarna er een afdaling van vijf kilometer volgt. Nog steeds rijden de renners over dezelfde brede weg, met weinig bochten.

Dit eerste deel van de rit is behoorlijk eenvoudig. Vooral omdat het na de afdaling lang vlak is. We gaan op weg naar Granada, waar na 45 kilometer de tussensprint is. De weg richting Granada is zo goed als recht, wat het een beetje saai maakt. Na een tocht van een kilometer of vijf door de straten van de stad gaan de renners dan op weg naar de Sierra Nevada. Granada is uiteraard een bekende stad, een van de grootste van Andalucía. Ook een van de mooiste, vooral dankzij het Alhambra, het middeleeuwse paleis en fort op een heuvel boven de stad.

Het wereldberoemde Alhambra (Foto: WikiCommons)
Het wereldberoemde Alhambra (Foto: WikiCommons)

Zo'n beetje ieder jaar rijden we wel door Granada, op weg naar de Sierra Nevada. Zo waren we hier in 2015, om maar een willekeurig jaar te noemen. Toen waren we wel op weg naar een andere klim, La Alpujarra. Daar won niemand minder dan onze eigen Bert-Jan Lindeman, die daarna meteen op zijn hoogtepunt is gestopt met fietsen. Van Granada gaan we nu op weg naar een andere klim, die we ook al eerder hebben gedaan. Voor die klim begint gaan we eerst nog even een stukje fietsen richting Pinos Genil. In Granada is het zo goed als vlak, maar buiten de stad loopt het een kilometer of zes vals plat omhoog. Al kan je net zo goed zeggen dat het hier volledig vlak is, zeker in vergelijking met wat er na Pinos Genil gaat komen.

Na dit dorp begint de eerste echte klim van de dag immers. De Alto de Hazallanas, een lange klim die in twee delen opgesplitst kan worden. Tijdens het eerste deel van de klim fietsen we richting Güéjar Sierra en dit valt al bij al nog mee. Het gaat zeven kilometer omhoog, maar van die zeven kilometer is er maar eentje heel steil. Die kilometer gaat aan 7% omhoog, met een paar stroken boven de 10%. Verder gaat het een aantal kilometer aan 4% omhoog, of aan 5%. Na 65 kilometer koers rijden de renners door Güéjar Sierra en vlak voor dit stadje gaat het kort naar beneden, waarna het een kilometer zo goed als vlak is.

Na die vlakke kilometer gaat iets meer dan een kilometer behoorlijk steil naar beneden, over een smal weggetje. Aan het eind van deze afdaling komen de renners nog een scherpe haarspeldbocht tegen, maar verder is het goed te doen. Ze rijden over een bruggetje en steken de rivier Genil over, waarna het tweede deel van de Alto de Hazallanas direct begint. Dit tweede deel is veel lastiger en dat gaat iedereen ook meteen merken. Het gaat een kilometer lang omhoog aan 12%, met uitschieters richting 20%.

Na deze zeer steile kilometer gaat het een paar hectometer heel licht naar beneden, waarna het gewoon weer verder gaat aan meer dan 10%. Sterker nog, de kilometer die nu gaat volgen is de steilste van het geheel. Kilometertje aan 14%, met een strook aan 20%, is toch leuk. Daarna nog een kilometer aan 11%, met wat stukjes aan 16%, voor de gezelligheid. Na deze kilometers is de rest van de klim wel wat makkelijker, het gaat nog drie kilometer verder aan 7,5%. In totaal is dit tweede deel 7,4 kilometer lang en 9,6% gemiddeld. Na 74 kilometer komen de renners boven op deze Alto de Hazallanas, een klim van de eerste categorie. In totaal is de klim 17 kilometer lang en 5,5% gemiddeld.

Het uitzicht is de moeite wel waard (Foto: Panoramio)
Het uitzicht is de moeite wel waard (Foto: Panoramio)

De Alto de Hazallanas is een klim die pas rijkelijk laat is ontdekt. In 2013 kwam de Vuelta hier voor het eerst langs en het werd meteen een klim om nooit meer te vergeten. Chris Horner reed hier iedereen helemaal de vernieling in, nam de leiderstrui over van Dani Moreno en liet zien een serieuze kans te maken om de Vuelta te winnen. Nibali verloor liefst 48 seconden, er stond geen maat op Papy Horner. Opa had 23 minuten en 22 seconden nodig voor het steile stuk van de klim, een record dat nog wel even zal blijven staan.

In 2015 deed Alberto Contador een poging om het record uit de boeken te rijden, tijdens de Ruta del Sol van dat jaar. Hij won de rit glansrijk en versloeg Froome, maar deed daar wel 17 seconden langer over dan Horner in 2013. Deze klim is in ieder geval altijd goed voor flink wat ronkende motoren. Na deze Alto de Hazallanas zouden we linksaf kunnen slaan, dan rijden we gelijk richting de finish. Zou wel een korte rit worden, dus slaan we rechtsaf en dalen we af, terug richting Pinos Genil, hoewel we dat dorpje niet helemaal gaan bereiken.

De afdaling is zeker in het begin niet zo lastig. De klim richting de top was grotendeels smal, maar we sluiten nu aan op de hoofdweg en die is uiteraard een stuk breder. Het gaat in het begin niet enorm steil naar beneden en er zijn ook niet veel lastige bochten. In het middelste gedeelte van de klim gaat het wel wat steiler naar beneden en zijn er ook wat meer bochtjes, maar het wordt nooit heel ingewikkeld. Tussendoor zijn er ook nog een paar kleine knikjes naar boven en wat vlakkere stukken. Aan het eind van de afdaling wordt de weg zelfs nog een stuk breder, waardoor van enige moeilijkheid helemaal geen spraken meer is. Als je vierkant door de bochten gaat kom je nog veilig naar beneden, niks aan de hand.

Na de afdaling is het vier kilometer volledig vlak, terwijl de renners over een kaarsrechte weg terug naar Granada rijden. Vlak voor het binnenrijden van de stad slaan ze linksaf en rijden ze door een tunnel. Na deze tunnel is het nog drie kilometer vlak, terwijl men langs Huétor Vega fietst. We gaan nu op weg naar Monachil, want daar ligt de voet van de klim naar de Sierra Nevada. Richting Monachil loopt de weg anderhalve kilometer omhoog aan een procentje of vijf. Na 100 kilometer, op 29 kilometer van de finish, bereiken we dit dorpje.

We komen vandaag door Monachil (Foto: Panoramio)
We komen vandaag door Monachil (Foto: Panoramio)

Vlak voor Monachil is er een korte afdaling, waarna het in het dorp zelf zo goed als vlak is. Daar komt al snel verandering in, want na wat korte strookjes vals plat gaat het direct twee kilometer lang omhoog aan 11%, met ook een paar stroken aan 13%. We rijden langs Los Caharros, een prachtig natuurreservaatje, met onder meer een paar fraaie kliffen en wat hangende bruggen. Best geinig, maar daar zal verder weinig aandacht voor zijn. De renners rijden over een bochtige weg, die maar niet vlakker wil worden. De volgende kilometer is namelijk ook steil, het gaat aan 9,3% omhoog en dan zijn er ook nog eens een aantal uitschieters richting 14%.

Vervolgens gaat het twee kilometer omhoog aan iets meer dan 7%. Het wordt dus iets makkelijker, maar het blijft behoorlijk lastig, zeker omdat het daarna weer omhoog gaat aan 9,3%, met voor de gezelligheid ook nog stukjes die aan 15% hellen. Aan het eind van deze steile strook zwakt het wat af, waarna het zelfs even heel kort naar beneden gaat. Best een scherpe afdaling, maar niet zo lang. Daarna gaat het ook gelijk weer steil omhoog. We krijgen nog te maken met anderhalve kilometer klimmen aan 8%, met nog wat stroken aan 13%.

Daarna komen de coureurs na 109,5 kilometer boven op de Alto del Purche, die in totaal 8,5 kilometer lang is en 8% gemiddeld. Direct na de klim wordt er een halve kilometer door een donker bos afgedaald richting de slotklim. De weg is tijdens de klim niet zo heel breed, dus is het tijdens de korte afdalinkjes steeds opletten. Paar bochtjes, maar al snel bereiken we de grote weg, waar we een aantal kilometer geleden ook al overheen reden, net na de top van de Alto de Hazallanas. Toen ging het naar beneden, nu gaan we omhoog.

De omgeving op weg naar de slotklim (Foto: Panoramio)
De omgeving op weg naar de slotklim (Foto: Panoramio)

Na dit korte afdalinkje is het nog maar 19 kilometer fietsen tot de finish. We beginnen direct aan de slotklim, de klim richting Alto Hoya de la Mora. Eigenlijk is het bijzonder spijtig dat we bij Hoya de la Mora stoppen. Al jaren hoopt iedere liefhebber op een aankomst bovenop Pico Veleta. Als je naar Hoya de la Mora fietst ben je goed op weg, als je hier niet stopt met fietsen maar dezelfde weg blijft volgen kom je uiteindelijk uit bij Pico Veleta. Krijg je tien kilometer aan 7% voor terug, wat met die 19 die we nu al doen erbij een aardig klimmetje zou opleveren.

Voorlopig blijft het bij een droom, maar Hoya de la Mora is ook geen onaardig eindpunt. 19,3 kilometer aan 5,6%, de tweede berg die het predikaat categoría especial opgeplakt heeft gekregen. Het gemiddelde stijgingspercentage klinkt niet zo interessant, het is vooral de lengte en ook de hoogte die hier hun ding moeten doen. We klimmen naar 2500 meter boven zeeniveau, wat vooral voor Spaanse begrippen heel hoog is. De weg waar we over rijden is die naar het skiresort Pradollano. Best een populair oordje, waardoor de weg enorm breed is. Daardoor lijkt de klim ook gelijk een stuk vlakker dan het eigenlijk is.

De klim begint redelijk steil, met een paar kilometer aan 7%, daarna vlakt het wel wat af, waarna het verder gaat met een kilometer aan 8%, om vervolgens weer af te zwakken richting 5%. In het midden van de klim klopt het gemiddelde percentage aardig, het gaat daadwerkelijk een paar kilometer achter elkaar aan 5 à 6%. Op een kilometer of zes van de streep wordt het wel weer wat steiler met twee kilometer aan 7%, maar daarna wordt het weer wat makkelijker. Twee kilometer aan iets meer dan 4%, waarna het richting de streep in de laatste twee kilometer weer omhoog gaat aan 7%. Het blijft redelijk lastig tot aan de streep, in de allerlaatste meters van de rit is het zelfs bijzonder steil.

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

Mooi uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)
Mooi uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)

De finishplaats
We bevinden ons op bekend terrein voor de renners. De Sierra Nevada is een van de favoriete trainingsgebieden voor de renners. Talloze trainingskampen vinden hier plaats. Als je de route van vandaag via Streetview volgt kom je ook wat profrenners tegen onderweg. Zo hebben er vorig jaar juli vier Portugese eindbazen rondgereden op deze klim, twee van LA-Aluminios en twee van Sporting-Tavira. Kneuzenploegen in vergelijking met W52, maar alsnog zouden ze alle renners in de Vuelta volledig van de kaart vegen als ze mee mochten doen.

Deze klim komt dus vooral voor tijdens een trainingskamp, maar ook in de Vuelta hebben we de aankomst al een aantal keer eerder gezien. Vier keer eerder, om precies te zijn. Voor het laatst was men hier in 2009, toen David Moncoutié weer een van zijn goede dagen had. Hij wist de favorieten voor te blijven, waaronder Mosquera, Valverde en Gesink.

Vijf jaar eerder vond er een tijdrit plaats op de flanken van deze klim. 29 kilometer lang, vanuit Granada, over El Purche, naar Hoya de la Mora. Er werd met minuten gesmeten, Santi Perez reed iedereen totaal op een hoop. Alejandro Valverde werd tweede, op meer dan een minuut. De nummer 10 van die rit, Javier Pascual, deed er meer dan vier minuten langer over. Mooie tijden waren dat.

Ook in 1995 was er een rit met aankomst boven op de Sierra Nevada. Bert Dietz, of all places, won die rit. Kreeg hij cadeau van Laurent Jalabert. Later kwam hij alleen nog in het nieuws toen hij in 2007 aan de ARD vertelde hoe het er allemaal aan toe ging bij Team Telekom. Liep voor alle betrokkenen niet zo best af.

De Sierra Nevada is verder natuurlijk een gebergte, met meerdere bergtoppen boven 3000 meter. De hoogste van die toppen is Muhlacén, met 3482 meter boven zeeniveau. Pico Veleta doet het met 3396 meter boven zeeniveau ook niet slecht, maar helaas zien we al dat moois alleen in de verte liggen. We blijven hangen in de skiresorts die wat lager gelegen zijn. We rijden netjes om Pradollano heen, het grote skiresort in deze omgeving.

Hoya de la Mora ligt een stukje hoger, maar is ook een stukje kleiner. Het is vooral een uitvalsbasis voor mensen die graag naar de Pico Veleta willen klimmen. Op andere manieren kan je daar niet echt komen, aangezien er net buiten Hoya de la Mora een blokhutje is, waar een mannetje staat die controleert of niemand langs de gesloten slagboom probeert te glippen. De weg richting Pico Veleta is gesloten voor gemotoriseerd verkeer en voorlopig helaas ook voor Vuelta-verkeer.

Grandioze omgeving in de Sierra Nevada (Foto: Panoramio)
Grandioze omgeving in de Sierra Nevada (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Alcalá la Real wordt het in de middag 29 graden, naar verhouding is het dus niet eens zo heel erg warm tijdens deze rit. In Granada, aan de voet van de Sierra Nevada, wordt het 32 graden. Er is geen kans op regen, maar het zou wel eens een klein beetje kunnen gaan waaien. Boven op de berg wordt het uiteraard een stuk frisser, maar nog steeds wel een graadje of 20. De wind zal er waarschijnlijk grotendeels in de rug staan, we kunnen dus reikhalzend uitkijken naar een nieuwe recordtijd.

De laatste en misschien wel lastigste rit van de tweede week begint om 13:49. Sporza begint om 13:30 met een uitzending, maar ik zou niet durven beweren dat ze dan ook gelijk naar Spanje gaan schakelen. Vermoedelijk krijgen we eerst biljarten te zien. De superprestige driebanden in Lommel, jazeker. Met commentaar van Chris Picavet, dat is dan natuurlijk wel weer helemaal fantastisch. Eurosport is er in ieder geval wel meteen vanaf 13:45 bij, dat wordt dus enorm genieten van José Been, wier walgelijke onkunde ons weer gaat doen huiveren. Als het vlakke eerste deel van de rit je niet echt kan interesseren schakel je best rond 15:30 in, rond die tijd gaan we beginnen aan de Alto de Hazallanas. De finish wordt uiteindelijk verwacht tussen 17:18 en 17:44.

Nog een mooie blik op de omgeving (Foto: Panoramio)
Nog een mooie blik op de omgeving (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
De laatste rit van de week en het is een korte en explosieve rit. Bij een korte bergrit in Spanje denken we natuurlijk meteen terug aan vorig jaar, toen de buitengewoon korte rit naar Aramon Formigal ontzettend veel spektakel opleverde. Ook dat was de laatste lastige rit van de week, nadat de voorgaande rit een stuk langer en lastiger was. Dit jaar is het dan wel weer niet iets anders, aangezien deze rit niet onder hoeft te doen voor de vorige, qua lastigheid.

Het is jammer dat de rit niet een iets lastiger begint heeft, maar verder zou dit toch voldoende spektakel moeten kunnen opleveren. De Alto de Hazallanas is enorm lastig en ook El Purche is niet eenvoudig, als renners daar de knuppel al in het hoenderhok durven te gooien gaan we een mooie koers krijgen. Veel renners zullen ook wel moeten, aangezien we na de rustdag meteen een zo goed als vlakke tijdrit krijgen. De mindere goden op dat gebied moeten hier even schroeien.

Vanwege het parcours en vooral vanwege het feit dat het maar een korte rit is ga ik uit van een strijd tussen de klassementsrenners. Hopelijk barst het vroeg los, want de slotklim is in principe wat minder geschikt voor een mooie strijd. Daar gaat niet heel veel gebeuren als alles bij elkaar blijft, dus moet het voor die tijd maar vast exploderen.

1. Contador. Vooral vanwege de gunfactor. Bertje is natuurlijk bij uitstek de renner van de coupe en dit is een rit die daar ook weer geschikt voor zou kunnen zijn. Niet zo'n mooie aanloop als vorig jaar, maar alsnog zijn er wel wat mogelijkheden. Hem kennende gaat hij vast iets ondernemen op Hazallanas. Zo'n aanval wil nog eens mislukken, maar nu hoop ik dat het lukt.

2. Froome. Gaat gewoon zijn leiding consolideren. Op die laatste klim gaat niemand hem kunnen lossen en voor die tijd heeft hij vast nog genoeg ploeggenoten over om alles voor hem op te lossen. Denk dat de strijd om de eindwinst, voor zover die er nog is, na deze rit wel helemaal klaar is.

3. Lopez. Is de afgelopen dagen ontzettend goed bezig, maar mist tijdens deze rit wat steile stroken aan het eind. Als het wat minder steil naar boven gaat is het wat moeilijker om je te onderscheiden. Dat gaat hij alsnog wel doen, maar een spetterende demarrage waarna hij moet remmen in de bocht zit er hier niet direct in.

4. Nibali. Gaat hopelijk ook nog een keer iets moois ondernemen, maar dit lijkt me voor hem meer een rit waar hij op volgen aangewezen zal zijn. Als hij dat doet blijft hij wel in de buurt van de rest, kan hij daarna in de tijdrit een onoverbrugbare achterstand oplopen.

5. Zakarin. De taaie Tartaar van Tatarije had het een aantal keer lastig op La Pandera, maar kwam uiteindelijk toch als vijfde over de streep. Goed aan zijn eigen tempo vastgehouden, dat gaat tijdens deze rit ook wel van pas komen. Hij is niet zo goed als in de Giro, maar alsnog fietst hij hier relatief anoniem wat mooie ereplaatsen bij elkaar.

Wippert wint tweede etappe Tour of Alberta

Wouter Wippert heeft de tweede etappe in de Tour of Alberta gewonnen. De Nederlander van Cannondale-Drapac was na een etappe van 139 kilometer naar Spruce Grove de snelste in de massasprint. John Murphy kwam als tweede over de streep, voor de Australiër Ryan Macanally.

Evan Huffman blijft leider in het algemeen klassement. De Amerikaan van Rally Cycling won vrijdag de eerste etappe voor Sepp Kuss en Tom-Jelte Slagter. De Amerikaan heeft een voorsprong van achttien seconden op Kuss. Slagter volgt op 31 seconden in het algemeen klassement.

Voor Wippert was het zijn eerste zege sinds twee jaar tijd.

Vijftien gewonden door bliksem in Frankrijk

Bij een muziekfestival in het plaatsje Azerailles in het noordoosten van Frankrijk zijn zaterdag vijftien mensen getroffen door de bliksem. Twee slachtoffers verkeren in levensgevaar, melden Franse media.

Een vrouw van rond de zestig jaar en een 44-jarige man zijn er slecht aan toe. Volgens de regionale autoriteiten liepen ze brandwonden op.

De bliksem trof onder meer een tent waarin mensen stonden te schuilen vanwege het noodweer. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. Nadat de hulpdiensten op het festival eerste hulp hadden verleend zijn de slachtoffers meegenomen naar het ziekenhuis.

Vijftien gewonden door bliksem in Frankrijk
Vijftien gewonden door bliksem in Frankrijk (Foto: ANP)

Vrouw Peter Jan Rens blijft in ziekenhuis om zwangerschap

Virginia Rens ligt voorlopig nog in het ziekenhuis. De 24-jarige zwangere echtgenote van Peter Jan Rens (66) werd uit voorzorg opgenomen omdat haar kindje mogelijk te vroeg geboren wordt. Ze laat weten dat ze in het ziekenhuis blijft tot de bevalling achter de rug is.

"Mijn vliezen zijn al gebroken met 32 weken en ik heb al 3 centimeter ontsluiting", legde Virginia uit. "We zitten vandaag op de 33.2 weken inmiddels tien dagen ziekenhuis verder en hopen dat onze dochter tot de 37 weken blijft zitten."

Virginia, die op 18 oktober is uitgerekend, denkt dat dat moet lukken "als er geen complicaties optreden". "Verschillende malen zijn er al weeën geweest en hebben we de longrijping en weeënremmers al gehad."

Volgens de echtgenote van Peter Jan groeit de kleine "verder goed". Het meisje is het tweede kind voor Virginia en Peter Jan, in de zomer van 2014 verwelkomden ze dochter Djelisa. Virginia heeft daarnaast nog een zoon uit een eerdere relatie, Peter Jan heeft nog een dochter.

Virginia Rens voorlopig nog in ziekenhuis
Vrouw Peter Jan Rens blijft in ziekenhuis om zwangerschap (Foto: BuzzE)

UFC Rotterdam: de reus is geveld

Topvechten in Nederland, de UFC heeft zaterdagavond weer een puike MMA-avond geleverd. In de aanloop van UFC Rotterdam, ook wel 'Fight Night 115' genoemd, was er best veel commentaar op het, op het eerste gezicht, zwakke programma. Ahoy was dan ook lang niet uitverkocht. Ruim tienduizend toeschouwers zagen evenwel dat de vechters er zin in hadden en uiteindelijk was UFC Rotterdam een gala met heerlijk geweld. FOK! was erbij.

Stefan Struve vs Alexander Volkov
Ahoy stond met oorverdovende aanmoedigingen achter de Nederlander Struve. Een striemend fluitconcert voor zijn tegenstander Volkov en de toon was gezet. De druk op de reusachtige Struve was enorm, want eigenlijk kon hij niet verliezen. Maar het liep anders.

Een sterk begin van de eerste ronde, waar beide vechters elkaar flink raakten. Struve was de betere in de eerste helft van die ronde en de Rus had een flinke snee onder zijn linkeroog te pakken. Het einde van de eerste ronde was echter voor Volkov. De Rus wist de boomlange Struve op de grond te krijgen en van de flinke ground and pound was Struve aardig onder de indruk. Nu was Struve ook flink gehavend.

De tweede ronde begon zoals de eerste, maar Struve bracht een extra element in de partij. Tot driemaal toe wist Struve Volkov in de ogen te prikken met zijn vingers, een illegale actie, maar deze werd niet bestraft door de scheidsrechter. Aan het einde van de tweede ronde was het weer Volkov die Struve in de problemen bracht. Beide vechters gingen vol voor de knock-out en niemand in Ahoy verwachtte dat deze partij over de volle vijf ronden zou gaan.

Na een minuut in de derde ronde was het dan toch voorbij. Volkov landde een aantal goede stoten op het hoofd van Struve en die kon niets anders doen dat ineenzakken en incasseren. De scheids vond het welletjes en besloot de partij te stoppen.

'Hij was de betere vanavond', aldus een teleurgestelde Struve direct na afloop. 'Het is niet anders, hij was de betere. Veel respect dat hij me hier weet te verslaan.  Nu wil ik even een tijdje rust. Ik wil de partij terugzien en dan bekijken we het vanaf daar.'

Volkov was euforisch. 'Ik wil alle fans bedanken en speciaal de fans uit Rusland! We zijn eenzelfde type vechter, we vechten met eenzelfde stijl. Mijn normale strategie werkte daarom niet en moest ik wat anders doen. Semmy Schilt was daar heel belangrijk in en ik ben blij dat ik hem aan mijn team heb toegevoegd. Toen ik hoorde dat ik tegen Struve moest, wilde ik Sem er meteen bij hebben. Dat heeft geholpen.'

Volkov wint voor de derde achtereenvolgende keer en blijft ongeslagen in de UFC. Struve mag na twee overwinningen weer een verlies noteren in dit Fight of the Night. Misschien dat de extra 50.000 dollar die dat met zich meebrengt de teleurstelling enigzins kan verzachten.

Siyar Bahadurzada vs Rob Wilkinson
De terugkeer van The Great en wat voor één. Het is nogal wat om tegen een debuterende, maar ongeslagen Wilkinson te moeten staan en dat na ruim een jaar inactiviteit. Maar de Afghaanse Nederlander had een prima strategie en zoals hij voorspeld had tijdens de weging, boog Wilkinson na acht minuten vechten het hoofd.

Een afwachtende eerste ronde voor beide vechters. Wilkinson wist Bahadurzada twee keer op de grond te krijgen en daarnaast nog een snoeiharde knie op het hoofd van de Afghaan te laten landen. De tweede ronde wist Bahadurzada echter genoeg en nam hij de controle over het gevecht over. 

Een paar keiharde stoten op het hoofd en lichaam van Wilkinson deden de al zes jaar ongeslagen Australiër wankelen. Het debuut van de 25-jarige Razor werd een pijnlijke toen de scheidsrechter na drie minuten in de tweede ronde een in de foetushouding liggende Wilkinson moest beschermen tegen de niet aflatende stotenregen van Bahadurzada.

'ik heb hem goed bestudeerd en wist dat hij na acht minuten zou vertragen. Daarom voorspelde ik een overwinning in de achtste minuut. In de achtste minuut moest ik gaan versnellen en het liep zoals voorspeld.' De in 1999 naar Nederland gevluchte Afghaan is Nederland nog steeds dankbaar. 'Ik houd ervan om in Nederland te vechten, ik draag mijn overwinning dan ook aan Nederland op. Zij gaven mij een tweede kans. Toen ik uit Afhanistan hier naartoe kwam had ik niets en om te doen wat ik vanavond gedaan heb doe ik voor beide landen. Maar deze knock-out was voor Nederland.'

Bahadurzada legde uit dat hij moeite had om op gewicht te komen, vandaar dat hij dit gevecht in de zwaardere middengewichtsklasse aannam. Normaalgesproken vecht hij in de weltergewichtsklasse. 'Ik ga samen met mijn team kijken wat het beste voor mij is om een titel te winnen. Maar ik hoop in 2019 een titel te winnen en het liefst in de weltergewichtsklasse. MMA is enorm groot in Afghanistan en het lijkt me fantastisch om die titel voor al die mensen daar te winnen.'

Dat hij snel weer aan de bak wil is duidelijk. 'Ik vind Matt Brown wel een goede tegenstander. Hij zegt van zichzelf dat hij onsterfelijk is, nou, ik wil hem graag laten zien dat hij wel degelijk sterfelijk is.'

Marion Reneau vs Talita Oliveira
Oliveira werd een aantal weken opgeroepen om de geblesseerde Germaine de Randamie te vervangen en haar voorbereidingstijd was duidelijk te kort. De 40-jarige Reneau maakte korte metten met Oliveira die na de eerste ronde al conditieproblemen kreeg

De eerste ronde speelde zich grotendeels op de grond af, het terrein van Olveira. Reneau wist prima stand te houden en aan het begin van de tweede ronde was het duidelijk waar het gevecht heen ging. Oliveira was op. Geen kracht meer achter de stoten en haar traptechniek was volledig weg. Het enige wat ze nog kon doen was Reneau haar wereld intrekken en naar de grond te gaan.

Dat was helaas een grote fout. De vermoeidheid had Oliveira totaal overgenomen en Reneau mocht heerlijk losgaan op de Braziliaanse. Haar ground-and-pound klonk tot in de nokken van Ahoy en niemand vond het erg dat de scheidsrechter Oliveira genade gaf.

'Ik doe dit voor mijn zoontje, ik doe alles voor mijn zoontje,' vertelde Reneau in de afsluitende persconferentie. 'Ik weet wat armoede is en ik vecht me letterlijk uit de armoede. Ik had alles te verliezen, met een invallende tegenstander. Maar we hebben met het team alles overhoop gegooid en de strategie voor ons gevecht tegen De Randamie laten varen. Wij moesten ook enkele weken voor vandaag omschakelen, maar dat is de knop omzetten en gaan. Gelukkig liep dat goed. En dat voor een 40-jarige! Mijn tijd is bijna op, ik wil snel naar een titelgevecht.'

Leon Edwards vs Bryan Barberena
Publiekslieveling Barberena redde het niet tegen de slim vechtende Edwards. Beide vechters kwamen om te knokken, al leek Edwards aan het begin van de partij alleen maar Barberena tegen de octagon te willen duwen.

Barberena kreeg ook last van een haperende cardio en Edwards nam in de tweede ronde snel de overhand. Toch wist Barberena Edwards in de tweede ronde bijna knock-out te slaan, maar Edwards weet zich knap te hervinden. In de derde ronde gaat het om de verwurging. Edwards probeert een verwurging aan te zetten, maar de baard van Barberena wil niet meewerken.

De juryleden moeten een beslissing nemen en alle drie stemden zij voor Edwards.

'Bryan is een lastige kerel en vandaar dat ik niet direct hard van stapel liep', probeerde de Engelsman zijn magere prestatie te verklaren. 'Ik was goed aangeslagen, in de tweede ronde, maar niet echt heel erg in de problemen. Ik wist mezelf te herpakken en in de derde had ik nog bijna die verwurging te pakken, maar hij wist steeds zijn kin goed te positioneren. Het was die baard van hem, die baard was zijn redding! Ik ben nu 26 en ik ben aan het groeien. Nu denk ik dat een gevecht tegen Cowboy Cerrone een mooie zou zijn. Hij is al over zijn houdbaarheidsdatum heen en ik kom net kijken, het lijkt me een mooi gevecht.'

Nog een aantal hoogtepunten van UFC Fight Night 115:
 

Overige uitslagen UFC Rotterdam:
Thibault Gouti verslaat Andrew Holbrook door TKO (stoten) in ronde 1.
Abdul-Kerim Edilov verslaat Bojan Mihajlovic door TKO (stoten) in ronde 2.
Zabit Magomedsharipov verslaat Mike Santiago via verwurging (rear naked choke) in ronde 2.
Aleksandar Rakic verslaat Francimar Barroso na jurybeslissing (30-27 x3).
Rustam Khabilov verslaat Desmond Green na jurybeslissing (29-28 x2, 30-27).
Michel Prazeres verslaat Mads Burnell door verwurging (North-South Choke) in ronde 3.
Mairbek Taisumov verslaat Felipe Silva door KO (stoten) in ronde 1.
Darren Till verslaat Bojan Velickovic na jurybeslissing (30-27 x3). 

Noord-Korea claimt succesvolle waterstofbom-test

Noord-Korea heeft een waterstofbom ontwikkeld die door een intercontinentale ballistische raket gedragen kan worden. Volgens het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA was leider Kim Jong-un zondag aanwezig bij het inladen van de bom in een langeafstandsraket.

Dat gebeurde tijdens een bezoek van Kim Jong-un aan het instituut voor Nucleaire Wapens. "Het instituut slaagde onlangs in het ontwikkelen van een geavanceerdere kernwapen" dat een "grote vernietigende kracht"heeft, aldus KCNA.

Pyongyang claimt bezit nieuwe waterstofbom
Pyongyang claimt bezit nieuwe waterstofbom (Foto: ANP)

Handballers Volendam spelen gelijk in Macedonië

De handballers van KRAS/Volendam zijn het Europese seizoen begonnen met een gelijkspel in de eerste kwalificatieronde voor de EHF Cup, het handbalequivalent van de Europa League in het voetbal.

De Volendammers spelen in de eerste voorronde een tweeluik tegen Ohrid uit Macedonië, waar beide wedstrijden gespeeld worden. De Serviër Igor Mrsulja was met zeven treffers belangrijk voor Volendam, net als Jaap Beemsterboer met vijf goals. 

Bij rust stond de Nederlandse club nog met 13-15 voor, maar voor eigen publiek wist Ohrid nog een gelijkspel uit het vuur te slepen: 24-24. Zondag staat de tweede wedstrijd op het programma. 

Porzingis leidt Letse basketballers ruim langs België

Op het Europees kampioenschap basketbal heeft Letland de eerste overwinning binnen. In groep D, gespeeld in Istanbul, waren de Letten ruimschoots te sterk voor België. Onder meer dankzij 27 punten van zowel NBA-ster Kristaps Porzingis als Janis Timma won Letland met 92-64. Rusland versloeg Servië enigszins verrassend met 75-72, terwijl Turkije met 70-84 afrekende met het Britse team.

In groep A, gespeeld in Helsinki, boekte Slovenië de tweede zege uit twee wedstrijden. Onder leiding van Goran Dragic en zijn 29 punten werd Finland nipt verslagen: 81-78. Frankrijk herstelde zich van de verrassende nederlaag tegen Finland door Griekenland met 95-87 te verslaan, terwijl Polen weinig moeite had met IJsland: 91-61.

Italië en Duitsland boekten in groep B (Tel Aviv) hun tweede overwinning. De Duitsers wonnen onder leiding van Dennis Schröder met 67-57 van Georgië, bij Italië was het Schröders Atlanta Hawks-teamgenoot Marco Belinelli die met 26 punten de score leidde in de winst op Oekraïne: 78-66. Litouwen boekte de eerste overwinning, Israël werd met 88-73 verslagen.

Spanje en Kroatië, twee titelfavorieten, staan na zaterdag op twee overwinningen in groep C (Cluj-Napoca). De 26 punten van Pau Gasol hielpen Spanje op weg naar een 93-56 zege tegen Tsjechië, terwijl Kroatië gastland Roemenië met 74-58 opzij zette. Montenegro had het tot slot niet moeilijk met Hongarije: 72-48.

Duitsland na thriller naar finale EK volleybal

De Duitse volleybalploeg heeft zich op het Europees kampioenschap in Polen enigszins verrassend geplaatst voor de finale. De Duitsers stonden in Krakow voor het eerst sinds 1993 in de halve eindstrijd van het EK, maar daar wilden ze het niet bij laten.

Tegen Servië werd het een ware klassieker van een wedstrijd. Het favoriete Servië gaf in de eerste set een ruime voorsprong weg, maar won de set toch, waarna set twee een stuk makkelijker binnen werd gesleept. 

Duitsland draaide de wedstrijd echter om door set drie te winnen en, na een fel gevecht en het goedmaken van een kleine achterstand, ook het vierde bedrijf naar zich toe te trekken.

In de beslissende vijfde set kwam Servië op een 10-8 voorsprong en leek de finaleplaats alsmaar dichterbij te komen, maar de Duitsers gaven zich niet gewonnen en keerden het tij nog eenmaal. Dit keer was het genoeg om de overwinning binnen te halen: 24-26, 15-25, 25-18, 27-25, 15-13

Duitsland speelt in de finale tegen Rusland, dat het aanzienlijk minder moeilijk had om de eindstrijd te bereiken. België stond knap bij de laatste vier, maar kon geen moment een vuist maken tegen de Russen: 25-14, 25-17, 25-17.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.