FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 juli 2017

Hartritmestoornissen Ajacied Nouri tijdens oefenduel

Ajacied Abdelhak Nouri is vanmiddag in Oostenrijk tijdens een oefenduel van zijn club tegen Werder Bremen in elkaar gezakt. De wedstrijd is direct gestaakt om reanimatie van de 20-jarige middenvelder mogelijk te maken. De situatie lijkt ernstig.

Update 18.04 uur

Nouri wordt nog altijd behandeld. Inmiddels is ook een traumahelikopter ter plaatse. Werder Bremen meldt dat de wedstrijd niet meer wordt verder gespeeld.

Update 18.15 uur

Er was sprake van hartritmestoornissen. Nouri is inmiddels stabiel, heeft een hartslag en wordt in slaap gehouden. Nouri wordt nu per helikopter naar het ziekenhuis gevlogen.

Update 23.52 uur

Ajax meldt via Twitter dat Nouri nog wel op de intensive care ligt en in slaap gehouden wordt, maar buiten levensgevaar is.

Zeker 180 bosbranden aan Canadese westkust

Aan de Canadese westkust woeden zo'n 180 bosbranden. Inwoners zijn geëvacueerd en huizen zijn verwoest. De provincie British Columbia heeft de noodtoestand afgekondigd, melden Canadese media zaterdag.

Zeker 7000 mensen moesten hun huizen verlaten. Een regionale luchthaven en een ziekenhuis in het meest getroffen gebied ten noordoosten van Vancouver zijn geëvacueerd. De oorzaak van de meeste branden is blikseminslag, maar sommige zijn ook aangestoken, aldus de autoriteiten. Honderden brandweermensen zijn ingezet om de branden te bestrijden.

Zeker 180 bosbranden aan Canadese westkust
Zeker 180 bosbranden aan Canadese westkust (Foto: ANP)

Nelsan Ellis (True Blood) overleden

De Amerikaanse acteur Nelsan Ellis is op 39-jarige leeftijd overleden. Volgens media in de Verenigde Staten stierf hij aan complicaties na hartfalen. Ellis is bekend van zijn rol in de HBO-serie True Blood.

In de serie, die ook in Nederland was te zien, speelt hij Lafayette Reynolds. In een verklaring laat HBO weten bedroefd kennis te hebben genomen van het overlijden van Ellis. De Amerikaanse betaalzender roemt de acteur en zegt dat hij door de vertolking van Lafayette Reynolds een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van de serie.

Ellis was verder te zien in enkele films. In The Butler speelde hij de rol van Martin Luther King. Verder had hij rollen in The Help, The Stanford Prison Experiment en Gods Behaving Badly. Naast zijn rol in True Blood was Ellis ook te zien in de tv-series The Inside en Elementary.

Nelsan Ellis (True Blood) overleden
Nelsan Ellis (True Blood) overleden (Foto: BuzzE)

Van der Sar: "Had veel erger kunnen zijn voor Nouri"

Bij Ajax is iedereen inmiddels van de grootste schrik bekomen nadat afgelopen middag Abdelhak Nouri tijdens een oefenduel tegen Werder Bremen in elkaar zakte en zelfs werd gereanimeerd. Inmiddels blijkt dat het om hartritmestoornissen zou gaan en dat zijn toestand stabiel is.

"Het had veel erger kunnen zijn", aldus directeur Edwin van der Sar in een eerste reactie. "Het duurt op een gegeven moment zo lang, op zo'n moment ga je toch aan wat ernstigs denken, zeker omdat z'n benen ook niet bewogen."

"Morgen komen vrienden en familie van Appie naar Oostenrijk. We zullen opvang regelen. Op die manier proberen we het zo goed mogelijk te regelen voor hem en z'n familie."

Lukaku aangehouden voor geluidsoverlast

Romelu Lukaku is in de aanloop naar zijn transfer naar Manchester United aangehouden. De spits moet zich in oktober komen verantwoorden.

Manchester United is druk bezig de laatste details af te ronden voor de transfer van Lukaku. De aanvaller van Everton geniet ondertussen van zijn vakantie. Dat doet hij met iets teveel enthousiasme, zo bijkt.

De politie van Beverley Hills bevestigt dat Lukaku is aangehouden voor geluidsoverlast in een vakantiehuisje, dat zou hij hebben afgehuurd met onder meer zijn toekomstige ploeggenoot Paul Pogba.

Lukaku scoorde de afgelopen seizoenen aan de lopende band in de Premier League. De speler, afkomstig uit de jeugdopleiding van Anderlecht, stond eerder onder contract bij onder meer Chelsea.

Echte Dokter Deen is blij met einde serie

John Deen, de Vlielandse arts die model stond voor de MAX-serie Dokter Deen, is blij dat de serie bijna afgelopen is. In de zomer moet de gepensioneerde huisarts het eiland ontvluchten vanwege de vele fans die voor zijn huis gaan staan.

Dat vertelt hij zaterdag in een interview met Omrop Fryslân. Deen was bijna vijftien jaar lang de enige arts op Vlieland. Hij was niet alleen huisarts, maar ook veearts en tandarts. Dankzij columns in lokale media leerde scenarist Edwin de Vries hem kennen. Deen werd overigens keurig benaderd over het plan.

"Ik had drie voorwaarden", vertelt hij. "Dat het volledige huisartsenvak aan bod kwam, dat niemand herkenbaar zou zijn en dat er zo veel mogelijk op Vlieland gedraaid zou worden." Aan die drie verzoeken hebben De Vries en Omroep Max zich altijd gehouden. Daarom kijkt de nu 75-jarige eilandbewoner wel zeer tevreden terug op de serie.

In de serie is Dokter Deen overigens een vrouw, een rol die wordt gespeeld door Monique van de Ven. Het echte gezin Deen verhuisde 25 jaar geleden vanuit 'grote stad' Goes naar Vlieland. "Je komt in een wereld die je als stads-huisarts niet gewend bent", blikt hij daarop terug. "Mijn eerste patiënt was een hond. Ik heb de dierenarts op Terschelling gebeld wat ik moest doen."

Echte Dokter Deen is blij met einde serie
Echte Dokter Deen is blij met einde serie (Foto: BuzzE)

Rotterdamse film voor mensen met hoorhandicap

De Rotterdamse Pleinbioscoop en het project 48 Hours, dat makers uitdaagt binnen twee dagen een film te maken, hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder project. Zij werken op dit moment aan de film Sudden Deaf. Al tijdens de opnames wordt rekening gehouden met het feit dat het geluid wordt vervangen door bastonen, zodat kijkers met een auditieve handicap de film kunnen 'horen'.

Dat hebben de makers zaterdag bekendgemaakt. Regisseur Marc Eikelenboom heeft bij het maken van de film de hulp ingeschakeld van een aantal dove filmliefhebbers. Ook spelen dove mensen een bijrol in de film. Tijdens alle draaidagen was er een doventolk aanwezig. En de welbekende kreet 'actie!', die een regisseur roept als de opnames beginnen, is op de set vervangen door een speciale handbeweging.

De wereldpremière van Sudden Deaf is op 25 augustus tijdens de Pleinbioscoop in Rotterdam. Die avond staat er ook alleen maar personeel met een gehoorbeperking op het terrein en moeten bijvoorbeeld biertjes worden besteld in gebarentaal.

Rotterdamse film voor mensen met hoorhandicap
Rotterdamse film voor mensen met hoorhandicap (Foto: BuzzE)

Demonstratie G20 verloopt rustig, 4 agenten gewond

De laatste grote demonstratie tegen de G20-top is zaterdagavond officieel beëindigd. De protestmars onder de noemer 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20', verliep over het algemeen rustig. Volgens de politie waren 50.000 betogers op de been, de organisatoren spreken van 76.000 demonstranten.

Toch waren er enkele incidenten. Volgens de politie werden in de buurt van de Millerntorplatz, waar de demonstratie eindigde enkele bekende relschoppers uit de menigte gehaald. Daarop bekogelden zij de politie met flessen. De politie maakte gebruik van wapenstokken en een waterkanon om de rust te doen terugkeren. Vier agenten raakten lichtgewond.

Kort daarvoor werd er tijdens de route van de demonstratie strijd geleverd met ongeveer 120 gemaskerde mannen. Volgens een politiewoordvoerder werden politiemensen daarbij geslagen met vlaggenstokken. Vervolgens verdwenen de gemaskerde mannen onopgemerkt in de menigte.

Laatste demonstratie G20 verloopt rustig
Laatste demonstratie G20 verloopt rustig (Foto: ANP)

Dronken Shia LaBeouf opgepakt voor wangedrag

Beroepsidioot Shia LaBeouf heeft zich in het Amerikaanse Savannah misdragen, meldt showbizzsite TMZ. De acteur werd zaterdagochtend aangehouden wegens openbare dronkenschap en wangedrag. Inmiddels is hij weer op vrije voeten.

De 31-jarige acteur werd vervelend toen hij aan een onbekende op straat een sigaret vroeg. LaBeouf ving bot en begon te schelden. Het werd nog erger toen hij gevraagd werd weg te gaan. Een agent bemoeide zich met de zaak en dat maakte LaBeouf alleen maar bozer.

Toen de agent hem wilde arresteren, rende LaBeouf weg naar een hotel. Daar werd hij later alsnog in de boeien geslagen. Na het betalen van een borgsom mocht de acteur de cel verlaten.

Dronken Shia LeBeouf opgepakt voor wangedrag
Dronken Shia LaBeouf opgepakt voor wangedrag (Foto: BuzzE)

Elder Scrolls Legends geeft kadootjes

De CCG Elder Scrolls Legends komt volgende maand uit op Android. Iedereen die nu al zich registreert voor het free-to-play kaartspel krijgt een legendarische kaart cadeau. Met behulp van je Bethesda-account kun je ook cross play spelen tegen pc- en MacOS-gamers. Registreren kan via deze link.

Gek genoeg hebben sommige recente modellen, zoals Samsung S8+ en Sony Xperia Z5, problemen met registreren. Ondersteuning voor iOS is onderweg, maar er is nog geen datum bekend. Lees hier onze review over Elder Scrolls Legends.

Zanger Dion klaagt Zenimax aan vanwege Fallout 4

Zanger Dion DiMucci gaat ontwikkelaar Zenimax aanklagen vanwege het gebruik van het nummer "The Wanderer" in Fallout 4. Dion vindt dat zijn nummer gebruikt is tijdens de commercials van Fallout 4 op een manier die zeer stuitend is, zo staat er in de aanklacht die is ingediend bij de rechtbank van Californië. The Wanderer geldt als een van de meest herkenbare liedjes in het spel.

DiMucci hekelt voornamelijk het geweld dat tijdens de commercials gebruikt werd. "Tijdens de commercials werden meerdere moorden getoond in een grimmig dystopisch landschap, waarbij geweld wordt gezien als sport" zo staat er in de aanklacht. "Het doden en het geweld werden niet gezien als een noodzakelijk middel om onschuldige levens te beschermen, maar werden alleen gebruikt om jonge consumenten aan te spreken."

DiMucci had zijn toestemming gegeven via zijn label UMG. In het contract stond dat DiMucci echter ook buiten zijn platenlabel om kon onderhandelen over de voorwaarden van het gebruik, zodat hij bijvoorbeeld meer geld kon vragen voor het verlies van eventuele goodwill bij zijn fans of zijn toestemming in kon trekken wanneer hij de context waarin het nummer gebruikt werd niet oké vindt. DiMucci zegt nu dat Zenimax niet goed genoeg zijn best heeft gedaan om te onderhandelen.

DiMucci heeft een schadevergoeding van 1 miljoen dollar geëist. Het is nog niet bekend of de zaak daadwerkelijk voor de rechter verschijnt.

Zanger Dion klaagt zenimax aan vanwege Fallout 4

 

Darren Webster grijpt eerste PDC-titel bij afwezigheid toppers

Darter Darren Webster heeft zijn eerste darttoernooi gewonnen bij de PDC. De 49-jarige Engelsman won in de finale van Players Championship 15 van Daryl Gurney met 6-1. The Demolition Man maakte optimaal gebruik van de afwezigheid van onder andere Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Peter Wright, die op snoepreisje naar Shanghai zijn. 

Webster won vandaag van Wes Newton (6-5), Jonathan Worsley (6-3), Ron Meulenkamp (6-3), Jeffrey de Graaf (6-3), Alan Norris (6-2) en Kyle Anderson (6-2). De Graaf was met een plek in de vierde ronde de beste Nederlander. Meulenkamp haalde de derde ronde en de overige Nederlanders werden nog eerder uitgeschakeld. 

Voor Vincent van der Voort is het morgen zijn laatste kans om zich te plaatsen voor de World Matchplay. Hij werd vandaag in de eerste ronde uitgeschakeld door Mark Walsh (6-4). Hij zal zondag de finale moeten halen, om zich alsnog te kunnen plaatsen voor het op één na belangrijkse toernooi op de PDC-kalender. Voor de World Matchplay zijn Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Raymond van Barneveld al zeker van deelname. Christian Kist staat momenteel ook op een goede plaats, maar hij een slecht resultaat zou hij alsnog zijn debuut in Blackpool kunnen mislopen. 

Zondag is Players Championship 16 van de 22 die de Pro Tour er dit jaar heeft. Na dat toernooi is ook duidelijk wie de laatste deelnemers zijn voor de World Matchplau. De toppers zijn opnieuw niet aanwezig, die reizen vanuit Shanghai direct door naar Las Vegas voor de US Darts Masters. De PDC organiseert na acht jaar weer een TV-toernooi in de VS. 

Uitslagen Players Championship 15 - vanaf derde ronde 

Mickey Mansell 6 | 4 Steve Hine
Kyle Anderson 6 | 2 Steve Beaton
Devon Petersen 6 | 5 Rowby-John Rodriguez
Jonny Clayton 6 | 4 Rob Cross
Jeffrey de Graaf 6 | 1 Robbie Green
Darren Webster 6 | 3 Ron Meulenkamp
Alan Norris 6 | 5 Mark Webster
Steve Lennon 6 | 1 Joe Murnan
Maik Langendorf 6 | 5 Michael Smith
John Henderson 6 | 4 Richard North
Ryan Searle 6 | 3 Kevin McDine
Justin Pipe 6 | 2 Joe Cullen
Dimitri Van den Bergh 6 | 5 Kim Huybrechts
Mervyn King 6 | 5 Chris Dobey
Daryl Gurney 6 | 1 Harry Robinson
Robert Thornton 6 | 3 David Pallett

Vierde ronde
Kyle Anderson 6 | 3 Mickey Mansell
Jonny Clayton 6 | 3 Devon Petersen
Darren Webster 6 | 4 Jeffrey de Graaf
Alan Norris 6 | 5 Steve Lennon
John Henderson 6 | 5 Maik Langendorf
Justin Pipe 6 | 1 Ryan Searle
Dimitri Van den Bergh 6 | 2 Mervyn King
Daryl Gurney 6 | 3 Robert Thornton

Kwartfinale
Kyle Anderson 6 | 2 Jonny Clayton
Darren Webster 6 | 2 Alan Norris
Justin Pipe 6 | 5 John Henderson
Daryl Gurney 6 | 2 Dimitri Van den Bergh

Halve finale
Darren Webster 6 | 5 Kyle Anderson
Daryl Gurney 6 | 3 Justin Pipe

Finale
Darren Webster 6 | 1 Daryl Gurney

Trump aan de zijlijn bij G20-klimaatinzet

De G20-top in Hamburg is afgesloten met een gezamenlijke slotverklaring inclusief vrijhandel en klimaat. President Donald Trump schaarde zich als enige van de G20-leiders niet achter de conclusie dat het klimaatverdrag van Parijs "onomkeerbaar" is. Op 1 juni trokken de VS zich terug uit het akkoord van eind 2015.

Over vrijhandel onderschrijven alle twintig dat zij "protectionisme inclusief alle oneerlijke handelspraktijken zullen bestrijden". Om Trump over de streep te trekken bij dit deel van de verklaring, staat erbij dat zij ,,de rol erkennen van rechtmatige instrumenten om de handel te beschermen." Met die concessie kan Trump thuiskomen.

"Het is duidelijk dat we geen consensus konden bereiken", zei bondskanselier en G20-voorzitter Angela Merkel na afloop. Premier Mark Rutte zei dat niet viel te verwachten dat Trump "ons hier huilend in de armen zou vallen en zou terugkeren naar het klimaatverdrag."

Trump aan de zijlijn bij G20-klimaatinzet
Trump aan de zijlijn bij G20-klimaatinzet (Foto: ANP)

Démare op tijd binnen in Tour

Vanaf de eerste hellende strook in de achtste etappe van de Tour de France vandaag reed Arnaud Démare op achterstand. Ondanks dat hij hulp kreeg van twee ploegmaats, leek het lang erop  dat hij buiten de tijdslimiet zou binnenkomen. De Fransman bleef echter vechten en kwam op tijd binnen en mag morgen dus gewoon starten in de negende etappe.

Démare, die ziek is, kwam samen met onder meer Roy Curvers, Luke Rowe en ploeggenoten Mickaël Delage en Ignatas Konovalovas ruim 37 minuten na winnaar Lilian Calmejane over de streep. Morgen mag hij dus gewoon starten, maar omdat de etappe van morgen zwaarder is dan die van vandaag, zal hij daar niet echt naar uitkijken.

Venturini wint slotrit, Denifl eindwinnaar in Oostenrijk

Clément Venturini heeft de slotrit in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Fransman van Cofidis was in de massasprint te sterk voor Sep Vanmarcke en Ryan Gibbons. Pim Ligthart kwam als vierde over de meet. In de laatste etappe kwam de eindzege voor Stefan Denifl niet meer in gevaar.

Pieter Weening heeft de Ronde van Oostenrijk afgesloten met het winnen van de bergtrui. De Nederlander pakte onderweg op alle drie de beklimmingen punten en ging voorbij Stephan Rabitsch in het bergklassement.

Na een heuvelachtig openingsfase was het peloton in stukken gebroken en was er een groep van circa zestig man die mocht geen sprinten om de zege. In de sprint was Venturini de snelste voor Vanmarcke. Ligthart was met een vierde plaats de beste Nederlander in het dagklassement.

De eindoverwinning voor Denifl kwam in de slotetappe niet meer in gevaar. Martijn Tusveld was met een tiende plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement.

Macron: klimaattop in december in Parijs

Frankrijk zal op 12 december gastheer zijn voor een topconferentie over de voortgang van het klimaatverdrag van Parijs. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zaterdag in Hamburg gezegd.

"Op 12 december, twee jaar na de overeenkomst van Parijs, zal ik een top bijeenroepen over verdere te nemen maatregelen voor het klimaat. En met name de financiële kant daarvan", zei Macron.

Hij zei dat het doel van de top is om particuliere en publieke investeerders aan te trekken om de afspraken die in de overeenkomst van Parijs zijn gemaakt, financieel te steunen.

Macron: klimaattop in december in Parijs
Macron: klimaattop in december in Parijs (Foto: ANP)

Van de Zandschulp, De Bakker en Rus in tennisfinales Middelburg

Arantxa Rus, Thiemo de Bakker en Botic van de Zandschulp hebben zich geplaatst voor de finales van het ITF-toernooi in Middelburg. Rus en Van de Zandschulp zijn als eerste geplaatst op het graveltoernooi in Zeeland. 

Arantxa Rus kwam zaterdagmorgen als eerste op de baan en won in twee sets van de Tsjechische Karolina Muchova (8). Het werd 7-6(6) en 6-3. In de eerste set kwam ze op een 3-0 achterstand, overleefde twee setpoints en won de set uiteindelijk na een tiebreak (8-6). De tweede set leverde minder problemen op voor de Wateringse. 

In de finale van zondag treft Rus Valentini Grammatikopoulou uit Griekenland. Ze in de andere halve finale in drie sets van Dejana Radanovic uit Servië: 6-4, 4-6 en 6-7. Voor Grammatikopoulou is het haar tweede finaleplek bij Challenger Zeeland. Vorig jaar haalde ze ook de finale, maar verloor daarin van Quirine Lemoine.

In het mannentoernooi maakte de als eerste geplaatste Van de Zandschulp uit Veenendaal geen fout. Hij versloeg de Duitser Pascal Meis in twee sets. Het werd 6-3 en 6-2. De Bakker is de tweede finalist. Hij zag Boy Westerhof met een 6-1 en 2-1 voorsprong opgeven met  rug- en heupklachten.

De finales van het future- (mannen) en challengertoernooi (dames) in Middelburg worden zondag gespeeld. 

Ritzege Calmejane ondanks kramp, Gesink tweede

Lilian Calmejane heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. Na 187,5 kilometer koersen, van Dole naar Station des Rousses, kwam de Fransman alleen over de meet, ondanks dat hij vijf kilometer voor de finish kramp kreeg. Robert Gesink reed een prima etappe, maar moest genoegen nemen met plaats twee. Chris Froome behield het geel.

Er waren veel ontsnappingspogingen vanuit de start, maar geen van hen was succesvol. Hierdoor was het heel onrustig in het peloton. Een groep van zestien man wist wel een gat te slaan met daarbij Ten Dam en De Kort. Daarachter een groep van zo'n dertg man met onder meer Gesink, Minnaard en Lammertink. Barguil en Pauwels ontsnapten vervolgens uit de kopgroep bij de beklimming van de Col de Joux (3de categorie). Bij die beklimming wist de groep Gesink aan te sluiten bij de oude kopgroep.

75 kilometer voor de meet kregen Barguil en Pauwels gezelschap van zes anderen waaronder Burghardt, Matthews en Van Avermaet. Het verschil met de groep Gesink was nog geen minuut. Bij de tweede klim, de Côte de Viry (tweede categorie) dunde de kopgroep uit. Onder meer Gesink wist zich onder de top bij de koplopers te voegen. Dertig kilometer voor de finish was de voorsprong van de kopgroep op het peloton met Froome 1,5 minuut.

Met nog zo'n 24 kilometer voor de boeg begon de slotklim van de eerste categorie, de Montée de la Combe de Laisia Les Molunes. Bakelants en Van  Avermaet moesten lossen, Gesink kon het wel bijbenen. 18 kilometer voor de meet bestond de kopgroep uit Gesink, Pauwels, Roche en Calmejane. Calmejane plaatste een aanval en wist een gaatje met de drie anderen te slaan. Gesink reed zijn eigen tempo en liet Pauwels en Roche achter zich. Gesink kwam tot negen seconden van de Fransman, maar leek toen te breken.

Calmejane kwam als eerste boven, Gesink een halve minuut daarna. Vijf kilometer voor het einde kreeg de Fransman last van kramp. Gesink kon echter niet profiteren omdat hij leeg leek. Hierdoor kwam Calmejane als winnaar over de meet, gevolgd door Gesink.

Rutte sprak Poetin op G20-top over MH17

Nederland gaat Rusland bijpraten over de stand van zaken rond MH17. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdagavond afgesproken met de Russische president Vladimir Poetin, zo maakte hij zaterdag na de G20-top in Hamburg bekend.

"Onze ambassadeur in Moskou zal Poetins adviseurs bijpraten", zei Rutte, die geen geplande ontmoeting met de Russische leider had. ,"Hij zat achter mij bij het concert dat we allemaal bijwoonden in de Elbphilharmonie. Na afloop heb ik gevraagd of we even konden praten." De premier wilde verder niets zeggen over het gesprek of Poetins reactie.

Bij de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 boven Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte werd neergehaald door een raket van het type BUK. Op dat moment was in de regio een pro-Russische opstand gaande.

Vrijdag ondertekenden Nederland en Oekraïne in Den Haag het verdrag waardoor het proces over het neerhalen van vlucht MH17 in Nederland kan plaatsvinden. De mensen aan boord kwamen uit zeventien landen.

Rutte sprak Poetin op G20-top over MH17
Rutte sprak Poetin op G20-top over MH17 (Foto: ANP)

Merkel belooft schadevergoeding na rellen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de slachtoffers van de rellen in Hamburg zaterdag een schadevergoeding beloofd. Dat maakte ze zelf bekend aan het einde van de G20-top in de stad. Ze noemde daarbij geen concrete bedragen. Onderzoek moet eerst uitwijzen wie en in welke mate gedupeerd is geraakt.

De top ging gepaard met veel ongeregeldheden. Zo richtten relschoppers in de nacht van vrijdag op zaterdag een enorme ravage aan in Hamburg. Winkels werden geplunderd en volledig overhoop gehaald en barricades in brand gestoken. Ook motorvoertuigen, vuilnisbakken en fietsen gingen volgens de politie in vlammen op. Vermomde demonstranten liepen rond met ijzeren staven, katapulten en molotovcocktails.

Zeker 213 politieagenten raakten tijdens de rellen gewond. Het merendeel doordat zij met stenen werden bekogeld.

Merkel belooft schadevergoeding na rellen
Merkel belooft schadevergoeding na rellen (Foto: ANP)

Bastianelli sprint naar zege in Giro Rosa

Marta Bastianelli heeft de negende etappe in de Giro Rosa gewonnen. De Italiaanse van Alé Cipollini was na 122 kilometer de snelste in de massasprint voor Lotta Lepistö. Giorgia Bronzini kwam als derde over de streep.

Met nog één etappe te gaan heeft Anna van der Breggen nog steeds de roze leiderstrui in het bezit. De Nederlandse van Boels-Dolmans heeft een voorsprong van 1.03 op Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten staat op plek drie op een achterstand van 1.39

Bottas snelste in kwalificatie Oostenrijk, Verstappen zesde

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Fin reed met de Mercedes op de Red Bull Ring naar een polerecord van 1.04,251 waarmee hij nipt sneller was dan Ferrari-coureur Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam tot een zesde tijd.

In de kwalificatie werd al direct duidelijk dat de Saubers tot de afvallers zouden gaan behoren. Er werd flink gestreden om bij de beste vijftien te behoren en het waren de Williamsen van Felipe Massa en Lance Stroll die, in tegenstelling tot twee weken geleden, niet vooruit te branden waren. Ook Jolyon Palmer zat net aan de verkeerde kant van de streep. McLaren-coureur Stoffel Vandoorne was hem net te snel af. Kevin Magnussen beschadigde de wielophanging van zijn Haas, maar mag morgen toch als vijftiende starten.

In Q2 reed Lewis Hamilton zijn snelste tijd op de superzachte banden, waardoor de Brit in de race op dat rubber zal mogen vertrekken. Tot de afvallers behoorden naast Magnussen ook de McLarens van Fernando Alonso en Vandoorne, de Toro Rosso van Daniil Kvyat en de Renault van Nico Hülkenberg.

In het laatste deel had Verstappen grote plannen door drie runs neer te zetten. Dit pakte voor de Nederlander met een zesde tijd matig uit. Hij maakte met de Red Bull in alle drie runs foutjes, waardoor plek zes, achter teamgenoot Daniel Ricciardo het maximale was.

Vooraan zette Bottas in zijn eerste run direct de poletijd neer, voor Vettel die 23 duizendste tekort kwam en Hamilton. Kimi Räikkönen reed naar de vierde tijd. Romain Grosjean verraste met plek zeven, voor Sergio Perez, Esteban Ocon en de veelbesproken Carlos Sainz. Omdat Grosjean in de slotfase met zijn Haas stilviel kon niemand zijn tijd meer verbeteren.

Voor de race morgen zal Hamilton vijf plaatsen teruggezet worden. Hierdoor moet de Brit van plek acht vertrekken.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:04.251   18
2 S. Vettel Ferrari 1:04.293 +0:00.042 17
3 L. Hamilton Mercedes 1:04.424 +0:00.173 17
4 K. Räikkönen Ferrari 1:04.779 +0:00.528 17
5 D. Ricciardo Red Bull 1:04.896 +0:00.645 22
6 M. Verstappen Red Bull 1:04.983 +0:00.732 16
7 R. Grosjean Haas F1 1:05.480 +0:01.229 30
8 S. Perez Force India 1:05.605 +0:01.354 21
9 E. Ocon Force India 1:05.674 +0:01.423 22
10 C. Sainz Toro Rosso 1:05.726 +0:01.475 23
11 N. Hülkenberg Renault 1:05.597   16
12 F. Alonso McLaren 1:05.602 +0:00.005 14
13 S. Vandoorne McLaren 1:05.741 +0:00.144 14
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:05.884 +0:00.287 16
15 K. Magnussen Haas F1 -:--.--- -:--.--- 14
16 J. Palmer Renault 1:06.345   10
17 F. Massa Williams 1:06.534 +0:00.189 8
18 L. Stroll Williams 1:06.608 +0:00.263 11
19 M. Ericsson Sauber 1:06.857 +0:00.512 12
20 P. Wehrlein Sauber 1:07.011 +0:00.666 11

Oppositieleider López verlaat gevangenis

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft zaterdag de gevangenis in Caracas verlaten. Hij moet wel de rest van zijn straf uitzitten en krijgt huisarrest. Het hooggerechtshof in Venezuela paste zijn straf aan wegens gezondheidsproblemen.

De oppositieleider zit sinds 2014 een veertienjarige straf uit voor het vermeend aanzetten tot geweld tijdens een protest tegen de regering. Vorige maand liet hij nog in een videoboodschap van zich horen. López riep toen vanuit zijn cel de militairen in zijn land op tegen de regering van president Nicolás Maduro in opstand te komen. Volgens López moeten de militairen het voortouw nemen om te rebelleren tegen de regering, die het Venezolaanse volk onderdrukt.

Venezuela verkeert al maanden in chaos. Er zijn geregeld protesten tegen de linkse regering van Maduro, sinds de hoogste rechtbank van het land het parlement op een zijspoor heeft gezet. Die stap werd teruggedraaid, maar daarmee kwam er geen einde aan de volkswoede.

Oppositieleider López verlaat gevangenis
Oppositieleider López verlaat gevangenis (Foto: ANP)

Penoza V gaat eind augustus al van start

Het vijfde en laatste seizoen van hitserie Penoza gaat 27 augustus van start. Eerder was gemeld dat de reeks pas in september op de televisie te zien zou zijn.

In seizoen 5 lijkt het maffiabaas Carmen (Monic Hendrickx) voor de wind te gaan. De Winkel loopt zonder problemen en haar kinderen lijken gelukkig. Carmen denkt eraan om te stoppen en heeft nog een paar drugsladingen nodig om haar pensioen, en de toekomst van haar gezin, veilig te stellen. Maar als er zich een nieuwe garde aandient, blijkt dat helemaal niet zo gemakkelijk te gaan als zij had gehoopt.

De meeste acteurs die in seizoen 4 te zien waren, keren terug. Monic Hendrickx, Loek Peters, Gijs Naber, Raymond Thiry, Sigrid ten Napel, Medina Schuurman, Niels Gomperts, Stijn Taverne, Olga Zuiderhoek en Hajo Bruins maken hun opwachting in de vijfde reeks. Nieuwe acteurs zijn onder meer Sonja Silva, als nieuwe scharrel van huurmoordenaar Berry, en Axel Daeseleire als nieuwe liefde voor Carmen.

Penoza trok het vorige seizoen gemiddeld 1 miljoen kijkers op televisie en was ook online enorm populair. De Facebookpagina heeft meer dan 270.000 volgers. De serie werd al meerdere malen genomineerd voor de Gouden Televizierring. Na het laatste seizoen wil producent NL Film nog wel een speelfilm over Carmen maken.

Penoza V gaat eind augustus al van start
Penoza V gaat eind augustus al van start (Foto: BuzzE)

Roemer: aanpak afdrachtsregeling van de zotte

SP-leider Emile Roemer noemt het "van de zotte" dat het kabinet de afdrachtsregeling van de SP wil aanpakken. Hij snapt naar eigen zeggen niet waar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zich mee bemoeit.

In het radioprogramma Kamerbreed sprak Roemer zaterdag van anti-SP-wetten "om onze solidariteitsregeling af te schaffen". Volgens hem kan het kabinet zich beter druk maken "over de graaiers die er overal zijn en niet over degenen die uit solidariteit een deel van hun salaris willen inleveren".

Roemer denkt niet dat de aanpak leidt tot afschaffing van de regeling. SP-politici dragen hiermee hun vergoeding af aan de partij om daarna een deel teruggestort te krijgen. Volgens Roemer gaat de SP gewoon door met de afdrachtsregeling en wordt het hoogstens nodig om een ander rekeningnummer op te geven. "Het is alleen maar een pestwet."

Roemer: aanpak afdrachtsregeling van de zotte
Roemer: aanpak afdrachtsregeling van de zotte (Foto: ANP)

Ivanka Trump neemt plaats vader in op G20

De Trumpfamilie heeft zaterdag in Hamburg verbazing en kritiek gewekt tijdens een werksessie van de G20-leiders. Ivanka, de dochter van de Amerikaanse president, nam tijdelijk haar vaders plaats in toen hij voor een bilaterale afspraak de vergaderzaal verliet.

Ook Melania, de echtgenote van Donald Trump, dook op een gegeven moment in de zaal op. Zij voegde zich bij de Amerikaanse delegatie terwijl, de president op zijn officiële plek bleef zitten.

Op foto's is Ivanka te zien tussen de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier Theresa May in. Volgens een functionaris verving ze haar vader twee keer, zonder overigens het woord te nemen.

De G20-leiders kunnen stafmedewerkers meebrengen en die inzetten om hun baas even te vervangen. Ivanka is adviseur van de president. Het is hoogst ongebruikelijk dat staatshoofden of regeringsleiders familie in de zaal stallen.

Ivanka Trump neemt plaats vader in op G20
Ivanka Trump neemt plaats vader in op G20 (Foto: ANP)

Verbod op feest Satudarah gecontroleerd

De politie heeft controles gehouden op een bedrijventerrein aan de Calandweg in Bergen op Zoom om te voorkomen dat motorclub Satudarah daar vrijdagavond een feest zou houden. Burgemeester Frank Petter had dit feest vorige week al verboden, maar omdat de gemeente sterke aanwijzingen had dat er toch plannen waren het te laten doorgaan, is gecontroleerd.

De gemeente Bergen op Zoom liet zaterdag via Facebook weten dat de politie op verschillende plaatsen in de Geertruidapolder, het bedrijventerrein waar de Calandweg in ligt, controleposten had ingericht. Met uitzondering van bewoners mocht niemand het gebied in. Iedereen gaf gehoor aan de oproep om te vertrekken. De politie pakte niemand op. Het feest is niet doorgegaan.

Petter had het feest verboden omdat de organisator niet alle informatie over brandveiligheid had doorgegeven.

Verbod op feest Satudarah gecontroleerd
Verbod op feest Satudarah gecontroleerd (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 27

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is BB-King met het volgende onderschrift: "De vloer is lava."

De opgave van deze week:

De tennisser Vasek Pospisil krijgt zijn racket op een wel heel bijzondere manier op Wimbledon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
De tennisser Vasek Pospisil krijgt zijn racket op een wel heel bijzondere manier op Wimbledon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Ali B maakt filmdebuut in Belgisch drama

De Nederlandse rapper Ali B is binnenkort voor het eerst te zien in een filmrol. Hij vertolkt een belangrijke bijrol in het Belgische misdaaddrama Patser. De opnames van de film vinden op dit moment plaats in Antwerpen, maakte distributeur Dutch Filmworks zaterdag bekend.

Behalve Ali B speelt ook Eric Corton een rol. Patser vertelt het verhaal van vier jongeren uit Antwerpen die een cokedeal saboteren en de drugs zelf verpatsen. Volgens regisseur Al Arbi wordt het een film vol explosies en humor. Ali B speelt volgens zijn woordvoerder de rol van "een van de patsers".

De rest van de cast bestaat uit Belgische acteurs. Ook Axel Daeseleire speelt een belangrijke rol. De Vlaming is onlangs ook toegevoegd aan de cast van de Nederlandse hitserie Penoza, waar eind augustus het vijfde en laatste seizoen van begint.

Ali B sprak overigens wel al een keer een stem in, voor de film De Sprookjesboom. Patser komt begin 2018 in de Nederlandse bioscopen.

Ali B maakt filmdebuut in Belgisch drama
Ali B maakt filmdebuut in Belgisch drama (Foto: BuzzE)

Duizenden op de been voor protestmars Hamburg

Op de Deichtorplatz in Hamburg hebben duizenden demonstranten zich zaterdagmiddag verzameld voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. Volgens de Duitse politie zijn zo'n 15.000 mensen op de been.

De demonstranten lopen naar de Millerntorplatz. Daar worden ze tussen 16.00 uur en 18.00 uur verwacht. Hoewel de Duitse politici de deelnemers hebben opgeroepen vreedzaam te demonstreren, houdt de politie in Hamburg rekening met een escalatie van geweld, net als vrijdagnacht toen links-radicale oproerkraaiers winkels plunderden en grote vernielingen aanrichtten.

Duizenden op de been voor protestmars Hamburg
Duizenden op de been voor protestmars Hamburg (Foto: ANP)

G20-landen dicht bij slotverklaring

De G20-top in Hamburg stevent af op een eensgezinde slotverklaring. De leiders van de twintig grootste of opkomende economieën hebben volgens diplomaten een compromis over de tekst over vrijhandel bereikt en zijn dicht bij overeenstemming over een klimaatpassage.

Zaterdagmiddag sluit gastvrouw Angela Merkel de tweedaagse top af. De bondskanselier wil niet dat 'haar' top mislukt en doet er alles aan om alle landen op één lijn te krijgen. Haar inspanningen zijn er vooral op gericht om de Amerikaanse president Donald Trump 'aan boord' van de groep te houden. Trump heeft uitgesproken andere opvattingen over het beschermen van de markt en over klimaatverandering.

Volgens EU-bronnen spreken de twintig zich in de slotverklaring uit tegen protectionisme, maar erkennen ze dat er 'legitieme instrumenten' zijn om handelsverstoringen te bestrijden. Met die concessie kan Trump thuiskomen.

G20-landen dicht bij slotverklaring
G20-landen dicht bij slotverklaring (Foto: ANP)

Golden Earring weer naar rechter om contract

Het hof moet zich opnieuw buigen over de ontbinding van de exploitatiecontracten van de Haagse band Golden Earring. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

De formatie van George Kooymans, Barry Hay en Cesar Zuiderwijk zegde alle contracten met uitgeverij Nanada op in 2010. De muzikanten vonden dat Willem van Kooten, van wie Nanada is, te weinig deed om de muziek van Golden Earring te promoten.

De rechtbank gaf de band gelijk. Maar omdat de muzikanten nooit eerder bij Van Kooten hun onvrede hadden aangegeven, mocht de opzegging pas ingaan in augustus 2011.

Beide partijen gingen in cassatie. Nanada stelt dat de overeenkomsten met de band niet tussentijds opzegbaar zijn. De contracten lopen volgens Nanada pas af zeventig jaar na het overlijden van het laatste bandlid. De band wil dat de ontbinding van de contracten met terugwerkende kracht eerder ingaat. De muzikanten stellen wél eerder te hebben aangegeven dat zij ontevreden waren over het werk van Van Kooten en zijn bedrijf.

Nieuwe wet
De Hoge Raad heeft besloten dat de zaak over moet. De raad gaf beide partijen gelijk. De band zou voor het opzeggen van de contracten een goede, zwaarwegende reden hebben moeten aandragen. Bovendien is eind 2015 een nieuwe wet van kracht geworden. Deze biedt auteurs de mogelijkheid overeenkomsten over muziekuitgaven te ontbinden als de uitgever het werk onvoldoende heeft gedaan om de exploitatie van de nummers te bevorderen.

Het is niet duidelijk wanneer de zaak nu opnieuw dient.

Golden Earring weer naar rechter om contract
Golden Earring weer naar rechter om contract (Foto: BuzzE)

ZLTO naar de rechter om Brabants veebeleid

Boerenorganisatie ZLTO stapt naar de rechter vanwege de vergaande eisen die Noord-Brabant heeft vastgelegd voor veeboeren in de provincie. "We maken sowieso een gang naar de rechter. Ik ben heel benieuwd of dit beleid overeind blijft", laat boerenvoorman Hans Huijbers zaterdag weten in een verklaring naar aanleiding van een marathondebat vrijdag in Provinciale Staten.

Brabant bepaalde onder andere dat verouderde stallen al in 2022 moeten voldoen aan strenge eisen om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te beperken. Bovendien werd aan de geitenhouderij per direct een bouwstop opgelegd vanwege risico's voor de gezondheid van plattelandbewoners.

De ZLTO denkt dat de versnelde maatregelen voor de veehouderij onuitvoerbaar zijn voor gemeenten. Bovendien is de milieuwinst volgens voorzitter Huijbers minimaal.

ZLTO naar de rechter om Brabants veebeleid
ZLTO naar de rechter om Brabants veebeleid (Foto: ANP)

Menstruerende vrouwen verzieken milieu

In het kader 'een beter milieu begint bij je eigen vagijn' is er weer een zinloos onderzoekje gepresenteerd naar een van de grootste vervuilers van de moderne samenleving; vrouwen. Naar schatting gooit een vrouw in haar vruchtbare jaren namelijk zo'n 11.000 tampons of maandverbanden bij het vuilnis.

Vrouwen worden namelijk in de regel zo'n beetje maandelijks ongesteld en dat kutbloed moet natuurlijk wel worden opgevangen. En omdat de meeste mensen het niet zo ophebben met het even-op-de-hand-uitslaan van ouwe opoelappen worden daarvoor veelal tampons of maandverband gebruikt in de wegwerp-variant.

En dát is natuurlijk tegen het zere been van de zichzelf-op-den-borst-kloppende milieugekkies. In ieder geval als die héél toevallig ook een ge-wel-dige oplossing commercieel aan de man probeert te brengen. Zoals Judith Houtenbos, die in haar eigen webwinkel de verkoop van menstruatiecups (een bakje dat inwendig het bloed opvangt en dat - na leeggooien - gewoon opnieuw kan worden ingebracht) met 125 procent zag stijgen in het afgelopen jaar. Ook de verkoop van uitwasbaar maandverband ( ) zit in de lift met een stijging van 70 procent.

Absolute aantallen worden niet genoemd, dus het kan evengoed een stijging zijn van 10 naar 11 stuks, maar dat staat minder leuk in de reclame voor de webshop natuurlijk.

Het staat overigens niet vast dat het gebruik van duurzame producten ook beter is voor de gezondheid. "Er is op dit geen aanwijzing dat het beter, gezonder of hygiënischer zou zijn. Dat geldt zowel voor de cup als voor het wasbare maandverband als voor speciaal menstruatieondergoed", zegt gynaecoloog Esther van Swieten van het Spaarne Gasthuis.

Menstruatiecups kopen kan natuurlijk bij een winkel als kutcotton, waar je 20 euro neerlegt voor een stukje rubber, óf je kunt gewoon bij bijvoorbeeld DealExtreme voor amper 2 euro terecht.

Menstruatiecups handleiding voor milieuverpesters
Menstruatiecups handleiding voor milieuverpesters

Vettel bovenaan in derde training, remproblemen Hamilton

Sebastian Vettel heeft de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk als snelste afgesloten.

De Duitser zette zijn Ferrari op de tijdenlijst boven de Mercedes van Lewis Hamilton, maar de Brit kende een serieus remprobleem en moet hopen dat de auto op tijd in orde is voor de kwalificatie, die om 14.00 uur start.

Max Verstappen was teamgenoot Daniel Ricciardo nipt de baas en kwam tot de vijfde tijd op de Red Bull Ring, waar Sauber net als op vrijdag kansloos achteraan bungelde.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:05.092   18
2 L. Hamilton Mercedes 1:05.361 +0:00.269 21
3 V. Bottas Mercedes 1:05.515 +0:00.423 19
4 K. Räikkönen Ferrari 1:05.611 +0:00.519 19
5 M. Verstappen Red Bull 1:05.784 +0:00.692 24
6 D. Ricciardo Red Bull 1:05.896 +0:00.804 29
7 K. Magnussen Haas F1 1:05.936 +0:00.844 21
8 R. Grosjean Haas F1 1:06.015 +0:00.923 22
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:06.279 +0:01.187 28
10 C. Sainz Toro Rosso 1:06.284 +0:01.192 19
11 E. Ocon Force India 1:06.374 +0:01.282 26
12 N. Hülkenberg Renault 1:06.563 +0:01.471 18
13 S. Vandoorne McLaren 1:06.578 +0:01.486 18
14 J. Palmer Renault 1:06.595 +0:01.503 22
15 F. Alonso McLaren 1:06.599 +0:01.507 20
16 L. Stroll Williams 1:06.776 +0:01.684 22
17 F. Massa Williams 1:06.865 +0:01.773 24
18 S. Perez Force India 1:06.875 +0:01.783 28
19 M. Ericsson Sauber 1:07.378 +0:02.286 21
20 P. Wehrlein Sauber 1:07.468 +0:02.376 25

Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top

Het overleg zaterdag tussen bondskanselier Angela Merkel, president Emmanuel Macron van Frankrijk en de Russische president Vladimir Poetin over het militaire conflict in Oekraïne heeft tijdens de G20-top in Hamburg nog geen doorbraak opgeleverd. Hoewel er in 2015 in Minsk een akkoord werd bereikt over een staakt-het-vuren, is het geweld in de regio's Donetsk en Loehansk sindsdien niet helemaal geluwd. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden.

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, vliegt zondag naar Kiev. Hij is in het gezelschap van Kurt Volker, de voormalige Amerikaanse NAVO-ambassadeur, die onlangs is benoemd door de VS als Oekraïnegezant. Samen gaan zij proberen het vredesproces op gang te krijgen.

De Amerikaanse inmenging is tegen de zin van Frankrijk. Macron zei eind vorige maand dat de Minsk-akkoorden de basis moeten blijven voor een oplossing van het conflict. Het zou een fout zijn om weer van voren af aan te beginnen en de VS bij de besprekingen te betrekken, aldus de Franse president.

Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top
Nog geen doorbraak over Oekraïne op G20-top (Foto: ANP)

Ed Sheeran geeft extra concert in ArenA

Er komt op 29 juni volgend jaar een extra concert van Ed Sheeran in de Amsterdam ArenA. De kaartjes van het concert van de Britse zanger op 28 juni gingen volgens organisator Mojo zaterdagochtend zo snel van de hand, dat er is besloten een tweede concert te geven.

De verkoop van deze tickets is zaterdag meteen van start gegaan.

De aankondiging van de tour, zijn grootste ooit, volgt op zijn optreden op het hoofdpodium de Pyramid Stage op Glastonbury. Volgend jaar keert de 26-jarige Sheeran voor het eerst sinds 2015 terug naar het Wembley Stadion waar hij drie uitverkochte concerten gaf en daar als eerste hoofdartiest ooit een show neerzette zonder band, met alleen zijn bekende loop-pedaal en gitaar.

Het derde studioalbum van de zanger werd in maart van dit jaar uitgebracht en is wereldwijd met 8 miljoen verkochte exemplaren in een tijdsbestek van drie maanden het bestverkopende album van dit jaar tot nu toe.

Ed Sheeran geeft extra concert in ArenA
Ed Sheeran geeft extra concert in ArenA (Foto: BuzzE)

Nederlander vast voor plofkraken in Spanje

De Spaanse politie heeft een bende opgerold die wordt verdacht van een reeks plofkraken in de zuidelijke provincies Málaga en Córdoba. Onder de zeven arrestanten is een Nederlander.

De Spaanse politie liet zaterdag weten dat de leider van de bende een 45-jarige Italiaan was die ruime ervaring zou hebben opgedaan met het opblazen van geldautomaten.

Zes verdachten zijn in de provincie Málaga aangehouden. De zevende verdachte is in Amsterdam opgepakt naar aanleiding van een internationaal arrestatiebevel dat op verzoek van Spanje was uitgevaardigd.

Het is niet bekend of de in Amsterdam aangehouden verdachte het Nederlandse bendelid is. De politie in Amsterdam kon daar niets over zeggen.

Nederlander vast voor plofkraken in Spanje
Nederlander vast voor plofkraken in Spanje (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC 213: twee titelgevechten en die Nederlander

Zodra het hoofdprogramma van UFC 213, het titelgevecht tussen Amanda Nunes en Valentina Shevchenko zal beginnen, zullen veel MMA-fans het toilet opzoeken. Het echte gevecht waar iedereen voor op het puntje van hun stoel zal zitten is dan namelijk net afgelopen: de knaller tussen de Cubaanse krachtpatser Yoel Romero en Australische vechtkunstenaar Robert Whittaker. Nederlandse MMA-fans zullen klaarzitten voor het twaalfde gevecht van Alistair Overeem bij 's werelds grootste MMA-organisatie.


UFC 213 promo (Bron: Youtube)

Amanda Nunes vs Valtentina Shevchenko
Nunes verdedigt haar titel inmiddels voor de tweede keer, nadat ze afgelopen december Ronda Rousey in de eerste ronde knock out sloeg. Nunes begint trouwens altijd superaggressief aan haar gevechten, resulterend in zeven winstpartijen die al in de eerste ronde afgelopen waren. De enige vechter die het tegen Nunes tot de volle drie ronden kon volhouden, was haar huidige tegenstander Shevchenko.

Shevchenko garandeert spektakel met haar thaiboksachtergrond en ze zal Nunes absoluut pijn gaan doen met haar flitsende combinaties. De Russische is een langzame starter die naarmate het gevecht vordert, steeds sterker wordt. Het is dan ook cruciaal dat ze de eerste ronde overleeft en dan zal blijken of de conditie van Nunes het op kan nemen tegen die van de uitdager.


Nunes (links) en uitdager Shevchenko (Foto: Getty images)

Yoel Romero vs Robert Whittaker
Een gevecht om de interim titel in het middengewicht en wat voor één! Wie kan de Cubaan stoppen?! Romero heeft veertien partijen gevochten  in zijn carrière, dertien daarvan gewonnen en elf daarvan via knock out. Zijn laatste verlies dateert uit 2011 en op dit moment slaat de Cubaan op een spektaculaire manier al zijn concurrentie de octagon uit. Niet verwonderlijk dat Romero na zijn vernietigende overwinning op Chris Weidman kampioen Michael Bisping uitdaagde om nu toch eindelijk eens een echte tegenstander te accepteren.


Yoel Romero (Bron: Youtube)

Whittaker vecht sinds 2007, maar gaat al met eenzelfde gemak door deze ijzersterke gewichtsklasse heen. De Australiër is al drie jaar ongeslagen en na zijn knappe overwinning op Jacare daagde ook hij kampioen Bisping uit. Bisping wil echter maar niet herstellen van een knieblessure, vandaar dat Romero en Whittaker opgaan voor de interim titel. De winnaar van dit gevecht zal het opnemen tegen de kampioen.


Robert Whittaker (Bron: Youtube)

Overeem vs Werdum
De grootste MMA-organisatie ter wereld kan het zich veroorloven om dit supergevecht aan het begin van de avond te zetten, een weinig respectvolle plek voor het gevecht tussen de nummer twee en vier in de zwaargewichtsklasse van de UFC. 

Het laatste hoofdstuk in de trilogie, nadat beide heren ieder een winstpartij wist te scoren. Overeem verloor in 2006 en revancheerde zich in 2011 in een ietwat teleurstellend gevecht. Misschien dat de UFC om deze reden deze partij zo laag op het programma heeft gezet. 


Zware dag voor Alistair Overeem (Foto: Getty images)

Overeem is de favoriet bij de bookmakers, maar bij de zwaargewichten weet je het eigenlijk nooit. Het kan met één klap afgelopen zijn en de zwakke kin van Overeem in combinatie met het thaiboksen van Werdum lijkt een slechte mix voor de Nederlander. Het grondgevecht zal Overeem helemaal willen vermijden, Werdum is daar gewoonweg te sterk voor.

Een uitgekiende strategie moet hier de winst voor Overeem opleveren en bij topstrategen als Greg Jackson en Mike Winkeljohn zit de Nederlander prima. Deze meesters in het analyseren van tegenstanders zullen Overeem ongetwijfeld een intelligente opdracht meegeven om de Braziliaan te domineren. Het is te hopen dat Overeem deze keer niet te makkelijk over deze opdracht denkt, daarna zijn handen laat zakken en in de val van Werdum trapt met een KO tot gevolg. Mocht Overeem als winnaar uit deze strijd komen, dan is een tweede kans op UFC-goud binnen handbereik.

Overig programma:
Curtis Blaydes vs Daniel Omielańczuk
Anthony Pettis vs Jim Miller
Travis Browne vs Oleksiy Oliynyk
Chad Laprise vs Brian Camozzi
Thiago Santos vs Gerald Meerschaert
Jordan Mein vs Belal Muhammad
Rob Font vs Douglas Andrade
Cody Stamann vs Terrion Ware
James Bochnovic vs Trevin Giles

UFC 213: Nunes vs Shevchenko wordt gehouden op zaterdag 8 juli, plaatselijke tijd, in de T-Mobile Arena te Las Vegas, Nevada. FOX Sports zal dit gala ook weer live uitzenden op hun betaalkanalen twee en zes. De uitzending op kanaal zes begint op zondagochtend 1:10 uur, UFC 213 om 4:00 uur.

Spider-Man trekt in Nederland volle zalen

De nieuwe Spider-Man-film Homecoming trekt in Nederland volle zalen. De afgelopen drie dagen zagen al bijna 60.000 mensen de nieuwe Marvel-film, blijkt uit de cijfers van de bioscopen.

Spider-Man: Homecoming is de tweede doorstart van de spinnenman in zeventien jaar tijd. De Britse acteur Tom Holland speelt voor het eerst de hoofdrol, hij was wel eerder als Spider-Man te zien in de laatste Captain America-film. In het filmuniversum van producent Marvel verschijnen de diverse actiehelden vaak in elkaars films.

In Homecoming is te zien hoe Spider-Man probeert zijn speciale gaven te combineren met een normale schoolcarrière. Ondertussen probeert een nieuwe schurk, gespeeld door Michael Keaton, een superwapen te ontwikkelen. Andere films die in Nederland veel publiek trekken op dit moment zijn Despicable Me 3, Baby Driver en Pirates of the Caribbean 5.

Ook 2:22, de nieuwe thriller met acteur Michiel Huisman, doet het relatief goed in de bioscopen. De film waarin Huisman een luchtverkeersleider speelt die erachter komt dat het leven van zijn vriendin wordt bedreigd, trok in twee dagen ruim 6000 bezoekers. 2:22 draait echter in 49 zalen, terwijl Spider-Man in 197 zalen te zien is.

Spider-Man trekt in Nederland volle zalen
Spider-Man trekt in Nederland volle zalen (Foto: BuzzE)

Uitrusting brandweer rampflat onder de maat

Het blussen van de brand in de Londense flat Grenfell Tower verliep moeizaam door haperende apparatuur en het ontbreken van een extra hoge ladderwagen. Deze hoogwerker was pas na een half uur ter plaatse. Ook zou de radio hebben gehaperd en was er een tekort aan zuurstofapparatuur. Dat meldt het BBC-programma Newsnight zaterdag.

Als de hoogwerker direct beschikbaar was geweest, was het inferno wellicht te voorkomen geweest, zo stellen deskundigen in het programma. Hoewel de Londen Fire Brigade niet wil reageren op het onderzoek van de BBC, heeft de brandweer wel besloten bij branden in flats voortaan meteen zo'n hoogwerker mee te sturen.

Uitrusting brandweer rampflat onder de maat
Uitrusting brandweer rampflat onder de maat (Foto: ANP)

Hockeyster Welten wil goud bij EK in eigen land

Lidewij Welten vierde vrijdag een kleine mijlpaal in haar herstel. De 151-voudig international, die de halvefinaleronde van de Hockey World League moest laten schieten vanwege een hardnekkige hielblessure, kon voor het eerst in weken weer zonder problemen rennen.

Dat gebeurde bij het Fysiotherapeutisch Medisch Centrum Verzijden in Boxtel onder begeleiding van haar vaste fysiotherapeut. Welten deed daar loopscholingsoefeningen en rende er voor het eerst in weken weer enkele rondjes.

"Ik heb nu het gevoel dat ik een halve marathon kan rennen, maar ik moet geduld hebben", weet de 26-jarige Oranje-aanvaller. "Gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die me op tijd afremmen. Ik vind al snel dat het te langzaam gaat, maar het is belangrijk goed te blijven letten op de reactie in mijn hiel. Met name de ochtenden zijn cruciaal. De laatste weken was mijn hiel dan nog wat stijf, maar sinds een week voel ik echt vooruitgang."

Terwijl de Oranje Dames eind juni in Brussel de halvefinaleronde van de Hockey World League wonnen, zat Welten vooral op het zadel van haar hometrainer en deed ze veel aan krachttraining. Sinds vorige week kwamen daar ook oefeningen op de crosstrainer bij, bedoeld om de pees in haar rechterhiel wat meer op te rekken zonder dat haar voet de klap van een landing hoeft te verwerken.

Welten: "De echo’s die telkens van de hiel worden gemaakt zien er goed uit. Er is steeds minder aangetast weefsel te zien en steeds meer pees, dat dus gaat de goede kant op."

Net als bij Oranje-ploeggenoot Kelly Jonker, die van een schouderblessure herstelt, staat de datum 19 juli bij Welten rood omrand in de agenda. Dat is de dag waarop de Oranje-speelsters weer samenkomen en zich gaan voorbereiden op het EK in eigen land dat op 18 augustus begint met een poulewedstrijd tegen Spanje.

"Ik hoop dat ik dan kan aansluiten en een deel van de trainingen kan meedoen', zegt Welten. "En dan doel ik op de gewone passingsoefeningen en gecontroleerd rennen, die kan ik aan. Ongecontroleerd rennen zoals in partijtjes nog niet, maar vergeet niet dat het EK pas een maand later begint. Er is dan nog tijd. Ik moet sowieso dag voor dag bekijken hoe ik me voel."

Op de vraag hoe belangrijk ze deelname aan het EK vindt en wat ze er voor over heeft om het toernooi in eigen land te halen, is Welten duidelijk: "Ik heb er veel voor over om het EK te spelen. Ik wil weer op het veld staan, bij het team zijn en prijzen winnen. We kunnen voor eigen publiek goud winnen, dat wil ik dolgraag. Ik weet dat ik op dat toernooi niet helemaal pijnvrij zal kunnen spelen en dat ik een reactie in mijn hiel zal voelen, maar dat is het me waard. Het is niet verstandig om ten koste van álles het EK te willen spelen, maar ten koste van een beetje kan wel."

16-jarige Davies schrijft geschiedenis voor Canadees elftal op Gold Cup

In de Verenigde Staten is vrijdagavond de CONCACAF Gold Cup van start gegaan. De eerste twee groepswedstrijden stonden op het programma in Harrison, New Jersey.

Het openingsduel werd gelijk een heuse kraker en wel tussen Canada en Frans-Guyana, dat voor het eerst van de partij is op het Noord en Centraal-Amerikaanse kampioenschap - dat Frans-Guyana stiekem in Zuid-Amerika ligt mag de pret uiteraard niet drukken.

Verdediger Dejan Jankovic opende na een klein half uur de score voor Canada, zijn eerste interlandgoal. Op slag van rust maakte ook Scott Arfield zijn eerste treffer in de Canadese ploeg: 2-0. 

Een kwartier na rust schreef de pas 16-jarige Alphonso Davies geschiedenis. De in Ghana geboren tiener van de Vancouver Whitecaps mag sinds vorige maand voor Canada uitkomen en debuteerde als jongste speler ooit in een oefenduel met Curaçao.

Tegen Frans-Guyana gaf bondscoach Octavio Zambrano hem direct een basisplek en het vertrouwen werd beloond: Davies snelde weg van de verdediging en zette Canada op 3-0, waarmee hij de jongste speler ooit werd die voor Canada scoorde.

Roy Contout en Sloan Privat wisten Frans-Guyana enigszins verrassend terug in de wedstrijd te brengen door tien minuten later binnen een goede anderhalve minuut van elkaar te scoren. Het was echter niemand minder dan de 16-jarige Davies die de wedstrijd kort voor het einde definitief op slot gooide: 4-2. 

Het andere duel in groep A was wat minder aantrekkelijk. Marco Ureña maakte namens Costa Rica de enige treffer tegen Honduras: 1-0.

De goals van Frans-Guyana - Canada (Bron: YouTube)

Xi en Poetin tegen sancties mensensmokkelaars

China en Rusland zijn tegen het opstellen van een sanctielijst door de Verenigde Naties voor individuele mensensmokkelaars. Dat zeggen EU-functionarissen na een nacht onderhandelen over de slotverklaring die de G20-landen zaterdagmiddag in Hamburg naar buiten brengen.

President Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zijn wel bereid de "noodzaak" om mensensmokkelaars te bestrijden te onderschrijven, aldus de EU-bronnen. Voor een internationale VN-lijst is instemming van de Veiligheidsraad nodig. In Hamburg zijn alle leiders van de vijf permanente leden daarvan aanwezig: de VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

EU-president Donald Tusk had de VN-lijst voorgesteld als middel om mensensmokkelaars "meedogenloos" te bestrijden. "Een concrete maatregel als deze is wel het minste wat we op internationaal niveau kunnen doen", zei hij vrijdag. De sancties kunnen helpen het businessmodel van de smokkelaars te breken. Hun tegoeden worden dan bevroren en er kan een reisverbod tegen hen worden ingesteld. Tusk noemde leiders die daar niet aan zouden willen meewerken vrijdag "hypocriet".

Xi en Poetin tegen sancties mensensmokkelaars
Xi en Poetin tegen sancties mensensmokkelaars (Foto: ANP)

Motief schietpartij Breukelen nog onduidelijk

Het onderzoek naar de schietpartij vrijdagmiddag in Breukelen is nog in volle gang. Een dertigjarige Amsterdammer overleed vrijdagavond in het ziekenhuis nadat hij op een parkeerterrein door een nog onbekende dader onder vuur was genomen.

Een liquidatie is volgens de politie een van de scenario's, maar dat staat nog niet vast.

Volgens het Parool is bij de schietpartij een bekende Amsterdamse crimineel geliquideerd. Het slachtoffer was eerder verdacht van een poging de criminele leider van de motorclub Satudarah te liquideren, aldus de krant.

Motief schietpartij Breukelen nog onduidelijk
Motief schietpartij Breukelen nog onduidelijk (Foto: ANP)

UFC 213: 'Overeem gaat knock out'

Zaterdagnacht zal Alistair Overeem de Nederlandse eer weer hoog houden tijdens MMA-gala UFC 213. Tegenstander Fabricio Werdum uit Brazilië is geen kleintje, de zwaargewicht heeft al geproefd aan het UFC-goud en wil die kampioensgordel maar wat graag terug. Overeem voelt echter dat zijn titelgevecht, afgelopen september tegen UFC-kampioen Stipe Miocic, niet verlopen is zoals zou moeten en is erop gebrand om zijn toengemaakte fouten goed te maken.


Werdum (links) en Overeem tijdens de publieksweging van UFC 213 (Foto: Getty images)

Overeem is één van de meest onderscheiden vechters in de wereld van de vechtsport. Als enige vechter heeft hij titels behaald in zowel het K-1 kickboksen als MMA bij top-organisaties Dream en Strikeforce. Het kampioenschap bij de UFC zou dan ook de kroon op zijn carrière zijn. Zijn eerste poging tegen kampioen Miocic ging genadeloos verloren, maar hij herstelde zich knap met een KO-winst op de keiharde Mark Hunt. Het gevecht tegen voormalig UFC-kampioen Werdum wordt hopelijk zijn toegang tot een tweede titelgevecht, later dit jaar.

'De zwaargewichtsklasse is niet zo enorm groot', geeft Overeem toe. 'Er zijn vijf of zes topvechters en dan nog de tien vechters die daarna komen. Meer is het niet. Maar de top vijf, daar heeft iedereen zijn handen wel aan vol, zo goed zijn ze.'

Werdum staat al jaren in de top vijf van het MMA. Als eerste wist hij, als zware underdog, de reeks winstpartijen van Fedor Emelianenko te doorbreken en sindsdien is zijn ster alleen maar gaan rijzen. Velen onderschatten Werdum, maar de worstelkampioen heeft laten zien dat zijn capaciteiten de laatste jaren danig zijn uitgebreid en verbeterd. Staand kan de Braziliaan inmiddels verrassend goed uit de hoek komen.

'We weten dat Overeem tegenwoordig geen sterke kin meer heeft, dus daar leggen we onze focus', verklapte Werdum al iets van zijn strategie. 'Soms komt een stoot of een trap goed aan en dat is het dan. Ik focus nu op zijn kin, raak ik die dan gaat hij knock out.'

Ook Overeem is beducht voor het vernieuwde spel van zijn tegenstander. 'Werdum is misschien de vechter die ik het beste ken, omdat ik al tweemaal eerder tegen hem stond te vechten en ik me nu al voor een derde keer voor hem aan het voorbereiden ben. Hij weet zich na elke tegenslag weer te verbeteren en opnieuw uit te vinden. Dat kan ik alleen maar respecteren en bewonderen. Ik probeer dat zelf ook altijd te doen, we lijken in dat opzicht op elkaar.'

De inmiddels 39-jarige Overeem beseft dat dit misschien wel de laatste mogelijkheid is om UFC-goud binnen te slepen. Mocht dat niet lukken, dan kijkt hij tevreden terug op zijn indrukwekkende carrière. 'De afgelopen 24 jaar bleef ik veranderen, mezelf aanpassen en groeien. Ik begon als een jongen en nu staat er een man in de octagon. Alles verandert, maar ik ben enorm trots op mijn ontwikkeling. Natuurlijk ben ik er nog en ik kan niet wachten om te laten zien dat ik de betere man in de octagon ben. Hij zal dat ook willen trouwens, het wordt een mooi gevecht.'


Werdum vs Overeem promo (Bron: Youtube)

Nederlandse 3x3-basketbalsters naar kwartfinales EK Amsterdam

De Nederlandse dames zijn het Europees kampioenschap 3x3-basketbal in Amsterdam redelijk begonnen. Op het Museumplein speelden Sharon Beld, Loyce Bettonvil, Jacobine Klerx en Karin Kuijt vrijdag hun twee groepswedstrijden.

Tegen het vrij laag gerangschikte Ierland werd in de openingswedstrijd een relatief eenvoudige zege geboekt: 17-7. Frankrijk was 's avonds echter te sterk en zette het Nederlandse team met 13-11 opzij. Frankrijk won eerder al van Ierland, dat in de groep van drie zo laatste werd. Nederland en Frankrijk plaatsten zich voor de kwartfinales, die zondag gespeeld worden - net als de halve finales en de finale.

Zaterdag komen de Nederlandse mannen in actie in hun groepswedstrijden op het Museumplein. 

18-jarige coureur die benen kwijtraakte terug in raceauto

Billy Monger mogen we gerust in de categorie 'doorzetters' plaatsen. De 18-jarige Britse coureur kende in april tijdens het Brits F4-kampioenschap in Donington een zware crash: hij knalde vol op de stilstaande auto van Patrik Pasma, met het verlies van beide onderbenen als gevolg.

Al snel gaf Monger aan het racen echt niet te laten varen en deze week stapte hij alweer in een raceauto. Die was uiteraard speciaal aangepast, zoals bijvoorbeeld ook bij Alessandro Zanardi het geval was. Met het stuur kan Monger nu koppelen, remmen, gas geven en, ook niet onbelangrijk, sturen. 

Op het circuit van Brands Hatch stapte hij achter het speciale stuur van een Fun Cup enduranceauto, die er er uit ziet als een Volkswagen Kever. "Simpelweg weer achter het stuur zitten was heel erg leuk", aldus Monger, die dat voor elkaar kreeg dankzij Team BRIT - een organisatie die zich inzet om mensen met een lichamelijke beperking in de autosport te krijgen.

"Team BRIT heeft twee stuurtjes voor me, waar ik hier een keuze uit heb kunnen maken. Nu gaat het eigenlijk alleen nog om het perfectioneren van de techniek." Monger heeft een opvallende toekomstdroom: hij wil de 24 uur van Le Mans rijden, samen met Frederic Sausset. De Fransman reed Le Mans al eens en dat was geen eenvoudige opgave, aangezien beide benen en onderarmen vanwege een ziekte geamputeerd werden.

"Er ligt nog niks vast natuurlijk, maar we zijn naar diverse opties aan het kijken om te zien wat het beste is voor mijn toekomst. Ik heb nog wel heel veel lichamelijk werk te doen, maar voorlopig gaat het de goede kant op en hopelijk kan ik snel weer echt gaan racen", besluit Monger. 

Inzet specialistisch team voor brand Brabant

De brandweer in Zuidoost-Brabant krijgt zaterdag assistentie van een specialistisch team bij het blussen van een brand in het moeilijk begaanbare natuurgebied Malpie bij Valkenswaard. De brand brak vrijdagmorgen uit en treft een gebied van circa 60 hectare.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het vuur woedt in een gebied met veel vennetjes en heide, dat moeilijk toegankelijk is voor blusvoertuigen. Daarom is zaterdagmorgen een politiehelikopter over het gebied gevlogen om de 'hotspots' in kaart te brengen. Later op de dag gaan leden van het team Handcrew Overijssel, met blusapparatuur op de rug, Malpie in om het vuur te bestrijden.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar aangrenzend bosgebied. De woordvoerder verwacht dat de bluswerkzaamheden zeker nog het hele weekend duren.

Inzet specialistisch team voor brand Brabant
Inzet specialistisch team voor brand Brabant (Foto: ANP)

Bassie prijst Harry Dikmans als beste boef

Clown Bassie vond de door acteur Harry Dikmans vertolkte boef B2 de beste schurk uit de geschiedenis van Bassie & Adriaan. Dat vertelde Bas van Toor, die Bassie al een halve eeuw speelt, zaterdag in het Radio 1 Journaal. "Als ik echt moet kiezen en eerlijk ben, was Harry Dikmans toch de allerbeste", aldus Van Toor.

Bassie en Adriaan staan deze zomer in het midden van de belangstelling dankzij een grote overzichtsexpositie in Theater Flamingo in Vlaardingen. Dikmans speelde boef B2 in twee series, Het geheim van de sleutel (1978) en De Diamant (1980). Daarna werd de rol na onenigheid tussen hem en het duo overgenomen door zijn broer Joop. De leukste boef vond Bassie trouwens Vlugge Japie, "omdat ik die zelf speelde".

Een van de meest populaire personages uit alle series blijft robot Robin. "Ze zat al sinds 1992 niet meer in de serie", vertelt acrobaat Adriaan. "Maar nog dagelijks krijg ik mails van mensen die vragen hoe het ondertussen met Robin gaat. Ik kan iedereen geruststellen: met Robin gaat het uitstekend. En met degene die haar stem insprak nog veel beter, want dat is mijn vrouw Ina."

Plaaggeest
De tentoonstelling toont honderden spullen uit het rijke televisie- en circusverleden van het succesvolle duo: van de kroon tot Robin de robot, van het masker van de plaaggeest tot de beroemde vrolijke caravan.

Bas en Aad van Toor braken in de jaren zestig door als acrobatenduo The Crocksons en reisden de hele wereld over met hun beroemde stoelenact. Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder.

Autobiografie
De twee waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Onlangs kwam er een grote box uit met alles wat Bas en Aad van Toor ooit voor televisie hebben gemaakt.

Ook heeft zowel Bas als Aad van Toor een autobiografie geschreven. Beide boeken kwamen de afgelopen week uit.

Bassie prijst Harry Dikmans als beste boef
Bassie prijst Harry Dikmans als beste boef (Foto: BuzzE)

Vitesse weigert hoog bod op Rashica

Milot Rashica mag Vitesse deze zomer niet verlaten. De Arnhemmers hebben aan de onderhandeltafel een signaal afgegeven.

Udinese meldde zih volgens De Gelderlander in Arnhem met een bod van vijf miljoen euro. De Italianen moeten op zoek naar een andere aanvaller, want Vitesse is niet van plan om hem deze zomer van de hand te doen.

"Wij hebben Milot niet voor niets langer vastgelegd", zegt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse tegen het Gelderse dagblad. "Wij willen ons team neerleggen."

De Wit spreekt zich ook tegen Omroep Gelderland uit over de aanbieding vanuit Udine. "Wij gaan daar niet op in. Rashica is voor ons een heel belangrijke speler en we zijn niet voornemens hem te laten gaan. Rashica is belangrijk voor ons team, dus wat ons betreft blijft hij bij Vitesse. Dit is wat wij in ons hoofd hebben."

Vitesse deed eerder deze zomer Ricky van Wolfswinkel al voor vijf miljoen euro van de hand aan FC Basel. De club haalde Tim Matavz als opvolger in huis.

AZ komt met schrik vrij tegen amateurs

Van de oefencampagne op weg naar komend seizoen heeft de immer sterke Polderse regioselectie tot dusver voor misschien wel de grootste verrassing gezorgd.

AZ had opmerkelijk veel moeite met een samengestelde selectie van amateurs uit de regio Anna Paulowna. De Alkmaarders wonnen een dag ervoor nog met 3-1 van het Oekraïense Oleksandria op het voetbalcomplex van Dirkshorn.

Nog geen vijftien kilometer verderop leek de Polderse selectie op weg naar een stunt. In de slotfase van de wedstrijd stond er een 2-2 gelijkspel op het scorebord. Derrick Luckassen redde de eer voor AZ.

De verdediger scoorde in de laatste minuut. De andere twee AZ-goals werden voor hun rekening genomen door Joris van Overeem en Mats Seuntjes. Bij de opponent vonden Nick Broersen en Fabian Raap het net. Broersen had zelfs de 3-2 voor de Polderse selectie kunnen maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

'Nederland krijgt een 3 voor beveiliging'

Cyberbeveiliger ESET maakt zich zorgen over het Nederlandse bedrijfsleven, na de digitale aanval op onder meer APM Terminals. "Het is niet zo dat APM uitzonderlijk is. Bij negen van de tien bedrijven zijn stappen te maken. Met een 3 of een 4 als cijfer moeten we als Nederland wel genoegen nemen", zegt directeur Dave Maasland.

De grote bedrijven die afhankelijk zijn van technologie, zoals banken en de energiesector, hebben hun zaakjes meestal wel op orde. Maasland: "Maar hoe verder je naar beneden gaat, hoe kwetsbaarder bedrijven zijn. Vooral bij transport en logistiek en bij advocaten en notarissen moet heel veel gebeuren."

De recente Petya-aanval gebeurde via een besmet boekhoudprogramma. "Een rechtstreekse aanval is een lang proces, het is veel logischer om een tussenleverancier van software te gebruiken. De grote bedrijven hebben honderden softwarepakketten. Het midden- en kleinbedrijf beseft nog niet dat zij een springplank kunnen zijn", aldus Maasland.

'Nederland krijgt een 3 voor beveiliging'
'Nederland krijgt een 3 voor beveiliging' (Foto: ANP)

'Mosul wordt zaterdag volledig bevrijd'

Het Iraakse leger verwacht zaterdag de laatste "meters" van de Oude Stad van Mosul in te nemen. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie op gezag van haar correspondent die embedded is bij de troepen in Mosul. "Het is een kwestie van uren. Dan wordt de overwinning uitgeroepen", laat de zender weten.

De Oude Stad is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een moeten worden veroverd. Eind juni liet het Iraakse leger weten dat het nog maar enkele dagen zou duren voordat Mosul volledig onder controle zou zijn. De verovering van Mosul, ooit een groot IS-bolwerk, duurt nu al ruim negen maanden

'Mosul wordt zaterdag volledig bevrijd'
'Mosul wordt zaterdag volledig bevrijd' (Foto: ANP)

200 agenten gewond bij extreemlinks geweld Hamburg

Bij de achterlijke rellen in Hamburg zijn tot nu toe 196 onschuldige politiemensen die gewoon hun werk doen en voor iedereen proberen de boel veilig te houden gewond geraakt. Volgens het korps in de Noord-Duitse stad is niemand zwaargewond. Het is niet duidelijk hoeveel gewelddadige debiele relschoppers letsel hebben opgelopen.

Volgens de Hamburgse brandweer heeft het gewelddadige tuig eigen hulpverleners meegebracht die gewonden in hun gelederen verzorgen zodat de lokale autoriteiten geen kijk hebben op aantallen.

De G20 vergaderen vrijdag en zaterdag in Hamburg. Donderdag braken de eerste rellen uit tussen zogenaamde demonstranten en raakten relschoppende idioten slaags met de politie.

:')
:')

Bommenwerpers VS oefenen bij Noord-Korea

Twee Amerikaanse bommenwerpers hebben zaterdag schietoefeningen met echte munitie gehouden in Zuid-Korea. Bij de oefening bombardeerden de vliegtuigen zogenaamd een raketlanceerinstallatie en ondergrondse legerbasis, zo heeft het Zuid-Koreaanse leger bekendgemaakt.

De oefening was een reactie op de lancering van een nieuw type intercontinentale ballistische raket (ICBM) die dinsdag vanuit Noord-Korea is afgevuurd. Met zo'n raket zou Noord-Korea de VS kunnen bereiken.

De B-1B-bommenwerpers stegen op vanaf de Amerikaanse basis op Guam en werden vergezeld door straaljagers van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse luchtmacht. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vlogen de bommenwerpers na hun missie vlak bij de gedemilitariseerde zone op de grens met Noord-Korea.

Bommenwerpers VS oefenen bij Noord-Korea
Bommenwerpers VS oefenen bij Noord-Korea (Foto: ANP)

Tijn heeft diepe indruk achtergelaten

Het overlijden van Tijn, het 6-jarige kankerpatiëntje dat bekend werd door zijn nagellakactie voor Serious Request, heeft diepe indruk gemaakt op Nederland. Inmiddels zijn er op de website van het condoleanceregister ruim 20.000 condoleances binnengekomen. Ook hebben vele bekende Nederlanders hun medeleven uitgesproken. 

Zo heeft Youp van 't Hek ditmaal geen column gepubliceerd in het NRC, maar schreef hij een brief aan Tijn. Youp denkt dat Tijn wel vond 'dat hij kon gaan' nu het streefbedrag was gehaald: "Toen ik vrijdagochtend vroeg hoorde dat je was overleden dacht ik maar één ding: de schat heeft het zelf geregisseerd. Zijn miljoen voor zijn vriendjes en vriendinnetjes is binnen. Dus vond je dat je wel kon gaan."

Paul Depla, burgemeester van Breda, zegt dat Nederland af en toe mensen nodig heeft zoals Tijn: "Iemand die de mensen weer samenbrengt. Het maakt niet uit wie je bent, wat je denkt of wat je vindt; laten we met z'n allen proberen de wereld een beetje mooier te maken. Soms zou het goed zijn, als je snel boos bent op iemand, om tot tien te tellen en aan Tijn te denken", zei hij vrijdag in RTL Summer Night. "Als we dat zouden doen, zou het misschien helpen."

Ook Mark Rutte liet van zich horen. Hij twitterde vrijdagochtend dat Nederland trots kan zijn op Tijn. Ook in het Koninklijk Huis was Tijn gespreksonderwerp. Volgens Koning Willem-Alexander was Tijn 'een prima voorbeeld'. Hij vond het prachtig dat Tijn liet zien dat hij met positieve energie om wist te gaan met zijn ziekte en dat hij op die manier mensen kon en wilde helpen. Maxima: "Hij heeft iets fantastisch bereikt".

 

Tour: Etappe 8 - Tijd voor de aanvallers

Het was weer een enerverende rit. Er was veel wind nodig om wat van de rit te maken en dat bleef uit. Goed, er was wel wat wind, maar enorm hard waaide het nu ook weer niet. Daarnaast was het terrein ook niet altijd open en was er behoorlijk wat gedraai en gekeer. Daardoor moesten we het doen met Castroviejo die zijn bidon leegspoot tegen de billen van een toeschouwer met een beperking.

Het kansloze kopgroepje van de dag bestond deze keer uit vier renners, met Van Baarle als grootste motor. Ze deden nog een poging om aan de gapende muil van het peloton te ontkomen, maar waren uiteindelijk toch een vogel voor de kat. In de finale was het wel steeds nerveus, omdat de renners toch rekening hielden met waaiers. Daardoor rookten enkele ploegen hun renners al vroeg op, waaronder onze vrienden van Lotto Jumbo. Daarna raakten de overgebleven mannen elkaar ook nog eens kwijt, dus werd het al snel weer een kansloos verhaal.

In de laatste kilometers kwamen Arnaud Demare en Nacer Bouhanni elkaar weer eens tegen en ze bleken nog steeds geen vrienden te zijn. Elkaar beuken terwijl je 60 aan het rijden bent, altijd verstandig. Gelukkig kregen ze een stevige boete van 200 Zwitserse frank, dus dat gedrag zullen ze nooit meer vertonen.

In de sprint leek vervolgens Quick Step voor het eerst met een goed treintje te komen, maar daar dacht Fabio Sabatini anders over. De enige lead-out van het peloton die nog slechter is dan Robert Wagner kreeg het voor elkaar om 20 meter op kop te rijden en daarna weer af te haken, terwijl er nog een meter of 400 gereden moest worden.

Dimension Data nam overtuigend over, want Reinardt Janse van Rensburg beschikte over goede benen. Hij reed waarschijnlijk de beste lead-out van zijn leven en bracht Edvald Boasson Hagen in een zetel naar de finish. Boasson Hagen ging aan en Kristoff probeerde mee te gaan, maar toen werd toch wel duidelijk dat Kristoff veel snelheid mist. Kittel moest weer eens van wat verder komen en kwam pas op het allerlaatste moment naast Boasson Hagen, vooral omdat hij zich had verkeken op de finish.

Voor iedereen leek de finish sneller te komen dan verwacht en dus moest Kittel zich op het allerlaatste moment nog helemaal smijten om zijn wiel voor dat van Boasson Hagen te kunnen drukken. Op de foto's was het uiteindelijk niet te zien, maar hij bleek nipt gewonnen te hebben. Zes millimeter, een beetje zielig voor Boasson Hagen is het wel. Voor Kittel alweer zijn derde van de Tour, hij gaat er na de rustdag nog een paar winnen. Demare viel tegen en Groenewegen kwam niet verder dan een zesde plaats. Dat was het wel zo'n beetje.

Gelukkig gaan we de komende dagen eindelijk kijken naar echt wielrennen. We gaan de bergen in, te beginnen met de Jura.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Dole is een stad met ongeveer 25.000 inwoners in de Jura. Voor de derde keer maakt deze plaats deel uit van de Tour de France. Het debuut kwam in 1939, met een overwinning voor de Luxemburger François Neuens. Daarna duurde het wel een tijd voor de koers weer in Dole kwam, pas in 1992 was dat het geval. Toen fungeerde Dole als de startplaats van een rit met aankomst in Saint-Gervais, aan de voet van de Mont Blanc. Rolf Järmann wist toen te winnen, voor Perico Delgado.

Dole is best een oude stad en in vroegere tijden was het nog een redelijk belangrijke stad ook. Zo was het ooit de hoofdstad van de Franche-Comté, in de tijd dat dit gebied nog niet bij Frankrijk hoorde. Dat Dole niet altijd bij Frankrijk hoorde was niet tot de zin van de verschillende Lodewijken die aan de macht zijn geweest in Frankijk. In 1479 werd de stad bijvoorbeeld volledig platgebrand door koning Lodewijk XI. Vonden de mensen in Dole niet zo leuk, dus begonnen ze een opstand.

Een paar eeuwen later werd Dole opnieuw belegerd door de Fransen en na heel wat gevechten moesten de bewoners toch buigen voor de wil van Lodewijk XIV. Sinds de Vrede van Nijmegen hoort Dole bij Frankrijk en sindsdien is het hier een stuk rustiger. Zo rustig, dat een groot scheikundige en bioloog hier zonder problemen kon opgroeien. Dole is de geboortestad van Louis Pasteur, de bedenker van het pasteuriseren en ook de ontdekker van het vaccin tegen hondsdolheid. Nadat hij al die briljante ontdekkingen had gedaan werd de stad dan wel weer ingenomen door de Pruisen, maar verder bleef het hier toch redelijk gemoedelijk tot de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers vonden het in 1940 wel een goed idee om de stad te bombarderen. Ondanks al deze vervelende gebeurtenissen staan er toch nog wat mooie gebouwen overeind in de stad. Zo is de kerk het aanzien waard, van de Collégiale Notre-Dame kan je een fraai plaatje schieten als je een goede plek zoekt langs de Doubs. Als je die rivier volgt kom je nog wel meer bouwwerken tegen. Zo staat er ondanks alle ontberingen nog steeds een Romeinse brug overeind.

Langs de oevers van de Doubs start het peloton op de parkeerplaats van de lokale voetbalclub, in de stad van Hubert-Félix Thiéfaine. Dit is een Franse zanger, die ik tot vandaag niet kende. In Frankrijk schijnt hij wel redelijk bekend te zijn.

Het Collégiale Notre-Dame in Dole (Foto: Panoramio)
Het Collégiale Notre-Dame in Dole (Foto: Panoramio)

Een muzikaal intermezzo door de lokale zanger (Bron: YouTube)

De route
Na een rondje van 7,5 kilometer door Dole begint de rit aan de rand van de stad pas echt. Het begin van deze etappe is bijzonder makkelijk. Over vlakke en brede wegen wordt er richting het zuiden gereden. In het begin van de rit rijden de renners door wat kleine dorpjes, maar na Vaudrey gaat het 14 kilometer volledig rechtdoor tot Arbois, waar de renners na 28 kilometer passeren.

Tot Arbois is het vlak, maar daarna gaat het voor het eerst tijdens deze rit omhoog. Het gaat een kilometer of vijf aan 4% omhoog, vervolgens blijft het nog vijf kilometer verder omhoog lopen, maar dan vals plat. In de buurt van Montrond, waar na 45 kilometer de tussensprint ligt, wordt het helemaal vlak. Na de tussensprint gaat het dan weer een kilometer omhoog aan 5%, maar vervolgens is het drie kilometer vlak.

De renners rijden nu ook over een brede en rechte weg over een plateau. Tot Champagnole, na 53 kilometer, blijft het peloton over deze weg rijden. Het gaat richting dit dorp ook nog even naar beneden, zonder veel moeilijkheden. In Champagnole zijn er wat bochten en daarna rijdt men over de Ain, de rivier die deze stad doorkruist. Van Champagnole wordt er richting Ney gereden en het is zowaar even vier kilometer vlak. Na Ney gaat het over een smal weggetje twee kilometer omhoog aan 6%, waarna het weer afzwakt.

Veel zware klimmetjes zijn er in het begin van deze rit nog niet, we bevinden ons nog niet echt op interessant terrein. Met dit korte klimmetje achter de rug gaat het nog twee kilometer vals plat verder richting Mont-sur-Monnet. In dit dorpje, waar de koers na 63 kilometer passeert, wordt het weer even vlak. Meer dan 60 kilometer achter de rug en we hebben nog weinig interessante klimmetjes gezien en ook de omgeving houdt nog niet over. De klim na Arbois is nog wel redelijk leuk en het bruggetje in Champagnole mag er wel zijn.

Prima bruggetje in Champagnole (Foto: Panoramio)
Prima bruggetje in Champagnole (Foto: Panoramio)

Na de doortocht in Mont-sur-Monnet rijden de renners verder over een best wel slechte weg, door een landschap waar waarschijnlijk weinig schilderijen van zijn gemaakt. Het is vijf kilometer zo goed als vlak en daarna is er zelfs nog een korte afdaling. De wegen zijn hier ook niet al te breed en er zijn wel wat vervelende bochten, zo is er een bocht van 180 graden als de renners richting Fontenu gaan fietsen. Dat is een klein dorpje in de buurt van het Lac de Chalain. Dat is een prima meertje, met mooi blauw water, een strand en meerdere campings. In de buurt van dit meer slaat men linksaf en wordt er via een smal landweggetje richting Songeson gereden.

Van Songeson gaat het verder richting Menétrux-en-Joux en hier loopt de weg ongeveer vier kilometer omhoog aan iets minder dan vijf procent. Na dit klimmetje is het wel weer zes kilometer zo goed als vlak, maar dan krijgen we wel het gevoel dat we echt in de Jura zitten. Er wordt langs de Cascades du Herisson gefietst, een mooi natuurgebied met allerlei rotsen en vooral veel watervallen. Eindelijk eens wat natuurschoon tijdens deze rit. Hoewel we wel van de helikopterbeelden afhankelijk zijn om er iets van mee te krijgen.

De renners volgen de weg en komen dan door een dorpje met de prachtige naam La Fromagerie. Van hier gaat het over brede wegen verder richting Bonlieu, waar na 84 kilometer de bevoorradingszone is. Het is nu ook vlak, hoewel het profielkaartje van deze rit iets anders doet vermoeden. Na Bonlieu gaat het ongeveer zes kilometer heel geleidelijk naar beneden, over dezelfde brede weg. Paar bochtjes, maar geen gevaren. Na een tijd slaan de renners rechtsaf en komen ze op een iets minder brede weg terecht, richting Crillat.

In Crillat, waar het peloton na 92 kilometer passeert, begint de weg al vals plat omhoog te lopen, maar even verderop in Saint-Maurice-Crillat begint de eerste echte klim van de dag pas volgens de organisatie. De Col de la Joux, zes kilometer lang en 4,7% gemiddeld. In totaal gaat het iets meer dan acht kilometer omhoog. Na 101,5 kilometer komen de renners boven op deze klim van de derde categorie, die nooit echt heel lastig wordt. Meer dan zeven procent wordt het nooit, terwijl het tussendoor nog een aantal keer zo goed als vlak is.

Omhoog op de Col de la Joux (Foto: Panoramio)
Omhoog op de Col de la Joux (Foto: Panoramio)

Tijdens de klim rijden de renners over een relatief smalle en slechte weg, door een donker bos. Ook in de afdaling zal dat het geval zijn. De afdaling is best pittig, omdat er een aantal lastige bochten zijn. Gelukkig duurt het niet zo lang, het eerste deel van de afdaling is amper drie kilometer lang. Daarna is het tussen de dorpjes Prénovel en Les Piards een aantal kilometer vlak, waarna men in Les Piards weer anderhalve kilometer mag klimmen aan 6%.

Na dit korte knikje omhoog zal het liefst 16 kilometer naar beneden gaan. Het eerste deel van deze lange afdaling zitten de renners op een smalle weg, met een bijzonder slecht wegdek. Hier zijn ook nog een paar bochten, maar al snel bereikt het peloton een bredere weg en deze weg is ook enorm recht. Het gaat meer dan tien kilometer heel bescheiden naar beneden, zonder ook maar één lastige bocht. Richting het eind van de afdaling mag je het zelfs geen afdaling meer noemen. Het is praktisch vlak als de renners door Saint-Lupicin rijden, na 120 kilometer.

Even verderop rijdt men door Lavans-lès-Saint-Claude en hier volgt een bocht naar links, waarna men op een grote weg terecht komt. Deze weg loopt lichtjes naar beneden, door een bosrijke omgeving. Paar bochten hier, maar dat mag door die brede weg geen naam hebben. Na een tijd rijden de renners over een rivier en daarna is het vier kilometer vlak, in de aanloop naar de volgende klim. De Côte de Viry staat op het punt van beginnen, een klim van de tweede categorie. In totaal 7,6 kilometer lang en 5,2% gemiddeld. Een iets serieuzere klim dan de vorige, maar alsnog niet heel wereldschokkend.

Na 138,5 kilometer rijden de coureurs door het dorpje Viry en hier ligt ook de top van de klim. De klim is verder niet bijzonder mooi. Geen schitterende omgeving en het wegdek dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Het is dan ook geen veelgebruikte klim in de Tour de France, hoewel de klim wel al eens de revue is gepasseerd in de Tour de l'Ain. Ook mooi.

We kijken neer op mooie dorpjes vandaag (Foto: Panoramio)
We kijken neer op rustige dorpjes vandaag (Foto: Panoramio)

Voorbij de top van de klim blijft het nog korte tijd vals plat omhoog lopen, maar daarna slaan de renners al snel linksaf en ruilen ze een behoorlijk brede weg in voor een wat smallere weg. Hier gaat het twee kilometer behoorlijk naar beneden, met onderweg nog twee haarspeldbochten. Daarna is er dan weer een kort knikje omhoog, van anderhalve kilometer. Dit is misschien wel het venijnigste stuk van deze rit, want het gaat nu ineens keihard aan 10% omhoog. Dat gaat voor veel renners een verrassing zijn, lijkt me.

Na 143 kilometer komen de renners door Choux en hier is dat steile onding afgelopen, waarna het vervolgens wat langer naar beneden gaat. De afdaling die volgt is zes kilometer lang en nog best lastig. De weg is weer eens smal en ook nog eens slecht. In de Jura mogen ze van mij best wel eens het asfalt verversen, dat is geen overbodige luxe. Er liggen een aantal zeer lastige bochten in de afdaling, die moeilijk in te schatten zijn. Er wordt gefietst door een donker bos, dus overzicht is er niet echt.

Aan het eind van de afdaling passeren we het dorpje Vulvoz en zijn we eigenlijk weer bijna terug op het punt waar we eerder waren. Als we de doorgaande weg volgen komen we weer uit in de buurt van Chassal, aan de voet van de Côte de Viry. We volgen de doorgaande weg daarom maar niet en slaan rechtsaf, richting Larrivoire. Al snel begint de weg weer omhoog te lopen, het zal nu 4,5 kilometer aan 3% omhoog gaan. Ziet er op het profiel weer een stuk spectaculairder uit, maar stelt in feite weinig voor. De weg is hier wel weer iets beter en ook wat breder, dat is een bonus.

Na dit klimmetje gaat het weer zes kilometer naar beneden, in de richting van Saint-Claude. Deze afdaling is wat makkelijker dan de vorige, er zijn alleen in het begin wat vervelende bochten, maar al snel wordt de weg wat breder en daarmee de bochten ook wat makkelijker. Na 159 kilometer moeten de renners dus in staat zijn om heelhuids Saint-Claude te bereiken, de geboortestad van Alexis Vuillermoz. Deze slissende Fransman van AG2R, ook wel Pikachu genoemd, zal gemotiveerd aan de start staan. Saint-Claude is overigens een mooie stad, met vooral een aantal opvallende bruggen, waaronder de Pont de Pierre.

De Pont de Pierre in Saint Claude is eveneens de moeite waard (Foto: Panoramio)
De Pont de Pierre in Saint Claude is eveneens de moeite waard (Foto: Panoramio)

In Saint-Claude hebben we al 159 kilometer afgewerkt en dus is het nog minder dan 30 kilometer tot de finish. Na de passage in deze stad is het nog twee kilometer vlak, maar dan fietsen de renners door Rochefort en hier begint de laatste klim van de dag. Helaas niet het Belgische Rochefort, dus geen goed bier, in plaats daarvan een behoorlijke klim.

De Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes, een hele mond vol, gaat bedwongen worden. In totaal is de klim bijna twaalf kilometer lang en 6,4% gemiddeld. De beklimming van de eerste categorie is redelijk onregelmatig. Het begint met een kilometer aan 5%, gevolgd door een kilometer aan 8%. Dat is dan ook meteen de zwaarste kilometer van de klim, het zwakt af richting 6% en dat blijft drie kilometer zo.

Daarna volgt er halverwege de klim een kilometer aan 7%, maar daarna is het twee kilometer weer wat vlakker en komt het gemiddeld niet boven de 5%. Richting de top van de klim gaat het twee kilometer omhoog aan iets minder dan 8%, daarna is er weer een wat makkelijkere kilometer aan 5%, voor het richting de top nog even steil wordt.

Na 175,5 kilometer, op 12 kilometer van de finish, komen de renners boven. Het is niet de zwaarste klim ooit, maar wel een behoorlijk mooie. De renners rijden langs steile rotswanden en hebben aan de andere kant van de weg juist weer een prachtig uitzicht over een vallei. Een aantal van die rotswanden zijn zo bijzonder dat ze zelfs een eigen naam hebben, zo rijdt men op zes kilometer van de top langs Chapeau de Gendarme, een rotspartij met een bijzondere vormgeving en ook nog eens een waterval pal langs de kant van de weg.

Richting de top verlaten de renners overigens de grote weg. Ze nemen een bocht van 180 graden en rijden dan via een vrij smalle weg door wat gehuchten heen. Het is bepaald geen doorgaande weg, want ze sluiten het hier doodleuk af als er wat sneeuw valt. Daarom konden de karretjes van Google hier ook niet rijden, dus geen idee hoe het er allemaal precies uit ziet.

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

Genoeg bekijks tijdens de slotklim (Foto: Panoramio)
Genoeg bekijks tijdens de slotklim (Foto: Panoramio)

In een van die kleine gehuchtjes ligt de top van de klim, die dus niet echt een klinkende naam heeft. De Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes, schiet niet echt op. Les Molunes is de gemeente waar we ons nu in bevinden, dan slaat in ieder geval een deel van de naam alvast ergens op. Na de top van de klim gaat het heel kort naar beneden, maar daarna is het drie kilometer zo goed als vlak. Op zeven kilometer van de streep gaat het twee kilometer wat steviger naar beneden, met ook nog wat bochtjes. Tegen die tijd zijn de coureurs weer op een bredere weg beland, wat de afdaling wat makkelijker maakt.

De bochten zijn prima in de schatten, alleen het asfalt laat wat te wensen over. Op vijf kilometer van de streep volgt er een bocht naar rechts en dan begint de weg meteen omhoog te lopen. Het begint redelijk steil, met een kilometer aan 6%, gevolgd door twee kilometer vals plat. Op iets minder dan vier kilometer van de streep rijden de renners door het bergdorpje Lamoura, waar het dus wat afvlakt. Hier nemen de coureurs een bocht naar rechts en vrij snel daarna een bocht naar links. Na die tweede bocht komen ze terecht op de brede weg richting het skistation. Deze weg heeft een aantal flauwe bochtjes, maar eigenlijk gaat het drie kilometer zo goed als rechtdoor tot de streep.

Op drie kilometer van de streep loopt het ook nog een paar meter naar beneden, maar verder gaat het heel lichtjes bergop verder richting de finish. In de laatste kilometer is er nog een flauwe bocht naar links, gevolgd door een flauwe bocht naar rechts, terwijl het nog een paar meter stijgt. Ook in de laatste meters zijn er nog wat korte bochtjes. Mocht het op de een of andere manier een sprint worden dan is het geen overbodige luxe om de laatste kilometers nog eens te verkennen. Na 187,5 kilometer finishen de renners dan naast de parkeerplaats van het lokale skistation.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Hier komen we in de buurt van de finish (Foto: Panoramio)
Hier komen we in de buurt van de finish (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Allemachtig, wat heb ik me een ongeluk gezocht. Op het wereldwijde web zoeken naar Station des Rousses brengt je zeer zeker niet naar de finishplaats van deze rit. Het dorp Les Rousses ligt een aantal kilometer verderop en daar kom je al snel terecht als je zoekt naar het station. De plaats waar we finishen staat beter bekend als La Serra, hoewel een deel van de vakantiehuisjes dan wel weer de naam Station des Rousses draagt.

Station des Rousses lijkt de overkoepelende naam te zijn van dit skigebied. In totaal wonen er in het skigebied van Les Rousses 6400 mensen, verdeeld over verschillende dorpjes. Eén van die dorpjes, Lamoura, passeerden we nog aan het eind. Het draait in deze omgeving natuurlijk volledig om wintersport. Zo is er hier 200 kilometer aan piste, waar je uiteraard kan skiën, maar ook biatlon schijnt in deze contreien tot de mogelijkheden te behoren.

Het is de tweede keer dat de Tour hier is. De eerste keer was in 2010, toen ging de zevende rit van Tournus naar Station des Rousses. De overwinning ging naar Sylvain Chavanel, die zijn tweede rit in een week pakte en bovendien de gele trui mocht aantrekken. Hij reed vanuit de achtergrond naar voren en sloot voor de top van de laatste klim aan bij zijn ploeggenoot Jêrome Pineau, die hij al snel weer ter plaatse liet. Niemand kwam meer in zijn buurt, want nummer twee Rafa Valls eindigde op iets minder dan een minuut.

De rit zag er toen wel anders uit. Het eerste deel van de laatste klim van deze rit is gelijk aan de laatste klim van die rit, maar een paar kilometer voor de top wordt er nu een andere weg gekozen. De weg die men in 2010 koos bleef omhooglopen tot op vier kilometer van de streep, daarna werd het pas vlak. Nu is het relatief vlakke gedeelte dus langer. Of het een vooruitgang is zullen we vanzelf wel merken.

Sylvain Chavanel won hier in 2010 (Pro Shots/Dppi)
Sylvain Chavanel won hier in 2010 (Pro Shots/Dppi)

Het weer & TV
Om 12:10 begint de rit officieus en een kwartier later officieel. De uitzending van Sporza begint net als de afgelopen dagen om 14:10, de renners zijn dan als het goed is al een kilometer of 70 onderweg en hebben de eerste klimmetjes van de dag achter de rug. In deze kilometers hoeven we nog niet veel te verwachten, er zal alleen een stevige strijd zijn om in de kopgroep van de dag te komen. De finish wordt verwacht tussen 16:59 en 17:26, best vroeg.

In startplaats Dole zal het belachelijk warm zijn, dik boven de 30 graden. Weinig kans op regen en ook weinig kans op wind. In de buurt van de laatste klim, in Saint-Claude, zal het iets minder warm zijn. Net onder de 30 graden, alsnog vrij warm dus. In de middag is er wel een kleine kans op neerslag, wat we met het slechte wegdek in de Jura absoluut niet moeten willen. Weinig wind, maar dat is sowieso niet echt relevant tijdens deze rit.

Favorieten & voorspelling
Op papier lijkt dit een ideale rit voor de vluchters. We zijn al een week bezig en nog geen een keer heeft een kopgroep het gehaald. Dan komt het moment dat een groep vluchters het gaat halen steeds dichterbij en dit lijkt een geschikte rit om de ban te breken. Het is dan wel een bergrit, maar eigenlijk zou ik het liever een veredelde heuvelrit willen noemen. De beklimmingen zijn waarschijnlijk niet zwaar genoeg om voor grote verschillen tussen de favorieten te zorgen en de volgende rit is een stuk zwaarder. Daardoor ligt het voor de hand dat de mannen die voor de gele trui gaan hun krachten nog even sparen.

Veel bergritten zijn er niet, dus het kan ook zo zijn dat men iedere mogelijkheid aan gaat grijpen om te proberen tijd te pakken op de concurrentie, maar met het oog op de negende rit verwacht ik dat het tussen de favorieten vrij rustig gaat blijven. Dit terrein, zonder al te zware beklimmingen, is wel ideaal voor veel renners. Ook de jongens die niet zo goed in het hooggebergte voor de dag komen kunnen hier een gooi doen naar de overwinning, zie ook Chavanel in 2010. Het lijkt mij vrij waarschijnlijk dat er een omvangrijke kopgroep wegrijdt, die het peloton de rest van de dag niet meer ziet. Het gaat wel een gevecht worden om in die kopgroep te belanden.

1. Cummings. Een paar maanden geleden lag Cummings nog volledig in de kreukels. Tijdens de Ronde van het Baskenland reed hij in de rit naar Bilbao samen met nog wat jongens tegen een paaltje en hij brak meerdere botten, waaronder zijn borstbeen. Het was eigenlijk vrijwel meteen uitgesloten dat hij nog de Tour zou rijden, maar daar dacht hij zelf anders over. Hij herstelde wonderbaarlijk snel en tijdens de nationale kampioenschappen van Groot-Brittanië was hij weer van de partij. Voor de gezelligheid won hij maar meteen de tijdrit en een aantal dagen later reed hij ook tijdens de wegrit iedereen naar huis. Tijdens de Tour hebben we hem al regelmatig in beeld gezien, in zijn nieuwe trui. Hij deed weer wat hij altijd doet, achteraan bungelen, ver weg van de stress en de valpartijen blijven. Krachten sparen, voor die ene rit. Want Cummings kiest altijd een rit uit en die rit wint hij dan ook meteen. Het lukte in 2015 en in 2016 en ook deze Tour gaat hij weer een dag hebben dat alles lukt. Dit lijkt me een zeer geschikte rit voor hem, vergelijkbaar met de rit die hij vorig jaar won. Als ik renner was en ik was van plan om tijdens deze rit aan te vallen, dan wist ik wel in welk wiel ik ging zitten bij de start.

2. Vuillermoz. De lokale jongen. Hij zal hier graag zijn kans grijpen, hoewel hij misschien last heeft van stalorders. Bij AG2R draait alles om Romain Bardet en Vuillermoz is een van de belangrijkste knechten van Bardet. Wat dan weer perspectief biedt is dat Bakelants een aantal dagen geleden in de aanval mocht gaan, dan mag een andere renner van AG2R dat vast ook. Voor Vuillermoz zou dat mooi zijn, al is het laatste deel van deze rit dan weer niet helemaal in zijn voordeel. Lijkt ook niet echt over de beste vorm ooit te beschikken, maar dat terzijde.

3. Roglic. Ging de vorige rit twee keer op z'n plaat, maar de schade lijkt mee te vallen. Het plan van Roglic was om geel te pakken in Düsseldorf en daarna maar te kijken hoe ver hij kon komen in het klassement, maar dat plan bleek al snel geen droomplan te zijn. Ondertussen staat hij al acht minuten achter Froome en daardoor kan hij wel lekker gaan vrijbuiten. Mist de tactische kennis om dan daadwerkelijk te winnen, maar Rittenkaper Roglic gaan we hopelijk nog vaak in de aanval zien. Samen met Gesink, het liefst. Hoewel ik denk dat Gesink deze rit nog even laat schieten. Heeft al vaker aangegeven dat we hem pas in de tweede en derde week hoeven te verwachten.

4. Minnaard. Laat ik maar eens een keer een Nederlander noemen, om alle vermoedens dat ik de Nederlanders dood zou zwijgen van tafel te vegen. Marco Minnaard is een totaal onopvallende jongen, zonder groot palmares. Toch is de Zeeuw steeds beter gaan fietsen en in deze Tour komt hij tot nu toe verrassend goed mee. Nu klinkt een 50e plaats in de rit naar La Planche des Belles Filles niet spectaculair, maar het wil wel zeggen dat hij een heel eind kan komen als hij in een kopgroep terecht weet te komen zonder veel spectaculaire klimmers. De jongens van Wanty namen een snipperdag de afgelopen rit, dus een van die mannen gaat sowieso in de aanval. Voor Guillaume Martin zal het wat te vroeg zijn, dus dan kom je uit bij Degand of Minnaard.

5. Navarro. Een rit in de bergen, potentieel een prooi voor de vluchters. Van de Tour van 2016 heb ik geleerd dat je dan maar het beste altijd de naam van Navarro kan noemen. Hij is zo'n beetje het tegenovergestelde van Cummings. De Brit kiest altijd één of twee ritten uit, Navarro streept ze allemaal aan. Gaat altijd in de aanval, overal waar het kan en komt dan aan het eind altijd tekort. Dat gaat nu weer zo zo zijn.

'APM gewaarschuwd voor slechte beveiliging'

Het Rotterdamse containerbedrijf APM Terminals was meerdere keren gewaarschuwd voor de slechte beveiliging van de computersystemen. De leiding had die waarschuwingen vorig jaar naast zich neergelegd. Voor de aanpak zouden de terminals namelijk moeten worden stilgelegd.

De Volkskrant meldt dat zaterdag op basis van interne documenten van APM. Tot ver in 2015 waren er geen goede maatregelen genomen tegen cyberaanvallen. Netwerken waren niet goed van elkaar gescheiden en werden niet in de gaten gehouden. APM liet ook geen penetratietesten doen, waarbij de systemen op de proef worden gesteld om te kijken waar de zwakke plekken zitten. Toen de Petya-malware toesloeg, werd niet alleen de boekhoudsoftware getroffen, maar het hele systeem. Twee terminals kwamen plat te liggen.

'APM gewaarschuwd voor slechte beveiliging'
'APM gewaarschuwd voor slechte beveiliging' (Foto: BuzzT)

Amsterdammer dood na schietincident Breukelen

Een dertigjarige Amsterdammer is vrijdag overleden nadat hij eerder op de dag was neergeschoten bij station Breukelen (provincie Utrecht). Het slachtoffer werd rond 15.00 uur door een nog onbekende dader op een parkeerterrein onder vuur genomen. Hij overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

Het parkeerterrein werd afgezet voor sporenonderzoek. De recherche onderzoekt de aanleiding voor de schietpartij.

Amsterdammer dood na schietincident Breukelen
Amsterdammer dood na schietincident Breukelen (Foto: ANP)

Vietnamese premier begint bezoek Nederland

Met vertegenwoordigers van meer dan honderd bedrijven in zijn kielzog, begint de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zaterdag een bezoek aan Nederland. Het moet de goede relatie tussen beide landen onderstrepen.

Phuc ontmoet maandag premier Mark Rutte die in juni 2014 met een handelsmissie in Vietnam was. Ze spreken elkaar tijdens een werkdiner in het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Daarbij zullen meerdere bewindslieden aanwezig zijn, onder wie minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel.

Een dag later gaat de Vietnamese premier langs bij het parlement. Verder staan op het programma van Phuc onder meer een bezoek aan de haven van Rotterdam en de universiteit van Wageningen. Phuc is tot en met dinsdag in ons land.

Vietnamese premier begint bezoek Nederland
Vietnamese premier begint bezoek Nederland (Foto: ANP)

'Mogelijk meineed bij verhoor Panama Papers'

Een getuige voor de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies heeft mogelijk onder ede gelogen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Trouw van het verhoor van Guus Poelen, directeur van het Amsterdamse trust- en advieskantoor Infintax. Op het plegen van meineed staat een maximum celstraf van zes jaar.

Woensdag presenteerde de ondervragingscommissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer haar bevindingen. De commissie was ingesteld naar aanleiding van de publicaties over de zogeheten Panama Papers. Uit deze vorig jaar gelekte stukken bleek dat een aanzienlijk aantal rijke mensen gebruikt heeft gemaakt van een Panamees bedrijf om hun vermogen aan het oog van de fiscus te onttrekken. De commissie wilde weten hoe mensen met hulp van dat kantoor geld uit Nederland naar belastingparadijzen sluizen.

Poelen ontkent in het verhoor dat Infintax de vaste partner in Nederland is van het Panamese bedrijf. Maar in de Panama Papers is een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de beide bedrijven te vinden. Daarin staat dat vanaf 28 augustus 2014 Infintax geldt als de officiële partner in Nederland.

'Mogelijk meineed bij verhoor Panama Papers'
'Mogelijk meineed bij verhoor Panama Papers' (Foto: ANP)

Verzoek Hawaï over inreisverbod geweigerd

De staat Hawaï heeft bij het gerechtshof geen versoepeling van het inreisverbod af kunnen dwingen. Hawaï wilde dat ook grootouders, ooms en tantes werden uitgesloten van het verbod. Het hof in San Francisco verklaarde vrijdag niet bevoegd te zijn om hierover te oordelen. Donderdag had een lagere rechter de staat Hawaï ook al naar het Hooggerechtshof verwezen.

Eind juni besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een deel van het door president Donald Trump uitgevaardigde inreisverbod tegen reizigers uit zes moslimlanden mocht doorgaan. Volgens de aangepaste versie van het inreisverbod komen alleen mensen die geen "bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten"het land niet in. Iemand kan bijvoorbeeld wel een visum krijgen als echtgenoot, ouders of kinderen al in de VS wonen. Grootouders of kleinkinderen krijgen geen toestemming.

Verzoek Hawaï over inreisverbod geweigerd
Verzoek Hawaï over inreisverbod geweigerd (Foto: ANP)

Brabant akkoord met maatregelen veeboeren

Brabant heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestemd met omstreden en ingrijpende plannen om de schade en overlast door de intensieve veehouderij te beperken. Provinciale Staten bevestigden dat verouderde veestallen versneld in 2022 moeten voldoen aan strengere eisen om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te verminderen. Bovendien komt er vanwege gezondheidsrisico's per direct een tijdelijke stop op de bouw of uitbreiding van geitenstallen.

De Brabantse plannen zijn omstreden omdat boeren vrezen dat ze binnen een paar jaar dure investeringen moeten doen, minder winst overhouden en mogelijk kopje onder gaan. Vele honderden bedrijven dreigen te verdwijnen. Boerenorganisaties hebben daarom al een rechtszaak en schadeclaims aangekondigd.

Honderden boze boeren trokken vrijdagochtend naar het Brabantse provinciehuis in Den Bosch om hun ongenoegen te uiten. Ze volgden het debat op verschillende grote schermen maar ze haakten nagenoeg allemaal af ver voordat besluiten na middernacht werden genomen.

Het CDA dat voor het eerst sinds het bestaan geen deel uitmaakt van de coalitie in Brabant, keerde zich fel tegen de strenge maatregelen. De partij met boerenachterban meent dat de coalitie van VVD, D66, SP en PvdA een onverantwoorde, politieke deal heeft doorgedramd over de rug van boerenfamilies. "Het is een historische maar ook verdrietige dag", zei CDA'er Ton Braspenning. Een motie van afkeuring van zijn partij tegen het college van Gedeputeerde Staten kreeg onvoldoende steun.

De VVD worstelde met de keuze voor de zware maatregelen maar stemde in op voorwaarde dat binnen een paar maanden een uitgewerkt plan komt om vooral jonge en stoppende agrariërs (financieel) te steunen. Volgens voorlopige ideeën komt er een fonds van 30 miljoen euro.

SP-gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie) ontkende vrijdag verwijten dat er geen draagvlak is voor de maatregelen. "Boeren zijn bang gemaakt. En wij moeten álle belangen afwegen", reageerde hij op het gebrek aan steun van de veehouders. Van den Hout noemde het besluit een belangrijke, eerste stap op weg naar een duurzame veehouderij.

Brabant akkoord met maatregelen veeboeren
Brabant akkoord met maatregelen veeboeren (Foto: ANP)

Man probeert deur te openen tijdens vlucht

Een passagier heeft tijdens een vlucht van Seattle naar China geprobeerd de nooddeur van het vliegtuig te openen. Vrijdag is hij aangeklaagd omdat hij vliegtuigpersoneel heeft aangevallen.

De 23-jarige man had volgens de FBI de klink van de deur al half naar beneden geduwd. Toen een stewardess en een medepassagier hem wilden tegenhouden, kregen ze een stomp. Nadat een tweede stewardess hem met wijnflessen op het hoofd had geslagen en andere passagiers zich ermee bemoeiden, kon de agressieve passagier van Delta Air Lines worden overmeesterd. Hij werd vastgebonden met tiewraps.

Het is onduidelijk waarom de man, die eersteklas reisde, de vliegtuigdeur probeerde te openen. Volgens de FBI had de passagier weliswaar een biertje gedronken, maar vertoonde hij geen tekenen van dronkenschap. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

Het vliegtuig keerde na het incident terug naar Seattle.

Man probeert deur te openen tijdens vlucht
Man probeert deur te openen tijdens vlucht (Foto: ANP)

Drie gewonden bij botsing met politieauto

Een politiewagen is vrijdagavond op een personenauto gebotst in Eindhoven. Daarbij raakten drie mensen gewond, onder wie een politieagent. Een politiewoordvoerder meldt dat alle gewonden uit voorzorg naar het ziekenhuis zijn gebracht.

In de politieauto bevond zich ook een politiehond. Deze is overgebracht naar een dierenarts. Het ongeluk vond plaats op de kruising tussen de Karel de Grotelaan en Bouvigne. De toedracht van de botsing wordt onderzocht.

Drie gewonden bij botsing met politieauto
Drie gewonden bij botsing met politieauto (Foto: ANP)

Laatste Sensation kleurt ArenA wit

Met een 'Ode to Sensation' komt er zaterdagnacht een eind aan het legendarische dancefeest Sensation. Althans in Nederland. In het buitenland wordt Sensation nog volop georganiseerd, maar in de Amsterdam ArenA wordt het tijd voor een ander dansfeest, vindt organisator ID&T.

Onder het motto The Final treden top-dj's op, zoals Sunnery James & Ryan Marciano, Fedde Le Grand, Hardwell en een 'mystery guest' - een bekende dj wiens naam tot het laatst toe geheim blijft. Het laatste uur is ingeruimd voor Nederlandse dj's zoals veteraan Joost van Bellen, die de Nederlandse editie van Sensation voorgoed afsluiten. Alle 40.000 kaarten zijn uitverkocht.

Sensation begon in 2000 en groeide uit tot een uiterst succesvolle formule, met de witte dresscode en de grote namen die de organisatie wist te strikken. De opvolger van het dancefeest in de ArenA wordt eind dit jaar onthuld.

Duncan Stutterheim, een van de oprichters van ID&T, kijkt terug op een "fantastische reis die we met z'n allen hebben gemaakt". "We hebben baanbrekende dingen gedaan en alle grote dj's in de wereld hebben er gestaan."Stutterheim, die twee jaar geleden tijdens Sensation afscheid nam van de dance-organisatie, zegt dat ze vooraf nooit hadden kunnen bedenken dat het wereldwijd zo'n succes zou worden. De witte dresscode maakt het ook uniek. "Als je aan Sensation denkt, denk je aan wit en als je aan wit denkt dan denk je aan Sensation.''

Laatste Sensation kleurt ArenA wit
Laatste Sensation kleurt ArenA wit (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: weer zonnig

Als in juli de vliegen de mieren,
zal augustus ons met onweer bestieren.

Goedemorgen!

Vanmorgen zijn er wolkenvelden en zeker in het noorden kan er nog een bui voorkomen. Maar in de loop van de dag breekt op steeds meer plaatsen de zon door en loopt de temperatuur vanmiddag op tot 20 graden op de wadden tot 26 graden in het zuidoosten.

Ook morgen is het nog vrij warm en zonnig, met in de avond kans op een regen of onweersbui. Komende week wisselvalliger en koeler.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:29
Zon onder: 22:00
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1917 De opstand in Petrograd (Sint-Petersburg) mislukt en Lenin vlucht naar Finland.
1945 De Nederlandse onderzeeboot O 19 loopt vast op Laddrif en wordt twee dagen later vernietigd door de Amerikaanse onderzeeboot Cod
1947 Volgens een persbericht van de Amerikaans luchtmacht is in Roswell in New Mexico een vliegende schotel geland.
1992 In Uithoorn ontploft door een verkeerd mengsel een ketel van teerfabriek Cindu. Drie brandweermensen overlijden; elf mensen raken gewond.
2006 In de Amsterdam ArenA vindt voor de vijfde keer het Nederlandse dance event plaats: Sensation Black.

Reuzevleermuizen voor de kust bij Riung, Flores, Indonesië (Foto: Blind_Guardian)
Reuzevleermuizen voor de kust bij Riung, Flores, Indonesië (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Foute Victor Vran film

De mensen achter actie-RPG Victor Vran hebben hun uiterste best gedaan om een zo slecht mogelijke video te maken. Het waarom moeten we jullie schuldig blijven, maar voor de masochisten onder ons is deze hieronder te zien. In F#ck you Lloyd Kaufman: An Interview From Hell zien we de Dood voorbijkomen, Toxic Avenger en natuurlijk Lloyd Kaufman.

Voor gamefans: de Victor Vran Overkill Edition met de Motörhead Through the Ages DLC en de Fractured Worlds-uitbreiding zijn uit en speelbaar. Lees hier meer over dit pakket.

Victor Vran - Overkill

 

Het bizarre verschil tussen Kittel en Boasson Hagen: 0,0003 seconden

Het was in wielerwereld het gesprek van de dag: de 0,0003 seconden van Marcel Kittel. Want inderdaad, de Duitser won de zevende etappe van de Tour met drie tienduizendsten van een seconden verschil, een kleine zes millimeter.

Op de gewone beelden is het verschil niet te zien, op de gewone finishfoto ook nauwelijks. Pas na uitvergroten is te zien dat Kittel's wiel inderdaad iets verder tegen de lijn zit dan het wiel van Boasson Hagen, maar het gaat wel om niet meer dan enkele pixels. Beide heren gaven na afloop overigens aan het verschil eigenlijk niet te kunnen zien.

Om een klein beetje een beeld te krijgen van hoe klein het verschil eigenlijk was: 0,0003 seconden komt neer op 300 microseconden, wat betekent dat de tijd tussen de finish van Kittel en die van Boasson Hagen ruim duizend keer achter elkaar gezet kan worden om tot de lengte van één keer knipperen met je ogen te komen.

In de extreem korte tijd lukt het de neuronen in je hersenen nog niet eens om één impuls af te vuren en je zou alle goede wedstrijden van het Nederlands elftal onder Danny Blind kunnen bekijken, terwijl het toch vrij snel reizende licht slechts een kilometer of negentig af zou leggen. We zijn nu wel benieuwd: wat zou je naast het luisteren van alle goede nummers van Gordon nog meer kunnen doen in 0,0003 seconden?

De stevig uitvergrootte finishfoto, met Kittel onderaan en Boasson Hagen bovenaan (Foto: Letour)
De stevig uitvergrootte finishfoto, met Kittel onderaan en Boasson Hagen bovenaan (Foto: Letour)

Soedanese clubs uit Champions League getrapt door politieke inmenging

De twee grootmachten van het Soedanese voetbal hebben vrijdag slecht nieuws gekregen. Enkele uren voor hun wedstrijden in de Afrikaanse Champions League kregen Al Hilal en Al Merreikh te horen dat ze uit het toernooi werden gezet.

De Soedanese voetbalbond is vanwege politieke inmenging geschorst door wereldvoetbalbond FIFA. Dat betekent ook dat clubs uit het land tijdens de schorsing niet aan internationale toernooien zoals de Champions League mee mogen doen.

Al Merreikh bereikte in 2015 nog de halve finales van het toernooi en zou vrijdagavond in Tunesië tegen Etoile Sahel aantreden voor het laatste groepsduel. Landskampioen Al Hilal had een thuiswedstrijd op het programma staan tegen Ferroviario Beira, de landskampioen van Mozambique.

Met zeven punten stond Al Merreikh er uitstekend voor: Etoile Sahel had er negen, de Mozambikanen vijf en Al Hilal vier, dus plaatsing voor de kwartfinales leek zeer goed mogelijk. 

De straf kon alleen teruggedraaid worden als de Soedanese voetbalbond de door de politiek afgezette president terug zou zetten als leider, maar dat gebeurde vrijdag niet en dus is de droom voor de clubs voorbij. 

Al-Hilal Al-Ubayyid, een derde Soedanese club, zou zaterdag op bezoek gaan bij het Zambiaanse ZESCO United in de Confederations Cup, het Afrikaanse equivalent van de Europa League. Ook die club is echter uit het toernooi gegooid en ook dat is bijzonder zuur: een plek in de kwartfinales was al binnen. 

Murray ondanks setverlies door, Nadal stoomt verder met setrecord

Titelverdediger Andy Murray heeft op Wimbledon in de derde ronde voor het eerst dit jaar een set afgestaan. Fabio Fognini wist de Brit een set af te snoepen, maar hij kon het Murray niet moeilijk genoeg maken: 6-2, 4-6, 6-1, 7-5.

Rafael Nadal had het wat minder lastig dan Murray. De Spanjaard, als vierde geplaatst, zette het Russische toptalent Karen Khachanov met 6-1, 6-4, 7-6 (3) opzij, waarmee hij al 28 sets op rij gewonnen heeft - een evenaring van zijn persoonlijk record.

Murray zal het in de achtste finales opnemen tegen Benoit Paire. De Fransman schakelde de Pool Jerzy Janowicz in drie sets uit: 6-2, 7-6 (3), 6-3. Kevin Anderson maakte ondertussen een einde aan de droom van de Belg Ruben Bemelmans. Het Zuid-Afrikaans servicekanon zegevierde met 7-6 (3), 6-4, 7-6 (3).

Jo-Wilfried Tsonga en Sam Querrey kwamen ver, maar bij 6-5 voor Querrey in de laatste set viel de duisternis in en moest de wedstrijd stilgelegd worden. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.