FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 juli 2017

Onfortuinlijke motorrijders gered door tractor

Bij een ongeval in Driehuizen langs de Oostdijk zijn vrijdagmiddag twee motorrijders gewond geraakt. Ze kwamen ten val door een verkeerde inschatting van de bocht en doordat ze te snel reden.

Omdat de gewonden onder aan de dijk terecht waren gekomen na hun onfortuinlijke valpartij kon de ambulance niet bij de slachtoffers komen. Een buurtbewoner in het bezit van een tractor en aanhanger bood uitkomst. De twee motorrijders werden in de aanhanger naar de ambulance gebracht, waarna ze naar het ziekenhuis konden worden vervoerd.

Gridstraf Hamilton in Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft voor de Grand Prix van Oostenrijk een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. Bij de Mercedes van de Brit moet voortijdig een versnellingsbak gewisseld worden, waardoor hij zondag minimaal van plek zes moet starten.

Dat de versnellingsbak van Hamilton gewisseld moet worden komt niet als een verrassing, omdat autosportfederatie FIA afgelopen dinsdag al ingelicht was. De reden van de wissel is waarschijnlijk de schade die de bak tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan opgelopen heeft. Hierdoor ging het onderdeel niet de verplichte zes races mee. Omdat Hamilton de race in Baku wel uitreed volgt nu een automatische straf van vijf plekken op de grid.

Links tuig plundert winkels in Hamburg

Bij ernstige rellen in de wijk Schanzenviertel in Hamburg hebben demonstranten zeker twee winkels geplunderd. Volgens de politie werden de inboedels van een kruidenier en een drogisterij een prooi van de actievoerders.

De wijk, waar onder andere het linkse autonomen centrum Rota Flora is gevestigd, is al urenlang toneel van confrontaties tussen de politie en anti-G20-demonstranten. Die hebben in de straten barricades opgeworpen en in brand gestoken. Vermomde demonstranten lopen met ijzeren staven en catapults rond. De politie gebruikt waterkanonnen om de groepen relschoppers uiteen te drijven.

Actievoerders plunderen winkels in Hamburg
Actievoerders plunderen winkels in Hamburg (Foto: ANP)

'Oplaadbare spinner kan in brand vliegen'

Wie een oplaadbare fidget spinner heeft, moet extra opletten tijdens het opladen. Het speelgoed kan vlam vatten. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, onder verwijzing naar berichten in Amerikaanse media.

In twee gevallen in de Amerikaanse staten Michigan en Alabama vlogen spinners tijdens het opladen in brand.

Het gaat om spinners die via Bluetooth verbinding kunnen maken met mobiele telefoons om muziek af te spelen. "Misschien verstandig om hem in de gaten te houden tijdens opladen. Hou brandbare spullen uit de buurt", adviseert de NVWA.

Red Bull zet Sainz op zijn plek

Carlos Sainz zal komend seizoen gewoon weer voor het Formule 1-team Toro Rosso uit gaan komen, zo liet Red Bull Racing-baas Christian Horner vanuit Oostenrijk weten. De Spaanse coureur liet gisteren weten dat hij in 2018 of voor het hoofdteam Red Bull Racing wil rijden of wil vertrekken.

Sainz: "Mijn doel voor volgend jaar is rijden voor het nummer een team van Red Bull en vechten voor podiums en zeges. Daar doe ik mijn best voor en mocht dat niet lukken dan is een vierde seizoen bij Toro Rosso niet waarschijnlijk."

De naam Sainz duikt op in allerlei geruchten voor 2018 bij de teams Ferrari, McLaren, Williams en Renault. "Ik sluit geen enkele mogelijkheid uit en ben klaar om een stap hogerop te maken. Ik ga niets uitsluiten en we zien wel waar ik terecht kom."

Dat zal in 2018 niet zijn bij het hoofdteam Red Bull Racing, zo benadrukte Horner die blij is met de coureurs Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Die posities zijn duidelijk, net als die van Sainz, zo zei de teambaas tegen Sky Sports. "Ik weet niet waar hij volgend jaar denkt te willen zijn. Carlos Sainz heeft een contract voor volgend jaar. Wij hebben de optie gelicht en we hebben een optie voor volgend jaar en het jaar erna. Sainz rijdt volgend jaar wederom in een Toro Rosso."

"Hij moet beseffen dat hij de kans in de Formule 1 heeft gekregen, omdat Red Bull in zijn juniorjaren heeft geïnvesteerd. Het is een beetje ondankbaar om zulke taal te uiten. We investeren veel in de rijders en geven hen een kans. Zonder Red Bull had hij niet in een Formule 1-bolide gereden."

Ook Red Bull-adviseur Helmut Marko was duidelijk over Sainz die zich op het rijden moet concentreren. "Hij is wat afgeleid. Dat kan ik aan zijn rijden zien, hij is vandaag van de baan gegaan en ook eerder dit seizoen heeft hij fouten gemaakt. Het contract is duidelijk en je valt niet degene af die jou geholpen heeft. Meneer Mateschitz en ik hebben Sainz bij Toro Rosso ondergebracht, terwijl niemand anders hem een kans zou hebben gegeven."

Waarschuwingsschot bij rellen Hamburg

Op diverse plaatsen in Hamburg waren vrijdag confrontaties tussen anti-G20-demonstranten en de politie. In de wijk Schanzenviertel kwam een politieman dermate in het nauw dat hij een waarschuwingsschot loste. Hij vluchtte uiteindelijk een winkel binnen, twitterde het korps.

Actievoerders wierpen in enkele straten barricades op in de wijk St. Pauli. Politie en voertuigen werden bekogeld met stenen en flessen. Diverse politiemensen raakten gewond. Het korps gebruikte waterkanonnen.

Meer dan twintig actievoerders sprongen in de Elbe en probeerden via het water bij de concertzaal Elbphilharmonie te komen waar de deelnemers aan de G20 vrijdagavond een concert bijwonen. De zwemmers werden in politieboten gehesen en afgevoerd.

Op andere plaatsen in Hamburg waren vreedzame bijeenkomsten.

Update 22:29 uur
Nu met beelden van de rellen. 

Waarschuwingsschot bij rellen Hamburg
Waarschuwingsschot bij rellen Hamburg (Foto: ANP)

VS en Rusland maken afspraken over Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben afspraken gemaakt over een wapenstilstand in delen van Syrië. Dat bevestigden de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken na het gesprek tussen de twee leiders.

Het staakt-het-vuren moet op 9 juli van kracht worden, zei de Russische bewindsman Sergej Lavrov. De Jordaanse regering maakte via staatspersbureau Petra bekend het bestand te steunen, dat zou gelden voor het zuidwesten van Syrië.

De Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) had voor zijn vertrek naar Hamburg al aangegeven dat de VS bereid waren met Rusland te praten over mogelijkheden om Syrië te stabiliseren. Hij verwees toen onder meer naar de mogelijkheid om vliegverboden in te stellen in bepaalde gebieden; zogeheten no fly zones.

VS en Rusland maken afspraken over Syrië
VS en Rusland maken afspraken over Syrië (Foto: ANP)

RuneScape-uitbreiding geannuleerd

Vorige maand lanceerde de eerste grote uitbreiding voor RuneScape: Menaphos. In onze preview lieten wij reeds weten dat er ook een winteruitbreiding aankomt. Deze is geschrapt. De fans hadden namelijk op- en aanmerkingen over RuneScape en ontwikkelaar Jagex wil dat eerst oplossen.

RuneScape: Menaphos

Er waren te veel kleine zaken blijven liggen die zorgden voor irritaties bij de spelers. Nu komen er meer kleine updates om RuneScape relaxter te maken om te spelen. De focus ligt nu op kleine veranderingen met een grote (positieve) impact. Om dit voor elkaar te krijgen is het team dat de mini-tweaks doet verdubbeld. 

Enkele tweaks die eraan komen:

  • Quick Prayer-presets: Verschillende prayers bundelen onder één knop
  • Aura-tas: houdt je verzameling loyalty-aura’s bij
  • Meer kleuren voor Telos wapens
  • Meer uitbreidingen voor oude quests
  • Mooiere gebieden
  • Beter achievement-systeem
  • Strakkere interface
  • Verbeteringen aan Invention-skill
  • Combat pets

Door middel van polls, zoals wij die hebben op FOK! en zoals Old School RuneScape deze heeft, wil Jagex peilen waar de fans het meeste behoefte aan hebben. Vanaf 11 juli kunnen fans meedoen aan The Big RuneScape Survey. Hier kan je aangeven welke van de voorgestelde tweaks meer prioriteit moet krijgen. Tijdens de livestream van 11 juli wordt er meer uitgelegd over dit nieuwe democratische middel. Mod Osborne legt het nog even rustig uit.

Luiten haalt nipt de cut in Ierland

Golfer Joost Luiten heeft de cut gehaald bij het Iers Open. De Nederlander ging in Londonderry rond in 69 slagen (-3) en behaalde met een totaal van 140 slagen (-4) nipt de cut. Hij staat hiermee gedeeld 53e.

Luiten kende een uitstekend begin van de ronde met drie birdies op de eerste negen holes. De Nederlander leverde op de vijftiende een slag in, maar won deze op de zeventiende weer terug, waardoor hij de schifting net overleeft.

Na dag twee leiden de Amerikaan Daniel Im en de Fransman Benjamin Hébert nog steeds. Het duo ging rond in 67 slagen (-5) en staat op dertien slagen onder het baangemiddelde. Voor de Ierse topgolfer Rory McIlroy is het toernooi voorbij. Hij ging in 72 en 73 slagen rond en dat was bij lange na niet genoeg om verder te mogen.

Groenewegen: "Moet de sprint gewoon eens eerder aangaan"

Net zoals donderdag kwam Dylan Groenewegen ook vandaag niet verder dan een zesde plaats. De sprinter van LottoNL-Jumbo twijfelde of hij wel de juiste keuze had gemaakt. "Misschien had ik zelf eerder aan moeten gaan", zei Groenewegen na de finish tegenover de NOS.

"Misschien moet ik gewoon een keer gaan sprinten en dan maar kijken waar het schip strandt. Nu ging ik pas op 150 meter voor de finish staan. Misschien moet ik denken dat die anderen ook wel eens moe worden'', aldus Groenewegen, die de sprint na de komende bergetappes op een andere manier in wil gaan.

"Het was een vrij snelle en lange sprint. Ik zat in het wiel van Kristoff en op zich was dat goed. Ik had geen geweldige benen, ze voelden best wel gaar. Maar toen we gingen sprinten, ging het wel'', vertelde Groenewegen verder. "Het wordt nu twee dagen overleven en dan hoop ik er weer te staan. We weten dat Kittel en Démare heel sterk zijn op het moment, we blijven proberen en misschien lukt het dan wel. Je wilt altijd meer, daar gaan we voor.''

Sterk begin volleybalsters Oranje op World Grand Prix

De volleybalsters van Oranje hebben hun openingsduel op de World Grand Prix gewonnen. In Apeldoorn was de ploeg van bondscoach Jamie Morrison met 3-0 (25-21, 25-19, 25-21) te sterk voor de Dominicaanse Republiek.

In de eerste set ging het gelijk op tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek, die vorig jaar nog uitkwam op het tweede niveau uitkwam, terwijl Nederland derde werd in de World Grand Prix. Bij 17-17 maakte Oranje een aantal punten op rij, waarna Nederland makkelijk de set pakte met 25-21.

In de tweede set kwam Nederland al snel op voorsprong van 9-5. In het verloop van de set kwam de ploeg van Morrison nooit meer in de problemen en Nederland zou de set uiteindelijk met 25-19 winnen.

In het begin van de derde set had Oranje het moeilijker met de Dominicaanse Republiek. Nederland kwam op een 10-14 achterstand, maar zou mede door een sterke blokkering en een sterk spelende Celeste Plak terugkomen. Op 24-21 was het eerste wedstrijdpunt raak voor de volleybaldames.

In het weekend speelt Nederland nog tegen Thailand en Japan.

Azarenka en Halep door op Wimbledon, Cibulkova onderuit

Het damestoernooi op Wimbledon is vrijdag, de dag waarop de derde ronde begon, opnieuw een relatief hooggeplaatste speelster kwijtgeraakt. De Slowaakse Dominika Cibulkova, als achtste geplaatst, ging onderuit tegen de als 27e geplaatste Kroatische Ana Konjuh: 7-6 (3), 3-6, 6-4.

De nummer twee van de plaatsingslijst, Simona Halep, ging het beter af. De Roemeense schoof de Chinese Shuai Peng met 6-4, 7-6 (7) opzij. Elina Svitolina (4) had weinig problemen tegen Carina Witthöft (6-1, 7-5), terwijl Johanna Konta (6) afrekende met de Griekse Maria Sakkari: 6-4, 6-1.

Venus Williams (10) begon was stroef tegen de Japanse Naomi Osaka, maar ze schoof het talent toch aan de kant: 7-6 (3), 6-4. Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko (13) was Camila Giorgi met 7-5, 7-5 de baas en Caroline Garcia (21) versloeg Madison Brengle met 6-4, 6-3. Viktoria Azarenka gaat ook nog altijd prima in Londen, hoewel het thuispubliek dat niet leuk vond: ze versloeg Heather Watson met 3-6, 6-1, 6-4.

O'Connor de beste in Oostenrijk, Weening derde

Ben O’Connor heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Australiër van Dimension Data was 212 kilometer de beste voor Riccardo Zoidl. Pieter Weening zou derde worden. Stefan Denifl blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Vijf renners kozen voor de vroege aanval met daarbij twee Nederlanders: Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) en Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac). De twee landgenoten hadden het gezelschap van Ben O’Connor (Dimension Data), Riccardo Zoidl (Felbermayr-Simplon Wels) en Anthony Perez (Cofidis). De vijf hadden een maximaal van een kleine drie minuten.

Op de beklimming van de Hochtor (buiten categorie) op tachtig kilometer van de streep moest Slagter samen met Perez de kopgroep laten rijden. In het peloton ging Miguel Angel Lopez in de aanval. De Colombiaanse klimmer van Astana zou op de top van de Hochtor de aansluiting maken bij het koptrio.

In de achtergrond moest Denifl de situatie recht zetten. Mede dankzij de hulp van zijn ploeggenoten werden de aanvallers op 25 kilometer van de streep gegrepen. Toen het peloton weer samen was koos O’Connor samen met Zoidl weer voor de aanval. later zou ook Weening het proberen maar de Nederlander van Roompot - Nederlandse Loterij kon de aansluiting niet meer maken op het duo.

Op de slotklim van twee kilometer was O’Connor duidelijk te sterk voor zijn medevluchter. Weening werd derde op 1.40 van de 21-jarige Australiër. Naast Weening was er met Martijn Tusveld nog een Nederlander in de top tien van de daguitslag. De renner werd van Roompot - Nederlandse Loterij werd negende op 2.02 van de winnaar.

Denifl kwam in de dezelfde tijd als Tusveld binnen en blijft leider in het algemeen klassement. De Oostenrijker heeft een voorsprong van 37 seconden op Delio Fernandez met nog een etappe te gaan.

Excuses voor oud-gedetineerde Guantanamo Bay

De Canadese regering heeft vrijdag formeel excuses aangeboden aan een man die tien jaar vastzat in Guantanamo Bay. De autoriteiten hebben ook een financiële schikking getroffen met Omar Khadr, die op vijftienjarige leeftijd na een vuurgevecht werd opgepakt in Afghanistan.

Het Canadese hooggerechtshof oordeelde in 2010 dat Canada de rechten van Khadr had geschonden. Medewerkers van Canadese inlichtingendiensten ondervroegen hem in de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba en deelden de uitkomsten van die gesprekken met de Amerikanen.

De autoriteiten maakten niet bekend wat voor schadevergoeding Khadr tegemoet kan zien, maar volgens goed ingevoerde bronnen gaat het om een bedrag van 10,5 miljoen Canadese dollar (7,3 miljoen euro). De conservatieve oppositie reageerde onlangs woedend op de "riante beloning voor een veroordeelde terrorist".

Excuses voor oud-gedetineerde Guantanamo Bay
Excuses voor oud-gedetineerde Guantanamo Bay (Foto: ANP)

Mogelijke mensensmokkel met vliegtuig verijdeld

Negen mannen, onder wie twee Britse piloten, zijn opgepakt op verdenking van mensensmokkel met een klein vliegtuig. Het is voor zover de politie weet de eerst keer dat in Nederland wordt geprobeerd per vliegtuig mensen te smokkelen.

De politie kreeg informatie dat veertien Albanezen, onder wie drie jonge kinderen, per vliegtuig vanaf Teuge illegaal naar Engeland wilden gaan. De Albanezen zijn uiteindelijk donderdagavond in twee busjes aan de Belgische grens onderschept. Mogelijk was het plan van de piloten om naar België te vliegen, daar de mensen op te pikken en dan alsnog naar Engeland te gaan. Dat is allemaal onderdeel van het onderzoek, aldus een woordvoerder van de politie.

Naast de twee Britse piloten zijn de twee Nederlandse chauffeurs van de busjes en vijf Albanese mannen opgepakt.

De politie heeft onder meer het vliegtuig (een achtzitter), een auto, telefoons, contant geld en administratie in beslag genomen. Alle verdachten zitten nog vast. De voorgeleiding is begin komende week.

Vliegveld Teuge laat in een persbericht weten, dat er 2 piloten met de Britse nationaliteit gearresteerd zijn en dat hun vliegtuig in beslag is genomen. "Op de luchthaven zijn echter géén personen aanwezig geweest die met het vliegtuig het land zouden willen verlaten, noch hebben de luchthaven en de daarop gevestigde bedrijven enige betrokkenheid bij het incident," aldus de woordvoerder van vliegveld Teuge.

Brand wint rit acht Giro Rosa, Van der Breggen blijft aan de leiding

Lucinda Brand heeft de achtste etappe gewonnen in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse van Sunweb was in de finale te sterk voor Tetyana Riabchenko. De twee rensters waren eerder weggereden uit het peloton. Anna van der Breggen blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Op de Cuccaro Vetere, een klim van de tweede categorie koos Riabchenko voor de aanval. De Oekraïense had op de klim één minuut voorsprong op Brand, die in de achtervolging was gegaan op Riabchenko. In de afdaling van de Cuccaro Vetere zou Brand bij de Oekraïense komen en in de slotfase, zou de Nederlandse Riabchenko achter laten en juichend over de streep komen.

In de achtergrond won Megan Guarnier de sprint van de groep van de favorieten. Van der Breggen behield het roze en heeft een voorsprong van 1.03 op Elisa Longo Borghini.

Door de winst stijgt Brand naar een vijfde plaats in het algemeen klassement op 3.26 van Van der Breggen. Naast Van der Breggen en Brand staat er met Annemiek van Vleuten nog een Nederlandse in de top van vijf. De renster van Orica-Scott staat op plaats drie met een achterstand van 1.39.

Gemengd dubbelspel Wimbledon voorbij voor Schuurs en Koolhof

Wesley Koolhof en Demi Schuurs zijn op Wimbledon in de eerste ronde van het gemengd dubbelspel uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor van de Brit Liam Broady en zijn zus Naomi, die met een wildcard mee mochten doen.

Koolhof en Schuurs speelden beiden voor het eerst op een Grand Slam in het gemengd dubbel. Ze konden de Broady's prima bijbenen, maar nadat vijf breakkansen op 4-4 niet genoeg waren gaven ze de set weg. In set twee kregen ze op 3-4 de beslissende break om de oren en daarmee was het gedaan: 4-6, 3-6.

Nederland en Oekraïne tekenen MH17-verdrag

Nederland en Oekraïne hebben vrijdag het verdrag ondertekend waardoor het proces over het neerhalen van vlucht MH17 in Nederland kan plaatsvinden. Omdat Oekraïne geen eigen onderdanen uitlevert, wordt in het verdrag ook geregeld dat eventuele Oekraïense daders dan in eigen land hun straf zullen uitzitten.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) tekende het verdrag samen met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Petrenko. Het zal echter nog wel een tijd duren voordat er verdachten voor de rechtbank staan. Bij de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven. De mensen aan boord kwamen uit zeventien landen, maar het leeuwendeel hiervan betrof Nederlanders.

Nederland en Oekraïne tekenen MH17-verdrag
Nederland en Oekraïne tekenen MH17-verdrag (Foto: ANP)

Kittel: "Ik dacht dat de meet verder lag"

In de zevende etappe in de Tour de France leek het erop dat niet Marcel Kittel maar Edvald Boasson Hagen de winnaar was in de massasprint. Uiteindelijk duwde de Duitser zijn fiets toch nog een fractie eerder over de finish dan de Noor.

"Ik dacht dat het nog 200 meter was tot de finish, maar toen was het nog maar 100 of 120 meter", zo zei Kittel na afloop van de etappe. "De deur op rechts ging open en ik vond toch nog een gaatje. Ik gaf alles, maar twijfelde of het genoeg was."

Nadat de jury de fotofinish had bestudeerd, werd Kittel als winnaar aangewezen. Hiermee pakte hij zijn derde ritwinst deze Tour en zijn twaalfde totaal.

Kittel: "Ik dacht dat de meet verder lag" (Pro Shots / George Deswijzen)
Kittel: "Ik dacht dat de meet verder lag" (Pro Shots / George Deswijzen)

Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar'

"Een bizarre uitspraak." Zo noemt premier Mark Rutte de term "ondemocratisch gebaar" waarmee de Turkse regering vrijdag op het kabinetsbesluit reageerde om de Turkse vicepremier volgende week te weren.

Rutte zei dit in Hamburg na de werklunch met de leiders van de grootste economieën in de wereld, de G20. Aan tafel zat ook president Recep Erdogan maar ze hebben geen contact met elkaar gezocht. "Het is niet handig om met het herstel van een bilaterale relatie op het hoogste niveau te beginnen. De relatie met Turkije is slecht. Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert Ankara de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara niet."

Vicepremier Tugrul Türkes wil volgende week in Apeldoorn aanwezig zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ziet in het weigeren van Türkes een ondemocratisch gebaar. Rutte wees erop dat de Turken al eerder "bizarre woorden hebben geuit".

Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar'
Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar' (Foto: ANP)

Demonstranten zwaargewond door vallend hek

Elf demonstranten zijn vrijdagochtend in Hamburg zwaargewond geraakt toen een hek op een muur waar zij in waren geklommen het begaf. De demonstranten maakten een val van ongeveer vier meter, zegt de brandweer.

De muur stond rond een bedrijf waar de actievoerders naar binnen wilden. Bij elkaar werden dertien actievoerders naar het ziekenhuis gebracht. Veel van hen hadden wonden aan het hoofd. De hulpdiensten rukten uit met twaalf brandweervoertuigen, vijf noodwagens van artsen en twee blusvoertuigen van de brandweer.

Demonstranten zwaargewond door vallend hek
Demonstranten zwaargewond door vallend hek (Foto: ANP)

Europese miljardenlening voor Griekenland

Griekenland krijgt maandag een lening van 7,7 miljard euro bijgeschreven van het Europese noodfonds ESM. Bijna 7 miljard is bedoeld om eerdere leningen af te lossen en de rest om achterstallige rekeningen te voldoen. In september volgt onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard euro, liet het ESM vrijdag weten.

Het in Luxemburg gevestigde fonds geeft hiermee uitvoering aan het besluit dat de ministers van Financiën van de eurolanden drie weken geleden namen. "Goed nieuws", aldus de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De storting maakt deel uit van het derde steunprogramma voor de Grieken, dat in de zomer van 2015 begon en in de tweede helft van 2018 afloopt. Van de maximaal 86 miljard euro die beschikbaar is, is een kleine 40 miljard uitgekeerd. Als voorwaarde moet Athene zware hervormingen doorvoeren.

In totaal heeft het fonds in Luxemburg nu ruim 181 miljard aan Griekenland geleend, tegen een gunstig tarief. De eurogroep hoopt dat Griekenland volgend jaar weer op eigen benen kan staan.

Europese miljardenlening voor Griekenland
Europese miljardenlening voor Griekenland (Foto: ANP)

Verstappen: "We zitten niet ver van de top af"

De eerste dag van de Grand Prix van Oostenrijk was een redelijk goede voor Max Verstappen. De Nederlander kijkt tevreden terug op de twee vrije trainingen op de Red Bull Ring. "Het was een positieve dag", aldus Verstappen.

Ondanks een technisch probleem met de remmen kon de jonge Formule 1-coureur veel rondes maken vandaag, daarbij had hij de snelheid goed te pakken. De problemen met de remmen hielden hem enige tijd in de pits.  "Dat kostte ons een kleine dertig minuten", liet de Red Bull-coureur na de sessie aan Verstappen.nl weten. "Toen dit was verholpen ging het uiteindelijk niet slecht en hebben we ongeveer ons complete programma af kunnen werken. Het was dus een positieve dag"

Verstappen kan nog niet goed inschatten wat de tijden waard zijn voor de rest van het weekend. "Dat is lastig om te zeggen. Ik ben niet helemaal tevreden over vandaag op het gebied van de balans in de auto. We kunnen ons op elk gebied nog verbeteren. Zowel in de korte, als in de lange runs voelde de auto niet helemaal perfect. Er is nog wat werk te doen, maar we zaten niet te ver van de top af, dus we zullen zien morgen."

De Red Bull Ring is geen gemakkelijk circuit voor de wagen van de jonge Nederlander. "Het is niet een baan waarop je heel veel grip hebt. Je hebt hier alleen korte bochten of hele lange bochten, dus als je een klein momentje hebt is het moeilijk om het te corrigeren, vooral met de grindbakken en de hoge kerbstones naast de baan. De gele kerbstones zijn erg groot voor onze Formule 1-auto's die daar niet op gebouwd zijn."

Verstappen: "We zitten niet ver van de top af" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "We zitten niet ver van de top af" (Pro Shots / Action Images)

En dat is drie voor Kittel

De zevende etappe van de Tour de France, over 213,5 kilometer van Troyes naar Nuits-Saint-Georges, is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser, die zijn derde ritzege deze Tour pakt, was nipt de snelste in de massasprint. Het geel blijft om de schouders van Chris Froome. Dylan van Baarle werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de dag en vertrekt morgen met een rood rugnummer.

Manuele Mori (UAE Team Emirates), Yohann Gène (Direct Energie), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) en Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro) ontsnapten uit het peloton. Hun maximale voorsprong was 3,5 minuut. Bouet kwam als eerste boven op Côte d'Urcy, de enige beklimming van de dag, 58 kilometer voor de streep. De voorsprong van de vier aan kop was 2,20, maar daarna liep het snel terug.

Inmiddels was het flink gaan waaien, iets waar de renners ook last van hadden. Er was echter geen waaiervorming. Tien kilometer voor de meet ging het gas erop in het peloton. Vier kilometer later werden de koplopers opgeslokt door het peloton. De sprintersploegen hadden zich inmiddels op kop van het peloton gestationeerd.

In de massasprint was het Kittel die Boasson Hagen nipt de baas was, al was het met het blote oog niet te zien, en moest de jury uitsluiting geven.

En dat is drie voor Kittel (Pro Shots / George Deswijzen)
En dat is drie voor Kittel (Pro Shots / George Deswijzen)

Tweede Zelda-DLC vindt plaats na het hoofdverhaal

Op E3 werd kort de tweede DLC voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild genoemd. Vandaag is door Aonuma bekendgemaakt dat de DLC, genaamd The Champions' Ballad nog steeds speelt als Link en dat deze DLC plaatsvindt na het hoofdverhaal.

Geen prequel dus, ondanks hevige speculatie onder de community. We zien in een korte clip Zelda op bezoek gaan bij Riju, leidster van de Gerudo. Wellicht is Zelda bezig met het samenstellen van een nieuwe groep Champions, de tijd zal het leren. 

Update: Het zou ook kunnen zijn dat Zelda op bezoek is bij Urbosa en dat we in de footage kijken naar een flashback. Via Twitter heeft iemand die aanwezig was bij het praatje van Aonuma nogmaals bevestigd dat de DLC zich na de hoofdverhaallijn afspeelt. Ongetwijfeld krijgen we binnenkort meer informatie over de definitieve setting en storyline.

The Champions' Ballad verschijnt pas in de herfst van dit jaar. 

Werken in de trein? Neem gewoon je IMac mee!

De meeste mensen die wat werk willen verrichten in de trein nemen hun laptop mee, zo niet deze vrouw in Groot-Brittannië. Ze nam gewoon haar IMac mee van huis. De desktop computer met toetsenbord pasten precies op het tafeltje in de eerste klas van haar Virgin-trein.

Wimbledon weer vroegtijdig voorbij voor Nishikori

Kei Nishikori is er weer niet in geslaagd ver door te dringen op Wimbledon. De Japanner haalde op de overige drie Grand Slam-toernooien al kwartfinales, halve finales en zelfs een finale, maar op Wimbledon kwam hij nooit verder dan de vierde ronde.

Dit keer ging het in de derde ronde fout voor de mondiale nummer negen. Hij speelde tegen Roberto Bautista-Agut uit Spanje en de nummer negentien van de wereldranglijst pakte brutaal de eerste twee sets. Nishikori deed nog wel wat terug, maar in set vier was Bautista-Agut wederom een maat te groot: 6-4, 7-6 (3), 3-6, 6-3.

Gilles Müller kende weinig problemen. De als zestiende geplaatste Luxemburger stuurde de Sloveense Brit Aljaz Bedene met 7-6 (4), 7-5, 6-4 terug naar huis. Marin Cilic (7) rekende op zijn beurt netjes in drie sets af met de Amerikaan Steve Johnson: 6-4, 7-6 (3), 6-4. 

Extreemlinks relt doorrrrrr

De politie in Hamburg heeft om versterking gevraagd naar aanleiding van de gewelddadige rellen in de stad. Uit verscheidene deelstaten gaan vrijdag in totaal 850 man extra naar Hamburg zo beloofden enkele deelstaten snel.

In Hamburg zijn al een heleboel extra agenten uit andere gemeenten in verband met de tweedaagse top van de G20. Circa 19.000 politieagenten waren al ingeschakeld om de top te beveiligen.

De omvang van het extreemlinkse protest en het bijkomende geweld is zo groot dat politiemensen in Hamburg klaagden voor hun leven te vrezen. Er zijn bijna 160 politieagenten gewond geraakt sinds donderdagavond. De politie heeft 45 mensen gearresteerd.

Bij de rellen zijn onder meer tientallen auto's in brand gestoken. De relschoppers en betogers hebben van te voren aangekondigd te topconferentie te willen verstoren of te belemmeren. Tal van wegen in Hamburg zijn door betogers geblokkeerd.

De G20-top van negentien economisch sterke mogendheden en de EU is vrijdag wel volgens plan begonnen.

Update 17.00 uur
Politie in Hamburg is vrijdagmiddag weer slaags geraakt met demonstranten, dit keer in de buurt van de concertzaal Elbphilharmonie. De actievoerders probeerden bij de zaal te komen waar vrijdagavond een concert wordt gegeven voor de deelnemers aan de G20.

De politie hield de groep tegen. Onder de actievoerders waren ongeveer tweehonderd vermomde deelnemers. Er werden ramen van een hotel ingegooid.

Schuurs naar achtste finales op Wimbledon

Tennisster Demi Schuurs heeft zich samen met de Belgische Elise Mertens geplaatst voor de achtste finales van het damesdubbelspel op Wimbledon. Voor de 23-jarige Nederlandse is het voor het eerst dat ze de achtste finales bereikt van een Grand Slam-toernooi. 

Schuurs en Mertens speelden tegen Nadiia Kichenok en Olga Savchuk uit Oekraïne, geen al te bekend duo en het Nederlands/Belgische partnerschap was dan ook de favoriet.

Die rol maakten ze in game één al waar door de Oekraïners te breken, wat ze later nog eens herhaalden. Set twee leverde wederom een vroege break op en anderhalf uur na het begin van de wedstrijd konden Schuurs en Mertens het op het zesde matchpoint afmaken. 

Hamilton ook 's middags de snelste, Verstappen vierde

Lewis Hamilton is het weekeinde op de Red Bull Ring lekker begonnen. Nadat de Brit in de eerste vrije training al de snelste was, stond hij ook 's middags bovenaan de tijdenlijsten. 

Max Verstappen stond met remproblemen een half uur binnen, alvorens ook de Nederlander de baan op kon. Dat leverde hem wel een prima aantal ronden op en uiteindelijk zette hij de vierde tijd neer. 

's Ochtends was Hamilton in de top-6 de enige die op softs reed: de rest reed op de supersofts, in principe een snellere band. Rondjes op de zachtste compound, de ultrasofts, waren 's ochtends zeldzaam, maar in de middag niet meer. 

Al snel kwamen de paarse banden tevoorschijn en iedereen reed er zijn snelste ronde mee.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Oostenrijk:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:05.483   30
2 S. Vettel Ferrari 1:05.630 +0:00.147 50
3 V. Bottas Mercedes 1:05.699 +0:00.216 41
4 M. Verstappen Red Bull 1:05.832 +0:00.349 33
5 D. Ricciardo Red Bull 1:05.873 +0:00.390 27
6 K. Räikkönen Ferrari 1:06.144 +0:00.661 54
7 K. Magnussen Haas F1 1:06.591 +0:01.108 43
8 F. Alonso McLaren 1:06.732 +0:01.249 27
9 N. Hülkenberg Renault 1:06.735 +0:01.252 42
10 R. Grosjean Haas F1 1:06.763 +0:01.280 52
11 E. Ocon Force India 1:06.849 +0:01.366 50
12 S. Vandoorne McLaren 1:06.859 +0:01.376 37
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:06.906 +0:01.423 34
14 F. Massa Williams 1:07.065 +0:01.582 50
15 C. Sainz Toro Rosso 1:07.100 +0:01.617 24
16 L. Stroll Williams 1:07.468 +0:01.985 46
17 S. Perez Force India 1:07.509 +0:02.026 41
18 J. Palmer Renault 1:07.623 +0:02.140 7
19 P. Wehrlein Sauber 1:08.782 +0:03.299 49
20 M. Ericsson Sauber 1:08.870 +0:03.387 51

Trump: Mexico betaalt 'absoluut' voor de muur

De Verenigde Staten maken goede vorderingen over handelsvraagstukken met Mexico, zei president Donald Trump vrijdag na een ontmoeting met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto in de marge van de G20-top in Hamburg. Maar hij herhaalde ook zijn belofte dat de zuidelijke buurman zal betalen voor de bouw van een muur langs de grens.

"We onderhandelen over NAFTA en andere dingen met Mexico en we zullen zien hoe het allemaal uitpakt, maar ik denk dat we heel goede vooruitgang hebben geboekt", aldus Trump. Pena Nieto, door Trump zijn goede "vriend" genoemd, voegde eraan toe dat de ontmoeting zou helpen een zeer sterke dialoog over NAFTA voort zetten. NAFTA is de vrijhandelszone die Canada, de Verenigde Staten en Mexico omvat.

Geschillen over migratie, Trumps aangekondigde grensmuur, waarvan Mexico zegt die niet te betalen, en zijn bewering dat de vrijhandel met Mexico banen in de VS kost, heeft de relaties tussen beide landen op gespannen voet gezet.

Trump: Mexico betaalt 'absoluut' voor de muur
Trump: Mexico betaalt 'absoluut' voor de muur (Foto: ANP)

Turkse bijeenkomst Apeldoorn mag doorgaan

Turkse Nederlanders mogen volgende week dinsdag in Apeldoorn de mislukte coup in Turkije van vorig jaar herdenken. Burgemeester John Berends van deze plaats ziet "op dit moment geen aanleiding" om de bijeenkomst in een plaatselijk theater te verbieden, liet hij vrijdagmiddag weten aan de gemeenteraad.

Het kabinet heeft laten weten dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes gezien de slechte verhoudingen niet welkom is. Zonder hem kan de bijeenkomst wel gewoon doorgaan.

Berends schrijft dat hij de situatie de komende dagen "in de gaten houdt".

Turkse bijeenkomst Apeldoorn mag doorgaan
Turkse bijeenkomst Apeldoorn mag doorgaan (Foto: ANP)

Wereldgoal bij lacrosse dankzij onhandige keeper

Lacrosse is dan in Nederland misschien niet de bekendste sport, dit doelpunt konden we jullie niet onthouden. Deze week was de wedstrijd tussen Atlanta Blaze en de Denver Outlaws en de keeper van de Blaze zal die niet snel vergeten.

Terwijl het spel zich aan de andere kant van het veld afspeelde dacht de goalie even wat te kunnen drinken, maar dat viel vies tegen. Toen Jack Kelly, keeper van de Outlaws, de bal kreeg aarzelde hij geen minuut en wierp de bal in de richting van de goal van de nietsvermoedende Adam Ghitelman. Terwijl de keeper nog een slok uit zijn bidon nam zag hij plots de bal verschijnen, maar het was te laat. Ghitelman kon de bal niet meer keren en zag de schotpoging van zijn collegakeeper voorbij zoeven. Een pijnlijke inschattingsfout die nu de hele wereld over gaat.

Voor de liefhebbers kunnen we ook nog vertellen dat de club uit Denver de wedstrijd met 24-12 heeft gewonnen.

Het opmerkelijke lacrosssedoelpunt (Bron: YouTube/MLL | Major League Lacrosse)

Dijkhoff: Somalische aanrander uitzetten

Dader Mohammed M. in de Hoornse zedenzaak, waarin het slachtoffer haar belager zelf opspoorde, wordt het land uitgezet als het aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ligt. De straf van de uit Somalie afkomstige man is definitief geworden omdat het Openbaar Ministerie en hijzelf niet in hoger beroep zijn gegaan.

"Ernstige misdrijven kunnen niet zonder gevolgen voor een asielvergunning zijn", aldus Dijkhoff vrijdag. "Nu dit vonnis onherroepelijk is geworden, starten we met een procedure om de vergunning in te trekken. Zodra dit is afgerond zal de procedure tot gedwongen uitzetting worden opgestart."

De 28-jarige Mohammed M. uit Hoogwoud probeerde in oktober vorig jaar in Hoorn een 28-jarige vrouw te verkrachten. Hij kreeg onlangs van de rechter 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Die straf is hoog genoeg om consequenties te hebben voor zijn verblijfstatus.

De zaak rond M. wekte veel beroering. De vrouw spoorde haar aanrander zelf op en stapte met die informatie naar de politie. Die deed er echter maanden over om de man op te pakken.

Dijkhoff: Somalische aanrander uitzetten
Dijkhoff: Somalische aanrander uitzetten (Foto: ANP)

Doomfist nu beschikbaar in Overwatch PTR

Doomfist, één van de leidende figuren van de slechte organisatie Talon, is eindelijk aangekondigd voor Overwatch. Hij is het 25ste speelbare personage in Overwatch, al beperkt zich dat voorlopig nog even tot de PTR (Public Test Realm) voor pc.

Doomfist is een Offense-personage met een interessant pakket aan skills. Uiteraard maakt hij veel gebruik van zijn Doomfist (hence the name): met één skill sprint hij op mensen af, slaat ze weg en mochten ze een muur raken ontvangen ze extra schade. Met een andere skill slaat hij mensen de lucht in en met weer een andere skill gooit hij zichzelf op de grond en doet hij spelers in een kleine radius damage.

Zijn ultimate heet Meteor Strike, waarmee Doomfist de lucht invliegt (hij is niet meer zichtbaar tijdens zijn ultimate) en krijg je een grote schietschijf te zien die je kan verplaatsen. Wanneer je een locatie hebt gekozen schiet je naar beneden en verlam je alle vijanden die in de schietschijf aanwezig waren. 

Zijn primaire aanval staat los van zijn Doomfist en is een soort shotgun met vier kogels die automatisch herlaadt. De origin van Doomfist en de Developer Update kun je hieronder bekijken voor wat meer toelichting. Een nieuwe hero blijft zo'n twee tot drie weken beperkt tot de PTR, waarna deze beschikbaar wordt gemaakt voor de maingame en andere platformen.

Turkije vindt Nederland weer eens stom

update 15.26 uur

De Turkse regering heeft vrijdag de Nederlandse stap om vicepremier Tugrul Türkes volgende week niet toe te laten, veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ziet in het weigeren van Türkes een ondemocratisch gebaar van Den Haag. Turkse burgers in het buitenland organiseren onafhankelijk bijeenkomsten om de gebeurtenissen van 15 juli te gedenken. Dat staat volgens Ankara helemaal los van de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Nederland. De verklaring van de Nederlandse regering van vrijdag over de weigering van Türkes "toont heel goed aan hoe het er met de democratie gesteld is", aldus de verklaring van het Turkse ministerie.

12.57 uur

Het kabinet acht een bezoek van een Turkse bewindsman aan ons land op dit moment niet gewenst. Dat laat het kabinet vrijdag weten.

Het is een reactie op een aankondiging dat de Turkse vice-premier Tugrul Türkes volgende week dinsdag in Apeldoorn aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden.

Volgens een verklaring van het kabinet is het ,,gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen" niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het kabinet naar Nederland komt.

Maatregelen

In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

De Turkse regering nam daarna maatregelen. Ze eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mocht niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De beslissing dat de Turkse vicepremier nu niet welkom is ,,is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart", aldus het kabinet.

De-escaleren

De bijeenkomst in Apeldoorn, waar vicepremier Türkes naartoe wil gaan, kan gewoon doorgaan. Het wordt georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten, een aan de AKP van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verbonden organisatie.

Het doel van het kabinet blijft om de relatie met Turkije te de-escaleren, laat het weten. Daarover is het kabinet bereid in gesprek te gaan met Ankara.

Kabinet: Turkse vicepremier niet welkom
Kabinet: Turkse vicepremier niet welkom (Foto: ANP)

Renault R26 onthuld voor F1 2017

Codemasters en Koch Media maken vandaag bekend dat team Renault en hun klassieke wagen hun opwachting maken in F1 2017. In een nieuwe trailer tonen Codemasters en Koch Media de 2006 Renault R26.

De 2006 Renault R26 werd bestuurd door Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella. De R26 won 8 van de 18 races met 7 pole posities en 5 van de snelste laps. Met de R26 won Alonso zijn tweede Drivers’ Championship. Renault claimde met deze klassieke wagen hun tweede Constructors’ Championship overwinning.

De komende weken worden nog drie F1 klassiekers onthuld. De negen onderstaande modellen zijn tot nu toe bekendgemaakt:

  • 1988 McLaren MP4/4
  • 1992 Williams FW14B
  • 1995 Ferrari 412 T2
  • 1996 Williams FW18
  • 2002 Ferrari F2002
  • 2004 Ferrari F2004
  • 2006 Renault R26
  • 2007 Ferrari F2007
  • 2010 Red Bull Racing RB6

F1 2017 komt 25 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ruzie in de Tour: "Bouhanni is een idioot"

Het is weer eens zover: er is ruzie in wielerland. Niet bepaald voor het eerst is de Franse sprinter Nacer Bouhanni erbij betrokken. De renner van Cofidis staat bekend als een flinke heethoofd, die in sprints vaak liever aan boksen dan aan wielrennen lijkt te doen.

Toch gaat Bouhanni in de Tour dit jaar helemaal niet zo tekeer als hij vaker doet, hij lijkt zich best redelijk te gedragen. Jacopo Guarnieri is het daar niet mee eens. De lead-out van Frans kampioen en medesprinter Arnaud Démare was zelfs vrij duidelijk in zijn mening: "Bouhanni is een idioot", klonk het na de etappe van donderdag. 

"Hij haalde me niet alleen in, hij knalde zijn knie ook tegen mijn stuur. Hij is een eikel en zorgt er altijd voor dat renners vallen. We weten dat hij zo is. Hij is waarschijnlijk nerveus, omdat hij altijd verliest", foeterde Guarnieri. Daar was Bouhanni niet blij mee en via social media wees hij Guarnieri erop dat de Italiaan maar eens naar de slotkilometers van de vorige sprints moest kijken, waarin diens kopman Démare zich geregeld als een onbeholpen hork langs zijn medesprinters vecht.

Niet veel later waren de emoties wat bedaard, ook bij Guarnieri. "Mijn mening over wat er is gebeurd blijft staan, maar toch moet ik Bouhanni even mijn excuses aanbieden, omdat ik hem een idioot heb genoemd. Met beledigingen gaan strooien voegt niets toe en tonen geen klasse, dat was onnodig."

Blizzard kondigt Knights of the Frozen Throne aan voor Hearthstone

Blizzard Entertainment heeft vandaag Knights of the Frozen Throne voor Hearthstone aangekondigd. Deze uitbreiding met 135 nieuwe kaarten komt in augustus uit.

The Frozen Throne is natuurlijk verbonden aan The Lich King, Icecrown Citadel en de Scourge. In Knights of the Frozen Throne krijgen we een andere kant te zien: wat als alle helden doodgaan? Een nieuwe soort Legendary, genaamd Hero Cards, laat zien wat dit inhoudt. Elke klasse krijgt zo'n Hero Card waarmee ze veranderen in een Death Knight. Elke Hero Card heeft een specifiek effect en een geeft een nieuwe hero power. Voor een voorbeeld kun je hieronder de Legendary van Rexxar vinden.

Naast Hero Cards is er ook een nieuwe keyword: Lifesteal. Schade die door een minion of spell met Lifesteal wordt verricht, geneest jouw hero voor dezelfde hoeveelheid. Momenteel is er niet veel healing aanwezig in Hearthstone, dus dit zouden weleens erg sterke kaarten kunnen zijn.

Zoals beloofd komt Blizzard ook met nieuwe (gratis) singleplayer-content, waarin spelers enkele van de Boss Fights uit de Icecrown Citadel Raid kunnen naspelen. Uiteraard staat uit het einde de Lich King zelf klaar. Voor het verslaan van de drie wings krijgen spelers een gratis Frozen Throne-pack. Versla je de prologue-missie, dan krijg je één van de negen legendary Hero Cards cadeau. 

Momenteel kun je voor €49,99 euro een pre-order plaatsen voor vijftig packs, waarbij je gratis de Frostmourne cardback ontvangt.

Death Knight Rexxar Hearthstone

Kabinet pakt afdrachtsregeling SP aan

De vergoeding die SP-politici ontvangen voor hun werk in parlement, Provinciale Staten en gemeenteraden mag binnenkort niet meer rechtstreeks in de partijkas worden gestort. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat met Tweede en Eerste Kamer en met de lagere overheden in gesprek om deze afdrachtsregeling van de partij te stoppen.

Plasterk heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. De SP kent deze methode al sinds jaar en dag. Honderden SP-politici dragen hun vergoeding rechtstreeks af aan de partij en krijgen een deel daarvan weer teruggestort. Plasterk had in december al aangegeven dat hij deze regeling "onwenselijk" vindt.

De bewindsman wees er vrijdag op dat een rechter in februari heeft bepaald dat de gemeente Noordoostpolder niet hoefde mee te werken aan de eis van een SP-politica om haar vergoeding op de partijrekening te storten. Volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet. Daarin staat dat volksvertegenwoordigers 'zonder last' moeten opereren.

Plasterk onderstreepte dat hij volksvertegenwoordigers die geld willen afdragen aan hun partij in principe niets in de weg wil leggen. Maar dat kan niet via de afdrachtsregeling van de SP, omdat die op een rechterlijke uitspraak is gestuit. Als Kamerleden zelf een deel van hun vergoeding in de partijkas willen storten is er echter geen probleem, zei hij. De PvdA-minister ontkende ook dat hij erop uit zou zijn de SP de voet dwars te zetten.

Kabinet pakt afdrachtsregeling SP aan
Kabinet pakt afdrachtsregeling SP aan (Foto: ANP)

LB: Gordon vindt vijftig het nieuwe veertig

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Gordon vierde donderdag zijn 49e verjaardag en wordt volgend jaar dus vijftig jaar oud. Daar zit hij echter niet mee, want wat de TV-persoonlijkheid betreft is dat eigenlijk gewoon veertig. "Ik vind dat vijftig het nieuwe veertig is", aldus de wijsgeer tegenover de Telegraaf. Weten we dat ook weer. 

De voormalig zanger - dat hopen we in elk geval - treedt voor zijn 'nieuwe veertigste' verjaardag nog in het huwelijksbootje, wat uiteraard op TV uitgezonden moet worden. Zoals de halve bevolking wil hij voor die tijd wat kilo's kwijt, twaalf om precies te zijn. Waarvan akte. 

Advocaat Bouterse wil tuchtstraf aanklager

Als het aan de advocaat van Desi Bouterse ligt, krijgt de aanklager in het proces over de Decembermoorden een tuchtstraf omdat hij in juni 2016 het proces niet heeft stopgezet. President Bouterse had hem die opdracht gegeven omdat de staatsveiligheid in gevaar zou zijn.

"Als je een bevel heb gekregen en je hebt het niet uitgevoerd, dan verdien je een tuchtstraf. Zo werkt het in de ambtenarij", zo zei advocaat Irwin Kanhai donderdagavond in een speciale uitzending van het informatieprogramma van de Surinaamse regering. In 2016 gaf president Bouterse het Openbaar Ministerie (OM) opdracht het proces stop te zetten. Hij gebruikte hier een artikel uit de Surinaamse grondwet voor die de president deze bevoegdheid geeft als de staatsveiligheid in gevaar is.

Het programma werd uitgezonden onder de titel Keerzijde. De makers willen het volk van Suriname nu ook eens de andere kant van het verhaal laten horen van de gebeurtenissen in december 1982. Toen werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime vermoord. Volgens de regering heeft het verhaal van de nabestaanden van de slachtoffers de afgelopen 35 jaar de publieke opinie gedomineerd. Het OM eiste recent twintig jaar cel tegen tegen Bouterse als hoofdverdachte. Hij was toen leider van dat militaire gezag.

Coup

Uit de woorden van Kanhai werd duidelijk dat hij in zijn verdediging de nadruk zal leggen op de plannen van de latere slachtoffers om een coup te plegen om het militair gezag omver te werpen. Hierbij zouden vele doden hebben kunnen vallen. Kanhai: "Daarom heeft het wettig gezag van Bouterse toen ingegrepen." Ook zal hij benadrukken dat het strafproces een 'politiek' proces geworden is dat vooral tot doel heeft de regering Bouterse weg te sturen.

Het is nog niet bekend wanneer Kanhai zijn pleidooi zal houden. Hij gaat er nu wel van uit dat de zaak nog heel lang kan duren, mogelijk wel 25 jaar. Dat komt omdat nadat de rechter uitspraak zal doen, zowel Bouterse als het OM in hoger beroep kan gaan. Volgens hem moeten getuigen dan ook weer opnieuw worden opgeroepen.

De volgende zitting van het proces is 30 oktober. Dan zal de aanklager verdergaan met zijn strafeis tegen de overige verdachten.

Advocaat Bouterse wil tuchtstraf aanklager
Advocaat Bouterse wil tuchtstraf aanklager (Foto: ANP)

Tennisster schreeuwt het uit na knieblessure: "Help me!"

Tennisster Bethanie Mattek-Sands is donderdag tijdens haar tweederondepartij op Wimbledon zwaar geblesseerd geraakt. De Amerikaanse speelde tegen de Roemeense Sorana Cirstea en aan het begin van de derde en beslissende set ging het fout.

Mattek-Sands gleed uit en leek haar knie daarbij te verdraaien. Ze schreeuwde het gelijk uit van de pijn en toen ze "Help me!" de Londense lucht in schreeuwde kwam ook Cirstea gelijk over het net om haar opponente bij te staan. De Amerikaanse werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd met, zoals de organisatie het beschreef, een acute knieblessure. 

Mattek-Sands scheurde al eens eerder een band in diezelfde knie af, bijna vier jaar geleden. Cirstea stond lang aan de kant met een schouderblessure en weet dus wat het is om lang niet mee te kunnen doen. "Het was een moeilijke situatie, want uiteindelijk ging het niet meer om tennis en wil je wel gewoon dat iedereen in orde is. Ik hoop echt dat het niet zo slecht is als het leek, dit is natuurlijk een grote domper op de vreugde."

Demonstranten hinderen Melania Trump

Demonstranten hebben vrijdag de vrouw van de Amerikaanse president Donald Trump verhinderd mee te doen aan een programma in de marge van de G20-top in Hamburg. "We hebben van de politie uit veiligheidsoverwegingen geen toestemming gekregen het gastenverblijf te verlaten", zei een woordvoerster van Melania Trump.

De Amerikaanse First Lady zal alsnog aan het programma deelnemen zodra de veiligheidssituatie dat toelaat. De 47-jarige Melania miste ook een klassieker in Hamburg, een rondvaart door de haven. Na de lunch staat er een bezoek aan het Duitse klimaatcomputercentrum op het programma. De echtgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, professor Joachim Sauer, had dit programmaonderdeel uitgezocht.

Demonstranten hinderen Melania Trump
Demonstranten hinderen Melania Trump (Foto: ANP)

Hamilton meteen supersnel in Oostenrijk, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft met zijn Mercedes meteen duidelijk gemaakt dat met hem dit weekend niet te spotten valt. De Brit reed in Oostenrijk op de Red Bull Ring op de zachte banden in de eerste vrije training naar een tijd van 1.05,975 en scherpte hiermee meteen het baanrecord aan.

Achter Hamilton reed Verstappen met zijn Red Bull op supersofts naar een keurige tweede tijd. Helemaal foutloos verliep de training voor de Nederlander niet, omdat hij halverwege na een uitstapje de muur raakte en in zijn laatste poging om Hamilton te kloppen achterstevoren ging, al was hij lang niet de enige die dit overkwam.

Toch was Verstappen snel genoeg om Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen voor te blijven. Ook zij reden hun snelste tijden op supersofts. Achter hen sloot Stoffel Vandoorne verrassend aan op plek zeven. De Belg reed met zijn McLaren wel op ultrasofts. Ook zijn teamgenoot Fernando Alonso deed het met een negende tijd prima. Achteraan stonden weer de Saubers, met als hekkensluiter Marcus Ericsson die tot slechts twaalf ronden kwam.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:05.975   38
2 M. Verstappen Red Bull 1:06.165 +0:00.190 23
3 V. Bottas Mercedes 1:06.345 +0:00.370 35
4 S. Vettel Ferrari 1:06.424 +0:00.449 28
5 D. Ricciardo Red Bull 1:06.620 +0:00.645 32
6 K. Räikkönen Ferrari 1:06.848 +0:00.873 24
7 S. Vandoorne McLaren 1:07.283 +0:01.308 31
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:07.437 +0:01.462 31
9 F. Alonso McLaren 1:07.510 +0:01.535 28
10 E. Ocon Force India 1:07.511 +0:01.536 39
11 F. Massa Williams 1:07.550 +0:01.575 29
12 K. Magnussen Haas F1 1:07.594 +0:01.619 30
13 C. Sainz Toro Rosso 1:07.633 +0:01.658 32
14 J. Palmer Renault 1:07.649 +0:01.674 31
15 L. Stroll Williams 1:08.041 +0:02.066 35
16 R. Grosjean Haas F1 1:08.074 +0:02.099 20
17 S. Sirotkin Renault 1:08.586 +0:02.611 27
18 A. Celis Force India 1:09.280 +0:03.305 15
19 P. Wehrlein Sauber 1:09.323 +0:03.348 29
20 M. Ericsson Sauber 1:10.853 +0:04.878 12

Tusk: Tref mensensmokkelaars met sancties

Mensensmokkelaars moeten "meedogenloos" worden aangepakt. "We moeten op internationaal niveau meer doen om het businessmodel van die smokkelaars te breken", zei EU-president Donald Tusk vrijdag voor de G20-top in Hamburg begon.

Tusk riep de leiders van de twintig leidende economieën in de wereld op om een internationale sanctielijst, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties, op te stellen voor individuele mensensmokkelaars. Hun tegoeden zouden dan worden bevroren en er kan een reisverbod tegen hen worden ingesteld.

"Het smokkelen van migranten is georganiseerde handel. Vorig jaar ging daar in Libië 1,6 miljard dollar in om", aldus Tusk. "De winst wordt gebruikt om bepaalde delen van Libië onder controle te houden. De smokkelaars werken ook samen met terroristen en ondermijnen de stabilisatie van Libië. En bovenal gaan er onschuldige levens verloren."

Tusk: Tref mensensmokkelaars met sancties
Tusk: Tref mensensmokkelaars met sancties (Foto: ANP)

The Depths beschikbaar voor Little Nightmares

Bandai Namco laat weten dat The Depths beschikbaar voor Little Nightmares. Door middel van de seizoenspas, Secrets of The Maw geheten, is deze DLC te krijgen onder andere via PlayStation Network, XboxLive store, Steam, GOG.com.

In dit eerste deel is er een andere gevangene in de Maw. In The Depths moet de Runaway Kid in een vervallen en overstroomde kelder ontsnappen aan iets dat onder het water leeft. Je zult op water gebaseerde puzzels moeten oplossen en af en toe door ranzig water moeten zwemmen. Ondertussen is The Granny, een monster onder water, op zoek naar je.

Veertien arrestaties in zaak kinderpornoforum

De Duitse justitie heeft veertien personen gearresteerd in de zaak rondom het kinderpornoplatform Elysium. Twaalf van hen worden verdacht van seksueel misbruik met kinderen, meldde de Duitse openbaar aanklager vrijdag tijdens een persconferentie. Een van de verdachten, een 28-jarige man uit Oostenrijk, zou zijn eigen kinderen hebben aangeboden op het forum.

Elysium had wereldwijd 87.000 leden, die met elkaar in vijf verschillende talen spraken in chatrooms. Het Duitse OM maakte het oprollen van het platform donderdag bekend.

Vanwege het internationale karakter van de zaak werd de hulp van Europol ingeroepen. De internationale politieorganisatie werkte in de zaak samen met de Nieuw-Zeelandse, Italiaanse en Australische politie. Europol verwacht op korte termijn meer aanhoudingen binnen en buiten Europa te verrichten.

Veertien arrestaties in zaak kinderpornoforum
Veertien arrestaties in zaak kinderpornoforum (Foto: BuzzT)

Hantuchova hangt racket na 15 jaar in top-100 aan de wilgen

Tennisster Daniela Hantuchova heeft aangekondigd dat haar carrière erop zit. "Het is tijd om afscheid te nemen van het proftennis", schrijft de 34-jarige Slowaakse op Facebook.

Door blessureleed kreeg ze de afgelopen jaren weinig meer voor elkaar, maar de carrière van Hantuchova is allerminst verkeerd te noemen. Begin 2001 kwam ze voor het eerst de top-100 van de wereld binnen en daar werd een bijna permanent plekje voor haar gereserveerd: pas nadat ze in de eerste ronde van de Australian Open van 2016 verloor verdween ze na bijna vijftien jaar uit de top-100. Vanaf oktober 2001 stond Hantuchova overigens meer dan elf jaar in de mondiale top-50, inclusief een lange tijd bij de beste twintig van de wereld. 

Haar hoogste klassering haalde de Slowaakse in 2003. Ze haalde het jaar ervoor de kwartfinales op Wimbledon en de US Open en slaagde daar op de Australian Open ook in, wat haar naar plek vijf op de ranglijst bracht. In 2008 sloeg ze zich in Melbourne zelfs naar de halve finales, waarna ze alleen op de US Open van 2013 nog eens de kwartfinales haalde. In totaal won Hantuchova zeven WTA-titels, waaronder twee keer het toptoernooi van Indian Wells. Pattaya 2015 was haar laatste titel.

Tijn krijgt condoleanceregister

Voor de overleden Tijn is een condoleanceregister aangemaakt op de website Condoleance.nl. Het jongetje, bekend van de nagellakactie voor de 3FM-actie Serious Request, stierf in de nacht van donderdag op vrijdag op zesjarige leeftijd aan hersenstamkanker.

Op Twitter en andere sociale media reageren heel veel mensen op de dood van Tijn. Zo twittert acteur Tygo Gernandt: "Allerliefste Tijn! Iedereen is zo trots op jou! Franky voor je mooie energie!"

Ook politiek Den Haag liet van zich horen. "Rust zacht lieve Tijn. Bedankt voor je inspiratie, grote kleine man", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. PVV'er Geert Wilders twitterde: "Rust zacht kleine, dappere held."

Model Kim Feenstra postte een foto van zichzelf en Tijn op Instagram. "Ach lieve Tijn, wat was je toch een grote held. En in mijn ogen blijf je dat voor altijd. Ik ben blij dat jij mijn nagels hebt gelakt en dat ik me heb kunnen inzetten voor jouw bijzondere actie. Ik kijk er met een speciaal gevoel op terug. Ik wens de nabestaanden van Tijn langs deze weg veel sterkte toe met het verlies van deze prachtige ziel."

Condoleanceregister voor Tijn opengesteld
Condoleanceregister voor Tijn opengesteld (Foto: BuzzE)

Wielrenster Cretti (21) kritiek na zware val in Giro Rosa

Wielrenster Claudia Cretti is donderdag tijdens de zevende etappe van de Giro Rosa zeer zwaar ten val gekomen. De 21-jarige sprintster van Valcar BPM ging in een afdaling met een snelheid van zo'n 90 kilometer per uur onderuit, waarbij ze met haar hoofd tegen een vangrail knalde.

Cretti werd vervolgens in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Benevento gebracht, waar ze sindsdien behandeld wordt. Volgens haar team wordt gevreesd voor ernstig hersenletsel. Naar verluidt heeft ze al een hersenoperatie ondergaan en wordt ze in kunstmatige coma gehouden.

Maandag sprintte de jonge Cretti nog naar de achtste plek in de derde etappe van de Giro Rosa, de beste prestatie uit haar nog jonge carrière. 

'Sms-abonnementen aangesmeerd via foute apps'

De Consumentenbond heeft dit jaar honderden klachten ontvangen over ongewenste sms-abonnementen die via frauduleuze Android-apps worden aangesmeerd. Volgens de bond gaat het om dure sms-diensten van ZigZagfone Games.

De boosdoeners zijn apps in de Google Play Store, waaronder Color Camera, Cute Camera, DDPlayer, Lovely Locker en Yes Star. De meeste gebruikers, vaak kinderen, worden naar de foute apps geleid via advertenties op Facebook en Instagram.

Consumenten die zo'n app gebruiken, worden stiekem geabonneerd op een sms-dienst. "Klagers kwamen er vaak pas na maanden achter dat er wekelijks 7,50 euro van hun rekening wordt afgeschreven voor een sms-dienst van Zigzagfone", zegt de Consumentenbond.

Google heeft de frauduleuze apps inmiddels uit de Play Store gegooid.

'Sms-abonnementen aangesmeerd via foute apps'
'Sms-abonnementen aangesmeerd via foute apps' (Foto: BuzzT)

Haase: "Ik was goed, maar mijn partner raakte geen return"

Tennisser Robin Haase ging donderdag op Wimbledon in de eerste ronde van het dubbelspel onderuit. Samen met de Brit Dominic Inglot verloor de Nederlander van de Duitser Philipp Petzschner en diens Oostenrijkse partner Alexander Peya.

Het lag in elk geval niet aan Haase dat de twee verloren, zo liet hij na afloop duidelijk merken. "Nou, ik heb een goede wedstrijd gespeeld. Ik zeg nu voornamelijk 'ik'....je speelt altijd samen, er is niemand fout, maar er komt toch wel een 'maar'", zo waarschuwt Robin Hood.

Die 'maar' lag dus bij Inglot. "Het was wel heel lastig winnen vandaag, omdat mijn partner bijna geen return goed kon spelen. Dan wordt het lastig, maar we hebben desondanks vijf sets gespeeld en we hadden in de vierde set zelfs kansen om een break te forceren en de wedstrijd uit te serveren."

Hackers vallen Amerikaanse kerncentrales aan

Hackers zijn sinds mei bezig met het binnendringen in computernetwerken van exploitanten van kerncentrales en andere energiecentra en fabrieken in de Verenigde Staten en andere landen. Dat meldt The New York Times.

De krant heeft de hand heeft weten te leggen op een rapport hierover van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI van afgelopen week. Beveiligingsspecialisten die werden ingeschakeld na de aanvallen bevestigen het verhaal.

In het rapport wordt de op een na hoogste waarschuwing afgegeven. Een van de bedrijven die door hackers is aangevallen, is Wolf Creek Nuclear Operating Corporation, dat een kerncentrale exploiteert nabij Burlington in Kansas.

Lek
In de meeste gevallen richtten de aanvallen zich volgens twee bronnen op mensen met directe toegang tot systemen die bij een beschadiging een explosie, brand of lek van gevaarlijk materiaal kunnen veroorzaken.

Waar de hackers vandaan komen, is onbekend. Mogelijk gaat het om door overheden gesteunde hackers. De manier waarop de hackers te werk gaan, lijkt op die van een Russische hackersgroep die volgens onderzoekers sinds in ieder geval 2012 achter aanvallen op de energiesector zit.

Kwaadaardige code
Hackers schreven zeer gerichte mails met cv's voor bepaalde banen en stuurden die naar de senior industriële controle ingenieurs, die toegang hebben tot belangrijke industriële controlesystemen, zo staat in het rapport. De nep-cv's waren Microsoft Worddocumenten waarin een kwaadaardige code zat geweven. Zodra ontvangers op de documenten klikten, konden de aanvallers hun gegevens stelen en zich daarmee een weg vinden naar andere apparaten in het netwerk.

In andere gevallen compromitteerden de hackers websites waarvan ze wisten dat hun slachtoffers die regelmatig bezoeken. Soms pasten de hackers juist aanvallen toe waarbij ze het internetverkeer van hun slachtoffers via hun eigen apparatuur omleidden.

Spionage
Of de aanvallen spionagepogingen zijn of onderdeel uitmaken van een plan om dingen te vernielen, is onduidelijk. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de hackers in staat waren om via de computers van hun slachtoffers door te dringen in het controlesysteem van de faciliteiten.

Wolf Creek heeft laten weten dat geen operationele systemen zijn aangetast. Hun bedrijfsnetwerk en internet zijn gescheiden van het netwerk waarop de centrale draait.

Dreiging bevolking
Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat er geen indicatie is dat sprake is van een dreiging voor de bevolking, aangezien de potentiële gevolgen enkel de administratieve en bedrijfsnetwerken lijken te raken.

De hackers lijken erop gebrand te zijn geweest de computernetwerken in kaart te hebben willen brengen voor toekomstige aanvallen, staat in het rapport. Het is onderzoekers echter niet gelukt de informatie die is getransporteerd te analyseren, wat meer duidelijkheid had kunnen verschaffen over wat de hackers precies willen.

Hackers vallen Amerikaanse kerncentrales aan
Hackers vallen Amerikaanse kerncentrales aan (Foto: BuzzT)

Boeken en comics voor Assassin's Creed Origins

Ubisoft maakt bekend dat het universum van Assassin’s Creed Origins uitgebreid wordt met onder meer een roman, een comic miniserie, een artbook en een officiële strategy guide. Al deze publicaties zijn verkrijgbaar vanaf de herfst.

Assassin’s Creed Origins Desert Oath wordt uitgegeven voor Ubisoft in samenwerking met Penguin Books en geschreven door Oliver Bowden met de hulp van het ontwikkelteam. Als voorloper van de game, vertelt deze roman het verhaal van een jonge Bayek die in de voetstappen van zijn vader treedt en zijn geboorteplaats Siwa achterlaat op zoek naar antwoorden. Volg Bayeks reis die hem langs de Nijl leidt en dwars door een land waar conflict heerst, terwijl hij het hoofd biedt aan de gevaren en raadsels van het pad van de Medjay.

Een miniserie van vier officiële Assassin’s Creed Origins comics wordt geschreven door Anne Toole en uitgegeven door Titan Comics. De miniserie gaat over de eerste jaren van de Broederschap. Hierin reist het verhaal naar nieuwe gebieden en worden zowel nieuwe personages als bekende historische figuren geïntroduceerd.

The Art of Assassin’s Creed Origins, een artbook uitgegeven door Titan Books, brengt lezers naar het Oude Egypte, een van de meest mysterieuze plekken in onze geschiedenis. Lezers ontdekken de wereld van Assassin’s Creed Origins terwijl ze de geheimen en vergeten mythes ervan openbaren. Met deze verzameling kunstwerken, waaronder conceptschetsen, stadsplannen, karakterstudies en schilderijen uit de game met commentaren en aantekeningen van artiesten en ontwikkelaars, leren lezers meer over de personages, vijanden, wapens en elegante panorama’s van de game.

The Complete Official Guide is een strategy guide uitgegeven door PRIMA Games. Deze gids bevat onder andere een overzicht van de wapens en de uitrusting uit de game. Ook zit er een 100% completion walkthrough in met gedetailleerde kaarten die alle locaties, verzamelobjecten en doelwitten aangeeft. Eigenaren van deze Complete Official Guide hebben daarnaast ook exclusief toegang tot een elektronische versie voor een second screen-ervaring op hun smartphones.

Assassin’s Creed Origins is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox One S en Xbox One X, wanneer deze op 7 november gelanceerd wordt, PlayStation 4 (Pro) en pc.

Assassin's Creed Origins publicaties (Foto: Ubisoft)

Tour: Etappe 7 - Kittel tegen de rest

De Tour de France, de tijd van mijn leven. Behalve dan tijdens deze eerste week. Het houdt allemaal niet over, ook de zesde rit was eigenlijk het aanzien niet waard. Gelukkig was er nog iemand zo onverstandig om zijn parasol in het peloton te smijten, anders hadden we tot de finale helemaal geen momenten van opwinding gehad.

Er reed weer eens een kansloos groepje op kop, dat geen moment een fatsoenlijke voorsprong kreeg. Dus was het wachten op de sprint. Pas in de laatste kilometers begon het op koers te lijken. Een aantal ploegen waren bevreesd voor de wind, dus was het nogal nerveus in de slotfase. Er gebeurde niets, wat dan wel weer bij deze Tour past.

In de straten van Troyes werden vervolgens de treintjes op de rails gezet, maar bij een aantal ploegen ging dat al vrij snel mis. Doordat de laatste twee kilometer nogal chaotisch waren bleef er bijna geen fatsoenlijke trein over en daar was onder meer Kittel het slachtoffer van. Hij moest het weer eens helemaal zelf uitzoeken, maar dat bleek geen enkel probleem te zijn.

Bij Dimension Data dezen ze nog een kansloze poging met Boasson Hagen, die het een goed idee vond om een halve kilometer voor het eind maar vast de sprint aan te gaan. De andere renners profiteerden uiteraard in zijn wiel en terwijl alle ogen gericht waren op Demare, Greipel en Kristoff, die wel goed werden afgezet, kwam Kittel weer eens van achter en hij reed iedereen glad voorbij.

Op het eerste oog leek het verschil niet zo groot, maar de finishfoto sprak boekdelen. Kittel is met afstand de beste en de rest mag nog niet eens zijn haar föhnen. Demare dacht heel even de beste sprinter van de wereld te zijn, maar die is nu hopelijk weer terug op aarde. Groenewegen kwam er voor de verandering maar weer eens niet aan te pas. Hij besloot naar rechts te gaan en raakte ingesloten. Zo ongeveer op hetzelfde moment ging Kittel naar links, waar hij vrij baan had. Ook dat is sprinten.

Wie weet heeft Groenewegen er iets van geleerd. Als dat zo is kan hij de opgedane kennis nu meteen gaan toepassen, want we krijgen voor de verandering maar weer eens een vlakke rit. Rit nummer zeven, vierde kans op een massasprint. De Tour beschikt over een geweldig, grandioos, gevarieerd parcours.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Met Kittel heeft Troyes er een zevende winnaar bij. Toch zijn er niet alleen aankomsten geweest, er zijn hier in het verleden ook al een aantal ritten vertrokken. Eigenlijk zo'n beetje iedere keer dat er hier ook een rit aankwam. Alleen de laatste jaren heeft Troyes die luxe niet gehad. Zo was er in 2000, toen Zabel won, alleen een aankomst. In de jaren daarna kwam de Tour nog twee keer hier, maar dan fungeerde de stad wel steeds als vertrekplaats.

In 2003 startte de vijfde rit hier. Die etappe zou eindigen in Nevers en gewonnen worden door Alessandro Petacchi, een sprintje dus. In 2005 startte de zesde rit in Troyes, met aankomst in Nancy. Die rit werd gewonnen door Lorenzo Bernucci, die samen met Vinokourov net voor het peloton uit wist te blijven. In 2017 start de zevende rit dan weer hier, ik zie een soort van patroon.

Troyes is zoals ondertussen bekend een stad met vooral een grote kerkelijke geschiedenis. Meer dan 10 kerken in de stad, waarvan er een aantal ook al in beeld zijn gekomen. De basiliek van Saint-Urbain en de lokale kathedraal vallen dan ook behoorlijk op. Van oudsher is Troyes ook een stad geweest die je in tweeën kon delen. Een geestelijk deel en een deel voor de burgerij.

In Troyes was er vroeger een florerende textielindustrie. Daardoor zijn er in de stad, met name in het centrum, bijzonder veel fraaie vakwerkhuisjes te vinden. Ook een aantal bekende kledingmerken kennen hun oorsprong in Troyes. Wat te denken van Lacoste, het kledingmerk dat in 1933 door René Lacoste werd opgericht. Dat deed hij hier, in Troyes. René Lacoste was een tennisser en zijn bijnaam was blijkbaar 'de krokodil', ik snap ineens het logo.

Ook Le Coq Sportif is opgericht in Troyes. Voor de Tour is Le Coq Sportif lange tijd een belangrijke sponsor geweest. Het is een aantal jaar de exclusieve kledingsponsor van de Tour geweest. Alle truien waarin de renners reden werden gemaakt door dit kledingmerk. Op oude beelden zie je daarom ook zo vaak dat logo terugkeren. Voor Le Coq Sportif was dat een briljante zet, want daardoor kreeg het merk door het hele land bijzonder veel naamsbekendheid.

Nog één fraaie blik op Troyes alvorens we vertrekken (Foto: Panoramio)
Nog één fraaie blik op Troyes alvorens we vertrekken (Foto: Panoramio)

De route
De renners rijden voor de rit echt begint eerst nog een behoorlijk groot rondje door de straten van Troyes. Daarna komen ze buiten de stad op redelijk smalle plattelandsweggetjes terecht, dwars door een land van maïs en gras. De eerste 30 kilometer van de rit rijden de renners over dezelfde weg, die vrij dicht langs de Seine ligt. Af en toe komt die rivier in beeld, vooral als de renners door wat kleine dorpjes rijden. Een van die dorpjes is Bar-sur-Seine, waar het peloton na 26 kilometer over de Seine rijdt.

Aan de andere kant van de rivier slaan de renners linksaf en bij het buitenrijden van Bar-sur-Seine komen ze op een weg terecht die ze bijna 100 kilometer gaan volgen. Jawel, er is vandaag gekozen voor een zeer avontuurlijke route. Over brede wegen gaat het verder naar het zuiden, steeds langs de Seine. Met enige regelmaat fietst men door open terrein, waar de wind z'n ding kan doen. Toch zijn er ook behoorlijk wat passages door bossen en dorpjes, waar de wind dan weer wat minder een rol speelt.

Tussen Villers-Patras en Châtillon-sur-Seine komen de renners over een stuk van zeven kilometer bijvoorbeeld door een enorm open gebied, waar het ook nog eens vlak is en de weg kaarsrecht is. Kan een leuk stukje zijn, maar dan moet het wel waaien. Châtillon-sur-Seine is overigens een van de weinige leuke dorpjes die we tijdens het begin van deze rit passeren, verder passeren we toch vooral dorpen waar je je hond nog niet eens zou uitlaten.

Na 62 kilometer rijden we door Châtillon en hierna kan het waaieralarm weer even opgeboren worden. Het peloton rijdt verder over dezelfde weg, maar die wordt wel iets bochtiger. Tevens verschijnen er ineens bomen langs de kant van de weg, erg hinderlijk. Tot Saint-Marc-sur-Seine, waar men na 85 kilometer aankomt, blijft dit zo.

Saint-Marc-sur-Seine, eindelijk wat leuks onderweg (Foto: Panoramio)
Saint-Marc-sur-Seine, eindelijk wat leuks onderweg (Foto: Panoramio)

Voorbij Saint-Marc-sur-Seine laten we de Seine voor wat het is en gaan we heel lichtjes wat heuvels toucheren. Na Saint-Marc gaat het vier kilometer omhoog aan 2,5%, waarna het vervolgens weer behoorlijk vlak wordt. De renners komen boven op een soort van plateau en op dit plateau zijn vooral veel akkers te vinden. Oftewel, open terrein. Daarnaast kaarsrechte wegen. Als het waait en de wind ook nog eens goed staat wordt dit een fantastische rit. Als het niet waait wordt dit de saaiste rit ooit, maar that's racing.

Pas in de buurt van de tussensprint in Chanceaux liggen er weer wat bochten in het parcours. Na 15 kilometer min of meer rechtdoor rijden over grotendeels vlakke wegen door open terrein volgt er een korte afdaling en daarna meteen een kort klimmetje. Na dit klimmetje rijden de renners door Chanceaux en in dit kleine dorpje waar de huizen op instorten lijken te staan is na 108 kilometer dan de tussensprint.

We zitten over de helft van de rit en we mogen ons opmaken voor een nieuwe, lange en rechte strook dwars door de Franse velden. Er staat vooral veel graan langs de kant van de weg, maar verder vrij weinig. Af en toe loopt het een klein beetje omhoog, hoewel je geen moment van een echte klim kan spreken. Pas na 120 kilometer, in Saint-Seine-l'Abbaye, liggen er weer wat bochten in het parcours. Richting dit stadje gaat het even stevig naar beneden, met zelfs nog twee brede haarspeldbochten. Eenmaal beneden in dit lichtelijk pittoreske stadje slaat het peloton rechtsaf en vlak daarna begint de weg weer omhoog te lopen.

Een kort klimmetje van vijf kilometer aan 2% brengt de renners naar een nieuw plateau. Ook op dit plateau is het terrein een aantal kilometer volledig open en zijn de wegen recht. Na 131 kilometer passeert het peloton Panges en daarna verschijnen er weer wat meer bomen langs de kant van de weg. Even later is er een bocht naar rechts en dan komt men op een smallere weg terecht. Het is het einde van het plateau, dus gaat er gedaald worden.

Dit is nog best een listige afdaling, want er liggen nogal wat scherpe bochten onderweg. Een van die bochten is een stevige haarspeldbocht, waarbij het smalle wegdek ook nog eens aan het afbrokkelen is aan de binnenkant van de bocht. Niet veel later volgen nog twee scherpe bochten, voordat het peloton door Baulme-la-Roche rijdt. Dit is een klein dorpje, met als enige bijzonderheid dat er een fraaie rotspartij in de buurt ligt.

Mooie rotsen bij Baulme-la-Roche (Foto: WikiCommons)
Mooie rotsen bij Baulme-la-Roche (Foto: WikiCommons)

Na Baulme-la-Roche gaat het nog een tijdje in dalende lijn verder, nog steeds over dezelfde smalle weg. Er zijn nog een paar lastige bochten, maar al vrij snel wordt het weer wat vlakker. Eenmaal beneden rijden de renners onder een spoorbrug gebouwd in Romijnse stijl door, waar de weg even gesplitst wordt. Vervolgens rijdt men door Málain, een dorpje met een chateau. Buiten dit dorp is het weer vlak en wordt het terrein ook weer open.

We rijden richting de volgende rivier van de dag, de Ouche. In Pont-a-Pany bereiken we die rivier, maar lang fietsen we er niet langs. Het eerste echte klimmetje van de dag staat namelijk op het punt van beginnen. Althans, het eerste echte klimmetje volgens de organisatie. De Côte d'Urcy is 2,5 kilometer lang en 4,2% gemiddeld. Na 147 kilometer komen de coureurs boven op dit muggenbultje van de vierde categorie. Het klimmetje is best mooi, vooral omdat de omgeving redelijk fraai is, maar verder heeft het niet echt een functie.

Als de top van het klimmetje is bereikt volgt er niet direct een afdaling. Het is een aantal kilometer vlak en daarna gaat het een beetje op en af. Het is vooral bochtig, terwijl de renners van het ene bos naar het andere fietsen. Na een tijd rijden ze langs het natuurreservaat Combe Lavaux, wat best een mooi gebied is. Langs de weg doemen ineens steile rotswanden op en even verderop rijden de renners ook nog door een fraai tunneltje.

We zijn nu al voorbij Chamboeuf en dus hebben we al meer dan 160 kilometer gehad. Nog een kilometer of 50 tot de finish. Na een korte afdaling van een kilometer of vier rijden de renners door Gevrey-Chambertina na 163 kilometer en hier slaan ze linksaf. Ze komen dan weer op een grote, brede weg terecht. Langs de weg verschijnen ineens wijnranken, zo ver het oog rijkt.

We bevinden ons ondertussen in de Côte de Nuits, het noordelijke gedeelte van de Bourgondische wijnstreek Côte-d'Or. Blijkbaar worden hier vooral rode wijnen gemaakt, met name chardonnay en pinot noir.

De Combe Lavaux verzorgt het natuurschoon vandaag (Foto: WikiCommons)
De Combe Lavaux verzorgt het natuurschoon vandaag (Foto: WikiCommons)

De weg waar de renners zich nu op bevinden kan ze rechtstreeks naar Nuits-Saint-Georges brengen. Dat vond de organisatie alleen wat te simpel, dus is er nog een extra lusje in het parcours gelegd. Helaas een lusje zonder klimmetjes, wat in deze omgeving behoorlijk makkelijk had gekund. In plaats daarvan slaat het peloton na een aantal kilometer over de rechte en brede weg langs de wijngaarden linksaf, op weg naar wat smallere wegen. Door open velden wordt er over behoorlijk rechte wegen naar Saint-Bernard gefietst en na wat bochtjes in dit dorpje gaat het rechtdoor verder richting Villebichot, waar het peloton na 178 kilometer passeert.

Van dit dorp wordt er dan weer koers gezet naar l'Abbaye Notre-Dame de Citeaux, een enigszins vervallen abdij. Toch mogen we deze abdij niet onderschatten, want tot de Franse Revolutie was deze abdij het 'moederhuis' van de cisterciënzerorde. De naam cisterciënzers is dan ook afgeleid van de Latijnse naam van Cîteaux: Cistercium. Dat zijn nog eens feitjes.

Langs het mais gaat het vijf kilometer zo goed als rechtdoor. Bij de abdij bereiken we het meest oostelijke punt van deze rit, het gaat nu bijna tien kilometer rechtdoor richting het zuiden over een brede, maar glooiende weg. Het zou wel leuk zijn als het terrein hier steeds open is, maar daar is dan weer geen sprake van. De renners rijden vooral door een groot bos, hoewel het laatste stuk van deze weg dan wel weer door een open vlakte leidt.

Na 192 kilometer, op iets meer dan 20 kilometer van de streep, slaat het peloton rechtsaf en gaan ze op weg naar Nuits-Saint-Georges. Onderweg passeren ze een aantal dorpjes, waar de wegen wat bochtiger zijn, maar verder gaat het vooral veel rechtdoor. De wegen zijn ook best breed, het enige nadeel voor de sprinters is dat het hier niet helemaal vlak blijkt te zijn. Nog best wat glooiende stroken, zeker richting Argilly. In dit piepkleine dorpje komen we na 198 kilometer aan, met nog 15 kilometer te gaan.

Voor Argilly was er weinig open terrein en vooral veel bos, na Argilly is het anders. Dan wordt er langs akkers en weilanden gefietst. Dit wordt alleen af en toe onderbroken door wat dorpjes, zoals Longvay en Moux. In Longvay zijn er nog twee scherpe bochtjes, maar daarna gaat het rechtdoor naar Moux. In Moux passeert de koers op 10 kilometer van de streep. Hier staat nog een chateau, want die dingen hebben ze in deze omgeving op overschot.

Het chateau van Moux (Foto: Imgur)
Het chateau van Moux (Foto: Imgur)

Na Moux gaat het een aantal kilometer bijna volledig rechtdoor, over een redelijk brede weg. Het terrein is hier ook nog steeds open, alleen maar landbouw hier. Na een tijdje komt het peloton in Corgoloin uit en hier staat er weer genoeg begroeiing langs de kant van de weg. Er is ook nog wat hoogteverschil, omdat er een viaduct bedwongen moet worden. Na dit viaduct gaat het nog even rechtdoor, tot op iets meer dan vijf kilometer van de streep.

In de verte zien de renners nu een aantal heuvels liggen, heuvels die tijdens deze rit gebruikt hadden kunnen worden. In plaats daarvan zal het vlak blijven tot de finish. De coureurs slaan rechtsaf en komen op een brede provinciale weg terecht, die ze rechtstreeks naar Nuits-Saint-Georges gaat brengen. Het is wel een weg met vervelende paaltjes in het midden, van die dingen die je in het Baskenland ook vaak ziet. Ik hoop dat deze paaltjes speciaal voor de Tour tijdelijk verwijderd worden, anders sluit ik een chute niet uit.

Op vier kilometer van de streep rijdt men door Comblanchien, hier veranderen de paaltjes in vluchtheuvels. Niet direct een vooruitgang, maar goed. De weg loopt richting Comblanchien nog even vals plat omhoog en ook even verderop, in Premeaux-Prissey, is er nog een klein knikje naar boven. Dit is afgelopen op drie kilometer van de streep. Daarna is het weer vlak en gaat het rechtdoor verder.

Tot de finish volgt er nu geen echte bocht meer, alleen nog een paar flauwe bochtjes. De weg is ook ontzettend breed en op iets meer dan twee kilometer van de streep verdwijnen de vluchtheuvels ook. Die komen in de laatste meters, bij het binnenrijden van Nuits-Saint-Georges wel weer terug. Hopelijk worden de vluchtheuvels daar ook verwijderd, anders liggen er een paar renners ineens in een plantenbak. Op de Rue de General de Gaulle eindigt na 213 kilometer deze rit en daarna kunnen we ons bezig gaan houden met serieuzere zaken.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Nuits-Saint-Georges is een debutant in de Tour. Nog nooit was de grootste koers van de ASO hier, maar een van de kleine broertjes is er dan wel weer geweest. In 2011 eindigde de derde rit van Parijs-Nice in dit dorp met 5700 inwoners. Die rit zag er wel iets anders uit dan deze rit, er zaten zowaar wat klimmetjes onderweg. Hielp niet veel, het eindigde alsnog in een massasprint. Die sprint werd gewonnen door Matt Goss, want 2011 was zijn wonderjaar. Daarna begon hij meer te zuipen dan te fietsen en op die manier eindigde zijn carrière in mineur.

Hoe dan ook, die rit liet zien dat er best wat mogelijk is in deze omgeving. Klimmetjes genoeg, maar de tovenaars van de ASO hebben dat grotendeels weten te vermijden. In de finale hebben we wel al uitgebreid kunnen zien waar Nuits-Saint-Georges om bekend staat. Wijn, wijn en nog eens wijn. Overal in de omgeving zie je de wijngaarden. Ook in de laatste kilometers van de rit rijden de renners bijna midden tussen de wijnranken door.

Nuits-Saint-Georges is zo de hoofdstad van Côte de Nuits, de Bourgondische wijnstreek. Overal in de omgeving wordt wijn geproduceerd, maar hier schijn je dan toch echt te moeten zijn voor de beste wijnen. Vooral rood dus, zoals ik eerder al had gemeld. Toch maken ze hier ook wel eens witte wijnen, maar daar schijnt zoveel tijd in te gaan zitten dat het voor de normale sterveling onbetaalbaar wordt. De normale wijnen zijn trouwens ook aardig aan de prijs.

Het is overigens best een aardig dorpje, vooral in het centrumpje staan nog wel wat fraaie gebouwen. De lokale kerk beschikt over een fraaie klokkentoren. In de omgeving zijn ook nog wat archeologische opgravingen gedaan, bovendien staan er nog wat kasteeltjes in de buurt. Ook is er een museum over de geschiedenis van cassis, het Cassissium. Die Fransen weten wel wat interessant is. Over de lokale wijnen kun je ook genoeg te weten komen, in L'Imaginarium.

In Nuits-Saint-Georges is altijd wat te doen (Foto: WikiCommons)
In Nuits-Saint-Georges is altijd wat te doen (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
In Troyes zal het opnieuw warm worden. Weer meer dan 30 graden overdag. Geen kans op neerslag, maar wel kans op wat wind. Het schijnt iets harder te gaan waaien dan tijdens de zesde rit, maar het is nog de vraag of het genoeg gaat zijn voor waaiers. Volgens bepaalde weersites zal er wel wat wind zijn en die wind zal deels ook schuin in de rug staan, maar betrouwbaar zijn dat soort voorspellingen niet altijd. In de finale zal het waarschijnlijk niet direct in de rug staan. In de omgeving van Nuits-Saint-Georges schijnt het bovendien minder hard te gaan waaien. Qua temperatuur is het wel vergelijkbaar, ook meer dan 30 graden. In de middag wel wat kans op regen daar, dat zou bij een gebrek aan winst nog wel een schrale troost kunnen zijn.

De rit begint om 12:05 en een kwartier later is het départ réel. Ook deze rit wordt niet integraal uitgezonden, dus zijn we er weer om 14:10 bij. Tegen die tijd heeft het peloton waarschijnlijk al een kilometer of 80 gereden. Als het hard waait wel kilometers met waaierpotentieel, zul je zien dat we dat net missen. Enfin, de aankomst wordt verwacht tussen 17:11 en 17:40. Als de wind in de rug staat of schuin in de rug zal het waarschijnlijk eerder 17:11 worden dan 17:40, aangezien we grotendeels in dezelfde richting fietsen.

Een goed wijntje kan deze rit mogelijk nog redden (Foto: WikiCommons)
Een goed wijntje kan deze rit mogelijk nog redden (Foto: WikiCommons)

Favorieten & voorspelling
Dit zou zomaar weer eens op een sprint kunnen uitdraaien. Hoewel het nu wel tijd begint te worden voor wat kanttekeningen. Er zijn al drie massasprints geweest deze week, dus is het de vraag of alle knechten nog zin hebben om weer eens een dag op kop te boren. Omdat het de eerste week van de Tour is zal dat vast nog wel lukken, dus die kanttekening bergen we weer netjes op.

Interessanter is de vraag of de andere sprinters nog zin hebben om tegen Kittel te sprinten. Hij is duidelijk de sterkste en met hem naar de finish rijden lijkt een slecht idee te zijn. Het wordt tijd voor de andere ploegen om een ander plan te verzinnen. Ze zouden er bijvoorbeeld over na kunnen denken om een mannetje in de vlucht te sturen, zodat ze niet hoeven te controleren. Als een aantal ploegen op dat idee komen moet Quick Step ineens al het werk alleen doen, dan wordt het een lastig verhaal.

Ik sluit dus niet uit dat dit een rit voor de vluchters wordt, hoewel het waarschijnlijk toch een sprint wordt. Zo'n FDJ gaat vast wel rijden, want die hebben nog steeds het idee dat Demare de beste sprinter ooit is. Katusha rijdt ongetwijfeld ook weer, bij die ploeg heb ik altijd het idee dat ze niet eens naar de uitslagen kijken. Sprintje dus. Met dezelfde namen als altijd.

1. Kittel. De snelste sprinter van de wereld. Zonder pech gaat hij zijn derde rit pakken. Dat zijn ploeg faalt maakt hem niet eens uit, hij wint toch wel. Stel je voor dat hij hier een goede lead-out had, dan won hij steevast met 100 meter voorsprong. Het is sympathiek van Lefevere dat hij Sabatini heeft meegenomen, daardoor lijkt het nog enigszins op een duel.

2. Demare. De beste, na Kittel. Begint wel een ontzettende hork te worden. Een paar meter rechtdoor rijden zit er niet in, hij gaat altijd van links naar rechts en weer terug. Nadat hij Bouhanni bijna van z'n fiets reed in Vittel, deed hij in Troyes weer een nieuwe poging. Dat zijn ploeggenoten vervolgens boos zijn op Bouhanni mogen we derhalve best ironisch noemen. Buiten dat heeft hij wel redelijk wat snelheid en zijn mannen doen goed werk. Alleen heeft hij net als de rest geen schijn van kans tegen de Kit.

3. Bouhanni. Vijfde in Troyes en dat is eigenlijk niet zo best. Daarna weer ruzie met Guarnieri, typisch dagje voor Nacer dus. In dit geval moeten we alleen plaatsnemen in het team van Bouhanni, want hij is zowaar vrij braaf aan het sprinten. Van zijn concurrenten kunnen we dat niet zeggen. Dus hoop ik dat Nacer tijdens deze sprint wat beter voor de dag gaat komen. Goed gedrag moet beloond worden.

4. Greipel. André is al drie keer derde geworden. Logisch zou dus zijn om hem nu weer op derde plaats te zetten, maar daar doe ik niet aan. Uiteindelijk is hij de afgelopen sprints nog best goed aan alle ellende ontkomen. Normaal wil hij nog wel eens naar de achtergrond verdwijnen als het wat chaotisch is, maar zijn ploeg doet gelukkig voor hem goed werk. Hij wordt netjes afgezet en weet het dan steeds vrij duidelijk niet af te maken. Zal nu niet anders zijn. Alleen is voor de variatie een vierde plaats ook wel een keer lekker.

5. Kristoff. Vierde in Troyes, zonder ook maar een moment in de buurt te komen van de overwinning. Kristoff heeft absoluut niet zijn beste benen bij, maar die is hij sowieso het hele jaar al kwijt. Dicht bij de overwinning gaat hij normaal niet meer komen, tenzij er nog wat valpartijen zijn. Kan zomaar een troosteloze Tour voor hem worden en dan snap je ineens wel waarom Katusha niet zo blij met hem is.

Tijn lakt niet meer door, nagellakheld overleden

De zesjarige Tijn Kolsteren, bekend van zijn nagellakactie bij Serious Request van 3FM is overleden.

Tijn leed aan hersenstamkanker en werd landelijk bekend toen hij de opbrengst van het glazen huis flink opkrikte met zijn nagellakactie. Gisteren haalde hij nog 1 miljoen op voor de stichting Semmy met de verkoop van speciale potjes nagellak. De afgelopen nacht is hij helaas overleden.

Van de website van 3FM:

Je bent een voorbeeld voor ons allemaal

Je bent een held, een jongen.

Je bent een eeuwig mooi verhaal

Nuon zet gascentrale over naar waterstof

De gascentrale van Nuon in de Groningse Eemshaven gaat op waterstof draaien. Nuon is samen met Gasunie en de Noorse olieproducent Statoil een project begonnen om dat vanaf 2023 mogelijk te maken. Daarmee zou de centrale zonder CO2-uitstoot stroom opwekken.

In de samenwerking gaat Statoil de waterstof produceren, terwijl Gasunie het transport van de waterstof gaat onderzoeken. Nuon richt zich dan op de verbranding van de waterstof in een van de drie gasturbines in de Eemshaven-centrale. Daarmee wordt zo'n 1,3 miljoen ton CO2 per jaar bespaard. Bij het opwekken van electriciteit uit waterstof komt alleen waterdamp vrij.

Het project moet de drie bedrijven inzichten geven in de mogelijkheid om meer gascentrales geschikt te maken voor de verbranding van waterstof. Ook ziet Nuon het project als een tussenstap naar het omvormen van de Eemshaven-centrale naar een "superbatterij". Daarbij wordt ammoniak geproduceerd met groene stroom om daaruit later weer waterstof te kunnen halen.

Nuon zet gascentrale over naar waterstof
Nuon zet gascentrale over naar waterstof (Foto: ANP)

Pokemon vechten het uit op Nintendo Switch

Pokemon Company heeft twee Japanse trailers gerelease voor Pokken Tournament DX. Een van de trailers geeft een overview, terwijl de tweede kijkt naar de nieuwe features van de Nintendo Switch-versie.

In deze game vechten allerlei pokémon tegen elkaar in een arena. Alle content van de Wii U en arcade versies van Pokken Tournament zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er nieuwe features:

  • Overal te spelen – Speel Pokken Tournament DX in TV mode, handheld mode, of deel een Joy-Con controller met een andere Trainer om tegen elkaar te vechten in tabletop mode.
  • Een nieuwe pokémon mengt zich in de strijd – De uil Decidueye vecht dit keer mee, alle andere pokémon van de Wii U en arcade-versies zijn wederom beschikbaar.
  • Nieuwe ondersteunende pokémon – Litten en Popplio kun je inzetten om je te helpen je tijdens gevechten.
  • Team Battle mode – Kies drie pokémon en vecht het uit wie het eerste is die alle drie de vechtersbazen van de tegenstander weet te verslaan.
  • Group Match mode –zoek naar spelers van ongeveer dezelfde sterkte in battle rooms.
  • Daily Challenges – Allerlei dagelijkse uitdagingen komen langs voor extra punten.
  • Watch battle replays – kijk naar andere matches online of deel matches zodat mensen jouw potjes online kunnen bekijken.
  • Meteen 100%: alle personages en support zijn meteen beschikbaar vanaf de start van de game.

Pokken Tournament DX komt 22 augustus uit op Nintendo Switch.

Bejaarde vals aangewezen als internetoplichter

Een hoogbejaarde Helmondse is ernstig in de problemen gebracht omdat haar telefoonnummer is misbruikt door internetoplichters. Slachtoffers denken dat de negentigjarige vrouw betrokken is bij de zogenoemde 'Microsoftscam' maar de politie benadrukt donderdag dat zij geen dader is. De vrouw heeft niet eens een computer en zal aangifte doen van identiteitsfraude.

De politie laat weten dat kwade oplichtingsslachtoffers het adres van de vrouw hebben ontdekt en dat zij op internet ten onrechte wordt beschuldigd. "Ze heeft hierdoor veel overlast ervaren maar ze is geen dader maar slachtoffer."

Volgens de politie kunnen de oplichters bellen met elk willekeurig nummer en dat in dit geval het nummer is gebruikt van de onwetende negentigjarige. Slachtoffers worden gebeld door mensen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Ze nemen de thuiscomputer over en installeren kwaadaardige software, plunderen de bankrekening of vragen veel geld voor de hulp. Dit jaar werden al achthonderd Nederlanders slachtoffer.

Bejaarde vals aangewezen als internetoplichter
Bejaarde vals aangewezen als internetoplichter (Foto: ANP)

RiME

Het heeft een tijdje geduurd, maar RiME is dan toch eindelijk beschikbaar. Van Microsoft-exclusive naar Sony-exclusive om uiteindelijk als multiplatform-titel naar beide te komen, zelfs Nintendo Switch krijgt later dit jaar een release. Inmiddels is RiME ruim vijf jaar in ontwikkeling geweest, normaal gesproken geen goed teken. Is het nieuwste werk van Tequila Works een uitzondering op de regel?

Brabant beslist over toekomst veehouderij

De provincie Noord-Brabant neemt vrijdag een besluit over ingrijpende voorstellen voor de veehouderij. De provincie wil onder andere dat boeren hun oude stallen uiterlijk in 2022 hebben aangepast om de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof te beperken.

Met 700.000 koeien, bijna 6 miljoen varkens en 27,7 miljoen kippen heeft Brabant de grootste concentratie vee in Nederland. De overlast op het platteland blijft zorgen voor hoogoplopende gemoederen.

Volgens de voorstellen krijgt de Brabantse veehouder met strengere eisen te maken dan concurrenten in de rest van het land. De plannen hebben vooral onder boeren voor ophef gezorgd. Ze vrezen dat ze dure investeringen moeten doen, minder winst overhouden of zelfs gedwongen worden om te stoppen. Als symbolisch protest leveren boze boeren vrijdag een grote stalsleutel in bij het provinciehuis.

Er is vermoedelijk grote belangstelling voor de vergadering van Provinciale Staten. Het debat is daarom op het plein voor het provinciehuis te volgen op een groot scherm.

Brabant beslist over toekomst veehouderij
Brabant beslist over toekomst veehouderij (Foto: ANP)

Rotterdam wil 'onderste kolensteen' boven

De Rotterdamse gemeenteraad wil weten hoe hard de afspraken zijn die gemaakt zijn voor de afvang van broeikasgas (CO2) na de bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte.

De motie 'De Onderste Kolensteen Boven' van D66 met die strekking werd ondertekend door Leefbaar Rotterdam, SP, CDA, ChristenUnie-SGP en NIDA en bleek in de nacht van donderdag op vrijdag breed te worden gedragen in de gemeenteraad. Met 41 stemmen voor en twee tegen werd de motie aangenomen.

In de raad heerst boosheid dat energiebedrijven hun belofte niet nakomen, nadat de kolencentrales met instemming van Rotterdam zijn gerealiseerd.

De energiebedrijven ENGIE en Uniper hadden in 2008 beloofd dat het broeikasgas van hun nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte zou worden afgevangen en opgeslagen in een leeg gasveld onder de Noordzee. Die gedane beloften zijn waarschijnlijk boterzacht en moeilijk afdwingbaar, vrezen de betrokken fracties. Op grond daarvan verleende Rotterdam echter wel toestemming voor de bouw van de energiecentrales.

Vóór 1 november willen die partijen alle schriftelijke afspraken zien die in 2008 gemaakt zijn tussen de gemeente Rotterdam en de energiebedrijven. Ook verlangen zij van het gemeentebestuur "met een uitgebreide analyse te komen hoe het kan dat in de ogen van de energiebedrijven er geen afdwingbare afspraken zijn".

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stelde de Tweede Kamer vorige week dinsdag op de hoogte dat het proefproject voor de opslag van koolstofdioxide (CO2) op losse schroeven staat. ENGIE en Uniper trekken zich uit kostenoverwegingen terug uit het zogeheten Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD), zo lieten zij Kamp weten.

De bedrijven doen dat officieel pas halverwege september. In de tussentijd gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar alternatieven. De minister gaat, nadat de terugtrekking officieel is geworden, ook kijken of ENGIE en Uniper teveel ontvangen subsidiegeld moeten terugbetalen.

Het opvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 is wat het kabinet betreft een "onmisbare ontwikkeling"om de klimaatdoelen te halen. Het doel voor de korte termijn, 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 dan in 1990, komt volgens Economische Zaken niet in gevaar.

Rotterdam wil 'onderste kolensteen' boven
Rotterdam wil 'onderste kolensteen' boven (Foto: ANP)

'Songtekst van Jay-Z is antisemitisch'

Een couplet uit Jay-Z's nieuwe track The Story Of O.J. is niet in goede aarde gevallen bij de Amerikaanse Anti-Defamation League. De organisatie bestrijdt laster jegens Joden.

In het nummer rapt Jay-Z: "Wil je weten wat belangrijker is dan met geld strooien in een stripclub? Krediet. Weet je waarom Joodse mensen alle onroerend goed in Amerika in handen hebben. Zo hebben ze dat gedaan."

Volgens de organisatie speelt de tekst in op "een diepgeworteld antisemitisch stereotype over joden en geld." De ADL zegt zich zorgen te maken dat de tekst het vooroordeel over de Joodse heerschappij in het bankwezen en de financiële wereld voedt.

De Anti-Defamation League gaf in de verklaring donderdag wel aan dat het niet denkt dat het Jay-Z's bedoeling was om antisemitisme te promoten. "Integendeel, we weten dat Jay-Z iemand is die zijn sterrenstatus in het verleden heeft aangegrepen om zich uit te spreken tegen racisme en antisemitisme."

Oordeel zelf over het nummer: 

'Songtekst van Jay-Z is antisemitisch'
'Songtekst van Jay-Z is antisemitisch' (Foto: BuzzE)

Hulp voor marechaussee op Schiphol

De marechaussee op Schiphol krijgt deze zomer hulp van verschillende overheidsdiensten om problemen op de luchthaven te voorkomen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in De Telegraaf. "We zetten alles op alles om herhaling te voorkomen", zegt Dijksma.

In meivakantie ontstonden er lange wachtenrijen op Schiphol en die leidden tot grote onvrede onder reizigers. De luchthaven kan nu zo'n vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen inzetten. Die werken normaal in de gevangenissen. Ook gaat Defensie krijgsmachtonderdelen inzetten bij voertuigcontroles aan de grens en in de havens. De marechaussee op deze locaties kunnen dan worden ingezet op Schiphol. "Het blijft druk. Mensen zullen ook moeten wachten, maar je hoeft echt geen dag van tevoren te komen als je een vlucht wilt halen", aldus Dijksma.

De zomervakantie begint vrijdag in het midden van het land.

Hulp voor marechaussee op Schiphol
Hulp voor marechaussee op Schiphol (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: opnieuw zonnig en warm

Als in juli de vliegen de mieren,
zal augustus ons met onweer bestieren.

Goedemorgen! Gisterenavond ging het even lekker los qua regen en onweer, zelfs hier in Alkmaar viel er een beetje regen en een klap onweer. Vandaag blijft het overwegend droog, enkel het noordoosten maakt kans op een enkele bui. Ondanks het onweer van gisteren, blijft het warm te noemen: 21 graden in het noordwesten, oplopend naar 28 graden in het zuidoosten. De west- tot zuidwestelijke wind is overwegend zwak tot matig. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:29
Zon onder: 22:00
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1837 Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
1944 Boven Hoorn komen twee Amerikaanse B-17 bommenwerpers met elkaar in botsing en storten neer. Dertien van de twintig bemanningsleden en een inwoonster van Hoorn komen om het leven.
1990 De "Drie Tenoren" (Luciano PavarottiPlácido Domingo en José Carreras) geven in de ruïnes van de Thermen van Caracalla een concert dat via de televisie door zo'n 800 miljoen mensen kan gevolgd worden.
2007 De nieuwe Zeven Wereldwonderen worden bekendgemaakt.
2011 De Codex Calixtinus wordt gestolen uit de Kathedraal van Santiago de Compostella.

Iteejer reed gisteren door de mist  (Foto: Iteejer)
Iteejer reed gisteren door de mist (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Van Niekerk maakt enorme indruk op 400 meter

Atleet Wayde van Niekerk heeft wederom grote indruk gemaakt. De Zuid-Afrikaan liep donderdagavond in het Zwitserse Lausanne zijn eerste serieuze 400 meter van het jaar en de olympisch kampioen en wereldrecordhouder deed dat in grootse stijl.

Van Niekerk won vooral op het laatste deel van de wedstrijd weer veel en rustig uitlopend kwam hij na 43,62 seconden over de streep, de gedeeld elfde tijd ooit gelopen. Slechts vijf man, inclusief hijzelf, waren ooit sneller op de volle ronde. De vorm lijkt dan ook aanwezig om volgende maand in Londen de wereldtitel te veroveren en mogelijk zelfs als eerste ooit onder de 43 seconden te duiken.

Achter Van Niekerk lieten Baboloki Thebe (44.02) en Isaac Makwala (44,08) zien dat de Amerikanen op het WK mogelijk voor het eerst sinds 2003 zonder wereldtitel op de 4x400 meter naar huis gaan, want de mannen uit Botswana verkeren in grootse vorm. Met de jonge Karabo Sibanda en een nog nader te bepalen vierde man zouden ze meer dan wie dan ook in staat kunnen zijn om de VS te verslaan. De 45,61 van de Nederlander Liemarvin Bonevacia was 0,11 te langzaam om zich voor het WK te plaatsen.

De prachtige race van Van Niekerk (Bron: YouTube)

De 100 meter in Lausanne werd een prooi voor Justin Gatlin. Met 9,96 was de Amerikaan te snel voor de Ivoriaan Ben Youssef Meité (9,98) en de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (9,99). De 5000 meter leverde een mooi Ethiopisch duel op, waar Muktar Edris met 12:55,23 - 's werelds snelste tijd in bijna twee jaar - de beste was. Zijn 17-jarige landgenoot Selemon Barega maakte met 12:55,58 misschien wel meer indruk, die tijd was vijftig seconden sneller dan de snelste tijd ooit gelopen door een 17-jarige.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen werd ook een prachtige wedstrijd, uiteindelijk gewonnen door Sam Kendricks, die over 5,93 meter sprong. Dat deed ook de Pool Pawel Wojciechowski, die eerder met 5,87 meter al zijn beste prestatie neerzette sinds hij in 2011 wereldkampioen werd. Toen hij ook nog over 5,93 sprong ging zijn persoonlijk record eraan, waarbij concurrent Kendricks hem keer op keer als eerste kwam omhelzen. 

De uit Cuba gevluchte Pedro Pablo Pichardo boekte zijn eerste echte zege sinds zijn vlucht. De hinkstapspringer versloeg de grote kampioen Christian Taylor, die met 17,49 meter elf centimeter tekort kwam tegen Pichardo - die vermoedelijk nooit meer op toernooien voor Cuba zal springen, maar gaat proberen een Portugees paspoort te bemachtigen. Met 22,39 meter maakte ook kogelstoter Ryan Crouser weer een onverslaanbare indruk, zeker aangezien hij ook nog 22,35 en twee keer 22,18 meter liet noteren.

Midden-Nederland gaat op vakantie

Het is vrijdag de laatste schooldag voor kinderen in Utrecht, Zuid-Holland en een groot deel van Gelderland. De ANWB verwacht vrijdag al de eerste vakantiedrukte op de weg. Over een week begint ook in het zuiden van land de schoolvakantie.

Volgens de verkeersorganisatie is er dit weekeinde veel verkeer op weg naar het zuiden, omdat ook een deel van België dan al vrij is. In Duitsland moeten vakantiegangers rekening houden met wegwerkzaamheden. Wie zijn auto nog niet heeft gecheckt, kan dat zaterdagochtend door de ANWB laten doen langs de A16 bij Hazeldonk.

In totaal pakken deze zomer bijna 4 miljoen Nederlanders de auto naar hun vakantieadres. Nederlanders gaan nog steeds het liefst naar Frankrijk met de auto, maar ook Spanje, Duitsland en Italië zijn dit jaar populair.

De grootste verkeersdrukte wordt pas eind juli verwacht, als in heel Nederland de scholen dicht zijn en ook de Bouwvak begint. .

Bijna 3 miljoen Nederlanders vieren de zomer dit jaar in eigen land.

Midden-Nederland gaat op vakantie
Midden-Nederland gaat op vakantie (Foto: ANP)

Grote brand in twee woningen Naarden

Bij twee huizen aan Naardermeer in Naarden woedt in de nacht van donderdag op vrijdag een grote brand. De brandweer is iets na 03.00 uur met groot materieel uitgerukt omdat er brand was uitgebroken in een woning met een rieten dak, vermoedelijk door blikseminslag. Een tweede woning staat ook in brand.

Daarbij heeft de brandweer één bewoner die nog op de bovenverdieping verbleef in veiligheid kunnen brengen. Alle bewoners zijn zover bekend uit de woningen en enkelen worden volgens de brandweer nagekeken door ambulancepersoneel.

De brandweer laat een van de twee woningen gecontroleerd uitbranden en beschouwt de andere woning ook als verloren.

Grote brand in twee woningen Naarden
Grote brand in twee woningen Naarden (Foto: ANP)

Tupac dumpte Madonna vanwege huidskleur

Een handgeschreven brief van raplegende Tupac Shakur welke binnenkort geveild zal worden, doet momenteel veel stof opwaaien. Entertainmentsite TMZ kreeg de brief in handen en daaruit blijkt dat hij het uitmaakte met Madonna vanwege haar huidskleur.

"For you to be seen with a black man wouldn't in any way jeopardize your career, if anything it would make you seem that much more open and exciting. But for me at least in my previous perception I felt due to my 'image' I would be letting down half of the people who made me what I thought I was."

Shakur werd in 1996, een jaar na de brief, neergeschoten in een drive-by shooting. Zes dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

Tupac Shakur
Tupac Shakur

Hoogspringster Lasitskene nadert wereldrecord

Hoogspringster Mariya Lasitskene heeft haar vooralsnog zeer indrukwekkende jaar een uitstekend vervolg gegeven. Tijdens de Diamond League in Lausanne sprong de Russische over 2,06 meter, 's werelds beste sprong sinds landgenote Anna Chicherova in 2011 over 2,07 meter sprong.

Lasitskene sprong al in één keer over 2,01 meter, waarna ze na één missprong ook de 2,06 haalde. Ze is pas de negende hoogspringster ooit die die hoogte weet te halen en het wereldrecord lijkt bij de vrouwen zo weer eens in zicht te komen. Dat staat met 2,09 meter al sinds 1987 op naam van de Bulgaarse Stefka Kostadinova en in de hoogtijdagen van Chicerova en Blanka Vlasic - zo van 2007 tot en met 2011 - leek dat erin te zitten. Lasitskene waagde drie pogingen op 2,10 meter, maar dit keer lukte het nog niet.

Ook de 800 meter bij de vrouwen leverde een mooie prestatie op. Bij afwezigheid van de dominante Caster Semenya snelde Francine Niyonsaba uit Burundi naar een ijzersterke tijd van 1:56,82 minuten. Met 1:58,13 was er een vierde plek voor de Nederlandse 1500 meterspecialiste Sifan Hassan, die daarmee haar persoonlijk record aanscherpte. Alle tien deelneemsters doken overigens onder de twee minuten, een zeldzaamheid.

De Kroatische Sara Kolak stal de show bij het speerwerpen. Kolak werd vorig jaar zeer verrassend olympisch kampioene in Rio, maar in Lausanne gooide ze de speer voor het eerst naar een afstand waarmee ze ook in de geschiedenisboeken serieuze indruk maakt: 68,43 meter, meer dan twee meter verder dan haar persoonlijk record uit de olympische finale en goed voor plek zeven op de eeuwige wereldranglijst.

Veel agenten gewond bij rellen in Hamburg

Bij rellen tussen betogers tegen de G20-top en de politie in Hamburg zijn donderdag zeker 76 agenten gewond geraakt. Drie agenten zijn voor hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie.

Twee piloten van een politiehelikopter raakten gewond nadat er met een laser in hun ogen was geschenen, waardoor ze niet meer verder konden vliegen.

De politie hield de deelnemers aan de mars Welcome to Hell (Welkom in de Hel) donderdagavond tegen, omdat zo'n duizend demonstranten hun gezichten hadden bedekt. Die betogers bekogelden agenten daarop met flessen en andere voorwerpen, zei de politie.

De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt. Kort voor middernacht werd de mars beëindigd. Volgens de politie vonden er aan het begin van de nacht op diverse plekken in de stad nog vernielingen en brandstichtingen plaats, maar werd het rond 01.00 uur rustiger in de stad.


"Er is geen rechtvaardiging voor gewelddadig protest en ik ben ervan overtuigd dat de politie er alles aan zal doen om protesten te stoppen", zei bondskanselier Angela Merkel woensdag in een interview in de krant Zeit. "Wie geweld gebruikt, verloochent de democratie." Regeringswoordvoerder Steffen Seibert reageerde donderdagavond op de rellen met een herhaling van de uitspraken van Merkel.

De organisatoren van de protestmars beschuldigden de politie van buitenproportioneel optreden. Volgens hen trad de politie al op voordat de demonstranten de kans kregen hun gezichtsbedekking af te doen.

Veel agenten gewond bij rellen in Hamburg
Veel agenten gewond bij rellen in Hamburg (Foto: ANP)

Vrouw van Marvellegende Stan Lee overleden

Joan, de vrouw van Marvels mastermind Stan Lee, is donderdag overleden. Ze werd 93 jaar.

Joan en Stan waren 69 jaar getrouwd. Volgens een woordvoerder stierf zij "vredig en omringd door haar familie". Deadline schrijft dat het Joan was die Stan eind jaren veertig aanraadde over superhelden te schrijven die niet perfect waren. Daarop creëerde hij samen met Jack Kirby de Fantastic Four. Later volgden onder meer Spider-Man, X-Men en Dr. Strange.

Stan heeft in alle films rond zijn superhelden een klein rolletje, en ook Joan dook zo nu en dan op op het witte doek. Meest recentelijk was zij samen met Stan te zien in X-Men: Apocalypse van vorig jaar.

De nog altijd erg actieve Stan (94) heeft voor de komende tijd verschillende grote evenementen op de agenda staan, waaronder optredens op fanbeurs Comic-Con eind van de maand, Disney-evenement D23 volgende week en op zijn eigen retroperspectief in augustus in Los Angeles. Het is niet duidelijk of deze plannen doorgaan na het overlijden van zijn vrouw. De woordvoerder stelde donderdag: "De familie vraagt om tijd om te rouwen en privacy in deze moeilijke tijd."

Vrouw van Marvellegende Stan Lee overleden
Vrouw van Marvellegende Stan Lee overleden (Foto: BuzzE)

Quake World Championships qualifier hier te zien

De tweede qualifier van Quake Champions voor duels gaat om 6:00 ’s ochtends van start. We hebben hieronder de beelden van de eerste qualifier zodat je kunt zien hoe hoog het niveau is. Bethesda heeft een prijzenpot beschikbaar gesteld van een miljoen dollar, dus dat wil wel.

De derde en vierde qualifier voor duels zijn 13 en 20 juli. Er is ook nog een 4 tegen 4 Sacrifice qualifier op 8 en 9 juli. De grote finale is 24 augustus in Texas, Verenigde Staten. Je kunt je nog steeds opgeven voor een gesloten beta key en om mee te doen.

Het Toernooi

Strafzaak tegen Bill Cosby wordt overgedaan

De strafzaak tegen Bill Cosby wordt overgedaan. Een rechter in Pennsylvania besloot donderdag dat de 79-jarige komiek in november weer voor de rechtbank moet verschijnen. Aanklagers hadden al laten weten de zaak te willen overdoen.

De vorige strafzaak tegen Cosby eindigde vorige maand zonder uitspraak. De juryleden konden het onderling niet eens worden over de vraag of hij schuldig is aan het aanranden van Andrea Constand. Zij beschuldigt Cosby ervan haar in 2004 te hebben gedrogeerd en aangerand.

Tientallen vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar die zijn in veel gevallen verjaard. Meerdere vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van de komiek hebben wel civiele rechtszaken tegen hem aangespannen. Cosby heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Strafzaak tegen Bill Cosby wordt overgedaan
Strafzaak tegen Bill Cosby wordt overgedaan (Foto: ANP)

Piroe bewusteloos, Nederland verliest op EK onder 19

Nederland heeft de ruime zege op Duitsland (4-1) op het Europees kampioenschap voor voetballers onder 19 jaar geen best vervolg gegeven. Engeland was in Georgië met 1-0 te sterk.

Al na een goede handvol minuten sloeg het noodlot toe voor Joël Piroe, die met een loepzuivere hattrick tegen Duitsland nog de grote held was. Verdediger Easah Suliman plantte zijn elleboog in de nek van Piroe, die nog voor hij de grond raakte het bewustzijn al verloren was. De scheidsrechter liet doorspelen, maar de Nederlandse spelers zagen in dat de situatie vrij ernstig was, waarna de wedstrijd alsnog stilgelegd werd.

Piroe was gelukkig weer vrij snel bij zinnen en volgens bondscoach Maarten Stekelenburg wilde hij zelfs weer gaan spelen. "Maar hij stond te tollen op zijn benen, dus dat ging echt niet gebeuren", klonk het duidelijk. Piroe wordt nog onderzocht op een mogelijke hersenschudding, hoewel hij nog niet naar het ziekenhuis is gegaan.

Feyenoord-keeper Justin Bijlow leek Nederland lang aan een puntje te helpen, maar een kleine tien minuten voor tijd ging het fout: Ben Brereton van Nottingham Forest zette de Engelsen op 1-0, wat de eindstand zou blijken. Zondag speelt Nederland tegen Bulgarije, dat met 3-0 verloor van Duitsland, en bij winst mag de ploeg alsnog door naar de halve finales. 

Verstappen wil finish weer eens halen

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft zich na twee uitvalbeurten op rij voor de komende race in Oostenrijk een simpel doel gesteld: de finish halen. De Nederlander zag zijn Red Bull de afgelopen tijd regelmatig stilvallen met motorische problemen en hoopt deze pech op de thuisbasis van het team achter zich te kunnen laten.

Verstappen: "Na deze paar races, weet ik echt niet waar we staan. We zien het zondag wel. Hopelijk kunnen we lekker punten scoren."

Tijdens de vorige race domineerde Verstappen ten opzichte van teamgenoot Daniel Ricciardo, maar de Australiër profiteerde van alle problemen bij anderen en won de race. De Nederlander had zonder pech een kans op de zege gehad. "Het is teleurstellend, maar wat kan ik eraan doen?" Toch was hij er snel overheen. "Simpel: wat vrienden opbellen en plezier maken. Daarna is het in het volgende weekend gewoon een kwestie van opnieuw beginnen, een verse start maken."

De Nederlander weet dat zijn team achterloopt bij Mercedes, maar hoopt het in ieder geval Ferrari lastig te kunnen maken. "We lopen in, wat positief is, maar moeten nog wel een volgende stap zetten. We zijn er immers nog niet." Daar moet bij aangetekend worden dat alle teams iedere wedstrijd met nieuwe onderdelen komen, waardoor het lastig om te zeggen hoe groot het gat dit weekend is. Mogelijk kan het weer Verstappen te hulp schieten. "Gaat het regenen? Leuk, dat zou misschien wel helpen, maar de prioriteit is weer eens finishen."

Safarova in tranen na opgave dubbelpartner, alvorens zelf te verliezen

Het is inmiddels een gevreesd team in het damesdubbeltennis: #TeamBucie, zoals de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Tsjechische Lucie Safarova zich noemen. De twee wonnen vorig jaar de US Open en dit jaar al de Australian Open en Roland Garros, waardoor Wimbledon nog nodig was om alle vier Grand Slams achter elkaar te winnen.

Donderdag was echter een rampzalige dag voor #TeamBucie. In het enkelspel stond Mattek-Sands tegenover Sorana Cirstea uit Roemenië, van wie ze de eerste set won. Set twee ging via de tiebreak verloren en daarna was het klaar: Mattek-Sands was geblesseerd geraakt en kon niet meer verder.

De eveneens aanwezige Safarova, naast dubbelpartner ook zeer goede vriendin van de Amerikaanse, kon haar tranen niet bedwingen toen ze haar maatje gedwongen op zag geven. Zelf moest de Tsjechische ook nog in actie komen in het enkelspel, maar dat ging niet goed. De als 32e geplaatste Safarova won de eerste set van de Amerikaanse Shelby Rogers, maar die nam het vervolgens over: 6-7 (4), 6-4, 6-3.

Tennisser Ofner zorgt voor daverende stunt op Wimbledon

Tennisser Sebastian Ofner heeft op Wimbledon voor een daverende stunt gezorgd. De Oostenrijker rekende af met niemand minder dan Jack Sock, de nummer achttien van de wereld.

De 21-jarige Ofner werkt zich al enkele jaren maand na maand gestaag omhoog op de wereldranglijst, waar hij inmiddels aangekomen is op de 216e plek. In de eerste ronde in Londen stond hij tegenover Thomaz Bellucci, met de 53e plek de hoogstgeplaatste speler waar de Oostenrijker het ooit tegen op had genomen. 

Bellucci ging kansloos onderuit tegen Ofner en dit keer was Sock aan de beurt. Nadat Ofner de eerste twee sets verrassend had gewonnen leek Sock de controle terug te pakken. Hij won sets drie en vier, maar besloot vervolgens een sanitaire stop in te gelasten.

Nadat hij het middagmaal te water had gelaten ging het toch niet best meer met de Amerikaan, die er niet meer aan te pas kwam en de met een lichte schouderblessure kampende Ofner zag zegevieren: 6-3, 6-4, 3-6, 2-6, 6-2.

Ook Ernests Gulbis zorgde voor een forse verrassing, hoewel hij wel een grotere historie heeft dan Ofner. De Let bivakkeerde vanaf 2007 jarenlang voornamelijk in de mondiale top-100, maar zakte vorige maand weg naar de 576e plaats.

Tegen Juan Martin del Potro, als 32e geplaatst en voormalig nummer vier van de wereld, had Gulbis het heilige vuur echter weer gevonden. De Let stond zelfs geen set af en stuurde Delpo met 6-4, 6-4, 7-6 (3) gedecideerd naar huis. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.