FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 juli 2017

Iran feliciteert Irak met bevrijding Mosul

Iran heeft het "moedige" Iraakse volk en de regering in Bagdad zondag gefeliciteerd met de bevrijding van de stad Mosul. Zondag werden de laatste strijders van Islamitische Staat uit de stad verdreven.

,,Als de Irakezen samenwerken, kunnen ze alles bereiken," schreef minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif op Twitter.

Iran en Irak delen een 1400 kilometer lange grens. Tegen het soennitische IS in Irak vechten ook sjiitische milities, waarvan velen nauw zijn verbonden met het sjiitische Iran. Ook de Iraakse premier Haider al-Abadi is een sjiiet.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw, waren de buurlanden verwikkeld in een lange oorlog met elkaar.

Iran feliciteert Irak met bevrijding Mosul
Iran feliciteert Irak met bevrijding Mosul (Foto: ANP)

Verstappen: "Het is moeilijk, maar ik probeer positief te blijven"

Het was wederom niet het raceweekend van Max Verstappen, de vele Verstappen-fans op de tribune zagen hun idool alleen tijdens de opwarmronde voorbij komen. Problemen met de koppeling en een tik van Fernando Alonso maakte al snel een eind aan de race van de jonge Nederlander. Het zit de Verstappen niet echt mee de laatste wedstrijden en dat merkt hij zelf ook. "Het is moeilijk op dit moment, maar ik probeer positief te blijven."

"De koppeling was kapot. Bij de proefstart voelde het al raar aan. Het is ook niets elektronisch, maar puur de koppeling." Zo legt de Formule 1-coureur uit om zijn eigen site.

"Ik bleef voor de zekerheid aan de buitenkant om niet geraakt te worden. Toen raakte Alonso me, waardoor de lager in de koppeling kapot ging. Deze bleef maar slippen en ik had geen drive meer", zo vulde Verstappen aan over de rest van zijn race. "Dat was het dan alweer. We hadden gehoopt op iets anders, maar ja. Dit is ook vooral jammer voor al die fans, die naar Oostenrijk zijn gekomen."

Het zijn moeilijke tijden voor de Formule 1-coureur zo erkent hij. "Het is moeilijk op dit moment, maar ik probeer positief te blijven. Iedereen werkt hard en ik denk niet dat je iemand de schuld kunt geven. Ik heb de laatste tijd gewoon veel pech. Ondanks dat ik nu natuurlijk erg teleurgesteld ben, is het ook belangrijk om hard te blijven werken en allemaal vooruit te kijken, want er zijn nog veel races te gaan. Volgende keer beter."

Verstappen: "Het is moeilijk, maar ik probeer positief te blijven" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Het is moeilijk, maar ik probeer positief te blijven" (Pro Shots / Action Images)

Nederlandse dames pakken brons op EK strandvoetbal

De Nederlandse vrouwen zijn op het EK strandvoetbal als derde geëindigd. In het Portugese Nazaré werd het toernooi voor de tweede keer georganiseerd en net als vorig jaar was Nederland van de partij. 

Op het Portugese zand speelde de ploeg van bondscoach Gertje Oosterbroek om de derde plek tegen Tsjechië. Grytsje van den Berg maakte de enige treffer van de wedstrijd, waardoor Nederland met 1-0 zegevierde. 

In de groepsfase won Nederland met 2-1 van Spanje, terwijl tegen Engeland een 3-0 voorsprong werd weggegeven (3-4). 

Urán: "Dit is echt een verrassing"

Rigoberto Urán heeft zondag de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. Voor de Colombiaanse kopman van Cannondale-Drapac was het zijn eerste zege in de Tour de France, nadat hij Warren Barguil in de sprint met een klein verschil versloeg.

"Ik wist niet of ik had gewonnen. Toen ik het hoorde kon ik mijn geluk niet op'', vertelde Urán, die pas na een fotofinish tot winnaar werd uitgeroepen ten koste van de Fransman Warren Barguil.

Urán zelf kreeg nog te maken met een kapotte derailleur. "Dit is echt een verrassing. Ik ben heel blij om deze moeilijke etappe te winnen. Het is ook nog eens positief voor mijn algemeen klassement.'' Urán staat nu vierde in het algemeen klassement op 55 seconden van de Chris Froome.

Urán: "Dit is echt een verrassing" (Pro Shots / George Deswijzen)
Urán: "Dit is echt een verrassing" (Pro Shots / George Deswijzen)

Porte breekt bekken en sleutelbeen

Richie Porte kwam vanmiddag zwaar ten val tijdens de koninginnenrit in de Tour de France. Daarbij heeft de kopman van BMC een gebroken sleutelbeen en een bekkenbreuk opgelopen.

In de afdaling van de Mont du Chat sneed Porte een bocht te scherp aan en klapte vervolgens tegen een stenen wand aan, en nam Daniel Martin mee in zijn val. Martin kon zijn weg wel vervolgen.

Onderzoek in het ziekenhuis bracht een gebroken rechtersleutelbeen en een breuk aan de rechterkant van het bekken aan het licht. Vooralsnog is een operatie niet nodig. "Normaal gesproken staat hier vier tot zes weken voor. Als alles goed verloopt, kan Richie begin augustus weer op zijn fiets stappen," aldus teamarts Max Testa van BMC.

Situatie Nouri zeer stabiel na relatief goede nacht

De situatie van Abdelhak Nouri is na een relatief goede nacht zeer stabiel, zo meldt Ajax op zijn website. De 20-jarige middenvelder zakte gisteren tijdens een oefenduel met Werder Bremen in elkaar en werd met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Innsbruck.

Nouri wordt nog altijd in slaap gehouden op de Intensive Care maar heeft wel minder medicatie nodig. Verder heeft Ajax besloten het oefenduel met de Rijnsburgse Boys komende dinsdagavond niet door te laten gaan. De spelers van Ajax achten zichzelf niet in staat te spelen vanwege de situatie rondom Nouri. Eerder al werd bekend dat de open training van Ajax maandag niet doorgaat. 

Win een Oukitel U22 Smartphone

De Oukitel U22 is de nieuwste budget smartphone van het merk Oukitel. Een toestel dat voor €65 (€59 met coupon: U223G ) te vinden is in de digitale schappen. Het toestel heeft een 4 core processor, 2GB RAM en 16GB opslag. Daarnaast heeft het toestel een bijzondere camera setup: 

Oukitel U22 special

Na de Oukitel C5 pro is dit het tweede Android 7 toestel van Oukitel dat ze onder de 70 euro verkopen. Waar de C5 pro het moet doen met een vrij ouderwets aanziend/voelend uiterlijk heeft de U22 iets meer flair. Daarnaast heeft de U22 een vingerafdrukscanner; iets dat niet op iedere smartphone in deze prijsklasse standaard is. 

De bijzondere camera maakt dat Oukitel (voor nu) een uniek toestel op de markt brengt. De complete specificaties:

Oukitel U22 specs

Winactie

U22 doosje

De Oukitel U22 is al goedkoop, maar wat is er nu leuker dan helemaal niets uitgeven aan een smartphone? Om te vieren dat de U22 in de verkoop is gegaan mogen wij er eentje weggeven! Het toestel is al in Nederland, dus na het winnen heb je hem binnen enkele dagen al in huis, zonder douanekosten. 

Meedoen? Dat kan hier.

Meer informatie:
Wil je meer informatie over Oukitel of de Oukitel U22 dan kan je terecht op de website van Oukitel: http://www.oukitel.com/products/u/u22-70.html

Sigme's voettocht naar Spanje - week 1

FOK!ster sigme en haar lief hebben een hutje op de hei. Ze hebben ook een hutje op een olijfboomgaard in Spanje. Op 1 juli vertrokken sigme en haar lief, samen met de hond naar dat hutje in Spanje.  Lopend. 2700 km. Waarom? Gewoon omdat het kan natuurlijk. In deze weblogreeks volgen we hen op de voet!

De eerste week verliep een beetje moeizaam door de blaren die sigme in de eerste dagen opliep. Desondanks heeft het stel lekker doorgelopen, door Borger naar Sleen, via Coevorden en Holten richting Ommen naar iets voor Laren. Uiteindelijk bereikten ze op zaterdagmiddag het dorpje Vorden. Sigme: "Wat een stom kakdorp is dat “.

Inmiddels hebben sigme en haar lief een lift gekregen naar Groesbeek, alwaar ze op de camping staan. Morgen gaat de tocht verder met een korte etappe en een lift, om zo op de afgesproken tijd Maastricht te kunnen bereiken. Sigme: "ik kan alvast verklappen dat we never nooit het hele end gaan lopen, want dat blijkt totaal niet haalbaar. [...] Doel is dat wij een goede tijd hebben en allemaal heel blijven, en we willen erg graag wel eindigen in onze caseta in Spanje. Alles daartussen is middel, geen doel."

 Meer lezen over deze voettocht? Dat kan hier! 

 Sigme's voettocht naar Spanje  (Foto: sigme)
Sigme's voettocht naar Spanje (Foto: sigme)Sigme's voettocht naar Spanje - koffie zetten op een brandertje (Foto: sigme)
Sigme's voettocht naar Spanje - koffie zetten op een brandertje (Foto: sigme)

Opbrengst Spider-Man hoger dan verwacht

De opbrengst van Spider-Man: Homecoming is in het eerste weekend hoger dan verwacht. De film heeft de afgelopen dagen al 117 miljoen dollar opgebracht, terwijl filmstudio Sony, Columbia Pictures en producent Marvel rekening hielden met een opbrengst van 80 miljoen dollar. De productie van de film heeft volgens Variety 175 miljoen dollar gekost.

Spider-Man: Homecoming versloeg in het openingsweekeinde Wonder Woman die in de eerste dagen 103,3 miljoen dollar opbracht. Op basis van de openingscijfers staat Spider-Man op de derde plek. Alleen Beauty and the Beast (174,8 miljoen) en Guardians of the Galaxy 2 (146,5 miljoen) brachten meer op in het openingsweekend.

Spider-Man Homecoming is de derde doorstart van de spinnenman in zeventien jaar tijd. De Britse acteur Tom Holland speelt voor het eerst de hoofdrol, hij was wel eerder als Spider-Man te zien in de laatste Captain America-film.

Superwapen
De film draait in de Verenigde Staten in 4348 zalen. In deze nieuwste versie is te zien hoe Spider-Man probeert zijn speciale gaven te combineren met een normale schoolcarrière. Ondertussen probeert een nieuwe schurk, gespeeld door Michael Keaton, een superwapen te ontwikkelen.

Ook in Nederland trekt Spider-Man: Homecoming volle zalen. In de eerste drie dagen ontvingen de Nederlandse bioscopen bijna 60.000 bezoekers tijdens de filmvoorstellingen van de nieuwe Marvel-films.

Opbrengst Spider-Man hoger dan verwacht
Opbrengst Spider-Man hoger dan verwacht (Foto: BuzzE)

Schippers verliest op 100 meter weer van Thompson

Atlete Dafne Schippers heeft opnieuw een 100 meter verloren van Elaine Thompson. De Nederlandse kwam in actie tijdens de Diamond League in Londen, waar volgende maand het WK gelopen wordt.

Schippers was in de series met 10,96 seconden de snelste, maar in de finale kon ze dat niet herhalen. Olympisch- en wereldkampioene Thompson snelde naar een tijd van 10,94, waarmee ze Schippers 0,03 seconden achter zich liet.

De Nederlandse heeft nu drie keer een 100 meter gelopen tegen haar rivale, maar winst zat er nog nooit in. Op de 200 meter staat het overigens 4-4 tussen de twee, waarbij Thompson in de vorige vier ontmoetingen de snelste was.

Allyson Felix zette op de 400 meter een indrukwekkende prestatie neer. De winnares van olympisch zilver snelde in 49,65 seconden naar de winst, waarmee ze zich toch kandidaat stelt voor de wereldtitel.

Schippers verliest op 100 meter weer van Thompson (Pro Shots / Insidefoto)
Schippers verliest op 100 meter weer van Thompson (Pro Shots / Insidefoto)

Cullen wint Players Championship, Kist debuteert op World Matchplay

Darter Joe Cullen heeft voor de tweede keer dit jaar een Players Championship op zijn naam geschreven. In de finale was hij met 6-4 te sterk voor de Oostenrijker Zoran Lerchbacher, die voor de eerste keer een Pro Tour-finale speelde bij de PDC. Christian Kist haalde vanmiddag de vierde ronde en daarmee kwalificeerde hij zich definitief voor de World Matchplay, later deze maand in Blackpool.

Cullen won op weg naar de finale van Rowby-John Rodriguez (6-5), Jamie Bain (6-3), Mike De Decker (6-2), Benito van de Pas (6-3), Nathan Aspinall (6-5) en Daryl Gurney (6-2). In de andere helft van het speelschema was Lerchbacher de grote verrassing. De Oostenrijker had tot vandaag nog nooit een kwartfinale op een PDC Pro Tour-event behaald. Nu gooide hij zich langs Tony Newell (6-5), Robert Owen (6-5), Mark Webster (6-2), Robert Thornton (6-5), Keegan Brown (6-4) en Steve Beaton (6-5).

De finale leek eenvoudig naar Cullen te gaan, want hij kwam 3-0 en 4-1 voor. De Oostenrijker kwam echter terug tot 4-4, voor Cullen de leiding weer herpakte. Nu gaf hij het niet meer uit handen, want Lerchbacher gooide zijn eigen leg niet in zes beurten uit. Zo kon Cullen de titel pakken.

Er deden ook Nederlanders mee in Barnsley. Naast Christian Kist haalde ook Jan Dekker en Benito van de Pas de laatste zestien. Voor Kist houdt dat in dat hij mag debuten op de World Matchplay. Dekker pakte belangrijke ponden mee om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Jeffrey de Graaf en Jermaine Wattimena haalden de derde ronde.

Van 22 tot en met 30 juli is de World Matchplay, het op één na belangrijkse toernooi op de kalender. Voor de World Matchplay waren vier Nederlanders al zeker door hun plaats in de top-16 van de wereld. Dat zijn Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Benito van de Pas. Kist is de vijfde Nederlander en hij heeft zich via de Pro Tour-Order of Merit geplaatst.

Uitslagen Players Championship 16 - vanaf derde ronde
Kirk Shepherd 6 | 4 John Michael
Steve Beaton 6 | 2 Andy Boulton
Ian White 6 | 1 Ryan Palmer
Rob Cross 6 | 3 Scott Taylor
Keegan Brown 6 | 5 Robbie Green
Christian Kist 6 | 4 Cristo Reyes
Zoran Lerchbacher 6 | 2 Mark Webster
Robert Thornton 6 | 5 Stephen Bunting
Jan Dekker 6 | 3 Ryan Searle
Nathan Aspinall 6 | 2 Wes Newton
Benito van de Pas 6 | 5 Darren Johnson
Joe Cullen 6 | 2 Mike De Decker
Brendan Dolan 6 | 2 Terry Roach
Ryan Meikle 6 | 2 Jeffrey de Graaf
Daryl Gurney 6 | 1 Jermaine Wattimena
Darren Webster 6 | 1 Callum Loose

Achtste finales
Steve Beaton 6 | 1 Kirk Shepherd
Ian White 6 | 4 Rob Cross
Keegan Brown 6 | 3 Christian Kist
Zoran Lerchbacher 6 | 5 Robert Thornton
Nathan Aspinall 6 | 2 Jan Dekker
Joe Cullen 6 | 3 Benito van de Pas
Brendan Dolan 6 | 3 Ryan Meikle
Daryl Gurney 6 | 4 Darren Webster

Kwartfinale
Steve Beaton 6 | 4 Ian White
Zoran Lerchbacher 6 | 4 Keegan Brown
Joe Cullen 6 | 5 Nathan Aspinall
Daryl Gurney 6 | 4 Brendan Dolan

Halve finale
Zoran Lerchbacher 6 | 5 Steve Beaton
Joe Cullen 6 | 2 Daryl Gurney

Finale
Joe Cullen 6 | 4 Zoran Lerchbacher

Miljardenovername in Chinese scheepvaart

Het Chinese scheepvaartconcern COSCO Shipping wil zijn kleinere concurrent Orient Overseas International (OOIL) overnemen. Het bedrijf liet zondag weten dat het bereid is daar omgerekend zo'n 5,5 miljard euro voor op tafel te leggen.

COSCO trekt samen op met havenbedrijf Shanghai Port Group, dat een belang van bijna 10 procent neemt in de onderneming. Als de overname doorgaat, ontstaat de derde containervervoerder ter wereld, achter het Deense A.P. Moller-Maersk en het in Zwitserland gevestigde Mediterranean Shipping Company.

Miljardenovername in Chinese scheepvaart
Miljardenovername in Chinese scheepvaart (Foto: ANP)

Gemengde gevoelens bij Froome na 'waanzinnige etappe'

In de strijd om de gele trui deed Chris Froome vandaag goede zaken. hij zag zijn grote concurrent Richie Porte uitvallen en Nairo Quintana en Alberto Contador tijd verliezen. Toch zorgde het uitvallen van ploeggenoot Geraint Thomas voor gemengde gevoelens.

"Natuurlijk ben ik erg blij dat ik nog steeds in het geel rijd. Tegelijkertijd was het een waanzinnige etappe. Ik heb net de beelden van de val van Richie gezien. Dat geeft een vreselijk gevoel. Ik hoop dat hij snel weer in orde is." aldus Froome die ook zelf op de laatste beklimming nog materiaalpech kreeg. "Richie heeft toen de groep wat weten te vertragen. Hij zei: je valt de gele trui niet aan als hij een technisch probleem heeft", vertelde Froome. "Daar dank ik hem voor."

Nederland naar halve finales EK onder 19

Het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar heeft zich zondag geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in Georgië. In Gori werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Bulgarije, genoeg om als tweede te eindigen in de groep, die door Engeland - dat net als Nederland met 4-1 van Duitsland won - gewonnen werd.

Nederland probeerde in de eerste helft het spel te maken, maar tot kansen leidde dat nauwelijks. Kort na de rust was het dan toch raak, met dank aan Manchester City-jeugdspeler Rodney Kongolo. Georgi Rusev tekende vijf minuten later echter al voor de gelijkmaker, dus de vreugde was van korte duur. 

Als Duitsland van Engeland had gewonnen zou Nederland moeten winnen, maar aangezien Engeland de drie punten pakte kan de ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg zich opmaken voor de halve finales. Woensdag speelt Nederland daarin tegen Portugal, terwijl Engeland het opneemt tegen Tsjechië. 

Hoofdrol Bartho Braat in 360 graden-thriller

GTST-sterren Bartho Braat en Britt Scholte en acteur Niek Roozen spelen de hoofdrollen in de nieuwe '360 graden-film' Wraak.

De thriller, die 14 juli in première gaat, maakt gebruik van zogenoemde 360 graden-techniek, die de kijker de gelegenheid geeft zelf te bepalen in welke richting hij of zij kijkt terwijl de gebeurtenissen zich voltrekken. Hierdoor ervaart elke kijker dus een hele andere film. Wraak is gedraaid met een Sphere Optics 360-lens. Hiervan bestaan er volgens de makers maar vier in de wereld.

Wraak vertelt over een groep studenten die een weekend doorbrengen aan het strand. Zij belanden in een duinhotel dat wordt gerund door een zonderlinge man (Bartho Braat) en zijn getraumatiseerde zoon (Niek Roozen). Wraak beleeft de première in VondelCS in Amsterdam en is daarna in vier delen te vinden op Facebook. De film is een productie van Tuvalu Media, AVROTROS en het Mediacollege Amsterdam.

"Dit verhaal kun je ook op de ouderwetse manier vertellen, alleen geeft het 360 ° -effect iets extra's", vertelt regisseur Raymond Grimbergen. "Je kunt om je heen kijken en dingen zien, die anderen niet zien. Daardoor kun je ook andere dingen te weten komen over het verhaal."

Volgens mede-regisseur Melcher Hillmann ontdekken kijkers aan de hand van diverse hints wat er buiten het gezichtsveld gebeurt. "Er zijn steeds allerlei verhaallijntjes door elkaar verweven. De kijker wordt hierop gewezen door middel van bijvoorbeeld geluid. Je hoort ineens iets achter je of de acteurs leiden je naar een bepaalde richting."

Hoofdrol Bartho Braat in 360 graden-thriller
Hoofdrol Bartho Braat in 360 graden-thriller (Foto: BuzzE)

Duitsland haalt troepen terug uit Turkije

Duitsland is zondag begonnen om zijn troepen terug te trekken van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Vanuit die basis ondersteunden de Duitsers de internationale operaties tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Duitsland trekt zijn troepen terug nadat de Turkse autoriteiten Duitse parlementariërs herhaaldelijk geen toestemming gaven voor een bezoek aan de eigen manschappen, die in Turkije zijn gelegerd.

Het Duitse parlement keurde de terugtrekking van de Duitse militairen in juni goed. De ongeveer 260 manschappen en meerdere toestellen van het type Tornado en een tankvliegtuig worden verplaatst naar Jordanië. Hun werk ligt daardoor ongeveer twee maanden stil.

De betrekkingen tussen beide NAVO-landen zijn gespannen sinds Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de Gülenbeweging. Volgens de Turkse regering zat die beweging achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar.

Duitsland haalt troepen terug uit Turkije
Duitsland haalt troepen terug uit Turkije (Foto: ANP)

Paul McCartney tijdelijk herenigd met Ringo Starr

Niemand minder dan Paul McCartney levert een bijdrage aan de nieuwe plaat van Ringo Starr. Give More Love verschijnt half september en de twee overgebleven leden van The Beatles zijn te horen in de song We're on the Road Again.

Paul speelt bass op het nummer dat door Ringo en Steve Lukather werd geschreven. Ook doet de ex-Beatle mee in het achtergrondkoortje. Paul is ook de bassist in de song Show Me The Way.

Er doen veel bekende artiesten mee aan Give More Love. Naast Paul Mccartney zijn ook Peter Frampton, Joe Walsh, Don Wax, Jeff Lynne, Dave Stewart en Edgar Winter te horen.

Remakes
Naast nieuwe songs staan er op het album ook vier remakes van oude hits van Ringo. Twee daarvan schreef hij in de jaren zeventig met George Harrison, ook een ex-Beatle. Het gaat om Photograph en Back of Boogaloo. Verrassend is de remake van Don't Pass Me By, een nummer van de witte dubbel-lp die The Beatles in 1968 uitbrachten. Het was de eerste keer dat Ringo met een compositie bijdroeg aan het oeuvre van The Fab Four.

Give More Love verschijnt op 15 september. De titelsong van het album is sinds vrijdag te beluisteren op muziekstreamingsdiensten.

Paul gastmuzikant op nieuwe plaat Ringo
Paul gastmuzikant op nieuwe plaat Ringo (Foto: BuzzE)

'Halve tourploeg FDJ buiten tijd door zieke Démare'

De ziekte van sprinter Arnaud Démare heeft naar alle waarschijnlijkheid de halve tourploeg van FDJ de kop gekost. De Fransman, eerder al goed voor een etappezege, moest zondag al na een meter of 200 lossen.

Op dat moment was voor alles en iedereen al duidelijk dat Démare de tijdslimiet niet zou gaan halen in de loodzware bergrit, maar toch besloot men meerdere teamgenoten op te offeren om hem te helpen. Mickaël Delage en Ignatas Konovalovas voegden zich bij hun kopman en al binnen de kortste keren had het trio vele minuten aan de broek hangen.

De achterstand van Démare en zijn makkers liep alsmaar verder op en nog voor de voet van de slotklim stond het al op bijna veertig minuten, wat uiteindelijk de limiet zou zijn. Ook Jacopo Guarnieri voegde zich gedurende de rit bij zijn teamgenoten en ver na de finish zette FDJ al een bericht op Twitter, waarbij ze aangaven dat de tijdslimiet gepasseerd was en hun kwartet de finish nog niet gehaald had.

Démare en zijn maten hebben de finish uiteindelijk gehaald, maar de achterstand was vrij fors: 58:47 minuten na winnaar Rigoberto Uran bolden Démare en co over de streep, samen met Mark Renshaw van Dimension Data. Ook Juraj Sagan en Matteo Trentin kwamen te laat over de meet en liggen er in principe dus uit. 

Jos van Emden uit Tour de France

Het is een dramatische dag voor Team Lotto NL-Jumbo in de Tour de France. Eerder op de dag verloor de ploeg al Robert Gesink, maar ook Jos van Emden is nu naar huis. De renner reed de hele dag in de achterste regionen van het deelnemersveld en besloot zodoende af te stappen.

Van Emden, die in Dusseldorf nog zevende werd in de individuele tijdrit, was naar eigen zeggen al vermoeid toen de wielrreonde begon, door de Ronde van Italië en zijn manier van trainen de week erna. Toch deed hij mee aan de Tour, maar nu moet hij dus na een week al afstappen.

3x3-basketbalsters naar halve finales EK

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn op het Europees kampioenschap in Amsterdam doorgedrongen tot de halve finales. De Nederlandse mannen haalden het niet: zij gingen in de kwartfinale met 13-22 onderuit tegen Servië, van wie Nederland in de WK-finale vorige maand ook al verloor.

Op het Museumplein stonden Sharon Beld, Loyce Bettonvil, Jacobine Klerx en Karin Kuijt in de kwartfinale tegenover Zwitserland, dat geen schijn van kans had. Nederland ging voor 2100 thuisfans helemaal los en speelde Zwitserland met 20-10 naar huis. In de halve finales wacht Spanje om 17.50 uur. Die wedstrijd zal live te zien zijn op Ziggo Sport en via onderstaande stream.

Airbnb-host duwt vrouw van trap in Amsterdam

In Amsterdam heeft een 47-jarige Airbnb verhuurder een vrouw van een trap geduwd na een ruzie die was ontstaan bij het uitchecken.

De vrouw uit Zuid-Afrika huurde met haar gezelschap de woning van de man. Bij het vertrek ontstond er onenigheid omdat het gezelschap te laat zou zijn met uitchecken. Hierbij duwde de verhuurder de vrouw van een trap. De man schrok meteen van zijn actie, rent naar beneden en lijkt naar zijn partner te roepen om een ambulance, zo is te zien op beelden die gemaakt zijn door een betrokkene.

Aan de val hield de vrouw verwondingen aan haar hoofd, rug en arm over. De verhuurder is door de politie aangehouden en zit nog vast voor verhoor.

Uran wint door valpartijen ontsierde Touretappe

Rigoberto Uran heeft een Touretappe met vele gezichten gewonnen. De Colombiaan wist Warren Barguil, de laatste overgebleven renner uit een grote kopgroep, nipt voor te blijven in een sprint in de groep met favorieten. Chris Froome wist zijn gele trui te behouden en door de derde plaats in de etappe vier seconden bonificatie te pakken. Nairo Quintana en Alberto Contador verloren zwaar terrein. Bovendien vielen Richie Porte, Geraint Thomas en Robert Gesink uit na zware valpartijen. 

Al gelijk vanuit het vertrek ging het los. De Belg Tim Wellens opende de debatten. Achterin gebeurden de meest opzienbarende dingen: Arnaud Demare moest al na 200 meter bergop lossen en erger was een val waardoor Gesink, die gisteren nog tweede werd, moest opgeven. Vooraan reden een dertigtal renners weg, waarbij de groep logischerwijs te groot was om echt wat te kunnen. Onder andere Fransen als Thibaut Pinot, Pierre Rolland en Barguil gingen in de aanval, de Belgen Jan Bakelants, Tiesj Benoot en Thomas de Gendt waren er ook bij. Voor Nederland was het aan Laurens ten Dam en Bauke Mollema, bovendien was voor Team Lotto-Jumbo Primoz Roglic mee.

Op de eerste klim van de buitencategorie wisten de beste coureurs zich af te scheiden in de voorste groep van de minderen, waarbij onder andere Barguil, Benoot, Roglic en Mollema zich lieten zien nadat Ten Dam vooral gewerkt had voor zijn kopman Barguil. In de serieuze afdaling zorgde AG2R voor vuurwerk, wat fataal was voor Geraint Thomas. De nummer 2 in het klassement kwam in het peloton ten val en moest opgeven. Hierdoor kwam er ook een breuk in het peloton. Romain Bardet, Fabio Aru en Daniel Martin konden Porte en Froome tijdelijk achterlaten, maar Porte en Froome konden terugkomen. Ook Rafal Majka was een slachtoffer bij de valpartij, hij kon weliswaar verder maar zou veel tijd verliezen. Intussen hadden de koplopers zo'n zes minuten. De samenstelling vooraan wisselde steeds, onder andere Benoot, Roglic, Alexis Vuillermoz, Bakelants, Mollema, Barguil, Carlos Betancur en Gallopin wisten vooraan te komen vanaf deze afdaling en in de eerstvolgende klim.

Na de tweede klim van de buitencategorie, de Grand Colombier, waren er nog tien man vooruit. Zij hadden vijf minuten voor op het peloton, maar in het dal verloren de koplopers snel twee minuten. Bakelants en Gallopin besloten op het vlakke gedeelte weg te rijden. Op de mont du Chat hadden ze nog 2.5 minuut op de groep der favorieten, terwijl Mollema uit de groep der achtervolgers ook een aanval probeerde, die alleen Barguil kon counteren. Vooraan wist Gallopin zijn enige directe concurrent ook meteen schade toe te brengen.

In de groep der favorieten had Froome een probleem met zijn fiets, waarna Aru meteen aanviel. De rest vond dit echter niet oke en wilde niet mee koersen met de Italiaan. Vooraan had Gallopin zichzelf opgeblazen en wist Barguil hem als eerste in te halen. Daarachter probeerden Mollema en Bakelants het nog, maar het leek er niet meer op alsof zij nog terug konden komen. Sterker nog, ze werden van achteruit bijgehaald door Benoot, die het tweetal meteen achter liet.

Fuglsang was een ander die vanuit het peloton een aanval plaatste, hij pakte prompt 45 seconden op het peloton en wist naar Bakelants en Mollema te rijden. Van de relatief grote namen waren het Louis Meintjes en Alberto Contador die duidelijk moesten laten gaan. Ook Simon Yates moest na een steek van Porte laten gaan, terwijl alleen Fuglsang, Benoot en Barguil intussen nog voor de grote groep lagen. Na wat aanvallen in de grote groep hadden ook Aru, Bardet, Daniel Martin en Quintana het zeer lastig. Vooral Quintana leek totaal gebroken. De anderen konden terugkeren en bleven bij aan de top. Zo hadden we aan de top Froome, Porte, Fuglsang, Aru, Martin, Uran en Bardet nog voorin.

In de afdaling ging het echter alsnog mis in de groep met de klassementsrenners. Porte reed de berm in en viel heel hard, bovendien nam hij Martin mee. Porte moest in een ambulance afgevoerd worden, Martin kon vermoedelijk wel verder na de zeer harde klap. Bardet wist in de afdaling weg te rijden van de groep en kwam bijna tot bij Barguil.  In de vlakke strook was het drama nog niet voorbij. Uran, die er verrassend genoeg nog bij zat, had een probleem met zijn versnellingsapparaat. Hierdoor kon Bardet nog verder wegrijden omdat de groep wachtte, met nog tien kilometer te gaan zelfs een halve minuut bij de concurrentie, terwijl Barguil terugwaaide tot in de groep Froome.

Uiteindelijk bleek het toch een oneerlijke strijd op de laatste vlakke strook. De vijf waren sneller dan Bardet en wisten hem bij te halen. Hierna kwam er een sprint tussen de top zes. Hierbij ging Fuglsang veel te vroeg aan en werd het uiteindelijk een strijd tussen Uran en Barguil. Uran wist uiteindelijk Barguil net te verslaan in de sprint, waarbij de Fransman onterecht juichte. Quintana en Daniel Martin verloren 1'15, Contador kwam binnen op vier minuten en ziet zijn kansje op een Tourwinst definitief in rook opgaan.

Rus en De Bakker zegevieren in Middelburg

Arantxa Rus en Thiemo de Bakker hebben de finales van het tennistoernooi in Middelburg gewonnen. Rus was in drie sets te sterk voor een Griekse en De Bakker won van zijn landgenoot Botic van de Zandschulp. 

Rus begon goed aan de finale tegen Valentini Grammatikopoulou. Ze kwam op een 2-0 en 15-40 voorsprong, maar leverde toch de eerste set met 3-6 in. In de tweede set kwam Rus met 3-0 voor en trok met 6-2 de set naar zich toe. 

In de derde en beslissende set nam Rus een voorsprong door Grammatikopoulou te breken na een lange vierde game (3-1). Daarna was het verzet van de Griekse gebroken en liep Rus uit naar een 6-3 zege en won daarmee voor het eerst Challenger Zeeland. Het is voor Rus haar dertiende ITF-titel in haar carrière. 

De eerste set in de mannenfinale werd gewonnen door Thiemo de Bakker met 6-3. In de tweede set ging het tot 4-4 gelijk. Daarna brak De Bakker voor het eerst in de tweede set de service van Van de Zandschulp. Daarna maakte hij het op eigen service uit en won met 6-4. Het is voor De Bakker zijn tweede futuretoernooizege in drie weken. Ook wist hij het futuretoernooi in Alkmaar op zijn naam te schrijven. De Bakker zal met deze zege weer de top 500 van de ATP-ranking binnenkomen. 

Volgende week is er weer een futuretoernooi in Nederland. Amstelveen is plek van bestemming. 

Zeer zware val Porte in Tour de France

De negende etappe van de Tour de France is zondag opgeschrikt door een zware valpartij. In de afdaling van de Mont du Chat, de laatste klim van de dag, ging Richie Porte snoeihard tegen de grond.

De BMC-renner, die vooraf als grote uitdager van Chris Froome werd gezien, probeerde bij een van de bochten in de afdaling binnendoor te gaan. Dat lukte niet en via het gras stuiterde hij hard rechtdoor tegen een muur, waarbij hij ook Dan Martin mee onderuit nam. 

Martin kon verder - hoewel hij later nog eens onderuit gegaan zou zijn - maar Porte werd minutenlang behandeld op het asfalt, alvorens hij op een brancard een ambulance in getild werd.

Gesink loopt breuk op in wervelkolom

Robert Gesink is zondag uit de Tour de France gestapt. De renner van LottoNL-Jumbo was vroeg in de negende etappe betrokken bij een valpartij en leek daar de nodige last van te hebben.

Niet veel later kwamen de berichten op de Franse radio door: "Abandon Robert Gesink", einde Tour voor de Nederlander, die zaterdag nog liet zien over alsmaar beter wordende benen te beschikken in de Tour waarin hij puur voor dagwinst mee wilde strijden. Een goed klassement, zoals hij al meerdere keren reed, was dit keer geen moment een doel voor de Varssevelder, die al zo vaak pure pech gehad heeft.

Het grootste slachtoffer van de valpartij leek overigens Manuele Mori. De Italiaan van UAE Team Emirates lag het op de grond uit te schreeuwen van de pijn aan zijn rechterarm- of schouder. 

Robert Gesink voorafgaand de etappe. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Robert Gesink voorafgaand de etappe. (PRO SHOTS/George Deswijzen)


Update 16:22 uur

Robert Gesink heeft eerder vandaag een stabiele breuk opgelopen in zijn wervelkolom. Dit heeft onderzoek in het ziekenhuis uitgewezen. Gesink moet een korset om, maar dit moet eerst worden gemaakt en dat kan twee dagen duren. Tot die tijd moet hij in het ziekenhuis blijven.

Trump: met Rusland werken aan cyberveiligheid

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin willen gezamenlijk aan cyberveiligheid werken. Op de G20-top in Hamburg spraken zij over de mogelijkheid om samen een dienst op te richten die cyberaanvallen moet tegengaan, aldus Trump zondag in een tweet.

De dienst zou vooral moeten toezien op hackeraanvallen tijdens verkiezingen. Volgens Trump is de tijd gekomen om "constructief samen te werken met Moskou".

De uitspraak van Trump is opvallend, aangezien de Verenigde Staten ervan uitgaan dat Rusland zich gemengd zou hebben in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat het hackers heeft ingezet om de Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton politiek te beschadigen.

Trump: met Rusland werken aan cyberveiligheid
Trump: met Rusland werken aan cyberveiligheid (Foto: ANP)

Dode aangetroffen in Friese wei

In een weiland in het Friese De Westereen, beter bekend als Zwaagwesteinde, stuitte een voorbijganger zondagochtend op het levenloze lichaam van een man. Op basis van de eerste sporen en aanwijzingen die agenten ter plaatse aantroffen, wordt er sterk rekening mee gehouden dat de man om het leven is gekomen door een misdrijf.

De politie doet onderzoek naar de identiteit en doodsoorzaak van de man. Zo wordt het gebied zorgvuldig uitgekamd door agenten en een speurhond, en maakt een politiehelikopter luchtfoto's.

Dode aangetroffen in Friese wei
Dode aangetroffen in Friese wei (Foto: ANP)

Van der Breggen wint Giro Rosa, slotetappe voor Guarnier

Anna van der Breggen heeft voor de tweede keer in haar carrière de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse van Boels-Dolmans wist in de tiende en laatste etappe haar roze leiderstrui met succes te verdedigen. De ritzege ging naar haar ploeggenote Megan Guarnier.

In de finale op de flanken van de Vesuvius ontstond er een kopgroep van vier met Van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Megan Guarnier en Elisa Longo Borghini. In de slotfase was Guarnier de sterkste, waarmee de Amerikaanse het succes compleet maakte voor Boels-Dolmans.

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Fin profiteerde met zijn Mercedes van zijn eerste startplek en bleef na een spannende slotfase kampioenschapsleider Sebastian Vettel voor. Daniel Ricciardo mocht met de Red Bull opnieuw naar het podium, terwijl teamgenoot Max Verstappen met koppelingsproblemen al na een rondje uitviel.

Voorafgaand aan de race waren veel ogen gericht op Verstappen, omdat er veel Nederlandse fans naar de Red Bull Ring afgereisd waren. De Nederlander kon de hooggespannen verwachtingen in de race niet waarmaken, omdat hij vanaf plek vijf een slechte start kende. Er traden al problemen met de koppeling op en daarna sloeg de motor in een stand om het afslaan tegen te gaan. Verstappen viel hierdoor ver terug en werd bovendien na de eerste bocht aangetikt door Fernando Alonso die op zijn beurt geraakt werd door Daniil Kvyat. Voor Verstappen en Alonso betekende het einde race, terwijl Kvyat voor zijn actie bestraft werd.

Bottas had vooraan nergens last van. De Fin kende een superstart en bouwde al snel een grote voorsprong op de als tweede vertrokken Vettel op. Ricciardo reed op een solide derde positie, voor Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton die zich een weg naar voren had gebaand.

Hamilton was vlak voor halverwege de race de eerste die naar binnen ging en zo de knuppel in het hoenderhok gooide. De Brit wist zo Räikkönen te verschalken en kon zo het gat met Ricciardo wat dichtrijden. Ook Vettel stopte vroeg en halveerde zo zijn achterstand ten opzichte van Bottas. Vooraan gebeurde er tot vlak voor de streep weinig. In de laatste ronden liep Vettel hard in op Bottas, maar de Fin hield stand en boekte zo zijn tweede zege van het seizoen. Achter Vettel ving Ricciardo Hamilton op en mocht opnieuw naar het podium gaan.

Räikkönen reed na zijn stop in niemandsland en werd vijfde, voor Romain Grosjean die de Haas na een prima race op plek zes parkeerde. Sergio Perez eindigde als zevende, voor Force India-teamgenoot Esteban Ocon die Felipe Massa van het lijf hield. Het laatste punt ging naar Lance Stroll.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:21:48.527
2 Sebastian Vettel Ferrari +0.658
3 Daniel Ricciardo Red Bull +6.012
4 Lewis Hamilton Mercedes +7.430
5 Kimi Räikkönen Ferrari +20.370
6 Romain Grosjean Haas +1:06.281
7 Sergio Perez Force India +1 ronde
8 Esteban Ocon Force India +1 ronde
9 Felipe Massa Williams +1 ronde
10 Lance Stroll Williams +1 ronde
11 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
14 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
16 Daniil Kvyat Toro Rosso +3 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +27 ronden
DNF Kevin Magnussen Haas +42 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +70 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +71 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 171
2 Lewis Hamilton Mercedes 151
3 Valtteri Bottas Mercedes 136
4 Daniel Ricciardo Red Bull 107
5 Kimi Räikkönen Ferrari 83
6 Sergio Perez Force India 50
7 Max Verstappen Red Bull 45
8 Esteban Ocon Force India 39
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 29
10 Felipe Massa Williams 22
11 Lance Stroll Williams 18
12 Nico Hülkenberg Renault 18
13 Romain Grosjean Haas 18
14 Kevin Magnussen Haas 11
15 Pascal Wehrlein Sauber 5
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
17 Fernando Alonso McLaren 2
18 Jolyon Palmer Renault 0
19 Marcus Ericsson Sauber 0
20 Stoffel Vandoorne McLaren 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 287
2 Ferrari 254
3 Red Bull 152
4 Force India 89
5 Williams 40
6 Toro Rosso 33
7 Haas 29
8 Renault 18
9 Sauber 5
10 McLaren 2

Ajax schrapt open training vanwege situatie Nouri

De voor publiek opengestelde training is door Ajax geschrapt. De club vindt zo'n activiteit, gezien de situatie van Abdelhak Nouri, ongepast. Ajax meldt op de officiële website dat de open training van maandag 10 juli niet doorgaat. "Ajax vindt een open training - de eerste van dit seizoen voor eigen publiek, eentje die altijd een feestelijk tintje heeft - momenteel niet gepast", schrijft de club.

Nouri zakte zaterdag, op het trainingskamp in Oostenrijk, tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen plotseling in elkaar. De middenvelder bleek getroffen door hartritmestoornissen. Na een geslaagde reanimatie werd hij per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck vervoerd, waar hij nu op de intensive care in slaap wordt gehouden. Nouri is buiten levensgevaar.

Google opent ai-lab in Canada

DeepMind, de Google-dochter voor kunstmatige intelligentie, gaat een laboratorium opzetten in het Canadese Edmonton. Het is een samenwerking met de universiteit van Alberta.

Het is de eerste keer dat het Britse DeepMind een lab buiten Groot-Brittannië opent. De instelling komt onder leiding te staan van Rich Sutton, een pionier op het gebied van lerende algoritmes.

DeepMind is in 2014, drie jaar naar de oprichting, overgenomen door Google. Het bedrijf is onder meer de maker van de Go-computer AlphaGo.

Google opent ai-lab in Canada
Google opent ai-lab in Canada (Foto: BuzzT)

NOS Journaal gestopt met zomercolumns

De correspondenten van het NOS Journaal hoeven deze zomer niet langer op zoek naar luchtige onderwerpen, want de NOS is abrupt gestopt met de jaarlijkse zomercolumns in de ochtenduitzendingen van het journaal.

"We hebben het vele jaren gedaan en het hoort zeker bij de zomer, maar we hadden het gevoel dat de cirkel een beetje rond was", zei hoofdredacteur Marcel Gelauff zondag in het mediaprogramma De Perstribune op NPO Radio 1. "De gedachte achter de zomercolumns was dat dat correspondenten iets zouden laten zien van landen of gebeurtenissen waar ze anders niet aan toe komen. Op een gegeven moment zijn die onderwerpen een beetje op, althans dat gevoel hadden de makers zo nu en dan."

Volgens Gelauff is er op de redactie van de NOS intensief over het nut van de zomercolumns gesproken, waarna is besloten de stekker eruit te trekken: "Soms is het goed om een rubriek te stoppen, net als bij kranten, en over iets anders na te denken".

NOS Journaal gestopt met zomercolumns
NOS Journaal gestopt met zomercolumns (Foto: BuzzE)

Irak claimt volledige bevrijding Mosul

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft zondag de bevrijding van Mosul geclaimd, zo laat zijn staf weten in een officiële verklaring. "De opperbevelhebber van de strijdkrachten Haider al-Abadi is aangekomen in de bevrijde stad Mosul. Hij heeft de heroïsche strijders en het volk van Irak gefeliciteerd met de grote overwinning."

Zaterdag kondigde het Iraakse leger al aan dat "het een kwestie van uren is voordat de overwinning zou worden uitgeroepen". De verovering van Mosul, ooit een groot IS-bolwerk, heeft ruim negen maanden geduurd.

Irak claimt volledige bevrijding Mosul
Irak claimt volledige bevrijding Mosul (Foto: ANP)

Rooney keert na dertien jaar terug bij Everton

Wayne Rooney keert na dertien jaar terug op het oude nest. De Engelse topscoorder allertijden heeft een contract voor twee jaar getekend bij Everton. De nu 31-jarige Rooney debuteerde in 2002 op zestienjarige leeftijd bij  The Toffees. Hij verkaste in 2004 naar Manchester United om nu weer terug te keren. 

"Wayne heeft me laten zien dat hij nog ambitie heeft en hij die mentaliteit die bij een winnaar hoort. Hij weet wat het is om titels te winnen en ik ben blij dat hij weer naar huis komt", aldus manager Ronald Koeman. "Hij houdt van Everton en wilde heel graag terugkeren. Hij is pas 31 jaar oud en ik heb geen twijfels over zijn kwaliteiten. Het is fantastisch dat hij er is." 

Rooney heeft in zijn vijftienjarige carrière één Champions League, één Europa League, vijf landskampioenschappen, één FA Cup, drie League Cups en één wereldbeker voor clubteams gewonnen. In totaal heeft hij 323 doelpunten gemaakt. 

Rooney keert terug op het oude nest. (PRO SHOTS/Action Images)
Rooney keert terug op het oude nest. (PRO SHOTS/Action Images)

Mertens: "Doel is om topscorer te worden"

Dries Mertens nam de positie in de punt van de aanval bij SSC Napoli over na de blessure van Arek Milik, wat volgde was een absoluut topseizoen.

In 35 competitiewedstrijden in de Serie A scoorde de Belg 28 keer. "Ik ben verbaasd over mijn seizoen, maar het spel dat Sarri speelt laat je toe om zoiets te presteren", vertelde Mertens tegen La Gazetta dello Sport. "Na de blessure van Milik volgde Sarri zijn intuïtie, maar volgens mij dacht ook hij niet dat ik dit kon."

"Bovendien heb ik nog nooit zo vaak gespeeld: in mijn eerste drie seizoenen zat ik soms op de bank nadat ik twee keer had gescoord. Dat deed me weinig plezier. Ik weet of ik met een andere coach in het centrum kan spelen. De tactiek van Sarri is goed voor aanvallers, kijk naar Insigne en Callejon."

Mertens hoopt ook komend seizoen spits te zijn, ondanks dat Milik weer herstelt is. "Terug naar de vleugel? Ik zou het niet leuk vinden, maar ik zou het doen. Als je gelooft in de coach accepteer je zijn beslissingen."

De 30-jarige aanvaller heeft voor zichzelf een doel gesteld voor komend seizoen. "Mijn doel is om topscorer te worden, ik vond het jammer dat ik één doelpunt tekort kwam. Wie zegt dat hij niet kijkt naar de topscorerslijst is een leugenaar."

Parachutist zwaargewond na sprong Teuge

Een parachutist is zondag zwaargewond geraakt na een parachutesprong in de buurt van vliegveld Teuge. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Agenten van het lokale korps doen samen met de luchtvaartpolitie onderzoek. Onder meer de technische staat van de parachute wordt onderzocht, net als de toestand van het vliegtuigje waaruit de parachutist sprong. Ook hoort de politie diverse getuigen.

Parachutist zwaargewond na sprong Teuge
Parachutist zwaargewond na sprong Teuge (Foto: ANP)

Geen melding van opgepakte Nederlanders G20

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die zijn opgepakt wegens de rellen bij de G20-top in Hamburg. Een woordvoerder van het ministerie liet dat zondag weten.

De top ging gepaard met grote ongeregeldheden. Relschoppers maakten zich onder meer schuldig aan plundering van winkels en aan grote vernielingen. Tijdens de top en in de aanloop daar naartoe zijn zeker vierhonderd mensen aangehouden.

Donderdag hield de Duitse politie bij de grens nog een bus met circa dertig Nederlandse actievoerders aan die op weg waren naar de G20-top. De activisten mochten Duitsland niet in, omdat een aantal bekend is bij de Nederlandse politie.

Volgens het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is een aantal Amsterdamse anarchisten internationaal actief. In het meest recente Dreigingsbeeld van enkele weken geleden staat dat de groep zich vermoedelijk bezighoudt met "grootschalige vandalisme, brandstichtingen en overvallen".

Geen melding van opgepakte Nederlanders G20
Geen melding van opgepakte Nederlanders G20 (Foto: ANP)

Vaticaan: geen glutenvrije hosties

Glutenvrij brood is bij het Avondmaal in de katholieke kerk niet toegestaan. Daaraan herinnerde het Vaticaan in een brief die zaterdag aan alle bisschoppen is gestuurd. Hosties die geen gluten bevatten, zijn voor de kerk "ongeldige materie", zo werd zondag bekend. Hosties moeten worden gemaakt van ongedesemd brood en uit zuiver tarwemeel bestaan.

Voor mensen met coeliakie, een stofwisselingsziekte veroorzaakt door een glutenintolerantie, mag een uitzondering gemaakt worden. Deze kerkgangers mogen een hostie eten met minder gluten. Geheel glutenvrij is echter niet toegestaan. De hostie mag geen andere ingrediënten dan tarwe bevatten.

Vaticaan: geen glutenvrije hosties
Vaticaan: geen glutenvrije hosties (Foto: ANP)

ADO-voetbalster Nooij (32) overleden na epileptische aanval

Voetbalster Sylvia Nooij is overleden. De speelster van ADO Den Haag kreeg zaterdag een epileptische aanval en daar kwam ze aan te overlijden. Nooij werd slechts 32 jaar.

Na perioden bij DCG, Buitenveldert en Ter Leede stapte Nooij in 2007, na de invoering van de eredivisie, over naar ADO Den Haag. Met die club won ze één keer de landstitel en twee keer de KNVB Beker.

In 2009 debuteerde Nooij in het Nederlands elftal, tijdens een vrienschappelijke wedstrijd met Canada. Ze kwam in totaal tot zes interlands. 

Honderden agenten gewond door rellen Hamburg

Volgens de laatste cijfers zijn door de gewelddadige protesten rond de G20-top in Hamburg minstens 476 politieagenten gewond geraakt. Die telling bracht de politie in de stad zondag naar buiten.

De top werd zaterdag met een gezamenlijke slotverklaring afgesloten en daarmee hoopte de politie op een einde van de ongeregeldheden. Toch trokken mafklappers en idioten enkele uren na de beëindiging van de top rellend door Hamburg en lieten wederom een spoor van vernieling achter. Bovendien bekogelden de 'demonstranten' politieagenten met flessen, vuurwerk en andere voorwerpen. Eerder plunderden tuig winkels en staken auto's in brand.

De linkse fractie in het parlement van stadstaat Hamburg heeft zondag een onderzoek geëist naar de rellen. Bondskanselier Angela Merkel beloofde de slachtoffers zaterdag een schadevergoeding. Onderzoek moet uitwijzen wie en in welke mate gedupeerd is geraakt.

Gelukkig geeft dit stel geen neuk.. of toch wel?

Honderden agenten gewond door rellen Hamburg
Honderden agenten gewond door rellen Hamburg (Foto: ANP)

Nederland klaar voor EK na zege op Wales

Het Nederlands vrouwenelftal is klaar voor het Europees kampioenschap in eigen land, dat later deze maand van start gaat. De ploeg van coach Sarina Wiegman schoof Wales op Het Kasteel in Rotterdam met 5-0 opzij.

Over acht dagen begint Nederland tegen Noorwegen aan het EK en het beoogde basisteam begon ook in Rotterdam aan het duel. Al na twaalf minuten opende Lieke Martens de score, een kleine twintig minuten later gevolgd door Danielle van den Donk. 

Na rust was het de beurt aan Vivianne Miedema, die twee treffers liet noteren en na 51 interlands nu op 41 goals staat. Aanvoerder Mandy van den Berg zette kort voor tijd de eindstand op het bord: 5-0. 

Teamfoto voorafgaand de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Teamfoto voorafgaand de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Martinique begint Gold Cup met zege, gelijkspel VS

Het voetbalelftal van Martinique is uitstekend begonnen aan de CONCACAF Gold Cup. De mannen van het Franse Caraïbische eiland boekten voor bijna vijftigduizend toeschouwers in Nashville een 2-0 zege op Nicaragua, dankzij goals van Kevin Parsemain en Steeven Langil. 

Het stadion zat ongetwijfeld nog vol door de mensen die naar de eerste wedstrijd van de dag waren gekomen. Het gastland begon namelijk aan hun toernooi en voor de Amerikanen werd dat wellicht een kleine teleurstelling. In pas zijn tweede interland scoorde Dom Dwyer zijn tweede goal, maar tien minuten later zette Miguel Camargo namens Panama de gelijkmaker op het bord, wat tevens de eindstand bleek: 1-1. 

Oostblokkers misdragen zich in Vlissingen

Een groep van zes mannen uit Litouwen, Roemenië en Letland heeft zaterdagavond in het centrum van Vlissingen de boel flink op stelten gezet. Zij reden met hun auto het voor voertuigen afgesloten Bellamypark op en parkeerden daar praktisch op het terras van een café, om zich vervolgens nogal te misdragen in de bijbehorende kroeg.

De mannen speelden zich in de Zeeuwse badplaats al in de kijker met hun rijgedrag. Met een slok op en met hoge snelheid begaven zij zich naar het café in het park. Bezoekers op het terras schrokken zich volgens de politie een ongeluk toen de wagen van de heren met een noodvaart het plein opkwam, daarbij niet gehinderd door de grote rotsblokken die juist verkeer moeten tegenhouden.

Eenmaal in het café mishandelden de zes mannen ogenschijnlijk zonder aanleiding een 22-jarige Vlissinger. Ook zouden zij een jonge vrouw hebben mishandeld. De agressieve groep werd het café uit gezet, vertrok met de auto en reed recht in een politiefuik.

Agenten rekenden de mannen van 25 tot 34 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland in op verdenking van mishandeling en het verstoren van de openbare orde.

Cafébezoekers misdragen zich in Vlissingen
Oostblokkers misdragen zich in Vlissingen (Foto: ANP)

Weer staakt-het-vuren ingegaan in Syrië

In het zuidwesten van Syrië is zondag 9.00 uur lokale tijd een staakt-het-vuren ingegaan. Het bestand is de laatste poging van de internationale gemeenschap om vrede te stichten in het al zes jaar door oorlog geteisterde Syrië. Het akkoord is het resultaat van onderhandelingen tussen Rusland, Verenigde Staten en Jordanië en heeft als doel tot bestendige vrede te komen.

Het staakt-het-vuren werd afgekondigd op de G20-top in Hamburg, president Trump had daar een onderhoud met zijn ambtsgenoot Poetin.

De wapens werden al eerder enkele malen neergelegd, maar die bestanden bleken broos. Ook nu is het weer de vraag of de rebellen en het Syrische regeringsleger het staakt-het-vuren respecteren. Zondag is het bestand nog niet geschonden.

Weer staakt-het-vuren ingegaan in Syrië
Weer staakt-het-vuren ingegaan in Syrië (Foto: ANP)

Aanhoudingen na overlijden man in Den Haag

In een portiek aan de Boomsluiterskade in Den Haag werd zaterdagavond een zwaargewonde man gevonden. De 52-jarige inwoner van Den Haag overleed op die plek aan zijn verwondingen. De recherche onderzoekt de zaak, omdat onduidelijk is of de man door een ongeval om het leven is gekomen of dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf.

De politie liet zondag weten dat ze twee mannen heeft aangehouden die in het gezelschap van de slachtoffer waren. Het gaat om een 30-jarige man uit Hazerswoude-Rijndijk en een 24-jarige man uit Den Haag. Hun mogelijke rol bij het overlijden van de Hagenaar wordt onderzocht.

Aanhoudingen na overlijden man in Den Haag
Aanhoudingen na overlijden man in Den Haag (Foto: ANP)

Volleybalsters winnen ook van Thailand in World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters zijn prima bezig in de World Grand Prix. In Apeldoorn werd de Dominicaanse Republiek al verslagen, waarna de ploeg van bondscoach Jamie Morrison zaterdag te sterk was voor Thailand.

De eerste set leverde geen problemen op, terwijl Thailand in set twee een achterstand goedmaakte, alvorens de set alsnog af te staan aan Nederland. De dames van Morrison liepen in set drie uit naar een grote voorsprong en het was Celeste Plak die het afmaakte: 25-20, 26-24, 25-16. 

Zondag speelt Nederland in Apeldoorn nog tegen Japan. Volgende week worden drie wedstrijden in Rusland gespeeld, waarna de ploeg voor de laatste drie duels naar Brazilië trekt. De vijf beste landen komen vervolgens begin augustus in China uit in de Final Six, samen met het al geplaatste gastland. 

Rojer ook in gemengd dubbelspel uitgeschakeld op Wimbledon

Voor tennisser Jean-Julien Rojer zit Wimbledon er nu echt op. De Nederlander ging in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel onderuit, nadat hij samen met zijn Taiwanese partner Chan Hao-ching een bye had voor de eerste ronde.

Rojer en Chan waren in Londen als achtste geplaatst en speelden tegen Nikola Mektic en Ana Konjuh. De verschillen waren niet groot, maar het Kroatische duo wist in set één op een beslissend moment een break te plaatsen, waarna ze in set twee nipt de tiebreak wonnen: 4-6, 6-7 (5).

3x3-basketballers naar kwartfinales EK Amsterdam

Net als de Nederlandse dames zijn ook de heren er op het Europees kampioenschap 3x3-basketbal in geslaagd zich voor de kwartfinales te plaatsen. Op het Museumplein won Nederland zaterdag één groepswedstrijd, de andere ging verloren.

Jesper Jobse, Bas Rozendaal, Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren begonnen de dag met een ietwat moeizame zege op het lager ingeschatte Turkije: 21-17. Het kwartet, dat vorige maand nog de WK-finale verloor, leed vervolgens een pijnlijke nederlaag tegen Oekraïne: 12-21.

Daardoor werd de groep niet gewonnen en dat resulteert erin dat Nederland zondag in de kwartfinales al tegen Servië staat, het topland in het 3x3-basketbal en in de WK-finale te sterk voor Nederland.

Vanaf 13.00 uur is de slotdag van het EK op het Museumplein te bekijken, met eerst de kwartfinales bij de dames en dan bij de heren. Je kunt uiteraard naar het plein, maar via onderstaande stream is het vanuit je luie stoel ook gewoon te volgen.

Kerkhove komt tekort voor stunt in damesdubbel Wimbledon

Voor tennisster Lesley Kerkhove zit Wimbledon er weer op. Samen met haar Wit-Russische dubbelpartner Lidziya Marozava slaagde de Nederlandse er niet in een stunt neer te zetten.

De twee lucky losers uit het kwalificatietoernooi stonden in de tweede ronde tegenover Timea Babos uit Hongarije en de Tsjechische Andrea Hlavackova, als vierde geplaatst in Londen en ruimschoots favoriet.

De favorieten wonnen set één ruim en leken op weg om het in twee sets af te maken, maar Kerkhove en Marozava werkten een matchpoint weg en pakten zowaar de set. In set drie kregen ze kansen om Babos en Hlavackova te breaken, maar dat overkwam hen zelf en daarmee was de wedstrijd voorbij: 2-6, 7-5, 4-6.

Facebook bouwt eigen woonwijk

Facebook werkt aan een eigen woonwijk voor zijn werknemers. Daar moeten 1500 nieuwe huizen verrijzen. Ook komen er parken, kantoren, supermarkten en zwembaden. De buurt heeft de naam Willow Campus gekregen.

Topman Mark Zuckerberg had de grond voor de wijk al in 2015 gekocht. Het gaat om een gebied van ruim 22 hectare, dus ongeveer 45 voetbalvelden groot. Het is nu een oud industrieterrein. Rond 2021 moeten de eerste bewoners er naartoe verhuizen.

Facebook is gevestigd in Menlo Park, een voorstad van San Francisco. Op een steenworp afstand liggen steden als Palo Alto (thuisstad van onder meer Tesla), Mountain View (Google), Sunnyvale (LinkedIn), Santa Clara (Intel) en Cupertino (Apple). Die bedrijven lokken werknemers van over de hele wereld naar de streek. Dat zorgt voor woningtekorten, en de woningen die wel vrijkomen, zijn peperduur.

Facebook bouwt eigen woonwijk
Facebook bouwt eigen woonwijk (Foto: BuzzT)

Illegaal feest op eiland beëindigd

De waterpolitie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een illegaal feest op een eilandje bij Leeuwarden. Twee jongeren kregen een bekeuring voor het maken van een open vuur in de natuur en voor geluidsoverlast, aldus de politie zondag.

Twee agenten voeren zaterdagavond met een politieboot naar de Grote Wielen, nadat een melding was binnengekomen over een groot feest dat op dit eiland zou worden gehouden.

Voor de Grote Wielen trof de politie een aantal bootjes aan. Op het eiland stonden een muziekinstallatie en een partytent en hadden jongeren een groot vuur gemaakt. Volgens de politie toonden de feestgangers er begrip voor dat ze van het eiland moesten vertrekken en dat ze de Grote Wielen schoon moesten achterlaten.

Illegaal feest op eiland beëindigd
Illegaal feest op eiland beëindigd (Foto: ANP)

Lukaku over megatransfer: "Het is een perfecte kans"

Romelu Lukaku is hard op weg om voor een dikke tachtig miljoen euro speler van Manchester United te worden. De spits kijkt enorm uit naar zijn overstap van Everton naar Old Trafford.

"Het is de grootste club ter wereld", vertelde Lukaku tegen ESPN. "Het is een club die honger heeft om de competitie weer te winnen. Om weer domimant in de wereld te worden en dat soort of kansen heb ik als kind altijd gewild."

"Toen ze belden, hoefde ik niet twee keer na te denken. Dus ik ben erg blij om hopelijk deel uit te maken van hun geschiedenis. Wie zou nee tegen tegen de grootste club ter wereld? Het beste stadion in Engeland, de beste fans."

"Het is een perfecte kans. Ik heb altijd gezegd dat ik wil spelen voor een team dat speelt voor elke prijs die er beschikbaar is. Ik denk dat Manchester United de dominate macht wil zijn en als je naar de geschiedenis kijkt, zegt het genoeg."

"Om een onderdeel te worden van een club zoals hen is iets wat ik echt wilde en ik ben dankbaar voor de kansen die ze me gaven, maar nu is het tijd om hard te werken. Harder werken dan ik ooit gedaan heb en ik ben bereid om dat te doen."

14-jarige houdt politie bezig met nepmeldingen

Een 14-jarig meisje uit Groningen is zaterdagavond door de politie aangehouden nadat ze zeker driemaal een valse melding deed via het noodnummer 112. Voordat agenten de jongedame ophaalden, werd eerst even overlegd met haar moeder.

Vorige week kwam op het noodnummer een melding binnen van een vechtpartij waarbij ook vuurwapens in het spel zouden zijn. De politie ging erop af, maar trof op de aangegeven locatie niets aan. Vanaf hetzelfde mobiele nummer werd zaterdag opnieuw melding gedaan van een vechtpartij, ditmaal met messen. Ook daar troffen agenten niets verdachts aan. Daarop belde de politie het nummer waar de meldingen vandaan kwamen. Het meisje dat opnam werd verzocht zich bekend te maken en naar het bureau te komen. Maar ze gaf valse persoonsgegevens op.

Na een digitale speurtocht door de politiesystemen en het bevragen van diverse agenten werden de juiste gegevens uiteindelijk achterhaald. Tijdens de zoektocht kwam een derde valse melding binnen. Na overleg met de moeder van de beller is de politie haar gaan ophalen. Ze is ingesloten voor verhoor en haar telefoon is in beslag genomen.

14-jarige houdt politie bezig met nepmeldingen
14-jarige houdt politie bezig met nepmeldingen (Foto: ANP)

Protestmars Turkije eindigt met massabetoging

Een protestmars tegen het beleid van president Erdogan van Ankara naar Istanbul eindigt zondagmiddag met een massabetoging. De grootste oppositiepartij van Turkije, de CHP, is op 15 juni begonnen met een mars die bedoeld is als protest tegen de islamitische-conservatieve regering. Gaandeweg sloten duizenden mensen zich aan bij de mars.

De CHP verwacht dat de slotmanifestatie in de wijk Maltepe zo'n 100.000 mensen op de been brengt. In het stadsdeel zijn zware veiligheidsmaatregelen van kracht.

Het is deze week een jaar geleden dat er een coup werd gepleegd in Turkije. Die mislukte. In de dagen volgend op de couppoging werden tienduizenden ambtenaren ontslagen of op non-actief gesteld. Inmiddels staat de teller op 110.000 ontslagen ambtenaren.

Protestmars Turkije eindigt met massabetoging
Protestmars Turkije eindigt met massabetoging (Foto: ANP)

Rybarikova zet droomtoernooi voort op Wimbledon, Kerber met moeite verder

Tennisster Magdalena Rybarikova blijft indruk maken op Wimbledon. De 28-jarige Slowaakse nummer 87 van de wereld speelt al sinds 2008 op de diverse Grand Slams, maar kwam nooit verder dan drie keer een derderondeplek. 

In Londen is het anders: Rybarikova schakelde de nummer drie van de plaatsingslijst, Karolina Pliskova, in ronde twee uit en in de derde ronde was ze weer ijzersterk. De Oekraïnse Lesia Tsurenko, ruim vijftig plekken hoger genoteerd, had geen schijn van kans en ging met 6-2, 6-1 hard onderuit.

Rybarikova speelt in de achtste finales tegen de Kroatische Petra Martic. Die was door zeer lang blessureleed teruggezakt naar de 662e plek op de wereldranglijst, maar sinds april heeft ze de weg naar boven weer gevonden en de achtstefinaleplek op Roland Garros bracht Martic al naar plek 134. Op Wimbledon gaat het weer lekker en zaterdag moest de Kazakhse Zarina Diyas eraan geloven: 7-6 (6), 6-1.

De nummer één van de wereld, Angelique Kerber, had het wat lastiger. De Duitse won wel van Shelby Rogers: 4-6, 7-6 (2), 6-4. Garbiñe Muguruza (14) had weinig moeite met Sorana Cirstea (6-2, 6-2), terwijl Svetlana Kuznetsova (7) een einde maakte aan de Sloveense hoop van Polona Hercog: 6-4, 6-0.

Agnieszka Radwanska (9) zette de als negentiende geplaatste Timea Bacsinszky met 3-6, 6-4, 6-1 opzij, terwijl de Amerikaanse Coco Vandeweghe zich via een 6-2, 6-4 zege op landgenote Alison Riske voor de laatste zestien plaatste. Caroline Wozniacki, als vijfde geplaatst, werkte zich tot slot met wat moeite langs Anett Kontaveit uit Estland: 3-6, 7-6 (3), 6-2.

Inbrekers verdrinken puppy's in emmer

Bij een woninginbraak in het Noord-Brabantse Heesch hebben de inbrekers 4 puppy's van drie weken oud laten verdrinken.

In de nacht van zaterdag op zondag hoorde de bewoonster van een huis aan de Heelwijkstraat rond 0:30 uur gerommel in haar woning. Hierop belde zij de politie om melding te maken van een woninginbraak heterdaad. Ter plaatse aangekomen trof de politie een achterdeur aan waarvan een hor kapot was gesneden.

De bewoonster merkte op dat 4 van haar 6 pups waren verdwenen. De politie trof buiten een met een doek afgedekte emmer aan. In de emmer hing een tuinslang. Toen de agenten het doorweekte doek van de emmer verwijderde troffen zij in de emmer de 4 puppy's aan, zij waren verdronken en niet meer te redden.

Uiteraard is de politie op zoek naar getuigen of een ieder die meer weet over deze enorm laffe en misselijke daad. Heeft u meer informatie neem dan contact op via het bekende nummer 0900-8844 onder vermelding van registratienummer: 201714273.

Verslag UFC 213: een mentaal zieke kampioen

Wat de klachten precies waren is op dit moment nog steeds niet bekend, maar UFC-kampioen Amanda Nunes werd zaterdag getroffen door een mysterieuze ziekte waardoor ze haar titel diezelfde avond niet kon verdedigen. Ondanks een aantal onderzoeken in het ziekenhuis en de daaropvolgende medische goedkeuring vond haar eigen team dat het niet verstandig was om te vechten en gelastten ze het gevecht tegen de sterke Valentina Shevchenko af.

Dit tot groot ongenoegen van UFC-directeur Dana White die zei dat het afzeggen van de kampioen 'voor 90% in het hoofd zat'. Niet getreurd, want zo kreeg UFC 213 dan toch nog de hoofdpartij die het verdiende, vijf ronden oorlog tussen geweldenaars Yoel Romero en Robert Whittaker.

Yoel Romero vs Robert Whittaker
Australië heeft zijn eerste UFC-kampioen. Whittaker neemt de interimkampioensgordel mee naar down under, nadat hij zich vakkundig had ontdaan van de enorm atletische Cubaan Romero.

In een veldslag die de volle vijf ronden duurde raakte Whittaker al vroeg geblesseerd aan zijn been. In de rustpauze na de eerste ronde klaagde de Australiër hevig over de pijn. Het gevolg was dat de eerste twee ronden vrij eenvoudig gewonnen werd door de bizarre Romero. Maar op één of ander manier wist Whittaker zich te herpakken en met de boodschap dat hij alle drie de laatste ronden moest winnen ging hij toch weer het gevecht aan.

'De knieblessure was vrij heftig, maar kampioenen zijn hiervoor gemaakt', zei Whittaker later over deze blessure. De coach was duidelijk in zijn opdracht. 'Je moet nu laten zien dat je diep kan gaan', en Whittaker deed wat hij moest doen. De derde ronde domineerde hij Romero. De Cubaan leek last te krijgen van vermoeidheid, of hij was overtuigd van zijn winst, maar hij liet bijna alles wat Whittaker uithaalde toe.

In het begin van de vierde ronde nam Romero het initiatief weer over en leek hij de partij toch naar zich toe te trekken, maar Whittaker had daar genoeg van en werd steeds slimmer in het ontwijken van Romero, waarna de stand 2-2 werd. De vijfde en laatste ronde moest uiteindelijk de beslissing geven.

Beide vechters waren uitgeput, maar Whittaker zat in een goede flow en wist de laatste energie uit Romero te trappen met een aantal goede combinaties, om uiteindelijk overtuigend die winnende ronde binnen te slepen tegen de tot dan toe ongeslagen Romero. Whittaker is interimkampioen (48-47 x3).

Na afloop kwam de volgende tegenstander van Whittaker, kampioen Michael Bisping, de octagon in om beide vechters te feliciteren met dit mooie gevecht, maar ook om te zeggen dat hij geen respect had voor de interimtitel. Whittaker bleef respectvol naar de kampioen toe. 'Ik geloof dat hij een verdiende kampioen is. Hij vecht al zoveel jaar, het zal een zwaar gevecht worden, maar het is een eer om tegenover hem te gaan staan.'

Alistair Overeem vs Fabricio Werdum
Overeem haalde de finishlijn maar nét. Als dit een avond was om blij te mogen zijn dat dit géén hoofdpartij was, dan was het deze wel, want de Nederlander werd in die laatste vijf minuten een aantal keer hard geraakt waardoor hij op zijn benen stond te wankelen en het vooruitzicht op nog twee extra ronden waren dan waarschijnlijk teveel voor de Nederlandse reus.

Werdum probeerde gelukkig die laatste ronde te winnen door zijn dominante positie op de grond uit te buiten, maar de Braziliaan gaf hiermee Overeem de ruimte en de tijd om even bij te komen en verdedigen, overtuigd als de Nederlander was dat hij de eerste twee ronden al gewonnen had.


Overzicht Werdum vs Overeem (Foto's: Getty images)

Het gevecht was saai en spannend tegelijk. Voor de neutrale toeschouwer waarschijnlijk alleen saai, want beide vechters gingen enorm voorzichtig het gevecht aan. Overeem begon in een voor hem vernieuwende vechtstijl. In alles leek hij beducht op een mogelijke take down van Werdum en met zijn handen laag zocht hij zijn spaarzame momenten uit om toe te slaan.

Ook Werdum begon voorzichtig aan de eerste ronde en ook hij leek bang om geraakt te worden met die allesbeslissende klap, die bij de zwaargewichten altijd in de lucht hangt. Een duidelijke winnaar van deze ronde was er dan ook niet.

De tweede ronde ging naar de Nederlander die de regie over het gevecht volledig in handen had. Voormalig kampioen bleef steken in voorzichtigheid en Overeem was juist de actievere vechter. Al snel werd Werdum een aantal keer goed geraakt en liep het bloed over het gezicht van Vai Cavalo.

De derde ronde leek daarom de beslissing te moeten geven en de kin van Overeem had weer een hoofdrolletje. Een knie van Werdum maakte goed contact, waardoor Overeem niet meer op zijn benen kon staan. Toch kwam hij weer terecht op zijn voeten, waarna hij weer hard geraakt werd door de vuisten van Werdum. Overeem leek kapot, helemaal toen Werdum Overeem eenvoudig naar de grond wist te krijgen en de Nederlander de resterende minuten domineerde. Een duidelijke ronde voor Werdum en de eerste ronde zou de doorslag moeten geven wie uiteindelijk zou winnen.

Twee juryleden waren op de hand van Overeem, één vond dat dit gevecht onbeslist was geëindigd, waardoor de Nederlander met de winst naar huis mocht gaan, ter verbijstering van de Braziliaanse hoek (28-28, 29-28 x2)

'Complimentan aan Fabricio, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de eerste twee ronden had gewonnen', aldus de winnaar. 'Ik moet toegeven dat die derde ronde niet mijn beste ronde was, dit was erg goed van Fabricio. We hebben nu driemaal tegen elkaar gevochten en dit is mijn eerste winst over hem sinds hij kampioen is geweest. Ik heb heel veel respect voor hem.'

De titel is het volgende doel van Overeem. 'Het harde werk gaat door. Ik vocht al eerder tegen Stipe (-de huidige kampioen.- red), maar won de titel toen niet. Ik ben weer van vooraf aan begonnen en ik zal nu niet stoppen voordat ik die kampioensgordel om heb.'

Overige uitslagen:
Curtis Blaydes verslaat Daniel Omielanczuk na jurybesluit (30-27 x3)
Anthony Pettis verslaat Jim Miller na jurybesluit (30-27 x3)
Rob Font verslaat Douglas Silva de Andrade door opgave na verwurging (guillotine choke) in ronde 2.
Aleksei Oleinik verslaat Travis Browne door opgave na verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Chad Laprise verslaat Brian Camozzi door TKO (stoten) in ronde 3.
Thiago Santos verslaat Gerald Meerschaert door TKO (stoten) in ronde 2.
Belal Muhammad verslaat Jordan Mein na jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Cody Stamann verslaat Terrion Ware na jurybesluit (30-27, 30-27. 29-28)
Trevin Giles verslaat James Bochnovic door KO (stoten) in ronde 2. 

Tour: Etappe 9 - Een verschrikkelijk zware rit

We hebben er zeven dagen op moeten wachten, maar eindelijk werd de Tour dan een keer leuk. De eerste rit die er op papier goed uitzag bleek er ook in de praktijk goed uit te zien. De hele dag gebeurde er wat, van start tot finish. Het duurde zowat twee uur voordat er eindelijk eens een kopgroep vertrokken was. Dat was dan ook meteen een flinke groep, van meer dan 40 man.

Rijden met zo'n grote groep werkt nooit, dus trad er al snel verbrokkeling op. Tot de finale kregen we daardoor steeds veranderende koerssituaties, ook omdat het peloton de voorsprong nooit te groot liet worden. Uiteindelijk bleef er vooraan tegen het eind van de rit een mooie groep over, met onder meer Pauwels, Van Avermaet, Roche, Barguil, Calmejane en Gesink. Op de laatste klim van de dag leken Pauwels en Roche erg sterk te zijn, terwijl Gesink ouderwets op zijn eigen tempo aan het harken was.

Met Calmejane hield niemand rekening, maar toen hij demarreerde had niemand een antwoord. Gesink leek er nog even op eigen tempo naartoe te krabbelen, maar blies zichzelf toch enigszins op en zo was de vogel gevlogen. Hoewel het nog even spannend leek te worden toen Calmejane last kreeg van krampen, maar die wist hij weer uit zijn lichaam te slaan. Daardoor soleerde hij in zijn tweede grote ronde naar zijn tweede ritzege. Vorig jaar won hij als eerstejaars al een aankomst bergop in de Vuelta en nu wint hij, na een geweldig voorjaar, een serieuze rit in de Tour. Voeckler mag dan wel stoppen, maar Bernaudeau heeft al lang en breed een opvolger in huis.

Voor Gesink was het jammer dat Calmejane net vandaag boven zichzelf moest uitstijgen, maar tijdens zijn eerste vluchtpoging in de Vuelta van vorig jaar werd hij ook tweede. We weten allemaal nog wel hoe dat toen afliep. De klassementsrenners hielden zich rustig, op een schijnaanval van een paar jongens na. Froome reed nog even het skoekeloen in, maar verder gebeurde er niet veel.

Het was wachten op vandaag. Wachten op de lastigste rit van de eerste week en misschien wel de lastigste rit van de Tour. Een rit met meerdere zware cols, waaronder de loodzware Mont du Chat. We gaan de eerste week afsluiten met een prachtige rit, hoewel het laatste vlakke stuk richting de finish in Chambéry dan wel weer een stevig minpunt is.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De laatste rit voor de rustdag start in het dorp Nantua, waar ongeveer 4000 mensen wonen. Nantua is een debutant in de Tour, hoewel het wel in de buurt ligt van bekend Tourterrein. Het is van hier immers niet ver tot Oyonnax en Bourg-en-Bresse, plaatsen die in het recente verleden nog deel uitmaakten van de ronde. We bevinden ons in het departement Ain, regio Auvergne-Rhône-Alpes. Nog steeds in de Jura, maar dan wel aan de rand van dit gebergte.

In het dorpje Nantua is weinig te doen, hoewel ze er wel een rechtbank hebben. Ook een aardige kerk, uit de 11e eeuw. In deze kerk hangt een schilderij van Eugène Delacroix, de belangrijkste Franse kunstschilder van de romantiek. Ook het orgel uit de 19e eeuw schijnt de moeite waard te zijn. Verder moet je vooral in Nantua zijn voor het meer. Het Lac de Nantua, in vroegere tijden ontstaan dankzij een gletsjer en omgeven door kalkkliffen. Het blauwe, soms groene water leent zich voor verschillende watersporten, zoals zeilen, waterfietsen en zwemmen.

Rustig meertje dus, geen extremere watersporten. Je kan hier ook vissen, er schijnen hier vooral veel snoeken te zijn. Deze kan je dan vervolgens weer verorberen in het dorp, want de lokale specialiteit is een quenelle van snoek met nantuasaus. Jazeker, Nantua heeft z'n eigen saus. Het speciale van de saus is dat je er gehakte rivierkreeftjes doorheen moet mieteren. Vervolgens flikker je er een hoop cognac en wijn bij, want zo zijn die Fransen ook wel weer. Ideaal dus om over je snoek te gooien en wat mij betreft ook ideaal om over Frank Snoeks te gieten.

Nantua is verder de geboorteplaats van Jean-Louis Aubert, de voormalige zanger en gitarist van de Franse band Téléphone. Weer zo'n band die ik niet ken, maar die in Frankrijk vroeger nog vrij populair schijnt te zijn geweest. Ze mochten zelfs nog shows openen voor The Rolling Stones, dan ben je niet slecht bezig.

Het Lac de Nantua (Foto: WikiCommons)
Het Lac de Nantua (Foto: WikiCommons)

Een voorproefje van de lokale muziek (Bron: YouTube)

De route
De koers start langs het meer van Nantua, op de Avenue du Lac. Ze rijden van Nantua naar Les Neyrolles en dit deel van de rit is vlak, maar wel geneutraliseerd. Richting het eind van de neutralisatie begint de weg al wel wat meer te hellen en hier begint de eerste klim van de dag min of meer. In Les Neyrolles begint de weg wat steviger omhoog te lopen en zodra Christian Prudhomme met zijn vlag begint te zwaaien is de eerste officiële klim van de dag ook meteen begonnen.

In totaal is deze klim 15 kilometer lang, aan 4,4%, maar de organisatie heeft ervoor gekozen om de klim in tweeën te splitsen. Na 3,5 kilometer komen de renners boven op de Côte des Neyrolles, een klim van 3,2 kilometer lang aan 7,2%. Na dit klimmetje van de tweede categorie is het twee kilometer zo goed als vlak, maar snel daarna gaat het weer omhoog en dan gaat de Col de Bérentin verder. Deze col is vanaf hier 4,1 kilometer lang en 6,1% gemiddeld, net wat minder lastiger dan het vorige deel van de klim. Daarom is het ook maar een col van de derde categorie.

Na 11 kilometer koers komen de renners hier boven, maar dan hebben ze dus eigenlijk al 15 kilometer geklommen. Er wordt gereden over een redelijk smalle weg, dwars door een donker bos. De wegen zijn hier dan wel weer wat beter dan tijdens de afgelopen rit in de Jura. De Col de Bérentin is overigens geen bekende klim in de Tour. In de Tour de l'Ain is de klim dan wel weer beklommen, dus voor een groot deel van het Franse peloton zal het toch bekend terrein zijn.

Op de top slaan de renners rechtsaf en daar gaat het nog even anderhalve kilometer vals plat verder, vervolgens is het vier kilometer zo goed als vlak. Aan het eind van dit vlakke deel rijden de renners langs een mooi uitzichtpunt, vanwaar ze een prachtig uitzicht over de vallei hebben. Die vallei gaan ze snel van wat dichterbij bekijken, want een afdaling van acht kilometer begint na het uitzichtpunt. Er zijn een aantal haarspeldbochten in die afdaling, maar het is verder niet de lastigste afdaling ooit.

De weg leidt de renner wel door een bos, waardoor het niet altijd even overzichtelijk is, maar ernstige problemen verwacht ik hier niet. De lastigste bocht komt nog wel aan het eind van de afdaling, als de renners door het dorpje Ochiaz fietsen. Hier is een zeer scherpe bocht naar rechts, waarna de koers verder gaat over een bredere en vlakkere weg.

We zitten weer in een mooie omgeving (Foto: Panoramio)
We zitten weer in een mooie omgeving (Foto: Panoramio)

Over deze grote en brede weg is het vijf kilometer behoorlijk vlak, maar daarna slaan de renners rechtsaf en gaan ze op weg naar het stuwmeer van Génissiat. Richting dit stuwmeer gaat het iets meer dan drie kilometer naar beneden, over een brede weg. Richting het eind van deze afdaling rijden de renners door het dorp Génissiat, waar veel rotondes en drempels liggen. Buiten Génissiat rijden ze dan langs Barrage de Génissiat, waar men de Rhône in bedwang probeert te houden. Mooie stuwdam, met in de omgeving ook nog eens prachtige rotspartijen langs de rivier.

Direct na de stuwdam, waar de renners over mogen rijden, begint de weg weer omhoog te lopen. De volgende officiële klim van de dag gaat beginnen, een klim van de derde categorie. Er wordt richting het dorp Franclens gefietst, 2,4 kilometer aan 6%. Best een leuk klimmetje, met vooral veel bochten. In de Tour komt deze klim niet vaak voor, maar andere voertuigen scheuren hier wel met enige regelmaat naar boven. Jaarlijks organiseert men op deze wegen een wedstrijd voor motoren, quads en zijspan. Die mogen dan over de wegen van deze klim en andere wegen in de buurt naar boven en weer naar beneden rijden. Levensgevaarlijk natuurlijk, keuren we af.

De bewoners van het dorp krijgen nu dus voor een keer te maken met mensen die zich aan de snelheidslimiet houden. Voorbij Franclens blijft het nog een tijdje vlak, maar daarna begint er een lange afdaling richting Seyssel. Deze afdaling is acht kilometer lang, maar het gaat niet bijzonder steil naar beneden en er zijn ook weinig lastige bochten. Een afdaling voor het betere bijtrapwerk. Pas aan het eind van de afdaling, in de buurt van Seyssel, is er nog een vervelende haarspeldbocht, maar daarna wordt het eigenlijk meteen vlak.

De renners rijden dan door Seyssel en na een lastige rotonde rijden ze over de Rhône, richting de volgende klim van de dag. Helaas pakken we wel de verkeerde brug in Seyssel, we rijden over een of ander postmodern misbaksel, terwijl er een paar meter verderop een prachtige oude brug ligt.

De mooie lokale stuwdam (Foto: Panoramio)
De mooie lokale stuwdam (Foto: Panoramio)

Ook de lokale brug is het bekijken waard (Foto: Panoramio)
Ook de lokale brug is het bekijken waard (Foto: Panoramio)

Na Seyssel hebben we 50 kilometer gehad en voorbij dit stadje blijft het nog vier kilometer behoorlijk vlak, terwijl de renners over brede wegen rijden. In de buurt van het dorpje Gignez begint de weg alvast wat omhoog te lopen, maar de klim begint pas echt als de renners in dit dorp linksaf slaan, waarna ze op een smalle en slechte weg terechtkomen. Hier begint de Col de la Biche meteen met een kilometer aan 11,5%, terwijl de coureurs tussen de chalets door rijden, op weg naar een bos. In dit bos vlakt de klim weer wat af richting zes procent, wat zo ongeveer het makkelijkste stuk van de berg is.

De Col de la Biche, ook wel Croix de Famban is 10 kilometer lang en 9% gemiddeld. Het is de eerste klim van de buitencategorie tijdens deze Tour. Na het wat vlakkere stuk aan 6% gaat het twee kilometer omhoog aan 10% en daarna volgt zelfs een kilometer aan 11% gemiddeld. Dit is wel het zwaarste stuk van de klim, hierna wordt het richting de top wat makkelijker. Kilometer aan 8,5%, nog steeds niet echt plezant. Daarna een kilometer aan 10% en twee kilometer aan 9%, blijft een kwelling. De eerste klim van deze Tour waar we echt iets mee kunnen.

Richting de top dan nog een laatste stuk aan 7%. Vervolgens gaat het heel kort even naar beneden, maar al snel volgt er dan nog een knikje omhoog, richting Golet de la Biche. Dit knikje is gelukkig maar aan 3,5%, dat valt dan weer mee. Als dit knikje ook is geweest volgt er een redelijk lange afdaling, van ongeveer tien kilometer. Deze afdaling is behoorlijk lastig. De weg omhoog was al vrij smal en nu het omlaag gaat komt daar weinig verandering in. Tevens is de Col de la Biche vrij bochtig, met zowel een aantal haarspeldbochten als tal van korte, venijnige bochtjes.

Er wordt gereden door een bos, wat een aantal van de bochten nogal lastig in te schatten maakt. Bovendien gaat het de eerste zeven kilometer van de afdaling steil naar beneden, met zelfs een stuk aan 12%. Na 77 kilometer rijdt het peloton door Brénaz en hier is het lastige deel van de afdaling gedaan. Het gaat nog een paar kilometer verder naar beneden, met nog een aantal scherpe bochtjes, maar het is verder goed te doen.

De Col de la Biche en de Grand Colombier (Bron: Letour.fr)
De Col de la Biche en de Grand Colombier (Bron: Letour.fr)

Aan het eind van de afdaling, na 80 kilometer, rijden de renners door Lochieu. Dit begint ondertussen een bekende plaats in de Tour te worden, want hier ligt de voet van de Grand Colombier. Het klinkt als een bekende naam, maar het is nog steeds maar de derde keer dat de berg voorkomt in de Tour. Sinds de ontdekking in 2012 heeft deze klim blijkbaar de harten van de mensen bij de ASO veroverd.

In 2012 kwam de klim voor in een rit van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine. Titi Voeckler kwam toen als eerste boven op de klim en zou de rit ook winnen. We beklimmen de Grand Colombier nu wel van een andere kant, zelfs van een andere kant dan vorig jaar. Toen kwam de beklimming zelfs twee keer voor, in de 15e rit van Bourg-en-Bresse naar Culoz. De ritoverwinning ging naar Jarlinson Pantano, vooral dankzij het rijden van een sterke afdaling.

Het startpunt is wel ongeveer hetzelfde nu, maar van Lochieu gaat het nu niet direct omhoog, maar rijden we verder richting Virieu-le-Petit en dit stuk van iets meer dan twee kilometer is zo goed als vlak. Na Virieu-le-Petit begint de klim dan echt. Van deze kant is de beklimming 8,5 kilometer lang en 10% gemiddeld. Een stevige klim dus, maar dat weten we ondertussen. Er is geen makkelijke kant te vinden. Aan het begin van de klim is er meteen een strook aan 10%, maar daarna wordt het met 8,5% iets makkelijker. Dat is voorlopig het laatste moment van rust, want daarna gaan we geconfronteerd worden met Zoncolan-achtige stijgingspercentages.

Drie kilometer dik boven de 10%, zelfs een kilometer aan 14,5% gemiddeld met uitschieters naar 22%. Dat is absurd zwaar, zeker voor Franse begrippen. Dit loodzware stuk stopt op vier kilometer van de top, op dat moment komen de renners ook uit op een andere weg, de bekende weg naar de top zoals ze vorig jaar ook reden. Laatste stuk van de klim is een stuk makkelijker, met een kilometer vals plat aan 3%. Daarna nog drie kilometer tussen de acht en negen procent, want helemaal makkelijk wordt de Grand Colombier nooit. Na 91 kilometer komen de renners boven op deze col van de buitencategorie.

Uitstekend uitzicht vanaf de Grand Colombier (Foto: Panoramio)
Uitstekend uitzicht vanaf de Grand Colombier (Foto: Panoramio)

Na de top van de Grand Colombier volgt dezelfde afdaling als vorig jaar. Mensen met een goed geheugen weten dat dit een lastige afdaling is, waar je behoorlijk wat tijd goed kan maken, of verspelen. Tevens is het hier best wel mogelijk om goed op je plaat te gaan. De weg is in de afdaling niet al te breed, het wegdek is bovendien ook niet al te grandioos. Het gaat 15 kilometer lang naar beneden aan 8,5% gemiddeld, met zeer steile stroken onderweg.

Het eerste deel van de afdaling is nog redelijk goed te doen, met eigenlijk alleen een paar vervelende haarspeldbochten, maar na een tijd is er een bocht naar links en dan gaat het pas echt goed los. Veel korte en snelle bochtjes, een aantal scherpe haarspeldbochten en vooral weinig overzicht omdat er door een donker bos wordt gereden. Vorig jaar vlogen een aantal renners bijna uit de bocht, hopelijk kennen ze het parcours nu beter.

Richting het eind van de afdaling, als de renners bijna beneden zijn in Anglefort, wordt het wat makkelijker. Net voor het bereiken van dit dorp zijn er nog wat laatste, lastige bochten, maar daarna wordt het vlak en gaat het over een brede weg dwars door de vallei richting Culoz, de finishplaats van rit 15 van vorig jaar. In Culoz slaan de renners nu niet rechtsaf, terug naar de Grand Colombier, maar blijven ze nog een aantal kilometer verder door de vallei rijden, langs de Rhône.

Na 121 kilometer wordt Cressin-Rochefort gepasseerd en hier verlaat men de vallei. De coureurs rijden over de Rhône en gaan op weg naar de tussensprint van de dag, in Massignieu-de-Rives. Die tussensprint komt na 126 kilometer en de weg begint hier weer wat te hellen. De omgeving is hier overigens zeer fraai. De koers brengt ons langs een aantal fraaie meren en ondertussen is er steeds uitzicht op de bergen. Van Massignieu-de-Rives rijdt het peloton verder richting Lucey, een leuk dorpje aan de voet van de volgende klim van de dag.

Lucey, een leuk dorpje (Foto: Panoramio)
Lucey, een leuk dorpje (Foto: Panoramio)

Van Lucey wordt er richting Jongieux gefietst en deze weg loopt vier kilometer omhoog aan 4,2%. Na 134 kilometer komen de renners boven op dit bergje van de vierde categorie, nadat ze door een mooie omgeving vol wijnranken hebben gereden over een bochtige weg, met ook nog een chateau onderweg. Dit klimmetje zagen we ook al tijdens de Dauphiné van dit jaar. Ook toen was fungeerde het als opmaat richting de Mont du Chat.

Op de top van het klimmetje vlakt het af, maar er volgt niet gelijk een afdaling. Het blijft een kilometer vlak en daarna gaat het vier kilometer naar beneden, maar in vergelijking met de vorige afdalingen is dit bijzonder eenvoudig. Het gaat vooral veel rechtdoor, alleen aan het eind van dit afdalinkje zijn er nog wat bochtjes. Na 140 kilometer rijdt men door Saint-Jean-de-Chevelu en hier is het twee kilometer vlak. Als we die vlakke kilometers hebben gehad zitten we al in de buurt van de Mont du Chat.

Het eerste deel van deze klim staat op het punt van beginnen. Voordat het steile gedeelte van de berg van de kat gaat beginnen krijgen de renners eerst nog te maken met zes kilometer aan 5%. Vervolgens is het een kilometer vlak en dan begint Mont du Chat officieel. 8,7 kilometer aan 10%, een van de zwaarste beklimmingen van Frankrijk.

De col van de buitencategorie wordt pas voor de tweede keer gebruikt in de Tour. Debuteren deed de klim in 1974, in een etappe van Gaillard naar Aix-les-Bains. Gonzalo Aja kwam als eerste boven, terwijl achter hem Raymond Poulidor een poging deed om weg te rijden van Eddy Merckx. Dat lukte, maar Merckx wist in de afdaling terug te keren. Ondanks het feit dat het een bijzonder zware klim is, waar in 1974 genoeg gebeurde, keerde de klim niet meer terug. Waarom weet niemand, maar gelukkig zijn we er nu wel weer.

Het gaat meteen aan 7,5% omhoog, nadat de renners in Cremaire linksaf slaan. Vervolgens wordt het tot de top niet meer makkelijker. De stijgingsgraad komt amper onder de 10%, met een aantal zware stroken aan 14 en 15%. Weer een klim door een bos, over een relatief smalle weg, met enorm veel bochten. Na 155 kilometer komen de renners boven, met net voor de top nog een iets makkelijkere strook aan 9,5%. Als je dat al iets makkelijker noemt weet je hoe zwaar de rest is.

Het profiel van de klim naar Mont du Chat (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de klim naar Mont du Chat (Bron: Letour.fr)

De afdaling van de Mont du Chat is bijna 13 kilometer lang en lastig. Je hoeft maar naar de beelden van de afgelopen Dauphine te kijken om tot die conclusie te komen. Op de top kwam Fabio Aru als eerste boven, met een aardige voorsprong op Porte, Froome en Fuglsang. In de afdaling smeet Froome zich naar beneden en al snel sloot hij weer aan bij Aru. Het is een afdaling met een redelijk smalle weg, die niet overal even best is. Toch is het vooral de bochtigheid die het lastig maakt. Er zijn meer dan tien haarspeldbochten en tal van andere korte bochtjes die niet altijd even goed in te schatten zijn. Parcourskennis is hier noodzakelijk, anders lig je voor je het weet in het skoekeloen. Froome pakte in de Dauphine wat risico's en een aantal keer moest hij toch stevig corrigeren om de bocht te houden. Je kan hier veel tijd goedmaken, maar zonder gevaar is het niet.

Na 168 kilometer rijden de renners door Le Bourget du Lac en dan zit de gevaarlijke afdaling er bijna op. Van Le Bourget du Lac rijdt men verder richting La Motte-Servolex, de finishplaats van de rit in de Dauphine. Dat was toen vrij ideaal, want de finale kende toen bijna geen vlakke meters. Dat leverde in de Dauphine een mooie finale op, met een sprint tussen vier renners. Strijkijzer Fuglsang won die sprint, onder meer omdat Froome de sprint van Porte ontregelde door de deur dicht te gooien. Spijtig genoeg hebben we nu een andere finale, hoewel het eerste deel van die finale zo slecht nog niet is.

In Le Bourget du Lac wordt er voor een andere weg gekozen en deze weg loopt voor de gein nog even 500 meter aan 10% omhoog. Na dit kleine muurtje is het vervolgens twee kilometer behoorlijk vlak, voor er een korte afdaling richting La Motte-Servolex volgt. De renners zitten op een brede weg en die weg blijven ze volgen tot ze Chambéry binnenrijden. Op een paar rotondes na zijn er weinig obstakels, maar dat wordt anders eenmaal in Chambéry. Op vijf kilometer van de streep rijden ze de stad binnen en vanaf dat moment lijkt het parcours meer op een flipperkast dan wat anders. Meer dan 10 bochten in die laatste vijf kilometer en ook nog een stuk of vijf rotondes.

De wegen zijn wel steeds breed, maar alsnog is het een gedoe. Zo heb je in de laatste kilometer nog een scherpe bocht naar links, direct gevolgd door een scherpe bocht naar rechts. 200 meter verderop weer een scherpe bocht naar links, 100 meter daarna een scherpe bocht naar rechts en dan gaat het in de laatste 500 meter van de rit pas rechtdoor tot de meet.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Chambéry maakt voor de derde keer deel uit van de Tour, maar het is pas voor de eerste keer een aankomstplaats. In 1996 kwam de Tour hier voor het eerst, toen fungeerde de stad als startplaats van de zevende rit. Die rit zou eindigen in Les Arcs en gewonnen worden door Luc Leblanc. In 2010 kwam de Tour terug, voor een rit richting Gap. Die zou dan weer gewonnen worden door Sergio Paulinho.

Chambéry is de stad van een van de grootste Franse ploegen, AG2R-La Mondiale. Hier bevindt zich het trainingscentrum van de ploeg, waar de profs nog wel eens samenkomen voor een trainingskamp. Het is vooral de uitvalsbasis van de opleidingsploeg van AG2R, Chambéry Cyclisme Formation. Deze opleidingsploeg levert de laatste jaren een aantal pareltjes af, zoals Romain Bardet en Pierre Latour. Ook degelijke renners als Domont en Gastauer, namens AG2R aanwezig in de Tour, hebben hier hun opleiding genoten.

Chambéry is overigens een stad met 60.000 inwoners, het is de hoofdstad van het departement Savoie en tevens de geboortestad van een van de slechtste spitsen ooit, Olivier Giroud. In het centrum van de stad staat een aantal opvallende bouwwerken, waaronder een monument ter ere van Benoît de Boigne, een of andere generaal van het huis Savoye die later in India terechtkwam. In India lopen wel eens olifanten, dus besloot men om het monument te omkaderen met vier olifanten.

Even verderop staat er ook nog een chateau midden in het centrum, dat vroeger toebehoorde aan het huis Savoye. Daarnaast hebben ze in Chambéry ook nog een leuke kathedraal en bij het binnenrijden van de stad fietsen de coureurs langs Le Phare, een opvallend gebouw dat op het eerste gezicht lijkt op een voetbalstadion. In de praktijk blijkt het een theater te zijn, dat ook dienst doet als sportcentrum. Je kan hier terecht voor al je concerten en daarna kan je een potje gaan handballen, want dat is na wielrennen de belangrijkste sport van Chambéry.

Een momument met olifanten in Chambéry, omdat het kan (Foto: Panoramio)
Een momument met olifanten in Chambéry, omdat het kan (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Chambéry gaat het 's middags een graad of 27 worden. Iets minder warm dan de afgelopen dagen, maar alsnog behoorlijk warm. Wind gaat er niet zijn, maar er is een behoorlijk grote kans dat het gaat regenen. In de middag wordt er veel regen verwacht in Chambéry en omstreken. Met alle lastige afdalingen tijdens deze rit kan dat nog wel eens een probleem worden. Droog zijn die afdalingen al riskant, nat wordt het helemaal een verschrikking voor de renners. Mocht het regenen, dan krijgen we zeker een andere koers. Met die laffe renners van tegenwoordig valt dan niet uit te sluiten dat de boel geneutraliseerd wordt, maar daar hopen we natuurlijk op. Het biedt ook juist kansen op meer actie, daar gaan we dan maar vanuit.

De potentiële actie begint om 11:45, dan staan de renners klaar aan het meer van Nantua. Tien minuten later begint de koers echt en deze rit wordt wel integraal uitgezonden door de Belg. We hoeven dus niet te zappen naar de ARD of de player van Eurosport, meteen de tv aanslingeren rond 12:00 voor een portie genot met Michel en José. De finish wordt verwacht tussen 16:45 en 17:24, met een beetje geluk dus meer dan vijf uur koers.

De lokale theatherhal, tevens het sportcentrum (Foto: Panoramio)
De lokale theatherhal, tevens het sportcentrum (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Dit is een van de zwaarste ritten van de Tour, misschien wel de zwaarste. Zoveel zware ritten zijn er dit jaar niet, dus is het hopen op actie tussen de klassementsrenners. Tijdens de vorige rit hielden ze zich rustig, maar dat kunnen ze zich nu niet meer veroorloven. Iedereen die voor geel wil gaan moet tijdens deze rit actie ondernemen. Hierna is er een rustdag en daarna twee vlakke ritten, dus er zijn geen excuses. Iedereen moet tijdens deze rit tot het uiterste gaan.

Er zijn onderweg mogelijkheden genoeg, minstens drie zware beklimmingen, waarvan vooral de laatste twee langere beklimmingen echt heel erg zwaar zijn. Veel zwaarder kom je ze in Frankrijk doorgaans niet tegen. De finale van de rit is dan wel weer kut. Wegens financiële redenen eindigen we niet direct na de afdaling, maar moeten we verder richting Chambéry. Dat kan ervoor zorgen dat de koers minder leuk wordt, maar alsnog is de rit zo zwaar dat er wel verschillen moeten ontstaan.

Wegens een wat langer stuk in de vallei na de Grand Colombier zal de echte actie wel pas komen op de Mont du Chat, maar uit ervaring weten we inmiddels dat het veld daar aardig uit elkaar kan worden geslagen, zeker aan het eind van een week koersen. Ik hoop dat we hier een strijd zien tussen de klassementsmannen, die dan vervolgens ook voor de dagzege gaan.

1. Froome. Hij lijkt misschien minder sterk dan voorgaande jaren, maar alsnog is hij zeer goed. Ook zijn ploeg is weer in orde, vooral Kwiatkowski lijkt over krankzinnig goede benen te beschikken. Froome kent Mont du Chat en dan vooral de afdaling. Tijdens de Dauphine reed hij zo naar Aru toe en daarna reed hij bijna iedereen uit het wiel. Als hij dat nu weer kan doen, maar dan met nog wat meer risico's, kan hij een aardige voorsprong bij elkaar fietsen, die hij dan op het vlakke niet meer weggeeft. Dit is een ideale rit voor hem om een klap uit te delen aan de tegenstand.

2. Bardet. Romain moet presteren tijdens deze rit, anders wordt hij in elkaar geslagen door zijn ploegbaas, Lavenu. Een rit die eindigt bij het hoofdkwartier van de ploeg, dan moeten de mannetjes van AG2R hun uiterste best gaan doen. Bardet kan een goede afdaling rijden, dus als hij met de eersten over de top komt zit er een goede uitslag in. In de Dauphine lukte het hem dan weer niet helemaal om in de buurt te blijven van Porte, Froome en de jongens van Astana. Wie weet gaat dat nu beter, in de rit naar La Planche des Belles Filles bleef hij in ieder geval wat meer in de buurt.

3. Porte. Richie in de afdaling van de Mont du Chat een paar weken geleden, dat was geen gezicht. Stel je voor dat het tijdens deze rit regent, dan komt hij helemaal niet meer beneden. Bergop gaat hij tijdens deze rit heel goed voor de dag komen, denk ik. Maar dan gaat hij in de afdaling moeite hebben om bij de rest te blijven. Als het uiteindelijk nog een sprint wordt tussen een aantal jongens zal Froome hem vast ook wel weer in de weg zitten.

4. Dan Martin. Tijdens de Dauphine zat hij in hetzelfde schuitje als Bardet, net niet goed genoeg om de toppers te volgen. Ook bepaald geen wonder in het daalwerk. Wel heeft hij nu een betere vorm dan een aantal weken geleden, ook tijdens de vorige rit perste hij er nog een mooi sprintje uit. Met hem moet je niet mee naar de streep rijden.

5. Aru. Bergop was hij indrukwekkend in de rit naar La Planche des Belles Filles, maar van de andere kant zag ik hem weer als een oud wijf dalen in de Dauphiné. Gaf in 200 meter een voorsprong van 20 seconden weg, dan ben je een grote hoor. Gaat nu vast ook weer hopeloos dalen en dan komt hij dus in ieder geval niet solo aan. Als het dan weer net als in de Dauphine een sprint wordt eindigt hij achteraan, want Fabio is een strijkijzer.

Twaalf verboden relaties in tbs-klinieken

Zeker twaalf medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen drie jaar een seksuele relatie gehad met een patiënt. Dat blijkt uit informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die door het ANP is opgevraagd.

In de periode 2014-2016 is ieder jaar vier keer melding gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de IGZ te melden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat (seksuele) relaties tussen medewerkers en patiënten ontoelaatbaar zijn. "Doorgaans volgt in dergelijke gevallen een ontslagprocedure voor de betrokken medewerker", aldus het ministerie in een reactie.

Het is niet bekend welke klinieken de meldingen hebben gedaan. Wel stelde de Inspectie Veiligheid en Justitie eerder vast dat tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven vorig jaar medewerkers heeft ontslagen vanwege relaties met patiënten. Een patiënt die niet was teruggekomen van verlof had zich volgens mediaberichten zelfs bij een medewerkster thuis schuilgehouden.

Dwangverpleging
Overigens zijn bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maar vier relaties bij drie klinieken gemeld in dezelfde periode. Dat komt waarschijnlijk doordat de betrokken patiënten niet allemaal tbs met dwangverpleging hadden. Relaties moeten alleen in die gevallen bij DJI worden gemeld, maar dat hoeft niet bij bijvoorbeeld patiënten met tbs met voorwaarden.

Het aantal van twaalf is vergelijkbaar met de jaren ervoor. In de vijf jaar tot 2014 werd achttien keer melding gemaakt van seksuele relaties tussen personeel en patiënten. Toen bleek ook dat niet alle incidenten werden gerapporteerd. Volgens de IGZ is niet bekend of er nog steeds te weinig meldingen binnenkomen. "Over meldingsbereidheid en mogelijke onderrapportage kunnen we niets zeggen", aldus een woordvoerder.

Twaalf verboden relaties in tbs-klinieken
Twaalf verboden relaties in tbs-klinieken (Foto: ANP)

Zieke Nobelprijswinnaar Liu wil China verlaten

Na bezoek van een Amerikaanse arts heeft de zieke Chinese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Liu Xiaobo zijn wens herhaald om in het buitenland te worden behandeld. De 61-jarige Liu Xiaobo lijdt aan een ernstig vorm van leverkanker.

In 2009 won Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede, hij ligt in een kliniek in het noordoosten van China. Tot nu toe hebben de autoriteiten geen gehoor gegeven aan zijn wens. Volgens medici in het ziekenhuis zou de reis te belastend zijn voor hem.

Zieke Nobelprijswinnaar Liu wil China verlaten
Zieke Nobelprijswinnaar Liu wil China verlaten (Foto: ANP)

'Trump gaat uit van Russische inmenging'

De Amerikaanse president Donald Trump gaat er wel degelijk van uit dat Rusland zich gemengd heeft in de verkiezingen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley stelt zaterdag in een interview met CNN dat "iedereen weet dat Rusland" erachter zit en zo ook Trump.

Haley wordt gevraagd naar de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin tijdens de G20-top in Hamburg. In dat gesprek sneed Trump gelijk het gevoelige onderwerp aan. Volgens Haley om aan Poetin duidelijk te maken: "Ja, we weten dat je je met onze verkiezingen hebt bemoeid."

Trump heeft zich over de kwestie nooit duidelijk uitgesproken. Ook na de ontmoeting met Poetin, die alles ontkende, bleef het onduidelijk of Trump de Russen iets verwijt. Volgens Poetin zou zijn Amerikaanse ambtsgenoot zich hebben neergelegd bij zijn antwoorden.

"Iedereen probeert te muggenziften over wat hij zegt en wat niet, maar praten is één ding, daden zijn een ander", legt Haley uit. Trump heeft Poetin geconfronteerd en volgens haar is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt.

Door te ontkennen probeert Poetin geen gezichtverlies te lijden, stelt Haley. "Iedereen weet dat Rusland zich heeft bemoeid met onze verkiezingen. Iedereen weet dat ze zich niet alleen bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen. Ze doen dit over meerdere continenten, en ze doen dit op een manier dat ze proberen om chaos te veroorzaken binnen de landen."

'Trump gaat uit van Russische inmenging'
'Trump gaat uit van Russische inmenging' (Foto: ANP)

Oorlogsfilm Dunkirk in Nederland niet op 70mm

De nieuwe oorlogsfilm Dunkirk van regisseur Christopher Nolan zal in Nederland niet op het bijzondere filmformaat 70mm te zien zijn. Dat hebben distributeur Warner Bros. en bioscoop Eye, die dit soort vertoningen kan organiseren, gemeld.

Regisseur Nolan en de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema hebben de film heel bewust op 65/70mm gedraaid. Maar het oorlogsepos zal in Nederland ook in IMAX-zalen te zien zijn. Daarom heeft Warner Bros. ervoor gekozen Dunkirk vooralsnog niet op 70mm in Nederland uit te brengen. Mogelijk komt hier in een later stadium nog verandering in.

IMAX en 70mm zijn allebei formaten die gebruikmaken van groter beeld, zodat de bioscoopervaring intenser wordt. Om IMAX en 70mm op te nemen en te draaien is speciale, dure apparatuur nodig. Er is overigens in Nederland geen enkele zaal waar 70mm op IMAX-formaat kan worden vertoond. In de VS zijn er 125 zalen waar Dunkirk in 70mm te zien zal zijn.

Dunkirk vertelt over de evacuatie van honderdduizend Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's waren omsingeld op de stranden van de Franse plaats Duinkerke. De film, waarin onder meer tieneridool Harry Styles een hoofdrol speelt, is vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

Een deel van de opnames werd gemaakt op Urk. Dit was een suggestie van cameraman Van Hoytema. Vandaar dat de film titel 'Dank Urk' heeft gekregen (*badum tss*)

Oorlogsfilm Dunkirk in Nederland niet op 70mm
Oorlogsfilm Dunkirk in Nederland niet op 70mm (Foto: BuzzE)

Bijeenkomst Ku Klux Klan loopt uit de hand

De politie in de Verenigde Staten heeft moeten ingrijpen toen een bijeenkomst van de Ku Klux Klan op verzet stuitte van tegendemonstranten. 23 mensen zijn gearresteerd.

Zo'n vijftig leden van de blanke racistische beweging kwamen in Charlottesville in Virginia bijeen om te protesteren tegen een besluit van de gemeente om het standbeeld te verwijderen van Robert E. Lee, generaal van de Geconfedereerde Staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

Op het moment dat de leden terug naar hun auto's liepen, keerden honderden tegendemonstranten zich tegen hen. Een woordvoerster van de gemeente zegt in The New York Times dat de politie traangas moest inzetten om de boze menigte uiteen te drijven.

Het is nog onduidelijk tot welke groep de arrestanten behoren. Ten minste drie mensen raakten door de schermutselingen gewond. 

Is de Instagramvideo hieronder niet zichtbaar? Klik hier.

 

VIDEO News: #KuKluxKlan rally in #Charlottesville #Virginia protesting the City Council for voting to taking down a #GeneralLee statue AND AS A #BlackMan I agree with the #Klan on this one. We can't just whitewash over #American history. People already think the #CivilWar was about the abolishment of slavery when it really was over State's rights and "THEY" added the end of slavery after the war was already started 😉. PLEASE FOLLOW ME TO LEARN TRUTH AND COMMON SENSE TO BE BETTER PREPARED FOR EMERGENCY DISASTERS. #Preppers #UrbanPreppers #CityPreppers #LiberalPreppers #BlackPeople #Blackfolks #AfricanAmericans #Blackmen and #Blackwomen ARE YOU REALLY CONCERNED ABOUT THE #KKK in 2017? How does the Klan effect your life in ANYWAY #Waiting? This ain't 1955 when they were 5 to 10 million deep. Go watch some videos of today's rally, these clowns talking about #WhitePower 😂🤣😆! I got more White Power than most of them, they are SLAVES to Globalists and the Elites, so #GiveMeABreak. SERIOUSLY; CAN'T WE FIGHT THE RIGHT ENEMY. Let these jokers hold on to their little history (Actually General Lee was a great Military general and his battles are still being studied in military academies today.) it's all they got left. People are PROTESTING these losers as if they got ANY POWER, hahaha. What a waste of a good Saturday afternoon. Man, the #NewWorldOrder REALLY knows how to WIN, we keep getting distracted by chump change meanwhile big money is screwing us "ALL" left and right. TIME TO WAKE UP PEOPLE, that includes you too KKK, get on the right side of the fight #DumbA$$. Stay REDDIE my friends. (((#PreparednessAwareness)))

Een bericht gedeeld door (((PrepperAgenda™))) (@prepperagenda) op8 Jul 2017 om 10:31 PDT

Tiësto maakt knallend eind aan Sensation

In de vroege uren van de zondag is er in Nederland een einde gekomen aan Sensation. Het dancefeest is goed verlopen. Zo'n 40.000 mensen zagen hoe Tiësto als verrassing ook de laatste editie in de Amsterdam ArenA tot een succes maakte.

"Het was een uiterst succesvol feest dat zonder noemenswaardige incidenten verliep", laat woordvoerder Tim Broersma van Sensation weten. ,,Het was weer enorm groots en we hebben het met een knal afgesloten."

Onder het motto The Final traden top-dj's op, zoals Sunnery James & Ryan Marciano, Fedde Le Grand en Hardwell. Ook Tiësto kwam onaangekondigd langs als 'mystery guest'. "Er werd vooraf al veel over gespeculeerd, maar hij was voor iedereen wel een grote verrassing", aldus Broersma.

Sensation begon in 2000 en groeide uit tot een uiterst succesvolle formule, met de witte dresscode en de grote namen die de organisatie wist te strikken. De opvolger van het dancefeest in de ArenA wordt eind dit jaar onthuld.

Tiësto maakt knallend eind aan Sensation
Tiësto maakt knallend eind aan Sensation (Foto: BuzzE)

Twee arrestaties na steekpartij Leeuwarden

Bij een steekpartij in Leeuwarden is zaterdagavond een persoon gewond geraakt. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

Het incident had plaats rond 22.30 uur op het Zuiderplein. Het slachtoffer liep een flinke snijwond in de buik op, maar is volgens de politie buiten levensgevaar.

Twee arrestaties na steekpartij Leeuwarden
Twee arrestaties na steekpartij Leeuwarden (Foto: ANP)

Papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee

In de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee is vrijdagavond een Papegaaiduiker gevonden. De vogel is overhandigd aan een medewerker van natuurcentrum Ecomare op Texel, waar de Papegaaiduiker wordt verzorgd.

Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK) schrijft zaterdag op haar Facebookpagina over de zeldzame vondst. Volgens DANK was de Papegaaiduiker verzwakt en vermagerd toen ze hem vonden. Nadat het beestje een "goede nachtrust" heeft gehad, werd de vogel afgeleverd bij de veerdienst in Den Helder.

Op een filmpje is te zien hoe de Papegaaiduiker door een hulpverleenster wordt vastgehouden. "Dit zijn van die bijzondere momenten die nooit vergeten gaan worden", aldus de dierenambulance.

Papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee
Papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: hoge zonkracht verwacht

Is in juli de morgen rood,
's avonds verkeert het weer in nood.

Welkom op de laatste dag van de week! Vandaag wordt het flink zonnig, met zonkracht 8, dus smeer je goed in en blijf liefst uit de zon om niet te verbranden! In de middag neemt vanuit het zuiden de kans op (hoge) bewolking toe. Ook blijft het overal droog, het uiterste zuidoosten van het land maakt in de late avond kans op wat hemelwater. 

De maximumtemperaturen liggen tussen de 22 graden in het noorden en 27 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zwak en veranderlijk. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:29
Zon onder: 22:00
Zonkracht: 8/4

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1595 Het Mysterium Cosmographicum van Johannes Kepler wordt gepubliceerd.
1945 De Nederlandse minister van financiën, Piet Lieftinck, stelt de geldzuivering in: vóór 14 juli moeten alle bankbiljetten van 100 gulden worden ingeleverd.
1982 Een Boeing 727, Pan Am vlucht 759, stort neer in Kenner (Louisiana). Alle 145 inzittenden en acht mensen op de grond komen om het leven.
1985 - De in Zuid-Afrika gevangengenomen Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge weet te ontsnappen naar de Nederlandse ambassade in Pretoria. Vrijwel meteen wordt hij daar weer door de Zuid-Afrikaanse politie weggesleept wat de aanleiding is voor een diplomatieke rel.
1990  Er breekt brand uit aan boord van de Noorse supertanker Mega Borg, die vastliep in de Golf van Mexico. Het schip verliest een deel van zijn vracht die bestaat uit 244 miljoen liter olie.

Charged zag deze regenboog in zijn achtertuin.  (Foto: Charged)
Charged zag deze regenboog in zijn achtertuin. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Federer en Djokovic stomen verder op Wimbledon

Roger Federer heeft eenvoudig de achtste finales van Wimbledon bereikt. De Zwitser (ATP-5) had het alleen in de eerste set lastig tegen de Duitser Mischa Zverev (ATP-30): 7-6 (3), 6-4 en 6-4. Hij won zijn 317e partij op een Grand Slam en verbetert hiermee een record van Serena Williams. Federer neemt het nu op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-11) die zijn tegenstander Dudi Sela (ATP-90) na twee sets (6-1 en 6-1) op zag geven.

Ook Novak Djokovic (ATP-4) had maar drie sets nodig om zich van zijn tegenstander te ontdoen. De Serviër won met 6-4, 6-1 en 7-6 (2) van de Let Ernests Gulbis die inmiddels afgezakt is naar plek 589 op de wereldranglijst. Hij speelt nu tegen de Fransman Adrian Mannarino (ATP-51) die zijn landgenoot Gaël Monfils (ATP-14) in een vijfsetter versloeg: 7-6 (3), 4-6, 5-7, 6-3 en 6-2.

Ook Jo-Wilfried Tsonga kan de koffers pakken. De Fransman (ATP-10) was niet opgewassen tegen de Amerikaan Sam Querrey (ATP-28): 6-2, 3-6, 7-6 (5), 1-6 en 7-5.

Girostart 2018 lijkt definitief naar Jeruzalem te gaan

Het gerucht was er al een tijdje, maar volgens Cycling Weekly is het al beklonken: De Giro d'Italia start volgend jaar in het altijd mooie Jeruzalem. Er zouden drie etappes worden gehouden in Israël, waaronder vermoedelijk een openingstijdrit in de hoofdstad en een rit naar Tel Aviv. Het nieuws zal in augustus, na de Tour de France officiëel gemaakt worden.

Het zou de eerste keer zijn dat een 'grote wielerronde' die drie weken duurt buiten Europa, geografisch gezien nochtans, zou worden gehouden. Na de start in Jeruzalem op 5 mei zal er nog twee dagen in Israël gereden worden alvorens er een transfer zal plaatsvinden naar het zuiden van Italië. Vanwege de grote afstand tussen Italië en Israël zou er een extra rustdag gepland worden om de transfer plaats te kunnen laten vinden.

Het afreizen naar Israël zal de organisatie ook een mooie duit opleveren. Israël is duidelijk zijn toerismesector aan het opfleuren en het land zou zodoende 4 miljoen euro afdragen aan de organisatie om het evenement drie dagen in het land binnen te halen. Dit is volgens bronnen maar eenderde van het totale budget wat het land over zou hebben om de Girostart te mogen omarmen.

Weer rellend asotuig in Hamburg

Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaien de rellen in Hamburg weer op. De politie heeft meerdere waterkanonnen ingezet om een einde te maken aan verschillende zitblokkades in de stad. Demonstranten bekogelden de politie met flessen, rotjes en andere voorwerpen.

Eerder deze week raakten al meer dan 200 agenten gewond en plunderden de 'demonstranten' winkels en staken de boel in brand.

In de avond verzamelden volgens de politie zo'n zeshonderd relschoppers op de Neue Pferdemarkt en de nabijgelegen Schulterblattstraat waar eerder rellen uitbraken. Volgens een politiewoordvoerder was het in eerste instantie rustig totdat een grotere groep mensen zich tegen de politie begon te keren.

Er zijn slechts een paar asociale randdebielen gearresteerd.

Weer ongeregeldheden in Hamburg
Weer ongeregeldheden in Hamburg (Foto: ANP)

Schildpadden hinderen vliegverkeer New York

Het vliegverkeer op de New Yorkse luchthaven JFK heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) korte tijd stilgelegen om een opmerkelijke reden. Tientallen schildpadden waren vanuit de naastgelegen Jamaica Bay gekropen en op een start- en landingsbaan terechtgekomen.

Een aantal vluchten moest wachten tot dierenbeschermers de diamantrugschildpadden hadden gevangen. De dieren werden op een veilige plek weer uitgezet.

De schildpadden komen elk jaar in de zomer het water uit om eieren te leggen op het strand. Normaal worden ze bij JFK tegengehouden door een omheining van plastic buizen, maar die blijkt bij vloed onder water te liggen waardoor de dieren eroverheen kunnen zwemmen.

Schildpadden hinderen vliegverkeer New York
Schildpadden hinderen vliegverkeer New York (Foto: BuzzO)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.