FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 juli 2017

Trump aangekomen in Polen

De Amerikaanse president Trump is woensdagavond aangekomen in Polen. Hij zal daar donderdag onder andere een ontmoeting hebben met zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda.

Trump zal ook de top bijwonen van het Drie Zeeëninitiatief. Dat is een overleg van twaalf EU-landen die tussen de Oostzee, Zwarte Zee en Adriatische Zee liggen. Hij zal daar praten over veiligheidsvraagstukken maar ook over export van Amerikaans vloeibaar aardgas.

Hoogtepunt van zijn bezoek wordt de rede waarin Trump zijn visie geeft op de banden tussen de VS en de landen in Oost-Europa, vooral wat betreft de veiligheid. Trump reist na Polen door naar Duitsland voor de top van de G20 in Hamburg.

Trump aangekomen in Polen
Trump aangekomen in Polen (Foto: ANP)

Actiedag voor Tijn op 3FM

Radio 3FM staat donderdag de hele dag in het teken van de nagellakactie #lakdoor. Op de een na laatste dag van de actie wil de zender helpen om het streefbedrag van een miljoen euro te halen, bedoeld voor de aanschaf van een robot om tot nu toe ongeneeslijk zieke kinderen met hersenstamkanker te behandelen. Dat lijkt te gaan lukken, momenteel staat de tussenstand op 921.000 euro.

In de studio van 3FM wordt donderdag een callcenter ingericht. De hele dag kruipen BN'ers en dj's achter de telefoon om donaties in ontvangst te nemen. De lijnen gaan om 07.00 uur open.

Een van die BN'ers is Wendy van Dijk, een van de initiatiefneemsters van #lakdoor. "We hebben nog een kleine ton nodig en dan hebben we dat miljoen. Dat zou echt fantastisch zijn", zei de presentatrice woensdag in de late editie van RTL Boulevard. Wendy gaat overigens eerst naar Utrecht waar op het Centraal Station een pop-upstore is opgezet. Daar gaat ze proberen nog zo veel mogelijk nagellak te slijten en nagels te lakken om geld binnen te halen.

De actie begon eind mei onder aanvoering van Wendy en Youp van 't Hek. Sindsdien worden via internet potjes nagellak van de ernstig zieke Tijn Kolsteren verkocht. Het zieke jongetje werd in december landelijk nieuws toen hij tijdens 3FM Serious Request eigenhandig miljoenen binnenhaalde door vanuit het Glazen Huis nagels te lakken.

Actiedag voor Tijn op 3FM
Actiedag voor Tijn op 3FM (Foto: BuzzE)

Konta en Williams hebben het zwaar op Wimbledon, Kvitova onderuit

De derde dag van het damesenkelspeltoernooi op Wimbledon heeft een aantal verrassingen en bijna-verrassingen opgeleverd. We beginnen bij Petra Kvitova, want de kampioene van 2011 en 2014 ligt er na ronde twee uit. Madison Brengle, de Amerikaanse die Richel Hogenkamp uitschakelde, was met 6-3, 1-6, 6-2 verrassend te sterk voor de Tsjechische.

De grote Britse hoop is de als zesde geplaatste Johanna Konta, maar zij had het bijzonder zwaar met de jonge Kroatische Donna Vekic. Na een slopende partij, die ver over de drie uur ging, zette Konta het Centre Court toch in vuur en vlam door de overwinning te pakken: 7-6 (4), 4-6, 10-8. De Chinese Qiang Wang bezorgde vijfvoudig kampioene Venus Williams een pittig dagje, maar de als tiende geplaatste Amerikaanse trok de zege wel naar zich toe: 4-6, 6-4, 6-1.

Voor Elena Vesnina (15) zit het toernooi erop. De van een zwangerschap teruggekeerde Viktoria Azarenka liet zien in uitstekende vorm te verkeren en versloeg de Russische met 6-3, 6-3. Ook Madison Keys (17) kon haar koffers pakken. Ze won een tiebreak van Camila Giorgi, maar de Italiaanse was toch een maat te groot: 6-4, 6-7 (10), 6-1. Met Anastasija Sevastova (18) ging de volgende geplaatste speelster naar huis: Heather Watson was voor haar thuispubliek met 6-0, 6-4 te sterk.

De wat hoger geplaatste dames deden het wat beter. Simona Halep (2) stuurde Beatriz Haddad Maia met 7-5, 6-3 terug naar Brazilië, terwijl Elina Svitolina (4) veel te goed was voor Francesca Schiavone: 6-3, 6-0. Dominika Cibulkova (8) won met 6-4, 6-4 van Jennifer Brady en Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko (13) won met de nodige moeite van het Canadese talent Françoise Abanda: 4-6, 7-6 (4), 6-3.

Afvalwater zit vol met resistente bacteriën

In bijna al het afvalwater dat in Nederland na zuivering weer in het oppervlaktewater terechtkomt, zitten resistente bacteriën. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een woensdag verschenen rapport.

Resistente bacteriën komen onder meer via mensen die antibiotica slikken in het riool terecht. Deze bacteriën zijn een groeiend probleem omdat bestaande antibiotica niet werken tegen infecties met deze bacteriën.

Zwemmers kunnen bijvoorbeeld besmet raken met deze resistente bacteriën. Hoewel het water steeds beter wordt gezuiverd en de overheid inzet op minder antibioticagebruik, adviseert het RIVM dat nieuwe zuiveringstechnieken worden gebruikt om deze bacteriën eruit te filteren. Ook wil het RIVM dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar welk effect dit 'vervuilde' water heeft op de volksgezondheid.

Afvalwater zit vol met resistente bacteriën
Afvalwater zit vol met resistente bacteriën (Foto: ANP)

Aston Martin en Cosworth bij vergadering over F1-motoren

Aston Martin en Cosworth hebben deze week een vergadering over de toekomstige Formule 1-motoren bijgewoond, zo meldt Autosport. De FIA, Formule 1-bazen en diverse andere partijen werken samen aan een opvolger voor de 1,6 liter V6-turbomotoren.

Bij een eerste vergadering was naast de huidige fabrikanten Volkswagen een van de bezoekende partijen. Gisteren bij de tweede vergadering kwamen daar Aston Martin, Cosworth, Zytek en Magneti Marelli bij.

Autosportfederatie FIA en de F1-bazen willen de meningen van zoveel mogelijk partijen horen over de richting waarin de Formule 1-motoren zich zouden moeten ontwikkelen. Ze willen met een pakket komen waarin zich zowel de huidige fabrikanten Mercedes, Ferrari, Renault en Honda kunnen vinden als aantrekkelijk is voor nieuwe partijen.

Dinsdag werd volgens Autosport de feedback besproken en een richting voor ideeën gegeven. Duidelijk is wel dat alle partijen willen dat de Formule 1 vooruitstrevend blijft en dat er daarom geen stap terug gezet moet worden qua technologie. Om tot een uitgewerkt plan te komen zullen nu alle geïnteresseerde partijen apart van elkaar geconsulteerd worden.

Daarna zal de FIA met een plan komen dat in september besproken zal worden, voor de vergadering van de World Motor Sport Council die voor 21 september gepland is.

Murray en Nadal soepel door op Wimbledon

Andy Murray en Rafael Nadal hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Britse titelverdediger rekende netjes af met de Jamaicaanse Duitser Dustin Brown: 6-3, 6-2, 6-2. De als vierde geplaatste Nadal had het iets moeilijker met de Amerikaan Donald Young, maar met 6-4, 6-2, 7-5 kwam de zege nooit in gevaar.

Marin Cilic (7) moest tegen de Duitser Florian Mayer een tiebreak spelen, maar hield de schade beperkt en kon gewoon in drie sets door: 7-6 (2), 6-4, 7-5. Kei Nishikori (9) had het aanzienlijk moeilijker met de Oekraïner Sergiy Stakhovskiy, die de Japanner een dikke 3:15 uur bezig wist te houden: 6-4, 6-7 (7), 6-1, 7-6 (6).

Jo-Wilfried Tsonga (12) zette de Italiaan Simone Bolelli met 6-1, 7-5, 6-2 vakkundig opzij, iets waar de als zestiende geplaatste Gilles Müller ook op hoopte. De Luxemburger had het echter bijzonder moeilijk met de Tsjech Lukas Rosol, die pas na 3:40 uur en twee weggegooide matchpoints capituleerde: 7-5, 6-7 (7), 4-6, 6-3, 9-7. Roberto Bautista-Agut (18) had het één set lastig met Peter Gojowczyk, maar wist de Duitser verder zonder grote problemen naar huis te slaan: 6-2, 6-1, 3-6, 6-3.

Het toernooi is de nummer veertien van de plaatsingslijst wel kwijt. Lucas Pouille ging onderuit tegen de Pool Jerzy Janowicz, die in 2013 de halve finales haalde - nog altijd de enige keer dat hij op een Grand Slam verder kwam dan de derde ronde. Op de vorige acht Grand Slams deed Janowicz zes keer mee en telkens verloor hij in ronde één, maar dat gaat nu alvast een stuk beter. Tegen Pouille won hij met 7-6 (4), 7-6 (5), 3-6, 6-1.

VS dreigen N-Korea met militair ingrijpen

De Verenigde Staten hebben woensdag in de Veiligheidsraad van de VN met militair ingrijpen gedreigd richting Noord-Korea in reactie op de rakettest van dat land eerder deze week.

"Een van onze capaciteiten ligt in onze behoorlijke militaire krachten. Die zullen we gebruiken als dat moet, maar we geven er de voorkeur aan niet die kant op te gaan," zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Amerika gaat zich buigen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea, kondigde ze aan. Ze dreigde ook dat de VS eventueel handel zullen staken met landen die zakendoen met Noord-Korea.

De Veiligheidsraad kwam woensdag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van de rakettest van afgelopen dinsdag.

VS dreigen N-Korea met militair ingrijpen
VS dreigen N-Korea met militair ingrijpen (Foto: ANP)

Wimbledon voorbij voor Koolhof/Middelkoop

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zijn in de eerste ronde van het herendubbelspel op Wimbledon uitgeschakeld.

De Nederlanders stonden tegenover de Pool Lukasz Kubot en diens Braziliaanse partner Marcelo Melo. Bepaald geen slecht duo, want ze zijn in Londen als vierde geplaatst en wonnen dit jaar al de masterstoernooien van Miami en Madrid. 

Koolhof en Middelkoop konden in het begin het tempo redelijk volgen, maar in set twee werden ze simpelweg weggevaagd. Dat ging in het derde bedrijf wel iets beter, maar kans op de winst was er nooit: 6-4, 6-0, 6-3. 

Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen

De modernisering van de Basisregistratie Personen (BRP), voorheen het bevolkingsregister, gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.

Plasterk sprak woensdagavond van "een treurige conclusie". Hij liet de Tweede Kamer eerder weten dat hij een periode van bezinning wilde inlassen, maar zei woensdag dat die slechts is bedoeld om uit te wijzen hoe het project "op ordentelijke wijze" kan worden gestopt. Hij wil daarover in gesprek met de gemeenten, die medeverantwoordelijk zijn.

Aan de nieuwe BRP wordt al sinds de millenniumwisseling gewerkt. Het project kost al tientallen miljoenen meer dan begroot. Onderzoekers houden er rekening mee dat de klus nog langer gaat duren en nog meer zal kosten.

Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen
Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen (Foto: ANP)

Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik

De Curaçaose pastoor Orlando B. is woensdagmiddag door de rechtbank in Willemstad veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik. Ook mag hij veertien jaar de functie van pastoor niet uitoefenen. Tegen de geestelijke was achttien jaar cel geëist.

Volgens de rechter is bewezen dat hij meerdere vrouwen seksueel heeft misbruikt. Sommige van hen waren minderjarig. B. was pastoor van de Rains of Blessings-kerk, die ook in Nederland bestaat.

De rechter stelde vast dat de 53-jarige pastoor zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen, die allemaal lid waren van de geloofsgemeenschap. B. richtte de Rains of Blessings-kerk jaren geleden op en fungeerde daar tot zijn aanhouding fulltime als organisatorisch en geestelijk leider.

Volgens de rechter heeft hij "het overwicht dat hij op de slachtoffers had door zijn leeftijd en zijn bijzondere positie binnen de geloofsgemeenschap, op een volstrekt verkeerde manier ingezet". De gepleegde feiten veroorzaakten volgens de rechter veel maatschappelijke onrust.

Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik
Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik (Foto: ANP)

Originele Shadow Warrior gratis op GOG

De cult-klassieker Shadow Warrior uit 1997 is momenteel gratis te downloaden op gamedistributieplatform GOG. Inbegrepen bij de game zijn beide originele uitbreidingen, Wanton Destruction en Twin Dragon.

Shadow Warrior werd ontwikkeld door 3D Realms, dezelfde toko die een jaar eerder met het briljante Duke Nukem 3D kwam. Inmiddels heeft Shadow Warrior al een officiële reboot gekregen in 2013 en verscheen diens sequel Shadow Warrior 2 in 2016. In de games speel je Lo Wang, een no-nonsense bodyguard in Japan die zich al zwaardvechtend en uzi-schietend een weg baant door verschillende levels vol allerhande gespuis. Net als zijn spirituele tweelingbroer Duke Nukem is Lo Wang niet vies van een goede portie politiek incorrecte humor, een eigenschap waar de games veelal om geprezen worden.

Klik hier om Shadow Warrior op te pikken op GOG.com.

Iron Maiden komt met 'Belgisch' bier

Iron Maiden komt met een nieuw biertje. Vanaf de herfst kunnen de fans hun dorst lessen met een goed glas Hallowed, zoals het bier gaat heten. Volgens Bruce Dickinson, de frontman van de metalband, wordt het bier in Engeland gebrouwen maar is Hallowed geïnspireerd op de Belgische bieren.

Voor het bier wordt Belgische gist gebruikt. Daarvoor is gekozen vanwege de typische smaak, legt Bruce op de bierwebsite van de band uit. "Je onderscheidt een Belgisch bier door zijn aroma's: fruitig, kruidig en aards."

Hallowed krijgt een alcoholpercentage van 6 procent. Op het etiket van de bierflessen zal de trouwe Iron Maiden-mascotte Eddie staan, ditmaal gekleed in een monnikspij. Dat is een verwijzing naar de brouwerstraditie van de Belgische trappisten.

Hallowed is het tweede biertje dat Iron Maiden in de markt zet. In 2013 werd Original Trooper gelanceerd. Dat werd zo'n succes dat de brouwerij overuren moest maken om aan de vraag te voldoen. Brouwerij Robinsons maakt niet alleen bier voor Iron Maiden. Ook Elbow gaat een biertje lanceren.

Iron Maiden komt met nieuw biertje
Iron Maiden komt met nieuw biertje (Foto: BuzzE)

Guide of Thrones: een gids voor GoT-feiten

Over een kleine twee weken breekt voor fans van Game of Thrones het grote moment aan: de aftrap van seizoen 7. Door de lange pauzes tussen seizoenen is het vaak noodzakelijk om je Game of Thrones-kennis even op te frissen. Ziggo heeft nu een 'app' gelanceerd in de vorm van een interactieve chatbot om je bij te praten over de serie.

'Guide of Thrones' is een chatbot die werkt via Facebook Messenger en geeft je korte samenvattingen over belangrijke momenten en personages uit Game of Thrones. Je kunt kiezen om terug te lezen met of zonder spoilers, afhankelijk van hoeveel je al gezien hebt en wat je nog wil weten. Zodra het chatscherm geopend is kun je op de bot reageren met specifieke antwoorden of met emoji's. De bot gooit regelmatig wat willekeurige achtergrondinformatie op tafel waar je over kunt doorvragen. Gaat het bijvoorbeeld over de Night's Watch, dan kun je vragen naar de geschiedenis of naar de huidige situatie, waarbij die laatste voorzien is van een gevarendriehoek om aan te geven dat het antwoord spoilers bevat als je nog niet bij bent tot en met seizoen 6.

Er is niet echt een menustructuur aanwezig dus je moet zelf een beetje uitvogelen hoe je bij een gewenst onderwerp komt. Zo levert een sneeuwpop-emoji bijvoorbeeld informatie op over Jon Snow, terwijl een varkentje het achtergrondverhaal van Samwell Tarly laat zien. Ook is er altijd een 'shuffle'-knop beschikbaar om informatie over een willekeurig onderwerp op te vragen. De GoT-gids kun je hier openen. Houd er rekening mee dat je een Facebook-account nodig hebt.

Op 16 juli wordt Game of Thrones' eerste aflevering van seizoen 7 uitgezonden. Seizoen 7 is met slechts zeven afleveringen in plaats van de gebruikelijke tien wel wat korter dan we gewend zijn, maar als klein goedmakertje duurt de seizoensfinale maar liefst 81 minuten en is ook de voorlaatste episode met 71 minuten een stukje langer dan normaal.

Gesink doet het rustig aan

In het algemeen klassement van de Tour de France heeft Robert Gesink inmiddels een aanzienlijke achterstand opgelopen. Vandaag kwam hij op tien minuten van ritwinnaar Aru binnen.

Het maakt deel uit van het plan waarmee Gesink van start is gegaan deze Tour. "Ik focus me op mijn doelen. Dat zijn de bergritten in de laatste twee weken van de Tour", zo herhaalde hij vandaag nog maar eens tegenover de NOS.

Gesink was vandaag aan het werk om ploeggenoten Primoz Roglic en George Bennett goed te brengen aan de voet van de slotklim. "Ik had een goede dag. Het heeft voor mij geen zin om mee te zitten bij zo'n finish op een korte springschans als deze klim. Mijn doelen liggen later. Ik ben ook rustig naar boven gereden. Ik hoef me hier niet te testen."

'Turken verklaren Koerden in Syrië de oorlog'

De Turkse troepenopbouw in Noord-Syrië komt neer op een "oorlogsverklaring". Dat stelde het hoofd van de Koerdische YPG-militie, die waarschuwde dat in de komende dagen mogelijk gevechten kunnen uitbreken. "We gaan niet passief toekijken bij deze potentiële agressie", zei YPG-leider Sipan Hemo woensdag tegen Reuters.

De spanning tussen Turkije en de Syrische Koerden is de afgelopen tijd steeds verder opgelopen. Beide partijen bestookten elkaar recentelijk met artillerievuur. De YPG beschuldigt Ankara ervan voorbereidingen te treffen voor een offensief. Turkije ziet de Koerdische militie als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die al tientallen jaren vecht tegen de Turkse staat.

Turkse troepen trokken vorig jaar al Syrië in om de opstandelingen van het Vrije Syrische Leger te ondersteunen. Ankara stuurde de afgelopen weken versterkingen naar gebieden ten noorden van Aleppo. In die streek hebben ook de Koerden gebieden in handen. ,,Deze Turkse voorbereidingen hebben het niveau bereikt van een oorlogsverklaring", waarschuwde Hemo.

'Turken verklaren Koerden in Syrië de oorlog'
'Turken verklaren Koerden in Syrië de oorlog' (Foto: ANP)

Taakstraf en boete voor ex-directeur Achmea

Een voormalig directeur van Achmea Health Services (AHC) is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een geldboete van een half miljoen euro. De man uit Apeldoorn heeft zes jaar lang belastingfraude gepleegd. Hij heeft zichzelf hiermee verrijkt ten koste van de maatschappij, oordeelde de rechter.

Tegen de 62-jarige man was door het Openbaar Ministerie (OM) twaalf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Hij en een 49-jarige medeverdachte uit Amsterdam zijn vrijgesproken van valsheid in geschrift.

De ex-directeur heeft voor een half miljoen euro aan premies van zijn werkgever ontvangen. Hij wist volgens de rechter dat dit loon was, maar heeft er bewust voor gekozen om het op een andere manier uit te laten keren, via huurverhogingen van panden die door hem aan de onderneming werden verhuurd. De zorgdirecteur heeft hiermee de belastingdienst voor ruim een kwart miljoen euro benadeeld.

Taakstraf en boete voor ex-directeur Achmea
Taakstraf en boete voor ex-directeur Achmea (Foto: ANP)

NZa gaat wachttijden ziekenhuis aanpakken

De wachttijden voor specialisten in Nederlandse ziekenhuizen zijn nog steeds te lang. Voor acht specialismen, zoals cardiologie en kaakchirurgie, moeten patiënten in sommige delen van het land langer wachten dan volgens de zogeheten treeknormen is afgesproken. Volgens deze normen moet iemand binnen vier weken terechtkunnen op de polikliniek en binnen zeven weken geopereerd worden.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een plan van aanpak geschreven om deze wachtlijsten weg te werken. Volgens de NZa moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars actiever doorverwijzen naar andere ziekenhuizen waar wel ruimte is. Ook moeten ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra hun wachttijden verplicht publiceren. De NZa wil toe naar een centrale plek waar alle wachttijden zijn te raadplegen.

Verder is de NZa kritisch over de samenwerking tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. "Nu verwijzen ziekenhuizen en verzekeraars nog te vaak naar elkaar in plaats van dat zij de te lange wachttijden gezamenlijk aanpakken."

Ten slotte vindt de NZa dat patiënten vaker moeten worden doorverwezen naar zelfstandige behandelcentra. Dat zijn veelal commerciële gezondsheidscentra die zich hebben toegelegd op een specialisme zoals bijvoorbeeld orthopedie.

NZa gaat wachttijden ziekenhuis aanpakken
NZa gaat wachttijden ziekenhuis aanpakken (Foto: ANP)

Belgische fans Sagan pislink: "Wij kijken geen Tour meer!"

Een groep Belgische supporters van wielrenner Peter Sagan is pislink. Het gaat zelfs zo ver dat de flink op de pik getrapte groep weigert om in het café - waar ze schijnbaar wekenlang elke dag, de hele dag uithangen - de TV nog op de Tour te zetten. De Slowaak werd dinsdag uit de Tour gezet nadat hij in de slotfase van de vierde etappe de nodige gevaarlijke fratsen uithaalde, wat onder meer leidde tot een zware valpartij van Mark Cavendish, John Degenkolb en Ben Swift.

Sporza interviewde de woedende fans. "Een wereldkampioen zomaar buitensluiten is een delicate situatie", omschrijft iemand het, waarbij hij overigens schoorvoetend toegeeft dat de sanctie wat hem betreft toch wel terecht was. Een ander is het daar toch niet mee eens. "Die mag hier nooit meer binnenkomen!", vermoedelijk doelend op juryvoorzitter Philippe Mariën, een Belg. "We kijken geen koers meer, we drinken geen champagne meer, we zijn kwoad", brabbelt de Vlaming woensdagmiddag, met een versgevuld glas bier in de handen.

De mannen blijven uiteraard dag na dag na dag de hele middag aan het bier lurken, maar de TV gaat niet meer op de Tour. Wimbledon, dat gaan ze nu maar kijken. 

Celstraf voor Zwitserse verendief

Een rechtbank in het Zwitserse Bazel heeft woensdag een 44-jarige verzamelaar veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij veren had geroofd van opgezette roofvogels in musea in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. De man kreeg drie jaar gevangenisstraf waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De Zwitser was naar eigen zeggen verslaafd aan het verzamelen en wilde een verzameling aanleggen van alle roofvogels in de wereld. Hij beschadigde tijdens zijn rooftocht door acht musea 167 preparaten dusdanig dat een enorme schade ontstond. De musea schatten die op 5,5 miljoen euro.

De man vertelde bij de musea dat hij onderzoek deed als amateurwetenschapper. Ze vertrouwden hem en lieten hem alleen in ruimten met opgezette roofvogels die normaal voor publiek afgesloten waren. De man trok vervolgens veren uit de preparaten en brak soms zelfs een hele vleugel af. Hij is voor zijn verslaving in behandeling.

Celstraf voor Zwitserse verendief
Celstraf voor Zwitserse verendief (Foto: BuzzO)

Chauffeur schoolbus beschonken en stoned

De Duitse politie heeft in Bielefeld een chauffeur achter het stuur van zijn schoolbus vandaan gehaald die niet alleen gedronken had maar ook nog onder invloed van wiet verkeerde. De politie meldde woensdag dat op dat moment kinderen in het voertuig zaten met een begeleider.

De man viel door de mand tijdens een routinecontrole waarbij de politie alcohol in de adem van de chauffeur rook. Een test wees uit dat hij had gedronken en geblowd. Hij mocht mee naar het bureau.

Chauffeur schoolbus beschonken en stoned
Chauffeur schoolbus beschonken en stoned (Foto: BuzzO)

Arabische landen handhaven boycot Qatar

Ministers uit Arabische landen die zijn verwikkeld in een conflict met Qatar, handhaven hun strafmaatregelen tegen de Golfstaat. "De politieke en economische boycot gaat door tot Qatar zijn beleid ten goede aanpast", zei de Saudische minister Adel al-Jubeir (Buitenlandse Zaken) woensdag op een persconferentie.

De bewindsman overlegde woensdag in Caïro met collega's uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein over het conflict, dat vooralsnog muurvast lijkt te zitten. De Egyptische minister Sameh Shoukry stelde dat Qatar heeft gereageerd op de eisenlijst van de Arabische landen, maar dat die reactie "overwegend negatief was en geen inhoud had".

De landen hebben een maand geleden de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ze stelden dertien eisen. Ze willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al-Jazeera sluit.

De Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (Buitenlandse Zaken) stelde woensdag dat Saudi-Arabië en de VAE de drijvende krachten zijn achter de isolatie van zijn land. "We moeten met die landen in gesprek om uit te zoeken wat de echte problemen en de echte grieven zijn", zei de bewindsman in Londen.

Arabische landen handhaven boycot Qatar
Arabische landen handhaven boycot Qatar (Foto: ANP)

Ben Saddik nieuwe tegenstander Verhoeven

Kickboksorganisatie Glory heeft woensdag de nieuwe tegenstander voor Rico Verhoeven gepresenteerd. De Belg Jamal Ben Saddik zal het tegen Verhoeven opnemen voor de titel in het zwaargewicht.


Ben Saddik daagt Verhoeven uit tijdens Glory 39 (Foto: Getty images)

Tijd en plaats van dit titelgevecht is nog niet bekend, maar de partij zal het hoofdgevecht worden van een kickboksgala eind december dit jaar. Een locatie in Nederland zal ook nog bekend gemaakt worden.

De 26-jarige Ben Saddik daagde Verhoeven uit nadat de sympatieke Belg zijn gevecht tegen Braziliaan Guto Inocente overtuigend had gewonnen. Verhoeven leek de uitdaging op dat moment niet serieus te nemen, maar uiteindelijk zijn beide partijen toch tot elkaar gekomen in de onderhandelingen.

Dit gevecht brengt de gedachten terug naar het debuut van Goliath in 2011, waarin Ben Saddik Verhoeven in de tweede ronde knock out sloeg. Na die winst kreeg de Belg met een Marokkaanse achtergrond echter zware gezondheidsproblemen en ging het sportief bergafwaarts, maar hij vocht evengoed stevige partijen tegen zwaargewichten als Peter Aerts, Remy Bonjasky, David Ghita en Errol Zimmerman. Na een harde strijd tegen zijn ziekte en vier opeenvolgende winstpartijen lijkt Ben Saddik weer helemaal terug te zijn op weg naar de top in de zwaargewichtsklasse bij Glory.


Jamal Ben Saddik (Bron: Youtube)

De bitterbal verdeelt Utrecht

Als er een plaats genoemd moet worden waar de plaatselijke politiek nuttig en verantwoord met de binnengeharkte belastingcentjes om gaat, dan zou dat nog wel eens Utrecht kunnen zijn. Of niet. Aanstaande donderdag (=morgen) gaat de gemeenteraad voor de derde en hopelijk laatste keer vergaderen over welke hapjes geserveerd dienen te worden tijdens een zoveelste -door de belastingbetaler gesponsorde- bijeenkomst.

De inzet zijn de bitterballen. De Partij van de Dieren had een motie ingediend waarbij werd voorgesteld dat bij toekomstige vreet- en zuipfestijnen voortaan de helft van de bitterballen vegetarisch zouden zijn. An sich geen slecht voorstel, hoewel 50-50 misschien een ietwat scheve verhouding is. Hier werd bloedserieus over gestemd. Uiteraard vonden de Hamasvrienden van GroenLinks dit een geweldig idee. Verrassend was echter dat de plaatselijke Democraten van D66 eveneens voor stemden.

Niets aan de hand, zou je denken. Dit is immers de uitkomst van het democratische proces. De vega-hapjes hadden een duidelijke meerderheid.

Maar zo werkt het helaas niet in de politiek. De Domstedelijke VVD lijkt democratie alleen leuk te vinden wanneer het ze zichzelf goed uitkomt. Het lijkt een beetje op de manier waarop de landelijke fractie bijvoorbeeld op onwelgevallige uitkomsten van referenda reageren; men gaat draaien, saboteren en gooit de kont tegen het krib.

Dit gebeurde vanzelfsprekend ook in Utrecht. De Liberalen voelden zich om een of andere reden in hun vrijheid aangetast. Donderdag komt men met een tegenvoorstel, die het eerder genomen besluit weer moet terugdraaien, want: ''iedereen moet toch zelf weten of hij of zij een bitterbal eet'.

De VVD'ers zien de bitterballenrel als een principiële kwestie. De balletjes zijn doodsbenauwd dat de PvdD in de toekomst het idee gaat krijgen om andere leuke dingen te verbieden. Hierbij moet je denken aan dingen zoals autorijden, een barbecue in de hens zetten of vuurwerk afsteken.

Toen de liefhebbers van lekkere dieren enkele weken geleden met het voorstel kwamen, liet de VVD-fractie acuut een schaal bitterballen aanrukken. De PvdD liet de tot ronde kroket verwerkte lijken voor wat het was, maar zowel GroenLinks als D'66 namen het er gretig van. Toch weerhield dit beide partijen niet om bij de stemming te kiezen voor een keuze.

Volgens D66-opperhoofd Klaas Verschuure, laat de VVD met haar tegenvoorstel zien dat men de democratie niet serieus neemt. "De VVD doet net alsof je met dit voorstel geen bitterbal meer mag eten. Ik heb fractieleden die vlees eten, vis eten, maar ook kaas of groente. Met dit voorstel maak je het juist mogelijk dat er voor iedereen keuze is: Omnivoor en echt liberaal. Wij stemmen dan ook allemaal tegen het voorstel van de VVD", laat de fractievoorzitter weten.

Gremlin-wapens in Agents of Mayhem

Nee, geen irritante slijmerige wezens die uit een schattig huisdiertje ploppen maar een wetenschapper zorgt voor de apartere wapens in Agents of Mayhem.

Seoul is overgenomen door LEGION. Aan de Agents de taak om de stad te bevrijden. Ingenieur Gremlin runt het R&D-lab van de Agents. Gremlin is manisch positief en dankzij haar ondeugende nieuwsgierigheid voor machines ontwerpt zij dodelijke wapens. Bijvoorbeeld de Gutterball Gun, die door middel van gigantische elektrische ballen alles op zijn pad vernietigt, maar ook de Cabbit Bomb, die vijanden in explosieve konijntjes verandert. De gestoorde wapens van Gremlin zijn te vinden op verborgen locaties verspreid door de stad.

Agents of Mayhem komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc en is beschikbaar vanaf 18 augustus.

Tiener (16) trouwt oma (71)

Op een oude fiets moet je het leren, zo luidt het gezegde. Een 16-jarige Indonesische jongen moet het op een wel heel oude fiets leren, want de jongeman is getrouwd met een 71-jarige dame, oma van drie kleinkinderen.

De jongen, wonend op het eiland Sumatra, had naar verluidt zelfs gedreigd een einde aan zijn leven te maken als hij geen toestemming kreeg voor het droomhuwelijk. Je mag in Indonesië als jongen namelijk pas vanaf je 19e trouwen - als meisje mag dat drie jaar eerder al - en alleen met toestemming van wettelijke voogden kan een uitzondering gemaakt worden. 

Zondag was het zover: Slamet Riyadi gaf het jawoord aan de lieftallige Rohaya, met wie hij volgens zijn pleegvader al twee jaar dolgraag wilde trouwen. Tot nog toe werd dit door het leeftijdsverschil steeds geweigerd, maar de aanhouder wint en dus mocht Slamet zich opmaken voor het feest en een ongetwijfeld woeste huwelijksnacht.

Ani, het dorpshoofd van Karang Endah, gaf aan dat ze de vraag om toestemming van de jongen niet langer kon weigeren, omdat hij bij een weigering gif in zou nemen.

Beelden van de bruiloft (Bron: YouTube)

Gratis Tales of the Rays laat zich op mobiel zien

Bandai Namco heeft onlangs Tales of the Rays bevestigd voor het westen. Vandaag is de eerste Engelstalige trailer voor Tales of the Rays uitgebracht.

De RPG is ontwikkeld voor smartphones, de besturing is dus wel aangepast voor de kleinere schermen. In het verhaal volgen we de helden Ix en Mileena. Ze zijn bloedverwanten van Mirrirsts en moeten op avontuur om hun wereld weer tot leven te wekken. Ze komen bekenden uit eerdere Tales of-games tegen die herinneringen uit hun eigen wereld ophalen om de kersverse helden te helpen met hun ervaringen. De makers hebben er een klassieke Tales of-game van gemaakt, inclusief 3D Linear Motion Battle systeem, de skits, 3D-animaties, meerdere gebieden, dungeons, monsters en een open-wereld map. Er zijn ook ingame evenementen voor speciale bonussen.

Tales of the Rays komt deze zomer uit voor iOS en Android.

Oproep aan Turkije Lagendijk toe te laten

Turkije moet oud-Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) weer toelaten, zodat hij zich bij zijn familie in Istanbul kan voegen. Die oproep doet het Europees Parlement in een resolutie die donderdag naar verwachting met grote meerderheid wordt aangenomen.

De zestigjarige Lagendijk woont al jaren in Turkije met zijn Turkse vrouw. Hij werd in september tegengehouden op het vliegveld van Istanbul na een bezoek aan Nederland. Waarom hij werd geweigerd is onduidelijk. Mogelijk heeft dat te maken met de Turkse universiteit waarvoor hij werkte. Die inmiddels gesloten instelling zou banden hebben met de Gülen-beweging, die de Turkse regering als terroristisch bestempelt.

Het EU-parlement zal donderdag pleiten voor stopzetting van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU als de voorgestelde grondwetswijziging die president Erdogan veel meer bevoegdheden geeft, ongewijzigd wordt doorgevoerd. De Turkse bevolking sprak daar in april steun voor uit in een referendum. Het kritische rapport van Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) wordt naar verwachting met grote meerderheid aangenomen.

Oproep aan Turkije Lagendijk toe te laten
Oproep aan Turkije Lagendijk toe te laten (Foto: ANP)

Froome: "Het is een geweldig gevoel om terug in het geel te rijden"

Chris Froome is de nieuwe leider in het algemeen klassement van de Tour de France. De Brit nam op La Planche des Belles de leiderstrui over van ploeggenoot Geraint Thomas, die nu tweede staat in het algemeen klassement op twaalf seconden van Froome. "Het is een geweldig gevoel om terug in het geel te rijden", gaf Froome na afloop van de etappe aan.

"Dat gezegd hebbende, weet ik dat de koers nog lang niet gereden is. Het is pas net begonnen voor mij", aldus Froome. "Ik denk dat we er als ploeg goed voor staan, met een eerste en tweede plek. We kunnen daar vertrouwen uit putten en ik denk dat het ons opties biedt en dat we beide kaarten kunnen uitspelen."

"Vandaag ging het redelijk goed. De ploeg deed goed werk, hield mij uit de problemen en maakte het tempo op de laatste klim. Als we al een kleine fout maakten, was het dat we Fabio Aru zo veel ruimte gaven om aan te vallen", blikt Froome terug. De Italiaans kampioen pakte de ritzege en staat nu derde in het klassement, op veertien seconden van Froome. "Hij liet in de Dauphiné al zien in goede vorm te zijn en vandaag heeft hij bevestigd."

Froome: "Het is een geweldig gevoel om terug in het geel te rijden" (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome: "Het is een geweldig gevoel om terug in het geel te rijden" (Pro Shots / George Deswijzen)

Helga van Leur terug op tv

Helga van Leur keert terug op televisie. De weerkoningin krijgt een wekelijkse rubriek 'Wat nou weer' in RTL Summer Night waarin ze kijkersvragen gaat beantwoorden. Woensdagavond wordt de eerste keer dat ze aanschuift aan tafel bij Beau van Erven Dorens.

"Geen weerpraatje van vier minuten, maar ik mag tien minuten de breedte in over het weer, het klimaat en duurzaamheid", voorspelt Helga van Leur, die afgelopen vrijdag na twintig jaar haar laatste weersverwachting uitsprak bij RTL Nieuws. Dat haar comeback zo snel zou volgen, had ook Helga zelf niet verwacht.

"De aandacht die er voor mijn afscheid was vond ik heel bijzonder. De reacties van kijkers vond ik overweldigend. Het was een roes waarin ik zat. Zaterdag toen ik weer wakker werd had ik een geestelijke kater", vertelt Helga. "Ik ben dankbaar dat ik het al die jaren heb mogen doen en dat het een mooi afscheid was. Toch wilde ik niet definitief afscheid nemen van televisie. Ik wil mijn kennis en ervaring inzetten, ook voor televisie, maar ik had niet gedacht dat RTL dat zo voortvarend zou oppakken."

Spannend
Helga van Leur hoopt op een 'regen van vragen' van kijkers zodat ze de komende acht weken genoeg heeft te vertellen in RTL Summer Night. "Best spannend, iets uitleggen aan een tafel van een talkshow. Het loopt zoals het loopt en ook de gasten aan tafel mogen zich erin mengen", zegt Helga. "Het gaat om de verwondering die bij de kijkers leeft'', vertelt ze over de mogelijke gespreksonderwerpen.

Gespreksstof heeft ze genoeg. "Waarom onweert het vaker in Zuid-Europa? Waarom is de ene zomer verregend en de andere niet? Waarom is het lastig om het weer te voorspellen? Waarom is het klimaatakkoord zo belangrijk? Hoe werken onweersbuien en waarom zijn er geen tornado's in Nederland? En waarom schijnt de zon vaker op de Wadden en is het 's zomers heter in Hoek van Holland dan in Limburg. Ik behandel alles waar de kijker zich over verwondert. Dus kom maar op met foto's en filmpjes met ingewikkelde vragen. Die oproep wil ik doen."

Helga van Leur keert wekelijks terug op tv
Helga van Leur terug op tv (Foto: BuzzE)

Ontsnapte crimineel al maand voortvluchtig

De politie in Amsterdam heeft een foto verspreid van de vuurwapengevaarlijke jeugdcrimineel Luciano Dijkman. De negentienjarige man ontsnapte op 6 juni tijdens begeleid verlof in Breda, waar hij in een jeugdinrichting zat en sindsdien ontbreekt elk spoor.

Dijkman is volgens de politie onberekenbaar, vluchtgevaarlijk en vermoedelijk in het bezit van een vuurwapen. Het is niet de eerste keer dat hij ontsnapt tijdens verlof.

Zijn aanhouding na die ontsnapping mislukte in eerste instantie. Ondanks het feit dat er gewapende agenten om de auto stonden en er schoten werden gelost op de wagen, wist Dijkman te ontkomen. Wel werd hij daarbij geraakt. Een paar dagen later werd de jeugdcrimineel alsnog gearresteerd in Amsterdam.

De politie vermoedt dat hij zich nu ook in die stad ophoudt. Dijkman zat vast in verband met een gewapende overval.

De voortvluchtige Luciano Dijkman (Foto: Politie.nl)
De voortvluchtige Luciano Dijkman (Foto: Politie.nl)

Rojer in eerste ronde onderuit op Wimbledon

Voor tennisser Jean-Julien Rojer is het mannendubbel op Wimbledon uitgelopen op een grote teleurstelling. Samen met de Roemeen Horia Tecau werd de Nederlander in de eerste ronde al uitgeschakeld.

De als negende geplaatste Rojer en Tecau speelden tegen de Australiërs Thanasi Kokkinakis en Jordan Thompson, die een wildcard kregen voor het toernooi. Het werd een slepend duel, waarin vooral sterk geserveerd werd. In drie sets vielen slechts vijf breakkansen te noteren, vier daarvan voor het Nederlands/Roemeense duo. 

Geen enkele breakkans werd benut en dus werd keer op keer een tiebreak gespeeld. Die eindigden drie keer in 7-4 voor de Australiërs, waardoor Rojer en Tecau de koffers weer kunnen pakken: 7-6 (4), 7-6 (4), 7-6 (4).

Ritzege Aru, Froome pakt geel

De vijfde etappe in de Tour de France, van Vittel naar La Planche des Belles Filles, is gewonnen door Fabian Aru. De Italiaan kwam in de eerste etappe met een serieuze beklimming solo over de meet. Ook is Aru de nieuwe drager van de bergtrui. Chris Froome nam de leiding in het algemeen klassement over van ploegmaat Geraint Thomas.

Acht renners gingen op avontuur: Bakelants, Delage, Boasson Hagen, Gilbert, De Gendt, Voeckler, Van Baarle en Perichon. Echt veel ruimte kregen ze niet, maximaal was het 3,5 minuut. 55 kilometer voor de finish was hier nog maar anderhalve minuut van over. Delage moest vervolgens uit de kopgroep lossen en ook De Gendt kon het tempo op de Côte d'Esmoulières, een col van de derde categorie, niet bijhouden.

Dertien kilometer voor de meet, met de slotklim naar La Planche des Belles Filles van de eerste categorie nog te gaan, ging Gilbert er vandoor. Alleen zijn landgenoot Bakelants kon volgen. Zes kilometer  voor de finish begon de slotklim met het peloton 40 tellen achter de twee Belgen. Vier kilometer voor de  meet werden ze ingerekend door het uitgedunde peloton met de klassementsmannen.

Ruim twee kilometer voor de finish plaatste Aru een aanval en de Italiaan wist een gat te slaan. Froome was de volgende die een aanval plaatste. Zijn ploegmaat en geletruidrager Thomas kon niet volgen evenals Quintana en Contador. Vooraan was het Aru die als eerste over de meet kwam.

Froome heeft in het algemeen klassement twaalf seconden voorsprong op Thomas en veertien op Aru.

Ritzege Aru, Froome pakt geel (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Aru, Froome pakt geel (Pro Shots / George Deswijzen)

'Vroegpensioen voor zware beroepen haalbaar'

De kosten om werknemers met zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan, zijn te overzien. Dat komt naar voren uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), waarbij in eerste instantie is gekeken naar de afbouw- en natuursteenbranche.

De resultaten bieden volgens de EIB echter ook aangrijpingspunten voor andere sectoren met zware beroepen. Volgens de onderzoekers kan via het UWV aan een goede definitie gekomen worden. Als wordt uitgegaan van groepen met een bovengemiddelde uitval door arbeidsongeschiktheid gaat het om zo'n 2 procent van de beroepsbevolking. Bovendien is het een deel dat relatief vroeg begonnen is met werken, waardoor een eerdere pensioen ook te rechtvaardigen is.

Als de volledige groep drie jaar eerder zou stoppen met werken, kost dat zo'n 120 miljoen euro. Bij vijf jaar eerder stoppen komen de kosten uit op 200 miljoen, becijferde het EIB. Daar staat tegenover dat minder mensen arbeidsongeschikt raken of minder lang een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen en dat daar flink op bespaard wordt. Bovendien gaan de kosten voor ziekteverzuim omlaag en de arbeidsproductiviteit omhoog.

AOW
Door de AOW-leeftijd te verhogen, bespaart de overheid veel geld aan uit te keren AOW, benadrukte het EIB verder. Het instituut oppert dat een deel daarvan kan worden vrijgemaakt voor werknemers met zware beroepen.

FNV Bouwen en Wonen is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Hier hebben we wat aan", aldus bestuurder Peter Roos. Hij wees er daarbij op dat in omringende landen al afspraken zijn gemaakt. "Daar bestaan lijsten met beroepen en duidelijke criteria", aldus de bestuurder.

'Vroegpensioen voor zware beroepen haalbaar'
'Vroegpensioen voor zware beroepen haalbaar' (Foto: ANP)

PVV, Pegida en NVU betogen tegen Marcouch

Geert Wilders is woensdagmiddag aangekomen bij het gemeentehuis van Arnhem, waar hij samen met andere PVV'ers demonstreert tegen de voordracht van Ahmed Marcouch als nieuwe burgemeester van de stad. Ook leider Edwin Wagensveld van actiegroep Pegida en Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zijn met sympathisanten ter plaatse om hun ongenoegen te uiten.

Honderdvijftig tot tweehonderd man publiek is toegestroomd, maar het is niet duidelijk hoeveel van die mensen zijn gekomen om mee te demonstreren. De politie is aanwezig met onder meer tientallen agenten. Ook is politie te paard ingezet.

De gemeenteraad van de Gelderse hoofdstad heeft Marcouch maandag voorgedragen. De PvdA'er was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat hij op 1 september aantreedt als burgemeester.

Wilders vindt het onder meer 'schandalig' dat Marcouch als burgemeester straks de politie gaat aansturen, omdat hij weleens heeft gezegd dat PVV'ers volgens hem niets bij de politie te zoeken hebben. Ook is oud-agent Marchouch voor het toestaan van hoofddoekjes bij de politie.

PVV, Pegida en NVU betogen tegen Marcouch
PVV, Pegida en NVU betogen tegen Marcouch (Foto: ANP)

Viviani pakt tweede ritzege in Oostenrijk

Elia Viviani heeft de derde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Italiaan die deze ronde uitkomt voor de Italiaanse selectie was na 226 kilometer de snelste in de massasprint. Jason Lowndes werd twee voor Sep Vanmarcke, de leider in het algemeen klassement.

In de finale van de rit naar Altheim kozen drie renners voor de aanval: Gian Friesecke, Patrick Jäger (beiden Vorarlberg) en Stephan Rabitsch (Felbermayr-Simplon Wels). De drie zouden niet meer dan minuut krijgen van het peloton. Met nog dertig kilometer te gaan werden ze weer gegrepen, waarna het peloton zich kon opmaken voor de massasprint.

In de sprint was Viviani de snelste voor Lowndes en Vanmarcke. Beste Nederlander was Sjoerd van Ginneken met een zevende plaats in de daguitslag. Voor Viviani was het alweer zijn tweede zege in de Ronde van Oostenrijk.

Sprintzege Lepistö in Giro Rosa

Lotta Lepistö heeft de zesde etappe van de Giro Rosa gewonnen. De De Finse van Cervélo-Bigla was na 116 kilometer de snelste in de massasprint. De Amerikaanse Coryn Rivera werd tweede voor de Italiaanse Giorgia Bronzini.

In de vlakke etappe naar Roseta degli Abruzzi werden de vluchters op dertien kilometer van de streep gegrepen door het peloton, dankzij het werk van Wiggle High5. In de sprint kon Bronzini het werk vaan haar ploeg niet afmaken en werd derde. Lepistö van Cervélo-Bigla was de snelste voor Rivera, die uitkomt voor Sunweb.

De roze leiderstrui van Anna van der Breggen kwam niet in gevaar. De Nederlandse van Boels-Dolmans kwam als achtste over de finish.

Oplichters aan de haal met praatpaal

Criminelen proberen een graantje mee te pikken van het buiten werking stellen van de gele ANWB-praatpalen langs snelwegen. Meerdere palen zijn al gestolen. Het bedrijf Ecoleon, dat de palen verkoopt aan mensen die ze een nieuwe bestemming willen geven, waarschuwt intussen voor oplichters op internet die doen alsof ze een praatpaal willen doorverkopen.

De politie pakte dinsdagavond op de A59 twee mannen uit Veen (Noord-Brabant) op die drie gele praatpalen in hun auto hadden liggen. Een getuige had gezien dat ze een praatpaal los aan het slijpen waren. Rijkswaterstaat heeft aangifte gedaan tegen de twee mannen van 21 en 33 jaar. Afgelopen weekend werd ook al iemand betrapt die langs de A29 bij Barendrecht een praatpaal stond te demonteren.

Intussen is op internet een levendige handel ontstaan in praatpalen. Ecoleon waarschuwt voor zwendel waarbij de daders met een valse e-mail 'bewijzen' dat ze een praatpaal hebben gereserveerd en een aanbetaling vragen.

Vijfhonderd exemplaren die Ecoleon afgelopen zaterdag online in de verkoop zette, waren binnen een halfuur verkocht.

Oplichters aan de haal met praatpaal
Oplichters aan de haal met praatpaal (Foto: ANP)

Ook Kerkhove door in dubbelspel Wimbledon

Na Demi Schuurs heeft ook tennisster Lesley Kerkhove zich in het damesdubbelspel op Wimbledon geplaatst voor de tweede ronde. Ze deed dat samen met haar Wit-Russische partner Lidziya Marozava, met wie ze als lucky loser werd toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Kerkhove en Marozava stonden tegenover de Russinnen Alla Kudryavtseva en Alexandra Panova, die aanvankelijk bijzonder weinig in te brengen hadden tegen de Nederlandse en haar partner. De Russinnen kwamen in set twee vroeg een break voor en trokken zo toch een derde set uit het vuur. Daarin werd vrij vaak de service ingeleverd, maar Kerkhove en Marozava mochten als winnaressen van de baan lopen: 6-2, 4-6, 7-5.

Wouter Bos wordt ambassadeur voor EU-agentschap

De Nederlandse regering presenteert dinsdag in Brussel officieel haar bieding op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat vanwege de Brexit gaat vertrekken uit Londen. Oud-minister van Financiën Wouter Bos wordt 'ambassadeur' voor het Nederlandse kandidaatschap. 

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en locoburgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren presenteren het Nederlandse bod om de EMA in de Amsterdam Metropolitan Area te vestigen, blijkt uit een uitnodiging voor de gelegenheid door EU-ambassadeur Robert de Groot.

Bos, sinds 2013 bestuursvoorzitter van het academisch ziekenhuis VU in Amsterdam en Bert Leufkens, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), lichten toe waarom Nederland de meest geschikte plek zou zijn voor het EMA.

Het EMA zetelt in Londen, maar moet vanwege het vertrek van de Britten uit de EU verhuizen naar een andere lidstaat. Ook de Europese Bankautoriteit (EBA) moet in 2019 weg. Een twintigtal lidstaten aast op een van de twee EU-agentschappen. Het besluit over de toewijzing valt in november.

Wouter Bos 'ambassadeur' voor EU-agentschap
Wouter Bos 'ambassadeur' voor EU-agentschap (Foto: ANP)

Bergkamp: "Er zijn spelletjes gespeeld"

Peter Bosz vertrok na één jaar al weer als hoofdtrainer van Ajax. Dennis Bergkamp heeft begrip voor zijn vertrek, maar voor de reden waarom niet. "Ik weet dat het de ambitie van Peter was ooit in de Bundesliga te werken. Dan is het logisch dat je toehapt wanneer één van de grootste clubs uit die competitie zich meldt", vertelde Bergkamp in gesprek met Voetbal International. 

"Wat ik níet begrijp zijn de redenen die ik las. Als je met je ploeg net een Europese finale hebt gespeeld en je hebt geen enkele indicatie over een mogelijk vertrek gegeven; wat is dan opeens het grote probleem? De ene dag zet je de verhoudingen met Ajax op scherp, de volgende dag blijkt er belangstelling van een Europese topclub. Dat is me net iets te toevallig. Dat kun je niet los zien van elkaar. Dan zijn er spelletjes gespeeld."

De verstandhouding tussen Bosz en zijn assistent Hendrie Krüzen met de rest van de technische staf zou verre van optimaal zijn geweest. "De ochtend van de dag waarop het vertrek van Bosz bekend werd, las ik in sommige kranten omschrijvingen als 'spijkerhard conflict' en dat hij verjaagd zou zijn bij Ajax. Kom op, zeg. Ik kan je verzekeren dat deze versie van het verhaal niet bij de clubleiding vandaan komt. Ik loop iets te lang mee om dit soort spelletjes niet te doorzien. Ik weet hoe de hazen lopen."

"Wij waren verbaasd over het gewicht dat opeens aan de meningsverschillen met Peter werd gehangen. Alsof er een bom was gebarsten. Pure waanzin. Ik ben inmiddels bedaard, de scherpste emoties zijn bezonken. Maar het gevoel dat er spelletjes zijn gespeeld zit nog in me. Het is zó onjuist hoe het is gegaan, zó jammer. Het strookt totaal niet met hoe ik zelf in mijn werk en in het leven sta."

"ls het echt allemaal zo ernstig was, dan had Bosz er toch wel eerder een halszaak van gemaakt? Of dan had de clubleiding toch wel ingegrepen? Het is een enorm lulverhaal geworden. Om niks. Ik weet niet beter dan dat we prima hebben samengewerkt. En mooie dingen hebben meegemaakt. Nu ben ik echter in de kranten afgeschilderd als iemand met wie niet valt samen te werken. Die suggestie werd naar mijn idee gewoon gewekt om de overstap naar een andere club te rechtvaardigen. Dat deugt niet. Dan kom je aan mijn ziel. En dan bijt ik van me af", aldus Bergkamp.

Varkens in Nood verliest zaak tegen Dirk

Actiegroep Varkens in Nood heeft een rechtszaak over dierenwelzijn tegen supermarktketen Dirk verloren. De rechtbank in Noord-Holland wees woensdag alle vorderingen af.

De supermarkt werd gedagvaard omdat leveranciers zich niet aan de wet zouden houden bij het produceren van varkensvlees en het houden van vee. De dierenwelzijnsorganisatie eiste dat Dirk op de korte termijn zou stoppen met de inkoop van "onrechtmatig geproduceerd vlees" en overstapt op vlees dat ten minste één ster van het Beter Leven-keurmerk heeft. Volgens de rechter zijn er echter geen overtredingen gepleegd.

"Dirk doet het goed op het gebied van dierenwelzijn en dit vonnis sterkt ons daarin", reageert Marcel Huizing, directeur Dirk van den Broek. Dirk is volgens hem een van de best scorende supermarkten op het gebied van duurzaam verkocht varkensvlees.

Varkens in Nood verliest zaak tegen Dirk
Varkens in Nood verliest zaak tegen Dirk (Foto: ANP)

'Etnische afkomst belangrijker dan strafblad'

Een geweldsdelinquent van Nederlandse afkomst maakt grotere kans op uitnodiging bij sollicitatie dan sollicitanten met een migratieachtergrond met een blanco strafblad. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), de Radboud Universiteit (RU) en Universiteit Utrecht (UU).

De onderzoekers verstuurden meer dan 500 gefingeerde sollicitatiebrieven met cv's, in reactie op internetvacatures. In de brieven en cv's werden de etniciteit van de briefschrijver, het al dan niet hebben van een strafblad en het type delict dat was gepleegd (geweldsdelict, vermogensdelict of zedendelict) systematisch gevarieerd. Voor al het overige waren de brieven identiek.

'Etnische afkomst belangrijker dan strafblad'
'Etnische afkomst belangrijker dan strafblad' (Foto: ANP)

ArenA neemt afscheid van Sensation

Het was jarenlang een begrip in de dance-scene, maar zaterdag komt er een eind aan. Dancefeest Sensation beleeft dan zijn laatste Nederlandse editie in de Amsterdam ArenA. Onder het motto The Final wordt het stadion omgebouwd tot 'grootste nachtclub ter wereld', met optredens van top-dj's als Sunnery James & Ryan Marciano, Fedde Le Grand, Hardwell en Axwell & Ingrosso. Ook komt er een 'mystery guest' draaien - een bekende dj wiens naam pas op de avond zelf bekend wordt gemaakt, aldus een woordvoerder van Sensation.

Het laatste uur wordt het podium gevuld door een groot aantal Nederlandse dj's, onder wie Dimitri & Joost van Bellen en Michel de Hey. Zij brengen een ode aan Sensation. De witgeschminkte huis-dj Mr. White draait het laatste (verzoek)nummer. Als blijvende afscheidsgroet heeft Fedde Le Grand een remix van Ian Carey's Keep On Rising opgenomen, die 3 juli in première is gegaan.

Vernieuwingsdrang is volgens organisator ID&T de reden om met Sensation in Nederland te stoppen. De editie van 2016 was niet helemaal uitverkocht. Eind dit jaar wordt een nieuwe feestformule gepresenteerd, ook bestemd voor de ArenA in Amsterdam.

2000
Sensation begon in 2000. Het dancefestijn werd op poten gezet door ID&T-grondlegger Duncan Stutterheim. In 2001 werd het Sensation White, waarbij iedereen in het wit moest komen. Het was een eerbetoon aan Stutterheim's broer Miles, die in 2000 omkwam bij een auto-ongeluk. Het originele nummer Keep On Rising van Ian Carey werd gedraaid op zijn begrafenis.

Sensation trok elk jaar in Amsterdam zo'n 40.000 bezoekers. Het dance-event ging ook de grenzen over en groeide uit tot 'the world's leading dance event' dat in tientallen landen op vijf continenten successen vierde. In Amsterdam werd daarnaast een aantal keren Sensation Black georganiseerd, met hardere housemuziek en een zwarte dresscode.

Smetten
Wel waren er wat smetten op het blazoen. In 2007 overleed een bezoekster van Sensation na het gebruiken van xtc. En in 2012 werd zakenman Koen Everink tijdens het dancefestijn zwaar mishandeld door kickbokser Badr Hari, die daarvoor werd veroordeeld.

Sensation stopt in Nederland, maar in het buitenland gaan de feesten door. Zo zijn er in november Sensation-events in Dubai en Sydney.

ArenA neemt afscheid van Sensation
ArenA neemt afscheid van Sensation (Foto: BuzzE)

Geen rugzakverbod in Vierdaagseweek

In tegenstelling tot andere grote zomer- en muziekevenementen komt er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse geen rugzakverbod. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ziet ook geen reden om obstakels te plaatsen op wegen naar de festiviteiten, zo zei hij woensdag. Zijn stad aan de Waal staat in de derde week van juli in het teken van de 101e Vierdaagse en de 48e Vierdaagsefeesten

Volgens Bruls is het onmogelijk een rugzakverbod te handhaven aangezien er een kleine twee miljoen wandelaars en bezoekers naar Nijmegen komen. "Onze beste voorbereiding tegen terrorisme is het werk van de nationale veiligheidsdiensten. Een rugzakverbod in zo'n mensenmassa is schijnveiligheid. En je kan niet alles voorkomen."

De Vierdaagse en de feesten gelden in de hele wereld als een voorbeeld voor de organisatie van een massa-evenement. Functionarissen uit tal van wereldsteden komen in Nijmegen kijken hoe de veiligheid en het toezicht zijn geregeld.

Geen rugzakverbod in Vierdaagseweek
Geen rugzakverbod in Vierdaagseweek (Foto: ANP)

Klaarkomen is gezond...

Natuurlijk wisten we dit allemaal al, maar het is toch fijn dat er nu ook wetenschappelijk bewijs is. Regelmatig je broekpaling ter hand nemen is gezond. Nog beter is het om te weten hoe vaak je dit moet doen. En dat blijkt ook onderzocht te zijn: 21 keer per maand. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit. 

Voor dit onderzoek is een studie gedaan op bijna 32.000 mannen. 21x per maand (oftewel 252x per jaar) een orgasme is goed voor het sperma en je hebt ook nog eens 33% minder kans op prostaatkanker, wat de meest voorkomende kankersoort is en de derde oorzaak van sterfte aan kanker. Het is trouwens niet bekend waarom ejaculeren goed is tegen prostaatkanker. Het zou zo kunnen zijn dat daarmee kankerverwekkende toxines uit het lichaam verwijderd worden.

De Harvard-onderzoekers wijzen er wel op dat een actief seksleven een indicatie kan zijn van een goede gezondheid, wat het risico op kanker verlaagt. Daarom is het belangrijk om naast regelmatig te 'vendelzwaaien met de korte stok', ook genoeg te bewegen (en dan niet de voorhuid, maar de rest van het lichaam) en gezond te eten. En voor de FOK!kers met partner, 21x per maand een partijtje gemengd dubbel met je partner is natuurlijk ook prima.

Treitervlogger en minister op Lowlands

Voormalig 'treitervlogger' Ismail Ilgün komt op festival Lowlands vertellen wat het met hem deed dat heel Nederland over hem heen viel na zijn opruiende filmpjes uit de Zaanse wijk Poelenburg. Intussen maakt hij positieve filmpjes voor het AD en heeft hij een contract bij platenlabel Top Notch. Dat leidde eveneens tot veel commentaar.

Ook demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) gaat spreken op Lowlands. Ze speelde zich internationaal in de kijker door haar fonds She Decides, dat de gevolgen van een antiabortusbesluit van de regering-Trump ongedaan moet maken.

Andere sprekers zijn feminist Anne Fleur Dekker, directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en de activistische ALS-patiënt Garmt van Soest.

Lowlands heeft ieder jaar naast muziek ook een programma over maatschappelijke thema's. De 25e editie is van 18 tot en met 20 augustus op het evenemententerrein Walibi in Biddinghuizen.

Het muzikale affiche van het festival draagt namen als Mumford & Sons, The XX, Editors, Chef'Special, Solange Knowles en Iggy Pop. Ook zijn er comedy-optredens van Comedy Train, Dolf Jansen, Martijn Koning en Wim Helsen.

Treitervlogger en minister op Lowlands
Treitervlogger en minister op Lowlands (Foto: BuzzE)

COA gaat Nijmegen inlichten over criminele asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA gaat in het vervolg burgemeester en politie van Nijmegen inlichten over nieuwe asielzoekers in de stad, van wie bekend is dat ze elders overlast hebben veroorzaakt of strafbare feiten hebben gepleegd. Het COA is het met burgemeester Hubert Bruls eens dat overlast en criminaliteit door asielzoekers niet acceptabel is.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat woensdag in Nijmegen is gevoerd over het "rondpompen van criminele asielzoekers." Bruls stuurde dinsdag een brief op poten naar minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie over een groep asielzoekers die in april in Nijmegen is geplaatst door het COA en die sindsdien voor een hausse aan zakkenrollerij en diefstallen zou zorgen. Bruls sloot zich daarmee aan bij andere burgemeesters in het land, die al eerder klaagden over wangedrag van asielzoekers uit veilige landen.

COA gaat inlichten over criminele asielzoekers
COA gaat inlichten over criminele asielzoekers (Foto: ANP)

Wapens gevonden in Belgisch terreuronderzoek

In een onderzoek naar terrorisme heeft de Belgische politie dinsdagnacht wapens gevonden. Bij zes huiszoekingen in de Brusselse gemeente Anderlecht werden vier mensen opgepakt voor verhoor, liet het federaal parket woensdag weten. De wapens werden bij een van de doorzoekingen aangetroffen.

Het onderzoek staat volledig los van de aanslagen in Parijs van 2015 en die in Brussel van vorig jaar maart en heeft ook niets te maken met de mislukte aanslag van juni van dit jaar op station Brussel-Centraal, aldus het parket. Een rechter besluit later op de dag of de aangehouden verdachten vast blijven zitten. Het Openbaar Ministerie wil verder geen details kwijt.

Volgens Het Laatste Nieuws werden twee kalasjnikovs in beslag genomen. De politie gaat er volgens de krant vanuit dat daarmee een aanslag zou worden gepleegd, maar onduidelijk is waar De krant meldt verder dat het opgepakte viertal lid is van de Kamikaze Riders. Die motorbende wordt in verband gebracht met een aanslag, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

In hetzelfde onderzoek zou woensdag in Noord-Frankrijk een man zijn opgepakt die banden heeft met de Kamikaze Riders. Deze 42-jarige man wordt verdacht van het plannen van een "gewelddadige actie" in Frankrijk of België, aldus Het Laatste Nieuws.

Wapens gevonden in Belgisch terreuronderzoek
Wapens gevonden in Belgisch terreuronderzoek (Foto: ANP)

Studentenhuis vaker doelwit inbreker

Inbrekers hebben het steeds vaker gemunt op studentenwoningen tijdens de zomermaanden. Dat komt doordat studenten hun deuren en ramen vaak open laten staan waardoor criminelen moeiteloos naar binnen kunnen, waarschuwen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) woensdag.

"Het is een groeiend probleem. Per jaar wordt honderden keren ingebroken in studentenwoningen", zegt een woordvoerster van het CCV. Voor inbrekers zijn studentenhuizen lucratief omdat er vaak meerdere pc's, laptops, smartphones en andere waardevolle spullen te halen zijn.

Een landelijke informatiecampagne moet een eind maken aan de inbraakgolf. De aftrap daarvan is woensdag met een ludieke actie in het centrum van Groningen. Bij een stellage op het Waagplein krijgen studenten de kans om zelf in te breken. Zo ervaren ze hoe makkelijk het is. "Inbrekers hebben namelijk maar 30 seconden nodig om in te breken", aldus de organisaties.

Posters en kaarten
In de studentensteden Amsterdam, Leiden, Utrecht en Zwolle zijn en worden posters en kaarten verspreid. Ook vinden er verschillende lokale acties plaats. Daarbij vragen studenten via onder meer Facebook aandacht voor het probleem.

Exacte cijfers van inbraken in studentenhuizen zijn er niet. Dat komt omdat veel studenten geen aangifte doen. Daarnaast staat op de aangifte niet gespecificeerd of het om een studentenhuis of gewoon woonhuis gaat.

Studentenhuis vaker doelwit inbreker
Studentenhuis vaker doelwit inbreker (Foto: ANP)

Limburgse boeren boos op minister Blok

De Limburgse boerenkoepel LLTB is boos op minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. Die heeft in antwoord op Kamervragen van de PVV gezegd dat de hennepproblematiek op Limburgse boerenakkers 'zeer gering' is. Dat is de LLTB in het verkeerde keelgat geschoten.

In zijn antwoord aan de PVV-kamerleden Dion Graus en en Lilian Helder schrijft Blok dat het aantal wietplantages dat met helikoptervluchten van de politie werd opgespoord 'zeer gering' is en dat daarom is besloten te stoppen met deze controles.

Volgens de bond worden er jaarlijks vele duizenden wietplanten gevonden tussen de mais. "Minister Blok noemt dat aantal 'zeer gering' en dat vind ik echt een bizarre opmerking", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "In 2009 bijvoorbeeld, werden er 43.000 hennepplanten gevonden en vernietigd. We praten dan over een straatwaarde van ruim 43 miljoen euro. Dat is in mijn ogen niet 'zeer gering', maar zeer ernstig."

Drones

LLTB en boeren controleren hun maisvelden nu zelf met drones. Maar PVV-Kamerleden Dion Graus en Lilian Helder vinden dat de boeren niet op moeten draaien voor politietaken.

Blok vindt echter dat burgers en het bedrijfsleven ook zelf hun eigendommen moeten beschermen tegen 'crimineel misbruik'. "Dus dat zou betekenen dat agrariërs elke dag door hun metershoge maisplanten moeten wandelen op zoek naar hennep?", vraagt Faassen.

CDA en SGP hebben een debat over deze kwestie aangevraagd. Dat vindt na het zomerreces plaats.

Limburgse boeren boos op minister Blok
Limburgse boeren boos op minister Blok (Foto: ANP)

Elektronische neus ruikt longziekte

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een elektronische 'neus' ontwikkeld die kan ruiken of iemand een longziekte heeft, en zo ja, welke. De SpiroNose merkt dat aan de stoffen in de uitgeademde lucht.

De speurneus lijkt een uitkomst: bij veel mensen met longklachten is het volgens het AMC lastig om de juiste diagnose te stellen, waardoor de goede behandeling vaak te laat begint.

Volgens een woordvoerder stelt de neus in negen van de tien gevallen de juiste diagnose. Het apparaat kan verder bij longkankerpatiënten voorspellen of zogenoemde immunotherapie aanslaat.

"Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat. De behandeling is dan een tijdrovende en kostbare zoektocht", zegt technisch geneeskundige Rianne de Vries, onderzoeksleider in het AMC. "De SpiroNose kan hier verandering in brengen."

Verwacht wordt dat de neus in de toekomst al bij de huisarts aan de adem van patiënten kan gaan snuffelen.

 

Elektronische neus ruikt longziekte
Elektronische neus ruikt longziekte (Foto: BuzzT)

Knappe zege in dubbelspel Wimbledon voor Schuurs

Tennisster Demi Schuurs heeft in de eerste ronde van het damesdubbelspel op Wimbledon een knappe overwinning geboekt.

De Nederlandse zegevierde samen met de Belgische Elise Mertens tegen Gabriela Dabrowski uit Canada en diens Chinese partner Xu Yifan. Dat duo was als tiende geplaatst en Dabrowski won dit jaar al een Grand Slam: op Roland Garros was ze samen met Rohan Bopanna de beste.

Schuurs speelt tegenwoordig vrijwel alleen nog in het dubbelspel, iets wat ze als juniore al goed kon: in 2011 stond ze in het damesdubbel zelfs in de finale van alle vier Grand Slam-toernooien bij de junioren, wat de winst opleverde op de Australian Open en US Open. 

Tegen het Canadees/Chinese duo was al snel duidelijk dat Schuurs en Mertens de overhand hadden. Na 25 minuten was set één al binnen en een half uurtje later was het klaar: 6-2, 6-2.

Dolberg: "Er is geen reden om weg te gaan"

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, stelde dinsdag dat Kasper Dolberg niet te koop en dat vindt de Deen wel goed. "Dat vind ik prima. Ik ben gelukkig hier, dus er is geen reden om weg te gaan", vertelde Dolberg in gesprek met Ajax TV.

De 19-jarige spits, die vorig seizoen zijn doorbraak beleefde, heeft dit seizoen te maken met concurrentie van Klaas-Jan Huntelaar voor de spitspositie. "Hij is een ervaren speler, dus ik hoop dat ik iets van hem kan leren."

"Wat? Een heleboel, denk ik. Ik keek naar hem vandaag tijdens de training, hoe hij loopt enzo. Ik denk dat we nog veel zullen praten in de toekomst. Hij is een erg goede spits en heeft veel gescoord in zijn carrière, dus ik denk niet dat ik zomaar eerste spits ben. Ik moet laten zien dat ik de beste ben."

'Sporting slaat groot bod Newcastle op Dost af'

Sporting Portugal wil topscorer Bas Dost voor geen goud kwijt. Newcastle United deed een torenhoog bod, maar kreeg nul op z'n rekest.

Jornal de Noticias meldt dat Newcastle United Sporting een aanbieding had gedaan van veertig miljoen euro. Voor dat bedrag zou Dost naar Engeland moeten komen. Sporting, dat de 15-voudig international vorig seizoen 36 keer zag scoren, vindt het niet genoeg.

Dost kan rekenen op belangstelling van verschillende clubs. Er was vorig seizoen ook al interesse vanuit China voor de oud-spits van Heracles Almelo en sc Heerenveen, ook toen ging het om een bod van veertig miljoen. Dost zelf kon dat amper geloven, zei hij destijds tegen Dagblad van het Noorden: "Ik schoot keihard in de lach. Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over. Veertig miljoen, dat is toch niet normaal?"

Dost verruilde in 2012 Heerenveen voor VfL Wolfsburg, maar bij die club mocht hij vorig jaar ondanks enkele goede seizoenen (in zijn beste jaar maakte hij 16 Bundesliga-goals) vertrekken. Sporting betaalde ongeveer tien miljoen euro voor de aanvaller en kan daar nu dus dikke winst op maken.

Pepe bevestigd door Besiktas

Besiktas heeft de komst van voormalig Real Madrid-steunpilaar Pepe aangekondigd. De defensieve kracht komt transfervrij over van de Spaanse kampioen. De mandekker tekent voor twee jaar bij de landskampioen van het seizoen 2016/17, en zal bij de Turken samen met oud-PSV'er Marcelo het hart van de defensie gaan vormen.

Het afgelopen seizoen kwam Pepe tot achttien wedstrijden in het shirt van Real Madrid. Mede door gebroken ribben kon de geboren Braziliaan geen minuten meer maken in het slot van het seizoen, waardoor de Champions League-finale aan zijn neus voorbij ging.

In totaal stond de 34-jarige Pepe tien jaar onder contract bij De Koninklijke. Voor dertig miljoen euro kwam hij in 2007 over van Porto, waarna hij drie Champions League-titels won met Real Madrid en twee Europese Supercups. Vorig seizoen pakte de Portugese international met zijn land de Europese titel.

Een totaal van 334 wedstrijden stond Pepe op het veld voor Los Blancos, waarin hij vijftien keer tot scoren kwam in alle competities.

Overwatch teaset doomfist

Het was al maanden onderwerp van speculatie, maar nu lijkt het er dan toch aan te komen: Blizzard heeft op de Overwatch-website een 'nieuwsbericht' geplaatst dat erop wijst dat superschurk Doomfist eindelijk naar Overwatch komt. 

In het bericht staat dat terroristenorganisatie Talon onder leiding van Reaper een ontsnappingsoperatie uitvoerde op een gevangenis van Helix, een beveilligingsbedrijf waar ook Pharah werkt. Akande Ogundimu, beter bekend onder de naam Doomfist, werd daarbij bevrijd. Het duurde maanden voordat Doomfist weer opdook bij een aanval op de OR15-robots in Numbani, waarvan Efi Odele de restanten gebruikte om Orisa te programmeren.

Het feit dat dit 'nieuwsbericht' zo expliciet verwijst naar Doomfist doet veel mensen vermoeden dat hij inderdaad de nieuwste hero wordt. Het gerucht gaat ook dat voormalig NFL-speler Terry Crews de stem van Doomfist zal verzorgen. Crews werd bekend als het gezicht van deodorantmerk Old Spice, en speelt ook mee in de komische politieserie Brooklyn Nine-Nine.

Doomfist
Overwatch teaset doomfist

Maker anti-CNN video biedt excuses aan

De maker van de video, waarin de Amerikaanse president Donald Trump iemand te lijf gaat met het logo van CNN als hoofd, heeft zijn excuses aangeboden aan televisiezender CNN. 

Reddit-gebruiker 'HanAssholeSolo' publiceerde het filmpje vorige week op die site. Op de site heeft de gebruiker, wiens werkelijke identiteit niet bekend is, uitleg gegeven over zijn daad. Volgens de gebruiker ging het hem om de satire en was het niet zijn bedoeling om met de video mediaorganisaties aan te vallen. Inmiddels heeft hij zijn account volledig verwijderd. 

Trump verspreidde het filmpje verder via zijn Twitteraccount. Het kwam hem op een storm aan kritiek te staan. De Amerikaanse president heeft zich sinds zijn aantreden meermalen kritisch uitgelaten over verschillende kranten en nieuwszenders in zijn land. Hij heeft zich niet geëxcuseerd voor het verspreiden van de video.

Maker anti-CNN video biedt excuses aan
Maker anti-CNN video biedt excuses aan (Foto: ANP)

Broers Waddinxveen spelen Kameleon-tweeling

De tweelingbroers Duke en Scott uit Waddinxveen gaan de rollen van Hielke en Sietse Klinkhamer spelen in de nieuwe Kameleonserie die KRO-NCRV laat maken. De twaalfjarige broertjes bleven over uit een groep van meer dan honderd eeneiige tweelingen die zich hadden aangemeld na de oproep begin mei. De opnamen starten deze zomer in Friesland.

Regisseur Steven de Jong, die zelf de vaderrol op zich neemt in de film, zegt: "Het was een enorm gepuzzel, er hadden zich meer dan honderd tweelingen aangemeld! Maar deze twee zijn zo uit de pen van wijlen geestelijk vader Hotze de Roos gevloeid. Hun positieve energie werkt aanstekelijk en dat heeft de doorslag gegeven bij deze eeneiige tweeling".

Duke en Scott bereiden zich momenteel voor op de hoofdrollen en leren daarnaast hoe ze in een speedboot moeten varen. Er worden twaalf afleveringen gemaakt in samenwerking met de KRO-NCRV. Ze worden in 2018 uitgezonden op NPO Zapp.

Broers Waddinxveen spelen Kameleon-tweeling
Broers Waddinxveen spelen Kameleon-tweeling (Foto: BuzzE)

Warenhuis wijzigt omstreden spotje Katy Perry

Katy Perry ligt onder onder vuur wegens een online commercial voor een Australische warenhuisketen. Hierin geeft ze haar hond de opdracht op koala's te jagen. Het warenhuis ziet zich genoodzaakt het spotje aan te passen.

De Amerikaanse zangeres is in Australië om haar tournee Witness van volgend jaar te promoten. Door flink te bestellen bij warenhuis Myer kunnen Australiërs een van de 8000 tickets winnen, zegt Katy Perry in het YouTube-spotje waarin ze te zien is met haar hondje Nugget.

Dierenarts Claire Madden zegt misselijk te zijn geworden van het spotje, omdat de zangeres het hondje opdraagt op kaola's te gaan jagen. De dierenarts van wilde dieren zegt in The Courier Mail dat Katy Perry eens zou moeten zien hoe honden koala's in het wild dagelijks op verschrikkelijke wijze verwonden. In de Australische deelstaat Queensland worden jaarlijks 110 koala's aangevallen en gedood door honden.

Een woordvoerder van Myer laat weten dat de kritiek terecht is. Het warenhuis belooft de gewraakte opmerking over de koala's zo snel mogelijk te wissen uit de spotjes. Claire Madden reageert opgelucht. ''Het is goed nieuws dat ze in actie komen, maar ik blijf me verbazen hoe de marketingafdeling deze commercial door kon laten. Het is erg onnozel."

Warenhuis wijzigt omstreden spotje Katy Perry
Warenhuis wijzigt omstreden spotje Katy Perry (Foto: BuzzE)

Zeer omstreden Duitse kardinaal Meisner dood

De voormalige aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joachim Meisner, is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden tijdens zijn vakantie in een Duits kuuroord.

Meisner stond als zeer conservatief bekend en was in Duitsland en daarbuiten zeer omstreden. Zijn vergelijking van abortussen met de Holocaust deed veel stof opwaaien. Hij bestempelde ooit kunst zonder religieus doel tot "entartet", een verwijzing naar de naziterm voor ontaarde kunst.

Meisner werd eind 1988 tot aartsbisschop van Keulen benoemd. Dat gebeurde na een tumultueuze stemming waarbij het kapittel aanvankelijk geen overeenstemming kon bereiken.

Paus Johannes Paulus II veranderde eigenhandig de regels waardoor dit uiteindelijk toch lukte. Met die paus en zijn navolger Benedictus XVI stond Meisner op zeer goede voet. De huidige paus Franciscus stuurde Meisner in 2014 gedwongen met pensioen.

Zeer omstreden Duitse kardinaal Meisner dood
Zeer omstreden Duitse kardinaal Meisner dood (Foto: ANP)

Honden stikken in hete auto, overheid wil maatregelen

Bij warm weer stijgt de temperatuur in een auto binnen een half uur van twintig naar veertig graden. Fatale temperaturen voor een hond die in een auto zit opgesloten. Iedere zomer worden er door de politie weer honden uit bloedhete auto’s bevrijd. Andere dieren overleven de hitte niet. De Sophia-Vereeniging bestrijdt dit dierenleed met voorlichting en de waarschuwende Sophia HitteStikker. De Partij voor de Dieren diende een motie in om ook overheidsmaatregelen te treffen die voorkomen dat honden door verstikking overlijden. De motie is dinsdagmiddag aangenomen.

Levensgevaar in hete auto
Een auto verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met een raam open, loopt de temperatuur gauw op tot meer dan veertig graden. Voor honden is deze hitte levensgevaarlijk. Zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt, waardoor ze snel oververhit raken en overlijden. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging: "De emoties rondom dit onderwerp lopen hoog op, zoals onlangs nog gebeurde na het sterfgeval in Hoensbroek. En terecht: elke overleden hond is er een teveel, terwijl het zo gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. De gevaren zijn kennelijk niet bekend genoeg. Het is fantastisch nieuws dat er vanuit politiek Den Haag bijval is om hier actie op te ondernemen".

Preventieve werking
Verschillende particuliere initiatieven, zoals een petitie die binnen een paar dagen meer dan 50.000 keer ondertekend werd, tonen de grote maatschappelijke verontwaardiging als het over dit onderwerp gaat. De voorlichting over de gevaren van een te hete auto bereikt veel mensen, maar de kennis moet nog wijder verbreid worden. De regering kan hierin een belangrijke rol spelen maar bemoeide zich er tot nu toe niet mee. De aangenomen motie voor preventieve regelgeving is een stap die veel hondenlevens kan redden in de toekomst.

Samenwerking
De Sophia-Vereeniging is verheugd dat de overheid initiatief toont. "Wij gaan graag in gesprek met staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken", zegt Steffie van Horck. "We zetten ons al jaren actief in om dit dierenleed te voorkomen. Bij mooi weer informeren we mensen via onze website en de sociale media. Ook roepen we hen op de Sophia HitteStikker op hun auto te plakken om andere hondenbezitters te waarschuwen. Momenteel zijn we in gesprek met de gemeente Amsterdam en sporen we pretparken aan om onze posters op te hangen en flyers te verspreiden onder bezoekers, zodat zij hun hond niet in de auto achterlaten op de parkeerplaats. In samenwerking met de landelijke overheid kunnen we onze kennis verder verspreiden en nog meer dieren behoeden voor een afschuwelijke dood."

De HitteStikker (Foto: Sophia-vereeniging)
De HitteStikker (Foto: Sophia-vereeniging)

Rangers uit Europa League getrapt door Luxemburgse nummer vier

Het voormalige Glasgow Rangers, tegenwoordig bekend als Rangers FC, heeft zichzelf dinsdagavond grandioos voor lul gezet. De Schotten maakten hun Europese comeback sinds ze failliet verklaard werden en onderaan de Schotse ladder opnieuw moesten beginnen, maar dat ging niet zo lekker.

In de eerste kwalificatieronde van de Europa League stonden de Rangers tegenover het immer imposante Progrès Niederkorn, de nummers vier van de ijzersterke Luxemburgse competitie en trotse eigenaren van nul gewonnen Europese wedstrijden in de bijna 100-jarige clubgeschiedenis. Op een volgepakt Ibrox Park wonnen de Rangers de eerste wedstrijd met een wat matige 1-0, maar in het Stade Josy Barthel ging het helemaal anders.

Na een goed uur spelen op het Luxemburgse gras was het Emmanuel Françoise die Niederkorn op voorsprong zette: de eerste Europese goal voor de club sinds Hubert Meunier in 1981 in de Europa Cup I tegen het Noord-Ierse Glentoran scoorde, en pas de tweede Europese treffer ooit voor Niederkorn. Daar bleef het niet bij, want een goede tien minuten later zette Sébastien Thill de stand op 2-0 en daarmee was het vonnis van de Rangers getekend. De Schotten konden niks terugdoen en Niederkorn gaat door naar de volgende ronde. 

Het gros van de returns in de eerste kwalificatieronde van de Europa League wordt overigens donderdag gespeeld, maar dinsdag stond er nog één op het programma. Het Hongaarse Videoton schakelde Balzan uit Malta uit na een 3-3 gelijkspel op het eiland.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

William Rutten: Williams is geweldige entertainer

Sterfotograaf William Rutten die wekelijks te vinden is bij concerten van grote binnenlandse en buitenlandse artiesten geniet niet meer van de concerten zelf. "Ik ga nooit meer naar een concert om te genieten. Daarvoor heb ik er teveel gezien. Ik ben nu ook bij zo'n drie concerten per week. Dus in mijn vrije tijd denk ik dan niet: kom, laten we eens naar een concert gaan. Ik ben daar puur voor m'n werk", vertelde hij op Radio 10.

Dinsdagavond fotografeerde Rutten nog Robbie Williams op verzoek van het management van de zanger tijdens zijn concert in het Goffertpark in Nijmegen: "Het blijft een geweldige entertainer. Maar als je hem zo ziet staan denk je wel: hoelang kan hij dit nog op deze manier doen? Hij wordt ook een dagje ouder. Het zijn wel mooie foto's geworden", vertelde William in de ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Maar ik adviseer mensen om eerst even wat te eten als ze ze bekijken op mijn Facebook pagina, Robbie is namelijk wel harig. En dat valt op als je je kilt optilt en daar in je onderbroek staat. Niet iedereen reageerde daar erg enthousiast op daar."

William Rutten geniet niet meer van concerten
William Rutten: Williams is geweldige entertainer (Foto: BuzzE)

André Rieu wilde naar Noord-Korea

André Rieu wilde een concert geven in Noord-Korea. Zijn zoon Pierre heeft daar ook gesprekken over gevoerd met de autoriteiten. "Namens mij stelde hij als voorwaarde dat Noord- en Zuid-Koreanen tijdens het concert samen zouden kunnen walsen in vrede. Toen waren de besprekingen snel afgelopen, helaas'', zegt André Rieu in De Limburger.

Rieu staat de komende weken weer op het Vrijthof in zijn thuisstad Maastricht. Het orkest van Rieu bestaat dertig jaar. Het hoogtepunt voor hem was spelen in de rust van Ajax-Bayern München in 1995.

André Rieu wilde naar Noord-Korea
André Rieu wilde naar Noord-Korea (Foto: BuzzE)

KPN steunt Chinese toeristen in Europa

KPN heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Chinese internetbedrijf Tencent en internetvideo-aanbieder Sunway Culture Media voor ondersteuning van Chinese toeristen in Europa.

De partijen lanceren de WeChat Go SIM kaart, die naast bellen en 4G-datadiensten ook extra functionaliteiten biedt zoals reisinformatie, Chinese video-content, top ups en sociale media voor Chinese reizigers in alle EU-landen. De applicatie zal vanaf begin juli beschikbaar zijn op China's bekende e-commerce platforms, luchthavens en populaire bestemmingen voor Chinese reizigers in Europa.

WeChat werd in 2011 gelanceerd door Tencent en heeft inmiddels meer dan 850 miljoen gebruikers. WeChat Go is ontwikkeld door Sunway, dat het grootste videoplatform voor Chinese content in het buitenland beheert. KPN maakte geen financiële details bekend over de samenwerking.

KPN steunt Chinese toeristen in Europa
KPN steunt Chinese toeristen in Europa (Foto: BuzzT)

Tour: Etappe 5 - De eerste aankomst bergop

Lang leek de vierde rit een van de saaiste ritten ooit te worden. Direct vanuit het vertrek demarreerde Guillaume van Keirsbulck en niemand had interesse om hem te volgen. Logisch ook, want iedereen wist dat het een massasprint ging worden. Guillaume, het voormalige supertalent, die tijdens bergritten blijkbaar graag aan auto's hangt, reed de godganse rit compleet voor lul.

Op 16 kilometer van het eind was het klaar en kon de sprintvoorbereiding gaan beginnen. Dat leek lange tijd zonder incidenten te verlopen, op een renner van Bahrain-Merida die even van de weg raakte na. Het ging goed, tot de laatste kilometer. In die laatste kilometer ontstond er een grote valpartij, toen Sagan ingeklemd raakte tussen twee renners van FDJ. Hij ontsnapte, maar de mannen van FDJ kwamen minder goed weg.

Er gingen redelijk wat renners onderuit, waaronder de gele trui, Geraint Thomas, en Dylan Groenewegen. Het droomtreintje van Lotto Jumbo ontspoorde dus weer, bijzonder spijtig. Door de valpartij bleef er vooraan maar een klein groepje over, amper 10 man zouden gaan sprinten om de dagwinst.

Normaal gesproken kan je met zo'n kleine groep wel een redelijk veilige sprint rijden, maar daar was in dit geval geen sprake van. Iedereen week van zijn lijn af en daardoor ontstond een zware valpartij van Cavendish, waar Degenkolb en Swift dan weer overheen vielen. Arnaud Demare viel niet en hij droogde in de sprint Sagan, Kristoff en Greipel af. Hij werd de eerste Franse sprinter sinds Jimmy Casper die nog eens een rit in de Tour wist te winnen, meer dan elf jaar na dato.

Veel aandacht voor Demare was er alleen niet, het ging al vrij snel over het incident tussen Cavendish en Sagan. Persoonlijke voorkeuren bleken nogal een rol te spelen bij deze discussie, dus een consensus is er nog steeds niet. Naar mijn mening wijkt Sagan dusdanig van zijn lijn af dat hij de deur dichtgooit voor Cavendish. Cavendish wil langs Sagan op het moment dat er nog voldoende ruimte is, maar Sagan smijt de deur dicht, er is geen ruimte meer en Cavendish kan geen kant meer op. Derhalve is het volledig terecht om Sagan terug te plaatsen in de uitslag. Dan laat ik de elleboog verder nog buiten beschouwing, alleen al het afwijken van de lijn is voldoende om hem naar achteren te plaatsen.

Met de initiële beslissing van de jury viel dus eigenlijk, achteraf gezien, best goed te leven. Dat de mensjes bij Dimension Data daarna niet tevreden waren en nog een keer gingen klagen leverde uiteindelijk een totale uitsluiting van Sagan op. Hij bracht door zijn manoeuvres andere renners in gevaar. Daar is eigenlijk geen speld tussen te krijgen. Door zijn actie komt Cavendish ten val, die daardoor zijn schouderblad breekt. Bovendien vielen nog twee andere renners. Dat Cavendish niet in het gat hoeft te duiken wil niet zeggen dat Sagan dan maar mag uitwijken.

De argumentatie van de jury is, hoewel het vrij summier is, nog wel enigszins te volgen. Het is in ieder geval een duidelijk statement dat men de wereldkampioen uit koers neemt na zo'n actie. Wie weet gaan sprinters zich hierdoor in de toekomst anders gedragen, hoewel die kans mij niet al te groot lijkt. Vooral omdat de winnaar, Demare, niet werd teruggezet voor een eveneens gevaarlijk manoeuvre. Hij zwiepte van rechts naar links en reed bijna Bouhanni van zijn sokken. Die willekeur is wel altijd vrij hinderlijk bij de edele wielersport. Het feit dat de ploeg anno 2017 nog moet klagen voor de jury eens de beelden gaat bekijken is tamelijk achterhaald.

Hoe dan ook, zonder Sagan en Cavendish gaan we verder met de Tour. Tijdens de volgende rit krijgen we de eerste echte aankomst bergop. Dat klinkt leuk, maar de aanloop richting die klim is redelijk waardeloos. De kans is aanwezig dat het broekje rond de heupen kan blijven hangen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Veel aankomsten zijn er nog niet geweest in Vittel, maar iedere keer dat de Tour naar dit kuuroord trekt is het een dubbel bezoek. Na een aankomst in Vittel volgt steevast een vertrek. In 1964 was er zelfs een Grand Départ in Vittel, met als eerste rit een proloog in en rond het dorp en later op de dag nog een korte rit in lijn richting Esch-sur-Alzette. Beide ritten werden gewonnen door Charly Grosskost.

Na de aankomst in 1990, toen Nijdam won, was er een dag later een tijdrit richting Épinal, de stad waar in dat jaar ene Nacer Bouhanni werd geboren. Die tijdrit werd vrij verrassend gewonnen door de Mexicaanse klimmer Raul Alcala, die als achtste in het klassement zou eindigen. Later won Alcala op 46-jarige leeftijd nog eens het nationaal kampioenschap tijdrijden van Mexico, daar kan Chris Horner nog een puntje aan zuigen.

Na de aankomst in Vittel in 2009 volgde er een dag later een heuvelachtige rit door de Vogezen, richting Colmar. Die rit werd op overtuigende wijze gewonnen door Heinrich Haussler, van wie we in die tijd nog dachten dat hij voorbestemd was voor grote dingen. Dat bleek in de jaren daarna vies tegen te vallen helaas.

Nu volgt er dus weer een rit door de Vogezen, met start vanuit Vittel. In Vittel zit ook nog een Club Med, dat is een grote Franse organisatie die tal van luxueuze resorts uitbaat. Sinds 1964 staat het resort in Vittel, in de buurt van de thermale baden. In de omgeving kom je een flinke golfbaan tegen, een van de twee in dit dorp. Even verderop ligt ook nog het hippodroom, de lokale paardenrenbaan.

Tijdens beide wereldoorlogen was Vittel een populaire plaats. Gedurende de Eerste Wereldoorlog was het dorp vooral het domein van de Amerikanen, die een deel van hun mannen hadden gestald in alle hotels van Vittel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren het dan weer de Duitsers die het hier een aantal jaar voor het zeggen hadden. Zij gebruikten Vittel als een interneringskamp, waar enkele honderden Amerikaanse en Engelse families gevangen werden gehouden.

Tegenwoordig is het gelukkig allemaal pais en vree in Vittel, zodoende kan deze rit zonder problemen starten op de parkeerplaats van de lokale Lidl, die tijdens de laatste kilometer van de vorige rit al gepasseerd werd.

Vandaag verlaten we Vittel weer (Foto: Panoramio)
Vandaag verlaten we Vittel weer (Foto: Panoramio)

De route
Na een kort rondje door Vittel gaan de renners vrij snel richting het zuiden fietsen. In het begin van de rit is het behoorlijk vlak. In de eerste kilometers gaat het zelfs heel licht naar beneden, maar dan wel zo licht dat het haast niet opvalt. De wegen zijn vergelijkbaar met die van de finale tijdens de vorige rit. Breed genoeg, maar wel redelijk wat bochtjes en langs de kant van de weg vrij weinig begroeiing.

Na een aantal kilometer rijdt het peloton door Thuillières, waar een chateautje staat, en daarna komen ze in een bos terecht. De weg door het bos is lang en vrij bochtig, maar het blijft ook nog een tijd vlak. Onderweg passeren we een aantal dorpjes, waarvan er een paar nog best fraai zijn ook. Na 30 kilometer rijden we het departement Haute-Saône binnen en vlak daarvoor is er het eerste kleine bultje onderweg, een kilometer of drie vals plat omhoog.

In de Haute-Saône komt het peloton op een vrij smalle weg terecht, die ze richting Demangevelle gaat brengen. In Demangevelle zijn er twee bochten naar links en daarna wordt er over een bredere weg verder gefietst richting Vauvillers. Deze weg is behoorlijk recht en een aantal kilometer lang ook behoorlijk vlak. Daarna begint de weg wel voorzichtig wat omhoog te lopen, maar meer dan vals plat wordt het nooit.

Na 44 kilometer komen de renners door Vauvillers, een klein dorpje met amper 700 inwoners. Ondanks het feit dat er hier helemaal niets te doen is, beschikken ze in dit dorp toch over een opvallend gebouwtje. Het Hotel de Ville was vroeger een chateau en heeft een ietwat kitscherig dak. Na Vauvillers fietst het peloton nog 16 kilometer verder over dezelfde, brede weg, zonder dat er veel hoogteverschillen zijn. Af en toe een beetje op, af en toe een beetje af, maar vooral veel vlak.

Het fraaie stadhuis van Vauvillers (Foto: Panoramio)
Het fraaie stadhuis van Vauvillers (Foto: Panoramio)

Voorbij Bouligney verlaten de renners de grote weg en rijden ze over smallere wegen via Saint-Loup-sur-Semouse richting Hautevelle, waar ze na 64 kilometer passeren. De wegen zijn bochtig en de omgeving is bosrijk, maar verder is er nog steeds weinig te beleven aangezien het voorlopig vlak blijft. Na Hautevelle worden de wegen weer wat rechter en begint het wat glooiender worden, maar alsnog is het episch saai.

Er wordt koers gezet richting Luxeuil-les-Bains en buiten deze stad, waar ze een mooie kerk hebben, begint de weg wel wat omhoog te lopen. Dit stelt alleen ook niet veel voor, want stel je voor dat je in een bergrit een fatsoenlijke klim zou stoppen. Moeten we niet aan denken, dus we houden het bij drie kilometer vals plat, richting Fougerolles. Ziet er op het profielkaartje uit alsof er daadwerkelijk iets aan de hand is, maar dan valt het in de praktijk vaak tegen.

Na Fougerolles, waar het peloton na 83 kilometer passeert, gaat het weer even omhoog. Liefst vier kilometer, met in die kilometers een stijging van liefst 100 meter. Het begint met een f en het eindigt op lopshow. Na dit bijzonder spannende intermezzo in de Franse bossen volgt er een kleine afdaling en dan is het weer een aantal kilometer vlak, terwijl er richting de tussensprint van de dag wordt gefietst. Die kleine afdaling stelt overigens ook geen reet voor, net zoals de rest van deze rit.

Onderweg naar de tussensprint passeren de renners het land van de 1000 vijvers. Er liggen hier in de omgeving dus 1000 plasjes water, echt fantastisch. Midden tussen deze 1000 vijvers ligt Faucogney-et-la-Mer, een klein dorpje met amper 600 inwoners. Hier is na 102 kilometer de tussensprint van de dag. Nog 60 kilometer te gaan en de koers gaat na 100 totaal onzinnige kilometers dan eindelijk een heel klein beetje beginnen.

Eén van de duizend plassen water hier (Foto: Panoramio)
Eén van de duizend plassen water hier (Foto: Panoramio)

Buiten Faucogney komen de renners op een typisch Vogezenweggetje terecht en hier gaat het 2,3 kilometer lang behoorlijk stevig omhoog, aan 8%. Er wordt geklommen richting het dorpje Esmoulières. Na 107,5 kilometer bereiken de renners dit dorp en hier zijn ook wat bergpuntjes te verdienen, want de organisatie heeft besloten om hier een colletje van de derde categorie van te maken.

In Esmoulières zijn de renners alleen nog lang niet boven, want de weg blijft nog tien kilometer omhoog lopen. Het zwakt wel steeds verder af, in totaal stijgt het in die tien kilometer maar 200 meter. Vals plat dus, dat steeds minder vals plat wordt. De renners rijden richting de Col de Croix, waar geen bergpunten te verdienen zijn. Na 121 kilometer bereiken ze de top van deze klim, maar de laatste vier kilometer richting de top is het totaal vlak.

Eenmaal boven gaat het mis. Je kan rechtdoor blijven rijden, dan ga je richting Ballon de Servance, een prima klimmetje van 10 kilometer aan 5%. Ook Ballon d'Alsace is niet ver van hier en makkelijk te bereiken. In plaats daarvan slaat het peloton rechtsaf en gaan ze rijden naar het dorpje Servance, in dalende lijn. Deze afdaling stelt bijzonder weinig voor. De weg is breed en er zijn amper bochten, eigenlijk gaat het zelfs bijna volledig rechtdoor.

Na 127 kilometer komen de renners dan door Servance en in dit dorp zou je linksaf kunnen slaan. Als je dat doet, kom je de Col des Chevrères tegen. Dit is een klim die voorkwam in de Tour van 2014, tijdens de rit naar La Planche des Belles Filles. In totaal bijna negen kilometer lang, met een zwaar tussenstuk van 3,5 kilometer aan 9,5%. Zou je makkelijk in je rit kunnen stoppen om het ergens op te laten lijken, maar tijdens deze laffe Tour gaan we dat natuurlijk niet doen. Zoek het lekker uit met je moeilijke ritten, we houden het makkelijk. Daarom wordt er na Servance rechtdoor naar beneden gereden, over grandioos vlakke en brede wegen.

Van mooie klimmen moeten we het niet hebben, dan maar naar mooie gebouwen kijken (Foto: Panoramio)
Van mooie klimmen moeten we het niet hebben, dan maar naar mooie gebouwen kijken (Foto: Panoramio)

Van Servance wordt er richting Belonchamp gefietst en tijdens dit stuk gaat het nog vijf kilometer lichtjes naar beneden, zonder veel gedoe. Voorbij Belonchamp is het nog drie kilometer volledig vlak en daarna slaat het peloton linksaf, richting Fresse. Al snel begint de weg licht omhoog te lopen, met liefst drie hele kilometer aan 3%.

We volgen ondertussen dezelfde weg als tijdens de Tourrit naar La Planche des Belles Filles in 2012 en toen gebeurde er hier niet veel. Er kan dan ook niet veel gebeuren, want na Fresse is het een kilometer vlak en daarna gaat het nog vijf kilometer verder omhoog aan amper 2%. Eenmaal boven volgt er een korte afdaling, met een paar niet zo lastige bochtjes, richting Plancher-les-Mines. Dit dorpje bereiken de renners na 152 kilometer en dan is het nog maar acht kilometer tot de streep.

In Plancher-les-Mines begint de weg al voorzichtig omhoog te lopen, maar de klim begint officieel pas twee kilometer later. De ondertussen welbekende klim naar La Planche des Belles Filles. Na 2012 en 2014 zijn we hier nu voor de derde keer en dus weten we ongeveer hoe de klim in elkaar zit. 5,9 kilometer lang en 8,5% gemiddeld, vrij steil en lastig dus, zeker voor Franse begrippen.

De klim begint meteen steil, met een kilometer aan 9,4%. Daarna zwakt het wat af richting 7%, maar vervolgens krijgen de renners te maken met twee kilometer aan 9,5%. Richting de top wordt het iets eenvoudiger, met een kilometer aan 8%, maar het venijn zit hier echt in de staart. Heel even vlakt het af, maar dan gaat het in de laatste meters aan 20% omhoog. Dit is het stuk waar de grootste gaten vallen. Na 160 kilometer koers een sprintje op het eind, om als eerste boven te komen op deze klim van de eerste categorie.

Het profiel van de klim naar La Planche des Belles Filles (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de klim naar La Planche des Belles Filles (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Het verhaal van La Planche des Belles Filles is ondertussen ook bekend, veronderstel ik. In het kort komt het op het volgende neer: La Planche des Belles Filles heeft natuurlijk een mooi verhaal. Een legende zelfs.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog zouden Zweedse huurlingen dit gebied hebben geterroriseerd. Meisjes, die niet misbruikt wilden worden door deze wrede barbaren, vluchtten naar deze berg. Ze gingen nog liever dood dan dat ze misbruikt zouden worden. Daarom sprongen ze van het plateau naar beneden, hun dood tegemoet. Vaak kwamen ze dan in het ondergelegen meer terecht, dat de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes) draagt.

Of het klopt of niet, in ieder geval een bijzonder verhaal. Er is ook een beeld op de top, dat dit hele verhaal moet uitbeelden. Dit heb ik schaamteloos gekopieerd uit mijn voorbeschouwing van de rit van 2014, want als de ASO niet creatief is hoef ik het ook niet te zijn natuurlijk.

Sinds de introductie van de klim in 2012 is het nu al de derde keer dat we hier zijn, terwijl de klim nu ook weer niet zo heel bijzonder is. Nadeel is ook dat het de organisatie nog niet echt gelukt is om een leuk parcours uit te stippelen rond de klim. In 2014 ging dat nog best goed, met enkele klassieke Vogezenklimmen en een wat lastigere klim in de aanloop naar de slotklim, maar in 2012 en ook nu is het een misdaad tegen de menselijkheid.

De reden dat de organisatie hier graag komt zal ongetwijfeld liggen aan het feit dat er boven op de top een skistation ligt. Naar alle waarschijnlijkheid is alle aandacht die zo'n Touretappe oplevert hier goed bevallen en financieel gezien zal het ze ook geen windeieren hebben gelegd. Daarom gaan we nu op zoek naar een opvolger voor Chris Froome en Vincenzo Nibali.

Froome was de eerste winnaar hier, in de tijd dat hij nog relatief onbekend was. In de Vuelta van 2011 brak hij uit het niets door en in het jaar daarna zou hij de meesterknecht moeten zijn van Wiggins. Dat was hij ook wel, alleen ging hij op La Planche des Belles Filles voor eigen succes op die laatste steile strook. Twee jaar later was Nibali, na het uitvallen van Froome en Contador, duidelijk de sterkste.

Dit beeld moet het hele verhaal van de jonge meisjes uitbeelden (Foto: WikiCommons)
Dit beeld moet het hele verhaal van de jonge meisjes uitbeelden (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
Het is de eerste korte rit in lijn van deze Tour en dus de eerste mogelijkheid voor de renners om een beetje fatsoenlijk uit te slapen. Ze hoeven pas om 13:10 aan het vertrek te staan in Vittel. Na een tien minuten durende neutralisatie gaat Christian Prudhomme met zijn vlaggetje zwaaien en gaat het hopelijk een boeiende strijd worden tussen de mannen die in de vlucht van de dag willen zitten. Hopelijk zo boeiend, dat het minstens een uur duurt voor de vluchters weg zijn. De uitzending begint namelijk pas om 14:10, na een kilometer of 40 koers. De finish boven op de berg van de mooie meisjes wordt verwacht tussen 17:04 en 17:28.

Het weer zal tijdens deze rit prima zijn, eindelijk weer dat echt bij de Tour past. Warm, zonnetje, 28 graden. Geen zuchtje wind en ook geen spatje regen. Ook in de omgeving van de finish zal het niet heel veel anders zijn, aan de voet van de klim wordt ook 28 graden verwacht, zonder wind of regen. Afgelopen rit was al redelijk warm, maar nu wordt het helemaal zweten.

Vincenzo Nibali won hier in 2014 (Pro Shots/Dppi)
Vincenzo Nibali won hier in 2014 (Pro Shots/Dppi)

Favorieten & voorspelling
Een eerste bergrit is altijd lastig te voorspellen, zeker als het eigenlijk maar een halfbakken bergrit is. Voorlopig zijn de winnaars op La Planche des Belles Filles Chris Froome en Vincenzo Nibali. Twee keer werd de rit dus gecontroleerd en won de beste klimmer in koers. Met die feiten in het achterhoofd lijkt het nogal voor de hand te liggen dat we nu hetzelfde scenario gaan krijgen. Deze rit is bijzonder eenvoudig te controleren, wegens een schrijnend gebrek aan bergen. Ploegen met klassementsrenners die vast een duidelijk signaal willen afgeven kunnen de boel hier makkelijk bij elkaar houden.

Het hangt er natuurlijk ook grotendeels vanaf wie er in de vlucht van de dag zitten. Sinds een aantal maanden is Robert Gesink een erkende rittenkaper en op voorhand vond hij deze rit niet zo geschikt voor een vlucht. Aan zijn expertise durf ik niet te twijfelen, dus ga ik uit van een strijd tussen de mannen met gele ambities. Het zou ook wel fijn zijn om die mannen alvast in actie te zien, want de laatste paar keer is La Planche des Belles Filles in ieder geval wel een goede indicatie gebleken. Renners die het hier goed doen eindigen ook hoog in Parijs.

1. Porte. Ondanks het feit dat hij geen geweldige tijdrit reed, denk ik toch dat onze zwemmer in een blakende vorm verkeert. Hij was sterk in de rit naar Longwy, daar demarreerde hij op het eind nog. Bovendien zijn we nu op een soort klim waar hij altijd een goed gevoel van krijgt. Een beetje een Old Wilunga Hill, daar waar hij in het voorjaar iedereen altijd totaal weet te vernederen. Dat gaat hij nu ook doen, want Porte is dit jaar buitengewoon sterk en bovendien zal hij nog wel een beetje boos zijn op Froome en Sky. Die agressie moet er sowieso nog uit en dat kan goed op zo'n korte, maar steile klim.

2. Froome. Het hele jaar niet zo sterk als we van hem gewend zijn, maar tot nu toe lijkt hij zijn vorm toch aanzienlijk aangescherpt te hebben. De tijdrit was bijzonder goed, maar bergop is het nog afwachten. We hebben hem nog nooit zo vaak hopeloos peddelend achter andere renners aan zien fietsen als dit jaar. Of nouja, oké, dat zagen we hem tot halverwege 2011 natuurlijk ook in iedere koers doen, maar sindsdien is hij toch niet meer zo vaak in verlegenheid gebracht. Sky is wel een wonderbaarlijke ploeg, waar ze het begrip pieken een nieuwe dimensie geven, dus ik sluit ook niet uit dat Froome hier even met een halve minuut voorsprong wint en de rest van de concurrentie huilend naar huis stuurt. Kan allemaal, is het nieuwe wielrennen. Maar voorlopig doe ik toch maar even naïef en ga ik er vanuit dat hij zijn matigere vorm van de rest van het jaar mee heeft genomen naar de Tour.

3. Dan Martin. Dan houdt wel van een steile aankomst, dat zien we ieder jaar weer tijdens de Waalse Pijl. We zien dan ook dat hij zich totaal niet kan positioneren en dat hij altijd vanuit een kansloze positie zichzelf naar voren moet knokken. Als het tijdens deze rit lang bij elkaar blijft verwacht ik weer zo'n scenario. Dan weet iedereen dat de laatste lastige strook aan 20% gaat beginnen en net op dat moment laat Dan zich inhalen door een paar jongens. Moet ie weer vanuit een geslagen positie naar voren rijden en dan haalt ie nog net een podiumplaats binnen. Arme jongen.

4. Thomas. Hij heeft ondertussen al twee keer op de grond gelegen, dus het is even afwachten of dat veel effect gaat hebben op zijn prestaties. Sky kennende zal dat allemaal wel meevallen. Ze hebben nu weer zo'n unieke situatie als in 2012, met twee achterlijk sterke renners. Welbeschouwd hebben ze nu zelfs meer dan twee achterlijk sterke renners, maar ik neem toch maar aan dat de rest mag gaan knechten. Thomas zal er waarschijnlijk wel alles aan doen om zijn gele trui te behouden, want uiteindelijk zal Froome toch de kopman zijn. Tenzij Thomas tijdens deze rit ineens de sterkste blijkt te zijn, dat kan nog leuke situaties opleveren. Verwacht ik eigenlijk niet, want zelfs deze mutant moet wel even normaal blijven doen.

5. Bardet. Ook Romain heeft al een keer op de grond gelegen, maar daar lijkt hij weinig hinder van te ondervinden. Hij is het hele jaar al uitstekend in vorm, hoewel de echte topuitslagen toch nog een beetje ontbreken. Dat moet tijdens de Tour komen, de ronde waar hij zo lang naar heeft toegeleefd. Nu Pinot niet voor het klassement gaat is hij de grote Franse hoop. In 2014 reed hij al heel sterk op deze klim, hij werd toen vijfde op 22 seconden van Nibali. Nu, met wat meer ervaring en vooral betere benen, maar ook meer concurrentie, verwacht ik weer een vijfde plaats. Ook niks mis mee.

Verdachten MH17 in Nederland berecht

De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 zullen door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet worden berecht. De landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp hebben dat besloten. Dat bevestigen Haagse bronnen woensdag.

Het kabinet zei er eerder al nadrukkelijk rekening mee te houden dat de daders uiteindelijk door de Nederlandse rechter zouden worden berecht. Er lagen nadat Rusland een veto had uitgesproken over een VN-tribunaal nog twee mogelijkheden op tafel: een nog op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in een van die landen die samenwerken in het onderzoek. In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland in het Joint Investigation Team (JIT) samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België.

Nu de beslissing is genomen, betekent dit niet dat er op korte termijn verdachten voor de rechter zullen staan. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Hoewel er een groep betrokkenen in beeld is, zijn er nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld. Daar komt nog bij dat het maar de vraag is of bijvoorbeeld Rusland verdachten zal uitleveren.

Het JIT presenteerde vorig jaar de eerste resultaten van het onderzoek. Hieruit bleek dat de Buk-raket waarmee de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne werd neergehaald uit Rusland kwam. De raket werd afgevuurd in gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Moskou noemde de conclusies vooringenomen en politiek gemotiveerd.

Verdachten MH17 in Nederland berecht
Verdachten MH17 in Nederland berecht (Foto: ANP)

Nacon komt met Revolution Pro Controller 2

Bigben Interactive kondigt de komst aan van de Revolution Pro Controller 2 voor PlayStation 4, onder officiële licentie van Sony Interactive Entertainment Europe.

De Revolution Pro Controller 2 is een evolutie van de Revolution Pro Controller, die sinds december 2016 al 250.000 keer over de toonbank ging. De verbeterde controller biedt nieuwe mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid de vier shortcutknoppen handmatig te configureren voor directe aanpassingen, dit keer configuratiemogelijkheden voor zowel de linker- als de rechterstick, plus de mogelijkheid om de D-pad in te stellen voor 4 of 8 richtingen.

De volgende functies zijn op verzoek van de gaming community toegevoegd:

  • Nieuwe, verbeterde UI van de configuratiesoftware
  • Configuratiesoftware compatibel met Mac OS X 10.11 (El Capitan)/10.12 (Sierra)-systemen
  • Volledig aanpasbare linker- en rechterstick (deadzone en responsecurve)
  • Mogelijkheid om de D-pad in te stellen voor 4 of 8 richtingen
  • Handmatige configuratie van M1/M2/M3/M4-shortcuts in de PS4TM Pro Control-modus

Naast bovengenoemde functies is de Revolution Pro Controller 2 volledig compatibel met pc's en voorzien van een nieuwe bedrade verbinding via USB-C, om de controller eenvoudiger en veiliger te kunnen gebruiken.

De Revolution Pro Controller 2 wordt in de zomer van 2017 uitgebracht.

Revolution Pro Controller 2 (Foto: Bigben Interactive)

Revolution Pro Controller 2 (Foto: Bigben Interactive)

Automerk Volvo wordt elektrisch

Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars gaat zich helemaal richten op elektrisch rijden. Vanaf 2019 stopt Volvo met wagens met uitsluitend verbrandingsmotoren en zal elke auto van een elektromotor worden voorzien.

Tussen 2019 en 2021 komt Volvo met vijf volledig elektrisch aangedreven auto's naar buiten, waarvan twee modellen onder dochtermerk Polestar. Daarnaast wordt een reeks hybride modellen in de markt gezet. Volvo heeft zich ten doel gesteld om in 2025 minstens 1 miljoen elektrisch aangedreven auto's te hebben verkocht.

Volvo had eerder al aangegeven meer in te zetten op elektrisch rijden, mede om luchtvervuiling tegen te gaan. Volvo is eigendom van het Chinese Geely Cars. In China is in de grote steden vaak sprake van ernstige vervuiling dus Volvo kan met name op die markt met elektrisch rijden fors inspelen op de grote vraag naar schoner vervoer.

Automerk Volvo wordt elektrisch
Automerk Volvo wordt elektrisch (Foto: ANP)

ABN AMRO stopt met tabaksindustrie

ABN AMRO stopt met investeren in de tabaksindustrie. De grootbank neemt ook geen klanten uit de sector meer aan, zo bevestigde ABN AMRO woensdag na berichtgeving in Trouw.

De activiteiten zijn bij het financiële concern overigens klein van omvang en omvatten slechts enkele ondernemers. Lopende contracten blijven staan, maar nieuwe deals komen er niet en bestaande contracten worden niet verlengd of uitgebreid. "De kernactiviteit van de tabaksindustrie is niet verenigbaar met de kernwaarde van de bank", aldus de bank. "Het gaat om het principe", aldus een zegsman die ook aangaf dat de beslissing in april is genomen.

Beleggingen van klanten vallen buiten de aangekondigde stap.

ABN AMRO stopt met tabaksindustrie
ABN AMRO stopt met tabaksindustrie (Foto: ANP)

Nieuwe kernproef Noord-Korea verwacht

Zuid-Korea verwacht dat buurland Noord-Korea snel een zesde nucleaire test zal uitvoeren. Dat zei Han Min-goo, de Zuid-Koreaanse minister van Defensie woensdag in respons op de rakettest die het buurland eerder deze week uitvoerde.

Noord-Korea zelf zei woensdag al dat het mogelijk is om met de ICBM-raket die maandagnacht werd afgeschoten, een zware nucleaire kernkop af te schieten.

Nieuwe rakettest Noord-Korea verwacht
Nieuwe kernproef Noord-Korea verwacht (Foto: ANP)

Mariah Carey laat kinderen zwemmen met haaien

Mariah Carey is met haar tweelingkinderen tussen de haaien gaan zwemmen. De zangeres plaatste een foto van het gezin op vakantie en bij een haaienbassin. Ook danser Bryan Tanaka, met wie ze een knipperlichtrelatie onderhoudt, is mee op reis.

De haaien met wie de zangeres en haar twee zesjarige kids gingen zwemmen, zijn niet gevaarlijk. Het gaat om verpleegsterhaaien die voorkomen in warme, tropische wateren en kleine vissen eten vlakbij de zeebodem. "Haaiendag met de schatjes... maak je geen zorgen, ze zijn zachtaardig", schreef Carey op Instagram.

Takana ging ook zwemmen met de haaien, zo was te zien op een video op zijn Instagram. "Nooit gedacht dat ik dit zou doen", schreef hij onder het filmpje. Ook Carey maakte een filmpje waarin ze een rondje snorkelt in het bassin en voorzichtig een voorbijzwemmende haai aait. "Zwemmen met haaien. Heel normaal.", is te lezen onder haar video.

 

Shark day with #dembabies ... don't worry, they're gentle #NurseSharks 🦈🦈🦈

Een bericht gedeeld door Mariah Carey (@mariahcarey) op4 Jul 2017 om 8:20 PDT

Mariah Carey laat kinderen zwemmen met haaien
Mariah Carey laat kinderen zwemmen met haaien (Foto: BuzzE)

Oud-basketbalster wil langste model ter wereld worden

Oud-basketbalster Ekaterina Lisina is met 2,06 meter behoorlijk aan de lange kant. De Russische wil daar nu gebruik van maken door 's werelds langste topmodel te worden.

Lisina speelde jarenlang in het Russische basketbalteam, waarmee ze in 2006 vicewereldkampioene werd en in 2008 olympisch brons veroverde, een jaar nadat de ploeg Europees kampioen werd. In 2014 stopte Lisina met professioneel basketballen en tegenwoordig richt ze zich op modellenwerk.

"Ik wil heel graag in het wereldrecordboek als langste topmodel", aldus Lisina, die officieel al de langste vrouw van Rusland is. "Ik denk ook dat ik kans maak op de titel voor de langste benen. Die zijn zo'n 1,33 meter, iets langer dan de huidige recordhoudster."

Foto's van Lisina zijn te vinden op haar Instagram-account en we zijn natuurlijk niet te beroerd om er een paar te delen. 

 

Beautifil Milano!😍 #longestlegs #longlegs #tallestmodel #professionalmodel #tallmodel #supermodel #tall #tallisbetter #tallisbeautiful #ekaterinalisina

Een bericht gedeeld door Ekaterina Lisina🇷🇺 (@ekaterina_lisina15) op26 Apr 2017 om 7:02 PDT

FOK! Wat een weer: warm en vochtig

Juli louter zonneschijn,
zeker krijgen we gouden wijn.

Goedemorgen! Het noorden van het land wordt wakker met bewolking en mogelijk regenval. In het zuiden ontwikkelen de stapelwolken zich in de loop van de ochtend en dan maakt men ook daar kans op wat nattigheid. Op de Wadden ligt de maximumtemperatuur rond de 18 graden, terwijl het kwik in het zuidoosten van het land naar de 27 graden kan klimmen. Warm en nat dus. Verder staat er een zwakke wind die in de loop van de dag geleidelijk naar het noorden draait. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:26
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1917 Het Aardappeloproer in Amsterdam mondt uit in een veldslag op het Haarlemmerplein, waarbij militairen het vuur openen op de menigte. De opstand wordt neergeslagen. Er vallen 9 doden en 114 gewonden
1922 Eerste verkiezingen in Nederland met actief vrouwenkiesrecht.
1946 De bikini wordt geïntroduceerd.
2009 De schat van Staffordshire wordt ontdekt nabij de stad Lichfield.
2012 In Londen wordt het hoogste gebouw van Europa geopend, de 310 meter hoge The Shard oftewel "De Scherf".

Zeeuws-Vlaanderen vanuit een zweefvliegtuig vanaf zo'n 1000 meter hoog (Foto: Paulus-de-crosskabouter)
Zeeuws-Vlaanderen vanuit een zweefvliegtuig vanaf zo'n 1000 meter hoog (Foto: Paulus-de-crosskabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bedrijven niet op de hoogte van cyberdreiging

Nederlandse bedrijven zijn slecht op de hoogte van digitale dreigingen. De Cyber Security Raad (CSR) luidt woensdag naar aanleiding van eigen onderzoek de noodklok over het ernstige tekort aan cybersecurity-informatie in het bedrijfsleven. De urgentie van het probleem is volgens het adviesorgaan groot en het is zaak dat diverse partijen, zowel publiek als privaat, snel actie ondernemen.

Alleen de rijksoverheid en organisaties die van essentieel belang zijn in het dagelijks leven, zoals banken en leveranciers van elektriciteit, gas en drinkwater, wisselen belangrijke informatie over digitale dreigingen met elkaar uit. Andere bedrijven en organisaties blijven ervan verstoken. De CSR adviseert betrokken ministeries, politie en justitie en het bedrijfsleven woensdag dringend om dergelijke informatie voortaan te delen. Ook moet haast worden gemaakt met het opzetten van een zogenoemd Digital Trust Centre, dat als informatieknooppunt moet fungeren.

Daarnaast pleit het CSR ervoor dat het makkelijker wordt aangifte te doen van cybercrime. Doordat procedures rond aangeven en melden op dit moment te complex zijn, vreest het CSR dat slechts het topje van de cybercrime-ijsberg in Nederland zichtbaar is.

Bedrijven niet op de hoogte van cyberdreiging
Bedrijven niet op de hoogte van cyberdreiging (Foto: ANP)

Belgische gevangenen slapen op de grond

In de Belgische gevangenissen moeten tweehonderd gedetineerden op de grond slapen. Vooral in Antwerpen, Gent en Hasselt worden eenpersoonscellen van tien vierkante meter vaak gebruikt door drie gedetineerden. Twee slapen in een stapelbed, nummer drie ligt op een matras op de grond, aldus De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De vakbonden spreken van toestanden die je enkel in een 'bananenrepubliek' ziet.

Het ministerie werkt aan een oplossing. Tussen 2010 en 2016 huurde de Belgische overheid vanwege het cellentekort in eigen land ruimte in de gevangenis van Tilburg.

Belgische gevangenen slapen op de grond
Belgische gevangenen slapen op de grond (Foto: ANP)

Sigaretten binnen vijf jaar uit het zicht

Winkels die tabak verkopen moeten hun rookwaren binnen vijf jaar aan het zicht onttrekken. Alleen voor speciaalzaken maakt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid een uitzondering.

Supermarkten mogen hun tabak zelfs al in 2020 niet langer uitstallen, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. Tankstations, kiosken, drogisterijen, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd. Winkels die niets anders dan tabak verkopen mogen hun waar nog wel aan klanten tonen, maar niet meer in hun etalages.

Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. Graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten daarom in 2022 verdwenen zijn.

De staatssecretaris laat in de brief van woensdag doorschemeren dat hij vindt dat het roken van kruidenmengsels met een waterpijp ook onder het rookverbod zou moeten vallen. Hij wijst erop dat sommige mengsels nicotine bevatten en daardoor verslavend zijn. Ook kunnen ze dezelfde aandoeningen veroorzaken als gewone tabak. Maar hij laat het aan een nieuw kabinet over om dat te regelen.

Sigaretten binnen vijf jaar uit het zicht
Sigaretten binnen vijf jaar uit het zicht (Foto: ANP)

Federer en Djokovic wilden extra set spelen na opgaven

Tennissers Roger Federer en Novak Djokovic hadden bijna een demonstratiepartijtje gespeeld tijdens de tweede dag van Wimbledon. Djokovic zag op het Centre Court Martin Klizan na een ruime set opgeven, terwijl Federer in de wedstrijd daarna na iets meer dan een set zag hoe Alexander Dolgopolov er de brui aan gaf.

De twee grootheden kwamen elkaar na afloop in de kleedkamers tegen en vonden het allemaal toch een beetje sneu voor het publiek, dat gehoopt had om in totaal toch zeker wel zes sets te zien van de twee oud-kampioenen. "We hebben er in de kleedkamer even over gepraat, een beetje voor de lol, dat we misschien een soort demonstratiewedstrijdje moesten gaan spelen om die mensen op het Centre Court toch nog wat te zien te geven", aldus Djokovic. 

"Ze hadden echter al een andere wedstrijd gevonden", zegt de Serviër. De partij van Federer zou in principe de laatste zijn op het Centre Court, maar Caroline Wozniacki en Timea Babos werden naar het hoofdstadion verplaatst om daar hun partij te spelen. 

Opgave Cavendish na schouderbreuk

Mark Cavendish komt vandaag niet meer aan de start bij de vijfde etappe van de Tour de France. De Britse sprinter van Dimension Data heeft in de vierde etappe zijn schouder gebroken, blijkt uit onderzoek in het ziekenhuis. Hij kwam hard ten val in de sprint, toen hij in aanraking kwam met de inmiddels gediskwalificeerde wereldkampioen Peter Sagan.

"Ik ben natuurlijk ontzettend ontgoocheld over die breuk", klonk het uit de mond van Cavendish in een droog persbericht. "Mijn ploeg was vandaag geweldig. Zij voerden ons plannetje van vanochtend tot in de perfectie uit. Ik voelde dat ik een goede positie zat om te winnen. Dat ik niet alleen die sprintzege verlies, maar ook nog eens de Tour - een wedstrijd waar ik mijn hele carrière rond heb gebouwd - moet verlaten is ontzettend triest. Ik wens mijn ploegmakkers alle geluk toe voor het vervolg van de Tour. Ik kijk er naar uit om hen op tv te zien koersen."

Teamdokter Andrian Rotunno: "Mark heeft een breuk in zijn rechter schouderblad. Gelukkig is er op dit moment geen operatie nodig. En nog belangrijker: er is geen schade aan de zenuwen. Hij heeft om medische redenen wel moeten opgeven in de Tour en we zullen hem de komende dagen goed opvolgen."

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legertroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag langeafstandsprecisiewapens afgevuurd bij een militaire oefening. De wapens landden in de zee bij Zuid-Korea.


De legers zijn in opperste staat van paraatheid nadat Noord-Korea in de nacht van maandag op dinsdag een intercontinentale ballistische raket (ICBM) afvuurde. Volgens het Amerikaanse leger was de oefening van de legers een test om klaar te zijn voor de strijd tegen de 'onwettelijke en destabiliserende actie van Noord-Korea'. De legers willen zo hun macht laten zien.

Eerder op de dag claimde de Amerikaanse overheid nog dat Noord-Korea een reguliere middellangeafstandsraket had afgevuurd en geen langeafstandsrakket (ICBM). Inmiddels hebben zowel minister Tillerson van Buitenlandse Z\ken als het Amerikaanse leger toegegeven dat het toch om een ICBM ging. Meer details willen ze niet geven.

De VN-Veiligheidsraad praat woensdag om 15.00 uur (lokale tijd) over de Noord-Koreaanse raketlancering. Amerikaanse diplomaten hebben gevraagd om een zitting achter gesloten deuren, zei een woordvoerder van de Amerikaanse VN-delegatie dinsdag.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie
Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen in actie (Foto: ANP)

'Tientallen migranten verdronken bij Marokko'

De Spaanse kustwacht vreest dat zo'n vijftig migranten zijn verdronken voor de Marokkaanse kust. Reddingsdiensten haalden drie "uitgeputte en gedesoriënteerde" mannen van een half gezonken bootje dat ronddreef bij het eilandje Alborán, berichtte de BBC dinsdag. De andere opvarenden zijn vermoedelijk omgekomen.

Het vaartuig met de mannen dreef volgens de kustwacht al dagen rond. Het bootje was vermoedelijk met een veel groter aantal opvarenden vertrokken uit Marokko. De drie Afrikaanse mannen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in het zuiden van Spanje. Reddingswerkers zoeken nog naar mogelijke drenkelingen of lichamen.

'Tientallen migranten verdronken bij Marokko'
'Tientallen migranten verdronken bij Marokko' (Foto: ANP)

Hordeloopsters Harrison bloedsnel in Hongarije

In het Hongaarse Székesfehérvár werd dinsdagavond de Gyulai Memorial gehouden, een atletiekwedstrijd waar vrij veel internationale toppers aanwezig waren. Dat leverde een aantal sterke resultaten op.

De klapper van de dag kwam zonder twijfel op naam van hordeloopster Kendra Harrison. Op de 100 meter horden liep zij met 12,20 vorig jaar het uit 1988 stammende wereldrecord (12,21) van Yordanka Donkova uit de boeken en ook nu is ze weer in topvorm. Bij een nauwelijks voelbare rugwind snelde de Amerikaanse naar 12,28, de gedeeld tiende tijd ooit. Naast haarzelf en Donkova waren alleen de Bulgaarse Ginka Zagorcheva, de Russische Ludmila Engquist en de Amerikaanse Brianna Rollins ooit sneller.

De 100 meter bij de mannen werd gewonnen door Justin Gatlin, die met 9,98 welgeteld 0,01 seconde sneller was dan de Zuid-Afrikaan Akani Simbine. Met een ijzersterke tijd van 12,96 seconden was ook Omar McLeod weer erg snel op de 110 meter horden. De Jamaicaan liep vorige maand al naar 12,90, een van de snelste tijden ooit, en is de topfavoriet om volgende maand de wereldtitel te pakken. 

Man bouwt Centre Court Wimbledon met duizenden tandenstokers

Je hebt mensen die soms echt gewoon teveel vrije tijd hebben. Shaminder Singh is zo iemand, maar de 31-jarige Indiër is in elk geval wel creatief. Tien maanden geleden begon hij een replica van het Centre Court van Wimbledon te bouwen. Dat deed hij logischerwijze met tandenstokers, heel veel tandenstokers.

Tien maanden, 1600 manuren en zo'n twaalfduizend houten tandenstokers later was Singh's werk klaar, inclusief het dak, balkonnen, trappen, de koninklijke loge en alle details die je je maar kunt bedenken. De vorkheftruckchauffeur heeft wel eerder dergelijke projecten ondernomen: in 2015 bouwde hij het stadion van Manchester United, Old Trafford, nog na. Dat deed hij wel met een schamele zeshonderd tandenstokers.

Het Centre Court van Wimbledon, van tandenstokers (Bron: YouTube)

Burgemeester trouwt met krokodil om voor goede oogst te zorgen

De burgemeester van het Mexicaanse dorpje San Pedro Huamelula is getrouwd. Lekker boeiend natuurlijk, maar de gelukkige bruid is wel een opvallende verschijning: Victor Aguilar is namelijk getrouwd met een heuse krokodil. Nieuw is het ook niet, want al sinds 1789 trouwen burgemeesters van het zuid-Mexicaanse dorpje met de reptielen.

Achter elk huwelijk tussen mens en reptiel zit een logisch verhaal en dat is hier niet anders. Enkele honderden jaren geleden leefden twee lokale stammen, de Chontales en de Huaves (ook bekend als de Mareños), met elkaar in onmin, nadat de Mareños op het land van de Chontales aangekomen waren. Beiden beweerden voor een goede oogst te kunnen zorgen, wat natuurlijk niks anders betekende dan macht.

Volgens de lokale legende eindigde het conflict tussen de groepen toen de zoon van de koning van de Chontales en de dochter van de koning van de Mareños verliefd werden en uiteindelijk trouwden. Helaas lijkt het verhaal de nodige tussenstappen te missen, want plotseling stelt de burgemeester van San Pedro Huamelula de prins van de Chontales voor, terwijl de prinses van de Mareños gesymboliseerd wordt door een krokodil.

Enfin, op de bruiloft werd afgelopen weekeinde flink gedanst en gezongen, inclusief de traditionele openingsdans van bruid - zoals elke goede krokodillenbruid gekleed in een ware trouwjurk - en bruidegom. Hoe de huwelijksnacht is verlopen is ons onbekend, maar we wensen het pasgetrouwde stel in elk geval alle geluk van de wereld. En natuurlijk een goede oogst.

Beelden van de bruiloft (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.