Surflegende Jack O'Neill overleden

Surflegende Jack O'Neill is op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan ontwikkelde in de jaren vijftig wetsuits van neopreen, waardoor surfers langer warm bleven in het water.

O'Neill, die aan de basis stond van het gelijknamige merk surfbenodigdheden, leefde volgens Amerikaanse media voor het surfen. Hij begon meer dan een halve eeuw geleden te sleutelen aan kleding die langere surfsessies in het koude water in Noord-Californië mogelijk zou maken.

De uitvinding van de neopreen-wetsuits maakte O'Neill een legende onder surfers. Hij kreeg naar verluidt telefoontjes van over de hele wereld van watersporters die zo'n kledingstuk wilde bemachtigen. De surfwinkel van de Amerikaan groeide uiteindelijk uit tot een internationaal opererend bedrijf.

O'Neill woonde in Santa Cruz (Californië) in een huis met uitzicht op de oceaan en op loopafstand van een goede surfplek. Hij bleef lokaal een bekende verschijning, onder meer dankzij zijn ooglapje. Dat droeg hij vanwege een surfongeval. Hij overleed uiteindelijk thuis in het bijzijn van zijn familie.