FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 februari 2017

Langlaufster Bjørgen domineert op WK

Langlaufster Marit Bjørgen heeft haar status als levende legende nog maar eens onderstreept. Op het wereldkampioenschap in het Finse Lahti won de 36-jarige Noorse het goud op de tien kilometer klassieke stijl, haar zestiende wereldtitel. Afgelopen week won ze ook al de wereldtitel op de skiatlon.

Al vanaf het eerste meetpunt, na 1,5 kilometer, was duidelijk dat Bjørgen in topvorm was. Kilometer na kilometer bleef ze uitlopen op de concurrentie, waarbij alleen de Zweedse Charlotte Kalla nog enigszins stand kon houden. Op de finish moest Kalla wel 41 seconden toegeven, maar het leverde haar zilver op. Twee jaar geleden won ze op het WK in haar eigen Falun nog de wereldtitel, hoewel de tien kilometer daar in haar favoriete vrije stijl gehouden werd.

Brons was er ook voor Noorwegen, maar verrassend genoeg niet voor Heidi Weng. De World Cup-leidster moest zich ruimschoots gewonnen geven tegenover landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die 55 seconden achter Bjørgen eindigde. Het Finse thuispubliek had weinig te juichen: Kerttu Niskanen, specialiste op de klassieke stijl, eindigde als zesde, één plek voor Krista Pärmäkoski. Van haar werd meer verwacht nadat ze op de skiatlon al zilver veroverde.

Woensdag is het de beurt aan de mannen voor hun wedstrijd met individuele start. Zij leggen dan vijftien kilometer in de klassieke stijl af, waarbij een mooi duel verwacht wordt tussen de Noor Martin Johnsrud Sundby en de Fin Iivo Niskanen. De eerste langlaufers vertrekken om 12.45 uur en het zal wederom live te zien zijn op Eurosport en de Duitse TV. 

Verstappen blij na eerste dag met nieuwe Red Bull

Max Verstappen heeft zijn eerste dag in de nieuwe Formule 1-auto van Red Bull Racing achter de rug. De Nederlander kwam op de tweede testdag in Barcelona tot de derde tijd en, belangrijker, reed 89 rondjes. 

"Alles werkte, dus dat is alvast positief", begon Verstappen. "Het is altijd lastig op zo'n eerste testdag. Je bent alle systemen aan het checken en je loopt dan altijd wel tegen wat kleine dingetjes aan. Al met al was het een positieve dag, ik ben er blij mee", klonk het tevreden.

Hoeveel sneller de Red Bull nog kan is volgens Verstappen lastig te zeggen. "Dit was voor nu in elk geval prima, snelheid is nog niet zo belangrijk. Het gaat erom dat je veel kilometers maakt en dan blijkt de komende dagen wel hoe snel we nog kunnen gaan. Naar andere teams kijken we niet, want iedereen is toch met zijn eigen programma bezig. In Australië zien we wel hoe de verhoudingen dan echt liggen."

Op de baan zat de jonge Nederlander een paar keer achter een andere coureur en dus moest er ingehaald worden. Hij kon zo gelijk even testen hoe dat onder de nieuwe reglementen gaat. "Inhalen lukt echt nog wel. Het moet nu gewoon met een wat hogere snelheid", zei hij met een glinstering in zijn ogen. 

Cast Friends bij elkaar voor reünie

Het is de cast van populaire sitcom Friends eindelijk gelukt om weer eens met zijn allen bij elkaar te komen. Niet voor een film of een ander vervolg maar gewoon voor een diner, vertelde Lisa Kudrow dinsdag in de Amerikaanse show Today.

"We zijn weer bij elkaar geweest. Privé. Voor een etentje", aldus de inmiddels 53-jarige Lisa, die in Friends de rol van Phoebe Buffay speelde. "Het was erg gezellig. We hebben een enorm leuke avond gehad. Het was af en toe hilarisch. We hebben bijna non-stop gelachen."

Een reünie van de complete cast is een hele prestatie. In 2014 vertelde Courteney Cox nog tegen David Letterman dat ze al jaren probeerde de complete groep weer bij elkaar te krijgen voor een etentje. Zij verwachtte destijds zelfs dat het helemaal niet meer zou gebeuren. Vorig jaar was er overigens bijna een publiekelijke reünie toen vijf van de zes vrienden kwamen opdagen voor een tv-special voor NBC. Alleen Matthew Perry moest toen afzeggen.

Lisa beantwoordde in de Today Show ook maar weer eens de onvermijdelijke vraag of er ooit nog een terugkeer op televisie of in de bioscoop in zit voor Friends. "Ik zie dat niet gebeuren", zei ze. De actrice zou niet weten waar dat verhaal over zou moeten gaan. "Het was leuk omdat een groep 20-plussers een eigen familie vormden maar nu zouden ze allemaal een eigen familie hebben. Dus waar zouden we dan naar moeten kijken?"

De laatste aflevering van Friends werd in 2004 uitgezonden.

Cast Friends bij elkaar voor reünie
Cast Friends bij elkaar voor reünie (Foto: BuzzE)

Nieuwe primeur voor videoscheids

Tijdens de halve finales in de KNVB Beker, woensdag en donderdag, werkt de video-arbiter voor het eerst vanuit Hilversum. De videoscheidsrechter zal vanuit het Replay Center in Hilversum in contact staan met de dienstdoende arbiter op het veld. Bij eerdere experimenten met de videoscheids bevond die zich in een bus buiten het stadion.

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, spreekt van 'een nieuwe, grensverleggende stap in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter'. "De KNVB blijft continu de video-arbitrage in het voetbal ontwikkelen. Daarbij durven we ook dergelijke vernieuwingen te testen", aldus De Jong. Volgens hem zorgt het werken vanaf een centrale plek voor een toenemend aantal duels in de nabije toekomst waarbij video-arbitrage wordt gebruikt.

De Jong: "Zoals dat bijvoorbeeld in de NBA het geval is. Dit past bij onze vooruitstrevende visie het voetbal eerlijker te maken en de ambitie om de komende jaren bij meer wedstrijden de videoscheidsrechter in te zetten." Bij Sparta Rotterdam - Vitesse is Kevin Blom de videoscheids en Pol van Boekel de man met de fluit. AZ - SC Cambuur, op donderdag, staat onder de hoede van Blom (veld) en Dennis Higler (video).

Haase klopt Istomin in Dubai

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in Dubai. De Nederlander (ATP-66) was op het hardcourt in de Verenigde Arabische Emiraten met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin (ATP-68).

Haase speelde een ijzersterke eerste set waarbij hij tweemaal door de service van Istomin heen brak en geen enkele breakkans tegen kreeg. In het tweede bedrijf pakte de Nederlander al snel een break voorsprong tegen de Oezbeek, die op de Australian Open nog stuntte door Novak Djokovic vroegtijdig naar huis te sturen. Pas in de tiende game kreeg Haase problemen op zijn service, maar de Nederlander werkte de breakpunten vakkundig weg en serveerde met een ace het duel uit.

In de tweede ronde moet Haase het opnemen tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP-14) die de Spanjaard Lukas Rosol (ATP-161) naar huis stuurde.

Geweer Franse agent gaat per ongeluk af

Terwijl president Hollande dinsdag bij de officiële opening van een nieuw tgv-traject een toespraak hield, is per ongeluk het wapen van een scherpschutter van de politie afgegaan. Twee omstanders raakten licht gewond, meldde de krant Ouest France op zijn website.

Hollande verrichtte in Villognon, bij Angoulême in het westen van Frankrijk, de officiële opening van een nieuw traject van de hogesnelheidstreinverbinding tussen Parijs en Bordeaux. De agent, lid van een speciale beveiligingseenheid van de politie, stond op ongeveer honderd meter afstand van de partytent waar de president sprak. Het wapen ging per ongeluk af toen hij van positie veranderde.

"Ik hoop dat het niets ernstigs is. Ik denk het niet", zei Hollande, die opkeek maar na enkele ogenblikken verder ging met zijn toespraak.

Door het schot raakten een ober en een medewerker van een spoorwegonderhoudsbedrijf licht gewond aan hun kuiten. De hulpdiensten ontfermden zich over hen en ook Hollande kwam hen beterschap wensen alvorens terug te keren naar Parijs.

Donatie-site PayPal in opspraak

PayPal ligt onder vuur. De betaaldienst heeft een feature die mensen kunnen gebruiken om geld te doneren aan goede doelen, het Charitable Giving Fund, maar dat gedoneerde geld komt lang niet altijd aan. En dat krijgen de donateurs en de beoogde ontvangers niet te horen. Daarom is het fonds aangeklaagd.

Een van de donateurs is een vrouw uit de Amerikaanse staat Illinois. Zij wilde eind vorig jaar ruim 3000 dollar overmaken aan dertien goede doelen. Tien daarvan hadden geen PayPal-account aangemaakt en konden het geld dus niet krijgen. Ze werden ook niet gewaarschuwd dat er geld op ze lag te wachten, en de vrouw kreeg niet te horen dat haar geld niet kon worden overgemaakt.

Als een goed doel zich niet binnen zes maanden aanmeldt bij PayPal, vervalt de donatie. PayPal zal het geld dan aan andere organisatie schenken, zonder overleg met de donateur, aldus de advocaat van de klagers tegenover persbureau Bloomberg.

Donatie-site PayPal in opspraak
Donatie-site PayPal in opspraak (Foto: BuzzT)

Deal over handel in CO2-rechten doorgedrukt

Een meerderheid van de EU-lidstaten, waaronder Nederland, is het dinsdag eens geworden over de vermindering van de handel in CO2-rechten. Negen lidstaten gingen niet akkoord, maar dat was niet genoeg om het compromis te blokkeren. Dat bleek na een dag van verhitte onderhandelingen tussen de 28 milieuministers in Brussel.

Het zogeheten ETS-systeem stimuleert bedrijven nu te weinig om hun CO2-uitstoot te verminderen omdat er te veel emissierechten in omloop zijn. Het totaal aantal rechten gaat vanaf 2021 jaarlijks met 2,2 procent omlaag, besloten de bewindslieden. Vanaf 2024 wordt nog eens een groot aantal extra rechten geschrapt, waardoor de prijs van vervuiling verder omhoog gaat. Dit wordt als cruciaal gezien om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma had aan het begin van het overleg gedreigd niet akkoord te gaan als het ETS-systeem niet stevig zou worden aangescherpt. Zij stemde uiteindelijk in met de compromistekst.

De lidstaten gaan nu in onderhandeling met het Europees Parlement.

Deal over handel in CO2-rechten doorgedrukt
Deal over handel in CO2-rechten doorgedrukt (Foto: ANP)

Wereldgoal in Nigeria

We zien niet vaak beelden langskomen uit de Nigeriaanse voetbalcompetitie, maar dit keer konden we het onze lezers niet onthouden. Regerend kampioen Enugu Rangers, stijf onderaan in de competitie van dit seizoen, bracht er een bezoek aan MFM FC - wat overigens staat voor de schitterende naam Mountain of Fire and Miracle Ministries.

MFM is de verrassing van het seizoen en staat onder leiding van het 19-jarige supertalent Stephen Odey op de vierde plek in de competitie. Ondanks dat hij wederom tot scoren kwam stal hij dit keer echter maar deels de show.

Na een half uur spelen werd de bal naar Odey gespeeld, maar hij kon er op dat moment weinig mee en tikte hem met een mooi hakje door naar Sikiru Olatunbosun. Hij werd flink verdedigd, maar loste dat op met een prachtig balletje over de verdediger heen, die hij vervolgens op weergaloze wijze achter de keeper volleerde. 

In Nigeria wordt al gesproken over een kanshebber voor de FIFA Puskas Award, de prijs voor mooiste goal van het wereldwijde voetbaljaar. Terecht, of onterecht?

De goal van Olatunbosun (Bron: YouTube)

Contract Grand Prix Rusland verlengd tot en met 2025

De Formule 1 zal in principe zeker tot en met 2025 neerstrijken op het Sochi Autodrom voor de Grand Prix van Rusland. De Russische vicepremier Dmitry Kozak heeft bevestigd dat het contract met vijf jaar is verlengd.

In 2014 stond de Russische Grand Prix voor het eerst op de kalender, enkele maanden nadat de Olympische Spelen in Sochi plaatsvonden. Het circuit loopt door en om het olympisch park. Het originele contract liep van 2014 tot en met 2020 en daar is dus een periode van vijf jaar aan vastgeplakt.

Naast de contractverlenging meldde Kozak nog een nieuwtje: de aan de Russische staat gelieerde financiële groep VTB heeft de naamsrechten voor de race gekocht en dus zal het vermoedelijk als 'VTB Russian Grand Prix' door het leven gaan.

Lewis Hamilton won in 2014 de eerste editie van de race, Nico Rosberg won in 2015 en 2016. Dit jaar staat de Grand Prix van Rusland op 30 april op de kalender. 

KNVB: "Hawk-Eye kost drie ton per stadion"

Het invoeren van het Hawk-Eye-systeem in alle stadions in de Eredivisie blijft een zeer prijzige aangelegenheid en voorlopig niet haalbaar, stelt Gijs de Jong van de KNVB.

"De aanschaf van de apparatuur voor één stadion kost driehonderdduizend euro", vertelde De Jong tegen Voetbal International. "Daarnaast moet er dan een contract met Hawk-Eye worden afgesloten voor het onderhouden, testen en afstellen van het systeem. Dan praat je ook al gauw over vijftigduizend euro per jaar. Wel is het zo: hoe meer systemen je afneemt, hoe goedkoper het wordt." Het totale kostenplaatje wordt zo'n vijf miljoen euro."

"Als je de investering afzet tegen het aantal beslissingen dat op basis daarvan wordt genomen, dan is het vrij kostbaar. Dit is het vierde seizoen dat we Hawk-Eye gebruiken, maar het aantal toegekende doelpunten is op één hand te tellen. Het zwaartepunt zal bij de KNVB de komende jaren dan ook liggen op video-arbitrage. Begin 2018 zal de internationale spelregelcommissie een beslissing nemen over de invoering."

Het systeem hangt op dit moment alleen in De Kuip. "Dat is besproken met het technisch platform. Al jaren gaat het zo. In de eerste seizoenshelft, vanaf de Johan Cruijff Schaal, hangt het systeem in Amsterdam. Na de winterstop gaat het naar Rotterdam, tot en met de bekerfinale. Verplaatsen is ook niet gratis. Stel dat we het voor een wedstrijd willen installeren bij Heerenveen, dan praat je zo over een extra uitgave van dertig- à veertigduizend euro."

De Jong is het er niet mee eens dat het systeem overal of nergens moet hangen. "Dat is omgekeerd redeneren. Dat we het niet in honderd procent van de gevallen eerlijker kunnen maken, betekent niet dat we het moeten nalaten om het in tien procent van de gevallen wél te doen. Het is ook niet zo dat het ene team wordt bevoordeeld ten opzichte van het andere, allebei hebben ze recht op de objectiviteit van het systeem. Daar kan toch niemand tegen zijn? Afgelopen maand vonden we het in de Europa League allemaal onterecht dat een doelpunt van Ajax tegen Legia Warschau niet werd toegekend. Zoals met alle technologie moeten mensen eraan wennen, maar het is natuurlijk nooit oneerlijk dat een doelpunt ook wordt toegekend."

Meisje (13) neemt selfie met geest

Een selfie van een dertienjarig meisje gaat als een malle over het internet. Sinds de foto van de Amerikaanse Haley zaterdag op Facebook werd gezet, is deze al bijna 3.500 keer gedeeld. Reden: op het kiekje is duidelijk een geest te zien.

De foto is gemaakt tijdens een visuitje in Tifton, in de Amerikaanse staat Georgia. Het meisje was er samen met haar broer en grootouders gaan vissen. Uiteraard werd het vistripje op de gevoelige plaat vastgelegd.

Eenmaal thuis sloeg de schrik het tienermeisje om het hart. "Mijn dochter werd doodsbang", schrijft moeder Jessica Ogletree op Facebook. "Op de achtergrond zien we mijn zoon Kolton op de rug. Naast hem is duidelijk de gestalte van een man te zien."

"Hoewel Haley niet wist hoe ze het had, vond ik het wel tof. Het was namelijk Koltons verjaardag, en hij ving juist zijn grootste vis ooit. Volgens mij is de man blij voor hem."

Moederlief gaat er overigens prat op dat er naast haar kinderen en hun opa en oma niemand aanwezig was. Is het een geest of toch een slechte fotoshop?

EP wil af van onschendbaarheid Le Pen

Het Europees Parlement wil een eind maken aan de parlementaire onschendbaarheid van de Franse afgevaardigde Marine Le Pen, die via Twitter beelden van IS-geweld verspreidde. De leden van de commissie voor juridische zaken toonden zich daar in overgrote meerderheid voorstander van, zei Laura Ferrara, die dit dossier onder haar hoede heeft.

Dit commissiebesluit over de opheffing van Le Pens onschendbaarheid moet nog worden bevestigd door het gehele Europarlement. Volgens Ferrara is nog niet bekend wanneer deze plenaire stemming is.

EP wil af van onschendbaarheid Le Pen
EP wil af van onschendbaarheid Le Pen (Foto: ANP)

Weer veroordeelde Facebookmoord vrij

De rechtbank in Gelderland heeft dinsdag ook een tweede betrokkene bij de Facebookmoord in Arnhem in januari 2012 onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Verdere behandeling in jeugddetentie is voor de 21-jarige Polly W. uit Arnhem niet langer noodzakelijk, aldus de rechtbank. De jeugd-tbs heeft volgens de rechtbank een positief effect gehad op de vrouw. Ook de officier van justitie vond verdere gevangenhouding niet meer nodig. Wel moet zij aan een uitgebreide reeks voorwaarden voldoen, waaronder een locatieverbod voor Arnhem en een verbod op contact met haar twee mededaders.

De vrouw was samen met twee tieners betrokken bij de moord op Joyce Hau, die op 14 januari 2012 werd neergestoken in de deuropening van haar ouderlijke woning in Arnhem. Haar vader raakte daarbij gewond. Aanleiding waren vermeende berichten van het slachtoffer dat op Facebook zou hebben geroddeld over Polly's avonturen met jongens.

De drie tieners werden veroordeeld tot jeugd-tbs. Twee weken geleden werd al een 22-jarige Rotterdammer vrijgelaten. De jeugd-tbs van de derde betrokkene, die nu negentien jaar is, is verlengd.

Weer veroordeelde Facebookmoord vrij
Weer veroordeelde Facebookmoord vrij (Foto: ANP)

Verstappen derde op tweede testdag

Max Verstappen heeft tijdens de tweede dag van de wintertest een uitstekende dag gehad. De Nederlandse Formule 1-coureur reed met zijn Red Bull RB13 op het circuit van Barcelona met 1.22,200 (softs) naar een derde tijd en belangrijker nog, hij legde 89 ronden af. Hierdoor heeft het team belangrijke data kunnen verzamelen.

Snelste man vandaag was Kimi Räikkönen die met een tijd van 1.20,960 (softs) nipt sneller was dan de Mercedes van Lewis Hamilton (1.20,983 supersofts). Met de betrouwbaarheid van de topteams lijkt het wel goed te zitten, want Räikkönen legde 108 ronden af, terwijl Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas zelfs 168 ronden noteerden. In de middag legde Bottas zelfs een raceafstand af.

Heel wat minder verging het rookie Lance Stroll. De jonge Canadees verloor in de ochtend na twaalf ronden de controle over zijn Williams en spinde. Hierbij beschadigde de 18-jarige zijn bolide, waardoor de dag er voor hem opzat, omdat het team uit Grove niet genoeg reserveonderdelen bij zich had.

Slechts ietsje beter deed Stoffel Vandoorne het met de McLaren. Opnieuw kampte de Honda-motor met problemen, waardoor de Belg slechts 40 ronden kon noteren, elf meer dan teamgenoot Fernando Alonso gisteren.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:20.960 Soft 108
2 L. Hamilton Mercedes 1:20.983 Supersoft 66
3 M. Verstappen Red Bull 1:22.200 Soft 89
4 K. Magnussen Haas 1:22.204 Supersoft 118
5 E. Ocon Force India 1:22.509 Supersoft 86
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.956 Soft 68
7 V. Bottas Mercedes 1:22.986 Soft 102
8 J. Palmer Renault 1:24.139 Soft 53
9 A. Giovinazzi Sauber 1:24.617 Soft 67
10 S. Vandoorne McLaren 1:25.600 Soft 40
11 L. Stroll Williams 1:26.040 Medium 12

Rusland en China blokkeren Syrië-resolutie

Rusland en China hebben een resolutie van de VN Veiligheidsraad over Syrië geblokkeerd. De westerse landen wilden sancties treffen tegen het regime van president Assad wegens het gebruik van chemische wapens in de nu al zes jaar durende oorlog.

De Russische VN-afgevaardigde had vorig week al laten weten gebruik te zullen maken van zijn vetorecht, voor de zevende keer inzake het Syrisch conflict. Als reden gaf hij op dat deze resolutie, een initiatief van Frankrijk en Groot-Brittannië, de vredesbesprekingen tussen de strijdende Syrische partijen in Genève zou schaden. China sloot zich daarbij aan.

Negen leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie. Zonder een veto van een van de vijf grootmachten zou dat genoeg zijn geweest. Bolivia ging niet akkoord met de tekst, Ethiopië, Egypte en Kazachstan onthielden zich van stemming.

Rusland en China blokkeren Syrië-resolutie
Rusland en China blokkeren Syrië-resolutie (Foto: ANP)

Ontwikkelaar The Division bezig met blauwe alien Avatar-game

Massive Entertainment, ontwikkelaar van The Division, is bezig met een game gebaseerd op het Avatar-universum. Die van de film van James Cameron uit 2009, niet van Aang en zijn makkers.

De studio van Ubisoft werkt nauw samen met Fox Interactive en Cameron zijn studio Lightstorm Entertainment om het universum uit te breiden op een zo innovatief mogelijke manier. De nog niet betitelde game zal draaien op de Snowdrop-engine dat eerder al gebruikt werd in The Division. De game zal komen naar PC en consoles, hoewel de specifike platformen niet genoemd worden.

Ook een release-indicatie is er nog niet, hoewel de film Avatar 2 gepland staat voor december 2018.

Minister: ontslagvergoedingen zaak van NS

De ontslagvergoedingen voor twee topmanagers van de Nederlandse Spoorwegen zijn de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. Het is aan NS om verder toe te lichten hoe deze bedragen tot stand zijn gekomen.

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag in een reactie op de ophef over een ontslagvergoeding van bij elkaar bijna zes ton voor twee NS-managers. De bewindsman benadrukt dat hij als aandeelhouder van NS over de benoemingen en beloningen binnen de raad van bestuur en de raad van commissarissen gaat.

"Benoemingen en beloningen elders in de organisatie zijn een verantwoordelijkheid van de NS-directie, uiteraard binnen de normale standaarden van het arbeidsrecht", aldus de minister.

Minister: ontslagvergoedingen zaak van NS
Minister: ontslagvergoedingen zaak van NS (Foto: ANP)

Bewaren

Koeman niet bezig met overstap naar Barcelona

Everton-manager Ronald Koeman is niet bezig met een mogelijke overgang naar zijn oude liefde FC Barcelona. De Nederlander wordt al een tijdje in verband gebracht met de Catalaanse grootmacht. Bij Barcelona bezit Luis Enrique over een aflopend contract en er wordt gespeculeerd dat hij na dit seizoen afscheid gaat nemen.

Koeman is niet bezig met zijn toekomst. "Toen ik trainer was in Nederland werd mijn naam ook gelinkt aan Barcelona", vertelde Koeman tegen Sky Sports. "Op dit moment denk ik niet aan andere clubs, want ik heb een contract getekend bij Everton."

"In voetbal is het soms lastig. Vandaag schijnt de zon, maar de volgende dag kan het regenen. Ik heb een contract getekend bij Everton en het is een project. Ik wil graag blijven en dat is wat ik je vandaag kan vertellen en niets anders."

Duizenden tekenen 'Turkse petitie' Amnesty

Al meer dan 10.000 Nederlanders hebben de afgelopen dagen een petitie van mensenrechtenorganisatie Amnesty International getekend om te protesteren tegen de arrestaties van Turkse journalisten. Turkije is momenteel het land waar de meeste vertegenwoordigers van de pers achter de tralies zitten.

Sinds de couppoging in juli heeft de regering van president Erdogan meer dan 120 journalisten zonder eerlijk proces in de cel gegooid. Meer dan 160 mediakanalen zijn de afgelopen acht maanden op aandringen van de overheid gesloten. Het regime van president Erdogan is momenteel verantwoordelijk voor een derde van alle vertegenwoordigers van de media wereldwijd die gevangen zijn gezet. "De ruimte voor kritische meningen wordt steeds kleiner in Turkije", aldus een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

Op de website van Amnesty kunnen mensen steun betuigen aan het verzoek aan de Turkse autoriteiten om de persvrijheid in het land te garanderen en aan de journalisten die zonder eerlijk proces achter de tralies zijn gezet. De petitie wordt de komende weken wereldwijd uitgerold. Nederland is het eerste land waar het initiatief vorige week werd gelanceerd. In mei, na de Internationale Dag van de Persvrijheid, moet de petitie aan het Turkse regime worden aangeboden.

Duizenden tekenen 'Turkse petitie' Amnesty
Duizenden tekenen 'Turkse petitie' Amnesty (Foto: ANP)

Denk.nl blijkt populaire domeinnaam

Er is veel belangstelling voor de domeinnaam Denk.nl die sinds maandag te koop staat. De GGZ Friesland had bekendgemaakt te stoppen met Denk, de naam van een Friese instelling voor mensen met psychische problemen. De verwarring met de politieke partij DENK werd te groot, liet de ggz maandag weten.

"We hebben zeker honderd tot 150 e-mails gekregen van mensen die interesse hebben in de domeinnaam", zegt een woordvoerster van de GGZ Friesland. De achtergrond van de belangstellenden is nogal gevarieerd. "Het gaat om bedrijven, opkopers van domeinnamen, instellingen en particulieren", merkt ze.

Of de politieke groepering DENK van Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk erbij zit, kon ze niet zeggen. "Wel zijn er mensen bij die de naam willen kopen om te voorkomen dat DENK er mee aan de haal gaat", aldus de woordvoerster. De partij zelf was dinsdag niet bereikbaar.

De verwarring over de twee namen begon twee jaar geleden bij de oprichting van de partij. Naam en logo van de nieuwe beweging leken te veel op die van de Friese ggz-instelling. Die dreigde met een gang naar de rechter, waarop DENK haar logo veranderde.

Die wijziging heeft niet kunnen voorkomen dat de verwarring bleef. Zo verschenen er in de mailbox van de instelling steeds vaker e-mails gericht aan de Kamerleden Kuzu en Öztürk.

Denk.nl blijkt populaire domeinnaam
Denk.nl blijkt populaire domeinnaam (Foto: ANP)

De indies van Nintendo Switch

Zojuist heeft Nintendo een blik gegeven in wat we qua indie-titels mogen verwachten voor Nintendo Switch. We zien oude bekenden als Yooka-LayleeStardew Valley en Overcooked voorbij komen, maar ook een aantal nieuwe titels.

Zo is War Groove een soort Advance Wars-kloon in Middeleeuwse tijden, komt Steamworld Dig 2 naar het apparaat en nog een sequel in de vorm van The Escapists 2 kunnen we verwachten voor Switch. Of wat dacht je van de spirituele opvolger van Retro City RampageShakedown Hawai. Een volledige lijst van indies die in de presentatie zijn bevestigd vind je hieronder:

  • Steamworld Dig 2 
  • Yooka Laylee 
  • Overcooked 
  • The Escapist 2
  • Gonner
  • Dandara
  • Kingdom two Crowns
  • Runner 3
  • Blaster Master 0 
  • Flipping Death
  • Graceful Explosion Machine
  • Mr. Shifty
  • Tumbleseed
  • Shakedown Hawai
  • Pocket Rumble 
  • War Groove
  • Stardew Valley

De presentatie kun je rustig hieronder nog eens bekijken. Alle losse trailers zijn te vinden op het YouTube-kanaal van Nintendo.

Hoogbejaarden sprinten om Amerikaanse atletiektitels

Afgelopen weekeinde was het tijd voor de Amerikaanse atletiekkampioenschappen voor masters, de ouderen van dagen - hoewel de jongste leeftijdscategorie al begint bij 30 jaar. Voor een ieder die zijn of haar (groot)ouders graag aan het sporten zou zien, en voor de oudere lezers zelf, levert het altijd wat mooie motivatie op.

De meeste aandacht ging dit keer naar de 99-jarige Orville Rogers en zijn 92-jarige concurrent Dixon Hemphill. De leeftijdsklassen zijn per vijf jaar ingedeeld, dus officieel komen ze niet tegen elkaar uit, maar aangezien ze allebei als enige hun hele leeftijdscategorie vormen lopen ze wel rechtstreeks tegen elkaar. 

Het hoogtepunt was de 60 meter, wat een zeer spannende strijd opleverde. Nadat de eeuwig jonge Hemphill de hele dag al gehakt had gemaakt van zijn opponent - met 17:30.00 was hij bijvoorbeeld bijna twee minuten sneller op de mijl - nam Rogers wraak op zijn jonge tegenstander. Hij schoot uit de startblokken en met een furieuze sprint snelde hij na 18,00 seconden over de finish: 0,05 seconden sneller dan toptalent Hemphill. 

Overigens krijgt Hemphill het volgend jaar moeilijk in zijn leeftijdscategorie. Ene Richard Soller bereikt dit jaar de mooie leeftijd van 90 jaar en is vooralsnog een stuk sneller. De tijden van Hemphill en Rogers hebben we hieronder bij elkaar gezet, mocht je je opa of oma een doel willen geven.

Onderdeel Dixon Hemphill (92) Orville Rogers (99)
60 meter 18,05 18,00
200 meter 1:22,19 1:24,54
400 meter 3:15,52 4:08,88
800 meter 8:03,55 8:58,40
1 mijl 17:30,00 19:23,23

Mareczko wint zevende etappe Ronde van Langkawi

In de Ronde van Langkawi heeft Jakub Mareczko zijn tweede ritzege te pakken. De 23-jarige Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia was dinsdag de snelste in de massasprint. De Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons blijft leider in het algemeen klassement.

Mareczko was na een etappe van 148 kilometer de snelste voor de Amerikaan Travis McCabe en zijn landgenoot Andrea Palini. Voor de sprinter van Wilier Triestina-Selle Italia was het zijn tweede zege in Maleisië. Eerder won de Italiaan ook de derde etappe van de Ronde van Langkawi.

Gibbons blijft met nog één rit te gaan leider in het algemeen klassement. De Zuid-Afrikaan van Dimension Data heeft een voorsprong van 24 seconden op Cameron Bayly en 28 seconden op Alberto Cecchin.

NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen

De NOS hoeft Forum voor Democratie (FvD) niet uit te nodigen voor het televisiedebat dat aan de vooravond van de verkiezingen wordt gehouden. Dat heeft de Amsterdamse kortgedingrechter dinsdag beslist.

De partij van Thierry Baudet stapte naar de rechter om alsnog een uitnodiging af te dwingen voor het debat. Ze vindt dat de omroep niet mag bepalen "welke partijen relevant zijn en welke niet". Volgens de partij schendt de NOS daarmee haar publieke taak.

De kortgedingrechter stelt in haar uitspraak voorop dat de NOS een ruime mate van vrijheid heeft bij de inrichting van haar radio- en tv-programma's. Ze mag met haar keuzes alleen geen invloed uitoefenen op de verkiezingsuitslag door zonder goede gronden de ene partij wel, en de andere niet uit te nodigen voor een debat. Daarvan is hier echter geen sprake, oordeelt de rechter.

Aan het NOS-debat op 14 maart doen de veertien grootste politieke partijen mee. Om tot die selectie te komen, keek de NOS naar het aantal zetels dat de partijen op de peildatum van 1 februari hadden in de Peilingwijzer (een gewogen gemiddelde van zes politieke peilingen) en naar het aantal huidige zetels in de Tweede Kamer. Op basis daarvan kreeg FvD geen uitnodiging.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is blij met het vonnis. "De rechter bevestigt dat de keuzes die wij hebben gemaakt op geen enkele manier onrechtmatig zijn en volledig vallen binnen onze journalistieke vrijheid, zoals vastgelegd in onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Mediawet."

NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen
NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen (Foto: ANP)

RvS: terreurverheerlijking strafbaar stellen is overbodig

Het CDA-voorstel om verheerlijking van terrorisme strafbaar te maken, voegt weinig toe. Dat schrijft de Raad van State (RvS) in een advies over het wetsvoorstel dat is ingediend door Kamerlid Mona Keijzer.

Volgens het CDA is de wet nodig omdat verheerlijking op zich niet strafbaar is. De RvS, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, merkt echter op dat ook in het voorstel verheerlijking op zichzelf niet strafbaar is. Dat is pas zo als daardoor de openbare orde ernstig wordt verstoord of kan worden verstoord. Maar tegen verstoring van de openbare orde kan al worden opgetreden.

Het voorstel voegt "niets wezenlijks toe aan de bestaande wetgeving", aldus het advies. De RvS vindt dat beter duidelijk moet worden gemaakt waarom de wet er moet komen. De RvS noemt het voorstel een beperking van de vrijheid van meningsuiting.

'Wet verheerlijking terreur voegt weinig toe'
'Wet verheerlijking terreur voegt weinig toe' (Foto: ANP)

Kunstgraskorrels veilig bevonden

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels brengt zeer weinig risico met zich mee, ook voor kinderen. Dat geldt ook voor de mensen die werken met het zogeheten rubbergranulaat, de vermalen autobanden waarvan de korrels worden gemaakt.

Dat oordeelde het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) dinsdag na onderzoek op verzoek van de Europese Commissie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemde de risico's voor de gezondheid in december al "praktisch verwaarloosbaar".

Critici stellen dat het materiaal hoge concentraties kankerverwekkende stoffen bevat en ziekmakend kan zijn. Het ECHA bevestigt dat er tal van gevaarlijke stoffen in zitten, maar dat de kans op kanker zeer laag is. Naast inslikken en inademen werd ook gekeken naar huidcontact met de korrels. Het advies is wel te douchen na het sporten.

Kunstgraskorrels veilig bevonden
Kunstgraskorrels veilig bevonden (Foto: ANP)

Cities: Skylines investeert in openbaar vervoer met nieuwe uitbreiding

Cities: Skylines krijgt alweer zijn vierde grote uitbreiding, genaamd Mass Transit. Zoals de naam al verraadt voegt de uitbreiding nieuwe vormen van openbaar vervoer toe, krijgen we een aantal nieuwe scenario's en komen er nieuwe hoedjes voor mascotte Chirpy.

Met de uitbreiding kunnen spelers hun inwoners onder andere vervoeren met zeppelins, veerboten, monorails en kabelbanen. Daarnaast komen er ook de zogenaamde mass transit hubs, waarin inwoners makkelijk kunnen switchen van de ene vorm van openbaar vervoer naar de andere: deze werken ook samen met bijvoorbeeld bussen, treinen en taxis die al eerder in Cities: Skylines te vinden waren. Ook komen er nieuwe scenario's die zich voornamelijk richten in het oplossen van verkeersproblemen en waarin je mag stoeien met de nieuwe vormen van openbaar vervoer.

Een releasedatum en een prijs is nog niet bekend. Cities: Skylines is verkrijgbaar voor de pc, maar Colossal Order heeft ook een Xbox One-versie aangekondigd die in het tweede kwartaal van 2017 gelanceerd wordt.

Cities: Skylines investeert in openbaar vervoer met nieuwe uitbreiding

Microsoft introduceert Xbox Game Pass

Microsoft heeft zojuist een nieuwe service geïntroduceerd: Xbox Game Pass.

Xbox Game Pass is een service waarbij je tegen een maandelijks bedrag ongelimiteerd toegang krijgt tot een bepaalde catalogus van games. De service doet erg denken aan EA Access, dat al exclusief verkrijgbaar is op Xbox One. Meer dan 100 games zullen vanaf het begin Xbox Game Pass ondersteunen, waaronder backward compatibility-titels. De eerste titels die bevestigd zijn, zijn Halo 5: Guardians, Payday 2, NBA 2K16 en Soul Calibur II. Grote uitgevers en ontwikkelaars die de service steunen zijn onder andere 2K, Bandai Namco, Codemasters, Capcom, SEGA en natuurlijk Microsoft Studios.

De lijst aan games gekoppeld aan de service zal iedere maand geüpdatet worden, dat betekent dat nieuwe games zullen worden toegevoegd, maar ook dat games van de lijst af zullen worden gehaald. Leden van Xbox Game Pass krijgen wel korting op de aanschaf van de volledige game en zijn eventuele uitbreidingen, zodat de game permanent in het bezit van de speler kan zijn.

Voor nu is er alleen een Amerikaanse prijs beschikbaar: $9,99 per maand. Enkele leden van het Xbox Insider-programma, in principe bèta-testers van nieuwe software, zullen vanaf vandaag al toegang krijgen tot een klein aantal games van het programma. Voor het grote publiek wordt Xbox Game Pass later deze lente beschikbaar.

Minimumloon voor jonge mbo'ers gaat niet omhoog

Om voldoende leerwerkplekken in bedrijven te garanderen voor jongeren die een beroepsgerichte mbo-opleiding volgen, wil minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) de kosten voor die bedrijven zo laag mogelijk houden. Dat betekent dat jonge mbo'ers de verhoging van het minimumloon, waar de PvdA toch echt voorstander van zegt te zijn, op hun buik kunnen schrijven.

In haar laatste weken als minister in het kabinet Rutte-II jaagt de PvdA-bewindsvrouw er nog even wat plannen rondom het beroepsonderwijs doorheen. Werd eerder al bekend dat het in de toekomst misschien helemaal niet nodig is om een vmbo-diploma te halen alvorens door te stromen naar het mbo, vandaag kwam de minister met nog meer plannen rondom het middelbaar beroepsonderwijs, als reactie op een rapport van de Sociaal Economische Raad.

De vaste tijdsduur voor mbo-opleidingen moet worden losgelaten, waardoor het bijvoorbeeld voor havo-leerlingen sneller kan gaan om het mbo af te ronden. Doordat de weg naar een diploma korter dan drie jaar wordt, moet het voor havisten aantrekkelijker worden om een vak te leren aan het mbo dan om een hbo-opleiding te kiezen.

Verder moet het aantal leerlingen dat een beroepsbeleidende leerweg (bbl) volgt (combinatie van leren en werken), weer gaan stijgen. In de afgelopen jaren is het aantal bbl'ers bijna gehalveerd, doordat er te weinig leerwerkplekken beschikbaar zijn. Scholen moeten afspraken met bedrijven in de regio om dat aantal weer te laten stijgen, en daarnaast oppert Bussemaker dus de opmerkelijke maatregel om de verhoging van het wettelijke minimumjeugdloon, vanaf 1 juli dit jaar, voor mbo'ers niet door te laten gaan.

Bussemaker: teveel dyslexieverklaringen (Foto: ANP)
Bussemaker: leerwerkplekken voor mbo'ers moeten goedkoper (Foto: ANP)

Kuzu: geen spijt van uitspraken over allochtonenzorg

Tunahan Kuzu heeft geen spijt van de uitspraken die hij vorige week deed over de behandeling van allochtone ouderen door artsen in Nederland. Ook blijft hij bij de Hitler-vergelijking over PVV-leider Geert Wilders. De DENK-lijsttrekker heeft dat dinsdag gezegd in gesprek met RTL Nieuws.

Kuzu zei vorige week dat het voorkomt dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker sneller wordt getrokken dan bij mensen die geen migrantenachtergrond hebben. Reden daarvan zou een taalbarrière zijn. Kuzu herhaalde dat het niet zijn bedoeling is geweest om alle artsen in een kwaad daglicht te stellen, maar dat hij een discussie op gang heeft willen brengen.

Maar volgens Kuzu zijn er "zeker bewijzen voor". Op de vraag waar de bewijzen blijven, antwoordde Kuzu "ze komen eraan".

Kuzu: geen spijt van uitspraken
Kuzu: geen spijt van uitspraken (Foto: ANP)

Ruim 13.000 steunen moeder ontvoerde Insiya

De petitie van de moeder van het ontvoerde meisje Insiya is dinsdagmiddag al door meer dan 13.000 mensen getekend. Nadia Rashid wil hiermee bereiken dat de Indiase autoriteiten gaan samenwerken met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om haar dochter terug te krijgen naar Nederland.

Het tweejarige meisje werd op 29 september ontvoerd uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer, waar zij met haar zusje en moeder verbleef. Ze is vermoedelijk in opdracht van haar vader ontvoerd en meegenomen naar India. Ze zou daar mogelijk bij haar oma verblijven.

Rashid zegt in de petitie dat ze van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat eraan werkt om Insiya terug te krijgen. "Ik zal niet stoppen tot het moment dat ik haar weer in mijn armen kan houden."

Ruim 13.000 steunen moeder ontvoerde Insiya
Ruim 13.000 steunen moeder ontvoerde Insiya (Foto: ANP)

99-jarige gaat de cel in vanwege ultieme wens

Annie, een Nederlandse 99-jarige vrouw, heeft een van haar diepst gekoesterde wensen uit zien komen; zij werd in de boeien geslagen en belandde in de cel.

In de cel belanden bleek op de bucketlist van de hoogbejaarde Annie te staan. Waar de meesten van ons minder graag de cel zouden betreden, had men Annie niet blijer kunnen maken. Zo is Annie geboeid en breedlachend achter tralies te zien op foto's die inmiddels op Facebook zijn gedeeld door de politie.

Annie, die overigens volledig onschuldig is, kreeg toestemming van de politie om plaats te nemen in een cel op een bureau in Nijmegen-Zuid. De bijzondere gebeurtenis stond in het teken van een van Annie's laatste wensen. Het idee werd geïnitieerd door haar familie.

"Haar nichtje benaderde ons met het verzoek", vertelde een plaatselijke officier aan de BBC. "Ze deed in eerste instantie aangifte, om ons vervolgens te vertellen over de bucketlist van Annie. Je krijgt hoe dan ook veel opmerkelijke verzoeken in dit vak, het leek ons leuk om wat speciaals voor Annie te doen".

De foto's op Facebook zijn inmiddels gezien door mensen over de hele wereld, die Annie van harte feliciteren en het aantal reacties onder de foto's loopt inmiddels in de honderden. Ook de politie kan rekenen op een hoop positiviteit in de reacties dankzij het verwezenlijken van Annie's wens.

Ibrahimovic: "Ik ben een leeuw"

Nooit te verlegen om zichzelf met anderen te vergelijken heeft Manchester United-aanvaller Zlatan Ibrahimovic zichzelf vergeleken met een leeuw.

Legende, koning, God, Indiana Jones; het zijn slechts enkele benamingen van hoe Ibrahimovic zichzelf omschreven heeft gedurende zijn illustere voetbalcarrière. De 35-jarige Zweed heeft nu een dier toegevoegd aan die lijst, nadat hij zondag twee keer scoorde in de League Cup-final tegen Southampton en met Manchester United met 3-2 won.

"Wat ik breng is een pakket. Ik breng mijn ervaring van de andere clubs waar ik gespeeld heb, ik breng wat ik bereikt heb, ik breng de persoon die ik ben", vertelde Ibrahimovic tegen Engelse media.

"Ik ben een beest. Ik voel me als een leeuw. De leeuw is als een leeuw geboren en het betekent dat ik een leeuw ben! Ik voel me goed in vorm. Ik train hard. De mensen die me kennen uit de kleedkamer weten dat ik erg hard train."

"Ik heb voor elk seizoen een doel. Om dat doel te bereiken moet ik hard trainen en ik moet lijden wanneer ik train, dat is hoe ik bereik wat ik bereik. Ik ben van de oude school waar ze hard werken en krijgen wat ze krijgen door het harde werk, niet zoals de nieuwe school waar het gemakkelijk is om te krijgen wat je wilt."

Meer animo voor Nijntje-boeken na dood Bruna

Het animo voor het werk van Dick Bruna is toegenomen na zijn overlijden half februari. Dat heeft een woordvoerder van uitgeverij Mercis, die zijn boeken publiceert, dinsdag gemeld.

"Het is niet zo dat Nijntje te klagen had over gebrek aan aandacht", stelt ze. "Maar we merken wel dat veel boekwinkels na zijn dood veel extra aandacht hebben besteed aan Bruna en zijn werk. Dat merk je in de verkoopcijfers."

Mercis geeft nooit concrete cijfers over het aantal verkochte Nijntje-boeken. Het is nog niet te zeggen of de dood van Bruna ook in het buitenland tot stijgende verkoopcijfers heeft geleid. De tekenaar uit Utrecht overleed twee weken geleden op 89-jarige leeftijd.

Het werk van Bruna is in meer dan vijftig talen uitgegeven. In totaal werden er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren van de Nijntje-boeken verkocht.

Meer animo voor Nijntje-boeken na dood Bruna
Meer animo voor Nijntje-boeken na dood Bruna (Foto: BuzzE)

Meer meldingen van agressie tegen NS'ers

De Nederlandse Spoorwegen hebben het afgelopen jaar meer meldingen gekregen van personeel dat agressief werd benaderd door klanten. In 2016 werden 690 meldingen geregistreerd van bijvoorbeeld duwen of trekken, een jaar eerder waren dat er 642.

Wel waren er minder incidenten waarbij medewerkers van de NS letstel opliepen. In 2015 gebeurde dat 211 keer, in 2016 werden 188 van dit soort incidenten gemeld, blijkt uit de dinsdag gepresenteerde jaarcijfers. "Of het om geduw, gescheld of letsel gaat: ieder incident is er één te veel", is de boodschap van het vervoersbedrijf.

Volgens de jaarcijfers kwamen treinreizigers iets vaker op tijd op hun bestemming aan: de punctualiteit van de NS-treinen ging van 91 procent naar 91,3 procent. Het klantoordeel steeg mee en ging van van 74 naar 77 procent. Alleen op de hogesnelheidslijn (HSL) blijven de prestaties achter. NS voldeed daar op punten als stiptheid niet aan de minimumeisen die zijn afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Staatssecretaris Sharon Dijksma meldde eind 2016 dat de vertragingen op de hogesnelheidslijn de laatste maanden waren afgenomen en dat het de goede kant opging. Maar ook zij zag nog ruimte voor verbetering.

Meer meldingen van agressie tegen NS'ers
Meer meldingen van agressie tegen NS'ers (Foto: ANP)

PVV wil niet naar 3FM komen

De PVV, inclusief fractieleider Geert Wilders, doet niet mee aan de speciale verkiezingsuitzendingen van NPO 3FM. De zender organiseert in de twee weken voorafgaand aan 15 maart, de dag dat de nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen, speciale thema-uitzendingen om de luisteraars aan te sporen te gaan stemmen. Alle grote partijen werken mee aan de uitzending, behalve de PVV.

"We hebben op allerlei manieren geprobeerd de PVV en Geert Wilders te benaderen", legt een woordvoerster van de zender uit. "Maar er komt gewoon geen enkele reactie. We weten dus ook niet of er een speciale reden is dat Wilders of zijn fractiegenoten niet willen komen." Het is niet de eerste uitnodiging waar de PVV niet op ingaat. Eerder weigerde Wilders ook mee te doen aan een aantal grote debatten op RTL en NPO Radio 1 en een uitzending van Nieuwsuur. Wel laat de PVV-leider zich interviewen door hygiëne-expert Rob Geus van SBS.

Veel politieke tegenstanders van Wilders hebben al meerdere malen kritiek geuit op het feit dat Wilders in aanloop naar de verkiezingen nauwelijks tekst en uitleg geeft over zijn ideeën. Ook het programma Zondag met Lubach besteedde vorige week aandacht aan het feit dat de PVV haar visie op de toekomst van Nederland nergens concreet maakt. De partij heeft geen uitgewerkt partijprogramma en verstrekte ook geen toelichting aan de Stemwijzer.

Verkiezingsweken
Afgezien van Wilders en de PVV werken alle grote partijen mee aan de verkiezingsweken van NPO 3FM. De meeste partijen komen langs met hun lijsttrekkers; onder anderen Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) zijn te gast en laten zich ondervragen door de dj's en luisteraars. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft zich geëxcuseerd; namens zijn partij komt partijgenoot Niels van den Berge. 3FM-coryfee Michiel Veenstra praat met de politici over hun muzieksmaak.

Radio 3FM zendt op 15 maart, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, de hele dag uit vanaf station Utrecht CS. De dj's gaan van het stembureau op de centrale locatie "het leukste stembureau van Nederland maken", aldus de zender.

PVV wil niet naar 3FM komen
PVV wil niet naar 3FM komen (Foto: BuzzE)

Verstappen maakt eerste meters, Hamilton weer snel

Op dag twee van de Formule 1-testweek in Barcelona heeft Mercedes het tempo wederom goed te pakken. Lewis Hamilton nam 's ochtends plaats in de W08 en zette veruit de snelste tijd neer - weliswaar op de supersoftbanden. Dat zegt uiteraard weinig, maar met 66 rondjes reed hij exact een volledige raceafstand, een goed teken voor de Mercedesfans.

Max Verstappen kon voor het eerst zijn rondjes draaien in de nieuwe Red Bull RB13 op het circuit waar hij vorig jaar geschiedenis schreef. De Nederlander kwam tot 31 rondjes en een vijfde tijd. Net als op maandag ging het met Ferrari ook weer prima: Kimi Räikkönen mocht de nieuwe auto voor het eerst de sporen geven en kwam na 47 ronden tot de tweede tijd. 

Problemen waren er voor Force India, waar Esteban Ocon twee uur op zijn debuut moest wachten vanwege herstelwerkzaamheden aan de auto. Vlak voor de lunchpauze viel zijn auto nog stil op het circuit, wat een rodevlagsituatie veroorzaakte. Toch kwam Ocon tot de derde tijd en met 27 ronden viel het uiteindelijk wel mee met de problemen.

Stoffel Vandoorne kon aanvankelijk prima ronden rijden in de McLaren, maar in de loop van de ochtend moest zijn power unit vervangen worden en ging de Belg naar binnen. Lance Stroll kwam bij zijn debuut voor Williams tot twaalf ronden alvorens hij nog in het eerste uur spinde en de ochtend afsloot.

Het viel allemaal in het niet bij Sauber en Renault. Antonio Giovinazzi vervangt de geblesseerde Pascal Wehrlein bij Sauber, maar kwam door een probleem met de Ferrari-motor tot welgeteld twee niet-getimede rondjes. Jolyon Palmer kwam met de Renault de pitbox zelfs niet uit. 

De stand na de dinsdagochtend in Barcelona:

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:20.963 Supersoft 66
2 Kimi Räikkönen Ferrari 1:22.831 Medium 47
3 Esteban Ocon Force India 1:23.045 Soft 27
4 Kevin Magnussen Haas 1:23.200 Soft 35
5 Max Verstappen Red Bull 1:23.212 Soft 31
6 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:25.012 Medium 44
7 Lance Stroll Williams 1:26.040 Medium 12
8 Stoffel Vandoorne McLaren 1:26.201 Soft 29
9 Antonio Giovinazzi Sauber Geen tijd Nvt 2
10 Jolyon Palmer Renault Geen tijd Nvt 1

Vrouwelijke testcoureur voor Sauber

Het Formule 1-team van Sauber heeft Tatiana Calderon vastgelegd als testcoureur. De 23-jarige Colombiaanse zal volgens het Zwitserse team wel vooral in de simulator gaan testen, dus het is de vraag of we haar daadwerkelijk in een Formule 1-auto gaan zien.

Calderon reed van 2013 tot en met 2015 in het Europees Formule 3-kampioenschap, waar ze in 2014 een aantal keer een duel uitvocht met Max Verstappen. In drie jaar tijd haalde ze acht toptienplaatsen, allemaal in 2014. Vorig jaar kwam Calderon uit in de GP3 voor Arden International, met twee tiende plekken als beste resultaat. Dit jaar zal Calderon voor DAMS uitkomen in de GP3.

JSF zichtbaar op nieuwe radar

De Nederlandse Luchtmacht heeft om verschillende redenen voor de F-35 Lightning II (JSF) gekozen, een van de belangrijkste punten was dat het toestel onzichtbaar zou zijn op radar.
Hier lijkt een einde aan gekomen te zijn nu er een nieuw type radar is ontwikkeld door China.

Deze nieuwe Kwantum Radar gebruikt de kwantumtheorie en in het bijzonder kwantumverstrengeling.
De F-35 is gecoat in een radarabsorberende verf die radarsignalen niet weerkaatst en dus onzichtbaar is voor radar. Bij de kwantumradar wordt een foton afgeschoten dat door kwantumverstrengeling verbonden is met een ander foton dat in de radar blijft. Raakt het afgeschoten foton de radarabsorberende laag van de F-35 dan wordt dat opgemerkt door het foton dat ermee verbonden is en zo wordt het toestel zelfs op lange afstand weer zichtbaar.

Ook andere radarverstorende middelen die de F-35 heeft zijn door deze nieuwe radar nutteloos geworden. Jaren te laat, miljarden over budget, en nu heeft de JSF ook zijn laatste tactische voordeel verloren.

Zeebeving bij Fukushima

Grote schrik bij de Japanse stad Fukushima toen daar dinsdag een zeebeving plaatsvond. De beving voor de kust had een kracht van 5,5. Er werd geen tsunamiwaarschuwing gegeven.

De beving vond plaats op een diepte van 50 kilometer onder de zeeoppervlakte.

De kuststrook bij Fukushima werd op 11 maart 2011 getroffen doer een zeer krachtige zeebeving. De vloedgolven troffen de lokale kerncentrales, waarna een kernsmelting plaatsvond en er explosies werden geregistreerd. Er waren geen slachtoffers als gevolg van de vrijgekomen straling. Door de tsunami vielen in de omgeving echter ongeveer 24.000 doden. Ook de materiële schade was bijzonder groot.

Zeebeving bij Fukushima
Zeebeving bij Fukushima (Foto: ANP)

Ron Gilberts Thimbleweed Park volgende maand uit

Ron Gilbert, de bedenker van de Monkey Island-games en Maniac Mansion, komt volgende maand met zijn nieuwe game Thimbleweed Park. De mysterieuze point-and-click adventure wordt op 30 maart uitgebracht voor Windows (Steam/GOG), Mac, Linux en Xbox One.

Thimbleweed Park draait om vijf vreemdelingen die gedwongen worden om een nacht te spenderen in een spookachtig, verlaten stadje. Alle vijf personages zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden alleen weten ze nog niet hoe. Ook worden ze nauwlettend in de gaten gehouden.

Toen Gilbert in 2014 een Kickstarter-project begon voor Thimbleweed Park, wist hij het beoogde bedrag bijna te verdubbelen. Het toont aan dat het publiek nog altijd vertrouwen heeft in de oud LucasArts-medewerker die met Monkey Island een van de beste point-and-click-franchises ooit wist neer te zetten. Over een maandje komen we erachter of hij het nog altijd in zich heeft.

Een PS4-versie moet er uiteindelijk ook komen, maar op de blog van Thimbleweed Park meldde Gilbert dat Microsoft sowieso een drie maand lange exclusiviteitsperiode heeft. PlayStation-gamers zullen dus nog even moeten wachten.

Halo Wars 2-demo Xbox One beschikbaar, pc volgt spoedig

Een speelbare demo van Halo Wars 2 is nu beschikbaar voor download op Xbox One, zo maakte Microsoft vandaag bekend. Een pc-versie volgt zeer binnenkort. In de demo is een volledige campaign-missie te spelen en kunnen mensen de nieuwe Blitz Firefight-modus uitproberen.

De Blitz-modus is een nieuwe spelvorm die in de eerste Halo Wars nog niet beschikbaar was. Het werkt op basis van card decks die je beschikbare eenheden vertegenwoordigen. Hoewel veel mensen skeptisch tegenover deze spelmodus stonden, bleek het bij release toch best goed in de smaak te vallen bij veel spelers, zo ook bij onze reviewerHalo Wars 2 kwam vorige week uit voor Xbox One en pc. De game heeft vooralsnog geen ranked matchmaking, een feature die volgens Microsoft ook spoedig zal worden uitgerold.

Israël ruimt huizen in Ofra op

Israëlische veiligheidstroepen zijn dinsdag begonnen met de ruiming van negen huizen in de nederzetting Ofra, op de Westelijke Jordaanoever. Het hoogste Israëlische gerecht moest eraan te pas komen om het verwijderen van de panden mogelijk te maken.

De huizen waren neergezet op Palestijnse privégrond en de eigenaren hadden bezwaar tegen de bouw aangetekend. De rechter bepaalde dat de huizen voor 5 maart moesten zijn verdwenen. Een verzoek om de panden te verzegelen en niet te vernietigen, legde de rechter naast zich neer.

Het besluit voor vernietiging riep een hoop emotie op. Uit voorzorg waren honderden politiemensen en militairen in Ofra aanwezig. Er werd één jongen van zeventien aangehouden. Toen de ruiming begon hadden al acht van de negen Israëlische families hun huis vrijwillig verlaten.

Israël ruimt huizen in Ofra op
Israël ruimt huizen in Ofra op (Foto: ANP)

Amsterdam proeftuin voor 5G

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt gaat de Amsterdam Arena een belangrijke rol spelen in een test van de opvolger van het 4G-netwerk. De bedoeling is volgens het Financieele Dagblad dat er een nieuw 5G-netwerk getest gaat worden tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal. Amsterdam wil dat samen doen met andere gaststeden van het Euro2020.

Ger Baron, de CTO van de gemeente, presenteert het voorstel dinsdag op het Mobile World Congress in Barcelona. Eurocommissaris Andrus Ansip presenteert tevens een plan voor het versnellen van de digitale economie in Europa.

Via het 5G-netwerk moeten beelden worden doorgestuurd. Ook moet het ingezet worden bij bijvoorbeeld transport en openbare orde, schrijft het FD. Het 5G-netwerk is van groot belang voor de ontwikkeling van het Internet of Things. Ook bijvoorbeeld de zelfrijdende auto is afhankelijk van een supersnel 5G-netwerk.

Amsterdam proeftuin voor 5G
Amsterdam proeftuin voor 5G (Foto: BuzzT)

Meer mensen kunnen tegelijk aangifte doen

Meer mensen kunnen dit jaar tegelijk online hun belastingaangifte doen. De Belastingdienst heeft de capaciteit verhoogd zodat 70.000 personen op hetzelfde moment bezig kunnen zijn.

Dat maakte de fiscus dinsdag bekend bij de start van de periode waarin aangifte kan worden gedaan. Vorig jaar konden aanvankelijk 40.000 personen tegelijk aangifte doen, maar dat leidde al snel tot problemen, waarna de capaciteit werd uitgebreid.

Nieuw bij de aangifte is ook een zogenoemde aangiftechecklist. Daarmee kunnen veelgemaakte fouten in de aangifte worden voorkomen, aldus de directeur van de fiscus die verantwoordelijk is voor de aangiftecampagne, Eline Spros-Vierkant.

Dit jaar ontvangen zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting.

Meer mensen kunnen tegelijk aangifte doen
Meer mensen kunnen tegelijk aangifte doen (Foto: ANP)

Ubisoft komt gedupeerden serverproblemen For Honor tegemoet

Vorige week kwamen er veel klachten binnen over serverproblemen bij Ubisoft, waarbij onder andere veel For Honor-spelers kampten met gedonder tijdens online spelen. Ubisoft wil deze slachtoffers nu tegemoet komen.

Het waren vrij serieuze serverproblemen die het Franse bedrijf vorige week voor de kiezen kreeg, waar de ene speler meer last van had dan de ander. Sommige mensen lagen er slechts enkele minuten uit terwijl anderen urenlang moesten wachten om weer online te kunnen. Als compensatie krijgen de mensen die For Honor gespeeld hebben (of probeerden te spelen) tussen 13 en 26 februari een Champion-status aankomend weekend (3 tot en met 5 maart). Als Champion heb een heleboel voordelen, zoals meer salvage van ontmantelde gear, meer loot aan het eind van ieder potje, 25% bonus XP, 10% bonus XP voor iedereen in je team, drie Champion-emblemen en een speciaal lintje naast je naam. de gratis bonus 'stackt' bovendien samen met andere eventuele bonussen die je actief hebt.

De tegemoetkoming volgt de laatste update van For Honor, waarin het Guardbreak-systeem uit de bèta weer in originele staat teruggebracht is. Hier kun je onze review van Ubisofts hack-n-slash multiplayergame nog even teruglezen.

BMX- seizoen al voorbij voor Van Benthem

Voor BMX'ster Merle van Benthem is het seizoen al afgelopen voor het goed en wel begonnen is. De 24-jarige Hengelose kwam tijdens een trainingskamp van de nationale selectie hard ten val en raakte daarbij zwaar geblesseerd.

Van Benthem zal binnenkort een operatie ondergaan en men gaat er vanuit dat ze vervolgens een lange tijd nodig zal hebben om te herstellen. Daardoor zal ze dit jaar niet meer in actie kunnen komen. De oud-wereldkampioene bij de junioren maakte vorig jaar nog haar debuut op de Olympische Spelen. Daar werd ze in de halve finales uitgeschakeld. 

Geen aanwijzing misdrijf in zaak kickbokser

De recherche heeft het onderzoek naar de dood van de Belgische kickbokser Marc de Bonte afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een misdrijf gaat. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het stoffelijk overschot van De Bonte (26) werd op 24 november vorig jaar gevonden in het Wilhelminakanaal in Oirschot. Hij verdween op 5 november. De Belg was op een feestje van zijn sportschool en vertrok toen naar een vriend in Turnhout. Daar vandaan stuurde hij een bericht aan zijn vriendin in Best dat hij op weg was naar haar. Hij kwam nooit aan. Zijn auto werd leeg teruggevonden in de buurt van het Wilhelminakanaal in Best.

De vermissing van de Belg was aanleiding om een team grootschalige opsporing op de zaak te zetten.

Geen aanwijzing misdrijf in zaak kickbokser
Geen aanwijzing misdrijf in zaak kickbokser (Foto: ANP)

Duterte stuurt politie weer op drugsjacht

De Filipijnse president Duterte zet de politie weer in voor zijn verbeten strijd tegen drugshandelaren en -gebruikers. Een maand geleden zette hij een streep door de inzet van de politie bij de jacht op drugs, toen bleek dat drugsbestrijders waren betrokken bij de ontvoering van en de moord op een Zuid-Koreaanse zakenman.

Niet alle politiemensen mogen weer aan drugszaken werken, zei Duterte dinsdag, zonder te verduidelijken wie wel en wie niet zal worden ingezet. Het hoofd van de nationale politie verklaarde maandag dat de drugshandel sinds de schorsing van de politie weer naar de straten was teruggekeerd.

Sinds de president zijn 'oorlog tegen drugs' afkondigde, zijn naar schatting 7700 mensen omgekomen. Van hen stierven er 2500 tijdens acties van de politie.

Duterte stuurt politie weer op drugsjacht
Duterte stuurt politie weer op drugsjacht (Foto: ANP)

Vernieuwde Raspberry Pi Zero op de markt

De Raspberry Pi Foundation heeft dinsdag een nieuwe versie van de Raspberry Pi Zero gepresenteerd. Het grootste verschil met de eerdere versie is dat de nieuwe Zero W nu beschikt over wifi en bluetooth.

Het ontbreken van draadloze mogelijkheden op de eerste versie van de Pi Zero was voor veel gebruikers een struikelblok. Te meer daar de aansluitingen op de Zero vrij basaal zijn: er is slechts een micro-usb-aansluiting op het bordje te vinden. Dat probleem is nu opgelost, maar dat heeft wel tot gevolg dat de prijs omhoog is gegaan. De eerste Pi Zero kostte 5 dollar, maar is nu gestegen naar 10 dollar.

Op het bordje - dat kleiner is dan een creditcard - is nu dezelfde draadloze chip geïnstalleerd als op de nieuwste versie van de Raspberry Pi 3, de Cypress CYW43438. De Raspberry Pi's kunnen worden gebruikt voor allerlei verschillende dingen, de Pi Zero richt zich vooral op Internet of Things-toepassingen.

Vernieuwde Raspberry Pi Zero op de markt
Vernieuwde Raspberry Pi Zero op de markt (Foto: BuzzT)

Coureurs Mercedes tevreden na eerste testdag

Tevreden gezichten bij het Formule 1-team van Mercedes na afloop van de eerste testdag op het circuit van Barcelona. De nieuwe W08 bleek snel en ook nog eens betrouwbaar: Lewis Hamilton was de snelste van de dag, terwijl Hamilton en zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas bij elkaar maar liefst 152 rondjes aflegden.

"De ochtend ging erg goed", aldus Bottas, die de eerste vier uur van de test voor zijn rekening nam. "We hebben veel kilometers kunnen rijden, de systemen uitgebreid gechecked en veel meer dan een raceafstand af kunnen leggen. Voor een eerste testdag is dat bijzonder goed." Bottas had een prima tempo te pakken, maar daar werd volgens hem niet echt naar gekeken. "Nee, het ging vooral om het rijden van zoveel mogelijk ronden en op die manier het verzamelen van data."

Na de lunch stapte Hamilton in de auto en ook de Brit toonde zich na zijn 73 rondjes tevreden. "Het was een hele goede dag, met een auto die er niet alleen fantastisch uit ziet, maar ook fantastisch voelt. Naar de balans en dergelijken hebben we nog niet echt gekeken, we hebben met name zoveel mogelijk informatie verzameld." 

Hamilton voelde na afloop wel dat de auto's aanzienlijk meer krachten op de rijders brengen. "Het voelt alsof je de hele dag in de sportschool gezeten hebt. De auto is sneller, maar ook zwaarder...het is een beest! Het rijden met de auto voelt veel beter dan vorig jaar, ook omdat je twee G extra krijgt te verwerken. Dat is als coureur precies wat je wilt: zo snel mogelijk door de bochten gaan." Hamilton was zeer te spreken over de nieuwe banden: "Ze slijten bijna niet, dus ik denk dat we veel eenstoppers gaan zien dit jaar."

De Brit zit in elk geval vol vertrouwen voor het seizoen, ook al heeft men nog maar één testdag achter de rug. "Net als elk ander team hebben ook wij nog veel werk te doen, maar ik denk dat we gewoon weer het te kloppen team zullen zijn." 

Warriors winnen ook met falende Curry

De Golden State Warriors hebben in de NBA hun vijftgste overwinning van het seizoen behaald. Tegen de Philadelphia 76ers met 108-119 gewonnen. Stephen Curry had een off-night. De schutter legde elf keer aan voor een driepunter, maar miste al zijn pogingen.

De voorbereiding voor de wedstrijd werd een beetje overschaduwd door een ruzie tussen Shaquille O’Neal en Warriors-center JaVale McGee. Shaq is al jaren presentator van een basketbalshow op TNT. Onderdeel van het programma is het segment ‘Shaqtin’ a Fool’ waarin de grootste blunders van de afgelopen week worden getoond. JaVale McGee komt regelmatig voorbij in dit onderdeel en Shaq lijkt er genoegen in te scheppen om McGee op de hak te nemen.

Dit heeft jaren geduurd, maar recent heeft McGee aangegeven dat O’Neal hier eens mee moet stoppen. De ruzie is sindsdien ernstig geëscaleerd. In de meest recente TV show presenteerde Shaq een filmtrailer voor ‘Dr. Strange’, de trailer bevatte een aantal van McGees grootste blunders op het veld.

De trailer viel verkeerd bij de Warriors en een aantal mensen sprak openlijk hun steun uit voor McGee. Coach Steve Kerr nam het op voor zijn speler en ook Kevin Durant viel in de media O’Neal aan: “Jij had geen skills, je hebt ook dunks gemist en vrije worpen schieten kon je al helemaal niet.” Pamela McGee, moeder van JaVale en zelf een Olympisch basketbalkampioen in 1984, riep TNT op om Shaq te ontslaan.

O’Neal reageerde op twitter gepikeerd op de aantijgingen. Kevin Durant had zich er niet mee te bemoeien en JaVale McGee moet al helemaal niet doen alsof hij iets voorstelt: “I’ll smack the shit out of yo bum ass”, aldus O’Neal.

Waarschijnlijk zal NBA-baas Adam Silver een telefoontje plegen naar O’Neal. Shaqtin’ a Fool is een leuk segment, maar met de bedreiging naar McGee is hij te ver gegaan.

De Philadelphia 76ers kenden zo hun eigen problemen. Nadat eerder bekend werd dat rookie Ben Simmons dit seizoen niet in actie komt, kwam vandaag het nieuws dat Joel Embiid aan zijn knie geopereerd moet worden en ook niet meer zal spelen.

Joel Embiid heeft dit seizoen maar 31 wedstrijden gespeeld en in die wedstrijden speelde hij ook maar een beperkt aantal minuten. In de speeltijd die hij kreeg was hij ronduit sensationeel. Het is niet overdreven om te stellen dat hij één van de beste spelers in de NBA was in die beperkte speeltijd die hij kreeg. Het is te hopen voor Philadelphia, voor elke basketballiefhebber eigenlijk, dat we een aantal jaren een fitte Embiid op het veld mogen zien. Het doemscenario van de getalenteerde grote man die door blessures nooit een fatsoenlijke carrière heeft gehad komt helaas regelmatig voor.

De wedstrijd tussen de twee ploegen was een eenzijdige aangelegenheid. Curry miste al zijn driepunters, maar de 76ers zijn niet sterk genoeg om daarvan te profiteren. Kevin Durant maakte 27 punten, Klay Thompson scoorde er 21. Curry wist van dichterbij de basket wel het net te vinden en kwam nog tot 19 punten.

Warriors - Sixers. Bron: YouTube

Seth Curry, inderdaad de broer van, speelt bij de Dallas Mavericks. Zijn schoten vielen wel en hij leidde zijn ploeg naar een 96-89 overwinning op de Miami Heat. Seth Curry was goed voor 29 punten, waaronder een driepunter die zijn ploeg twee minuten voor tijd definitief op voorsprong zette.

LeBron James keerde na een gemiste wedstrijd wegens ziekte weer terug op het veld voor de Cavaliers. James, die eerder dit seizoen vroeg om versterking van de selectie, zag zijn wens gehonoreerd. De Cavaliers strikten Deron Williams voor de rest van het seizoen. Williams was een jaar of tien geleden één van de sterkste point guards in de league, vergelijkbaar met Chris Paul. Blessures hebben zijn ontwikkeling in de weg gestaan en de laatste jaren kwijnde hij weg in Brooklyn en Dallas. LeBron James heeft de eigenschap dat hij het beste uit spelers kan halen en Williams is waarschijnlijk precies de backup point guard die de ploeg nodig heeft. Het lijkt erop dat de Cavaliers ook de Australische center Andrew Bogut nog gaan vastleggen. Mocht het tot een finale tussen de Cavaliers en de Warriors komen, dan treed Bogut aan tegen de ploeg waar hij twee jaar geleden mee kampioen werd.

LeBron James bewees tegen de Milwaukee Bucks zijn waarde. Niet alleen was hij goed voor 24 punten, 10 rebounds en 6 assists. Hij hield ook Giannis Antetokounmpo op negen punten. Kyrie Iriving werd met 25 punten topscorer. De Cavaliers wonnen met 102-95.

Toronto sleepte in Madison Square Garden ternauwernood een overwinning op de Knicks uit het vuur, 91-92. De Raptors zullen het tot de play-offs zonder Kyle lowry moeten stellen, een flinke aderlating voor de Canadezen. Gelukkig beschikt de ploeg nog over DeMar DeRozan, die voor de derde wedstrijd op rij zijn ploeg naar de overwinning loodste.

DeRozan scoorde in New York de laatste twaalf punten van zijn ploeg, waaronder de beslissende jumper twee seconden voor tijd. DeRozan eindigde met 37 punten.


Uitslagen

New York Knicks – Toronto Raptors 91-92
Philadelphia 76ers – Golden State Warriors 108-119
Cleveland Cavaliers – Milwaukee Bucks 102-95
Boston Celtics – Atlanta Hawks 98-114
Dallas Mavericks – Miami Heat 96-89
Houston Rockets – Indiana Pacers 108-117
Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 88-102

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 41-17
Boston Celtics 38-22
Toronto Raptors 36-24
Washington Wizards 34-23
Atlanta Hawks 33-26
Indiana Pacers 31-29
Chicago Bulls 30-29
Detroit Pistons 28-31
Miami Heat 27-33
Milwaukee Bucks 26-32
Charlotte Hornets 25-34
New York Knicks 24-36
Philadelphia 76ers 22-37
Orlando Magic 22-38
Brooklyn Nets 9-49

Western Conference

Golden State Warriors 50-9
San Antonio Spurs 45-13
Houston Rockets 42-19
Utah Jazz 37-22
Los Angeles Clippers 36-23
Memphis Grizzlies 35-25
Oklahoma City Thunder 34-25
Denver Nuggets 26-33
Sacramento Kings 25-35
Portland Trail Blazers 24-34
Dallas Mavericks 24-35
Minnesota Timberwolves 24-36
New Orleans Pelicans 23-37
Los Angeles Lakers 19-41
Phoenix Suns 18-41

Bill Paxton niet vervangen in Training Day

Het personage van Bill Paxton wordt uit Training Day geschreven als de serie een tweede seizoen krijgt. Makers van de show lieten aan TMZ weten dat ze er niet aan denken om de dit weekend overleden acteur te vervangen.

Bill had één van de hoofdrollen in de serie, die is gebaseerd op de film uit 2001 met Denzel Washington en Ethan Hawke. De eerste aflevering van Training Day werd pas enkele weken geleden uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Het hele eerste seizoen is wel al opgenomen. Als Training Day een tweede reeks krijgt, is dat zonder het personage van Bill, de niet zo zuivere detective Roarke. "Bill was perfect en onvervangbaar als foute agent Frank Roarke", liet producent Barry Schindel weten.

De acteur overleed zaterdag op 61-jarige leeftijd na complicaties tijdens een hartoperatie. Zijn familie maakte dat zondag enkele uren voor de start van de Oscars bekend. Bill kon wegens tijdgebrek niet meer worden opgenomen in de In Memoriam-compilatie van de ceremonie, maar Jennifer Aniston stond tijdens haar introductie van het segment stil bij zijn dood.

Bill Paxton niet vervangen in serie
Bill Paxton niet vervangen in serie (Foto: BuzzE)

Cast Modern Family aan onderhandeltafel

De castleden van hitserie Modern Family gaan allemaal in onderhandeling voor een nieuw contract. Volgens The Hollywood Reporter heeft geen van de sterren nog getekend voor een volgend seizoen.

De volwassen acteurs uit de serie voerden in 2012 een heftige salarisstrijd met de studio die Modern Family produceert, 20th Century Fox. Zij wilden een hoger salaris vanwege het grote succes van de serie. Door hun krachten te bundelen, wisten Sofia Vergara, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet, Julie Bowen en Ty Burrell een salaris van rond de 350.000 dollar per aflevering te bedingen plus een deel van de reclameopbrengsten van de show. Ed O'Neill, die zich solidair verklaarde, verdiende dat bedrag al vanaf de start van de serie.

Later in hetzelfde jaar kregen ook de kindacteurs uit Modern Family verbeterde financiële voorwaarden. Zij verdienen sindsdien volgens Deadline ongeveer 70.000 dollar per aflevering. Een aantal van hen is inmiddels volwassen, wat mogelijk tot hogere salariseisen zal leiden.

Modern Family is in de VS nog altijd de één na best bekeken comedy, na The Big Bang Theory. De studio en zender ABC hebben tot half mei om de acteurs over te halen een nieuw contract te tekenen. Daarna zou de toekomst van de serie mogelijk in gevaar komen.

Cast Modern Family aan onderhandeltafel
Cast Modern Family aan onderhandeltafel (Foto: BuzzE)

'Relatie tussen Rusland en VS is zeer slecht'

Na de verbale handreikingen van de presidenten Trump en Poetin de afgelopen weken, klonk er dinsdag een heel ander officieel geluid. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Rjabkov omschreef de relatie met de Verenigde Staten onomwonden als de "slechtste sinds de Koude Oorlog".

Het Russische persbureau Interfax maakte de opvallende uitspraak dinsdag wereldkundig. Ook het officiële Russische persbureau RIA citeerde Rjabkov, die verklaarde dat het Kremlin de toespraak die president Trump dinsdagavond in Washington voor het Congres over zijn beleid gaat houden, grondig zal analyseren.

'Relatie tussen Rusland en VS is zeer slecht'
'Relatie tussen Rusland en VS is zeer slecht' (Foto: ANP)

Solliciteren via Snapchat mogelijk

Snapchat gebruiken om te solliciteren. Het kan vanaf nu. Het bedrijf Animatiewerk, dat personeel voor animatieteams verzorgt, gaat nieuwe medewerkers werven via de populaire app.

Volgens Wendy Oude Veldhuis heeft het bedrijf nooit gewerkt met sollicitatiebrieven, omdat daar niet uit blijkt of iemand enthousiast is of bijvoorbeeld goed toneel kan spelen. Animatiewerk selecteert personeel middels een trainingsweekend. De drempel wordt nu verlaagd door mensen de kans te geven zich via Snap voor te stellen. "Snapchat werkt gemakkelijk en zo'n 80 procent van onze doelgroep is er te vinden. Een logische keuze dus eigenlijk."

Na de 'sollicitatie' via Snapchat krijgen kandidaten te horen of ze zich wel of niet moeten inschrijven. "We nemen mensen niet direct aan via Snapchat, maar we kunnen ze wel een goed advies geven op basis van zo'n korte video."

Solliciteren via Snapchat mogelijk
Solliciteren via Snapchat mogelijk (Foto: BuzzT)

Horner: "Haaienvinnen hopelijk verbannen uit Formule 1"

Een van de meest opvallende resultaten van de nieuwe regels in de Formule 1 is dat de auto's een groot stuk bodywork op het achterste stuk van de auto hebben geplakt: de zogenaamde haaienvin. De reacties erover zijn in het algemeen weinig positief en Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is er ook niet gelukkig mee.

"De auto's zien er allemaal heel gaaf uit, maar door die haaienvin is het eindresultaat eigenlijk alsnog lelijk", stelt Horner. "Tijdens de laatste vergadering met alle teams hebben we de suggestie neergelegd om ze gewoon weg te laten, want het heeft weinig invloed op de prestatie van de auto. Een groot deel van de teams stemde daar echter tegen. Jammer, want voor het mooie beeld moeten ze gewoon weg."

De haaienvin heeft weliswaar weinig invloed op de prestaties, toch levert het wel een klein voordeeltje op en dus gebruikt ook Red Bull het. Mercedes leek als enige team voor een optie zonder grote haaienvin te kiezen, maar tijdens de eerste testdag in Barcelona kwam het team toch met een - weliswaar ietwat aangepaste - 'vin' het circuit op. 

"Hopelijk lukt het om die dingen voor volgend seizoen te verbannen", vertelt Horner. "De auto's zien er echt gaaf uit, maar het is vreselijk zonde dat wat gaten in de reglementen ervoor gezorgd hebben dat er nu zo'n gedrocht op de wagens zit." 

Ricciardo in de Red Bull op dag één van de tests in Barcelona (Foto: Getty)

Depay onder de indruk van Tousart

Lucas Tousart was bij afwezigheid van Memphis Depay een van de sleutelspelers in het tweeluik met AZ in de Europa League. De jongeling oogst lof bij Olympique Lyon.

Depay is onder de indruk van Tousart, die wereldkampioen werd met Frankrijk onder 19. De Nederlander kwam deze winter naar Lyon om de club omhoog te helpen, maar ziet dat ook andere spelers opstaan.

"Tousart is de machine op ons middenveld", zegt Depay tegen de pers. "Hij heeft ook tegen FC Metz geweldig gespeeld. Hij heeft een hoop ballen onderschept. En hij is pas negentien jaar. Ik voorspel een grote toekomst voor hem."

De aanvaller is niet verrast door het talent van zijn ploeggenoot. "Want als je het shirt van Lyon draagt, wil dat zeggen dat je van goede huize komt. Ik ben heel blij een speler als hem te mogen begroeten in onze selectie."

Depay was zelf een van de uitblinkers tegen Metz met twee doelpunten en een assist. Hij stond daarmee aan de basis voor een 5-0 overwinning in de Franse Ligue 1.

Red Bull ontkent grote problemen na moeizame eerste dag

Net als McLaren kende ook het Formule 1-team van Red Bull Racing geen al te beste eerste testdag. Met name 's ochtends ging het niet goed: Daniel Ricciardo moest zijn auto al snel stilzetten en de RB13 kwam urenlang de baan niet meer op vanwege een sensorprobleem.

In de middag bleek daar een probleem met de batterij bij te komen, waardoor de Australiër tegen een uur of vier nog maar acht rondjes gereden had. In de namiddag ging het toch een stuk beter en kon hij zowaar nog ruim veertig ronden erbij op laten tellen.

"We hadden met wat kinderziektes te maken, maar in de loop van de dag ging het probleemloos", verzekerde Ricciardo de pers. "Ik heb veel rondjes gereden en zo konden we de dag toch nog goed afsluiten. Over de auto zelf heb ik nog niet echt een gevoel, maar ik weet dat er veel potentie in zit. We gaan nu al sneller dan vorig jaar, maar ik weet dat het nog veel harder kan."

De Red Bull kende op het oog, vergeleken met de andere teams, weinig vernieuwende zaken wat aerodynamica betreft. De auto werd krampachtig afgeschermd tot Ricciardo het circuit van Barcelona betrad, maar vervolgens bleken er op het oog weinig snufjes te vinden. "Mensen dachten dat we met nieuwe dingen zouden komen, allerlei vleugeltjes ofzo. Dat hebben andere teams veel meer, maar ik heb gewoon vertrouwen in onze ontwerpers."

Teambaas Christian Horner liet eerder ook al weten zich geen grote zorgen te maken over gemiste testuren. "Een probleem met de batterij en een probleem met een sensor in de motor, daar is hard aan gewerkt. Verder hebben we eigenlijk geen echt grote problemen gehad", stelt Horner. 

Henk Krol had 'niet zijn beste dag'

Henk Krol laat weten dat hij gisteren 'niet zijn beste dag had'. Als reactie op zijn gestuntel in de talkshow van Pauw en Jinek, waarin hij de AOW en de WAO verwarde, laat hij weten dat hij moe was na een lange dag.

Lijsttrekkers Halbe Zijlstra, Emile Roemer en Henk Krol waren gisteravond aanwezig bij de talkshow van Eva Jinek en Jeroen Pauw op NPO1. Henk Krol moest daar onder meer uitleggen hoe de AOW-plannen van de partij betaalbaar kunnen blijven. Het Centraal Plan Bureau raamde de kosten ervan op zo'n 12 miljard, die de partij wil ophalen bij burgers en bedrijven.

In de discussie die daarop volgde sprak de 50Plus-voorman tot twee keer toe over de WAO (arbeidsongeschiktheidsuitkering) waar hij AOW (oudedagsvoorziening) bedoelde. Een opmerkelijke fout, aangezien de AOW hét speerpunt van de 50Plus-campagne is. Alsof Geert Wilders het ineens een debat lang over Pakistanen in plaats van Marokkanen zou hebben, zeg maar.

In een reactie op Radio 1 vanmorgen zei Krol dat hij vermoeid was na een lange dag waarop hij al de nodige kilometers had gereden. "Misschien had ik er niet moeten gaan zitten". Verder zou Krol meestal wel een spiekbriefje bij zich gehad hebben - maar nu dus niet.

Vanaf ongeveer minuut 41 is te beluisteren dat Henk Krol niet alle uitkeringen uit elkaar kan houden.

EA-coryfee Peter Moore gaat de voetbal in

Peter Moore gaat weg bij Electronic Arts en begint als CEO bij de voetbalclub Liverpool FC. Hij zal in juni aan zijn nieuwe baan beginnen. Voor Moore een droom die werkelijkheid wordt: de man is fan van de voetbalclub en dat liet hij altijd wel 'subtiel' doorschemeren.

De 61-jarige Moore is momenteel chief competition officer bij Electronic Arts. Daar is baas van de afdeling 'Competitive Gaming' dat verantwoordelijk is voor eSports, dus het organiseren van toernooien en evenementen rondom spellen van de uitgever, zoals FIFA en Madden.

In zijn bijna 10 jaar bij Electronc Arts hebben we hem in een aantal leidinggevende posities gezien, zoals Chief Operating Officer en opperbaas van EA Sports. Voordat hij bij Electronic Arts kwam had Moore functies bij Microsoft, SEGA en Reebok.

Hij zal verhuizen van de Verenigde Staten naar Liverpool om in de zomer bij de club te beginnen zonder al te grote woon-werkafstand.

Peter Moore

McLaren verrast door problemen op eerste testdag

McLaren kende geen beste openingsdag van het Formule 1-seizoen. Op de eerste testdag op het circuit van Barcelona moest Fernando Alonso zijn auto 's ochtends na welgeteld één rondje weer in de pits parkeren. In de loop van de dag kwam hij nog wel naar buiten voor wat rondjes, maar soepel liep het allemaal niet - het derde jaar op rij dat McLaren een slechte eerste dag kent.

"Tijdens de filmdag hebben we nog moeiteloos honderd kilometer afgelegd", vertelde teambaas Eric Bouiller tegenover de verzamelde pers. "Dit had ik dan ook niet aan zien komen. We hadden een probleem met de oliesystemen van de motor. Honda is nog bezig om exact te onderzoeken wat er nou aan de hand is. Natuurlijk is het zo een teleurstellend begin, zeker als je je bedenkt dat het op de filmdag allemaal nog vlekkeloos verliep", stelt Bouillier. 

Uitbreiding, patch en demo voor The Division

Last Stand, de derde uitbreiding van Tom Clancy’s The Division, is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De uitbreiding is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar. Update 1.6 is vanaf morgen tevens gratis te downloaden voor alle spelers.

Ook is er vanaf 28 februari een gratis demoversie van Tom Clancy’s The Division beschikbaar op Xbox One en pc. Vanaf 9 maart is deze Free Trial eveneens beschikbaar op PlayStation 4. De Free Trial geeft spelers toegang tot de volledige game, tot ze level 8 bereiken of zes uur gespeeld hebben. Alle voortgang die spelers tijdens de demoversie boeken, wordt overgedragen bij aankoop van de volledige game.

Wanneer de situatie in de Dark Zone onbeheersbaar wordt en alle hoop op enige beschaving instort, heeft de Joint Task Force geen andere keuze dan weg te trekken uit het gebied. Tijdens hun vertrek lieten ze belangrijke tactische terminals achter - SHD tech data relays geladen met operationele informatie – en nu dreigen rogue agenten deze in handen te krijgen. In Last Stand vormen spelers een team met zeven andere Division agenten om dit te voorkomen en weer controle over de situatie te krijgen.

Last Stand laat spelers op een nieuwe manier de Dark Zone ervaren in een sessie-gebaseerde PvP-gamemodus die duidelijke doelen en winvoorwaarden bevat, maar ook belangrijke elementen van de Dark Zone, zoals de PvE vijanden en landmarks, integreert. Spelers strijden in een team van acht Division-agenten tegen Rogue-agenten om de tactische terminals te veroveren. Last Stand bevat ook een nieuwe inval: Stolen Signal.

De gratis Update 1.6 is gelijktijdig beschikbaar met Last Stand. Update 1.6 bevat nieuwe content voor bestaande spelers, waaronder een uitgebreide Dark Zone map met drie nieuwe gebieden, nieuwe Contamination events in een ondergrondse locatie, nieuwe exotische wapens, Dark Zone leaderboards en de nieuwe ‘Legendary modus’. De ‘Legendary modus’ biedt extra uitdaging voor de beste spelers van Tom Clancy’s The Division.

Oscarorganisatie biedt excuses aan na blunder

PriceWaterhouseCoopers (PwC) heeft excuses gemaakt voor de blunder bij de Oscaruitreikingen zondag. Volgens het accountantskantoor ontstond de fout doordat de notaris belast met het afgeven van de juiste envelop op dat moment een selfie stond te maken met actrice Emma Stone, die zojuist de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst had genomen. Hij gaf de verkeerde envelop aan Warren Beatty.

Daarnaast heeft ook de organisatie achter de Oscars zich maandagavond verontschuldigd voor de blunder tijdens de ceremonie zondagavond.

In een verklaring van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences staat: "We betreuren de fouten die zijn gemaakt tijdens de presentatie in de categorie beste film ten zeerste. We bieden excuses aan aan de cast en crew van La La Land en Moonlight, voor wie het moment enorm is aangetast. We prijzen de enorme waardigheid die zij toonden onder de omstandigheden."

The Academy biedt ook verontschuldigingen aan aan de twee acteurs die de verkeerde envelop in handen kregen. "Aan alle betrokkenen - inclusief onze presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway, de filmmakers en onze wereldwijde fans - onze excuses."

De organisatie zegt in het statement dat het een onderzoek is gestart en evalueert welke stappen zullen volgen. The Academy benadrukt in de verklaring dat PwC alle verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor het falen van het protocol.

In zijn latenightshow heeft Oscarpresentator Jimmy Kimmel maandagavond ook gereageerd op 'envelopgate', waarbij in eerste instantie de verkeerde film werd uitgeroepen als winnaar van de Academy Award voor beste film.

"Dat was het vreemdste tv-einde sinds Lost", grapte de presentator volgens Variety maandag. "Je weet dat het een rare avond was als het woord 'envelop' trending raakte op Twitter."

Jimmy vertelde ook hoe het einde van de avond eigenlijk gepland was: hij zou de show hebben afgesloten in het publiek, naast Matt Damon. De twee houden met allerlei grappen al jaren vol dat ze een hekel aan elkaar hebben. "We zitten daar en zien opeens commotie. En Matt zegt tegen me 'volgens mij zei de stagemanager net dat ze de winnaar fout hadden'." De host was daar eventjes van van slag. "Ik dacht: de presentator komt het wel uitleggen. En realiseerde me toen dat ik de presentator was."

Jimmy kwam zondag tijdens de consternatie inderdaad het podium op, waar hij grapte: "Ik wist wel dat ik het zou verprutsen." Hij kreeg in de Amerikaanse media overigens overwegend positieve kritieken op zijn presentatie.

Oscarorganisatie biedt excuses aan

Oscarorganisatie biedt excuses aan (Foto: BuzzE)

Nazivergelijkingen rechtvaardigen geweld

Als iemand een bewezen nazi in elkaar slaat, hoeveel mensen zouden dan tegen het gebruik van geweld zijn? Vrijwel niemand, right? Want nazi's zijn slecht, daarover zullen we het allemaal eens zijn.

Maar wat als je vanwege een mening door velen wordt weggezet als nazi en mensen gaan daadwerkelijk denken dat je nazi bent? Zouden die mensen denken de wereld een plezier te doen door je in elkaar te rammen? En zou dat zijn waarom er relatief veel geweld gebruikt wordt door bijvoorbeeld anti-Trumpdemonstraten?

ShoeOnHead ( ) heeft er een best wel relevante mening over.

Aantal mensen met bijstand blijft stijgen

Het aantal mensen dat bijstand ontvangt is afgelopen jaar verder toegenomen. Vooral de komst van asielzoekers droeg hieraan bij, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Eind december kregen 467.000 personen een bijstandsuitkering. Dat waren er 18.000 meer dan een jaar eerder. Per saldo is alleen het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond toegenomen. Bij mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond was juist sprake van een daling. Wat betreft leeftijd zijn er met name meer jongeren en ouderen in de bijstand terechtgekomen.

Het aantal bijstandsgerechtigden in Nederland laat al sinds 2009 een stijgende lijn zien. De toename was met 32.000 het grootst in 2013. In de daaropvolgende twee jaren was de groei telkens kleiner, met respectievelijk 21.000 en 15.000.

De ontwikkelingen hangen deels samen met veranderingen in de regelgeving. Zo hebben momenteel meer deels arbeidsongeschikte jongeren recht op bijstand, omdat de regels voor de zogeheten Wajong zijn aangepast. Daarbij krijgen ouderen langer bijstand door de verhoogde AOW-leeftijd.

Aantal mensen met bijstand blijft stijgen
Aantal mensen met bijstand blijft stijgen (Foto: ANP)

U2 aangeklaagd om nummer op Achtung Baby

Een Britse muzikant klaagt de leden van U2 en hun platenlabel aan. Zij zouden delen van een nummer van zijn hand hebben gebruikt als basis voor de single The Fly, van het album Achtung Baby uit 1991.

Paul Rose verklaart volgens de New York Post in rechtbankdocumenten dat hij in 1989 het nummer Nae Slappin schreef en daar twee jaar later copyright op aanvroeg. Hij stuurde het plaatje naar verschillende agenten en platenmaatschappijen, waaronder U2's label Island Records. Bandleden Bono en The Edge zouden in die tijd vaak op het kantoor van Island Record aanwezig zijn geweest en daar ook de studio hebben gebruikt. Volgens Rose moeten ze zijn nummer hebben gehoord, en gebruikt hebben voor The Fly.

De muzikant eist 5 miljoen dollar en advocaatkosten van de band en het platenlabel. In de rechtbankpapieren verklaart Rose niet waarop hij nu pas met de claim komt. Zowel U2 als Island Records heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Pratende poppen lekten gesprekken naar web

Gesprekken die kinderen met hun pratende CloudPet-poppen voerden waren enige tijd gewoon te vinden op internet. Dat meldt CNN op basis van een rapport van internetsecurity-expert Troy Hunt.

Via apps kunnen ouders de poppen laten praten met hun kinderen, maar al deze gesprekken werden opslagen op een cloudserver van Amazon. CloudPet verzuimde echter deze server goed te beveiligen. Daardoor konden met enige moeite gesprekken, foto's en e-mailgegevens worden gevonden in de database.

Volgens Troy Hunt hebben kwaadwilligen de database gehackt en alle gegevens verwijderd. Pas als CloudPet een bepaald bedrag in bitcoins zou betalen, zouden de gegevens weer worden teruggegeven. Uiteindelijk heeft de fabrikant zelf een back-up teruggezet. CloudPet heeft de gebruikers echter niet op de hoogte gesteld van het datalek.

Inmiddels zijn de gegevens niet meer op het web te vinden. Toch waarschuwt Hunt dat gebruikers die hun CloudPet-wachtwoorden ook elders gebruiken dat niet meer te doen. De kans dat criminelen deze wachtwoorden hebben is groot.

Pratende poppen lekten gesprekken naar web
Pratende poppen lekten gesprekken naar web (Foto: BuzzT)

Leicester en Vardy ogen als herboren zonder Ranieri en verslaan Liverpool

Twee goals waren genoeg voor hem om de wereld compleet op zijn kop te zetten. Leicester City excelleerde dankzij Jamie Vardy in de eerste wedstrijd zonder coach Claudio Ranieri. De club won thuis met 3-1 van Liverpool. 

De beslissing van de clubleiding van Leicester City werd met veel cynisme ontvangen. De trainer die Leicester kampioen maakte, kwam op straat te staan vanwege teleurstellende prestaties. Met Craig Shakespeare ging de club op zoek naar de eerste competitiezege van het jaar.

Liverpool mag dan meedraaien in de subtop, ook de Reds zijn al weken op zoek naar hun vorm. En dat kwam Leicester goed uit. Vooral Vardy, die in voorgaande ontmoetingen met Liverpool ook al op schot was. Na een uur spelen was de buit binnen. Vardy werd in de 28ste minuut de diepte ingestuurd door Marc Albrighton. Hij kwam oog in oog te staan met Simon Mignolet en faalde niet. Het was voor de Engelsman zijn eerste treffer van dit kalenderjaar in de Premier League.

Nog voor rust deed ook Danny Drinkwater Liverpool pijn met een doelpunt. De middenvelder schoot uit de lucht schitterend binnen. Toen Vardy in de zestigste minuut binnenkopte uit een voorzet van Christian Fuchs was het feest compleet voor Leicester.

Een dubbele wissel in de 66ste minuut pakte goed uit voor Liverpool. Twee minuten later mikte Philippe Coutinho raak voor Liverpool. Maar veel spanning leverde dat niet meer op.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Februari is nooit zo fel, of ze geeft drie lentedagen wel.

Goedemorgen!

De afgelopen nacht heeft het vooral aan de kust geregend. Daarbij kon ook onweer voorkomen.

Vandaag zet dat weerbeeld zich voort. Het wordt wisselend bewolkt en er trekken regelmatig buien over het land, waar er ook kans is op onweer, hagel en forse windstoten.

Morgen ziet het weer er hetzelfde uit. De dagen daarna blijft het wisselvallig.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:25
Zon onder: 18:18
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1912 Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry de eerste parachutesprong uit een vliegtuig
1957 Guust Flater verschijnt voor het eerst in het weekblad Robbedoes.
1928 Totstandkoming eerste radiotelefonische verbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië via Radio Kootwijk
1975 Een Londense metrotrein van de Northern Line schiet bij het eindpunt door het stootblok op station Moorgate, waarbij 43 personen omkomen.
1978 Bij de spoorbrug bij Westervoort botst de TEE Rembrandt op een lokale dieseltrein.
2005 200 studenten bezetten voor de negende maal het Amsterdamse Maagdenhuis met als doel studieduurbeperkingen van tafel te krijgen en medebestuur over de universiteit te verkrijgen.

Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)
Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump debuteert in het Congres

Donald Trump spreekt dinsdag in het Capitool in Washington voor het eerst het Amerikaanse Congres toe, de wetgevende vergadering van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De president zal zijn beleidslijnen voor de toekomst uit de doeken doen.

Trump zal vermoedelijk beginnen met kort de balans op te maken van zijn start als leider van de Verenigde Staten. Dat presidentieel begin had aardig wat voeten in de aarde, met onder meer het uiterst controversiële inreisverbod dat per decreet werd afgekondigd en vervolgens door een federale rechter weer werd tenietgedaan.

Het Witte Huis liet doorschemeren dat de president zich voor het Congres van een optimistische en vriendelijke kant zal laten zien. Trump heeft de Senators en Afgevaardigden nodig om zijn politiek vorm te geven. Dat gebeurt door wetsvoorstellen in te dienen, iets dat hij zelf niet kan.

De toespraak is geen officiële State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede'. Dat gebeurt pas vanaf het tweede presidentiële jaar.

Trump debuteert in het Congres
Trump debuteert in het Congres (Foto: ANP)

Productie groene stroom neemt verder toe

De productie van groene stroom in Nederland is afgelopen jaar met 15 procent toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit vooral te danken aan het groeiende aantal windmolens in het land.

Uiteindelijk werd bijna 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland duurzaam opgewekt, een jaar eerder was dat nog 11 procent. De elektriciteitsproductie uit zogeheten hernieuwbare bronnen bedroeg 15 miljard kilowattuur (kWh), tegen 13 miljard kWh in 2015. Ruim de helft hiervan kwam uit windmolens, een derde werd opgewekt door het verbruik van biomassa. Zonnepanelen en waterkracht waren samen goed voor een tiende van de productie.

Mede door de komst van een nieuw windmolenpark bij Schiermonnikoog is de capaciteit van windparken op zee meer dan verdubbeld. Op land en zee samen stond eind 2016 voor ruim 4000 megawatt vermogen aan windmolens opgesteld, ruim 800 megawatt meer dan in 2015.

Vergeleken met andere Europese landen is het vermogen van de Nederlandse windmolens nog wel tamelijk bescheiden. De gezamenlijke capaciteit van alle windmolens in de Europese Unie kwam uit op 54.000 megawatt. Duitsland is de onbetwiste koploper en neemt hiervan ongeveer een derde deel voor zijn rekening, gevolgd door Spanje met 15 procent. Nederland staat op de tiende plek met een aandeel van bijna 3 procent.

Productie groene stroom neemt verder toe
Productie groene stroom neemt verder toe (Foto: ANP)

Trump: Oscars waren een beetje sneu

De Amerikaanse president Trump heeft in twee interviews gereageerd op de Oscaruitreiking van zondagavond. Hij zei daarin dat er in de show te veel nadruk op politiek lag.

In een interview op zender Fox dat dinsdag wordt uitgezonden, beschuldigt de president de producenten ervan gevoeligheden rond ras te misbruiken. "Het lijkt erop dat de andere kant, altijd als ze hard verliezen, dan halen ze de rassenkwestie aan", zegt hij volgens Deadline in het gesprek. "Ik heb het jarenlang zien gebeuren. Ik heb het ze tegen Ronald Reagan zien gebruiken, ik heb het ze tegen zo veel andere mensen zien gebruiken."

Het politieke klimaat in de VS en Trump in het bijzonder werden een aantal keer aangehaald tijdens de uitreiking van de Academy Awards. Zo 'bedankte' presentator Jimmy Kimmel de president in zijn openingsspeech. "Weten jullie nog dat vorig jaar de Oscars racistisch leken? Dat is nu over. Dankzij hem!"

Tegenover Breitbart suggereerde Trump eerder dat als de organisatie achter de Oscars zich niet zo met politiek beziggehouden had, ze hun zaakjes beter op orde hadden kunnen krijgen. Hij verwees daarmee naar de blamage aan het eind van de Oscaruitreiking, waarbij de aankondigers van de winnaar voor beste film een verkeerde envelop in handen kregen en daardoor La La Land onterecht als winnaar uitriepen. Moonlight werd door de Academy daadwerkelijk gekozen als beste film van het afgelopen jaar.

"Het was een beetje sneu. Het deed afbreuk aan de glamour van de Oscars. Het voelde niet als een glamoureuze avond. Ik ben eerder bij de Oscars geweest, en deze keer miste het iets speciaals", aldus de president.

Trump: Oscars waren een beetje sneu
Trump: Oscars waren een beetje sneu (Foto: BuzzE)

Tanker redt vluchtelingen van zeiljacht

Voor het Griekse schiereiland Peloponnesos heeft een tanker maandag 41 vluchtelingen van een stuurloos zeiljacht gehaald. De opvarenden, onder wie zes kinderen, belden maandagmiddag 112 en vroegen de instanties om hulp. De bemanning van de tanker heeft zich bekommerd om de vluchtelingen. Het schip komt dinsdag in de haven van Piraeus aan.

De Griekse kustwacht vermoedt dat de vluchtelingen hun zeiltocht in Turkije zijn begonnen. Sinds het afsluiten van de Balkanroute kiezen steeds meer vluchtelingen voor de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee om Europa zo te bereiken. Begin februari redde de kustwacht al 70 vluchtelingen bij Peloponnesos.

Tanker redt vluchtelingen van zeiljacht
Tanker redt vluchtelingen van zeiljacht (Foto: ANP)

Inbrekers jagen op collectebussen scouting

Scouting Nederland lijkt het slachtoffer te zijn geworden van inbrekers die het voorzien hadden op de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Jantje Beton. In de provincie Utrecht en in Hilversum poogden daders, al dan niet met succes, in te breken in clubhuizen waar de collectebussen met het opgehaalde geld stonden opgeslagen.

Bij een scoutinggroep in Hilversum werden afgelopen weekeinde dertig gevulde collectebussen gestolen uit het clubhuis. De kraak werd gepleegd op de laatste dag van de collecteperiode. In de provincie Utrecht probeerden dieven de afgelopen dagen ook in diverse clubhuizen van de organisatie in te breken. Volgens RTV Utrecht gebeurde dat bij zeker zeven scoutingclubs.

"De reeks inbraken kan erop wijzen dat de daders heel duidelijk op zoek zijn geweest naar het ingezamelde geld van de collecte", aldus de directeur van Scouting Nederland, Fedde Boersma. "Deze ontwikkeling is bijzonder verontrustend."

Inbrekers jagen op collectebussen scouting
Inbrekers jagen op collectebussen scouting (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.