NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen

De NOS hoeft Forum voor Democratie (FvD) niet uit te nodigen voor het televisiedebat dat aan de vooravond van de verkiezingen wordt gehouden. Dat heeft de Amsterdamse kortgedingrechter dinsdag beslist.

De partij van Thierry Baudet stapte naar de rechter om alsnog een uitnodiging af te dwingen voor het debat. Ze vindt dat de omroep niet mag bepalen "welke partijen relevant zijn en welke niet". Volgens de partij schendt de NOS daarmee haar publieke taak.

De kortgedingrechter stelt in haar uitspraak voorop dat de NOS een ruime mate van vrijheid heeft bij de inrichting van haar radio- en tv-programma's. Ze mag met haar keuzes alleen geen invloed uitoefenen op de verkiezingsuitslag door zonder goede gronden de ene partij wel, en de andere niet uit te nodigen voor een debat. Daarvan is hier echter geen sprake, oordeelt de rechter.

Aan het NOS-debat op 14 maart doen de veertien grootste politieke partijen mee. Om tot die selectie te komen, keek de NOS naar het aantal zetels dat de partijen op de peildatum van 1 februari hadden in de Peilingwijzer (een gewogen gemiddelde van zes politieke peilingen) en naar het aantal huidige zetels in de Tweede Kamer. Op basis daarvan kreeg FvD geen uitnodiging.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is blij met het vonnis. "De rechter bevestigt dat de keuzes die wij hebben gemaakt op geen enkele manier onrechtmatig zijn en volledig vallen binnen onze journalistieke vrijheid, zoals vastgelegd in onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Mediawet."

NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen
NOS hoeft Baudet niet uit te nodigen (Foto: ANP)