FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 januari 2017

Trump tekent twee besluiten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag opnieuw twee besluiten ondertekend.

Het ene heeft als doel de Amerikaanse strijdkrachten grondig te moderniseren. Dit geldt voor vliegtuigen, schepen en andere uitrusting, zei Trump vrijdag in het Pentagon.

Het andere besluit moet de toestroom van radicale islamisten naar de Verenigde Staten tegengaan. Over de uitvoering ervan zijn nog geen details bekendgemaakt.

Even daarvoor had vicepresident Mike Pence de nieuwe minister van Defensie James Mattis beëdigd. Trump noemde Mattis "een man van actie".

Trump tekent twee besluiten
Trump tekent twee besluiten (Foto: ANP)

Russische radarbeelden MH-17 onbruikbaar

De door Rusland geleverde radarbeelden van het Oekraïense luchtruim ten tijde van het neerschieten van MH-17 zijn onvoldoende te lezen om er conclusies aan te kunnen verbinden. Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft daarom Moskou gevraagd de beelden opnieuw op te sturen maar dit keer in het goede format zodat ze uitgelezen kunnen worden, bevestigde een woordvoerder van het OM vrijdag berichtgeving van De Telegraaf.

Het format van de beelden voldoet niet aan de VN-normen, schrijft de krant. Rusland wil met de beelden aantonen dat de MH-17 toentertijd niet is neergeschoten met een raket afgevuurd vanuit het door rebellen beheerste gebied. Moskou steunt de separatisten in het oosten van Oekraïne.

Russische radarbeelden MH-17 onbruikbaar
Russische radarbeelden MH-17 onbruikbaar (Foto: ANP)

Trump: voorrang gevluchte christenen SyriŰ

President Donald Trump wil bij de toelating van vluchtelingen tot de Verenigde Staten voorrang geven aan christenen uit Syrië. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een interview met het Christian Broadcasting Network.

"Als moslim kon je binnenkomen, maar als christen was het vrijwel onmogelijk, dat was oneerlijk want ze hakten van iedereen de hoofden af maar des te meer van christenen", zei Trump.

Trump tekent later vrijdag een besluit voor een tijdelijke stop op de toelating van vluchtelingen uit een aantal landen waar moslims de meerderheid vormen onder de bevolking.

Volgens het onderzoekscentrum Pew kwamen vorig jaar 38.901 moslimvluchtelingen binnen in de VS. Het aantal christelijke vluchtelingen lag daar maar iets onder, namelijk 37.521.

Trump: voorrang gevluchte christenen Syrië
Trump: voorrang gevluchte christenen Syrië (Foto: ANP)

Springstof en wapens in woning Echt

In een woning in Echt (Limburg) zijn vrijdag een hoeveelheid springstof, meerdere vuurwapens en verdovende middelen aangetroffen. Dat gebeurde tijdens een lopend politieonderzoek, waarbij de woning aan de Zilversparstraat werd doorzocht. Uit voorzorg moesten bewoners van zestien woningen urenlang hun huis uit.

De politie vond in de loop van vrijdagmiddag tijdens het doorzoeken de vermoedelijke explosieven. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werden ingeschakeld en die stelden vast dat het om springstof ging. De springstof is evenals de wapens en drugs in beslag genomen. In de woning was niemand aanwezig.

De geëvacueerden werden opgevangen door familie, vrienden of in het gemeentehuis en konden vanaf 22.00 uur weer naar hun woning terug.

Springstof en wapens in woning Echt
Springstof en wapens in woning Echt (Foto: ANP)

Taalstrijd dreigt BelgiŰ EK voetbal 2020 te kosten

In 2020 vind het Europees kampioenschap voetbal plaats in diverse steden in Europa. Ook Brussel is één van die steden, maar de bouw van het stadion waar die wedstrijden moeten gaan plaatsvinden levert vertraging op.

Het huidige nationale stadion, het Koning Boudewijn Stadion, is te oud en te klein. Daarom moet er direct naast een nieuw stadion komen maar daar beginnen de problemen. Op die plek, wat nu nog een parkeerplaats is, loopt de grens tussen Brussel, voornamelijk Franstalig, en Vlaanderen. En vooral Vlaamse politici liggen nu dwars.

Vooral de gemeente Grimbergen, waar het stadion moet komen, ligt dwars. Zij vrezen de verkeersdrukte en besloten gisteravond daarom een buurtweg die over de bouwsite loopt, in stand te houden. Daardoor kan er voorlopig niet gebouwd worden. Ook hebben buurtbewoners al honderden bezwaarschriften ingediend. Volgens projectontwikkelaar Ghelamco is het daardoor onmogelijk geworden om voor de zomer met de bouw te beginnen, en daarmee komt het gereed zijn in 2020 in gevaar.

Het werkelijke probleem lijkt dieper te liggen dan een gemeente die zich zorgen maakt over het verkeer. De grens tussen Brussel en Vlaanderen staat ook wel bekend als de taalgrens, en samenwerking tussen die twee kanten levert al sinds mensenheugenis problemen op. "De bouw komt neer op een annexatie van dit stuk Vlaanderen door Brussel", aldus Jean-Paul Windelen van de Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA. "Brussel heeft zijn voorwaarden opgelegd aan de bouw van het stadion. Ze willen er Brussel promoten. Het Nederlands zal niet de voertaal zijn. Wij willen vermijden dat de rand rond Brussel verfranst en verbrusseld."

Politici uit Brussel hebben uiteraard een andere mening. Zo noemt Brussels minister van financiën Guy Vanhengel, drijvende kracht achter het project, de opstelling van de Vlamingen 'kortzichtig en kleingeestig' en gunt Vlaanderen volgens hem de hoofdstad geen nieuw stadion. "De Vlaams-nationalisten willen Brussel een hak zetten. In hun streven naar onafhankelijkheid komt hen dat goed uit."


Deze zomercollumn van de NOS zag het probleem drie jaar geleden al aankomen (Bron: Vimeo/NOS)

Uitslag Willem II - Sparta Rotterdam

Willem II heeft in de Eredivisie op de valreep een zege uit het vuur gesleept. De Tilburgers kwamen telkens op voorsprong tegen Sparta Rotterdam dat tot tweemaal toe een antwoord had. Invaller Haye maakte in blessuretijd de winnende voor de thuisclub die hiermee klimt naar plek elf op de ranglijst met 22 punten uit twintig duels. Sparta is de nummer dertien met achttien punten.

Willem II

3 - 2

Sparta Rotterdam

18' Sol
45' Lachman
90+3' Haye
  21' El Azzouzi
69' Verhaar
 
Gele kaart: Kali, Van den Boomen (Willem II), Dijkstra (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van Anholt
Lachman
Peters
Tshimanga
Lieftink (Van den Boomen/72)
Falkenburg
Kali
Croux (Abubakar/90+1)
Sol (Haye/87)
Koppers
  Kortsmit
Saksela (Dumfries/81)
Vriends
Van Drongelen
Floranus
Dougall
Spierings
Dijkstra
Verhaar (Pogba/86)
El Azzouzi
Brogno (Goodwin/67)

Lindsay Lohan ontmoet Twittermeisje Aleppo

De Syrische Bana Alabed heeft er sinds vrijdag een vriendin bij. Het zevenjarige meisje dat wereldberoemd werd met haar Twitterverslagen vanuit Oost-Aleppo heeft actrice Lindsay Lohan ontmoet. Op Twitter noemt Bana de gevallen actrice 'mijn nieuwe vriendin'.

Lindsay reist de laatste maanden geregeld naar Turkije en Griekenland om Syrische vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Vrijdag reisde de actrice naar Ankara voor een ontmoeting met Bana. Met het meisje nam Lindsay een videoboodschap op, waarin ze 'iedereen in Syrië en alle vluchtelingen' opriep sterk te zijn. "Dat kunnen jullie, net als Bana."

In Turkije trof Lindsay ook de Turkse president Erdogan. Hij haalde Bana en haar moeder vorige maand uit Oost-Aleppo. Nadat het meisje via Twitter om Erdogans hulp had gevraagd, stuurde hij een helikopter naar Syrië om Bana en haar moeder op te halen.

Lindsay Lohan ontmoet Twittermeisje Aleppo
Lindsay Lohan ontmoet Twittermeisje Aleppo (Foto: BuzzE)

ZeniMax eist 4 miljard van Oculus

Gamestudio ZeniMax wil dat rivaal Oculus een straf van 4 miljard dollar krijgt, omgerekend 3,7 miljard euro. De helft daarvan zou een schadevergoeding moeten zijn, de andere helft een boete. Dat meldt Polygon.

ZeniMax zegt dat Oculus de techniek voor virtual reality heeft gestolen. De 'chief technology officer' van Oculus, John Carmack, leidde namelijk eerder een gamestudio die door ZeniMax is overgenomen. Bij zijn overstap naar Oculus heeft Carmack de computercodes van ZeniMax meegenomen, is de klacht.

Facebook-dochter Oculus wijst uiteraard alle klachten af. De claim van ZeniMax komt voort uit schaamte, jaloezie en woede, zei de advocaat van het bedrijf.

Oculus-topman Carmack is een pionier op het gebied van 3D-graphics, de voorloper van virtual reality. Hij is het brein achter games als Quake, Wolfenstein en Doom. Hij stapte in 2013 over naar Oculus. Een jaar later kocht Facebook het bedrijf voor ruim 2 miljard dollar.

ZeniMax eist 4 miljard van Oculus
ZeniMax eist 4 miljard van Oculus (Foto: BuzzT)

Trump volgt minister aangaande waterboarding

De Amerikaanse president Donald Trump laat het aan zijn minister van Defensie James Mattis over of 'waterboarding' en andere verhoortechnieken worden ingezet om van gevangenen inlichtingen los te krijgen. Volgens Trump gelooft Mattis niet per se dat waterboarding, waarbij iemand het gevoel wordt gegeven te verdrinken, effectief is.

"Ik ben het daar niet noodzakelijkerwijs mee eens, maar ik zeg jullie dat zijn besluit boven dat van mij gaat omdat ik hem die bevoegdheid geef", zei Trump op een persconferentie met de bezoekende Britse premier Theresa May in het Witte Huis. "Ik denk dat het wel werkt. Ik ben daar al een hele tijd open over. Maar ik ga mee met onze leiders."

Trump volgt minister aangaande waterboarding
Trump volgt minister aangaande waterboarding (Foto: ANP)

ANWB schrapt 40 managementbanen bij winkels

De ANWB schrapt de komende tijd veertig banen van managers bij zijn winkels. Dat bevestigde een woordvoerder van de bond vrijdagavond naar aanleiding van berichtgeving door RTL Z.

De 87 winkels van de ANWB draaien met verlies. Dat komt volgens de woordvoerder vooral omdat de personeelskosten te hoog zijn, de omzet van de winkels is volgens hem goed in vergelijking met andere Nederlandse winkelketens. Om de kosten te verlagen gaat het mes in de managementfuncties. Daarvan zijn er nu zo'n 160 bij de ANWB-winkels.

De ANWB werkt ook aan een reorganisatie bij de ondersteunende dienstverlening aan de winkels vanuit het kantoor in Harderwijk. Dat onderdeel, dat onder meer verantwoordelijk is voor inkoop en logistiek, lijdt ook verlies en moet quitte gaan draaien. Hoeveel banen daar verloren gaan, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

ANWB schrapt 40 managementbanen bij winkels
ANWB schrapt 40 managementbanen bij winkels (Foto: ANP)

Schaatser Ihle sprint voor eigen publiek naar World Cup-winst

Schaatser Nico Ihle heeft vrijdag voor eigen publiek de World Cup-wedstrijd over 500 meter in Berlijn gewonnen. Het was voor Ihle de derde overwinning ooit en de tweede van dit seizoen: ook in Nagano was hij al de beste.

Ihle kwam in de vijfde rit tot een scherpe tijd van 34,83 seconden. Daarmee ging hij onder de tijd van de verrassing van de dag door. De Japanner Yuma Murakami deed pas voor de vierde keer in zijn loopbaan mee in de A-divisie van een World Cup, maar kwam nog nooit verder dan de zestiende plek in Harbin dit seizoen. In Berlijn snelde hij plotseling naar 34,97 - slechts één honderdste boven zijn persoonlijk record - en dat leverde hem zomaar de tweede plek op.

Jan Smeekens kwam na 35,02 seconden over de finish, hoewel hij een paar meter daarna onderuit ging en in de kussens knalde - ogenschijnlijk zonder grote schade. De Nederlander werd wel derde.

World Cup Berlijn - Uitslag 500 meter mannen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nico Ihle GER 34.83  
2 Yuma Murakami JPN 34.97 0.14
3 Jan Smeekens NED 35.02 0.19
4 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.06 0.23
5 Ryohei Haga JPN 35.07 0.24
6 Ronald Mulder NED 35.11 0.28
7 Ruslan Murashov RUS 35.17 0.34
8 Artur Was POL 35.20 0.37
9 Tsubasa Hasegawa JPN 35.22 0.39
10 Mika Poutala FIN 35.30 0.47
11 Kai Verbij NED 35.34 0.51
12 Alexey Yesin RUS 35.35 0.52
13 Artyom Kuznetsov RUS 35.38 0.55
14 DaiDai Ntab NED 35.41 0.58
15 Laurent Dubreuil CAN 35.47 0.64
16 Roman Krech KAZ 35.48 0.65
17 Pekka Koskela FIN 35.51 0.68
18 Piotr Michalski POL 35.73 0.90
19 Daniel Greig AUS 35.76 0.93
20 David Bosa ITA 35.91 1.08

Schaatster Kodaira blijft onklopbaar op 500 meter

Schaatster Nao Kodaira blijft dit seizoen onklopbaar op de 500 meter. De Japanse kent vooralsnog het seizoen van haar leven en ging in Berlijn verder met waar ze voor de 'pauze' in het World Cup-circuit mee bezig was: winnen.

In Berlijn snelde Kodaira in de laatste rit naar een toptijd van 37,43 seconden. Ze was daarmee veruit de beste, want met 38,12 seconden werd de Tsjechische Karolina Erbanova op grote afstand tweede. Olga Fatkulina gaf zelfs bijna een seconde toe, maar met 38,36 pakte de Russische wel de derde plek. Jorien ter Mors was op plek zeven de beste Nederlandse. Jing Yu was net als haar Chinese landgenote Hong Zhang niet aanwezig. Yu is de enige andere die dit seizoen op de 500 meter won, doordat Kodaira in Astana niet van de partij was.

World Cup Berlijn - Uitslag 500 meter vrouwen

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.43  
2 Karolina Erbanova CZE 38.12 0.69
3 Olga Fatkulina RUS 38.36 0.93
4 Erina Kamiya JPN 38.40 (3) 0.97
5 Maki Tsuji JPN 38.40 (4) 0.97
6 Heather Bergsma USA 38.44 1.01
7 Jorien ter Mors NED 38.51 1.08
8 Marrit Leenstra NED 38.55 1.12
9 Vanessa Herzog AUT 38.60 1.17
10 Angelina Golikova RUS 38.64 1.21
11 Nadezhda Aseeva RUS 38.78 1.35
12 Hege Bøkko NOR 38.84 1.41
13 Floor van den Brandt NED 38.96 1.53
14 Yekaterina Shikhova RUS 39.09 1.66
15 Judith Dannhauer GER 39.33 1.90
16 Anice Das NED 39.39 1.96
17 Yvonne Daldossi ITA 39.50 2.07
18 Martine Ripsrud NOR 39.70 2.27
19 Sanneke de Neeling NED 39.99 2.56
20 Paige Schwartzburg USA 40.65 3.22

WK Snert- en Stamppotkoken

Vrijdag 17 februari vindt het WK Snert- en Stamppotkoken in Groningen plaats. De deelnemers komen uit heel het land en er is zelfs buitenlandse belangstelling, dit jaar komen er ook 2 deelnemers uit Senegal die graag deze Nederlandse lekkernijen willen leren maken. 

Dit WK vindt plaats in de keukens van het Alfa-college in Groningen. Het Alfa-college is samen met de studenten van de opleiding Horeca en Facilitaire Dienstverlening druk bezig met de voorbereidingen. Zo maken studenten een draaiboek voor het evenement. Een andere klas zal de bezoekers ontvangen. In het geheel vernieuwde restaurantgedeelte komt een winkelplein met verkoop- en informatiestands en op een aantal videoschermen zijn de verrichtingen in de keuken goed te volgen. De gastvrijheid staat hierbij hoog in het vaandel.

De deelnemers krijgen op verschillende onderdelen, zoals smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit, punten van een deskundige jury. De deelnemers strijden om de 'zilveren snertslaif'  en de 'zilveren stamppotopscheplepel'. Daarbij is er voor de winnaar van de Stamppotwedstrijd ook een mooie bokaal.

Een impressie van de editie van 2015.

Eerste kennismaking Solberg met nieuwe VW Polo RX

Op het rallycross cicruit van Loheac in Frankrijk hebben Petter Solberg en zijn teamgenoot Johan Kristoffersson een eerste test uitgevoerd met de nieuwe Volkswagen Polo RX.

Met de door Volkswagen Motorsport ontwikkelde Polo gaan de Noor en Zweed de strijd aan in het FIA World Rallycross Championship. In het WK komt de tegenstand onder andere van de Zweed Mattias Ekström in een Audi S1 en waarschijnlijk Sébastien Loeb in een Peugeot 208.

Eerste test met VW Polo RX in Loheac, Frankrijk (Bron: YouTube)

May: Trump 100 procent achter de NAVO

De Britse conservatieve premier Theresa May is vrijdag als eerste buitenlandse regeringsleider door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ontvangen in het Witte Huis. Volgens May heeft Trump zich "voor 100 procent" voor de NAVO uitgesproken. Hij noemde het bondgenootschap onlangs "achterhaald".

Beide leiders verklaarden zich te willen inzetten voor het versterken van de zakelijke banden tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderhandelingen over handelsakkoorden kunnen pas beginnen als de Britten de Europese Unie hebben verlaten, maar Trump zei "snel" tot een akkoord te willen komen als het zo ver is.

Ook heeft hij een uitnodiging van koningin Elizabeth aanvaard voor een staatsbezoek later dit jaar.

May: Trump 100 procent achter de NAVO
May: Trump 100 procent achter de NAVO (Foto: ANP)

Telefonisch overleg Trump en Nieto

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Mexicaanse ambtgenoot Enrique Peña Nieto hebben vrijdag een uur lang telefonisch met elkaar gesproken. Trump zei dat het een "erg vriendelijk" gesprek was.

"Wij zullen werken aan een eerlijke, nieuwe relatie, maar de VS kunnen geen handel, bedrijven en banen verliezen", zei Trump. Volgens de Amerikaanse president heeft Mexico "ons tot moes geslagen" in de handel.

Ook zei hij dat de grens met Mexico "zacht en week" is en dat drugs de Verenigde Staten binnenstromen.

Constructief
De Mexicaanse regering zei dat Trump en Nieto een "constructief en productief" gesprek hadden gevoerd en hun medewerkers hebben opgedragen de dialoog voort te zetten.

Volgens Mexico hebben ze ook afgesproken om het niet meer in het openbaar te hebben over wie moet opdraaien voor de muur die Trump aan de grens tussen Mexico en de VS wil oprichten. De kwestie van de muur zal worden meegenomen in een algehele discussie over alle aspecten van de bilaterale relatie, zei de Mexicaanse regering.

Telefonisch overleg Trump en Nieto
Telefonisch overleg Trump en Nieto (Foto: ANP)

60 kilo coca´ne onderschept in De Lier

De politie heeft vrijdag vijf mannen aangehouden bij het onderscheppen van 60 kilo cocaïne. De partij drugs was donderdag in een container in de haven van Rotterdam aangekomen en werd gevolgd naar het adres van aflevering. Dat bleek een loods in De Lier in het Westland.

In De Lier werden vier mannen aangehouden en kort daarna ook nog eentje in Schiedam. Die had thuis ook een vuurwapen.

De politie begon met huiszoekingen in woningen en bedrijven in Schiedam, Vlaardingen, Rotterdam De Lier en Amsterdam. De verdachten zijn in de leeftijd van 22 tot 46 jaar.

60 kilo cocaïne onderschept in De Lier
60 kilo cocaïne onderschept in De Lier (Foto: ANP)

Fun met Funda special edition: Funda's rijtjeskasteel

Elke dag heeft Funda 1 miljoen bezoekers en deze bezoekers bekijken heel veel pagina's.  Uit deze interactie ontstaat een beeld van wat de woonwensen van de Nederlander zijn. We dromen van een kasteel, wensen een vrijstaand huis, maar kopen een rijtjeshuis. Funda heeft 2 architecten gevraagd om op basis hiervan een huis te ontwerpen.

Op funda wordt opvallend vaak op villa’s en kastelen die te koop staan geklikt, veelal door ‘funzoekers’. De serieuze huizenzoeker op funda kijkt naar vrijstaande woningen, terwijl in werkelijkheid rijtjeshuizen het meest verkocht worden. “Mensen zijn in hun zoektocht op funda blijkbaar groter aan het kijken dan wat haalbaar is. We vonden het interessant om een stap verder te gaan: kun je wens met werkelijkheid verenigen? En hoe maak je dat visueel? We zijn onze data als bouwstenen gaan gebruiken. Het leuke daarvan is dat data minder abstract is dan we denken. Je kunt er gewoon een huis mee ontwerpen," volgens Jurriaan van Gent, data-analist bij Funda.

Het resultaat? Een soort rijtjes-kasteel. Een rijtjeshuis met kasteel-kenmerken.

Giro d'Italia niet meer te zien op Sporza of NOS, maar exclusief op Eurosport

Wielerliefhebbers opgelet. De komende edities van de Giro d'Italia zullen niet te zien zijn op Sporza of de NOS, maar exclusief op Eurosport. Dit laat de zender weten in een persbericht. 

Geen Renaat Schotte en José de Cauwer meer, maar José Been, Jeroen Vanbelleghem aangevuld met Karsten Kroon en Bobbie Traksel. In een persbericht maakt de sportzender bekend de uitzendrechten te hebben aangekocht van in totaal negentien wedstrijden. Een deel daarvan (o.a. de Ronde van Italië) is vanaf dit jaar in Nederland en België alleen nog exclusief op de Europese sportzender te zien.

De uitzendrechten van de Giro d’Italia zijn zelfs tot 2020 exclusief in handen van Eurosport. De zender liet weten aan minstens vier uur live-uitzending te maken op iedere koersdag van de Giro. Nieuw in het aanbod van wielerwedstrijden op Eurosport zijn alle wedstrijden van Flanders Classics, voorheen was het alleen de Ronde van Vlaanderen. 

Waarschijnlijk zullen ook andere belangrijke Italiaanse wielerkoersen zoals Milano - San Remo en Il Lombardia alleen te zien zijn op Eurosport. Uit het kamp van de NOS en Sporza zijn er nog geen officiele reacties te vinden. Alleen presentator Karl Vannieuwkerke heeft iets van zich laten horen. 

Dit jaar geen Nederlandse F-16's tegen IS

Nederlandse F-16's kunnen dit jaar niet meer worden ingezet in de strijd tegen terreurgroep IS in Syrië en Irak. Er is meer tijd nodig om de jachtvliegtuigen weer gereed te krijgen, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 nemen Nederlandse F-16's deel aan de strijd tegen IS. Ze stonden gestationeerd op een basis in Jordanië. Belgische F-16's hebben de taak van de Nederlanders overgenomen. Nederlandse militairen zorgen voor de bewaking op de basis in Jordanië.

De Belgen blijven tot 1 juli aan de missie deelnemen. Eerder meldde het kabinet afhankelijk van behoefte en politieke besluitvorming de taak van de Belgen dan weer te willen over nemen. Hennis laat nu weten dat die datum niet gehaald kan worden. De Nederlandse F-16's kunnen de Belgische toestellen pas vanaf 1 januari 2018 vervangen.

Dit jaar geen Nederlandse F-16's tegen IS
Dit jaar geen Nederlandse F-16's tegen IS (Foto: ANP)

Man doet jaren alsof hond een schaap is

Een man uit het Duitse Rostock heeft jaren gedaan alsof zijn hond een schaap was. De Spaanse waterhond heeft inderdaad door zijn beharing veel weg van een schaap. De man ontdook zo jaren hondenbelasting.

Pas deze week liep de Duitser tegen de lamp bij een controle. De man bleef bij hoog en laag beweren dat het om een schaap ging. Hij had zelfs een officiële dierenpas bij zich waarop stond vermeld dat het dier een schaap was. De politie vertrouwde het niet en riep de hulp in van een dierenarts. De arts zag al snel dat het wel degelijk om een hond ging.

De man krijgt een forse naheffing.

Man doet jaren alsof hond een schaap is
Man doet jaren alsof hond een schaap is (Foto: BuzzO)

Meer steun voor klimaatwet PvdA en GroenLinks

SP, D66 en ChristenUnie hebben zich achter het voorstel voor een klimaatwet van PvdA en GroenLinks geschaard. De drie partijen hebben het voorstel ondertekend, maakten de partijen vrijdag bekend. "Dit is een heel mooi voorbeeld van de kracht van progressieve samenwerking", aldus Jesse Klaver (GroenLinks).

In het plan staat dat de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Nederland in 2050 met 95 procent verminderd moet zijn. De energievoorziening moet in dat jaar voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Ook moet het kabinet dan elke vijf jaar met een klimaatplan komen waarin staat hoe de doelen moeten worden gehaald.

Het voorstel gaat deze week nog richting Tweede Kamer. Daar zijn onder meer PVV, VVD en 50PLUS tegen het voorstel.

Meer steun voor klimaatwet PvdA en GroenLinks
Meer steun voor klimaatwet PvdA en GroenLinks (Foto: ANP)

McCain waarschuwt Trump over Rusland

De Republikeinse senator John McCain heeft president Trump gewaarschuwd de sancties tegen Rusland niet op te heffen. McCain vindt dat de Amerikaanse regering ten opzichte van Rusland een onverantwoorde koers vaart.

McCain dreigt via het parlement een wet te laten aannemen die de sancties wettelijk verankert. McCain is een van de toonaangevende buitenlandsenatoren van de Republikeinse partij.

McCain waarschuwt Trump over Rusland
McCain waarschuwt Trump over Rusland (Foto: ANP)

Afrikaanse landen willen uit strafhof

Afrikaanse landen dreigen massaal met terugtrekking uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De landen dringen aan op forse hervorming bij het strafhof. Dat blijkt uit een conceptverklaring van de Afrikaanse Unie. Volgende week is er een top van de Afrikaanse Unie.

De Afrikaanse naties vinden dat het ICC te veel aandacht heeft voor oorlogsmisdaden op het Afrikaanse continent. In zijn vijftienjarige bestaan heeft het ICC alleen nog maar Afrikanen aangeklaagd. De AU wil dat het strafhof "stopt met de dubbele standaards".

Het hof stelt in een reactie dat de focus op Afrika een gevolg is van de reeks ernstige oorlogsmisdaden en de zwakte van het rechtssysteem in veel landen. Ook zou de overweging om te breken met het ICC zijn ingegeven om zo aan vervolging te ontkomen.

Afrikaanse landen willen uit strafhof
Afrikaanse landen willen uit strafhof (Foto: ANP)

Abortuspil voortaan ook bij huisarts

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen in het vervolg ook bij huisartsen terecht om een prille zwangerschap af te breken. De huisarts gebruikt voor deze zogeheten overtijdbehandeling, die hij alleen de eerste zestien dagen van de zwangerschap mag uitvoeren, de abortuspil.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond al langer dat ook huisartsen de ingreep mochten uitvoeren, maar de inspectie dacht daar anders over. Tot dusver mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de ingreep uitvoeren, vindt de inspectie. De minister wil nu een eind maken aan alle onduidelijkheid en past de past de abortuswet aan om huisartsen daarvoor een vergunning te geven, maakte het kabinet vrijdag bekend.

Schippers wil zo vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen.

Abortuspil voortaan ook bij huisarts
Abortuspil voortaan ook bij huisarts (Foto: ANP)

Wiebes: continu´teit van fiscus gewaarborgd

De continuïteit van het werk van de Belastingdienst is gewaarborgd. Dat laat verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag weten in een reactie op een onderzoek naar de vertrekregeling bij de fiscus.

De commissie die het onderzoek uitvoerde stelt dat de continuïteit van de Belastingdienst in gevaar is gekomen door de reorganisatie. De fiscus heeft te weinig juiste mensen en middelen om de hervorming door te voeren. Ook werkt de Belastingdienst veel te zelfstandig, aldus de commissie.

Volgens het rapport van topambtenaren Hans Borstlap en Tjibbe Joustra moet het toezicht door Financiën op de fiscus versterkt worden en moet de top van de Belastingdienst dichter bij de werkvloer komen te staan. Verder moet het personeelsbeleid een inhaalslag maken en de ICT worden gemoderniseerd. Wiebes omarmt de aanbevelingen van de commissie.

Wiebes: continuïteit van fiscus gewaarborgd
Wiebes: continuïteit van fiscus gewaarborgd (Foto: ANP)

Rutte: besluit Van der Steur kwam van hemzelf

Ard van der Steur heeft zelf besloten om af te treden. Premier Mark Rutte heeft hem niet aangespoord om op te stappen. "0,0 kwam van mij", zei Rutte vrijdag, een dag na het tumultueuze debat.

"Van der Steur wilde zich verdedigen, maar hij ging ook weg. Dat wist hij al voor het debat. Ik respecteer dat. Maar op dit onderwerp was dit niet nodig", zei Rutte. De premier blijft erbij dat er afgelopen week geen nieuwe zaken in deze affaire rond de Teevendeal naar boven zijn gekomen.

Rutte vindt dat Van der Steur zich goed heeft verdedigd. Niettemin begrijpt hij ook dat zijn partijgenoot meende dat er "onvoldoende basis voor vertrouwen" was in de Tweede Kamer. Dat was volgens Rutte een optelsom van moeilijke debatten die de justitieminister al achter de rug had.

Sowieso is de hele affaire rond de deal van Justitie met een crimineel niet fraai, zei Rutte. Er zijn hierin volgens hem fouten gemaakt en verkeerde inschattingen. Daarvoor ging het kabinet al door het stof in een debat eind 2015, dat Rutte ervaarde als het zwaarste ooit in zijn carrière.

Rutte: besluit Van der Steur kwam van hemzelf
Rutte: besluit Van der Steur kwam van hemzelf (Foto: ANP)

Reorganisatie gevaar voor functioneren fiscus

De continuïteit van "vitale processen" van de Belastingdienst is in gevaar gekomen door de reorganisatie. Dat schrijft een commissie vrijdag die onderzoek heeft gedaan naar het besluitvormingsproces rond de hervorming.

Het gaat om een vertrekregeling die helemaal uit de hand liep bij de Belastingdienst. Die kostte veel meer dan gepland en trok ook veel meer medewerkers dan vooraf gedacht. De baas van de Belastingdienst stapte eerder deze maand al op om de kwestie.

Volgens de commissie van Hans Borstlap en Tjibbe Joustra werkt de Belastingdienst veel te autonoom.

Reorganisatie gevaar voor functioneren fiscus
Reorganisatie gevaar voor functioneren fiscus (Foto: ANP)

Arrestaties na diefstal voetbalspandoeken

De noordelijke derby tussen FC Heerenveen en FC Groningen van aanstaande zondag doet de spanningen hoog oplopen. Afgelopen weekeinde werd in Groningen zelfs een man mishandeld die in een rugtas spandoeken had met teksten over de Groningse club. De man raakte gewond toen zijn belagers, die deel uitmaken van een supportersgroep uit Heerenveen, hem beroofden van de spandoeken.

In totaal zijn acht personen aangehouden voor de diefstal en de mishandeling. Twee personen zijn inmiddels voor veertien dagen in bewaring gesteld, de zes anderen worden nog voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 24-jarige man raakte gewond en moest voor een behandeling naar de dokter.

Het heeft er volgens de politie alle schijn van dat de roof een reactie is op de diefstal van een spandoek uit het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De acht verdachten zijn inmiddels aangemeld voor een stadionverbod. Mogelijk krijgen ze van de gemeente Heerenveen ook een omgevingsverbod in het gebied van het stadion.

Het onderzoek naar de kwestie is nog niet afgerond.

Arrestaties na diefstal voetbalspandoeken
Arrestaties na diefstal voetbalspandoeken (Foto: ANP)

Ophokplicht pluimvee blijft van kracht

De ophokplicht voor pluimvee blijft voorlopig van kracht, omdat het risico op besmetting met vogelgriep nog altijd hoog is. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

In diverse Europese landen worden nog steeds nieuwe uitbraken van vogelgriep gemeld. In Nederland zijn sinds 25 december bij commerciële pluimveehouders geen nieuwe gevallen vastgesteld, maar afgelopen week nog wel bij twee hobbyhouders in het Gelderse Bemmel en in Medemblik, in Noord-Holland.

De ophokplicht is vooral ongunstig voor bedrijven die vrije-uitloopeieren produceren: omdat de kippen langer dan twaalf weken opgehokt zijn, mogen de eieren niet meer worden geclassificeerd als vrije uitloop. Ze kunnen nog wel als scharreleieren worden verkocht, maar die leveren minder op.

Ophokplicht pluimvee blijft van kracht
Ophokplicht pluimvee blijft van kracht (Foto: ANP)

Nieuwe VN-gezant VS waarschuwt bondgenoten

De nieuwe VN-ambassadeur van de Verenigde Staten heeft de bondgenoten opgeroepen Amerika te blijven steunen. Als landen dat niet doen, dan zullen de VS daar gepast op reageren, zei Nikki Haley.

Zij presenteerde vrijdag haar geloofsbrieven bij de Verenigde Naties. "Ons doel is bij de VN onze kracht laten zien, onze stem te laten horen en te waken over de belangen van onze bondgenoten. Wij verwachten dat onze bondgenoten Amerika rugdekking geven waar nodig. Als dat niet gebeurt, zullen we dat onthouden en gepast reageren."

Nieuwe VN-gezant VS waarschuwt bondgenoten
Nieuwe VN-gezant VS waarschuwt bondgenoten (Foto: ANP)

Manor uit F1 na faillissement

Het Formule 1-team Manor uit Groot-Brittannië is failliet verklaard en keert niet meer terug in de hoofdklasse van de autosport.

Er is geen koper gevonden voor het team dat gerund wordt door het bedrijf Just Racing Services Ltd, meldt hun bewindvoerder. Alle banen zullen verdwijnen, 212 stuks in totaal. Begin deze maand kreeg Manor nog uitstel van betaling nadat zij al enige tijd in financieel noodweer zaten.

Esteban Ocon en Pascal Wehrlein waren de coureurs voor Manor. Wehrlein zorgde vorig jaar in Oostenrijk het hun enige punt in het coureurskampioenschap, maar dat mocht niet baten. Omdat Felipe Nasr als negende eindigde in de Grand Prix van Brazilië en daarmee Sauber aan Manor voorbij ging zag Manor hun inkomsten slinken met 11,7 miljoen euro.

Manor kwam in 2015 in de koningsklasse van de Formule 1 nadat Stephen Fitzpatrick Marussia had overgenomen, dat in financieel in de problemen zat. Eerder reed het team onder de naam Virgin Racing in 2010/2011.

(Pro Shots/Action Images)

Ritsma geweigerd bij opening vernieuwd Thialf

Vandaag werd het vernieuwde Thialf geopend door koning Willem-Alexander. Dit gebeurde zonder een van de iconen van de schaatssport Rintje Ritsma. De Fries werd aan de deur geweigerd en moest huiswaarts keren.

De reden van de weigering was dat Ritsma vergeten was te bevestigen dat hij vandaag zou komen. Ondertussen werd binnen de 'Tien van Thialf' onthuld, een serie iconische foto's, waarop ook Ritsma prijkt.

Merchandising Horizon: Zero Dawn ligt klaar

Op 1 maart kunnen we als Aloy vechten tegen robot-dino’s in Horizon: Zero Dawn. Voor degenen die graag helemaal in de game duiken is er een hoop merchandising. Leuk voor het oog en soms erg hard voor je bankrekening, maar dat geldt nu eenmaal voor alle merchandising.

Horizon: Zero Dawn - Thunderjaw

Natuurlijk zijn er verschillende T-shirts, sleutelhangers en posters, maar Guerrilla Games heeft ook wat meer originele zaken bedacht. Zo zijn er verschillende koffiemokken, een portemonnee en (mijn persoonlijke favoriet) een tas. De twee pronkstukken zijn een boek vol met 300 pagina’s art van de game (ook in Limited Edition verkrijgbaar) en de Thunderjaw Collection. Hierbij zit een Thunderjaw-figurine van meer dan 38 centimeter, de oorbellen van Aloy, een wereldkaart en exclusieve litho’s.

Horizon: Zero Dawn komt 1 maart uit op PlayStation 4.

Horizon: Zero Dawn - Art Book

Horizon: Zero Dawn - Art Book (CE)

Horizon: Zero Dawn - Tas

Horizon: Zero Dawn - Hoodie

Horizon: Zero Dawn - T-shirt (wit)

Horizon: Zero Dawn - T-shirt (blauw)

Horizon: Zero Dawn - T-shirt (Aloy)

Horizon: Zero Dawn - Pet

Horizon: Zero Dawn - Portemonnee

Horizon: Zero Dawn - Mok

Horizon: Zero Dawn - Mok (Aloy)

Horizon: Zero Dawn - Sleutelhanger

Horizon: Zero Dawn - Gids

Ferrari eert Jules Bianchi met 2017-bolide

Het Formule 1-team Ferrari zal de overleden coureur Jules Bianchi gaan eren door zijn initialen op te nemen in de naam van de 2017-bolide. De auto zal de SF17-JB gaan heten, dat staat voor Scuderia Ferrari, het jaartal en Jules Bianchi. De coureur overleed in 2015 aan de gevolgen van zijn crash in 2014 in Japan. De Fransman maakte deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari.

Het nieuws werd door sponsor Santander per ongeluk via Twitter onthuld. De tweet zelf is inmiddels verwijderd, maar er bestaat nog wel een screencap van.

De onthulling zal plaats gaan vinden op 24 februari, zo maakte Ferrari al eerder bekend.

Santander onthult per ongeluk naam 2017-bolide Ferrari
Santander onthult per ongeluk naam 2017-bolide Ferrari

OM: twee jaar cel voor Helderse wapenfreak

De Helderse wapenfreak en voormalig marineman Richard S. moet zijn fascinatie voor schiettuig wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft bekopen met een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Voor de rechtbank in Alkmaar noemde de aanklaagster de verzamelingen die de S. aanlegde "zeer omvangrijk" en "van een orde zoals ik niet eerder heb gezien".

De politie kwam S. (56) in de nazomer van 2013 op het spoor in het onderzoek naar het Helderse 'explosievenhuis' van de inmiddels overleden Johanna Krul, bij wie tijdens een woninginspectie partijen vuurwerk, onderdelen van wapens, munitie en chemicaliën werden gevonden. De situatie werd destijds zo gevaarlijk geacht, dat een compleet woonblok dagenlang moest worden geëvacueerd.

OM: twee jaar cel voor Helderse wapenfreak
OM: twee jaar cel voor Helderse wapenfreak (Foto: ANP)

Belgische militairen blijven op straat

De militairen die al sinds januari 2015 in Belgische steden en op 'kwetsbare' plekken worden ingezet tegen terreurdreiging, blijven op straat. Dat heeft de Belgische regering vrijdag besloten na een nieuwe dreigingsanalyse.

De ministerraad besloot de periode waarin militairen de politie helpen bij bewakingsopdrachten met een maand te verlengen tot 2 maart. Dat gebeurde na een dreigingsanalyse op 18 januari en op advies van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid, aldus een mededeling van het kabinet van premier Charles Michel.

In totaal stelt defensie 1250 militairen beschikbaar en een reservepool van 150 militairen die direct inzetbaar is. Eind vorig jaar verlaagde de regering het aantal van 1800 naar 1250 omdat de militairen al maanden klaagden over hoge werkdruk. De militaire aanwezigheid is vooral sinds de aanslag van 22 maart 2016 in Brussel zichtbaar, maar ook in andere steden.

Belgische militairen blijven op straat
Belgische militairen blijven op straat (Foto: ANP)

Beheerder Live Bioscoop moet dokken

Een 23-jarige Rotterdammer die op een Facebookpagina onder meer films toonde die nog in de bioscoop draaien moet 7500 euro betalen. Dat is de Rotterdammer overeengekomen met de Stichting Brein, de belangenbehartiger van eigenaars van auteursrechten. Op de pagina Live Bioscoop, die nog wel in de lucht is, kunnen ook geen films meer worden bekeken.

Volgens directeur van BREIN Tim Kuik was sprake van diefstal van inkomsten van bioscopen en rechthebbenden. "Daar moest zo snel mogelijk een einde aan komen."

De anonieme beheerder probeerde geld te verdienen met zijn illegale activiteiten door de verkoop van advertentieruimte op zijn pagina en de oproep geld te doneren. Zo kon BREIN zijn identiteit vaststellen.

Stemmen
De pagina werd inmiddels door ruim 26.000 mensen gevolgd. Volgers konden herinneringen ontvangen voor vertoningen. Ook konden zij stemmen op verschillende films en de streams op hun eigen pagina delen.

Aan de Rotterdammer was een verbod opgelegd. Op het negeren van dat verbod stond een dwangsom van 2000 euro per dag, tot een maximum van 50.000 euro. Nu er een schikking is getroffen, is de zaak volgens BREIN echter afgedaan. De Rotterdammer heeft ook beloofd geen nieuwe pagina te openen. Op de oude staat nu dat de pagina wordt gesloten en waarom dat gebeurt. Behalve de 7500 euro die de Rotterdammer moet betalen, zullen ook eventuele verdere inkomsten naar BREIN gaan.

Beheerder Live Bioscoop moet dokken
Beheerder Live Bioscoop moet dokken (Foto: BuzzT)

Rolstoeltennissters Griffioen en Van Koot winnen Australian Open

Rolstoeltennissters Jiske Griffioen en Anniek van Koot hebben vrijdag de damesdubbeltitel gepakt op de Australian Open. In de finale werd afgerekend met de pas 20-jarige Diede de Groot - eveneens een Nederlandse - en de 22-jarige Japanse Yui Kamiji, dé dubbelspeelster van de laatste jaren.

De Groot en Kamiji reden Griffioen en Van Koot al gelijk voor de wielen door de eerste servicegame over te nemen, maar het volledig Nederlandse duo sloeg snel terug en pakte de eerste set. In het tweede bedrijf ging het in het begin gelijk op, maar Griffioen en Van Koot liepen op de beslissende momenten over het Nederlands/Japanse duo heen en na ruim een uur was de wedstrijd gespeeld: 6-3, 6-2.

Voor Griffioen en Van Koot is het na 2013 de tweede keer dat ze samen de Australian Open winnen. In dat jaar wonnen ze overigens alle vier Grand Slams, terwijl het in totaal al de achtste eindzege is voor het topduo. 

Griffioen sloeg zich vorig jaar nog naar paralympisch goud door Van Koot in de finale te verslaan (Pro Shots/Action Images)
Griffioen sloeg zich vorig jaar nog naar paralympisch goud door Van Koot in de finale te verslaan (Pro Shots/Action Images)

NBA: vier debutanten in All Star Game

Een jaarlijks terugkerend feestje in het NBA programma is het All Star Weekend. Hoogtepunt van dit weekend vol basketbalfestiviteiten is de All Star Game waarin de beste spelers van de Eastern en Western Conference het tegen elkaar opnemen. Nadat eerder al de tien starters in deze wedstrijd bekend waren gemaakt publiceerde de NBA ook de lijst met veertien bankspelers.

Drie bankspelers maken voor de eerste keer hun opwachting in de prestigieuze wedstrijd. Het zijn Gordon Hayward (Utah Jazz), Kemba Walker (Charlotte Hornets) en DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers). Eerder werd al bekend dat Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) voor het oostelijke team mag starten. Het aantal debutanten komt hiermee op vier.

De coaches in de Western Conference kozen onder andere voor Klay Thompson en Draymond Green. De Golden State Warriors, die met Stephen Curry en Kevin Durant ook twee starters hebben, zijn hierdoor met vier spelers vertegenwoordigd in de wedstrijd.

Er zijn ook een aantal opvallende afwezigen. Dwyane Wade wordt voor het eerst sinds 2004 niet opgeroepen. Carmelo Anthony, negenvoudig All Star, is ook niet van de partij. Chris Paul moet vanwege een blessure verstek laten gaan voor de wedstrijd.

Een aantal spelers viel net buiten de boot. De Fransman Rudy Gobert kwam in aanmerking voor de plaats van DeAndre Jordan, maar kreeg net te weinig stemmen van de NBA coaches die de reservespelers mochten aanwijzen. Ook rookie Joel Embiid werd als potentiële All Star genoemd. De Kameroenees, die veel stemmen van NBA fans kreeg maar door de coaches werd gepasseerd reageerde laconiek: “Once again, the popular vote didn’t matter.”

Basketbalpuristen gruwelen van de All Star Game. Er wordt in de wedstrijd niet verdedigd. Van spanning of rivaliteit is ook geen sprake, het resultaat van de wedstrijd is daarom ook nietszeggend. Toch is deelname aan de wedstrijd wel van belang. Veel spelers hebben een bonusclausule in hun contract die in werking treedt als ze worden uitverkozen voor de wedstrijd. De titel All Star is ook een soort informele eretitel die je als NBA speler van de vierhonderd andere spelers onderscheidt. Voor de echte grote spelers geldt dat het aantal maal dat ze hebben mogen spelen in de wedstrijd deels bepaalt hoe succesvol hun carrière was.

De All Star Game wordt op 19 februari gehouden in het Smoothie King Center in New Orleans. Het is de 66e keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Naast de All Star Game worden diverse andere wedstrijden gehouden. Hoogtepunten in het weekend zijn de Slam Dunk Contest, de 3 Point Shootout en de Rising Star Challenge, een wedstrijd tussen de beste Amerikaanse jonge spelers en internationale jongelingen.

Highlights van de All Star Game 2016. Bron: YouTube.

All Star team Eastern Conference

(naam – ploeg – positie – aantal deelnames)

Giannis Antetokounmpo – Milwaukee Bucks – F – 1
Jimmy Butler – Chicago Bulls – F – 3
LeBron James – Cleveland Cavaliers – F – 13
DeMar DeRozan – Toronto Raptors – G – 3
Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers – G – 4
Kyle Lowry – Toronto Raptors – G – 3
Isaiah Thomas – Boston Celtics – G – 2
John Wall – Washington Wizards – G – 4
Kemba Walker – Charlotte Hornets – G – 1
Paul George – Indiana Pacers – F – 4
Kevin Love – Cleveland Cavaliers – F – 4
Paul Millsap – Atlanta Hawks – F – 4

All Star team Western Conference

(naam – ploeg – positie – aantal deelnames)

Anthony Davis – New Orleans Pelicans – F – 4
Kevin Durant – Golden State Warriors – F – 8
Kawhi Leonard – San Antonio Spurs – F – 2
Stephen Curry – Golden State Warriors – G – 4
James Harden – Houston Rockets – G – 5
DeMarcus Cousins – Sacramento Kings – C – 3
Marc Gasol – Memphis Grizzlies – C – 3
DeAndre Jordan – Los Angeles Clippers – C – 1
Draymond Green – Golden State Warriors – F – 2
Gordon Hayward – Utah Jazz – F – 1
Klay Thompson – Golden State Warriors – G – 3
Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder – G – 6  

Wat betekent de 'M' van McDonalds?

Je loopt door de binnenstad, en je ontkomt er niet aan: de fastfoodketen met de grote gele M. Maar is die M wel een M? De BBC meldt van niet.

Als je die M omdraait, is het een W, wat weer lijkt op een boezem, al dan niet 50+. Dit is niet seksistisch bedoeld maar meer gezien het feit dat het in de jaren 60 heel gewoon was dat de vrouw des huizes voor het eten zorgde. De slogan toen was 'Give mom a night off', of anders gezegd: moeders hoeft niet te koken en heeft geen afwas te doen.

In diezelfde jaren 60 wilde McDonalds het logo veranderen, toen stijladviseur Louis Cheskin erbij werd gehaald zou het logo minder worden veranderd dan McDonalds in gedachten had. Hij overtuigde hen door te zeggen dat de gouden bogen behouden moesten worden, niet alleen omdat het vertrouwde zou blijven, maar ook om klanten te blijven verleiden met de slogan 'Give mom a night off'.

Al sinds de jaren 20 wordt onderzoek gedaan naar de psychologie achter marketing, zo is de vorm van het logo belangrijk: ronde en ovale vormen geven een emotionele boodschap zoals liefde, vriendschap en genegenheid. Driehoeken en vierkanten staan meer voor stabiliteit, kracht en perfectionisme. Ook kleuren zijn hierin belangrijk, blauw en grijs staan voor kil, waar groen en geel juist wat uitnodigender zijn. Zoals wij het logo, de grote M nu zien, was dus ooit anders. Dat betekent vanavond niet koken, give mom a night off!


mcdonalds
McDonalds 

Nadal na monsterpartij naar droomfinale tegen Federer

Rafael Nadal staat eindelijk weer in de finale van een Grand Slam-toernooi. Na de door hem gewonnen finale op Roland Garros 2014 lukte dat onder meer door blessureleed niet meer, maar vrijdag sloeg de Spanjaard zich op de Australian Open na een marathonpartij langs Grigor Dimitrov.

Nadal begon het duel uitstekend, hoewel hij in game één wat moeite had om zijn service te behouden. Hij brak de Bulgaar en won de eerste set, maar in het tweede bedrijf was het een ander verhaal. Nadal leverde snel zijn service in, waarna het een breakfestijn werd. Met veel pijn en moeite kwam hij nog op 5-5, maar vervolgens brak Dimitrov hem toch en pakte de Bulgaar de set. Via een tiebreak kwam Nadal vervolgens weer op voorsprong, waarna Dimitrov via wederom een tiebreak een beslissende set af kon dwingen. 

Een ellenlange opslagbeurt van Dimitrov opende de vijfde set, maar hij kon zijn game wel houden. Op 3-4 ging het echter fout voor de Bulgaar. Nadal kwam door zijn opslag heen en serveerde het na bijna vijf uur en op het derde matchpoint zelf uit: 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4. 

In de finale staat Nadal eindelijk weer eens tegenover Federer, de eerste keer sinds Roland Garros 2011 dat de twee oude rivalen tegenover elkaar staan in een Grand Slam-finale. Het wordt de negende keer in totaal en Nadal heeft het historisch voordeel: het staat voorlopg 6-2. In 2009 stonden de kemphanen in Melbourne al tegenover elkaar. In dat ruim vier uur durende duel pakte Nadal de titel. 

Nadal wist zich na zo'n vijf uur langs Dimitrov te vechten (Pro Shots/Action Images)
Nadal wist zich na zo'n vijf uur langs Dimitrov te vechten (Pro Shots/Action Images)

Gameplay Sniper Elite 4-multiplayer

Rebellion Developments had het reeds aangekondigd en ze hebben woord gehouden. We mogen mee genieten van de survival multiplayer-modus. Jij en drie teamleden moeten meerdere waves van vijanden zien te overleven. Door een klein foutje is er de eerste 50 seconden geen geluid. De verantwoordelijke bij Rebellion is reeds gestraft.

Volgende week is er weer een verse stream. Sniper Elite 4 is vanaf Valentijnsdag beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Turkije: Griekenland beschermt coupplegers

Turkije eist dat Griekenland zich nogmaals buigt over het uitleveringsverzoek voor acht Turkse militairen. Het Griekse hooggerechtshof wees donderdag hun uitlevering aan Turkije af. De militairen vluchtten naar buurland Griekenland na de mislukte coup in juli 2016.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken is boos op Griekenland en noemt het een politiek proces. "Griekenland beschermt en huisvest coupplegers. Wij eisen dat de rechtszaak over de uitlevering overnieuw wordt gedaan."

De militairen zeggen in Turkije hun leven niet zeker te zijn.

Turkije: Griekenland beschermt coupplegers
Turkije: Griekenland beschermt coupplegers (Foto: ANP)

Overleg Defensie en vakbonden geklapt

Het overleg over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel is mislukt. Zowel de vakbonden als het ministerie lieten vrijdag weten dat de onderhandelingen zijn stilgelegd. Beide partijen geven elkaar de schuld van het mislukken van het overleg.

"De bonden willen niet verder onderhandelen. Dat is slecht nieuws voor het personeel", aldus het ministerie. "Het personeel blijft nu langer in onzekerheid over loonontwikkeling en de nieuwe diensteinderegeling." Het geschil draait onder meer om het salaris en de ontslagleeftijd.

De vakcentrales toonden zich ook teleurgesteld. Zij zeggen dat het departement hen "meer dan eens onaangenaam heeft verrast" door eerdere afspraken niet na te komen of eenzijdig te wijzigen. "Hier was duidelijk sprake van terug onderhandelen op gemaakte afspraken door de minister", foeterden de Centrales van Overheidspersoneel.

Overleg Defensie en vakbonden geklapt
Overleg Defensie en vakbonden geklapt (Foto: ANP)

Net sluit zich rond oud-chef VW Winterkorn

De voormalige topman van Volkswagen Martin Winterkorn komt steeds verder in het nauw. Volgens justitie in Braunschweig zijn er voldoende aanwijzingen dat de baas van de Duitse autogigant al in een vroeg stadium op de hoogte was van fraude met uitstoottesten van dieselauto's.

Winterkorn trad in september 2015 af, naar eigen zeggen kort nadat hij geïnformeerd werd over wat zich in de onderneming had afgespeeld en het schandaal naar buiten kwam. De Duitse krant Bild meldde onlangs echter dat Winterkorn al sinds juli 2015 op de hoogte was van het gesjoemel.

De zogenoemde dieselgate-affaire heeft geleid tot vele miljarden aan boetes, schadevergoedingen en reparatiekosten voor Volkswagen. In Duitsland loopt er ook nog een parlementair onderzoek naar wanneer de politiek van de zaak kwam te weten en hoe nauw de samenwerking tussen de politiek en de auto-industrie is.

Net sluit zich rond oud-chef VW Winterkorn
Net sluit zich rond oud-chef VW Winterkorn (Foto: ANP)

Dief wacht 9 jaar op uitspraak: 2 jaar korting

Een 47-jarige man die in 2007 en 2008 een groot aantal graafmachines, personenauto's en bedrijfswagens heeft gestolen in Nederland, België en Duitsland ontloopt twee jaar celstraf omdat de strafzaak tegen hem bijna negen jaar duurde. De man die in Duitsland woont werd in 2008 aangehouden en in 2011 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot zes jaar celstraf. Het gerechtshof in Den Bosch kwam vrijdag tot een oordeel en paste vanwege de lange duur van de strafzaak twee jaar strafkorting toe.

"Het hof doet uitspraak meer dan vijf jaren na de datum waarop hoger beroep is ingesteld, terwijl er onvoldoende omstandigheden zijn die een zo langdurig tijdsverloop rechtvaardigen", aldus de uitspraak.

Persraadsheer Patrick Hödl van het gerechtshof zei vrijdag dat het niet vaak voorkomt dat er twee jaar korting wordt gegeven maar hij noemde anderzijds de tijdsduur van de strafzaak ook bijzonder lang. "De fikse korting is dan best goed uit te leggen."

De voertuigdief moest zich vrijdagochtend verplicht melden bij de uitspraak en kreeg vier jaar celstraf. De politie heeft hem meteen meegenomen naar de gevangenis. Het is niet precies bekend hoe lang hij nog moet zitten, omdat eerder voorarrest nog verrekend moet worden.

Ook twee medeverdachte Limburgse helers kregen lagere straffen omdat de zaak zolang duurde.

Dief wacht 9 jaar op uitspraak: 2 jaar korting
Dief wacht 9 jaar op uitspraak: 2 jaar korting (Foto: BuzzO)

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AmenhotepIV met het volgende onderschrift: "Van Basten ziet ook nieuwe mogelijkheden bij het tennis."

De opgave van deze week:

Rafael Nadal probeert ons iets duidelijk te maken tijdens de Australian Open, maar wat? (Pro Shots / Action Images)
Rafael Nadal probeert ons iets duidelijk te maken tijdens de Australian Open, maar wat? (Pro Shots / Action Images)

Shia LaBeouf hervat Trump-protest

Shia LaBeouf, de compleet geflipte acteur, heeft vrijdagochtend zijn publieke protest tegen Donald Trump hervat. De acteur werd donderdag gearresteerd na een handgemeen voor zijn demonstratie- en kunstinstallatie in New York. Hij had mensen geslagen die aangaven pro-Trump te zijn. Hij zat korte tijd vast maar verscheen vrijdagochtend weer voor de camera van zijn 'Hij zal ons niet verdelen'-project.

Het protest van de acteur bestaat uit een livestream die de komende vier jaar 24 uur per dag anti-Trump activisten moet tonen. Daarvoor bevestigde hij een camera aan de buitenmuur van een museum in New York, waar hij met medestanders sinds het aantreden van de nieuwe president bij toerbeurt "hij zal ons niet verdelen" schreeuwt. Vaak zelfs van kort bij in het oor van tegenstanders. Dat hij hiermee juist bijdraagt aan de verdeeldheid lijkt dit heldere licht, en topacteur van klassefilms als Transformers, niet te begrijpen.

LaBeouf werd donderdagochtend meegenomen door de politie op verdenking van mishandeling. Hij had een man in het gezicht geslagen en gekrabd. Op basis van de video daarvan kon de politie hem inrekenen. Na enkele uren werd hij weer vrijgelaten met een dagvaarding voor 4 april. Vrijdagochtend verscheen hij weer voor de camera van zijn livestream waar hij zich bij een kleine groep mede-demonstranten, die als een soort toverspreuk 'he will not divide us' blijven mompelen, voegde.

Na de foto enkele video's van het protest.

Shia LaBeouf hervat Trump-protest
Shia LaBeouf hervat Trump-protest (Foto: BuzzE)Shia schreeuwt in iemand's oor, want dat gaat verdeeldheid tegen. Ofzo...


Repliek Rutte op criticasters 'ga weg'

Minister-president Mark Rutte heeft vrijdag gereageerd op de felle kritiek die hij kreeg op zijn oproep weg te gaan uit Nederland "als het je hier niet bevalt". Hij koos daarvoor de brievenrubriek van de Volkskrant.

Rutte maakt naar eigen zeggen alleen onderscheid tussen "de grote meerderheid die het beste met ons land voor heeft" en "de kleine groep mensen die niet meer normaal lijkt te doen". Dat onderscheid draait volgens hem "maar om één ding: je gedrag". De premier laat in het midden of ook ook mensen met enkel een Nederlands paspoort die zich misdragen wat hem betreft Nederland moeten verlaten.

Ruttes open brief van maandag kwam hem op een storm van kritiek in binnen- en buitenland te staan. De oppositie noemde de woorden van de premier ongeloofwaardig en volgens de New York Times ging Rutte zelfs Trump achterna. Het bezwaar van veel criticasters was dat Rutte zich slechts tot Nederlanders met een ander land van herkomst zou richten en dat hij nu opeens dergelijke uitspraken zou doen om stemmers van de PVV weg te trekken, maar dat hij na de verkiezingen deze houding al snel weer overboord zou gooien.

Repliek Rutte op criticasters 'ga weg'
Repliek Rutte op criticasters 'ga weg' (Foto: ANP)

Burgemeester Van der Laan ernstig ziek

Bij Eberhard van der Laan is uitgezaaide longkanker geconstateerd. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester vrijdag in een brief gemeld aan alle Amsterdammers.

De komende tijd moet meer duidelijk worden over de prognose, maar 'het lijkt erop dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme', aldus de 61-jarige Van der Laan. Hij wordt behandeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Hij wil zijn werk als burgemeester blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B&W. 'Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester', schrijft Van der Laan. Wel worden bepaalde taken en publieke optredens de komende tijd overgenomen door andere leden van B&W.

Van der Laan is sinds juli 2010 burgemeester van de hoofdstad.

Burgemeester Van der Laan heeft longkanker
Burgemeester Van der Laan heeft longkanker (Foto: ANP)

Juriste VN-strafhof verwijdert racismeklacht

De Amerikaanse juriste Chaka Laguerre van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag heeft haar beschuldigingen van racistisch politiegeweld vrijdag van Facebook verwijderd.

Haar relaas op het sociale medium was oorzaak van een felle aanval van de Haagse politie op de aantijging van de dertigjarige stagiaire bij het VN-hof in Den Haag. De Haagse politiechef Paul van Musscher deed donderdagmiddag zijn beklag bij het Internationaal Hof van Justitie (ICJ). "Als wij fouten maken leggen wij verantwoording af, maar als we valselijk beschuldigd worden dan stappen wij naar voren. Dat accepteren wij niet", zo motiveerde de korpschef zijn stap.

Of de door hem gevraagde excuses zijn aangeboden, kan de politie nog niet bevestigen. Het ICJ heeft nog niet op de kwestie gereageerd. De kwestie dook ook op in de internationale media.

Juriste VN-strafhof verwijdert racismeklacht
Juriste VN-strafhof verwijdert racismeklacht (Foto: ANP)

Nog geen duidelijkheid dood George Michael

Er is nog steeds geen uitsluitsel over de oorzaak van de dood van George Michael op Eerste Kerstdag. Mirror meldt vrijdag op gezag van de politie dat de resultaten van het toxicologisch onderzoek nog op zich laten wachten.

Zolang die gegevens niet bekend zijn, kan ook het officiële onderzoek naar de plotselinge dood van de popster niet aanvangen en wordt zijn lichaam niet vrijgegeven. Het bekendmaken van een datum voor de uitvaart kan daarmee nog weken duren, aldus bronnen rond het onderzoek.

De dood van de 53-jarige zanger wordt door de politie niet gezien als verdacht. De geruchten gaan wel dat Michael in zijn laatste weken weer zou zijn teruggevallen in een oude drugsverslaving. Het toxicologisch onderzoek moet uitsluitsel geven over mogelijk fatale hoeveelheden verdovende middelen in zijn lichaam.

Nog geen duidelijkheid dood George Michael
Nog geen duidelijkheid dood George Michael (Foto: BuzzE)

Amerikaans/Tsjechische Grand Slam-zege in Melbourne

De Amerikaanse tennisster Bethanie Mattek-Sands heeft samen met de Tsjechische Lucie Safarova de Australian Open gewonnen. In de finale van het damesdubbelspel waren de twee, als tweede geplaatst in Melbourne, te sterk voor Safarova's landgenote Andrea Hlavackova en de Chinese Peng Shuai.

Voor Hlavackova was het al de zesde Grand Slam-finale in het damesdubbel, maar de eerste zonder Lucie Hradecka, die tegenwoordig met een jonge landgenote speelt. Mattek-Sands en Safarova stonden samen voor de vierde keer in een Grand Slam-finale en het leverde hen de vierde titel op. Nadat ze in de eerste set de tiebreak verloren, waren ze in de tweede en derde set simpelweg een maatje te groot: 6-7 (4), 6-3, 6-3.  

Trump: Madonna is walgelijk

In een interview met de Amerikaanse televisiezender Fox sloeg president Donald Trump terug naar voormalig celebrity Madonna. Hij noemde Madonna donderdag walgelijk. Hij reageerde daarmee op de uitspraken die de zangeres deed tijdens de Women's March on Washington zaterdag.

"Ja, ik heb er vaak aan gedacht het Witte Huis op te blazen", zei Madonna in een toespraak tijdens de demonstratie. "Maar ik weet dat dat niets zal veranderen. We mogen niet ten prooi vallen aan wanhoop." De dag erna liet ze via Instagram weten dat ze haar uitspraken als metafoor bedoelde. "Ik ben geen gewelddadig persoon, ik promoot geweld niet en het is belangrijk dat mensen mijn speech in zijn geheel horen in plaats van dat er één zin uit zijn verband wordt gerukt."

Trump reageerde in het interview. "Eerlijk gezegd is het walgelijk. Ik denk dat ze zichzelf hiermee schade heeft toegebracht. Ik denk dat ze deze hele zaak schade heeft toegebracht", aldus de president. De nieuwbakken staatsleider kon niet alleen Madonna's woorden tijdens de mars niet waarderen. "Zij en een paar anderen. Maar wat zij in het bijzonder zei was niet eervol naar het land toe."


President Trump: Madonna is walgelijk (Foto: BuzzE)

Resident Evil 7 kent redelijke start

Deze week is eindelijk Resident Evil 7 uitgekomen en de game kent een positieve ontvangst. Reviewers zijn over het algemeen erg tevreden met de game, zo ook wij, en de gamende community lijkt interesse te hebben in de game.

Capcom heeft bekendgemaakt dat de demo van Resident Evil 7 al 7.15 miljoen keer is gedownload, wat een record is voor de serie. Daarnaast is de game ruim 2.5 miljoen keer verscheept. Capcom telt dit als verkochte eenheden, maar dit is dus geleverd aan retailers en nog niet aan consumenten.

Interessant detail is wel dat, ondanks de redelijke cijfers, Resident Evil 7 niet de doelen heeft bereikt van Capcom tot noch toe. In december meldde het bedrijf nog vier miljoen eenheden te willen verkopen op launchday, iets wat duidelijk niet is gelukt. Het is dus even afwachten of de game lange benen heeft om alsnog dit doel te halen.

Voorbeschouwing UFC on FOX 23: Shevchenko vs Pe˝a

Zaterdag staat ons weer een aantal mooie gevechten in de octagon te wachten, met als afsluiter een damespartij tussen de Russische Valentina Shevchenko en de Amerikaanse Julianna Peña, de nummers twee en drie in de vedergewichtsklasse. Verwacht wordt dat de winnares van deze partij de kampioen in deze gewichtsklasse, Amanda Nunes, mag uitdagen.


UFC on FOX 23 promo (Bron: Youtube)

Shevchenko vs Peña
De Russische heeft in haar debuutjaar bij de UFC een enorm goede indruk achtergelaten. Met overwinningen op MMA-veterane Sarah Kaufmann en voormalig kampioene Holly Holm heeft The Bullet laten zien dat ze mee kan in de top van haar divisie. Een groter contrast met haar tegenstander Peña is echter haast niet mogelijk. Waar Shevchenko het voornamelijk moet hebben haar counter, is Peña degene die door middel van agressieve aanvallen haar tegenstander zo snel mogelijk op de grond wil hebben, om het gevecht daar met haar vuisten via ground-and-pound af te maken. Peña heeft inmiddels al acht van haar tien partijen gewonnen en is in de UFC nog ongeslagen. Ze zal haar agressie toch moeten proberen in toom te houden aangezien Shevchenko (13-2 MMA, 3-1 UFC) behoedzaam haar sterke wapens, timing en een harde rechter hoek, in stelling zal brengen zodra Peña dichtbij dreigt te komen.

Cerrone vs Masvidal
Inmiddels is dit al het vijfde gevecht in twaalf maanden voor Donald Cerrone. The Cowboy heeft van zijn laatste dertien gevechten er maar eentje verloren, in 2015 tegen toenmalig kampioen Rafael Dos Anjos. Sinds hij in een zwaardere gewichtsklasse is gaan vechten is Cerrone nog ongeslagen en heeft hij zelfs al driemaal een extra vechtbonus binnen weten te slepen (Performance of the Night). Tegenstander Jorge Masvidal brengt een schat aan ervaring mee in de octagon en heeft bijna geen zwakke punten. Zowel staand als op de grond laat de pupil van American Top Team het beste van zijn spel zien, alhoewel hij met zijn bokskwaliteiten waarschijnlijk de meeste punten zal binnenhalen.


Pepsi Center te Denver (Foto: Getty)

Arlovski vs Ngannou
Weinig mensen hebben enige hoop dat Andrei Arlovski deze partij zal winnen. De veteraan uit Wit-Rusland heeft zijn laatste drie gevechten hopeloos verloren en hij zal van Francis Ngannou moeten winnen om zijn baan bij de UFC te behouden. Ngannou daarentegen verkeert op dit moment in de vorm van zijn leven en heeft in zijn afgelopen vier gevechten nog geen dertien minuten in de octagon gestaan. Al zijn gevechten in de UFC zijn dan ook voortijdig beëindigd. Beide vechters voelen zich staand het meeste thuis, maar velen vrezen dat de KO-kracht van Ngannou Arlovski's kin zal laten bezwijken.

Caceres vs Knight
Dit gevecht in het vedergewicht tussen Jason Knight en Alex Caceres wordt geen saai schouwspel. Knight is een razendsnelle worstelaar, die met enorm technisch vernuft zijn tegenstanders naar de grond weet te krijgen om het daar via verwurgingen of armklemmen snel af te maken. De bizarre Caceres is juist staand een klasse apart en deze lichtvoetige Amerikaan zal met een spectaculaire traptechniek en snelle stotencombinaties proberen Knight van zich af te houden. Mocht het gevecht zich toch op de grond verplaatsen, dan is Caceres met zijn beperkte worstelkwaliteiten toch duidelijk de mindere van de twee.


Alex Caceres (Bron: Youtube)

Overig programma
Nate Marquardt vs Sam Alvey
Raphael Assunção vs Aljamain Sterling
Bobby Nash vs Li Jingliang
Luis Henrique da Silva vs Jordan Johnson
Eric Spicely vs Alessio Di Chirico
Marcos Rogério de Lima vs. Jeremy Kimball

UFC on FOX 23: Shevchenko vs Peña wordt gehouden op zaterdag 28 januari in het Pepsi Center te Denver, Colorado. Dit gala wordt uitgezonden door betaalzender FOX Sports. De uitzending op kanaal 4 begint rond middernacht en om 2:00 uur begint het hoofdprogramma.

Moonlight ontpopt zich tot bioscoophit

Het drama Moonlight is donderdag spectaculair geopend in de Nederlandse bioscopen. De film, die genomineerd is voor acht Oscars, trok op de eerste dag 4500 bezoekers en bracht 30.000 euro op. Daarmee scoort Moonlight beter dan vergelijkbare titels als Birdman en La La Land, zo maakte distributeur Splendid Films vrijdag bekend.

Moonlight vertelt het verhaal van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandsbuurt in Miami die zijn plek in het leven probeert te vinden. Het drama werd geproduceerd door Brad Pitt, die per se een film wilde maken van het ongepubliceerde toneelstuk Moonlight Black Boys Look Blue. De hoofdrollen worden gespeeld door House of Cards- en Luke Cage-ster Mahershala Ali, Trevante Rhodes (Westworld) en Naomie Harris (Skyfall).

De film kreeg juichende recensies en geldt als een van de grote favorieten voor de uitreiking van de Oscars volgende maand. Moonlight beleefde eerder deze week zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam. Regisseur Barry Jenkins was daarbij aanwezig en verzorgde donderdag een masterclass.

Fors minder valse eurobiljetten onderschept

In Nederland zijn afgelopen jaar fors minder valse eurobiljetten onderschept. De Nederlandsche Bank (DNB) kan daar "geen exacte verklaring" voor geven, maar denkt wel dat oplettende winkeliers en de aandacht van politie en justitie vervalsers ontmoedigen.

Uit cijfers die de toezichthouder vrijdag vrijgaf, blijkt dat in 2016 in ons land 47.200 valse eurobiljetten zijn onderschept. Dat is 29 procent minder dan een jaar eerder. Over de hele wereld nam het aantal vervalsingen met bijna een kwart af tot 684.000.

Of er ook minder valse biljetten in omloop zijn, wordt uit de cijfers niet duidelijk, erkent een woordvoerder van DNB. Maar de toezichthouder gaat ervan uit dat het toegenomen gebruik van detectieapparaten door winkeliers en de beter beveiligde briefjes die de afgelopen jaren in gebruik zijn genomen, het valsemunters een stuk moeilijker maken.

Fors minder valse eurobiljetten onderschept
Fors minder valse eurobiljetten onderschept (Foto: ANP)

Basketballer boos op stoel, stoel wint

Enes Kanter, basketballer bij de Oklahoma City Thunder, heeft zijn ploeg geen dienst bewezen. In de wedstrijd tegen de Dallas Mavericks raakte Kanter erg gefrustreerd over de slechte start van zijn ploeg. De Turkse center koelde zijn woede af op een stoeltje van de reservebank. Het stoeltje bleek helaas wat weerbarstiger dan de 2 meter 11 lange reus had gedacht en de reservespeler van de Thunder moest zich in de kleedkamer laten onderzoeken. Röntgenfoto’s wezen uit dat Kanter een breuk in zijn onderarm had opgelopen en zes tot acht weken aan de kant moet blijven.

Het epische gevecht tussen een 2 m 11 lange reus en een klapstoel. Bron: YouTube.

De blessure van Kanter is een grote tegenslag voor de Oklahoma City Thunder. Kanter is de zogeheten zesde man van de ploeg. Hij is doorgaans de eerste reserve die in het veld komt en zijn belangrijkste taak is vooral om te zorgen dat zijn ploeg door kan scoren als Russell Westbrook, Victor Oladipo en Steven Adams een paar minuten rust hebben. Kanter doet dit meer dan verdienstelijk. Met vijftien punten per wedstrijd is hij na Westbrook en Oladipo de meest productieve scorer van zijn ploeg.

Voor de neutrale basketbalfan is het een nieuwe fase in het bizarre seizoen van de Oklahoma City Thunder. Dit seizoen wordt wel gezien als een soort experiment om te onderzoeken wat er gebeurt als een ploeg één van de beste basketballers ter wereld, Russell Westbrook, alle vrijheid geeft om op het veld te doen wat hij wil. Met het wegvallen van Kanter zal Westbrook vermoedelijk nog meer speeltijd krijgen.

De wedstrijd zelf kende twee gezichten. De eerste helft ging gelijk op, Dallas leidde bij rust met 53-55. In de tweede helft waren de Thunder aanzienlijk sterker dan de Mavericks, de eindstand werd 109-98. Russell Westbrook scoorde 30 van zijn 45 punten in de tweede helft.

Bij Dallas ontbraken diverse spelers. Dirk Nowitzki kreeg een dag rust, Wesley Matthews heeft een heupblessure, Deron Williams heeft last van zijn teen en JJ Barea staat wegens een achillespeesblessure al lange tijd aan de kant. In hun afwezigheid was Harrison Barnes met 31 punten topscorer, maar met een beperkte selectie kon de ploeg uit Dallas geen potten breken.

Denver won in een wedstrijd die in hoog tempo werd gespeeld van de Phoenix Suns, 127-120. De revelatie van de Nuggets dit jaar is de jonge Serviër Nikola Jokic. De center bewees andermaal zijn grote klasse en veelzijdigheid met 29 punten, 14 rebounds en 8 assists.

De Indiana Pacers hadden geen problemen met de Minnesota Timberwolves, 103-109. Paul George was met 32 punten topscorer voor de Pacers. Myles Turner schoot bijna foutloos en voegde 23 punten toen.

Bij Minnesota was Karl-Anthony Towns met 33 punten en 10 rebounds de sterkste speler. Zach LaVine voegde 23 punten toe. LaVine heeft overigens aangegeven komende maand zijn titel bij de dunk contest tijdens het all star weekend niet te verdedigen. Volgens LaVine heeft hij alles al laten zien wat hij in huis heeft en is het aan andere spelers om zich te bewijzen.

Uitslagen

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 109-98
Minnesota Timberwolves – Indiana Pacers 103-109
Denver Nuggets – Phoenix Suns 127-120
Utah Jazz – Los Angeles Lakers 96-88

 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-14
Toronto Raptors 28-18
Boston Celtics 27-18
Atlanta Hawks 27-19
Washington Wizards 25-20
Indiana Pacers 23-22
Charlotte Hornets 23-23
Chicago Bulls 23-24
Milwaukee Bucks 21-24
Detroit Pistons 21-25
New York Knicks 20-27
Philadelphia 76ers 17-27
Orlando Magic 18-29
Miami Heat 16-30
Brooklyn Nets 9-36


Western Conference

Golden State Warriors 39-7
San Antonio Spurs 36-9
Houston Rockets 34-15
Los Angeles Clippers 30-17
Utah Jazz 30-18
Oklahoma City Thunder 28-19
Memphis Grizzlies 27-20
Denver Nuggets 20-25
Portland Trail Blazers 20-27
Sacramento Kings 18-27
New Orleans Pelicans 18-28
Minnesota Timberwolves 17-29
Dallas Mavericks 16-30
Phoenix Suns 15-31
Los Angeles Lakers 16-34

 

PokÚmon-jagers houden het voor gezien

De populariteit van Pokémon Go in Nederland is tanende. Volgens marktonderzoeker Telecompaper gaf een op de drie Pokémon-jagers er de afgelopen maanden de brui aan. Het einde van de zomer en de daarmee gepaard gaande start van het schooljaar kan volgens de marktonderzoeker reden zijn dat Pokémon Go aan populariteit inboette.

Eind december bleek dat het spel nog op 1,2 miljoen mobiele telefoons was geïnstalleerd. Drie maanden eerder was dit nog op 1,8 miljoen smartphones.

Waar het aantal Pokémonjagers daalde, bleek ook dat de volhardende spelers minder tijd besteedden aan de jacht. Speelden gebruikers in september nog gemiddeld 81 minuten per week met de app, in december zakte dit tot 71 minuten.

Ondanks tanende interesse is Pokemon Go nog steeds de app die het meest intensief wordt gebruikt. Meer dan bijvoorbeeld andere populaire spelletjes als Wordfeud en Candy Crush.

Pokémon-jagers houden het voor gezien
Pokémon-jagers houden het voor gezien (Foto: ANP)

Dodental bosbranden Chili loopt op

Het dodental als gevolg van de bosbranden in Chili is verder opgelopen. Tien mensen zijn overleden, onder wie vijf brandweermannen en twee politieagenten.

Van de 128 branden zijn er 77 nog altijd niet onder controle, aldus Staatsbosbeheer van het Zuid-Amerikaanse land. Het vuur heeft Santa Olga, een dorp op 530 kilometer van hoofdstad Santiago de Chile, geheel verwoest. De vlammen hebben inmiddels een vuilnisbelt bereikt, de autoriteiten vrezen dat er giftige stoffen vrijkomen.

Zowel de Russen als de Amerikanen helpen de overheid met het blussen van het vuur. Beide landen hebben materieel beschikbaar gesteld.

Dodental bosbranden Chili loopt op
Dodental bosbranden Chili loopt op (Foto: ANP)

'Mischa Barton op psychiatrische afdeling'

De politie in Los Angeles heeft Mischa Barton donderdag afgevoerd naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Volgens TMZ schakelden vrienden en buren de autoriteiten in toen de The O.C.-ster vreemd gedrag vertoonde.

Mischa hing half aangekleed in haar achtertuin over het hek en riep dat haar moeder een heks was en de wereld in elkaar stortte. Daarna viel ze achterover, waarop ze zou hebben geroepen: "Het is over, ik voel het komen, en het is kwaad."

De 31-jarige heeft een verleden met psychische problemen. In 2009 werd ze gedwongen opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Los Angeles. Donderdag zou ze vrijwillig zijn meegegaan om onderzocht te worden.

'Mischa Barton op psychiatrische afdeling'
'Mischa Barton op psychiatrische afdeling' (Foto: BuzzE)

Bedreigde orang-oetan gestorven in dierentuin

In een dierentuin in het Australische Adelaide is een Sumatraanse orang-oetan gestorven bij de bevalling. De orang-oetanbaby werd doodgeboren. De exacte oorzaak van de dood van de 34-jarige aap Karta moet nog onderzocht worden.

De Sumatraanse orang-oetan is een bedreigde diersoort. De dierentuin laat weten erg bedroefd te zijn.

Bedreigde orang-oetan gestorven in dierentuin
Bedreigde orang-oetan gestorven in dierentuin (Foto: ANP)

Voormalig gezicht Opsporing Verzocht overleden

In zijn woonplaats Apeldoorn is donderdag oud-tv-presentator Will Simon overleden. Hij was 87 jaar. Dat heeft zijn stiefzoon vrijdag bekendgemaakt.

Simon presenteerde in 1975 en 1976 en vervolgens van 1982 tot 1991 het tv-programma Opsporing Verzocht. Vorig jaar nam hij nog één keer plaats aan de presentatiedesk, om te helpen bij het oplossen van een ruim veertig jaar oude moordzaak in Den Haag. Simon behandelde deze zaak ooit in een proefuitzending van Opsporing Verzocht.

Will Simon begon in 1962 als regisseur van culturele programma's. Daarna ging hij werken bij het actualiteitenprogramma Televizier Magazine van de AVRO en kwam hij uiteindelijk terecht bij Opsporing Verzocht als eindredacteur en presentator. In 1991 ging hij met vervroegd pensioen.

Voormalig gezicht Opsporing Verzocht overleden
Voormalig gezicht Opsporing Verzocht overleden (Foto: BuzzE)

Kranten: rekening voor VVD

Veel aandacht in de Nederlandse kranten voor het vertrek van minister Ard van der Steur en het debat over de Teevendeal in de Tweede Kamer.

- De Volkskrant opent met een foto van de omhelzing tussen Markt Rutte en Van der Steur en kopt 'De rekening voor Van der Steur.' "Alle politieke levens eindigen in tranen," zo refereert het dagblad aan een uitspraak van de Britse politicus Enoch Powell. "Van der Steur voelde het einde van zijn politieke loopbaan al eerder naderen. Hij belde niet voor niets vorige week persoonlijk met Bas Haan, de Nieuwsuur-journalist die op het punt stond zijn boek te publiceren."

- De Telegraaf vergelijkt de oppositiepartijen met aasgieren, die om de beurt om de interruptiemicrofoon heen cirkelen. "Politiek gaat om macht. En omdat andere partijen die graag van de VVD af willen pakken, zijn ze in verkiezingstijd keihard voor elkaar."

- Het AD kiest voor dezelfde foto als de Volkskrant. Hoewel de minister nu is opgestapt, zal de VVD zich tot de verkiezingen moeten verdedigen tegen aanvallen op haar geloofwaardigheid, meent de krant. "De VVD is kwetsbaarder dan ooit......Het beeld dat beklijft - terecht of niet - is dat er informatie is achtergehouden, verzwegen werd, of niet tijdig gedeeld met het parlement. Elk woord van Rutte op het gebied van moraliteit of integriteit, zal daarom met hoongelach worden ontvangen."

Kranten: rekening voor Van der Steur
Kusje der op? (Foto: ANP)

Lex Gaarthuis wil ook naakt presenteren

In navolging van Manuel Venderbos staat ook Radio 10-presentator Lex Gaarthuis binnenkort naakt achter de microfoon. Venderbos deed donderdagavond in RTL Boulevard poedelnaakt een oproep voor zijn wetenschapsprogramma Galileo, waarin hij wil bewijzen dat naakt presenteren beter gaat dan met kleding aan. Gaarthuis sprak Venderbos vrijdagochtend in zijn radioshow en liet zich overhalen mee te doen aan het experiment.

De radioman zegde toe binnenkort zijn Radio 10 ochtendshow zonder kleren te presenteren. Ook zijn team sleepte hij daarin mee. "Nou, we hebben hier alvast een clubje met drie mannen die aan deze show werken, waaronder ik, die dat best aandurven. Toch jongens?", reageerde Gaarthuis op het verzoek van Venderbos. Gaarthuis zijn collega's waren niet direct enthousiast, maar lieten zich in het gesprek toch overhalen. In overleg met Galileo wordt binnenkort een datum geprikt voor de naakte ochtendshow. De beelden zullen te zien zijn in het populairwetenschappelijke RTL 5-programma.

Galileo wil een Brits/Amerikaans onderzoek dubbelchecken waaruit blijkt dat naakt werken de creativiteit en productiviteit bevordert. Venderbos zoekt hiervoor groepjes collega's die een dag naakt willen werken.

Lex Gaarthuis wil ook naakt presenteren
Lex Gaarthuis wil ook naakt presenteren (Foto: BuzzE)

Beste darters ter wereld strijden om Masters-titel

Het is eind januari en dus is het in de dartswereld tijd voor de eerste major na het PDC WK: The Masters. De top-16 van de wereldranglijst speelt tegen elkaar en van een loting is geen sprake: de nummer één speelt gewoon tegen de nummer zestien, de nummer twee tegen de nummer vijftien en zo wordt het lijstje afgewerkt. In de eerste ronde gaat het erom wie als eerste tien legs wint.

Het betekent dat kersvers wereldkampioen Michael van Gerwen, de winnaar van de vorige twee edities, begint met een duel tegen de Australiër Simon Whitlock. Jelle Klaasen opent tegen Mensur Suljovic en de derde Nederlander op de ranglijst, Raymond van Barneveld, speelt vrijdag in de openingswedstrijd tegen Dave Chisnall. Benito van de Pas speelt tot slot tegen vicewereldkampioen Gary Anderson, die hij het op het WK nog even moeilijk leek te kunnen maken. 

RTL7 zal zoals gewoonlijk weer uitgebreid verslag doen van het toernooi, hoewel niet alles live op TV te zien zal zijn. 

Vrijdag 27 januari
Livestream: 20:00 - 00:00
TV: 22:00 - 00:00

Zaterdag 28 januari
Livestream: 20:00 - 00:00
TV: 20:00 - 00:00 

Zondag 29 januari
Livestream: 13:45 - 18:00
TV: 18:00 - 20:00 (samenvatting van de middagsessie)

Livestream: 20:00 - 00:00
TV: 20:00 - 00:00 

Snowboardster Maas zevende op X-Games

Snowboardster Cheryl Maas is tijdens de Winter X-Games in het Amerikaanse Aspen als zevende geëindigd op de big air. De 32-jarige Nederlandse slaagde er bij één van de vier sprongen in om een score neer te zetten waarmee de top een beetje in zicht bleef.

Maas kwam in het veld van acht deelneemsters uiteindelijk tot 35 punten, waarmee ze alleen de Slowaakse Klaudia Medlova achter zich hield. Vorig jaar pakte Maas tijdens de Winter X-Games in Oslo - de Europese variant van het jaarlijkse Amerikaanse evenement - nog het goud. 

Dat ging dit keer naar een pas 16-jarige Amerikaanse, Hailey Langland. Met 66 punten bleef ze de ervaren Oostenrijkse Anna Gasser net voor, terwijl de 19-jarige Amerikaanse Julia Marino het brons veroverde.

Langland pakt het goud in Aspen (Bron: YouTube)

'Brexit kost bedrijven Nederland nu al geld'

Het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Door de onzekerheid over de uitkomst van het brexitproces zien veel ondernemers bijvoorbeeld orders uitgesteld worden. Dat stelt de belangenvereniging evofenedex vrijdag.

De ondernemersorganisatie kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van bezorgde leden. Zij heeft een meldpunt geopend waar ook andere bedrijven terecht kunnen met hun zorgen over brexit en waar zij hun wensen kenbaar kunnen maken voor een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Vooral handels- en productiebedrijven hebben last van de onzekerheid, die hun Britse handelspartners kopschuw maakt. Evofenedex, dat de belangen behartigt van ondernemers die veel zaken doen in het buitenland, wil met behulp van het meldpunt die problemen in kaart brengen.

'Brexit kost bedrijven Nederland nu al geld'
'Brexit kost bedrijven Nederland nu al geld' (Foto: ANP)

'Maak regels opvang asielzoeker in EU gelijk'

Asielzoekers moeten in heel Europa op dezelfde, veilige en fatsoenlijke manier worden opgevangen, met taalles en toegang tot werk vanaf de allereerste dag. Snel en zelfredzaam meedraaien in de samenleving maakt succesvolle integratie kansrijker.

Daarvoor pleit EU-parlementariër Sophie in 't Veld (D66), die een voorstel om de regels voor opvang van asielzoekers gelijk te trekken in de EU dinsdag in het Europees Parlement presenteert. Ze is namens het parlement onderhandelaar met de Europese Commissie en de lidstaten over de herziening van de EU-opvangrichtlijn.

Er moet een einde komen aan het van hot naar her slepen van asielzoekers. Ook moet er gericht mentale zorg voor getraumatiseerde asielzoekers worden aangeboden.

"Tegen iedereen die zegt dat dit onmogelijk is, zou ik zeggen: ga eens in Amsterdam kijken. De gemeente, werkgevers en scholen hebben daar de handen ineengeslagen om tot een actieplan te komen. Dit voorbeeld zou ik over heel Europa willen uitrollen", aldus In 't Veld.

In juli vorig jaar kwam de commissie al met voorstellen om de asielprocedures in de EU tot maximaal zes maanden te begrenzen. Asielzoekers zouden ook vanaf het begin gratis juridische bijstand moeten krijgen. Niet-begeleide minderjarigen moeten binnen vijf dagen na een asielaanvraag een voogd toegewezen krijgen.

'Maak regels opvang asielzoeker in EU gelijk'
'Maak regels opvang asielzoeker in EU gelijk' (Foto: ANP)

Pakistaanse artsen betrokken bij kinderhandel

In Pakistan heeft de politie een bende kinderhandelaars opgerold. Ze verhandelden baby's voor duizenden euro's. Voor een jongen werd 6500 euro betaald, aldus de politie. Voor een meisje vroegen de smokkelaars de helft van dit bedrag. Artsen en verpleegsters waren bij de babyhandel betrokken.

De baby's werden kort na de geboorte uit een ziekenhuis gestolen. Tijdens het politieonderzoek kwamen gruwelijke details naar buiten. Het lichaam van een overleden baby werd verwisseld met dat van een gezonde baby. De biologische ouders kregen te horen dat hun kind was overleden. Honderden gekidnapte baby's zijn door de politie getraceerd, zij mogen van de autoriteiten echter bij hun adoptieouders blijven.

De handel in gekidnapte baby's floreert, omdat het in Pakistan lastig is een kind te adopteren. Op de zwarte markt wordt veel geld betaald voor een gezonde baby.

Pakistaanse artsen betrokken bij kinderhandel
Pakistaanse artsen betrokken bij kinderhandel (Foto: ANP)

Lichaam Judy Garland naar LA gevlogen

De overblijfselen van de in 1969 overleden actrice Judy Garland zijn donderdagnacht overgevlogen van New York naar Los Angeles. Daar zal zij op de bekende begraafplaats Hollywood Forever worden bijgezet.

Volgens People besloten de nabestaanden van de The Wizard Of Oz-actrice hiertoe, omdat op haar eerste rustplaats niet genoeg ruimte was om een familiegraf te creëren waar ook haar kinderen, onder wie Liza Minelli, en kleinkinderen op den duur begraven zullen worden.

Judy bemachtigde haar rol als Dorothy in The Wizard Of Oz op haar zeventiende. Ze speelde daarna nog in talloze films en had ook een succesvolle carrière als zangeres. Ze overleed op haar 47e nadat ze per ongeluk een overdosis van een kalmeringsmiddel had ingenomen.

Lichaam Judy Garland naar LA gevlogen
Lichaam Judy Garland naar LA gevlogen (Foto: BuzzE)

Groundhog Day in Nederlandse bioscopen

Meerdere Nederlandse bioscopen vieren volgende week donderdag 'bosmarmottendag'. De wonderlijke Amerikaanse traditie vindt jaarlijks plaats op 2 februari. Op deze dag ontwaakt volgens de mythe de bosmarmot uit zijn winterslaap en waagt zich voor het eerst buiten zijn hol. Als het diertje zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken langer. Zo niet, dan is de lente nabij.

Het feest, dat in veel Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de komedie Groundhog Day uit 1993. In deze film speelt Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottenceremonie in het dorpje Punxsutawney. Maar door een bizarre speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Bioscoop Kino in Rotterdam vertoont de klassieker als special van het IFFR, dat de film in 1996 voor de eerste maal in het programma opnam. De film is vrij toegankelijk. Voor bioscoop Eye is het inmiddels een traditie: het filminstituut in Amsterdam draait Groundhog Day al een aantal jaar op 2 februari. Bioscoopexploitant Pathé biedt de film op 2 februari aan via streamingdienst Pathé Thuis.

Groundhog Day was toen hij uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar. De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste verhalen ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.


Groundhog Day in Nederlandse bioscopen (Foto: BuzzE)

Brand Alkmaar, 3 gewonden, kat overleden

Bij een grote brand in een flatwoning in de Alkmaarse wijk Overdie, aan het Cornelis Evertsenplein, is uit voorzorg een ambulance ingezet. Dit meldt de Veiligheidsregio op Twitter. Daarnaast is er een hoogwerker ingezet om het vuur te blussen.

Het gaat om een uitslaande brand op de eerste etage van de flat. Het is niet bekend of er gewonden zijn of hoe het vuur ontstaan is. Inmiddels de brand opgeschaald naar GRIP1 (zeer grote brand). 

Update 27-01-2017 07:34 uur
De meeste bewoners kunnen naar verwachting vandaag weer naar huis. Alleen de bewoners van de woningen waar de brand heeft gewoed, moeten voorlopig elders onderdak zoeken. Door de brand is één kat om het leven gekomen. 

Update 21:57 uur
Door de brand konden bewoners van in totaal 9 woningen de nacht niet thuis doorbrengen. De bewoners worden voorlopig opgevangen in het Buurthuis Oud Overdie. Salvage is ter plaatse en de ramen en deuren mogen weer geopend worden. 

Update 20:50 uur
Zojuist is het sein brand meester gegeven aldus de Veiligheidsregio op Twitter.

Update 20:20 uur
Drie mensen hebben rook ingeademd en zijn voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.  

Update 20:01 uur
Omwonenden worden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten in verband met mogelijk gevaarlijke stoffen.

Update 19:48 uur
Inmiddels zou de brand op twee woonlagen woeden volgens de Veiligheidsregio op Twitter. Ze melden ook dat de buren in de omringende woningen geëvacueerd zijn. De brand zou inmiddels niet meer uitslaand zijn.  

Koenders wil Europa hervormen

Nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn handen aftrekt van Europa, ziet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken mogelijkheden om Europa te hervormen. "Niet meer Europa en ook niet minder. We hebben een ander Europa nodig," stelt Koenders in een opinie in het AD.

"Als het Europees Parlement echt vindt dat het te weinig te doen heeft, kan het ook best de helft kleiner. En in elk geval op één plek - het maandelijkse verhuiscircus is een gotspe."

Europarlementariërs moeten wat Koenders betreft veel meer onder de mensen komen. "Zolang zij de helft van hun tijd in vergaderzalen doorbrengen, krijgt het Europees Parlement wat mij betreft minder invloed bij belangrijke onderhandelingen, zoals over de brexit of over hoe de EU betaald wordt. Daar hebben we volksvertegenwoordigers voor nodig die weten wat er onder de mensen speelt."

"We moeten vanaf dag één werk maken van integratie: de taal leren, naar school en aan het werk. Ook hier moeten we optreden tegen valsspelers. Dat doen we door snel de samenwerking te verbeteren met landen als Tunesië en Marokko, Mali of Nigeria over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Waarbij de EU alle instrumenten moet kunnen inzetten - van ontwikkelingssamenwerking tot handel."

Koenders wil Europa hervormen
Koenders wil Europa hervormen (Foto: ANP)

Identiteitscontrole bij Thalys en Eurostar

België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de invoering van passagierslijsten voor internationale hogesnelheidstreinen.Er komt een gezamenlijke taskforce die over de uitvoering gaat overleggen met Thalys en Eurostar.

De bedoeling van de passagierslijsten is dat de veiligheidsdiensten kunnen checken of er geen gezochte criminelen op de trein zitten. Er zal ook een identiteitscontrole plaatsvinden voor het vertrek, om zeker te zijn dat degene die opstapt ook degene is die het ticket heeft gekocht.

Identiteitscontrole bij Thalys en Eurostar
Identiteitscontrole bij Thalys en Eurostar (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: sluierbewolking

Knapt januari niet van de kou,
dan zit men zomers in de rouw.

Mogguh. Vandaag een kort weerbericht, aangezien er niet veel valt te vertellen. Vandaag trekt er wat sluierbewolking over Nederland heen, waar af ten toe de zon doorheen schijnt. De temperaturen lopen uiteen van 3 graden in het noorden, tot lokaal 8 graden in het zuidoosten van het land. De wind is matig en komt uit zuidoostelijke richting. 

Na morgen wordt het langzaamaan warmer en belanden we rond begin februari weer in de dubbele cijfers (boven nul) overdag. Fijne vrijdag allemaal! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:27
Zon onder: 17:17
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1606 Het proces tegen Guy Fawkes begint, de aanslagpleger van het buskruitverraad.
1942 Laagste minimumtemperatuur in Nederland ooit gemeten (-27,4 °C), te Winterswijk.
1945 Het Rode Leger bevrijdt het inmiddels grotendeels verlaten concentratiekamp Auschwitz.
1945  Einde van het Ardennenoffensief.
1989 De Twee van Breda, de overgebleven oorlogsmisdadigers Franz Fischer en Ferdinand aus der Fünten, worden vrijgelaten.
1991 De politieke partij PSP wordt officieel opgeheven; de partij gaat samen met de CPNEVP en PPR op in GroenLinks.

Winterse foto in Den Helder (Foto: DJ Koelkast)
Winterse foto in Den Helder (Foto: DJ Koelkast) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Delftse studenten klaar voor hyperlooprace

Het studententeam van de TU Delft staat in de startblokken voor de finale van de prestigieuze 'SpaceX Hyperloop Pod Competition' in Californië. Dit weekend nemen zij het op tegen 28 andere internationale teams om zo hard mogelijk met hun futuristische transportcapsule door een testbuis te racen.

In de finale van de wedstrijd, op een testtraject naast het hoofdkantoor van het ruimtevaartbedrijf in Hawthorne, worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten.

De hyperloop, een razendsnelle trein in een vacuümbuis, is een idee van Elon Musk. Dat is de ondernemer achter PayPal, Tesla en SpaceX. Door de lage luchtdruk, tegen vacuüm aan, hebben de capsules amper wrijving waardoor ze snelheden ver boven de 1000 kilometer per uur kunnen behalen. Om de ontwikkeling ervan aan te jagen bedacht miljardair Musk deze competitie. Het moet uiteindelijk leiden tot het vervoeren van mensen en goederen in een extreem snelle trein.

De Delftse studenten veroverden eerder al een tweede plek voor het ontwerp van hun hyperlooptrein. De wedstrijd gaat vrijdag van start. Zondag worden de winnaars bekendgemaakt.

Delftse studenten klaar voor hyperlooprace
Delftse studenten klaar voor hyperlooprace (Foto: ANP)

Smartphones en telefonie flink goedkoper

Smartphones zijn in 2016 flink goedkoper geworden. Ook telefoondiensten, zoals abonnementen en mobiel internet werden een stuk goedkoper. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een analyse van de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

Met een gemiddelde prijsdaling van 12,1 procent staan smartphones boven aan de lijst van goedkoper geworden producten en diensten. Telefoondiensten staan met een daling van 4 procent op de vijfde plaats, na hondenbelasting, financiële diensten en vervoer in het buitenland.

De prijs van kranten, boeken en schrijfwaren steeg met 6 procent het meest in de vergelijking. Ook rookwaren werden met 3,2 procent duidelijk duurder.

De optelsom van de prijswijzigingen was afgelopen jaar goed voor een inflatie van 0,3 procent. Niet alle producten en diensten tellen even zwaar mee bij het bepalen van de inflatie. Een aantal belangrijke productgroepen werden duurder, waaronder voedsel (0,8 procent), kleding (0,9 procent) en huur (2,1 procent). Bij de voedingsmiddelen waren groenten (4,5 procent) en fruit (4,3 procent) opvallende stijgers.

Smartphones en telefonie flink goedkoper
Smartphones en telefonie flink goedkoper (Foto: BuzzT)

Brand in enorme frituurpan snackfabriek

Bij snackfabriek Royaan in Wijk bij Duurstede is donderdagavond brand uitgebroken. De fabriek is door de bedrijfshulpverleners ontruimd. Volgens de brandweer staat een metershoge industriële frituurpan in brand. Het vuur is lastig te blussen.

Royaan maakt snacks voor verschillende merken, onder meer Van Dobben, Kwekkeboom, KB, Laan Snacks en Willie Dokter.

Brand in enorme frituurpan snackfabriek
Brand in enorme frituurpan snackfabriek (Foto: ANP)

AZ-Cambuur, Sparta-Vitesse in beker

AZ moet het in de halve finale van de KNVB beker op gaan nemen tegen Cambuur Leeuwarden dat dit toernooi al Ajax en FC Utrecht over de knie legde. De andere halve eindstrijd gaat tussen Sparta Rotterdam en Vitesse, zo heeft loting uitgewezen.

De wedstrijden worden gehouden op 28 februari, 1 maart of 2 maart. In de finale in de Kuip in Rotterdam is de winnaar van het duel AZ-Cambuur de thuisspelende ploeg.

Overwatch heeft 25 miljoen spelers

Overwatch heeft de mijlpaal van 25 miljoen spelers bereikt (en nog steeds staat er niemand bij de payload). Dat heeft blizzard zojuist bekend gemaakt op hun twitter. In juni vorig jaar hadden we nog geschreven dat de game maar liefst 10 miljoen spelers had.

Overwatch is speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Momenteel is het Year of the Rooster-evenement aan de gang, waarbij een aantal heroes speciale skins hebben gekregen ter viering van het Chinese nieuwjaar.

Vitesse zet slap Feyenoord in beker voet dwars

Op papier was het wellicht een uitgemaakte zaak, daar wilde Vitesse niets van weten. In een directe strijd met titelhouder Feyenoord, hebben de Arnhemmers zich via een 2-0 zege verzekerd van de halve finale van de KNVB beker.

Het kostte het Vitesse en Feyenoord moeite om er ook echt een mooie wedstrijd van te maken. Want hoewel de spanning aanwezig was, viel met name de eerste helft behoorlijk tegen. Dat het tempo hoog lag, maakte aan de andere kant ook dat beide ploegen slordig omsprongen met het balbezit. Mislukte acties, simpele passes die verprutst werden.

Kashia en Tighadouini doen het

Pas in het tweede bedrijf gebeurde er iets noemenswaardig. Eerst had Lewis Baker een lastig schot in huis en nadat doelman Brad Jones die poging over zijn eigen achterlijn werkte, werd aanvoerder Guram Kashia bij die corner volledig over het hoofd gezien en hij kopte beheerst raak: 1-0.

Niet veel later veerden de fans van de gastheer opnieuw op toen Vitesse optimaal gebruikmaakte van een voordeelregel. Eerst stuitte invaller Nathan op sluitpost Jones, maar uit die rebound legde Adnane Tighadouini, die overigens ook al de assist had bij de openingstreffer, eenvoudig aan om de voorsprong te vergroten: 2-0.

Het was daarna schrijnend hoe gemakkelijk Vitesse in het vervolg op de been bleef. Ook toen Dirk Kuijt eindelijk binnen de lijnen kwam, bleek Feyenoord opvallend ideeloos. De meeste dreiging ging zelfs nog uit van de equipe van oefenmeester Henk Fräser, maar Vitesse koesterde de voorsprong met name.

Vitesse favoriet voor de titel

Daarmee zit het bekertoernooi er voor de titelhouder op. Met het oog op de competitie is het niet ondenkbaar dat Feyenoord de uitschakeling juist welkom heet. Het zou de vorm tegen Vitesse in ieder geval verklaren. De Arnhemmers mogen het nu in de halve finale proberen. En, zoals gezegd, is die ploeg, samen met AZ, zelfs favoriet voor de beker.

Franse handballers in eigen land naar WK-finale

De Franse handbalploeg heeft zich op het wereldkampioenschap in eigen land geplaatst voor de finale. In Parijs werd Slovenië, dat voor de tweede keer ooit in de halve finales stond, met 31-25 verslagen. Bij rust stond Frankrijk met 15-12 al op een mooie voorsprong, wat later nog uitgebreid werd.

Dat Frankrijk de finale haalt is op zich niet heel erg gek. Op de laatste twaalf WK's pakten de Fransen maar liefst vijf keer de wereldtitel, waaronder in 2009, 2011 en 2015. In 2008 en 2012 was er olympisch goud, vorig jaar in Rio de Janeiro moesten de regerend wereldkampioenen genoegen nemen met het zilver. 

Frankrijk speelt zondag in de finale tegen Noorwegen of Kroatië, die vrijdag hun halve finale afwerken. Kroatië zint al jaren op wraak op Frankrijk, dat in 2009 nota bene in Zagreb de titel voor de neus van de Kroaten weggristen. Daarnaast was Frankrijk zowel op de Spelen van Beijing als in Londen verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kroatië in de halve finales en dus is een betere wraak dan WK-winst in het hol van de leeuw nauwelijks denkbaar. 

Noorwegen is de vreemde eend in de bijt en is bezig aan een waar droomtoernooi. Na 1972 kwalificeerde het team zich nooit meer voor de Olympische Spelen en ook op WK's was er nauwelijks succes. Een zevende plaats in 2005 en negende plekken in 2009 en 2011 waren de schamele hoogtepunten, maar nu staat de ploeg plotseling voor het eerst in de geschiedenis in de halve finales. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.