Franse handballers in eigen land naar WK-finale

De Franse handbalploeg heeft zich op het wereldkampioenschap in eigen land geplaatst voor de finale. In Parijs werd Slovenië, dat voor de tweede keer ooit in de halve finales stond, met 31-25 verslagen. Bij rust stond Frankrijk met 15-12 al op een mooie voorsprong, wat later nog uitgebreid werd.

Dat Frankrijk de finale haalt is op zich niet heel erg gek. Op de laatste twaalf WK's pakten de Fransen maar liefst vijf keer de wereldtitel, waaronder in 2009, 2011 en 2015. In 2008 en 2012 was er olympisch goud, vorig jaar in Rio de Janeiro moesten de regerend wereldkampioenen genoegen nemen met het zilver. 

Frankrijk speelt zondag in de finale tegen Noorwegen of Kroatië, die vrijdag hun halve finale afwerken. Kroatië zint al jaren op wraak op Frankrijk, dat in 2009 nota bene in Zagreb de titel voor de neus van de Kroaten weggristen. Daarnaast was Frankrijk zowel op de Spelen van Beijing als in Londen verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kroatië in de halve finales en dus is een betere wraak dan WK-winst in het hol van de leeuw nauwelijks denkbaar. 

Noorwegen is de vreemde eend in de bijt en is bezig aan een waar droomtoernooi. Na 1972 kwalificeerde het team zich nooit meer voor de Olympische Spelen en ook op WK's was er nauwelijks succes. Een zevende plaats in 2005 en negende plekken in 2009 en 2011 waren de schamele hoogtepunten, maar nu staat de ploeg plotseling voor het eerst in de geschiedenis in de halve finales.