NBA: vier debutanten in All Star Game

Een jaarlijks terugkerend feestje in het NBA programma is het All Star Weekend. Hoogtepunt van dit weekend vol basketbalfestiviteiten is de All Star Game waarin de beste spelers van de Eastern en Western Conference het tegen elkaar opnemen. Nadat eerder al de tien starters in deze wedstrijd bekend waren gemaakt publiceerde de NBA ook de lijst met veertien bankspelers.

Drie bankspelers maken voor de eerste keer hun opwachting in de prestigieuze wedstrijd. Het zijn Gordon Hayward (Utah Jazz), Kemba Walker (Charlotte Hornets) en DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers). Eerder werd al bekend dat Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) voor het oostelijke team mag starten. Het aantal debutanten komt hiermee op vier.

De coaches in de Western Conference kozen onder andere voor Klay Thompson en Draymond Green. De Golden State Warriors, die met Stephen Curry en Kevin Durant ook twee starters hebben, zijn hierdoor met vier spelers vertegenwoordigd in de wedstrijd.

Er zijn ook een aantal opvallende afwezigen. Dwyane Wade wordt voor het eerst sinds 2004 niet opgeroepen. Carmelo Anthony, negenvoudig All Star, is ook niet van de partij. Chris Paul moet vanwege een blessure verstek laten gaan voor de wedstrijd.

Een aantal spelers viel net buiten de boot. De Fransman Rudy Gobert kwam in aanmerking voor de plaats van DeAndre Jordan, maar kreeg net te weinig stemmen van de NBA coaches die de reservespelers mochten aanwijzen. Ook rookie Joel Embiid werd als potentiële All Star genoemd. De Kameroenees, die veel stemmen van NBA fans kreeg maar door de coaches werd gepasseerd reageerde laconiek: “Once again, the popular vote didn’t matter.”

Basketbalpuristen gruwelen van de All Star Game. Er wordt in de wedstrijd niet verdedigd. Van spanning of rivaliteit is ook geen sprake, het resultaat van de wedstrijd is daarom ook nietszeggend. Toch is deelname aan de wedstrijd wel van belang. Veel spelers hebben een bonusclausule in hun contract die in werking treedt als ze worden uitverkozen voor de wedstrijd. De titel All Star is ook een soort informele eretitel die je als NBA speler van de vierhonderd andere spelers onderscheidt. Voor de echte grote spelers geldt dat het aantal maal dat ze hebben mogen spelen in de wedstrijd deels bepaalt hoe succesvol hun carrière was.

De All Star Game wordt op 19 februari gehouden in het Smoothie King Center in New Orleans. Het is de 66e keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Naast de All Star Game worden diverse andere wedstrijden gehouden. Hoogtepunten in het weekend zijn de Slam Dunk Contest, de 3 Point Shootout en de Rising Star Challenge, een wedstrijd tussen de beste Amerikaanse jonge spelers en internationale jongelingen.

Highlights van de All Star Game 2016. Bron: YouTube.

All Star team Eastern Conference

(naam – ploeg – positie – aantal deelnames)

Giannis Antetokounmpo – Milwaukee Bucks – F – 1
Jimmy Butler – Chicago Bulls – F – 3
LeBron James – Cleveland Cavaliers – F – 13
DeMar DeRozan – Toronto Raptors – G – 3
Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers – G – 4
Kyle Lowry – Toronto Raptors – G – 3
Isaiah Thomas – Boston Celtics – G – 2
John Wall – Washington Wizards – G – 4
Kemba Walker – Charlotte Hornets – G – 1
Paul George – Indiana Pacers – F – 4
Kevin Love – Cleveland Cavaliers – F – 4
Paul Millsap – Atlanta Hawks – F – 4

All Star team Western Conference

(naam – ploeg – positie – aantal deelnames)

Anthony Davis – New Orleans Pelicans – F – 4
Kevin Durant – Golden State Warriors – F – 8
Kawhi Leonard – San Antonio Spurs – F – 2
Stephen Curry – Golden State Warriors – G – 4
James Harden – Houston Rockets – G – 5
DeMarcus Cousins – Sacramento Kings – C – 3
Marc Gasol – Memphis Grizzlies – C – 3
DeAndre Jordan – Los Angeles Clippers – C – 1
Draymond Green – Golden State Warriors – F – 2
Gordon Hayward – Utah Jazz – F – 1
Klay Thompson – Golden State Warriors – G – 3
Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder – G – 6