FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 januari 2017

Golfer Thomas grijpt record in VS

Golfer Justin Thomas heeft bij de Sony Open op Hawaii na twee dagen spelen een fraai record in handen gekregen. De 23-jarige Amerikaan staat na 36 holes op een totaal van 123 slagen (-17) waarmee hij na twee ronden de laagste score ooit op de Amerikaanse PGA Tour neer heeft gezet.

Het vorige record was in handen van Pat Perez (2009 Bob Hope Classic), David Toms (2011 Crowne Plaza Invitational) en Jason Day (2015 BMW Championship) die allen na twee omlopen op 124 slagen stonden.

Thomas, nummer twaalf van de wereld, trad na de eerste ronde al toe tot een select gezelschap, want zijn ronde van 59 slagen (-11) is goed voor een gedeelde tweede plaats op de ranglijst van laagste score allertijden tijdens een PGA-toernooi.

Koolhof en Middelkoop zegevieren in Sydney

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben hun eerste ATP-zege van het seizoen 2017 binnen. De Nederlanders klopten in Sydney in de finale van het dubbelspel het als eerste geplaatste duo Jamie Murray en Bruno Soares: 6-3 en 7-5. In de kwartfinale hadden Koolhof en Middelkoop het Nederlands/Roemeense duo Jean-Julien Rojer en Horia Tecau al geklopt.

Het is de derde ATP-zege die Koolhof en Middelkoop samen hebben geboekt. Vorig jaar zegevierden ze al in Kitzbühel en Sofia.

Huiszoekingen in Molenbeek

In Molenbeek hebben zaterdagavond meerdere huiszoekingen plaatsgevonden in het kader van anti-terreur. De huiszoekingen hebben niets opgeleverd meldt het parket van Brussel. In totaal werden drie mensen aangehouden en meegenomen voor verhoor. 

De huiszoekingen vonden plaats in vier woningen gelegen aan de Delaunoystraat en de Ransfortstraat. Er werd groot geschut ingezet: de straten waren afgezet door combi's en gewapende agenten. Tevens was er een truck van het leger met militairen aanwezig. 

De huiszoekingen vonden plaats in dezelfde wijk als waar Salah Abdeslam zich heeft opgehouden in de dagen vlak na de aanslagen in Parijs. 

Rush ('een stel fascisten') - The Trees

Omdat de verkiezingen eraan komen kan een nummer met een politiek randje natuurlijk prima. Hoewel het symfonische rocktrio Rush aanvankelijk ontkende dat hun song 'The Trees' iets met politiek te maken had.

Het nummer uit 1978 gaat over een bos, en als je niet oplet kan je denken dat het hippie-achtig is maar schijn bedriegt. De esdoorns klagen dat de eiken al het licht opslokken, dus moet de zaag er maar in: iedereen gelijk. Het was voor het Britse muziekblad NME reden om de band weg te zetten als "a bunch of fascists".

In het Verenigd Koninkrijk is dat een vrij gebruikelijk woord, waarvoor je je vrienden voor de lol kunt uitschelden. Maar de Canadese band vatte het op als grove belediging. Vooral zanger en bassist Geddy Lee, wiens ouders de holocaust maar tenauwernood hadden overleefd.

Later zei tekstschrijver en drummer Neil Peart overigens wel over de tekst: "Ik geloof dat sommige mensen bepaalde dingen nou eenmaal beter kunnen dan anderen." Dat moest volgens hem gewoon worden erkend.

Maar hoe je er verder ook tegenaan kijkt is het ook gewoon een goed nummer.

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Utrecht

FC Utrecht heeft in de Eredivisie in een aantrekkelijk duel met 1-2 gewonnen bij Sparta Rotterdam. De thuisclub kwam voor rust op voorsprong, maar de bezoekers boekten dankzij twee treffers in de tweede helft een verdiende zege op het Kasteel. Utrecht klimt hierdoor naar plek zes met 28 punten uit achttien duels. Sparta staat dertiende met zeventien punten.

Sparta Rotterdam

1 - 2

FC Utrecht

26' Calero   52' Janssen
88' Peterson
 
Gele kaart: Floranus (Sparta Rotterdam), Leeuwin, Ayoub (FC Utrecht)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.510
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
Van Drongelen
Floranus (Vriends/75)
Sanusi (Mendes da Silva/78)
Spierings
Dijkstra
Verhaar
El Azzouzi
Calero (Goodwin/84)
  Jensen
Van der Maarel
Leeuwin
Janssen
Van der Meer
Amrabat
Brama
Barazite (Ludwig/90+2)
Ayoub
Zivkovic (Peterson/75)
Haller

Honderden condoleances voor agent Mario

Op een online condoleanceregister voor de overleden Haagse agent Mario hebben zaterdag al vele honderden mensen een bericht achtergelaten. Het register werd vrijdag geopend.

Onder de ondertekenaars zijn veel collega's en vrienden, maar ook mensen die de agent niet kenden maar wel zijn nabestaanden een hart onder de riem willen steken. Alle condoleances worden op termijn in de vorm van een boek aangeboden aan de familie.

De 36-jarige politieman Mario werd tijdens de jaarwisseling in Den Haag aangereden. Hij overleed na anderhalve week in coma te hebben gelegen. Het lijkt erop dat de aanrijding geen opzet was. Onderzocht wordt nog of de 27-jarige bestuurster iets te verwijten valt.

Honderden condoleances voor overleden agent
Honderden condoleances voor overleden agent (Foto: ANP)

Special Edition No Man's Sky valt hard tegen

Na alle sores rond No Man's Sky worden de oude wonden weer opengehaald. Fans van het eerste uur die meteen één van de slechts 10.000 Special Explorer Edition bestelden à $150,- zijn bijzonder teleurgesteld over hun aankoop. Hoofdontwikkelaar Sean Murray heeft nog niet gereageerd.

No Man's Sky - Special Explorer Edition

De Special Explorer Edition is deze week pas aangekomen bij hun kopers. Dat is ruim vijf(!) maanden na de (teleurstellende) release van No Man’s Sky. Hierboven zie je wat de klanten naast de game zelf is beloofd: een handgeschilderd ruimteschip van gegoten metaal, een houder voor het schip, stickers om je schip te versieren, een speldje, een ruimte-pen, een notitieboekje voor reizigers en een achtergrond voor je schip.

Net als de game is dit ook mooier voorgesteld dan wat je er uiteindelijk voor krijgt. De reden dat dit prachtpakket was uitgesteld was dus het ruimteschip. Deze is inderdaad met de hand geschilderd en niet door getalenteerde mensen. Er zijn vlekken, vingerafdrukken en meer onnauwkeurigheden te zien. Veel gamers klagen dat het schip beschadigd bij hen is gearriveerd. Het kartonnen notitieboekje is eigenlijk gewoon een dummy, want het heeft geen regels. Je mag het dus zelf vullen met je eigen avonturen. De houder is niet geverfd, de achtergrond is een deel van de doos met prachtige dino’s. De ruimte-pen schrijft inderdaad ook ondersteboven, de stickers plakken en het speldje prikt, dus niet alles is teleurstellend. Alles bij elkaar is de totaalprijs van $150,- wel een beetje hoog voor hetgeen je daadwerkelijk ontvangt. De uitgever van de Special Explorer Edition iam8bit heeft via Twitter reeds vervanging aangeboden aan boze klanten.

Natuurlijk zijn er ook mensen die tevreden zijn met hun Special Explorer Edition, net zoals er gamers tevreden waren met No Man’s Sky. Onze review van No Man’s Sky kun je hier nog even nalezen.

Wintersporters op terugweg uren in de file

Wintersporters die zaterdag vanuit Oostenrijk huiswaarts keren, hebben een zware rit. Terwijl het hevig sneeuwt, ontstaan her en der lange files. Op de veelgebruikte Fernpassroute tussen Oostenrijk en Duitsland is het oponthoud in beide richtingen opgelopen tot zo'n drie uur, liet de ANWB weten.

De grenstunnel bij Füssen is een belangrijk knelpunt. Maar ook elders in Tirol loopt het verkeer vast, met soms uren file tot gevolg.

Wintersporters op terugweg uren in de file
Wintersporters op terugweg uren in de file (Foto: ANP)

Beatles-medewerker 'Magic Alex' overleden

In Athene is Alexis Mardas overleden, de Griekse zakenman en medewerker van The Beatles, die van John Lennon zijn bijnaam 'Magic Alex' kreeg. Dat meldden Griekse media.

Mardas was directeur van Apple Electronics, onderdeel van het multimediabedrijf Apple Corps Ltd. van de Beatles, en begeleidde de Engelse band in de jaren zestig naar India. Hij is ook te zien in de Beatles-film Magical Mystery Tour.

Mardas werd vrijdag dood aangetroffen in zijn appartement in Athene. Hij was 74 jaar.

Beatles-medewerker 'Magic Alex' overleden
Beatles-medewerker 'Magic Alex' overleden (Foto: BuzzE)

FvD wil de politiek mores leren

De Nederlandse politiek moet radicaal op de schop met veel meer inspraak voor de burger en minder oude politiek. Dat was zaterdag de boodschap op het allereerste partijcongres van Forum voor Democratie (FvD). "Wij gaan de huidige leiders vervangen en verslaan. We zullen niet rusten totdat de democratie is hersteld en het partijkartel is gebroken", sprak lijsttrekker Thierry Baudet.

Volgens hem falen de politici die een verantwoordelijkheid hebben om de westerse cultuur te beschermen. Ondertussen is de burger de controle ontnomen, aldus Baudet. Hij spreekt van een schijndemocratie met schijndebatten waarin politici vooral loyaal zijn aan de partijtop. Bindende referenda zijn daar een oplossing voor, stelt Baudet.

De FvD-kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen mochten zich zaterdag presenteren. Lijstduwer (plaats 30) en hoogleraar Paul Cliteur kreeg "minder, minder" te horen op zijn vraag of er meer of minder oude politiek nodig is. De eigenzinnige strafpleiter Theo Hiddema, nummer twee op de lijst, liet weten dat hij misschien "niet echt geschikt is" om in partijverband grote dingen na te streven voor de samenleving, maar dat hij toch meedoet: "ik wil ze gewoon mores leren".

FvD wil de politiek mores leren
FvD wil de politiek mores leren (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 14/01/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV won zonder problemen met 2-0 van Excelsior terwijl FC Groningen met 1-4 te sterk was voor Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

PSV

2 - 0

Excelsior

 34' v. Ginkel
 59' Pröpper
   
 
 Gele kaart: , Fortes, Ondaan, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado (Hendrix/85)
v.Ginkel (Jozefzoon/88)
Pereiro
L.de Jong (S.de Jong/85)
Ramselaar
  Hahn
Karami
Mattheij
Massop
Kuipers
Fortes (Koolwijk/63)
Vermeulen
Faik
Fredy
Hasselbaink (Hadouir/75)
Elbers (Ondaan/63)

Heracles Almelo

1 - 4

FC Groningen

 90' v.Mieghem    30' Mahi
 34' Payne
 39' Sörloth
 87' Mahi
 
 Gele kaart: Hoogma, (Heracles Almelo), Tibbling, Tibbling, Sörloth, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.513
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy (v.Ooijen/71)
Duarte (Vermeij/82)
Kuwas (Navrátil/64)
Armenteros
v.Mieghem
  Padt
Payne
Reijnen
Larsen
v.Nieff
Tibbling (Idrissi/62)
Bacuna
Jenssen (Memisevic/78)
Linssen (Drost/74)
Mahi
Sörloth

Moody's schikt over dubieuze 'ratings'

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zich in een schikking met de Amerikaanse autoriteiten verplicht ruim 810 miljoen euro boete te betalen aan het ministerie van Justitie en aan deelstaten van de VS, meldden Amerikaanse media zaterdag.

De onderneming wordt ervan beschuldigd uit eigen belang de grote risico's van bepaalde waardepapieren niet in de beoordelingen te hebben meegenomen. Met de ineenstorting van de Amerikaanse onroerendgoedmarkt eind 2007 zakte de waarde van die producten ineen. Ze droegen daarmee bij aan de crisis op de financiële markten en de ernst van de recessie die volgde.

Moody's blijft er overigens bij dat de onderneming geen wetten heeft overtreden en dat ze nog steeds achter zijn 'ratings' staat.

Kredietbeoordelaar Standard en Poor's betaalde bijna twee jaar geleden al circa anderhalf miljard euro om verder met rust te worden gelaten over de dubieuze beoordelingen in de aanloop naar de crisis. Het bedrijf betaalde de boete aan het ministerie (van Justitie), de deelstaten, een Californisch pensioenfonds en aan toezichthouders op de beurs.

Moody's schikt over dubieuze 'ratings'
Moody's schikt over dubieuze 'ratings' (Foto: ANP)

United States of Whatever

In 2002 kwam de Amerikaanse muzikant Liam Lynch met zijn satirische punkrock-song United States of Whatever. Lynch klootte maar wat aan, maar op de een of andere manier sloeg hij de spijker op de kop.

Op een gegeven moment kwam er een terugblik op het presidentschap van George Bush op de klanken van het nummer. En niet lang geleden alvast een vooruitblik op dat van Donald Trump. Hieronder zie je ze alle drie.

Asscher: Londens belastingparadijs voorkomen

Nederland zal elke handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie blokkeren, tenzij Londen akkoord gaat met strenge belastingregels. Die moeten voorkomen dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor de rijken en multinationals. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag in de Britse krant The Guardian.

Asscher heeft andere sociaaldemocratische leiders in Europa een brief geschreven met zijn zienswijze. "Als u en ik belasting betalen, dan moeten grote ondernemingen dat ook doen. Laten we ons samen sterk maken tegen de 'race to the bottom' die zal ontstaan als de Britse Conservatieve regering haar zin krijgt." Hij vreest dat de gewone man zal opdraaien voor de kosten en dat het hele sociale stelsel onder druk zal komen te staan.

"Ik stel voor dat we een nieuw handelsverdrag met Groot-Brittannië sluiten, maar alleen als we het eens worden over de aanpak van belastingontwijking", schrijft Asscher.

Verder wil hij de onderhandelingen over de brexit aangrijpen om ook te spreken over het vrije verkeer van personen in de EU. Vooral de komst van goedkope arbeidskrachten moet worden bestreden, omdat daardoor spanningen ontstaan in de maatschappij. "Progressief patriottisme is het voorgeschreven tegengif, niet alleen tegen nationalistische en xenofobe politiek, maar ook tegen politici die spottend doen over het verlangen naar gemeenschapszin of een nationale identiteit."

'EU moet belastingparadijs Londen voorkomen'
Asscher: Londens belastingparadijs voorkomen (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

Sc Heerenveen is de tweede helft van het eredivisieseizoen goed begonnen. De Friezen wonnen in eigen huis eenvoudig met 2-0 van laagvlieger ADO Den Haag, al had de score hoger uit moeten vallen. Zo werd een glaszuiver doelpunt van Ghoochannejhad afgekeurd en miste Larsson een strafschop. Bij Heerenveen maakte de van Real Madrid gehuurde Ødegaard in de slotfase zijn debuut.

sc Heerenveen

2 - 0

ADO Den Haag

63' Ghoochannejhad
64' Ghoochannejhad
   
 
Gele kaart: Van Amersfoort (sc Heerenveen), David, Bakker (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Larsson (Heerenveen) mist strafschop (81)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Schmidt
Van Aken
Bijker
Van Amersfoort
Namli (Thorsby/77)
Kobayashi
Zeneli (Ødegaard/89)
Ghoochannejhad
Larsson
  Setkus
David (Asmelash/87)
B eugelsdijk
Meissner
Bakker
Ebuehi
El Mahdioui
Duplan (Schaken/76)
Trybull
Van der Heijden (Marengo/76)
Becker

Syriër daagt Facebook om selfiemisbruik

Een negentienjarige Syrische vluchteling die beroemd werd door een selfie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, sleept Facebook voor de rechter. Hij verwijt het bedrijf onvoldoende te hebben opgetreden tegen het misbruik van zijn foto, bericht nieuwszender Al Arabiya zaterdag.

Anas Modamani vluchtte in 2015 naar Duitsland en werkt inmiddels als een accountant in Berlijn. Hij ging vorig jaar met Merkel op de foto toen de bondskanselier een vluchtelingenkamp bezocht.

De Syriër kreeg een nare verrassing toen hij later ontdekte dat de selfie volop werd misbruikt op sociale media. Hij werd onder meer ten onrechte in verband gebracht met meerdere aanslagen en het in brand steken van een dakloze man.

Volgens Modamani gaat het vaak om pogingen de reputatie van Merkel en vluchtelingen te besmeuren. "Ze gebruikten mijn foto om Merkel terug te pakken omdat ze zoveel vluchtelingen binnenhaalde", zegt hij in een interview met de Arabische nieuwszender. De rechtbank in Würzburg behandelt de zaak op 6 februari.

'EU moet uitkijken met Londen na Brexit'

De Europese Unie moet erg oppassen met de toegang van de Britse financiële sector tot de EU-markt. Die sector, ook de City genoemd, heeft mogelijk een schadelijke invloed na de Brexit. De EU moet daarom erg waakzaam zijn wanneer ze toegang tot de markt van de EU biedt, om de financiële stabiliteit in de EU te beschermen.

Deze waarschuwing heeft Michel Barnier gedaan, de speciale onderhandelaar van de EU over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (brexit), aldus de krant The Guardian. Barnier is minder bezorgd over toegang voor Europese bedrijven uit de sector tot Engeland. "Europa heeft speciale waakzaamheid ten aanzien van haar financiële stabiliteit nodig, geen speciale deal om toegang tot de City te hebben".

Barnier leek eerder te pleiten voor een speciale deal over de relatie tussen de Europese Unie en de Londense City. Daarmee zouden vermoedelijk ook de door het Verenigd Koninkrijk zo gewenste passporting rights kunnen worden veilig gesteld, waarmee Britse financiële instellingen zaken kunnen doen in de EU. De onderhandelaar stelde later echter dat hij 'speciale waakzaamheid' door de EU bedoelde.

EU moet oppassen met 'City'
'EU moet uitkijken met Londen na Brexit' (Foto: ANP)

'Geen plannen voor digitale prinses Leia'

De makers van de Star Wars-films willen geen digitale versie van de vorige maand overleden Carrie Fisher gebruiken in de nog uit te brengen delen. Dat staat in een statement van Lucasfilm op de website starwars.com.

"Normaal gesproken reageren we nooit op vragen of speculaties van fans en de pers, maar er doet nu een gerucht de ronde dat we graag de kop indrukken", zo begint het bericht. "We willen onze fans verzekeren dat Lucasfilm geen plannen heeft om Carrie Fishers rol als prinses of generaal Leia digitaal af te maken. Carrie Fisher blijft altijd een lid van de Lucasfilm-familie. Ze was onze prinses, onze generaal, maar belangrijker nog: onze vriend."

Het statement komt na geruchten dat de makers Fisher digitaal tot leven willen wekken voor de toekomstige Star Wars-films. Deze week werd er achter de schermen overlegd over de gevolgen van haar dood. De actrice zou volgens bronnen nog twee belangrijke scènes moeten opnemen voor Episode VIII en Episode IX. Bovendien zou de rol van Leia een stuk groter zijn in IX.

In de spinoff-film Rogue One werd de overleden acteur Peter Cushing wel digitaal tot leven gewekt als zijn personage Grand Moff Tarkin.

'Geen plannen voor digitale prinses Leia'
'Geen plannen voor digitale prinses Leia' (Foto: BuzzE)

Cavani: "Laat PSG maar spits halen"

Edinson Cavani stelt zich strijdvaardig op voor de komst van een nieuwe spits bij Paris Saint-Germain. Hij is niet bang voor zijn basisplaats. De nieuweling moet als stand-in gaan fungeren voor Cavani. Na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar Manchester United is er geen opvolger gehaald.

Cavani scoorde tot dusver dit seizoen achttien keer in zeventien wedstrijden. Hij is dan ook niet bang voor de concurrentie. Of het nu Cristian Benteke, Michy Batshuayi of Iago Aspas wordt, die op het lijstje met eventuele versterkingen voorkomen.

"Laat de club maar een nieuwe spits halen", zegt Cavani op een evenement van zijn sponsor Nike. "Het is niet aan mij om te zeggen of ze dat wel of niet moeten doen. Mijn doel blijft hetzelfde: voetballen, trainen en mezelf voorbereiden op de volgende wedstrijd."

"Elk weekend strijdt iedereen om een plekje in de basisopstelling. Dat is normaal bij een club als deze. Het is belangrijk dat er veel spelers met kwaliteit rondlopen, zodat de trainer genoeg mogelijkheden heeft. Ik heb vaker meegemaakt dat ik veel speelde en er versterkingen werden gehaald. Dat is allemaal goed afgelopen."

Exportwaarde popmuziek stagneert

De exportwaarde van de Nederlandse popmuziek is voor het eerst sinds 2004 niet gestegen maar zelfs iets gedaald. In 2015 bedroeg de exportwaarde 183,26 miljoen euro, tegen 186,6 miljoen een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van belangenorganisatie Buma Cultuur. De cijfers worden zaterdag gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag in Groningen.

De exportwaarde is opgebouwd uit inkomsten uit rechten, opnamen en optredens van Nederlandse muziek en artiesten in het buitenland. Het aandeel van de rechten en opnamen nam in 2015 toe terwijl het aandeel optredens terugliep. Rechten leverden 24,05 miljoen aan inkomsten op, opnamen 12,6 miljoen en optredens 146,75 miljoen.

Nederland exporteert vooral dancemuziek en -artiesten (69 procent). Vrijdag bleek al dat dj R3hab koploper is, met 151 optredens buiten de grenzen, gevolgd door dj Chuckie en W&W.

Exportwaarde popmuziek stagneert
Exportwaarde popmuziek stagneert (Foto: ANP)

Nederlandse films domineren in de bioscopen

De Nederlandse film gaat goed van start in 2017. In de top 5 van de best bezochte bioscooptitels van de afgelopen dagen, staan drie films van eigen bodem. De tweede plaats wordt bezet door de romantische stripperskomedie Onze Jongens, op plek 3 staat nog steeds de vrouwenfilm Soof 2. En de vijfde plek is voor de grimmige western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

Onze Jongens trok in twee weken tijd bijna 180.000 bezoekers; Soof 2 lijkt met inmiddels 720.000 bezoekers het eerste deel te gaan overtreffen. Brimstone ging afgelopen donderdag in première en trok tot nu toe 22.000 bezoekers. Hiermee heeft regisseur Martin Koolhoven zijn beste opening ooit gevestigd; het vorige record stond op naam van zijn hit Oorlogswinter uit 2008.

De goede cijfers voor Nederlandse titels is een opsteker na de slechte jaarcijfers in 2016. Het aandeel van de Nederlandse film kelderde van 19 naar 12 procent.

La La Land
Op de eerste plaats in de lijst met best bezochte bioscoopfilms staat de game-verfilming Assassins Creed; de vierde plek is voor het romantische oorlogsdrama Allied met Brad Pitt en Marion Cotillard. Verder doet ook de musical La La Land het opvallend goed. De film, die afgelopen zondag de grote winnaar was bij de uitreiking van de Golden Globes, staat op de zesde plaats en trok inmiddels meer dan 170.000 bezoekers.

De top 10 wordt verder afgemaakt door de Star Wars-film Rogue One, de sf-thriller Passengers met Chris Pratt en Jennifer Lawrence en het drama Patriots Day, over de aanslag op de marathon van Boston in 2013.

Nederlandse films domineren in de bioscopen
Nederlandse films domineren in de bioscopen (Foto: BuzzE)

'Moeder sloot zoon jaar lang op in badkamer'

Een Amerikaanse vrouw wordt ervan beschuldigd haar tienerzoon voor minstens een jaar te hebben opgesloten in een badkamer. Volgens de politie zat de jongen mogelijk zelfs twee jaar vast in de dompige, donkere ruimte op de bovenverdieping van een huis in Toquerville, in de staat Utah.

Toen agenten de jongen aantroffen woog hij door zware ondervoeding nog maar 14 kilo. De omstandigheden in de badkamer waren gruwelijk, zo meldt CNN. De toiletpot lag vol met uitwerpselen, de deur zat van buiten op slot en de lichtschakelaars waren uitgezet en met ducttape vastgeplakt. Lege boonblikken en een lepel lagen in de douche, waarvan het afvoerputje met ducttape was afgeplakt.

"Ik heb andere gruwelijke zaken gezien, maar deze zal ik nooit vergeten", zei agent David Crouse. Volgens hem had de moeder een camera geïnstalleerd zodat ze haar zoon in de gaten kon houden via haar telefoon. Ook gaf ze instructies door via de babyfoon, maar haar zoon kon daar niet op reageren.

De vader, die gescheiden leefde van moeder Brandy James, vond zijn zoon zondag en bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij minstens drie weken moet aansterken. Hij was al drie jaar niet naar school geweest.

De voor kindermishandeling aangeklaagde James beweerde dat ze de jongen af en toe opsloot voor zijn eigen veiligheid. Haar andere twee kinderen hadden geen sporen van mishandeling.

Update 19:43 uur
Onderstaand de vrouw in kwestie.

Titanfall-kaartspel geannuleerd

Om in te haken op het succes van Titanfall 2 was er het idee om een tactisch en strategisch kaartspel te maken voor smartphones genaamd Titanfall: Frontline. Na de bèta is besloten om niet met de ontwikkeling van Frontline door te gaan.

Hier de boodschap van de ontwikkelaars Respawn Entertainment. Nexon, Partcle City: “Het is ons doel om de beste mobiele Titanfall-games te maken vol snelle actie, mobiliteit en natuurlijk de kracht van de Titans uit onze iconische serie. We hebben ontzettend veel geleerd van de bèta-test van Titanfall: Frontline, maar uiteindelijk was de ervaring niet de intense gameplay bomvol actie die je kent van Titanfall. Het is nooit makkelijk om een game te annuleren, we zijn blij dat we enkele concepten die goed vielen bij de spelers kunnen meenemen naar toekomstige mobiele Titanfall-games. De gesloten bèta van Titanfall: Frontline gaat de komende dagen stoppen en de servers gaan 20 januari offline. We willen jullie bedanken voor jullie steun van Titanfall: Frontline.”

Hier een impressie van wat de game moest worden:

CDA: VVD ontkent morele crisis

VVD-leider en premier Mark Rutte ontkent de morele crisis in Nederland. CDA-leider Sybrand Buma heeft dat zaterdag gezegd tijdens het verkiezingscongres van zijn partij in Barneveld. Volgens Buma doet Rutte "alsof er niets aan de hand is. Waar komt die blinde vlek toch vandaan? Het is de arrogantie van de macht. Of is het de gemakzucht van een liberaal die alleen de waarde van het geld snapt?"

Buma verwees naar de reactie van Rutte op het verkiezingsprogramma van het CDA. Volgens de VVD-leider zou dat zo somber zijn dat je erdoor naar de fles grijpt. "Wat een niveau," zei Buma. ,,Weet je dan werkelijk niet wat er leeft in dit land? En dat noemt zich premier van dit land."

Volgens Buma is de morele crisis de afgelopen vier jaar dieper geworden. ,,Wie dat laat gebeuren heeft gefaald in zijn belangrijkste taak als premier."

Kiesdrempel
Volgens de CDA-lijsttrekker is er een "morele revolutie" nodig in Nederland om het ,,doorgeslagen individualisme en onfatsoen" te stoppen. Dat betekent onder meer solidariteit met ouderen, het verlagen van het eigen risico, een eerlijker economie en arbeidsmarkt en "minder schelden".

Het CDA stelde zaterdag zijn verkiezingsprogramma vast. Dat leidde tot paar wijzigingen vergeleken bij de concepttekst. Zo moet de kiesdrempel bij Tweede Kamerverkiezingen niet twee, maar drie zetels worden. Het congres nam daartoe een amendement op het verkiezingsprogramma aan. In dat programma was sprake van een kiesdrempel van twee zetels.

Op dit moment volstaat één zetel voor een partij om in de Kamer te worden gekozen. Een hogere kiesdrempel zou moeten leiden tot minder politieke versnippering. De buurlanden Duitsland en België kennen al een kiesdrempel.

Defensie
Ook komt er de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro extra voor defensie. Daarnaast besloot het CDA-congres de invoering van de maatschappelijke dienstplicht die in het programma wordt bepleit aan te scherpen. Die moet meteen voor alle jongeren gaan gelden. In het conceptprogramma stond dat eerst jongeren die "een extra zetje nodig hebben" aan de beurt zouden komen.

Het congres wil verder dat de ov-kaart voor studenten behouden blijft. Volgens het verkiezingsprogramma zou er een trajectkaart moeten komen voor studenten, die alleen het vervoer tussen woon- en studieplaats vergoedt.

Het CDA-congres nam verder een resolutie aan om te zoeken naar meer middelen voor de politie. Het congres drukte niet door dat het eigen risico voor chronisch zieken moet verdwijnen. Het nam genoegen met de toezegging van partijleider Sybrand Buma dat gewerkt zal worden aan een flinke verlaging van het eigen risico. Ten slotte zal er geen suikerbelasting komen.

Buma verwacht dat het CDA bij de verkiezingen op 15 maart de grootste partij kan worden. In dat geval belandt hijzelf in het Torentje, zei hij na afloop van het congres.

Buma: Rutte ontkent morele crisis
Buma: Rutte ontkent morele crisis (Foto: ANP)

Goud De Vries en Knegt op 500 meter op EK shorttrack

Dag twee van het EK shorttrack. Vandaag staan op het programma staan de 1500 meter, 500 meter en de halve finales van de ploegenachtervolging op het programma. Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hebben zich geplaatst voor beide afstanden. Dit bericht zal steeds worden bijgewerkt. 

Programma
14:02 Ladies - 1500 m - Semifinals
Suzanne Schulting plaatste zich eenvoudig voor de halve finales.  Schulting plaatste vijf ronden voor het eind de aanval en reed als eerste over de finish. Alleen Sofia Prosvirnova kon volgen en is als tweede door. In de tweede heat kwamen Yara van Kerkhof en Rianne de Vries kwamen in actie en beide dames hebben zich geplaatst voor de B-finale. Publieksfavoriete Arianna Fontana en de Hongaarse Petra Jaszapati gingen als eerste en tweede over de finish. 

Ook Lucia Peretti en Ekaterina Konstantinova mogen naar de finale, zij werden eerste en tweede in de derde heat. 

14:19 Men - 1500 m - Semifinals
In de eerste halve finale wisten de Hongaren Shaoang Liu en Viktor Knoch zich te plaatsen voor de finale ten koste van de Russen Victor An en Alexander Shulginov. Vanuit de tweede halve finale mochten Shaolin Sandor Liu en Semen Elistratov naar de finale. Alle Nederlanders zaten in de derde halve finale.  

Sjinkie Knegt wist zich eenvoudig te plaatsen voor de finale. Dylan Hoogerwerf werd derde en mag naar de B-finale. Daan Breeuwsma zette één keer de aanval in, maar dat leverde niets op. Hij werd zevende en is klaar. Ook naar de finale de Vladislav Bykanov, Hij komt uit Israel, maar traint met de groep van Jeroen Otter en is dus bekend voor de Nederlanders.

14:51 Ladies - 1500 m - Finals 
Rianne de Vries wint de B-finale, goed voor de zevende plek overall en twee punten voor de ranking. Yara van Kerkhof werd vierde en tiende overall. 

In de A-finale waren het de Russinnen die lange tijd op kop bleven en maakten de wedstrijd hard. Schulting kon bijblijven, maar in het slot van de finale raakte ze verstrikt in de groep en moest dat uiteindelijk bekopen met een vierde plaats op dit EK. Goud ging er uiteindelijk naar de Italiaanse Arianna Fontana, zilver is er voor Sofia Prosvirnova (Rus) en het brons ging naar Lucia Peretti (Ita). 

15:05 Men - 1500 m - Finals
Dylan Hoogerwerf wordt op de B-finale achter Victor An tweede en pakt daarmee een punt voor het eindklassement. 

Een harde A-finale. Sjinkie Knegt reed in de finale achterin, maar kwam vijf ronden voor het eind kwam bij langszij en maar werd gehinderd door een Hongaar. Een ronde later kwam Knegt zelf in de problemen en kwam ten val. In zijn val hinderde hij de Hongaren en werd daarovor bestraft met een penalty. Daardoor moest Knegt genoegen nemen met de zesde plaats op de langste afstand. 

De winnaar van het duel Knegt vs de Hongaren werd uiteindelijk Semen Elistratov. De Rus profiteerde van dat duel en ging met de winst naar huis. Het zilver is voor Shaoang Liu (Hon) en het brons voor Vladisav Bykanov (Hon). 

15:33 Ladies - 500 m - Quarterfinals
Rianne de Vries trekt van kop af aan door in de eerste kwartfinale en won de rit. Sofia Prosvinova werd tweede en mag ook door. Yara van Kerkhof werd in deze heat derde en werd uitgeschakeld. Suzenne Schulting gebruikte in de laatste heat dezelfde tactiek als De Vries en won ook haar kwartfinale. 

15:45 Men - 500 m - Quarterfinals
In de eerste heat kwamen Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf het ijs op. Breeuwsma kwam ten val en lag eruit. Hoogerwerf werd tweede achter Semen Elistratov en mag naar de halve finale.

Sjinkie Knegt schaatste zijn frustratie van de 1500 meter eruit en won met meters afstand zijn kwartfinale. Vladislav Bykanov mag als weede door gevolgd door een advanced van Alexander Shulginov. 

16:11 Ladies - 500 m - Semifinals
Rianne de Vries kwam in actie in de eerste halve finale en bleef de hele race op kop. Ze won voor Charlotte Gilbartin (G-B) en Sofia Prosvinova (Rus).

Voor Suzanne Schulting begon op de gunstigste positie, maar moest de koppositie direct afstaan aan Fontana. Halverwege de wedstrijd probeerde Schulting Fontana weer in te halen, maar deed dat onreglementair en werd daarvoor bestraft met een penalty. Fontana werd daardoor tweede en mag naar de finale. Voor Schulting zit deze afstand, en daarmee een kans op de Europese titel, erop. 

16:19 Men - 500 m - Semifinals
Bij de mannen wist Dylan Hoogerwerf zich verrassend te plaatsen voor de  finale. Dit ten koste van Semen Elistratov, de winnaar van de 1500 meter, werd derde en moet naar de B-finale. De strijd om de Europese titel is daarmee weer helemaal open. Sandor Shaolin Liu won uiteindelijk de eerste halve finale. 

Sjinkie Knegt haalde ook de finale. Hij won van kop af de race. Victor An mag als tweede door en Shang Liu en Vladislav Bykanov liggen eruit, wat gunstig is voor de titelkansen van Knegt.  

16:41 Ladies - 500 m - Finals
Rianne de Vries heeft goud gewonnen op de 500 meter. Een sensatie op de tweede afstand van het EK. Ze ging van kop af als eerste weg. Halverwege de rit kwam Arianna Fontana haar voorbij, maar ging vervolgens onderuit. De Vries kon zo eenvoudig naar het goud schaatsen. 

De Vries pakt met deze zege 34 punten en klimt naar de tweede plaats in het algemeen klassement (36 punten in totaal). Fontana leidt met 42 punten. Schulting staat na de eerste dag zevende met acht punten. 

16:51 Men - 500 m - Finals
Sjinkie Knegt heeft de 500 meter op zijn naam geschreven. De tweevoudig Europees kampioen kwam in de finale niet als eerste uit de bocht, maar zag koploper Shaolin Sandor Liu weggelijden. Dylan Hoogerwerf werd uiteindelijk knap tweede en het afstandsbrons is er voor Victor An. 

In het algemeen klassement gaat Semen Elistratov met 39 punten aan de leiding. Knegt volgt met 36 punten en Hoogerwerf is derde met 22 punten. Zondag staat er nog de 1000 meter en de superfinale op het programma. Hoogerwerf heeft zich echter niet geplaatst voor het hoofdtoernooi van de kilometer, maar door deze score zal hij sowieso de superfinale mogen rijden. Alleen de acht beste schaatsers na drie afstanden plaatsen zich voor de superfinale. 

17:15 Ladies - 3000 m Relay - Semifinals
De Nederlandse relayvrouwen liggen de hele race op kop en lijken de rit gemakkelijk te winnen, totdat Suzanne Schulting tegen de boarding knalt. Het lijkt einde wedstrijd, maar de jury geeft Rusland een straf en bepaalt dat Nederland alsnog naar de finale mag. Rusland kreeg de penalty voor het hinderen van Italië. De Italianen wonnen uiteindelijk de heat. Zondag gaat de finale tussen Italië, Nederland, Hongarije en Tsjechië 

Schulting heeft bij de val haar linkerelleboog geblesseerd. Ze is naar het ziekenhuis gebracht voor een röntgenfoto, maar volgens de fysio valt de schade waarschijnlijk mee. Of ze zondag in actie zou kunnen komen, moet later blijken. 

17:29 Men - 5000 m Relay - Semifinals
De Nederlandse relayploeg heeft zich net als de vrouwenploeg geplaatst voor de finale op het EK. De Hongaren wonnen weliswaar de heat, maar Nederland deed wat het moest doen en dat was bij de eerste twee eindigen. Dat lukte heel simpel. De Britten en de Wit-Russen waren kansloos en rijden zondag de B-finale.

Mayweather lacht om bod UFC

Floyd Mayweather is nog nét niet beledigd door het bod dat UFC-directeur Dana White vrijdag uitbracht om hem te verleiden om nog één keer de handschoenen op te pakken. White bood 25 miljoen dollar om Mayweather te verleiden om het gevecht tegen UFC-kampioen Conor McGregor te accepteren. 

McGregor zou ook 25 miljoen dollar ontvangen. Daarbovenop zou Mayweather nog een gedeelte van de tv-inkomsten kunnen krijgen. Verwacht wordt dat een tv-uitzending minstens twee miljoen abonnees zou kunnen trekken, die elk zo'n 70 tot 90 dollar zouden moeten betalen om dit gevecht live op tv te mogen zien.

Voorstel White en reactie Mayweather (Bron: Youtube)

"White is verdomme een komediant," was het enige wat Mayweather kwijt wilde over dit bod. De puissant rijke oud-bokser liet alleen zijn Hublot Laferrari horloge nog even zien, een horloge waarvan de goedkoopste versie zo'n 220.000 dollar moet kosten.

White zal nog flink in de buidel moeten tasten om dit gevecht van de grond te krijgen, want de Amerikaanse bokslegende heeft al vaker aangegeven voor minder dan honderd miljoen dollar zijn bed niet uit te komen. Met dit eerste bod lijkt het erop dat White en de UFC toch moeite willen gaan doen om het gevecht tot stand te brengen.

Gouweleeuw: "Eredivisie krijgt voorrang bij Oranje"

Jeffrey Gouweleeuw speelt bijna een jaar in de Bundesliga, maar zat nog nooit bij Oranje. Dat vindt hij 'wel apart'. "Spelers uit de Eredivisie krijgen voorrang."

Gouweleeuw verruilde vorig jaar rond deze tijd AZ voor FC Augsburg en werkte zich bij de Bundesliga-club razendsnel op tot vaste kracht centraal achterin. In zijn tijd in de Eredivisie werd hij door analytici al eens gelinkt aan het Nederlands elftal, maar tot een debuut in Oranje kwam het nog niet.

"Of ik nu contact heb met mensen van de KNVB? Nee. Ik weet dat toen ik bij AZ speelde, achterin centraal met Wesley Hoedt, ze een paar keer zijn wezen kijken. Maar dat was het", zegt Gouweleeuw tegen In de Bundesliga. Gouweleeuw speelde als speler van sc Heerenveen in Jong Oranje, maar verder dan dat kwam hij nog niet.

"Ik speel nu wekelijks in de Bundesliga, maar goed, je ziet het vaker hè. Spelers uit de Eredivisie krijgen voorrang. Wat ik daarvan vind? Het is wel apart ja. Als je kijkt naar Wesley Hoedt (Lazio) bijvoorbeeld. Hij heeft vorig jaar heel veel gespeeld in de Serie A, maar dan wordt er toch een jongen uit de Eredivisie boven hem verkozen. Vreemd. Als je in een betere competitie speelt, lijkt het me dat je eerder opgeroepen dient te worden. Of de bondscoach niet van vliegen houdt? Ik heb geen idee."

UWV 2 weken te laat met uitbetalen ziektewetuitkering

Uitkeringsinstantie UWV is ruim tien dagen te laat met het uitbetalen van de ziektewetuitkering. Op Twitter regent het klachten op het account van @UWV_Webcare en ook op allestoringen.nl heerst veel verontwaardiging. 

Zo schrijft ene Fabienne:  "Ik heb 1 januari netjes me inkomsten ingevuld. En tot op heden niets. Geen specificatie zichtbaar en ook geld. En het is al vandaag de 10e. Lekker als je je rekeningen nog moet betalen... Gr. Fabienne" . En Adriana is 'des duivels': "Heb gebeld.maar ze konden niet zeggen wanneer ze het overgemaakt gaat worden.en de rekeningen lopen maar door heb ik gezegd. 😈😈😈"

De klanten die belden naar het UWV werden aan het lijntje gehouden met onduidelijke verhalen. Het is niet bekend wat er aan de hand is en wanneer de uitkeringen eindelijk uitbetaald worden. 

Loden radioleeuw naar Incentro

Het radiospotje van Incentro heeft de Loden Radioleeuw 2016 voor meest irritante reclame gewonnen. De spot waarin kersverse ouders werd opgeroepen om hun kind Incentro te noemen, kreeg 31,7 procent van de stemmen. Pearl, met Jan Smit, eindigde op een tweede stek met 20,4 procent gevolgd door Kruidvat met 18,7 procent.

De winnaar van de eerste Loden Radioleeuw werd zaterdagmiddag bekendgemaakt in de eerste uitzending van het programma Radar Radio op NPO Radio 1. Vorige maand ging de Loden Leeuw voor meest irritante tv-reclame naar het spotje 'De ouderen van tegenwoordig' van telecomprovider Tele2. Jan Smit won toen de tv-prijs voor meest irritante BN'er in het spotje voor Pearl.

Loden radioleeuw naar Incentro
Loden radioleeuw naar Incentro (Foto: BuzzE)

Unilever wil afbreekbaar plastic in 2025

Unilever heeft zaterdag bekend gemaakt dat tegen 2025 al zijn plastic verpakkingen volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar moeten zijn. De levensmiddelengigant roept daarmee de volledige, snelgroeiende sector op het proces naar een circulaire economie te versnellen.

Volgens de denktank Ellen MacArthur Foundation (EMF) wordt wereldwijd slechts 14 procent van de plastic verpakkingen gerecycled, terwijl 40 procent op de vuilstortplaats terecht komt en een derde in de natuur. De verwachting is dat er tegen 2050 meer plastic dan vis in de oceaan aanwezig is.

Unilever beloofde eerder al het aantal verpakkingen in 2020 met een derde terug te dringen en het gebruik van gerecycled plastic met minstens 25 procent te laten toenemen in 2025.

Unilever wil afbreekbaar plastic in 2025
Unilever wil afbreekbaar plastic in 2025 (Foto: ANP)

Geen treinverkeer tussen Leiden en Schiphol

Door een defect aan de bovenleiding rijden er geen treinen tussen Leiden en Schiphol. Volgens de NS is de extra reistijd meer dan een uur. Tussen Leiden Centraal en Hoofddorp heeft de NS stopbussen ingezet. 

De stremming duurt naar verwachting nog tot 18.30, aldus de NS. Reizigers krijgen het advies om de Intercity Direct te nemen tussen Rotterdam en Schiphol. Er is vandaag geen toeslag verschuldigd voor de Intercity Direct. 

Livestream: Eerste lancering SpaceX na ontploffing raket

Na de tijdens een test ontplofte raket met de 'Facebook'-satelliet zal SpaceX vandaag voor het eerst weer een raket lanceren. Op 1 september 2016 ontplofte de raket terwijl deze op het lanceerplatform een test onderging.

SpaceX heeft na onderzoek geconcludeerd dat een haperende overdrukklep de oorzaak was van dit ongeluk. Door een aanpassing in de brandstof-vulprocedure verwacht SpaceX minder stress op deze kleppen te zetten en daarmee de oorzaak weg te nemen.

De lancering zal vandaag om 18.54 Nederlands tijd plaatsvinden als alles goed gaat. De raket van SpaceX zal 10 satellieten voor het Iridium netwerk lanceren, dat is het netwerk voor satelliettelefoons. De eerste trap zal pogen te landen op het droneschip 'Just Read the Instructions' welke in de grote oceaan drijft.

De lancering zal zoals gewoonlijk weer twee streams kennen. De hosted stream:

En de technical stream:

Japanse surfer uit oceaan gevist

Een uitgeputte Japanse surfer is 6 kilometer van de Australische kust door de bemanning van een vrachtschip gered. De 37-jarige Japanner was donderdag aan het surfen bij het strand van Wollongong, ten zuiden van Sydney, toen hij naar eigen zeggen werd meegevoerd door een stroming.

Pogingen terug te peddelen mislukten en de man gaf het doodmoe op. Hij was alleen op reis en niemand sloeg alarm op het strand. Hij moet zeker zestien uur op zee hebben gedobberd, voor hij toevallig door zeelieden aan boord van het containerschip MSC Damla werd waargenomen. Zij hebben hem aan boord genomen en aan wal gebracht, meldden Australische media zaterdag.

De Japanner is onderzocht in het ziekenhuis van Wollongong en maakt het goed.

Japanse surfer uit oceaan gevist
Japanse surfer uit oceaan gevist (Foto: ANP)

DENK: integratie is geslaagd

'Niet de integratie, maar de acceptatie is mislukt', aldus mede-verbinder Farid Azarkan in Nieuwsuur. Hierbij verwijst het DENK-kopstuk naar een onderzoek van tien jaar oud, waaruit zou moeten blijken dat de integratie van minderheden in Nederland geslaagd zou zijn.

Hiermee suggereert Azarkan dus dat de 'schuld' van de nieuwe verzuiling niet ligt bij de Nederlanders van niet-westerse afkomst, zoals dat zo mooi heet, maar bij inboorlingen die al wat langer in de rivierdelta woonden.

De nummer twee van de beweging was bij Nieuwsuur aangeschoven om deel te nemen aan een gesprek over het omstreden participatieformulier wat nieuwkomers wel of niet zouden moeten ondertekenen. Veel DENKers storen zich hieraan en zien in deze bureaucratische handeling een schending van Artikel 1 (de wet, niet het vreemde vrouwenclubje die zich opeens politici zijn gaan noemen).

In 2010 riep Azarkan al trots dat het fantastisch ging met de integratie. Iets dat haaks lijkt te staan op de praktijk. Veel derde en vierde generatie jongeren van niet-westerse afkomst doen het minder goed op school en zijn oververtegenwoordigd in allerlei lijstjes waar je niet op wilt staan. Op de facebookpagina werd er enthousiast op de uitlatingen gereageerd; de Zwarte Piet werd enthousiast bij de 'witte racisten' gelegd.

Het hele fragment is hier te vinden.

Vermoedelijk opzet bij woningbrand Amersfoort

De politie in Amersfoort heeft het vermoeden dat een brand in een woning aan de Gounodstraat met opzet is aangestoken. Door de brand in de nacht van vrijdag op zaterdag raakte een elfjarig meisje ernstig gewond. Ze is opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk.

De politie noemt haar toestand zorgelijk. De 25-jarige zus van het meisje is met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Rond 04.00 uur kreeg de politie een melding van een woningbrand. Na het blussen van de brand vonden hulpdiensten het elfjarige meisje.

FOK!ker reviewt dikke Skoda

FOK!ker dick_laurent (ook wel bekend als Omniradius op YouTube) heeft weer eens een leuke review van een auto online gegooid. Op zijn YouTube kanaal komen we vaker reviews van auto's tegen. Hij heeft zelfs als eens de enige echte blauwe Twingo van De Braad (Bradge,Braddie, etc...) een review gegeven. Die review is HIER te vinden. 

Mocht jij nou in het bezit zijn van een bijzondere auto, ik zou het hem zeker even laten weten!

Wil je geen video missen, dan kan je ook altijd in het topic op het forum kijken. Klik!

Deze keer is het de beurt aan een 1995 Skoda Felicia! 

Spanje pakt mogelijk Marokkaans Nederlandse jihadist op

Op verzoek van de Nederlandse justitie is in het Spaanse Figueras een Marokkaan aangehouden die Nederlandse papieren heeft en banden zou hebben met de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Spaanse media meldden zaterdag dat de verdachte uit Turkije naar Spanje was gereisd. Zijn aanhouding vrijdag is het gevolg van samenwerking van inlichtingendiensten van verscheidene landen.

Dankzij de plaatselijke politie van Figueras is hij getraceerd, berichtte de krant La Vanguardia. Hij is opgepakt omdat de vrees bestaat dat hij na zijn terugkeer uit Turkije in Europa een aanslag wilde plegen.

Spanje pakt mogelijk Nederlandse jihadist op
Spanje pakt mogelijk Nederlandse jihadist op (Foto: ANP)

Trump polste Russen buiten Witte Huis om

Het Witte Huis heeft naar eigen zeggen niets te maken gehad met een gesprek tussen de Russische ambassadeur Sergej Kisljak en de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, generaal buiten dienst Mike Flynn. Dit berichtte de omroep NBC zaterdag. Het gesprek eind vorig jaar viel vrijwel samen met de aankondiging door president Barack Obama van nieuwe sancties tegen Rusland.

Fynn en Kisljak belden elkaar onder meer om een ontmoeting te regelen tussen de Russische president Vladimir Poetin en Trump die 20 januari president van de Verenigde Staten wordt. Het contact tussen de ambassadeur en de adviseur begon al voor de kerst met het uitwisselen van kerst- en nieuwjaarswensen.

De relatie tussen Trump en Rusland is onderwerp van onderzoeken en speculaties, onder meer naar aanleiding van de verdenking dat Russische hackers hebben geprobeerd de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden in het nadeel van Trumps Democratische tegenstander, Hillary Clinton.

Trump polste Russen buiten Witte Huis om
Trump polste Russen buiten Witte Huis om (Foto: ANP)

Massagraf maffia ontdekt

In een ondergrondse grot van zo'n 40 meter diep in het Siciliaanse dorp Roccamena, vlakbij Corleone, zijn de menselijke resten gevonden van minstens tien volwassenen en twee kinderen in de leeftijd tussen 12 en 14 jaar. Dat meldden de Italiaanse media zaterdag.

Vermoedelijk zijn de lichamen daar gedumpt tussen de jaren zestig en tachtig van de vorige eeuw. Waarschijnlijk probeerde de opkomende maffiaclan uit Corleone zo bepaalde personen te laten verdwijnen. De autoriteiten proberen de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.

Het massagraf werd in oktober 2016 ontdekt na een tip. Dat gebeurde na de dood van Bartolomeo Cascio, de belangrijkste boss van Roccamena en handlanger van Totò Riina. Cascio overleed deze zomer in zijn woning in Roccamena, waar hij naar terugkeerde na zijn gevangenisstraf vanwege maffiapraktijken.

Massagraf maffia ontdekt
Massagraf maffia ontdekt (Foto: ANP)

SGP: zorgen over islam, immigratie strenger

Als het aan de SGP ligt wordt het Nederlandse immigratiebeleid strenger. SGP-leider Kees van der Staaij heeft dat zaterdag gezegd tijdens het verkiezingscongres van de christelijke partij in Hoevelaken.

Van der Staaij benadrukte dat het helpen van mensen in nood een christelijke opdracht is. Maar hij maakt zich ook zorgen over groeiende invloed van de islam. Deze zorgen zijn voor de SGP niet nieuw. De fractievoorzitter herinnerde eraan dat een voorganger van hem in de Tweede Kamer, Henk van Rossum, al in 1983, ver voor de PVV, zijn zorgen uitte dat de islam de vrijheid in de samenleving zou kunnen ondergraven.

De SGP wil dat de opvang van asielzoekers in Nederland vaker tijdelijk is. Samen met het CDA presenteerde de partij daarom deze week een wetsvoorstel. Daarin wordt gepleit de termijn voor het verkrijgen van een definitieve verblijfsvergunning te verlengen van vijf naar zeven jaar.

Het was het eerste verkiezingscongres van de bijna honderd jaar oude SGP met de mogelijkheid om te stemmen over wijzigingen in het verkiezingsprogramma. Een voorstel om de invoering van de doodstraf weer expliciet in het programma op te nemen haalde het niet.

SGP: zorgen over islam, immigratie strenger
SGP: zorgen over islam, immigratie strenger (Foto: ANP)

Inbreker loopt over A27 en wordt aangereden

Een Hilversumse inbreker van 59 jaar wilde donderdagochtend rond 06.00 uur ter hoogte van Maartensdijk de snelweg oversteken. Een 23-jarige automobilist uit Houten kon de inbreker, die onverwacht op de snelweg opdook, niet meer ontwijken en reed hem plat.

De inbreker bleek een goede bekende van de politie. Daarom stelde de politie een onderzoek in en trof bij de inbreker een autosleutel aan. Aan de andere kant van de A27 vond men een voertuig aan dat aan de voorzijde in de kreukels zat. Dit voertuig bleek gestolen te zijn in Hilversum. Er volgde een onderzoek bij de tenaamgestelde van het voertuig. Daar bleek dat er ingebroken was en dat er naast het voertuig ook laptops gestolen waren. De inbreker is naar het ziekenhuis overgebracht. De politie doet nader onderzoek in deze zaak.

Weer brute aanval in metro Berlijn

Drie twintigers zijn op een perron van de Berlijnse metro vrijdagavond laat zonder duidelijke aanleiding aangevallen door een groep jongeren. Een van de drie, een 26-jarige man, werd daarbij op de rails geduwd. Hij kon snel weer op het perron klimmen.

Hij moest samen met een 27-jarig slachtoffer in een ziekenhuis worden behandeld. De 22-jarige vrouw die hen vergezelde is volgens Duitse media ongedeerd gebleven. De daders zijn in de metro verdwenen.

In oktober was er al een ander incident, een vrouw wordt in de metro van Berlijn van een trap geschopt. Er is inmiddels een verdachte van deze mishandeling aangehouden.

Weer brute aanval in metro Berlijn
Weer brute aanval in metro Berlijn (Foto: ANP)

Lid No Surrender aangehouden in Tilburg

Een arrestatieteam van de politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Tilburg een lid van motorclub No Surrender opgepakt. De man wordt ervan verdacht in zijn woning een vrouw te hebben mishandeld en tegen haar wil te hebben vastgehouden. De arrestatie vond plaats om 02.00 uur.

De politie wist naar eigen zeggen dat in de betreffende woning aan de Sportweg een man woonde "die lid was van de motorclub No Surrender en gewelddadig was. Om die reden werd er direct actie ondernomen en werd een arrestatieteam opgeroepen."

Wintersport in België

Meer dan dertig skicentra in de Belgische Ardennen zijn zaterdag geopend voor wintersporters. De hevige sneeuwval maakt vooral van oorden in de provincies Luik en Luxemburg wintersportgebieden. Op het hoogste punt van België, het Signal de Botrange, circa 40 kilometer ten zuidoosten van Luik, ligt al 32 centimeter sneeuw. Er wordt zaterdag nog meer sneeuw in heel België verwacht.

Sommige oorden zijn voor het langlaufen. Skiën zoals in de Alpen kan volgens het persbureau Belga in zeker zes centra die vrijwel allemaal in de streek ten zuidoosten of ten zuiden van Luik liggen. Het zijn Baraque de Fraiture, Francorchamps, Lierneux, Ovifat, Thier des Rexhons en Trois-Ponts.

Wintersport in België
Wintersport in België (Foto: ANP)

Dode man aangetroffen op A1 bij afslag Laren

De politie heeft op de A1 bij de afslag Laren een dode man aangetroffen. Een eind verder op Hilversumseweg vonden agenten een beschadigde auto die van de weg was geraakt.

De politie onderzoekt nog of de man de bestuurder van de auto was, aldus een woordvoerster. Het is nog niet duidelijk waardoor de auto van de weg is geraakt.

Genoeg seks in Mass Effect: Andromeda

Zoals FOK!ker Soopaflyism reeds subtiel opmerkte is seks een populair onderdeel in de Mass Effect-serie. Producer Michael Gamble licht toe dat er veel mogelijke partners rondlopen op de Tempest en dat de seks van goede kwaliteit is.

Om vast de sfeer te proeven kun je hier weer eens genieten van enkele vorige partners van Shepard. Vanaf 23 maart kunnen we op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows) kijken in hoeverre Gamble gelijk had.

Onze treinenfappers doen ook dit jaar een nieuwjaarsronde!

Ook dit jaar is er weer een select groepje treinliefhebbers, uit de treinenreeks van het forum Planes, Trains & Automobiles, onderweg naar een bijzondere bestemming in het kader van het nieuwe jaar. 

Het heet dan ook niet voor niks de TreinenTopic Nieuwjaarsronde 2017. En nog leuker om te weten, is dat er voor de eerste keer een VROUW mee gaat! Daarnaast zit de B misschien niet in PTA, maar ze zullen ook nog een boottocht ondernemen van ongeveer 25 kilometer.

Ze zijn, as we speak, al onderweg en hebben jammer genoeg al te maken met een eerste tegenslag. Dankzij wat vertragingen hebben de treinliefhebbers de bijzondere rit in een panorama-rijtuig moeten missen. Ze zitten uiteraard niet bij de pakken neer en zijn weer redelijk op schema! De eindbestemming is dit keer het Zuid-Duitse Konstanz. 

trein
(Foto: ANP)

Dit schema, de bijzondere bezienswaardigheden en de eindbestemming, zijn ook weer uitgewerkt in een bijzonder boekje, met leuke weetjes, puzzels en sexy foto's, samengesteld door oppertreinliefhebber Dr_Flash. Dit boekje, ter gelegenheid van de Nieuwjaarsronde, is dan ook zeker het bekijken waard.

Wens ze vanuit hier een goede en veilige reis!

Afghaanse Nederlander krijgt levenslang in Engeland

Een in Afghanistan geboren man met Nederlandse nationaliteit, Jamshid Piruz (35), is in Engeland veroordeeld tot een mogelijk levenslange gevangenisstraf wegens een brute aanval met een hamer op twee agenten. Britse media noemden de misdaad dit weekeinde "de hamer-aanval uit een horrorfilm".

Piruz viel de agenten begin januari vorig jaar aan nadat ze hem hadden betrapt bij een inbraak. In Nederland zat hij eerder zes jaar van zijn twaalfjarige celstraf uit wegens de gruwelijke moord op een vrouw in Almere in 2007. Hij had haar deur ingetrapt, haar bij de haren gepakt en haar keel 'volledig doorkliefd' en vervolgens uitgebreid de tijd genomen om zijn sporen uit te wissen. Eind december 2015 ging hij naar Engeland.

De rechter in Brighton oordeelde dat Piruz niet binnen zes jaar vervroegd vrij mag komen, omdat hij een gevaar vormt door zijn gewelddadige uitbarstingen die mogelijk fataal zijn en waarover hij geen controle heeft. De advocaat betoogde dat zijn cliënt spijt heeft en onder psychische problemen lijdt als een gevolg van de oorlog in Afghanistan. Zo zag hij als elfjarige jongen zijn ouders vermoord worden door de Taliban.

Nederlander krijgt levenslang in Engeland
Nederlander krijgt levenslang in Engeland (Foto: ANP)

Underdogs verrassen in de NBA

Negen wedstrijden stonden afgelopen nacht in de NBA op het programma. Twee play-off ploegen gingen verrassend onderuit tegen teams uit de kelder van de league. Oklahoma City Thunder verloor van de Minnesota Timberwolves. De Philadelphia 76ers wisten weer te winnen, ditmaal van de Charlotte Hornets.

Amerikaanse sporten zijn in een meerdere opzichten niet te vergelijken met Europese sporten. Degradatie kennen de sportcompetities niet. Ook zijn de competities zo opgezet dat slecht presterende ploegen worden beloond door ze als eerste te laten kiezen in de jaarlijkse draft, waar college spelers en internationale basketballers kunnen worden gekozen.

De Philadelphia 76ers besloten een aantal jaar geleden dat ze geen selecties hadden waar ze succes mee konden halen in de NBA en besloten een paar jaar op rij bewust slecht te zijn om zo via de draft een nieuwe talentvolle selectie op te bouwen.

Het resulteerde zoals verwacht in drie bijzonder matige jaren voor de 76ers. De fans snapten waar de ploeg mee bezig was en accepteerden de resultaten met gepaste tegenzin. De eigenaren van de ploeg maakten zich na tweeëneenhalf jaar toch zorgen om het uitblijven van resultaten en ontsloegen vorig seizoen de architect van dit beleid: general manager Sam Hinkie. Dit ondanks herhaalde oproepen van Hinkie om vertrouwen te houden in Het Proces.

Dit jaar beginnen de keuzes van Hinkie echter zijn vruchten af te werpen. In het Wells Fargo Center zijn regelmatig shirts en hoodies te zien met de tekst ‘In Hinkie we trust’ en Joel Embiid, de superster-in-wording die de Sixers door Hinkies beleid hebben kunnen draften heeft zichzelf de bijnaam ‘The Process’ gegeven.

De sfeer in Philadelphia is deze dagen beter dan het is geweest sinds de hoogtijdagen van Allen Iverson. Afgelopen nacht kregen de Sixers de Charlotte Hornets op bezoek. Robert Covington opende met een driepunter de score voor de 76ers en de ploeg stond de hele wedstrijd niet achter op weg naar een 102-93 overwinning. Het was de vijfde overwinning in zes wedstrijden voor de ploeg die vorig seizoen in totaal maar tien wedstrijden won.

Rookie Joel Embiid krijgt na twee jaar blessureleed maar beperkte speeltijd. Met 24 punten en 8 rebounds was toch hij met gemak de beste speler op het veld. De Kroatische rookie Dario Saric, ook binnengehaald door Sam Hinkie, maakte 15 punten als wisselspeler.

Highlights van 76ers tegen de Hornets. Bron: YouTube.

De Minnesota Timberwolves zijn ook aan een opvallende opmars bezig. Nou ja, de ploeg wist de laatste twee wedstrijden te winnen, maar erg verwend met succes zijn ze in Minnesota sinds het vertrek van Kevin Love niet.

Afgelopen nacht kregen de Timberwolves de Oklahoma City Thunder op bezoek. In een wedstrijd die op en neer golfde leek het erop alsof de Thunder in het derde kwart een grote voorsprong zouden pakken. Het derde kwart is het hele seizoen al een een euvel voor de jonge Timberwolves. Het liep vannacht echter anders. De Wolves maakte gelijk, kwamen voor en met een serie van dertien punten op rij deelden zij begin vierde kwart de knockout uit aan de Thunder: 96-86.

Karl-Anthony Towns liet andermaal zien waarom kenners hem tippen als één van de topspelers in de NBA de komende jaren. De 21-jarige center kwam tot 29 punten en 17 rebounds. Ricky Rubio is flink opgeleefd de afgelopen wedstrijden en kwam tot 14 punten, 14 assists en 4 steals.

Bij Oklahoma City noteerde Russell Westbrook de negentiende triple double van het seizoen. De guard kwam tot 21 punten, 11 rebounds en 12 assists. Daar moet bij gezegd worden dat hij ook tien keer onnodig balverlies leed en negen van zijn tien driepuntspogingen miste.

De Houston Rockets verloren de tweede wedstrijd op rij. De ploeg ging onderuit tegen conference rivaal Memphis Grizzlies: 105-110. De Rockets leidden halverwege met 64-51, maar de verbeten Grizzlies wisten zich naast Houston te knokken. In de tweede helft kwam Houston niet verder dan 41 punten.

Tony Allen, verdedigend specialist, was de verrassende topscorer bij Memphis. Allen kwam tot 22 punten. James Harden kwam bij Houston tot 27 punten en 9 assists.

Cleveland wist na twee nederlagen op rij wel te winnen bij de Sacramento Kings: 108-120. LeBron James, Kevin Love en Kyrie Irving deden wat van ze verwacht werd. De Cavaliers fans zullen vooral tevreden zijn met het optreden van Kyle Korver. Na twee matige wedstrijden wist de nieuwkomer eindelijk zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Korver schoot met scherp en eindige met 18 punten.

Bij Boston is dit jaar een ‘mister 4th quarter’ opgestaan. Al een paar weken levert de kleinste speler in de NBA, Isaiah Thomas, de één na de andere weergaloze prestatie af in het slotkwart. Ook in en tegen Atlanta wist de guard voor Boston de zege binnen te slepen. Niet alleen maakte Thomas 13 punten in de laatste 12 minuten, hij scoorde met twee seconden op de klok ook de beslissende punten binnen: 101-103.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 102-93
Toronto Raptors – Brooklyn Nets 132-113
Milwaukee Bucks – Miami Heat 116-108
Houston Rockets – Memphis Grizzlies 105-110
Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 96-86
Atlanta Hawks – Boston Celtics 101-103
Portland Trail Blazers – Orlando Magic 109-115
Sacramento Kings – Cleveland Cavaliers 108-120
Utah Jazz – Detroit Pistons 110-77

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 29-10
Toronto Raptors 26-13
Boston Celtics 26-15
Atlanta Hawks 22-17
Milwaukee Bucks 20-18
Indiana Pacers 20-19
Charlotte Hornets 20-20
Washington Wizards 19-19
Chicago Bulls 19-21
New York Knicks 18-22
Detroit Pistons 18-24
Orlando Magic 17-24
Philadelphia 76ers 12-25
Miami Heat 11-30
Brooklyn Nets 8-31


Western Conference

Golden State Warriors 34-6
San Antonio Spurs 31-8
Houston Rockets 31-11
Los Angeles Clippers 27-14
Utah Jazz 25-16
Memphis Grizzlies 25-17
Oklahoma City Thunder 24-17
Portland Trail Blazers 18-24
Sacramento Kings 16-23
New Orleans Pelicans 16-24
Denver Nuggets 15-23
Minnesota Timberwolves 14-26
Los Angeles Lakers 15-28
Phoenix Suns 12-27
Dallas Mavericks 12-27

 

Nabestaanden: mogelijk nieuwe missie MH17

Het is voor nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 onverdraaglijk dat er mogelijk nog steeds menselijke resten in Oekraïne liggen. Zij sluiten een nieuwe bergingsmissie om de resten te halen niet uit.

Voorzitter Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 heeft dat zaterdag gezegd. Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden zijn verenigd, gaat op korte termijn praten met het Openbaar Ministerie. Dan wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.

De wetenschap dat er misschien nog menselijke resten liggen is "heel zwaar" voor nabestaanden, benadrukt Van Zijtveld. "Het hoort daar niet", aldus de voorzitter.

Een Nederlander die het rampgebied had bezocht keerde deze week terug met een stukje bot, dat afkomstig bleek van een van de passagiers van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in 2014 werd neergehaald.

Nabestaanden: mogelijk nieuwe missie MH17
Nabestaanden: mogelijk nieuwe missie MH17 (Foto: ANP)

Aanhoudingen na schietpartij Foxhol

De politie Noord-Nederland heeft enkele personen aangehouden voor verhoor wegens de schietpartij in de Groningse plaats Foxhol, waar vrijdagavond iemand is neergeschoten. Hun rol wordt nog onderzocht, zei een woordvoerder zaterdag. Ook zijn enkele getuigen gehoord.

Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de politie vluchtten de dader of daders vermoedelijk in een auto richting Zuidlaren. De vermoedelijke vluchtauto is later op de avond gevonden aan de Leenakkersweg in Zuidlaren.

Tijdens een achtervolging door de politie was er ongeval met een politie-auto. Hierbij raakte niemand gewond.

Aanhoudingen na schietpartij Foxhol
Aanhoudingen na schietpartij Foxhol (Foto: ANP)

'Bijna vliegtuigbotsing boven Gent'

Een verkeersvliegtuig van Air France is op weg naar Amsterdam op de eerste dag van het jaar boven de Belgische stad Gent bijna in botsing gekomen met een Egyptisch vrachtvliegtuig. Belgische media meldden zaterdag dat de twee toestellen elkaar vooral door onachtzaamheid van de Egyptische bemanning rakelings kruisten op circa 6 kilometer hoogte.

De Airbus A320 van Air France had de daling naar Schiphol ingezet en de Egyptische Airbus A300 was opgestegen van het vliegveld van Oostende en vloog naar Caïro.

Volgens mensen betrokken bij het onderzoek negeerde de Egyptische bemanning drie keer instructies van de verkeersleiding om niet hoger te vliegen. Tot overmaat van ramp negeerde de bemanning ook een alarmsignaal dat afging omdat de de twee toestellen elkaar zo dicht naderden. Volgens de Belgische omroep VRT naderden ze elkaar tot slechts 90 meter. Het onderzoek van de luchtvaartautoriteiten naar dit "serieuze incident"loopt nog.

'Bijna vliegtuigbotsing boven Gent'
'Bijna vliegtuigbotsing boven Gent' (Foto: ANP)

Am-beer alert voor verloren teddybeer

Afgelopen woensdag was Henkie Blond aan het werk op tramlijn 5 toen hij op het eindpunt bij Amsterdam CS een teddybeer in zijn tram vond. Reden voor hem om een Am-beer alert de wereld in te sturen via Facebook en Youtube. "Ik had gevraagd met wie hij was, maar hij zegt niet veel. Ik heb het vermoeden dat het voor diegene ook een behoorlijke ont-beer-ing is.".

Volgens Blond hebben ze het intussen beregezellig, maar hij hoopt toch snel deze leuke beer met zijn eigenaar/eigenaresse te verenigen. De beer is rond 15:10 gevonden in tramlijn 5 op Amsterdam CS.

Schoenproducent haalt 'swastikazolen' terug

Een Californische producent van schoeisel heeft een soort militaire laars verkocht waar swastika's in de zolen staan die bij elke stap als afdruk zichtbaar kunnen worden. Het bedrijf, de Conal International Trading uit een voorstad van Los Angeles, heeft zijn excuses gemaakt en de schoenen teruggeroepen.

Amerikaanse media meldden dit weekeinde dat Conal in een open brief spijt heeft betuigd en beklemtoond dat er geen opzet in het spel was. Er moet ergens een vergissing zijn gemaakt bij fabrikanten in China, aldus de schoenenproducent. In delen van Azië wordt de swastika gezien als een boeddhistisch teken en niet meteen als het symbool van de Duitse nazi's.

SP sluit VVD uit

De Socialistische Partij sluit bij voorbaat uit dat er na de komende Tweede Kamerverkiezingen met de VVD wordt geregeerd. Lijsttrekker Emile Roemer ¨wil nu duidelijk en eerlijk zijn¨, schrijft het Parool.

Roemer stelt dat een coalitie met de VVD net zo onwaarschijnlijk is als een fusie tussen Ajax en Feyenoord. ¨U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid gaan helpen.¨

Volgens de SP-lijsttrekker is het weliswaar normaal dat er bij coalitievorming compromissen moeten worden gesloten, maar niet met de VVD. Ook de PVV werd door de SP al uitgesloten als coalitiepartner.

Het uitsluiten van de VVD is echter opmerkelijk. In het Amsterdamse college vormt de SP een coalitie samen met de VVD en D66. Deze tot nu toe succesvolle combinatie wordt in Den Haag juist met grote interesse gevolgd.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart voorspelde al eerder dat de coalitie geen navolging in de hofstad zou krijgen. Op gemeentelijk niveau is de samenwerking met de VVD volgens Vliegenthart prettig, maar landelijk zouden de verschillen te groot zijn.

Roemer heeft woorden van gelijke strekking. ¨Hun kernpunten staan zo haaks op die van ons dat het onmogelijk is voor ons om de komende jaren samen met de VVD in één kabinet te zitten. De VVD wil meer markt en minder overheid. De SP gelooft in het collectief en samenwerking. Hoe kunnen wij het dus ooit eens worden?¨

Trump stelt voorwaarden aan Rusland en China

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zal de huidige sancties tegen Rusland voorlopig in stand houden. Dat zegt de man die volgende week als president van de VS wordt beëdigd in een interview met The Wall Street Journal.

Mocht Moskou zich als een nuttige partner presenteren in de strijd tegen het terrorisme en andere voor de VS belangrijke doelen, dan is er volgens Trump geen reden meer voor de sancties. "Als je met elkaar op kan schieten en Rusland ons echt aan het helpen is, waarom zou je dan sancties intact laten als iemand een paar echt goede dingen doet," aldus Trump, die bereid is na zijn beëdiging de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

In december zette president Barack Obama 35 Russische diplomaten en hun gezinnen uit als vergelding voor hacks die vermoedelijk het werk van Moskou waren.

Ook maakte de opvolger van president Barack Obama eens te meer duidelijk dat het Amerikaanse één-China-beleid niet in steen is gebeiteld. Trump wil zich pas vastleggen op dat standpunt wanneer de Chinezen hun handels- en valutabeleid willen afstemmen met Washington. "Alles is in onderhandeling, inclusief het één-China-principe", vertelt Trump in de Amerikaanse zakenkrant.

Begin december had Trump telefonisch contact met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, tot woede van Peking. De VS en Taiwan hadden op zo'n hoog niveau geen contact meer gehad sinds 1979. In dat jaar verbrak Washington de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte ze juist aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet.

Het één-China-principe werd in 1992 door de leiders van China en Taiwan onderschreven, al houden Beijing en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.

Trump stelt voorwaarden aan Rusland en China
Trump stelt voorwaarden aan Rusland en China (Foto: ANP)

Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal

PVV-leider Geert Wilders gedraagt zich, door rechters aan te vallen, net als belagers van agenten met Oud en Nieuw. Dat vindt PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.

Wie de rechterlijke macht aanvalt "doet precies hetzelfde". "Dat is als het gooien van een vuurwerkbom naar mensen die de vrijheid voor iedereen beschermen", zegt Asscher in een vraaggesprek dat Trouw zaterdag afdrukt. Voor aanvallen op de vrije pers of het parlement geldt volgens de vicepremier hetzelfde.

Asscher verwijt Wilders verder dat hij "eigenlijk de Grondwet in de fik steekt" door mensen met een andere achtergrond en een ander geloof om die reden verdacht te maken. "Nederland is sterk genoeg om daar een weerwoord aan te bieden, maar niet als we onze schouders daarover ophalen."

Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal
Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal (Foto: ANP)

Politie-uniform leidt tot faillissementen

De introductie van het nieuwe politie-uniform heeft bijna 33.000 agenten van nieuwe werkkleding voorzien, maar ook tot faillissementen van leveranciers geleid. Dat blijkt uit documenten die het AD in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

"Er zijn leveranciers failliet gegaan omdat uiteindelijk niet het aantal producten wordt afgenomen dat was aangegeven. Er worden hele productielijnen ingericht. Als de afname dan tegenvalt, is er een probleem," zo citeert het AD uit een politieverslag.

De kosten van zo'n 33.000 uniformen à 1500 euro per stuk kwamen in totaal uit op een bedrag van 50 miljoen euro. De enorme operatie om de politie van een nieuw uniform te voorzien wordt in een politiedocument beschreven als "een aanbestedingsfabriek". Volgens regels van de EU moest elk kledingstuk Europees worden aanbesteed. Dit leidde tot vertragingen en frustratie. Zo duurde het maar liefst een jaar totdat de aanbesteding van de wapenstok rond was.

Het nieuwe donkere uniform met gele strepen wordt beter gewaardeerd dan de blauwe voorganger. In een evaluatie van de politie zegt 86 procent van de ondervraagde agenten dat ze hun taken beter kunnen uitvoeren in de nieuwe kleding.

Politie-uniform leidt tot faillissementen
Politie-uniform leidt tot faillissementen (Foto: ANP)

Lichaam gevonden op A28 bij Beilen

Op de A28 bij Beilen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een lichaam gevonden. De politie Drenthe meldt dat het slachtoffer door een onbekende bestuurder is aangereden.

Het is niet bekend of de aanrijding ook plaatsvond op de plek waar het lichaam is gevonden. De politie sloot de weg af en deed ter plekke sporenonderzoek.

Inmiddels is de weg bij Beilen weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat.

Gegevens christenen op straat door datalek

Een bedrijf dat online-aanmeldformulieren voor christelijke organisaties beheert, is gehackt. De aanvallers hebben daardoor gegevens van mogelijk duizenden mensen in handen gekregen. Het bedrijf, Buzaroo, heeft dat laten weten aan het Nederlands Dagblad.

Buzaroo werkt onder meer voor de Stichting Opwekking en New Wine. Beide organiseren christelijke congressen en muziekevenementen. De Pinksterconferentie van Opwekking trok vorig jaar 21.000 bezoekers en op de zomerconferentie van New Wine kwamen 5000 mensen af.

Buzaroo wil niet zeggen hoeveel data zijn gelekt. Het bedrijf geeft wel toe dat de systemen niet goed waren beveiligd. "We hadden de toegang tot de formulieren niet genoeg afgeschermd. Daar zat de fout, de digitale omgeving was onvoldoende beveiligd", aldus Buzaroo tegen het Nederlands Dagblad. Het bedrijf zegt dat de aanvallers losgeld vroegen voor de data. Buzaroo is daar niet op ingegaan.

De hack was op 5 januari. Buzaroo heeft de aanval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zoals wettelijk verplicht is.

Gegevens christenen op straat door datalek
Gegevens christenen op straat door datalek (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: Winterse buien, kou ligt op de loer

Goeiemorgen allemaal! Ja, er valt een heleboel te vertellen, maar daar heb ik nu even geen zin in. De groeten.

Geintje! Gisteren ontwaakte men in het binnenland onder een wit tapijt, terwijl het westen gefrustreerd wakker werd. Begrijpelijk natuurlijk want in het oosten lag er een heel best sneeuwtapijt dat lag tussen de 5 en 15 centimeter. Een troost voor de westerlingen was natuurlijk dat die sneeuw ook weer grotendeels wegsmolt. Tja, er moet in ons land echt aan een aantal ingewikkelde factoren worden voldaan voordat iedereen van een sneeuwtapijt kan genieten. Wat natuurlijk niet meespeelde is dat het pas zo laat koud werd, en zo lang warm, met nog een hittegolf in september. Daarom bleef de Noordzee ook nog zo lang op temperatuur, en zag ik de situatie voor de winterliefhebbers in het westen al lang van te voren aankomen.

Maar het blijft natuurlijk pijnlijk. Zelfs als niet-winterliefhebber moest ik ook wel even slikken bij de plaatjes die onze collega van het forum Dennis maakte. Aan de andere kant gaat het komende winterweer ook weer ten koste van de onweerskansen in de kustprovincies in de komende lente en zomer. Dus het is wat mij betreft 'geven en geven, maar niet nemen'. Dus de frustraties in het westen zijn volkomen begrijpelijk. De terrasjesliefhebbers kunnen hun lol weer op komende lente hier, ik voorzie weer dagen/wekenlange zonneschijn, terwijl er in het binnenland weer heerlijk onweersbuien vallen. Enfin, risco van in het westen wonen.

De neerslagcijfers over de afgelopen twee dagen logen er ook niet om. In het groot deel van het land viel 20 tot 40 mm regen in 24 uur. Hetzij sneeuw, hetzij regen. Ik kan met zekerheid zeggen dat het 41 mm was hier in Haarlem, omdat dat allemaal in de vorm van regen viel, met maar een fractie natte sneeuw erbij. Maar als regenliefhebber was het natuurlijk genieten.  

De storing van gisteren overdag bracht in ons land met name in het westen nog eens 10 mm erbij, die had ik er in mijn som bijgerekend, dus 31 + 10 maakt wel 41 mm in 24 uur. In ons land bleef het door een warmere luchtlaag voornamelijk bij regen.....ooh dan vergeet ik ook nog te melden dat er ook onweer voorkwam bij de buien die vóór de storing voorkwamen. Over onweer gesproken, ja ik type er gewoon op los hoor. Tijdens de neerslagzone van eergisteren kwam ook onweer voor. Zeker bij de intensiefste sneeuwval in het zuidwesten en net ten oosten van ons land. Maar even terug naar de neerslagzone van gisteren, die ging net over de grens bij qltel over in sneeuw. In ons land bleef het bij regen. Het was overdag toch wel een graad of 5.

Wat viel verder op gisteren? De wind. Het was eerst heel rustig met de wind, maar vlak na passage van de storing wakkerde die heel snel aan naar windkracht 8 en langs de kust zelfs tot 9. Dat ging in een kwestie van kwartieren. Na een paar uur zwakte de wind weer geleidelijk iets af. Maar het was heel opvallend. 

De afgelopen nacht werd het geleidelijk aan rustiger. De wind nam af en er viel nog maar een enkele (winterse) bui. Het werd wel lokaal glad door opvriezing en sneeuwresten. het kwik zakte tot dicht bij 0, maar uiteraard bleef het in het westen wat zachter.

Vandaag kunnen we ons opmaken voor een nieuwe buienstoring. De ochtend begint overwegend droog, op een laatste bui na. Dan volgt er even een droog intermezzo alvorens zich dus die nieuwe buienzone aandient. Kunnen fikse winterse buien zijn met alles erop en eraan. Onweer, hagel, sneeuw, regen, windstoten en uiteindelijk weer het zonnetje. Prachtig weer om foto's te maken.

Dan krijg je nu weer het feit dat er wel degelijk kans is dat mensen die nu nog niet zo goed bedeeld zijn, ook vandaag niet bedeeld zullen worden. Het zou kunnen dat de buien zich in straten gaan formeren of gaan clusteren. Toch ga ik eerder uit van het scenario dat het één grote zone gaat worden, zodat iedereen wel wat krijgt. In het binnenland is de kans op een wit tapijt nog het grootst, maar ik sluit het in het westen ook niet helemaal uit. Als de neerslag maar wat langer duurt en intensief genoeg is. Dat zijn kwesties die meespelen. Een korte bui heeft geen nut. In het binnenland is de kans dat de sneeuw even blijft liggen uiteraard groter. 

Over het algemeen ligt het kwik hierbij rond de 3 a 4 graden, maar in een intensieve bui rond het vriespunt. Ik ben benieuwd of jullie mooie foto's kunnen maken. . En ja, de wind die blijft er ook stevig instaan hoor. Kracht 5 tot 6 in het binnenland en misschien nog net even 8 aan de kust en komt uit een meest westelijke richting.

De laatste weerkaarten laten voor morgen ook nog winterse buien zien. Pas vanaf maandag wordt het droog, koud en zonnig. Hoe koud het wordt is nog even onzeker, maar het lijkt wel flink te gaan vriezen in de nachten. De laastste uitvoer wijst echter op tempering van de vorst...

Kom ik morgen op terug.

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 Sneeuw in Twente (Foto: Dennistd)
Onze collega Dennistd laat vanuit het oosten van Twente zien hoe het dus wél kan en hoort in de winter. Schitterend!
Sneeuw in Twente2 (Foto: Dennistd)
Deze is ook van Dennis. Jaloersmakend! ( Foto's  Dennistd)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1814 Vrede van Kiel ondertekend.
1903 In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
1954 De Amerikaanse actrice Marilyn Monroe treedt in het huwelijk met de honkballer Joe Dimaggio
1992 De eerste ICSI-baby wordt geboren.
2011 Peter Post een Nederlands wielrenner en ploegleider overlijdt.

Een hele dag geen enkele moord in El Salvador!

Tijd voor feestmuziek en taart. Voor het eerst in bijna twee jaar tijd is er namelijk geen enkele moord gepleegd in heel El Salvador. Best wel bijzonder voor een land waar normaliter zo'n 14,4 moorden per dag worden gepleegd. De laatste keer dat er een hele dag geen enkele moord werd gepleegd in het kleine Centraal-Amerikaanse land was op 22 januari 2015.

De Republiek El Salvador heeft zo'n dikke 6 miljoen inwoners en wordt tot de meest gewelddadige landen ter wereld gerekend. Zo werden er op de eerste elf dagen van 2017 elke dag zo'n tien moorden gepleegd. De politie heeft dan ook geen verklaring voor de afwezigheid van het dodelijke geweld.

Ook in 2013 kreeg het land te maken met een dag waarop geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren viel. In 2012 waren er zelfs twee dagen waarop niemand in El Salvador om het leven werd gebracht.


Feestmuziek en taart tetten.
Een hele dag geen doden door geweld in El Salvador!

PVV'ers klagen PVV aan wegens 'blanke slavernij'

Een tweetal medewerkers van de PVV heeft een rechtszaak aangespannen tegen de PVV. De twee PVV'ers, die los van elkaar procedures aanspanden tegen de fractie van Geert Wilders, claimen dat ze werden gepest op de werkvloer van de Tweede Kamerfractie, jarenlang niet de rechtmatige beloning ontvingen voor de door hun gewerkte uren en zelfs stelselmatig werden gedwongen tot het maken van overuren. De PVV'ers spreken in hun aanklacht zelfs over 'blanke slavernij anno 2016'.

De twee PVV'ers proberen nu via de rechter hun gelijk te halen en eisen een schadevergoeding van respectievelijk 328.000 en 221.000 euro. Vanwege de aanklachten heeft de arbeidsinspectiedienst controles uitgevoerd waarbij bleek dat er inderdaad sprake was van het overtreden van de arbeidstijdenwet. Ook concludeert de inspectie dat werktijden en werkzaamheden niet zijn vastgelegd en hebben ze alvast nieuwe inspecties aangekondigd.

Zowel een arbo-arts als een huisarts hebben werkoverbelasting vastgesteld bij één van de medewerkers van de PVV. In hun diagnose wordt gesproken van 'werkgerelateerde arbeidsongeschiktheid door disproportionele druk'. De PVV heeft nog niet gereageerd op vragen over deze kwestie.

Nikolaev kan eindzege ruiken in Dakar rally

Eduard Nikolaev is dichtbij de eindzege in het vrachtwagenklassement in de Dakar rally. De Rus won met zijn Kamaz ook de voorlaatste etappe naar Rio Cuarto en breidde hiermee de voorsprong in het klassement flink uit.

Nikolaev streed met de Iveco van Federico Villagra om de dagzege en pakte deze uiteindelijk met 54 seconden. Derde op bijna tien minuten eindigde Airat Mardeev, voor zijn Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov (+12 minuten). Beste Nederlander op ruim veertien minuten was Gerard de Rooy, vlak voor teamgenoot Ton van Genugten. Wuf van Ginkel pakte de achtste tijd, terwijl Hans Stacey terugkeerde in de wedstrijd met een elfde positie.

Andere Nederlanders kenden veel meer moeite. Zo had Peter Versluis last van problemen met het bandenaflaatsysteem, waardoor hij pas laat binnenkwam. Pascal de Baar vergooide een mooie plek in het klassement door problemen met zijn Renault en ook teamgenoot Martin van den Brink leverde weer veel in. Vic Versteijnen viel uit met een kapotte motor, terwijl de equipe van Gerrit van Werven na alle problemen van etappe acht en de lange verbindingsrit dit volgde gisteren ver na de laatste auto's nog begon aan de tiende etappe, maar uiteindelijk door de organisatie uit de proef is gehaald. Hierdoor werd hij ook uitvaller.

Nikolaev heeft in het klassement zeventien minuten voorsprong op Sotnikov en bijna 39 minuten op De Rooy. Villagra is op bijna een uur de nummer vier, terwijl Mardeev met ruim twee uur achterstand klom naar plek vijf. Ondanks dat er nog veel coureurs binnen moeten komen lijkt Stacey in zijn opzet geslaagd te zijn om toch nog in de top tien te geraken, want hij staat voorlopig negende.

Loeb wint etappe in Dakar, loopt nauwelijks in

Sébastien Loeb heeft de elfde en voorlaatste Dakar etappe van 2017 op zijn naam geschreven. De Fransman won op weg naar Rio Cuarto, maar in het klassement schoot hij er weinig mee op, want leider Stephane Peterhansel werd op slechts achttien seconden tweede.

Loeb had voor vandaag nog een kleine kans om te winnen, maar dan moest hij wel vijf minuten goedmaken op Peterhansel. De beide Peugeotcoureurs gingen vandaag dan ook vol in de aanval om de eerste plaats in het klassement. De ene Fransman om deze te veroveren, de andere om te verdedigen. Loeb bouwde een voorsprong van bijna drie minuten op zijn rivaal op, maar hield op de streep achttien tellen over. Orlando Terranova eindigde op ruim zes minuten als derde, terwijl beste Nederlander Erik van Loon een knappe zevende positie pakte met dertien minuten achterstand.

In het klassement heeft Peterhansel met nog 64 racekilometers voor de boeg ruim vijf minuten op Loeb. Derde is Cyril Despres op ruim een half uur. Beste niet-Peugeot is Nani Roma op plek vier op 1.15 uur. Van Loon is de beste Nederlander op een veertiende plaats met ruim zes uur achterstand.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.