FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 januari 2017

Barreda wint etappe, Sunderland dicht bij eindzege

Joan Barreda Bort heeft de elfde en voorlaatste etappe van de Dakar editie 2017 op zijn naam geschreven. De Spanjaard was 1.50 minuten sneller dan Paulo Goncalves en 5.38 minuten sneller dan Adrien van Beveren. Beste Nederlander was Maikel Verkade met een uur achterstand, een plaats voor Robert van Pelt.

Klassementsleider Sam Sunderland hield met 9.15 minuten verlies de schade beperkt en is nu dicht bij zijn eerste eindzege. Omdat er morgen richting Buenos Aires nog slechts een korte special van 64 kilometer op het programma staat kan er weinig meer gebeuren.

In het klassement heeft Sunderland een voorsprong van 33 minuten op Matthias Walkner en 37 minuten op Gerard Farres Guell. Laatstgenoemde heeft 48 tellen op nummer vier Van Beveren, waardoor het om deze positie morgen nog zal gaan spannen. Van Pelt is op plek 43 met ruim negen uur achterstand de beste Nederlander.

Quads
De dagzege bij de quads is naar klassementsleider Sergey Karyakin gegaan. De Argentijn Daniel Domaszewski werd op ruim 20 minuten tweede, vlak voor de Pool Rafal Sonik. Kees Koolen was de beste Nederlander op plek vijf met bijna veertig minuten achterstand.

Karyakin heeft in het klassement 1.16 uur voorsprong op nummer twee Ignacio Casale die vandaag veel tijd verloor. Pablo Copetti is op ruim vier uur de nummer drie. Koolen is beste Nederlander op plek vijftien met negentien uur achterstand. Bastiaan Nijen Twilhaar staat hier een plekje achter.

JSF wordt goedkoper

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is dicht bij een akkoord om de kosten van het nieuwe F-35-gevechtsvliegtuig aanzienlijk omlaag te brengen. Dat heeft topvrouw Marillyn Hewson vrijdag gezegd na een onderhoud met de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Die dreigde eerder naar concurrent Boeing te stappen om een goedkoper alternatief voor de F-35 te ontwikkelen.

De kosten van het F-35-programma van Lockheed zijn opgelopen tot 379 miljard dollar. De F-18 van Boeing, die Trump voor ogen had als alternatief, is van een oudere generatie en beschikt niet over de 'stealth'-eigenschappen van de F-35, die vrijwel onzichtbaar is voor de radar.

Hewson zei ook dat Lockheed het aantal banen in zijn fabriek in Fort Worth in Texas met 1800 wil uitbreiden. Dit betekent volgens haar ook "duizenden en duizenden banen"erbij bij bedrijven die onderdelen aanleveren.

Topvrouw Lockheed belooft goedkopere F-35
Topvrouw Lockheed belooft goedkopere F-35 (Foto: ANP)

'Robin Thicke sloeg zoon niet'

Robin Thicke heeft zich niet schuldig gemaakt aan kindermishandeling. Een ingewijde vertelde Entertainment Tonight dat het onderzoek van de kinderbescherming in Los Angeles niets heeft opgeleverd.

"Iedereen die Robin kent, weet dat hij dol is op Julian", zei de bron. "Hij zou Julian nooit pijn doen. Hij is geen schurk."

Robin werd ervan beschuldigd zijn zesjarige zoontje Julian geregeld een pak slaag te geven. De ex van de zanger, Paula Patton, greep die beschuldiging aan om het contact tussen vader en zoon te beperken. Ze diende een spoedaanvraag in om het contact tussen de twee te beperken tot afspraken onder toezicht van een andere volwassene.

Na nog geen dag onderzoek is de Blurred Lines-zanger al onschuldig verklaard. Het verwerken van alle documenten neemt echter een kleine drie weken in beslag, weet de bron van Entertainment Tonight.

'Robin Thicke sloeg zoon niet'
'Robin Thicke sloeg zoon niet' (Foto: BuzzE)

'Achterdeur in Whatsapp, berichten te lezen'

Berichten in WhatsApp zouden versleuteld en beveiligd moeten zijn, maar anderen kunnen via een achterdeur misschien toch meekijken. Dat komt door een gat in de encryptie. Tobias Boelter, onderzoeker van de Universiteit van Californië, heeft het gat ontdekt en doet vrijdag zijn beklag in The Guardian.

WhatsApp gebruikt end-to-endencryptie. Berichten worden versleuteld, elk bericht heeft een uniek slot en alleen de afzender en de ontvanger(s) van de chat hebben de 'sleutel' om dat slot te openen en het bericht te lezen. Anderen kunnen dus niet meekijken, is het idee van dat Signal-protocol.

Maar als er onderweg iets misgaat en een bericht niet aankomt, maakt WhatsApp een nieuwe sleutel aan, zonder dat afzender en ontvanger het weten, en wordt het bericht nog een keer verstuurd. Maar daarmee kunnen hackers berichten misschien omleiden en doorsturen naar hun eigen apparaten, zeggen privacyvoorvechters. Zij noemen het "een goudmijn voor inlichtingendiensten", die wellicht zelfs hele gesprekken terug kunnen lezen.

Boelter gaf de kwetsbaarheid in april 2016 door aan moederbedrijf Facebook, maar volgens hem zag het bedrijf het als "verwacht gedrag" en werd er niets aan gedaan.

Twijfel
WhatsApp zegt in een reactie tegen TechCrunch dat het geen achterdeur is. Dat niet-aangekomen berichten een nieuwe sleutel krijgen, voorkomt volgens WhatsApp dat miljoenen berichten van gebruikers kwijtraken. Ook collega-onderzoekers betwijfelen of het wel een achterdeur is.

'Achterdeur in Whatsapp, berichten te lezen'
'Achterdeur in Whatsapp, berichten te lezen' (Foto: BuzzT)

Uitslag Go Ahead Eagles - AZ

Na een paar weken winterstop werd de Eredivisie vanavond hervat met het duel tussen Go Ahead Eagles en AZ. De bezoekers wonnen hier met 1-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

 AZ-speler Mattias Johansson in duel met GA Eagles-speler Marcel Ritzmaier. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
AZ-speler Mattias Johansson in duel met GA Eagles-speler Marcel Ritzmaier. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Go Ahead Eagles

1 - 3

AZ

 89' Antonia(pen)    69' Weghorst
 85' Jahanbakhsh
 90+3' Jahanbakhsh (pen)
 
 Gele kaart: Achenteh, (Go Ahead Eagles), Weghorst, Johansson, Jahanbakhsh, Bel Hassani, (AZ)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.518
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Locigno
Fischer
Schenk
Achenteh
Chirivella
Duits
Ritzmaier (Crowley/76)
Antonia
De Kogel (Maatsen/66)
Manu (Wolters/79)
  Rochet
Johansson
Luckassen
S.Wuytens
Haps
M.Seuntjens
Mühren (Bel Hassani/63)
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst (Friday/87)
Tankovic (Dos Santos/63)

Exorcist-schrijver William Peter Blatty (89) overleden

De Amerikaanse schrijver William Peter Blatty is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Blatty overleed in het ziekenhuis van Maryland aan de gevolgen van bloedkanker. De dood van Blatty werd via Twitter bekendgemaakt door regisseur William Friedkin.

Blatty werd vooral bekend als de schrijver van het boek The Exorcist (1971) dat twee jaar later op succesvolle wijze zou worden verfilmd. Blatty zou voor zijn bewerking van het filmscenario voor de duivelse horrorfilm een Oscar winnen. Ook schreef en regisseerde Blatty de vervolgfilm The Exorcist III (1990).

Andere films waarvoor het script werd geleverd door Blatty waren onder meer The Man from the Diners' Club (1963), What Did You Do in the War, Daddy? (1966) en The Great Bank Robbery (1969).

Gitarist Tommy Allsup overleden

De Amerikaanse rockabilly en western swing muzikant Tommy Allsup is afgelopen woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. Allsup overleed aan complicaties die waren ontstaan na een operatie aan een hernia. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt door zijn zoon Austin op Facebook.

Allsup werkte als sessiemuzikant voor artiesten als Buddy Holly en Bob Wills & His Texas Playboys. De muzikant werd echter vooral bekend nadat hij op 3 februari 1959 een toss verloor van Ritchie en zodoende niet mee mocht in het vliegtuig waarmee Holly en zijn band later die avond zouden verongelukken.

Na een tijd in Los Angeles te hebben gewoond, waar hij onder meer een track schreef voor de band The Ventures, keerde hij in de zestiger jaren terug naar Odessa, Texas waar hij werkte met artiesten als Ronnie Smith, Roy Orbison, Bob Wills en Willie Nelson.

Woudagemaal drie dagen onder stoom

Het Woudagemaal in het Friese Lemmer is van zaterdag tot en met maandag in werking. Volgens het Waterschap Friesland is dat om de hoge waterstanden tegen te gaan, maar ook om nieuw personeel op te leiden. Wie het leuk vindt, kan het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld tijdens die dagen komen bekijken.

Het Woudagemaal uit 1920 wordt normaal gesproken maar twee keer per jaar onder stoom gebracht om 'machinisten' op te leiden. Maar bij extreem hoogwater wordt het ook in werking gezet. Het gemaal pompt dan overtollig water uit Friesland naar het IJsselmeer.

Woudagemaal drie dagen onder stoom
Woudagemaal drie dagen onder stoom (Foto: ANP)

Zwager van Koningin Elizabeth II overleden

Lord Snowdon, de voormalige echtgenoot van wijlen de Britse prinses Margaret, is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Buckingham Palace vrijdag meegedeeld.

Volgens zijn familie overleed Snowdon vredig in zijn huis. Antony Armstrong-Jones, zoals hij voluit heette, was van beroep fotograaf. Hij was van 1960 tot 1978 gehuwd met prinses Margaret, de zus van koningin Elizabeth II.

Lord Snowdon (86) overleden
Lord Snowdon (86) overleden (Foto: ANP)

Storing bij Facebook Business Manager

Bedrijven kunnen voorlopig niets op Facebook zetten. De tool waarmee ze dat doen, de Facebook Business Manager, kampt met een storing. Wie naar business.facebook.com gaat, krijgt een foutmelding. Het is niet bekend hoelang de storing duurt. Ook de oorzaak is onbekend.

Op Twitter, dat het nog wel doet, klagen veel mensen steen en been. Ze vragen zich onder meer af of het komt doordat het vrijdag de 13e is.

Storing bij Facebook Business Manager
Storing bij Facebook Business Manager (Foto: BuzzT)

Wilders krijgt concurrentie van Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil premier worden. "Het torentje is niet het eindpunt van een politieke loopbaan, maar het begin van maatschappelijke verandering", zei hij vrijdagavond op een drukbezochte campagnebijeenkomst in Nijmegen.

Klaver verweerde zich bij voorbaat al tegen de voorspelbare kritiek van tegenstanders. "Waarom wacht die Klaver niet nog een paar jaar, zullen ze zeggen." De dertigjarige GroenLinks-voorman pareerde met een reeks van problemen op die in zijn ogen dringend moeten worden aangepakt. ''Daarom kan ik niet wachten, daarom kunnen wij niet wachten.''

De 'MeetUp' van GroenLinks in Nijmegen van vrijdag was de grootste tot nu toe. Veel van de volgens de partij meer dan duizend bezoekers zijn geen lid. Het congres van GroenLinks in december trok ook al meer bezoekers dan ooit.

GroenLinks-leider Klaver wil premier worden
GroenLinks-leider Klaver wil premier worden (Foto: ANP)

Harddrugs in clubhuis No Surrender

Bij doorzoekingen van een clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen en de woning van een 48-jarige verdachte in Klazienaveen zijn sporen van harddrugs gevonden. Dat meldt de politie vrijdag.

Daarnaast is beslag gelegd op een gestolen aggregaat en een scooter die waarschijnlijk van diefstal afkomstig is, aldus de politie. Agenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) waren de hele vrijdag bezig met het onderzoek in de woning en het clubhuis. Het gebied rond het clubhuis in Emmen is afgezet en er werd een noodbevel ingesteld.

De man uit Klazienaveen werd vrijdag opgepakt op verdenking van handel in verdovende middelen.

Sporen van harddrugs in clubhuis en woning
Sporen van harddrugs in clubhuis en woning (Foto: ANP)

Ontvoerde baby na 18 jaar terecht

Een vrouw die achttien jaar geleden was ontvoerd uit een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Jacksonville, is terecht. Ze is deze week gevonden in Walterboro in de staat South-Carolina. Dat heeft sheriff Mike Williams vrijdag tegen de Amerikaanse zender CNN gezegd.

Een DNA-test bevestigde dat het inderdaad de achttienjarige Kamiyah Mobley is die als baby uit het ziekenhuis werd meegenomen door een vrouw die zich voordeed als een verpleegster.

De politie heeft de 51-jarige Gloria Williams gearresteerd voor de ontvoering. Mobley was er achttien jaar lang van overtuigd dat Williams haar moeder was.

Ontvoerde baby na 18 jaar terecht
Ontvoerde baby na 18 jaar terecht (Foto: ANP)

'Sylvana was eerst met naam Artikel 1'

Sylvana Simons en haar nieuwe partij waren er als eerste bij om de naam Artikel 1 vast te leggen. De stichting Radar/Art. 1, die een rechtszaak heeft aangespannen om Simons en consorten te verbieden de naam te gebruiken, heeft daardoor geen kans van slagen, denkt Simons.

De stichting, een onafhankelijk antidiscriminatiebureau waarin Radar en Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland, samenwerken, stelt dat de naam Artikel 1 al jaren de hare is. Simons heeft de stichting uitgenodigd voor een gesprek, zei ze vrijdag in het televisieprogramma De Nieuwe Maan.

Directeur Cyriel Triesscheijn liet woensdag weten dat hij naar de rechter stapte omdat Simons niet reageerde op zijn verzoek de partijnaam te veranderen. Hij herhaalde bij die gelegenheid dat hij er het liefst in onderling overleg met Simons uitkomt.

Simons 'was eerst met naam Artikel 1'
Simons 'was eerst met naam Artikel 1' (Foto: ANP)

Stuk bot bij meegenomen spullen rampplek MH17

Bij de spullen die mogelijk afkomstig zijn van vlucht MH17 die door de Nederlandse journalist Michel Spekkers zijn meegenomen uit Oekraïne, zit een stukje menselijk bot. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond gezegd.

In DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is vastgesteld dat het bot afkomstig is van een passagier van wie de identiteit in 2014 is achterhaald. De nabestaanden van het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht.

Spekkers zegt dat hij de spullen op de rampplek van de MH17 in Oekraïne heeft gevonden. Hij nam alles in een vuilniszak mee naar Nederland. Zaterdag zijn de spullen op Schiphol overgedragen aan de autoriteiten.

De andere voorwerpen zijn beoordeeld en niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek, aldus het OM.

Stuk bot bij meegenomen spullen rampplek MH17
Stuk bot bij meegenomen spullen rampplek MH17 (Foto: ANP)

Verstappen vs Verstappen in finale van beste inhaalactie

De prijzenregen voor Max Verstappen lijkt maar niet te stoppen. Nog voor de beslissing is gevallen is Verstappen al zeker van weer een prijs. Het officiële Twitter-account van de Formule 1, @F1, houdt dezer dagen de verkiezing voor de mooiste inhaalactie van afgelopen seizoen. De Nederlandse coureur moet het in de finale van die wedstrijd opnemen tegen zichzelf.

De organisatie had acht prachtige inhaalacties geselecteerd die via een knock out-systeem tegen elkaar uitkwamen. Verstappen was de enige coureur met twee nominaties en beiden werden door de volgers van de diverse officiële social media-kanalen van de F1 telkens mooier bevonden dan die van de opponenten.

In de finale neemt de inhaalactie van Verstappen op Nico Rosberg tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië het op tegen de manoeuvre tegen diezelfde Rosberg in het kletsnatte Brazilië. De jonge Nederlander blijkt maar weer eens de onbetwiste inhaalkoning van de Formule 1.

Verstappen vs Verstappen in finale om beste inhaalactie (Pro Shots / Action Images)
Verstappen vs Verstappen in finale om beste inhaalactie (Pro Shots / Action Images)

Bowser en Bowser Jr. leggen parental controls uit voor Nintendo Switch

De Nintendo Switch zal waarschijnlijk een console worden die zowel jong als oud zal aanspreken, en voor die eerste groep willen ouders wellicht weten wat hun kind precies doet op Nintendo's nieuwste console. Nintendo komt daarvoor met een speciale app die Nintendo Switch Parental Controls gaat heten, en Bowser en Bowser Jr. leggen in een schattig filmpje uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Om te beginnen kunnen ouders een tijdslimiet zetten op de speeltijd van de Switch, met een berichtje dat boven aan het scherm verschijnt voor het kind wanneer de tijd om is. Ook kunnen ouders zien op de app of kinderen meer hebben gespeeld dan de afgesproken speeltijd, en wanneer het kind langer speelt dan de ouders goed voor hen vinden kunnen ze instellen dat de Switch automatisch uitgaat wanneer de tijd om is. Ook kan er een wekker worden ingesteld voor wanneer het bedtijd is, en kan voor elke dag van de week een aparte speeltijd ingesteld worden.

Andere mogelijkheden met de app is om games te vergrendelen waarvoor een kind nog niet oud genoeg is, en ook kunnen ze online chatmogelijkheden uitzetten bij games zoals Splatoon. Ook krijgen ouders een maandelijks overzicht wat hun kinderen het meest hebben gespeeld, zodat ze daarover met hen gesprekken kunnen voeren.

Bekijk het filmpje hieronder. De Nintendo Switch Parental Controls zal beschikbaar zijn voor iOS en android. De Nintendo Switch zelf komt uit op 3 maart.

Bowser en Bowser Jr. leggen parental controls uit voor Nintendo Switch

'One-issuepartijen zaaien tweedracht'

Ouderenpartij 50Plus zaait tweedracht tussen ouderen en jongeren. Er is een pact nodig tussen beide groepen om samen te zorgen voor een fatsoenlijke oudedagsvoorziening, zegt voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in De Telegraaf. "Ik vind het heel jammer dat partijen die zich op één onderwerp richten daar zo makkelijk mee wegkomen. Ze geven geen antwoord op de veel bredere vragen waar de samenleving voor staat."

De 65-jarige politica stelt dat de ouderenpartij problemen geïsoleerd op wil lossen. "Het pact moet een afspraak worden, net zoals bij het sociaal akkoord, waarin je met elkaar besluit hoe mensen voldoende inkomen hebben om te kunnen genieten van hun oude dag. Daarin spreek je ook af om dat niet doen op kosten van de komende generaties."

Verbeet maakt zich onder meer druk over zzp'ers die na hun pensionering straks grotendeels moeten leven van de AOW. "De vraag is nu wat we voor elkaar over hebben. Wat we zelf kunnen doen? Maar ook: met elkaar de centjes opbrengen om te zorgen dat mensen - als het nodig is - met hulp van professionele zorg hun laatste jaren op een fatsoenlijke manier kunnen doorbrengen."

Gerdi Verbeet tegen one-issuepartijen
'One-issuepartijen zaaien tweedracht' (Foto: ANP)

Familie toch bij herdenking dode scholier

De familie van Tharukshan Selvam was vrijdagochtend toch bij de herdenking van de jongen, die afgelopen zondag zelfmoord pleegde na aanhoudende pesterijen.

De emotionele herdenkingsdienst vond plaats in het Grotiuscollege in Heerlen, waar de vijftienjarige jongen op school zat. Honderden leerlingen luisterden er naar liedjes, teksten en gedichten van medeleerlingen. Na afloop werden witte ballonnen met zelfbedachte teksten opgelaten.

Donderdag liet de familie nog weten de herdenking te mijden omdat die plaatsvond in de school waar Tharukshan aanhoudend gepest zou zijn.

"We zijn heel blij dat ze er toch bij waren", zei Frank Schings, voorzitter van de scholenkoepel waaronder het Grotiuscollege valt. "De emoties liepen heel hoog op. Twee medewerkers van de school zijn na afloop meegegaan om met de familie te praten over de crematie maandag."Die vindt in besloten kring plaats.

Familie toch bij herdenking dode scholier
Familie toch bij herdenking dode scholier (Foto: ANP)

Justitie onderzoekt emissiefraude bij Renault

Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij autoconcern Renault. Dat meldde een woordvoerder van het OM vrijdag.

De strafrechtelijke stap volgt op een eerder onderzoek dat de autoriteiten hadden gedaan bij Renault. In januari vorig jaar werden al doorzoekingen gedaan. Er is voldoende materiaal gevonden om het onderzoek verder door te zetten.

Drie onderzoeksrechters houden zich nu bezig met de zaak, die vergelijkbaar is met gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren bij Volkswagen. Zij zullen vervolgens beslissen of er een rechtszaak wordt aangespannen tegen Renault. De autofabrikant heeft nog geen reactie naar buiten gebracht.

Onder vuur
Donderdag kwam Fiat Chrysler onder vuur te liggen vanwege vergelijkbare misstanden. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf ontkende de beschuldigingen echter.

Op de beurs in Parijs werd door beleggers negatief gereageerd op het nieuws. Het aandeel Renault stond aan het eind van de ochtend ruim 2 procent in de min.

Justitie onderzoekt emissiefraude bij Renault
Justitie onderzoekt emissiefraude bij Renault (Foto: ANP)

Ed Sheeran scoort hit met Shape of You

Ed Sheeran is terug in de Nederlandse hitlijsten. De Engelse singer-songwriter bezet de eerste plaats in de Singles Top 100 met zijn nieuwe single Shape Of You. Hij bracht het nummer vorige week uit, gelijktijdig met Castle On The Hill en dat liefdesliedje komt binnen op de vierde plek in de ranglijst.

Castle On The Hill en Shape Of You staan op het derde studioalbum van Ed Sheeran, dat later dit jaar verschijnt. De plaat heet ÷ (divide) en is de opvolger van + uit 2011 en x uit 2014.

"Castle On The Hill is een liefdesliedje voor Suffolk", zei Ed Sheeran eerder. "Ik geloof niet dat iemand dat eerder heeft gedaan." Hij groeide op in het Engelse graafschap. Shape Of You, over een ontluikende romance, schreef Ed met Rihanna in zijn achterhoofd. "Maar toen ik het zong kon ik me niet voorstellen dat Rihanna het ooit zou zingen, dus heb ik het nummer zelf gehouden."

Singles Top 10 week 2
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Ed Sheeran - Shape of You
2. (3) Ronnie Flex feat. Frenna - Energie
3. (2) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye
4. (-) Ed Sheeran - Castle of the Hill
5. (4) James Arthur - Say You Won't Let Go
6. (3) Broederliefde/Emms - Het is een feit
7. (12) Starley - Call On Me
8. (8) The Weeknd feat. Daft Punk - I Feel It Coming
9. (5) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
10. (9) F1rstman feat. DJ Youss & Boef - Overal

Ed Sheeran scoort hit met Shape of You
Ed Sheeran scoort hit met Shape of You (Foto: BuzzE)

Alle partijen op voorzijde stembiljet

Hoeveel partijen ook deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen, ze krijgen voorlopig allemaal een plaats op de voorzijde van het stembiljet. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Een recordaantal van 81 partijen heeft zich bij de Kiesraad aangemeld om aan de verkiezingen van 15 maart deel te nemen. De volgende horde is het inleveren van de kandidatenlijsten, wat voor 30 januari moet gebeuren. Vaak vallen in dat stadium nog wat partijen af, omdat ze dan een waarborgsom van ruim 11.000 euro op tafel moeten leggen. Maar Plasterk sluit niet uit dat er meer partijen dan ooit op het stembiljet belanden.

Mocht het bij 32 partijen of minder blijven, dan krijgen zij allemaal naast elkaar een plekje op een wat verbreed stembiljet. Zijn er nog meer mededingers, dan wordt de kiezer twee rijen onder elkaar voorgeschoteld op een wat langer biljet.

Ronald Plasterk (Foto: ANP)
Alle partijen op voorzijde stembiljet (Foto: ANP)

Nieuw virus velt eerste haas

Voor het eerst is in Nederland een dode haas gevonden met het type virus RHDV2, het Rabbit Haemorrhagic Disease Virus. Dat meldt de website naturetoday. Het dier werd half december dood aangetroffen in het werkgebied van de Wildbeheereenheid Aalten, op de grens van de gemeenten Aalten en Winterswijk.

RHDV2 is een nieuwe variant van het RHDV, dat massale sterfte onder konijnen kan veroorzaken. In augustus van het vorig jaar werden in bijna alle provincies in Nederland dode konijnen gevonden die dit nieuwe type virus bleken te hebben.

RHDV2 werd in 2010 voor het eerst in Frankrijk vastgesteld. In januari 2015 werd het voor het eerst aangetroffen in Nederland. Het virus is niet gevaarlijk voor andere zoogdieren en dus ook niet voor mensen.

Nieuw virus velt eerste haas
Nieuw virus velt eerste haas (Foto: ANP)

Judobond sluit Franssen uit van internationale wedstrijden

Judo Bond Nederland (JBN) heeft besloten om judoka Juul Franssen uit de nationale topsportselectie te zetten. Hierdoor kan ze niet deelnemen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de bond. Reden is een verschil van inzicht over de te volgen route richting de Olympische Spelen van 2020.

Het onderwerp van de discussie is de centralisatie, waar al jaren heibel om is, maar wat sinds september jl. een feit is. "De bond wil dat alle trainingen op Papendal worden gevolgd, anders volgt uitsluiting. Juul wil zich daar wel aan houden, maar kan niet volledig aan de eis van de bond voldoen. Ze traint zo'n twee keer per week op Papendal, maar studeert in Rotterdam en volgt daar dus ook trainingen", aldus Hetteke Frima van NL Sporter, een organisatie die opkomt voor de belangen van topsporters.

"Ze kan niet elke keer naar Arnhem komen als haar studie in Rotterdam is. We zijn op een punt beland dat de bond niet meer met Juul wil praten. De deur is dichtgedaan." De huidige nummer zes in de klasse tot 63 kilogram is het niet eens met het besluit en bekijkt eventuele juridische volgstappen. "Ik wou alles op alles zetten om er in Tokyo voor Nederland bij te zijn, dat wordt mij nu afgenomen. Daar kan en wil ik me niet bij neerleggen en ik ga dan ook samen met NL Sporter en advocaat Wil van Megen kijken wat de juridische mogelijkheden zijn."

Bovendien heeft NOC*NSF op verzoek van de JBN de A-status van Franssen beëindigd, waardoor zij geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsport carrière ondersteunen.

Juul Franssen hier in actie. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Juul Franssen hier in actie. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

West Ham gaat Payet verkopen

West Ham United heeft de beslissing genomen om Dimitri Payet te verkopen, zo weet Goal. Slaven Bilić onthulde donderdag dat Payet de club had geïnformeerd dat hij de wens heeft om te vertrekken en Goal heeft begrepen dat hij nu weigert om voor West Ham te spelen, waarbij hij inspeelt op een terugkeer naar Olympique Marseille.

The Hammers verwierpen eerder deze week een bod van 23 miljoen euro, plus aanvullende premies van ruim 2,5 miljoen euro, waarbij de club het standpunt innam dat ze hem deze transferperiode niet zullen verkopen.

Echter, bronnen hebben nu bevestigd dat de club een draai heeft gemaakt en ze gaan nu proberen om de best mogelijke prijs voor de 29-jarige vleugelspeler te ontvangen. West ham kocht de speler in 2015 voor 12 miljoen euro en willen winst maken en vragen nu 46 miljoen euro. Marseille zou hun bod willen verhogen tot 35 miljoen euro.

Payet zou om persoonlijke redenen verkocht willen worden. De spelmaker heeft dit seizoen in achttien competitiewedstrijden twee keer gescoord en gaf daarnaast zeven assist. Hij is niet in de wedstrijdselectie opgenomen voor de wedstrijd tegen Crystal Palace.

Control van Kensington weer terug aan kop

Kensington is teruggekeerd op de eerste plaats in de Album Top 100. Het album Control van de Utrechtse rockband, dat in november ook al binnenkwam op nummer 1, staat nu elf weken genoteerd in de hitlijst. Kensington laat op Twitter weten vrijdagavond op te treden tijdens de eerste liveshow van The Voice of Holland.

Opvallend is dat het album X van Ed Sheeran weer is geklommen naar de tweede positie. Sheeran staat al sinds juni 2014 onafgebroken in de Album 100. De Engelse singer-songwriter brengt zijn derde studioalbum ÷ (divide) uit op 3 maart. Vorige week bracht hij daarvan de eerste twee singles uit, Shape Of You en Castle On The Hill.

Blue & Lonesome van The Rolling Stones was vijf weken lang de bestverkochte plaat van het land, maar is in deze zesde week teruggezakt naar de derde plek. Nieuw in de tweede ranglijst van dit jaar is de EP De waarheid 2 van de Bredase rapper ISMO.

Album Top 10 week 2
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Kensington - Control
2. (18) Ed Sheeran - X
3. (1) The Rolling Stones - Blue & Lonesome
4. (-) ISMO - De waarheid 2
5. (4) The Weeknd - Starboy
6. (3) Adele - 25
7. (11) Kinderen voor kinderen - Voor altijd jong! - 37
8. (6) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
9. (7) Frenna - Geen oog dichtgedaan
10. (9) Bruno Mars - 24K Magic

Control van Kensington weer terug aan kop
Control van Kensington weer terug aan kop (Foto: BuzzE)

Maeslant- en Oosterscheldekering blijven open

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en de Oosterscheldekering in Zeeland hoefden vrijdag niet dicht. Het was lange tijd onzeker of de stormvloedkeringen gesloten moesten worden met het oog op de storm in combinatie met springtij.

Rijkswaterstaat sluit niet uit dat de schuiven in de Oosterschelde mogelijk komende nacht rond 03:00 uur gesloten worden. Dat gebeurt bij een waterstand van 3 meter boven NAP. De verwachtingen blijven echter onder dat peil. Ook de Maeslantkering gaat pas dicht bij 3 meter boven NAP.

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietsluizen zijn vrijdagmiddag wel dichtgegaan.

Maeslant- en Oosterscheldekering blijven open
Maeslant- en Oosterscheldekering blijven open (Foto: ANP)

Bijna 4000 kilo cocaïne tussen de bananen

De douane en politie hebben donderdag bijna 4000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk. Drie mannen zijn aangehouden toen zij de vrachtwagen uitlaadden, liet de politie vrijdag weten. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en -handel.

De lading bananen met de drugs ertussen verstopt, werd via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de drugs. De partij heeft vermoedelijk een straatwaarde van rond de 140 miljoen euro.

In juni vorig jaar werd in de Rotterdamse haven een vergelijkbare hoeveelheid cocaïne onderschept. De verdovende middelen zaten toen verstopt in een container vol ananassen.

De drugsvangst in Rotterdam was volgens het Openbaar Ministerie (OM) de op een na grootste ooit in de Rotterdamse haven, alleen in 2005 werd een grotere partij van 4200 kilo onderschept.

Bijna 4000 kilo cocaïne tussen de bananen
Bijna 4000 kilo cocaïne tussen de bananen (Foto: ANP)

Toetsenist Bronski Beat overleden

Larry Steinbachek, toetsenist en percussionist van het in de tachtiger jaren zo succesvolle trio Bronski Beat, is afgelopen december overleden. Het droevige nieuws werd vandaag bekendgemaakt door zijn zus Louise Jones in een interview met BBC News. Steinbachek overleed na een korte strijd met kanker.

Bronski Beat werd in 1983 opgericht door Steve Bronski, Jimmy Somerville en Larry Steinbachek, die samen een huis deelden in de Londense wijk Brixton. De band, die bekend stond als een voorvechter van homorechten, was in vele landen hoog in de hitlijsten te vinden met singles zoals 'Smalltown Boy', 'Why' en 'I Feel Love (Medley)'.

Nadat de band in 1995 uiteen was gegaan verhuiste Steinbachek naar Amsterdam om daar een aantal musicals te regisseren. Larry Steinbachek is 56 jaar geworden.

Plus/minsysteem veranderd

Sinds 2011 kennen we op FOK! de plusjes en minnetjes op comments. Vanaf het begin is hierop al commentaar gekomen, dat voor een groot deel terecht is. Om die reden zijn in de loop der jaren al aanpassingen gedaan waardoor posts ook met een lage score gewoon zichtbaar bleven, maar alsnog vinden we dat de score nu niet representatief is en eigenlijk vooral gebruikt wordt om mensen waarmee je het oneens bent omlaag te krikken. De meerderheid 'wint'.

Vandaar dat dit systeem vanaf vandaag is veranderd. Vanaf nu kun je een comment 'liken' en dus eigenlijk een +1 geven, maar negatieve punten geven is er niet meer bij. Op die manier kan iedereen in de plus komen, óók als de tegenstanders ver in de meerderheid zijn.

De behaalde score zegt overigens nog steeds niets over de kwaliteit van een comment, maar puur iets over hoeveel mensen op het duimpje hebben gedrukt en dus hebben aangegeven de post leuk te vinden of het met de mening in de post eens te zijn.

Niet langer zal iemand die 40 plusjes en 42 minnetjes krijgt met een negatieve score eindigen. Heb je 40 plusjes, dan sta je op +40. Simpel.

Elke comment begint met een score van nul. Alle comments zijn voor iedereen zichtbaar. Daarmee verdwijnt ook het zogenaamde viewlevel dat ervoor zorgde dat je posts met een score lager dan bijvoorbeeld -10 niet meer te zien kreeg, of waarbij de quoteknop verdween. Die restricties zijn allemaal verdwenen.

Na het forum is nu de frontpage aan de beurt om een positiever beleid te voeren. Daarbij hoort een betere sfeer, minder persoonlijke aanvallen, minder grofheid en meer respect voor elkaar en elkaar's standpunten. Dit is stap 1.

Natuurlijk blijft FOK! wel FOK!, dus we zullen gewoon prikkelende berichten blijven plaatsen, maar we kunnen daarover prima een discussie aan gaan zonder elkaar voor rotte vis uit te maken. Wir schaffen das!

 Upvoten, nu met duimpje!
Upvoten, nu met duimpje!

Eekhoorns vallen kinderen aan in Brits park

Eekhoorns in een park in Cornwall zijn tijdens de feestdagen zo verwend geraakt, dat ze nu kinderen aanvallen om aan voedsel te komen. Dat melden verschillende Britse media vrijdag.

De eekhoorns die inmiddels een behoorlijk dikke buik hebben, konden dagen lang genieten van snacks en andere lekkernijen die door de zachte winter op een vorstvrije grond door bezoekers waren achtergelaten.

Door hun toegenomen eetlust zetten ze nu hun tanden in bezoekers van het Tehidy Country Park om alsnog aan een lekker hapje te komen. De Daily Mail schrijft dat er zelfs een driejarige jongen gewond is geraakt, nadat hij was aangevallen door meerdere eekhoorns.

Eekhoorns vallen kinderen aan in Brits park
Eekhoorns vallen kinderen aan in Brits park (Foto: BuzzO)

Wetenschappelijk feit: Geloof is onzin

Dat geloof, waar bijgeloof ook onder valt, onzin is heeft de vlucht van Finnair flight AY666, met bagagecode HEL op vrijdag 13 mei 2016, duidelijk aangetoond. Het vliegtuig steeg op de bewuste vrijdag de 13e op van Kopenhagen en lande veilig en wel op Helsinki. Vandaag is toevallig ook een vrijdag de 13e.

Piloten zijn niet zo bijgelovig “Het is nogal een grap onder piloten, ik ben geen bijgelovige man, voor mij is het gewoon een toevallige samenloop”, zegt piloot Juha-Pekka Keidasto. Het cabinepersoneel stelde (bij)gelovige passagiers gerust.

Er is zelfs een wetenschappelijk erkende benaming voor mensen die angstig zijn door geloof: Hexakosioihexekontahexafobie, angst voor het getal 666 en Paraskevidekatriafobie, angst voor vrijdag de 13e, zijn de officiële benamingen, waarmee je veel punten kan scoren als scrabbelaar of wordfeuter. De termen duiden gelovigen die zo extreem angstig worden door hun geloof dat het hun dagelijks leven sterk beïnvloedt of normaal functioneren onmogelijk maakt.

Topman Belastingdienst stapt op

De hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens, vertrekt. Hij heeft zijn functie vrijdag neergelegd, meldt het ministerie van Financiën. Hij was pas sinds 1 november 2015 de directeur-generaal van de Belastingdienst.

Een reorganisatie bij de Belastingdienst is helemaal misgegaan. Een vrijwillige vertrekregeling pakte verkeerd uit.

,"Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden", aldus een verklaring van Financiën.

Topman Belastingdienst stapt op
Topman Belastingdienst stapt op (Foto: ANP)

Sluizen Afsluitdijk dicht wegens hoogwater

De sluizen in de Afsluitdijk gaan vrijdagmiddag dicht. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat in verband met het verwachte hoge water in combinatie met de storm in Noord-Nederland.

De Afsluitdijk heeft aan beide kanten sluizen voor de scheepvaart. Aan de zijde van Noord-Holland zijn de Stevinsluizen, aan de Friese kant liggen de Lorentzsluizen.

De sluizen blijven tot zaterdag gesloten. Het scheepvaartverkeer krijgt ruim van tevoren te horen op welk tijdstip de doorgangen weer toegankelijk zijn.

Sluizen Afsluitdijk dicht wegens hoogwater
Sluizen Afsluitdijk dicht wegens hoogwater (Foto: ANP)

Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op EK shorttrack

In het Italiaanse Turijn strijden de shorttrackers dit weekend om de Europese titel. Het is de opmaat naar het wereldkampioenschap over twee maanden in het Rotterdamse Ahoy. Op vrijdag is het de dag van de kwalificaties op alle afstanden. 

Vorig jaar in Sochi ging het mis voor Sjinkie Knegt. Hij won wel de 500 meter, maar kon geen potten breken op de langere afstanden. Hij belandde daardoor net naast het podium op de vierde plaats. Bij de dames was er brons voor Suzanne Schulting en zal bij afwezigheid van Elise Christie behoren tot de favorieten voor het goud. De Britse won vorig jaar alle afstanden, maar besloot met het oog op het WK dit EK over te slaan. 

Nederland heeft wel tweemaal goud te verdedigen bij de relay. Vorig jaar wonnen zowel de mannen als de vrouwen de Europese aflossingswedstrijd. Bij de heren zullen Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma in het individuele toernooi in actie komen. Itzhak de Laat en Dennis Visser vullen de ploeg aan bij de relay. Bij de dames komen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries het ijs op voor het individuele toernooi. Lara van Ruijven en Tineke den Dulk zijn meegenomen voor de relay. 

Programma 

10:10 Ladies - 1500 m - Heats
Geen fouten bij de eerste afstand bij de dames. Suzanne Schulting en Rianne de Vries wonnen hun heat. Yara van Kerkhof werd tweede achter publieksfavoriete Arianna Fontana.  

10:41 Men - 1500 m - Heats
Ook de heren nemen de eerste horde. Knegt en Breeuwsma wonnen hun eerste 1500 meter. Hoogerwerf werd derde in zijn heat en mag zaterdag ook in het hoofdtoernooi in actie komen op deze afstand. 

11:28 Ladies - 500 m - Heats
Dames zijn soeverein uit de kwalificaties op de 500 gekomen. Zowel Schulting, De Vries als Van Kerkhof sloten hun heat als winnaar af.

11:46 Men - 500 m - Heats
Ook de heren halen zonder problemen het hoofdtoernooi. Knegt en Breeuwsma winnen opnieuw hun heat en Hoogerwerf werd tweede achter Sebastien Lepape uit Frankrijk. 

12:28 Ladies - 1000 m - Heats
Perfecte kwalificatie voor de dames. Schulting en De Vries wonnen opnieuw hun heat. Van Kerkhof had genoeg aan een tweede plaats, achter een Russin. 

12:52 Men - 1000 m - Heats
Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op het EK shorttrack. Breeuwsma won zijn heat en Knegt werd tweede echter de Hongaar Sandor Shaolin Lui. Hoogerwerf kreeg echter een penalty voor het hinderen van Lepape en zal zondag op deze afstand toe moeten kijken. 

14:17 Ladies - 3000 m Relay - Heats
De damesploeg op de relay plaatste zich eenvoudig voor de halve finales. De dames wisten Polen en Tsjechië op een ronde te zetten en zou eenvoudig de eerste stap gezet richting prolongatie van de Europese titel. 

14:53 Men - 5000 m Relay - Heats
De heren hebben de relay de halve finales gehaald op het EK. In de heat waren ze te sterk voor België en Groot-Brittannië. 

Geldstraf wegens zoeken naar etensresten

Een 82-jarige man is in Beieren tot 200 euro boete veroordeeld omdat hij in de vuilcontainer van een supermarkt naar eten zocht. Duitse media meldden vrijdag dat de rechter de aanklagers volgden in hun strafeis wegens huisvredebreuk, omdat de bejaarde vaker voor overlast heeft gezorgd.

De zaak kwam aan het rollen toen de man bij een supermarkt in het plaatsje Neumarkt-Sankt-Veith in de container op zoek ging naar iets eten. De filiaalchef vond dat storend en schakelde de politie in wegens huisvredebreuk en diefstal. Volgens de advocaat van de veroordeelde is de man sinds de scheiding van zijn vrouw in een neerwaartse spiraal beland en heeft hij niet meer dan 300 euro inkomen per maand en dus geen geld voor de boete. Maar de de rechter oordeelde dat die ook in termijnen kan worden betaald.

Geldstraf wegens zoeken naar etensresten
Geldstraf wegens zoeken naar etensresten (Foto: BuzzO)

Angela Merkel voortaan dr. Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in Brussel, in toga, een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Gent en KU Leuven. Ze krijgt het eredoctoraat vanwege "haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen, en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden".

De academische plechtigheid werd bijgewoond door de Belgische premier Charles Michel en de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois. Het is voor het eerst dat de twee grootste universiteiten van Vlaanderen samen een eredoctoraat toekennen, maar dat is niet tot genoegen van iedereen. Rechtse actievoerders stonden buiten met spandoeken met 'Merkel niet welkom'.

In hun lofrede noemden rectoren Anne De Paepe (Gent) en Rik Torfs (Leuven) dr. Merkel 'een rolmodel' vanwege haar aanpak van de vluchtelingencrisis en de woorden 'wir schaffen das' in dat verband. Daarmee plaatst ze zich volgens hen mogelijk in het rijtje van historische figuren als Luther King, Gandhi en Mandela.

In haar dankspeech noemde Merkel het eredoctoraat "een bijzondere geste, die gezien onze geschiedenis niet vanzelfsprekend is. We weten allen wat Duitsland de Belgische bevolking ooit heeft aangedaan", zei ze. Ook richtte ze zich in een vurige oproep tot de studenten in de zaal hun verantwoordelijkheid te nemen om Europa verder uit te bouwen. "Onverschilligheid kan Europa zich niet veroorloven."

Daarna werd Merkel door koning Filip ontvangen. Premier Michel neemt haar donderdagavond uit eten op een geheime plek in Brussel.

Merkel ontvangt eredoctoraat in Brussel
Angela Merkel voortaan dr. Merkel (Foto: ANP)

'Belg' klaagt staat aan wegens foltering

Een 'Belg' die drie jaar in de Amerikaanse gevangenis van Guantánamo Bay zat, heeft bij het Comité tegen Foltering van de VN een klacht ingediend tegen de Belgische staat. De 38-jarige Moussa Zemmouri wordt hierin gesteund door het Europese Centrum voor de Mensenrechten, meldt het Vlaamse dagblad De Standaard vrijdag.

Volgens zijn advocaat is België medeplichtig aan vrijheidsberoving en foltering van Zemmouri. De man werd in 2001 opgepakt in het Pakistaans­-Afghaanse grensgebied op ­verdenking van terrorisme en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij zat drie jaar opgesloten op de omstreden Amerikaanse basis in Guantánamo Bay op Cuba. In april 2005 werd hij ­terug naar België gestuurd, zonder veroordeling.

"België heeft informatie over mijn cliënt uitgewisseld met de VS", aldus advocaat Walter Van Steenbrugge. "De autoriteiten wisten dat hij gefolterd werd."

Schadevergoeding
Ook zegt hij de staat binnenkort te dagvaarden voor een burgerlijke rechtbank voor een voorlopige schade­vergoeding van 50.000 euro. In 2011 diende Zemmouri al een strafklacht in tegen België, waar niets mee gedaan is volgens de advocaat.

De 'Antwerpenaar' met Marokkaanse wortels reisde volgens De Standaard al vanaf zijn zestiende naar Syrië, Pakistan en Afghanistan om in Koranscholen te studeren. Hij geniet sinds zijn terugkeer uit Cuba een heldenstatus bij Belgische jihadisten.

Zemmouri werd in juli 2016 veroordeeld tot veertig maanden voorwaardelijk voor zijn betrokkenheid bij een geplande homejacking (diefstal van een auto na inbraak in de woning voor de autosleutels) in 2015.

Belg klaagt staat aan wegens foltering
'Belg' klaagt staat aan wegens foltering (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Michael Brecker (1949-2007)

Vandaag tien jaar geleden overleed de Amerikaanse tenorsaxofonist Michael Brecker. Deze jazzmuzikant was een van weinigen die gepiel in de ruimte tot kunst wist te verheffen. Op de een of andere manier gaat het wel ergens over.

Brecker had veel te vertellen op zijn instrument, van zachtaardig en mooi tot snoeihard en gefreakt. Hij had er nog lang mee door willen gaan, maar zijn zoektocht naar een geschikte beenmergdonor kon helaas niet verhinderen dat de invloedrijke muzikant op 57-jarige leeftijd aan leukemie bezweek.

We eren deze gentleman of jazz met drie stukken. Allereerst de ballad Naima van John Coltrane, die Brecker helemaal in zijn eentje uitvoert - en dat kunnen alleen de allergrootsten. Daarna een funky versie van een andere jazzstandard, het bekende Autumn Leaves in kwartetbezetting. Tenslotte Above and Below, een geflipte jazzrockcompositie, waarin eerst broer Randy een ook al uitmuntende solo op trompet geeft, waarna Michael het stuk afsluit.

'Nederland is economisch zeer stabiel land'

Nederland hoort economisch gezien bij de meest stabiele landen ter wereld. Dat stelt consultancy- en accountantsbedrijf KPMG in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Daarin schaart het adviesbureau Nederland na Zwitserland en voor Luxemburg in de top 3 van landen die macro-economisch het meest stabiel zijn, met een goede infrastructuur en een hoog opgeleide bevolking. Hongkong en Noorwegen completeren de top 5.

Deze landen zijn volgens KPMG meer dan gemiddeld aangesloten bij de wereldeconomie en beschikken over zeer krachtige openbare instellingen. "Dit komt tot uiting in duidelijke en kwalitatief goede regelgeving, heldere beleidsvorming, rechterlijke onafhankelijkheid en een overheid die effectief opereert. Al deze aspecten zorgen voor een solide basis, die in het algemeen garant staat voor toekomstige economische groei en welvaart."

Sterke infrastructuur
De landen werden gerangschikt op basis van hun kansen om duurzaam te groeien en de mate waarin zij daarvan gebruikmaken. Nederland scoorde daarbij vooral hoog door de actieve stimulering van de internationale handel en door de sterke infrastructuur.

Niet alleen rijke landen scoren hoog op de lijst. "Landen als Maleisië en Chili volgen op kleine afstand", aldus de onderzoekers. "Een bewijs van het feit dat landen met een geringer welvaartsniveau in staat zijn om een relatief hoge prestatie te realiseren. Beleidsmakers spelen daarbij een grote rol."

'Nederland is economisch zeer stabiel land'
'Nederland is economisch zeer stabiel land' (Foto: ANP)

Duitse wegen druk door laag water

Lage waterstanden in de Rijn hebben geleid tot een toename van vrachtverkeer over de weg in Duitsland. Al sinds september staat het water extreem laag in de rivier. Binnenvaartschepen kunnen daardoor maar 10 procent van hun maximale capaciteit benutten.

Onder meer de Duitse chemiereus BASF uit Ludwigshafen is uitgeweken naar vrachttransport over de weg omdat de schepen door de lage waterstanden niet zwaar beladen kunnen worden. Ook wordt veelvuldig gebruikgemaakt van het spoor.

Duitse wegen druk door laag water
Duitse wegen druk door laag water (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC Fight Night 103

De enorm succesvolle carrière van MMA-legende B.J. Penn krijgt weer een nieuw hoofdstuk, aangezien The Prodigy aanstaande zondag weer in de octagon verschijnt. Zijn gevecht in de vedergewichtdivisie tegen Yair Rodriguez zal de hoofdpartij zijn van UFC Fight Night 103.

UFC Fight Night (Bron: Wikipedia)
UFC Fight Night 103 (Bron: Wikipedia)

Penn vs Rodriguez
De 38-jarige Penn, na Randy Couture de tweede vechter ooit in de UFC die titels in twee verschillende gewichtsdivisies behaalde en is opgenomen in de UFC Hall of Fame, krijgt een gehaaide tegenstander met Rodriguez die na vijf partijen nog ongeslagen is in de UFC. Deze reeks is de op twee na langste reeks in de divisie, na interim-kampioen Max Holloway (negen opeenvolgende winstpartijen) en de huidige vedergewicht-/lichtgewicht-kampioen Conor McGregor (zeven). Vier van de vijf overwinningen van Rodriguez kwamen tot stand door beslissing van de jury.

Penn is inmiddels de twaalfde vechter in de geschiedenis van de UFC die het aantal van 24 partijen haalt. Dit gevecht is daarentegen zijn eerste gevecht sinds 6 juli 2014 en zijn laatste overwinning dateert van november 2010, toen hij Matt Huges na 21 seconden knock-out sloeg. Van de laatste zeven gevechten heeft Penn er maar één gewonnen, vijf verloren en één eindigde onbeslist.

Lauzon vs Held
Joe Lauzon (26-12 MMA, 13-9 UFC) gaat inmiddels zijn 23e gevecht aan in de lichtgewichtdivisie. Na Gleison Tibau (26) en Jim Miller (25) heeft hij de meeste partijen in deze divisie gevochten. Lauzon presteert enorm wisselvallig en in zijn laatste zes gevechten wisselen de winst- en verliespartijen zich dan ook af. Zijn laatste gevecht verloor Lauzon van Jim Miller. Van zijn 26 overwinningen haalden 25 het einde niet en tijdens achttien van deze partijen wist hij de tegenstander zelfs voortijdig af te laten kloppen. Lauzon is een spectaculaire vechter wat zich uit in het feit dat hij inmiddels vijftien eervolle bonussen heeft mogen ontvangen, waaronder zesmaal Fight of the Night en zevenmaal Submission of the Night.

Zijn tegenstander, de Pool Marcin Held, wordt over het algemeen gezien als de toekomst van het Poolse MMA. Sinds zijn MMA-debuut in 2008 heeft Held al 27 partijen gevochten, voornamelijk bij UFC-concurrent Bellator, waarvan hij er 22 gewonnen heeft. Twaalf van deze overwinningen kwamen tot stand door de tegenstander voor het einde van de partij te laten afkloppen. In november van 2015 verloor Held nog een titelgevecht in het lichtgewicht bij Bellator tegen Will Brooks. De Pool heeft zijn debuut bij de UFC afgedwongen door zijn sterke optreden in het real life-programma The Ultimate Fighter Latin America, een televisie-toernooi waar talenten een contract in de UFC kunnen verdienen. De jury was het tijdens de finale unaniem over eens dat hij zijn gevecht met Diego Sanches gewonnen had en daarmee een contract in de UFC mocht ondertekenen.

McGee vs Saunders
Court McGee (18-5 MMA, 7-4 UFC) heeft sinds hij in 2013 een gewichtsdivisie lager is gaan vechten zijn draai gevonden. Inmiddels heeft hij van zijn laatste zes partijen er vier gewonnen. McGee slaat gemiddeld 5,25 slagen per minuut raak en dat is het hoogste aantal van de huidige vechters binnen de weltergewichtdivisie. Sowieso slaat McGee regelmatig raak, want hij is ook één van de drie vechters die binnen twee gewichtsklassen een partij hebben gevochten waarbij hij meer dan honderd maal effectief de tegenstander met zijn vuisten raakte. Alleen MMA-veteraan Nam Phan en Valerie Letrouneau kunnen dit ook op hun Curriculum Vitae zetten.

Ben Saunders (20-7-2 MMA, 6-4 UFC) is na een kleine uitstap weer terug bij de UFC. De publiekslieveling heeft inmiddels drie van zijn laatste vier partijen gewonnen. Saunders is de vechter met het hoogste percentage stoten in de weltergewichtdivisie: gemiddeld komt 58,1 procent van zijn pogingen ook daadwerkelijk door. Verder is Saunders de enige ooit in de UFC die een partij gewonnen heeft door middel van een Omoplata, een ingewikkelde armklem.

Moraga vs Pettis
Inmiddels het tiende gevecht in het vlieggewicht voor John Moraga (16-5 MMA, 5-4 UFC). Hiermee staat hij op de derde plek wat betreft meeste partijen in deze divisie, na Joseph Benavidez (twaalf) en kampioen Demetrious Johnson (ook twaalf). Van zijn vijf overwinningen zijn er vier voortijdig door de scheidsrechter gestopt, alleen kampioen Johnson heeft er meer (vijf). 

Sergio Pettis (14-2 MMA, 5-2 UFC) is met zijn 23 jaar de jongste vechter op het programma van deze UFC Fight Night 103. De jongere broer van voormalig kampioen Anthony Pettis is in 2015 een gewichtsdivisie lager gaan vechten en heeft van zijn laatste drie partijen er twee gewonnen. Al zijn vijf overwinningen gingen echter over de volle drie rondes. Twee van zijn zeven gevechten werden beloond met het predicaat Fight of the Night.


Promo UFC Fight Night 103 (Bron: Youtube)

Overig programma
Frankie Saenz vs. Augusto Mendes
Oleksiy Oliynyk vs. Viktor Pešta
Alex White vs. Tony Martin
Walt Harris vs. Chase Sherman
Jocelyn Jones-Lybarger vs. Nina Ansaroff
Devin Powell vs. Drakkar Klose
Joachim Christensen vs. Bojan Mihajlović
Dmitri Smoliakov vs. Cyril Asker

UFC Fight Night 103 wordt op 15 januari (plaatselijke tijd) gehouden in de Talking Stick Resort Arena in Phoenix, Arizona. Het wordt uitgezonden op kanaal twee van betaalzender FOXsports en de uitzending begint maandagochtend om 4:00 uur.

Kamp: Wilders moet niet in Torentje

Voor het premierschap is heel iemand anders nodig dan Geert Wilders. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag gezegd bij WNL.

Volgens Kamp moet je als regeringsleider kunnen samenwerken, met politieke partijen en andere landen. "De PVV zet zich af tegen anderen, is negatief over anderen. Dat is geen goede basis voor samenwerking", aldus Kamp. "Ik denk dat er een heel ander persoon in het Torentje moet dan Geert Wilders." Kamp vindt dat premier Mark Rutte het de afgelopen jaren goed heeft gepresteerd en hoopt dat hij daarvoor zal worden beloond.

Wilders lijkt niet wakker te liggen van de uitlatingen van Kamp, die Den Haag na de verkiezingen na 23 jaar verlaat. "Vorige week noemde Kamp me niet relevant, nu ongeschikt, het is duidelijk dat de VVD erg nerveus aan het worden is", zei de PVV-leider op Twitter.

Kamp: Wilders moet niet in Torentje
Kamp: Wilders moet niet in Torentje (Foto: ANP)

'Drugspakketjes aangespoeld op Ameland'

Op het strand van Ameland zijn pakketjes gevonden met mogelijk verdovende middelen. De politie roept mensen op die pakjes vinden om die naar het bureau te brengen.

"Wat er precies in zit lijkt op drugs, maar dit moet nog wel onderzocht worden", aldus een woordvoerder. Het gaat om langwerpige pakjes die zijn dichtgemaakt met een ballon met sterren erop. Er zijn er tot nu toe twee aangespoeld, maar mogelijk zullen er nog meer pakjes op het strand belanden.

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "GFT-Alt-Del... en de bak is leeg!"

De opgave van deze week:

Mats seuntjens heeft het maar druk tijdens het trainingskamp van zijn club AZ Alkmaar, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Ed van de Pol)
Mats seuntjens heeft het maar druk tijdens het trainingskamp van zijn club AZ Alkmaar, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Ed van de Pol)

Canadese politie bewapent zich met gps-pijlen

De Canadese politie heeft een nieuw wapen in de strijd tegen vluchtende automobilisten. Politievoertuigen worden volgens omroep CBC uitgerust met speciale pijltjes die zijn voorzien van gps-technologie, zodat verkeersovertreders ook zonder wilde achtervolging kunnen worden achterhaald.

Tot dusver zijn al acht politiewagens voorzien van de pijltjes, die zijn verwerkt in de voorkant van de auto. "We wisten dat we extra hulpmiddelen nodig hadden om overtreders te pakken terwijl we risico voor het publiek verkleinden", zei een woordvoerster van de politie. "We weten uit ervaring dat er altijd risico's bij komen kijken als je de achtervolging inzet."

Agenten gebruiken een speciaal paneel in hun wagens om de pijltjes af te vuren. De projectielen bevestigen zich dan aan de bumper of het kenteken van het vluchtende voertuig, dat vervolgens met het gps-systeem gevolgd kan worden.

Dat gebeurde woensdag voor het eerst toen een automobilist weigerde te stoppen. Volgens de politie was die test een groot succes.

Canadese politie bewapent zich met gps-pijlen
Canadese politie bewapent zich met gps-pijlen (Foto: ANP)

Vrouw die naar Syrië wilde terug in Nederland

Een 33-jarige terreurverdachte uit Eindhoven die vorig jaar via Bulgarije naar Syrië wilde reizen is vrijdagochtend op Schiphol aangehouden.

Ze werd vorig jaar december bij een grensovergang in het zuiden van Bulgarije gearresteerd, toen zij met een auto de grens naar Turkije wilde oversteken. De arrestatie gebeurde op verzoek van Nederland op grond van een Europees aanhoudingsbevel. De vrouw stond al langer gesignaleerd omdat ze wordt verdacht van poging deelname aan een organisatie met een terroristisch oogmerk.

De rechtbank besloot in januari dat ze zou worden uitgeleverd aan Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie wordt ze de komende dagen door de politie verhoord. Daarna wordt bepaald of er eventueel verdere stappen tegen haar worden genomen. Ze zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met haar advocaat.

Vrouw die naar Syrië wilde terug in Nederland
Vrouw die naar Syrië wilde terug in Nederland (Foto: ANP)

Schippers: ziekenhuizen kunnen griepgolf aan

Door het griepvirus dat momenteel heerst is geen sprake van een nijpende situatie in ziekenhuizen, maar het is wel drukker dan normaal. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers vrijdag.

Een aantal ziekenhuizen in Nederland heeft een opnamestop afgekondigd in verband met de griepepidemie. De minister benadrukte dat het hierbij gaat om patiënten van wie behandeling kan worden uitgesteld. "Het is even schuiven. Ziekenhuizen kunnen dat best aan, maar het is wel druk."

Vooral de uitval van personeel dat door de griep wordt geveld zorgt voor veel druk op de ziekenhuizen. "Als je het druk krijgt met nieuwe patiënten en je personeel neemt af, dat is meestal iets wat drukte veroorzaakt."

Schippers: ziekenhuizen kunnen griepgolf aan
Schippers: ziekenhuizen kunnen griepgolf aan (Foto: ANP)

Ploumen helpt vluchtelingen in Griekenland

Het kabinet stuurt hulp naar vluchtelingen die onder "verschrikkelijke omstandigheden" vastzitten in kampen in winters Griekenland. De hulp zal bestaan uit onder meer dekens, slaapzakken, tenten, verwarming en matrassen, zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag.

Veel vluchtelingen verblijven in tenten. Er vindt momenteel overleg plaats met de Griekse autoriteiten waar en hoeveel hulp er nodig is. Ook andere landen schieten de vluchtelingen te hulp, aldus Ploumen. Ze hoopt dat later op de dag nog de spullen naar Griekenland kunnen worden gebracht. Ze trekt er ongeveer een ton voor uit.

Het leven in het noorden van Griekenland is ontregeld door zware sneeuwval en lage temperaturen.

Ploumen helpt vluchtelingen in Griekenland
Ploumen helpt vluchtelingen in Griekenland (Foto: ANP)

Posbank 'levensgevaarlijk' door sneeuw

Natuurgebied de Posbank in Rheden bij Arnhem is vrijdagmorgen afgesloten, omdat het volgens de gemeente "levensgevaarlijk" is in het bos door een dik pak sneeuw en afgebroken takken. Het is er volgens de gemeente zeer glad, terwijl grote takken wegen en paden blokkeren.

De heuvelachtige en fotogenieke Posbank is juist bij sneeuw heel populair. De gemeente probeert vrijdag de weg naar de bossen vanuit het dorp De Steeg sneeuwvrij te maken.

'The Cole Train' klaagt makers Gears of War aan

Ene Lenwood Hamilton vindt dat het karakter Augustus Cole, beter bekend als 'The Cole Train' uit de Gears of War-franchise een te grote gelijkenis heeft met zichzelf. Dus stapt hij naar de rechtbank.

Hamilton schijnt vroeger gewerkt te hebben met Lester Speight, niet geheel toevallig de voice-actor van Cole in de games. De twee zouden gedurende hun werk samen het gehad hebben over het maken van een video game. Dat is er nooit van gekomen, maar nu, ruim tien jaar na de release van het originele Gears of War, heeft Hamilton voor het eerst het karakter gezien en klaagt hij Speight, Microsoft en Epic Games aan.

Om zijn aanklacht wat kracht bij te zetten heeft Hamilton ook wat werk verricht. Allereerst wees hij erop dat hijzelf en Augustus Cole hetzelfde ras hebben, polsbandjes dragen en een gouden voortand hebben. Daarnaast heeft hij zijn stem professioneel laten analyseren, waaruit de conclusie kwam dat de stemmen van Hamilton en Cole niet te onderscheiden waren. Bovendien speelde Hamilton vroeger American Football, je raadt het al, net zoals het karakter ingame.

Helaas blijft de hamvraag, kan Hamilton net zo goed rappen als The Cole Train, voorlopig onbeantwoord.

PS4 bèta-testers gezocht

Sony heeft een grote software update voor PlayStation 4 aangekondigd. Voordat ze deze systeemsoftware 4.5 uitbrengen, willen ze het wel eerst goed laten testen. PlayStation 4-gamers ouder dan 18 jaar kunnen zich via deze link opgeven.

De bèta-test start begin februari. Je hebt tot dan om je ervoor in te schrijven, maar er is geen garantie dat je ook mag meedoen. Sony houdt het nog een verrassing welke nieuwe features er worden getest. 

PlayStation 4 Pro

No Surrender-captain: Te triest voor woorden

Voorman Henk Kuipers van No Surrender heeft in een reactie op Facebook geklaagd over het onderzoek naar zijn motorclub in Emmen. Hij noemt die "te triest voor woorden" en hekelt de actie tegen zijn twee dochters, die vrijdagochtend op weg naar school met getrokken pistolen door de politie uit de auto van een buurvrouw zouden zijn gehaald.

"Wat zijn jullie een stel stumperds", briest Kuipers op het filmpje op de website van Dagblad van het Noorden. Kuipers is niet alleen voorman bij het chapter in Emmen en het landelijke chapter van de motorclub, maar wil met zijn politieke partij Rechtdoor tevens meedoen aan de parlementsverkiezingen in maart. Kuipers woont in Klazienaveen, maar is niet de man die vrijdag in die plaats is aangehouden. In november werden al huiszoekingen gedaan bij twee andere bestuursleden van No Surrender, onder wie bij een inwoner van Klazienaveen.

Locoburgemeester Bouke Arends van Emmen geeft vrijdagochtend rond 11.00 uur samen met politie en Openbaar Ministerie een toelichting op de actie bij het clubhuis van No Surrender.

Rechtdoor

Geplaatst door Henk Kuipers op vrijdag 13 januari 2017

Woedende Stacey stapt uit Dakar, mag toch verder

Rond de tiende etappe van de Dakar rally naar San Juan waarde een heuse soap rond Hans Stacey. De Nederlander mocht niet starten op het met de jury afgesproken tijdstip en stapte daarop woedend uit de wedstrijd. De MAN-coureur kreeg na afloop excuses van organisator ASO en mag vandaag in etappe elf toch gewoon starten.

Stacey kreeg in de achtste etappe te maken met versnellingsbakproblemen en verloor hierdoor veel tijd. Om in de volgende etappe toch voorin te mogen starten zette hij een joker in, zodat hij direct na de top tien kon vertrekken. Teammanager Marcel van Vliet: "We hebben meteen na de finish van etappe 8 telefonisch de joker aangevraagd voor Hans. Die is in het bivak in Chilecito bevestigd en ondertekend en Hans heeft daarop ook zijn startkaart gekregen waarop hij de starttijd voor de twaalfde truck had. Hij is ook als twaalfde truck uit het bivak vertrokken. Het stond goed op de startlijsten in het bivak, maar blijkbaar is het niet doorgekomen bij de mensen aan de start van de proef."

Stacey kwam dan ook op de afgesproken tijd bij de start, maar de officials daar wisten niets van het aangepaste startschema en lieten de Nederlander niet vertrekken. Stacey probeerde het met zijn startkaart nog aan te tonen, maar tevergeefs, waarop hij besloot maar helemaal niet meer te vertrekken.

Stacey: "We stonden helemaal startklaar om achter de Kamaz van Mardeev te vertrekken. Maar we mochten niet weg. We hebben 20, 25 minuten staan bakkeleien. Toen heb ik uit veiligheidsoverwegingen de auto aan de kant gezet. Ik heb geprobeerd onze teammanager te bereiken en de wedstrijdleiding, maar iedereen was onderweg en niet bereikbaar. Toen was het klaar. Ik ben omgedraaid en weggegaan."

Onderweg naar het bivak in San Juan kreeg Stacey van de organisatie te horen dat hij toch mocht starten, maar dan wel een half uur na de laatste auto's en vrachtwagens. Daar had hij geen trek in. "Dat was nog veel gevaarlijker. Die mensen die daar rijden verwachten niemand meer en zeker geen truck die met 120, 130 kilometer per uur aan komt denderen."

In het bivak in San Juan kregen Van Vliet en Stacey excuses van de organisatie aangeboden. "Maar daar heb ik niks aan. Ik had gewoon willen starten en de proef willen winnen."

Stacey is uiteindelijk in de uitslag van gisteren opgenomen op een negende plaats met een achterstand van 28 minuten op dagwinnaar Eduard Nikolaev. De Nederlander wil echter meer compensatie dan hij gekregen heeft. In het klassement staat hij nu op plek elf op 3.05 uur achterstand op Nikolaev. Ondanks dat Stacey uit de rally wilde stappen zal hij vandaag gewoon starten. Hij wil nog proberen Ales Loprais zijn tiende stek af te nemen. Hiervoor moet hij 25 minuten goedmaken.

Schiphol verwacht hinder door harde wind

Het vliegverkeer op Schiphol krijgt vrijdag naar verwachting last van harde wind. Daardoor kunnen vluchten vertraging oplopen, laat de luchthaven weten. Volgens een woordvoerder steekt er zoals het er nu naar uitziet vanaf het middaguur een harde noordwestenwind op.

Reizigers wordt aangeraden hun vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Schiphol verwacht hinder door harde wind
Schiphol verwacht hinder door harde wind (Foto: ANP)

AO: Bertens loot Lepchenko, Haase tegen Zverev

Kiki Bertens speelt in de eerste ronde tegen Varvara Lepchenko (WTA-86). De Nederlandse (WTA-22) is in Melbourne als negentiende geplaatst en heeft Lelchenko al tweemaal eerder getroffen. Vorig jaar in Rome wist Bertens van de Amerikaanse te winnen, maar ze verloor in 2014 in Sydney van haar.

Robin Haase heeft een zwaardere tegenstander getroffen. De Nederlander (ATP-58) staat in de eerste ronde tegenover de als 24e geplaatste Alexander Zverev. De 19-jarige Duitser won al eenmaal van Haase, in 2014 in Hamburg.

Mogelijk plaatst ook Michaëlla Krajicek (WTA-271) zich nog voor het toernooi in het enkelspel. Ze moet het in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi opnemen tegen de Russin Natalia Vikhlyantseva (WTA-130). De andere Nederlanders zijn al uitgeschakeld.

Nikolaev grijpt leiding bij vrachtwagens, De Rooy levert in

Eduard Nikolaev heeft in de tiende etappe van de Dakar rally de macht gegrepen bij de vrachtwagens. In de 449 kilometer lange etappe naar San Juan sloeg hij een gat van maar liefst zeven minuten met nummer twee, teamgenoot Dmitry Sotnikov. Gerard de Rooy kende een lastige dag en verloor de leiding in het klassement.

Het eerste deel van de etappe was lastig navigeren, terwijl het tweede deel meer weg had van een WRC-proef. Kamaz deed dit als beste, want naast Nikolaev en Sotnikov pakte Airat Mardeev plek drie op 7.41 minuten. De Nederlandse teams hadden het lastig, waaronder De Rooy die ruim 23 minuten inleverde, na verkeerd te zijn gereden, twee lekke banden te hebben gehad en met een gekneusde rib rondreed.

Martin van den Brink mocht als eerste starten en leverde maar liefst 33 minuten in. Renault-teamgenoot Pascal de Baar kwam op 35 minuten binnen. Hij raakte onderweg nog de Mini van Mikko Hirvonen die hierbij schade opliep. De andere Nederlanders liepen veel meer achterstand op.

In het klassement leidt Nikolaev nu met vijf minuten voorsprong op Sotnikov. Derde is De Rooy maar al wel op 24 minuten. Federico Villagra is vierde op 57 minuten, terwijl De Baar hem volgt met 1.18 uur achterstand. Nummer zes is Peter Versluis op 1.47 uur.

NBA: Mexico maakt kennis met Devin Booker

Zes wedstrijden werden afgelopen avond en nacht gespeeld in de NBA. Gisteren schreven wij al hoe de Denver Nuggets in Londen wonnen van de Indiana Pacers. Er werd ook NBA promotie gedaan in Mexico. In Mexico-Stad stonden de Dallas Mavericks en de Phoenix Suns tegenover elkaar.

Dat de fans in Mexico twee van de slechts presterende ploegen in de NBA voorgeschoteld kregen deerde ze niet. De sfeer in de Arena Ciudad de Mexico zat er bij de warming-up al goed in en de toeschouwers kregen een memorabele wedstrijd te zien.

Dallas speelde zonder center Andrew Bogut. De Australiër wordt zijn hele carrière al geplaagd door blessures en miste nu met een hamstringblesure de wedstrijd. De Mavericks zagen zich genoodzaakt met een ‘kleine’ line-up te spelen en dit wierp zijn vruchten af. Na drie kwarten leidden de Mavericks met 88-76.

In het vierde kwart maakte Mexico kennis met Devin Booker. De jonge guard van de Phoenix Suns is al meer dan eens vergeleken met Kobe Bryant. Dit soort vergelijkingen worden wel vaker gemaakt en spelers weten ze meestal niet waar te maken, maar in twaalf minuten liet Booker zien dat de er in dit geval best een kern van waarheid in kan zetten.

Booker scoorde 28 van de 32 punten van zijn ploeg in het slotkwart en bracht de Suns bijna langszij. Phoenix naderde tot op vier punten, maar driepunters van Dirk Nowitzki en Seth Curry (inderdaad, de broer van) gooiden de wedstrijd op slot.

Booker evenaarde met 39 punten zijn persoonlijk hoogste score. De Suns blijven nog even in Mexico en spelen er zaterdag tegen de San Antonio Spurs. Bij Dallas werd point guard Deron Williams topscorer. De veteraan eindigde met 23 punten en 12 assists.

Highlights van de Suns tegen de Mavericks. Bron: YouTube.

De twee topploegen in het westen speelden ook. De Golden State Warriors versloegen de Detroit Pistons met 127-107. In de eerste helft wisselden de ploegen de voorsprong af en de Warriors gingen met een 60-58 voorsprong rusten. Het derde kwart werd een galavoorstelling die Golden State met 41-18 won. Hiermee was de zege veilig gesteld.

Klay Thompson was hersteld van een griep die door de NBA waart en is op tijd fit voor een zware week voor zijn ploeg. De Warriors spelen de volgende wedstrijden tegen de Cleveland Cavaliers, Oklahoma City Thunder en de Houston Rockets.

Thompson, Steph Curry en Kevin Durant waren samen goed voor 72 punten. Bij Detroit werd Marcus Morris met 21 punten topscorer.

De San Antonio Spurs speelden in eigen huis tegen de Los Angeles Lakers. Nog niet zo gek lang geleden zou dit een absolute topwedstrijd zijn geweest, maar waar de Spurs een kampioenskandidaat zijn gebleven is Los Angeles afgegleden naar de kelder van de Western Conference.

De uitslag van de wedstijd liet aan duidelijkheid weinig te wensen over, de Spurs wonnen met 134-94. Kawhi Leonard leidde zijn ploeg met 31 punten. Alle dertien Spurs spelers kwamen in actie en wisten te scoren.

Uitslagen

Denver Nuggets – Indiana Pacers 140-112
Brooklyn Nets – New Orleans Pelicans 95-104
New York Knicks – Chicago Bulls 104-89
San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 134-94
Phoenix Suns – Dallas Mavericks 108-113
Golden State Warriors – Detroit Pistons 127-107

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 28-10
Toronto Raptors 25-13
Boston Celtics 24-15
Atlanta Hawks 22-16
Indiana Pacers 20-19
Charlotte Hornets 20-19
Milwaukee Bucks 19-18
Washington Wizards 19-19
Chicago Bulls 19-21
New York Knicks 18-22
Detroit Pistons 18-23
Orlando Magic 16-23
Philadelphia 76ers 11-25
Miami Heat 11-29
Brooklyn Nets 8-30


Western Conference

Golden State Warriors 34-6
San Antonio Spurs 31-8
Houston Rockets 31-10
Los Angeles Clippers 27-14
Utah Jazz 24-16
Oklahoma City Thunder 24-16
Memphis Grizzlies 24-17
Portland Trail Blazers 18-23
Sacramento Kings 16-22
New Orleans Pelicans 16-24
Denver Nuggets 15-23
Los Angeles Lakers 15-28
Minnesota Timberwolves 13-26
Phoenix Suns 12-27
Dallas Mavericks 12-27

 

Passagiers in Thalys vast in storm

Circa 180 treinreizigers hebben de nacht van donderdag op vrijdag moeten doorbrengen in een TGV die door een geknapte bovenleiding bij het Noord-Franse Albert strandde. Het slechte stormachtige weer belemmerde de hulp aan de vastgelopen trein die onderweg was van van Parijs naar Brussel.

De Franse autoriteiten hebben vrijdag verzekerd dat er hulp op komst is en dat de trein met een locomotief uit Arras naar België wordt gesleept.

Problemen met de harde wind en de bovenleiding blokkeerden elders in Frankrijk een andere trein zeven uur lang. De trein Parijs - Caen strandde ongeveer halverwege de rit op het station van Evreux. De reizigers die voor 21.00 uur in Caen verwachtten aan te komen, bereikten de Normandische plaats pas in de ochtend.

Passagiers in Thalys vast in storm
Passagiers in Thalys vast in storm (Foto: ANP)

Zwijgzame terrorist Abdeslam schrijft brieven

De zwijgzame van terrorisme verdachte Salah Abdeslam uit zich in brieven aan een Franse vrouw. De Franse krant Libération heeft passages gepubliceerd. Abdeslam schaamt zich naar eigen zeggen niet, maar wil niet als ster worden gezien. Hij schrijft dat hij brieven krijgt "van mensen die hem als een idool zien, maar dat is niet goed want de enige die we mogen aanbidden is Allah".

Volgens Libération kriigt de 27-jarige man veel brieven, maar hij beantwoordt alleen die van de vrouw uit Bourgondië.

De in België geboren en getogen Fransman Abdeslam wordt gezien als een van de terroristen die 13 november bloedige aanslagen in Parijs pleegden. Hij zou met een bomgordel zelfmoordaanslag hebben willen plegen bij het Stade de France, maar bedacht zich kennelijk op het laatste moment. Hij werd in maart 2016 in het Brusselse stadsdeel Sint-Jans-Molenbeek aangehouden en aan Frankrijk uitgeleverd. Daar hult hij zich in stilzwijgen.

Zwijgzame terrorist Abdeslam schrijft brieven
Zwijgzame terrorist Abdeslam schrijft brieven (Foto: ANP)

Interactieve quest-video van Torment: Tides of Numenera

Ontwikkelaar Colin McComb neemt ons mee met een sidequest van Torment: Tides of Numenera. In dit YouTube-filmpje heb je steeds een lastige keuze die je moet maken. Aan het eind van het filmpje zie je de gevolgen van je acties. Er zijn in totaal zeven verschillende resultaten mogelijk.

Sommige eindes leggen je meer uit over de tides, die zo belangrijk zijn in Torment. Enkele keuzes laten de sidequest meteen stoppen, maar je krijgt dan de kans om erop terug te komen. Het is van harte aan te raden het filmpje meerdere keren door te spelen, want door de verschillende keuzes en gevolgen leer je de finesses van Torment: Tides of Numenera goed kennen. Doodgaan is geen ramp en heeft weer voordelen op zich.

Torment: Tides of Numenera komt begin 2017 uit voor pc (Windows en Linux), Mac, Xbox One en PlayStation 4.

Tele2 gaat klanten zonder 4g blokkeren

Tele2 gaat klanten zonder 4g-toestel blokkeren. Het gaat daarbij om nieuwe klanten en klanten die na 1 februari hun contract verlengen. Gebeld worden en SMS ontvangen werkt dan nog wel, zelf bellen, SMS'en of internetten niet meer.

De blokkade wordt opgeheven als een 4g-toestel gebruikt gaat worden. Tele2 ziet de blokkade niet als reden om het abonnement kosteloos op te zeggen, bij opzegging van een 2-jarig contract zullen de resterende maanden in rekening worden gebracht. Volgens Tweakers.net gaat de provider bij het afsluiten van abonnementen duidelijk melden dat klanten moeten beschikken over een toestel met 4g. Vrijwel alle mid-range en high-end smartphones van de afgelopen jaren beschikken over 4g-ondersteuning.

Tele2 wil op deze manier de kosten verlagen. Zonder 4g komt de klant op het 2g of 3g-netwerk van T-mobile en dat kost Tele2 meer dan als klanten gebruik maken van het 4g-netwerk van Tele2. Op een speciale pagina over de blokkade kun je zien welke toestellen wel en welke niet geschikt zijn voor 4g

Online spelen op Nintendo Switch gaat geld kosten

In navolging van Microsoft en Sony gaat ook Nintendo geld vragen om online op hun platform te mogen spelen. Hoeveel het abonnement gaat kosten is nog niet bekend. De service gaat overigens pas aan het eind van 2017 geld kosten, tot dan is het gratis.

Het abonnement komt met een app voor smart devices zodat je tijdens online games met elkaar kunt kletsen (het gaat dus niet via de console zelf). Verder krijgen leden elke maand één gratis NES- of SNES-game, deze game mag je die maand gratis spelen en daarna wordt het betaald. Ten slotte krijgen leden ook 'exclusieve kortingen'.

Militairen halen schouders op over diversiteit

De pogingen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie om de positie van vrouwen, homoseksuelen en allochtonen te versterken worden door het defensiepersoneel zelf lauw ontvangen. Slechts een kleine minderheid vindt dat nodig, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nog geen twintig procent zou graag zien dat er meer vrouwen bij Defensie zouden werken. Nog minder militair en burgerpersoneel kijkt uit naar meer collega's met een migratieachtergrond of uit seksuele minderheden. De doorsnee defensiemedewerker is nog altijd blank, heteroseksueel en man, en dat is volgens de onderzoekers dan ook de norm. Vooral mannelijkheid is voor het gros van het personeel belangrijk.

Omdat Defensie een sterke groepscultuur kent, zijn vrouwen, homo's en allochtonen al gauw mikpunt van discriminatie en pesterijen, stelt het SCP vast. Vrouwen krijgen bij Defensie vier keer zo vaak als elders te maken met ongewenste seksuele aandacht. Grappen over vrouwen en pesterige verwijzingen naar etnische achtergrond zijn aan de orde van de dag. Van melden komt het zelden, hoezeer Defensie dat ook mogelijk maakt en aanmoedigt.

Machismo
Deze cultuur heeft ook een zonzijde: medewerkers loven de onderlinge saamhorigheid. Ook minderheden zijn mede daardoor doorgaans heel tevreden met hun baan. De onderzoekers waarschuwen wel dat medewerkers aan de dwang om zich te conformeren kunnen bezwijken. Ze bepleiten een 'inclusieve cultuur', waarin eigenheid en saamhorigheid samengaan.

Donderdag kondigde een groep militairen aan naar de inspectie van Defensie te stappen omdat ze zich gediscrimineerd voelen en het op hun werk heersende machismo beu zijn. Onder de klagers zijn vrouwen en militairen van Antilliaanse en Marokkaanse komaf.

Militairen halen schouders op over diversiteit
Militairen halen schouders op over diversiteit (Foto: ANP)

Boeing krijgt megaorder van SpiceJet

De Indiase budgetluchtvaartmaatschappij SpiceJet heeft een megaorder voor 205 nieuwe vliegtuigen geplaatst bij Boeing. De order heeft een totale waarde van 22 miljard dollar, op basis van catalogusprijzen. Het is de grootste order die Boeing ooit heeft ontvangen in India.

De opdracht bevat onder meer honderd toestellen van het type 737 MAX.

Boeing krijgt megaorder van SpiceJet
Boeing krijgt megaorder van SpiceJet (Foto: ANP)

Topman Samsung 22 uur ondervraagd

Een topman van Samsung is in Seoul 22 uur ondervraagd vanwege een corruptieschandaal rond president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Vicevoorzitter Jay Y. Lee wordt verdacht van omkoping, berichtten Zuid-Koreaanse media.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door Choi Soon-sil, een vertrouwelinge van president Park. De 48-jarige topman zou daar volgens The Korea Herald politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen.

De vicevoorzitter verliet na zijn verhoor vrijdagochtend het kantoor van de aanklagers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Lee leek zich niet te hebben omgekleed sinds hij het gebouw een dag eerder was binnengegaan. Ook slapen zat er gedurende de 22 uur niet in. "Geen van hen, aanklagers of Lee, sliep voordat het verhoor voorbij was", zei een functionaris van het Openbaar Ministerie.

Topman Samsung 22 uur ondervraagd
Topman Samsung 22 uur ondervraagd (Foto: BuzzT)

Ruzie over as van Zsa Zsa Gabor

De voormalig woordvoerder van Zsa Zsa Gabor is boos op haar man, Frédéric Prinz von Anhalt. Hij zou de as van de filmster tegen haar wil in bij hem thuis houden.

Edward Lozzi, die zowel Zsa Zsa als haar ook overleden dochter Francesca Gabor Hilton vertegenwoordigde, zegt tegen People dat het de uitdrukkelijke wens van de actrice was dat haar as meteen na haar uitvaart zou worden bijgezet op de begraafplaats waar ook haar zus en dochter hun laatste rustplaats vonden. Hij beschuldigt Fredéric ervan met de actie wraak te nemen op een aantal goede vrienden van Zsa Zsa, die besloten een herdenkingsbijeenkomst van haar man te boycotten. Hij zou door mensen in de omgeving van de actrice gezien worden als profiteur, die vooral uit was op het geld van de filmster.

Frédéric liet in een reactie aan People weten: "Ik heb de urn mee naar huis genomen, wat heel normaal is. Hij staat op de open haard, en dat is het. Het is mijn urn, de urn van mijn vrouw en ik doe ermee wat ik wil."

Ruzie over as van Zsa Zsa Gabor
Ruzie over as van Zsa Zsa Gabor (Foto: BuzzE)

Vaak gebreken bij indoorspeeltuinen

Veel indoorspeeltuinen zijn niet veilig genoeg voor kinderen. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA onderzocht vorig jaar 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen. Bij 33 locaties werden bij het eerste onderzoek een of meerdere afwijkingen aan toestellen geconstateerd. Ook ontbrak de veiligheidscertificatie.

In de overdekte speeltuinen kunnen kinderen klimmen op diverse vaak met elkaar verbonden speeltoestellen. Ook zijn er grote luchtkussens en trampolines. De NVWA heeft een onderzoek ingesteld omdat kinderen veilig in de populaire speeltuinen moeten kunnen spelen. Op oudejaarsdag in 2015 viel een jongetje van een opblaasbaar toestel en overleed aan zijn verwondingen.

Omdat er op veel plaatsen dingen mis zijn, gaat de NVWA in overleg met de branche om een en ander te verbeteren. Ook komen er meer inspecties.

Omdat ruim driekwart van de speelhallen nu nog niet is onderzocht, adviseert de NVWA begeleiders van kinderen extra op te letten in de speeltuinen.

Vaak gebreken bij indoorspeeltuinen
Vaak gebreken bij indoorspeeltuinen (Foto: ANP)

Onderzoek kindermishandeling Robin Thicke

De kinderbescherming in Los Angeles is een onderzoek gestart naar Robin Thicke. De zesjarige zoon van de zanger en zijn ex Paula Patton zou op school hebben verteld dat zijn vader hem geregeld een pak slaag geeft.

De leraar van Julian heeft daarop volgens Us Weekly begin van dit jaar de autoriteiten ingeschakeld. De jongen zou inmiddels ondervraagd zijn door specialisten, Robin moest donderdag uitleg komen geven bij de kinderbescherming.

Paula heeft inmiddels een spoedaanvraag ingediend om het contact tussen Robin en zijn zoon te beperken tot afspraken met toezicht van een andere volwassene. In de rechtbankpapieren waar Us Weekly de hand op wist te leggen, verweert de zanger zich. Hij zou Julian alleen in uitzonderlijke gevallen en als laatste toevlucht een lichte tik op z'n achterwerk hebben gegeven. Dat zou een opvoedmethode zijn waar hij en Paula het tijdens hun huwelijk over eens waren.

Onderzoek kindermishandeling Robin Thicke
Onderzoek kindermishandeling Robin Thicke (Foto: BuzzE)

Cubanen niet langer automatisch welkom in VS

Cubanen krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op het Amerikaans grondgebied zetten. De zogenoemde "natte voeten-droge voetenregeling" heeft president Barack Obama op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd.

Migranten van het communistische eiland hadden sinds 1995 een aparte status in de VS: als ze het Amerikaanse vasteland bereikten, mochten ze vrijwel altijd blijven. Degenen die op zee onderschept werden door de autoriteiten, werden wel teruggestuurd. De regeling moest een einde maken aan de massale immigratie van Cubanen die Florida probeerden te bereiken en door de kustwacht werden opgepikt.

De regering van Obama onderhandelde maandenlang met Cuba om het land zo ver te krijgen om mensen terug te nemen nadat ze in Amerika zijn aangekomen. Veel Cubanen zagen de bui al hangen vanwege de toenadering tussen Havana en Washington. Het aantal Cubanen dat probeerde de VS te bereiken nam sinds 2014 sterk toe.

Overvallen
Zo arriveerden in 2015 zo'n 40.000 Cubanen in de Verenigde Staten. Vorig jaar ging het om circa 54.000 Cubanen. Veel landgenoten die donderdag nog onderweg waren naar de VS, werden evenwel overvallen door het plotse besluit van Obama.

Zo vertelde de Cubaanse migrant José Enrique Manreza in een asielzoekerscentrum in Mexico dat hij ongeveer 10.000 dollar (circa 9400 euro) heeft uitgegeven aan zijn poging de VS te bereiken. "Bedenk je hoe ik me voel, nadat ik in de vochtigheid zes dagen en zes nachten door rivieren en de jungle heb gerend", zucht hij.

Ook op andere plekken langs de route naar de VS zijn groepen Cubanen gestrand. "Er zijn mensen met kinderen, zwangere vrouwen, ouderen", zei asielzoeker Gabriel Alejandro Marín in Panama-Stad. "We hebben hier alles voor verkocht."

Cubanen niet langer automatisch welkom in VS
Cubanen niet langer automatisch welkom in VS (Foto: ANP)

Politieactie bij clubhuis No Surrender Emmen

De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie zijn vrijdagochtend bezig met een onderzoek bij het clubhuis van No Surrender in Emmen. De actie begon om 07.00 uur, meldt de gemeente.

Volgens de gemeente is er een arrestatie verricht.

Het is nog niet duidelijk waar de autoriteiten naar op zoek zijn. Meer informatie wil de gemeente, die de woordvoering over de zaak doet, nog niet geven.

Politieactie bij clubhuis No Surrender Emmen
Politieactie bij clubhuis No Surrender Emmen (Foto: ANP)

Mass Effect Andromeda presenteert Tempest

Als onderdeel van de Andromeda Initiative mogen we genieten van deze beelden van de Tempest, je ruimteschip in Mass Effect: Andromeda. Je hebt geen wapens, maar wel stealth. Alles is groter, beter en glimmender dan wat we kennen uit vorige delen.

Tempest (bouwtekening)

De rondleiding wordt gegeven door de piloot Kallo Jath die heel trots alles laat zien, behalve zichzelf. Je kapiteinshut is groter en luxueuzer dan ooit met een tweepersoonsbed, een grote bank en veel ruimte. Hier mag jij alleen komen met misschien iemand die je expliciet hebt uitgenodigd. Genoeg opties voor romantiek en een beetje sfeer. Een grotere hut betekent misschien ook grotere huisdieren, maar dat moeten we afwachten. De Nomad, je landvoertuig, ziet er bruut uit met trekjes van een Batmobiel. Een aantal van de specs zijn een ingebouwde Element Zero-core, boost en stuwraketten, onafhankelijke vering voor iedere wiel en de mogelijkheid om met vier of zes banden rond te crossen.  De Nomad is modulair en aan te passen naar jouw wensen, naargelang je research, grondstoffen en je portemonnee het toelaat uiteraard. Je kan ook een eigen kleurontwerp erop loslaten, als dat je ding is. De drone om grondstoffen van planeten op te pikken heeft ook een kleine make-over gehad.

Middels de Andromeda Initiative geeft Bioware rekruten steeds nieuwe informatie over in Mass Effect: Andromeda. Degenen die alle boodschappen hebben gevolgd worden daarmee beloond met een Pathfinder-helm. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Alle Nintendo Switch launchtitels op een rij

De Nintendo Switch komt op 3 maart uit. De vraag is dan natuurlijk wat de launchgames zijn. Op dit moment is alleen het onderstaande lijstje bevestigd. Misschien (hopelijk) komen daar nog een aantal bij.

- 1, 2 Switch
- The Legend of Zelda: BotW
- Just Dance 2017
- Has Been Heroes
- Snipperclips
- Super Bomberman R
- Disgaea 5 Complete
- Puyo Puyo Tetris
- Rayman Legends
- Steep
- Skylanders: Imaginators
- I Am Setsuna

FOK! Wat een weer: Noordwesterstorm

Goedemorgen!

Gisteren was het zowaar een mooie dag. De zon scheen (voor de tijd van het jaar) uitbundig door heel Nederland. Tegen de avond was het dan tijd voor een groot regengebied waarbij het aardig doorregende.

Die regen is later overgegaan in (natte) sneeuw. Met uitzondering van het noordwesten kan het best dat de sneeuw aardig is blijven liggen, waarbij een sneeuwdek tot zo'n 5 centimeter kan zijn ontstaan. In Limburg waren er daarbij ook zware windstoten tot ongeveer 75 km per uur en in Zeeland kwam het wel tot 80 a 90 km per uur. Deze sneeuw trok langzaamaan richting Duitsland.

In Arnhem ligt momenteel 12 centimeter sneeuw. Maar ook uit Twente, de Achterhoek en de Veluwe komen meldingen van ruim 10 centimeter.

Vandaag is het wisselend bewolkt met winterse buien met aan de kust kans op onweer. Vanmiddag trekt er neerslag van noordwest naar zuidoost over het land. Het kwik stijgt tot 5 graden en de wind neemt toe tot vrij krachtig, aan de kust stormachtig met mogelijk enige tijd noordwesterstorm. Aan de kust komen daarbij ook zware windstoten voor tot 75 a 90 km per uur en wellicht zelfs zwaarder, maar ook het binnenland ontkomt niet aan stevige wind met later op de dag regen of natte sneeuw.

Het weekend blijft wisselvallig, vanaf maandag krijgen we rustiger winterweer met beduidend lagere temperaturen.

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:41
Zon onder: 16:54
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1911 Een man hakt met een schoenmakersmes in op het schilderij De Nachtwacht.
1916 Door een zware storm breekt de Zuiderzeedijk op drie plaatsen door.
1930 De Mickey Mousestrip wordt voor het eerst uitgebracht.
1958 De Smurfenstrip wordt voor het eerst uitgebracht.
1957 Het speelgoedbedrijf Wham-O produceert de eerste frisbee.
2004 Op het Terra College in Den Haag schiet de 17-jarige leerling Murat Demir conrector Hans van Wieren dood.

 

Spoorlijn bij de Duitse grens in de buurt van Elten (Foto: ToT)
Spoorlijn bij de Duitse grens in de buurt van Elten (Foto: ToT)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Waterschappen schrap voor storm en hoogwater

De waterschappen van de kustgebieden zetten vrijdag alle zeilen bij om de hoge waterstanden door storm en regen het hoofd te bieden.

In Den Oever, in de kop van Noord-Holland, en in Delfzijl gaan de coupures in de dijk dicht. Ook in Zeeland heeft het waterschap uit voorzorg coupures en sluizen afgesloten. Langs de Maas in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis worden kades afgezet. Waternet, het waterschap van Amsterdam en omstreken, heeft donderdag al de gemalen aangezet om het waterpeil in de polders te verlagen, zodat het overvloedige water kan worden opgevangen.

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vrijdag dicht en mogelijk wordt ook de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten.

De verhoogde waterstanden worden veroorzaakt door veel regen, maar ook door twee noordwesterstormen (vrijdag en zaterdag) en springtij in de Noordzee.

Nachtelijke files door sneeuwval

De sneeuwval zorgt in delen van Nederland in de nacht van donderdag op vrijdag voor grote problemen op de weg. In Noord-Brabant en Gelderland is de natte sneeuw overgegaan in gewone sneeuw. Er ligt een dik pak sneeuw op de weg, aldus een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID). Sommige wegen zijn daardoor nauwelijks begaanbaar. Er staan vrachtauto's dwars op de A2 bij Deil, de A15 bij Elst en de A59 bij Waalwijk.

De A59 is afgesloten, bergingswerkzaamheden zijn gestart. Ook de A15 is dicht, volgens de VID kan het nog lange tijd duren voordat die weg weer wordt vrijgegeven. "De dieseltank van de geschaarde vrachtwagen is geraakt. Er is 700 liter diesel vrijgekomen. De milieudienst moet erbij komen en de berm afgraven." Intussen staan de auto's en trucks achter het ongeluk stil in de kou.

Het onheil boven de grote rivieren valt mee, wel is de A7 bij Noord-Holland "spekglad." "Al valt dat sneeuwlaagje in het niets bij het sneeuwdek in Brabant."

De zware sneeuwval breidt zich volgens Weeronline uit naar Limburg. Het sneeuwgebied verlaat pas in de vroege ochtend het oosten van het land. Helemaal droog wordt het daarna niet, want er volgen sneeuwbuien vanaf de Noordzee. In de kustgebieden gaat het flink waaien vanaf zee en daardoor ook dooien.

Skyrim, Fifa, Rayman en meer komen naar Nintendo Switch

Third-party developers lijken enigszins warm te lopen voor Nintendo Switch. Diverse titels zijn aangekondigd, waaronder The Elder Scrolls V: Skyrim door Bethesda, FIFA 18 door EA, Steep en Rayman door Ubisoft, Sonic door SEGA en meer.

De titels zijn niet allemaal los getoond en ze kennen nog niet allemaal een release date of andere informatie, maar ze zijn te zien in onderstaande trailer. We zien ook bijvoorbeeld een nieuwe Bomberman langskomen en wat lijkt op een nieuwe versie van Street Fighter II. Wanneer er meer informatie langskomt, lees je dat uiteraard hier op FOK!Games.

Asscher moest na MH17 op zoek naar vaste lijn

Vicepremier Lodewijk Asscher klopte nadat vlucht MH17 in 2014 was neergehaald in Zuid-Frankrijk aan bij een Française om te bellen. Zijn mobiele telefoon kon hij niet gebruiken omdat hij dan kon worden afgeluisterd, vertelde hij donderdag in het televisieprogramma Jinek.

"Ik was op dat moment op vakantie in Frankrijk en er moest gesproken worden met de premier in Den Haag. Dat ga je dan niet met je mobiele telefoon doen. Zo'n gesprek vinden de Russen of anderen mogelijk interessant", verhaalde Asscher. Hij belde bij een buurvrouw aan en legde uit dat hij niet alleen toerist was, "maar ook vicepremier en er is iets verschrikkelijks aan de hand in mijn land". Nadat ze over haar verbazing heen was mocht Asscher haar vaste telefoon gebruiken.

Asscher diste de anekdote op om te onderstrepen dat politici moeten beseffen hoe kwetsbaar hun communicatie is. Eerder op de dag wist RTL Nieuws zich toegang te verschaffen tot accounts van politici op sociale media.

Asscher moest na MH17 op zoek naar vaste lijn
Asscher moest na MH17 op zoek naar vaste lijn (Foto: ANP)

YouTube-kijkers kunnen aandacht kopen

Wie een livestream op YouTube bekijkt, kan de aandacht van de maker kopen. Tegen betaling wordt een reactie vijf uur vastgepind bovenaan de chat. Super Chat, noemt YouTube dat.

YouTube is donderdag een beta begonnen met vloggers als iHasCupquake, BuzzBean11 en Alex Wassabi. Op 31 januari komt Super Chat beschikbaar voor 'creators' in twintig landen en kijkers in ruim veertig landen. Het is niet bekend of Nederland daar bij hoort.

Het begin van Super Chat betekent het einde van Fan Funding. Daarbij konden kijkers vrijwillig geld doneren aan de mensen die filmpjes maakten. Het werd volgens YouTube niet genoeg gebruikt. Fan Funding accepteert geen nieuwe gebruikers meer en stopt op 28 februari helemaal.

YouTube-kijkers kunnen aandacht kopen
YouTube-kijkers kunnen aandacht kopen (Foto: BuzzT)

Square Enix komt met veel Dragon Quest en meer voor Switch

Square Enix lijkt in te zetten op Nintendo Switch. Het Japanse bedrijf brengt drie Dragon Quest-titels uit voor de console en werkt aan een compleet nieuwe titel genaamd Project Octopath Traveler. Voor de laatste titel kun je hieronder een trailer bekijken.

De Dragon Quest-titels zijn Dragon Quest XDragon Quest XI en een combopack van Dragon Quest Heroes 1 en 2. Flink wat Dragon Quest voor de fans dus. Daarnaast kondigde het bedrijf aan te werken aan Project Octopath Traveler, een RPG met een mooi vormgegeven retrolook. De game kent nog geen release date, dus dat wordt nog even afwachten.

Monolith Soft werkt aan Xenoblade 2

Geruchten meldden een port van Xenoblade Chronicles X, maar het werd veel beter: Monolith Soft werk aan Xenoblade 2. Een officiële sequel dus in de hooggewaardeerde franchise. De trailer die we hebben gekregen toont geen gameplay, maar toont wel weer het vertrouwde sfeertje met prachtige muziek.

De game kent nog geen datum, verwacht dus een release in 2018 of 2019. De game is in de maak voor Nintendo Switch.

Arms en 1 2 Switch zijn speelse titels voor Switch

1 2 Switch is een game voor Nintendo Switch die gebruik maakt van de functies van de Joy-Cons. De game is speelbaar zonder naar een scherm te kijken. Als een Westerse stand-off speel je de game door naar je tegenstander te spelen om effectief te kunnen reageren. De game dient voornamelijk als partytitel voor de nieuwe console.

Daarnaast toonde Nintendo een boxgame waarin je armen uitstrekken als een zekere rubberen man uit One Piece. Een variatie aan klappen, blocks en dat alles in felle kleurtjes en in diverse stages. Dat is Arms.

Je speelt de game met een Joy-Con in elke hand. Wanneer jij slaat, sla jij ook. Draai je jouw vuist, geef je een draai aan je klap. Via dashes, sprongen en de eerdere acties is het een actievolle boxgame. De game is offline en online speelbaar. De game in actie zie je hieronder.

Arms is deze lente beschikbaar. 1 2 Switch is een launchgame en komt dus 3 maart uit. Voor beide games kun je hieronder de trailers bekijken.

Splatoon krijgt sequel voor Nintendo Switch

De volgende game die we zien is Splatoon 2. De grote hit op Wii U krijgt een sequel op Nintendo Switch. De game komt met veel nieuwe content.

Zo kent de game dual-wield (een wapen in allebei de handen dus) en nieuwe speciale aanvallen. De Joy-Cons zijn te gebruiken, maar ook de Pro Controller. Gyro-controls zijn altijd te gebruiken. De map bekijk je via X en je springt naar een teamgenoot via de vierpuntstoets.

Splatoon 2 komt in de zomer van 2017 en komt net als deel één met langdurige DLC-ondersteuning. Een eerste trailer is hieronder te bekijken.

Mario Kart 8 komt met extra content naar Nintendo Switch

De game mistte tijdens de presentatie, maar er komt inderdaad een port van Mario Kart 8 naar Nintendo Switch. Mario Kart 8 biedt alle content (inclusief DLC) van de Wii U versie en komt met een herziene Battle-mode en extra personages om mee te spelen.

Zo zien we diverse battle-mode stages en Inklinks uit Splatoon als speelbare personages. De game lanceert 28 april, vrij snel na de launch dus, exclusief voor Nintendo Switch. De eerste trailer is hieronder te bekijken.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild launchtitel voor Switch

Wederom een adembenemende trailer voor Breath of the Wild. Prachtig, schitterend, groot. Alsof we niet al genoeg uitkeken naar de game. Zelda, Gorons, Gerudo’s, drama en voice-acting: alles komt voorbij.

Bekijk de trailer en bedenk je dat we niet lang meer hoeven te wachten: de game is de launchtitel voor Nintendo Switch die de console moet gaan verkopen. Drie maart is de dag, noteer hem.

Super Mario Odyssey komt naar Nintendo Switch

Een nieuwe 3D Super Mario is getoond en lijkt iets compleet nieuws te willen doen. De trailer begint namelijk met Mario in een zeer realistische omgeving voordat we de meer gewende look langs zien komen.

De game heet officieel Super Mario Odyssey en is, net als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine een Sandbox-achtige game met een grote hub en diverse objectives. De hoed van Mario heeft ogen gekregen en dient ongetwijfeld als een soort companion.

Meer woorden zijn eigenlijk niet nodig. De game ziet er prachtig uit, bekijk dan ook vooral de trailer hieronder.  Super Mario Odyssey lanceert in de holiday-season van 2017. 

Nintendo Switch release date en prijs bekendgemaakt

Momenteel is Nintendo bezig met haar 2017 presentatie met als doel een uitgebreide introductie voor Nintendo Switch. Ze begonnen meteen met de prijs, release date en andere informatie.

De console lanceert wereldwijd op 3 maart 2017 (in Europa in: 'Major European Countries' en kent in Amerika een adviesprijs van 299,99 dollar. Nintendo of Europe geeft nooit een adviesprijs mee, maar reken dus vooral op een prijs van 299,99 euro. De console kent, integenstelling tot Nintendo 3DS en Wii U, geen region lock meer. Games importeren is dus geen probleem meer. 

Ook gaat de console online services kennen in combinatie met smart devices. Dit is een gratis service tot de herfst, waarna dit betaald wordt. Wat hier precies mee bedoelt, geldt het bijvoorbeeld voor online gaming, is nog niet helemaal duidelijk.

De console kent wi-fi ondersteuning, maar lokaal kunnen acht Switch-console aan elkaar verbonden worden. De batterij gaat, afhankelijk van de intensiteit van de games, tussen de 2.5 en 6.5 uur mee. 

Het event is nog wel even bezig, dus verwacht nog updates en andere berichten over de aanstaande software.

Update: De Joy-Con controllers kennen een NFC-scanner (voor amiibo), een share-button (jazeker) en een gyro/accelerometer. De Joy-Cons komen met een strap-on met een L/R-button en in 2 kleurtjes: rood en blauw. Er is een Ingebouwde HD-rumble moet betere  force feedback geven dan hiervoor.

Nintendo Switch

Peterhansel slaat dubbelslag in autoklassement

Peugeot-rijder Stephane Peterhansel heeft de tiende Dakar-etappe voor de auto's gewonnen en neemt daarmee de leiding in het klassement over van teamgenoot Sebastien Loeb, die tweede werd op zeven minuten achterstand. Cyril Despres maakte de door Peugeot gedomineerde top 3 vol op tien minuten achterstand.

De overwinning van Peterhansel was niet bepaald Smetteloos te noemen. De Fransman raakte aan het begin van de etappe een motorrijder en stopte om eerste hulp te verlenen. Het incident kostte Peterhansel twaalf minuten, wat hem aanvankelijk een derde plek opleverde. De organisatie kon echter begrip opbrengen voor de situatie en gaf hem de twaalf minuten terug.

Uitslag etappe 10 auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Stephane Peterhansel FRA PEUGEOT 4h47m00s
2 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT +00:07:28
3 Cyril Despres FRA PEUGEOT +00:10:01
4 Yazeed Al Rajhi SAU MINI +00:19:03
5 Orlando Terranova ARG MINI +00:20:12
6 Giniel De Villiers ZAF TOYOTA +00:22:48
7 Conrad Rautenbach ZWE TOYOTA +00:34:23
8 Nicolas Fuchs PER HRX +00:34:23
9 Martin Prokop CZE FORD +00:38:55
10 Nani Roma ESP TOYOTA +00:38:57
12 Erik Van Loon NLD TOYOTA +00:49:04
28 Maik Willems NLD TOYOTA +02:23:11

Algemeen klassement auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Stephane Peterhansel FRA PEUGEOT 24h58m43s +00:00:00 --:--:--
2 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT 25h04m33s +00:05:50 --:--:--
3 Cyril Despres FRA PEUGEOT 25h24m23s +00:25:40 --:--:--
4 Nani Roma ESP TOYOTA 25h59m38s +01:00:55 --:--:--
5 Giniel De Villiers ZAF TOYOTA 26h41m37s +01:42:54 --:--:--
6 Orlando Terranova ARG MINI 26h44m04s +01:45:21 --:--:--
7 Boris Garafulic CHL MINI 28h25m17s +03:26:34 --:--:--
8 Jakub Przygonski POL MINI 28h52m23s +03:53:40 --:--:--
9 Romain Dumas FRA PEUGEOT 28h56m26s +03:57:43 --:--:--
10 Sheikh Khalid Al Qassimi ARE PEUGEOT 29h23m00s +04:24:17 +01:11:00
15 Erik Van Loon NLD TOYOTA 30h49m56s +05:51:13 --:--:--
27 Maik Willems NLD TOYOTA 38h12m26s +13:13:43 +02:00:00
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.